Winamp Logo
Het kwartier Cover
Het kwartier Profile

Het kwartier

Dutch, News, 2 seasons, 280 episodes, 2 days 23 hours 45 minutes
About
Lode Roels en Sofie Vander Donckt zoeken elke weekdag uit hoe 3 nieuwsverhalen echt in elkaar zitten. Van de stijgende energiefactuur tot een nieuwe medische doorbraak. Van de chaos op onze luchthavens tot een intrigerende moordzaak. Met relevante vragen en verrassende inzichten. Eén kwartier luisteren wanneer het jou past, om een dag te kunnen meepraten over het nieuws.
Episode Artwork

Ban op Russische diamanten. Jean-Luc Dehaene herleeft en Artikel 99 van de VN

Er komt een verbod op de import van ruwe Russische diamanten. Daarnaast moet een nieuw traceringssysteem de herkomst van diamanten kunnen achterhalen. Welke gevolgen heeft dat voor ons land? CD&V heeft oud-premier Jean-Luc Dehaene doen "herleven" in een opmerkelijk campagnefilmpje gemaakt met AI-technologie. Wat moeten we daarvan denken? VN-baas António Guterres heeft artikel 99 van het VN-handvest ingeroepen om de situatie in de Gazastrook aan te kaarten. Wat betekent die uitzonderlijke zet?
07/12/202315 minutes 13 seconds
Episode Artwork

Zit het conflict in Oekraïne in het slop? Staking bij de sluizen en het warmste jaar ooit

De Westerse steun voor Oekraïne lijkt af te brokkelen. Het geld en de munitie raken op en de soldaten zijn moe. Zit het conflict in Oekraïne in het slop? Het personeel bij verschillende sluizen voert actie uit onvrede over het nieuwe ambtenarenstatuut. Daardoor kunnen schepen niet meer van en naar havens geleid worden. Hoe groot is de hinder intussen? Het jaar 2023 wordt het warmste jaar ooit gemeten in de geschiedenis. Dat record lijkt elk jaar opnieuw te sneuvelen. Waar gaat dit heen?
06/12/202315 minutes 37 seconds
Episode Artwork

Waar kunnen Gazanen nog heen? PISA-toetsen: wat zijn ze waard? En de gekte rond GTA

Het Israëlische leger zet zijn offensief verder in het zuiden van de Gazastrook. Burgers worden opgeroepen om te vluchten. Maar waar kunnen ze nog heen? Er zijn nieuwe PISA-resultaten waaruit blijkt dat het niveau van Vlaamse leerlingen nog nooit zo sterk gedaald is. Wat zijn die testen eigenlijk waard? En na tien jaar wachten krijgen gamers eindelijk de trailer te zien van de nieuwste versie van de videogame Grand Theft Auto. Waarom blijft GTA een waanzinnig populaire game?
05/12/202315 minutes 58 seconds
Episode Artwork

Kan N-VA scoren in Wallonië? En waarom staan 5 bejaarden uit Guatemala terecht in Leuven?

Het politieke nieuwtje van afgelopen weekend komt van bij de N-VA. In een interview met Het Laatste Nieuws zegt voorzitter Bart De Wever dat hij lijsten wil indienen in de Franstalige kieskringen. Kan N-VA echt scoren in Wallonië? Meer dan 40 jaar na de moord op twee Belgische missionarissen en de verdwijning van een derde in Guatemala, start in Leuven het assisenproces over de zaak. Wat is er toen gebeurd? En chef-kok Sofie Dumont vertelt waarom we de schoolmaaltijd nieuw leven moeten inblazen.
04/12/202315 minutes 30 seconds
Episode Artwork

Opnieuw bommen in Gaza. Het verdienmodel van Spotify, en de horrorblessure bij AA Gent

Zeven dagen duurde de gevechtspauze tussen Hamas en Israël. Maar wat leverde die op, nu de bommen weer vallen? Naar jaarlijkse gewoonte laat streamingdienst Spotify z'n gebruikers zien naar welke nummers ze het meest hebben geluisterd. Maar wat verdienen die artiesten nu aan al die streams? En Paul Nardi, de doelman van AA Gent, liep gisteren een open beenbreuk op tijdens de wedstrijd. Zomaar door een misstap, zonder dat er iets of iemand anders aan te pas kwam. Hoe kan dat?
01/12/202315 minutes 24 seconds
Episode Artwork

Wie mag de krant in de bus steken? De erfenis van Henry Kissinger. En dure festivals

De federale regering heeft alweer niet kunnen beslissen wie de kranten mag bezorgen. Het contract met Bpost loopt af, maar niemand wil het nieuwe contract aan de goedkoopste concurrent gunnen. Wat speelt er? Henry Kissinger is overleden: zou er vandaag nog plaats zijn voor de omstreden politiek van deze Amerikaanse Buitenlandminister? En al meer dan 300 euro voor een muziekfestival? Flo Windey en Michèle Cuvelier van Studio Brussel plaatsen die hoge prijzen in perspectief.
30/11/202315 minutes 15 seconds
Episode Artwork

Waarom zijn er zoveel zelfmoordpogingen? Het nut van de klimaattop, en missers in boeken

Het aantal zelfmoordpogingen in Vlaanderen is in 20 jaar met een kwart gedaald, maar de cijfers blijven hoog. Hoe komt dat? Morgen begint de klimaatconferentie: wat is er gekomen van de beloftes van de vorige editie? En na een onthulling te veel is de Nederlandse versie van een boek over de Britse royals uit de rekken gehaald. Wat kan er foutlopen bij boekvertalingen? Heb je na het item over zelfdoding nood aan een gesprek, dan kan je terecht bij de Zelfmoordlijn: www.zelfmoord1813.be.
29/11/202315 minutes 16 seconds
Episode Artwork

Zijn we te afhankelijk van Chinese technologie? PFAS in ons bloed. En Queen Nikkolah

China kan ons stroomnet platleggen, omdat het de markt van de omvormers voor zonnepanelen domineert. En dat is maar één voorbeeld. Zijn we te afhankelijk van Chinese technologie? Acht politici uit alle hoeken van het land blijken PFAS in hun bloed te hebben. Hebben we dan allemaal PFAS in ons lichaam, en moeten we dat erg vinden? Opschudding in Gent over Queen Nikkolah: een vrouwelijke, zwarte Sint. Waarom ligt het zo gevoelig om te raken aan de Sinterklaastraditie?
28/11/202314 minutes 34 seconds
Episode Artwork

