Winamp Logo
Hjernekassen på P1 Cover
Hjernekassen på P1 Profile

Hjernekassen på P1

Danish, Sciences, 1 season, 544 episodes, 6 days, 3 hours, 39 minutes
About
Peter Lund Madsen får hver uge besøg af eksperter i studiet. Alle emner kan blive belyst - lige fra menneskekroppens tarmflora til ekspeditioner på fremmede planeter. Og værten sørger altid for at binde historierne sammen med sin egen personlige ekspertise inden for hjernevidenskab og psykiatri.
Episode Artwork

TEASER: Vandring

Hvad sker der i hjernen, når man vandrer? Hvad kan vandring gøre ved stress? Hvor langt skal man gå for at slappe helt af? Hvad sker der, når hjernen er "helt tom"? Hvordan møder verden oftest en ensom vandrer? Hvordan undgår man angst og ensomhed? Hvilke eventyr kan man møde, hvis man tør vandre ud i det blå? Glæd dig til dagens episode, som du nu kan høre i DR Lyd. Vært: Peter Lund Madsen. Gæster: Dorthe Carlsen.
5/14/202439 seconds
Episode Artwork

TEASER: Amagerdreng

Hvordan var det at vokse op på Amager i 60'erne og 70'erne? Hvad er forskellen på at være ung dengang og nu? Hvilke begivenheder var skelsættende på Amager dengang? Hvor meget betød motorcykelbanderne for ungdomslivet på Amager dengang? Hvordan har Amager udviklet sig siden dengang? Glæd dig til dagens episode, som du nu kan høre i DR Lyd. Vært: Peter Lund Madsen. Gæster: Brian Holm.
5/7/202443 seconds
Episode Artwork

TEASER: Kunstig bevidsthed

Hvordan er udsigterne for, at kunstig intelligens bliver selvbevidst? Hvordan kan vi bedst udnytte kunstig intelligens? Hvad kan den kunstige intelligens nu? Hvor hurtigt udvikler den sig? Skal vi være bange for, at kunstig intelligens bliver selvstændig og overtager verdensherredømmet? Glæd dig til dagens episode, som du nu kan høre i DR Lyd. Vært: Peter Lund Madsen. Gæster: Maja Hojer Bruun og Thomas Bolander.
4/30/202448 seconds
Episode Artwork

TEASER: Filmens virkemidler

Hvordan får man os til at gyse i biografen? Hvad får os til at græde? Hvilke områder i hjernen er mest på arbejde i biografen? Hvordan arbejder en filminstruktør? Hvordan skriver man en god anmeldelse? Glæd dig til dagens episode, som du nu kan høre i DR Lyd. Vært: Peter Lund Madsen. Gæst: Martin Schmidt og Christian Monggaard.
4/23/202443 seconds
Episode Artwork

TEASER: Skovbørn

Hvad sker der i hjernen, når man bruger dagen udendørs? Hvad er det, naturen kan give os i denne ultramoderne verden fyldt med skærme og kunstig intelligens? Hvordan laver man sin egen private børnehave? Hvad er det vigtigste at give de små børn med videre ud i skolelivet? Glæd dig til dagens episode, som du nu kan høre i DR Lyd. Vært: Peter Lund Madsen. Gæst: Jacob Gram Alsing, Nina Farbmacher og Kira Krøis Ursem.
4/16/202431 seconds
Episode Artwork

TEASER: Krig og fred

Hvorfor er det så vigtigt at støtte de danske veteraner? Hvordan opfatter Rusland og russerne sig selv som en stormagt? Hvad kan der ske for en måske lidt for åbenmundet militærattaché? Hvordan er det at være udsendt dansk soldat? Hvordan ser Europas verdenssyn ud set fra Kina? Glæd dig til dagens episode, som du nu kan høre i DR Lyd. Vært: Peter Lund Madsen. Gæst: Carsten Rasmussen.
4/9/202443 seconds
Episode Artwork

TEASER: ALS

Hvad er ALS? Hvordan opdager man ALS? Hvilke symptomer er der forbundet med ALS? Hvordan kan man behandle ALS? Hvor lang tid kan man leve med ALS? Hvordan kan man forberede sig på at dø af ALS? Glæd dig til dagens episode, som du nu kan høre i DR Lyd.
4/2/202435 seconds
Episode Artwork

TEASER: Hybridskole

Hvad er en hybridskole? Hvad er fordelene ved at have alle ungdomsuddannelser under samme tag? Hvad er ulemperne? Hvordan kan en hybridskole styrke både det faglige og det sociale miljø? Hvorfor søger de unge til Struer? Hvad er det for et campus man har i byen? Og hvad er der så specielt ved Struer? Glæd dig til dagens episode, som du nu kan høre i DR Lyd.
3/26/202441 seconds
Episode Artwork

TEASER: Stroke

Hvad vil det sige at få et stroke? Hvad er symptomerne på et stroke? Hvad skal man gøre, hvis man oplever nogle af symptomerne? Hvad betyder det at reagere hurtigt? Hvad kan lægerne gøre? Hvordan kan man genoptræne efter et stroke? Hvordan kan stroke forebygges? Glæd dig til dagens episode, som du nu kan høre i DR Lyd.
3/19/202453 seconds
Episode Artwork

Serviceepisoder

Peter Lund Madsen får hver uge besøg af eksperter i studiet. Alle emner kan blive belyst - lige fra menneskekroppens tarmflora til ekspeditioner på fremmede planeter. Og værten sørger altid for at binde historierne sammen med sin egen personlige ekspertise inden for hjernevidenskab og psykiatri. Glæd dig til dagens episode, som du nu kan høre i DR Lyd.
3/12/202441 seconds
Episode Artwork

TEASER: Krig i Jernalderen

Hvilken slags krige førte man i jernalderen? Hvordan samlede man sine hære? Hvilke våben brugte man? Hvordan var jernalderkrigeres hjerner opbygget? Hvordan kan man finde ud af det så mange år efter? Hvilke fund har man gjort i Danmark? Hvem var den største krigsherre i jernalderen? Glæd dig til dagens episode, som du nu kan høre i DR Lyd.
3/5/202447 seconds
Episode Artwork

TEASER: Retsarkæologi

Hvad er retsarkæologi? Hvordan bruger man retsarkæologi i efterforskning af kriminalsager? Hvordan lokaliserer man en skjult grav? Hvorfor kan et trænet øje finde frem til skjulte grave... selv efter 1000 år? I hvilke kendte mordsager har retsarkæologien spillet en rolle i efterforskningen? Glæd dig til dagens episode, som du nu kan høre i DR Lyd.
2/27/202451 seconds
Episode Artwork

TEASER: Folkeskolelærer

Hvordan bliver man en god lærer? Hvad skal der til for at få ro i klassen? Hvordan kan vi dyrke de bedste hjerner? Hvordan kan man få alle med i undervisningen? Er lærergerningen et kald? Hvad er det bedste ved at være lærer? Hvad er det værste ved at være lærer? Glæd dig til dagens episode, som du nu kan høre i DR Lyd.
2/20/202451 seconds
Episode Artwork

TEASER: Inflammatoriske tarmsygdomme

Hvorfor er tarmen tabu? Hvordan fungerer vores tarmsystem? Hvorfor siger man, at tarmen er en del af hjernen? Hvilke sygdomme skal vi holde øje med? Hvad skal der til for at behandle inflammatoriske tarmsygdomme? Hvilken tarmforskning er der mest brug for? Glæd dig til dagens episode, som du nu kan høre i DR Lyd.
2/13/202449 seconds
Episode Artwork

TEASER: Marinebiologi

Hvor klog er en guldfisk og hvad er det klogeste dyr i havet? Hvad er et koralrev? Hvordan studerer man undervandsdyr? Hvor finder man Nemo? Hvordan står det i det hele taget til med livet under vandet? Glæd dig til dagens episode, som du nu kan høre i DR Lyd.
2/6/202446 seconds
Episode Artwork

En vigtig besked fra Hjernekassen på P1

Kære lyttere. Fremover vil podcastversionen af Hjernekassen på P1 udkomme eksklusivt i appen DR Lyd. Du kan høre dagens episode lige her i DR Lyd.
1/30/20241 minute, 10 seconds
Episode Artwork

Joannahuset

Hvad er Joannahuset? Hvad har det med Kim Larsen at gøre? Hvem kommer i Joannahuset? Hvilken hjælp kan man få der? Hvordan kan verden være helt anderledes set fra et børneperspektiv? Hvilke problemer har børn og unge? Hvorfor er det vigtigt at inddrage børn og unge i beslutninger om deres eget liv? Hvad er de voksnes rolle? Vært: Peter Lund Madsen. Gæst: Jette Wilhelmsen, Hanne Warming og Amalie Georg Smistrup. Redaktør: Morten Krøgholt.
1/23/202456 minutes, 6 seconds
Episode Artwork

Arkæologi og formidling

Hvad er så interessant ved fortidslevn? Hvor kedeligt kan det præsenteres? Hvad er specielt ved MOMU - Moesgaard Museum? Hvordan kan man gøre fortiden levende? Hvad har en tyrkisk nobelprismodtager med MOMU at gøre? Hvad gjorde Marsk Stig til en gangster? Hvordan er det at være sneet inde på hospitalet sammen med Grauballemanden? Vært: Peter Lund Madsen. Gæst: Pauline Asingh. Redaktør: Morten Krøgholt.
1/16/202456 minutes, 9 seconds
Episode Artwork

Parkinsons sygdom

Hvad er Parkinsons sygdom? Hvem får Parkinsons sygdom? Hvilke symptomer får man? Hvordan er det at leve med Parkinsons? Hvordan behandler man Parkinsons sygdom? Hvordan forsker man i Parkinsons? Hvordan ser fremtiden ud for behandling af Parkinsons sygdom? Vært: Peter Lund Madsen. Gæster: Jette Oppelstrup og Anne-Mette Hejl. Redaktør: Morten Krøgholt.
1/9/202456 minutes, 10 seconds
Episode Artwork

Jellingstenen

Hvad er Jellingstenen? Hvor gammel er Jellingstenen? Hvad står der på Jellingstenen? Hvorfor er det så interessant, hvad der står på den sten? Er der flere sten med runeskrift? Hvad står der på de andre? Hvorfor er Jellingstenen den vigtigste? Hvem var Harald Blåtand? Hvem var Gorm og Thyra? Hvad lavede de allesammen? Vært: Peter Lund Madsen. Gæster: Adam Bak. Redaktør: Morten Krøgholt.
1/2/202456 minutes, 5 seconds
Episode Artwork

Nationalbanken

Hvad gemmer der sig af hjerneaktivitet bag Nationalbankens tykke mure? Hvad laver de i Nationalbanken? Hvad laver en Nationalbankdirektør? Hvorfor er det vigtigt at vi har Nationalbanken? Hvilken rolle har Nationalbanken haft gennem historien? Vært: Peter Lund Madsen. Gæster: Signe Krogstrup og Thomas Harr. Redaktør: Morten Krøgholt.
12/26/202354 minutes, 11 seconds
Episode Artwork

Julemanden

Hvad sker der med julen i år? Hvilket humør er julemanden i? Har han fået repareret sin kane? Hvordan går det med digitaliseringen? Er der flere metoo-sager på værkstedet? Hvordan skal det hele dog ende? Vært: Peter Lund Madsen. Gæster: Cecilie Frøkjær, Poul Nesgaard og Julemanden. Redaktør: Morten Krøgholt.
12/19/202356 minutes, 4 seconds
Episode Artwork

Beredskabet

Hvad er beredskabet? Hvilke opgaver har beredskabet? Hvad skal der til for at man kan blive en del af beredskabet? Hvordan er det at være på døgnvagt? Hvad kan vi selv gøre i hverdagen for at lette beredskabets arbejde? Hvilke scenarier findes der beredskabsplaner for? Vært: Peter Lund Madsen. Gæster: Dennis Henriksen og Tim Ole Simonsen. Redaktør: Morten Krøgholt.
12/12/202356 minutes, 11 seconds
Episode Artwork

Opdagelsesrejsende

Hvad vil det sige at være opdagelsesrejsende? Hvilke ekspeditioner har været de mest spændende? Hvem er de opdagelsesrejsende og hvad har de opdaget? Hvor mange danske opdagelsesrejsende har der været? Hvad har de opdaget? Hvordan kan man blive opdagelsesrejsende og komme med på en ekspedition? Vært: Peter Lund Madsen. Gæster: Line Friis Frederiksen. Redaktør: Morten Krøgholt.
12/5/202357 minutes
Episode Artwork

Skydning

Hvilke typer af våben indgår i skydesport? Hvilke egenskaber er vigtige for en dygtig skytte? Hvordan forbereder man sig mentalt på at trykke på aftrækkeren? Hvem kan blive en god skytte? Hvor kan man dyrke skydesport? Hvorfor er skydning efter mål sundt for sjælen? Hvad kan skydning gøre for koncentrationsevnen? Vært: Peter Lund Madsen. Gæster: Charlotte Jakobsen og Kristian Pedersen. Redaktør: Morten Krøgholt.
11/28/202356 minutes, 11 seconds
Episode Artwork

Johnny Reimar

Hvem er Johnny Reimar? Hvad har han udrettet? Hvilke legendariske kunstnere har han udgivet plader med? Hvordan var det at være rockstjerne i 60'erne? Hvordan er det i dag? Hvad er Oktoberfest? Hvordan startede Birthe Kjærs karriere? Hvorfor kom smølferne til Danmark? Vært: Peter Lund Madsen. Gæster: Johnny Reimar. Redaktør: Morten Krøgholt.
11/21/202356 minutes, 11 seconds
Episode Artwork

Advokat

Hvad laver en advokat? Hvad er forskellen på en anklager og en forsvarer. Hvordan forbereder man et forsvar. Hvilke taktiske overvejelser indgår i processen? Hvordan er det at forsvare kendte politikere? Hvordan forløb sagen mod Peter Brixtofte... og Inger Støjberg? Hvad er forskellen på en almindelig retssal og en rigsret? Hvad er advokatsamfundet? Hvorfor er det så vigtig en del af vores demokrati og retssamfund? Vært: Peter Lund Madsen. Gæster: René Offersen og Andrew Hjuler Crichton. Redaktør: Morten Krøgholt.
11/14/202357 minutes
Episode Artwork

Livet på en ø

Hvordan er det at leve på en ø? Hvad er specielt ved de fællesskaber, man kan have på en ø? Hvad er fordelene ved at leve på en ø? Hvad er ø-kuller? Hvordan undgår man at få ø-kuller? Hvordan kan man forberede sig på at leve afsondret fra resten af verden? Hvad er helt specielt ved at leve på Ærø? Hvad har digitaliseringen betydet for ø-livet? Gæster: Nina Rydahl og Peter Hansted. Vært: Peter Lund Madsen. Redaktør: Morten Krøgholt.
11/7/202356 minutes, 9 seconds
Episode Artwork

De tidligste skriftsprog

Hvor kommer skriften fra? Hvornår opstod de tidligste skriftsprog? Hvorfor opstod der skriftsprog? Hvordan har skriftsprog udviklet sig? Hvad var de første emner, mennesker skrev til hinanden om? Hvad fortæller skriftsprog om mennesket for 5000 år siden? Vært: Peter Lund Madsen. Gæst: Ulla Koch. Redaktør: Morten Krøgholt.
10/31/202357 minutes
Episode Artwork

Inge Lehmann

Hvem var Inge Lehmann? Hvilke opdagelser gjorde Inge Lehmann verdensberømt? Hvad betyder hendes forskning for seismologi og geofysik i dag? Hvordan var det at være kvinde og forsker i starten af forrige århundrede? Hvad kan vi lære af Inge Lehmanns liv og forskning i dag? Vært: Peter Lund Madsen. Gæster: Trine Dahl-Jensen, Lif Lund Jacobsen og Lotte Kaa Andersen. Redaktør: Morten Krøgholt.
10/24/202356 minutes, 11 seconds
Episode Artwork

Planters udviklingshistorie

Hvor kommer planterne fra? Hvem kom først, planter eller mennesker? Hvordan opstod de første planter på jorden? Hvordan så de ud? Hvad kunne de? Har planter følelser? Hvor fintfølende er planters sanseapparat i forhold til menneskers? Vært: Peter Lund Madsen. Gæst: Michael Broberg Palmgren. Redaktør: Morten Krøgholt.
10/17/202357 minutes
Episode Artwork

Stress-sygemeldinger

Hvorfor er stress i de senere år blevet til en diagnose, som flere og flere bliver sygemeldt med? Hvad er systemstress? Hvorfor får vi stress? Hvad sker der i hjernen under stress? Hvordan kan vi forebygge stress? Vært: Peter Lund Madsen. Gæster: Birgitte Sølvstein og Maj Thorsen. Redaktør: Morten Krøgholt.
10/10/202356 minutes, 3 seconds
Episode Artwork

Børn og unge med depression

Hvad er affektive lidelser? Hvor udbredt er depression og mani blandt børn og unge? Hvor kan man finde hjælp? Hvad kan man hjælpe med? Hvorfor får så mange børn og unge depression? Hvordan kan vi forebygge at det sker? Vært: Peter Lund Madsen. Gæster: Maj Vinberg og Jeppe Plesner. Redaktør: Morten Krøgholt.
10/3/202356 minutes, 12 seconds
Episode Artwork

Jordens indre

Hvordan bliver vulkaner dannet? Hvad er tektoniske plader? Hvordan har kontinenterne udviklet sig? Hvad er der allerinderst i jorden? Hvor findes der lava? Hvorfor er der jordskælv? Hvordan måler man det hele? Hvad vil der ske i fremtiden? Vært: Peter Lund Madsen. Gæster: Klaus Mosegaard og Christian Tegner. Redaktør: Morten Krøgholt.
9/26/202357 minutes
Episode Artwork

Birthe Kjær

Hvordan ser Danmark ud set fra scenekanten? Hvordan er det at være danskpopsangerinde? Hvad betyder den knaldrøde gummibåd? Hvordan lærer man alle de tekster udenad? Hvor vigtig er respekten for publikum? Hvordan har danskpoppen det i dag i forhold til i gamle dage? Vært: Peter Lund Madsen. Gæst: Birthe Kjær. Redaktør: Morten Krøgholt.
9/19/202356 minutes, 3 seconds
Episode Artwork

Diagnoser i ungdommen

Hvordan er det at få en diagnose som ung? Hvad kendetegner spiseforstyrrelser? Hvordan fungerer det psykiatriske system? Hvordan kan det forbedres? Hvad er SocialSpace? Hvordan kan man forbedre diagnosesystemet for ungdommen? Hvordan kan vi øge trivsel i ungdommen? Vært: Peter Lund Madsen. Gæst: Freja Sangild Boysen. Redaktør: Morten Krøgholt.
9/12/202356 minutes, 4 seconds
Episode Artwork

Det danske vejr er...

Hvordan forudsiger man vejret? Hvad siger skyerne os? Hvordan bliver man meteorolog? Hvordan ændrer det danske vejr sig? Hvad kendetegner en koldfront? Hvorfor bliver det regnvejr? Hvilken slags vejr er det bedste? Vært: Peter Lund Madsen. Gæster: Jesper Eriksen og Eigil Kaas. Redaktør: Morten Krøgholt.
9/5/202356 minutes, 11 seconds
Episode Artwork

Jorden før mennesket

Hvad skete der på jorden før vi mennesker kom til? Hvordan finder vi ud af det? Hvordan vil kontinenterne tage sig ud om 250 millioner år hvis de fortsætter i samme bane som nu? Hvem var Alice Rasmussen? Var Grønland engang en tropeø? Hvad fortæller fossiler os? Vært: Peter Lund Madsen. Gæster: Jesper Milàn og Lars Stemmerik. Redaktør: Morten Krøgholt.
8/29/202357 minutes
Episode Artwork

Fodbold

Hvad har fodbold med hjerneforskning at gøre? Hvordan bruger man neurokognitiv forskning i topfodbold? Hvordan finder man nye talenter? Hvordan analyserer og optimerer man adfærden i en elitefodboldtrup? Hvordan hjælper hjerneforskningen topklubber til bedre resultater? Vært: Peter Lund Madsen. Gæst: Jes Buster Madsen. Redaktør: Morten Krøgholt.
8/22/202357 minutes
Episode Artwork

ADHD

Hvorfor får flere børn og unge stillet diagnoser som angst, depression og ADHD? Hvordan har de neuropsykiatriske lidelser udviklet sig i de seneste år? Hvilke neuropsykiatriske lidelser er mest almindelige hos børn? Hvordan er det at leve med diagnosen ADHD? Hvordan kan man bedst hjælpe børn og unge med neuropsykiatriske lidelser? Vært: Peter Lund Madsen. Gæster: Jakob Ørnberg, Pernille Darling Rasmussen og Jeppe Plesner. Redaktør: Morten Krøgholt.
8/15/202356 minutes, 11 seconds
Episode Artwork

Hvad siger stemmerne?

