Winamp Logo
Hvorfor det? Cover
Hvorfor det? Profile

Hvorfor det?

Norwegian, Social, 1 season, 52 episodes, 1 day, 12 hours, 14 minutes
About
Ivo Vatnar Eikje opplever at mange av spørsmålene hun sitter inne med er for dumme, enkle og for vanskelige. I denne podkasten tar hun likevel for seg disse spørsmålene sammen med spennende gjester. Målet er å bli litt tøffere, klokere og enda mer nysgjerrig. 
Episode Artwork

TAKK FOR MEG:)

Kjære lyttere! Dette har vært et eventyr! Men dessverre kommer det ingen flere episoder av podkasten Hvorfor det?. Jeg (Ivo) vil takke alle som har hørt på, vært gjester, heiet og gitt tilbakemeldinger. Tusen takk til de fantastiske kollegaene mine i Menneskeverd. Uten dem ville det ikke vært mulig å lage denne podkasten.  Jeg håper du har blitt tøffere, klokere og enda mer nysgjerrig ved at jeg har stilt de dumme, enkle og vanskelige spørsmålene. Jeg kommer til å fortsette og stille spørsmål, men akkurat nå trenger jeg en liten pust i bakken. Så takk for meg! Så høres vi plutselig igjen :) 
4/27/20231 minute, 29 seconds
Episode Artwork

Hvorfor holdes innvandrerkvinner utenfor? med Shazia Majid

For femti år siden landet en ung pakistansk kvinne på Fornebu flyplass i Oslo. Hun var lykkelig uvitende om det livet som ventet henne i verdens mest likestilte land. Det har kommet tusenvis som henne til Norge. Men i tiår etter tiår levde innvandrerkvinnene på utsiden av samfunnet - bortgjemt og glemt. Likevel har de oppfostret en generasjon døtre som knuser patriarkat og glasstak.Den unge kvinnen som kom til Norge skulle bli mor til fem jenter. I denne episoden snakker Ivo med en av dem: VGs profilerte kommentator, Shazia Majid, som har skrevet boka: “Ut av skyggene” - en fortelling om en blind flekk i norsk historie. Hva har kvinnene vunnet, og hva gikk tapt?
4/26/202349 minutes, 39 seconds
Episode Artwork

Hvorfor har vi så dårlig tid? med Thomas Hylland Eriksen

Vi har aldri hatt så god tid som vi har nå. Likevel stresser vi oss syke og fyller alle lommene i hverdagen med underholdning og informasjon: når vi venter på bussen, når vi går til jobben og når vi kjeder oss på fest. Hva gjør det med oss? Hva er problemet med å ha dårlig tid? Og hva kan vi gjøre for å leve langsommere? Thomas Hylland Eriksen er sosialantropolog og forsker og har blant annet skrevet boka "Øyeblikkets tyranni" - en treffsikker diagnose om den oppjagede tiden vi lever vi.
4/18/202347 minutes, 57 seconds
Episode Artwork

Hvorfor trodde psykolog Atle Austad på Viggo Kristiansen?

19. mai 2000 ble Lena Sløgedal Paulsen på ti år, og Stine Sofie Sørstrønen på åtte år, voldtatt og drept i Baneheia i Kristiansand. Jan Helge Andersen ble dømt til 19 års fengsel, og Viggo Kristiansen ble dømt til 21 års forvaring.  22 år etter de brutale drapene, frifinnes Viggo Kristiansen for ugjerningene han hele tiden har nektet for å ha vært med på. I denne episoden snakker Ivo med Viggos psykolog gjennom mange år: Atle Austad. Etter noen år med samtaler begynte Atle å tvile på at Viggo Kristiansen hadde gjort det han ble dømt for. Hvorfor tvilte han på det? Hva fant han ut? Hvordan var det å være «han psykologen som trodde på Viggo», en dømt barnemorder og voldtektsmann som hele Norge hatet? Hva er historien bak det som ble det verste justismordet i moderne norsk rettshistorie?
4/14/20231 hour, 9 minutes, 46 seconds
Episode Artwork

Hvorfor overlevde Marita Gjerdrum-skredet?