Kiest België een kant in de oorlog in Gaza? Raken we nog van files af? En Frozen wordt 10

De "emmer" van Theo Francken is vol: volgens hem steunt België Israël niet genoeg. Terwijl andere mensen net zeggen dat ons land te weinig opkomt voor de Palestijnen. Aan welke kant staan we nu eigenlijk? 2023 is op weg om het zwaarste filejaar ooit te worden. Geraken we nog van die files af? En waarom is de Disneyfilm "Frozen" na 10 jaar nog altijd een succes?
27/11/202315 minutes 59 seconds
Episode Artwork

Gevechtspauze in Gaza, koopjes doen in de kringloopwinkel en Poolse blokkade aan de Oekraïense grens

De langverwachte gevechtspauze in Gaza is vandaag ingegaan, hoe is die tot stand gekomen en welke rol heeft Qatar daarin gespeeld? Jan uit Hoeilaart deed per ongeluk een "Black Friday Deal"... in de kringloopwinkel! Hij kocht een schilderij van Marc Sleen voor een appel en een ei. Ingrid van de kringloopwinkel vertelt hoe ook jij koopjes kunt doen. En aan de grens met Polen zijn twee Oekraïense truckers gestorven in een lange file, wat is daar aan de hand?
24/11/202315 minutes 14 seconds
Episode Artwork

Wilders wint, en nu? De fouten in "Napoleon" en problemen bij adoptie

Nederland trok naar de stembus en koos massaal voor de PVV van Geert Wilders. Die behaalde onverwacht meer dan 35 zetels. Wat zal er nu gebeuren? "Napoleon", de nieuwste film van regisseur Ridley Scott, draait in de zalen. Maar er zitten ook fouten in. Historicus Bart Van Loo haalt er enkele uit. Er is wat aan de hand bij verschillende adoptiedossiers uit Ethiopië. Bij twaalf gezinnen is sprake van mogelijke onregelmatigheden. Wat liep er mis?
23/11/202316 minutes 5 seconds
Episode Artwork

De deal tussen Israël en Hamas, sluipmoordenaar sepsis en wat is er aan de hand in de AI-wereld?

De Israëlische regering en Hamas hebben een akkoord gesloten om de gevechten tijdelijk te staken en gijzelaars vrij te laten. Welke impact zal deze deal hebben? Elk jaar overlijden duizenden Belgen aan sepsis, ook bekend als bloedvergiftiging. Hoe kan dat? En opschudding bij OpenAI. Sam Altman, de ontslagen topman, keert nu toch terug. Wat is er aan de hand in de wereld van AI?
22/11/202315 minutes 33 seconds
Episode Artwork

Wie wil premier van Nederland zijn? Begeleiding voor Sven Pichal. En meteorieten op auto's

Na 13 jaar Mark Rutte krijgt Nederland een nieuwe premier. Wie zijn de hoofdrolspelers die morgen bij de verkeizingen een kans maken? Sven Pichal mag de gevangenis verlaten met een enkelband en krijgt intensieve begeleiding: wat zijn de opties voor zulke daders en waarom is er zo weinig capaciteit? En kan een meteroriet een auto vernielen? In Straatsburg denken ze van wel, onze meteorietenjager heeft z'n twijfels.
21/11/202315 minutes 37 seconds
Episode Artwork

Wat bewijzen de beelden uit het Al Shifa-ziekenhuis? Wie is Javier Milei? En Lukaku: de beste Rode Duivel ooit?

Israël verspreidt beelden uit het Al Shifa-ziekenhuis in Gaza, waarop onder meer wapens en een tunnel te zien zijn. Bewijzen die filmpjes dat terreur-organisatie Hamas daar wel degelijk verscholen zit? Javier Milei, een man met een kettingzaag en een wilde haardos, wordt president van Argentinië: wie is hij? En wie is het met ons eens dat Romelu Lukaku de grootste Rode Duivel ooit is?
20/11/202315 minutes 52 seconds
Episode Artwork

Is de nieuwe staatsbon de moeite? De Fins-Russische grens, en de kracht van voorlezen

Na het succes van de eenjarige staatsbon in augustus, komt er binnenkort een nieuwe staatsbon met een looptijd van 5 of 8 jaar. Is die de moeite waard? Finland halveert het aantal grensovergangen met Rusland, omdat de Russen steeds meer migranten zonder papieren de grens overlaten. Hoe is de situatie aan die grens? En morgen start de Voorleesweek. Maakt voorlezen écht een verschil voor de ontwikkeling van kinderen?
17/11/202315 minutes 35 seconds
Episode Artwork

Overstromingen: vertrekken of blijven? Komt Rousseau weg met racisme? En Clouseau viert

Door de ongeziene wateroverlast in de Westhoek moeten mensen geëvacueerd worden, al kiezen sommigen er tóch voor om thuis te blijven. Wat speelt er mee bij die aartsmoeilijke beslissing? Conner Rousseau kent zijn straf voor zijn racistische uitspraken over de Roma-gemeenschap: therapie en een bezoek aan de Dossinkazerne. Is de kous daarmee af? En Koen en Kris Wauters van Clouseau vertellen waarom ze ook de 125e keer nog met volle goesting op het podium van het Sportpaleis zullen staan.
16/11/202315 minutes 58 seconds
Episode Artwork

Wateroverlast in de Westhoek. Wat doet Xi in de VS? En de namen van dorpen en steden

Al meer dan een week is het in de Westhoek pompen of verzuipen. Hoe komt het dat die regio zo kwetsbaar is voor wateroverlast? De Chinese president Xi Jinping en de Amerikaanse president Joe Biden ontmoeten elkaar: wordt het gezellig of zit er veel spanning op de relatie? En in de Pajotse gemeenten Herne, Gooik en Galmaarden is er veel gedoe over de naam voor de nieuwe fusiegemeente. Hoe kregen en krijgen steden en gemeenten eigenlijk hun naam?
15/11/202315 minutes 26 seconds
Episode Artwork

Het stikstofakkoord: wat staat erin? Inbrekers wegjagen. En moet ons verkeersbeleid strenger?

