Winamp Logo
HR-podden Cover
HR-podden Profile

HR-podden

Norwegian, Finance, 1 season, 138 episodes, 3 days, 9 hours
About
Velkommen til HR-podden, en helt egen podcast for deg som jobber med HR, eller har en spesiell interesse for HR-faget. Her får du inspirasjon til din HR-hverdag, med aktuelle tips fra eksperter og gode historier fra HR og lederlivet i norske virksomheter. Podcasten produseres av Anne Lise Heide, lederutvikler, HR-nerd og gründer, som brenner for deling av god HR-praksis.
Episode Artwork

138: Hvordan lede generasjon Z, med Øyvind Kvalnes & Cecilie Refsnes Milenkovic

Hva er egentlig greia med generasjon Z? Disse unge menneskene født i perioden 1995-2010, som nå har gjort sitt inntog i arbeidslivet og har sine bestemte tanker og krav til hvordan det skal være på en arbeidsplass.  Generasjon Z er også kalt bomullsbarna eller snøfnuggbarna, fordi man er vokst opp i en tid der man er beskyttet for ubehag, har levd en trygg og relativt risikofri barndom og blir fortalt at man er spesielle og unike helt fra fødselen. Hvordan påvirker det dine forventninger til arbeidslivet og din robusthet når du møter motstand eller får kritikk? Er generasjon Z mer sensitive, utålmodige og kravstore enn tidligere generasjoner, eller er disse unge menneskene like unike og forskjellige som folk flest. Spørsmålet er om det finnes noen trender som arbeidsgivere bør være spesielt oppmerksomme på, eller om dette bare er myter som vi skal se bort fra? Spennende tema som trigger mange refleksjoner og spørsmål, og muligens ikke så mange klare svar? Til ukens podcast-samtale har jeg hentet inn filosof og professor Øyvind Kvalnes fra BI, og digital markedsfører og COO i Hubify, Cecilie Refsnes Milenkovic.   
6/19/202448 minutes, 3 seconds
Episode Artwork

137: Evidensbasert HR med Bård Kuvaas

I ukens episode får du møte en av de fremste HR-ekspertene her i Norge, nemlig professor Bård Kuvaas, som har bygget opp noen av landets mest anerkjente HR-programmer ved Institutt for Ledelse og Organisasjon på Handelshøyskolen BI. Bård gir oss en informativ og inspirerende innføring i fagfeltet Evidensbasert HR. Men hva er egentlig evidensbasert HR? En vanlig misforståelse er å sette likhetstegn mellom forskningsbasert kunnskap og evidens. Men evidensbasert betyr egentlig bare at de dataene som vi bygger våre beslutninger på, har sin rot  i en eller flere av følgende kilder: De ansattes egne erfaringer (innsikt fra ledere og medarbeidere)Organisatoriske data (sykefravær, turnover, arbeidsmiljøundersøkelser)Innspill fra ulike interessenter (medarbeidere, linjeledere, kunder, lokalsamfunn)Forskningsbasert kunnskap (og den forskningen skal helst være publisert i anerkjente tidsskrifter,  såkalte peer-reviewed journals) Videre dukker vi ned i aktuelle fagfelt som motivasjon, tillitsbasert ledelse og  belønningssystemer, der du får helt konkrete eksempler fra Kuvaas sin egen forskning på dette fagfeltet. PS. Det er litt bakgrunnsstøy fra en byggeplass som vi dessverre ikke fikk fjernet fra lydfilen. Gjelder kun i første del, så blir det mye bedre i siste halvdel av episoden. 
6/12/202449 minutes, 2 seconds
Episode Artwork

136: Opplæring av førstegangslederne, med Trude Fjærli i Møre og Romsdal politidistrikt

I februar fikk jeg en litt uventet og veldig hyggelig telefon. En begeistret HR-leder fortalte om hvordan hun hadde lastet ned ny-som-lederguiden på leonda.no sommeren 2023, og at hun og en kollega nå hadde designet og satt i gang et helt nytt program for førstegangsledere basert på inspirasjon fra lederguiden. "Om jeg hadde lyst til å se hva de hadde laget?""Ja, selvsagt"Og akkurat det var starten på ukens episode :) Utrolig gøy å se hvordan Møre og Romsdal politidistrikt har designet et konkret og praktisk lederprogram, med akkurat det innholdet som nye ledere trenger. Og det beste av alt. I denne episoden får du ta del i alle detaljer, fra innhold til gjennomføring. Her er masse inspirasjon å hente for deg som skulle ønske å jobbe med lederopplæring i egen virksomhet. Hvis du har lyst til å laste ned lederguiden fra Leonda, så finner du den her: https://leonda.no/landingssider/nysomleder/Og skulle du ha lyst til å delta på fysisk eller digital workshop på temaet lederopplæring til høsten, så kan du sende en e-post til [email protected] for å komme på invitasjonslisten. Gratis digital workshop for deg som jobber med lederopplæring, lederstøtte eller lederutvikling internt i en virksomhet. 
6/5/202446 minutes, 56 seconds
Episode Artwork

135: HR i den norske arbeidslivsmodellen, med Karen Modesta Olsen

Det er ikke hvert år det kommer ut en ny HR-bok, og når det attpåtil er en lettlest og svært aktuell bok som tar for seg HR i det norske landskapet, da er den vel verdt å omtale på HR-podden. Her har vi fått besøk av forfatter Karen Modesta Olsen, professor på NHH, som både forsker og underviser innenfor HR-feltet. I episoden dukker vi ned i alt fra den norske arbeidslivsmodellen og hva dette betyr for HR-arbeidet, til hva som er trender i tiden.Du får høre om temaer som Globalisering og HR-arbeidet i internasjonale virksomheterHybrid arbeidslivBærekraftig HRDigitalisering og hvordan dette påvirker HR-hverdagen Boken finner du i en rekke av landets bokhandler og nettbutikker, for eksempel her: https://www.akademika.no/okonomi-administrasjon-og-ledelse/hr-i-den-norske-arbeidslivsmodellen/9788202791452
5/29/202434 minutes, 59 seconds
Episode Artwork

134: Coachingtips for HR, med Toril Nygreen Grave i LEARN Coaching

Hva er coaching og hvorfor er det en nyttig ferdighet for deg som jobber med HR? Det er bare en av mange ting om coaching som du lærer i ukens episode med Toril Nygreen Grave.Her får du lære forskjellen på coachingmetodikk og det å ha et coachende mindset, hvorfor det noen ganger blir så feil å gi råd, og hvorfor det er så fristende for oss å gjøre det likevel. Toril gir også helt konkrete tips til hvordan du kan utvikle et mer coachende mindset når hun gjennomgår LEARN Coaching sin egen coachingmodell og forklarer de ferdighetene som ligger til grunn i modellen. Her kan du se coachingmodellen som hun snakker om i episoden: https://www.learncoaching.org/our-model.Perfekt for deg som er nysgjerrig på coachingfaget og har lyst til å lære litt mer om dette spennende fagområdet. ---------------------------------------------Toril Nygreen Grave startet TNG Consulting i 2009. Hun har tidligere jobbet som lærer i ungdomsskolen, samt 9 år i internasjonal shipping, blant annet som HR Manager.I tillegg til å være pedagog har Toril en mastergrad i Verdibasert Ledelse. Hun er MCC* sertifisert av ICF, og har sittet 2 år som President i ICF Norge.Toril utfordrer mennesker til å være det beste de kan være, dette gjør hun både som kursholder og som coach. Hun brenner for å se ledere utvikle seg, fordi hun vet det påvirker ansattes trivsel så vel som bedriftens resultater.Toril har utviklet coacingutdannelsen LEARN Coaching sammen med en svensk kollega, og er faglærer ved Coaching Academy.
5/22/202454 minutes, 17 seconds
Episode Artwork

133: Hvordan få god effekt av lederutvikling, med Anne Lise Heide

Denne uken er det podcast-vert Anne Lise Heide som deler fra sin hverdag som lederutvikler her på HR-podden. Temaet er effekt av lederutvikling, og Anne Lise dukker ned i temaer som behovsanalyse, motivasjon og læringsdesign. Her får du lære hvordan du kan gjennomføre en behovsanalyse, du får konkrete tips til læringsdesign og råd til hvordan du kan styrke deltakernes motivasjon for læring og utvikling. Episoden er egnet for deg som har ansvar for lederutvikling i en virksomhet, eller for det som jobber med lederkurs og programmer. Leonda planlegger for tre webinarer om lederutvikling i nær fremtid. 24.05.24 Hvordan måle effekt av lederutvikling10.06.24 Lederen som teamutvikler26.06.24 Slik bygger du en robusthet og resiliens i organisasjonenSigner opp på vår e-post liste så får du invitasjon til kommende events med Leonda. Gå til leonda.no/fagtips for å registrere deg på e-post listen.  https://leonda.no/landingssider/fagtips/Vil du være med på webinar om "hvordan måle effekt av lederutvikling". fredag 24.05.24. Her er link til påmelding: https://www.hr-nettverk.no/webinar-effekt-lederutviklingVelkommen :)
5/15/202428 minutes, 3 seconds
Episode Artwork

132: Hva du på HR bør vite om AI, med Jarle Hildrum

5/8/20241 hour, 2 minutes, 17 seconds
Episode Artwork

131: Hvordan ta bedre kontroll på tiden din, med Cecilie Thunem-Saanum

Føler du deg noen ganger litt overveldet i jobben din? Er det mange som vil ha en liten bit av deg, og for lite tid til å gjøre alle oppgavene? Da kan du ha stor glede av ukens episode med Cecilie Thunem-Saanum. Cecilie er en av Norges fremste eksperter på tidsstyring og hvordan skaffe seg en god arbeidshverdag, og i denne episoden deler hun noen av sine tips for en god hverdag og et godt liv. Her får du lære om tidsbuffere, hvordan si nei på en vennlig måte, og hvorfor det er så viktig å riste av seg den "fattige følelsen" etter en hektisk dag der minuttene og timene forsvant som dugg for solen. Du får lære om selvpålagte tidsfrister og hvorfor det er så viktig å holde de fristene du setter for deg selv, pluss mye, mye mer som handler om tidseffektive hverdager og det å skape plass for det livet du ønsker deg.  Ta del i praktiske eksempler og verdifulle råd fra foredragsholder og coach Cecilie TS. -----------------Cecilie Thunem-Saanum er en prisvinnende foredragsholder innen kommunikasjon og tidsstyring. Hun er også forfatter, rådgiver, mentor, mor og isbader – og hun jobber bredt med både offentlige og private virksomheter, med hele landet som arbeidssted.Uansett hvilken rolle Cecilie er i, lever hun etter det samme prinsippet: Gjør mer av det du tror på. Tro mer på det du gjør. Foredragene hennes kjennetegnes av en løs tone, stram regi og klare mål. Hun er opptatt av å gi deg verktøy som kan tas i bruk i hverdagen, og som er realistiske og gjennomførbare.Les mer om Cecilie på ceciliets.no
5/1/202433 minutes, 16 seconds
Episode Artwork

130: Ledergruppeutvikling (DEL 2) med Henning Bang

I januar 2012 ga Henning Bang og Thomas Nesset Midelfart ut boken Effektive Ledergrupper, en bok som senere har blitt et sentralt fundament og rammeverk for de aller fleste konsulenter som jobber med ledergrupper og ledergruppeutvikling. Det er forhåpentligvis også en favorittbok i hyllen til mange norske toppledere.Duoen Bang & Midelfart har høstet betydelig anerkjennelse for sitt arbeid med norske ledergrupper, både for publikasjoner og for den forskningen de har bidratt med på dette feltet. Både Thomas og Henning jobber som konsulenter og har bidratt til utvikling av en rekke toppledergrupper i privat og offentlig sektor.De har i tillegg bistått til å utvikle gode og praktiske konsulentverktøy innenfor dette fagfeltet, og de holder egne train-the-trainer programmer for konsulenter og HR-ledere som ønsker å øke sin kompetanse på fagfeltet.I episode 125 fikk du møte Thomas Nesset Midelfart her på HR-podden, og i denne episoden møter du hans makker, Henning Bang. ---------------Henning er siviløkonom og psykolog, spesialist i organisasjonspsykologi og har doktorgrad i psykologi. Han er professor ved Psykologisk institutt, Universitetet i Oslo, der han underviser og forsker på effektivitet i lederteam og grupper. Henning har drevet eget konsulentselskap siden 1986 og bistått utallige norske organisasjoner i større og mindre endringsprosesser. Hans spisskompetanse er utvikling av ledergrupper, ledere og organisasjonskultur. Henning er også en ettertraktet foredragsholder, både i næringslivet og på universiteter og høyskoler.
4/24/202459 minutes, 27 seconds
Episode Artwork

129: Dynamisk kompetanseledelse med Olav Johansen & Tor Endre Gustavsen

I ukens episode av HR-podden får du en smakebit på en helt ny bok innenfor fagfeltet kompetanseutvikling. En bok som lanseres i bokhandelen eksakt samme dag som vi slipper denne episoden :)Boken Dynamisk kompetanseledelse ufordrer den litt mer tradisjonelle tilnærmingen til fagfeltet kompetansestyring. Boken skiller mellom strategisk kompetansestyring og dynamisk kompetanseledelse, og stiller spørsmål med om den tradisjonelle tilnærmingen til kompetanse fungerer i dagens endringstakt og et stadig mer omskiftelig samfunn. Den utfordrer også vår forståelse av kompetansebegrepet, og om det egentlig er et fenomen som kan veies og måles, slik at vi kan planlegge for å fylle kompetansehull i organisasjonen, eller om vi må tenke helt annerledes og mer dynamisk om kompetanseledelse i en virksomhet. La deg inspirere til en ny måte å tenke kompetanse på, når du møter de nybakte forfatterne Olav Johansen og Tor Endre Gustavsen i ukens episode av HR-podden. PS. Boken Dynamisk Kompetanseledelse finner du bl.a. hos Fagbokforlaget.  --- Tor Endre Gustavsen er leder for avdelingen Kompetanse og kultur i Skanska Norge. Han er utdannet cand.paed. ved Universitetet i Oslo, har etterutdanning i personalledelse og 25 års erfaring med opplæring, organisasjons- og lederutvikling fra næringslivet, både i Norge og internasjonalt. Olav Johansen er førstelektor i organisasjon og ledelse ved Kristiania og Universitetet i Sørøst-Norge, og partner i Knowledge Management Company. Han er utdannet cand.paed. ved Universitetet i Oslo med etterutdanning i organisasjonspsykologi fra BI. Han har 15 års erfaring fra næringslivet før han begynte i akademia i 2013.
4/17/202445 minutes, 4 seconds
Episode Artwork

128: A great place to work, med Jannik Krohn Falk

Mange har sikkert hørt om den årlige Great Place to Work-rangeringen, en kåring av Norges og verdens beste arbeidsplasser. Men hva skal egentlig til for å vinne den ærefulle konkurransen om Norges aller beste arbeidsplass? Akkurat det får du vite mer om i ukens episode av HR-podden. Her får du lære mer hva som ligger til grunn for den årlige kåringen, hvem som er med i konkurransen og hva du bør satse på om deres organisasjon vil jobbe med å utvikle en helt fantastisk arbeidsplass. Great Place to Work er bare et av mange verktøy som hjelper deg til å måle hvor godt ledelse og kultur fungerer i din virksomhet. Det er et solid forskningsmessig grunnlag som ligger bak de parameterne man måler i undersøkelsen, og i dagens episode får du innsikt i hva det er viktig å satse på om dere vil tilby en unik arbeidsplass for folka dine. Ukens gjest er Jannik Krohn Falk. CEO i Great Place to Work Norge, og han deler sine beste tips for å bygge gode og verdifulle arbeidsplasser der folk trives. Aktuelle artikler som er nevnt i episoden: https://www.greatplacetowork.no/artikkel/medarbeiderundersoekelse/tillitsbasert-ledelse-loenner-seghttps://www.greatplacetowork.no/artikkel/sertifisering/åpenhetsloven-bruk-innsikt-dere-allerede-harhttps://www.greatplacetowork.com/resources/blog/5-ways-workplace-culture-drives-business-profitability
4/10/202438 minutes, 39 seconds
Episode Artwork

127: Ledelse uten personalansvar, med Vivi-Ann Hilde

Denne uken skal vi snakke om de glemte lederne. En stor gruppe ledere som verken får nødvendig lederopplæring, eller blir invitert inn på bedriftens lederutviklingsprogram.  Vi skal snakke om ledelse uten personalansvar. Vi skal snakke om prosjektledere, skiftledere, fagspesialister, stedfortredere og en hel rekke andre spesialistroller som har et viktig og sentralt lederansvar, men likevel ikke personalansvar for de folka som jobber for dem.  Disse lederrollene er vanligere enn man skulle tro. Og det er en del klassiske utfordringer knyttet til denne type lederrolle, som vi må snakke mer om. Det handler om mandat og myndighet, og det handler om lederopplæring og kompetanse. Til denne samtalen har vi fått med oss Vivi-Ann Hilde, lederutvikler, konsulent og god bransjekollega i Videocation. Vivi-Ann har i holdt kurs for ledere uten personalansvar i mange år, og hun kan fortelle oss mer om hva denne målgruppen trenger for å lykkes i rollen. -------------------------------------------------Vivi-Ann Hilde er rådgiver og hjelper sine kunder med å oppnå mål og resultater. Da trenger de kunnskap, verktøy og selvtillit for å lykkes, og det ønsker Vivi-Ann å bidra med. Hun er opptatt av at du som seer får nyttige innspill til bruk i din jobb. Det er målet enten du ser på kurset i forhandlingsteknikk eller lederkursene. Vivi-Ann er siviløkonom fra NHH og partner i konsulentselskapet Considium som er kjent for resultatledelse. Hun har halve karrieren hatt lederjobber innen markedsføring i merkevarebedrifter som Orkla, Procordia og Macks Bryggeri og resten av tiden har hun vært i konsulentbransjen i PwC, EBS og Considium. 
4/3/202430 minutes, 49 seconds
Episode Artwork

126: Feelgood-episode med mentale hacks for en bedre arbeidshverdag, med Catherine Lemaréchal

For noen år tilbake kom jeg over en litt spennende kurstittel hos dagens gjest. Den gang het kurset: "Gi faen-kurs for flinke piker", men er senere døpt om til "Gi-faen-kurs for flinke piker og gutter". Tittelen var pirrende nok til at vi inviterte Catherine Lemaréchal inn til workshop med Leonda-nettverket og lærte mer om hvordan manøvrere godt i en krevende og hektisk lederhverdag.Og NÅ har Catherine kommet til HR-podden, for å lære deg noen kjekke effektivitets-hacks og livsnytertricks, og ikke minst fortelle litt om hva som går så inderlig galt som gjør at vi føler oss både overveldet og ekstremt slitne til tider. Her er de gode rådene for en bedre hverdag, med aktuelle tips og konkrete øvelser til deg som trenger å bli litt mindre perfeksjonist og litt mer livsnyter.RIKTIG GOD PÅSKE til alle HR-poddens lyttere! ---------------Catherine Lemaréchal er rådgiver og coach innen kommunikasjon, merkevarebygging og tidsmestring.  Catherine Lemaréchal driver eget selskap, Ticato AS og brenner for å hjelpe folk med å få til mer enn det de tror at de kan.Hun holder foredrag, kurs, og workshops i presentasjonsteknikk, merkevarebygging, selvledelse og samspill, møteledelse, relasjons- og nettverksbygging samt tidsmestring. Hun får tilbakemeldinger på at hun er inspirerende, tydelig, får folk med, og gir konkrete verktøy som kan brukes med én gang.Catherine har tidligere arbeidet bl.a. i Geelmuyden Kiese og Burson-Marsteller. Hun er utdannet innen markedsføring, kommunikasjon og ledelse gjennom Dale Carnegie, er NLP Certified Coach, og sertifisert i flere av FranklinCoveys programmer.
3/27/202445 minutes, 31 seconds
Episode Artwork

125: Ledergruppeutvikling (DEL 1) med Thomas Nesset Midelfart

I januar 2012 ga Henning Bang og Thomas Nesset Midelfart ut boken Effektive Ledergrupper, en bok som senere har blitt et sentralt fundament og rammeverk for de aller fleste konsulenter som jobber med ledergrupper og ledergruppeutvikling. Det er forhåpentligvis også en favorittbok i hyllen til mange norske toppledere.Duoen Bang & Midelfart har høstet betydelig anerkjennelse for sitt arbeid med norske ledergrupper, både for publikasjoner og for den forskningen de har bidratt med på dette feltet. Både Thomas og Henning jobber som konsulenter og har bidratt til utvikling av en rekke toppledergrupper i privat og offentlig sektor. De har i tillegg bistått til å utvikle gode og praktiske konsulentverktøy innenfor dette fagfeltet, og de holder egne train-the-trainer programmer for konsulenter og HR-ledere som ønsker å øke sin kompetanse på fagfeltet. Det er i det store og det hele imponerende hvordan de deler av sin kunnskap og bidrar til å løfte ledergrupper over hele landet gjennom sitt arbeid. I dag får du møte Thomas Nesset Midelfart her på HR-podden, og i nær fremtid spinner vi videre på dagens tema, og da er det Henning Bang som er dagens gjest. Hvorfor skal vi ha en egen episode på HR-podden om temaet ledergruppeutvikling?Når jeg er ute og jobber med lederutvikling, opplever jeg ofte at det er litt uklarhet om begrepene. Hva er egentlig forskjellen på lederutvikling og ledergruppeutvikling.  Og akkurat det kommer du til å få oppklart i dagens episode. I tillegg skal du få noen helt konkrete tips og råd som kan være relevante for din ledergruppe, dersom du sitter i en ledergruppe selv. 
3/20/202447 minutes, 54 seconds
Episode Artwork

124: Strategisk kulturutvikling, med Inger-Lise Gårdsrud

Mange opplever kultur som noe lite konkret og litt utydelig. Man snakker om at kulturen "sitter i vegga", som om det er noe som bare skjer med en organisasjon. Men sånn er det jo virkelig ikke. Kultur er et viktig og verdifullt styringsverktøy som hjelper organisasjoner til å nå sine mål, og da må du være i stand til å jobbe med kulturen som nettopp dette - et verktøy. Hvordan du gjør det? Det kan du få lære mer om i ukens episode av HR-podden. Her møter du Inger-Lise Gårdsrud, gründer, konsulent, erfaren leder og skikkelig nerd på alt som handler om å få organisasjoner til å lykkes. ------------Inger-Lise Gårdsrud har spesialisert seg på hvordan få med folka på den retningen som virksomheten trenger.  I 20 år har hun jobbet med ledelse og endring i ulike bransjer. Både i reiseliv, revisjon, forsikring og helse. I dag driver hun inWaves som bistår ledere med å få med folka. Fullt fokus på strategisk kulturutvikling. Hun holder foredrag, bistår ledere over tid og har ledersamtaler.  I tillegg driver hun Lederhavna som er et knutepunkt for ledere. Der kan ledere finne det de trenger for videre reise. Hun er også initiativtaker og vert i podkasten Bølger i Drammen.
3/13/202436 minutes, 57 seconds
Episode Artwork