Natt til 30. desember 2020 våkner Marita Gundersen av en lyd. Hun er på ferie hjemme hos foreldrene sine, som bor i Gjerdrum. Det hun ikke vet, er at lyden hun hører kommer fra et skred som får fatale konsekvenser. Femten minutter etter at Marita våkner, vil skredet rive huset hun og foreldrene er i, med seg. Hva gjør hun? Hva skjer de minuttene? Og hvordan er det å se et kvikkleireskred i bevegelse?
3/31/202354 minutes, 40 seconds
Episode Artwork

Hvorfor forlot ikke Abida Raja et voldelig ekteskap? med Håkon F. Høydal

På 1980-tallet vokste Abida Raja opp midt i Oslo sentrum. Hun gikk på norsk skole, var norsk statsborger, men levde i en pakistansk familie og kjente ingen. Som storesøster i en av Norges mest kjente norsk-pakistanske familier, har hun ikke snakket om livet hun har levd, før nå. I boken “Frihetens øyeblikk” skildrer hun en voldelig oppvekst og forteller om et langvarig ekteskap preget av fysisk og psykisk vold. Abida beskriver en frihetskamp de færreste av oss ville klart å gjennomføre. VG-journalisten, Håkon F. Høydal, har de siste 7 årene jobbet med historien til Abida. Han er forfatter av boken og Ivo spør han blant annet om: hva betyr det å være fri? Hvordan leve det livet man selv ønsker? Og hvorfor forlot ikke Abida Raja et voldelig ekteskap?
3/22/202343 minutes, 59 seconds
Episode Artwork

Hvorfor ble Eirik Kristoffersen spesialsoldat?

Ivo har alltid vært nysgjerrig på hvordan det er å være en spesialsoldat. Hvem er disse mennene, som blir nøye utvalgt gjennom et fysisk krevende opptak, til å bli en del av landets fremste elitestyrke? Hva kreves og hvorfor ønsker noen å ha en jobb som kan koste dem livet? I denne episoden deler forsvarssjef Eirik Kristoffersen om hvorfor nettopp han ble spesialsoldat, om øyeblikk han aldri glemmer og om å miste venner i i krig. 
3/13/20231 hour, 5 minutes, 30 seconds
Episode Artwork

Hvorfor er vi ensomme? med Hilde Østby

Ensomhet er farligere enn å røyke femten sigaretter om dagen. Det er det verste stresset vi kan utsette kroppen for. Men hvorfor drives vi fra hverandre? Og hva skjer med oss, med hjernen, kroppen og livet når vi er ensomme? Hilde Østby er forfatter og har skrevet boka “Kart over ensomheten - om vår ustoppelige trang til fellesskap og hva som driver oss fra hverandre," i et forsøk på å sette ord på hva ensomhet er, hva den gjør med oss og hvordan vi kan møte den. I denne episoden forteller hun hva hun har funnet ut.
2/16/202350 minutes, 51 seconds
Episode Artwork

Hvorfor øker forskjellen mellom fattig og rik? med Mímir Kristjánsson

I Norge så blir de rike rikere og de fattige fattigere. Hvorfor skjer det - og hva skal vi egentlig gjøre med det? Mimir Kristjansson er stortingsrepresentant for Rødt og er opptatt av sosial likhet. Mimir vokste opp i Stavanger på en tid hvor pengene fløt i oljebyens gater. Men som 10-åring fikk morens hans kreft, og hun ble uføretrygda. Mimir har erfart en omvendt klassereise. Hvordan har dette prega livet hans?
2/8/202343 minutes, 59 seconds
Episode Artwork

Hvorfor sa Jens Kvernmo opp jobben og ble eventyrer?

Jens Kvernmo var 29 år da han sa opp jobben i Nordsjøen for å følge drømmen: leve ute i naturen. Nå er han en av landets mest kjente eventyrere, og har levd med urfolk i Norge, Canada, Grønland og Mongolia. Men hvem er Jens? Hvorfor forlot han det vanlige livet? Hvilke øyeblikk fra turene hans vil han aldri glemme? Og hvordan tørre å ta sats og gjøre det vi egentlig vil? 
2/1/202352 minutes, 27 seconds
Episode Artwork

Hvorfor vil rike ha mer? med Nicolai Tangen

Nicolai Tangen er en av Norges rikeste. Han er også sjef for oljefondet og holder i pengesekken på 12k milliarder som skal sikre vår framtid. I denne episoden prøver Ivo å bli bedre kjent med Nicolai. Hun spør om hva en milliardær bekymrer seg for, hva han har sett penger gjøre med folk og hva som egentlig er nok penger. 
12/1/202247 minutes, 37 seconds
Episode Artwork

Hvorfor publiserte Vebjørn Selbekk Muhammed-karikaturer?

