NAV-direktøren inviterer gjester til en raus halvtime der de utforsker aktuelle temaer for velferdssamfunnet og livene vi lever.
Psykisk helse, vold og rus - hvordan kan vi hjelpe menn bedre?
Menn topper noen skumle statistikker, og mannsutvalget har lagt fram sine forslag til hvordan dette kan snu. Hans Christian får besøk av utvalgsleder, Claus Jervell. Noen som allerede jobber med løsninger er tilbudet "Mann om bord", hvor det skal være enkelt for gutter og menn å søke etter hjelp. Erik Låne Solbu forklarer oss hvordan det kan gjøres.
5/8/2024 • 37 minutes, 17 seconds
- Nav er Stasi som faen
"Stasi som faen", er hvordan Berit Hafsmo fra NRK podkasten "Skitbyen" beskriver Nav. Hun og sønnen Ole Martin Hafsmo gjester denne ukas Holtes Halve. Hans Christian finner ut hva hun legger i den beskrivelsen, samt hvordan Berit alltid har klart å ha en stå på-vilje, en evig styrke og et smittende godt humør livet har gitt henne utfordringer.
4/25/2024 • 29 minutes, 48 seconds
Ola velges fortsatt foran Ali - kompetansen vi ikke har råd til å gå glipp av
Det er fortsatt slik at arbeidsgivere, ofte ubevisst, diskriminerer. Ofte er det de med flerkulturell bakgrunn som opplever å ikke få jobb basert på fordommer. Dette er verdifull kunnskap og mennesker samfunnet trenger. I denne episoden kommer Faten Lubani fra Globale Sandefjord og forteller hvordan de kobler mangfold til verdiskapning, og VG-kommentator Shazia Majid som er en sterk stemme i inkluderings- og mangfoldsdebatten.
4/10/2024 • 30 minutes, 56 seconds
Ignorert eller inkludert - å få innpass i arbeidslivet med rullestol
Sally Kamara er en aktivist og et kjent ansikt for mange. I denne episoden ser vi på hvilke utfordringer noen med nedsatt funksjonsevne ofte møter på, både i jobbsituasjoner og i hverdagen ellers. Hvilke holdninger folk har, og hvordan arbeidsgivere kan hjelpe til å inkludere.
3/20/2024 • 34 minutes, 44 seconds
Utbrent, deprimert og diffuse smerter – hvorfor er kvinner sykere enn menn?
Langt flere kvinner enn menn blir sykemeldt eller står helt utenfor arbeidslivet på grunn av helseutfordringer. Har kvinner andre forutsetninger for å stå i et langt arbeidsliv – som tross alt er designet for menn? Og hva kan vi gjøre med det? Hans Christian Holte har besøk av en av Norges fremste kvinnehelseekspert og lege Guri Majak, og sjefslege i NAV Marit Hermansen.
3/8/2024 • 32 minutes, 11 seconds
Petter Stordalen og veien til et mer romslig arbeidsliv
Hans Christian Holte og Petter Stordalen diskuterer utenforskapet og hva næringslivet kan gjøre for å skape et arbeidsliv med plass til flere.
12/7/2023 • 35 minutes, 13 seconds
Det unge utenforskapet
Altfor mange unge står utenfor arbeidsliv og utdanning. Mange av disse har aldri kommet seg ut i jobb eller studier. Hvorfor er det slik, og hva kan vi gjøre for å dytte flere innafor?Hans Christian Holte får besøk av veileder Philip Lyding ved Jobbskolen i Kristiansand, og forsker Ragnhild Ekelund fra NAVs kunnskapsavdeling, som forsker på blant annet unge uføre.
11/22/2023 • 32 minutes, 46 seconds
Når de voksne sliter: Barnas perspektiv
Vi ser nærmere på utenforskapet fra barnas perspektiv: Hvordan påvirker foreldrenes utenforskap de små? Og hva kan NAV gjøre for å sikre at barn blir ivaretatt når foreldrene er i kontakt med NAV? Gjester barneombud Inga Bejer Engh og forsker Kari Killén forklarer Hans Christian Holte hvorfor barna aldri må glemmes, og hvilke konsekvenser fattigdom og utenforskap får for dem.
11/8/2023 • 31 minutes, 25 seconds
Petter og de som havner utenfor
TV2s Petter Nyquist har bodd på gata og i en av de beryktede kommunale blokkene i Oslo. I denne episoden besøker han NAV-direktørens podkast og forteller om hvilke hindringer samfunnet lager for de som har falt utenfor og hvor viktig det er å ha noen å bry seg om.