Derde keer, goede keer? De Vlaamse regering heeft na twee eerdere pogingen opnieuw een stikstofakkoord klaar. Wat staat daarin en wat moeten we ervan denken? Een inbreker bij je thuis te lijf gaan: is dat slim? En België neemt te weinig straffe maatregelen om de verkeersveiligheid te verbeteren, vindt VIAS. Hoe komt het dat het vaak bij goede intenties blijft, en de echte maatregelen uitblijven?
14/11/202315 minutes 49 seconds
Episode Artwork

Ziekenhuizen als oorlogsdoelwit. Wordt partnergeweld goed opgevolgd? En kokend magma in IJsland

Nabij het Al Shifaziekenhuis in Gaza wordt fel gevochten. Eerder lagen ook andere ziekenhuizen onder vuur. Waarom zijn ziekenhuizen een doelwit in de oorlog tussen Israël en Hamas? In Denderhoutem zijn een vrouw en haar zoon vermoord door haar ex-partner. De vrouw had net daarvoor nog een klacht ingediend tegen hem, maar de man bleef vrij. Worden meldingen van partnergeweld genoeg opgevolgd? En ondergronds magma bedreigt een dorpje in Ijsland. Wat valt er te vertellen over dit fenomeen?
13/11/202315 minutes 53 seconds
Episode Artwork

Radicalisering op school, de nieuwe pakjeswet en kunstmatige regen

Scholen maken zich zorgen omdat meer en meer leerlingen radicale uitspraken doen of een extreme visie hebben. Hoe is radicalisering nu ook binnen de schoolmuren geslopen? De nieuwe pakjeswet is goedgekeurd om wantoestanden bij de koeriersbedrijven aan te pakken. Wie wint en verliest met de nieuwe regelgeving? En in New Delhi willen wetenschappers de smog bestrijden met kunstmatige regen. Is dat een goeie oplossing?
10/11/202315 minutes 44 seconds
Episode Artwork

Onder bewindvoering staan: wat is dat? 85 jaar Kristallnacht én alle ins en outs van RuPaul's Drag Race

In het onderzoek naar de advocate die doodgeschoten werd in Oost-Vlaanderen is een verdachte opgepakt. Die stond onder bewindvoering van haar. Wat betekent dat precies? 85 jaar geleden vond in Duitsland Kristallnacht tegen de Joden plaats. Wat gebeurde er toen ook alweer? En RuPaul's Drag Race staat in de Lotto Arena, de live versie van het populaire TV-programma. Welke rol speelde de reeks om 'Drag' mainstream te maken?
09/11/202314 minutes 54 seconds
Episode Artwork

Stoelendans in de politiek: hebben we nog vertrouwen? Een dag in een zorginstelling en Napoleonbollen zonder plastic jasje

Het ontslag van minister Somers bracht een politieke stoelendans op gang. Beloftes werden gebroken en bochten ingezet. Wat doet dit met het vertrouwen in de politiek? De dood van een jongeman met een beperking in een zorginstelling in Kortrijk, beroert. Hoe gaat het eraan toe in zo'n zorginstelling? En de bekende Napoleon snoepjes hebben voortaan een waspapieren wikkel in de plaats van een plastieken verpakking. Zijn plastic snoepverpakkingen straks verleden tijd?
08/11/202315 minutes 30 seconds
Episode Artwork

Waarom stopt Somers? Wachten op zelfrijdende auto's. En maakt één vegetariër het verschil?

Bart Somers stapt op uit de Vlaamse regering, en gaat voluit voor de burgemeesterssjerp in Mechelen. Wat zit er achter die keuze? Er komt geen test met zelfrijdende Mercedessen in België. Welke hindernissen zijn er nog voor de zelfrijdende auto? En een vegetariër meer of minder: maakt het écht niks uit, zoals Jos D'haese van PVDA zegt?
07/11/202315 minutes 47 seconds
Episode Artwork

Douanier zijn in tijden van drugsgeweld. Palestijns icoon opgepakt. En noorderlicht in België

Drie indringers hebben een overval gepleegd op een douanedepot in de Antwerpse haven. Wellicht waren ze op zoek naar een partij in beslag genomen drugs. Een douanier vertelt over de risico's van zijn job. Israël heeft de jonge Palestijnse activiste Ahed Tamimi gearresteerd. Wie is zij? En hoe kan je weten wanneer het noorderlicht te zien is in België?
06/11/202316 minutes
Episode Artwork

Wat is Hezbollah van plan? België mist alweer een klimaatdeadline. En paddenstoelen als moordwapen

De leider van Hezbollah, Hassan Nasrallah, doorbrak voor het eerst de stilte over de oorlog tussen Israël en Hamas. Wat is zijn boodschap? België mist (alweer) de deadline om een nationaal klimaatplan in te dienen bij Europa. Hoe komt dat en wat zijn de gevolgen? En een Australische vrouw wordt beschuldigd van moord, nadat ze haar gasten groene knolamanieten serveerde. Hoe gevaarlijk zijn die paddenstoelen?
03/11/202315 minutes 20 seconds
Episode Artwork

Storm Ciarán. Wie mag weg uit Gaza? En nieuwe muziek van The Beatles: hoe kan dat?

Stormdepressie Ciarán waait over West-Europa. Weerman Bram vertelt wat we van dit stormseizoen mogen verwachten. Eindelijk zijn er mensen de grens tussen Gaza en Egypte kunnen oversteken, maar wie mag eruit en wie moet blijven? En The Beatles brengen een nieuwe single uit: hoe kan dat?
02/11/202315 minutes 53 seconds
Episode Artwork

Een staakt-het-vuren in Gaza is nog ver weg. Wie kan tippen aan Messi? En horror is populair

De roep tot een staakt-het-vuren in de Gazastrook klinkt alsmaar luider. Waarom lijkt dat dan toch zo onmogelijk? Lionel Messi won gisteren voor de achtste keer de voetbaltrofee Ballon d'or. Hij gaf zelf al aan dat het waarschijnlijk zijn laatste is, maar wie kan in zijn voetsporen treden? En hoe komt het dat horrorfilms populairder zijn dan ooit?
31/10/202315 minutes 39 seconds
Episode Artwork

