Winamp Logo
ИГРИТЕ НА УМА Cover
ИГРИТЕ НА УМА Profile

ИГРИТЕ НА УМА

Bulgarian, Health / Medicine, 1 season, 11 episodes, 3 hours
About
"Игрите на ума" е поредица на Дарик радио за умствено, емоционално и душевно здраве. Слушайте всяка седмица с Константин Вълков.
Episode Artwork

Орлин Горанов в "Седмицата на Дарик"

Известният български поп и оперен певец и телевизионен водещ Орлин Горанов гостува на слушателите на Дарик. В деня за размисъл разговор за изкуството, хората на изкуството, за творчеството, за цензурата и дори за политиката. Емоциите са най-лошият съветник казва Горанов, трябва да се подхожда математически, бавно, и ако някъде си сбърскал трябва да намериш сили да се извиниш. Думата на 2021 година е "надежда", каза Горанов и допълни, че има надежда да ще излезем спокойни и мъдри от тази ситуация и да продължим напред.
11/28/202135 minutes, 48 seconds
Episode Artwork

АСЕН ВАСИЛЕВ: разговор с Константин Вълков

Недоверието е много здравословно, а нашето обещание към избирателите е, че ще продължим да правим същото, така отговори Василев на въпроса, защо основното послание е доверието. Основата за бъдещото управление е да решаваме проблемите по практичен начин, бе категоричен той. За листите ние избираме хора от местата, където ще водят, трябва местните общности да ги познават, така обясни Василев политиката по избора на хора за предстоящите избори. Според Василев първото и най-важно е човекът, който ще участва в листите на "Продължаваме промяната", да има кариера извън политиката. Трябва да бъде подписана и декларация за почтеност, както се провеждат и разговори с хората по места. Асен Василев каза още, че е трудно да се избират хора и тяхната амбиция е да се намерят толкова колкото могат, не е необходимо да се 400. Депутатите не са машини за гласуване, допълни той. Василев разказа и как се финансира предизборната им кампания. Първият стълб е чрез дарения. Според него, кампанията няма да е скъпа, не се предвиждат телевизионни реклами, преките контакти с хората са основното, допълни той.
10/2/202131 minutes, 56 seconds
Episode Artwork

ТОШКО ЙОРДАНОВ: на живо в Дарик

Появата на нов политически субект е прекрасно за страната, така Йорданов коментира участието на "Продължаваме промяната" на предстоящите избори. Според него обаче е притеснително изявлението, че те биха работили с ГЕРБ, ако ГЕРБ се промени. Не сме си изпускали нервите, всичко което сме казвали е осъзнато, не е емоционален ход. Така Тошко Йорданов коментира въпроса, дали е от партията му не са били прекалено нервни. Той обясни, че най-големият шок за него е била промяната в позицията на позицията Демократична България. Оказа се, че те за две седмици са си променили мнението и атакуваха Николай Василев, допълни той. От Плана за възстановаване и развитие е имало идея за отклоняване на пари към определени хора, посочи Тошко Йорданов, като каза, че това са спекулации и подозрения и допълни, че Христо Иванов в прав текст е поискал да има негови представител в кабинета. Персонална отговорност за несъставяне на кабинета има Христо Иванов и медийната група около Прокопиев, каза още Йорданов. По друг начин ще работим с медиите, поведението ни ще е различно и ще се опитаме да постъпим правилно при новата ситуация. Като персонална грешка Тошко Йорданов определи, че не са разказвали на хората, какво се е случвало в парламента. В ефира на Дарик Йорданов каза, че се извинява на избирателите, че не са успели да разкажат какво се случва в парламента, той се извини и на останалите партии, че няма да правят договорки и не работят по техния си начин и, че не играят като тях. Каквото и да се случи ние трябва да проявим смирение и копромиси, за да има стабилно управление, посочи още той. Тошко Йорданов коментира и случая с Петър Илиев и разкритията за това, че в негов труд са открити откъси от труд на друг учен. Според него и двамата нови кандидати за президентския пост, ще ядат углушителен бой на предстоящите избори от президента Радев.
10/2/202134 minutes, 6 seconds
Episode Artwork

