Winamp Logo
ISVW Podcast Cover
ISVW Podcast Profile

ISVW Podcast

Dutch, Social, 1 season, 100 episodes, 2 days, 21 hours, 13 minutes
About
De ISVW podcast brengt je in aanraking met de belangrijkste filosofie van nu. ISVW brengt diverse filosofie die voor iedereen toegankelijk is.
Episode Artwork

Honderdste aflevering live met Marjan Slob, Martha Claeys en Marthe Kerkwijk

De honderdste aflevering van de ISVWpodcast werd live opgenomen in de Roode Bioscoop in Amsterdam. Een bijzonder prettig gesprek met Socratesbekerwinnaar Martha Claeys, Denker des Vaderlands Marjan Slob, en programmamanager bij de ISVW Marthe Kerkwijk. Ze bogen zich samen met Bart Geeraedts over de vraag: ‘Wat zou filosofie voor onze samenleving kunnen betekenen?'
7/24/20241 hour, 11 minutes, 40 seconds
Episode Artwork

Ubuntu MOOC - Annette Nobuntu Mul, Jan Terlouw en Babah Tarawally

Bart Geeraedts reisde af naar Twello voor een mooi gesprek met docenten Annette Nobuntu Mul, Jan Terlouw en Babah Tarawally over de online opleiding Ubuntu MOOC. Deze opleiding ontstond uit een behoefte om ook online het Ubuntu gedachtegoed te kunnen verspreiden. Een gesprek over hoe we alleen met elkaar vanuit wezenlijke onderlinge verbondenheid de wereldwijde problemen waar we voor staan kunnen oplossen.   
7/10/202446 minutes, 50 seconds
Episode Artwork

Marthe Kerkwijk en Peter Huijzer over 100 jaar Frankfurter Schule

Bart Geeraedts in gesprek met Marthe Kerkwijk en Peter Huijzer over de Summerschool Kritische theorie. Hoe kan de filosofie bijdragen aan een rechtvaardige maatschappij? Een gesprek over de geschiedenis van de kritische theorie, Theodor W. Adorno, Herbert Marcuse en Chantal Mouffe komen onder andere aan bod.  De Summerschool Kritische theorie is van 14 tm 18 augustus
6/13/202440 minutes, 25 seconds
Episode Artwork

Pauline Slot en Thomas Heij over Virginia Woolf

Bart Geeraadts heeft een prettig gesprek met Pauline Slot en Thomas Heij. Zij vertaalden Woorden willen losjes leven. Essays over schrijverschap van Virginia Woolf. Hierin reflecteert Woolf op haar eigen schrijverschap en dat van haar tijdgenoten. Hoe moet een schrijver zich verhouden tot de politiek en de grote maatschappelijke vraagstukken van haar tijd? Kun je schrijven leren? Hoe verhoudt schrijven zich tot leven? 
5/26/202443 minutes, 2 seconds
Episode Artwork

Marthe Kerkwijk over Macht en Moed

Programmamanager bij de ISVW Marthe Kerkwijk vertelt in deze podcast aan Bart Geeraedts over onze nieuwe beroepsopleiding Macht en moed die in september van start gaat bij de ISVW. Hoe kun je binnen het ambtenarenapparaat een cultuur mogelijk maken waarin er ruimte is voor tegenspraak? Aan de hand van Jurgen Habermas en Chantal Mouffe legt Kerkwijk uit dat het goed is als ambtenaren meer van hun eigen leefwereld binnen laten in het bureaucratisch systeem van de overheid. Door filosofische gesprekstechnieken zoals het moreel beraad of het socratisch gesprek leren ze als vrije individuen van gedachten te wisselen. Dat maakt dat ze eerder verantwoordelijkheid voor hun handelen en zich minder snel verschuilen achter regeltjes.
5/23/202445 minutes, 19 seconds
Episode Artwork

Lisa Herzog over de toekomst van werk

Bart Geeraedts praat in deze podcast met Lisa Herzog over haar boek De toekomst van werk. Volgens Herzog is ons werk veel te belangrijk is om het door grote techbedrijven te laten dicteren. In plaats daarvan is het hoog tijd dat we de toekomst van werk zelf vorm gaan geven. Want juist in het digitale tijdperk is het mogelijk ons werk rechtvaardiger en democratischer in te richten dan ooit tevoren. De toekomst van werk is uit het Duits vertaald door Peter Huijzer en uitgegeven bij ISVW Uitgevers.
5/15/202447 minutes, 6 seconds
Episode Artwork