Geld om te zwijgen na je ontslag: (ab)normaal? YouTube-advertenties van Israël. En orka Reveil

De partij Vooruit heeft een extra ontslagvergoeding afgesproken met een ex-medewerkster, op voorwaarde dat ze zou zwijgen over een geval van seksueel grensoverschrijdend gedrag door een collega. Hoe gebruikelijk is zo'n dading? Israël is alomtegenwoordig op YouTube en andere sociale media met advertentievideo’s over de oorlog. Mag dat zomaar? En wat weten we al over de aangespoelde orka in De Panne?
30/10/202315 minutes 40 seconds
Episode Artwork

Hoelang bestaat de papieren krant nog? Miserie bij De Lijn. En logeren in Hotel Mama

Vanmorgen lag de gratis krant Metro voor de allerlaatste keer in de bakken in de Vlaamse stations. Welke toekomst heeft een papieren krant nog? Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters vindt dat De Lijn moet stoppen met zagen. Is daarmee alles gezegd of is er meer aan de hand? En in Italië heeft een moeder via de rechter haar zonen van 40 en 42 het huis uitgeschopt. Waarom blijft een Italiaan langer hangen in Hotel Mama dan een Zweed of een Noor?
27/10/202315 minutes 22 seconds
Episode Artwork

Wie heeft nog oog voor Oekraïne? België blinkt uit met zonnewagen. En plastische chirurgie bij criminelen

In Oekraïne wordt hard gevochten, maar weinigen lijken dat te zien op dit moment. Hoe problematisch is de oorlogssituatie daar? België heeft opnieuw de Solar Challenge gewonnen. Hoe komt het dat we daar zo goed in zijn en wat is het nut? En een drugsbaron uit Marseille is gevat in Brussel. Niet evident, want de man was volgens TF1 onder handen genomen door een plastisch chirurg. Hoeveel plastische chirurgie is er nodig om iemand onherkenbaar te maken?
26/10/202316 minutes
Episode Artwork

Raakt Libanon betrokken bij de oorlog in Israël? De onderwijsinspectie. En iemand redden bij brand

Libanon vreest steeds meer dat het betrokken raakt bij het conflict tussen Israël en Hamas. Want Hezbollah, de militie die in Libanon zit, valt Israël regelmatig aan. Is die vrees terecht? De aanpak van de onderwijsinspectie wordt gewaardeerd, maar verbetert de onderwijskwaliteit niet. Is de onderwijsinspectie te soft? Bij een brand in Geraardsbergen zijn twee doden gevallen. Een buurtbewoner probeerde de slachtoffers nog te helpen. Is het slim om iemand uit een brand proberen te redden?
25/10/202315 minutes 34 seconds
Episode Artwork

Duurdere sigaretten: goed idee? IJslandse vrouwen staken. En bekijk jij de versheidsdatum?

De prijs van sigaretten gaat opnieuw omhoog. En vanaf 2025 mogen winkels ook geen tabaksproducten en vapes meer zichtbaar uitstallen. Dat staat in het tabaksplan van minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke. Zal het iets uitmaken? In IJsland staken de vrouwen vandaag voor meer gendergelijkheid. Kvennafri, zo heet die dag. Waar komt die traditie vandaan? En hoe belangrijk is het om de houdbaarheidsdatum op voedingswaren te respecteren?
24/10/202314 minutes 41 seconds
Episode Artwork

Hoe erg is de situatie bij Open VLD? En werkpunten voor Paul Van Tigchelt, een niet-verkozen minister

Het rommelt bij de liberalen. Na het ontslag van minister van Justitie Van Quickenborne, kwam Open VLD op de proppen met Paul Van Tigchelt als vervanger. En daar kan niet iedereen in de partij mee leven. Hoe groot is de crisis? Paul Van Tigchelt staat voor een pak grote uitdagingen: wij maken een to-dolijst voor hem. En alweer een minister die nooit verkozen werd door het volk: moeten we dat erg vinden?
23/10/202315 minutes 50 seconds
Episode Artwork

Rudi Vranckx over twee weken oorlog. Dag van de Jeugdbeweging. En de oudheid in kleur

De oorlog tussen Hamas en Israël is twee weken bezig. Komt er noodhulp voor de Palestijnen? En is dat grondoffensief van Israël nu echt dichtbij? Rudi Vranckx geeft een laatste stand van zaken. Vandaag is de Dag van de Jeugdbeweging: worden leiders daar steeds vaker aanspreekpunten voor jongeren met problemen? En was kunst in de klassieke oudheid kleurrijker dan we denken?
20/10/202315 minutes 43 seconds
Episode Artwork

Genk neemt auto's van snelheidsduivels af. Tekort aan Ozempic. En hoe wordt cocaïne vernietigd?

Wie in Genk op drie maanden tijd zestien snelheidsboetes krijgt, verliest voortaan tijdelijk zijn auto. Zal dat het verkeer veiliger maken? Door de populariteit van Ozempic is er een tekort, zegt het bedrijf achter het geneesmiddel. Klopt dat wel of spelen er nog andere belangen in de farmasector? En drugscriminelen proberen onderschepte cocaïne te recupereren. Hoe worden die drugs vernietigd?
19/10/202315 minutes 22 seconds
Episode Artwork

Biden in Israël. Moet ik beleggen in wapens? En haat en liefde voor Brussel

De Amerikaanse president Joe Biden bezoekt Israël, terwijl de Palestijnen de doden tellen na een raketinslag in een ziekenhuis. Waarom zijn de Verenigde Staten zo'n trouwe bondgenoot van Israël? Testaankoop geeft advies: het is een goed moment om te beleggen in de wapenindustrie. Is dat zo? En mag ik me daar ongemakkelijk bij voelen? En Brussel staat opnieuw in een slecht daglicht na de terreuraanslag van maandag. Terecht of niet? We gaan op stap met Brusselaars.
18/10/202315 minutes 57 seconds
Episode Artwork

Na de aanslag in Brussel: komt er nog meer terreur? Zweden als doelwit. En heftige video's in je tijdlijn