Hvordan er det at leve med stemmer? Hvad siger stemmerne? Hvordan kan stemmer være positive? Hvordan kan man lære at leve med stemmerne? Hvordan kan vi nedbryde tabu om stemmehøring? Vært: Peter Lund Madsen. Gæster: Michael Cidlik, Sarah Fuglsang og Trevor Eyles. Redaktør: Morten Krøgholt.
8/8/202357 minutes
Episode Artwork

Historien om Menneskehjernen

Hvor kommer vi fra? Hvor skal vi hen? Hvordan er livet opstået? Hvor meget kan dyr huske? Hvad kan dyrene, som vi ikke kan? Hvordan har menneskehjernen givet alle de andre hjerner så meget baghjul? Hvorfor sover vi? Hvilken farve var Peters første cykel? Hvornår kan man se noget om det altsammen i fjernsynet? Vært: Morten Krøgholt. Gæster: Peter Lund Madsen og Thomas Thaulov Raab. Redaktør: Morten Krøgholt.
6/27/202356 minutes, 11 seconds
Episode Artwork

Politijagt

Hvordan er livet som færdselsbetjent? Hvilken slags mennesker overtræder færdselsloven? Hvordan møder man på bedste måde en lovovertræder? Hvordan var det som udlænding at komme til Danmark i 60'erne? Hvad er det bedste ved at være politibetjent? Hvad er det værste ved en politijagt? Vært: Peter Lund Madsen. Gæst: Vlado K. Lentz. Redaktør: Morten Krøgholt.
6/20/202356 minutes, 10 seconds
Episode Artwork

Et liv efter psykiatrien

Hvad er det mest grænseoverskridende ved at være indlagt på en psykiatrisk afdeling? Hvordan er det at være psykiatrisk patient? Hvordan er det at tage medicin? Hvad er det bedste ved psykiatrien? Hvad er det værste? Hvordan er det at slippe ud på den anden side og være medicinfri? Vært: Peter Lund Madsen. Gæst: Kirstine Harpelunde Mikkelsen. Redaktør: Morten Krøgholt.
6/13/202356 minutes, 11 seconds
Episode Artwork

Hospice

Hvad er et hospice? Hvad laver man på et hospice? Hvordan er det hver dag at møde mennesker der skal dø? Hvordan dør man på den bedste måde? Hvordan kan man gøre den sidste tid mindst ubehagelig? Hvad er de mest almindelige sidste ord? Vært: Peter Lund Madsen. Gæster: Sidsel Kjær, Ragnhild Rabjerg og Bente Bramming. Redaktør: Morten Krøgholt.
6/6/202356 minutes, 10 seconds
Episode Artwork

Mistrivsel hos børn og unge

Hvorfor mistrives så mange børn og unge i dag? Hvor kommer al den angst og depression fra? Hvad sker der i de unge hjerner? Hvordan kan man hjælpe børn og unge med at finde ro i sindet? Vært: Peter Lund Madsen. Gæster: Jeppe Plesner, Nina Tejs Jørring og Per Hove Thomsen. Redaktør: Morten Krøgholt.
5/30/202356 minutes, 11 seconds
Episode Artwork

Pårørende til hjerneskadet

Hvordan er det at være pårørende til et menneske med en hjerneskade? Hvad kan man gøre for at hjælpe vedkommende og sig selv bedst muligt? Hvad skal man ikke gøre? Hvordan kan man få hjælp til at tackle alle hverdagens udfordringer? Hvordan kan professionelle bedst hjælpe pårørende til et menneske med en hjerneskade? Gæster: Marianne Rolin og Annette Sørensen. Vært: Peter Lund Madsen. Redaktør: Morten Krøgholt.
5/23/202356 minutes
Episode Artwork

Justitsfejl

Hvordan kan der ske fejl i retssystemet? Hvilke eksempler er der på fejl begået i forbindelse med kriminalsager? Hvorfor er det danske retssystem ikke fejlfrit? Hvad kan man gøre for at reducere antallet af justitsfejl? Gæster: Kristina Kepinska Jakobsen og Bent Isager-Nielsen. Vært: Peter Lund Madsen. Redaktør: Morten Krøgholt.
5/16/202356 minutes, 10 seconds
Episode Artwork

Afhøringsteknik

Hvilke teknikker kan man bruge, når man skal afhøre et andet menneske? Hvad skal man tage særligt hensyn til? Hvordan får man det bedste resultat? Hvad kan gå galt i en afhøring? Hvilke forskellige afhøringsmetoder er de bedste? Gæst: Kristina Kepinska Jakobsen og Bent Isager. Vært: Peter Lund Madsen. Redaktør: Morten Krøgholt.
5/9/202356 minutes, 11 seconds
Episode Artwork

Nordisk socialisme

Hvad er nordisk socialisme? Hvordan er den nordiske velfærdsmodel bygget op? Hvordan indvirker klima- og finanskriser på klassisk kapitalisme? Hvordan hænger økonomi og demokrati sammen? Hvordan kan man bedst udvikle det forhold i fremtiden? Gæst: Pelle Dragsted. Vært: Peter Lund Madsen. Redaktør: Morten Krøgholt.
5/2/202357 minutes
Episode Artwork

Myrehjerner

Hvad kan en myrehjerne? Hvor stor er en myrehjerne? Hvordan studerer man en myrehjerne? Hvorfor er myrer så myreflittige? Hvad kan vi lære af myrerne? Skal vi frygte myrerne? Gæster: Jacobus Jan Boomsma og Rasmus Stenbak Larsen. Vært: Peter Lund Madsen. Redaktør: Morten Krøgholt.
4/25/202357 minutes
Episode Artwork

Violin

Hvordan kommer der lyd ud af en violin? Hvordan omsætter hjernen lyden til musik? Hvordan bygger man en violin? Hvordan spiller man på en violin? Hvorfor er violinen så populært et instrument? Gæster: Mette Smidl, Ola Hvamstad og Matthias Beimdiek. Vært: Peter Lund Madsen. Redaktør: Morten Krøgholt.
4/18/202357 minutes
Episode Artwork

Hukommelsen gennem livet

Hvornår begynder et barn at kunne huske? Hvordan undersøger man det, når barnet ikke kan tale endnu? Hvor i hjernen sidder hukommelsen? Hvorfor er hukommelsen så vigtig? Hvad er forskellen på hukommelsessvigt og demens? Gæster: Gunhild Waldemar, Peter Krøjgaard og Thomas Thaulov Raab. Vært: Peter Lund Madsen. Redaktør: Morten Krøgholt.
4/11/202356 minutes, 3 seconds
Episode Artwork

Stemmehøring

Hvad er stemmehøring? Hvor mange af os hører stemmer? Hvorfor er stemmehøring så tabuiseret og udelukkende opfattet som et symptom på en psykiatrisk sygdom? Hvordan optræder stemmer hos raske stemmehørere? Hvordan bliver stemmehørere opfattet i andre kulturer? Gæster: Christian Vøhtz og Erik Sandsten. Vært: Peter Lund Madsen. Redaktør: Morten Krøgholt.
4/4/202356 minutes, 3 seconds
Episode Artwork

Håndværker

Hvilke dele af hjernen skal man træne for at blive en god håndværker? Hvordan bliver man håndværker? Hvorfor vælger de fleste unge en akademisk uddannelse? Hvad er forskellen på en akademisk og en håndværkeruddannelse? Hvorfor har vi brug for så mange håndværkere? Gæster: Else Lücking og Ole Heinager. Vært: Peter Lund Madsen.
3/28/202356 minutes, 4 seconds
Episode Artwork

Dr. Død

Hvordan ser man, om et træ er sygt? Hvilke sygdomme er de værste for et træ? Hvorfor bliver træer syge? Hvor meget betyder rødderne for et træ? Hvordan vurderer man, om et træ kan leve videre eller skal dø? Hvordan kan vi give træer de bedste livsbetingelser? Gæst: Iben Margrete Thomsen. Vært: Peter Lund Madsen.
3/21/202356 minutes, 3 seconds
Episode Artwork

Det uendelige univers

Hvor uendeligt er det uendelige univers? Hvad er sorte huller? Hvor sorte er de huller? Hvordan kan vi forstå det uendelige univers med alle de sorte huller i? Hvordan kan man regne sig frem til, hvad der sker derude i universet og i hullerne? Gæst: Albert Sneppen. Vært: Peter Lund Madsen. (Sendt første gang 14. marts).
3/14/202356 minutes, 3 seconds
Episode Artwork

Kræftskyld

Hvorfor oplever mange en skyldfølelse efter at have fået kræft? Hvilke årsager kan føre til kræft? Hvor meget er tilfældigheder og hvor meget kan man selv gøre noget ved? Hvor farlig er rygning i forhold til ikke at dyrke motion? Hvorfor opstår kræft? Hvad kan man gøre ved det? Gæst: Maren Weischer. Vært: Peter Lund Madsen.
3/7/202356 minutes, 3 seconds
Episode Artwork

Selvmord

Hvis man har tanker om selvmord kan man kontakte Livslinien på 70 201 201. Hvordan forebygger man selvmord? Hvilke myter findes i forbindelse med selvmord? Hvordan bryder man tabuer og kommer igang med at tale om selvmord? Hvordan har selvmord udviklet sig gennem historien? Gæst: Annette Erlangsen. Vært: Peter Lund Madsen.
2/28/202356 minutes, 2 seconds
Episode Artwork

Klik-kemi

Hvad er klik-kemi? Hvordan er det at få Nobelprisen? Hvorfor er kemi noget at det mest interessante, man kan beskæftige sig med? Hvilke muligheder er der i klik-kemi? Hvor vigtigt er det for fremtiden, at vi får uddannet flere kemikere? Gæst: Morten Meldal. Vært: Peter Lund Madsen.
2/21/202356 minutes, 3 seconds
Episode Artwork

Handicapforældre

Hvilke udfordringer er der ved at være forældre til et barn med handicap, kronisk sygdom, psykiatrisk diagnose eller andre særlige udfordringer? Hvad kan man gøre for at tackle de udfordringer? Hvordan kan man sikre trivsel i familien? Gæster: Birgitte Sølvstein og Pernille Baungaard. Vært: Peter Lund Madsen.
2/14/202356 minutes, 12 seconds
Episode Artwork

Natarbejde

Hvordan er det at arbejde om natten? Hvad gør det ved et menneske at have natarbejde? Er natarbejde skadeligt? Hvem arbejder om natten? Hvordan kan man bedst tilrettelægge natarbejde? Gæster: Johnni Hansen, Anne Helene Garde og Paula Hammer. Vært: Peter Lund Madsen.
2/7/202356 minutes, 11 seconds
Episode Artwork

Kampvogne

Hvad er en kampvogn? Hvilken rolle har kampvognen haft i krigshistorien? Hvordan er det at arbejde i en kampvogn? Hvordan har kampvognen udviklet sig? Hvad kan en Leopard-kampvogn? Hvordan bruger man en kampvogn i dag? Gæster: Bjarke Volshøj, Kim Brix Fonseca og Thomas Antonsen. Vært: Peter Lund Madsen.
1/31/202356 minutes, 8 seconds
Episode Artwork

Konfliktzoner

Hvordan er det at være krigskorrespondent? Hvordan forbereder man sig bedst på at drage ud i en konfliktzone? Hvad kan man gøre, hvis man bliver taget som gidsel? Hvordan kan arbejdsgiveren hjælpe? Gæster: Kristian Mouritzen og Jens Serup. Vært: Peter Lund Madsen.
1/24/202356 minutes, 10 seconds
Episode Artwork

Smugler

Hvad er en smugler? Hvad og hvordan smuglede man i gamle dage? Hvordan har smugleri udviklet sig siden EU åbnede grænserne? Hvad er forskellen på at smugle cigaretter og whiskey og smugle narkotika? Gæster: Niels Valdersdorf Jensen og Frederik Strand. Vært: Peter Lund Madsen.
1/17/202356 minutes, 10 seconds
Episode Artwork

Godt nyt

Hvad skal vi med click-bait? Hvorfor skal nyheder altid indeholde en konflikt? Hvad blev der af de gode nyheder? Hvorfor sælger dommedag bedre end paradis? Hvad kan vi gøre for at nuancere nyhedsstrømmen? Gæster: Ulrik Haagerup og Jørgen Steen Nielsen. Vært: Peter Lund Madsen. (Sendt første gang 10. januar).
1/10/202356 minutes, 9 seconds
Episode Artwork

Partnerdrab

Hvorfor bliver mange mennesker dræbt af deres partner? Hvem begår partnerdrab? Hvorfor dræber man sin livspartner? Hvordan påvirker et partnerdrab de efterladte? Hvordan er det at opklare pertnerdrab? Gæster: Niels Frank, Bent Isager-Nielsen og Søren Rye. Vært: Peter Lund Madsen.
1/3/202356 minutes, 11 seconds
Episode Artwork

Grøn stær

Hvad er grøn stær? Hvordan er det at leve med grøn stær? Hvad kan man gøre for at forebygge grøn stær? Hvordan kan grøn stær behandles? Gæster: Knud Romer og Miriam Kolko. Vært: Peter Lund Madsen
12/27/202256 minutes, 11 seconds
Episode Artwork

Julepersonen

Hvad er status i denne digitale juletid? Hvordan har Julepersonen klaret MeToo-sagerne? Hvordan står det til med JuleApp'en? Hvad sker der med den grønne juleomstilling? Gæster: Julepersonen, Poul Nesgaard og Cecilie Frøkjær. Vært: Peter Lund Madsen.
12/20/202256 minutes, 2 seconds
Episode Artwork

Krybdyrhjerner

Hvordan er krybdyr som kæledyr? Hvilke krybdyr kan man se i Danmark? Hvilke slanger er de giftigste? Hvad sker der i en krokodillehjerne? Hvorfor rådner komodovaraner op indefra? Gæster: Modig Lund Madsen, Mads Frost Bertelsen og Jonas Caspersen. Vært: Peter Lund Madsen.
12/13/202256 minutes, 12 seconds
Episode Artwork

Tegnsprog

Hvad er tegnsprog? Hvem bruger tegnsprog? Hvordan er tegnsprog forskelligt fra land til land? Hvem kan lære tegnsprog? Hvordan er tegnsprog opstået? Gæster: Janne Boye Niemelä, Jesper Dammeyer og Elisabeth Engberg-Pedersen. Vært: Peter Lund Madsen.
12/6/202256 minutes, 11 seconds
Episode Artwork

Epilepsi-behandling

Hvad er epilepsi? Hvem får epilepsi? Hvordan er det at leve med epilepsi? Hvad kan man gøre for at behandle epilepsi? Gæster: Caroline Fonnesbech-Wulff Estrup, Jens-Otto Skovgaard Jeppesen og Rikke Steensbjerre Møller. Vært: Peter Lund Madsen.
11/29/202256 minutes, 11 seconds
Episode Artwork

Menneskedyrets selvtæmning

Hvordan er vi - det moderne menneske - blevet som vi er? Hvordan har mennesket tæmmet sig selv? Hvordan præger denne selvtæmning hvem vi er? Vi har eksperter i studiet.
11/22/202256 minutes, 8 seconds
Episode Artwork

Hygiejnetal

Hvem holder øje med smittetallene? Hvordan nedbringer vi antallet af sundhedssektorerhvervede infektioner? Hvad kan et datadrevet sundhedsvæsen gøre bedre? Hvordan kan data fra i går løse udfordringer af i morgen? Hvem skal sætte tallene i tale? Vi har eksperter i studiet. Vært: Peter Lund Madsen.
11/15/202256 minutes, 11 seconds
Episode Artwork

Råstof og innovation

Hvad skal der til for at den grønne omstilling kan gennemføres? Hvilke metaller til fremstilling af elektronik er der mangel på? Hvordan kan efterspørgslen på mineraler imødekommes? Hvad sker der når der ikke er lithium nok til bilbatterier? Hvor langt bagud er minedriften? Hvad gør vi? Vi har eksperter i studiet. Vært: Peter Lund Madsen.
11/8/202256 minutes, 11 seconds
Episode Artwork

Forbryderhjerner

Findes rendyrket ondskab? Hvordan ser der ud i hjernen på en morder? Hvordan efterforsker man de allergroveste forbrydelser? Hvilke forbrydere skal i fængsel og hvilke forbrydere skal på den lukkede afdeling? Hvordan kender man forskellen? Vi har eksperter i studiet. Vært: Peter Lund Madsen.
11/1/202256 minutes, 11 seconds
Episode Artwork

Frivillig

Hvorfor melder så mange danskere sig til at være frivillige på festivaler, hos Røde Kors mm? Hvad er der fedt ved at være frivillig? Hvilken gavn gør alle de frivillige? Hvad får de frivillige selv ud af det? Vi har eksperter i radioen. Vært: Peter Lund Madsen.
10/25/202252 minutes, 1 second
Episode Artwork

Runer

Hvad er runer? Hvem har opfundet runerne? Hvornår brugte man runer? Hvad brugte man runer til? Hvad skrev man runerne på? Hvad står der på Jellingestenen? Hvad siger runerne os i dag? Vi har eksperter i studiet. Vært: Peter Lund Madsen.
10/18/202256 minutes, 11 seconds
Episode Artwork

Jazz

Hvad er jazz? Hvordan er jazzmusikken opstået? Hvordan har jazzen udviklet sig? Hvor finder man god jazzmusik? Hvad kan vi bruge jazz til i dag? Vi har eksperter i studiet. Vært: Peter Lund Madsen.
10/11/202256 minutes, 14 seconds
Episode Artwork

Søvn

Hvorfor skal vi sove? Hvor lang tid skal vi sove? Hvad sker der i hjernen, når vi sover? Hvordan falder man bedst i søvn? Hvor meget betyder en god nattesøvn? Hvad kan der ske, hvis man sover dårligt i længere tid? Selvmordstanker? Så kontakt lægen eller ring til livslinien på 70 201 201 Vært: Peter Lund Madsen.
10/4/202256 minutes, 12 seconds
Episode Artwork

Alger

Hvad er alger? Hvordan er alger opstået? Hvordan fungerer alger i økosystemet? Hvad er alger godt for? Hvordan kan vi bruge alger i fremtiden? Hvordan kan alger være farlige? Vi har eksperter i studiet. Vært: Peter Lund Madsen.
9/27/202256 minutes, 11 seconds
Episode Artwork

Høremiraklet

Hvad kan man gøre for døvfødte og stærkt hørehæmmede i dag? Hvordan kan man erstatte det indre øre? Hvad er et cochlear implantat? Hvordan kan kunstige elektriske impulser oversætte lyde til hørelse? Hvordan er det at se sit spædbarn høre for første gang? Vi har eksperter i studiet. Vært: Peter Lund Madsen.
9/20/202256 minutes, 13 seconds
Episode Artwork

Komponist

Hvad laver en komponist? Hvordan skriver man et stykke musik? Hvor i hjernen opstår kreative ideer, noder og melodiforløb? Hvilken forskel er der på en klassisk og en såkaldt rytmisk komponist? Vi har eksperter i studiet. Vært: Peter Lund Madsen.
9/13/202256 minutes, 10 seconds
Episode Artwork

Fugle

Hvorfor er fugle så interessante at kigge på? Hvordan bliver man ekspert i fugle? Hvilke fugle er sjældne? Hvor mange sjældne fugle kan man se i Danmark? Hvordan kan man blive en del af fuglekiggermiljøet? Vi har eksperter i studiet. Vært: Peter Lund Madsen.
9/6/202256 minutes, 20 seconds
Episode Artwork

Kokkeskole

Hvorfor er det så vigtigt, hvordan maden smager? Hvordan kan det være interessant at lave mad? Hvad er det berigende ved at arbejde i køkkenet på en toprestaurant? Hvordan inspirerer man fremtidens Michelin-kokke? Vi har eksperter i studiet. Vært: Peter Lund Madsen.
8/30/202256 minutes, 11 seconds
Episode Artwork

Doktor Skyd

Hvem var Doktor Skyd? Hvad var det der drev ham? Hvilken indflydelse har Erik Eriksen haft på de skånsomme metoder, hvormed både husdyr og vilde dyr bedøves i dag? Hvilken kulturarv efterlader Doktor Skyd? Vi har eksperter i studiet. Vært: Peter Lund Madsen.
8/23/202256 minutes, 11 seconds
Episode Artwork