Katrien Schaubroeck - Denken in het Donker

Hoogleraar wijsbegeerte aan de Universiteit Antwerpen en filmliefhebber Katrien Schaubroeck vertelt over de serie Denken in het donker, uitgegeven bij ISVW Uitgevers. In deze reeks, die Schaubroeck redigeert, geven diverse auteurs een filosofische blik op het oeuvre van een regisseur. Er verschenen al boeken over Richard Linklater, Andrej Tarkovski en Sofia Coppola. Het nieuwste boek in de serie gaat over Chantal Akerman (1950-2015). Deze Belgische regisseur staat bekend om haar minimalistische stijl en confronterende realisme.  Foto @Sarah van Looy
5/5/202440 minutes, 24 seconds
Episode Artwork

Glenn Albrecht over Aarde Emoties

Glenn Albrecht was on tour in Nederland om zijn boek Aarde Emoties te promoten. Hij deed ook de ISVW aan om daar de ISVW de Frederik van Eedenlezing te verzorgen. Voorafgaand aan de lezing interviewde Bart Geeraedts hem. Het gesprek ging over nieuwe emoties die ontstaan, omdat de aarde zo snel verandert dat woorden tekort schieten. Albrecht geeft namen aan deze emoties, zoals bijvoorbeeld de emotie solastalgia, dat is het verdriet dat je voelt als het land waar je woonde onherstelbaar verwoest is. Ook bedacht Albrecht de term Symbioceen, dit is een nieuw tijdperk waarin de mens zich symbiotisch verbindt met de rest van al het leven.
4/26/202450 minutes, 58 seconds
Episode Artwork

Martha Claeys - Morele emoties

De middag voordat Martha Claeys de Socratesbeker won voor haar boek Trots Interviewde Bart Geeraedts haar. En nee, dat gesprek ging niet over haar boek (nou, bijna niet: er is een kort telefoongesprek ingevoegd met de kersverse winnaar) maar het interview ging vooral over de Summerschool Morele emoties die Martha Claeys deze zomer zal geven aan de ISVW. Luister naar een fijn gesprek waarin Claeys helder uitlegt waarom het belangrijk is dat we onze emoties kritisch onder de loep nemen. Waar traditioneel emoties worden gezien als irrationeel en ondoordacht, als ‘stupide schuivingen in buik en boezem’(Lucretius), weten we sinds Martha Nussbaum dat er in elke emotie een waarde-oordeel zit, dat maakt ze per definitie moreel. En het probleem is nu juist dat vooral immorele machthebbers emoties inzetten om mensen te overtuigen. Hoe kun je daar een antwoord opgeven?
4/14/202448 minutes, 49 seconds
Episode Artwork

Lisa Doeland en Wouter Kusters en de week over Klimaatfilosofie

Op het terras van de ISVW praat Bart Geeraedts met filosofen Lisa Doeland en Wouter Kusters over de klimaatcatastrofe waar we ons op dit moment in bevinden. Beiden filosofen schreven er een boek over en beiden geven een gastcollege tijdens de cursusweek Klimaatfilosofie op de ISVW. Doeland meent dat wij mensen Pac-Mannen zijn geworden die met onverzadigbare honger de wereld oppeuzelen. We leven volgens haar in het afvaloceen, een tijdperk waarin de planeet inclusief onze lichamen veranderend zijn in opslagplaatsen van afval. We moeten dan ook volgens haar onze eigen uitsterfelijkheid onder ogen zien. Wouter Kusters is wat minder apocalyptisch en gelooft dat we in de huidige situatie drie opties hebben, vechten, vluchten of freezen. Als je voor de laatste optie kiest dan maak je een pas op de plaats en kijk je wat de verschillende interpretaties van het probleem zijn. Daarbij kan de filosofie helpen. We kunnen in vrijheid met elkaar in dialoog gaan.  De cursus Klimaatfilosofie is van 6 tot en met 10 mei.
4/3/202445 minutes, 33 seconds
Episode Artwork