Bij een aanslag in Brussel zijn twee Zweedse voetbalsupporters om het leven gekomen. De dader is intussen doodgeschoten door de politie. Maar kunnen we nu een nieuwe golf van terreur verwachten? Lokt terreur terreur uit? De dader viseerde specifiek mensen met kleren in de Zweedse kleuren. Waarom was Zweden het doelwit van deze aanslag? En op sociale media konden we alles vanop de eerste rij volgen aan de hand van heel wat schokkende beelden. Welke impact hebben die op ons?
17/10/202315 minutes 38 seconds
Episode Artwork

Nog altijd geen noodhulp voor Gaza. Zoomen met je huisarts: hoe werkt het? En de Poolse verkiezingen

Aan de grens tussen Gaza en Egypte staan duizenden mensen te wachten. Ook humanitaire hulp geraakt er niet meer door. Wat zijn de noden en hoe kan hulp nog bij de Palestijnen geraken? Huisartsen zijn redelijk tevreden met het systeem van teleconsultaties. Maar waarvoor mag je je dokter opbellen en hoeveel kost dat? En de oppositie in Polen heeft de beste kaarten in handen na de verkiezingen. Breekt er een nieuw tijdperk aan voor de Polen?
16/10/202315 minutes 15 seconds
Episode Artwork

Oproep om te vluchten uit Gaza: wat zegt het oorlogsrecht? Hoe duur wordt verwarmen? En het glitterverbod

Israël waarschuwt de Palestijnen in het noorden van Gaza dat ze binnen de 24 uur weg moeten zijn. Dat wijst erop dat het grondoffensief voor binnenkort is. Maar lukt zo'n evacuatie van 1,1 miljoen mensen zomaar? En wat zegt het oorlogsrecht hierover? De eerste koude komt eraan en veel mensen zetten dit weekend wellicht de verwarming aan. Hoe zit het intussen met de energieprijzen? De EU verbiedt vanaf dit weekend de verkoop van losse glitters: waarom moeten we van glitter af?
13/10/202315 minutes 47 seconds
Episode Artwork

Waarom opent Egypte de grens met Gaza niet? Boksgeschiedenis met Femke Hermans en de asteroïde Bennu

Honderdduizenden mensen zitten vast in de Gaza-strook. De grens met Egypte blijft potdicht. Waarom is dat zo? Bokster Femke Hermans heeft sinds vannacht twee wereldtitels op haar naam. Hoe straf is dat? En op de asteroïde Bennu is water en koolstof gevonden. Dat blijkt uit de eerste resultaten van bodemstalen die de NASA op de ruimterots verzamelde. Wat kan ons dat leren?
12/10/202315 minutes 43 seconds
Episode Artwork

Toch F-16's naar Oekraïne? Fake news in oorlogstijd. En is het jeugdhuis nog hip?

Onverwacht bezoek in Brussel: de Oekraïense president Zelenski kwam langs en gaat naar huis met de belofte dat België F-16 gevechtsvliegtuigen wil leveren aan zijn land. Hoe is dat plots toch mogelijk? In de stortvloed aan berichten over de oorlog tussen Israël en Hamas duikt ook fake news op. Hoe herken je het? En de Vlaamse regering pompt vers geld in de jeugdhuizen. Welke rol hebben die nog te spelen in tijden van TikTok en Snapchat?
11/10/202315 minutes 41 seconds
Episode Artwork

Hoe is het leven in Gaza? Wat met de Israëlische gijzelaars? En meer flexi-jobs

Alle ogen zijn al enkele dagen gericht op de Gazastrook. Van daaruit is zaterdagochtend de vreselijke aanval van Hamas op Israël begonnen en het is nu ook de plek die harde vergeldingsaanvallen over zich heen krijgt. Hoe is het om in de Gazastrook te leven? Hamas heeft zaterdag ook meer dan honderd burgers en soldaten in Israël als gijzelaars meegenomen. Valt er nog te onderhandelen? En de federale regering maakt flexi-jobs in een heleboel extra sectoren mogelijk. Wie kan er een flexi-job doen?
10/10/202314 minutes 52 seconds
Episode Artwork

Hamas en Israël: wie is wie? Hoe is het conflict ontspoord? En hoe neutraal kan je erover berichten?

Het Kwartier draait vandaag rond één verhaal: het hoe en waarom van de oorlog in het Midden-Oosten. Wie is Hamas? En hoe zit dat ook weer met die Palestijnse gebieden? Het langlopende conflict is in enkele dagen tijd geëscaleerd tot een oorlog met vele honderden doden en gewonden. Hoe is dat kunnen gebeuren? En we merken hoe moeilijk het ligt om als journalist over het conflict te berichten: elk woord wordt gewikt en gewogen. Kan je ooit helemaal neutraal zijn?
09/10/202315 minutes 59 seconds
Episode Artwork

Wie zijn de Roma? De Nobelprijs voor de Vrede. En bedwantsen: plaag of massahysterie?

Vooruit-voorzitter Conner Rousseau excuseert zich voor uitspraken die hij in dronken toestand gedaan heeft. Dat hij het had over "bruine mannen" wil Rousseau niet gezegd hebben, dat hij het over de Roma-gemeenschap had wél. Wie zijn die Roma eigenlijk? En waarom leven er zoveel vooroordelen over? De Nobelprijs voor de Vrede gaat dit jaar naar Narges Mohammadi. Waar strijdt zij voor? En de bedwants is in opmars: een plaag of massa-hysterie?
06/10/202315 minutes 34 seconds
Episode Artwork

Is het recht op betogen in gevaar? Tegenslag in Oekraïne. En vat een elektrische auto sneller vuur?

