Winamp Logo
IKRAM Podcast Cover
IKRAM Podcast Profile

IKRAM Podcast

Malay, Religion, 2 seasons, 165 episodes, 1 day 1 hour 17 minutes
About
MENDIDIK JIWA MENYEBAR RAHMAH TV IKRAM diwujudkan sebagai salah satu usaha untuk berkongsi aspirasi dan ilmu bersama masyarakat Malaysia. Kewujudannya selaras dengan visi Pertubuhan IKRAM Malaysia (IKRAM) yang ditubuhkan pada 22 Oktober 2009 iaitu untuk MEMBINA NEGARA RAHMAH. Semoga TV IKRAM dapat bersama mendidik masyarakat dan membina negara menjadi sebuah NEGARA RAHMAH bersama konten-konten yang disajikan.
Episode Artwork

Sambut Raya Juga Ibadah - Ustaz Dr Syazalie Hilman Ahmad Najib

Bagaimana caranya untuk kita meraikan hari raya ini yang sebenarnya?
08/05/202214 minutes 10 seconds
Episode Artwork

Sunnah Syawal Yang Betul - Ustazah Asma' Asbullah

Ikuti tazkirah ramadan ringkas : Apa konsep biasa hari raya yang tidak betul sebenarnya? Jom dengar 5 Minit Je oleh Ustazah Asma' Asbullah. Anjuran Pertubuhan Ilmuwan Dan Cendekiawan Muslim Malaysia (ILMAN)
01/05/20224 minutes 37 seconds
Episode Artwork

Mengejar Syurga Tertinggi - Ustaz Abd Alrahman Alhakim Md Jalil

Ikuti tazkirah ramadan ringkas : Kisah menarik tentang hamba yang terakhir dikeluarkan dari neraka dan masuk ke syurga. Jom dengar 5 Minit Je oleh Ustaz Ustaz Abd Alrahman Alhakim Md Jalil. Anjuran Pertubuhan Ilmuwan Dan Cendekiawan Muslim Malaysia (ILMAN)
01/05/20225 minutes 41 seconds
Episode Artwork

Makanan Sunnah vs Pemakanan Sunnah - Ustaz Syahir Nujaba'

Ikuti tazkirah ramadan ringkas : Adakah kita dah terlepas lailatulqadar? Jom dengar 5 Minit Je oleh Ustaz Syahir Nujaba' Pengerusi Asatizah IKRAM Wilayah. Anjuran Pertubuhan Ilmuwan Dan Cendekiawan Muslim Malaysia (ILMAN)
29/04/20225 minutes 34 seconds
Episode Artwork

Ya Allah, Terimalah Taubat Kami - Ustazah Hanifah Jailani

Ikuti tazkirah ramadan ringkas : Tahukah anda ada dua jenis taubat? Jom dengar 5 Minit Je oleh Ustazah Hanifah Jailani. Anjuran Pertubuhan Ilmuwan Dan Cendekiawan Muslim Malaysia (ILMAN)
27/04/20225 minutes 32 seconds
Episode Artwork

Silap Faham Tentang Lailatulqadar - Syakirah Romli

Ikuti tazkirah ramadan ringkas : Jom membiasakan yang betul, dan membetulkan yang biasa tentang lailatulqadar ini. Dengarkan 5 Minit Je oleh Syakirah Romli, Harmoni Malaysia. Anjuran Pertubuhan Ilmuwan Dan Cendekiawan Muslim Malaysia (ILMAN)
26/04/20225 minutes 32 seconds
Episode Artwork

Tadabbur Surah Al-Hadid - Muhd Syafiq Ismail Jali

Ikuti tazkirah ramadan ringkas : Apa hadiah terbaik Allah kurniakan kepada kita dalam Ramadan ini? Jom dengar tazkirah ringkas 5 minit je bersama Muhd Syafiq Ismail Jali, IKRAM Bandar Baru Bangi. Anjuran Pertubuhan Ilmuwan Dan Cendekiawan Muslim Malaysia (ILMAN)
25/04/20225 minutes 6 seconds
Episode Artwork

Ujian & Ramadan - Ustazah Anis

Ikuti tazkirah ramadan ringkas : Ujian bukan datang hanya pada bulan Ramadan, tetapi juga pada bulan-bulan yang lain. Bagaimana Ramadan mendidik kita menghadapi ujian? Jom dengar 5 MInit Je bersama Ustazah Anis. Anjuran Pertubuhan Ilmuwan Dan Cendekiawan Muslim Malaysia (ILMAN)
24/04/20225 minutes 11 seconds
Episode Artwork