I 2006 endrer 12 små tegninger livet til Vebjørn Selbekk. På den tiden var han redaktør i avisa Magazinet, og trykket en faksimile av karikaturtegninger av den islamske profeten Muhammed. Tegningene stod først på trykk i den danske avisen Jyllands-Posten. Én av tegningene viser Muhammed med en bombe i turbanen.Over hele verden protesterer muslimer mot at religionen deres er blitt krenket. Norske flagg brennes under demonstrasjoner. Den norske og danske ambassaden i Damaskus i Syria blir angrepet og tent på og Vebjørn blir drapstruet. Han og familien må leve under PSTs beskyttelse. I denne episoden spør Ivo om hva som skjedde, hvorfor Vebjørn Selbekk valgte å publisere karikaturene hva han tenker han om det valget han tok i dag. 
11/24/202253 minutes, 8 seconds
Episode Artwork

Hvorfor finnes det ikke p-piller for menn? med Bjørn Skålhegg

Bjørn Skålhegg, professor i molekylær ernæring ved universitetet i Oslo, mener det er lett å lage en hormonfri p-pille for menn. Han hevder det ble det oppdaget for over tjue år siden. Dette ble starten for det norske selskapet Spermatech som i mange år jobbet for å få dette på markedet. Men så møtte de på en vegg. Bjørn forteller at det var ingen som ville investere i prevensjon for menn. Hvorfor er det sånn? Hva vi skal gjøre med det? Og hvordan, sånn helt konkret, skal en p-pille for menn lages?
11/17/202250 minutes, 13 seconds
Episode Artwork

Hvorfor overlevde Ingeborg Senneset?

Journalist og samfunnsdebattant Ingeborg Senneset har vært åpen om sine psykiske lidelser og spiseforstyrrelser. I boken "Ordbok for overlevelse" deler hun brutalt ærlig om angst, skam, psykiske lidelser, tilhørighet og hun forteller ting som hun aldri har turt å si til noen.Ingeborg har siden barndommen lidd av anoreksi og har vært innlagt på institusjon til sammen tre år i voksen alder. Hun trodde aldri hun ville bli eldre enn 25 år. I dag er hun 37. Og Ivo lurer på: hvorfor overlevde hun? Og hvordan skal vi holde ut når alt kjennes håpløst?
11/10/202242 minutes, 32 seconds
Episode Artwork

Hvorfor er ikke Ingebrigt Steen Jensen redd for å dø?

Ingebrigt Steen Jensen er kjent som reklamemann og for sitt glødende engasjement for fotballklubben Stabæk. Ingebrigt har skrevet flere bøker, blant annet Ona Fyr (2002), som handler om ledelse og motivasjon. I jula i fjor fikk han beskjed om at han har fått den dødelige sykdommen Alzheimers. I denne episoden forteller han om hvordan det er å vite at han skal dø, om det han angrer på i livet, hva han er stolt av, om hvorfor fotball for mange er livsviktig og hvordan han ønsker å leve livet fremover.
11/3/202253 minutes, 13 seconds
Episode Artwork

Hvorfor lar vi algoritmer og likes styre livet vårt? med Lena Lindgren

Dagene før Ivo slettet Instagram-kontoen sin for godt, leste hun boken til Lena Lindgren: Ekko, et essay om algoritmer og begjær. For første gang forstod Ivo hvordan hennes oppmerksomhet er det mest verdifulle produktet i dag, som store selskap tjener milliarder på. Jo mer vi kikker inn i skjermen, jo mer tjener andre. Hva tjener vi? I denne episoden spør Ivo om hvordan big-tech jobber for å stjele tiden og fange oppmerksomheten vår, hvorfor vi fortsetter å scrolle selv om vi ønsker å gjøre noe annet og hvordan vi kan bli fri fra dette. 
10/27/202243 minutes, 46 seconds
Episode Artwork

