Winamp Logo
IN MEDIA RES Cover
IN MEDIA RES Profile

IN MEDIA RES

Slovenian, News, 1 season, 12 episodes
About
Tedenske analize medijskega in političnega diskurza
Episode Artwork

In Media Res #53: Golobove napake vodijo nazaj do Janše

Novi podkast s Tadejem Štrokom in mano ponuja analizo treh izbranih tem v političnem in družbenem dogajanju zadnjega časa: najprej o nevarnih in škodljivih potezah Roberta Goloba, ki si za sodelavce izbira neoliberalne ekonomiste (Masten, Lahovnik), po sumljivem podrejanju policije se izmika odgovorom na vprašanja novinarjev glede poslovanja GEN-I in nasploh krepi vtis nekoga, ki obsežno kadruje po osebnih izbirah. Nato govoriva o ministru za zdravje, ki ne bi iskal krivcev in se oziral po preteklosti, ko gre za revizijo poslovanja UKC Ljubljana, hkrati pa se čudi, da smo kot družba zabredli v stanje, kjer ni krivcev. V pomoč so mu mediji, od katerih ne moremo pričakovati, da bodo branik javnega zdravstva, očitno zadnje skrbi te vlade, ker ima le eno večjo skrb: privatizacijo zdravstva. Na koncu pogovora se s Tadejem dotakneva prihodnjih političnih možnostih oživljenega Janše in Logarja v luči napak, ki jih počne Golob. Če ta zašuštra, nas čaka dolga vladavina desnice. Ni dvoma, da šef SDS računa z Logarjem, ne vemo pa še čisto, če Logar računa s šefom SDS. Slednji skupaj z Ruparjem izvaja bitke na terenu za prevlado med upokojenci, ki si jih želi Golob kot stranko DeSUS pripeti, vmes pa si pripaja manjše stranke, kot je Kanglerjeva, in vlaga interpelacije. Vedno je pravi in celo skrajni čas, da poskrbimo zase z intelektualno samoobrambo. Pomagamo si lahko le s svojo kritično držo, zato vabljeni k poslušanju. Blog in s tem tudi podkast lahko podprete na platformi www.novdan.si.
3/21/20230
Episode Artwork

In Media Res #52: Golob bi lustriral policijo

Novi podkast s Tadejem Štrokom in mano ponuja analizo treh izbranih tem v političnem in družbenem dogajanju zadnjega časa: najprej o napačnem koraku predsednika vlade in ambiciji protizakonitega čiščenja po policiji, ki res spominja na janšizem in je dodobra načela Golobovo verodostojnost. Mu je ljudstvo res dalo legitimnost, da ravna isto kot Janša ali morda prav nasprotno, da ne ravna? Odgovor bi moral biti enostaven. V drugi temi govoriva o Toninovem »Dovolj je«, koncu neskončnih medenih tednov in napovedanem dramatičnem obratu proč od »političnega veterana«. Če bo Nova Slovenija držala svojo sedanjo obljubo, politična geografija v državi nikoli več ne bo takšna, kot je bila in je z Janšo politično konec, dokler si ne omisli nove satelitske stranke. Se prvak krščanskih demokratov zgolj dobrika Golobu? Na koncu pogovora pa še o novinarskem pogrešanju Boruta Pahorja in ljubezni do njega, zelo dobesedno. Kakšna je bila vloga medijev pri ustvarjanju njegove nesporno epohalne priljubljenosti in zakaj bo pogrešanje očitno obojestransko? Vedno je pravi in celo skrajni čas, da poskrbimo zase z intelektualno samoobrambo. Pomagamo si lahko le s svojo kritično držo, zato vabljeni k poslušanju. Blog in s tem tudi podkast lahko podprete na platformi www.novdan.si.
12/14/20220
Episode Artwork

In Media Res #51: Logarjeva nova stranka?