Parasit

Hvad er meningen med livet for en parasit? Hvilke strategier har forskellige typer af parasitter? Kan parasitter være gode for mennesker? Hvilke parasitter er de mest spektakulære? Hvor møder man parasitter i Danmark? Vi har eksperter i studiet. Vært: Peter Lund Madsen.
8/16/202256 minutes, 11 seconds
Episode Artwork

Kidnappet

Hvordan er det at blive kidnappet? Hvad gør man, når et familiemedlem er fanget i et fremmed land? Hvordan er det at være gidsel? Hvordan slipper man fri igen? Hvem kan forhandle med gidseltagere? Hvordan gør man det? Vi har eksperter i studiet. Vært: Peter Lund Madsen.
8/9/202256 minutes, 10 seconds
Episode Artwork

Ejnar Mikkelsen

Hvem var Ejnar Mikkelsen? Hvordan foregik en polarekspedition i starten af forrige årtusinde? Hvilke opdagelser var der at gøre dengang? Hvordan overlevede Ejnar Mikkelsen og Iver P. Iversen 29 måneder i Nordøstgrønland? Vi har eksperter i studiet. Vært: Peter Lund Madsen. (Sendt første gang 28. juni).
6/28/202256 minutes, 11 seconds
Episode Artwork

Tilfældige opdagelser

Hvor tilfældige er mange af menneskehedens allerstørste opdagelser? Hvorfor finder man ofte noget helt andet, end det man ledte efter? Hvad er historierne bag CRISPR, Penicillin, RNA-vaccine, Big Bang, Kaos-teori...? Vi har eksperter i studiet. Vært: Peter Lund Madsen.
6/21/202256 minutes, 15 seconds
Episode Artwork

Skadedyr

Hvilke dyr kalder vi for skadedyr? Hvordan gør de skade? Hvordan bekæmper vi dem i dag? Hvordan bekæmper vi dem i fremtiden? Vi har eksperter i studiet. Vært: Peter Lund Madsen.
6/14/202256 minutes, 10 seconds
Episode Artwork

Ronald Reagan

Hvem var Ronald Reagan? Hvilken tid blev han præsident i? Hvad kendetegnede ham som præsident? Hvordan vurderede samtiden hans politiske tæft? Hvad er hans eftermæle? Vi har eksperter i studiet. Vært: Peter Lund Madsen.
6/7/202257 minutes
Episode Artwork

Technostress

Hvad er technostress? Hvordan er det opstået? Hvem bliver ramt af technostress? Hvor udbredt er technostress? Hvad kan vi gøre ved technostress? Vi har eksperter i studiet. Vært: Peter Lund Madsen.
5/31/202256 minutes, 11 seconds
Episode Artwork

Kaffe

Hvor kommer ideen om at drikke kaffe fra? Hvordan laver man den bedste kop kaffe? Hvordan påvirker kaffen vores krop og sind? Hvad er forskellen på en cortado og en latte macchiato? Vi har eksperter i studiet. Vært: Peter Lund Madsen. (Sendt første gang 24. maj).
5/24/202256 minutes, 10 seconds
Episode Artwork

Motorisk hjerneforskning

Hvad bruger vi primært hjernen til? Hvordan foregår motorik i menneskekroppen? Er hjernens eneste funktion at skabe bevægelse? Hvilket netværk findes i rygmarven, og hvad bliver det brugt til? Hvordan kan vi gå og løbe uden at tænke over det? Vi har eksperter i studiet. Vært: Peter Lund Madsen.
5/17/202256 minutes, 12 seconds
Episode Artwork

Menneskets oprindelse

Hvad ved vi om homo sapiens? Hvor stammer vi fra? Hvornår blev vi til de mennesker vi er i dag? Hvordan har vi udviklet os gennem årtusinderne? Vi har eksperter i studiet. Vært: Peter Lund Madsen. (Sendt første gang 10 maj).
5/10/202256 minutes, 19 seconds
Episode Artwork

Færøerne

Hvad sker der i hjernen på en fåreavler? Hvordan er forholdet mellem Færøerne og Danmark? Hvad skal der til for at Færøerne i fremtiden kan rumme de mange turister? Hvordan lyder færøsk musik i 2022? Vi har eksperter i et af de ældste huse på Færøerne. Vært: Peter Lund Madsen.
5/3/202256 minutes, 12 seconds
Episode Artwork

Grisen

Hvad er grisen for et dyr? Hvordan går det med svineproduktionen i Danmark? Hvor ligger grisen på listen over danske nationalsymboler? Hvordan har grisen det i dag? Hvad er fordele og ulemper ved økogrise? Hvad er definitionen på dyrevelfærd? Vi har eksperter i studiet. Vært: Peter Lund Madsen. (Sendt første gang 26. april).
4/26/202256 minutes, 18 seconds
Episode Artwork

Mændenes Ø

Hvad var specielt ved Livø i starten af det forrige århundrede? Hvorfor steriliserede man mændene på Den Kellerske Anstalt? Hvem var familien Keller? Og hvad har den historie med os at gøre i dag? Vi har eksperter i studiet. Vært: Peter Lund Madsen.
4/19/202256 minutes, 9 seconds
Episode Artwork

Internationale studerende

Hvad vil det sige at være international studerende i Danmark? Hvad bruger vi de internationale studerende til? Hvordan kan vi tiltrække flere internationale studerende? Vi har eksperter i studiet. Vært: Peter Lund Madsen.
4/5/202256 minutes
Episode Artwork

Standarder

Hvorfor skal vi have standarder for alting? Hvad er de danske standarder? Hvordan udformer man en standard? Hvem står for det? Hvad er udfordringerne for de internationale standarder? Vi har eksperter i studiet. Vært: Peter Lund Madsen.
3/29/202256 minutes, 11 seconds
Episode Artwork

Inka-Inge

Hvem var inkaerne? Hvem er Inka-Inge? Hvordan laver man en videnskabelig ekspedition? Hvor mange fund har Inka-Inge gjort? Vi har eksperter i studiet. Vært: Peter Lund Madsen. (Sendt første gang 22. marts).
3/22/202256 minutes, 11 seconds
Episode Artwork

Danske opfindelser

Hvilke opfindelser og opdagelser har danskere været involveret i? Hvad er det vildeste danskere har bedrevet? Hvorfor er danskere så gode til at opfinde nye ting? Vi har eksperter i studiet. Vært: Peter Lund Madsen. (Sendt første gang 15. marts).
3/15/202256 minutes, 11 seconds
Episode Artwork

Politisk ungdom

Hvordan står det til med de politiske ungdomsorganisationer? Hvorfor melder unge sig ind i politiske ungdomsorganisationer? Hvad laver man i de politiske ungdomsorganisationer? Vi har eksperter i studiet. Vært: Peter Lund Madsen.
3/8/202256 minutes, 14 seconds
Episode Artwork

Rum, tid og afstand

Hvordan måler vi tid og afstand ude i det uendelige univers? Hvordan forudser man, hvad der sker på den helt lange bane? Hvad vil der ske med universet i fremtiden? Hvordan kan vi overhovedet fatte universet? Hvad er en Boltzmann-hjerne? Vi har eksperter i studiet. Vært: Peter Lund Madsen. (Sendt første gang 1. marts).
3/1/202256 minutes, 9 seconds
Episode Artwork

Bæredygtigt byggeri

Hvor meget betyder byggeriet i det samlede CO2-regnskab? Hvad kan man gøre for at bygge mere bæredygtigt? Hvad skal ingeniører og arkitekter blive bedre til i fremtidens byggeri? Hvad kan vi andre gøre? Vi har eksperter i studiet. Vært: Peter Lund Madsen.
2/22/202256 minutes, 12 seconds
Episode Artwork

Romantiske film

Hvilke typer film bruger romantik som virkemiddel? Hvordan bruger man romantik på film? Hvorfor bliver vi suget ind i romantiske film? Hvad er det der fremkalder følelser og tårer? Vi har eksperter i studiet. Vært: Peter Lund Madsen.
2/15/202256 minutes, 34 seconds
Episode Artwork

Fødselsdepression

Hvad er en fødselsdepression? Hvorfor får man fødselsdepression? Hvem får fødselsdepression? Hvad kan man gøre ved en fødselsdepression? Vi har eksperter i studiet. Vært: Peter Lund Madsen.
2/8/202256 minutes, 11 seconds
Episode Artwork

Ledelse

Hvad gør en leder til en god leder? Hvorfor har vi brug for ledelse? Hvem kan blive leder? Hvem kan ikke blive leder? Hvordan træner man sin leder? Vi har eksperter i studiet. Vært: Peter Lund Madsen.
2/1/202256 minutes, 10 seconds
Episode Artwork

Druk i gymnasiet

Hvor meget alkohol drikker gymnasieeleverne i dag? Hvordan drikker gymnasieeleverne? Hvorfor drikker gymnasieelverne så meget alkohol? Hvad betyder det for kulturen? Hvordan er udviklingen fra før til nu? Vi har eksperter i studiet. Vært: Peter Lund Madsen.
1/25/202256 minutes, 13 seconds
Episode Artwork

Historiefortælling

Hvordan skriver man en historisk biografi, så den bliver vedkommende? Hvad skal der til for at suge læseren ind i historisk stof? Hvordan kan man bruge mennesker som dramatisk drivkraft? Hvordan er det at interviewe HM Dronning Margrethe ll? Vi har eksperter i studiet. Vært: Peter Lund Madsen. (Sendt første gang 18 januar).
1/18/202256 minutes, 9 seconds
Episode Artwork

Videnskabernes Selskab

Hvad er Videnskabernes Selskab? Hvilket formål har Videnskabernes Selskab? Hvad laver Videnskabernes Selskab? Hvad har Majestæten med Videnskabernes Selskab at gøre? Hvad er fremtiden for Videnskabernes Selskab? Vi har eksperter i studiet. Vært: Peter Lund Madsen. (Sendt første gang 11. januar).
1/11/202256 minutes, 11 seconds
Episode Artwork

Slanger

Hvad er slanger for nogle skabninger? Kan slanger blive tamme? Hvordan udvikler man serum til at hjælpe de 2,5 millioner mennesker der bliver bidt af giftslanger hvert år? Vi har eksperter i studiet. Vært: Peter Lund Madsen. (Sendt første gang 4. januar).
1/4/202256 minutes, 12 seconds
Episode Artwork

Våben

Hvornår blev våben opfundet? Hvad har vi brugt våben til? Hvem bruger våben i dag? Hvilke forskellige typer af våben findes der? Hvad er udfordringerne for de internationale våbenaftaler? Hvad bliver fremtidens våben? Vi har eksperter i studiet. Vært: Peter Lund Madsen.
12/27/202154 minutes, 12 seconds
Episode Artwork

Julepersonen

Hvordan er det at være Julepersonen i en coronatid? Hvor er Julepersonens postkasse? Hvor travlt er der i Julepersonens værksted? Hvordan klarer Julepersonen sig gennem MeToo-bølgen? Hvordan skal det gå med julen? Vi har eksperter i studiet. Vært: Peter Lund Madsen.
12/20/202154 minutes, 9 seconds
Episode Artwork

Filosofi

Hvad er filosofi? Hvad kan man bruge filosofi til? Hvem er de største filosoffer? Hvilke filosofiske retninger findes der? Hvordan kan man bruge filosofi til at styre fremtiden? Vi har eksperter i studiet. Vært: Peter Lund Madsen.
12/13/202154 minutes, 10 seconds
Episode Artwork

Skovdrift

Hvad er status for planetens skovarealer? Hvad sker der med klimaet hvis vi planter mere skov? Hvor stort et skovareal er det ideelle? Hvordan kan skovdrift være med til at reducere CO2-udslippet? Hvor meget kan måden, vi udnytter jordarealerne på, ændre ved fremtidens klima? Vi har eksperter i studiet. Vært: Peter Lund Madsen.
12/6/202154 minutes, 14 seconds
Episode Artwork

Nobel-metrik

Hvem får Nobelprisen? Hvor mange kvinder får Nobelprisen? Hvilken slags forskning får Nobelprisen? Hvor gammel skal man være for at få Nobelprisen? Hvordan kan man forbedre sine chancer for at få Nobelprisen? Vi har eksperter i studiet Vært: Peter Lund Madsen.
11/29/202154 minutes, 10 seconds
Episode Artwork

Romerriget

Hvad var Romeriget? Hvor stort var det? Hvordan kunne man opretholde så stort et rige i så mange år? Hvad bragte Romerriget til fald? Vi har eksperter i studiet. Vært: Peter Lund Madsen.
11/22/202154 minutes, 10 seconds
Episode Artwork

Ilulissat Sygehus

Hvordan er det at være læge i Grønland? Hvordan er det at være læge i en by med 5.000 indbyggere og et opland på størrelse med Spanien? Hvad kan man komme ud for sådan et sted, og hvordan forholder man sig til det? Vi er på besøg i Ilulissat. Vært: Peter Lund Madsen.
11/15/202154 minutes, 11 seconds
Episode Artwork

Fregatten Peder Skram

Hvad er en fregat? Hvad har vi brugt krigsskibe til? Hvor kold var Den kolde krig? Hvordan er det at se fjenden i øjnene? Hvor ligger Peder Skram i dag? Vi har eksperter i studiet. Vært: Peter Lund Madsen.
11/8/202154 minutes, 9 seconds
Episode Artwork

Geologi

Hvor sidder klodens hukommelse? Hvordan tapper man historien ud af en sten? Hvor gammel er den ældste sten på jorden? Hvilke historier kan en sten fortælle? Vi har eksperter i studiet. Vært: Peter Lund Madsen.
11/1/202154 minutes, 9 seconds
Episode Artwork

Diamanter

Hvordan bliver diamanter dannet? Hvad kan man bruge diamanter til? Hvorfor er diamanter så værdifulde? Hvordan sliber man diamanter? Hvad har diamanter betydet for vores kultur? Vi har eksperter i studiet Vært: Peter Lund Madsen.
10/25/202154 minutes, 10 seconds
Episode Artwork

Vejvrede

Hvorfor opfører vi os anderledes i trafikken, end vi gør andre steder? Hvorfor tillader vi os selv at skælde fremmede mennesker ud, når vi sidder i en bil? Hvor galt kan det gå? Hvad kan man gøre for at forebygge vejvrede? Vi har eksperter i studiet. Vært: Peter Lund Madsen. (Sendt første gang 18. oktober).
10/18/202154 minutes, 10 seconds
Episode Artwork

Cykelsport

Hvordan er det at dyrke cykelsport? Hvordan er det at leve som professionel cykelrytter? Hvordan er det at vinde en etape i Tour de France? Hvad er det bedste ved at være fritidscykelrytter? Hvordan kan vi få flere op på cyklerne? Vi har eksperter i studiet. Vært: Peter Lund Madsen.
10/11/202154 minutes, 11 seconds
Episode Artwork

Vexillologi

Hvorfor bruger vi flag? Hvilke forskellige former for flag findes der? Hvad er så interessant ved de forskellige flags historier? Hvordan har flag været med til at forme verdenshistorien? Vi har eksperter i studie. Vært: Peter Lund Madsen.
10/4/202154 minutes, 11 seconds
Episode Artwork

Abehjerner

Hvad er forskellen på en abehjerne og en menneskehjerne? Hvad har abehjernen, som andre patterdyrhjerner ikke har? Hvor stor er en elefanthjerne, og hvor effektiv er en flagermusehjerne? Vi har eksperter i studiet. Vært: Peter Lund Madsen.
9/27/202154 minutes, 10 seconds
Episode Artwork

Mobning

Hvad er mobning? Hvordan er det at blive mobbet? Hvordan er det at mobbe andre mennesker? Hvad kan vi gøre for at reducere mobning i skolerne og på internettet? Vi har eksperter i studiet. Vært: Peter Lund Madsen.
9/20/202154 minutes, 12 seconds
Episode Artwork

Botanik og fremtidens jordbrug

Hvad er botanik? Hvorfor er det så spændende at undersøge planternes liv? Hvordan sanser planter? Hvordan ser fremtidens jordbrug ud? Vi har eksperter i studiet. Vært: Peter Lund Madsen.
9/13/202154 minutes, 8 seconds
Episode Artwork

Jagt

Hvad er det spændende ved at gå på jagt? Hvilket terræn er bedst til jagt? Hvordan anlægger og vedligeholder man et godt jagtterræn? Vi har eksperter i studiet. Vært: Peter Lund Madsen.
9/6/202153 minutes, 44 seconds
Episode Artwork

Katastrofer

Hvilke kriterier skal der til, før man har en katastrofe på hånden? Hvad er de største katastrofer, menneskeheden har oplevet? Hvad kan vi lære af de katastrofer? Vi har eksperter i studiet. Vært: Peter Lund Madsen.
8/30/202154 minutes, 13 seconds
Episode Artwork

Moderne rumfart

Hvad sker der i rummet i fremtiden? Hvornår kan vi almindelige mennesker rejse ud og indtage fremmede planeter? Hvorfor og hvordan er danske arkitekter ved at bygge hus på månen? Vi har eksperter i studiet. Vært: Peter Lund Madsen.
8/23/202154 minutes, 11 seconds
Episode Artwork

Danske slotte

Hvordan er det at bo på et slot eller en herregård? Hvordan står det til for de danske slotsejere? Hvad skal der til for at bevare vores gamle slotte og herregårde? Findes slotsspøgelser i virkeligheden? Vi har eksperter i studiet. Vært: Peter Lund Madsen.
8/16/202154 minutes, 18 seconds
Episode Artwork

International hygiejne

Hvor meget betyder kulturelle forskelle for den personlige hygiejne? Hvilke forskelle er der mellem Asien og Europa? Hvad kan vi lære af hinanden? Hvad har vi lært af coronapandemien? Vi har eksperter i studiet. Vært: Peter Lund Madsen.
8/9/202154 minutes, 19 seconds
Episode Artwork

Hjernekassen på Hjemmebesøg - Helene

Peter Lund Madsen og Morten Krøgholt tager rundt i landet og besøger forskellige mennesker, som alle har det tilfælles, at de har en psykiatrisk diagnose. I dag er vi i Ryomgård hos Helene, som lever med diagnosen bipolar lidelse.
8/7/202157 minutes, 6 seconds
Episode Artwork

Hjernekassen på Hjemmebesøg - Sofie

Peter Lund Madsen og Morten Krøgholt tager rundt i landet og besøger forskellige mennesker, som alle har det tilfælles, at de har en eller flere psykiatriske diagnoser. I dag er vi på Vesterbro i København hos Sofie, som fortæller om sine spiseforstyrrelser.
8/2/202157 minutes, 38 seconds
Episode Artwork

Hjernekassen på Hjemmebesøg - Jacob

Peter Lund Madsen og Morten Krøgholt tager rundt i landet og besøger forskellige mennesker, som alle har det tilfælles, at de har en psykiatrisk diagnose. I dag er vi på Københavns vestegn hos Jacob, som lever med diagnosen PTSD. (Sendt første gang 31. juli 2021).
7/31/202156 minutes, 44 seconds
Episode Artwork

Hjernekassen på Hjemmebesøg - Jesper

Peter Lund Madsen og Morten Krøgholt tager rundt i landet og besøger forskellige mennesker, som alle har det tilfælles, at de har en psykiatrisk diagnose. I dag er vi i Kokkedal hos Jesper, som lever med diagnosen alkoholiker. (Sendt første gang 26. juli 2021).
7/26/202156 minutes, 57 seconds
Episode Artwork

Hjernekassen på Hjemmebesøg - Michael

Peter Lund Madsen og Morten Krøgholt tager rundt i landet og besøger forskellige mennesker, som alle har det tilfælles, at de har en psykiatrisk diagnose. I dag er vi i Københavns sydhavn hos Michael, som lever med paranoid skizofreni. (Sendt første gang 24. juli 2021).
7/24/202156 minutes, 43 seconds
Episode Artwork

Migræne

Hvad er migræne? Hvorfor får man migræne? Hvor mange mennesker lider af migræne? Hvordan er det at have migræne? Hvad kan man gøre for at dulme migrænen? Vi har eksperter i studiet. Vært: Peter Lund Madsen.
6/28/202154 minutes, 11 seconds
Episode Artwork

Vaccineprogrammet

Hvordan etablerer man et nationalt vaccineprogram? Hvad skal der til for at få et vaccinecenter til at fungere? Hvad er de største udfordringer ved at bygge den slags "feltlazaretter"? Hvorfor besvimer de unge, når de bliver stukket? Vi har eksperter i studiet. Vært: Peter Lund Madsen.
6/21/202154 minutes, 10 seconds
Episode Artwork

Sønderhoning

Hvad er en Sønderhoning? En dans, et menneske, et stykke musik eller...? Hvad er det helt specielle ved en Sønderhoning? Hvorfor opblomstrer de ældgamle folkelige traditioner i disse år? Vi besøger eksperter i Sønderho på Fanø. Vært: Peter Lund Madsen.
6/14/202153 minutes, 56 seconds
Episode Artwork