Seandy Achthoven en Renate Schepen Kunst-Lichaam-Context

Bart Geeraedts heeft een gesprek met intercultureel filosoof Renate Schepen en kunstenaar Seandy Achthoven. Eind april geven ze aan de ISVW de filosofieweek Kunst, lichaam, context. Daarin zullen Latijns-Amerikaanse denkers als Sor Juana Ines de la Cruz, Maria Zambrano aan bod komen. Zij bieden een radicaal andere manier van denken en daarmee brengen ze verborgen aannames in ons westerse denken aan het licht. Niet alleen via filosofisch argumenten, maar ook via beeldende kunst, dichtkunst en lichamelijke oefeningen kun je ideeën tot je nemen. Daarom brengt Bart Geeraedts ook een bezoek aan het atelier van Seandy Achthoven, waarin ze aan de hand van haar schilderijen uitlegt hoe kunst ons kan helpen ons voelend denken aan te zetten.   
3/29/202440 minutes, 54 seconds
Episode Artwork

Suzanne Roes over 'De politiek van vruchtbaarheid'

Bart geeraedts heeft een gesprek met Suzanne Roes over De politiek van vruchtbaarheid. Steeds meer mensen willen geen kinderen: uit klimaatoverwegingen, door ongelijkheid of gewoon vanwege een ander levensplan. Maar als zij hun arts om sterilisatie vragen, wordt hun verzoek vaak afgewezen. Wie een persoonlijke beslissing wil nemen over ouderschap, krijgt te maken met de politiek van vruchtbaarheid. Wie mogen er kinderen krijgen? Wie moeten er kinderen krijgen? En wie vooral niet?
3/6/202438 minutes, 39 seconds
Episode Artwork

Karin Braamhorst over iconen

Karin Braamhorst schreef het boek Iconische iconen. Dat is een breed uitwaaierend onderwerp. In deze aflevering vertelt zij hoe diep verankerd deze kunstvorm is verweven met de Russische cultuur. Maar ook met die van Ethiopië. Bij iconen is het belangrijk om je te realiseren dat het om de afbeelding gaat. Niet om het object zelf. Dat is voor kunsthistorici nog wel eens lastig voor te stellen...
2/29/202438 minutes, 12 seconds
Episode Artwork

Jan Bransen over zijn boek 'En nu?'

We stapelen crisis op crisis, de mens lijkt een bedreigde diersoort te worden. Hoogste tijd daar wat aan te doen, en wel door anders te denken. Bransen stelt elf mentaliteitsveranderingen voor. De belangrijkste is de transformatie van heerser tot debutant. Het is tijd om onwetendheid als intellectuele deugd te omarmen.
2/13/202443 minutes, 12 seconds
Episode Artwork

Maarten van Buuren over Nietzsche en de dionysische chaos

Wat is dionysische chaos? Waarom is die verbonden met gevaar en verlies? Wat valt erbij te winnen? Maarten van Buuren is emeritus hoogleraar moderne Franse letterkunde aan de Universiteit Utrecht maar ook een begenadigd vertaler van Spinoza en Nietzsche. Van de laatste vertaalde hij Jenseits von Gut und Böse voor Boom Filosofie. Het gevaar jezelf te verliezen was overigens letterlijk aanwezig in het leven van Van Buuren. Over zijn bijna fatale afloop van een ketamine experiment, vertelde hij in de podcast Echt Gebeurd. 
2/5/202438 minutes, 48 seconds
Episode Artwork

Jan Flameling over Levinas

Jan Flameling vertelt over de basiscursus Ethiek en de Summerschool Een kennismaking met Levinas
1/29/202443 minutes, 13 seconds
Episode Artwork

Florian Jacobs over Oekraïne

Florian Jacobs is uitgever van de ISVW uitgeverij. Aan het eind van 2023 maakte hij een reis naar Oekraïne op uitnodiging van PEN Ukraine. Dat deed hij samen met drie andere auteurs, Manon Uphoff, Lisa Weeda en Jaap Scholten. Zij bezochten er plaatsen die zware littekens dragen van de oorlog met Rusland. Maar ook plaatsen die de hoop op een vrijere toekomst levend houden. Een gesprek. 
12/31/202334 minutes, 14 seconds
Episode Artwork