123: Hva vi vanligvis misforstår om læring, med Anna Tebelius Bodin

Høsten 2023 hørte jeg et utrolig inspirerende foredrag på Kompetansedagen til HR Norge. Det var et foredrag med Anna Tebelius Bodin, svensk forfatter, foredragsholder og en av Nordens aller fremste eksperter på hjernen. Anna forklarer på en pedagogisk og forståelig måte hva de fleste av oss har misforstått om hjernen og læring. Hvordan vi tenderer til å blande sammen innholdskonsumering og faktisk læring, og hvilke praktiske konsekvenser dette får. I episoden gir Anna konkrete og verdifulle tips til hvordan du kan lage kompetanseutvikling som gir ønsket effekt, og hun deler noen av sine beste tricks fra egne foredrag og kurs. Boken vi snakker om i episoden heter: Vad varje pedagog bör veta - om hjärnan, inlärning och motivation, og denne finner du bl.a.  på Adlibris.no. --------------​Anna har gett över 1400 föreläsningar om hur vi kommunicerar, utbildar och leder oss själva och andra - i relation till vad som händer i hjärnan. Hon är även en uppskattad gäst i poddar där hon delar med sig av insikter som förändrar livet för människor. Hennes 5 böcker har sålt i flera tusen exemplar och är kända för att göra komplexa ämnen så tillgängliga att de gör skillnad i hur vi lever och kommunicerar. 2020 hedrades Anna med årets Mensa-pris för sin förmåga att göra det komplexa enkelt.​Hjärnan har alltid varit i fokus för Anna. Hon började sina akademiska studier med psykologi vid Lunds universitet 1999. Där kom hon i kontakt med forskning som utförts med hjälp av fMRI-kameran (Functional Magnetic Resonance Imaging), som då var ny. Önskan om att lära sig mer om hjärnan och människan tog henne till Harvard University där hon tog en Masterexamen och assisterade forskning inom den lärande hjärnan.Anna bedriver sin verksamhet med föreläsningar och kurser i egen regi och är inte längre knuten till någon akademisk institution. Hon följer kontinuerligt forskningen för att ständigt hålla sig uppdaterad om de landvinningar som görs för förståelse av hjärnan. Ambitionen är att omformulera den teori som forskarvärlden numera etablerat som vedertagen och göra kunskapen tillgänglig för allmänheten att använda i vardagen.
3/6/202442 minutes, 25 seconds
Episode Artwork

122: Hvordan gjøre kulturarbeid i praksis, med Angie Hussami Finvold

Mange synes kultur kan være litt ullent og udefinerbart å jobbe med. Noe som det er litt vanskelig å få grep på, og  noe som det kan være vanskelig å endre på. Og nettopp derfor er det så stas å kunne by på denne episoden på HR-podden. En praktisk case fra virkeligheten, som viser hvordan du kan jobbe helt systematisk med å utvikle en kultur som støtter opp under strategien og de forretningsmessige målene. Ukens gjest er Angie Hussami Finvold fra Eika Gruppen, og  det du får ta del i er et bunnsolid kulturprosjekt som Angie med kolleger har jobbet med under pandemien. Her får du helt konkrete tips til hvordan jobbe med forankring, kalibrering og implementering av nye verdier, samtidig som du får mange råd til kulturarbeidet i din virksomhet. Episoden er særlig aktuell for deg som jobber med kulturendringer i en organisasjon, men akkurat like relevant for deg som er nysgjerrig på hvordan man kan jobbe for å bidra til at kjerneverdiene til virksomheten lever i selskapet.------------------ Eika er en allianse av selvstendige banker, og Eika Gruppen er en strategisk leverandør til bankene, som leverer produkter, tjenester og stordriftsfordeler til bankene i alliansen. Formålet til Eika Gruppen er å bidra til å sikre at lokalbankene også i fremtiden er en drivkraft for bærekraftig vekst og utvikling for kundene og lokalsamfunnet. 
2/28/202451 minutes, 4 seconds
Episode Artwork

121: Inner Development Goals 5: Acting - Enabling Change

I 2024 har vi gleden av å introdusere deg til en ny og spennende serie om IDG her på HR-podden. Vi har spilt inn seks episoder på temaet IDG (Inner Development Goals) sammen med Jannecke Bugge og Anna Svanberg. I denne serien får du en introduksjon til IDG, vi dukker ned i de fem dimensjonene: Being, Thinking, Relating, Collaborating og Acting. Du blir kjent med dimensjoner og ferdigheter i dette rammeverket, får en forklaring på hvordan hver dimensjon henger sammen med FN sine bærekraftsmål, og hvordan disse ferdighetene kan hjelpe oss til å skape en mer bærekraftig arbeidsplass og en bedre verden. Dette er episode 6 av 6, der vi dukker ned i dimensjonen Acting og ferdighetene; CourageCreativityOptimismPerseveranceEn svært relevant episode og serie for deg som er opptatt av bærekraft og miljø, og for deg som er opptatt av å skape bærekraftige arbeidsplasser og et bedre liv.Aktuelle linkerhttps://braveleadership.no/idgoslobravehub/https://www.innerdevelopmentgoals.org/https://idg.tools/
2/27/202424 minutes, 9 seconds
Episode Artwork

120: Hva tiltrekker de unge arbeidstakerne, med Mats Furulund i Academic Work

Hvert år gjennomfører Academic Work undersøkelsen Young Professional Attraction Index (YPAI), der de spør young professionals, studenter eller nyutdannede som er i begynnelsen av sin karriere, om hva som gjør en arbeidsgiver attraktiv for dem. Målet med undersøkelsen er å hjelpe virksomheter og organisasjoner med å forstå hvordan man kan attrahere og utvikle morgendagens talenter, og i ukens episode av HR-podden får du et innblikk i hva som er sentrale funn i denne undersøkelsen. Topp 5 prioriteringer i undersøkelsen er 1. Gode kolleger og et godt arbeidsmiljø2. Lønn og insentiver3. Fleksibilitet og Work-Life Balance4. Karriere- og utviklingsmuligheter5. Gode ledere og godt lederskap Men hva innebærer det egentlig i praksis? Dette får du høre mer om i denne samtalen med Mats Furulund, som er Managing Director i Academic Work, Norge. 
2/21/202426 minutes, 34 seconds
Episode Artwork

119: Inner Development Goals 4: Collaborating - Social Skills

I 2024 har vi gleden av å introdusere deg til en ny og spennende serie om IDG her på HR-podden. Vi har spilt inn seks episoder på temaet IDG (Inner Development Goals) sammen med Jannecke Bugge og Anna Svanberg. I denne serien får du en introduksjon til IDG, vi dukker ned i de fem dimensjonene: Being, Thinking, Relating, Collaborating og Acting. Du blir kjent med dimensjoner og ferdigheter i dette rammeverket, får en forklaring på hvordan hver dimensjon henger sammen med FN sine bærekraftsmål, og hvordan disse ferdighetene kan hjelpe oss til å skape en mer bærekraftig arbeidsplass og en bedre verden. Dette er episode 4 av 6, der vi dukker ned i dimensjonen Collaborating og ferdighetene; Communication SkillsCo-creation SkillsInclusive Mindset and Intercultural CompetenceTrustMobilisation SkillsEn svært relevant episode og serie for deg som er opptatt av bærekraft og miljø, og for deg som er opptatt av å skape bærekraftige arbeidsplasser og et bedre liv.Aktuelle linkerhttps://braveleadership.no/idgoslobravehub/https://www.innerdevelopmentgoals.org/https://idg.tools/
2/20/202427 minutes, 35 seconds
Episode Artwork

118: Hva står på HR-agendaen i 2024, med Anne Lise Heide og Arve Kvalsvik

En gang i året gjennomfører Evidente ved Arve Kvalsvik, HR-meldingen. En av Norges største HR-undersøkelser, som tar for seg trender og utvikling innenfor HR-faget. 390 personer har svart på årets undersøkelse og gitt sine perspektiver på områder som HR sine fokusområder for 2024Hva er ledelsen opptatt av i 2024Hvilke HR KPI'er er viktigst i din organisasjonHvordan jobber dere med HR-analyserSmått og stort om lederutviklingHvordan jobber dere med Employer BrandingHvordan jobber dere med ansattgoderHva er trenden innenfor medarbeiderundersøkelser og pulsmålingerHvordan jobber virksomheten med mangfold og inkluderingHvordan jobber dere med oppfølging av sykefraværI denne episoden oppsummerer vi funn fra årets undersøkelse og gir noen av våre anbefalinger på hvordan følge opp og bruke denne innsikten i din virksomhet. Laste ned HR-meldingen 2024? Du finner den på evidente.no eller her: https://mailchi.mp/evidente.no/hrmeldingen2024Bli med på digitalt morgenkaffe om HR-meldingen der vi diskuterer sentrale funn og anbefalinger? Link til påmelding her: https://www.hr-nettverk.no/webinar-hr-meldingen-2024------------------------------Om ukens gjest - Arve KvalsvikArve Kvalsvik er analytiker, rådgiver og tallknuser, med en spesiell forkjærlighet for HR-faget.  Arve er også er gründer og står bak analyseselskapet Evidente, og han er medgründer i Tweakly, et verktøy som gjør det enkelt for travle ledere å forbedre arbeidsmiljøet, helt på egen hånd.I tillegg treffer du Arve som administrator på HR-veggen, Norges største Facebook-community for alle som er interessert i HR-faget. 
2/14/202442 minutes, 44 seconds
Episode Artwork

117: Inner Development Goals, 3: Relating - Caring for Others and the World

I 2024 har vi gleden av å introdusere deg til en ny og spennende serie om IDG her på HR-podden. Vi har spilt inn seks episoder på temaet IDG (Inner Development Goals) sammen med Jannecke Bugge og Anna Svanberg. I denne serien får du en introduksjon til IDG, vi dukker ned i de fem dimensjonene: Being, Thinking, Relating, Collaborating og Acting. Du blir kjent med dimensjoner og ferdigheter i dette rammeverket, får en forklaring på hvordan hver dimensjon henger sammen med FN sine bærekraftsmål, og hvordan disse ferdighetene kan hjelpe oss til å skape en mer bærekraftig arbeidsplass og en bedre verden. Dette er episode 4 av 6, der vi dukker ned i dimensjonen Relating og ferdighetene; AppreciationConnectednessHumilityEmpathy and CompassionEn svært relevant episode og serie for deg som er opptatt av bærekraft og miljø, og for deg som er opptatt av å skape bærekraftige arbeidsplasser og et bedre liv.Aktuelle linkerhttps://braveleadership.no/idgoslobravehub/https://www.innerdevelopmentgoals.org/https://idg.tools/
2/13/202422 minutes, 52 seconds
Episode Artwork

116: Viktig kulturkunnskap på arbeidsplassen, med Marit Imeland Gjesme

Ukens episode i HR-podden skal handle om tverrkulturell kommunikasjon,  eller rettere sagt hva du absolutt ikke bør gjøre hvis du skal kommunisere godt med mennesker fra andre deler av verden. Det er rett og slett et lite minikurs i kulturforståelse, med konkrete og nyttige tips fra en som har undervist i dette temaet over hele verden. Her får du konkrete tips og råd til deg som jobber på tvers av landegrenser og til deg som leder HR-arbeidet i internasjonale organisasjoner. Vår gjest og ekspert i denne episoden er Marit Imeland Gjesme. ----------------------------------Marit har en lang, utenlands-basert leder- og L&D-karriere bak seg. For 10 år siden startet hun konsulentfirmaet CultureCatch, og har siden fortsatt å arbeide verden rundt med kurs, teambuilding, rådgivning og foredrag. Hun jobber for internasjonale organisasjoner, FN og firmaer innen alle typer bransjer, og har også gjesteforelesninger ved ulike universiteter. Temaene er et bredt spekter innen kulturkunnskap, og både generelle og landespesifikke interkulturelle problemstillinger for hvordan man kan bedre kommunikasjon, effektivitet og samarbeid. Både internt og med kolleger, kunder og leverandører i andre land.Målgruppene er ledere, ledergrupper og multikulturelle avdelinger og prosjektgrupper. Brobygging og forretningsutvikling mellom nordiske, asiatiske og arabiske forretningskulturer er blant hennes spesialområder. Hun er også ofte kulturstøtte ved firmaoppkjøp og integrasjoner på tvers av kulturer. 
2/7/202454 minutes, 44 seconds
Episode Artwork

115: Inner Development Goals, 2: Thinking - Cognitive Skills

I 2024 har vi gleden av å introdusere deg til en ny og spennende serie om IDG her på HR-podden. Vi har spilt inn seks episoder på temaet IDG (Inner Development Goals) sammen med Jannecke Bugge og Anna Svanberg. I denne serien får du en introduksjon til IDG, vi dukker ned i de fem dimensjonene: Being, Thinking, Relating, Collaborating og Acting. Du blir kjent med dimensjoner og ferdigheter i dette rammeverket, får en forklaring på hvordan hver dimensjon henger sammen med FN sine bærekraftsmål, og hvordan disse ferdighetene kan hjelpe oss til å skape en mer bærekraftig arbeidsplass og en bedre verden. Dette er episode 3 av 6, der vi dukker ned i dimensjonen Thinking og ferdighetene; Critical ThinkingComplexity AwarenessPerspective SkillsSense-makingLong-term Orientation and VisioningEn svært relevant episode og serie for deg som er opptatt av bærekraft og miljø, og for deg som er opptatt av å skape bærekraftige arbeidsplasser og et bedre liv.Aktuelle linkerhttps://braveleadership.no/idgoslobravehub/https://www.innerdevelopmentgoals.org/https://idg.tools/
2/6/202422 minutes, 40 seconds
Episode Artwork

114: Hvordan lykkes med Employer Branding, med Anna Dyhre

For bare et par uker siden adresserte vi den klassiske problemstillingen, "Kampen om talentene" her på HR-podden. Da var det Anders Dysvik som ga noen perspektiver på hva som skal til for å bli en attraktiv arbeidsgiver.Denne uken får du konkrete og praktiske Employer Branding råd fra en av Sveriges fremste eksperter på dette fagfeltet. Du får vite om de vanligste fallgruvene, hvor det er viktig å starte ethvert Employer Branding prosjekt + at du får tips til noen enkle og raske quick-wins for deg som gjerne vil gjøre noe, men som har begrensede ressurser og penger. Ikke minst får du en god introduksjon til Employer Branding som fagfelt, med gode innspill til virksomheter som ønsker å bli en enda mer attraktiv arbeidsgiver. Anna Dyhre är erkänd expert och ledande inom Employer Branding sedan många år. Hon har publicerat flera böcker inom området och föreläser både i Sverige och utomlands inom ämnet. Anna har arbetat både praktiskt med Employer branding som konsult och har omvärldsbevakning som stort intresse och försöker ge oss insikter om framtidens arbetsmarknad och yngre talangers preferenser.
1/31/202430 minutes, 54 seconds
Episode Artwork

113: Inner Development Goals - 1: Being - Relationship to Self

I 2024 har vi gleden av å introdusere deg til en ny og spennende serie om IDG her på HR-podden. Vi har spilt inn seks episoder på temaet IDG (Inner Development Goals) sammen med Jannecke Bugge og Anna Svanberg. I denne serien får du en introduksjon til IDG, vi dukker ned i de fem dimensjonene: Being, Thinking, Relating, Collaborating og Acting. Du blir kjent med dimensjoner og ferdigheter i dette rammeverket, får en forklaring på hvordan hver dimensjon henger sammen med FN sine bærekraftsmål, og hvordan disse ferdighetene kan hjelpe oss til å skape en mer bærekraftig arbeidsplass og en bedre verden. Dette er episode 2 av 6, der vi dukker ned i dimensjonen Being og ferdighetene; Indre kompassIntegritet og autensitetÅpenhet og en lærende innstillingSelvinnsiktTilstedeværelse En svært relevant episode og serie for deg som er opptatt av bærekraft og miljø, og for deg som er opptatt av å skape bærekraftige arbeidsplasser og et bedre liv. Aktuelle linkerhttps://braveleadership.no/idgoslobravehub/https://www.innerdevelopmentgoals.org/https://idg.tools/
1/30/202426 minutes, 47 seconds
Episode Artwork

112: Omvendt mentoring i politiet, med Kjersti Jørgensen, Håkon Skulstad og Frode Hauge

Har du hørt om omvendt mentoring? En mentor er tradisjonelt sett en eldre og mer erfaren leder, som deler av sin kunnskap og kompetanse med en som er yngre og mer uerfaren i sin rolle. I omvendt mentoring snur man det hele på hodet. Dette er en mentorordning der en erfaren toppleder får gleden av å lære fra en yngre og mer uerfaren mentor. Ofte kan det være snakk om tilføring av digital kompetanse, eller bare det å ha en ung mentor fra en annen del av organisasjonen, som innehar en unik og viktig innsikt som kan være nyttig for den eldre og mer erfarne lederen. Det har vært snakket mye om omvendt mentoring de siste årene, men det er ikke så mange som har gjennomført det fullt ut. Politiet er et hyggelig unntak. Her har man nylig avsluttet et omfattende mentoringprogram, der seks ledere i toppledergruppen har hatt glede av å bli inspirert og lære fra tett samarbeid med 12 yngre mentorer. I denne episoden får du lære hvordan HR organiserte og gjennomførte programmet, og du får et spennende innblikk i erfaringene både til mentor Frode Hauge og en av adeptene i programmet, som er assisterende politidirektør, Håkon Skulstad. Du får også høre Kjersti Jørgensen forklare hele reisen fra idé til gjennomføring, med en rekke konkrete og verdifulle tips til deg som går og ruger på en lignende idé for din organisasjon. 
1/24/202444 minutes, 53 seconds
Episode Artwork

111: En introduksjon til Inner Development Goals med Anna Svanberg og Jannecke Bugge

I 2024 har vi gleden av å introdusere deg til en ny og spennende serie om IDG her på HR-podden. Vi har spilt inn seks episoder på temaet IDG (Inner Development Goals) sammen med Jannecke Bugge og Anna Svanberg. I denne serien får du en introduksjon til IDG, vi dukker ned i de fem dimensjonene: Being, Thinking, Relating, Collaborating og Acting. Anna og Jannecke gir gode og pedagogiske forklaringer på dimensjoner og ferdigheter i dette rammeverket, men du får også en forklaring på hvordan hver dimensjon henger sammen med FN sine bærekraftsmål og hva disse ferdighetene kan bety for personlig og kollektiv utvikling, og for å skape en mer bærekraftig arbeidsplass. Denne første episoden gir deg en kort introduksjon til rammeverket. Her får du også bli kjent med Anna og Jannecke sitt eget engasjement for IDG og opprinnelsen til IDG Oslo Brave HubEn svært relevant episode for deg som er opptatt av bærekraft, både i relasjon til klima, miljø og FN sine bærekraftsmål, men dette er minst like relevant for deg som er opptatt av å skape bærekraftige arbeidsplasser og et bedre liv. Aktuelle linkerhttps://braveleadership.no/idgoslobravehub/https://www.innerdevelopmentgoals.org/https://idg.tools/
1/23/202428 minutes, 23 seconds
Episode Artwork

110: Hvordan bygge endringskapasitet i usikre tider, med Jon Fredrik Alfsen

Endringsledelse i 2024 er annerledes. De gamle oppskriftene funker ikke lengre. Ikke for det som vi står oppi nå. Det er ikke lengre snakk om å ta en organisasjon fra A til B og få medarbeiderne med på laget. Nå for tiden skal vi bygge endringskapasitet for noe som vi ikke har helt oversikt over. Vi vet bare at AI, teknologi og digitalisering kommer til å endre jobbene våre og rammebetingelsene for mange virksomheter og arbeidsprosesser. Så hvordan bygger vi robuste organisasjoner som står seg godt i en usikker tid, og hvordan sikrer vi den innovasjonskraften og kompetansen som din virksomhet trenger for å stå seg godt i fremtiden? Akkurat det skal ukens episode handle om, og du kan se frem til en rekke gode og verdifulle tips fra Jon-Fredrik Alfsen i Impaktor. Jon Fredrik er statsviter og høyskolekandidat, samt at han etterutdanning i livsfaseorientert personalpolitikk. Han er medforfatter i boken Endringsnøkkelen publisert i 2021, og er en ettertraktet foredragsholder på temaer som endringsledelse, ledelse og medarbeiderskap, livsfasepolitikk og engasjement på arbeidsplassen.Han har leder- og undervisningserfaring fra Prosjektforum ved UIO og har mange års erfaring som rådgiver innenfor endringsprosesser, leder- og ledelsesutvikling og utvikling av medarbeiderskap.Bli med på webinar med Leonda & Jon Fredrik Alfsen den 22.01.24. Tema: Endringsledelse og medarbeiderskapLink til påmelding: https://www.hr-nettverk.no/webinar-med-jon-fredrik-alfsenArtikler som ble nevnt i webinaret - link her: https://impaktor.no/lederutvikling/alt-jeg-onsker-meg-til-jul-er-mer-dedikert-ledelse-og-aktivt-medarbeiderskap/https://impaktor.no/lederutvikling/ledelse-er-en-kontaktsport/https://impaktor.no/lederutvikling/kompetansebevisstgjoring-som-virkemiddel-for-a-bli-en-attraktiv-arbeidsgiver/ 
1/17/202444 minutes, 54 seconds
Episode Artwork

109: Hva HR bør vite om talent management, med Anders Dysvik

Ukens episode på HR-podden er inspirert av en spennende paneldebatt på Arendalsuka sommeren 2023, der tema for debatten var Kampen om talentene. Hva er det noen virksomheter gjør så riktig, som gjør at de blir oppfattet som attraktive arbeidsgivere og bygger lojalitet blant sine ansatte? Og hva er det andre gjør så feil? Her kommer vi inn på alt fra talent management systemer, til hva som er forskjellen på å bygge en mestringskultur og en rivaliseringskultur. Vi snakker om hva som driver motivasjon og lojalitet til en arbeidsgiver, og du får et innblikk i sentral forskning på feltet. Vi dukker ned i generasjonsdebatten og sjekker ut om det egentlig er noe spesielt med generasjon z, eller om hele generasjonsforskningen har "glemt" å justere for livsfaser og alder.Anders Dysvik er professor på BI og underviser innenfor HR-faget på executive-, master- og bachelornivå. Han er medforfatter av boken "Produktiv motivasjon i arbeidslivet" og har en merittliste med en rekke publikasjoner i A-rangerte internasjonale tidsskrifter.Anders er en ettertraktet foredragsholder i næringslivet, og blir gjerne invitert inn til organisasjoner som ønsker å jobbe mer  evidensbasert med HR og sine ansatte.
1/10/202439 minutes, 33 seconds
Episode Artwork

108: Hvorfor arbeidsgiver bør bry seg om økonomisk helse, med Klaus-Anders Nysteen & Guro Sollien Eriksrud

Er økonomisk helse et arbeidsgiveransvar? Ikke nødvendigvis, men sannheten er at det lønner seg å bry seg.  Og det lønner seg å kunne noe om dette viktige feltet, særlig i disse dager.  Økonomisk helse går ut over mental helse, produktivitet, sykefravær og har en rekke andre negative konsekvenser for både enkeltmennesker og organisasjonen.  På mange måter har økonomisk helse og det å ha dårlig råd et av våre siste tabu-områder, det som vi ikke snakker om. Dette må vi endre på. Det er altfor mange som sliter med økonomiske problemer og som føler seg alene i en vanskelig situasjon. Sannheten er at det finnes hjelp å få, og det lønner seg å jobbe forebyggende med økonomisk rådgivning og hjelpeordninger for de som sliter. Ikke anta at folk klarer å finne ut av det selv. Noen ganger er det små ting som skal til for å gjøre en stor forskjell. I ukens episode med Klaus-Anders Nysteen (tidligere sjef i Kredinor) og Guro Sollien Eriksrud (økonomisk rådgiver) får du helt konkrete tips til hva du som arbeidsgiver kan gjøre for å bidra til bedre økonomisk helse blant dine ansatte. Ikke minst får du et godt innblikk i hvorfor det er så viktig, og hva som kan være konsekvensene om vi ikke gjør noe. -------------------Klaus-Anders Nysteen er tidligere toppleder i Kredinor med 10 års erfaring fra inkassobransjen. Han brenner for å gjøre en forskjell og har vært med å lansere produktet Kan hos Kredinor i sin tid som leder for selskapet. Her kan du lese mer om Kan: https://kan.no/employer. Kort video om Kan: https://www.youtube.com/watch?v=dzsbOLKSD7o----------------Guro Sollien Eriksrud har jobbet med å forstå, og spre kunnskap om, sammenhengen mellom økonomi og menneskers liv og muligheter i rundt 12 år. Dette gjorde hun tidligere i Røde Kors og nå som medgründer i Frid. Hun har disse årene gitt ut bøker og annet opplæringsmateriale, og holder mange kurs og foredrag (deriblant en TEDx i 2017). Guro bryr seg ikke spesielt mye om penger. Men hun bryr seg veldig om folk, og er klar på at det også er lønnsomt å se økonomi i sammenheng med andre utfordringer i menneskers liv.Mer om Guro og hennes arbeid i Frid finner du her:  https://www.frid.app/
1/3/202440 minutes, 46 seconds
Episode Artwork