Panum

Hvem var Peter Ludvig Panum? Hvilke opdagelser gjorde Panum? Hvilke spor har han sat i verden? Hvilken betydning har han for lægevidenskaben i dag? Vi har eksperter i studiet. Vært: Peter Lund Madsen.
6/7/202154 minutes, 11 seconds
Episode Artwork

Hygiejne i sundhedsvæsenet

Hvordan står det til med håndhygiejnen i sundhedsvæsenet? Hvilke fatale konsekvenser har utilstrækkelig håndhygiejne? Hvad kan man gøre for at forbedre hygiejnen i sundhedsvæsenet? Hvordan ændrer man adfærd hos fagpersonale? Vi har eksperter i studiet. Vært: Peter Lund Madsen.
5/31/202153 minutes, 50 seconds
Episode Artwork

Teenager i en coronatid

Hvordan er det at være teenager? Hvordan er det at være ung i corona? Hvad kan de voksne gøre for at optimere de unges teenageliv? Hvordan kan teenageren opdrage sine voksne? Vi har eksperter i studiet. Vært: Peter Lund Madsen.
5/17/202154 minutes, 10 seconds
Episode Artwork

Kemoterapi

Hvad er kemoterapi? Hvorfor bruger man kemoterapi? Hvem kan få kemoterapi? Hvordan fungerer kemoterapi? Hvilke virkninger og bivirkninger har kemoterapi? Vi har eksperter i studiet. Vært: Peter Lund Madsen.
5/10/202153 minutes, 39 seconds
Episode Artwork

Øl og klimavenlige afgrøder

Hvordan brygger man øl? Hvordan forsker man i humle? Hvad er historien bag brygger Jacobsen og Carlsberg Laboratorium? Hvordan udvikler man klimavenlige afgrøder? Vi har eksperter i studiet. Vært: Peter Lund Madsen.
5/3/202154 minutes, 9 seconds
Episode Artwork

Hjernen og smagssansen

Hvilke historier konstruerer hjernen om smag? Hvordan ved vi, hvad der smager godt og dårligt? Hvad laver en madanmelder? Hvordan lærer man at smage på vin? Vi har eksperter i studiet Vært: Peter Lund Madsen.
4/26/202154 minutes, 8 seconds
Episode Artwork

Helbredsangst

Hvad er helbredsangst? Hvem lider af helbredsangst? Hvordan er det at leve med helbredsangst? Hvad kan man gøre ved helbredsangst? Vi har eksperter i studiet. Vært: Peter Lund Madsen.
4/19/202154 minutes, 9 seconds
Episode Artwork

Højdesyge

Hvad er højdesyge? Hvordan får man højdesyge? Hvordan undgår man at få højdesyge? Hvordan er det at forske i flere kilometers højde? Vi har eksperter i studiet samt Sidste nyt fra Mars på telefonen. Vært: Peter Lund Madsen.
4/12/202154 minutes, 9 seconds
Episode Artwork

Dansk humor

Findes der en særegen form for dansk humor? Hvordan adskiller dansk humor sig fra humor i resten af verden? Hvilke udfordringer kan der være ved at have en speciel form for humor? Hvad er humorsocialisering? Vi har eksperter i studiet. Vært: Peter Lund Madsen.
3/29/202154 minutes, 10 seconds
Episode Artwork

Vågetjenesten

Hvad er vågetjenesten? Hvad vil det sige at våge? Hvad skal der til, for at man kan blive våger? Hvad sker der, når man dør? Vi har eksperter i studiet. Vært: Peter Lund Madsen.
3/22/202154 minutes, 8 seconds
Episode Artwork

Blaffer

Hvad vil det sige at blaffe? Er det et fortidslevn, eller kan man blaffe sig ud i verden den dag i dag? Hvad er fordelene ved at blaffe frem for andre transportmidler? Vi har eksperter i studiet. Vært: Peter Lund Madsen.
3/15/202154 minutes, 1 second
Episode Artwork

Sprogø-pigerne

Hvem var Sprogø-pigerne? Hvorfor blev de tvunget til at bo på en anstalt midt ude i Storebælt? Hvornår holdt vi op med at tvangssterilisere 'utilpassede' piger? Hvad kan vi lære af Sprogø-pigernes skæbner i dag? Vi har eksperter med til Sprogø. Vært: Peter Lund Madsen.
3/8/202154 minutes, 10 seconds
Episode Artwork

Trivsel i skolen

Hvordan står det til i de danske folkeskoler? Hvordan har elever og lærere det? Hvad kan vi gøre bedre? Vi har eksperter i studiet. Vært: Peter Lund Madsen.
3/1/202154 minutes, 2 seconds
Episode Artwork

De nye coronavacciner

Hvordan er status i Danmark? Hvad er bivirkningerne? Hvilke vacciner kommer? Hvordan klarer vaccinerne de nye mutationer? Hvordan ser fremtiden ud? Vi har eksperter i studiet. Vært: Peter Lund Madsen.
2/22/202154 minutes, 5 seconds
Episode Artwork

H.C. Ørsted

Hvem var H.C. Ørsted? Hvor kom han fra? Hvordan formede hans liv sig? Hvilke store opdagelser gjorde han? Hvad betyder han for menneskelivet i dag? Hvordan laver man en tegneserie om H.C. Ørsted? Vi har eksperter i studiet. Vært: Peter Lund Madsen.
2/15/202154 minutes, 6 seconds
Episode Artwork

Kennedy-familien

Hvad er det, der gør Kennedyfamilien så enestående? Hvorfor citerer man stadig Kennedy-brødrenes taler? Hvem var JFKs danske taleskriver? Hvordan har en familie sat så store aftryk i verden? Vi har eksperter i studiet. Vært: Peter Lund Madsen. (Sendt første gang 8. februar).
2/8/202154 minutes, 3 seconds
Episode Artwork

Fordøjelsessystemet

Hvordan virker vores fordøjelsessystem? Hvordan taler tarmene med hjernen? Hvilke udfordringer kan der være? Hvordan kan man transplantere fæces, og hvad kan den behandling kurere? Vi har eksperter i studiet. Vært: Peter Lund Madsen.
2/1/202154 minutes, 6 seconds
Episode Artwork

Ø-handel

Hvordan bevarer man kultur og hverdagsliv på en mindre dansk ø? Hvordan undgår man, at forretningslivet dør ud i takt med, at der bliver færre fastboende familier? Hvad skal der til for at holde liv i brugsforeningen? Vi er på besøg i Brugsen. Vært: Peter Lund Madsen.
1/25/202153 minutes, 37 seconds
Episode Artwork

Ældrebyrde eller aldersdiskrimination?

Hvordan indretter vi samfundet, når gennemsnitsalderen stiger og stiger? Hvordan skal vi gamle bo i fremtiden? Hvorfor bliver ældre set på som en byrde? Hvad kan de gamle tilbyde samfundet? Vi har eksperter i studiet. Vært: Peter Lund Madsen. (Sendt første gang 18. januar).
1/18/202155 minutes
Episode Artwork

Hvad gør vi med boomerne?

Hvilket pres lægger de kommende store generationer på ældreplejen? Hvordan ønsker det stigende antal gamle at ende deres dage? Hvorfor er der færre og færre, som søger job i plejesektoren? Hvad gør vi? Vi har eksperter i studiet. Vært: Peter Lund Madsen.
1/11/202155 minutes
Episode Artwork

Audiologopædi

Hvad er audiologopædi? Hvad laver en audiologopæd? Hvad er forskellen på at arbejde med børn og voksne? Hvem har brug for en audiologopæd? Hvorfor hedder det ikke længere talepædagog? Vi har eksperter i studiet. Vært: Peter Lund Madsen.
1/4/202154 minutes, 6 seconds
Episode Artwork

Sorte huller

Hvad er sorte huller? Hvordan kan vi vide, at der findes sorte huller i universet? Hvad kan vi bruge den viden til? Hvordan opstår sorte huller? Hvad er der indeni? Vi har eksperter i studiet. Vært: Peter Lund Madsen.
12/28/202053 minutes, 57 seconds
Episode Artwork

Corona og Julemanden

Hvordan skal vi dog få pakker bragt ud i denne coronajul? Er Julemanden gået fri af #metoo-anklagerne? Hvad gør Julemanden for klimaet? Og hvad er egentlig Julemandens mission? Vi har eksperter i studiet. Vært: Peter Lund Madsen.
12/21/202054 minutes, 9 seconds
Episode Artwork

Covid i hele verden

Hvordan er coronasituationen i verden? Hvordan ser fremtiden ud? Hvad skal der til for at vi kommer hurtigst ud af smittefare? Hvordan kan vi hver især hjælpe til? Vi har eksperter i studiet. Vært: Peter Lund Madsen.
12/14/202054 minutes, 6 seconds
Episode Artwork

Hjernekassen på Hjemmebesøg - Martin

Peter Lund Madsen og Morten Krøgholt tager rundt i landet og besøger forskellige mennesker, som alle har det tilfælles, at de har en psykiatrisk diagnose. I dag er vi i Rønde hos Martin, som lever med ADHD.
12/11/202057 minutes, 40 seconds
Episode Artwork

Hjernekassen på Hjemmebesøg - Julie

Peter Lund Madsen og Morten Krøgholt tager rundt i landet og besøger forskellige mennesker, som alle har det tilfælles, at de har en psykiatrisk diagnose. I dag er vi på Amager hos Julie, som lever med generaliseret angst og sygdomsangst. (Sendt første gang 17. juli 2021).
12/11/202056 minutes, 56 seconds
Episode Artwork

Hjernekassen på Hjemmebesøg - Christoffer

Peter Lund Madsen og Morten Krøgholt tager rundt i landet og besøger forskellige mennesker, som alle har det tilfælles, at de har en psykiatrisk diagnose. I dag er vi i Glamsbjerg hos Christoffer, som lever med OCD.
12/11/202057 minutes, 10 seconds
Episode Artwork

Hjernekassen på Hjemmebesøg - Mette

Peter Lund Madsen og Morten Krøgholt tager rundt i landet og besøger forskellige mennesker, som alle har det tilfælles, at de har en psykiatrisk diagnose. I dag er vi på Nørrebro i København hos Mette, som lever med Aspergers syndrom. (Sendt første gang 10. juli 2021).
12/11/202056 minutes, 45 seconds
Episode Artwork

Hjernekassen på Hjemmebesøg - Signe

Peter Lund Madsen og Morten Krøgholt tager rundt i landet og besøger forskellige mennesker, som alle har det tilfælles, at de har en psykiatrisk diagnose. I dag er vi i Bjerringbro hos Signe, som lever med bipolar lidelse.
12/11/202057 minutes, 23 seconds
Episode Artwork

Teknisk Museum

Hvor ligger Teknisk Museum? Hvad er historien bag? Hvad er de mest interessante ting, museet gemmer på? Hvad kan man bruge et teknisk museum til? Vi har eksperter i studiet. Vært: Peter Lund Madsen.
12/7/202054 minutes, 5 seconds
Episode Artwork

Valdemar Poulsen

Hvem var Valdemar Poulsen? Hvilke opdagelser og opfindelser har han beriget verden med? Hvad betyder Valdemar Poulsens arbejde i dag? Hvem var mennesket bag opfinderen? Vi har eksperter i studiet. Vært: Peter Lund Madsen.
11/30/202054 minutes, 5 seconds
Episode Artwork

Stenalderen

Hvorfor er stenalderen en af de mest interessante epoker i menneskehedens historie? Hvad lavede man i stenalderen? Hvordan har det været at leve i stenalderen? Vi tager ud af studiet og tilbage i tiden. Vært: Peter Lund Madsen. (Sendt første gang 23. november 2020).
11/23/202054 minutes, 44 seconds
Episode Artwork

Afstand

Hvor stor er afstanden fra borger til politiker? Hvor stor er afstanden fra Danmark til EU? Hvad betyder den fysiske afstand på de digitale medier? Hvordan er det at være toppolitiker? Vi har Margrethe Vestager i studiet. Vært: Peter Lund Madsen. (Sendt første gang 16. november 2020).
11/16/202054 minutes, 6 seconds
Episode Artwork

Børge Outze

Hvem var Børge Outze? Hvad var hans rolle i Danmark under 2. Verdenskrig? Hvilke af hans bedrifter er de mest imponerende? Hvorfor er det interessant at beskæftige sig med ham i dag? Vi har eksperter i studiet. Vært: Peter Lund Madsen.
11/9/202054 minutes, 6 seconds
Episode Artwork

Nordisk mytologi

Hvem er de nordiske guder? Hvordan er forholdet mellem aser og jætter? Hvad laver de i Valhalla? Hvad ved vi? Hvorfor er nordisk mytologi interessant i dag? Vi har eksperter i studiet. Vært: Peter Lund Madsen. (Sendt første gang 2. november).
11/2/202054 minutes, 5 seconds
Episode Artwork

Konfliktsky

Hvad vil det sige at være konfliktsky? Hvorfor er nogle mennesker konfliktsky og andre konfliktsøgende? Vi har eksperter i studiet. Vært: Peter Lund Madsen. (Sendt første gang 26. oktober 2020).
10/26/202054 minutes, 7 seconds
Episode Artwork

Iværksætter

Hvorfor risikerer nogle mennesker alt, og starter nye projekter igen og igen? Hvad er det, der driver en iværksætter? Hvad skal der til for at blive iværksætter? Hvad er det kedelige ved lønarbejde? Vi har eksperter i studiet. Vært: Peter Lund Madsen.
10/19/202054 minutes, 7 seconds
Episode Artwork

Tvillinger

Hvorfor bliver nogle mennesker født som tvillinger? Hvad er forskellen på en- og tveæggede tvillinger? Hvordan er det at være tvillinger? Hvilke fordele og ulemper er der ved at være tvillinger. Vi har eksperter i studiet. Vært: Peter Lund Madsen.
10/12/202054 minutes, 6 seconds
Episode Artwork

Introvert vs. ekstrovert

Hvad vil det sige at være introvert eller ekstrovert? Hvem er indadvendt, og hvem er udadvendt? Hvordan føles det? Er det arveligt, noget man vælger, eller noget man tilegner sig? Vi har eksperter i studiet. Vært: Peter Lund Madsen.
10/5/202054 minutes, 6 seconds
Episode Artwork

Barfoeds befrielse

Hvordan var det at være dreng i København under 2. Verdenskrig? Hvordan oplevede forfatter Niels Barfoed besættelsen og befrielsen? Hvilke minder fylder mest i hukommelsen? Vi har eksperter i studiet. Vært: Peter Lund Madsen. (Sendt første gang 28. september).
9/28/202055 minutes, 12 seconds
Episode Artwork

Brug og smid væk?

Hvorfor kan man ikke få et nyt glas på sit Apple-ur? Hvordan kan vi ændre den måde, hvorpå vi forbruger jordens ressourcer? Er vores produkter blevet så 'engangs' og komplicerede, at de ikke kan repareres? Vi har eksperter i studiet. Vært: Peter Lund Madsen.
9/21/202054 minutes, 6 seconds
Episode Artwork

Konspirationsteorier

Er corona-pandemien blot et led i en ondsindet bakteriologisk krigsførelse? Stod George Bush Jr. bag angrebet på World Trade Center? Myrdede CIA John F. Kennedy? Var månelandingen falsk og filmet i et studie i Hollywood? Vi har eksperter i studiet. Vært: Peter Lund Madsen.
9/14/202054 minutes, 6 seconds
Episode Artwork

Klimaforskning

Hvad er VOC-gasser? Hvor finder man VOC-gasser? Hvad betyder de for økosystemet? Hvad kan vi lære af VOC-gasserne? Og hvordan kan de være med til at påvirke klimaforandringerne i fremtiden? Vi har eksperter i studiet Vært: Peter Lund Madsen.
9/7/202054 minutes, 7 seconds
Episode Artwork

At gå til grunde

Hvorfor melder nogle mennesker sig ud af fællesskabet og går til grunde? Hvad kan vi gøre for at hjælpe disse mennesker? Hvad gør man i det psykiatriske system? Vi har eksperter i studiet. Vært: Peter Lund Madsen.
8/31/202054 minutes, 6 seconds
Episode Artwork

Immunterapi

Hvordan lærer man kroppens immunforsvar at angribe kræftceller? Hvilke nanostrukturer kan give immunforsvaret information om, hvordan det dræber kræftceller? Hvor langt er vi nået med immunterapi og hvordan ser fremtiden ud for kræftforskningen? Vi har eksperter i studiet. Vært: Peter Lund Madsen.
8/24/202054 minutes, 6 seconds
Episode Artwork

Social arv

Hvor meget betyder den sociale arv for et barns opvækst? Hvordan klarer børn fra velstillede familier sig i forhold til børn fra familier med begrænsede ressourcer? Hvad kan man gøre ved det? Vi har eksperter i studiet. Vært: Peter Lund Madsen.
8/17/202054 minutes, 7 seconds
Episode Artwork

Rensningsanlæg

Hvordan fungerer et rensningsanlæg? Hvor meget skidt kan man rense ud af spildevand? Hvad er de største udfordringer ved at opnå rent vand i vores natur? Vi har eksperter i studiet. Vært: Peter Lund Madsen.
8/10/202054 minutes, 6 seconds
Episode Artwork

Saltvandsakvarie

Hvorfor vælger nogle at beskæftige sig med saltvandsakvarier? Hvad er de største udfordringer? Hvad er de største glæder? Hvilke skabninger kan bo i et saltvandsakvarie? Vi har eksperter i studiet. Vært: Peter Lund Madsen.
8/3/202054 minutes, 7 seconds
Episode Artwork

Hår

Hvorfor har vi hår på hovedet? Hvordan finder man den bedste frisure? Hvad består hår af? Hvor vigtig er hårpragten for mennesket? Hvordan har hårmoden skiftet gennem tiderne? Vi har eksperter i studiet. Vært: Peter Lund Madsen.
6/22/202053 minutes, 21 seconds
Episode Artwork

Nybagt familie

Hvordan er det at få sit førstefødte barn? Hvilke ændringer i tilværelsen er mest voldsomme? Hvordan er det at blive forældre for første gang midt i en coronatid? Og hvad siger Herbert til det hele? Vi har eksperter i studiet. Vært: Peter Lund Madsen.
6/15/202054 minutes, 7 seconds
Episode Artwork

Statsmand

Hvordan begår man sig på Christiansborg? Hvordan er det at være i opposition? Hvordan lægger man en strategi og får gennemført sine ideer? Hvordan er det at være den der bestemmer? Hvordan tackler man en international krise? Vi har eksperter i studiet. Vært: Peter Lund Madsen.
6/8/202054 minutes, 5 seconds
Episode Artwork

Færøsk gastronomi

Hvad spiser man på Færøerne? Hvad findes der af råvarer på den ø-gruppe? Hvordan skaber man en to-stjernet Michelin-restaurant midt ude i Nordsøen? Vi har eksperter i studiet. Vært: Peter Lund Madsen.
6/1/202053 minutes, 51 seconds
Episode Artwork

Dyrs intelligens

Hvad tænker dyrene? Hvor kloge er de egentlig? Hvad kan dyr udrette? Hvilke dyr er de klogeste? Hvorfor fortryder Peter, at han ofte har gjort grin med dyrene? Vi har eksperter i studiet. Vært: Peter Lund Madsen.
5/25/202054 minutes, 6 seconds
Episode Artwork

Atomkraft

Hvad er atomkraft? Hvad kan vi bruge det til? Hvorfor har der været så stor folkelig modstand imod atomkraft? Hvordan har atomkraft udviklet sig siden Tjernobyl? Vi har eksperter i studiet. Vært: Peter Lund Madsen.
5/18/202054 minutes, 5 seconds
Episode Artwork

Artrose

Hvad er artrose eller slidgigt? Hvem får artrose? Hvordan er det at leve med artrose? Hvilke behandlingsmuligheder findes der? Vi har eksperter i studiet. Vært: Peter Lund Madsen.
5/11/202053 minutes, 9 seconds
Episode Artwork

Corona i Hjernekassen på P1

Hvad har Hjernekassen på P1 handlet om de seneste par måneder? Hvilke emner er vi kommet omkring? Hvad har været mest overraskende? Vi har eksperter i studiet. Vært: Peter Lund Madsen.
5/8/202055 minutes, 20 seconds
Episode Artwork

Anden bølge

Hvordan er det gået med corona-beredskabet indtil nu? Hvornår kommer der en ny virusbølge? Hvad skal vi gøre for at være bedre forberedte næste gang? Hvornår har vi en vaccine? Vi har eksperter i studiet. Vært: Peter Lund Madsen.
5/7/202056 minutes, 7 seconds
Episode Artwork

