Winamp Logo
Het kwartier Cover
Het kwartier Profile

Het kwartier

Dutch, News, 2 seasons, 363 episodes, 3 days, 21 hours, 19 minutes
About
Lode Roels en Sofie Vander Donckt zoeken elke weekdag uit hoe 3 nieuwsverhalen echt in elkaar zitten. Van de stijgende energiefactuur tot een nieuwe medische doorbraak. Van de chaos op onze luchthavens tot een intrigerende moordzaak. Met relevante vragen en verrassende inzichten. Eén kwartier luisteren wanneer het jou past, om een dag te kunnen meepraten over het nieuws.
Episode Artwork

Wie of wat zit er achter NatCon? De comeback van de kasbon en nieuwe Kiekeboes

De rechts-conservatieve conferentie NatCon is een doorn in het oog van de burgemeester van Sint-Joost-ten-Node. Maar van de Raad van State mocht ze vandaag gewoon doorgaan. Waar staat NatCon voor? De kasbon leek vergane glorie als belegging, maar kijk: Belfius laat de kasbon een comeback maken. Waarom? En de strip 'De Kiekeboes' heeft een creatieve reset gekregen. Hoe moeilijk is het om een strip over te nemen van de geestelijke vader?
4/17/202415 minutes, 43 seconds
Episode Artwork

Hoe kunnen we beter omgaan met beroertes? Gevaar in Zaporizja? En een zwaar zwart gat

De helft van de Vlaamse ziekenhuizen geeft niet de correcte behandeling bij een beroerte. Wat kunnen we doen om die aanpak te verbeteren? Het internationaal atoomagentschap waarschuwt (nog eens) voor de veiligheid van de kerncentrale van Zaporizja in Oekraïne. Moeten we een kernramp vrezen? Astronomen hebben een zwart gat ontdekt dat 33 keer zwaarder is dan de zon. Waarom is die ontdekking belangrijk?
4/16/202415 minutes, 25 seconds
Episode Artwork

Waarom zou ik De Stemtest doen? En wat verklaart de diepe haat tussen Israël en Iran?

VRT NWS lanceert vandaag De Stemtest. Wat zijn zulke testen waard, en wat moet ik besluiten uit de resultaten? Hoogspanning in het Midden-Oosten, want Iran heeft Israël aangevallen. Waar komt de diepgewortelde haat tussen die twee landen vandaan? En 5 jaar na de dramatische brand in de Notre Dame is de heropbouw van het Parijse monument zo goed als klaar. Was het al dat geld en die moeite waard?
4/15/202415 minutes, 58 seconds
Episode Artwork

Gentse game wint alweer, Russische glijbommen en onnodig bellen naar 112

'Baldur's Gate 3' neemt 5 Bafta Game Awards mee naar huis, waaronder de hoofd- en publieksprijs. Waarom valt deze Belgische 'role-playing game' in de prijzen? Rusland geeft oude sovjetbommen een upgrade. Hoe zien de zogenoemde Russische glijbommen eruit en welke impact hebben ze op de oorlog? De telefoon van de Limburgse noodcentrale staat roodgloeiend. En niet altijd voor levensbedreigende situaties. Waarom wordt er onnodig naar de ambulance gebeld?
4/12/202414 minutes, 39 seconds
Episode Artwork

De spelregels bij een bedrijfsovername, dengue op komst en AI vat cursussen samen

Nu de overnemers van busbouwer Van Hool bekend zijn, start een hele logistieke operatie: wie kan er wel aan de slag bij de overnemers en wie niet, en moeten al die mensen dan opnieuw solliciteren? Wat zijn de spelregels? In Latijns-Amerika zijn er massale uitbraken van knokkelkoorts. Moeten we ons hier ook zorgen maken? En een uitgeverij van studentencursussen biedt samenvattingen aan die door AI gemaakt zijn. Maakt dat studenten dommer?
4/11/202415 minutes, 38 seconds
Episode Artwork

De comeback van Conner Rousseau. En betaalt jouw baas je snelheidsboete?

Conner Rousseau van Vooruit maakt zijn comeback in de nationale politiek. Wat kunnen we van hem verwachten? De buschauffeurs van De Lijn hebben vorig jaar een recordaantal verkeerboetes opgelopen, vooral voor overdreven snelheid. En De Lijn betaalt 70 procent van die boetes zélf. Is het aan een werkgever om de boetes van het personeel te betalen? En 90 jaar na de verdwijning wordt er nog altijd gezocht naar 'De rechtvaardige rechters'.
4/10/202415 minutes, 24 seconds
Episode Artwork

Wie is bedrijvendokter Guido Dumarey? En Zwitserse senioren winnen een klimaatzaak

De West-Vlaamse zakenman Guido Dumarey heeft een nieuw bod uitgebracht op busbouwer Van Hool. Wie is deze 'bedrijvendokter'? Een groep Zwitserse vrouwen krijgt gelijk in een klimaatzaak bij het Europees Hof voor de Rechten van de Mens. Wat zijn de gevolgen? En op het Zweedse eiland Gotland vergaderen Noorwegen, Zweden en de Baltische staten over de oorlog in Oekraïne. Waarom is Gotland strategisch zo belangrijk?
4/9/202415 minutes, 6 seconds
Episode Artwork

Van Hool failliet: wat nu? Euthanasie bij voltooid leven. En hoop op bestand in Gaza?

Busbouwer Van Hool is failliet verklaard, zeker 1.500 mensen verliezen hun werk. Wat gaat er nu allemaal gebeuren? CM-voorzitter Luc Van Gorp vindt dat oudere mensen die aangeven dat ze levensmoe zijn de mogelijkheid moeten krijgen om te sterven. Kun je euthanasie bij voltooid leven wettelijk regelen? En de gesprekken over een staakt-het-vuren en de vrijlating van gijzelaars in de Gazastrook zouden de goede kant uitgaan. Mogen we hopen op een bestand in Gaza?
4/8/202415 minutes, 36 seconds
Episode Artwork

Pensioenhervorming, de impact van Kurt Cobain en hoe kan de koers veiliger?

Het parlement heeft de pensioenhervorming definitief goedgekeurd. De precieze regels liggen nu vast en gaan binnenkort in. Wat betekent de hervorming voor jouw pensioen? Exact 30 jaar geleden is Nirvanazanger Kurt Cobain overleden. Zijn populariteit was enorm. Waarom hadden hij en zijn muziek zo'n impact? En na alweer een zware valpartij in de koers klinkt de roep om verandering luider dan ooit. Hoe kan het wielrennen veiliger?
4/5/202415 minutes, 59 seconds
Episode Artwork

75 jaar NAVO, stoelgangtransplantatie tegen Parkinson en hoe ontmantel je een drugslab?

De NAVO bestaat 75 jaar. Meer dan ooit lijkt de toekomst van het militaire bondgenootschap onzeker. Hoelang gaat de NAVO nog mee? Mensen met de ziekte van Parkinson die een stoelgangtransplantatie ondergaan, hebben na een jaar minder last van motorische klachten. De onderzoekers leggen uit. En in Poederlee zijn gisteren 3 mensen dood aangetroffen in een drugslab, dat maakt pijnlijk duidelijk hoe gevaarlijk zo'n lab is. Maar hoe ontmantel je een drugslabo?
4/4/202415 minutes, 58 seconds
Episode Artwork

Schokbestendig bouwen in Taiwan, toekomst van vrouwenvoetbal en Palestijns VN-lidmaatschap?

Bij een aardbeving in Taiwan zijn zeker 9 doden gevallen. Ondanks de kracht van de beving, valt de schade aan gebouwen al bij al mee. Hoe slaagt Taiwan erin om zo aardbevingsbestendig te bouwen? Met KV Mechelen trekt nu ook een tweede voetbalclub de stekker uit de vrouwenploeg. Is de toekomst van het vrouwenvoetbal in gevaar? De Palestijnen hebben (opnieuw) een aanvraag ingediend om lid te worden van de VN. Waarom is dat makkelijker gezegd dan gedaan?
4/3/202415 minutes, 53 seconds
Episode Artwork

Cipiers staken voor onbepaalde duur, de strategie van Israël en verlies voor Erdogan

De cipiers zijn kwaad op minister van Justitie Van Tigchelt. Die wil personeel opvorderen om basistaken te blijven garanderen. Waarom ligt de minimale bezetting in de gevangenissen zo gevoelig? Israël heeft in Syrië de Iraanse ambassade gebombardeerd. Het is ook steeds actiever met aanvallen in Libanon. Wat is de strategie van premier Netanyahu? In Turkije heeft de AK-partij van president Erdogan het slecht gedaan in de gemeenteraadsverkiezingen. Hoe uitzonderlijk is dat verlies?
4/2/202415 minutes, 8 seconds
Episode Artwork

Minister versus topambtenaar. Beyoncé gaat country en een boekenkaft van mensenhuid

Op zijn laatste werkdag zegt de topman van de onderwijsinspectie dat zijn dienst monddood is gemaakt onder Vlaams minister Ben Weyts. Hoe onafhankelijk kunnen ambtenaren werken van de politiek? De Amerikaanse wereldster Beyoncé brengt een countryplaat uit en daar is niet iedereen blij mee. Hoe komt dat? En de Harvard-universiteit in de VS verwijdert de omslag van een boek uit de 19e eeuw omdat hij gemaakt was van mensenhuid. Waar kwam die lugubere gewoonte vandaan?
3/29/202415 minutes, 57 seconds
Episode Artwork