Contohi Para Sahabat Meraikan Ramadan - Nadiah May

Ikuti tazkirah ramadan ringkas : Bagaimana para sahabat bersungguh dalam menyambut bulan Ramadan? Apa dia amalan para sahabat terutamanya di malam-malam terakhir Ramadan? Jom dengar tazkirah ringkas 5 minit je bersama Nadiah May, Content Creator. Anjuran Pertubuhan Ilmuwan Dan Cendekiawan Muslim Malaysia (ILMAN)
23/04/20225 minutes 7 seconds
Episode Artwork

Jom Hafaz Juz 'Amma - Ustaz Abdul Halim Khairi Abdul Aziz

Ikuti tazkirah ramadan ringkas : Apa dia tip untuk mengulang atau menghafaz surah lazim terutamanya Juz 'Amma? Jom dengar 5 minit je bersama Ustaz Abdul Halim Khairi Abdul Aziz, CEO aqiqahcentre.com  Anjuran Pertubuhan Ilmuwan Dan Cendekiawan Muslim Malaysia (ILMAN)
22/04/20224 minutes 49 seconds
Episode Artwork

Ramadan Bulan Kebebasan - Ustazah Syifa Hana Zulkifli

Tau tak apa dia kebebasan hakiki seorang manusia? Paling senang nak peroleh dalam bulan Ramadan! Jom dengar 5 minit je bersama Ustazah Syifa Hana Zulkifli
21/04/20224 minutes 30 seconds
Episode Artwork

Sedekah & Ramadan - Muhammad Arham Munir Merican

Tahukah anda apa faktor yang menjadikan sedekah kita berkat? Jom dengar 5 minit je bersama Muhammad Arham Munir Merican bin Amir Feisal Merican, Ketua IKRAM Muda Negeri Selangor.  Anjuran Pertubuhan Ilmuwan Dan Cendekiawan Muslim Malaysia (ILMAN)
20/04/20224 minutes 15 seconds
Episode Artwork

Ramadan Misi Mencari Takwa - Dr Hamidah binti Mat

Ramadan adalah hadiah kepada Umat Islam yang penuh dengan pengampunan, kebaikan dan barakah. Apa yang kita seharusnya peroleh dalam Ramadan ini? Jom dengar 5 minit je bersama Dr Hamidah binti Mat. Anjuran Pertubuhan Ilmuwan Dan Cendekiawan Muslim Malaysia (ILMAN)
19/04/20225 minutes 30 seconds
Episode Artwork

Darjat Orang Berpuasa - Ustaz Salleh Morshidi

"Kalaulah kita faham akan ganjaran berpuasa itu, nescaya kita akan berebut-rebut dan bersungguh-sungguh nak berpuasa" Ustaz Salleh Morshidi, YDP IKRAM Kawasan Bintulu. Jom dengarkan 5 Minit Je.
18/04/20225 minutes 7 seconds
Episode Artwork

Ramadan Bulan Mustajab Doa - Ustaz Tajul Ariffin

Semua insan inginkan agar doanya mustajab. Apa dia faktor doa mustajab?
17/04/20228 minutes 44 seconds
Episode Artwork

Mental Sihat Dengan Puasa? - Kaunselor Shafiq

Bagaimana kita nak pastikan kesihatan mental kita dalam keadaan terbaik dalam Ramadan?Jom dengar 5 minit je bersama Kaunselor Shafiq.  Anjuran Pertubuhan Ilmuwan Dan Cendekiawan Muslim Malaysia (ILMAN)
16/04/20225 minutes 25 seconds
Episode Artwork

Masjid Hopping Dengan Anak? - Ubaidah Azmi

Ada 3 tip didik anak dalam bulan Ramadan kali ini yang dikongsikan oleh Ubaidah Azmi. Jom dengarkan 5 Minit Je.  Anjuran Pertubuhan Ilmuwan Dan Cendekiawan Muslim Malaysia (ILMAN)
15/04/20224 minutes 13 seconds
Episode Artwork

Tip Hafaz Quran - Ustaz Aiman Ziyadi

"Ayat yang kita hafal adalah amanah dari Allah untuk kita. Kita perlu menjaganya setiap hari"
14/04/20224 minutes 35 seconds
Episode Artwork

Lapan Cara Tadabbur Al-Quran (Bahagian 2) - Ustazah Nik Fatma Amirah Bt Nik Muhamad

“Tadabbur ini seharusnya membawa perubahan kepada kita sendiri dahulu terutamanya.”  -Ustazah Nik Fatma-
13/04/20224 minutes 41 seconds
Episode Artwork