Buddhisme

Hvem var Buddha? Hvad er buddhisme? Hvordan blev buddhismen grundlagt? Hvor mange forskellige trosretninger findes der og hvad er forskellene? Hvordan bliver man til en vaskeægte Zenman? Vi har eksperter på telefonen. Vært: Peter Lund Madsen.
5/6/202056 minutes, 4 seconds
Episode Artwork

Økonomi

Hvordan hænger hele samfunds- og verdensøkonomien sammen? Hvad laver en overvismand? Hvordan mon det kommer til at gå med økonomien efter coronakrisen er aftaget? Vi har eksperter i telefonen. Vært: Peter Lund Madsen.
5/5/202056 minutes, 4 seconds
Episode Artwork

Operation weserübung

Hvilke militære planer lå bag den tyske besættelse af Norge og Danmark? Hvordan foregik besættelsen af Danmark? Hvilke innovative militærstrategier gjorde besættelsen mulig? Hvordan var de danske reaktioner? Vi har eksperter i telefonen. Vært: Peter Lund Madsen.
5/4/202054 minutes, 6 seconds
Episode Artwork

Klassisk filologi

Hvad lavede de gamle grækere og romere? Hvordan var deres samfund bygget op? Hvilket tankegods fra dengang bruger vi stadig i dag? Hvad gjorde de dengang, når kriser kradsede? Vi har eksperter i telefonen. Vært: Peter Lund Madsen.
5/1/202056 minutes, 5 seconds
Episode Artwork

Spejder

Hvad laver en spejder? Hvilke tanker ligger der bag spejderbevægelsen? Hvad kan vi lære af det? Hvordan er det at være spejder i coronatiden? Hvordan ser fremtiden ud for spejderbevægelsen? Vi har eksperter i telefonen. Vært: Peter Lund Madsen.
4/30/202056 minutes, 6 seconds
Episode Artwork

Genforening

Hvad er baggrunden for den historiske begivenhed, vi kalder genforeningen? Hvordan opleves genforeningen i dag omkring den dansk/tyske grænse? Hvad kan resten af verden lære af den måde genforeningen foregik på? Vi har eksperter i telefonen. Vært: Peter Lund Madsen.
4/29/202056 minutes, 6 seconds
Episode Artwork

Psykiatri og Mesopotamien

Hvorfor har der været færre indlæggelser på psykiatriske hospitaler i de seneste uger? Hvad kan vi forvente nu? Hvordan klarede man sig igennem kriser i det gamle Mesopotamien? Vi har eksperter i telefonen. Vært: Peter Lund Madsen.
4/28/202056 minutes, 6 seconds
Episode Artwork

Sangstemmen og stewardessen

Hvad kendetegner en god stemme? Kan alle lære at synge? Hvordan kan man træne sin stemme? Hvordan er det at flyve som stewardesse? Hvad laver stewardesserne, når gardinet er trukket fra? Vi har eksperter i telefonen. Vært: Peter Lund Madsen.
4/27/202054 minutes, 5 seconds
Episode Artwork

Japan og corona

Hvordan gør japanerne morgengymnastik? Hvad har været Japans strategi i forhold til smittespredning? Hvordan er situationen i Japan nu? Hvad betyder japanernes særegne kultur for befolkningens hygiejne? Vi har eksperter i telefonen. Vært: Peter Lund Madsen. (Sendt første gang 24. april).
4/24/202056 minutes, 6 seconds
Episode Artwork

Statistik og Kierkegaard

Hvordan beregner man statistik? Hvor meget kan man forudsige statistisk? Hvad kan man læse ud af coronastatistikkerne? Hvem var Søren Kierkegaard? Hvad kan vi bruge hans tanker til i coronatiden? Vi har eksperter på telefonen. Vært: Peter Lund Madsen.
4/23/202056 minutes, 5 seconds
Episode Artwork

Månen og pressemøder

Hvorfor er månen så fascinerende for mennesket? Hvor meget ved vi egentlig om månen? Hvad har månen med vaccine at gøre? Hvordan håndterer man bedst en sal fuld af spørgende journalister? Vi har eksperter i studiet. Vært: Peter Lund Madsen.
4/22/202056 minutes, 5 seconds
Episode Artwork

Vore venner dyrene

Hvordan har dyrene det under coronakrisen? Hvad tænker de? Hvad sker der med animalske produkter? Hvad skal dyrepassere og dyrlæger være ekstra opmærksomme på? Vi har eksperter på telefonen. Vært: Peter Lund Madsen.
4/21/202056 minutes, 6 seconds
Episode Artwork

Duelighed

Hvad dækker begrebet duelighed over? Hvad er fordelene ved at have gode arbejdsegenskaber? Hvad er forskellen på duelighed i gamle dage og i dag? Vi har eksperter i telefonen. Vært: Peter Lund Madsen.
4/20/202054 minutes, 6 seconds
Episode Artwork

Kloak

Hvordan fungerer en kloak? Hvor meget betyder et kloaksystem for hygiejne og smitterisiko? Hvornår blev kloakken opfundet og under hvilke omstændigheder? Vi har eksperter på telefonen. Vært: Peter Lund Madsen.
4/17/202056 minutes, 6 seconds
Episode Artwork

Tid

Hvad får tiden til at gå? Hvordan kan man måle tiden? Er tiden den samme overalt i universet? Hvem har gjort de væsentligste opdagelser i tiden? Vi har eksperter i telefonen. Vært: Peter Lund Madsen.
4/16/202056 minutes, 5 seconds
Episode Artwork

Corona-status

Hvor meget har corona-virus spredt sig i Danmark? Hvor meget styr har vi fået på situationen? Hvordan følger vi med i smittespredningen? Hvordan er udsigterne for fremtiden? Vi har eksperter i telefonen. Vært: Peter Lund Madsen.
4/15/202056 minutes, 59 seconds
Episode Artwork

Sårbare børn og håndarbejde

Hvordan tackler ængstelige børn coronatiden? Hvordan kan voksne hjælpe dem? Hvad får vi tiden til at gå med i karantænen? Hvorfor er ældgamle sysler som strik og broderi blevet moderne igen? Vi har eksperter i telefonen. Vært: Peter Lund Madsen.
4/14/202056 minutes, 6 seconds
Episode Artwork

Brætspil

Hvad kendetegner et godt brætspil? Hvad kan man bruge det til i en coronatid? Hvilke brætspil er gode til hvilke situationer? Vi har ekspert på telefonen. Vært: Peter Lund Madsen.
4/8/202017 minutes
Episode Artwork

Hjemløs og smittet

Hvordan er det at være hjemløs i denne tid? Har hjemløse større risiko for at blive smittet? Hvad gør man for at hjælpe de hjemløse? Vi har eksperter i telefonen. Vært: Peter Lund Madsen.
4/7/202056 minutes, 59 seconds
Episode Artwork

Indien og respirator

Hvordan giver man 1,3 milliarder mennesker udgangsforbud? Hvad gør inderne for at beskytte sig mod virus? Hvad er en respirator? Hvornår blev den udtænkt? Hvordan bruger man en respirator? Vi har eksperter på telefonen. Vært: Peter Lund Madsen.
4/6/202056 minutes, 59 seconds
Episode Artwork

Penicillin og beslutningsstrategi

Hvordan blev penicillin opdaget? Hvorfor er penicillin den vigtigste medicinske opdagelse? Hvordan lægger man strategi for at tage vigtige beslutninger? Vi har eksperter i telefonen. Vært: Peter Lund Madsen.
4/3/202056 minutes, 2 seconds
Episode Artwork

Polio

Hvad er polio? Hvordan er det at leve med polio? Hvad kan man gøre for at undgå polio? Hvordan var det under de store polioepidemier? Hvordan opstod tanken om at bygge respiratorer? Vi har eksperter i telefonen. Vært: Peter Lund Madsen.
4/2/202056 minutes, 5 seconds
Episode Artwork

Familiekonflikt

Hvordan er det at være skilsmissebarn i en coronatid? Hvor skal kvinder søge hen, hvis de er udsat for vold i familien? Og hvordan kunne en forfatter for tre år siden forudse coronakrisen? Vi har eksperter i telefonen. Vært: Peter Lund Madsen.
4/1/202056 minutes, 6 seconds
Episode Artwork

Store taler

Hvad gør en god tale bemærkelsesværdig? Hvordan formidler man et vanskeligt budskab? Hvilke historiske taler husker vi? Hvordan taler man til nationen i en krisetid? Vi har eksperter i telefonen. Vært: Peter Lund Madsen.
3/31/202056 minutes, 6 seconds
Episode Artwork

Pasteur og statistik

Hvem var Louis Pasteur? Hvilke opdagelser gjorde han? Hvad kan vi bruge det til i dag? Hvad er statistik? Hvordan bruger vi statistik i dag? Vi har eksperter på telefonen. Vært: Peter Lund Madsen.
3/30/202056 minutes, 38 seconds
Episode Artwork

Flokimmunitet

Hvad er flokimmunitet? Hvordan bliver man immun? Hvad er fordele og ulemper ved flokimmunitet? Vi har eksperter på telefonen. Vært: Peter Lund Madsen.
3/26/202056 minutes, 5 seconds
Episode Artwork

Virus og vaccine

Hvad sker der, når man bliver smittet med coronavirus? Hvordan er det at være hårdt angrebet af covid-19? Hvordan udvikler man en vaccine? Vi har eksperter i telefonen. Vært: Peter Lund Madsen.
3/25/202056 minutes, 7 seconds
Episode Artwork

Håndtering af frygt

Hvad er frygt og angst? Hvorfor bliver vi bange? Hvordan kan man skelne mellem begrundet og ubegrundet angst? Hvad kan vi bruge frygten til? Vi har eksperter i telefonen. Vært: Peter Lund Madsen.
3/24/202056 minutes, 5 seconds
Episode Artwork

Hygiejneråd

Hvordan smitter coronavirus? Hvordan går det med corona-pandemien i dag? Hvad er det bedste, vi hver især kan gøre for at stoppe smittespredningen? Vi har eksperter i telefonen. Vært: Peter Lund Madsen.
3/23/202056 minutes, 11 seconds
Episode Artwork

Hvad er et virus?

Hjernekassen sender live alle hverdage mellem kl. 11 og 12 om corona-virusset. Peter Lund Madsen vil i denne udgave finde ud af, hvad et virus er, og hvorfor Covid-19 udfordrer vores sundhedsvæsen helt ekstraordinært. Vært: Peter Lund Madsen.
3/20/202057 minutes
Episode Artwork

Hjernekassen special

Peter Lund Madsen fordyber sig sammen med eksperter i de store spørgsmål, som danskerne går rundt med lige nu. Hjernekassen bryder nyhedsstrømmen og går bag om både sundhedssektor, menneskelig adfærd og videnskabelige perspektiver. Vært: Peter Lund Madsen.
3/19/20205 minutes
Episode Artwork

Tvangsindlæggelse

Hvornår kan man blive tvangsindlagt på en psykiatrisk afdeling? Hvem kan man tvangsindlægge og hvorfor? Hvordan kan man undgå en tvangsindlæggelse? Vi har eksperter i studiet. Vært: Peter Lund Madsen.
3/9/202054 minutes, 6 seconds
Episode Artwork

Højt begavede børn

Hvad kendetegner højt begavede børn? Hvilke specielle udfordringer har de? Hvordan kan man bedst hjælpe højt begavede børn? Vi har eksperter i studiet. Vært: Peter Lund Madsen.
3/2/202054 minutes, 5 seconds
Episode Artwork

Lægemidler

Hvad er et lægemiddel? Hvordan udvikler man et lægemiddel? Hvad skal der til, for at en substans kan blive godkendt som et lægemiddel? Hvilke udfordringer er der ved at godkende lægemidler? Vi har eksperter i studiet. Vært: Peter Lund Madsen.
2/24/202054 minutes, 7 seconds
Episode Artwork

Teenagemonopolet

Hvorfor ligner deres værelser 3. verdenskrig? Hvorfor er opvasken altid noget, man skal skændes om? Og hvem bestemmer egentlig, om en kæreste må overnatte, hvor mange øl, der må drikkes, og hvornår det er sengetid? Et panel af teenagere og familierådgiver Fie Hørby besvarer lytternes spørgsmål om, hvad der egentlig foregår oppe i teenagehjernen. Ring til 70 21 19 19 eller send dit spørgsmål til panelet til [email protected] eller på facebook.com/hjernekassen. Vært: Peter Lund Madsen.
2/19/20201 hour, 27 minutes, 10 seconds
Episode Artwork

Elektricitet

Hvad er elektricitet? Hvor megen strøm skal vi bruge i fremtiden, og hvor skal den komme fra? Hvad er elektromagnetisme, og hvad bruges det til? Hvordan kan vi lagre strøm? Vi har eksperter i studiet. Vært: Peter Lund Madsen.
2/17/202053 minutes, 10 seconds
Episode Artwork

Sne og is

Hvorfor bliver det koldt nogle steder på jorden? Hvor kommer is og sne fra? Hvad kan vi bruge de kølige elementer til? Vi har eksperter i studiet. Vært: Peter Lund Madsen.
2/10/202054 minutes, 3 seconds
Episode Artwork

Operaen

Hvordan skabtes Operahuset i København? Hvilke udfordringer var der ved byggeriet? Hvordan er resultatet, og hvad sker der i huset i dag? Vi har eksperter i studiet. Vært: Peter Lund Madsen.
2/3/202054 minutes, 6 seconds
Episode Artwork

Medicinsk kastration

Hvad er medicinsk kastration? Hvornår bruger man den behandling? Hvordan er det at leve med medicinsk kastration? Vi har eksperter i studiet. Vært: Peter Lund Madsen.
1/27/202054 minutes, 6 seconds
Episode Artwork

Hukommelse

Hvordan lærer en skuespiller sine replikker? Hvilke teknikker kan man træne sin hukommelse med? Hvor meget kan en hjerne huske? Vi har eksperter i studiet. Vært: Peter Lund Madsen. (Sendt første gang 20. januar).
1/20/202054 minutes, 6 seconds
Episode Artwork

Hypotermi

Hvad er hypotermi? Hvor lav kropstemperatur kan man overleve? Hvordan kan man redde mennesker, der har været udsat for hypotermi? Vi har eksperter i studiet. Vært: Peter Lund Madsen.
1/13/202054 minutes, 5 seconds
Episode Artwork

Oldtidskundskab

Hvad er oldtidskundskab? Hvilke fortællinger gemmer sig i dette gymnasiefag, som har fået kælenavnet oldævl? Hvorfor er det så vigtigt at lære noget om oldtiden? Vi har eksperter i studiet. Vært: Peter Lund Madsen. (Sendt første gang 6. januar).
1/6/202054 minutes, 10 seconds
Episode Artwork

Psykedelisk terapi

Hvad er psykedeliske stoffer, og hvordan virker de? Hvad er psykedelisk terapi? Hvad kan man bruge det til? Hvor langt er man nået i arbejdet med psykedelisk terapi? Vi har eksperter i studiet. Vært: Peter Lund Madsen. (Sendt første gang 30. december 2019).
12/30/201952 minutes, 22 seconds
Episode Artwork

Julemand

Hvad laver en julemand? Hvor travlt har han egentlig her op mod jul? Hvordan undgår han stress? Hvilke teknologier benytter han sig af i sit arbejde med at gøre julen til hjerternes fest? Vi har eksperter i studiet. Vært: Peter Lund Madsen.
12/23/201953 minutes, 55 seconds
Episode Artwork

Medfødt alkoholskade

Hvad vil det sige at have en medfødt alkoholskade? Hvilke komplikationer kan det indebære? Hvem får medfødt alkoholskade? Hvad kan man gøre ved det? Vi har eksperter i studiet. Vært: Peter Lund Madsen.
12/16/201954 minutes, 6 seconds
Episode Artwork

Bogbinder

Hvad laver en bogbinder? Hvad kendertegner en smukt indbundet bog? Hvilket håndværk og hvilke materialer skal der til? Hvorfor er bogbinder et uddøende erhverv? Vi har eksperter i studiet. Vært: Peter Lund Madsen. (Sendt første gang 9. december 2019).
12/9/201954 minutes, 5 seconds
Episode Artwork

Mørkt stof

Hvad er mørkt stof? Hvilken indflydelse har mørkt stof på vores forståelse af universet? Hvilken forbindelse er der mellem atomer, tyngdekraft og mørkt stof? Vi har eksperter i studiet. Vært: Peter Lund Madsen. (Sendt første gang 2. december 2019).
12/2/201954 minutes, 5 seconds
Episode Artwork

Nyrer

Hvilke funktioner har nyrerne? Hvorfor har vi normalt to nyrer? Hvilke sygdomme rammer nyrerne? Hvad kan man gøre for at holde sine nyrer i form? Vi har eksperter i studiet. Vært: Peter Lund Madsen.
11/25/201954 minutes, 5 seconds
Episode Artwork

ADHD

Hvad er ADHD? Hvordan er det at leve med ADHD og beslægtede diagnoser? Hvad er forskellen på at have ADHD og bare have svært ved at fokusere? Hvad kan man gøre ved ADHD? Vi har eksperter i studiet. Vært: Peter Lund Madsen. (Sendt første gang 18. november).
11/18/201954 minutes, 6 seconds
Episode Artwork

Seriemorder

Hvem var Amagermanden? Hvad er han dømt for? Hvad foregår der i en seriemorders hjerne? Hvad skal der til for at afsløre en seriemorder? Vi har eksperter i studiet. Vært: Peter Lund Madsen. (Sendt første gang 11. november 2019).
11/11/201954 minutes, 5 seconds
Episode Artwork

Psoriasis

Hvad er psoriasis? Hvordan opstår lidelsen? Hvordan er det at leve med psoriasis? Hvad kan man gøre ved psoriasis? Vi har eksperter i studiet. Vært: Peter Lund Madsen.
11/4/201954 minutes, 5 seconds
Episode Artwork

Tourettes syndrom

Hvad er Tourettes syndrom? Hvem var Tourette? Hvordan er det at leve med Tourettes syndrom? Hvad kan man gøre ved det? Vi har eksperter i studiet. Vært: Peter Lund Madsen.
10/28/201953 minutes, 54 seconds
Episode Artwork

Læger uden grænser

Hvad er Læger uden grænser? Hvad vil det sige at være grænseløs? Hvilke opgaver løser Læger uden grænser? Hvordan er det at være læge uden grænser? Vi har eksperter i studiet. Vært: Peter Lund Madsen. (Sendt første gang 21. oktober).
10/21/201954 minutes, 7 seconds
Episode Artwork

Hygiejne

Hvordan beskytter man sig mod virus og bakterier? Hvad er god hygiejne på en musikfestival? Hvor farligt kan det være at droppe hygiejnen? Vi har eksperter med på Roskilde Festival. Vært: Peter Lund Madsen.
10/14/201954 minutes, 54 seconds
Episode Artwork

Stalking

Hvad er stalking? Hvordan er det at være udsat for en stalker? Hvorfor vælger nogen at blive stalkere? Hvad kan man gøre ved det? Vi har eksperter i studiet. Vært: Peter Lund Madsen.
10/7/201954 minutes, 4 seconds
Episode Artwork

Flyskræk

Hvad er flyskræk? Hvorfor lider så mange af flyskræk? Er flyrejser virkelig så farlige? Hvad kan man gøre ved flyskræk? Vi har eksperter i studiet. Vært: Peter Lund Madsen. (Sendt første gang 30. september).
9/30/201954 minutes, 6 seconds
Episode Artwork

Broer

Hvordan bygger man en bro? Hvordan er forholdet mellem æstetik og holdbarhed? Hvilke broer er de mest spektakulære i verden? Vi har eksperter i studiet. Vært: Peter Lund Madsen.
9/23/201954 minutes, 5 seconds
Episode Artwork

Rygning

Hvorfor ryger så mange mennesker stadig tobak? Hvor skadeligt er det egentlig at ryge? Hvorfor er det så svært at stoppe? Vi har eksperter i studiet. Vært: Peter Lund Madsen.
9/16/201954 minutes, 6 seconds
Episode Artwork

Diabetes-forskning

Hvad er forskellen på type 1- og type 2-diabetes? Hvorfor får flere og flere type 2-diabetes? Hvad er specielt for diabetes-forskning? Vi har eksperter i studiet. Vært: Peter Lund Madsen.
9/9/201954 minutes, 4 seconds
Episode Artwork

Folkemusik

Hvad er folkemusik? Hvordan har musikken overlevet? Hvordan er det at spille folkemusik? Hvad kan vi bruge folkemusik til i dag? Vi har eksperter i studiet. Vært: Peter Lund Madsen.
9/2/201954 minutes, 5 seconds
Episode Artwork