Wout van Aert na de val, nieuwe aanvallen in Gaza en Russische desinformatie

Bij zijn val in Dwars door Vlaanderen brak Wout van Aert zijn sleutelbeen, zijn borstbeen en enkele ribben. Welke vragen blijven er over, de dag nadien? Bij nieuwe Israëlische luchtaanvallen op Gaza zijn alweer 66 doden gevallen. Intussen lijkt heel de wereld op te roepen tot een staakt-het-vuren. Waarom komt dat er maar niet van? En de overheid vreest dat Rusland zal proberen de verkiezingen hier te beïnvloeden, onder meer via onze smartphones en sociale media. Hoe gebeurt dat precies?
3/28/202415 minutes, 59 seconds
Episode Artwork

Wie zijn de 20.000 thuislozen in Vlaanderen? Protest in Hongarije. En 'Alkibiades'

Bijna 20.000 mensen in Vlaanderen hebben geen vaste thuis, onder wie bijna 6.000 kinderen. Wie zijn die dak-en thuislozen? Duizenden mensen hebben in Boedapest het aftreden van premier Viktor Orbán gevraagd. Wat broeit er in Hongarije? En waarom wint Ilja Leonard Pfeijffer de Boon Literatuurprijs voor zijn boek 'Alkibiades'?
3/27/202415 minutes, 50 seconds
Episode Artwork

VRT zendt De Pauw-docu toch uit, minder namen op OCAD-lijst en parochie opgedoekt

De documentaire over de zaak rond tv-maker Bart De Pauw wordt dan toch uitgezonden op de VRT. Hoe problematisch was de communicatie van topman Frederik Delaplace de voorbije week? Het OCAD, dat de dreiging analyseert in ons land, zette vorig jaar minder namen op de lijst met extremisten en terroristen. Wat moeten we daaruit concluderen? En een experimentele parochie in Buizingen raakt haar erkenning van de Katholieke Kerk kwijt. Hoe komt dat?
3/26/202415 minutes, 7 seconds
Episode Artwork

Turken en Koerden: een broze relatie. IS versus Rusland, en de magie van de nachttrein

In Limburg kwam het dit weekend tot confrontaties tussen Turkse en Koerdische Belgen. Wat maakt de relatie tussen die twee groepen zo ontvlambaar? IS eist de zware aanslag in Moskou op, ook al wijst Poetin eerder naar Oekraïne. Waarom zou IS het op Rusland gemunt hebben? En alweer een nieuwe rit voor de nachttrein: voortaan kan je van Brussel slapend naar Praag. Maar hebben die nachttreinen wel een toekomst?
3/25/202415 minutes, 48 seconds
Episode Artwork

16-plussers moeten Europees stemmen: een goede zaak? En Apple voor de rechter

Wie 16 of ouder is, zal verplicht moeten gaan stemmen voor de Europese verkiezingen. Waarom is dat zo en wat zal de impact zijn? Het aantal mensen met diabetes in ons land is in 10 jaar tijd met een kwart gestegen. Tegelijkertijd kondigt nieuw onderzoek zich veelbelovend aan. Zit de behandeling van diabetes in een stroomversnelling? En de Amerikaanse regering daagt Apple voor de rechter, omdat het monopolie van iPhone te sterk zou zijn. Bindt het bedrijf klanten te veel aan zich?
3/22/202415 minutes, 35 seconds
Episode Artwork

Vangheluwe is geen bisschop of priester meer. En is kernenergie de toekomst?

De paus heeft beslist dat de voormalige Brugse bisschop Roger Vangheluwe zijn klerikale status kwijt is. Waarom nu pas, en wat betekent dat? In Brussel was er vandaag een top én een anti-top over kernenergie: wat zijn anno 2024 de voor- en nadelen? En Loena Hendrikx schaatste een geweldige korte kür op het WK kunstschaatsen. Ze wilde vooral genieten, was dat de sleutel tot succes?
3/21/202416 minutes, 43 seconds
Episode Artwork

Foltering in de cel: wat is er écht gebeurd? Voorrang in de crèche, en wat is geluk?

Er blijft nieuwe informatie naar buiten komen over het zware geval van foltering vorige week in de Antwerpse gevangenis. Wat is er daar echt gebeurd en wie wijst nu naar wie? 17 organisaties dienen een klacht in tegen de nieuwe voorrangsregels in de kinderopvang. Waarom maakt die nieuwe regeling zoveel protest los? En met het nieuwe World Happiness Report in handen vragen we ons af of je geluk wel kan meten.
3/20/202415 minutes, 44 seconds
Episode Artwork

Het k(r)otproces van Leuven. Is koppen gevaarlijk? En tekenaars in de New Yorker

In Leuven is het proces begonnen tegen de beruchte familie Appeltans. Ze staan terecht voor huisjesmelkerij, krotverhuur en bendevorming. Hoe konden die malafide verhuurders zo lang hun gang gaan? Koppen in het voetbal kan de gezondheid schaden: wat doet het met onze hersenen? En Klaas Verplancke vervulde de droom van elke illustrator: op de cover van The New Yorker staan. Bestaat er iets mooiers voor een tekenaar?
3/19/202415 minutes, 37 seconds
Episode Artwork

Hoeveel gevaar lopen de speciale eenheden? En Poetin wint: wat nu met Oekraïne?

Tijdens een huiszoeking in Charleroi is een agent van de speciale eenheden gedood. Hoeveel risico lopen die agenten? Wat betekent de overwinning van Poetin voor de oorlog in Oekraïne? En in het voetbal is er ophef over het gelijkspel tussen Westerlo en KRC Genk. De laatste minuten werd de bal nog amper rondgespeeld, omdat beide ploegen tevreden waren met de uitslag. Is zo'n salonremise een schande of gewoon een strategie zoals een ander?
3/18/202415 minutes, 30 seconds
Episode Artwork

Spoiler: Poetin wint! Onkraakbare gsm's. En waarom vallen bijen aan?

Tot zondagavond kunnen de Russen stemmen voor de presidentsverkiezingen, maar het staat nu al vast dat president Poetin zichzelf opvolgt. Hoe serieus moeten we die verkiezingen dan nemen? Onze ministers krijgen een nieuwe onkraakbare smartphone, maar hoe onkraakbaar is die echt? En tennisser Carlos Alcaraz werd op Indian Wells geviseerd door een zwerm bijen. Pech of had hij dat kunnen vermijden?
3/15/202415 minutes, 42 seconds
Episode Artwork

Is het leger extra vatbaar voor wanpraktijken? En voetbaltruitjes als mode-item

Enkele tientallen militairen van het Belgisch leger zijn betrokken bij "mensonterende en vernederende" feiten binnen hun eigen eenheid. Is het leger extra vatbaar voor wanpraktijken? De Belgische voetbalbond heeft de nieuwe truitjes van de Rode Duivels officieel gepresenteerd. Zoals eerder al uitgelekt was, is het uitshirt van de Duivels geïnspireerd op Kuifje. Zijn voetbaltruitjes een mode-item geworden? En komt er een verbod op TikTok in de Verenigde Staten?
3/14/202415 minutes, 47 seconds
Episode Artwork

Mishandeling in de gevangenis, bioboer klaagt energiereus aan en kindersterfte daalt

In de gevangenis van Antwerpen werd een gedetineerde wellicht dagenlang mishandeld door medegevangenen. Wat gebeurt er allemaal binnen de gevangenis dat we niet willen zien? Een bioboer klaagt energiereus TotalEnergies aan omdat het volgens hem mee verantwoordelijk is voor de schade die hij lijdt door de klimaatverandering. Wat is de zin van zo'n zaak? De wereldwijde kindersterfte blijft dalen. Voor het eerst sinds lang sterven minder dan 5 miljoen kinderen voor ze vijf worden. Hoe komt dat?
3/13/202415 minutes, 2 seconds
Episode Artwork

Celstraf voor Van Langenhove. Prijsverschil tussen tandartsen. En chaos in Haïti

Op het proces tegen Schild & Vrienden krijgt ex-politicus Dries Van Langenhove 1 jaar effectieve celstraf voor inbreuken op de racismewet en het minimaliseren van de Holocaust. Is dat een strenge straf? Onvoldoende tandartsen hebben de nieuwe conventie goedgekeurd met officiële tarieven. Waarom willen veel tandartsen zich niet aan prijsafspraken houden? De Haïtiaanse premier heeft ontslag genomen na weken van zwaar bendegeweld in zijn land. Hoe raakt Haïti uit de spiraal van chaos en geweld?
3/12/202415 minutes, 49 seconds
Episode Artwork

1.100 jobs weg bij Van Hool: wat nu? Vaccins tegen kanker. En de paus over oorlog

Bij busbouwer Van Hool in Koningshooikt verliezen dit jaar 830 mensen hun job en de volgende jaren zullen nog eens bijna 300 ontslagen volgen. Welke impact heeft zo'n grote herstructurering? De coronacrisis van vier jaar geleden heeft niet alleen kommer en kwel gebracht, want het onderzoek naar kankervaccins is erdoor in een stroomversnelling geraakt. Hoe zit dat? En paus Franciscus roept Oekraïne op om de 'witte vlag' te hijsen. Welke invloed heeft de paus op een oorlog?
3/11/202416 minutes, 39 seconds
Episode Artwork

Busbouwer Van Hool in slechte papieren, Dikke Nordin en het mysterie van vlucht MH370