Hvorfor tør vi ikke tulle med alt? med Tore Sagen

Tore Sagen er komiker og skuespiller, og lever av å få folk til å le. Men hva tør han ikke å tulle med? For tre år siden ble han beskyldt for å være rasist etter et innslag i Radioresepsjonen. Hva skjedde og hvordan opplevde han det? Mener han vi er for hårsåre og lar oss lett krenke? Og er humor egentlig viktig i dag?
10/20/202242 minutes, 35 seconds
Episode Artwork

Hvorfor baksnakker vi? med Per Eftang

Alle baksnakker, og vi kaller det menneskelig. Men hva gjør det med oss å bli baksnakket av venner eller kollegaer? Hva skjer med arbeidsplasser og vennskap? Per Eftang er politimann og mentaltrener, og har skrevet boken: Blindsonen. Han tar et oppgjør med det ubehagelige vi sjeldent snakker åpent om, at vi bevisst opptrer ødeleggende når vi tror at ingen ser. Denne episoden utfordrer oss til å reflektere over hvem vi er, og hvem vi lyst til å være i andres blindsoner.
10/13/202244 minutes, 33 seconds
Episode Artwork

Hvorfor er surrogati problematisk? med Hanne Skartveit

Et lesbisk par i Norge kan få barn ved hjelp av sæddonasjon. Hvorfor skal ikke homofile ha den samme retten til å få barn, da ved hjelp av surrogati? Surrogati innebærer at en kvinne blir gravid med, bærer fram og føder barn som etter fødselen skal overleveres til den eller de som skal være barnets juridiske og sosiale foreldre. Surrogati er ulovlig i Norge. Politisk redaktør i VG, Hanne Skartveit, mener surrogati bør forbli forbudt, også i fremtiden. Hvorfor mener hun det? 
10/6/202239 minutes, 4 seconds
Episode Artwork

Hvorfor forsvare skyldige? med John Christian Elden

Hva har B-gjengen, Hells Angels, satanister, nynazister og drapsmenn felles? Forsvarsadvokat John Christian Elden. Han hevder alle kan begå drap. Hvorfor det? Hvordan jobber han med klienter? Og hvorfor vil han forsvare landets verste forbrytere? 
9/29/202245 minutes, 12 seconds
Episode Artwork

Hvorfor overlevde Marius Halloween-drapet?

Halloween-natten i 2011 bråvåkner Marius Løken i senga si i kollektivet på Bislet. En av gutta i kollektivet, og hans gode venn, braser inn på rommet til Marius og går til angrep med en kjøkkenkniv. Marius blir knivstukket tjue ganger. Femten av dem er livstruende. En annen kamerat blir drept. Gjerningsmannen går ut og skriver “Gud” med store bokstaver på veggen min sitt eget blod. Pressen omtalte hendelsen som Halloween-drapet. Brutaliteten førte til en flom av rykter og spekulasjoner rundt hva som hadde foregått i guttekollektivet på Oslo vest den natta. Så, hva skjedde? Hvorfor ble Marius forsøkt drept av en god venn? Og hvorfor tilgi noe sånt?
9/22/202252 minutes, 45 seconds
Episode Artwork

Hvorfor utfordre etablerte sannheter? med Andreas Wahl

Vi lever i en tid hvor fake news, konspirasjonsteorier og ekkokammer påvirker livene våre. Det kan være vanskelig å vite hva som er sant og ikke. Sannhet er en forutsetning for at vårt demokrati skal fungere, men hvordan finne den? Andreas Wahl har i 10 år gått vitenskapelig til verks for å avlive myter i Folkeopplysningen. Ivo spør han om hvordan vi skal utfordre sannheter vi får presentert? Og hvorfor er det viktig å snakke med folk vi er uenige med?
9/15/202243 minutes, 8 seconds
Episode Artwork

Hvorfor ender en purk som skurk? med Johnny Brenna

Johnny Brenna var superspaneren de kriminelle fryktet mer enn noe annet. Hvordan jaktet han på kjeltringer? Hvordan jobbet han med informanter? Og hva tenker han om at politimannen Eirik Jensen ble dømt til 21 års fengsel for grov korrupsjon og narkotikasmugling? 
9/8/202246 minutes, 10 seconds
Episode Artwork