107: Nyttårsforsetter, nye mål og et tilbakeblikk på 2023, med Anne Lise Heide

Vil du være med på en liten nyttårsreview sammen med meg? Det er årets siste episode i HR-podden og tiden for et tilbakeblikk på året som har vært, og en unik mulighet for å lage noen gode forsetter for det nye året. I ukens episode snakker vi oss igjennom høydepunkter og feilsteg fra det året som har vært, før vi tar fatt på nyttårsløftene. La oss starte med et lite tilbakeblikk på 2023Hva er det som har fungert bra i året som var, som du gjerne vil fortsette med?Hva er det du setter mest pris på i livet ditt, som du gjerne vil ha mer av? Hvilke valg tok du i 2023, som du er glad for at du tok? Hva er du skikkelig stolt av? Hva er du takknemlig for?  Og hva er det som har fungert mindre bra, som du gjerne vil justere på? Se på det som en slags "business review", en status på året som har vært, som gir deg verdifull innsikt når du skal sette mål for et nytt år.  Hva er det som kommer til å være viktig for deg i 2024? Kanskje har du kompetanse og ny læring på agendaen i det nye året? Da anbefaler jeg gjerne denne artikkelen fra Silvia Seres om livslang læring: https://silvijaseres.com/livslang-laering-vil-bli-en-kritisk-nodvendighet/Og hvis du har lyst til å bli med på det nevnte nyttårswebinaret med Leonda om kompetansemål for 2024, så finner du mer informasjon om dette her: https://leonda.no/landingssider/nyttaarsprat/ - eller her - https://www.hr-nettverk.no/webinar-kompetansemaal-2024. Et svært aktuelt arrangement for deg som er opptatt av personlig og faglig utvikling :)PS. Januar er pakket med aktuelle kompetanseaktiviteter i Leonda, herunder fem(!) gratis webinarer for deg som har lyst til å starte det nye året med verdifullt faglig påfyll. Sjekk ut https://leonda.no/webinar/ for mer informasjon og påmelding. Du finner også informasjon om våre webinarer på Leonda på LinkedIn. Velkommen :)
12/27/202338 minutes, 26 seconds
Episode Artwork

106: Hvordan lykkes med involverende endringsprosesser, med Bo Vestergaard

Vi er på mange måter kommet inn i endringens tidsalder. Det er ikke lengre slik at endringer er noe annerledes, noe som vi gjør av og til. Endringer har blitt en del av hverdagen for folk flest, og forandring har blitt en så selvsagt del av lederrollen at Oljefondsjef Nicolai Tangen kalte endringsledelse for et idiotisk begrep for en tid tilbake. Det å kunne lede endringsprosesser på en god og involverende måte har blitt en helt naturlig del av lederrollen, og en kompetanse som både ledere og HR må beherske. Mange av de "gamle teoriene" og tidlig forskning på endringsledelse handlet om toppledelsen sin rolle, og hvordan øverste ledergruppe skulle manøvrere i endring. I dag innser man heldigvis at det sentrale endringsarbeidet ofte foregår på et lavere nivå i organisasjonen. Mellomledere som skal få medarbeiderne med på laget, evne å sette endringene ut i praksis og ta ut gevinsten på ulike endringsinitiativ. Bo Vestergaard har jobbet med involverende endringsledelse i store deler av sin karriere og skrev i 2020 bestselgeren, "The fair process", som gir det helt konkrete verktøy til hvordan du kan lede endringsarbeid på en klok og involverende måte. Boken er oversatt til norsk og heter Involverende endringsledelse: få medarbeiderne med deg. I ukens episode deler han noen av sine prinsipper fra denne boken. Håper det faller i smak. 
12/20/202350 minutes, 2 seconds
Episode Artwork

105: Kompetanseutvikling som virker, med Eveline Ekeli i Statsbygg

I dagens episode kan du få utfordret noen av dine oppfatninger om kompetanseutvikling i arbeidslivet, når Eveline åpner episoden med å si at "L&D-menneskene i organisasjonen burde tenke litt mindre på læring". Hun følger heldigvis opp med en helt logisk og rasjonell forklaring på påstanden og bidrar med nye perspektiver og verdifull innsikt i hva som virkelig betyr noe når du jobber med læring og utvikling i en organisasjon.Eveline sitt mantra er "fra læring til prestasjon"  og hun presenterer metoder som hjelper oss til å se litt mer strategisk på hva som virkelig er organisasjonens behov, som kan være noe helt annet enn et kurs. I episoden får du også en pedagogisk innføring i 5Di-rammeverket fra Shackleton Consulting. Du kan finne mer om dette her: https://shackleton-consulting.com/stuff-you-can-use/ Eveline Ekeli har en master i pedagogikk med fokus på læring og utvikling i arbeidslivet. Hun jobber nå som fagansvarlig for kompetanseutvikling i Statsbygg, har jobbet med læringsdesign i 10 år og er lidenskapelig opptatt av å omdefinere læring på arbeidsplassen. Eveline er en nysgjerrig L&Der, engasjert i å få organisasjoner til å slutte med overflatiske læringsløsninger og heller fokusere på organisasjons- og kulturutfordringer for å skape mer meningsfulle og effektive læringsopplevelser for alle. 
12/13/202345 minutes, 20 seconds
Episode Artwork

104: Hvordan bygge et internt akademi, med Mette Kolstad Wiig, Gjensidigeskolen

Gjensidigeskolen er kjent for høy kvalitet og et bredt tilbud av kompetansebyggende aktiviteter for ledere og medarbeidere i Gjensidigekonsernet. Her finner du alt fra salgstrening til topplederprogram, egne autorisasjonskurs for Finansnæringen, kommunikasjonstrening , ledertrening for alle nivåer i selskapet og mye, mye mer. Men hva er egentlig nøkkelen til en effektiv organisering av dette arbeidet og hvordan sikre gode prioriteringer i en kompleks verden der man skal serve utviklingsbehovet til  ledere og medarbeidere i 6 land og en rekke ulike forretningsområder? Det får du høre mer om i dagens episode. Denne samtale med Mette Kolstad Wiig er perfekt for deg som driver eller har lyst til å bygge et internt akademi. Her får du et spennende innblikk i en veldrevet organisasjon som har kompetanse høyt på agendaen. Mette Kolstad Wiig er leder av Gjensidigeskolen og leder kompetansearbeidet i Gjensidigekonsernet. I denne episoden deler hun konkrete tips og råd som kan være like aktuelle for både små og store virksomheter. Verdt å få med seg. 
12/6/202337 minutes, 57 seconds
Episode Artwork

103: Ledertrening med feedback på agendaen, med Anne Lise Heide

Det var i grunn helt tilfeldig at jeg startet med feedback-kurs tilbake i 2011. Og i stedet for å gå all-in og utvikle et fullskala kommunikasjonskurs for ledere etter teori og lærebøkene, lot jeg dette kurset vokse frem i godt samarbeid med kursdeltakere og dyktige HR-kolleger. Det innebærer et praktisk rettet kurs, basert på hva deltakerne hadde behov for, og hva lederne var opptatt av. I dagens episode får du en smakebit på dette feedback-kurset, med noen innholdselementer fra kurset, men du får også vite noe om hva som er viktig hvis du skal kjøre feedback-opplæring for ledere i egen organisasjon. Gratis digital faglunsj: Hvordan lykkes med feedbackFredag 1. desember inviterer Habberstad til gratis digital faglunsj på temaet feedback. Her blir det nok en smakebit fra feedback-kurset for dem som fikk smaken på dette temaet. Mer informasjon og påmelding til gratis webinar her: https://www.habberstad.no/aktuelt/hvordanlykkesmedfeedback-2Train-the-trainer-kurs for deg som vil holde feedbacktrening i egen organisasjonOg skulle du ha lyst til å få et train-the-trainer kurs med mine maler og verktøy for å kjøre en god feedback-opplæring i egen virksomhet, så er du velkommen til kurs med Habberstad tirsdag 12. desember. Mer informasjon og påmelding til kurset finner du her: https://www.habberstad.no/aktuelt/hvordanlykkesmedfeedback-1Bøker og artikler som ble nevnt i episodenThanks for the Feedback: The Science and Art of Receiving Feedback Well, Sheila Heen og Douglas StoneGi og motta tilbakemeldinger - om å bygge hverandre, Guro ØiestadThe Feedback Fallacy, HBR-article av Marcus Buckingham og Ashely Goodall
11/29/202344 minutes, 58 seconds
Episode Artwork

102: Hvordan bygge mer robusthet på jobben, med Mariann Deila

Vi snakker ofte om hva som skal til for å ha det godt på jobben og hvordan hjelpe folk til å mestre små og store utfordringer i sin hverdag. Det kan handle om hvordan vi håndterer stress og arbeidspress, står i ulike emosjonelle påkjenninger, håndterer motstridende krav, eller rett og slett det å stå i usikkerhet og endringsprosesser.  Robusthet kan være en viktig nøkkel til mange av de nevnte situasjonene. Det kan hjelpe oss til å prestere godt og ha det godt, både på jobben og i livet generelt. Robusthet handler om vår evne til å stå stødig i krevende situasjoner, reise oss igjen etter et fall, evne å lære av egne feil - og kanskje viktigst av alt, evne til å stille den indre kritikeren når det tar litt av med ufortjent selvkritikk. Robuste mennesker står litt tryggere når det er usikkerhet, endringer og stress, og den gode nyheten er at robusthet kan trenes opp. Det betyr at vi kan  bygge mer robuste organisasjoner, noe som kan være helt avgjørende i usikre tider.I denne episoden snakker vi Mariann Deila, som nylig publiserte boken Robust - 6 konkrete steg til å tåle en trøkk og våge å leve. ----------------Mariann Deila er profesjonell coach og kursholder og har siden 2013 hjulpet mennesker til bedre helse og et mer balansert liv. Hun tilrettelegger for andres utvikling gjennom en-til-en-samtaler og gruppe-coaching, i tillegg til å holde foredrag og kurs i mental trening og kommunikasjon. Deila er også utdannet journalist og statsviter. Hun har tidligere jobbet ni år som nyhetsjournalist i ulike medier som VG og NRK, og fire år som strategisk analytiker i politiet. Hun er nå aktuell med sin tredje bok «Robust - 6 konkrete steg til å tåle en trøkk og våge å leve».  
11/22/202349 minutes, 2 seconds
Episode Artwork

101: Hva du bør vite om stress og utbrenthet, med psykologspesialist Jan Martin Berge

Sykefravær som er relatert til stress og utbrenthet har blitt litt for vanlig i dagens arbeidsliv i dag. Dette er i noen tilfeller et helt unødvendig fravær, fordi det kunne vært unngått ved å skape en mer bærekraftig arbeidsplass og være mer oppmerksom på risikofaktorene. Nå er kan det være mange årsaker til at folk blir utbrent, og noe av dette handler selvsagt også om forhold utenfor jobben og ikke minst den totale belastningen i livet. En annen årsak er personlighet og hvor disponert du er for det skadelige stresset. Som regel vil det være en eller annen kombinasjon med flere faktorer som gjør at vi blir syke. I dagens episode skal vi dukke ned i årsaker til stressrelatert sykefravær, hva du som arbeidsgiver kan gjøre for å jobbe forebyggende, og hvordan du kan følge opp på en god måte om noen blir syk. En spesielt viktig episode for deg som vil vite mer om hvordan dere kan redusere sykefravær og jobbe med helsefremmende tiltak på arbeidsplassenJan-Martin Berge er prisvinnende foredragsholder og psykologspesialist innenfor klinisk psykologi med fordypning i arbeidspsykologi og videreutdanning i kognitiv terapi. Han er motiverende og inspirerer med sine foredrag om arbeidsglede, mentale muskler, stressmestring og motivasjon. Berge har erfaring med veiledning, undervisning, lederutvikling og psykoterapi, i tillegg til å være fagformidler med publiseringer i både tidsskrift og aviser.
11/15/202345 minutes, 3 seconds
Episode Artwork

100: Hva står på HR sin agenda i 2023, jubileumsepisode med Even Bolstad i HR Norge

I HR-poddens episode 100 har jeg æren av å få en god prat med Even Bolstad, en av de fremste HR-tenkerne i dette landet og daglig leder i HR Norge. Even er en drivende dyktig historieforteller, med stor engasjement for strategi, ledelse, samfunn og politikk, og alt som påvirker vårt fagfelt som vi bør være oppmerksom på. Her får du både et bredt og dypt innblikk i HR-faget med tips til hva som bør være på HR sin agenda i 2023, og et innblikk i hva som skjer på HR-fronten rundt i verden. Du får også høre HR Norge sin spennende historie + sikre deg aktuelle kompetansetips til deg som jobber med HR-faget, heriblant Even sine personlige anbefalinger til podcast og relevant fagstoff.
11/8/202358 minutes, 43 seconds
Episode Artwork

99: Hvordan lykkes med mentoring, med Berit Bjerknes

Sommeren 2023 kom jeg over en spennende artikkel på LinkedIn, der Berit Bjerknes skrev om denne nye mentorguiden som hun var i ferd med å lage for mentorer og studenter ved Universitetet i Sør-Øst Norge, og jeg ble nysgjerrig på om dette også kunne være noe for de av oss som jobber med mentoring i organisasjoner. Nå er mentorguiden laget for dette spesifikke programmet og for en studentgruppe, men Berit deler raust av sin kompetanse på mentorfaget og har blitt med på ukens episode i HR-podden for å dele tips og råd om godt mentorarbeid. Perfekt for deg som er i ferd med å utarbeide mentorkonsepter i en virksomhet, eller for deg som har noe på plass, men som gjerne vil ha litt mer struktur på dette arbeidet.Nysgjerrig på mentorguiden? Denne kan du laste ned her mot et lite bidrag på kr 200 til Berit sin hjertesak "Indias Barn".  Link: https://www.beritbjerknes.no/mentoring-pa-60-minutter/Berit Bjerknes -  lang erfaring IT-bransjen med vekt på  teknologi, ledelse, HR kommunikasjon og samspillet mellom disse. Er opptatt av å gjøre livet enklere for ledere og medarbeidere generelt og spesielt i ulike overganger; fra student til medarbeider, fra medarbeider til leder etc. Her kommer mentoring inn som et unikt verktøy – folk som har mentor lykkes bedre og virksomheter med en mentorordning vil i større grad tiltrekke seg nye ansatte, utvikle og beholde eksisterende.
11/1/202347 minutes, 18 seconds
Episode Artwork

98: Rekrutteringstips 20 - Hvordan lykkes med rekrutteringsarbeidet i organisasjonen

Her kommer aller siste episode i serien "Rekrutteringtips" på HR-podden. I ukens episoden handler det om deres interne rekrutteringspolicy og rekrutteringsrutiner.Du får helt konkrete tips til hva det kan være kjekt å ha med i dine rekrutteringsrutiner og hvorfor det er viktig å lage tydelige retningslinjer som du deler med alle som er involvert i rekrutteringsprosessen. I tillegg snakker jeg litt om rekrutteringsfaget og deler bl.a. noen boktips fra egen bokhylle.Dagens episode er spilt inn av Anne Lise Heide, og noe av formålet med episoden er å knytte sammen en del av det som vi har snakket om gjennom sommeren og høsten, og konkretisere dette i noen praktiske råd for deg som leder rekrutteringsarbeidet i en virksomhet.  Noen boktips fra bokhylla mi :)Espen Skorstad, Rett person på rett plass – psykologiske metoder i rekruttering og lederutviklingFrode Hübertz Haaland , Å knytte bånd. Nicolas Roulin, The Psychology of Job Interviews. Marc Murphy, Hiring for AttitudeClaudio Fernandez-Araoz,  It’s not the How or the What but the WhoHer er noen stikkord til hva som kan være bra å ha med i rekrutteringspolicyenFormålMangfold og inkluderingLover og regler som regulerer fagfeltetHabilitetsvurderinger og hvordan håndtere detRutiner for håndtering av interne kandidaterRekrutteringsprosessen steg-for-stegDiverse intervju- og referansemalerRutine for bruk av samarbeidspartnereRekrutteringverktøy og systemerOpplæringsguider eller videoerHer kan du laste ned min mal for kandidatprofil:  https://leonda.no/landingssider/kandidatprofil/ 
10/31/202331 minutes, 11 seconds
Episode Artwork

97: Tjenestedesign for HR med Mona Halland

Hva er tjenestedesign og på hvorfor er dette et nyttig verktøy for deg som jobber med HR? Dette er tema for ukens episode i HR-podden.Her møter du Mona Sverrebo Halland, med forfatter av boken Kjernemodellen. Anne Lise og Mona dukker ned i fagfeltet tjenestedesign og Anne Lise lurer på hvordan dette ser ut i praksis hvis man skal bruke metodikken ved lansering av et nytt lederutviklingsprogram.  Mona Sverrbo Halland har en master i atferdspsykologi og spesialistutdannelse i organisasjonspsykologi. Hun har jobbet med strategi og produktutvikling i over 20 år. Nå jobber hun som teamcoach NAV IT for å støtte tverrfaglige produkteam i bedre samarbeid og og god produktutvikling. Hun er også en erfaren og ettertraktet kursholder i og utenfor NAV og holder mange foredrag om tema.
10/25/202340 minutes, 47 seconds
Episode Artwork

96: Rekrutteringstips 19 - Hva du bør vite om lederrekruttering med Hans Petter Karlsen

I ukens rekrutteringstips dukker vi ned i  temaet lederrekruttering, og ser spesielt på dette med topplederrekruttering.  Rekruttering av en ny toppleder er på mange måter annerledes enn å rekruttere ledere på et lavere nivå. En toppleder har direkte påvirkning på hele organisasjonen og dette berører mange interessenter, som til dels kan ha motstridende interesser. I tillegg er topplederrekruttering et topplederskifte, der det ofte er et styre som skal ansette og da er det styret som skal legge til rette for at den nye lederen skal kunne lykkes i rollen. Her kan det være mange feilkilder. I ukens episode snakker vi om hva du bør være spesielt oppmerksom på når man rekrutterer en ny toppleder til en virksomhet? Ukens gjest har primært erfaring fra rekruttering til offentlig sektor, så vi dukker også ned i temaer som kvalifikasjonsprinsippet, biases og om virksomheter velger trygt og tradisjonelt eller litt mer "spenstig" i disse viktige toppledervalgene. Ukens gjest er Hans-Petter Karlsen, seniorrådgiver og partner i Habberstad.
10/24/202327 minutes, 31 seconds
Episode Artwork

95: Hvordan lykkes med mangfold og inkludering, med Dyveke Hamza & Eskild Andersen

Mangfold og inkludering står høyt oppe på agendaen i mange virksomheter om dagen. Mange har fått øynene opp for verdien av et mer inkluderende arbeidsmiljø, der alle føler seg hjemme, og veldig mange virksomheter har mangfold og inkludering som en viktig del av sin HR-strategi.Vi vet fra forskning at organisasjoner som ansetter mennesker med ulike perspektiver og komplementære kompetanser kan få et stort konkurransemessig fortrinn fordi man er i stand til å møte markedet, kunder og klienter på en smartere måte når man forstår ulike perspektiver, men likevel er det mange som ikke lykkes i dette arbeidet. Risikofaktorene er friksjon, frustrasjon eller utenforskap, bare for å nevne noen.Mange virksomheter snakker om mangfold og inkludering, mange jobber med det, men det er foreløpig få bedrifter som kan vise til konkrete resultater fra et langsiktig arbeid med mangfold og inkludering.I dag skal du få høre fra en av de virksomhetene som virkelig har lykkes med dette arbeidet over tid i dette møtet med Dyveke Hamza og Eskild Andersen i Nordic Office of Architecture.  De forteller Nordic sin historie og deler samtidig en rekke konkrete tips og strategier som kan være relevante for din virksomhet. 
10/18/202351 minutes, 59 seconds
Episode Artwork

94: Rekrutteringstips 18 - Om inkluderende rekrutteringsprosesser med Jyoti Sohal-David

Velkommen til ukens rekrutteringstips på HR-podden, denne gangen med mangfold og inkludering på agendaen. I ukens episode skal vi dukke ned i dette med kulturelt mangfold og hva du som arbeidsgiver bør være oppmerksom på for å unngå diskriminering i rekrutteringsprosessen. Det holder ikke å tenke at du skal behandle alle kandidater likt. Her finnes mange potensielle fallgruver, vanlige misforståelser som oppstår fordi vi som intervjuer ikke forstår betydningen av å forstå den kulturelle konteksten. Vi vet fra forskning at diskriminering fortsatt kan være et stort problem i mange rekrutteringsprosesser. Her er noen data73 000 innvandrere med høyere utdanning jobbet i yrker med lavere krav til utdanning Andelen overkvalifiserte innvandrere var på 40 %Kandidater med typisk norsk navn hadde 25 % høyere sannsynlighet for å bli innkalt til intervjuJyoti Sohal-David ble spesielt oppmerksom på disse problemene da hun flyttet til Norge sammen med sin australske samboer i 2016. Hun så et problem og bestemte seg for å bli en del av løsningen.       Gjennom oppstart av egen virksomhet og et stort engasjement for mangfold og inkluderingsarbeid i næringslivet bidrar hun til å gjøre en forskjell, og i dagens episode får du noen helt konkrete tips til hvordan du kan gjøre rekrutteringsprosessen i din virksomhet mer inkluderende. 
10/17/202334 minutes, 7 seconds
Episode Artwork

93: Hvordan lykkes med strategisk HR-arbeid, med Hassan Javaid

For mange av dere står strategiprosessen for døren nå. Høsten er gjerne tiden der vi jobber med strategi og handlingsplaner for året som kommer, og du er kanskje en av dem som skal utarbeide en HR-strategi eller kompetansestrategi for din virksomhet. Da er ukens episode i HR-podden perfekt for deg. Her får du helt konkrete tips til hvordan du kan gå frem når du jobber med strategiplanen for din virksomhet, hva som er viktig å tenke på i kartleggings-, design- og implementeringsfasen. I ukens episode møter du Hassan Javaid fra Exceed Consulting. Hassan har bred erfaring innen utvikling og implementering av HR strategisk arbeid, gjennom roller som Visepresident People & Digital, konsulent og HR leder, i store kompetansehus som Storebrand, Deloitte og Schibsted. Med disse erfaringene i verktøykassa grunnla han Exceed Consulting, hvor han bistår offentlige såvel som private organisasjoner gjennom HR rådgivning og rekruttering. Med en metodisk og datadrevet tilnærming hjelper han organisasjoner å skape forretningsverdi gjennom sine ansatte. I denne episoden deler han fra sin HR reise, og tar lytterne gjennom en metodikk for å utarbeide HR stategi med praktiske eksempler. 
10/11/202340 minutes, 57 seconds
Episode Artwork