Busbouwer Van Hool uit Lier zit in slechte papieren. Hoe kon het zo fout lopen met een gevestigde waarde? De Verenigde Arabische Emiraten gaan 'Dikke Nordin' uitleveren aan ons land, een van de meest beruchte Antwerpse drugscriminelen. Wil dat zeggen dat het land niet lager een veilige haven is voor criminelen op de vlucht? En vandaag is het 10 jaar geleden dat vlucht MH370 verdween. Waarom slagen we er maar niet in om dat vliegtuig terug te vinden?
3/8/202415 minutes, 46 seconds
Episode Artwork

Migratiedeal met Mauritanië: zinvol? Het (a)politieke Songfestival. En edelherten

De Europese Commissie sluit een migratiedeal met Mauritanië. Ze wil de levensgevaarlijke migratieroute tussen dat land en de Canarische eilanden aan banden leggen. Wat brengt dat op? Het zou beter zijn dat Israël niet meedoet aan het Eurovisiesongfestival, vindt Vlaams minister van Media Benjamin Dalle. Maar hoe (a)politiek is de wedstrijd eigenlijk? In Noord-Limburg zijn edelherten opgedoken. Waar komen die dieren plots vandaan? En wat zegt hun aanwezigheid over de staat van onze natuur?
3/7/202415 minutes, 28 seconds
Episode Artwork

Nikki Haley uit de race. In of uit de Bel20: wat maakt het uit? En doping na seks

Nikki Haley stapt uit de race. Welke impact heeft ze gehad op de Amerikaanse presidentsverkiezingen? Vandaag wordt de nieuwe samenstelling van de Bel20 bekendgemaakt, de lijst met de belangrijkste beursgenoteerde bedrijven in ons land. En een Franse topsportster werd betrapt op doping, volgens haar na seksueel contact met haar partner. Kan je verboden middelen doorgeven via lichaamsvocht?
3/6/202415 minutes, 2 seconds
Episode Artwork

Super Tuesday. Kunnen we nog zonder AI? En de strijd tegen verpakkingen

De race in de VS lijkt al gelopen, het wordt opnieuw Biden vs. Trump. Toch is Super Tuesday de meest bepalende dag in de voorverkiezingen voor het presidentschap. Wat staat er nog op het spel? Steeds meer mensen gebruiken AI-toepassingen in het dagelijks leven. Een nieuwe digitale kloof dreigt. Ben jij mee met ChatGPT en co? De EU wil veel minder verpakkingen rond onze spullen. En als ze toch nodig zijn, dan liefst duurzaam of composteerbaar. Zien onze supermarkten er over 10 jaar anders uit?
3/5/202415 minutes, 25 seconds
Episode Artwork

Worden terreurverdachten jonger? Is schoolzwemmen nodig? En het WK indoor atletiek

Een van de minderjarigen die is opgepakt als verdachte in een terreurdossier is amper 15 jaar oud. Bij de actie zijn ook nog 2 andere minderjarigen en een jongere van 18 jaar opgepakt. Hoe komen tieners terecht in een terreurdossier? Vlaamse basisscholen snoeien steeds meer in het schoolzwemmen. Is een school de plek waar je moet leren zwemmen? En de Belgische atleten zetten uitstekende prestaties neer op het WK indoor atletiek. Wat zijn hun medailles waard?
3/4/202415 minutes, 52 seconds
Episode Artwork

Maken airdroppings een verschil voor Gaza? #MeTooGarçons. En meer obesitas

België gaat via de lucht noodhulp droppen boven de Gazastrook. Zijn die airdroppings een oplossing? In Frankrijk stromen getuigenissen binnen van mannen die het slachtoffer zijn geweest van seksueel geweld, onder de hashtag #MeTooGarçons. Waarom lijkt de mannelijke MeToo-beweging zo traag door te breken? En 1 op de 8 mensen wereldwijd is zwaarlijvig. Het aantal volwassenen met obesitas is in 30 jaar tijd zelfs verdubbeld. Hoe kon dat zo fors stijgen?
3/1/202415 minutes, 54 seconds
Episode Artwork

Werd een speurder vergiftigd? Migratie als verkiezingsthema. En de schrikkeldag

Een hoofdinspecteur van de gerechtelijke politie, die onder andere Qatar-gate onderzoekt, werd mogelijk vergiftigd. Is dat gebruikelijk in de wereld van spionnen en inlichtingendiensten? Op bijna 100 dagen voor de verkiezingen is migratie voor de Vlaming hét belangrijkste politieke thema. Waarom liggen we daar zo wakker van? En vandaag is het een schrikkeldag, maar waarom bestaat die ook alweer?
2/29/202415 minutes, 47 seconds
Episode Artwork

Bommen in Brugge. De missie van Navalnaya. En een link tussen Parkinson en pesticiden?

Een granaatontploffing in een woonwijk in Brugge is hoogstwaarschijnlijk gelinkt aan de drugswereld. Is die vorm van criminaliteit stilaan heel Vlaanderen aan het inpalmen? Joelja Navalnaya zet het werk van haar overleden man Aleksej Navalny voort: wie is zij en wat is haar missie? En de ziekte van Parkinson is de snelst groeiende hersenziekte te wereld. Is er een verband met het gebruik van pesticiden?
2/28/202415 minutes, 15 seconds
Episode Artwork

Grondtroepen naar Oekraïne? De impact van het Marengo-proces, en vogelgriep bij pinguïns

De Franse president Macron sluit niet uit dat er Europese grondtroepen naar de oorlog in Oekraïne gaan. Hoe moeten we die uitspraak interpreteren? In Nederland is drugsbaron Ridouan Taghi veroordeeld tot levenslang. Welke impact heeft dat jarenlange Marengo-proces gehad op de Nederlandse samenleving? En de dodelijke vogelgriep heeft het vasteland van Antarctica bereikt. Zijn miljoenen pinguïns nu in gevaar?
2/27/202415 minutes, 39 seconds
Episode Artwork

Hoe dwing je een rijverbod af? Slogans tegen alcohol en opnieuw boerenprotest

De bestuurder die gisteren in Gent twee fietsers doodreed, was onder invloed en had een rijverbod. Hoe kan je een rijverbod écht afdwingen? Er komt een nieuwe disclaimer bij reclame over alcohol. Kunnen slogans ons alcoholgebruik veranderen? En boze boeren zakten opnieuw af naar Brussel om te protesteren tegen het landbouwbeleid. Wat willen ze van Europa?
2/26/202415 minutes, 44 seconds
Episode Artwork

Niet slagen op de basisschool, 2 jaar oorlog in Oekraïne en lusten we nog reality-tv?

Almaar meer kinderen halen hun getuigschrift van het lager onderwijs niet. In zes jaar tijd is hun aantal bijna verdubbeld. Wat is er aan de hand? Twee jaar na de Russische invasie in Oekraïne, is het einde van de oorlog nog steeds niet in zicht. Hoe anders kijken we naar dit conflict in vergelijking met een jaar geleden? En na alle commotie gaat VTM het programma 'Astrid en Natalia: back to reality' niet meer uitzenden. Zijn we strenger geworden voor realityprogramma's?
2/23/202415 minutes, 49 seconds
Episode Artwork

Discussie over Acid's straf, alcoholverslaafden in psychiatrie en walvisgezangen

Influencer Acid is vandaag zijn straf te weten gekomen voor zijn omstreden Reuzegom-video. Op sociale media reageren veel mensen verontwaardigd. Hoe controversieel is de straf voor Acid? Één op vijf mannen en één op negen vrouwen in een psychiatrische instelling komt daar terecht door een alcoholverslaving. We zoeken uit waarom. Deense onderzoekers hebben het mysterie van walvisgezangen ontrafeld.
2/22/202415 minutes, 49 seconds
Episode Artwork

Onderzoek naar (gezond) ouder worden, Russische wapens met westerse onderdelen en chipkoning Nvidia

Het UZ Gent zoekt 20.000 mensen die zich de komende 20 jaar willen laten opvolgen. Onderzoekers willen een betere kijk krijgen op hoe mensen verouderen en wat er nodig is om gezond ouder te worden. De raketten die Noord-Korea aan Rusland heeft geleverd, zijn deels gebouwd met onderdelen uit westerse landen. Dat blijkt uit een analyse van een Britse ngo. Hoe geraken die onderdelen daar? En het Amerikaanse chipbedrijf Nvidia is aan het boomen. Is dit hét moment om te investeren in Nvidia?
2/21/202414 minutes, 54 seconds
Episode Artwork

De zaak Assange: hoe zat dat nu weer? Magistraten gezocht, en een tunnel onder Stonehenge

In een hoorzitting in Londen wordt bekeken of Julian Assange wordt uitgeleverd aan de VS. De oprichter van WikiLeaks en klokkenluider zit al 5 jaar in de cel in Londen. Hoe zat die zaak weer in mekaar? België heeft een chronisch tekort aan magistraten: hoe komt dat? En groen licht voor een autotunnel onder de site van Stonehenge. Hoe verzoen je historisch erfgoed met hedendaagse infrastructuur?
2/20/202415 minutes, 32 seconds
Episode Artwork

Is Oekraïne de oorlog aan het verliezen? En hoe haalbaar is een werkweek van 32 uur?

In Oekraïne heeft het Russische leger de stad Avdiivka onder controle, een strategisch en symbolisch belangrijke plek. Wil dat zeggen dat Oekraïne de oorlog aan het verliezen is? Er is opnieuw discussie over de 32-urige werkweek met loonbehoud, na een voorstel van de PS. Hoe haalbaar is die vierdaagse werkweek? En de Vlaamse Scholierenkoepel vraagt om artificiële intelligentie toe te laten in de klas. Moet het onderwijs AI omarmen?
2/19/202415 minutes, 41 seconds
Episode Artwork

Wat betekent de dood van Aleksej Navalny? Eindelijk akkoord voor boeren. En hoe gay zijn Grieken?