Novi podkast s Tadejem Štrokom in mano ponuja analizo treh izbranih tem v političnem in družbenem dogajanju zadnjega časa: najprej o apatiji trenutnih lokalnih volitev in zmagoviti formuli: zakaj volivce prepričajo tisti ne preveč pametni in zakaj imajo samozavestni idioti, če sledimo knjigi Deana Burnetta z naslovom »The Idiot Brain«, na volitvah prednost? Nato govoriva o predrefendumski hektiki, kjer se bo bila vojna za javno radiotelevizijo, ki jo je Janša v veliki meri že osvojil, zdaj pa se mora grdo pretvarjati, da bi jo v imenu profesionalnosti osvobodil do konca. Kar seveda pomeni, da bi jo rad še bolj politično zasužnjil. Na koncu pogovora sledi razprava o enigmatični napovedi Anžeta Logarja o odpiranju novih vrat, ker menda prihaja nekaj velikega. Če naj bo dovolj veliko, je to veliko lahko samo projekt nove stranke, ta pa bo bodisi satelitska bodisi odklon od SDS, ki bo na novo premešal karte na desnici. Še bo napeto! Vedno je pravi in celo skrajni čas, da poskrbimo zase z intelektualno samoobrambo. Pomagamo si lahko le s svojo kritično držo, zato vabljeni k poslušanju. Blog in s tem tudi podkast lahko podprete na platformi www.novdan.si.
11/22/20220
Episode Artwork

In Media Res #50: Od toksične govorice do političnega nasilja?

Novi podkast s Tadejem Štrokom in mano ponuja analizo treh izbranih tem v političnem in družbenem dogajanju zadnjega časa: najprej o fizičnih izbruhih nasilja, napadih na Niko Kovač, Branka Grimsa in druge, ko se sovraštvo v besedah počasi, toda vseeno nevarno materializira, izvajalci pa zvito vpijejo, da so žrtve. Nato govoriva o tem, kako je vodstvo RTV Slovenija neverjetno fintiralo predsednika vlade, ki ni nastopil ne v Tarči in ne v Odmevih. Da se to zgodi tistemu, ki je obljubil, da bo prioritetno rešil problem politizacije javnega zavoda? Na koncu pa razpravljava o prihajajočem drugem krogu predsedniških volitev in možnostih obeh kandidatov, Anžeta Logarja in Nataše Pirc Musar. Desni volivci so disciplinirani in hodijo na volitve, levi pa radi moralizirajo in neradi volijo za manjše zlo. Kaj torej sledi? Vedno je pravi in celo skrajni čas, da poskrbimo zase z intelektualno samoobrambo. Pomagamo si lahko le z lastno kritičnostjo, zato vabljeni k poslušanju. Blog in s tem tudi podkast lahko podprete na platformi www.novdan.si.
11/2/20220
Episode Artwork

In Media Res #49: Ljudstvo kupuje Logarjevo pahorjanstvo

Novi podkast s Tadejem Štrokom in mano ponuja analizo treh izbranih tem v političnem in družbenem dogajanju zadnjega časa: najprej o meteorskem vzponu Anžeta Logarja, kandidatu brez barve, vonja in okusa, pa vendarle vodilnem na lestvicah javnega mnenja. Si ljudje za predsednika republike res želijo kopije vsebinsko votlega Boruta Pahorja? Nato govoriva o natančnem psihogramu Janeza Janše, ki ga je vpričo njega podala Spomenka Hribar in razjezila njegove privržence. Na koncu spet razpravljava o grozljivem stanju na RTV Slovenija, kjer se stopnjujejo grožnje z odpovedmi in generalni direktor kot grobar poglablja luknjo, v katero bi želel pokopati javni servis. Vedno je pravi in celo skrajni čas, da poskrbimo zase z intelektualno samoobrambo. Pomagamo si lahko le z lastno kritičnostjo, zato vabljeni k poslušanju. Blog in s tem tudi podkast lahko podprete na platformi www.novdan.si.
10/10/20220
Episode Artwork

In Media Res #48: Politizacija spolnih zlorab v aferi Smodej

Novi podkast s Tadejem Štrokom in mano prinaša analizo treh izbranih tem v političnem in družbenem dogajanju zadnjega časa: najprej o aferi Smodej, ki jo poganja propagandni laboratorij strankarskih medijev in se je v žanru tabloidnosti prebila na RTV Slovenija v oddaji Tarča in Arena. Nato govoriva o mehanizmu psihopolitike diskreditacij političnih nasprotnikov, ki jih je potrebno prikazati kot uživalce trdih drog in se za te potrebe seveda tudi testirati. Na koncu pa še o stanju na RTV Slovenija, kjer je nastal neučinkovit pat položaj: novinarji čakajo na napake vodstva, to čaka na napake novinarjev, vmes pa se hiša potaplja. Vedno je pravi in celo skrajni čas, da poskrbimo zase z intelektualno samoobrambo. Pomagamo si lahko le z lastno kritičnostjo, zato vabljeni k poslušanju. Blog in s tem tudi podkast lahko podprete na platformi www.novdan.si.
9/12/20220
Episode Artwork