92: Rekrutteringstips 17 - Om rekruttering til frivillig sektor, med Ronny Nilsen

Vi har over 2000 frivillige organisasjoner i Norge. 78% av Norges befolkning er medlem i en eller annen frivillig organisasjon, og 58% av oss har deltatt i frivillig arbeid det siste året. Uten frivilligheten ville ikke Norge gått rundt. Men hvordan rekrutterer vi egentlig til frivillig sektor? Det skal vi snakke nærmere om i ukens rekrutteringstips på HR-podden. Vi starter med å ta for oss rekruttering til lønnet arbeid i frivillig sektor. Hva er spesielt med denne bransjen, og hva bør både arbeidsgiver og kandidater vært spesielt oppmerksomme på? Deretter dukker vi ned i frivillig arbeid og rekruttering til alt fra styrearbeid til dugnader. Hva bør du som leder tenke på om du skal rekruttere folk til frivillig arbeid. I denne episode får du en rekke praktiske tips til ting det kan være lurt å tenke på, med Ronny Nilsen i Habberstad. Ronny Nilsen er partner og seniorrådgiver i Habberstad, og jobber både med rekruttering, coaching og lederutvikling. Han kommer opprinnelig fra Bergen, gift og har to ungdommer på 19 og 23 år. Han har bakgrunn fra flere stillinger i politiet i Oslo, NAV, som sportssjef i Norges Friidrettsforbund, kultursjef og leder for kommunal drift i Nannestad kommune. Innen frivillighet har han erfaring fra styreverv både i borettslag, barnehage, skole og velforening, men det er spesielt innen idretten at han har vært en aktiv frivilligSom mange andre foreldre har han vært aktiv med ungdommene sine – både som fotballtrener og lagleder. Senere som medlem av idrettsrådet i kommunen han bor i, leder for valgkomiteen i friidrettsforbundet og nå som styreleder i IK Tjalve. Tjalve er en av landets beste friidrettsklubber, som blant annet er ansvarlig for Holmenkollstafetten. 
10/10/202329 minutes, 23 seconds
Episode Artwork

91: Hvordan lykkes med Employer Branding, med Katrine Øyvåg i Telenor

Employer Branding er stort og viktig tema for alle virksomheter som er opptatt av å være en attraktiv arbeidsgiver, og det er mye å hente på en økt bevissthet rundt hva som er unikt og attraktivt med din virksomhet. Telenor har jobbet systematisk med sin Employer Branding strategi de siste årene, og i denne episoden får du et spennende innblikk i hva de har gjort og hvordan du kan gå frem om du skal jobbe med din virksomhet sitt Employer Brand. Ukens gjest er Katrine Øyvåg, Employer Branding Manager i Telenor.Katrine Øyvåg har bakgrunn som historieforteller, både som journalist og fra mer enn 15 år i byråbransjen. For halvannet år siden gikk hun inn i rollen som employer branding manager i Telenor Norge og oppdaget fort at et sterkt brand slett ikke automatisk fører til attraktivitet som arbeidsgiver. Katrine er et kommunikasjonshode i en HR-avdeling som er overbevist om at det faktisk er mulig «å brenne for noe på jobb»! I denne episoden deler hun sine perspektiver på employer branding i dagens arbeidsmarked, forteller hvorfor hun mener ærlighet er en superkraft – og oppfordrer oss alle til å være litt mer takknemlige! 
10/4/202329 minutes, 42 seconds
Episode Artwork

90: Rekrutteringstips 16 - Slik gjør du en jobbanalyse med Atle Strande

I mange, mange episoder av HR-podden Rekrutteringstips har vi snakket om det viktige grunnarbeidet. Hvor viktig det er å gjøre en jobbanalyse og lage en kandidatprofil før du går i gang med rekrutteringsprosessen. I episode 77 fikk du helt konkrete tips til hvordan lage en kandidatprofil, og i dagens episode får du endelig innsikt i den sentrale jobbanalysen. Her får du vite hvordan, hvorfor og hva som er viktig, og ikke minst får du et innblikk i noen sentrale fallgruver, som du helst vil styre unna. I ukens episode snakker Anne Lise med Atle Strande, som er partner og rekrutterer i Habberstad. 
10/3/202329 minutes, 27 seconds
Episode Artwork

89: Rekruttering som omdømmebygger, med Bjørg Alvestad i Habberstad

Det viktige omdømmearbeidet skjer hele året. Det handler om hvordan vi tar var på våre egne ansatte, hvordan vi tar i mot nye medarbeidere og hvordan vi behandler folk som slutter. Det sies at virksomhetens omdømme bygger i centimeter og rives i kilometer, så hvorfor i all verden er det så mange virksomheter som helt glemmer det viktige omdømmearbeidet når man jobber med rekruttering. Noen ganger river man ned alt det viktige og verdifulle som er bygget opp over lang tid, gjennom en litt klønete og lite gjennomtenkt rekrutteringsprosess. I dagens episode vil vi gjerne oppfordre deg til å tenke helt motsatt. Tenk på hva du kan gjøre for å bygge og utvikle virksomhetens brand gjennom hvert eneste steg i rekrutteringsprosessen. Tenk igjennom kandidatreisen og se hvor mange unike muligheter du har til å påvirke omdømmet gjennom hver eneste rekrutteringsprosess. La din virksomhet være en av dem som utnytter dette  mulighetsrommet til å styrke virksomhetens omdømme, samtidig som man finner sin nye medarbeider. I ukens episode får du helt konkrete tips til hvordan gjøre dette i samtale med Bjørg Alvestad, rekrutterer og partner i Habberstad. 
9/27/202333 minutes, 5 seconds
Episode Artwork

88: Rekrutteringstips 15 - Kompetansebaserte intervjuspørsmål

Ukens episode handler om god intervjuteknikk og hvordan lage kompetansebaserte intervjuspørsmål. Her får du lære hva kompetansebaserte spørsmål er, hvorfor det er så nyttig å kunne dette og hvordan du kan lage dine egne kompetansebaserte spørsmål tilknyttet din kandidatprofil  Hør gjerne også episode 81 om hypotetiske intervjuspørsmål og episode 77 om kandidatprofil, for en god og helhetlig tilnærming til intervjuarbeidet. 
9/26/202316 minutes, 40 seconds
Episode Artwork

87: Hva er nøkkelen til jobbengasjement og hvordan måle det, med Pierre Lindmark

Hva er det egentlig som driver engasjement på jobben? Og i hvilken grad påvirker engasjerte medarbeidere virksomhetens resultater? Akkurat det får du høre mer om i ukens episode av HR-podden, sammen med helt konkrete tips til hvordan dere kan jobbe med jobbengasjement på egen arbeidsplass, og ikke minst hvordan du kan måle om dere er på riktig vei. Vi kommer også inn på pulsmålinger og hva som er styrken i dette verktøyet, sammenlignet med den mer tradisjonelle medarbeiderundersøkelsen. I ukens episode har jeg gleden av å intervjue Pierre Lindmark, CEO i Winningtemp. Winningtemp er en global aktør med hovedkontor i Stockholm, som hjelper organisasjoner over hele verden til å skape økt fokus på jobbengasjement og arbeidsglede med sine enkle og effektive verktøy for pulsmålinger, fundamentert på solid forskning innen sitt fagfelt. Da Pierre Lindmark grunnla Winningtemp i 2014 handlet det om hans brennende engasjement for motivasjon, arbeidsglede og engasjement på jobben. Han hadde allerede vært engasjert i forskning og konkret arbeid på hva virksomhetene kan gjøre for å redusere sykefravær og turnover, og det viste seg at jobbengasjement var en av nøklene. I denne episoden får du høre mer om forskningen bak og hva som er veien til økt trivsel og engasjement i arbeidslivet. 
9/20/202341 minutes, 22 seconds
Episode Artwork

86: Hva er suksessformelen for velfungerende team, med Lars Hæhre

I ukens episode med Lars Hæhre får du lære om team og teamutvikling. Hva er det som gjør at noen team lykkes og andre ikke gjør det?  Og hva er egentlig de vanligste utfordringene i team som sliter. Lars Hæhre arbeider som organisasjonspsykolog og jobber for å få team til å bli bedre enn de er i dag og her deler han sine beste tips til hvordan få teamarbeid til å fungerer godt i hverdagen. Følg gjerne også Lars Hæhre på LinkedIn, der han deler mange nyttige og verdifulle tips om teamarbeid. De innleggene vi snakket om i episoden finner du her:   Hæhremodellen for team18 gode spørsmål du kan bruke i teamkartlegginghttps://www.linkedin.com/feed/update/urn:li:activity:7061578788773462017/Innlegget om tvangsteaming som vi snakker om i episodenhttps://www.linkedin.com/posts/larshaehre_team-tvangsteaming-teamutvikling-activity-7093103009877884928-3zGA?utm_source=share&utm_medium=member_desktop
9/13/202341 minutes, 3 seconds
Episode Artwork

85: Rekrutteringstips 14 - Rekruttering + Lederutvikling = Sant?

Ukens rekrutteringstips handler om betydningen av god lederopplæring i rekrutteringsfaget og hva du bør legge vekt på når du lærer opp lederne. Mine konkrete tipsLag prosessbeskrivelser for din virksomhet sine rekrutteringsprosesser, slik gjør vi det hos ossTilby opplæring i rekrutteringsfaget til alle som jobber med rekruttering i virksomheten, og legg vekt på både HVORDAN og HVORFOR i opplæringTilrettelegg for praktisk trening og bruk tid på refleksjon og feedback når dere har hatt intervjuer sammen, for å sikre læring og utvikling i hverdagen.Pass på at lederne har kontroll på lover og regler, som f.eks. hva du ikke har lov til å spørre om og hva de må passe på i forhold til personvern. Og så er det selvsagt på sin plass og jobbe med bevisstgjøring både i forhold til Employer Branding, hva skal til for å tiltrekke seg et tilstrekkelig antall godt kvalifiserte kandidater, og i forhold til seleksjon, hvordan velger vi rett kandidat.Men først og fremst, bare gjør det! Det er altfor få virksomheter som gir rekrutteringsopplæring til sine ledere, og dårlige prosesser eller klønete beslutninger kan få store negative konsekvenser for organisasjonen. Dette er en investering som er lett å regne hjem når du tenker på hvor mye det koster å rekruttere feil. Lykke til med opplæringen! --------------Ukens rekrutteringstips er en solo-episode med Anne Lise Heide, daglig leder i Leonda og seniorrådgiver i Habberstad. 
9/12/202316 minutes, 41 seconds
Episode Artwork

84: Hvordan få ønsket effekt av kompetansetiltak i organisasjonen med Glenn Ruud

Hva er det som går så innmari feil når vi skal investere i kompetansetiltak i organisasjonen? Hvorfor virker det ikke slik vi har tenkt? I ukens episode av HR-podden kommer vi inn på noen vanlige feil og fallgruver, bare så du får vite hva du absolutt ikke bør gjøre, men vi kommer selvsagt også inn på de gode løsningene. Her får du helt konkrete tips til hvordan du kan jobbe systematisk og strategiske med det forretningskritiske kompetansearbeidet, du får et innblikk i de nyeste trendene og hva HR bør være spesielt oppmerksom på i 2023, og ikke minst, du får en god introduksjon til 7-trinns modellen fra Glenn sin egen bok, Kompetanseutvikling som virker. Dette er den episoden du bare må få med deg hvis du jobber med læring og utvikling i en organisasjon. Tusen takk til Glenn for verdifull deling. ------------------------------------Glenn Ruud er Global Learning & Development Director i Wilhelmsen Group.Han har tilbrakt det meste av karrieren sin innenfor utdanning og kompetanseutvikling, først som lærer og med utdanningsprosjekter i FN og Norsk Folkehjelp før han deretter jobbet over 12 år med Handelshøyskolen BI`s etter og videreutdanningstilbud både nasjonalt og internasjonalt. Før han startet hos Wilhelmsen jobbet han over 5 år som globalt kompetanseansvarlig i DNV.Hans hovedinteresser er implementering av 70:20:10 rammeverket for økt virksomhetseffekt av kompetanseinvesteringene, utforskning av ny læringsteknologi for å engasjere ansattes læring samt styrking av en kultur for livslang læring der økt samskaping med ledere og ansatte i virksomheten står helt sentralt.
9/6/202347 minutes, 31 seconds
Episode Artwork

83: Rekrutteringstips 13 - Har kandidaten rett motivasjon for jobben?

Vi vet alle at det er utrolig viktig å finne kandidater som er motivert for jobben. Men hvordan vet du om kandidaten har rett motivasjon? Og finnes det noen fallgruver du kan gå i her? Bli med når Kristin forteller om "Motivational Purity Bias" og hvor galt det kan gå når du som leder feiltolker svarene, og når Anne Lise forteller sitt beste "tricks" for å sjekke ut kandidatens motivasjon for stillingen. Her er det som vanlig praktiske tips og råd for rekrutteringsprosessen, og alt handler altså om motivasjon for jobben. Dette er også siste episode med Anne Lise & Kristin i denne omgang. Vi sier tusen takk til alle som har fulgt oss denne høsten. Det er ikke helt  slutt enda, dvs. at det blir noen temaepisoder til innenfor rekrutteringsfaget på tirsdager. Anne Lise forteller mer dette neste uke. PS. Hvis du lurte på dette med Havnepartner som vi var inne på i dagens episode, så kan du finne mer om Lederhavna her:  https://unionbrygge.no/drivere/lederhavna/------------------------------------------------------------------I ukens rekrutteringstips møter du Anne Lise Heide, grunnlegger av HR-podden, daglig leder i Leonda og konsulent i Habberstad, og Kristin Westreng Aas, headhunter og daglig leder i rekrutteringsselskapet Kløkt.
9/5/202327 minutes, 29 seconds
Episode Artwork

82: Hva du på HR bør vite om organisasjonsdesign, med Sidsel Winther Storaas

I ukens episode skal du få lære om ulike organisasjonsmodeller, organisasjonsdesign og hva som ofte skjærer seg i litt mer komplekse organisasjonsstrukturer. Du får også lære om verdien av organisasjonsprinsipper og hvordan vi bør tenke for å designe en organisasjonsstruktur som egner seg for den oppgaven vi skal løse. Ukens podcast-gjest er Sidsel Winther Storaas fra Storaas Quality Consulting. ----------------------------------------Sidsel Winther Storaas er i kategorien «eksepsjonell kvalitetsleder». Hun har erfaring fra krevende fag- og lederoppgaver med virksomhets-, kvalitets- og forbedringsledelse på strategisk nivå i maritim industri og i olje og gass. Hun driver sitt eget selskap, Storaas Quality Consulting AS, foreleser om kvalitet og prosjektledelse på Universitetet i Sør-Øst Norge og har en rekke aktuelle kurs på Videocation sin digitale kursplattform + mye mye mer. Du kan finne mer om Sidsel på LinkedIn, se https://www.linkedin.com/in/sidselwstoraas/. 
8/30/202345 minutes, 22 seconds
Episode Artwork

81: Rekrutteringstips 12 - Kjekt å vite om hypotetiske intervjuspørsmål

Det finnes mange ulike typer av intervjuspørsmål og ulike intervjuteknikker. Spørsmål som egner seg for ulike formål og for ulike kandidattyper. De hypotetiske spørsmålene er spesielt godt egnet om du ønsker å vite om kandidaten har kompetanse på et fagfelt, men det finnes noen fallgruver, og de handler om hvordan du tolker svaret.Vil du vite mer? Lytt til ukens episode av HR-podden Rekrutteringstips.------------------I ukens rekrutteringstips møter du Anne Lise Heide, grunnlegger av HR-podden, daglig leder i Leonda og konsulent i Habberstad, og Kristin Westreng Aas, headhunter og daglig leder i rekrutteringsselskapet Kløkt.
8/29/202311 minutes, 13 seconds
Episode Artwork

80: Hvordan modernisere HR-arbeidet og få lederne med på laget, med Synnøve Wisløff Samuelsen – Årets HR-personlighet 2023

Våren 2023 fikk jeg en spennende melding fra Jannick Krohn Falck i Great Place to Work, "Synnøve Wisløff Samuelsen er nettopp kåret til årets HR-personlighet 2023, og jeg anbefaler henne som gjest til HR-podden". En slik mulighet kan man ikke la gå fra seg, og jeg var ikke vanskelig å be. Synnøve har satt seg som mål og ta HR-arbeidet i Norsk Industri til nye høyder sammen med sine gode kolleger i HTS Dynamics. Ingen liten ambisjon, og desto mer spennende å høre om dette på HR-podden. Her får du ta del i en god og inspirerende HR-prat om hvordan modernisere HR-funksjonen, og hva du selv kan gjøre for å løfte HR-arbeidet i din virksomhet. Her får du praktiske og konkrete tips til din HR-hverdag.  --------------------------Synnøve Wisløff Samuelsen, CHRO i HTS Dynamics, industribedriften som vil forme det norske industrieventyret gjennom deres store satsing på teknologi, bærekraft og folka sine.
8/23/202335 minutes, 6 seconds
Episode Artwork

79: Rekrutteringstips 11 - Alt du bør vite om kandidatopplevelsen

I ukens episode snakker vi om små og store ting som påvirker kandidatopplevelsen i en rekrutteringsprosess.  Og hvorfor er det så viktig? Mange arbeidsgivere glemmer nesten at det er to parter i enhver rekrutteringsprosess. Du skal velge din favorittkandidat, men jobbsøkeren skal jo også vurdere ditt selskap. Det er slett ikke sjelden at en kandidat velger å takke nei til den tilbudte jobben, og kandidatopplevelsen kan være en viktig del av årsaken. Kandidatopplevelsen er også avgjørende for ditt Employer Brand og hva folk tenker om dere som arbeidsgiver, som igjen kan påvirke hvor mange og hvor gode søkere du får på utlyste stillinger. Bli med på ukens rekrutteringstips og få helt konkrete påminnelser på hva som egentlig betyr noe for kandidatens oppfatning av din virksomhet. --------------------- I ukens rekrutteringstips møter du Anne Lise Heide, grunnlegger av HR-podden, daglig leder i Leonda og konsulent i Habberstad, og Kristin Westreng Aas, headhunter og daglig leder i rekrutteringsselskapet Kløkt.
8/22/202317 minutes, 46 seconds
Episode Artwork

78: Hvordan lykkes i HR-rollen, med Anne Lise Heide

Ukens episode handler om utfordringer, fallgruver og suksesskriterier for deg som er opptatt av gode HR-prestasjoner i hverdagen. HR handler om folkene i organisasjonen og det handler om å skape resultater, for eiere, kunder - eller for samfunnet, alt avhengig av hva som er oppdraget til din virksomhet. Og gjøre dette på en bærekraftig måte, slik at vi også tar godt vare på folka våre. Det handler om å skape meningsfulle arbeidsplasser og et sted der folk har lyst til å jobbe, fordi det lønner seg. Fornøyde og engasjerte medarbeidere bidrar til bedre resultater for din virksomhet. Og det høres på en måte så enkelt ut, men det er slett ikke lett. Det er tvert imot en ganske komplisert oppgave som favner en rekke fagfelt og krever en holistisk tilnærming fra mennesker som har kunnskap som spenner seg hele veien fra organisasjonsdesign, til psykologi, forretningsutvikling, økonomi og juss – pluss mye, mye mer.   HR favner på en måte alt det vi gjør i en virksomhet, og det er nettopp det som gjør det så unikt og spennende, men det er også det som gjør jobben krevende - og noen ganger litt overveldende. I denne episoden får du fem konkrete og praktiske tips for hverdagen i HR-rollen. Vi skal snakke omRolleavklaringTålmodighetPrioriteringerUtviklingsarbeidKontinuerlig læringDet er på ingen måte en komplett liste for hva som skal til for å lykkes i din rolle,  men fem konkrete og relevante påminnelser som jeg tror mange på HR kan kjenne igjen. WEBINARVi inviterer også til webinar om HR-rollen og en litt bedre HR-hverdag fredag 1. september. Sjekk linken nedenfor for mer informasjon og påmelding. Leonda webinarer | LeondaNETTVERKEr du nysgjerrig på Leonda sine kompetansenettverk for deg som jobber med HR? Sjekk ut våre hjemmesider på leonda.no.Velkommen | Leonda 
8/16/202331 minutes, 4 seconds
Episode Artwork

77: Rekrutteringstips 10 - Det viktige grunnarbeidet, slik lager du en kandidatprofil

I mange episoder har vi snakket om det viktige grunnarbeidet og hvordan manglende forarbeid er en viktig grunn til at det ofte går galt. Både Anne Lise og Kristin starter alltid med en jobbanalyse og en kandidatprofil som et viktig fundament for selve rekrutteringsprosessen. I dagens episode deler Anne Lise hvordan hun jobber med å lage en kandidatprofil, og hun deler sin guide for hvordan lage en kandidatprofil med HR-poddens lyttere. Du kan laste ned hennes eksempelmal for kandidatprofil på Kandidatprofil | Leonda Link: https://leonda.no/landingssider/kandidatprofil/I ukens rekrutteringstips møter du Anne Lise Heide, grunnlegger av HR-podden, daglig leder i Leonda og konsulent i Habberstad, og Kristin Westreng Aas, headhunter og daglig leder i rekrutteringsselskapet Kløkt.
8/15/202318 minutes
Episode Artwork

76: Hvordan unngå seksuell trakassering på jobben med Tina Storsletten & Kristina Renberg

Trodde du at seksuell trakassering var noe som skjedde før #metoo, at den tid er forbi? Da tar du beklageligvis feil. Nå har det jo vært en stor mediesak fra Forsvaret det siste året, som kanskje har vekket oss litt fra dvalen, med det finnes også helt ferske rapporter som bekrefter at dette fortsatt skjer, oftere enn vi skulle tro. Seksuell trakassering er fortsatt et problem i næringslivet, og det er unge kvinner i mannsdominerte yrker som er mest utsatt. Den største utfordringen er imidlertid ikke uakseptabel atferd fra kolleger, men overtramp fra kunder, klienter eller andre eksterne samarbeidspartnere. Som arbeidsgiver er du pålagt å ha rutinene på plass. Du må ha klart definerte retningslinjer for hvordan håndtere meldinger om trakassering på din arbeidsplass, og det er viktig at dere jobber forebyggende for å unngå denne type saker. I dagens episode får du lære mer om hvor grensene går, hva skal til for at det regnes som trakassering, samt tips til hvordan dere kan jobbe smart og strategisk for å skape best mulig sikkerhet for ansatte på din arbeidsplass. Ukens gjester i HR-podden er Kristina Renberg og Tina Storsletten Nordstrøm. Tina jobber som juridisk leder i Fagforbundet. Hun er advokat i arbeidsrett, diskrimineringsrett og yrkesskadeforsikring, samt EU- og EØS-rett og menneskerettigheter. Hun prosederte den første #metoo saken i Norge for Høyesterett i desember 2020. Tina holder også foredrag om juss og mangfoldsarbeid, og har vært bidragsyter med kursing av fagbevegelsen om diskriminering og seksuell trakassering. I perioden 2014-2022 ledet hun Mangfoldsutvalget i Advokatforeningen. Kristina Renberg jobber som markedsdirektør i Studentsamskipnaden i Stavanger.  Hun har en rekke styreverv i næringslivet, skriver for Stavanger Aftenblad, og er en av dem som virkelig har løftet seksuell trakassering opp på agendaen de siste årene, ved å dele sin egen historie og snakke om kvinners egne strategier for å unngå å bli trakassert.
8/9/202349 minutes, 48 seconds
Episode Artwork