Fertilitet

Hvad er fertilitet? Hvorfor er så mange mennesker single i Danmark? Er der sammenhæng mellem p-piller og blodpropper? Vi har eksperter i studiet. Vært: Peter Lund Madsen.
8/26/201955 minutes
Episode Artwork

Moderne diplomati

Hvad er udfordringerne i diplomatiet i dag? Hvilket forhold er der mellem fortrolige internationale forhandlinger, offentligheden og de sociale medier? Vi har eksperter i studiet. Vært: Peter Lund Madsen. (Sendt første gang 19. august).
8/19/201954 minutes, 5 seconds
Episode Artwork

Ungdomskultur

Hvad er forskellen på ungdomskultur for 50 år siden og ungdomskultur i dag? Hvorfor elsker unge at stimle sammen på festivaler? Hvordan ser fremtiden ud? Vi er med eksperter på Roskilde Festival. Vært: Peter Lund Madsen.
8/12/201955 minutes, 7 seconds
Episode Artwork

Landinspektør

Hvad er forudsætningen for, at et samfund med privat ejendomsret kan fungere? Hvilken funktion har landinspektøren? Vi har eksperter i studiet. Vært: Peter Lund Madsen.
8/5/201954 minutes, 6 seconds
Episode Artwork

Kvantemekanik og materiale-design

Hvordan forudsiger man et nyt materiales egenskaber? Hvilken kvantefysik ligger til grund for det? Hvilke muligheder er der i nye, ultratynde materialer? Og hvad er muligheder og udfordringer i BigData? Vi har eksperter i studiet. Vært: Peter Lund Madsen.
6/24/201954 minutes, 4 seconds
Episode Artwork

Hypokondri

Hvordan er det at være overdrevent bange for sygdom og behandling? Hvad vil det sige at være hypokonder? Hvor udbredt er det? Hvad kan man gøre ved denne angst? Vi har eksperter i studiet. Vært: Peter Lund Madsen.
6/17/201954 minutes, 9 seconds
Episode Artwork

Angst

Hvordan er det at leve med angst? Hvordan kan man fungere, når man lider af angst. Hvad sker der i hjernen, når angsten tager over? Vi har eksperter i studiet. Vært: Peter Lund Madsen.
6/3/201954 minutes, 6 seconds
Episode Artwork

Medfølelse

Peter Lund Madsen dykker ned i menneskesindet og fortæller om medfølelse og empati. Vært: Peter Lund Madsen. (Sendt første gang 27. maj).
5/27/201954 minutes, 5 seconds
Episode Artwork

Sclerose

Hvad er Sclerose? Hvem kan få Sclerose? Hvordan er det at leve med Sclerose? Hvad kan man gøre ved Sclerose? Vi har eksperter i studiet. Vært: Peter Lund Madsen.
5/20/201954 minutes, 4 seconds
Episode Artwork

Forskning i fysiologi

Hvorfor forskes der fortsat i fysiologi? Hvad er de største opdagelser indenfor fysiologien? Hvordan har danske forskere bidraget? Vi har eksperter i studiet. Vært: Peter Lund Madsen.
5/13/201954 minutes, 40 seconds
Episode Artwork

Hjernetumor

Hvad er en hjernetumor? Hvordan kan man få en hjernetumor? Hvordan er det at leve med en hjernetumor? Hvad kan man gøre ved det? Vi har eksperter i studiet. Vært: Peter Lund Madsen.
5/6/201954 minutes, 6 seconds
Episode Artwork

Hvaler

Hvad kendetegner hvalerne, og hvordan har de udviklet sig? Hvor klog kan en hval egentlig blive, og hvordan kommunikerer hvaler med hinanden? Vi har eksperter i studiet. Vært: Peter Lund Madsen. (Sendt første gang 29. april).
4/29/201954 minutes
Episode Artwork

Dyrs følelser

Hvad føler koen i lastbilen på vej til slagteriet? Hvilke dyr er de klogeste? Hvilket følelsesliv har forskellige dyr? Hvordan udvikler dyrene sig? Vi har eksperter i studiet. Vært: Peter Lund Madsen. (Sendt første gang 15. april).
4/15/201954 minutes, 6 seconds
Episode Artwork

Huntingtons sygdom

Hvad er Huntingtons sygdom? Hvem kan blive ramt? Hvad er symptomerne? Hvordan udvikler sygdommen sig? Hvordan er det at leve med Huntingtons sygdom? Hvordan er det at være pårørende? Vi har eksperter i studiet. Vært: Peter Lund Madsen.
4/8/201954 minutes, 5 seconds
Episode Artwork

Virus og vaccine

Hvad er en virus? Hvordan udvikler den sig? Hvordan kan en virus bekæmpes? Hvorfor bliver man vaccineret mod influenza? Hvor effektiv er en vaccine? Vi har eksperter i studiet. Vært: Peter Lund Madsen. (Sendt første gang 1. april).
4/1/201954 minutes, 6 seconds
Episode Artwork

Digital sikkerhed

Hvordan sikrer man sit privatliv i cyberspace? Hvem har interesse i at snage i vores digitale korrespondance? Hvad er de største farer på internettet? Vi har eksperter i studiet. Vært: Peter Lund Madsen.
3/25/201954 minutes, 5 seconds
Episode Artwork

LEGO for voksne

Hvad sker der i hjernen, når voksne leger med LEGO? Hvad er LEGO MOC? Hvordan er det at bygge med LEGO-klodser på et højt avanceret niveau? Vi har eksperter i studiet. Vært: Peter Lund Madsen.
3/18/201954 minutes, 36 seconds
Episode Artwork

Cerebral parese

Hvad er cerebral parese? Hvem får cerebral parese? Hvordan er det at leve med cerebral parese? Hvordan kan man hjælpe mennesker med cerebral parese? Vi har eksperter i studiet. Vært: Peter Lund Madsen.
3/11/201954 minutes, 4 seconds
Episode Artwork

Kunsthistorie

Hvad er kunsthistorie? Hvilke specialer er der inden for kunsthistorie? Hvordan har arkitekturen udviklet sig? Hvordan ser man på kunst i specifikke perioder? Vi har eksperter i studiet. Vært: Peter Lund Madsen.
3/4/201954 minutes, 9 seconds
Episode Artwork

Hydrocephalus

Hvad er hydrocephalus? Hvor meget væske har vi egentlig i hovedet? Hvordan er det at leve med hydrocephalus? Hvad kan man gøre for at behandle hydrocephalus? Vi har eksperter i studiet. Vært: Peter Lund Madsen.
2/25/201954 minutes, 8 seconds
Episode Artwork

Angst og ondskab

Peter Lund Madsen dykker ned i menneskesindet og fortæller, hvad vi ved om angst og ondskab. Vært: Peter Lund Madsen. (Sendt første gang 18. februar).
2/18/201953 minutes, 58 seconds
Episode Artwork

Misbrug

Hvordan er det at være misbruger? Hvorfor bliver man misbruger? Hvordan ser samfundet på misbrugere? Hvad kan man gøre for at komme ud af sit misbrug? Vi har eksperter i studiet. Vært: Peter Lund Madsen.
2/11/201952 minutes, 10 seconds
Episode Artwork

Afsjælede legemer

Hvad sker der, når vi donerer vores afsjælede legeme til videnskaben? Hvordan giver man tilladelse til, at ens lig må dissekeres? Hvilken gavn har lægestuderende af døde kroppe? Vi har eksperter i studiet. Vært: Peter Lund Madsen. (Sendt første gang 4. februar).
2/4/201954 minutes, 4 seconds
Episode Artwork

Mesopotamien

Hvad var Mesopotamien? Hvem boede der? Hvad lavede de? Hvad kan vi lære af Mesopotamien i dag? Vi har eksperter i studiet. Vært: Peter Lund Madsen. (Sendt første gang 28. januar).
1/28/201954 minutes, 5 seconds
Episode Artwork

Den spanske syge

Hvad var den spanske syge? Hvor mange millioner mennesker slog den ihjel? Hvordan forsvandt smitten? Og hvornår kan vi forvente, at den kommer igen? Vi har eksperter i studiet. Vært: Peter Lund Madsen. (Sendt første gang 21. januar).
1/21/201954 minutes, 5 seconds
Episode Artwork

Japansk kunsthåndværk

Hvad er helt specielt ved japansk kunsthåndværk? Hvor kan man se japansk kunsthåndværk? Hvordan bliver man interesseret i japansk kunsthåndværk? Vi har eksperter i studiet. Vært: Peter Lund Madsen.
1/14/201954 minutes, 8 seconds
Episode Artwork

Stress

Hvorfor føler flere og flere mennesker sig stressede? Hvordan er det at leve med stress? Hvad kan man gøre for at blive mindre stresset? Vi har eksperter i studiet Vært: Peter Lund Madsen.
1/7/201954 minutes, 10 seconds
Episode Artwork

Fyrværkeriskader

Hvor farligt er moderne fyrværkeri? Hvilke skader pådrager uforsigtige mennesker sig? Hvad kan man gøre for at undgå skader? Vi har eksperter i studiet. Vært: Peter Lund Madsen.
12/31/201854 minutes, 12 seconds
Episode Artwork

Julemanden og digitaliseringen

Også i år er julemanden gæst i Hjernekassen på P1. Denne gang til en samtale om et aktuelt emne. Og så kommer der også en hemmelig gæst... Vært: Peter Lund Madsen.
12/17/201853 minutes, 40 seconds
Episode Artwork

Mændenes hjem

Hvad sker der på Mændenes hjem? Hvordan er det at leve som misbruger? Hvordan hjælper man bedst samfundets svageste? Hvilke erfaringer har man med fixerum? Vi har eksperter i studiet. Vært: Peter Lund Madsen. (Sendt første gang 10. december 2018).
12/10/201854 minutes, 6 seconds
Episode Artwork

Eventyrernes klub

Hvad er Eventyrernes klub? Hvad skal der til for at blive medlem? Hvad består et eventyr af? Hvor mange eventyr kan man nå på et liv? Vi har eksperter i studiet. Vært: Peter Lund Madsen.
12/3/201854 minutes, 8 seconds
Episode Artwork

Lolland

Hvad sker der for Lolland? Hvorfor er Lolland det sted i Danmark, japanske turister besøger mest? Hvad gør man for at opgradere Lollands ry og rygte i resten af befolkningen? Vi har eksperter i studiet. Vært: Peter Lund Madsen.
11/26/201854 minutes, 8 seconds
Episode Artwork

Menneskets selvforståelse

Hvad ved videnskaben om, hvordan vi mennesker føler, tænker og handler? Hvor stammer menneskehjernen fra, og hvilke byggesten er den gjort af? Har vi brug for andet end ren videnskab for at forstå det helt særegne, der gør os til mennesker? Vi har eksperter i studiet. Vært: Peter Lund Madsen.
11/19/201854 minutes, 5 seconds
Episode Artwork

Dagmarsminde

Et lille plejehjem for svært demente. Hvordan er dagligdagen på Dagmarsminde? Hvorfor er der brug for særlige plejehjem for demente? Hvad er demens, og hvorfor bliver flere og flere mennesker demente? Vi har eksperter i studiet. Vært: Peter Lund Madsen.
11/12/201854 minutes, 5 seconds
Episode Artwork

Genetiske data

Hvad ved vi om psykiske sygdomme, og hvordan bliver vi klogere? Hvad sker der indenfor den psykiatriske forskning lige nu? Og hvilke data bruger man konkret i forskningen? Vi har eksperter i studiet. Vært: Peter Lund Madsen.
11/5/201854 minutes, 6 seconds
Episode Artwork

Torden og lynild

Hvorfor oplever vi lyn og torden? Hvordan har uvejret udviklet sig? Hvad sker der, når tordenen buldrer, og lynet slår ned? Hvor farligt er det? Hvor er det sikrest at opholde sig i tordenvejr? Vi har eksperter i studiet. Vært: Peter Lund Madsen.
10/29/201854 minutes, 5 seconds
Episode Artwork

Dans

Hvorfor skal man forske i dans? Hvad kan dans fortælle os? Hvad sker der i danseforskningen? Hvad foregår der i hjernen, når man danser? Vi har eksperter i studiet. Vært: Peter Lund Madsen. (Sendt første gang 22. oktober 2018).
10/22/201854 minutes, 6 seconds
Episode Artwork

Ludomani

Hvordan er det at være ludoman? Hvad sker der i hjernen, når man spiller? Hvordan kan man komme ud af sit misbrug? Hvorfor ser man så mange reklamer for spil i det offentlige rum? Vi har eksperter i studiet. Vært: Peter Lund Madsen. (Sendt første gang 15. oktober 2018).
10/15/201854 minutes, 5 seconds
Episode Artwork

Ambassadør

Hvad laver en ambassadør? Hvordan er det at være ambassadør? Hvad skal der til for at blive en god diplomat? Hvordan opfatter man Danmark i udlandet? Vi har eksperter i studiet. Vært: Peter Lund Madsen.
10/8/201853 minutes, 50 seconds
Episode Artwork

Børn og psykiatri

Hvordan arbejder man med børn og unge i psykiatrien? Hvad er baggrunden for de mange forskellige diagnoser? Hvordan kan man hjælpe børn og unge med psykiske problemer? Vi har eksperter i studiet. Vært: Peter Lund Madsen.
10/1/201854 minutes
Episode Artwork

Roskilde Festival på hjernen

Hvordan kan hjernen skille den vellydende musik ud fra al den larm, der forekommer på en musikfestival? Hvordan er det muligt at nyde festivalmusik uden at være påvirket af stoffer og alkohol? Vi er med eksperter på festival. Vært: Peter Lund Madsen.
9/24/201854 minutes, 7 seconds
Episode Artwork

Retsmedicin

Hvad laver en retsmediciner? Hvordan erklærer man en person død? Hvad er en Randers-fraktur? Hvordan er det at arbejde med døde mennesker? Vi har eksperter i studiet. Vært: Peter Lund Madsen. (Sendt første gang 17. september 2018).
9/17/201854 minutes, 5 seconds
Episode Artwork

Gorilla

Hvad kendetegner en silverback gorilla? Hvor og hvordan lever de? Hvordan er det at se en gorilla i øjnene? Hvorfor skal vi passe på gorillaerne? Vi har eksperter i studiet. Vært: Peter Lund Madsen.
9/10/201854 minutes, 6 seconds
Episode Artwork

Cellers identitet

Hvad er en celle? Hvordan fungerer den? Hvad er kromatin replikation? Hvorfor er det vigtigt at forske i, hvordan celler opretholder deres identitet, når de deler sig? Vi har eksperter i studiet. Vært: Peter Lund Madsen.
9/3/201854 minutes, 8 seconds
Episode Artwork

Rusen på Roskilde Festival 2

Hvordan overvåger man 80.000 unge på sprut og stoffer? Hvad gør man, når det går galt? Hvad kan de unge gøre for at beskytte sig mod overdosering? Vi har eksperter med på festival. Vært: Peter Lund Madsen.
8/27/201854 minutes, 5 seconds
Episode Artwork

Semiklassisk kvantemekanik

Hvad er kvantemekanik, hvilken matematik ligger der bag, og hvordan kan vi forstå den? Hvad er Schrödingers ligning, og hvad kan vi bruge den og kvantemekanikken til? Vi har eksperter i studiet. Vært: Peter Lund Madsen.
8/20/201853 minutes, 58 seconds
Episode Artwork

Rusen på Roskilde Festival 1

Hvilke rusmidler er moderne i dag? Hvordan virker de? Hvad gør det ved hjernen at indtage rusmidler? Hvordan bruger de unge rusmidler på Roskilde Festival? Vi har eksperter med på festival. Vært: Peter Lund Madsen.
8/13/201854 minutes, 7 seconds
Episode Artwork

Tandlæger

Hvordan er en tandlæges hverdag? Får tandlæger mon også tandlægeskræk? Hvad er det bedste ved at være tandlæge? Vi har eksperter i studiet. Vært: Peter Lund Madsen.
8/6/201854 minutes, 5 seconds
Episode Artwork

Depression

Hvad er depression? Hvordan er det at leve med depression? Hvorfor får man depression? Hvad kan man gøre ved depression? Vi har eksperter i studiet. Vært: Peter Lund Madsen.
6/25/201854 minutes, 5 seconds
Episode Artwork

Litteraturformidling

Det skrevne ord er langsomt ved at uddø, og de gamle litteraturanmeldere udspyr deres galde mod den fagre ny digitale verden. Men nye former for litteraturformidling er dukket op. Vi har eksperter i studiet. Vært: Peter Lund Madsen.
6/18/201854 minutes, 6 seconds
Episode Artwork

Elektrodynamik og kvantefysik

Hvordan flytter man den nedre grænse for, hvor bittesmå detaljer man kan studere? Kan man kontrollere en lyspartikel? Hvad bliver den næste revolution i kvanteteknologien? Vi har eksperter i studiet. Vært: Peter Lund Madsen.
6/11/201854 minutes, 6 seconds
Episode Artwork

Katalyse

Hvad er katalyse? Hvordan kan katalyse være med til at redde verden? Hvordan bygger man et mikroskop, der kan studere katalyse i atomform? Vi har eksperter i studiet. Vært: Peter Lund Madsen.
6/4/201854 minutes, 5 seconds
Episode Artwork

Niels Erik Bank-Mikkelsen

En dansker har inspireret mennesker over hele verden i kampen for et bedre liv for udviklingshæmmede. Hans navn er Niels Erik Bank-Mikkelsen. Vi har eksperter i studiet. Vært: Peter Lund Madsen.
5/28/201852 minutes, 7 seconds
Episode Artwork

John Mogensen

Så længe jeg lever, så længe mit hjerte slår, så længe vil jeg elske dig. Vi har eksperter i studiet. Vært: Peter Lund Madsen.
5/14/201853 minutes, 57 seconds
Episode Artwork

Folkesundhed

Hvor sunde er vi danskere? Hvad vil det sige at være sund? Hvorfor er det vigtigt at holde øje med vores sundhed? Vi har eksperter i studiet. Vært: Peter Lund Madsen. (Sendt første gang 7. maj).
5/7/201854 minutes, 6 seconds
Episode Artwork

Fisk

Hvor mange forskellige fisk findes i Danmark? Hvor mange er uddøde? Hvad kan vi bruge den viden til? Hvilke hemmeligheder gemmer der sig i vores nationale samling af fisk? Vi har eksperter i studiet. Vært: Peter Lund Madsen.
4/30/201854 minutes, 6 seconds
Episode Artwork

Autocamping

Hvad er en autocamper? Hvad kan den bruges til? Hvilke muligheder og udfordringer er der for autocampere? Hvordan ser fremtiden ud? Vi har eksperter i studiet. Vært: Peter Lund Madsen.
4/23/201854 minutes, 5 seconds
Episode Artwork

Navnet Jensen

En hel del danskere har det til fælles, at de deler efternavnet Jensen. Er de allesammen i familie med hinanden? Hvor kommer Jensen egentlig fra? Vi har eksperter i studiet. Vært: Peter Lund Madsen.
4/16/201854 minutes, 7 seconds
Episode Artwork

Personlig medicin

Hvordan kan molekyler, gener og dna hjælpe os med at blande de aktive stoffer i medicin, så den bliver formet efter hvert enkelt menneskes unikke anatomi? Hvor langt er vi? Hvordan ser fremtiden ud? Vi har eksperter i studiet. Vært: Peter Lund Madsen. (Sendt første gang 9. april 2018).
4/9/201854 minutes, 6 seconds
Episode Artwork

Kirurgi

Hvordan føles det at skære i et andet menneske? Hvad skal der til for at være en god kirurg? Hvordan bevarer man roen, når man står med et menneskeliv i sine hænder? Vi har eksperter i studiet. Vært: Peter Lund Madsen.
3/26/201854 minutes, 6 seconds
Episode Artwork

Epigenetik

Hvordan husker en hudcelle, at den er en hudcelle? Og hvad har det med kræft at gøre? Vi har eksperter i studiet. Vært: Peter Lund Madsen. (Sendt første gang 19. marts).
3/19/201853 minutes, 45 seconds
Episode Artwork

Hjerneskade

Hvordan er det at have en hjerneskade? Hvordan er det at være pårørende - og behandler? Hvor lidt skal der til for at blive skadet? Hvad kan man gøre ved en hjerneskade? Vi har eksperter i studiet. Vært: Peter Lund Madsen. (Sendt første gang 12. marts).
3/12/201853 minutes
Episode Artwork