Lapan Cara Tadabbur Al-Quran (Bahagian 1) - Ustazah Nik Fatma Amirah Bt Nik Muhamad

“Tinggalkanlah seketika gajet dan perhubungan kita dengan manusia sementara waktu, sewaktu kita fokus dengan Al-Quran.”  -Ustazah Nik Fatma-
12/04/20225 minutes 14 seconds
Episode Artwork

Bila Kena Bayar Zakat Fitrah? - Dr. Zaitul Akmal Abdullah Zawawi

Zakat fitrah ni wajib untuk semua umat Islam. Untuk siapa? Jom dengar 5 minit je bersama Dr. Zaitul Akmal Abdullah Zawawi, AJK IKRAM Wanita Pusat.  Anjuran Pertubuhan Ilmuwan Dan Cendekiawan Muslim Malaysia (ILMAN)
11/04/20225 minutes 18 seconds
Episode Artwork

Ada 3 Golongan Yang Jauh Daripada Rahmat Allah - Ustaz Muhammad Irfan Bin Bahrin

Kenapa penting untuk kita kekalkan momentum ibadah kita dalam bulan Ramadan? Siapa golongan yang rugi itu? Ayuh dengarkan, 5 Minit Je.
10/04/20225 minutes 29 seconds
Episode Artwork

Ramadan, Pintu Syurga Dibuka - Ustaz Osman Khusnan

Pada malam pertama bulan Ramadhan, syaitan-syaitan dibelenggu, jin-jin dibendung, dan pintu-pintu Neraka ditutup dan tidak ada satupun pintu yang dibuka. Pintu-pintu Syurga dibuka dan tidak ada satupun pintu yang tertutup. Ketika itu ada seruan : Wahai pencari kebaikan, mendekatlah! Wahai pencari kejahatan, berhenti sebentar! Allah akan menyelamatkan mereka dari api neraka dan itu pada setiap malam Ramadhan. [Sunan al-Tirmidhī 682, Darjah: Sahih]
10/04/20228 minutes 29 seconds
Episode Artwork

Bagaimana Manusia Itu Dijadikan? - Ustaz Norsyazli Ramli

Sebagaimana telitinya kejadian seorang manusia, begitulah telitinya kita seharusnya dalam beribadah. Jadi, bagaimana Ramadan kita kali ini? Jom dengar 5 minit je bersama Ustaz Norsyazli Ramli.  Anjuran Pertubuhan Ilmuwan Dan Cendekiawan Muslim Malaysia (ILMAN)
09/04/20225 minutes 20 seconds
Episode Artwork

Pergi Ke Bazar Tapi Bazir? - Ustaz Abdul Halim Khairi Abdul Aziz

Apa kata kita letak target Ramadan kali ini, kurangkan pergi ke bazar? Apa manfaatnya? Jom dengar 5 minit je bersama Ustaz Abdul Halim Khairi Abdul Aziz, CEO aqiqahcentre.com
08/04/20225 minutes 1 second
Episode Artwork

Pemikiran Pelik Para Sahabat Tentang Ramadan - Ustaz Zainal Abidin Abdul Rahim

Pernah tak dengar tentang bulan Ramadan ni bukannya bulan puasa? Jom dengar 5 minit je bersama Ustaz Zainal Abidin Abdul Rahim, Ketua Unit Dakwah ILMAN.  Anjuran Pertubuhan Ilmuwan Dan Cendekiawan Muslim Malaysia (ILMAN)
07/04/20225 minutes 29 seconds
Episode Artwork

Rukhsah atau 'Azimah, Mana Yang Lebih Afdal? - Ustazah Asma' Amatullah Hasanuddin

Jika buat blood transfusion boleh puasa tak? Jika sedang mengandung atau menyusukan, boleh tak berbuka jika sudah tiada daya?
07/04/20225 minutes 34 seconds
Episode Artwork

Ramadan Endemik - Ustaz Wafee

Ada 3 golongan manusia dalam bulan Ramadan ini. Kita tergolong dalam golongan yang mana ya? Jom dengarkan Ustaz Wafee, 5 minit je.
05/04/20225 minutes 6 seconds
Episode Artwork

30 tambah 6 sama dengan 365 ? - Ustaz Mohammad Hafizuddin Abdul Mukti

Ramadan endemik ini marilah kita ambil peluang menggandakan amal ibadah dan anggaplah Ramadan kali ini Ramadan yang terakhir buat kita dalam beribadah
04/04/20224 minutes 41 seconds
Episode Artwork