Bas Nabers: het leven als reis

Het leven als reis met Bas Nabers Bart Geeraedts schuift aan bij Bas Nabers voor een gesprek over levensfilosofie. Nabers legt uit hoe filosofie aan de ene kant met begrippen inzicht kan geven in het leven, maar aan de andere kant moet je de filosofie ook altijd blijven toetsen aan datzelfde leven. In februari start Nabers' basiscursus Het leven als reis. Aristoteles vergeleek filosofie met navigatiekunst. Je moet je op je levensweg telkens afstemmen op de gegeven situatie, de filosofie kan daar handvatten bij bieden. De cursus Het leven als reis start op 20 januari.     
12/19/202337 minutes, 51 seconds
Episode Artwork

Michel Dijkstra en Lucas den Boer over Oosterse levenskunst: De Boeddha

Bart Geeraedts heeft op de ISVW een gesprek met Michel Dijkstra en Lucas den Boer over de cursus Tienduizend Poorten. Oosterse levenskunst. De uitdrukking Tienduizend poorten komt uit het Chinese Boeddhisme en wil zeggen dat er oneindig veel wegen zijn om het pad van de levenskunst te volgen en verlichting te vinden. Daarom gidsen Michel Dijkstra en Lucas den Boer je langs de hoogtepunten van de Chinese, Indiase en Japanse levenskunstfilosofie. In de podcast zoomen ze in op het eerste weekend van de cursus: De Boeddha: een weg van verstilling, waarin onder andere de tekst De vragen van Milinda aan de orde komt. Hierin voeren een Griekse koning en een boeddhistische monnik een debat over de vraag waar het zelf zich bevindt. Volgens de monnik is dat zelf nergens te vinden. Maar als dat zo is, wat voor consequenties heeft dat voor hoe je naar jezelf kijkt als mens? 
12/7/202331 minutes, 1 second
Episode Artwork

Gerard Boter en Floris Leest over Stoïcisme

Bart Geeraedts in gesprek met Gerard Boter en Floris Leest. Zij schreven het boek Leven als stoïcijn. Of niet?  De stoïcijnse filosofie is ongekend populair in Nederland. Ze is dankzij haar heldere wijsheden een welkom toevluchtsoord voor wie een levensfilosofie zoekt. Maar heeft deze antieke filosofie wel echt wat te bieden aan ons eenentwintigste-eeuwers? In gesprek met elkaar onderzoeken classicus Gerard Boter en ervaringsstoïcijn Floris Leest de zin en onzin van de stoïcijnse filosofie. Kunnen we een filosofie die slavernij zag als een fact of life als leidraad hanteren? Hoe pak je mondiale vraagstukken aan vanuit een individualistische filosofie? Werkt een kalme houding altijd of mag je ook weleens flink boos worden?
11/15/202343 minutes, 35 seconds
Episode Artwork

Aflevering 80: Ieva Rocena en Ed Weijers over filosoferen met kinderen

Ieva Rocena en Ed Weijers over filosoferen met kinderen en jongeren Bart Geeraedts gaat in gesprek met Ed Wijers en Ieva Rocena. Zij vertellen over de opleiding Filosoferen met kinderen en jongeren. Hoe leer je kinderen in gesprek met elkaar kritisch naar hun eigen vooronderstellingen en die van anderen te kijken?  Door veel in de praktijk te oefenen tijdens de opleiding help je kinderen een routine opbouwen van leren luisteren en kritisch en fantasievol nadenken. Dat heeft een positief effect op hun zelfvertrouwen.  Ieder kind heeft zijn eigen manier van nadenken. Het ene kind is een precieze denker, het andere legt veel verbanden, weer een ander analyseert en onderscheidt, die denkkracht van de groep kun je gebruiken om een onderwerp beter te begrijpen.  Ed Wijers en Ieva Rocena geven samen met Lies Pycke de beroepsopleiding Filosoferen met kinderen en jongeren aan de ISVW. De opleiding gaat van start op 3 februari 2024. Kijk voor meer informatie op: isvw.nl/activiteit/fmkj-2024/
10/22/202344 minutes, 6 seconds
Episode Artwork