De Russische oppositieleider Aleksej Navalny is overleden. Welke impact zal zijn dood op Rusland hebben? De Vlaamse regering bereikte een akkoord met de landbouworganisaties. Is het boerenprotest daarmee achter de rug? En in Griekenland is het homohuwelijk voortaan mogelijk, en dat is niet zo evident in het orthodox-christelijke land. Dat wringt met het beeld van de oude Griekenland. Hoe homovriendelijk is Griekenland echt?
2/16/202415 minutes, 40 seconds
Episode Artwork

Boeren versus industrie, de vergeten oorlog in Congo en het Turks-Koerdisch conflict

Boeren protesteren al wekenlang, deze week viseren ze de havens. Boeren voelen zich namelijk ongelijk behandeld in vergelijking met de industrie. Maar waarom zijn er andere stikstofregels voor boeren dan voor de industrie? In Congo kwamen honderden mensen op straat om aandacht te vragen voor de bloedige en vergeten oorlog in het oosten. Wat speelt er in dit conflict? En vandaag 25 jaar geleden werd de Koerdische leider Abdullah Öcalan opgepakt. Hoe is de relatie vandaag tussen Turken en Koerden?
2/15/202415 minutes, 30 seconds
Episode Artwork

Hoe leef je tussen drugsgeweld in Brussel? En president worden dankzij TikTok

Het drugsgeweld in Brussel laait de laatste dagen op. Vandaag viel er een dode bij een schietpartij in Sint-Gillis. Hoe is het om tussen dat drugsgeweld te leven? De Indonesische presidentskandidaat Prabowo Subianto krikt zijn imago op met dansjes op TikTok en schattige avatars. En dat werkt! Boeren en natuurverenigingen lijken lijnrecht tegenover elkaar te staan. Zijn die twee partijen te verzoenen?
2/14/202415 minutes, 43 seconds
Episode Artwork

Acteur veroordeeld voor verkrachting, 27 miljard gezocht en op reis naar je roots

Acteur Nicolas Caeyers krijgt een voorwaardelijke celstraf na de verkrachting van enkele minderjarigen. Waarom die milde strafmaat? Europa gaat strenger toezien op onze begroting: de komende 7 jaar moeten we 27 miljard besparen. Hoe gaan we dat aanpakken? En wie wil met die opdracht nog minister van Financiën worden? Francisco Schuster gaat op VRT1 op zoek naar zijn roots. Een emotionele trip die niet voor ieder adoptiekind een goed idee is. Wat is de impact van dat graafwerk?
2/13/202415 minutes, 59 seconds
Episode Artwork

Is Rafah nog leefbaar? Shoppen bij de hoevewinkel. En hoe hard rockt AC/DC nog?

Na bijna 4 maanden oorlog zijn 1,5 miljoen Palestijnen letterlijk in een hoekje gedreven. In Rafah zouden ze veilig zijn, zei het Israëlische leger. Maar nu het grondoffensief zich op Rafah richt, wordt de situatie er onleefbaar. Na de boerenprotesten kiezen steeds meer consumenten weer voor de eerlijke prijzen van de hoevewinkel. Kan de korte keten de boeren redden? En AC/DC komt deze zomer naar ons land. Hoe belangrijk is hun plaats in de geschiedenis van hardrock?
2/12/202415 minutes, 42 seconds
Episode Artwork

Het geheugen van Biden. Cash geld: ja of nee? En heeft het basket een VAR nodig?

De Amerikaanse president Biden wordt in een rapport omschreven als een "goedbedoelende oude man met een slecht geheugen", en dat maakt Biden woedend. Hoe verandert ons geheugen als we ouder worden? En vanaf wanneer heb je een probleem? Winkeliers moeten voortaan cash geld aanvaarden. Waarom blijven we daaraan vasthouden? En na het voetje op de lijn in de topwedstrijd van de Belgian Cats: heeft het basketbal een VAR nodig?
2/9/202415 minutes, 42 seconds
Episode Artwork

Is de Noordzee kwetsbaar voor sabotage? En hoe herken je een échte Van Gogh?

De Noordzeelanden slaan de handen in elkaar om de infrastructuur op de zeebodem beter te beveiligen. Is die dan zo kwetsbaar? De Israëlische premier gaat voor een totale overwinning op Hamas, is alle hoop op een bestand voorbij? En tijdens hun verbouwingen vonden Hannes en Lore uit Gent iets wat lijkt op een zelfportret van Vincent van Gogh. Hoe kunnen ze weten of het een échte Van Gogh is?
2/8/202415 minutes, 20 seconds
Episode Artwork

Wordt huren onbetaalbaar? Hoe verhoor je een kleuter? En de Nederlandse formatie

De prijs van een gemiddelde huurwoning in Vlaanderen blijft stijgen en ligt nu op 868 euro per maand. Hoe problematisch zijn die prijzen? In Geraardsbergen heeft een leerkracht beelden van kindermisbruik verspreid, onder meer gemaakt op de school zelf. Het gerecht zal wellicht ook de kleuters daarover ondervragen. Hoe verhoor je een kleuter? De regeringsvorming in Nederland zit in het slop. De Partij van Pieter Omtzigt verlaat de gesprekken met drie andere rechtse partijen. Waar liep het fout?
2/7/202415 minutes, 43 seconds
Episode Artwork

Een zieke koning: en nu? Terug naar aardbevingsgebied en treuzelen bij mentale problemen

De Britse koning Charles III maakt bekend dat hij kanker heeft. Wie zit er klaar om in te vallen als een koning ziek wordt? En hoe is het gesteld met die reservebank bij de Europese koningshuizen? 1 jaar geleden trof een verwoestende aardbeving Turkije en Syrië. Wat is er in de tussentijd gebeurd met het ingezamelde geld? En we wachten gemiddeld tien jaar eer we hulp zoeken bij mentale problemen. Hoe komt dat?
2/6/202415 minutes, 56 seconds
Episode Artwork

Waarom blijft agressie in de gevangenis zo'n probleem? En kan Taylor Swift nóg groter worden?

In de gevangenissen wordt gestaakt. De cipiers protesteren opnieuw tegen de stijgende agressie. Waarom raken de problemen in onze gevangenissen niet opgelost? Taylor Swift heeft muziekgeschiedenis geschreven tijdens de Grammy Awards. Ze won voor de vierde keer de Grammy voor album van het jaar. Hoeveel groter kan Taylor Swift nog worden? Na jarenlange werken is het Albertkanaal gemoderniseerd. Het kan nu veel grotere schepen aan. Hoe relevant blijft dit kanaal vandaag nog?
2/5/202415 minutes, 41 seconds
Episode Artwork

Haalt boerenprotest iets uit? Wat als je kind verslaafd is? De transfer van Hamilton

De hele week hebben boeren geprotesteerd in ons land. Vandaag kregen ze een 'positief signaal' van de Vlaamse regering. Wat hebben de boerenprotesten opgeleverd? Max Colombie, de zanger van Oscar and the Wolf, heeft getuigd over zijn zware drank- en drugsverslaving. Tijdens het interview zat zijn moeder naast hem. Hoe ga je als ouder om met een verslaafd kind? Formule 1-piloot en zevenvoudig wereldkampioen Lewis Hamilton ruilt vanaf 2025 Mercedes in voor Ferrari. Waarom is dat groot nieuws?
2/2/202415 minutes, 29 seconds
Episode Artwork

Wat kan Europa doen voor de boeren? Het aantal kankerdiagnoses blijft stijgen, hoe komt dat?

Honderden boeren trokken naar de Europese top in Brussel. Ze klagen het Europese landbouwbeleid aan en willen af van de vele regels. Maar wat kan Europa voor hen doen? Uit een rapport van de Wereldgezondheidsorganisatie blijkt dat het aantal kankerdiagnoses wereldwijd de komende jaren zal blijven stijgen. Hoe komt dat? Merken als Perrier en Vittel hebben jarenlang veredeld kraanwater verkocht als mineraalwater. Hoe weet je wat je drinkt?
2/1/202415 minutes, 52 seconds
Episode Artwork

Boer en supermarkt: een moeilijke relatie. En maakt TikTok de muziekindustrie kapot?

De boerenprotesten in ons land blijven hinder veroorzaken. Ook supermarkten worden geviseerd bij het protest. Waarom is de relatie tussen boeren en supermarkten zo moeilijk? Er zijn twee miljoen mantelzorgers in Vlaanderen. Ze zijn dus overal, maar toch lijken ze onzichtbaar. Hoe komt dat? En Universal Music Group, de grootste platenfirma ter wereld, zegt de samenwerking met TikTok op, omdat het sociale netwerk te weinig betaalt voor hun muziek. Maakt TikTok de muziekindustrie kapot?
1/31/202415 minutes, 33 seconds
Episode Artwork

De spelregels bij wegblokkades, UNRWA in opspraak en politie schiet hond dood

Boze boeren blijven blokkades opwerpen met traktoren. Hoever mag je daarin gaan en wat riskeer je? De ophef over UNRWA, de VN-organisatie voor hulp aan de Palestijnen, blijft duren. Wat is er precies aan de hand? En in Mechelen schiet de politie een hond dood die het werk van de hulpdiensten onmogelijk maakt. Wat gebeurt er in zo'n geval?
1/30/202415 minutes, 13 seconds
Episode Artwork

Boze boeren in heel Europa. Nieuwe tennisgod Sinner. En wie wil wegenwerker worden?

