Winamp Logo
Historiska väder Cover
Historiska väder Profile

Historiska väder

Swedish, News, 1 season, 20 episodes, 3 hours, 10 minutes
About
Programmet som djupdyker i väderleksrapporten vid tio av historiens avgörande ögonblick. Ansvarig utgivare: Nina Glans
Episode Artwork

Andréexpeditionen och värmen som löste gåtan

Andréexpeditionens luftballong Örnen sänktes bokstavligen av det arktiska klimatet och de tre upptäckarna förblev spårlöst försvunna i 33 år tills vädrets makter skrev ett nytt kapitel i historien. I Historiska väder ställer vi oss frågan om – och i så fall hur – väderleken har påverkat vår historia. Historiska väder leds av Cecilia Düringer, till vardags programledare för podden P3 Historia. I det här avsnittet gästas hon av Karin Havemose, forskare och författare till boken I ljuset av Andrée. Redaktionen består i övrigt av: David Rune, producent Elina Perdahl, researcher och manusarbeteViktor Bergdahl, slutmix Historiska väder görs av Munck för Sveriges Radio.
10/30/20219 minutes, 37 seconds
Episode Artwork

London 1952 – i smogens grepp

Londondimma är ett välkänt fenomen. Men den smog som under ett par skräckfyllda dagar i december 1952 håller staden i ett järngrepp, är långt ifrån någon vanlig dimma. I Historiska väder ställer vi oss frågan om – och i så fall hur – väderleken har påverkat vår historia. Historiska väder leds av Cecilia Düringer, till vardags programledare för podden P3 Historia. I det här avsnittet gästas hon av Jens Norrby, historiker vid Göteborgs universitet. Redaktionen består i övrigt av: David Rune, producent Elina Perdahl, researcher och manusarbeteJulia Öjbrandt, slutmix Historiska väder görs av Munck för Sveriges Radio.
10/23/20219 minutes, 33 seconds
Episode Artwork

Hagelstormen som tände den franska revolutionen

En av världshistoriens mest omvälvande händelser, den franska revolutionen, bryter ut år 1789 och vänder upp och ned på dåtidens samhälle. Men hade den inträffat om det inte varit för vädret? I Historiska väder ställer vi oss frågan om – och i så fall hur – väderleken har påverkat vår historia. Historiska väder leds av Cecilia Düringer, till vardags programledare för podden P3 Historia. I det här avsnittet gästas hon av Magnus Jernkrok, historiker vid Göteborgs universitet. Redaktionen består i övrigt av: David Rune, producent Elina Perdahl, researcher och manusarbeteJulia Öjbrandt, slutmix Historiska väder görs av Munck för Sveriges Radio.
10/16/20219 minutes, 30 seconds
Episode Artwork

Titanic – sänkt av en varm vår?

Titanics olycksaliga jungfrufärd är kanske världshistoriens mest omskrivna resa. Flera samverkande faktorer låg bakom den katastrofala utgången och väderleken kan ha bidragit på mer än ett sätt. I Historiska väder ställer vi oss frågan om – och i så fall hur – väderleken har påverkat vår historia. Historiska väder leds av Cecilia Düringer, till vardags programledare för podden P3 Historia. I det här avsnittet gästas hon av Claes-Göran Wetterholm, författare och fartygshistoriker. Redaktionen består i övrigt av: David Rune, producent Elina Perdahl, researcher och manusarbeteJulia Öjbrandt, slutmix Historiska väder görs av Munck för Sveriges Radio.
10/9/20219 minutes, 30 seconds
Episode Artwork

Bröderna Wright och flyghistoriens oberäkneliga kastvindar

Hösten 1903 står människan på tröskeln till att lyckas lätta från marken i ett motordrivet flygplan. Men hur avgörande var vädrets makter för vem som skulle bli först upp i luften? I Historiska väder ställer vi oss frågan om – och i så fall hur – väderleken har påverkat vår historia. Historiska väder leds av Cecilia Düringer, till vardags programledare för podden P3 Historia. I det här avsnittet gästas hon av Linnea Holmberg Wensby, intendent vid Flygvapenmuseum i Linköping. Redaktionen består i övrigt av: David Rune, producent Elina Perdahl, researcher och manusarbeteJulia Öjbrandt, slutmix Historiska väder görs av Munck för Sveriges Radio.
10/2/20219 minutes, 38 seconds
Episode Artwork