Carolien van Welij over wat filosofie met mensen doet

Filosoof en neerlandicus Carolien van Welij interviewde voor haar boek Wat denken doet meer dan honderd mensen over de betekenis van filosofie voor hun leven. Ze vroeg aan kunstenaars, dichters en wetenschappers over een moment waarop filosofie hun leven veranderde. Een rouwproces, scheiding, onvervulde kinderwens, identiteitscrisis, depressie: in momenten van grote of kleine nood kwamen zij op hun pad een filosoof tegen. Die ontmoeting bracht troost, verzoening of moed. De interviews zijn eerder verschenen in Filosofie Magazine. Foto @Lucy Lambriex Op 16 november, Wereldfilosofiedag (Unesco), organiseert de ISVW samen met Filosofie Magazine in SPUI25 het programma Wat denken doet. Als filosofie je wereld verandert met Carolien van Welij en Coen Simon (schrijver, filosoof en hoofdredacteur van Filosofie Magazine). Op deze avond wordt Wat denken doet tot leven gebracht op het podium: Van Welij en Simon onderzoeken met gasten uit de literatuur, kunsten en wetenschap én het publiek hoe de filosofie gedachtepatronen op losse schroeven kan zetten en nieuwe denkbeelden weet te generen.
10/17/202323 minutes, 7 seconds
Episode Artwork

Dries Boele over filosofie en levenskunst: het zelf en de ander

Het zelf krijgt veel aandacht in carrière- en levensplanning. Maar wat verstaan we onder dat ‘zelf’? En wat betekent ‘trouw zijn aan jezelf’? Daarnaast heb je ook altijd te maken met de ander, gewild of ongewild. De ander is geliefd en gehaat, soms onbegrijpelijk, maar onontbeerlijk. Wat is de rol van die ander in je leven? Van 3 t/m 7 januari 2024 geeft Dries Boele de cursusweek Filosofie en levenskunst: het zelf en de ander. Met onder andere Aristoteles, Kierkegaard, Sartre, De Beauvoir, Irigaray, Levinas en Taylor zal hij dit thema vanuit verschillende kanten belichten. 
10/9/202332 minutes, 23 seconds
Episode Artwork

Roel Meijvis over Albert Camus

Bart Geeraedts schuift aan bij Roel Meijvis, filosoof, schrijver, theatermaker en Camus-kenner. Zijn boek De glimlach van de aarde. Het voelende denken van Albert Camus, verscheen bij ISVW Uitgevers. Meijvis vertelt in deze podcast over grote de thema's in Camus' werk en legt uit wat dat voelende denken precies betekent. Sommige zaken kun je niet beredeneren, maar wel lichamelijk ervaren. Dat geldt bijvoorbeeld voor de mens in opstand. Een mens in opstand zegt nee tegen iets. Achter die nee ligt een grens van datgene dat ontoelaatbaar wordt geacht, dat kun je alleen maar voelen. Nee zeggen staat daarmee gelijk aan mens worden, en zo ontstaat in de opstand ook een gemeenschap. Ik zie mezelf als mens, en daarmee ook de ander. Van 24 t/m 29 oktober geeft Roel Meijvis op de ISVW de cursus Camus' de mens in opstand. Waarin hij het Camus' meesterwerk De mens in opstand zal bespreken.
10/5/202343 minutes, 49 seconds
Episode Artwork

Erik Pool over macht en moed van de ambtenaar

Erik Pool was tot 2021 topambtenaar bij het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat en werd na het toeslagenschandaal programmadirecteur Dialoog en Ethiek voor de hele Rijksoverheid. Hij schreef in 2021 het boek Macht en moed om het werk van de overheid moreel sterker te maken. In zijn nieuwste boek, het Macht en moed praktijkboek geeft hij adviezen en methoden om de inzichten uit zijn eerste boek toe te passen. In de vorm van dialoog, reflectie en tegenspraaktechnieken kunnen ambtenaren hiermee vrije ruimte te creëren voor gewetensvragen en beroepsethiek. 
9/18/202349 minutes, 12 seconds
Episode Artwork

Joan de Ruijter over filosofie en sport

Joan de Ruijter is docent filosofie en schreef de young adult-roman Whatever it takes. De Ruijter maakte deel uit van de syllabuscommissie voor het eindexamen-thema 2024: 'DE VRAAG NAAR DE MENS IN RELATIE TOT TECHNIEK EN WETENSCHAP'. Whatever it takes is een verhaal over topsporter Natália (18) die koste wat het kost de top wil bereiken in het vrouwenwielrennen. Haar verhaal raakt aan thema's als sport, techniek en de relatie die de sporter kan ervaren met diens menselijk lichaam.  
9/6/202340 minutes, 7 seconds
Episode Artwork