Duizenden actievoerders betogen vandaag tegen... een betogingsverbod. Ze vrezen dat dat verbod de rechten van betogers zal inperken. Is die vrees terecht? Oekraïne krijgt de laatste tijd veel tegenslagen te verduren, op het slagveld en daarbuiten. Hoe staan ze ervoor? En in Kessel-Lo zijn drie auto's uitgebrand na een steekvlam aan een elektrische auto. Vatten elektrische auto's sneller vuur dan andere wagens?
05/10/202315 minutes 25 seconds
Episode Artwork

Wat ging er mis met de toeristenbus in Venetië? Politieke chaos in de VS. En het taboe op maagd zijn

In Venetië zijn 21 doden gevallen bij een zwaar busongeval. Wat is daar gebeurd? En kan de slechte wegeninfrastructuur van Italië een rol gespeeld hebben? Kevin McCarthy is in de Verenigde Staten afgezet als voorzitter van het Huis van Afgevaardigden. Wat is daar allemaal aan de hand? Tv-maker Lidewij Nuitten gaat voor een nieuw programma op zoek naar mensen boven de 30 die net als zij nog maagd zijn. Daarmee wil ze het taboe doorbreken, maar hoe groot is dat taboe?
04/10/202315 minutes 28 seconds
Episode Artwork

Het proces-Daniël: waarom is een verdachte vrijgesproken? Een boete voor ruimteafval. En is Playmobil passé?

Een opvallende uitspraak op het assisenproces over de dood van Daniël, de negenjarige jongen die gegijzeld en gedood werd in een asielcentrum: een van de twee verdachten is schuldig, de andere gaat vrijuit. Veel mensen zijn daar verontwaardigd over. Hoe is justitie te werk gegaan? Voor het eerst is er een boete opgelegd voor ruimteafval: welke regels bestaan daarover? En het bedrijf achter Playmobil zit in slechte papieren: zijn de plastic figuurtjes stilaan passé?
03/10/202315 minutes 48 seconds
Episode Artwork

Zijn rusthuizen te duur? Wat is de PKK? En Conner Rousseau houdt een artikel tegen. Terecht?

De prijzen van woonzorgcentra stijgen sneller dan de pensioenen. Worden onze rusthuizen onbetaalbaar? Na de bomaanslag van gisteren in Ankara heeft Turkije luchtaanvallen uitgevoerd tegen de Koerdische afscheidingsbeweging PKK. Hoe zat dat ook alweer met die PKK? En enkele media kregen van de rechter een verbod om passages uit het PV in het onderzoek naar Vooruit-voorzitter Conner Rousseau te publiceren. Houdt Rousseau die publicaties terecht tegen?
02/10/202315 minutes 44 seconds
Episode Artwork

Partydrug ketamine in opmars. Hartproblemen bij vrouwen vaker onder de radar. En onze relatie met bomen

In het uitgaansleven wordt steeds meer geëxperimenteerd met ketamine. Wat is de aantrekkingskracht van die verdovende drug? Vrouwen overlijden vaker aan een hart- of vaataandoening dan mannen. Hoe komt het dat hartproblemen bij vrouwen vaker onder de radar blijven? Een van de bekendste bomen in Engeland, de Sycamore Gap tree, is geveld en daar komen enorm veel reacties op. Welke emoties maakt een boom bij ons los?
29/09/202315 minutes 42 seconds
Episode Artwork

De keuze van Jean-Marie Dedecker, rijden zonder rijbewijs en waarom betalen we voor geloof?

Jean-Marie Dedecker zal als onafhankelijke de Kamerlijst van N-VA in West-Vlaanderen trekken. Waarom is dat belangrijk? De politie betrapte vorig jaar elke dag gemiddeld 46 bestuurders die zonder geldig rijbewijs rondreden. Maar het echte cijfer ligt hoger, want de databanken zijn onvolledig. Waarom is het zo moeilijk om dat op te volgen? Minister Somers wil dat lokale besturen geloofsgemeenschappen niet meer moeten bijpassen. Hoe zit dat ook alweer met de financiering van het geloof?
28/09/202315 minutes 5 seconds
Episode Artwork

Waarom stokt onze chemiesector? Worden de Oekraïners de oorlog ooit gewoon? En Google is 25 jaar oud

Honderden mensen in de chemiesector staan op economische werkloosheid en er dreigen ontslagen. Waarom stokt de chemiesector? Anderhalf jaar na de Russische invasie van Oekraïne, willen we weten hoe het is met de moraal. Zijn ze daar de oorlog stilaan gewoon? En Internetgigant Google bestaat 25 jaar. Hoe heeft Google ons leven veranderd?
27/09/202315 minutes 32 seconds
Episode Artwork

De impact van "Godvergeten". Dreigt er etnische zuivering in Nagorno-Karabach? En een zieke grasmat

Hulplijn 1712 kreeg de afgelopen drie weken een derde meer oproepen en daar zit de tv-reeks "Godvergeten" voor veel tussen. Vlak voor de laatste aflevering vertelt een van de makers over de impact van het veelbesproken programma. Duizenden mensen zijn op de vlucht uit Nagorno-Karabach en veel Armeniërs vrezen een etnische zuivering: waar komt die angst vandaan? En is die terecht? De grasmat van Anderlecht is ziek. Voor profclubs is dat een nachtmerrie, vraag dat maar aan de terreinverzorgers.
26/09/202315 minutes 49 seconds
Episode Artwork

Alles koek en ei in de Vlaamse regering? Staking in de gevangenissen. En Aldi schrapt het merk Pirato

De Vlaamse regering heeft afgelopen weekend een vlot akkoord bereikt over de begroting. Een hoopvolle start van het politieke jaar of lijkt dat alleen maar zo? In de gevangenissen wordt er 48 uur lang gestaakt. Wat is de impact op gedetineerden? En lost de staking iets op? En de Pirato-chips van Aldi krijgen een nieuwe naam, maar is het wel verstandig om een bekende merknaam te veranderen?
25/09/202315 minutes 37 seconds
Episode Artwork

Gesjoemel in Knokke? Mediareus Murdoch met pensioen. En de (on)zin van absurde onderzoeken

Het rommelt in Knokke. De gemeente is onder verscherpt toezicht geplaatst, omdat er sprake zou zijn van belangenvermenging. Wat is dat? Rupert Murdoch zet op zijn 92e een stap opzij als bestuurder van zijn media-imperium. Zijn zoon neemt de fakkel van onder andere Fox News over, maar zal er iets veranderen? En Japanse wetenschappers doen onderzoek naar... kippentaal. De zin en onzin van bizarre onderzoeken.
22/09/202315 minutes 22 seconds
Episode Artwork

Ruzie tussen Polen en Oekraïne. Hoe maak je Alzheimer bespreekbaar? En kan jij nog klussen?