In verchillende Europese landen komen boeren op straat. Ze protesteren tegen steeds meer en strengere regels die de EU hen oplegt. Hoe zwaar is die last effectief? Jannik Sinner wint als eerste italiaan ooit de Australian Open. Staat hiermee een nieuwe tennisgod op? En er is opnieuw een nieuwe lijst met knelpuntberoepen. We zoeken uit waarom je toch wegenwerker, boekhouder of technicus zou willen worden.
1/29/202415 minutes, 12 seconds
Episode Artwork

Internationaal gerechtshof zet druk op Israël. En de kunst van het dirigeren

Het Internationaal Gerechtshof in Den Haag heeft Israël opgedragen om alle mogelijke maatregelen te nemen om een genocide in Gaza te vermijden. Welke impact zal dit hebben op de oorlog? Voor de zestigste keer zullen vrijwilligers van de Damiaanactie stiftjes verkopen. De opbrengst moet helpen om TBC en lepra uit de wereld helpen. Waar lijden mensen nog aan lepra? Acteur Stefaan Degand laat zich op enkele maanden tijd omscholen tot dirigent. Hoe moeilijk is het om te dirigeren?
1/26/202415 minutes, 58 seconds
Episode Artwork

Het stikstofdecreet is een feit: en nu? Plasma gezocht. En Oekraïners in Vlaanderen

Na jarenlang discussiëren is het stikstofdecreet eindelijk goedgekeurd door het Vlaams parlement. Maar aan de horizon doemen al hindernissen op. Wat nu? Er zijn te weinig plasmadonoren om te voldoen aan de vraag. Waarom is de nood zo groot? En hoe gaat het met de 35.000 Oekraïners die nog in Vlaanderen wonen, na hun vlucht uit het oorlogsgebied?
1/25/202415 minutes
Episode Artwork

Hoe content zijn we in onze gemeente? Overal datalekken. En wachttijd bij abortus

7 op de 10 Vlamingen zijn tevreden over hun gemeente of stad. Dat blijkt uit de nieuwe Gemeente-Stadsmonitor. Het Kwartier gaat op zoek naar inwoners van de best en slechtst scorende Vlaamse gemeenten. Bij een groot datalek in Limburg werden gegevens van honderdduizenden mensen gestolen door hackers. Waarom zijn onze data nog altijd niet veilig? En abortuscentra vragen nog eens om de termijn bij abortus te verlengen, en de wachttijd in te korten: waarom is dat nodig?
1/24/202415 minutes, 29 seconds
Episode Artwork

Zijn crèches veiliger sinds Kim De Gelder? En maakt Nikki Haley nog een kans?

Het is vandaag 15 jaar geleden dat Kim De Gelder het kinderdagverblijf Fabeltjesland binnenviel en 2 baby's en een verzorgster vermoordde. Wat is er sindsdien veranderd aan de veiligheid van onze crèches? In de VS strijden Nikki Haley en Donald Trump om de Republikeinse kandidatuur voor de presidentsverkiezingen. Wie is Haley en maakt ze een kans? En België treedt toe tot de Artemisakkoorden: hoe moet je je gedragen in de ruimte?
1/23/202415 minutes, 24 seconds
Episode Artwork

Hoeveel breder kunnen auto's nog worden? En wat broeit er in Duitsland?

Nieuw automodellen worden steeds breder: er komt elk jaar gemiddeld een halve centimeter bij. Hoe komt dat en wat zijn de gevolgen voor onze mobiliteit? In Duitsland kwamen de voorbije dagen honderdduizenden mensen op straat om te betogen tegen extreemrechts. Wat broeit er daar? En Mechelaar Kristof Calvo gaat in Henegouwen op een kamerlijst staan. Wie mag er eigenlijk waar opkomen bij de verkiezingen?
1/22/202415 minutes, 54 seconds
Episode Artwork

België op missie naar de Rode Zee. En hoever staat ons vrouwenvoetbal?

België zal deelnemen aan de Europese operatie op de Rode Zee, tegen de Houthi-aanvallen. Wat kan ons land betekenen voor die missie? Toby Alderweireld en Tessa Wullaert zijn de verwachte winnaars van de Gouden Schoen. Bij de mannen moet die Gouden Schoen in de Belgische competitie spelen, bij de vrouwen (nog) niet. Hoever staat ons vrouwenvoetbal? En pendelaars zullen de historische wachtzaal in het station van Brugge niet meer kunnen gebruiken. Is nostalgie op zijn plaats?
1/19/202415 minutes, 19 seconds
Episode Artwork

Acid versus Reuzegom. De Rwanda-deal. En verdienen lelijke dieren meer aandacht?

In de rechtbank van Brugge stond Nathan Vandergunst (Acid) vandaag terecht, omdat hij de namen van vier Reuzegommers gedeeld heeft in een YouTube-video. Wat hangt hem boven het hoofd? Waarom wil de Britse premier per se een plan erdoor krijgen om bootvluchtelingen naar Rwanda te deporteren? En waarom organiseren onderzoekers van de UHasselt een schoonheidswedstrijd voor 2.000 dieren?
1/18/202415 minutes, 27 seconds
Episode Artwork

De stress van de weerman. Politieagent of drugscrimineel? Hoeveel aardbewoners is ideaal?

Weerman Bram Verbruggen haast zich vandaag van hot naar her terwijl heel Vlaanderen op zijn vingers kijkt. Hoe moeilijk (en hoe stresserend) is het om het weer te voorspellen? Er zijn opnieuw 3 politieagenten opgepakt in een drugsonderzoek. Hoe diep zit onze politie verwikkeld in die onfrisse wereld? En China maakt zich zorgen over z'n krimpende bevolking. Hoeveel aardbewoners zou eigenlijk ideaal zijn?
1/17/202415 minutes, 51 seconds
Episode Artwork

Meer mannen willen "de knip". Is Iran op oorlogspad? En waarom blijven huizen zo duur?

De vasectomie of "de knip" is steeds populairder. In tien jaar tijd steeg het aantal mannen dat onder het mes gaat van ongeveer 7000 per jaar, naar bijna 9000 per jaar. Is het taboe helemaal weg? Iran heeft "spionagecentra" aangevallen in Irak en bombardeert IS-doelen in Syrië. Is Iran op oorlogskoers? En in 2023 zijn 17 procent minder woningen verkocht in Vlaanderen dan in 2022. En toch zijn de woningprijzen blijven stijgen. Hoe kan dat?
1/16/202415 minutes, 56 seconds
Episode Artwork

De race naar het Witte Huis. Rond Afrika varen. En betaal jij polderbelasting?

De race naar het Witte Huis is begonnen. Pas in augustus weten we of het opnieuw Trump vs. Biden wordt. Wat moet je weten over die voorverkiezingen? Het geweld in de Rode Zee doet schepen de omweg maken rond Afrika. Dat kost veel tijd en geld, en brengt onze economie in de problemen. En een kwart van Vlaanderen ligt in een polder of watering. Sinds de middeleeuwen worden die bestuurd door mensen die de plaatselijke beken in het oog houden. Maar daar stijgen de kosten, en dus ook de taksen.
1/15/202415 minutes, 19 seconds
Episode Artwork

Houthi's onder westers vuur, staatsgevaarlijke politici en worden we een schaatsland?

Het Amerikaanse en het Britse leger hebben aanvallen uitgevoerd op tientallen doelwitten van de Houthi’s in Jemen, in het Midden-Oosten. De westerse landen nemen hen onder vuur omdat ze al weken vrachtschepen op de Rode Zee aanvallen. Hoe is het zover kunnen komen? De Belgische Staatsveiligheid heeft, sinds oktober 2020, acht dossiers over politici die mogelijk een bedreiging vormen. Wanneer ben je staatsgevaarlijk? En de schaatsmedailles stapelen op: is België een schaatsland geworden?
1/12/202415 minutes, 30 seconds
Episode Artwork

De genocidezaak tegen Israël. Welke relatie willen we met China? En hoe mainstream is bitcoin?

Het Internationaal Gerechtshof in Den Haag buigt zich vanaf vandaag over de vraag of Israël een genocide pleegt op de Palestijnen in Gaza. Wat kunnen de gevolgen zijn van deze zaak? Premier De Croo is op officieel bezoek in China, maar welke relatie kan of wil ons land eigenlijk hebben met China? En de Amerikaanse beurswaakhond heeft groen licht gegeven voor beursgenoteerde bitcoinfondsen. Hoe mainstream is bitcoin intussen?
1/11/202415 minutes, 56 seconds
Episode Artwork

De almacht van de drugsmaffia in Ecuador, daklozen in de vrieskou en problemen bij Boeing

In Ecuador is de chaos compleet na een gijzeling in een tv-studio, moorden en ontsnappingen uit de gevangenis. Hoe (al)machtig is de drugsmaffia in Ecuador? Sommige daklozen slapen ondanks de vrieskou liever op straat: hoe komt dat? En na het incident met een losgekomen paneel van een Boeing 737 Max, stellen we ons de vraag: is dit toeval of is er meer aan de hand bij Boeing?
1/10/202415 minutes, 59 seconds
Episode Artwork

Zijn dokters te kwistig met Rilatine? En waarom loopt de spanning rond Taiwan weer op?