Dirk de Schutter over Hannah Arendt

Emeritus hoogleraar filosofie en Hannah Arendt-kenner Dirk de Schutter legt Arendts belangrijkste thema's uit. Aan bod komen onder andere de begrippen arbeiden, werken en handelen en de banaliteit van het kwaad. En wat maakt een politiek leider totalitair? Kortom, De Schutter laat nog maar weer eens zien hoe relevant Arendts werk vandaag de dag is. Deze podcast is een voorproefje van de Summerschool De grote thema’s van Arendt die plaatsvindt van 28 augustus t/m 1 september bij de ISVW.
7/26/202346 minutes, 17 seconds
Episode Artwork

Tinneke Beeckman en Alexander Roose over ‘Levenswijsheid volgens Machiavelli en Montaigne’

De zestiende-eeuwse filosofen Niccolò Machiavelli en Michel de Montaigne lijken nogal van elkaar te verschillen. Machiavelli is de strategische politiek denker en Montaigne de teruggetrokken kasteelheer die prachtige essays schrijft. Maar als je met Machiavellikenner Tinneke Beeckman en Montaigne-expert Alexander Roose de levenswijsheid van beide humanisten onderzoekt, ontdek je verrassende overeenkomsten. Van 16 t/m 20 augustus verzorgen Tinneke Beeckman en Alexander Roose de Summerschool Levenswijsheid volgens Machiavelli en Montaigne. 
7/9/202343 minutes, 38 seconds
Episode Artwork

Ariane van Heijningen en Ingrid Geerts over Socrates in organisaties

Socrates ging de straat op en stelde voorbijgangers vragen die hun gedachtes ontregelden. Net zoals Socrates willen Ariane van Heijningen en Ingrid Geerts in organisaties met ontregelende vragen een filosofische blik aanwakkeren. Dat begint met het stellen van de vraag: wat is jouw blikveld binnen deze organisatie? Want het kan zijn dat bepaalde zaken daarbuiten vallen. Juist bij terugkerende problemen gaat het erom in gesprek te gaan, alleen zo kom je erachter wat vaak impliciete regels en aannames zijn binnen de organisatie en ontstaat er ruimte voor een nieuwe manier van denken.   
6/13/202339 minutes, 24 seconds
Episode Artwork

Renate Schepen over Afrikaanse en Latijns-Amerikaanse filosofie

Bart Geeraedts reist af naar het strand van Egmond voor een gesprek met Renate Schepen. Ze promoveerde op een studie naar interculturele filosofie en begeleidt deze zomer de Summerschool Afrikaanse en Latijns-Amerikaanse filosofie bij de ISVW. In haar denken staat de vraag centraal hoe we recht kunnen doen aan verschillende bronnen van kennis. En hoe komt het dat we zo weinig horen over niet-Westerse filosofie? Want door kennis te maken met filosofieën uit Afrika en Latijns-Amerika wordt ons denken uitgedaagd. Vragen als: 'Kunnen we tijd ook niet-lineair denken?' en 'Kunnen we onszelf als onderdeel van een grotere heelheid denken?' komen aan bod.  
6/12/202338 minutes, 41 seconds
Episode Artwork

Paul van Tongeren over Nietzsche

Zo sprak Zarathoestra is waarschijnlijk Nietzsches meest gelezen, maar minst begrepen boek. Het boek komt uit het midden van zijn meest productieve periode, is een mix van verhalend proza, redevoeringen en gedichten en is overvol van metaforen, meer of minder verborgen verwijzingen en experimenten met de taal. Bart Geeraedts in gesprek met Paul van Tongeren
6/7/202346 minutes, 59 seconds
Episode Artwork