Красимир Каракачанов: на живо по Дарик

Лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов е гост на слушателите на „Дарик“. Според него в исторически план България е имала самочувствие, когато сама си е решавала проблемите. Априлското въстание и Съединението стават въпреки волята на Русия, Независимостта - въпреки волята на Великите сили, припомни Каракачанов и обясни кога започват проблемите - след 1912 година. Когато българите чакаме някой друг да ни каже какво да правим - какво е демокрация, превръщаме се в една маргинална страна със застаряващо население, коментира лидерът на ВМРО. В България вече няма политически партии, няма каузи, няма идеали. През последните 32 години се чука само на вратите на посолствата - едните чукат на вратите на американското посолство, другите на руското. Сега няма политически партии, а проекти, изтъкна Каракачанов. Служебното правителство, за да оправдае неспособността си да се справи със спекулата за цената на тока, спекулата с цените на хранителните продукти, обвинява предишното, коментира още той. ВМРО ще се яви самостоятелно на предстоящите избори, обяви лидерът на партията.
9/25/202126 minutes, 55 seconds
Episode Artwork

Явор Божанков: "БСП гледа на Кирил Петков като партньор, но очакваме конкретика"

Стратегията да не казват дали са леви или десни и какви са политиките им я гледахме от ИТН и тя не води до нищо добро, коментира депутатът от „БСП за България“ Явор Божанков във връзка с новия политически проект на Кирил Петков и Асен Василев. Той допълни, че БСП очакват конкретика, за да може да стане ясно дали след изборите биха работили с тях. Някой има интерес да няма правителство, посочи Божанков.
9/25/202124 minutes, 7 seconds
Episode Artwork

"Седмицата на Дарик" - посветена на Радосвет Радев

Екипът на Седмицата посвети това издание на предаването на Радосвет Радев. Със спомени в думи за любопитството и любознателността, за шефа-Радосвет Радев, за емоцията и свободата да мислиш и работиш в радиото на Радосвет Радев водещият Константин Вълков и редакторът Маринела Величкова закриха това издание на Седмицата. В седмицата, в която се навършиха 40 дни от момента, в който Радосвет Радев си тръгна от нас. Този разговор може да продължи дълго... "Una Furtiva Lagrima" - ария за него, от екипа на Дарик...
9/21/202110 minutes, 40 seconds
Episode Artwork

ХЕРО МУСТАФА, посланик на САЩ в България: в "Седмицата на Дарик" / септември 2021

През този месец, през септември, но сто години назад във времето, умира Иван Вазов.

 Ние трудно може днес да разберем Вазов днес. Защото не познаваме Вазов, не познаваме неговото време, не познаваме темперамента му, както пише професор Михаил Арнаудов.

 Ще чуете, че Вазов е национален бард, ще прочетете - Вазов е патриарх на българската литература; и още - че творбите му са приповдигнати, че някои са исторически-достоверни, други исторически-наивни. Но Вазов е велик, Вазов живее в две преломни епохи, в каквито се озовахме и ние — преди падането на Берлинската стена и след, а той — някак преплита в едно и прелита през епохата на българското възраждане и българското освобождение. През септември 2021, 20 години след атентантите в САЩ, и сто години след смъртта на Вазов, в "Седмицата на Дарик" представяме специалното участие на Нейно Превъзходителство Херо Мустафа, посланик на САЩ в София, която ще прочете част от избрано от нея произведение на Иван Вазов.
9/13/20211 minute, 11 seconds
Episode Artwork

ДАРИК 100 --- ИВАН ЦУЦУМАНОВ

Много са интересните хора, гостуващи в Дарик, които са ни разказвали за Иван Цуцуманов. Последни бяха Белослава Хинова и Христо Йорданов - казаха, че се възхищават от работата му. Подобно на всички останали, впрочем. И си казахме - трябва да се запознам с Иван, да си поговорим. Това е само една от причините да потърсим Иван Цуцуманов (@ivantsu) за участие в новата ни поредица "Дарик 100". Както подсказва името - става дума за 100 модерни, адекватни, работещи млади българи, които ви представяме по Дарик и тук в YouTube. Иван Цуцуманов е във втори епизод на проекта ни. "Завърших графика. Помня, че в нашето ателие "Графика" бяхме 5-6 души, все близки приятели. Учителката ни беше малко по-голяма от нас, часовете се случваха някак на приятелски начала, имаше свобода. И се получи това - свободата преподава свобода." Такъв е Иван. Надяваме се, че ще ви хареса.
8/19/20219 minutes, 59 seconds
Episode Artwork