75: Rekrutteringstips 9 - Kjekt å vite om LinkedIn, for deg som jobber med rekruttering

I denne episoden tar vi for oss noen praktiske tips til hvordan jobbe med LinkedIn på en smart måte og hva det er smart å tenke på når du publiserer ledige stillinger. Her får du Kristine sine beste "LinkedIn-hacks", noen enkle tips til oppdatering av profilen, og selvfølgelig noen viktige påminnelser om hva du absolutt ikke bør gjøre. I ukens rekrutteringstips møter du Anne Lise Heide, grunnlegger av HR-podden, daglig leder i Leonda og konsulent i Habberstad, og Kristin Westreng Aas, headhunter og daglig leder i rekrutteringsselskapet Kløkt.
8/8/202314 minutes, 15 seconds
Episode Artwork

74: Hva HR må vite om ARP (aktivitets- og redegjørelsesplikten) med Marie Louise Sunde

Alle arbeidsgivere, uansett størrelse, har en plikt til å jobbe aktivt for å fremme likestilling og hindre diskriminering på arbeidsplassen. I alle virksomheter som sysselsetter mer enn 50 ansatte, må arbeidsgiver følge en bestemt arbeidsmetodikk for å oppfylle aktivitets- og redegjørelsesplikten. Mindre selskaper har også en opplysnings- og dokumentasjonsplikt etter det samme regelverket.  De nye reglene ble innført i 2020, og selv om de nye retningslinjene har vært førende i tre år, er det mange som fortsatt ikke har funnet gode og velfungerende rutiner til hvordan man jobber med dette i virksomheten. Trinn 1 handler om rapporteringsreglene og hvordan samle inn data på en god og effektiv måte. Trinn 2, og kanskje det aller viktigste, handler om hvordan vi jobber innsiktsbasert med å planlegge og iverksette tiltak som bidrar til å fremme likestilling og eliminere diskriminering i virksomheten.   I dagens episode får du møte Marie Louise Sunde, Co-founder og CEO i Equality Check.Marie Louise Sunde is a medical doctor and holds a PhD in surgery. She is the Founder and CEO of Equality Check, a company that helps companies turning DEI to a competitive advantage by using data, domain knowledge and evidence based solutions. Before founding Equality Check, Dr. Sunde was working as a senior surgical resident. She Founded #HunSpanderer and co-authored  “Hvem Spanderer?” Dr. Sunde is on the advisory board of Women in Global Health, Partnership for Change and Polyteknisk forening, and at the board of Queen Sonja’s Singing Competition.Equality Check helps companies turn DEI into a competitive advantage. Our market leading software collects data from the company and employees, feed the data into an advanced analytical engine to produce insights and highlight risk areas, and offer evidence based solutions to improve. We measure diversity beyond gender, quantify inclusion and belonging, and comply with regulatory requirements. We have more than 150 organisations using our software (KPMG, PwC, DNB and Siemens among many), and our software has proven results. 
8/2/202336 minutes, 40 seconds
Episode Artwork

73: Rekrutteringstips 8 - Hire for Attitude, Train for Skills

I ukens episode av rekrutteringstips tar vi for oss et kjent uttrykk som ofte blir misforstått. For hva betyr det egentlig? Kan vi egentlig velge bort ferdigheter?Etter vår oppfatning så kan man ikke det, men det som derimot blir overvurdert noen ganger er betydningen av lang arbeidserfaring. Er det erfaringen på CV'en som teller eller bør vi legge mer vekt på de faktiske ferdighetene? Og hva krever det egentlig av organisasjonen hvis man skal etterleve "Hire for attitude, train for skills"-filosofien. Her tar vi også for oss noen av de viktigste poengene i boken "Hiring for Attitude", og du får lære om to svært vanlige rekrutteringsfeil som omtales i boken. I ukens rekrutteringstips møter du Anne Lise Heide, grunnlegger av HR-podden, daglig leder i Leonda og konsulent i Habberstad, og Kristin Westreng Aas, headhunter og daglig leder i rekrutteringsselskapet Kløkt.
8/1/202318 minutes, 45 seconds
Episode Artwork

72: Slik lykkes du med onboardingprosessen, med Trine Landøy

Alle på HR vet at det er viktig med en god onboarding for nyansatte, men likevel er det fortsatt mange virksomheter som slurver med den viktige onboardingprosessen. Hva skyldes det egentlig?  Handler det om mangelfulle systemer, manglende lederopplæring eller for lite tid og ressurser, eller ser man ikke viktigheten av å investere i en god onboarding?I ukens episode snakker vi med onboardingekspert Trine Landøy for å forsøke å få grep om det som ikke funker, og ikke minst få konkrete og verdifulle tips til hva som skal til for å organisere en vellykket onboarding for nyansatte i organisasjonen. Her får du også ta del i Trine sine helt personlige og kreative onboarding-hacks, samt at du får tips til den viktige preboardingfasen. Til slutt snakker vi litt om hvordan du kan sikre en konsistent onboarding for alle ansatte i virksomheten, på tvers av team og avdelinger. Trine Landøy driver sitt eget selskap, The Easy Way, der hun jobber som digital forretningsutvikler . Hun har lang og bred erfaring med utvikling av software og digitale produkter og har spesielt jobbet med å utvikle digitale pre -og onboarding program for opplæring og mottak av nyansatte.
7/26/202336 minutes, 3 seconds
Episode Artwork

71: Kultur og ledelse hos en av Norges beste arbeidsplasser, med Ingrida Holst i Specsavers

Specsavers er blant Norges beste arbeidsplasser. De har havnet på toppen av listen, blant de aller beste virksomhetene i Great Place to Work undersøkelsen flere år på rad. I ukens episode skal du få høre mer om hva det innebærer å jobbe med HR, kultur og ledelse i verdens største privateide optikerkjede, og hvordan Specsavers går frem for å skape en av Norges aller beste arbeidsplasser. Specsavers ble stiftet av optikerne Doug og Mary Perkins i 1984. Selskapet ledes fremdeles av gründerne selv, og i dag sysselsetter kjeden mer enn 40.000 medarbeidere fordelt på 2250 butikker i 11 land.Kjeden etablerte seg i Norge i juni 2005, og har i dag over 80 butikker spredt over hele landet. Det er en franchise-kjede der de fleste butikker eies av lokale partnere, og der kulturbygging og ledelse avhenger av godt samspill mellom hovedkontor og lokalt eide kjedebutikker.  De har altså en organisasjonsstruktur som kan gjøre det utfordrende å lykkes med kulturbygging på tvers, og det at man lykkes så godt i en organisasjon som er spredt over hele landet, med selvstendige eiere for hver butikk, er kanskje nettopp det som er så spennende med Specsavers. I ukens episode får du møte Ingrida Holst, som leder HR-arbeidet i Specsavers her i Norge, og hun deler raust av deres konsepter for kulturarbeid, kompetanseutvikling og ledelse. Her er utrolig mange konkrete tips til HR-hverdagen. Virkelig en episode som er verdt å få med seg :)   
7/19/202333 minutes, 26 seconds
Episode Artwork

70: Hvordan bruke VR-trening for bedre effekt av læringstiltak, med Geir Nes i Trygg Grunn

En av de tidligste anvendelsene av VR i opplæring kan spores tilbake til 1990-tallet da det amerikanske militæret begynte å eksperimentere med bruk av VR-simuleringer for trening av piloter og soldater. Disse simuleringene ble utviklet for å gi en realistisk og interaktiv opplevelse som kunne etterligne virkelige scenarioer og hjelpe med å forbedre ytelsen og ferdighetene til militært personell.Senere har flere andre bransjer og virksomheter omfavnet metoden. Det handler ofte om å kunne simulere en aktivitet eller en opplevelse som man ikke får illustrert godt nok i en ordinær klasseromstrening eller e-læring. I denne samtalen med Geir Nes fra Trygg Grunn får du lære mer om VR-trening, hvordan man utvikler læringsmateriell, hvilke type læring som egner seg spesielt godt for plattformen, og hvorfor dette gir bedre effekt enn tradisjonell undervisning. 
7/12/202330 minutes, 53 seconds
Episode Artwork

69: Hvordan få til de vanene du ønsker deg i hverdagen, med Andreas Lycke

Alle som jobber med læring og utvikling har sikkert opplevd følgende situasjon. Kursdeltakerne erverver ny kunnskap, de er motivert til å ta i bruk det som man har lært, men i løpet av kort tid så er man tilbake i det gamle mønsteret. Man sitter fast i gamle vaner, eller uvaner da, og får ikke implementert ny kunnskap. Dette handler om vaner. Vi går i faste mønstre, og det er enklest for oss å fortsette som vi alltid har gjort. Dette innså Andreas Lycke også da han som personlig trener ikke kunne forstå hvorfor kundene ikke begynte å spise sunnere eller trene mer til tross for godt utarbeidede kostholdsplaner og skreddersydde treningsprogram. Det var ikke kunnskapen det sto på. Det var det lille ekstra kneppet fra å vite hva som er bra for deg, til å faktisk gjøre det. Og det var nettopp dette som trigget Andreas til å ta en spesialutdannelse innenfor atferdspsykologi og vaneendring. I dag er han en av de få i Norge som kan titulere seg vanecoach, og i dagens episode får du lære hva som skal til for å endre vaner, enten det er på jobb eller hjemmebane. 
7/5/202332 minutes, 32 seconds
Episode Artwork

68: Hvordan bli kvitt siloene på jobben? Verdien av tverrfaglig samarbeid med Elisabeth Andvik.

Her får du møte Elisabeth Andvik, som har skrevet sin doktorgradsavhandling om tverrfaglig samarbeid i helsevesenet, og i denne episoden snakker vi om hvordan bryte ned siloene og få til en mer holistisk tenkning på arbeidsplassen. Dette handler om hvordan vi kan og bør organisere arbeidet på en bedre måte i fremtidens arbeidsliv for å kunne løse komplekse utfordringer som krever tverrfaglighet og samarbeid på tvers. Elisabeth snakker om hva som skal til for å lykkes med tverrfaglige team og hvorfor det er så viktig å jobbe på denne måten. Elisabeth Andvik er førsteamanuensis ved Institutt for organisasjon og ledelse på BI i Bergen. Hun er forsker, foredragsholder og konsulent, og har spesialisert seg på organisasjonsformer i det nye arbeidslivet der hun blant annet har dukket ned i problemstillingen hvordan få til bedre samarbeid på tvers av fagprofesjoner i norsk helsevesen.
6/28/202339 minutes, 39 seconds
Episode Artwork

67: Rekrutteringstips 7 - Lurespørsmål og tre tips til intervjuet

Ukens rekrutteringstips handler om jobbintervjuet. Her får du tre konkrete tips, samtidig som vi forteller deg om noen vanlige feil og fallgruver som du bør styre unna. Dagens intervjutips handler om  ,Å tåle stillhetÅ stille ett spørsmål av gangenÅ unngå ledende spørsmålDu får også vite hva Kristin synes om lurespørsmål, og hvor mange golfballer du får plass til i en Boing 747. Enjoy :)I ukens rekrutteringstips møter du Anne Lise Heide, grunnlegger av HR-podden, daglig leder i Leonda og konsulent i Habberstad, og Kristin Westreng Aas, headhunter og daglig leder i rekrutteringsselskapet Kløkt.
6/27/202314 minutes, 57 seconds
Episode Artwork

66: Mangfold, inkludering og tilhørighet på arbeidsplassen, med Daniel Getaneh Hatland

I ukens episode av HR-podden får du møte på Daniel Getaneh Hatland, i en viktig prat om diskriminering og trakassering på arbeidsplassen. Hva er de viktigste tiltakene vi kan gjøre for å unngå diskriminering på jobben? Her får du konkrete tips til hvordan jobbe forebyggende, hva du bør være spesielt oppmerksom på vedørende trakassering og utenforskap, og ikke minst tips til hvordan jobbe med tilhørighet som en viktig nøkkel for å lykkes med mangfold og inkludering. Daniel Getaneh Hatland er foredragsholder, konsulent og rådgiver. Han brenner for å få slutt på trakassering og diskriminering, og kan bistå din virksomhet til å utvikle en god kultur for mangfold og inkludering. Daniel er opptatt av tilhørighet og har gjort en viktig innsats som mangfoldsrådgiver for Norges Idrettsforbund de siste årene. 
6/21/202343 minutes, 45 seconds
Episode Artwork

65: Rekrutteringstips 6 - Hvordan skrive en god stillingsannonse?

Stillingsannonser har fått "hard medfart" på LinkedIn den siste tiden. Det er på mange måter et litt forsømt fagfelt, og mange publiserte stillingsannonser er intetsigende, generiske og fulle av floskler. Det er relativt enkelt å gjøre et løft,og i denne episoden får du helt konkrete tips til hvordan du kan skille deg ut fra mengden. Her deler Kristin sine erfaringer og gir råd til hvordan skrive attraktive annonser som appellerer til de riktige søkerne.PS. Om du er interessert i dette temaet anbefaler vi også HR-podden - Episode 8, med Fredrik Fornes. I ukens rekrutteringstips møter du Anne Lise Heide, grunnlegger av HR-podden, daglig leder i Leonda og konsulent i Habberstad, og Kristin Westreng Aas, headhunter og daglig leder i rekrutteringsselskapet Kløkt.
6/20/202317 minutes, 29 seconds
Episode Artwork

64: Hva alle på HR bør vite om People Analytics, med Jarle Hildrum i Deloitte

People Analytics (eller HR-Analytics) er et sterkt fremvoksende fagfelt som blir mer og mer aktuelt for deg som er engasjert i strategisk HR. I ukens episode med Jarle Hildrum får du en rekke gode tips til hvordan du kan tilnærme deg dette spennende fagfeltet, med gode eksempler fra det som Jarle selv har jobbet med gjennom 10 år i Telenor.   Vi snakker om å jobbe innsiktsbasert, ta beslutninger basert på fakta og være i stand til å bistå med analyser og innsikt til beslutningsprosesser i virksomheten. HR Analytics er mye mer enn å kjenne til og legge frem HR-data på ledermøter. Det handler om forretningsforståelse, det å forstå organisasjonens behov og bruke tilgjengelige data for å ta bedre beslutninger i hverdagen. Men hvor finner vi disse dataene og hvilken kunnskap er mest kritisk for de på HR som vil jobbe mer innsiktsbasert. Alt dette kommer vi inn på i dagens episode med Jarle Hildrum fra Deloitte. Jarle Hildrum jobber med dataanalyse og forretningsutvikling i Deloitte og er blant deres aller fremste eksperter på fagfeltet People Analytics. Han har tidligere jobbet i Telenor og ved Universitetet i Oslo, og han har en doktorgrad innenfor innovasjon og teknologi.  -------------------- I dagens episode får du også en liten smakebit på programmet til  Kongsberg Agenda, en stor teknologifestival som arrangeres på Kongsberg i neste uke. Torsdag 22. juni er det HR som står på agendaen, og det er helt kostnadsfritt å delta.Sjekk programmet for HR-dagen hos Kongsberg Agenda her: https://kongsberg.pameldingssystem.no/kongsberg-agenda#/program
6/14/202351 minutes, 43 seconds
Episode Artwork

63: Rekrutteringstips 5 - Fem vanlige rekrutteringsfeil

Gode rekrutteringsprosesser handler om å gjøre ting på riktig måte, så kanskje litt ironisk at vi nok en gang snakker om hva du ikke skal gjøre. Poenget er at både jeg og Kristin ser disse klassiske feilstegene igjen og igjen, og da tenker vi at det beste vi kan bidra med er å gjøre alle som driver med rekruttering oppmerksom på disse fallgruvene, slik at du som hører på kan velge å styre unna. Vet du hva som er de vanligste feilene? Her er noen stikkord: Slik kan du glippe på de beste kandidateneNår det ikke er plass til intervju i kalenderenManglende referanserNår vi overselger stillingenSimilarity biasNoe du kan kjenne igjen? På bare 13 minutter kan du få en viktig påminnelse på de feilene du helst ikke vil gjøre. PS. Del gjerne med en kollega eller venn hvis du tenker flere kan ha nytte av det som vi deler. 
6/13/202313 minutes, 32 seconds
Episode Artwork

62: Mine beste nettverkstips og min vei inn i HR-faget, med Anne Lise Heide

Her er en helt spesiell episode for deg som er opptatt av nettverk og relasjoner, og for deg som har lyst til å bli en bedre nettverksbygger. Jeg deler mine beste nettverkstips og forteller om min vei inn i HR-faget. Jeg deler en litt personlig historie om hvordan jeg havnet i HR, og tenker at den er kanskje mest for deg som henger med meg hver uke her på podden. Tenkte det var hyggelig om vi kunne bli litt bedre kjent :)Hvis du egentlig bare vil ha nettverkstipsene, så kan du spole halvveis inn i episoden. Etter 21 minutter kommer du rett på det som er essensen om du er opptatt av faglig innhold, fire helt konkrete tips til hvordan du kan bli en bedre nettverksbygger. Jeg forteller også om HR-nettverket til Leonda, hva som er historien til nettverket og hva det innebærer å være med i et digitalt HR-fellesskap. Alt dette kommer i første halvdel av podcasten. I Leonda funderer vi litt på veien videre. Skal vi utvide med flere nettverk? Vil folk helst ha digitale eller fysiske nettverk? Hva skal vi satse på i tiden fremover? Hvis du har fundert på å bli med i et nettverk eller tenker at det kanskje kan være noe for deg en gang i fremtiden, hadde det vært helt supert om du kunne svare på fire spørsmål om dine nettverkspreferanser. Gå til  leonda.no/nettverk for å svare på noen korte spørsmål. Som takk for hjelpen vil du få invitasjon til en gratis nettverksevent i august. Du kan velge mellom en fysisk eller digital event, litt avhengig av hvor du bor i landet. Dette e er en spesiell event for HR-poddens lyttere, og du kan fint være med selv om du ikke svarer på spørsmålene. Men husk, den passer best for deg som jobber med HR. Bare gå til leonda.no/nettverk for å sikre deg en personlig invitasjon. 
6/7/202341 minutes, 31 seconds
Episode Artwork

61: Rekrutteringstips 4 - Hvordan kan vi få slutt på ghosting?

I den fjerde episoden av podcasten vår tar vi opp et fenomen som har vært mye omtalt på LinkedIn det siste året, nemlig "ghosting". I denne episoden utforsker vi ulike sider ved ghosting i rekruttering. Vi diskuterer hva som egentlig kvalifiserer som ghosting og hva som ikke gjør det og spekulerer på hva som ligger bak. Vi ønsker å forstå hvorfor ghosting skjer og hva man egentlig kan gjøre med dette problemet.  Få innsikt, tips og praktiske råd i vår engasjerende diskusjon om ghosting i rekrutteringsprosessen.I ukens rekrutteringstips møter du Anne Lise Heide, grunnlegger av HR-podden, daglig leder i Leonda og konsulent i Habberstad, og Kristin Westreng Aas, headhunter og daglig leder i rekrutteringsselskapet Kløkt.
6/6/202310 minutes, 3 seconds
Episode Artwork

60: Om opplæring av førstegangsledere, med Anne Lise Heide

Helt siden jeg startet å jobbe med lederutvikling i 2007 har jeg hatt et stort hjerte for førstegangslederne. Nye ledere som er helt i starten av sin karriere, ofte med hjerte, engasjement og vilje for å gjøre en god og riktig lederjobb, men også ledere som av og til får mye mer motstand enn de fortjener. Den motstanden de møter kan handle om alt fra manglende opplæring til utydelige forventninger. Noen ganger møter man også motstand i eget team, bare fordi det kan være tøft og gå fra å være kollega til leder, eller fordi man fomler litt for mye i sin søken etter å få ordentlig grep om lederrollen. Og litt for ofte savner nye ledere et godt definert opplæringskonsept med konkrete verktøy, som kan være til god hjelp på veien. Er du nysgjerrig på hvordan du kan tilrettelegge for god lederopplæring av førstegangsledere i din virksomhet? Meld deg på vår e-post liste, så vil du få personlig invitasjon til digital faglunsj på temaet opplæring av førstegangsledere. Du vil også få tilsendt lederguiden. En egen sjekkliste for planlegging og gjennomføring av lederopplæring. Link til påmelding finner du her: https://leonda.no/landingssider/nysomleder/
5/31/202331 minutes, 17 seconds
Episode Artwork

59: Rekrutteringstips 3 - Førsteinntrykk og bekreftelsesfella

Hvor mye betyr egentlig førsteinntrykket på et jobbintervju? Bli med når Anne Lise og Kristin avdekker hvorfor vi mennesker har en tendens til å bli fanget av bekreftelsesfellen, og hvordan dette påvirker våre beslutninger. Utforsk det kognitive biaset som får oss til å søke etter informasjon som bekrefter vårt førsteinntrykk, samtidig som vi overser ny informasjon som kanskje avviker.Gjør deg klar til å oppdage hvordan du kan unngå å havne i bekreftelsesfellens klør, og utforske en mer strukturert rekrutteringsprosess som fokuserer på relevante kvalifikasjoner. Dette er en episode du ikke vil gå glipp av! Bli med oss i ukens rekrutteringsprat om førsteinntrykk og bekreftelsesfellen. I ukens rekrutteringstips møter du Anne Lise Heide, grunnlegger av HR-podden, daglig leder i Leonda og konsulent i Habberstad, og Kristin Westreng Aas, headhunter og daglig leder i rekrutteringsselskapet Kløkt.
5/30/202311 minutes, 14 seconds
Episode Artwork

58: Hva HR bør vite om varsling på jobben med Birthe Maria Eriksen

Har du kontroll på varslingsrutinene i virksomheten? Ja selvsagt, tenker du sikkert, men er du helt sikker?   I ukens episode med Birthe Maria Eriksen får du en grundig gjennomgang av arbeidsgivers plikter ved varsling, herunder tips om hva som litt for ofte går galt og informasjon om den ene tingen som nesten ingen virksomheter gjennomfører riktig når de får en varslingssak.  Her får du verdifulle tips om mulige fallgruver når man jobber med varslingssaker, nyttige lovhenvisninger og du får innsikt i hva som er helt nytt på dette området.  Dette er den perfekte episoden for deg som gjerne vil forsikre deg om at dere har full kontroll på varslingsrutinene i egen virksomhet, og et godt sted å starte for deg som føler at du kan altfor lite om dette arbeidsområdet.  Birthe M. Eriksen er advokat og førsteamanuensis II ved Handelshøyskolen BI. Hun avla sin doktorgrad om arbeidstakers rett til å varsle om kritikkverdige forhold i 2016. Hun har for øvrig publisert en rekke artikler knyttet til varslingstemaet, og er en aktiv samfunnsdebattant. Hun var medlem av regjeringens Varslingsutvalg og er varamedlem til Diskrimineringsnemnda.Sammen med psykolog og professor Brita Bømlo, publiserte Birthe boken "Varsling i arbeidslivet " i 2020. 
5/24/202342 minutes, 51 seconds
Episode Artwork

57: Rekrutteringstips 2 - Om magefølelsen, intuisjon og beslutningstaking

Hva er egentlig greia med magefølelsen og rekruttering? Bør vi stole på intuisjonen, eller kan vi rett og slett bli litt lurt av våre egne følelser? Bli med på en tankevekkende reise med Kristin og Anne Lise i denne podcastepisoden om "magefølelsen". Utforsk opprinnelsen av begrepet, oppdag hvordan intuisjon og rasjonell tenkning spiller inn, og få tips om hvordan du kan navigere mellom intuisjon og strukturerte prosesser for å oppnå bedre resultater. I ukens rekrutteringstips møter du Anne Lise Heide, grunnlegger av HR-podden, daglig leder i Leonda og konsulent i Habberstad, og Kristin Westreng Aas, headhunter og daglig leder i rekrutteringsselskapet Kløkt.
5/23/202314 minutes
Episode Artwork

56: Hva du bør vite om HR-digitalisering, med systemspesialist Martin Jonassen

Dette er den perfekte episoden for deg som er opptatt av HR-digitalisering og gjerne vil vite mer om faget OG for deg som vet at dere burde jobbet mer med å modernisere HR-prosessene, men som ikke vet helt hvor du skal starte.   Men ikke minst er det en episode for deg som ser behovet for å anskaffe ny HR-teknologi eller modernisere eksisterende og lurer litt på hvordan du skal bygge en business-case slik at du får ledelsen med på laget.   Vi topper det hele med å fortelle deg om de vanligste tabbene som organisasjoner gjør når de skaffer ny HR-teknologi, og forteller hva du kan gjøre for å styre unna disse fallgruvene. Her kan du glede deg til en spennende HR-tech episode proppfull med gode råd til deg som tenker på å anskaffe ny HR-teknologi eller for deg som bare er opptatt av å holde deg oppdatert innenfor HR-faget.
5/17/202353 minutes, 13 seconds
Episode Artwork

55: Rekrutteringstips 1 – Hva koster en feilrekruttering?