De voorbije 10 jaar is het aantal Belgische kinderen dat Rilatine neemt als medicijn bij ADHD gestegen met één vijfde. Zijn dokters er te kwistig mee? Taiwan werd opgeschrikt door een Chinese raket die boven het zuiden van het eiland vloog. De internationale spanning rond Taiwan loopt op. Wat is er aan de hand? En de moeder van de vermoorde peuter Luna had een gesprek met de moordenaar van haar dochter. Wat bereik je door dader en slachtoffer samen aan tafel te zetten?
1/9/202415 minutes, 58 seconds
Episode Artwork

Waarom maakt De Lijn zoveel mensen boos? En kantelt de relatie tussen de VS en Israël?

Het gaat er al dagen over: het nieuwe vervoersplan van De Lijn maakt veel mensen boos en ongelukkig. Waarom maken deze veranderingen zoveel los? De VS laten zich steeds vaker kritisch uit over de keuzes van Israël in de oorlog tegen Hamas. Komen er barstjes in de band tussen de twee landen? En wie waren de bokkenrijders, die 250 jaar geleden paniek zaaiden in Limburg en de Kempen?
1/8/202415 minutes, 46 seconds
Episode Artwork

Blijft spionagezaak aan Vlaams Belang kleven? Het Belgische EU-voorzitterschap en gekmakende bromgeluiden

De Chinese spionagezaak rond ex-Vlaams Belanger Frank Creyelman dijde de voorbije week uit. Hoe netelig is dit schandaal voor de partij? Vanaf 1 januari wordt België een half jaar voorzitter van de Europese Unie. Hoe gaat ons land dat aanpakken? En in Deinze hebben verschillende inwoners last van een mysterieuze bromtoon, maar onderzoek bracht geen opheldering over de oorzaak. Hoe kan een bromtoon je gek maken?
12/22/202315 minutes, 32 seconds
Episode Artwork

Hoe lang is levenslang? Het monopolie van UEFA en maken nieuwe politieke partijen kans?

Meervoudig moordenaar Freddy Horion kreeg ooit een levenslange gevangenisstraf, maar kan nu vrijkomen. Hoe lang is een levenslange straf dan echt? Volgens het Europees Hof van Justitie zijn de regels van UEFA om internationale voetbalcompetities te organiseren, in strijd zijn met de Europese wetgeving. Komt er zo een einde aan de dominante positie van UEFA? En na Hendrik Bogaert, richt nu ook Els Ampe een nieuwe partij op. Maar wat zijn de slaagkansen van nieuwe politieke partijen?
12/21/202314 minutes, 27 seconds
Episode Artwork

Wat doet het Europese migratiepact? Hoe kiest Congo? En discussie over het Lam Gods

Na lang onderhandelen hebben het Europees Parlement en de lidstaten een akkoord bereikt over een hervorming van het asiel- en migratiebeleid van de Europese Unie. Doel is de illegale migratie naar Europa in te dammen. Wat zal er veranderen? In Congo zijn er presidentsverkiezingen. Wat staat er op het spel? Sommige experts twijfelen aan de kwaliteit van de restauratie van Het Lam Gods van de gebroeders Van Eyck. Maar is er wel een 'juiste' manier om een schilderij te restaureren?
12/20/202315 minutes, 19 seconds
Episode Artwork

Zijn fietsers een gevaar voor elkaar? Rusland en de Baltische staten. En lava in IJsland

Twee wielertoeristen zijn vrijgesproken voor een dodelijk fietsongeval in Oelegem. Conflicten tussen fietsers komen steeds vaker voor. Hoe gevaarlijk zijn fietsers voor elkaar? Chef Defensie Michel Hofman waarschuwt voor een mogelijke Russische inval in -onder meer- de Baltische Staten. Hoe ongerust zijn ze daar? En wat staat IJsland nog te wachten na de uitbarsting van het vulkanisch systeem van Svartsengi?
12/19/202314 minutes, 14 seconds
Episode Artwork

De strijd tegen drugs achter het stuur. Meer jongeren in een verontrustende thuissituatie, hoe komt dat?

Bij een politiecontrole in de buurt van een technofeest in Hasselt bleek één op de drie gecontroleerde bestuurders onder invloed van drugs. Hoe moeilijk is de strijd tegen drugs achter het stuur? De Warmste Week, de solidariteitsactie van de VRT, zamelt dit jaar geld in voor een zorgeloze jeugd. Dat zou een evidentie moeten zijn, maar voor steeds meer jongeren is dat niet zo. De Commissie van Wijzen lanceert het idee van de 38 urenweek in het onderwijs. Is dat haalbaar?
12/18/202315 minutes, 8 seconds
Episode Artwork

Was een Vlaams Belanger informant voor China? En is kraantjeswater veilig?

China heeft Vlaams Belanger Frank Creyelman meer dan drie jaar als informant gebruikt. Peking probeerde zo het Europees beleid tegenover China te beïnvloeden. Hoe is dat kunnen gebeuren? Intussen start de Europese Unie de toetredingsgesprekken met Oekraïne en Moldavië op, maar hoelang duurt het nog voor ze écht lid zijn? En is kraantjeswater drinken wel veilig?
12/15/202315 minutes, 54 seconds
Episode Artwork

EU-top met dwarsligger Orbán. Schooldirecteur zijn. En de zon gaat al later onder: hoezo?

De Europese lidstaten willen Oekraïne een nieuw steunpakket geven en toetredingsgesprekken opstarten, maar één man ligt dwars: de Hongaarse premier Viktor Orbán. Wat drijft hem? Bijna de helft van de Vlaamse scholen kreeg vorig jaar een nieuwe directeur. Is het een hondenstiel? Vanaf vandaag is het 's avonds weer wat langer licht. Al moet de kortste dag van het jaar nog komen. Hoe zit dat in elkaar?
12/14/202314 minutes, 58 seconds
Episode Artwork

Hoe kwam de klimaattop tot een akkoord? Een pausbezoek. En de horror van de huiskat

Er is een akkoord bereikt op de klimaattop in Dubai, en voor het eerst staat er een duidelijke verwijzing in de tekst naar "een transitie weg van fossiele brandstoffen". Hoe kwam het akkoord tot stand? Volgend jaar komt de paus naar België, maar wie ligt daar nog wakker van? En volgens een nieuw onderzoek in Nature zijn katten een grote bedreiging voor de biodiversiteit. Vormen onze schattige huisdieren écht zo'n probleem?
12/13/202314 minutes, 47 seconds
Episode Artwork

Waarom is voetbal gevoelig voor geweld? Vuurwerkregels. En detectives in bedrijven

Voetbalgeweld: het staat in binnen- én buitenland weer hoog op alle nieuwssites. In Turkije ligt de competitie erdoor stil en bij ons spelen Anderlecht en Standard tegen elkaar zonder bezoekende fans. Waarom is net voetbal zo gevoelig voor geweld? Waarom zijn de regels rond vuurwerk in Vlaanderen zo'n chaos en wat is er aan te doen? En een ambtenaar bij Volksgezondheid werd in de val gelokt door een detective. Hoe gebruikelijk is het dat bedrijven detectivebureaus inschakelen?
12/12/202315 minutes, 29 seconds
Episode Artwork

De strijd om een plek op de kieslijst. En het fenomeen Joost Klein: wie is hij?

Celia Groothedde, Vlaams volksvertegenwoordiger voor Groen, staat niet op de kieslijst voor het Vlaams Parlement. Ze wordt lijstduwer voor het Brussels Parlement. Daar is ze niet tevreden mee. Hoe wordt zo een kieslijst eigenlijk gemaakt? Elon Musk laat complotdenker Alex Jones weer toe op X na een poll bij zijn volgers. Waar gaat het heen met X? En Joost Klein blufte zich voor Nederland naar het Eurovisiesongfestival. Wie is hij?
12/11/202315 minutes, 52 seconds
Episode Artwork

Is er te weinig enthousiasme in het parlement? Het Atomium. En een WK vrouwenvoetbal in België?

De plenaire Kamer heeft niet kunnen stemmen over de voorstellen en ontwerpen die op de agenda stonden. Dat komt doordat er te weinig parlementsleden aanwezig waren. Is er te weinig enthousiasme in het parlement? Het Atomium heeft de kaap van 10 miljoen bezoekers bereikt. Waarom is zo'n bizar monument toch zo geliefd? En België wil in 2027 gastland zijn voor het WK vrouwenvoetbal. Hoe groot is de kans dat dat ook echt zal gebeuren?
12/8/202315 minutes, 32 seconds
Episode Artwork

Ban op Russische diamanten. Jean-Luc Dehaene herleeft en Artikel 99 van de VN

Er komt een verbod op de import van ruwe Russische diamanten. Daarnaast moet een nieuw traceringssysteem de herkomst van diamanten kunnen achterhalen. Welke gevolgen heeft dat voor ons land? CD&V heeft oud-premier Jean-Luc Dehaene doen "herleven" in een opmerkelijk campagnefilmpje gemaakt met AI-technologie. Wat moeten we daarvan denken? VN-baas António Guterres heeft artikel 99 van het VN-handvest ingeroepen om de situatie in de Gazastrook aan te kaarten. Wat betekent die uitzonderlijke zet?
12/7/202315 minutes, 13 seconds
Episode Artwork

Zit het conflict in Oekraïne in het slop? Staking bij de sluizen en het warmste jaar ooit

De Westerse steun voor Oekraïne lijkt af te brokkelen. Het geld en de munitie raken op en de soldaten zijn moe. Zit het conflict in Oekraïne in het slop? Het personeel bij verschillende sluizen voert actie uit onvrede over het nieuwe ambtenarenstatuut. Daardoor kunnen schepen niet meer van en naar havens geleid worden. Hoe groot is de hinder intussen? Het jaar 2023 wordt het warmste jaar ooit gemeten in de geschiedenis. Dat record lijkt elk jaar opnieuw te sneuvelen. Waar gaat dit heen?
12/6/202315 minutes, 37 seconds
Episode Artwork

Waar kunnen Gazanen nog heen? PISA-toetsen: wat zijn ze waard? En de gekte rond GTA

Het Israëlische leger zet zijn offensief verder in het zuiden van de Gazastrook. Burgers worden opgeroepen om te vluchten. Maar waar kunnen ze nog heen? Er zijn nieuwe PISA-resultaten waaruit blijkt dat het niveau van Vlaamse leerlingen nog nooit zo sterk gedaald is. Wat zijn die testen eigenlijk waard? En na tien jaar wachten krijgen gamers eindelijk de trailer te zien van de nieuwste versie van de videogame Grand Theft Auto. Waarom blijft GTA een waanzinnig populaire game?
12/5/202315 minutes, 58 seconds
Episode Artwork

Kan N-VA scoren in Wallonië? En waarom staan 5 bejaarden uit Guatemala terecht in Leuven?