In Media Res #47: Necenzurirano in problem novinarske avtonomije

Novi podkast s Tadejem Štrokom in mano prinaša analizo treh izbranih tem v političnem in družbenem dogajanju zadnjega časa: najprej o fenomenu zbližanja novinarjev portala Necenzurirano z vladajočo stranko in tem, kaj pomeni zobanje češenj s politiki, zakaj je kazen božja, če te snubi in hvali predsednik vlade in zakaj Robert Golob ne razume vloge medijev, Ukoma in celo ne sovražnega govora. Nato govoriva o mehanizmu politične propagande stranke SDS, usmerjeni proti nevladnikom, ki so nenadoma krivi za največji požar v Sloveniji – le zato, ker bi denar za njih morali dati za nakup letal za gašenje. Na koncu pa še o zatišju v dogajanju na RTV Slovenija, kamor so za direktorja TV Slovenija zavihteli Uroša Urbanijo, ki bo kadroval po svoje, o stavki pa ni veliko novic. Vedno je pravi in celo skrajni čas, da poskrbimo zase z intelektualno samoobrambo. Pomagamo si lahko le z lastno kritičnostjo, zato vabljeni k poslušanju. Blog in s tem tudi podkast lahko podprete na platformi www.novdan.si.
8/16/20220
Episode Artwork

In Media Res #46: Pahor odhaja, Krajnik prihaja

Novi podkast s Tadejem Štrokom in mano prinaša analizo treh izbranih tem v političnem in družbenem dogajanju zadnjega časa: najprej o bizarnem intervjuju s predsednikom republike Borutom Pahorjem, ki vedno znova užene novinarje v kozji rog s svojim pahorjanstvom in populizmom. Nato o novih kandidatih za novega predsednika, predvsem razvpiti psihoanalitičarki Nini Krajnik, ki hitro postaja neke vrste ideološka ikona in up opešane desnice, nova Spomenka Hribar. Na koncu pa še o zaostrenih razmerah na RTV Slovenija, kjer bo potrebna biopolitika upora: novinarski kolektiv si lahko pribori svobodo le s svojimi lastnimi telesi, v bitki za kamere in mikrofone, ki so jim odvzeti. Vedno je čas, da poskrbimo zase z intelektualno samoobrambo. Pomagamo si lahko le z lastno kritičnostjo, zato vabljeni k poslušanju. Blog in s tem tudi podkast lahko podprete na platformi www.novdan.si.
6/27/20220
Episode Artwork

In Media Res #45: Preveč vljudno slovo od avtokratov

Novi podkast s Tadejem Štrokom in mano prinaša analizo treh izbranih tem v političnem in družbenem dogajanju zadnjega časa: najprej o nenavadni vljudnosti, s katero so ministri nove vlade, vključno z Robertom Golobom, izpeljali svoje primopredaje. Državljani so presenečeni, celo pohvale o dobrem delu najbolj spornih ministrov so padle! Nato se s Tadejem pogovarjava o predsedniških volitvah, sploh o možnostih Ljudmile Novak in favoritu desnice, kajti na levem polu se bo očitno stavilo na Marto Kos ali Natašo Pirc Musar. Na koncu pa še o posebnosti financiranja slovenskih medijev, kjer je komisija pri Simonitijevem ministrstvu gladko namenila denar tudi za promocijo rasizma. No, ampak nikomur ni mar! Če je čas za več svobode, potem prekinimo s hvalo avtoritarcev in s financiranjem rasističnih idej. Vedno je čas, da poskrbimo zase z intelektualno samoobrambo. Pomagamo si lahko le z lastno kritičnostjo, zato vabljeni k poslušanju. Blog lahko podprete na platformi www.novdan.si.
6/6/20220
Episode Artwork