Rysskylan och slaget om Stalingrad

Slaget om Stalingrad har beskrivits som en av andra världskrigets vändpunkter. När den tyska armén stängs in i staden tvingas man föra dubbla krig: mot Stalins trupper och mot den ryska kylan. I Historiska väder ställer vi oss frågan om – och i så fall hur – väderleken har påverkat vår historia. Historiska väder leds av Cecilia Düringer, till vardags programledare för podden P3 Historia. I det här avsnittet gästas hon av Niklas Zetterling, författare till ett flertal böcker om militärhistoria. Redaktionen består i övrigt av: David Rune, producent Elina Perdahl, researcher och manusarbeteJulia Öjbrandt, slutmix Historiska väder görs av Munck för Sveriges Radio.
9/25/20219 minutes, 14 seconds
Episode Artwork

Jordbävningen i Lissabon 1755 och tankevärldens efterskalv

Jordbävningen i Lissabon 1755 är ett av världshistoriens mest förödande jordskalv. Men i förödelsens fotspår följer kanske också en tankens revolution... Eller? I Historiska väder ställer vi oss frågan om – och i så fall hur – väderleken har påverkat vår historia. Historiska väder leds av Cecilia Düringer, till vardags programledare för podden P3 Historia. I det här avsnittet gästas hon av Anders Ekström, professor i idéhistoria vid Uppsala Universitet. Redaktionen består i övrigt av: David Rune, producent Elina Perdahl, researcher och manusarbeteJulia Öjbrandt, slutmix Historiska väder görs av Munck för Sveriges Radio.
9/18/20219 minutes, 40 seconds
Episode Artwork

Molntäcket som beseglade Nagasakis öde

Den 8 augusti 1945 släpper USA atombomben över Nagasaki. Tiotusentals civila dör och stora delar av staden förstörs. Men planen var egentligen en annan, om inte vädret kommit emellan. I Historiska väder ställer vi oss frågan om – och i så fall hur – väderleken har påverkat vår historia. Historiska väder leds av Cecilia Düringer, till vardags programledare för podden P3 Historia. I det här avsnittet gästas hon av Yukiko Duke, journalist specialiserad på Japan. Redaktionen består i övrigt av: David Rune, producent Elina Perdahl, researcher och manusarbeteJulia Öjbrandt, slutmix Historiska väder görs av Munck för Sveriges Radio.
9/11/20219 minutes, 22 seconds
Episode Artwork

Dust bowl-katastrofen: Depressionens dödliga dammstormar

Under 30-talet plågas det amerikanska slättlandet av dust bowls, mörka dammstormar, som ödelägger allt som kommer i dess väg. Men orsaken bakom stormarna står att finna i mer än bara dåligt väder. I Historiska väder ställer vi oss frågan om – och i så fall hur – väderleken har påverkat vår historia. Historiska väder leds av Cecilia Düringer, till vardags programledare för podden P3 Historia. I det här avsnittet gästas hon av Adam Hjortén, historiker och lektor i Nordamerikastudier. Redaktionen består i övrigt av: David Rune, producent Elina Perdahl, researcher och manusarbeteJulia Öjbrandt, slutmix Historiska väder görs av Munck för Sveriges Radio.
9/4/20219 minutes, 41 seconds
Episode Artwork

1816 – regn, rusk och ett monsters födelse

1816 plågas Europa av rysligt väder. Men året utan sommar ger författaren Mary Shelley inspiration: Hon låter hällregn, stormar, blixtar och ett välbekant monster kliva rätt in i litteraturhistorien. I Historiska väder ställer vi oss frågan om – och i så fall hur – väderleken har påverkat vår historia. Historiska väder leds av Cecilia Düringer, till vardags programledare för podden P3 Historia. I det här avsnittet gästas hon av Yvonne Leffler, professor i litteraturvetenskap vid Göteborgs Universitet. Redaktionen består i övrigt av: David Rune, producent Elina Perdahl, researcher och manusarbeteJulia Öjbrandt, slutmix Historiska väder görs av Munck för Sveriges Radio.
8/28/20219 minutes, 25 seconds
Episode Artwork