Отговори в страната на въпросите / Драго Симеонов и "Защо някои деца нямат детска стая"

Светът на големите, преведен на детски език или “Отговори в страната на въпросите”. Животът ни поднесе особена изненада – затворени вкъщи, но пък прекарващи повече време с децата си. Говорим си, общуваме, опитваме си да вникнем в техния мир и представите им за света. А те питат, задават все по-дъбокомислени въпроси, различни от познатите ни “защо небето е синьо”, “защо слънцето се скрива” или “защо земята се върти”. Независимо на колко година са, въпросите им често пъти са изключително находчиви, смели, екзистенциални, търсещи отговор сега, веднага. А отговорите понякога са трудни, мъчителни, не винаги си готов с обяснението... Представихме си, че ще бъде полезно да дадем отговор на някои подобни въпроси като: — Какво ще стане, когато ти отидеш на небето, с кого ще живея аз? — Какво значи чувство за вина? — Защо някои деца имат собствена детска стая, а други - не? — Защо има бездомни хора? — Какво е Господ, къде е, може ли да си поговорим с него? Търсим отговорите на подобни въпроси като ги зададем на хора с доказан талант, мисъл и емпатия - писатели, артисти, учени, общественици. Опитваме се със силата на радиото и новите техноогии да достигнем както до децата, така и до родителите. “Отговори в страната на въпросите” е поредица на Дарик радио, осъществена съвместно с VIVACOM. Излъчва се по Дарик радио. Търсете като подкаст тук, както и в www.darikradio.bg. Тази седмица ДРАГОМИР СИМЕОНОВ отговаря на въпроса "ЗАЩО НЯКОИ ДЕЦА НЯМАТ ДЕТСКА СТАЯ"
1/9/20212 minutes, 20 seconds
Episode Artwork

Отговори в страната на въпросите / Алек Алексиев и "Какво е чувство за вина"

Светът на големите, преведен на детски език или “Отговори в страната на въпросите”. Животът ни поднесе особена изненада – затворени вкъщи, но пък прекарващи повече време с децата си. Говорим си, общуваме, опитваме си да вникнем в техния мир и представите им за света. А те питат, задават все по-дъбокомислени въпроси, различни от познатите ни “защо небето е синьо”, “защо слънцето се скрива” или “защо земята се върти”. Независимо на колко година са, въпросите им често пъти са изключително находчиви, смели, екзистенциални, търсещи отговор сега, веднага. А отговорите понякога са трудни, мъчителни, не винаги си готов с обяснението... Представихме си, че ще бъде полезно да дадем отговор на някои подобни въпроси като: — Какво ще стане, когато ти отидеш на небето, с кого ще живея аз? — Какво значи чувство за вина? — Защо някои деца имат собствена детска стая, а други - не? — Защо има бездомни хора? — Какво е Господ, къде е, може ли да си поговорим с него? Търсим отговорите на подобни въпроси като ги зададем на хора с доказан талант, мисъл и емпатия - писатели, артисти, учени, общественици. Опитваме се със силата на радиото и новите техноогии да достигнем както до децата, така и до родителите. “Отговори в страната на въпросите” е поредица на Дарик радио, осъществена съвместно с VIVACOM. Излъчва се по Дарик радио. Търсете като подкаст тук, както и в www.darikradio.bg. Тази седмица АЛЕК АЛЕКСИЕВ отговаря на въпроса "КАКВО Е ЧУВСТВО ЗА ВИНА"
1/9/20212 minutes, 50 seconds
Episode Artwork

Teaser: ИГРИТЕ НА УМА

"ИГРИТЕ НА УМА" е нова поредица на Дарик радио - слушайте на живо по радиото и след това като podcast. Всяка седмица Константин Вълков представя лични истории, свързани с личното емоционално, умствено и душевно здраве. Пишете на [email protected], за да участвате в предаването и споделите вашата история.
3/14/202028 seconds