Trouwe bondgenoot Polen wil geen wapens meer leveren aan Oekraïne na een discussie over graan. Hoe is het zo fout kunnen lopen tussen de bevriende landen? Vandaag is het Wereldalzheimerdag. Wat als je vermoedt dat iemand in je omgeving Alzheimer heeft? En we besteden meer en meer klusjes uit die we makkelijk zelf kunnen doen. Doe-het-zelver Roger van Dobbit TV roept ons op om de handen wat vaker uit de mouwen te steken.
21/09/202315 minutes 48 seconds
Episode Artwork

Wat gaat voor: privacy of verkeersveiligheid? De kwestie Nagorno-Karabach. En binnenkijken bij Unesco

Een plan om autobestuurders te betrappen met de gsm in de hand komt er wellicht niet, omdat er vragen rijzen rond de privacy. De gebruikte camera's zouden de bestuurders té gedetailleerd in beeld brengen. Wat gaat er voor? Onze privacy of de verkeersveiligheid? Het conflict in Nagorno-Karabach laait weer op. Wat speelt er daar? En de Vlaamse begraafplaatsen en herdenkingsplaatsen van de Eerste Wereldoorlog zijn erkend als Unesco-werelderfgoed. Hoe wordt zo'n beslissing genomen?
20/09/202315 minutes 27 seconds
Episode Artwork

Nachtleveringen: slim, of een aanslag op je slaap? De landloperijwet. En minder gokkantoren

Het Verbond der Belgische Ondernemingen pleit voor meer nachtelijke leveringen in stads-en dorpscentra, bijvoorbeeld voor supermarkten. Wat zijn de voor- en nadelen? Bart De Wever dacht op de Antwerpse gemeenteraad luidop na over een hedendaagse wet op landloperij. Wat hield die oude wet precies in en was het vroeger écht verplicht om altijd 20 frank in je zak te hebben? En de stad Genk verbiedt gokkantoren op haar grondgebied. Lost dat écht iets op?
19/09/202315 minutes 24 seconds
Episode Artwork

Schrijven dokters te snel antidepressiva voor? Taiwan voor beginners. En stenen in je bagage

Een kwart van de Belgen nam vorig jaar minstens 1 keer psychofarmaca: pillen als een antidepressivum, kalmeer- of slaapmiddel, of medicatie tegen een psychose. Ook al is dat volgens experten niet altijd nodig. Schrijven dokters ze te snel voor? Tussen China en Taiwan loopt de spanning weer op. Hoe zit dat met de moeilijke relatie tussen die landen? En twee Belgen zitten vast in Turkije omdat ze stenen in hun bagage hadden. Wat mag je wel en niet meeslepen van op reis?
18/09/202315 minutes 58 seconds
Episode Artwork

"Bergen puin en weeë geur van lijken" in Libië. En brengt Hunter Biden zijn vader Joe in de problemen?

Je krijgt een getuigenverslag van onze reporter in Libië, waar de situatie nog altijd apocalyptisch is na de overstromingen. Een nieuwe ramp kort na de aardbeving in Marokko. Wat betekent dat voor onze solidariteit? Hunter Biden zit in de problemen, want hij wordt aangeklaagd voor illegaal wapenbezit. Brengt hij de presidentscampagne van zijn vader in gevaar? Inktvissen voelen zich opperbest in onze warmer geworden Noordzee, kan het kwaad dat ze daar nu zo talrijk aanwezig zijn?
15/09/202315 minutes 34 seconds
Episode Artwork

Klimaatactivisten versus België. Franstalige scholen in vuur en vlam. En wordt Middelkerke een stad?

Opnieuw staan klimaatactivisten en de Belgische staat tegenover elkaar in de rechtzaal. De inzet: het Belgische klimaatbeleid. Wat mogen we verwachten? De onvrede over de nieuwe lessen seksuele opvoeding in Wallonië en Brussel neemt niet af. Er werd zelfs brand gesticht in scholen: wat liep er mis? En waarom wil kustgemeente Middelkerke een stad worden?
14/09/202315 minutes 12 seconds
Episode Artwork

Hoe verdwijnen jonge asielzoekers? De ravage na dambreuk in Libië. En een duurzame iPhone: kan dat?

Uit cijfers van Child Focus blijkt dat er dit jaar alleen al 244 niet-begeleide minderjarige asielzoekers zijn verdwenen in België. Waar komen die terecht? Twee dagen na de verwoestende dambreuk in Libië komt de hulp in het instabiele land stilaan op gang. Wat is de situatie daar nu? Apple komt met een nieuwe iPhone, de 15e al. En die heeft niet alleen een universele lader, maar ook een batterij met gerecycleerd kobalt. Greenwashing of doorbraak?
13/09/202315 minutes 14 seconds
Episode Artwork

Online haat na Schild & Vrienden. De date van Poetin en Kim. En terug naar pen en papier

Het proces tegen Schild & Vrienden was nauwelijks begonnen of het werd al uitgesteld. De rechtzaak draait rond racistische, seksistische en antisemitische posts op social media. Hoe zit intussen met die haatspraak op het internet? Heeft de zaak Schild & Vrienden iets veranderd? Wat hebben Vladimir Poetin en Kim Jong-un te bespreken? En moeten we net als de Zweden terug meer met de hand schrijven op school?
12/09/202315 minutes 24 seconds
Episode Artwork

Waarom laat Marokko weinig hulp toe? De koele reactie van de Kerk op misbruik. En politici in shows

Drie dagen na de aardbeving in Marokko lijkt de hulp aan de getroffen regio niet optimaal te verlopen. Tegenover buitenlandse hulp staat Marokko eerder terughoudend. Hoe komt dat? De Belgische Kerk reageert eerder koel op de televisieserie "Godvergeten". Waarom blijft het zo ongemakkelijk voor de Kerk om over misbruik te praten? En wat moeten we denken van een politicus die als dragqueen optreedt in een show?
11/09/202315 minutes 14 seconds
Episode Artwork

Betalen we te weinig voor onze huishoudhulp? En moeten studenten oefenen op fatsoenlijk gedrag?