Ældrestyrken

Danskerne bliver som befolkning ældre og ældre, og politikerne taler med alvor i stemmen om 'ældrebyrden'. For hvem skal dog passe alle disse seniorer i fremtiden? Men skulle vi i stedet betragte aldersstigningen som en styrke? Vi har eksperter i studiet. Vært: Peter Lund Madsen.
3/5/201853 minutes, 7 seconds
Episode Artwork

To be or not to be

Selvom William Shakespeare har været død i over 400 år, har hans værker stadig en kæmpe indflydelse på vores fiktionsverden i dag. Shakespeare er måske verdens mest kendte forfatter. Vi har eksperter i studiet. Vært: Peter Lund Madsen. (Sendt første gang 26. februar).
2/26/201854 minutes, 2 seconds
Episode Artwork

I det allermindste

Videnskaben jonglerer med mindre og mindre størrelser. Hvordan er det at arbejde med nanoteknologi, stamceller og molekyler? Og hvad kan vi bruge det til i fremtiden? Vi har eksperter i studiet. Vært: Peter Lund Madsen. (Sendt første gang 19. februar).
2/19/201854 minutes, 6 seconds
Episode Artwork

Udviklingshæmmede og psykiatri

Hvordan ved man, om et udviklingshæmmet menneske lider af en psykisk sygdom? Hvordan diagnosticerer man sygdommen? Hvad kan man gøre for et udviklingshæmmet psykisk sygt menneske? Vi har eksperter i studiet. Vært: Peter Lund Madsen.
2/12/201854 minutes, 5 seconds
Episode Artwork

Trafiksikkerhed

Hvor tåbeligt opfører vi os egentlig i trafikken? Hvorfor går det gang på gang galt? Kunne alle de ulykker ikke undgåes? Hvad kan vi gøre ved det? Vi har eksperter i studiet Vært: Peter Lund Madsen.
2/5/201854 minutes, 5 seconds
Episode Artwork

Den Demokratiske Folkerepublik Nordkorea

Hvordan ser der ud i Nordkorea? Hvad får indbyggerne tiden til at gå med? Hvordan er det at bo i Nordkorea? Hvad drømmer nordkoreanerne om? Hvordan er det at arbejde i Nordkorea? Hvad laver nordkoreanerne i fritiden? Vi har eksperter i studiet. Vært: Peter Lund Madsen.
1/29/201854 minutes, 6 seconds
Episode Artwork

Hjernesvulster

Hvad er en hjernesvulst? Hvordan får man en hjernesvulst? Hvad sker der? Hvordan føles det? Hvor farligt er det? Hvad kan man gøre ved en hjernesvulst? Vi har eksperter i studiet. Vært: Peter Lund Madsen.
1/22/201854 minutes, 6 seconds
Episode Artwork

Kierkegaard, angst, frygt og fortvivlelse

Den danske filosof Søren Kierkegaard mente, at angst er en naturlig del af livet. Angst er ikke nødvendigvis en psykisk sygdom, som skal kureres. Hvad mente Kierkegaard med det, og hvad sker der i hjernen, når angsten rammer? Vi har eksperter i studiet. Vært: Peter Lund Madsen. (Sendt første gang 15. januar).
1/15/201854 minutes, 6 seconds
Episode Artwork

Demens

Hvad er demens? Hvordan er det at leve med demens? Hvordan er det at leve sammen med et menneske med demens? Hvad kan man gøre for at behandle demens? Vi har eksperter i studiet. Vært: Peter Lund Madsen.
1/8/201854 minutes, 6 seconds
Episode Artwork

Jul i Hjernekassen på P1

Julemanden m/k tager sig en tiltrængt pause og ser tilbage på året der gik. Og muligvis vil hen afsløre, hvad der ligger under træet i år. Vi har eksperter i studiet. Vært: Peter Lund Madsen.
12/18/201754 minutes, 5 seconds
Episode Artwork

For tidligt født

Hvordan er det at være født for tidligt? Hvordan er det at føde for tidligt? Hvad kan man gøre for, at for tidligt fødte får den bedste start på tilværelsen? Vi har eksperter i studiet. Vært: Peter Lund Madsen.
12/11/201754 minutes, 6 seconds
Episode Artwork

Europæisk hjerneforskning

Hvordan går det? Hvordan klarer Europa sig i den globale sammenhæng? Hvilke store gåder er der stadig tilbage at løse? Hvordan gør vi? Vi har eksperter i studiet. Vært: Peter Lund Madsen. (Sendt først gang 4. december 2017).
12/4/201754 minutes, 9 seconds
Episode Artwork

Fagenes fest

Hvordan er det at være flyttemand? Hvordan er det at være mediestjerne? Hvordan er det at handle med ost? Og hvordan omstiller hjernen sig fra fag til fag? Vi har eksperter i studiet. Vært: Peter Lund Madsen.
11/27/201754 minutes, 6 seconds
Episode Artwork

Nyfødte børn

Neonatologi er det lægelige fagområde, der beskæftiger sig med sundhed og sygdomme hos nyfødte børn. Hvilke særlige udfordringer er der i de første 28 døgn af et menneskes tilværelse? Vi har eksperter i studiet. Vært: Peter Lund Madsen.
11/20/201754 minutes, 4 seconds
Episode Artwork

Broderi

Hvad er forskellen på korssting og fristing? Hvem kan dog finde på at brodere i år 2017? Hvordan kan broderi bidrage til nyt dansk design? Kan broderi være en kunstform? Vi har eksperter i studiet. Vært: Peter Lund Madsen.
11/13/201754 minutes, 7 seconds
Episode Artwork

SOSU assistenter

Hvad laver en social- og sundhedsassistent? Hvordan er det at være SOSU? Hvad er de største udfordringer ved at arbejde i sundhedsvæsenet? Vi har eksperter i studiet. Vært: Peter Lund Madsen. (Sendt første gang 6. november 2017).
11/6/201754 minutes, 7 seconds
Episode Artwork

Brystkræft

Hvordan er det at få diagnosen brystkræft? Hvad kan man gøre for at forebygge brystkræft? Hvilke behandlinger er der? Hvordan kan man psykisk håndtere sin brystkræft? Vi har eksperter i studiet. Vært: Peter Lund Madsen.
10/30/201754 minutes, 6 seconds
Episode Artwork

Fedme

Overvægt er et problem for flere og flere mennesker og dermed også for samfundet. Man taler om en regulær fedme-epidemi, som medfører en række andre livsstilssygdomme. Hvorfor bliver vi federe og federe? Hvordan er det at være overvægtig? Hvad kan vi gøre ved det? Vi har eksperter i studiet. Vært: Peter Lund Madsen.
10/23/201754 minutes, 6 seconds
Episode Artwork

På museum 2:2

På Statens Naturhistoriske Museum er der 14 millioner genstande i arkiverne. Nogle af dem har både naturhistorisk og kulturhistorisk værdi. Det er disse genstande Hjernekassen på P1 dykker ned i. Og som altid i selskab med eksperter. Vært: Peter Lund Madsen.
10/16/201753 minutes, 30 seconds
Episode Artwork

På museum 1:2

Statens Naturhistoriske Museum har 14 millioner genstande i arkiverne over livets gang her på jorden. Hjernekassen er på besøg og dykker ned i historierne bag de mange planter, dyr og forsteninger. Selvfølgelig i selskab med eksperter. Vært: Peter Lund Madsen.
10/9/201754 minutes, 33 seconds
Episode Artwork

Lungekræft

En af vor tids store dræbere. Hvorfor får så mange mennesker stadig lungekræft? Hvordan er det at have lungekræft? Hvad kan man gøre for at forebygge lungekræft? Vi har eksperter i studiet. Vært: Peter Lund Madsen.
10/2/201751 minutes, 41 seconds
Episode Artwork

Mensa

Hvad er det for en forening, der har "hyggeligt samvær for højt begavede" som sit formål? Hvad laver de i Mensa? Hvordan er det at være højt begavet? Hvad er forskellen på en normal hjerne og en Mensa-hjerne? Vi har eksperter i studiet. Vært: Peter Lund Madsen.
9/25/201754 minutes, 5 seconds
Episode Artwork

Kunstig intelligens

Vi mennesker smelter mere og mere sammen med vores digitale værktøj. Hvordan kan vi navigere i den fagre nye verden? Hvor kompleks en virkelighed kan vore hjerner håndtere? Hvad vil der ske i fremtiden? Vi har eksperter i studiet. Vært: Peter Lund Madsen.
9/18/201754 minutes, 5 seconds
Episode Artwork

Dannelse

Hvad er dannelse? Hvordan dannes vi og får et større åndsberedskab? Hvordan bliver vi holdspillere og gode til at deltage i fællesskabet? Vi har eksperter i studiet. Vært: Peter Lund Madsen.
9/11/201754 minutes, 5 seconds
Episode Artwork

Virusberedskab

Den Spanske Syge slog mere end 50 millioner mennesker ihjel. Hvordan kan et virus sprede sig så hurtigt? Kan det ske igen? Hvad gør vi ved det? Vi har eksperter i studiet. Vært: Peter Lund Madsen.
9/4/201754 minutes, 6 seconds
Episode Artwork

Gær

Hvad er det for noget? Det kan få dej til at hæve. Men gær har også stor indflydelse på nationaløkonomien. Hvordan hænger det sammen? Vi har eksperter i studiet. Vært: Peter Lund Madsen.
8/28/201754 minutes, 8 seconds
Episode Artwork

Alzheimers sygdom

Hvad er Alzheimers sygdom? Hvordan er det at leve sammen med en Alzheimerpatient? Hvorfor får også yngre Alzheimers sygdom? Hvad kan man gøre for Alzheimerpatienter? Vi har eksperter i studiet. Vært: Peter Lund Madsen.
8/21/201754 minutes, 8 seconds
Episode Artwork

Selvmord

Hvorfor vælger næsten 1 million mennesker at begå selvmord hvert år? Hvem er det, der begår selvmord? Hvordan er det at blive efterladt? Hvordan kan selvmord forebygges? Vi har eksperter i studiet. Vært: Peter Lund Madsen.
8/14/201754 minutes, 6 seconds
Episode Artwork

Japan 2.0

Hvad er Japan egentlig for et land? Hvordan er japanerne forskellige fra danskerne? Hvordan er det som dansker at bo og arbejde i Japan? Hjernekassen er taget til Japan. Vært: Peter Lund Madsen.
8/7/201754 minutes, 42 seconds
Episode Artwork

The Brain Prize 2017

Hvem fik prisen i år? Hvad kan prisvinderne? Hvorfor er hjerneforskning så nødvendigt? Og hvad er det egentlig for en pris? Vi har eksperter i studiet. Vært: Peter Lund Madsen.
6/26/201754 minutes, 6 seconds
Episode Artwork

Tegning

Hvad sker der i hjernen, når man tegner? Hvad gør en tegner rigtig god? Hvorfor kan det være lettere at huske noget fra en tegning? Hvad er så specielt ved tegning som udtryk? Vi har tre eksperter i studiet. Vært: Peter Lund Madsen.
6/19/201754 minutes, 5 seconds
Episode Artwork

Kirke og kætterier

Hvilket grundlag er den kristne kirke bygget på? Hvordan blev Det nye testamente til? Hvilke dramatiske kampe udspillede sig i den tidlige kirke? Hvorfor er det interessant i dag? Vi har en ekspert i studiet. Vært: Peter Lund Madsen.
6/12/201754 minutes, 11 seconds
Episode Artwork

Ph.D. Cup 2017

Hvert år dyster danske forskere i disciplinen at formidle vanskeligt stof til en bredere befolkning. Mød tre af finalisterne og find ud af, hvorfor netop deres forskning er værd at høre om. Vært: Peter Lund Madsen.
5/29/201753 minutes, 55 seconds
Episode Artwork

Vibrationer

Lavfrekvente lydbølger kan være meget behagelige. Dagens gæst har opfundet et apparat, som han mener kan behandle både smerter og depression ved hjælp af vibrationer. Hør historien om en opfindelse.
5/22/201754 minutes, 1 second
Episode Artwork

Rusmiddelbehandling

Hvad sker der med hjernen under brug af alkohol, hash, kokain og andre centralstimulerende stoffer? Hvordan kan man hjælpe misbrugere? Hvad kan man gøre for at hjælpe narkomaner? Hvordan kan man forebygge misbrug og afhængighed? Vi har tre eksperter i studiet.
5/15/201754 minutes, 6 seconds
Episode Artwork

Spiseforstyrrelser

Hvad sker der i hjernen, når man har en spiseforstyrrelse? Hvordan er det at leve med spiseforstyrrelser? Hvad kan man gøre for at håndtere spiseforstyrrelser? Hvordan kan man forebygge spiseforstyrrelser? Vi har tre eksperter i studiet.
5/8/201754 minutes, 6 seconds
Episode Artwork

Stress

Hvad sker der i hjernen, når man får stress? Hvordan er det at leve med stress? Hvad kan man gøre for at håndtere stress? Hvordan kan man forebygge stress? Vi har tre eksperter i studiet. (Sendt første gang 1. maj).
5/1/201754 minutes, 4 seconds
Episode Artwork

Forsvaret

Hvordan er det at være professionel soldat? Hvad skal der til for, at et forsvar fungerer? Hvordan har soldaterfaget ændret sig gennem tiden? Vi har den tidligere chef for Forsvarets Operative Styrker i studiet. Vært: Peter Lund Madsen. (Genudsendelse fra 24. april).
4/24/201754 minutes, 5 seconds
Episode Artwork

Hjernekassen i Japan

Hvordan er den japanske kultur forskellig fra vores? Hvad sker der med danskere, der bor blandt japanere? Hvordan er det at være barn i Japan? Vi har eksperter i studiet.
4/10/201754 minutes, 15 seconds
Episode Artwork

Psykiatrisk afdeling

Hvordan er det at være sindslidende? Hvordan er det at være på en psykiatrisk afdeling? Hvordan er det at arbejde med sindslidende på en psykiatrisk afdeling? Vi har eksperter i studiet. Vært: Peter Lund Madsen. (Sendt første gang 3. april).
4/3/201754 minutes, 5 seconds
Episode Artwork

Gys

Hvad er et godt gys? Hvorfor elsker nogle mennesker at blive skræmt fra vid og sans? Hvad skal der til for at lave en god gyserfilm? Og hvorfor bliver gysere opfattet som lidt underlødige? Vi har eksperter i studiet. Vært: Peter Lund Madsen. (Sendt første gang 27. marts).
3/27/201754 minutes
Episode Artwork

Smag med hjernen

Hvordan fungerer vores smagsapparat? Hvor meget indflydelse har duft, hørelse, følesans, erindring og sindsstemning på den samlede smagsoplevelse? Vi har eksperter i studiet. Vært: Peter Lund Madsen.
3/20/201754 minutes, 4 seconds
Episode Artwork

Stammere

Hvorfor stammer man? Er der forskellige måder at stamme på? Hvordan er det at stamme? Hvad kan man gøre ved det? Vi har tre eksperter i studiet. Vært: Peter Lund Madsen.
3/13/201754 minutes, 5 seconds
Episode Artwork

Fortælling

Hvad gør en fortælling god og fængslende? Hvordan opbygger man en god fortælling? Og hvordan bruger man fortællinger i dagens Danmark? Vi har tre eksperter i studiet. Vært: Peter Lund Madsen. (Sendt første gang 6. marts).
3/6/201754 minutes, 5 seconds
Episode Artwork

Bæredygtig arkitektur

Hvordan passer arkitekter bedst på miljøet, når de designer bygninger? Hvordan hænger skønhed, tilpasningsdygtighed og teknisk indsigt sammen? Hvilke strategier for ressourceanvendelse kan skabe både hjernestimulerende oplevelser og mere medindflydelse for brugerne? Vi har en ekspert i studiet. Vært: Peter Lund Madsen. (Sendt første gang 27. februar).
2/27/201754 minutes, 5 seconds
Episode Artwork

Ligestilling

Hvad er feminisme i dag? Hvordan går det med ligestillingen i retssystemet? Hvad er forskellen på mænd og kvinder egentlig? Vi har eksperter i studiet. Vært: Peter Lund Madsen.
2/20/201754 minutes, 5 seconds
Episode Artwork

Hjernekassen i fængsel 2

Hvordan er det at sidde i fængsel? Hvad sker der i hjernen, når man er spærret inde i længere tid? Hvordan er livet i et fængsel? Og hvordan er det at komme ud igen? Vi har eksperter i studiet. Vært: Peter Lund Madsen
2/13/201753 minutes, 49 seconds
Episode Artwork

Hjernekassen i fængsel 1

Hvordan er det at arbejde i et fængsel? Hvordan er det at møde mordere og voldsforbrydere hver eneste dag? Og hvordan kan man hjælpe de indsatte med at fordrive tiden og blive klar til at komme ud igen? Vi har eksperter i studiet. Vært: Peter Lund Madsen.
2/6/201751 minutes, 47 seconds
Episode Artwork

Hvad skal vi spise i fremtiden?

Vi bliver flere og flere mennesker på jorden, og vores elskede klode kan få svært ved at brødføde os alle i fremtiden. Hvad gør vi? Vi har en ekspert i studiet. Vært: Peter Lund Madsen. (Sendt første gang 30. januar).
1/30/201754 minutes, 4 seconds
Episode Artwork

Planter for fremtiden

Syntesebiologi kombinerer biologi og ingeniørvidenskab. Formålet er at producere biologiske komponenter, celler og organismer til f.eks. kræftmedicin, parfume, vaniljesmag, læbestiftfarve, bioplastik m.m.m. Vi har to eksperter i studiet. Vært: Peter Lund Madsen. (Sendt første gang 23. januar).
1/23/201754 minutes, 10 seconds
Episode Artwork

Urologi

Kønsorganer og urinveje er ofte tæt forbundne, og det kan give komplikationer. Urologi omfatter også sygdomme i nyrer, blære, urinrør, prostata og testikler. Hjernekassen handler i dag om urologi. Vi har tre eksperter i studiet Vært: Peter Lund Madsen
1/16/201754 minutes, 6 seconds
Episode Artwork

Vikingetid eller Stålalder?