Hva koster det å rekruttere feil? Her snakker vi slett ikke bare om de direkte kostnadene til rekruttering og onboarding, men hva det egentlig koster din virksomhet hvis rekrutteringen ikke gikk helt som den skulle.Se for deg at vedkommende slutter, slik at dere må starte rekrutteringsprosessen på nytt. Eller kanskje enda verre. Se for deg at du har fått inn en person som ikke fungerer og vedkommende ønsker å bli... De indirekte kostnadene av å ha en feil person i teamet kan fort overstige prisen for en ny rekruttering, og særlig hvis vi snakker om feilrekruttering av en ny leder, slik at det kan gå ut over prestasjonene til hele teamet. Saken er ikke noe enklere om du ser deg nødt til å avslutte et arbeidsforhold. Det kan gå smidig, og det kan bli en kostbar og ressurskrevende affære. Men hva koster det egentlig? Og hva bør du ta høyde for om du skal regne det ut? Det er tema for ukens episode.  I ukens rekrutteringstips møter du Anne Lise Heide, grunnlegger av HR-podden, daglig leder i Leonda og konsulent i Habberstad, og Kristin Westreng Aas, headhunter og daglig leder i rekrutteringsselskapet Kløkt.   
5/16/202314 minutes, 23 seconds
Episode Artwork

54: Hvordan bli god på strategidrevet kompetanseutvikling, med Truls Paulsen

Denne uken er det kompetanseutvikling som står i fokus, og du får lære hva som er forskjellen på tradisjonell og strategidrevet kompetanseutvikling, hvordan du kan få best mulig effekt av kompetanseutviklingstiltak i din organisasjon og hva du bør måle for å vite om det virker.  Du får god innsikt i læringsfaget, hva forskningen sier om digital læring og hvorfor det er en god idé å designe blandede læringsløp. Vi skal snakke om lederens rolle i læringsprosessen og hvordan ledere kan bidra til god læringsoverføring og økt effekt av læringstiltak.   Truls Paulsen er psykolog, gründer og nå sjefsredaktør i Videocation, og han har vært opptatt av læring i hele sin karriere. Han er ansvarlig for kvalitetssikring av læringsinnhold på Videocation sin plattform, og han har nylig skrevet en liten e-bok om strategidrevet kompetanseutvikling som var til god inspirasjon når vi planla innhold i denne episoden.
5/10/202357 minutes, 20 seconds
Episode Artwork

53: Det er noe nytt på gang - Rekrutteringstips!

Denne uken har vi en spennende nyhet til deg. En helt ny serie med korte episoder om rekruttering her på HR-podden. Kjappe episoder med konkrete tips for deg som jobber med nyansettelser, der du kan lære noe nytt, eller bare få en viktig påminnelse om noe som virkelig betyr noe for resultatet når du jobber med rekruttering.  Hvorfor akkurat rekruttering? Jo, det kan du få høre mer om i dagens episode. Der får du også bli kjent med min faste podcast-partner for miniserien "Rekrutteringstips", nemlig headhunter og daglig leder i Kløkt, Kristin Westreng Aas.    I hele 10 uker fremover kan du glede deg til konkrete fagtips for deg som jobber med rekruttering. Følg HR-podden på Apple eller Spotify for å få med deg en ny episode hver tirsdag.   Vi høres!
5/9/20238 minutes, 13 seconds
Episode Artwork

52: Hva du absolutt burde vite om det å lytte godt, med Rune Semundseth

Det høres så enkelt ut - det å lytte. Er det ikke bare å høre etter? Og så er det forunderlig nok så mye mer enn det. I denne episoden deler forfatter og konsulent Rune Semundseth sin kunnskap om god lyttekunst og hvorfor det er så viktig. Her får du lære om ulike lyttenivåer, lyttefaser og du lærer hva som er forskjellen på støtterespons og skifterespons + mye mye mer som du kanskje aldri har tenkt på vedrørende god lytting. Men viktigst av alt, du lærer noe om hvordan HR kan jobbe for å få til en god lyttekultur i en organisasjon, og ikke minst lærer du hvordan du kan bli en bedre lytter selv. 
5/3/202343 minutes, 53 seconds
Episode Artwork

51: Hva vet vi om effekten av lederutvikling, med Kristine Lindberg og Anne Skinnemoen

Denne uken har jeg hyggelig besøk av to kolleger fra Habberstad sitt lederutviklingsteam, når vi løfter frem problemstillingen "Virker lederutvikling?"Dette var temaet på et kundearrangement med Habberstad rett før påske, der vi drøftet og debatterte problemstillingen "Hva skal til for at lederutvikling virker". I ukens episode får du ta del i noen av høydepunktene fra denne samlingen, og vi deler noen sentrale perspektiver du bør tenke på om du skal organisere lederutvikling i din virksomhet. Hva er noen vanlige fallgruver som du bør unngå og hva er sentrale suksessfaktorer? Hvordan går du frem for å gjøre en behovsanalyse og kartlegging i forkant, og kan du egentlig påvirke ledernes motivasjon for utviklingstiltak? Alt dette og mye mer om lederutvikling i ukens episode av HR-podden. PS. Anne henviser til artikkelen "The Great Training Robbery" i denne episoden. Du kan finne mer om denne artikkelen her: https://www.hbs.edu/faculty/Pages/item.aspx?num=50953
4/26/202347 minutes, 35 seconds
Episode Artwork

50: Hvordan lykkes med ledelse, med Gitte og Thomas Nesset Midelfart

For noen få uker siden publiserte organisasjonspsykologene Gitte og Thomas Nesset Midelfart boken "Kjære leder" og i ukens episode av HR-podden får du en spennende smakebit fra boken, når forfatterne deler noen av sine favoritter. Her får du innsikt i alt fra motivasjon til sentrale lederferdigheter, og ikke minst hvordan ledere kan utvikle en bedre selvinnsikt, til det beste for sitt lederskap. Vi ser nærmere på hvordan HR kan støtte lederne på en god måte og du får helt konkrete tips til hva HR kan gjøre for å bidra til godt lederskap i virksomheten. Tusen takk til Gitte og Thomas for verdifull deling og inspirerende historier fra sin hverdag som organisasjonspsykologer og lederutviklere. 
4/19/202345 minutes, 15 seconds
Episode Artwork

49: Fra endringskynisme til drømmeorganisasjon, med Oscar Amundsen, professor ved NTNU

Har du noen gang lurt på hvorfor endringsprosesser ikke fungerer helt som planlagt?Kanskje du til og med har tenkt at den motstanden som dere opplever i egne rekker handler om at det er noe feil med folka i organisasjonen? Og kanskje du har spekulert på om dette handler om frykt for alt det som er nytt, tapsaversjon eller manglende omstillingsevne i en traust virksomhet.Ja, kanskje det. Men noen ganger trekker vi helt feilaktige konklusjoner basert på gammeldagse modeller og utdatert forskning. Så tenk gjerne en gang til.  Noen ganger glipper vi også på viktig og verdifull informasjon fordi vi ikke er nysgjerrige nok på den endringsmotstanden vi møter. I denne podcasten får du en glitrende gjennomgang av endringskynismens fem elementer av Oscar Amundsen, professor i organisasjonsforskning ved NTNU, og du får kanskje noen nye perspektiver på hva endringsmotstand egentlig handler om. For sju år siden skrev Oscar Amundsen boken Endringskynisme sammen med Trond Kongsvik. En opplysende bok som gir deg nyanserte svar på hvorfor endringer ikke alltid fungerer så godt som vi ønsker oss. Og i 2021 følger Amundsen opp med Drømmeorganisasjonen, en bok om åtte ting som ledere bør vite om endring og innovasjon. Her kommer mange av løsningene på hvordan du kan skape endringskapasitet og innovasjonskompetanse i organisasjonen. Kort sagt hvordan du skaper en drømmeorganisasjon som folk ønsker å jobbe for. I ukens episode av HR-podden får du en inspirerende oppsummering av de store linjene i disse to bøkene, og hvordan du kan finne veien fra endringskynisme til en drømmeorganisasjon der innovasjon og endring blomstrer på lik linje med menneskene i organisasjonen.
4/12/202338 minutes, 34 seconds
Episode Artwork

48: En regenerativ HR-praksis for et rikere arbeidsliv, med Chris Hovde i Telia

Ordet regenerativ kommer opprinnelig fra landbruket og handler om å drive jordbruk på en måte som ivaretar naturen, bidrar til biologisk mangfold og skaper vekst og verdi med så lite skade på økosystemet som mulig. Det handler om noe naturlig, drive landbruk på en økologisk måte med mål om å forbedre og bygge opp jorda. For noen år siden ble ordet regenerativt adoptert av næringslivet, og man snakker nå om regenerativ ledelse, og Chris Hovde har laget en populær podcast med navnet "a regenerative future". Jeg spurte Chris om man også kan snakke om en regenerativ HR-praksis, og det kan man i høyeste grad. Hva det innebærer og hvordan vi bygger organisasjoner som bidrar til å skape bedre liv, det får du høre mer om i ukens episode av HR-podden.  
4/5/202333 minutes, 19 seconds
Episode Artwork

47: Hvordan jobbe smart med intern mobilitet, med Mia Vangsgaard i Allente

Av og til kommer jeg over noen HR-avdelinger som gjør noe innovativt, kult og annerledes. Noen som jeg får lyst til å intervjue fordi man har valgt en spennende tilnærming til en aktuell problemstilling. Og dette er nettopp en sånn episode. Her får du masse praktiske råd og tips til hvordan du kan jobbe bedre og smartere med intern mobilitet som talentstrategi. Mia deler av sine erfaringer, forteller hvilke fordeler de har fått fra å jobbe målrettet med intern mobilitet, og hun er akkurat like ærlig på hvilke utfordringer det gir. Intern mobilitet er gull for organisasjonens evne til å holde på talentene, men til tider kan det føles som man leker stolleken i egen virksomhet. Det er uansett slik at alle fordelene oppveier denne runddansen. Mia kan forsikre oss om at det er vel verdt det. I ukens episoden får du lære hvordan du kan jobbe smart og strategisk med intern mobilitet, og du får masse inspirasjon til konkrete tiltak som virkelig kan gjøre en forskjell for din organisasjon. Mia Vangsgaard er HR-direktør og leder det nordiske HR-teamet i Allente. Mia elsker bredden og variasjonen i HR-faget, og så brenner hun litt ekstra for talentutvikling og kulturbygging. Allente er et ungt selskap, og her jobber hun og teamet  kontinuerlig med å skape nye og moderne HR-prosesser tilpasset  deres miljø og virksomhet.
3/29/202342 minutes, 52 seconds
Episode Artwork

46: Karrieretips for deg som er på jakt etter ny HR-jobb, med Yvonne Fosser og Sigrid Opedal Liseth

Denne episoden er spesielt for deg som søker ny HR-jobb, enten du er student på vei inn i din første HR-stilling eller en erfaren HR-person på utkikk etter nye muligheter. Her får du verdifulle tips og råd fra sentrale eksperter på området. Du får møte Yvonne Fosser, CEO i Amesto People & Culture og Sigrid Opedal Lisæth, karriererådgiver og programleder for podcasten Karrierepraten. Første del av episoden handler primært om deg som er student og hva som er viktig å tenke på når du skal ut i din aller første HR-jobb. Etter hvert beveger vi oss inn på generelle karrieretips, som er like relevant for alle jobbsøkere, hva som er viktig før, under og etter et jobbskifte. Tusen takk til Yvonne og Sigrid for verdifull deling og en rekke gode råd.  Hvis du er arbeidsgiver og har spørsmål om internship kan du ta kontakt her:  https://www.bi.edu/business-and-alumni/recruit-from-bi/ 
3/22/202346 minutes, 39 seconds
Episode Artwork

45: Hva HR må vite om nedbemanning, med advokat Henning Heitmann fra SANDS

I løpet av de siste par årene er det mange virksomheter som har vært i en situasjon der nedbemanning har kommet opp på agendaen. Det kan handle om en vanskelig økonomisk situasjon, eller det kan handle om utdatert kompetanse og situasjoner der digitalisering og automatisering av oppgaver krever en annen type kompetanseprofil enn tidligere. Uansett årsak til nedbemanning, så har HR en svært sentral rolle i prosessen. Det handler om å sikre at virksomheten følger lover og regler, ivaretar kommunikasjon og mennesker på en god måte, og sikre at man holder en god etisk standard gjennom hele prosessen. Det er mange fallgruver man kan gå i, og et uforsiktig feilsteg tidlig i prosessen kan både blir dyrt og ødelegge veldig mye. I denne episoden får du en god og nyttig gjennomgang av hva du må passe på i en nedbemanningsprosess. Jeg vil på det sterkeste anbefale at du også bruker juridisk bistand, i alle fall inntil du har opparbeidet deg egen erfaring på å gjennomføre slike prosesser, men dette kan være et nyttig sted å starte. Episoden kan gi deg en liten mental forberedelse med mange konkrete og verdifulle råd fra Advokat Henning Heitmann, partner i SANDS Advokatfirma. Om du vil komme i kontakt med vår gjest i HR-podden, Henning M. Heitmann, så treffer du han på e-post: [email protected] eller mobil 414 09 003.SANDS AdvokatfirmaCort Adelers gate 33 | Pb. 1829 Vika, 0123 Oslo | NorwayT: +47 22 81 46 33   M: +47 414 09 003
3/15/202344 minutes, 12 seconds
Episode Artwork

44: People, Planet og Profit - hva innebærer det å ha trippel bunnlinje som forretningsstrategi, med Heidi Nygjelten i Amesto Tech House

I denne episoden får du et spennende innblikk i en organisasjon som jobber aktivt med bærekraft. Amesto er opptatt av sosial bærekraft for menneskene i organisasjon, og de gjør samtidig alt de kan for å bidra til en grønnere fremtid.   Her får du innblikk i alt fra kultur og ledelsesfilosofi, til hvordan Amesto jobber aktivt for å skape mening og tilhørighet, som de tenker er viktige byggesteiner i det å være en god arbeidsgiver i 2023. Bare hør på visjonen deres, "Life is now, work somewhere awesome». Bare den i seg selv sier noe om hvor sterkt fokus de har på Employer Branding.   I Amesto snakker de for øvrig ikke om HR, men om People and Culture. Og i denne episoden får du høre hvorfor Heidi er en sterk forkjemper for å bytte ut «HR-ordet» med noe annet og bedre. Kanskje du har et forslag til hva det kunne vært?  Uansett, dette er den perfekte episoden for deg som er opptatt av klima og miljø, for deg som tenker på hvordan dere skal skape en attraktiv arbeidsplass for de ansatte, og for deg som har lyst til å lære litt mer om hva det innebærer å ha trippel bunnlinje.   Velkommen til en inspirerende episode med Heidi Nygjelten, Nordic Chief People & Culture Officer Amesto TechHouse. She is on a mission to create meaningful workplaces where people, planet and profit thrive 🌱 – and here you can learn how she works with this in Amesto Tech House.
3/8/202338 minutes, 45 seconds
Episode Artwork

43: Hvordan følge opp etter medarbeiderundersøkelsen, med Anne Lise Heide

I ukens episode tar Anne Lise Heide temperaturen på medarbeiderundersøkelsen. Er det slik at vi får høyere engasjement og bedre resultater av å måle hva medarbeiderne synes om jobben? Og hva kreves egentlig for at medarbeidermålinger skal gi en reell  verdi til virksomheten?Denne episoden handler om hvordan du kan følge opp på en god måte og hvordan du får lederne med på laget, slik at det blir en god prosess i alle team og avdelinger. Du får også bli kjent med de tre vanligste fallgruvene og hvordan du kan unngå disse. Her får du tips til hvordan du kan få fra en årlig temperaturmåling til en verdiøkende prosess som har en reell betydning for trivsel og engasjement på arbeidsplassen. PS. Hvis du er nysgjerrig på hvordan du kan tilrettelegge for opplæring av lederne i din organisasjon, så er du også velkommen til digital faglunsj med Habberstad fredag 17. mars kl. 12:00. Påmelding via denne linken: https://info.habberstad.no/digital-faglunsj-hvordan-f%C3%B8lge-opp-etter-medarbeiderunders%C3%B8kelsenAnne Lise Heide er HR-nerd, podcaster og konsulent i Habberstad AS. Hun driver Norges største digitale HR-nettverk gjennom sitt selskap Leonda, og hun har jobbet med HR og ledelse i over 20 år. Anne Lise har jobbet med å utvikle medarbeiderundersøkelser og  oppfølgingskonsepter for denne type målinger siden 2007, og hun har ledet dette arbeidet i flere store virksomheter. Til daglig jobber Anne Lise med organisasjons- og lederutvikling i Habberstad, og hun er ofte innleid for å jobbe med trivsel, samhandling og psykologisk trygghet i team, avdelinger og ledergrupper. Da handler det vanligvis ikke om medarbeiderundersøkelsen, men hvordan tilrettelegge for åpen dialog og gode utviklingsprosesser i grupper som ønsker å skape en god arbeidsplass der man får det beste ut av hver enkelt og teamet i fellesskap.
3/1/202323 minutes, 56 seconds
Episode Artwork

42: Hvordan jobbe strategisk med kompetanseutvikling, med Hege Marie Mandt, Learnify

Mange HR-avdelinger sliter med å få ordentlig grep om kompetanseutviklingsarbeidet i sin virksomhet. Hvordan designer vi kompetanseutviklingstiltak som virker? Og hvordan kan vi måle om det vi gjør har ønsket effekt? Dette og mange andre spørsmål står høyt på HR sin agenda i disse dager, sammen med behovet for å lage en helhetlig kompetansestrategi som sikrer at virksomheten har kompetansen til å levere på strategiske mål i fremtiden. I denne episoden med Hege Marie Mandt fra Learnify får du konkrete råd til hvordan du kan jobbe strategisk med kompetanseutvikling i din virksomhet. Her snakker vi om alt fra sentrale prinsipper for læring til hvordan få til 70:20:10 modellen i praksis. Her får du en kort introduksjon til Hege og hennes nystartede virksomhet Learnify:Med seks års erfaring fra forskningsarbeid innenfor læringsmetodikk og elleve år i næringslivet, har jeg lenge vært opptatt av hvordan vi kan bruke forskningen om læring og utvikling for å hjelpe virksomheter med vekst og omstilling. Sammen med min partners kompetanse knyttet til utvikling av strategi, teknologiløsninger, arkitektur og operasjonsmodeller for læring, har vi brukt 2022 til å bygge opp verktøy og tjenester for å hjelpe virksomheter å lykkes med læring og utvikling.  Vi gleder oss veldig til å lansere i 2023.Du finner mer om Learnify og Hege sitt arbeid her:  https://www.learnify.one/
2/22/202337 minutes, 24 seconds
Episode Artwork

41: Hvordan få til tillitsbasert ledelse og psykologisk trygghet i en organisasjon som er vant til å styre på mål, med Charles Skipperstøen i NAV

En av de store endringene som ble lansert i Hurdalsplattformen høsten 2021, var tillitsreformen for offentlig sektor. I kjølvannet av kritikken mot New Public Managements påståtte fokus på rapportering, mistillit og omfattende kontroll ovenfra, har tillitsreformen dukket opp som mulig svar i debatten om hva som er den beste måten å styre offentlig sektor på.NAV er en av de offentlige etatene som nå jobber med en omfattende kulturendring der man går fra styring og kontroll, til en kultur som er preget av tillit og psykologisk trygghet. Det er en stor og viktig endringsreise for en kompleks organisasjon med 2200 ansatte, 1600 ledere og 264 kontorer spredt over hele landet. Så hvordan gjør de det egentlig? I denne episoden med Charles Skipperstøen får du et lite innblikk i NAV sine reise og hvordan man jobber helhetlig og strategisk med en slik kulturendring, der alle i organisasjonen får være med på reisen. En spennende tilnærming der man legger vekt på det praksisnære, utvikling der jobben skjer og det å skape arenaer for å diskutere ledelse i hverdagen. I denne organisasjonsutviklingsprosessen handler det om lærende nettverk, regionale samlinger og læring gjennom hospitering hos andre (visitas). Her får du spennende tips om praksisnær ledertrening og verdifulle innspill til alle som ønsker å jobbe med å skape mer tillit i sin organisasjon. PS. Ønsker du å lære mer om tilitsreformen og ny virksomhetsstrategi i NAV. Sjekk ut denne episoden i podcasten "På godt NAVsk":  https://open.spotify.com/episode/6eQDZZyQ47VfiK9gFp76Dd?si=fa4947c07f6842b8
2/15/202330 minutes, 25 seconds
Episode Artwork

40: Er det viktig å ha mot i HR-rollen, med Anna Svanberg og Jannecke Bugge i BRAVE Leadership

Ukens episode av HR-podden handler om mot. Hva innebærer det å være modig? Og er det egentlig nødvendig å være modig når du jobber med HR?  Helt klart, mener ukens gjest i HR-podden. Det å være modig handler om å lede med hjertet, med hele seg, og det er både viktig og vanskelig når du føler deg litt alene i HR-rollen. I 2022 etablerte Anna Svanberg og Jannecke Bugge selskapet BRAVE Leadership der deg fronter betydningen av å ha mer mot i næringslivet.  Jeg ble litt nysgjerrig på hva det innebærer å ha mot på jobben og om dette virkelig er viktig for HR. Visste du forresten at du kan trene deg til å bli mer modig. Her får du tipsene til hvordan trene og mange gode grunner til hvorfor du bør gjøre det. Budskapet er at vi trenger mot, fordi det er det motsatte av komfort. For om du er helt ærlig med deg selv, når du er modig, beveger du deg vekk fra komfortsonen og inn i det ukjente. Det er der læring og utvikling skjer, og vi trenger mot for å ta sats. Heldigvis er mot en ressurs vi alle har i oss, og vi kan trene oss på å bli modigere i hverdagen vår. Anna og Jannecke har satt seg som mål å gjøre verden modigere! Det er BRAVE Leadership sin visjon, og den lever de helhjertet når de er ute og trener ledere og medarbeidere i ulike sammenhenger. De har begge arbeidserfaring fra HR, lederskap og fra det å være konsulenter, og hevder at det å stå i dagens arbeidsliv, det krever mot!
2/8/202339 minutes, 23 seconds
Episode Artwork