Het politieke nieuwtje van afgelopen weekend komt van bij de N-VA. In een interview met Het Laatste Nieuws zegt voorzitter Bart De Wever dat hij lijsten wil indienen in de Franstalige kieskringen. Kan N-VA echt scoren in Wallonië? Meer dan 40 jaar na de moord op twee Belgische missionarissen en de verdwijning van een derde in Guatemala, start in Leuven het assisenproces over de zaak. Wat is er toen gebeurd? En chef-kok Sofie Dumont vertelt waarom we de schoolmaaltijd nieuw leven moeten inblazen.
12/4/202315 minutes, 30 seconds
Episode Artwork

Opnieuw bommen in Gaza. Het verdienmodel van Spotify, en de horrorblessure bij AA Gent

Zeven dagen duurde de gevechtspauze tussen Hamas en Israël. Maar wat leverde die op, nu de bommen weer vallen? Naar jaarlijkse gewoonte laat streamingdienst Spotify z'n gebruikers zien naar welke nummers ze het meest hebben geluisterd. Maar wat verdienen die artiesten nu aan al die streams? En Paul Nardi, de doelman van AA Gent, liep gisteren een open beenbreuk op tijdens de wedstrijd. Zomaar door een misstap, zonder dat er iets of iemand anders aan te pas kwam. Hoe kan dat?
12/1/202315 minutes, 24 seconds
Episode Artwork

Wie mag de krant in de bus steken? De erfenis van Henry Kissinger. En dure festivals

De federale regering heeft alweer niet kunnen beslissen wie de kranten mag bezorgen. Het contract met Bpost loopt af, maar niemand wil het nieuwe contract aan de goedkoopste concurrent gunnen. Wat speelt er? Henry Kissinger is overleden: zou er vandaag nog plaats zijn voor de omstreden politiek van deze Amerikaanse Buitenlandminister? En al meer dan 300 euro voor een muziekfestival? Flo Windey en Michèle Cuvelier van Studio Brussel plaatsen die hoge prijzen in perspectief.
11/30/202315 minutes, 15 seconds
Episode Artwork

Waarom zijn er zoveel zelfmoordpogingen? Het nut van de klimaattop, en missers in boeken

Het aantal zelfmoordpogingen in Vlaanderen is in 20 jaar met een kwart gedaald, maar de cijfers blijven hoog. Hoe komt dat? Morgen begint de klimaatconferentie: wat is er gekomen van de beloftes van de vorige editie? En na een onthulling te veel is de Nederlandse versie van een boek over de Britse royals uit de rekken gehaald. Wat kan er foutlopen bij boekvertalingen? Heb je na het item over zelfdoding nood aan een gesprek, dan kan je terecht bij de Zelfmoordlijn: www.zelfmoord1813.be.
11/29/202315 minutes, 16 seconds
Episode Artwork

Zijn we te afhankelijk van Chinese technologie? PFAS in ons bloed. En Queen Nikkolah

China kan ons stroomnet platleggen, omdat het de markt van de omvormers voor zonnepanelen domineert. En dat is maar één voorbeeld. Zijn we te afhankelijk van Chinese technologie? Acht politici uit alle hoeken van het land blijken PFAS in hun bloed te hebben. Hebben we dan allemaal PFAS in ons lichaam, en moeten we dat erg vinden? Opschudding in Gent over Queen Nikkolah: een vrouwelijke, zwarte Sint. Waarom ligt het zo gevoelig om te raken aan de Sinterklaastraditie?
11/28/202314 minutes, 34 seconds
Episode Artwork

Kiest België een kant in de oorlog in Gaza? Raken we nog van files af? En Frozen wordt 10

De "emmer" van Theo Francken is vol: volgens hem steunt België Israël niet genoeg. Terwijl andere mensen net zeggen dat ons land te weinig opkomt voor de Palestijnen. Aan welke kant staan we nu eigenlijk? 2023 is op weg om het zwaarste filejaar ooit te worden. Geraken we nog van die files af? En waarom is de Disneyfilm "Frozen" na 10 jaar nog altijd een succes?
11/27/202315 minutes, 59 seconds
Episode Artwork

Gevechtspauze in Gaza, koopjes doen in de kringloopwinkel en Poolse blokkade aan de Oekraïense grens

De langverwachte gevechtspauze in Gaza is vandaag ingegaan, hoe is die tot stand gekomen en welke rol heeft Qatar daarin gespeeld? Jan uit Hoeilaart deed per ongeluk een "Black Friday Deal"... in de kringloopwinkel! Hij kocht een schilderij van Marc Sleen voor een appel en een ei. Ingrid van de kringloopwinkel vertelt hoe ook jij koopjes kunt doen. En aan de grens met Polen zijn twee Oekraïense truckers gestorven in een lange file, wat is daar aan de hand?
11/24/202315 minutes, 14 seconds
Episode Artwork

Wilders wint, en nu? De fouten in "Napoleon" en problemen bij adoptie

Nederland trok naar de stembus en koos massaal voor de PVV van Geert Wilders. Die behaalde onverwacht meer dan 35 zetels. Wat zal er nu gebeuren? "Napoleon", de nieuwste film van regisseur Ridley Scott, draait in de zalen. Maar er zitten ook fouten in. Historicus Bart Van Loo haalt er enkele uit. Er is wat aan de hand bij verschillende adoptiedossiers uit Ethiopië. Bij twaalf gezinnen is sprake van mogelijke onregelmatigheden. Wat liep er mis?
11/23/202316 minutes, 5 seconds
Episode Artwork

De deal tussen Israël en Hamas, sluipmoordenaar sepsis en wat is er aan de hand in de AI-wereld?

De Israëlische regering en Hamas hebben een akkoord gesloten om de gevechten tijdelijk te staken en gijzelaars vrij te laten. Welke impact zal deze deal hebben? Elk jaar overlijden duizenden Belgen aan sepsis, ook bekend als bloedvergiftiging. Hoe kan dat? En opschudding bij OpenAI. Sam Altman, de ontslagen topman, keert nu toch terug. Wat is er aan de hand in de wereld van AI?
11/22/202315 minutes, 33 seconds
Episode Artwork

Wie wil premier van Nederland zijn? Begeleiding voor Sven Pichal. En meteorieten op auto's

Na 13 jaar Mark Rutte krijgt Nederland een nieuwe premier. Wie zijn de hoofdrolspelers die morgen bij de verkeizingen een kans maken? Sven Pichal mag de gevangenis verlaten met een enkelband en krijgt intensieve begeleiding: wat zijn de opties voor zulke daders en waarom is er zo weinig capaciteit? En kan een meteroriet een auto vernielen? In Straatsburg denken ze van wel, onze meteorietenjager heeft z'n twijfels.
11/21/202315 minutes, 37 seconds
Episode Artwork

Wat bewijzen de beelden uit het Al Shifa-ziekenhuis? Wie is Javier Milei? En Lukaku: de beste Rode Duivel ooit?

Israël verspreidt beelden uit het Al Shifa-ziekenhuis in Gaza, waarop onder meer wapens en een tunnel te zien zijn. Bewijzen die filmpjes dat terreur-organisatie Hamas daar wel degelijk verscholen zit? Javier Milei, een man met een kettingzaag en een wilde haardos, wordt president van Argentinië: wie is hij? En wie is het met ons eens dat Romelu Lukaku de grootste Rode Duivel ooit is?
11/20/202315 minutes, 52 seconds
Episode Artwork

Is de nieuwe staatsbon de moeite? De Fins-Russische grens, en de kracht van voorlezen

Na het succes van de eenjarige staatsbon in augustus, komt er binnenkort een nieuwe staatsbon met een looptijd van 5 of 8 jaar. Is die de moeite waard? Finland halveert het aantal grensovergangen met Rusland, omdat de Russen steeds meer migranten zonder papieren de grens overlaten. Hoe is de situatie aan die grens? En morgen start de Voorleesweek. Maakt voorlezen écht een verschil voor de ontwikkeling van kinderen?
11/17/202315 minutes, 35 seconds
Episode Artwork

Overstromingen: vertrekken of blijven? Komt Rousseau weg met racisme? En Clouseau viert

Door de ongeziene wateroverlast in de Westhoek moeten mensen geëvacueerd worden, al kiezen sommigen er tóch voor om thuis te blijven. Wat speelt er mee bij die aartsmoeilijke beslissing? Conner Rousseau kent zijn straf voor zijn racistische uitspraken over de Roma-gemeenschap: therapie en een bezoek aan de Dossinkazerne. Is de kous daarmee af? En Koen en Kris Wauters van Clouseau vertellen waarom ze ook de 125e keer nog met volle goesting op het podium van het Sportpaleis zullen staan.
11/16/202315 minutes, 58 seconds
Episode Artwork

Wateroverlast in de Westhoek. Wat doet Xi in de VS? En de namen van dorpen en steden

Al meer dan een week is het in de Westhoek pompen of verzuipen. Hoe komt het dat die regio zo kwetsbaar is voor wateroverlast? De Chinese president Xi Jinping en de Amerikaanse president Joe Biden ontmoeten elkaar: wordt het gezellig of zit er veel spanning op de relatie? En in de Pajotse gemeenten Herne, Gooik en Galmaarden is er veel gedoe over de naam voor de nieuwe fusiegemeente. Hoe kregen en krijgen steden en gemeenten eigenlijk hun naam?
11/15/202315 minutes, 26 seconds
Episode Artwork

Het stikstofakkoord: wat staat erin? Inbrekers wegjagen. En moet ons verkeersbeleid strenger?