De dienstenchequebedrijven trekken aan de alarmbel. Want terwijl de prijs van zo'n cheque al jaren dezelfde is, zijn de kosten voor werkgevers de afgelopen jaren sterk gestegen. Betalen we te weinig voor onze huishoudhulp? In India komen de twintig belangrijkste economieën ter wereld samen. Wat voor een club is de G20? En de Universiteit Gent start met een training rond grensoverschrijdend gedrag voor alle erkende studentenverenigingen. Moeten studenten oefenen op fatsoenlijk gedrag?
08/09/202315 minutes 27 seconds
Episode Artwork

(Geen) extra geld voor de kinderopvang? Hoe (on)bruikbaar zijn onze F-16's? En gratis menstruatieproducten

Vlaams minister van Begroting Diependaele tempert de verwachtingen van coalitiepartner CD&V over extra investeringen in de kinderopvang. Wat als er geen extra geld is voor de kinderopvang? België levert geen F-16's aan Oekraïne omdat ze niet meer goed genoeg zouden zijn. Maar wat doen wij er dan nog mee? Een actiegroep vraagt aan de overheid om tampons en maandverband gratis ter beschikking te stellen. Zouden er echt op alle toiletten gratis menstruatieproducten moeten liggen?
07/09/202315 minutes 46 seconds
Episode Artwork

Hoort seksuele opvoeding thuis op school? De drugscommissaris en The Rolling Stones

Seksuele opvoeding dreigt op school naar de achtergrond te verdwijnen, experts trekken aan de alarmbel. Maar hoort seksuele opvoeding wel thuis op school? Of moeten de ouders ermee aan de slag? De nieuwe drugscommissaris Ine van Wymersch heeft haar actieplan klaar om criminaliteit en overlast aan te pakken. En The Rolling Stones stunten met nieuwe muziek. Hoe relevant zijn zij nog?
06/09/202315 minutes 29 seconds
Episode Artwork

Verdwenen postpakjes. Minister Van Quickenborne onder vuur? En minder complicaties bij vrouwelijke chirurgen

Het aantal pakjes van Bpost dat niet aankomt op zijn bestemming stijgt. Hoe kan het dat er elk jaar tienduizenden postpakjes verdwijnen? Minister van Justitie Van Quickenborne ligt onder vuur nadat drie gasten op zijn verjaardagsfeest tegen een politiecombi geplast hebben. We doen een reconstructie van de feiten. Uit nieuw onderzoek blijkt dat patiënten die geopereerd werden door een mannelijke chirurg vaker complicaties hadden, dan bij een vrouwelijke chirurg. Wat moeten we daarvan denken?
05/09/202314 minutes 45 seconds
Episode Artwork

De assisenjury: pro en contra. Corruptie in Oekraïne. En bruine of witte eieren?

Vandaag is het grote assisenproces hervat over de aanslagen in Brussel en Zaventem. En dat roept vragen op over ons assisensysteem: is het te duur, te tijdrovend en inefficiënt? Advocaten Paul Bekaert en Jef Vermassen verdedigen hun visie. De Oekraïense president Zelenski stuurt zijn minister van Defensie de laan uit. Wat is daar aan de hand? En maakt het iets uit of je bruine dan wel witte eieren koopt? Ook op die prangende levensvraag zoeken we een antwoord.
04/09/202315 minutes 15 seconds
Episode Artwork

Wat is het effect van kortere celstraffen? Belg wint Chinese plagiaatzaak en het succes van de staatsbon

Voortaan worden ook korte celstraffen uitgevoerd. Minister van Quickenborne wil zo de druk op de gevangenissen verlichten. Klopt dit? Een rechtbank in Peking heeft een Chinese kunstenaar veroordeeld voor plagiaat. De man verkocht jarenlang schilderijen die gebaseerd waren op het werk van een Belgische kunstenaar. Waarom treedt China daar zo hard tegen op? De eenjarige staatsbon is een groot succes. Maar dit succes heeft ook gevolgen, voor banken én voor de overheid. Welke?
01/09/202315 minutes 5 seconds
Episode Artwork

Gasexplosie in Elewijt: hoe hou je het veilig? Verwoestende brand in Zuid-Afrika en fairplay in jeugdvoetbal

Een gasontploffing in Elewijt bij Zemst heeft aan één man het leven gekost, twee mensen raken gewond. Hoe ga je zo veilig mogelijk om met gas in je woning? In de stad Johannesburg in Zuid-Afrika zijn tientallen mensen omgekomen bij een brand in een kraakpand. Wie zijn de slachtoffers? En er komt een fairplayklassement in het jeugdvoetbal om een einde te maken aan wangedrag. Heeft dat zin?
31/08/202315 minutes 15 seconds
Episode Artwork

Opvangstop voor alleenstaande mannen, Songfestivalkandidaat Mustii en nóg een staatsgreep in Afrika

Alleenstaande mannen die in België asiel aanvragen, krijgen voorlopig geen opvangplek meer. Kan staatssecretaris voor Asiel en Migratie Nicole De Moor (CD&V) dat zomaar beslissen? En Mustii mag voor België naar het Songfestival volgend jaar, wie is die Brusselse zanger en acteur? En na Niger, is er nu ook een staatsgreep in Gabon. Wat is er aan de hand in Afrika?
30/08/202315 minutes 58 seconds
Episode Artwork

Wat drijft zij-instromers? Een kus die Spanje verdeelt en een voetbalclub voor Rik Verheye

Een recordaantal mensen heeft de overstap gemaakt van de privé sector naar het onderwijs: wat maakt die job zo (on)aantrekkelijk? De kus van de Spaanse bondscoach aan een van zijn speelsters blijft Spanje verdelen. En waarom zet acteur Rik Verheye zijn geld op een voetbalclub uit de tweede amateurliga?
29/08/202315 minutes 7 seconds
Episode Artwork

Wat weten we over de zaak-Sven Pichal? Oplossingen voor Brussel-Zuid en 60 jaar "I have a dream"

Radiopresentator en mediafiguur Sven Pichal wordt verdacht van het bezit en de verspreiding van beelden van kindermisbruik. Wat weten we al en hoe vaak komt zo'n onderzoek voor in ons land? Rond het station van Brussel-Zuid vond afgelopen weekend een grote politie-actie plaats na een zomer vol klachten van overlast. Hoe duurzaam is deze oplossing? En hoe komt het dat we na 60 jaar nog allemaal de quote "I have a dream" kennen?
28/08/202315 minutes 54 seconds