Winamp Logo
Journal Club ULVF Cover
Journal Club ULVF Profile

Journal Club ULVF

Slovenian, Education, 2 seasons, 72 episodes, 1 day, 1 hour, 22 minutes
About
V Journal Club-u ULVF spremljamo in komentiramo najnovejše znanstvene raziskave in dosežke na področju veterinarske medicine. Občasno ponovimo tudi osnove veterinarskih postopkov. Za vse veterinarje in ostalo zainteresirano javnost, ker številnim novostim najlažje sledimo skupaj.
Episode Artwork

Zdravljenje psov z akutnim nekrotizirajočim fasciitisom

V tem Journal Club-u bo naš kirurg Slavko Milojčić predstavil članek, v katerem so opisane tri študije primerov o zdravljenju psov z akutnim nekrotizirajočim fasciitisom. V članku avtorji poudarijo, da hiter in agresiven kirurški pristop lahko močno zmanjša smrtnost. V tem primeru so vsi trije psi preživeli po večih kirurških intervencijah z uporabo vakuumske terapije za rane (VAC) in z agresivno podporno terapijo
6/17/202424 minutes, 20 seconds
Episode Artwork

Uporaba antibiotikov v veterinarski stomatologiji

Naš specializant veterinarske stomatologije Robert Marx bo govoril o (ne)uporabi antibiotikov v veterinarski stomatologiji in za svojo diskusijo v osnovi uporabil pred kratkim objavljeni članek in primer dobre Švedske prakse.
6/14/202414 minutes, 7 seconds
Episode Artwork

Frekvenca srca in pulz jazbečarjev v anesteziji

Naš mladi raziskovalec in anesteziolog Matic Pavlica, ki je tik pred zagovorom svoje doktorske dizertacije, bo govoril pa o primerjavi frekvence srca/pulza med jazbečarji in ostalimi psi majhnih pasem v splošni anesteziji.
6/12/202411 minutes, 10 seconds
Episode Artwork

Uporaba ultrazvoka v urgentni ambulanti

Naša Nina Vozelj je trenutno na enoletnem usposabljanju (internshipu) s slikovne diagnostike na Kliniki za male živali in zaenkrat deluje na področju ultrazvoka.Tokrat nam bo predstavila temo: Uporabnost ultrazvoka v urgentni ambulanti: AFAST in TFAST (Abdominal and Thoracic Focused Assessment with Sonography for Trauma, Triage, and Tracking).
6/10/202420 minutes, 31 seconds
Episode Artwork

Izboljšanje počutja psov in mačk v hospitalni oskrbi

Naša hospitalna veterinarka Sara Suhadolc Scholten bo ob kliničnih primerih z veliko slikovnega materiala govorila o hospitalni oskrbi - kako izboljšati počutje naših psov in mačk ter kolegov tekom hospitalizacije naših živali.
6/7/202422 minutes, 54 seconds
Episode Artwork

Encefalitozoonoza pri kuncih

Maruša Škrbec bo govorila o encefalitozoonozi, zelo razširjeni, vendar pogosto prikriti in med lastniki slabo poznani bolezni pri kuncih, ki jo povzroča mikrosporidij Encephalitozoon cuniculi. Spregovorila bo o kliničnih znakih bolezni in najbolj uporabljenih metodah diagnostike ter zdravljenju. Ker bolezen lahko prizadene tudi številne druge vrste živali in ljudi, bo na kratko spregovorila tudi o opisanih kliničnih oblikah pri psih, mačkah in ljudeh: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/35840730/
6/5/202417 minutes, 25 seconds
Episode Artwork

Avtotransfuzija pri psih v primeru rupture spleničnih mas

Naša asistentka na kirurgiji Betka Perc bo govorila o avtotransfuziji pri psih in njeni uporabi v primeru rupture spleničnih mas. Transfuzija krvi je pogosto sestavni del obravnave urgentnega pacienta. V veterinarski medicini v Sloveniji na žalost še nimamo vzpostavljene krvne banke, kar nas ob resnično urgentnih situacijah lahko stane življenja pacienta. Betka bo predstavila pregled različnih člankov iz veterinarske in humane medicine z namenom iskanja odgovora na vprašanje: kaj sploh je avtotransfuzija in ali je ruptura mase na vranici pri psih resnična kontraindikacija za izvedbo le te?
6/3/202424 minutes, 7 seconds
Episode Artwork

Razvoj in menjava zob pri miniaturnih psih

Naša stomatologinja Ana Nemec bo govorila o razvoju in menjavi zob pri miniaturnih psih
5/31/202423 minutes, 34 seconds
Episode Artwork

Smernice glede temeljnih ter nadaljevalnih postopkov oživljanja

Naša pripravnica ("rotating" internship) Ema Šilc, ki trenutno kroži na oddelku za anestezijo, bo govorila o smernicah glede temeljnih ter nadaljevalnih postopkov oživljanja iniciative RECOVER: https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/j.1476-4431.2012.00757.x
5/29/202425 minutes, 32 seconds
Episode Artwork

Metode za biopsijo jeter

Po tem, ko smo aprila poslušali zelo zanimiv Journal club o diagnostiki in zdravljenju kroničnega hepatitisa, bi si tokrat pogledali primerjavo metod za biopsijo jeter skozi kirurške oči naše mehkotkivne / onkološke kirurginje Tanje Plavec.Osnova je članek na povezavi: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25417960/
5/27/202424 minutes, 14 seconds
Episode Artwork