10/25/2023 • 33 minutes, 21 seconds
Utenforskap - det store bildet
I sesong to spør Hans Christian Holte hvem de som står utenfor arbeidslivet er, og hvordan vi best kan hjelpe dem. Fungerer systemet slik det er i dag, eller gjør systemet de som står utenfor en bjørnetjeneste? I første episode tar NAVs statistikksjef Ulf Andersen og forsker Tonje Fyhn oss gjennom tallenes tale og den nyeste forskningen.
10/11/2023 • 39 minutes, 38 seconds
Seniorkraften
Noen drømmer om å gå av med pensjon, mens andre ikke vil slutte selv når de har fylt 70. Norge trenger arbeidskraft og det viktig at flere står lengre i jobb. Er alder en hindring, og hva kan vi gjøre for å sikre at de som vil og kan jobbe får mulighet til det? Mette Bugge jobber nå for fullt som frilanser etter at hun fylte 70 og måtte slutte i jobben som sportsjournalist i Aftenposten. Før hun sluttet skrev hun boken Senior - Veien til et langt og lykkelig arbeidsliv. Anne Grethe Solberg er sosiolog og har nylig forsket på hvordan eldre opplever jobbsøkerprosessen. Hun har også skrevet bøker. I 2015 kom hun med boken Et helt menneske i en halv kropp, der hun snakker om mestring og viljestyrke. Om hvordan hun, etter at hun ble skutt av sin fraseparerte ektemann, klarte å komme seg på bena igjen.
6/7/2023 • 38 minutes, 48 seconds
Ukrainske flyktninger
Mot slutten av 2023 kan Norge ha tatt imot nærmere 70 000 ukrainske flyktninger.Hva kreves av en flyktning og hva kreves av samfunnet rundt? Hva er barrierene for å komme i jobb? Da Inna Horbach fra Kiev var på vinterferie i Oslo i 2022, startet krigen i Ukraina. Nå jobber hun med å bosette ukrainere. Marie Giil er oppvekstsjef i Rendalen, en av kommunene som har tatt imot flest ukrainske flyktninger.Sammen med arbeids- og tjenestedirektør i NAV, Sonja Skinnarland, og NAV-direktør Hans Christian Holte, reflekterer de rundt hva som kreves av offentlige etater, kommuner og flyktningene selv for å komme inn i det norske samfunnet.
5/24/2023 • 38 minutes, 23 seconds
Jan Grue
Jan Grue viser nyansene i et liv med funksjonshemning og begrensningene han møter i samfunnet.Grue er forfatter og professor ved institutt for sosiologi og samfunnsgeografi. Han er også født med en muskelsykdom som gjør at han sitter i rullestol.I Holtes halve møtes NAV-direktør Hans Christian Holte og Jan Grue til en samtale om språket, hjelpeapparatet, og hva som kan gjøre at vi forstår hverandre litt bedre. Hva må til for at funksjonshemmede skal komme i jobb? Hvilke hindre legger samfunnet for å delta fullt ut? Kan du både være vellykket og samtidig trenge hjelp?
5/10/2023 • 37 minutes, 31 seconds
Eldrebølgen 2023
Eldrebølgen skyller over oss. De gamle blir igjen på bygda, de unge vokser opp i byen. Nå haster det med tiltak.Anne Ekornholmen er politisk redaktør i Nationen. Hun har et stort hjerte for bygda, og mener distriktspolitikk må gjennomsyre alle politikkområder. Astri Syse forsker ved FHI og tror vi framover må regne med mindre utbredte helsetjenester og flere demente. Er det noe håp?Hvordan satser man på de unge i et aldrende samfunn? Hva skjer med samfunnet når befolkningen endres så kraftig? Hva betyr det for velferdstjenestene at vi mangler arbeidskraft.
4/27/2023 • 36 minutes, 48 seconds
Gjeld
En av fire har brukt kredittkort for å betale mat eller strøm, sier forbrukerøkonom Derya Incedursun. Både Incedursun og gjeldsrådgiver Arman Vestad har tidligere levd med skam og bekymringer rundt å ha lite penger. De ønsker mer åpenhet om pengeproblemer. Sykdom, skilsmisse, arbeidsledighet eller dyrtid; årsakene til dårlig råd og gjeld kan være mange. I denne episoden deler Incedursun og Vestad erfaringer og råd om hvordan en kan få kontroll på økonomiske problemer. Å leve med dårlig økonomi kan gå på helsa løs. Likevel er det knyttet stor skam til det å ikke ha kontroll på økonomien.Er du bekymret for økonomien din? Visste du at NAV har egen gjeldsrådgivningstelefon? Jo før du tar kontakt, jo bedre.