39: Hvordan bli god på tilbakemeldinger, med Guro Øiestad

Hvordan bli god på tilbakemeldinger, et høyaktuelt tema for HR og ledere, men egentlig et tema som angår oss alle. I denne episoden med Guro Øiestad får du helt konkrete tips til hvordan bli bedre på å gi positiv og negativ feedback, og ikke minst hvordan du kan trene deg selv til å ta imot kritikk på en konstruktiv måte.  Guro Øiestad er psykologspesialist og jobber som førstelektor i 60% stilling ved Psykologisk Institutt, UiO. Hun er forfatter av boken «Å gi og motta tilbakemeldinger» som ble gitt ut i 2019 og har skrevet flere tidligere bøker på samme tema.  Hun har privat praksis i psykologfellesskapet Angst og Jubel, med terapi, konsultasjon og veiledning, og underviser på Fellesprogrammet for psykologer under spesialisering, for Norsk Psykologforening. 
2/1/202342 minutes, 21 seconds
Episode Artwork

38: Hvordan jobbe godt og smart med sykefraværsoppfølging, med Christina Glasø i NAV

I ukens episode skal vi snakke om sykefravær. Det skal handle om fraværsoppfølging og ikke minst fraværsforebygging. Hvordan kan HR tilrettelegge for gode rutiner på arbeidsplassen?  Med god hjelp fra Christina Glasø i NAV skal du få tips om hvordan bistå organisasjonen slik at dere tar godt vare på folka, og hvordan du kan bistå til forebyggende arbeid som kan være med å redusere sykefraværet på din arbeidsplass. Christina Glasø, rådgiver ved NAV Arbeidslivssenter Øst-Viken. Jobbet i NAV i 14 år. Fire siste årene med Intensjonsavtalen for Inkluderende Arbeidsliv (IA) og brenner for å hjelpe partene i arbeidslivet med å få ned sykefraværet og hindre frafall fra arbeidslivet.
1/25/202343 minutes, 53 seconds
Episode Artwork

37: Hva du bør vite om helse, miljø og sikkerhet på arbeidsplassen, med Karine Einang i Einang Safety

Hva er egentlig HR sitt ansvar i forhold til HMS-arbeidet i virksomheten? Mange på HR er rett og slett usikker på dette med HMS, hva som er arbeidsgiver sine plikter i forhold til helse, miljø og sikkerhet og hva som er HR sitt ansvar i dette arbeidet. I denne episoden forsøker vi å rydde opp i begrepene og samtidig tydeliggjøre hva det innebærer å jobbe med HMS på en arbeidsplass. Du får også helt konkrete tips til HMS-arbeidet i virksomheten.  Ukens gjest er Karine Einang i Einang Safety. Karine har en svært variert bakgrunn, hun har bl.a. jobbet som brannsjef og som HR-leder. Hun har en bachelor i Risk Management, er utdannet HMS-ingeniør og branningeniør, og har med påfølgende studier i beredskapsledelse, samt utdanning fra Norges Brannskole og Politihøgskolen.   Karine er glad i å skrive, og er forfatter av boken «Hjelp, jeg har blitt sjef!», samt medforfatter i bestselgeren «The recipe for success» sammen med USA sin nr. 1 suksess-coach Jack Canfield.  Karine jobber i  Einang Safety Consult AS, og har som mål å bidra til at de hun møter på sin vei skal ha en trygg og kjekk dag på jobben. Følg henne gjerne på LinkedIn for inspirerende tips til hvordan skape et godt og trygt arbeidsmiljø.
1/18/202330 minutes, 25 seconds
Episode Artwork

36: Hva skal til for å bli Norges beste arbeidsplass, med Anna Gjerlaug i Cisco Norge

Cisco Norge har et av verdens ledende teknologimiljøer for utvikling av videokonferanseutstyr. I 2021 ble selskapet kåret til Norges beste arbeidsplass av det internasjonale analyse- og rådgivningsselskapet Great Place to Work. I undersøkelsen oppga hele 95 prosent av de ansatte at arbeidsplassen var et fantastisk sted å jobbe. Med 500+ medarbeidere fra 53 ulike nasjonaliteter er mangfold noe som gjenspeiler hverdagen i IT-selskapet på Lysaker.  Gjennom sitt unike fordelsprogram har Cisco lagt stor vekt på tiltak som er med på å gi arbeidstakere såkalt «work-life balance». Eksempelvis får alle ansatte fri på bursdagen sin og en «Day for Me» i kvartalet for å koble av og tilbringe tid sammen med familien. Gjennom «Time2Give» kan man velge å donere opptil ti arbeidsdager til et godt formål. En såkalt «Green Settle-in Bonus», skal få nyansatte til å velge miljøvennlige alternativer enten det gjelder transport til arbeidsplassen eller tiltak i hjemmet.  I denne episoden får du møte Head of People & Culture, Anna Gjerlaug. Anna har lang erfaring innen HR, og hennes store lidenskap for mennesker og kulturbygging har gitt henne en unik og viktig rolle i et globalt selskap. Hun deler gledelig sine beste tips til hvordan man kan skape gode opplevelser for ansatte, uavhengig om de befinner seg på kontoret eller på hjemmekontoret.  
1/11/202331 minutes, 46 seconds
Episode Artwork

35: Hva innebærer det å jobbe agilt i HR-avdelingen, med Sarah Gordon i FINN.no

Mange er nysgjerrig på dette med agile arbeidsmetoder, og denne type smidig arbeidsmetodikk har blitt adoptert i mange miljøer, herunder HR. Jeg har vært på kurs og workshops om agil arbeidsmetodikk mange ganger tidligere og synes noen ganger det er litt vanskelig å få tak på hva man egentlig mener, men når Sarah Gordon forklarer hvordan de jobber SCRUM’ish i FINN.no er det lett å forstå og fristende å prøve ut noe tilsvarende.I denne episoden får du høre hvordan HR-avdelingen til finn.no etablerte ny arbeidsmetodikk under pandemien og hva det innebærer i praksis. Tusen takk til Sarah for verdifull deling. Sarah Gordon har 15 års fartstid fra FINN.no innen ulike fagområder og avdelinger i FINN; markedsføring, innsikt- og analyse samt HR de siste 8 årene. Jobbet før dette flere år i USA med analyse og markedsføring. Bakgrunn: Sivilmarkedsfører fra BI og Master i International Business Management ved EAE, Barcelona.Vil du lære mer om agile arbeidsmetoder? Sjekk også ut finn sine egne podcast-episoder om smidig-metodikk og SCRUM i HR her:  https://podcasts.apple.com/no/podcast/finnurlig-metode/id1602653384
1/4/202329 minutes, 7 seconds
Episode Artwork

34: Om verdien av den gode samtalen, med Berta Lende Røed, Fuelbox

I denne episoden får du møte relasjonsarkitekt Berta Lenda Røed og lære mer om hva som skal til for å skape gode relasjoner, både på arbeidsplassen og hjemme.Berta Lende Røed startet sitt selskap FuelBox i 2013. Ikke fordi hun hadde en genial businessidè, men fordi hun savnet de gode samtalene med sin mann. Men hun forstod raskt at det ikke bare er i parforholdet vi trenger å snakke sammen, for å ha det bra sammen og for å lykkes sammen. I dag jobber hun og hennes 8 ansatte med organisasjoner over hele verden, for å utvikle og styrke mennesker, ledelse og kultur gjennom gode samtaler. Selskapet har fått en sentral posisjon i forhold til det å skape gode samtaler på arbeidsplassen. Berta og hennes team har hatt ledersamlinger for ledergrupper i India, Kenya, Polen, Thailand, USA, Sverige, Tyskland, Danmark, UK og Dubai. I 2019 holdt Berta sin egen TED Talk; Ignite curiosity. Fuel connections Det er en stor glede å ha Berta som gjest i denne romjulsepisoden av HR-podden. Vi tenker at julen er en fin tid for relasjonsbygging og de gode samtalene med familien, og så håper vi at du også kan ta med deg verdifull inspirasjon til en fantastisk start på 2023 når Berta gir sine beste tips til relasjonsbygging på arbeidsplassen.
12/28/202229 minutes, 51 seconds
Episode Artwork

33: Hvordan lykkes med mangfold og inkluderingsarbeid i praksis, med Merete Borg Larsen i Formue

Mange virksomheter har løftet mangfold høyt opp på agendaen de siste årene, og mangfold har blitt så mye mer enn likestilling. Vi tenker flerkulturelt og etnisk bakgrunn, vi tenker aldersspenn, og vi tenker på et inkluderende miljø der det føles greit å være seg selv uavhengig av bakgrunn, religiøs tilhørighet og hvem du er glad i.   Mangfold handler om å unngå enhver form for diskriminering, det være seg i rekrutteringsprosessen, i forfremmelser eller belønning, eller i arbeidsmiljø. Og vi må gjøre noe mer enn å snakke om det. Ekte mangfoldsarbeid krever både vilje, handling og innsats i hverdagen. En virksomhet som virkelig har tatt dette på alvor er Formue AS. Her kan man vise til en profesjonell tilnærming og helt konkrete tiltak for å bli en mangfoldsbedrift der alle føler seg velkommen. I dagens episode får du gleden av å møte Merete Borg Larsen, Head of People & Process i Formue AS. Merete deler gode råd og tips til hvordan jobbe smart med mangfold og inkludering i virksomheten.
12/21/202231 minutes, 10 seconds
Episode Artwork

32: Om arbeidsgiverattraktivitet, hybrid arbeidsliv og kontinuerlig læring med sjefforsker Nils Brede Moe, Sintef Digital

Under pandemien ble Nils Brede Moe kjent som hele Norges hjemmekontorekspert og ble tildelt SINTEF digital sin kommunikasjonspris for sitt verdifulle arbeid med formidling av forskningsbasert kunnskap om arbeidslivets organisering under pandemien og livet på hjemmekontoret. Etter pandemien har Moe fortsatt sitt virke som formidler av kunnskap som er viktig for næringslivet i en annerledes tid, og han er jevnlig ute i media for å dele gode råd om hybride arbeidsformer. Moe er en svært populær gjest i podcast, webinar, paneldebatter og på konferanser, og han deler jevnlig aktuell forskning for oss som er opptatt av HR, ledelse, innovasjon, teamarbeid, organisasjonskultur eller organisering av arbeidshverdagen. Denne episoden ble trigget av en spennende artikkel om praksisfellesskap og faglig utvikling som Moe delte på LinkedIn tidligere i høst, men det ble litt for fristende å flette inn noen spørsmål om hybrid arbeidsliv og teamutvikling når Nils Brede Moe kom til HR-podden. Her får du en episode med litt av hvert, spekket med forskningsbasert kunnskap om det nye arbeidslivet. Link til artikkelen om Spotify Guilds finner du her: https://sintef.brage.unit.no/sintef-xmlui/bitstream/handle/11250/2640192/Moe+Spotify+guilds+Cultivating+knowledge+sharing+in+large-scale+agile+organizations.pdf?sequence=2LinkedIn-artikkelen som trigget denne episoden finner du her: https://www.linkedin.com/posts/nilsm_slik-vinner-du-kampen-om-de-beste-talentene-activity-6967884441792753664-OK4y?utm_source=share&utm_medium=member_desktop
12/14/202236 minutes, 1 second
Episode Artwork

31: Hvorfor er Growth Mindset en viktig suksessfaktor i organisasjoner, med Sissel Naustdal

I ca 40 år har Carol Dweck fra Stanford Uniersity forsket på det som er kjent som fixed og growth mindset. I 2006 ga hun ut boken, «Growth Mindset, The New Psychology of Success», og med det introduserte hun verden til dette spennende forskningsarbeidet, som viser at våre antakelser om hvorvidt evner, intelligens, talent og egenskaper er noe man kan utvikle i liten eller stor grad, har stor påvirkning blant annet på vår robusthet, mestring og prestasjoner i livet, utdannelse og arbeidsliv.Dette spennende forskningsarbeidet brer stadig mer om seg og er mer aktuelt enn noen gang, i en tid hvor læring, utvikling, endringsdyktighet og evne til å takle motgang og utfordringer blir bare viktigere. Det er ikke uten grunn at Microsoft og andre store selskaper inkorporerer growth mindset som essensiell del i strategi, ledelse og kulturutvikling.I denne episoden får du møte på Sissel Naustdal, som er en av de fremste ekspertene på Growth Mindset i Norge. Sissel gjennomførte det første norske forskningsprosjektet om growth mindset i 2015 og har siden vært dedikert til å bidra til å få ut kunnskap og verktøy for å bidra til utvikling av dette i individer, skoler og virksomheter, gjennom sitt selskap MadeToGrow. Vi kommer til å snakke om både hva growth mindset handler om, hvordan du kan utvikle dette i deg selv, samt hvordan dette kan ha avgjørende betydning for ledere og virksomheter. Vi kommer til å berøre spørsmål som; Hvordan kan en growth mindset kultur bidra til mer læring- og forbedringsfokus? Hvordan påvirker det innovasjon og endringsdyktiget? Hva har growth mindset med psykologisk trygghet å gjøre og hva har det å si for å tiltrekke og beholde dyktige ansatte? Men dette er ikke bare for næringslivet. Det handler om oss alle. Din egen holdning til læring kan være avgjørende for hvor godt du kommer til å prestere både på jobb og i livet generelt, og i denne episoden får du møte på Sissel Naustdal, som er en av de fremste ekspertene på Growth Mindset i Norge.
12/7/202241 minutes, 13 seconds
Episode Artwork

30. Hvordan manøvrere godt i HR-rollen, med Anne Lise Heide

Det er lett å bli overveldet i HR-rollen, lett å havne i en situasjon der du drukner i operative oppgaver, mens du har dårlig samvittighet for at du ikke får mer tid til det strategiske HR-arbeidet. Det kan være mange grunner til at du havner i en slik situasjon. Noen ganger er det bare altfor mye å gjøre, mens andre ganger handler det om prioriteringer og en sunn og fornuftig grensesetting i rollen. Denne episoden er til deg som jobber med HR som føler deg litt overveldet i hverdagen, eller til deg som skal i gang med ny HR-rolle, som lurer på hva det er lurt å tenke på når du skal strukturere opp arbeidet i din organisasjon. Her finner du tre helt konkrete tips til deg som er opptatt av god HR-organisering. 1) Hva du bør være spesielt oppmerksom på når du starter i en ny HR-rolle2) Hva som er HR sine ansvarsområder (rolleforståelse)3) Og hvorfor du bør vurdere å lage et HR-årshjulOg ikke minst, hvorfor du bør styre unna såkalte non-promotable tasks hvis du allerede har for mye å gjøre. Les mer om disse her: https://hbr.org/2022/04/are-you-taking-on-too-many-non-promotable-tasksHvis du synes at dette var nyttig og har lyst til å få flere konkrete tips til HR-organisering, er du velkommen til webinar med Leonda den 12. desember. Mer informasjon og påmelding her: https://www.hr-nettverk.no/HRorganisering
11/30/202226 minutes, 35 seconds
Episode Artwork

29: Hvordan få tid til alt i en hektisk hverdag, med forfatter og foredragsholder Cecilie Thunem-Saanum

Er du en av dem som sliter med å rekke med alt du skulle ha gjort i hverdagen? Kommer du ofte hjem fra jobb og lurer på hvor dagen egentlig ble av? Kanskje funderer du på hva i all verden du brukte tiden på, fordi to-do-listen er like lang når du drar hjem, som den var da du kom på jobb. Du er nok ikke alene om å ha det slik. Og du er heller ikke alene om å føle at du ikke alltid strekker til.  Tiden er vår viktigste ressurs, og det er kanskje viktigere enn noen gang å ha et aktivt forhold til hvordan du bruker tiden din. En som har vært bevisst på dette lenge er Cecilie Thunem-Saanum. I 2015 skrev hun boken «Tid til alt. Gjør mer av det du tror på.» Jeg er stolt og glad for å ha Cecilie som ukens gjest i HR-podden, og hva kan vel passe bedre enn å få noen gode og verdifulle tidsprioriteringsråd, nå som julestria står for døren. Cecilie Thunem-Saanum er en prisvinnende foredragsholder innen kommunikasjon og tidsstyring. Hun er også forfatter, rådgiver, mentor, mor og isbader – og hun jobber bredt med både offentlige og private virksomheter, med hele landet som arbeidssted. 
11/23/202228 minutes, 15 seconds
Episode Artwork

28: Tanker om det nye arbeidslivet og en hybrid hverdag. Mette Krogsrud deler sine erfaringer fra Schibsted.

Hvordan manøvrere godt i det nye arbeidslivet er temaet for dagens episode, og vi snakker selvsagt om muligheter og utfordringer tilknyttet en hybrid hverdag. Mette Krogsrud er en av de HR-lederne som var tidlig på ballen og tok grep i forhold til organisering av arbeidet når pandemien traff oss, og hun deler sine erfaringer fra Schibsted. Her får du møte en arbeidsgiver som har tenkt helhetlig og systematisk om hvordan finne en arbeidsform som ivaretar medarbeiderne, teamet og forretningsmessige behov.Jeg hørte Mette fortelle om deres arbeid da vi alle var på vei tilbake til kontoret høsten 2021. Da var Schibsted akkurat på vei inn i en testfase med en ny organisering av arbeidshverdagen. I denne episoden får vi høre hvordan det har gått og hvilke erfaringer de har tatt med seg på veien. Mette Krogsrud har jobbet i Schibsted siden mars 2019, og forteller om sine erfaringer fra perioden som Chief People & Corporate Officer i Schibsted i denne episoden. Hun er nå på vei over i ny rolle som rådgiver for styrer og toppledere i Norge og internasjonalt i Spencer Stuart International og vil fortsette å engasjere seg i trendskiftene vi ser i arbeidslivet som er blitt forsert bl.a. av pandemien.
11/16/202234 minutes, 24 seconds
Episode Artwork

27: Hva HR bør vite om vanskelige samtaler, med organisasjonspsykolog Tor Åge Eikerapen

Et av de mest populære temaene på lederkurs er den vanskelige samtalen, altså hvordan ta opp noe som ikke fungerer på jobben. Disse samtalene har gjerne en tendens til å bli utsatt, og mange ganger må situasjonen bli ganske ille før lederen velger å ta grep, fremfor å ta en oppklarende samtale på et tidlig tidspunkt.   Andre ledere sliter med å få ønsket effekt fra disse samtalene. Man sier fra om noe som ikke fungerer, blir kanskje enige om tiltak, men så skjer det ikke noe. Hva kan det handle om?  Er det noe ledere kan gjøre for å få bedre effekt av sine oppfølgingssamtaler, og er det noe HR kan gjøre for å få dette til å fungere litt smidigere i organisasjonen? Alt dette og mye mer skal vi snakke om i dagens episode med gjest, Tor Åge Skagestad Eikerapen.  Tor Åge er psykolog og spesialist i organisasjonspsykologi. Han er stemmen bak Lederpodden og gründeren av Execu. Til daglig jobber Tor Åge med design og gjennomføring av ledergruppe- og lederutviklingsprogrammmer, samt foredrag innenfor temaer relatert til organisasjon, psykologi og ledelse.
11/9/202241 minutes, 25 seconds
Episode Artwork

26: Hva HR bør vite om Quiet Quitting, med Anne Lise Heide

Quiet Quitting har blitt høstens store tema på sosiale medier etter at TikToker @zaidleppelin gikk viralt med sin lille video snutt om temaet juli 2022. Han sier det ganske enkelt «Quiet Quitting is not outright quitting your job, but quitting the idea of going above and beyond»Men er Quiet Quitting egentlig noe nytt, eller er det bare et litt mer trendy begrep på manglende jobbengasjement? Og hva er det som gjør at dette tar av akkurat nå? Det er ukens tema i HR-podden, denne gangen med podcast-vert Anne Lise Heide.Har du glippet på TikTok-videoen om Quiet Quitting. Sjekk ut denne her: https://www.tiktok.com/@zaidleppelin/video/7124414185282391342?is_from_webapp=v1&item_id=7124414185282391342&lang=enMer om Quiet Quitting og målingene fra Gallup her: https://www.gallup.com/workplace/398306/quiet-quitting-real.aspx
11/2/202221 minutes, 19 seconds
Episode Artwork

25: Perspektiver på lederutvikling og utvikling av ledelse med forsker og forfatter Susann Gjerde

I juli 2022 slapp Susann Gjerde boken «Ledere og ledelse i utvikling», en spennende og aktuell fagbok som tar for seg emnet lederutvikling og kaster et kritisk blikk på noen av de teoriene som ligger til grunn for dette fagområdet. Hun hjelper oss til å forstå hvordan noen av disse lederteoriene ble utviklet, hvilken forskning som ligger bak, og hvorfor det er så viktig at vi som jobber med dette i praksis evner å navigere godt i en jungel av leder-ideologier. Boken gir deg et verdifullt innblikk i noe av den aller nyeste forskningen innenfor ledelse, og verdifulle tips til hvordan jobbe smart med lederutvikling. Denne boken har allerede blitt en av mine favoritter innenfor fagfeltet, og i denne episoden inviterer jeg forfatter Susann Gjerde til å dele noen konkret tips og råd alle oss som jobber med lederutvikling i hverdagen.  Susann Gjerde er utdannet siviløkonom, har en vitenskapelig master med fordypning i organisasjonspsykologi og doktorgrad i ledelse. Hun er forfatter og har nylig utgitt boken «Leder og ledelse i utvikling». Til daglig jobber hun ved Universitetet i Sørøst-Norge der hun forsker på og underviser i ledelse.  
10/26/202246 minutes, 6 seconds
Episode Artwork

24. En mer inkluderende arbeidslivskultur med tips fra Akan, med Stian Fjerdingen, Seniorrådgiver hos Akan kompetansesenter

Akan er Arbeidslivets kompetansesenter for rus- og avhengighetsproblematikk, og er kanskje mest kjent for den bistanden de tilbyr når du ser behov for å ta opp rusproblematikk eller andre utfordringer tilknyttet alkohol, dop eller spillavhengighet på arbeidsplassen. Men visste du at de også driver med viktig forebyggende arbeid og kan være din partner når du ønsker å utvikle en god arbeidslivskultur eller øke kompetansen blant ledere og medarbeidere? Akan har et unikt tilbud for alle organisasjoner som ønsker å ta rus- og spillavhengighet på alvor, og i denne episoden får du vite hva de beste virksomhetene gjør for å skape en tryggere arbeidslivskultur og drive viktig holdningsskapende arbeid. Stian Fjerdingen brenner for at mangfoldsarbeid i norsk arbeidsliv også må ha fokus på det mangfoldet du ikke ser med det blotte øyet. Som Seniorrådgiver i Akan kompetansesenter får han daglig norske ledere og medarbeidere til å snakke høyt sammen om temaer som kan være utfordrende eller tabubelagt, men som påvirker både den enkelte medarbeider og arbeidsmiljøet og kulturen på arbeidsplassen.  
10/19/202235 minutes, 51 seconds
Episode Artwork

23: Hvordan gjøre mangfold og inkluderingsarbeid i praksis, med Wenche Fredriksen, Head of Diversity & Inclusion i DNB

Wenche Fredriksen har hele livet hatt et brennende engasjement for rettferdighet, og når hun inntar rollen som SVP og Head of Diversity & Inclusion i DNB, får hun virkelig mulighet til å løfte inluderingsarbeidet høyt på agendaen i Norges største bank. I denne episoden får du innblikk i hvordan du kan jobbe med mangfolds- og inkluderingsarbeid i din virksomhet, og du får vite hvorfor det er så viktig at næringslivet tar dette på alvor. Wenche har over 30 års erfaring fra Accenture, hun har tatt del i livets opp- og nedturer og deler villig av sin egen historie for å sette perspektivet på hva mangfold egentlig handler om. Tusen takk for verdifull deling og gode perspektiver på mangfoldsarbeid i praksis, Wenche Fredriksen. 
10/12/202240 minutes, 58 seconds
Episode Artwork

22: Hvordan finne balanse i hverdagen, med coach og foredragsholder Beate Daae Rognli

Dagens episode handler ikke om HR-faget, men er minst like relevant for HR-folk som noe annet vi har snakket om denne høsten. Det skal handle om stress, og det skal handle om hvordan finne balanse og sikre en god livskvalitet i en hektisk hverdag.   Dette er aktuelle temaer for mange av de som jobber innenfor HR, men minst like viktig for alle som er ledere, for næringslivet generelt og for alle dere som skal sikre bærekraftige arbeidsplasser der mennesker kan prestere på sitt beste uten å bli utslitt eller utbrent.   Til dagens episode har jeg fått med meg en coach som har spesialisert seg på å støtte «ambitious strivers» med å finne balanse i livet og motvirke utbrenthet. Vi skal snakke om strategier for å ta godt vare på seg selv i et hektisk karriereliv. Beate Daae Rognli kaller det «Life-work-rhythm», og jeg gleder meg til å forstå mer om hva dette innebærer.
10/5/202237 minutes, 30 seconds
Episode Artwork

21: Hvordan bygge psykologisk trygghet i virksomheten med Bård Fyhn og Nora Rolstad

Psykologisk trygghet har på mange måter blitt det nye buzz-ordet som alle snakker om, og selv om de fleste er skjønt enige om at psykologisk trygghet er viktig, er veien gjerne lang fra det å ville ha det, til å etablere dette som gjengs praksis i en organisasjon. I denne episoden inviterer vi til samtale mellom akademia og næringslivet, når Norges fremste forsker på psykologisk trygghet i team møter en av de virksomhetene som virkelig har lykkes med å implementere denne forskningen i en praktisk hverdag. Her får du høre siste nytt fra forskerfeltet, men minst like viktig, du får helt konkrete tips til hvordan du som jobber med HR kan ta dette ut i egen organisasjon. Velkommen til en helt unik episode av HR-podden.
9/28/202257 minutes, 52 seconds
Episode Artwork

20: Kulturbygging og ledelse i det nye arbeidslivet. Hvorfor gjør organisasjoner så mange rare ting som ikke fungerer, med Mette Hopsdal, Fuelbox.