Hvorfor misliker vi de som er annerledes? med Thor Gotaas

Thor Gotaas er forfatter og folkeminnegransker. Han brenner for å formidle vanlige folks historier, og har blant annet fordypet seg i taternes historie. Det har til alle tider levd folk som vi ser på som annerledes, og hvorfor har disse blitt mislikt? Og hvem blir egentlig sett på som annerledes i dag? 
7/6/202254 minutes, 1 second
Episode Artwork

Hvorfor er vi redde for muslimer? med Iman Meskini

Én av tre nordmenn innrømmer at de av og til blir redde om de må gå forbi en gruppe muslimske menn på gaten. Hva er årsaken til denne redselen? I denne episoden spør Ivo skuespiller Iman Meskini om hvordan hun opplever nyhetene om terror utført av islamske ekstremister. Er det slik at islam truer ytringsfriheten? Og hva tenker Iman om de som mener hijab er et kvinneundertrykkende plagg? Denne episoden ble spilt inn før angrepene i Oslo 25. juni 2022. 
6/29/202236 minutes, 49 seconds
Episode Artwork

Hvorfor er militær disiplin bra for oss? med Geir Aker

Geir Aker ble kjent over natten som fenriken i Kompani Lauritzen. I denne episoden spør Ivo han om: må vi utsettes for ubehag for å bli et bedre menneske? Hvordan tåle tilbakemeldinger og tørre å være tydelig? Er alle gode på noe, og i så fall: hvordan finne retning i livet?
6/22/202250 minutes, 37 seconds
Episode Artwork

Hvorfor kalle seg feminist i verdens mest likestilte land? med Marta Breen

Feminisme er viktig, komplisert og for noen: provoserende. Ivo kaller seg feminist av flere grunner, men kjenner på at det kan være upopulært å kalle seg det her hjemme i likestilte Norge. Derfor spør hun i denne episoden forfatter Marta Breen om: hvorfor vegrer vi oss for å kalle oss feminister? Må alle være feminister? Og hva er de største misforståelsene? 
6/15/202237 minutes, 38 seconds
Episode Artwork

Hvorfor ga ikke Salum Kashafali opp?

Salum Kashafali var 23 år da synet hans ble redusert til 5 % over natten. Hvordan klarte han å reise seg igjen, bli verdensmester i Paralympics og Norges raskeste mann?
6/8/202238 minutes, 16 seconds
Episode Artwork

Hvorfor tilgi en pappa som slår? med Martin Eia-Revheim

Martin Eia-Revheim vokste opp med en pappa som slo og drakk. Martins fortelling handler om omsorgssvikt som aldri ble oppdaget, men også om lengselen etter å oppleve kjærlighet. I denne episoden forteller han om hva han har opplevd og Ivo spør om: Skal man tilgi en pappa som slår? Og hvordan reparere et ødelagt liv?
6/1/202248 minutes, 21 seconds
Episode Artwork

Hvorfor forsvare de upopulære? med Danby Choi

Hvorfor skal det være plass til koranbrennere, vaksineskeptikere og de som mener det bare finnes to kjønn? Hva betyr woke og cancel culture? Og er ytringsfriheten egentlig under press?Sjefsredaktør i kulturmagasinet Subjekt, Danby Choi, mener det skal svi litt å ytre seg. Han blir kalt for transfob, rasist og fascist av sine kritikere, men likevel så ønsker han å beskytte de upopulære. Hvorfor det?
5/2/202248 minutes, 48 seconds
Episode Artwork

Hvorfor fremstår Jon Almaas som en besserwisser?

For mange er Jon Almaas selve definisjonen på hva er besserwisser er. Men er han egentlig så smart og selvsikker som han fremstår? 
4/22/202240 minutes, 52 seconds
Episode Artwork

Hvorfor gruer jeg meg til å bli voksen? med Linn Skåber

Å gå fra ungdom til voksen kan oppleves brutalt. Hvordan skal jeg møte fremtiden? Hvem skal jeg være? Hva vil jeg bli? Hvordan skape et liv som er full av lykke, mening og håp? Linn Skåber deler av sine erfaringer, både som skuespiller, forfatter og kvinne 52. 
4/8/202240 minutes, 41 seconds
Episode Artwork

Hvorfor oppdrar Bjørn Gabrielsen sine barn skjermfritt?