4/13/2023 • 38 minutes, 7 seconds
Kunstig intelligens i velferdsstaten
Kunstig intelligens er kommet for å bli. Hvordan skal velferdssamfunnet forholde seg til det? Kan samfunnet bli mer rettferdig med kunstig intelligens? Eller blir vi alle ofre for maskinenes makt? Og hva har rømt oppdrettsfisk og velferdsstaten til felles?Fysiker Robindra Prabhu gikk fra forskning ved sveitsiske CERN for å utvikle kunstig intelligens og tjenester i NAV.2022 var året da kunstig intelligens forlot laben, sier NTNU-forsker Inga Strümke.Kunstig intelligens endrer måten vi styrer samfunnet radikalt, sier UiO- jurist Jon Christian Fløysvik Nordrum. De tre møtes i Holtes halve.Ordliste for episoden:- Kunstig intelligens (KI) – på engelsk artificial intelligens (AI) – er informasjonsteknologi som justerer sin egen aktivitet og derfor tilsynelatende framstår som intelligent.- Maskinlæring er en gren av KI der man bruker statistiske metoder for å la datamaskiner selv finne mønstre i store datamengder. Man sier derfor at maskinen lærer i stedet for å bli programmert.
3/23/2023 • 36 minutes, 41 seconds
Fedrekvoten 30 år!
I 1990 tok bare to prosent av fedrene ut permisjon med barna. Så kom fedrekvoten. Alexander Read fra tv-serien «Mina og meg» er i pappapermisjon nå, men strever med å legge voksenlivet fra seg og fokusere fullt ut på datteren. Han mener at verdien av fedrekvoten ikke kan måles, og at tiden vi setter av er det viktigste vi gjør. Sosiolog Frøydis Bakken forsker på foreldrepenger og hvor fornøyde kvinner og menn er med lengden på permisjonen. Hva er verdien av at begge foreldre er hjemme med et barn? Og hvorfor tar flertallet av fedrene bare kvoten de blir tildelt? Vi feirer fedrekvoten 30 år!
3/8/2023 • 31 minutes, 28 seconds
Depresjon - åpenhet og prisen
Lars Erik Lund er konsernsjef for strategi og bærekraft i Veidekke. Han har også diagnosen depresjon.24. august 2021 skrev Lund en Facebook-post der han beskrev hvordan han hadde det. I etterkant har han fått mye ros, men åpenheten har hatt sin pris. I Holtes Halve møter han psykologispesialist Helene Aronsen Wickholm. Hun mener Lars Erik Lunds historie er et fint eksempel på hvordan åpenhet kan brukes som et verktøy til trygghet i jobbsammenheng. Men hvor åpen bør man være om psykiske utfordringer? Hva kan arbeidsgivere gjøre for å se nyansene i sine ansatte? Og hva kan vi som kolleger gjøre for å se og høre hverandre?
2/22/2023 • 27 minutes, 29 seconds
Fattig
Kaisa Hansen-Suckow vokste opp i fattigdom, og sto selv i matkø for tre år siden. Tone Fløtten har forsket på fattigdom i 30 år. I hennes siste prosjekt har hun kartlagt hvem som står i matkø hos Frelsesarmeen. Hvordan forholder samfunnet seg til de fattige? Har vi med de økte prisene fått en ny gruppe fattige i Norge?
2/8/2023 • 44 minutes, 28 seconds
Filmen Krigere - de utenfor
Berat Jusufi havnet i fengsel som tenåring. Nå jobber han i NAV og hjelper ungdom ut av kriminelle mijøer. Historien om Berat og en av ungdommene ble til dokumentaren «Krigere». Hva gjør den enkelte og samfunnet for å hjelpe de som kommer skeivt ut? Og hvor går grensen mellom jobb og privatliv, når man brenner for det man gjør?
2/8/2023 • 40 minutes
Velkommen
NAV-direktøren inviterer gjester til en raus halvtime der de utforsker aktuelle temaer for velferdssamfunnet og livene vi lever.