Dimman i Lützen

I november 1632 ser Gustav II Adolf sin chans att överraska antagonisten Albrecht von Wallenstein. Men överraskningen kommer av sig och en ödesdiger dimma sveper istället in över slagfältet. I Historiska väder ställer vi oss frågan om – och i så fall hur – väderleken har påverkat vår historia. Och så undrar vi hur världshistorien hade sett ut om det inte varit för...vädret. Historiska väder leds av Cecilia Düringer, till vardags programledare för podden P3 Historia. I det här avsnittet gästas hon av Bo Eriksson, historiker. Redaktionen består i övrigt av: David Rune, producent Elina Perdahl, researcher och manusarbeteJulia Öjbrandt, slutmix Historiska väder görs av Munck för Sveriges Radio.
10/24/20209 minutes, 35 seconds
Episode Artwork

Napoleon och den ryska vintern

Sommaren 1812 förklarar Napoleon krig mot Rysslands tsar Alexander. Med hjälp av en gigantisk armé ska Ryssland bli franskt inom loppet av 20 dagar. Men invasionen slutar i en humanitär katastrof. I Historiska väder ställer vi oss frågan om – och i så fall hur – väderleken har påverkat vår historia. Och så undrar vi hur världshistorien hade sett ut om det inte varit för...vädret. Historiska väder leds av Cecilia Düringer, till vardags programledare för podden P3 Historia. I det här avsnittet gästas hon av Thomas Roth, militärhistoriker vid Armémuseum. Redaktionen består i övrigt av: David Rune, producent Elina Perdahl, researcher och manusarbeteJulia Öjbrandt, slutmix Historiska väder görs av Munck för Sveriges Radio.
10/17/20209 minutes, 26 seconds
Episode Artwork

Skyfallet som för evigt skiljde Pierre och Marie Curie åt

Året är 1906 och forskarvärldens mest berömda duo, Pierre och Marie Curie, står på toppen av sin gemensamma karriär. Men ett kraftigt skyfall ska komma att förändra livet för makarna Curie för gott. I Historiska väder ställer vi oss frågan om – och i så fall hur – väderleken har påverkat vår historia. Och så undrar vi hur världshistorien hade sett ut om det inte varit för...vädret. Historiska väder leds av Cecilia Düringer, till vardags programledare för podden P3 Historia. I det här avsnittet gästas hon av Eva Lindroth, professor i fysik vid Stockholms Universitet. Redaktionen består i övrigt av: David Rune, producent Elina Perdahl, researcher och manusarbeteJulia Öjbrandt, slutmix Historiska väder görs av Munck för Sveriges Radio.
10/10/20209 minutes, 42 seconds
Episode Artwork

Elisabet I:s skicklighet – eller turlig storm?

1588 stormar kung Filip II av Spaniens fruktade armada mot den engelska kusten. England och drottning Elisabet I ska krossas. Men något kommer emellan: en tursam storm eller en skicklig regent? I Historiska väder ställer vi oss frågan om – och i så fall hur – väderleken har påverkat vår historia. Och så undrar vi hur världshistorien hade sett ut om det inte varit för...vädret. Historiska väder leds av Cecilia Düringer, till vardags programledare för podden P3 Historia. I det här avsnittet gästas hon av Anna Carlstedt, författare och forskare. Redaktionen består i övrigt av: David Rune, producent Elina Perdahl, researcher och manusarbeteJulia Öjbrandt, slutmix Historiska väder görs av Munck för Sveriges Radio.
10/3/20209 minutes, 13 seconds
Episode Artwork

Karl X och tåget över Bält

Vintern 1658 väljer Karl X Gustav och hans armé att korsa sundet mellan Jylland och Fyn till fots! Må det bära eller brista när svensk historias mest mytomspunna vandring över is står för dörren. I Historiska väder ställer vi oss frågan om – och i så fall hur – väderleken har påverkat vår historia. Och så undrar vi hur världshistorien hade sett ut om det inte varit för...vädret. Historiska väder leds av Cecilia Düringer, till vardags programledare för podden P3 Historia. I det här avsnittet gästas hon av Björn Asker, författare till boken Karl X Gustav: en biografi. Redaktionen består i övrigt av: David Rune, producent Elina Perdahl, researcher och manusarbeteJulia Öjbrandt, slutmix Historiska väder görs av Munck för Sveriges Radio.
9/26/20209 minutes, 40 seconds
Episode Artwork

Hällregnet som krossade romarriket?