Ramadan Bulan Keampunan - Ustaz Prof. Dr. Ajmain Safar

“Ramadan menyediakan kita mekanisma untuk kita mendapat keampunan dari dosa-dosa yang kita telah lakukan dalam 11 bulan sebelumnya”
04/04/20225 minutes 32 seconds
Episode Artwork

Ramadan Bulan Sedekah - Prof Dr Ajmain Safar

Alhamdulillah kita bertemu lagi sekali dengan Ramadan. Apa ya pesan nabi istimewa dengan Ramadan ni?
03/04/202211 minutes 10 seconds
Episode Artwork

Marhaban Ya Ramadan - Ustaz Dr Syazalie Hirman Ahmad Najib

“Ramadan merupakan salah satu bukti betapa rahmatnya, kasih dan sayangnya Allah kepada hambaNya”
02/04/20224 minutes 1 second
Episode Artwork

Carilah Hidayah bersama Ustaz Osman Khusnan

Bagaimana kita mahu kebaikan amal yang kita lakukan berpanjangan dan berterusan?
27/03/20228 minutes 38 seconds
Episode Artwork

8 Punca Ujub (Bahagian 2)

Sambungan daripada bahagian 1: https://open.spotify.com/episode/0oflwCrClrzGDxbuvROfrZ
23/03/20225 minutes 9 seconds
Episode Artwork

Jadilah Orang Yang Warak bersama Ustaz Osman Khusnan

Apa dia ciri-ciri orang yang warak?
20/03/20228 minutes 9 seconds
Episode Artwork

Allah Menutup Aib Kita - Ustaz Muhammad Irfan Bin Bahrin

Kenapa orang lain selalu nampak kelebihan dan kebaikan kita? Kerana alhamdulillah kekurangan kita semua dilindungi Allah Maha Pengasih.  Ayuh dengarkan, 5 Minit Je.
16/03/20225 minutes 14 seconds
Episode Artwork

7 Pesanan Istimewa Untuk Kita bersama Ustaz Osman Khusnan

Selalu kita dengar nama pesanan Abu Dzar, apakah dia?
13/03/202210 minutes 5 seconds
Episode Artwork

Jati Diri Seorang Muslim - Ustazah Asma' Amatullah Hasanuddin

Sebagai muslim, kita mesti rasa bangga akan jati diri yang diajarkan Islam dan seterusnya mengajak yang lain ke arah keredaan Allah SWT.
09/03/20225 minutes 20 seconds
Episode Artwork

Allah Mencintai Orang Baik bersama Ustaz Osman Khusnan

Lembut tidak bermakna lemah. Kenapa sikap lemah lembut sangat dicintai Allah S.W.T?
06/03/20224 minutes 46 seconds
Episode Artwork

Muhasabah Dengan Al-Quran

Ramadan kian hampir. Bulan mulia juga dikenali dengan bulan al-Quran. Ayuh dengarkan, 5 minit je
02/03/20225 minutes 25 seconds
Episode Artwork

Cari Teman Yang Baik bersama Prof Dr Ajmain Safar

Antara cara kita nak kenal peribadi seseorang adalah dengan melihat siapa kelompok kenalannya.
27/02/20229 minutes 28 seconds
Episode Artwork

8 Punca Ujub (Bahagian 1) - Ustaz Nu'man Hani bin Jamal

Biasa kita dengar tentang riak, bangga diri, angkuh. Tapi ujub ni bagaimana pula keadaannya?  Ayuh dengarkan, 5 Minit Je.
23/02/20225 minutes 36 seconds
Episode Artwork

Jadilah Manusia Bermanfaat bersama Prof Dr Ajmain Safar

Siapakah yang terbaik dalam kalangan manusia?
20/02/20229 minutes 24 seconds
Episode Artwork

Tunggang Ijtihad - Ustaz Muhammad Irfan Bin Bahrin

Biasa kita dengar tunggang agama. Bagaimana dengan tunggang ijtihad? Apa maknanya tu?  Ayuh dengarkan, 5 Minit Je.
16/02/20224 minutes 57 seconds
Episode Artwork

Kasihi Yang Muda Hormati Yang Tua bersama Prof Dr Ajmain Safar

Antara sunnah Nabi SAW yang mulia, adalah dengan menyantuni orang yang lebih berusia dari kita dan menyayangi mereka yang lebih muda.
13/02/202211 minutes 15 seconds
Episode Artwork