Vikingetiden er nok Danmarks største brand udadtil. Men er Vikingetiden egentlig det mest sigende navn for den periode? Nogle mener at det skulle hedde Stålalderen. Vi har eksperter i studiet. Vært: Peter Lund Madsen.
1/9/201754 minutes, 9 seconds
Episode Artwork

Fed lyd

Hvad kendetegner den gode musikgengivelse? Hvordan optager man den? Hører blinde bedre end seende? Hvorfor er der så stor forskel på lydoptagelser? Hjernekassen er på opdagelse i Jylland. Vært: Peter Lund Madsen
1/2/201753 minutes, 7 seconds
Episode Artwork

Julen er hjernernes fest

Hvorfor bliver vi så højstemte i december? Hvad tænker julemanden på? Hvilken sang beskriver bedst julestemningen? Vi har tre eksperter i studiet. Vært: Peter Lund Madsen
12/19/201654 minutes, 8 seconds
Episode Artwork

Tekstiler

Hvordan er vi kommet frem til at gå i det tøj vi går i? Hvordan har vores klædesdragt ændret sig gennem tiden? Hvordan er tøjet blevet til, hvad har det været lavet af og hvordan har det set ud? Vi har to eksperter i studiet. Vært: Peter Lund Madsen.
12/12/201654 minutes, 9 seconds
Episode Artwork

Nabokrig

Hvorfor bliver så mange danskere rigtig sure på deres nabo? Hvad er det egentlig, der sker i hjernen, når vi bliver uvenner? Hvordan påvirker det fjendskab os? Hvad kan man gøre for at blive venner igen? Vi har tre eksperter i studiet. Vært: Peter Lund Madsen.
12/5/201654 minutes, 8 seconds
Episode Artwork

Fremmed i Danmark

Hvordan er det at flytte til Danmark? Hvordan modtager vi fremmede? Hvordan er det at bo i Danmark, når man kommer andetsteds fra? Vi har tre eksperter i studiet. Vært: Peter Lund Madsen.
11/28/201654 minutes, 10 seconds
Episode Artwork

Nobelprisen

Hvad er der så specielt ved at få Nobelprisen? Hvad betyder Nobelprisen for forskningen? Hvem var Alfred Nobel? Hvorfor er der opkaldt en pris efter ham? Hvem har fået prisen? Hvorfor? Vi har eksperter i studiet. Vært: Peter Lund Madsen. (Genudsendelse fra 21. november 2016).
11/21/201654 minutes, 5 seconds
Episode Artwork

Ordblindhed

Hvad vil det sige at være ordblind? Hvordan bliver man ordblind? Hvad kan man gøre ved det? Hvordan er det at leve med ordblindhed? Vi har eksperter i studiet. Vært: Peter Lund Madsen.
11/14/201654 minutes, 15 seconds
Episode Artwork

Store Danske Videnskabsfolk

Johan Olsen er forsker, rocksanger og vært på en TV-serie om store danske videnskabsfolk. Det første og sidste kommer han i Hjernekassen på P1 og fortæller om. Vært: Peter Lund Madsen.
11/7/201654 minutes, 9 seconds
Episode Artwork

Opvækst med psykisk sygdom

Hvordan er det at vokse op med en psykisk syg mor? Hvad sker der med et barn, der ofte bliver overladt til sig selv i sin søgen efter retningslinier? Vi har to eksperter i studiet.
10/31/201654 minutes, 16 seconds
Episode Artwork

Dengang Valby Gasværk eksploderede

Den 26. september 1964 lød et brag, der skabte panik i København. Hvad skete der? Hvordan var det at være tilstede? Hvad har vi lært af det? Hvordan håndterer vi gas i dag? Kan det ske igen? Vi har to eksperter i studiet. Vært: Peter Lund Madsen.
10/24/201654 minutes, 10 seconds
Episode Artwork

De danske øer

Hvad sker der med mennesker, der bor på en ø? Hvorfor bliver de danske øer affolket? Hvad er fordelene ved at bo på en ø? Hjernekassen kører i hestevogn på Sejrø. Vært: Peter Lund Madsen. (Sendt første gang 17. oktober).
10/17/201654 minutes, 10 seconds
Episode Artwork

Epilepsi

Hvad er epilepsi? Hvilke sygdomstilstande dækker epilepsi? Hvordan er det at leve med epilepsi? Hvad sker der i hjernen under et anfald af epilepsi? Hvad kan man gøre ved det? Vi har eksperter i studiet. Vært: Peter Lund Madsen.
10/10/201654 minutes, 9 seconds
Episode Artwork

Forskning

De store gennembrud der fører til Nobelpriser bygger oftest på årtiers møjsommeligt arbejde og forskning på kryds og tværs af institutioner, fag- og landegrænser. Vi har en af Danmarks mest erfarne og internationalt anerkendte forskere i studiet: Professor, overlæge, Dr. Med. & Scient. Jens Frederik Rehfeld. Vært: Peter Lund Madsen.
10/3/201654 minutes, 11 seconds
Episode Artwork

Dialekter

Er de danske dialekter ved at uddø eller ændrer de sig bare? Hvordan kan man høre forskel på, om en person kommer fra Ringsted eller Ringkøbing, og hvad skal vi bruge alle de dialekter til? Vi har eksperter i studiet.
9/26/201654 minutes, 9 seconds
Episode Artwork

Skilsmisse

Hvem bliver skilt? Hvorfor bliver vi skilt? Og hvordan bliver vi skilt på den mindst dårlige måde? Forfatter Annika Lillelund Fauli og psykolog Lene Stephensen har skrevet Skilsmissens ABC og gæster Hjernekassen på P1. Vært: Peter Lund Madsen.
9/19/201654 minutes, 10 seconds
Episode Artwork

Danmark før det var Danmark

Hvem boede her, før landegrænserne blev opfundet, og det officielt blev til Danmark? Hvad lavede menneskene? Hvad spiste de? Hvordan overlevede de vores barske klima uden fjernvarme og radio? Vi har en ekspert i studiet. Vært: Peter Lund Madsen. (Sendt første gang 12. september 2016).
9/12/201654 minutes, 11 seconds
Episode Artwork

Sjov med kræft?

Hvor går grænsen for hvad komikere og satirikere kan lave sjov med? Kan man f.eks. lave sjov med kræft? Vi har tre eksperter i studiet. Vært: Peter Lund Madsen.
9/5/201654 minutes, 10 seconds
Episode Artwork

Hvad laver en anklager?

Anne Birgitte Stürup er nok landets mest erfarne anklager. Hun fortæller om, hvordan hun arbejder og om, hvordan det er at få nogle af de farligste mennesker i landet dømt og indespærret på livstid. Vært: Peter Lund Madsen. (Sendt første gang 29. august 2016).
8/29/201654 minutes, 10 seconds
Episode Artwork

Naturen

Hjernekassen rykker ud i naturen bl.a. for at lede efter en tejst. Tag med ud at se på fugle på Sejrø sammen med en professionel naturvejleder og oplev, hvor dramatisk og fantastisk dyrelivet kan udspille sig, når man bare ser sig for. Vært: Peter Lund Madsen.
8/22/201652 minutes, 59 seconds
Episode Artwork

Diabetes

Mere end 400 millioner mennesker lider af diabetes og tallet stiger drastisk i takt med velstanden i verden. Hvad er diabetes? Hvad sker der i Danmark? Hvorfor får grønlændere diabetes? Hvad sker der i forskningen? Og hvordan ser udviklingen ud på verdensplan? Vi har tre eksperter i studiet. Vært: Peter Lund Madsen.
8/15/201654 minutes, 9 seconds
Episode Artwork

Psykiatri omkring år 1900

Hvordan behandlede vi de sindssyge i tiden omkring forrige århundredeskifte? Vi har tre eksperter i studiet. Vært: Peter Lund Madsen.
8/8/201653 minutes, 45 seconds
Episode Artwork

Teenagedrømme

Skoleferien er over os og det er tid til eftertanke. Hvordan tager fremtiden sig ud set fra en teenagers synspunkt? Hvad sker der med verden, når teenagerne tager over? Hvad drømmer de om? Hjernekassens teenage-panel giver os svar.
6/27/201655 minutes, 13 seconds
Episode Artwork

Hvad sker der for os?

Fremtiden ser lysere ud end nogensinde før. Eller gør den? Hjernekassen gør status: Hvor er vi nået til? Hvor kommer vi fra? Og hvad vil der ske rundt om det næste hjørne? Vi har en evolutions- og en innovationsekspert i studiet. Vært: Peter Lund Madsen.
6/20/201654 minutes, 11 seconds
Episode Artwork

The brain prize

Verdens største hædersbevisning indenfor hjerneforskning har danske rødder. Hvem får årets hjernepris på en million EURO? Hvorfor får han/hun så mange penge? Vi har to eksperter i studiet. Vært: Peter Lund Madsen.
6/13/201654 minutes, 11 seconds
Episode Artwork

Politikerhjerner

Hvad får en politiker til at vælge politik? Hvad sker der i en politikers hjerne? Hvordan kan man sove om natten, når man får skældud hele tiden? Og hvad laver en politiker egentlig? Vi har tre eksperter i studiet. Vært: Peter Lund Madsen.
6/6/201654 minutes, 6 seconds
Episode Artwork

Sindssyge kunstnere

Kan man lave stor kunst selv om man er sindssyg? Er det i virkeligheden en fordel at være sindssyg, hvis man vil være en stor kunstner? Hjernekassen undersøger myterne og det psykiske rum mellem gal og genial. Vi har tre eksperter i studiet. Vært: Peter Lund Madsen.
5/30/201653 minutes, 44 seconds
Episode Artwork

Kollektiver

Hvordan er det at bo i kollektiv? Hvordan var det dengang i 70'erne med fællesmøder og fællestøj? Hvad er forskellen på dengang og nu? Vi har tre eksperter i studiet. Vært: Peter Lund Madsen. (Sendes også lørdag 00.05, søndag 11.05 og 3.03).
5/23/201654 minutes, 10 seconds
Episode Artwork

Kragefugle

Fugle er generelt ikke Nobelpris-materiale. Ja, faktisk foregår der ikke det store i en fuglehjerne - tænk blot på fasaner og blishøns. Men der er undtagelser. Hør om fuglen der er mere intelligent end en hund. Vi har en ekspert i studiet. Vært: Peter Lund Madsen.
5/9/201654 minutes, 11 seconds
Episode Artwork

Mød tre Ph.d. Cup finalister

Hvordan udvikler man verdens mest effektive kvantecomputer? Kan man arve overvægt fra farens livsstil og ikke bare gennem gener? Hvorfor falder de unge på de tekniske erhvervsuddannelser fra? Få svarene i Hjernekassen, når Peter Lund Madsen giver ordet til tre af finalisterne fra dette års Ph.d. Cup.
5/2/201654 minutes, 5 seconds
Episode Artwork

Den 4. industrielle revolution

Hvad gør vi når robotterne tager vores arbejde? Hvad sker der når computerne bliver klogere end mennesket? Hvad er det for en fremtid der venter lige om hjørnet? Vi har tre gæster i studiet: Anders Hvid - Singularity University. Märtha Rehnberg - Daredisrupt. Thomas Bolander - Danmarks Tekniske Universitet. Vært: Peter Lund Madsen.
4/25/201654 minutes, 11 seconds
Episode Artwork

Skabte Gud hjernen eller skabte hjernen Gud?

Var det Gud der udløste detonatoren og satte livet i gang med et big bang for 14 milliarder år siden? Kan man som rumforsker og astrofysiker tro på en Gud? Hvordan forklarer en tidligere overrabiner livets opståen? Vi har tre lærde mænd i studiet. Vært: Peter Lund Madsen.
4/18/201654 minutes, 10 seconds
Episode Artwork

Magisk mandag i Hjernekassen

En tryllekunstner og tankelæser, en hypnotisør og manipulationsekspert samt selveste præsidenten for Magisk Cirkel Danmark. Alle tre kan fortælle om, hvordan det kan lade sig gøre, at vores menneskehjerne gang på gang lader sig blive ført bag lyset af trylletricks, illusioner og magi. Vært: Peter Lund Madsen.
4/11/201654 minutes, 6 seconds
Episode Artwork

Tidsopfattelse

Hvad er tid? Hvordan måler vi den? Hvordan oplever vi den? Og hvornår kan vi rejse i tiden? Vi har tre eksperter i tid og rum i studiet. Vært: Peter Lund Madsen.
4/4/201653 minutes, 47 seconds
Episode Artwork

Almen viden 3 - biologi

Få styr på hvordan livet opstod, hvor vi kommer fra, hvad vi består af og hvor vi er på vej hen. Hjernekassen har bedt tre dygtige folkeskolelærere give os den grundlæggende viden, som er forudsætningen for at forstå, hvordan verden omkring os hænger sammen. Vært: Peter Lund Madsen.
3/21/201654 minutes, 11 seconds
Episode Artwork

Almen viden 1 - fysik/kemi

Få styr på protroner, elektroner, atomer, molekyler, elektromagnetisme og grundstoffer. Hjernekassen har bedt tre dygtige folkeskolelærere give os den grundlæggende viden, som er forudsætningen for at forstå, hvordan verden omkring os hænger sammen. Vært: Peter Lund Madsen.
3/7/201654 minutes, 11 seconds
Episode Artwork

Almen viden 2 - geografi

Få styr på tektoniske plader, lava, jordskælv, kontinenter, istider og bjergkrystaller. Hjernekassen har bedt tre dygtige folkeskolelærere give os den grundlæggende viden, som er forudsætningen for at forstå, hvordan verden omkring os hænger sammen. Vært: Peter Lund Madsen. (Sendes også lørdag 00.05, søndag 11.05 og 3.03).
3/7/201654 minutes, 10 seconds
Episode Artwork

Skudår

29. februar er en helt speciel dato. Men hvorfor findes den dag kun hvert fjerde år? Hvad har det med resten af universet at gøre? Og hvordan er vores kalendersystem egentlig skruet sammen? Vi har to eksperter i studiet. Vært: Peter Lund Madsen.
2/29/201654 minutes, 9 seconds
Episode Artwork

Recovery

Psykologistuderende Mads Fabricius blev diagnosticeret som skizofren i sin ungdom men er i dag erklæret rask. Han praktisk taget løb fra sin psykiske sygdom og har siden bl.a. krydset atlanten ved håndkraft. Nu kæmper han for at opfylde sin drøm om at blive pilot, men den gamle psykiatriske diagnose står i vejen for ham. (Sendt første gang 22. februar).
2/22/201654 minutes, 5 seconds
Episode Artwork

Håndværkerdannelse

Murer og medlem af Folketinget (S), Mattias Tesfaye fra Københavns Vestegn, kommer i Hjernekassen på P1 og fortæller om håndværkerdannelse.
2/15/201654 minutes, 11 seconds
Episode Artwork

Hjerneskader

I Danmark lever 120.000 mennesker med en pludselig opstået hjerneskade. Den kan skyldes en blodprop eller blødning i hjernen, et slag mod hovedet, hjernebetændelse, iltmangel på grund af hjertestop... En hjerneskade kan medføre en fuldstændig ændring i ens livsvilkår. Vi har tre eksperter i studiet. (Sendes også søndag 11.05 og 3.03).
2/8/201654 minutes, 10 seconds
Episode Artwork

Teenagere

Hvorfor er forældre så bange for deres teenage børn? Hvad sker der med hjernens udvikling i teenageårene? Hvordan kan man få et godt forhold til sin teenager? Hvad er de typiske fejl forældre gør, når de forsøger at komme i kontakt med deres teenagere? Vi har hele fem eksperter i studiet. (Sendt første gang 1. februar).
2/1/201654 minutes, 10 seconds
Episode Artwork

Naturvidenskabelig dannelse

Kan man opfinde sin egen sandhed eller er der noget der er rigtigt, og noget der er forkert. Vi har fysikprofessor Jeppe C. Dyre i studiet. (Sendes også lørdag 00.05, søndag 11.05 og 3.03).
1/25/201654 minutes, 4 seconds
Episode Artwork

Proteiner

Proteiner nedbryder din mad og opbygger din krop, gør dig i stand til at sanse omverdenen. Proteinmolekyler består af tusindvis af atomer. Hvis vi opfatter disse kæmpe molekyler som energilandskaber, åbner vi en helt ny verden af erkendelse. Vi har to eksperter i studiet. (Sendt første gang 18. januar).
1/18/201654 minutes, 5 seconds
Episode Artwork

Dannelse

Uddannelses- og forskningsminister Esben Lunde Larsen taler om almen dannelse med Peter Lund Madsen i Hjernekassen. (Sendes også lørdag 00.05, søndag 11.05 og 3.03).
1/11/201653 minutes, 52 seconds
Episode Artwork

Borderline

1,6 millioner mennesker har set Sara-Louise Corns facebook video, hvor hun fortæller om sit liv med borderline. Hjernekassen har besøgt hende. (Sendes også lørdag 00.05, søndag 11.05 og 3.03).
1/4/201654 minutes, 11 seconds
Episode Artwork

Fængsler

Hvorfor sætter vi mennesker i fængsler? Hvordan bruger vi vores fængsler bedst? Hvad gør fængsler ved mennesker? Vi har en ekspert i studiet. (Sendt første gang 28. december 2015).
12/28/201554 minutes, 6 seconds
Episode Artwork

Flora Danica

Flora Danica er navnet på et berømt kongeligt porcelænsstel, men det er er langt mere end det. Det er også historien om en af Danmarks første store videnskabelige satsninger. Det var en kongelig idé, og det begynder alt sammen med et svensk geni som sætter naturen i system. (Sendt første gang 21. december 2015).
12/21/201554 minutes, 10 seconds
Episode Artwork

Misbrug

Hvorfor drikker Jeppe? Og hvorfor har så mange danskere et usundt forhold til sprut og stoffer? Vi har en ekspert i studiet. (Sendes også lørdag 14.03 og 00.05).
12/14/201554 minutes, 9 seconds
Episode Artwork

The Beatles

Hvad er det der gør The Beatles til sådan et fantastisk beatorkester? Hvorfor synger ungdommen med på de melodier, som begejstrede deres bedsteforældre for 50 år siden? Vi har tre eksperter og et musikalsk publikum i studiet. (Sendes også lørdag 14.03 og 00.05).
12/7/201554 minutes, 12 seconds
Episode Artwork

High fidelity

Hvad er god lyd? Hvordan opnår man den bedste lydoplevelse og er vinyl stadig bedre end vor tids digitale lydfiler? Vi har tre eksperter i studiet. (Sendes også lørdag 14.03 og 00.05).
11/30/201554 minutes, 12 seconds
Episode Artwork

Borderline

Borderline er en form for personlighedsforstyrrelse som kan medføre voldsomme følelsesmæssige udsving, og hvor forholdet til andre kan være kaotisk. Vi har en ekspert i studiet. (Sendes også lørdag 14.03 og 00.05).
11/23/201554 minutes, 10 seconds
Episode Artwork

Autisme/ADHD

Hvad er autisme og ADHD? Hvordan er det at leve med disse diagnoser? Hvordan er det at leve sammen med mennesker der har dem? Hvad kan man gøre for at gøre livet lettere med autisme og ADHD? Vi har en ekspert i studiet. (Sendes også lørdag 14.03 og 00.05).
11/16/201554 minutes, 11 seconds
Episode Artwork

Hjertekassen

Hjerte rimer ikke nødvendigvis længere på smerte. Men hvor langt er vi kommet, når det gælder hjertesygdomme? Vi har tre eksperter i studiet. (Sendt første gang 9. november 2015).
11/9/201554 minutes, 10 seconds
Episode Artwork

Ung og ensom

Hvordan er det at føle sig ensom når man stadig er ung? Hvad kan man gøre for at komme ud af sin ensomhed? Vi har tre eksperter i studiet. Tre der har prøvet det selv. (Sendes også lørdag 14.03 og 00.05).
11/2/201554 minutes, 9 seconds
Episode Artwork

Hobby

Hvorfor bruger millioner af mennesker oceaner af tid på fuldstændigt meningsløse beskæftigelser? Vi har en modelbygger, en frimærkesamler og en strikker i studiet. (Sendt første gang 26. oktober 2015).
10/26/201553 minutes, 59 seconds
Episode Artwork

Thomas Quick-sagen

Thomas Quick har tilstået over 30 mord og voldtægter. Hvad sker der i hjernen på sådan et menneske? Vi har en ekspert i studiet. (Sendes også lørdag 14.03 og 00.05).
10/19/201554 minutes, 9 seconds
Episode Artwork

Masseuddøen

Hvor ser vi hvad der skete med vores lille klode for tusinder og millioner af år siden? Ja det gør vi på Stevns. Og vi har en ekspert med på tur. (Sendes også lørdag 14.03 og 00.05).
10/12/201554 minutes, 12 seconds
Episode Artwork

OCD

Obsessive Compulsive Disorder. Tvangstanker og tvangshandlinger. Vi har to OCD-ramte og en behandler i studiet. (Sendes også lørdag 14.03 og 00.05).
10/5/201554 minutes, 10 seconds
Episode Artwork

Tintin

Hvem er Tintin? Hvem var Hergé, manden der skabte Tintin? Og splitte mine bramsejl: Hvordan kan denne spejderdreng af en reporter stadig sælge bøger og film den dag i dag? Vi har to eksperter i studiet. (Sendes også lørdag 14.03 og 00.05).
9/28/201554 minutes, 11 seconds
Episode Artwork

Mor kigger forbi

Peter Lund Madsens mor besøger Hjernekassen på P1 sammen med 3 veninder. Fire eksperter i hvordan det er at være over firs år gammel. Hvordan behandler omgivelserne én? Hvilke tanker gør man sig om fremtiden? Hvad er det mest besynderlige der er sket siden de gode gamle dage? Hvad er det vigtigste man har lært af livet? (Sendes også lørdag 14.03 og 00.05).
9/21/201554 minutes, 11 seconds
Episode Artwork

Hjemløs

Hvordan er det at være hjemløs? Hvordan får man mad? Hvilke livretter har man? Hvor sover man når det regner? Og hvad når man skal have gæster? Vi har tre eksperter i studiet. (Sendt første gang 14. september 2015).
9/14/201554 minutes, 9 seconds
Episode Artwork

Soldater med krigstraumer

Hvad sker der for soldater der kommer ud for voldsomme hændelser i krig? Hvordan kan vi hjælpe dem? Hvordan kan vi være med til at forebygge krigstraumer? Hvad gør vi når det er gået galt? En psykolog og to hjemvendte soldater fra henholdsvis Balkan og Afghanistan er gæster i studiet. (Sendes også lørdag 14.03 og 00.05).
9/7/201554 minutes, 10 seconds
Episode Artwork

Hjernen og smerter

Hvor kommer smerterne fra? Hvad skal vi med dem? Hvorfor føles de ubehagelige? Hvad kan vi gøre for at få dem til at forsvinde? Hjernekassen har to eksperter på besøg. (Sendes også lørdag 14.03 og 00.05).
8/31/201554 minutes, 10 seconds
Episode Artwork

Hjernen i drømmeland

Hver nat når vi sover drømmer vi. Ved vi hvad der sker i hjernen når vi drømmer? Og tjener drømme overhovedet et formål for hjernen. Vi har besøg af en psykolog og en hjerneekspert. (Sendes også lørdag 14.03 og 00.05).
8/24/201554 minutes, 9 seconds