In Media Res #44: Domnevna romanca ob nastajanju vlade

Novi podkast s Tadejem Štrokom in mano z analizo treh izbranih tem v političnem in družbenem dogajanju: najprej o tem, ali je Robert Golob razočaral ob sestavljanju svoje vlade, ravnal nemodro in se predvsem prehitro odpovedal kriteriju strokovnosti, ki ga je obljubil. Nato se s Tadejem pogovarjava o logiki govoric okoli domnevne ljubezenske romance med Golobom in predsednico parlamenta: zakaj so izmišljotine uspešne v psihopolitični retoriki, komu koristijo, kdaj v zgodbah nastopa javni interes in kdaj pravica do zasebnosti? Na koncu pa še o načrtu, da na mesto direktorja TV Slovenija prikoraka famozni Uroš Urbanija in napovedani stavki na javni radioteleviziji. Volitve so mimo, avtoritarne oblasti smo se znebili, ampak zdaj mora naša pozornost biti usmerjena v napake trenutne. Vedno je čas, da poskrbimo zase in za intelektualno samoobrambo. Pomagamo si lahko le z lastno kritičnostjo, zato vabljeni k poslušanju. Blog lahko podprete na platformi www.novdan.si.
5/16/20220
Episode Artwork

In Media Res #43: Golobov volilni masaker

Novi podkast s Tadejem Štrokom in mano prinaša tokrat le analizo parlamentarnih volitev, na katerih je kolosalno zmagala stranka Roberta Goloba. Staro prekletstvo, da se politika organizira in dobi svoj smisel šele kot upor proti škodljivi vladavini Janeza Janše, se je tokrat ponovilo. Anemična leva sredina ni znala ustavljati rušilnega pohoda skozi institucije, ki ga desetletja uprizarja SDS s svojimi sateliti in se je po letu 2020 sprevrglo v odkrite avtokratske težnje. K sreči so prišle prej volitve. Čeprav so letos menda zgodovinske, so po drugi strani bile zelo rutinske in s tem predvidljive glede na rezultat: spet bomo dobili levosredinsko vlado, znova se lahko upravičeno bojimo, da bo tudi sama podlegla svojim partikularnim interesom, in spet bomo trepetali, da se ne bo razletela že po letu ali dveh. Občutek večnega vračanja istega, iste nemoči in infantilnega veselja ob svobodi, smešnega v svoji anahronosti, nas mora spomniti le na to, kako malo napredujemo v demokraciji skozi vsa ta desetletja. Razlogov za pravo veselje dejansko nimamo: za začetek bo potrebno zavihati rokave in odstraniti vse ruševine po dveh letih pustošenja iliberalnega režima. Pomagamo si lahko le z lastno kritičnostjo, zato vabljeni k poslušanju:
4/25/20220
Episode Artwork

In Media Res #42: Janša bi lahko zmagal na volitvah

Novi podkast s Tadejem Štrokom in mano prinaša analizo treh izbranih tem v političnem in družbenem dogajanju zadnjih dveh tednov: najprej o tem, ali smemo Janšo res že kar odpisati kot možnega zmagovalca volitev, če pa njegovim avtokratskim prijateljem Orbanu in Vučiću gre tako dobro in močno zmagujeta? Zakaj ljudstvo vedno znova naseda avtokratskim vodjem in si celo želi serviranih laži in manipulacij? Nato se pogovor nadaljuje s temo ksenofobije do ukrajinskih beguncev. Je s spremembo uradne politike do njih, kjer so se včerajšnji ksenofobi čez noč prelevili v dobrodušne humanitarce, sovraštvo do njih res zamrlo? Spletni komentarji kažejo, da niti malo ne! Na koncu pa še o slovenskem Bolsonaru alias kmetijskem ministru Podgoršku, ki bi posekal eno četrtino državnih gozdov, pa nikomur ni čisto jasen namen operacije, čeprav se napoveduje morda največji poseg v naravo v samostojni Sloveniji: da se površine zaraščajo in potrebujemo več kmetijskih zemljišč, že ni pravi razlog. Volitve se hitro bližajo, vročica prerivanja politikov je vse hujša, količine laži in nakladanja so vsak dan večje. Skrajni čas, da poskrbimo zase, za svojo intelektualno samoobrambo. Pomagamo si lahko le z lastno kritičnostjo, zato vabljeni k poslušanju:
4/10/20220