Marli Huijer over sterfelijkheid

Verouderingsdeskundigen en transhumanisten zouden het liefst onze sterfelijkheid opheffen. Eerst minstens honderd jaar in gezondheid leven en dan snel en pijnloos de wereld te verlaten. In werkelijkheid begint de aftakeling kort na ons pensioen en duurt zo'n vijftien jaar. Wat betekent dat voor hoe we ons verhouden tot die laatste levensfase? Hebben ziektes en aftakeling betekenis omdat ze ons voorbereiden op de dood? Is de zorglast van de laatste levensfase nog op te brengen als de hele samenleving ouder wordt? Zijn er grenzen aan de groei van de levensduur? Bestaat er zoiets als een juist moment van sterven? Bart Geeraedts in gesprek met Marli Huijer over haar laatste boek De toekomst van het sterven. 
5/17/202345 minutes, 21 seconds
Episode Artwork

Erik Kaptein over de uitweg uit de klimaatcrisis

Broeikasgassen, we blijven ze maar uitstoten. De natuurlijke koolstofkringloop kan de immense hoeveelheid CO2 niet meer opnemen en vastleggen: het proces van de fotosynthese dat hiervoor zorgt, is daar niet op toegerust. Landschapsarchitect Erik Kaptein stelt voor om de effectiviteit van de fotosynthese met genetische aanpassingen te vergroten. Dat brengt niet alleen de oplossing van het wereldvoedselprobleem binnen bereik, maar ook die van de klimaatcrisis.
5/5/202338 minutes, 16 seconds
Episode Artwork

Wouter Kusters over klimaatangst

Een gesprek over hoe de schrik over de naderende klimaatcatastrofe bij mensen wortel schiet. Een zoektocht naar verbanden tussen psychologie, psychiatrie, filosofie en actie! Wouter Kusters is filosoof, taalwetenschapper en schrijver, maar werd vooral bekend door zijn gelauwerde boeken over waanzin en filosofie. Aanleiding tot dit gesprek is Kusters' nieuwste boek 'Schokeffecten', zijn pleidooi voor ontspoord denken en 'duurzaam alarmisme' aangaande het klimaat.
4/13/202347 minutes, 5 seconds
Episode Artwork

Marthe Kerkwijk over Clara Wichmann

Een misdadiger verdient straf. Dat spreekt vanzelf. Ons strafrecht is volledig gebaseerd op deze aanname. En de wil om te straffen is diep in onze maatschappij verankerd. Rechtsfilosoof Clara Wichmann (1885-1922) zet een streep door dit argument. Als we werkelijk begaan zijn met het verminderen van misdaad, dan moeten we kijken naar de oorzaak van de misdaad. Dan zal blijken dat elke rechtsstaat haar eigen misdaad voortbrengt. Wichmann ontmaskert het vermeende recht tot straffen als diepgeworteld wraakinstinct. Maar is dat instinct te rechtvaardigen? Marthe Kerkwijk zorgde voor de inleiding en hertaling van Clara Wichmanns woorden in het boek 'Het recht tot straffen hebben we niet'. In deze podcast gaat Bart Geeraedts in gesprek met Marthe Kerkwijk.
3/31/202342 minutes, 32 seconds
Episode Artwork

Martha Claeys over trots

Trots op je kind, trots op het vaderland, trots op je huidskleur, trots op je voetbalclub, trots op jezelf. Aanleidingen genoeg om jezelf op de borst te slaan. Filosofe Martha Claeys schreef over deze gevoelens een boek: Trots, De filosofie van een emotie. Zij onderzoekt de positieve en negatieve kanten van trots. Want dit gevoel van welbehagen kan er ook voor zorgen dat je jezelf overschat of dat je te lang vasthoudt aan je eigen gelijk. Een gesprek over de veelkantigheid van deze emotie.
2/27/202335 minutes, 46 seconds
Episode Artwork

Maurice van Turnhout en Matijs van de Kerkhof over 'Lichtstadfamilie: Kameraden'

In de graphic novel Lichtstadfamilie. Kameraden (1968-1972) van Maurice van Turnhout en Matijs van de Kerkhof maken we kennis met de fictieve arbeidersfamilie Hultermans, waarvan zoon Frans zich aansluit bij de Rode Jeugd. Wie waren de Rode Jeugd? Welke plek nemen zij in in de geschiedenis van Eindhoven? En welke paralellen kunnen we trekken tussen de protesten van de Rode Jeugd en onze huidige samenleving? Maurice en Matijs spreken erover in de ISVW podcast.
3/2/202142 minutes, 38 seconds