For ikke lenge siden var Mette Hopsdal Norges første og eneste DNA Direktør. DNA hva da, tenker du kanskje? Vi snakker om DNA for Det Nye Arbeidslivet. I denne episoden snakker jeg med en dame som har jobbet med og fokusert på det nye arbeidslivet i årevis, lenge før korona var påtenkt eller noen hadde fantasert om at vi skulle få en helt ny arbeidshverdag med endrede rammebetingelser.Så hva legger nå egentlig Mette Hopsdal i det nye arbeidslivet, og hva var trikset når hun sammen med kolleger løftet ICE til å bli en av Norges beste arbeidsplasser. Her får du høre smått og stort fra en tidligere HR - leder som har hatt en magisk god evne til å forene strategi og kultur, til det beste for arbeidsplassen, resultatene og alle menneskene i organisasjonen.I denne episoden skal vi snakke om HR og ledelse og løfte frem noen av de paradoksene som Mette ser og opplever når hun jobber med kulturbygging og ledelse i organisasjoner. 
9/21/202240 minutes, 47 seconds
Episode Artwork

19: Ta bedre vare på førstegangslederne. Den glemte delen av lederutviklingsarbeidet, med Anne Lise Heide

Er ledelse medfødt? Og hvis svaret er nei, hvorfor i alle dager gir vi ikke en grundig opplæring til de nye lederne i organisasjonen?Det er vel ikke gitt at den beste ingeniøren eller den beste regnskapsføreren blir en god leder. Og det er vel heller ikke sånn at de kvalifikasjonene som skaper en god selger, også er de viktigste kvalifikasjonene hos en god leder. Ofte glemmer man at ledelse er et helt eget fagfelt.I denne episoden tar vi for oss førstegangslederen, og hvordan organisasjoner kan og bør tilrettelegge for at nye ledere får en god start på sin karriere. Nå er det heldigvis flere organisasjoner som er godt i gang, som gir sine ledere gode forutsetninger for å lykkes som leder. Denne episoden er til deg som tenker at din organisasjon kan bli litt bedre på opplæring av nye ledere.Hvis du vil lære mer om lederonboarding, så er du velkommen til gratis digital faglunsj hos Habberstad fredag 30. september. Mer informasjon og påmelding her: Lederonboarding og opplæring av nye ledere | Digital faglunsj 30. september (habberstad.no)
9/14/202221 minutes, 26 seconds
Episode Artwork

18: Lederutvikling med Kjernekvadranten. Et nyttig verktøy for selvinnsikt og personlig utvikling. Intervju med Laila Stange.

Kanskje du har hørt om talentoverslag? Et talentoverslag handler om at det blir litt for mye av det gode. Altså litt for mye av en styrke, eller litt for mye av en kjernekvalitet, som Daniel Ofman ville ha sagt. Kjernekvadranten ble utviklet av Daniel Ofman på xx-tallet og har blitt et godt likt og mye brukt verktøy innenfor coaching og teamutvikling.Kjernekvadranten er et spennende utviklingsverktøy som gir deg litt bedre innsikt i hvorfor du nødvendigvis ikke kommuniserer like godt med alle andre, og verdifulle tips til hvordan du kan jobbe med egne talentoverslag.I denne episoden får du møte Laila Stange, som er den fremste eksperten på Kjernekvadranten i Norge. Laila holder egne sertifiseringskurs for HR, lederutviklere eller andre som ønsker å bruke Kjernekvadranten som verktøy i teamprosesser eller coaching.
9/7/202234 minutes, 42 seconds
Episode Artwork

17: Hvordan tilrettelegging for nybakte foreldre kan bli en viktig del av mangfold og inkluderingsarbeidet i virksomheten, med Hanne Kvalheim i Deloitte

I denne episoden får du vite hvordan Deloitte velger å tilrettelegge for gravide og nybakte foreldre på arbeidsplassen, og hvorfor de har valgt å satse på velferdsordninger for arbeidstakere som er på vei ut i barselpermisjon. Hanne Viktoria Kvalheim, som er People & Purpose Business Advisor i Deloitte deler sitt brennende engasjement for mangfold og inkludering, og gir oss et lite dypdykk i alt fra permisjonsfadder til jordmor på jobben, samt mange andre inkluderingstiltak som er en viktig del av selskapets mangfoldsstrategi.  Hanne har et stort hjerte for utvikling av mennesker og organisasjoner, og har alltid som mål å gjøre en forskjell der hun jobber og for de hun jobber sammen med. Hun brenner for mangfold og inkludering, og for at alle skal føle at de kan være seg selv på jobb. 
8/31/202226 minutes, 28 seconds
Episode Artwork

16: Hva skjer når organisasjonen ikke har tid til ledelse, med Malin Lilletvedt og Cecilie Lycke i Motivati

Vi vet fra forskning at gode ledere og god ledelse er avgjørende for trivsel, tilhørighet og gode arbeidsprestasjoner, men altfor ofte svikter lederne. Og når HR kommer drassende med sine systemer og strukturer for god medarbeideroppfølging møtes du gjerne med et sukk, og «Å nei, ikke enda en ting vi skal følge opp».   Men hva er egentlig veien til god ledelse i organisasjonen, og hva kan HR gjøre hvis vi føler at dette ikke fungerer tilfredsstillende i dag? Det skal vi se litt nærmere på i dagens episode der vi får besøk av Malin Lilletvedt og Cecilie Lycke fra Motivati.
8/24/202233 minutes, 36 seconds
Episode Artwork

15: Hva du absolutt bør vite om kultur og mangfold hvis du jobber i en flerkulturell virksomhet, med Annelise Ly, Phd, Associate Professor ved NHH

I denne episoden tar vi en ny titt på kultur og mangfold, men denne gangen med forskerbrillene på. Her knuser vi noen seiglivede myter om kulturforståelse og gir deg flere innsiktsfulle perspektiver på hvordan du kan jobbe smart i et flerkulturelt miljø.  Annelise Ly har en doktorgrad i interkulturell kommunikasjon. Hun er assosiert professor på NHH og underviser blant annet i temaer som kultur og kommunikasjon, ledelse og teamwork i globale virksomheter, mangfold og inkludering. Hun er også en anerkjent foredragsholder og dyktig foreleser som jobber aktivt med utvikling av ny læringsfilosofi og moderne undervisningsmetoder. 
8/17/202234 minutes, 29 seconds
Episode Artwork

14: Time management med The Eisenhower Matrix. Tips til bedre prioritering i en hektisk hverdag.

Kjenner du til tidsstyringsmatrisen til Steven Covey. En enkel modell som kan hjelpe deg til å prioritere bedre og smartere i en travel hverdag. I dagens episode av HR-podden gjennomgår vi modellen med noen relevante eksempler fra HR-hverdagen.  Ta gjerne frem papir og penn når du hører podcasten, og bruk dette som en refleksjonsøvelse der du kan få ideer til smarte grep som du kan gjøre i din egen hverdag.   Hvis du hører episoden før 19. august 2022 er du velkommen til å delta på gratis digital faglunsj hos Habberstad, der du skal få flere gode tips til bedre balanse og mindre stress i hverdagen.  Sjekk ut habberstad.no for link til påmelding eller lim inn linken nedenfor i din browser for påmelding til faglunsj: https://info.habberstad.no/digital-faglunsj-hvordan-f%C3%A5-bedre-balanse-i-hverdagen 
8/10/202231 minutes, 46 seconds
Episode Artwork

13: Om kultur, engasjement og tilhørighet i det nye arbeidslivet. Hvordan HR kan bidra til å skape en attraktiv arbeidsplass, med Eilin Gillesen i Simployer

Det er ikke noe nytt at engasjement og lojalitet er viktig for gode resultater, enten vi snakker om kundetilfredshet, effektivitet eller bunnlinjen. Men for mange virksomheter har rammebetingelsene endret seg etter pandemien, og det er viktigere enn noen gang å holde fingeren på pulsen for å vite hvordan det står til i organisasjonen. Når de beste folka dine har sagt opp, er det for sent.   Simployer er en organisasjon som viser vei ved å jobbe systematisk med arbeidsmiljø, trivsel og ikke minst engasjementet til medarbeiderne, og i denne episoden med Chief People & Culture Office i Simployer, Eilin Gillesen, skal du få vite hvordan de gjør dette i praksis. Velkommen til en episode med mange nyttige tips for deg som er opptatt av å ta vare på folka dine.
8/3/202227 minutes, 48 seconds
Episode Artwork

12: Veien til bedre mangfoldsarbeid i virksomheten med Kimiya Sajjadi i Big Enough Global

Kimiya Sajjadi har i løpet av kort tid blitt en av de fremste stemmene for mangfold og inkludering på LinkedIn etter at hun droppet ut av jusstudiene for et år siden for å starte opp sin egen virksomhet, og hun er særlig opptatt av hvordan virksomhetene kan tilrettelegge for et mer inkluderende arbeidsliv.   I denne episoden av HR-podden får du høre hennes historie, sammen med flere gode og praktiske tips for deg som ønsker å få til godt mangfold og inkluderingsarbeid i en virksomhet.----------------------Kimiya Sajjadi er leder og grunnlegger av Big Enough Global. De bistår virksomheter med å lage mangfold og inkluderingsstrategier, samt hvordan virksomheter kan rekruttere og beholde flerkulturelle talenter gjennom innspill til konkrete mål og tiltak. Kimiya har bl.a. hjulpet bydel Grünerløkka, Siemens Energy, Thommessen, Statens Vegvesen IT divisjon og Sparebank 1. I tillegg sitter hun som styremedlem i to selskaper hvor hun også bidrar i arbeidet med mangfold og inkludering.
7/27/202218 minutes, 45 seconds
Episode Artwork

11: Fra årlig medarbeiderundersøkelse til prosesser som skaper endring med Arve Kvalsvik i Evidente

De fleste virksomheter bruker medarbeiderundersøkelser. Noen gjennomfører årlige undersøkelser, mens andre gjennomfører hyppigere pulsmålinger. Utfordringen mange peker på er imidlertid oppfølgingen. Mange opplever at de måler og måler, men så skjer det ingenting. I denne episoden av HR-podden skal vi snakke om utfordringer, trender og hvordan bruke slike undersøkelser slik at de skaper verdi for virksomheten.  Dagens gjest er Arve Kvalsvik fra Evidente. Arve har en mastergrad i HR og har jobbet innenfor dette feltet de siste 17 årene. De siste 11 har han drevet Evidente, og hjulpet mange selskaper med blant annet medarbeiderundersøkelser. Erfaringene fra dette arbeidet har ledet han til å etablere enda et selskap, Tweakly. Tweakly er et digitalt verktøy som ikke bare måler hvordan team jobber sammen, men som også gjør det enkelt for ledere å gjennomføre gode forbedringsprosesser. 
7/20/202240 minutes, 1 second
Episode Artwork

10: Lederkompetanse for nye ledere. Hvordan gjøre lederopplæring i praksis, med Ann Iren Torgersen i Fretex.

Noen ganger møter jeg på virksomheter som virkelig tar lederkompetanse på alvor. Jeg tenker på de organisasjonene som forstår at det å være ny som leder krever en god og grunnleggende opplæring i lederfaget, og som velger å bruke tid og ressurser på å få det til.   Her får du et sånt eksempel. I Fretex har man utviklet og satt i gang et bedriftsinternt lederprogram som er godt integrert i virksomheten, som tar høyde for det som nye ledere trenger i sin hverdag. De leverer alt med interne ressurser og på en fremragende pedagogisk måte.  I denne episoden får du møte Ann Iren Torgersen, damen bak dette lederprogrammet. Ann Iren jobber som kompetanseutvikler i Fretex Norge, og har ifølge henne selv, drømmejobben for en som brenner for å lage gode muligheter for læring og kompetanseheving. Ann Iren jobber hovedsakelig med lederutvikling, men leder også kompetanseutviklingsprosjekter rettet mot medarbeidere i organisasjonen. Hun er utdannet pedagog og har bygget på med en Master i ledelse fra NTNU.PS. I gruppen Digitalt HR-fellesskap på LinkedIn kan du også se en video der Ann Iren presenterer lederutviklingskonseptet. Finn gruppen og gå til recommended posts. Du finner link til video under denne podcast-episoden.
7/13/202231 minutes, 20 seconds
Episode Artwork

9: Rekruttering - et fagfelt med stor risiko for å trå feil, med Kristin Westreng Aas i Salesjobs

De fleste som jobber med rekruttering har på et eller annet tidspunkt gjort en bommert, og det er slett ikke uvanlig å feile. Men hva er egentlig årsaken til disse litt for vanlige feilansettelsene og hvordan kan du styre unna de vanligste fallgruvene.  Dette er tema for ukens episode i HR-podden, der vi snakker med Kristin Westreng Aas.Kristin Westreng Aas er Daglig leder og Headhunter i Salesjobs Oslo. Hun har en sterk lidenskap for business, og mener solid forståelse for virksomheten og dens behov er avgjørende innen rekruttering. Kristin brenner for at rekruttering skal baseres på og utføres med respekt. -----------PS. Nysgjerrig på "Open to work" eller "Hard to get" innlegget som vi nevner i podcasten? Det finner du her:  https://www.linkedin.com/posts/kristineleonore_open-to-work-jeg-har-sett-anbefalinger-activity-6897629126912487424--GsC?utm_source=linkedin_share&utm_medium=member_desktop_web 
7/6/202229 minutes
Episode Artwork

8: Stillingsannonsen - på tide med en modernisering? Employer Branding-tips med markedsfører, journalist og LinkedIn-ekspert Fredrik Fornes

Fredrik Fornes har kastet et kritisk blikk på dagens stillingsannonser og har påpekt klisjeer og fallgruver i sin LinkedIn-feed, til stående ovasjon fra tusenvis av følgere. Det er lett å la seg fenge av Fredrik sin humoristiske beskrivelse av alt som går galt i de stillingsannonsene som ligger ute på finn.no. Han byr også på kreative og praktiske tips til hvordan skrive bedre stillingsannonser, og hva som er viktig når du skal nå ut til potensielle arbeidstakere.   Har du gått glipp av Fredrik sine engasjerende innlegg på LinkedIn? I denne episoden får du en kort oppsummering og veldig konkrete tips til hvordan skrive litt bedre stillingsannonser. Velkommen til dagens episode av HR-podden, med markedsfører, journalist, foredragsholder – og ikke minst, LinkedIn-ekspert Fredrik Fornes fra Hubify.---------Fredrik Fornes er journalist og hadde over 10 år bak seg i Stavanger Aftenblad da han tok steget over til markedsføring. I 2020 bestemte han seg for å teste ut LinkedIn for å bygge merkevare for selskapet han jobbet for.På ett år nådde han over én million visninger på innleggene sine – og vant prisen til «Årets talent» under Social Media Days 2021. Siden har han holdt foredrag om og hjulpet bedrifter med LinkedIn, sosiale medier og kommunikasjon – deriblant utforming av gode stillingsannonser.
6/29/202228 minutes, 46 seconds
Episode Artwork

7: Du vil ikke lykkes med mangfold i virksomheten før du har lært dette. Kulturforståelse på jobben med rådgiver og foredragsholder Gabriela Sirbu.

Mange virksomheter er avhengig av utenlandsk arbeidskraft og arbeidsinnvandringen har økt jevnt og trutt etter grensene åpnet opp igjen etter pandemien. I dagens arbeidsmarked er vi heldige som fortsatt har noe arbeidsinnvandring, og det kan være mange årsaker til at noen med en annen nasjonal bakgrunn velger å bo og jobbe i Norge. Vi vet at det kan være vanskelig å få seg jobb i Norge hvis du er ny i landet vårt og spesielt hvis du ikke snakker norsk språk. Men det er mange flere utfordringer enn språk når du skal begynne å jobbe i et nytt land. Det er aldri enkelt å være ny på jobben, men hvis du i tillegg er ny til norsk kultur og arbeidsliv, så øker kompleksiteten betraktelig. I denne episoden tar vi for oss kulturelt mangfold på jobben og ser på hva som kan være kritiske suksessfaktorer på din arbeidsplass hvis dere har arbeidstakere med en annen kulturell bakgrunn.Nøkkelen til å lykkes med mangfold og inkludering ligger i kunnskap, og i denne podcasten vil du få innsikt i hva som kan være ulogisk og vanskelig å forstå for utenlandske arbeidstakere, slik at din virksomhet kan tilby bedre og smartere onboardingprogrammer, og kanskje også litt bedre ledelse for mennesker som skal lære seg å manøvrere i norsk arbeidsliv. 
6/22/202232 minutes, 41 seconds
Episode Artwork

6: Ny hjemmekontorforskrift fra 1. juli - dette bør du være oppmerksom på. Praktiske tips fra Arbeidsrettsadvokat Henning M. Heitmann i Sands

Fredag 1. juli iverksettes den nye Hjemmekontorforskriften. Det er ingen store lovmessige endringer på gang, men noen viktige presiseringer i denne nye forskriften som det kan være kjekt å få med seg. I denne episoden gjennomgår Henning M. Heitmann de konkrete endringene og deler noen praktiske råd til hvordan gå frem for å implementere disse kravene i din virksomhet. Du får blant annet tips til den skriftlige avtalen som må utarbeides dersom dere tilbyr hjemmekontor eller hybride arbeidsformer, samt svar på flere arbeidsrettslige og praktiske problemstillinger tilknyttet en hybrid arbeidshverdag.Henning Heitmann er spesialisert innen arbeidsrett og har hatt hovedfokus på dette området i sitt arbeid fra 1999 til dags dato. Han er Aftenpostens jobbekspert på arbeidslivsjus og gir ofte faglige kommentarer til arbeidsrettslige spørsmål i nasjonale medier. Aftenposten omtaler ham som «en av Norges beste arbeidsrettsadvokater». Henning er mye benyttet som foredragsholder innen arbeidsrettsområdet for ledere og HR-rådgivere i privat sektor.
6/15/202227 minutes, 17 seconds
Episode Artwork

5: Ledelse i den nye hybride hverdagen – med Anne Lise Heide og Marianne Mørk Larsen

Jobber du i en virksomhet som har valgt en hybrid hverdag for sine ansatte? Da er det noen forhold som det kan være greit å være oppmerksom på. I denne episoden snakker Anne Lise Heide og Marianne Mørk Larsen om noen av de vanligste problemstillingene virksomheter møter i en hybrid arbeidsdag . Vi snakker om organisasjonskultur, onboarding, hybrid ledelse og den praktiske organiseringen av arbeidet. Og du får selvsagt noen praktisk tips og råd med på veien.
6/8/202230 minutes, 45 seconds
Episode Artwork

4: Short & Sweet: 7 aktuelle tips til en bedre offboardingprosess

Short & Sweet, betyr at det er en litt kortere episode, med noen helt konkrete tips til din HR-hverdag. I denne episoden er det offboarding som står på agendaen. De fleste virksomheter har rimelig god kontroll på sine onboarding-rutiner, men når det kommer til offboarding er det litt mer mangelfullt. Denne er for deg som vil ha noen helt konkrete tips til hva som bør følges opp når noen slutter.
6/1/202215 minutes, 3 seconds
Episode Artwork

3: Hvordan gjøre kultur i praksis, med Esther Amb Pettersen fra Møller Mobility Group

Det er alltid så fascinerende med organisasjoner som er veldig bevisst på sin kultur og jobber systematisk med kultur og verdier i sin hverdag. Møller Mobility Group er en slik organisasjon, og i denne podcasten gir Esther Amb Pettersen noen smakebiter på dette kulturarbeidet.
5/25/202231 minutes, 18 seconds
Episode Artwork

2: Seks C’er som gir deg nøkkelen til en ideell onboarding, med Amin Fard i Preppio

Det er fortsatt onboarding som står på agendaen i Norges nye HR-podcast. Denne uken med Preppio-grúnder Amin Fard som gjest. Amin har nylig lansert «The Employee Onboarding Playbook», en helt ny bok om onboarding, skrevet sammen med en av verdens fremste forskere på onboarding, Talya Bauer. I denne podcasten gir Amin oss en god innføring i rammeverket til Talya Bauer, de 6 c’ene for god onboarding. Her får du nyttige tips til hvordan bygge et godt onboarding-rammeverk for din virksomhet.Her kan du laste ned et gratis kapittel fra «The Employee Onboarding Playbook» med Amin Fard og Talya Bauer. Link: https://f.hubspotusercontent40.net/hubfs/2730741/Downloadable%20Content/Preppio%20Employee%20Onboarding%20Book_6Cs%20Chapter%20Excerpt.pdf
5/18/202229 minutes, 26 seconds
Episode Artwork

1: Hvordan lykkes med onboarding, med Ellen Jorunn Bergem i OBOS

Det føles helt naturlig å sparke i gang Norges nye HR-podcast med temaet onboarding. Nettopp fordi onboarding handler om å gi folk en god start, og fordi gode onboardingrutiner er noe med det første som må på plass når du skal bygge et godt fundament for kompetansearbeidet i en virksomhet. I OBOS jobber man med å få til Norges råeste onboarding, og vi kan trygt si at de er på god vei. I denne episoden deler Ellen Jorunn Bergem verdifull innsikt fra deres onboarding-strategi, der HR, faddere og ledere jobber tett sammen for å gi alle nye ansatte en best mulig start på sin karriere hos OBOS. Tusen takk for verdifull deling og inspirasjon.
5/11/202232 minutes, 32 seconds