Hvor farlig er det egentlig at vi sjekker mobilen hvert femte minutt? Er vår maniske bruk av skjerm tidenes største psykologiske eksperiment? I sin bok "Skjermslaver" skriver forfatter og journalist Bjørn Gabrielsen om hva skjermene gjør med oss, og hva vi kan gjøre mot dem. 
3/10/202230 minutes, 7 seconds
Episode Artwork

Hvorfor og hvordan bli lykkelig? med Ragnhild Bang Nes

Ragnhild Bang Nes har forsket på lykke i 17 år. Hva har hun lært? Hvilke verktøy er best å bruke for å få et godt liv? Er det mulig å bli lykkelig på 31 dager, slik hun skriver i boka si? 
12/20/202137 minutes, 27 seconds
Episode Artwork

Hvorfor og hvordan brukes hersketeknikker? med Sigrid Sollund

I møte med andre kan vi noen ganger få følelsen av å bli ydmyket eller latterliggjort. Vi kan føle oss dumme og små. Du går hjem med en vond klump i magen, men du klarer ikke sette ord på hvorfor. Da har kanskje har noen brukt en hersketeknikk.  Og disse bruker vi alle, oftest ubevisst. Programleder i Dagsnytt 18, Sigrid Sollund, har skrevet en bok om disse nådeløse og nyttige teknikkene. Hvordan brukes de? Og hvordan møte dem? 
12/13/202133 minutes, 12 seconds
Episode Artwork

Hvorfor fikk Sophie Elise årets Gullbarbie?

Sophie Elise har vært synlig i offentligheten i over 10 år. Hun har imponert og provosert, og er ei dame mange har meninger om. I år fikk hun versting-prisen Gullbarbie for markedsføring og salg til en ung og sårbar målgruppe. Hva mener hun om prisen? Hvor går grensen for hva som er greit å dele i sosiale medier? Og hvordan lærte hun å bli glad i seg selv? Programleder: Ivo Vatnar Eikje
11/15/202150 minutes, 38 seconds
Episode Artwork

Hvorfor søker vi meningen med livet? med Einar Duenger Bøhn

Filosof Einar Duenger Bøhn brukte 10 år på å tenke, gruble og snakke om: hva er meningen med livet? Han mener å ha funnet svaret på hvorfor det er vits å stå opp om morgenen. Er å tro på Gud en forutsetning? Og er det mulig å leve et meningsløst liv?
11/9/202139 minutes, 39 seconds
Episode Artwork

Hvorfor er abortdebatten så polarisert? med Ida Rydeng

Det siste året har flere partier tatt til orde for en liberalisering av abortloven. Hvordan ha en god samtale om dette? Kan feminister være skeptiske til liberalisering av abortloven? Kan menn delta i debatten? Dagens gjest er tidligere SV-politiker Ida Rydeng. Hennes hjertesak er at vi skal tørre å være ærlige i møte med vanskelige spørsmål.
10/20/202149 minutes, 30 seconds
Episode Artwork

Hvorfor skjøt Schumann under NOKAS-ranet? (2:2)

Kjell Alrich Schumann var med på norgeshistoriens største ran. 5. april 2004 slår et maskert og bevæpnet ranslag til mot tellesentralen i Stavanger og flykter med 57,4 millioner kroner. Politiførstebetjent Arne Sigve Klungland ble skutt og drept under ranet.Hva skjedde denne morgenen? Hvorfor ble Kjell Alrich kriminell? Og hvordan lever han med å ha tatt et liv? Programleder: Ivo Vatnar Eikje
10/11/202146 minutes, 34 seconds
Episode Artwork

Hvorfor skjøt Schumann under NOKAS-ranet? (1:2)

Kjell Alrich Schumann var med på norgeshistoriens største ran. 5. april 2004 slår et maskert og bevæpnet ranslag til mot tellesentralen i Stavanger og flykter med 57,4 millioner kroner. Politiførstebetjent Arne Sigve Klungland ble skutt og drept under ranet.Hva skjedde denne morgenen? Hvorfor ble Kjell Alrich kriminell? Og hvordan lever han med å ha tatt et liv? Programleder: Ivo Vatnar Eikje
10/11/202128 minutes, 35 seconds
Episode Artwork