CT s konusnim snopom v diagnostiki dentoalveolarnih bolezni

Naš specializant veterinarske stomatologije Robert Marx, ki dela na eni največjih klinik v Evropi Tierklinik Hofheim v Nemčiji in na oddelku za stomatologijo Klinike za male živali 3. leto opravlja specializacijo po programu Evropskega kolegija za veterinarsko stomatologijo, bo govoril o pomenu uporabe CT s konusnim snopom v diagnostiki dentoalveolarnih bolezni, v konkretnem primeru razvojnih nepravilnosti.
5/24/202411 minutes, 14 seconds
Episode Artwork

CT značilnosti atelektaze pri kroničnih vnetnih plevralnih izlivih

Naša pripravnica (rotating internship) Ema Šilc, ki je v juniju opravila enomesečno usposabljanje na oddelku za radiologijo na univerzitetni veterinarski kliniki v Hannovru (externship training), bo govorila o CT značilnostih zaokrožene atelektaze pri kroničnih vnetnih plevralnih izlivih pri mačkah in psih.
5/22/202421 minutes, 6 seconds
Episode Artwork

Razlike pri ultrazvočnem pregledu abdomna med psi in mačkami

Naša sodelavka na slikovni diagnostiki Ulla Urška Kočevar bo govorila o razlikah pri ultrazvočnem pregledu abdomna med psi in mački. S pomočjo slikovnega gradiva bo na kratko predstavila glavne ultrazvočne razlike organov trebušne votline med psi in mački.
5/20/202419 minutes, 44 seconds
Episode Artwork

Dilatativna kardiomiopatija (DCM)

Naša mlada raziskovalka na področju kardiologije Martina Cimerman bo govorila o dilatativni kardiomiopatiji (DCM). Martina bo govorila o etiologiji bolezni, predispoziciji za nastanek bolezni in možnosti preventivnih pregledov za napovedovanje nastanka bolezni pri predisponiranih pasmah. Prav tako bodo predstavljene diagnostične metode in osnovne značilnosti bolezni ter terapija in prognoza pacientov z DCM.
5/17/202420 minutes, 42 seconds
Episode Artwork

Uporaba ultrazvoka pri pregledu prsne votline

Naša Martina Krofič Žel, ki se ukvarja slikovno diagnostiko na Kliniki za male živali, bo govorila o uporabi ultrazvoka pri pregledu prsne votline. Nekardiološka ultrazvočna preiskava prsne votline je ob rentgenu in računalniški tomografiji pomembna dopolnilna metoda slikovne diagnostike za ugotavljanje bolezni pljuč, plevre in mediastinuma. V predavanju bo Martina s pomočjo slikovnega gradiva predstavila diagnostično vrednost in omejitve ultrazvočnega pregleda pri najpogostejših patologijah prsne votline.
5/15/202424 minutes, 51 seconds
Episode Artwork

Od celic do diagnoze: citopatološka in histopatološka preiskava mastocitoma

Brez naših kolegov na patologiji, bi kliniki nemalokrat ne sestavili koščkov sestavljanke za najboljšo oskrbo pacientov. V tokratnem JC bo z nami Kristina Tekavec, ki bo predstavila aktualno literaturo za citopatološko in histopatološko določanje stopnje malignosti mastocitoma in oceno bezgavk. V prispevku "Od celic do diagnoze: citopatološka in histopatološka preiskava mastocitoma" bo govorila o tem, kaj lahko klinik pričakuje, ko prejme izvid patologa in kakšne so omejitve.
5/10/202422 minutes, 42 seconds
Episode Artwork

Asistirane reprodukcijske tehnike

Jernej Gačnikar je mladi raziskovalec na reprodukciji od oktobra 2020, njegovo področje raziskovanja pa je vpliv mikotoksinov na goveje zarodke pridobljene in vitro, oziroma na kratko in vitro produkcija govejih zarodkov (IVF). Jernej bo govoril o asistiranih reprodukcijskih tehnikah in se dotaknil mejnika v pasji reprodukciji – uspešnega rojstva pasjih mladičev z IVF tehniko.
5/8/202419 minutes, 58 seconds
Episode Artwork

Alfaksalon za uvod in vzdrževanje anestezije

Naša anesteziologinja Mihaela Klasič bo govorila o alfaksalonu, anestetiku, ki se uporablja za uvod in vzdrževanje anestezije. Predstavila bo možne načine uporabe tega anestetika pri psih in mačkah, njegove neželene učinke ter njegovo uporabo primerjala z uporabo propofola.
5/6/202415 minutes, 23 seconds
Episode Artwork

Bolnišnične okužbe v veterinarski medicini malih živali

Naša pripravnica (rotating internship) Ema Šilc bo govorila o bolnišničnih okužbah v veterinarski medicini malih živali - katera so najpogostejša mesta okužb, kateri so povzročitelji, kakšna so tveganja in ukrepi za preprečevanje in zmanjšanje pojava bolnišničnih okužb: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7132463/
4/26/202423 minutes, 1 second
Episode Artwork

Cistične spremembe v ustni votlini mačk

Naša specializant veterinarske stomatologije Luka Šparaš bo govoril o cističnih spremembah v ustni votlini mačk, ki so sicer redke, a vedno zahtevajo popolno diagnostiko, ki vključuje klinični pregled, slikovne preiskave in biopsijo sprememb za določitev narave takih sprememb: Clinical, Radiographic and Histologic Evaluation of 40 Cystic Oral Lesions in 37 Cats - PubMed (nih.gov)
4/24/202428 minutes, 35 seconds