Striden i Teutoburgerskogen år 9 mellan romerska legioner och germanska folkstammar, har beskrivits som slaget som förändrade världshistorien. Men var det väderleken som fällde avgörandet? I Historiska väder ställer vi oss frågan om – och i så fall hur – väderleken har påverkat vår historia. Och så undrar vi hur världshistorien hade sett ut om det inte varit för...vädret. Historiska väder leds av Cecilia Düringer, till vardags programledare för podden P3 Historia. I det här avsnittet gästas hon av Ragnar Hedlund, forskare i antik historia vid Uppsala universitet. Redaktionen består i övrigt av: David Rune, producent Elina Perdahl, researcher och manusarbeteJulia Öjbrandt, slutmix Historiska väder görs av Munck för Sveriges Radio.
9/19/20209 minutes, 29 seconds
Episode Artwork

Descartes och den svenska vinterkylan

Hösten 1649 får filosofen René Descartes en personlig inbjudan till Sverige från drottning Kristina själv. Men Descartes möte med det kalla landet i norr blir allt annat än en solskenshistoria. I Historiska väder ställer vi oss frågan om – och i så fall hur – väderleken har påverkat vår historia. Och så undrar vi hur världshistorien hade sett ut om det inte varit för...vädret. Historiska väder leds av Cecilia Düringer, till vardags programledare för podden P3 Historia. I det här avsnittet gästas hon av Erik Petersson, författare till inte mindre än två biografier över drottning Kristina. Redaktionen består i övrigt av: David Rune, producent Elina Perdahl, researcher och manusarbeteFredrik Nordin, slutmix Historiska väder görs av Munck för Sveriges Radio.
9/12/20209 minutes, 30 seconds
Episode Artwork

Kamikaze – den gudomliga vinden

Sommaren 1281 är Kublai Khan världens mest mäktiga och nu ska hans väldiga mongol-rike också lägga Japan under sig. En enkel match i tanken. Om det inte vore för den gudomliga vinden: kamikaze. I Historiska väder ställer vi oss frågan om – och i så fall hur – väderleken har påverkat vår historia. Och så tillåter vi oss att spekulera lite i hur världshistorien hade sett ut om det inte varit för just det där vädret.Historiska väder leds av Cecilia Düringer, till vardags programledare för podden P3 Historia. I det här avsnittet gästas hon av Gerd Carling, docent i lingvistik vid Lunds universitet. Redaktionen består i övrigt av: David Rune, producent Elina Perdahl, researcher och manusarbeteFredrik Nordin, slutmix Historiska väder görs av Munck för Sveriges Radio.
9/5/20209 minutes, 23 seconds
Episode Artwork

Dagen D och världshistoriens mest avgörande väderprognos

Den 6 juni 1944 landstiger de allierades trupper i Normandie, Frankrike. Operationen har planlagts noga i över ett års tid men nu hänger allt på en enda väderprognos. I Historiska väder ställer vi oss frågan om – och i så fall hur – väderleken har påverkat vår historia. Och så tillåter vi oss att spekulera lite i hur världshistorien hade sett ut om det inte varit för just det där vädret. Historiska väder leds av Cecilia Düringer, till vardags programledare för podden P3 Historia. I det här avsnittet gästas hon av Thomas Roth, 1:e intendent på Armémuseum i Stockholm. Redaktionen består i övrigt av: David Rune, producent Elina Perdahl, researcher och manusarbeteFredrik Nordin, slutmix Historiska väder görs av Munck för Sveriges Radio.
8/29/20209 minutes, 30 seconds
Episode Artwork

Karl XII och snöovädret i Narva

Den 30 november år 1700 går Karl XII och hans numerärt underlägsna och utmattade svenska armé till attack mot tsar Peter I:s styrkor. Ett till synes hopplöst försök att behålla makten över Östersjön. I Historiska väder ställer vi oss frågan om – och i så fall hur – väderleken har påverkat vår historia. Och så undrar vi hur världshistorien hade sett ut om det inte varit för...vädret. Historiska väder leds av Cecilia Düringer, till vardags programledare för podden P3 Historia. I det här avsnittet gästas hon av Bengt Liljegren, författare till boken Krigarkungen: en biografi över Karl XII.  Redaktionen består i övrigt av: David Rune, producent Elina Perdahl, researcher och manusarbeteFredrik Nordin, slutmix Historiska väder görs av Munck för Sveriges Radio.
8/22/20209 minutes, 47 seconds