Hvorfor blir jeg aldri fornøyd med kroppen min? med Olaug Bollestad

For sine 90k følgere på Instagram byr Olaug Bollestad på seg selv. Har hun alltid vært så trygg? Hvordan kan vi lære oss å bli glad i oss selv, og i den kroppen vi har?
6/21/202129 minutes, 13 seconds
Episode Artwork

Hvorfor snakker kvinner og menn forskjellig språk? med Helene Uri

Han sutrer som ei jente og kjører som ei kjerring. Hun har hår på brystet og trenger å manne seg opp. Språket vårt former virkeligheten og forteller oss hva vi tenker om hverandre og oss selv. Helene Uri har skrevet en bok om kvinner, menn og språk: hva fant hun ut? Hvordan kan vi bruke språket til å likestille makt mellom kvinner og menn?
6/14/202131 minutes, 41 seconds
Episode Artwork

Hvorfor slutter voksne å leke? med Hilde Østby

Hvordan unngå å bli kjedelig når man blir eldre? Hvordan holde på lekenheten? På den frie kreativiteten? Hvordan tørre å dumme seg ut? Hilde Østby har skrevet en bok om kreativitet og om hvorfor dagdrømmerne skal redde verden. 
6/7/202134 minutes, 36 seconds
Episode Artwork

Hvorfor klarte ikke søsteren til Sunniva å spise?

Søsteren til Sunniva Gylver døde av anoreksi da hun var 15 år. Hvordan var det å leve så tett med noen som slet med å spise? Og hvordan bør vi snakke om kropp, mat og vekt i dag? 
5/31/202133 minutes, 48 seconds
Episode Artwork

Hvorfor blir vi så lett krenka? med Espen Lervaag

Tåler vi mindre nå enn før? Er krenkelseshysteriet et faktum? Hvor går grensen til Espen Lervaag for hva som er gøy å tulle med?
5/24/202136 minutes, 31 seconds
Episode Artwork

Hvorfor ville Geir Lippestad være Breiviks forsvarer?

Lørdag morgen etter terroren får Geir Lippestad en telefon fra politiet. Mannen de har pågrepet ønsker han som forsvarer.Hva er det som gjør at Geir drar inn til Oslo, tar Anders Behring Breivik i hånda og velger å ta dette oppdraget?
5/19/202134 minutes, 56 seconds
Episode Artwork

Hvorfor ønsker Erna at norske kvinner føder flere barn?

I 2019 sa Erna Solberg i sin nyttårstale at "Norge trenger flere barn," og debatten har kokt siden da. Men hvorfor er statsministeren så opptatt av dette? Og hvordan skal vi forholde oss til det faktum at vi får færre barn enn før? 
5/10/202131 minutes, 19 seconds
Episode Artwork

Hvorfor tør jeg ikke si det jeg mener? med Sigrid Bonde Tusvik

Ivo og Sigrid har en ærlig prat om å tåle hverandres meninger i abortdebatten, om tafsing, om å få drapstrusler og om å klemme sin aller verste fiende. 
5/3/202135 minutes, 37 seconds
Episode Artwork

Hvorfor bør menn gråte? med Kaveh Rashidi

Hvorfor gråter menn mindre enn kvinner? Bør menn gråte mer? Hvordan snakke om menn og følelser? Ivo spør lege, forfatter og samfunnsdebattant Kaveh Rashidi. 
4/26/202129 minutes, 8 seconds
Episode Artwork

Hvorfor tør jeg ikke være meg selv? med Finn Schjøll

Som liten ble Ivo fortalt at hun kunne bli hva hun ville, men hvor lurt er det å drømme stort? Hvordan vet man at man er på riktig spor i livet? Og hvorfor kjenner mange på at de ikke tør å være seg selv? 
4/19/202136 minutes, 42 seconds
Episode Artwork

Hvorfor tar noen livet sitt? med Else Kåss Furuseth

Else Kåss Furuseth har opplevd å både miste moren og broren i selvmord. Hvordan lever hun med sorgen? Hvordan skal vi snakke om dritten i livet? Og hvorfor velger egentlig noen å dø?
4/12/202144 minutes, 13 seconds
Episode Artwork

Teaser: Hvorfor det?

Første episode kommer mandag 12. april! 
4/6/20211 minute, 5 seconds