Jom Tadabbur Al-Fatihah - Ustazah Asma' Amatullah Hasanuddin

Kerap kita baca Al-Fatihah kan? Pernah tadabbur surah ini?  Ayuh dengarkan, 5 Minit Je.
09/02/20225 minutes 3 seconds
Episode Artwork

Ada Dua Amalan Yang Terbaik bersama Prof Dr Ajmain Safar

Amalan yang sangat senang dilakukan tapi selalu diambil ringan. Amalan apa itu ya?
06/02/20228 minutes 35 seconds
Episode Artwork

Sifat Ahli Syurga bersama Ustaz Abd Alrahman Alhakim Md Jalil

Nak masuk syurga kena ada peribadi seperti ahli syurga.  Apa dia sifat ahli syurga tu?
02/02/20225 minutes 28 seconds
Episode Artwork

Istirja' Saat Ditimpa Musibah bersama Ustaz Tajul Ariffin

Baru-baru ini ramai antara kita di Malaysia diuji kehilangan harta benda, orang tersayang akibat musibah banjir. Apa ya sebaik-baik ucapan ketika kita diuji dengan musibah?
30/01/20227 minutes 12 seconds
Episode Artwork

Syaitan & Iblis ni ada beza ke? - Ustaz Nu'man Hani

Kita manusia adalah khalifah. Seharusnya kita elak dari berperangai seperti syaitan. Perangai apa tu?  Ayuh dengarkan, 5 Minit Je.
26/01/20225 minutes 25 seconds
Episode Artwork

Peliharalah Silaturahim bersama Ustaz Tajul Ariffin

Ada dua manfaat besar bagi mereka yang menjaga hubungan sesama manusia. Apa dia tu?
23/01/20228 minutes 27 seconds
Episode Artwork

Lima Prinsip Berkawan & Bermusuh - Ustaz Muhammad Irfan Bin Bahrin

Dengan siapa kita dibenarkan bermusuh? Apa batas kita dalam berkawan? Ayuh dengarkan, 5 Minit Je.
19/01/20225 minutes 30 seconds
Episode Artwork

Jom dengar kisah Maryam bersama Ustazah Asma' Amatullah Hasanuddin

Umum tahu kisah Maryam, wanita cekal. Apa iktibar yang kita boleh pelajari dari kisah Maryam?  Ayuh dengarkan, 5 Minit Je.
12/01/20225 minutes 25 seconds
Episode Artwork

Suami Pelindung Isteri bersama Ustazah Maznah Daud

Bagaimana suami melindungi isteri dari dilaknati malaikat? Boleh ikut Ustazah Maznah Daud di Channel Youtube : FIQH WANITA - Ustazah Maznah Daud
02/01/20227 minutes 58 seconds
Episode Artwork

Kisah Perigi Saidina Uthman Orang Yahudi

Jika kita tergolong dalam golongan yang senang, bantulah mereka yang susah tanpa berkira.  Ayuh dengarkan, 5 Minit Je.
29/12/20215 minutes 3 seconds
Episode Artwork

Santunilah Jiran bersama Ustazah Maznah Daud

Di bandar atau pekan, depan belakang kanan dan kiri kita adalah "keluarga" kita juga.
05/12/20216 minutes 47 seconds
Episode Artwork

Berjihad Tapi Masuk Neraka - Ustaz Nu'man Hani

Siapa dia 3 golongan terawal masuk neraka?  Ayuh dengarkan, 5 Minit Je.
01/12/20214 minutes 59 seconds
Episode Artwork

EP7 - Bermanfaatlah Kepada Orang Lain

خَيْرُ النَّاسِ أَنْفَعُهُمْ لِلنَّاسِ “Sebaik-baik manusia adalah orang paling bermanfaat bagi orang lain” (HR Ibn Hibban)  Jom dengarkan perkongsian dari Ust Muhaimin
14/10/20216 minutes 21 seconds
Episode Artwork

[Ep2] Sedekah, pahala lipat ganda

"Bulan Ramadan yang mulia ini, Allah akan melipat gandakan setiap amalan yang kita lakukan.." - Ustaz Nu'man Hani Ayuh, mendengarkan bersama sedikit kupasan mengenai amalan bersedekah. Lima minit je...Anjuran Asatizah IKRAM Nasional (AIN)
14/04/20215 minutes 25 seconds
Episode Artwork

Peranan Ibu Ayah Semasa PKP - Tuan Mohd Fadhli Othman

Ibu bapa akan mempunyai banyak waktu bersama anak-anak semasa PKP.  Ikuti kupasan peranan ibu bapa semasa musim PKP ini.
21/04/20201 hour 1 minute 16 seconds