Derde keer, goede keer? De Vlaamse regering heeft na twee eerdere pogingen opnieuw een stikstofakkoord klaar. Wat staat daarin en wat moeten we ervan denken? Een inbreker bij je thuis te lijf gaan: is dat slim? En België neemt te weinig straffe maatregelen om de verkeersveiligheid te verbeteren, vindt VIAS. Hoe komt het dat het vaak bij goede intenties blijft, en de echte maatregelen uitblijven?
11/14/202315 minutes, 49 seconds
Episode Artwork

Ziekenhuizen als oorlogsdoelwit. Wordt partnergeweld goed opgevolgd? En kokend magma in IJsland

Nabij het Al Shifaziekenhuis in Gaza wordt fel gevochten. Eerder lagen ook andere ziekenhuizen onder vuur. Waarom zijn ziekenhuizen een doelwit in de oorlog tussen Israël en Hamas? In Denderhoutem zijn een vrouw en haar zoon vermoord door haar ex-partner. De vrouw had net daarvoor nog een klacht ingediend tegen hem, maar de man bleef vrij. Worden meldingen van partnergeweld genoeg opgevolgd? En ondergronds magma bedreigt een dorpje in Ijsland. Wat valt er te vertellen over dit fenomeen?
11/13/202315 minutes, 53 seconds
Episode Artwork

Radicalisering op school, de nieuwe pakjeswet en kunstmatige regen

Scholen maken zich zorgen omdat meer en meer leerlingen radicale uitspraken doen of een extreme visie hebben. Hoe is radicalisering nu ook binnen de schoolmuren geslopen? De nieuwe pakjeswet is goedgekeurd om wantoestanden bij de koeriersbedrijven aan te pakken. Wie wint en verliest met de nieuwe regelgeving? En in New Delhi willen wetenschappers de smog bestrijden met kunstmatige regen. Is dat een goeie oplossing?
11/10/202315 minutes, 44 seconds
Episode Artwork

Onder bewindvoering staan: wat is dat? 85 jaar Kristallnacht én alle ins en outs van RuPaul's Drag Race

In het onderzoek naar de advocate die doodgeschoten werd in Oost-Vlaanderen is een verdachte opgepakt. Die stond onder bewindvoering van haar. Wat betekent dat precies? 85 jaar geleden vond in Duitsland Kristallnacht tegen de Joden plaats. Wat gebeurde er toen ook alweer? En RuPaul's Drag Race staat in de Lotto Arena, de live versie van het populaire TV-programma. Welke rol speelde de reeks om 'Drag' mainstream te maken?
11/9/202314 minutes, 54 seconds
Episode Artwork

Stoelendans in de politiek: hebben we nog vertrouwen? Een dag in een zorginstelling en Napoleonbollen zonder plastic jasje

Het ontslag van minister Somers bracht een politieke stoelendans op gang. Beloftes werden gebroken en bochten ingezet. Wat doet dit met het vertrouwen in de politiek? De dood van een jongeman met een beperking in een zorginstelling in Kortrijk, beroert. Hoe gaat het eraan toe in zo'n zorginstelling? En de bekende Napoleon snoepjes hebben voortaan een waspapieren wikkel in de plaats van een plastieken verpakking. Zijn plastic snoepverpakkingen straks verleden tijd?
11/8/202315 minutes, 30 seconds
Episode Artwork

Waarom stopt Somers? Wachten op zelfrijdende auto's. En maakt één vegetariër het verschil?

Bart Somers stapt op uit de Vlaamse regering, en gaat voluit voor de burgemeesterssjerp in Mechelen. Wat zit er achter die keuze? Er komt geen test met zelfrijdende Mercedessen in België. Welke hindernissen zijn er nog voor de zelfrijdende auto? En een vegetariër meer of minder: maakt het écht niks uit, zoals Jos D'haese van PVDA zegt?
11/7/202315 minutes, 47 seconds
Episode Artwork

Douanier zijn in tijden van drugsgeweld. Palestijns icoon opgepakt. En noorderlicht in België

Drie indringers hebben een overval gepleegd op een douanedepot in de Antwerpse haven. Wellicht waren ze op zoek naar een partij in beslag genomen drugs. Een douanier vertelt over de risico's van zijn job. Israël heeft de jonge Palestijnse activiste Ahed Tamimi gearresteerd. Wie is zij? En hoe kan je weten wanneer het noorderlicht te zien is in België?
11/6/202316 minutes
Episode Artwork

Wat is Hezbollah van plan? België mist alweer een klimaatdeadline. En paddenstoelen als moordwapen

De leider van Hezbollah, Hassan Nasrallah, doorbrak voor het eerst de stilte over de oorlog tussen Israël en Hamas. Wat is zijn boodschap? België mist (alweer) de deadline om een nationaal klimaatplan in te dienen bij Europa. Hoe komt dat en wat zijn de gevolgen? En een Australische vrouw wordt beschuldigd van moord, nadat ze haar gasten groene knolamanieten serveerde. Hoe gevaarlijk zijn die paddenstoelen?
11/3/202315 minutes, 20 seconds
Episode Artwork

Storm Ciarán. Wie mag weg uit Gaza? En nieuwe muziek van The Beatles: hoe kan dat?

Stormdepressie Ciarán waait over West-Europa. Weerman Bram vertelt wat we van dit stormseizoen mogen verwachten. Eindelijk zijn er mensen de grens tussen Gaza en Egypte kunnen oversteken, maar wie mag eruit en wie moet blijven? En The Beatles brengen een nieuwe single uit: hoe kan dat?
11/2/202315 minutes, 53 seconds
Episode Artwork

Een staakt-het-vuren in Gaza is nog ver weg. Wie kan tippen aan Messi? En horror is populair

De roep tot een staakt-het-vuren in de Gazastrook klinkt alsmaar luider. Waarom lijkt dat dan toch zo onmogelijk? Lionel Messi won gisteren voor de achtste keer de voetbaltrofee Ballon d'or. Hij gaf zelf al aan dat het waarschijnlijk zijn laatste is, maar wie kan in zijn voetsporen treden? En hoe komt het dat horrorfilms populairder zijn dan ooit?
10/31/202315 minutes, 39 seconds
Episode Artwork

Geld om te zwijgen na je ontslag: (ab)normaal? YouTube-advertenties van Israël. En orka Reveil

De partij Vooruit heeft een extra ontslagvergoeding afgesproken met een ex-medewerkster, op voorwaarde dat ze zou zwijgen over een geval van seksueel grensoverschrijdend gedrag door een collega. Hoe gebruikelijk is zo'n dading? Israël is alomtegenwoordig op YouTube en andere sociale media met advertentievideo’s over de oorlog. Mag dat zomaar? En wat weten we al over de aangespoelde orka in De Panne?
10/30/202315 minutes, 40 seconds
Episode Artwork

Hoelang bestaat de papieren krant nog? Miserie bij De Lijn. En logeren in Hotel Mama

Vanmorgen lag de gratis krant Metro voor de allerlaatste keer in de bakken in de Vlaamse stations. Welke toekomst heeft een papieren krant nog? Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters vindt dat De Lijn moet stoppen met zagen. Is daarmee alles gezegd of is er meer aan de hand? En in Italië heeft een moeder via de rechter haar zonen van 40 en 42 het huis uitgeschopt. Waarom blijft een Italiaan langer hangen in Hotel Mama dan een Zweed of een Noor?
10/27/202315 minutes, 22 seconds
Episode Artwork

Wie heeft nog oog voor Oekraïne? België blinkt uit met zonnewagen. En plastische chirurgie bij criminelen

In Oekraïne wordt hard gevochten, maar weinigen lijken dat te zien op dit moment. Hoe problematisch is de oorlogssituatie daar? België heeft opnieuw de Solar Challenge gewonnen. Hoe komt het dat we daar zo goed in zijn en wat is het nut? En een drugsbaron uit Marseille is gevat in Brussel. Niet evident, want de man was volgens TF1 onder handen genomen door een plastisch chirurg. Hoeveel plastische chirurgie is er nodig om iemand onherkenbaar te maken?
10/26/202316 minutes
Episode Artwork

Raakt Libanon betrokken bij de oorlog in Israël? De onderwijsinspectie. En iemand redden bij brand

Libanon vreest steeds meer dat het betrokken raakt bij het conflict tussen Israël en Hamas. Want Hezbollah, de militie die in Libanon zit, valt Israël regelmatig aan. Is die vrees terecht? De aanpak van de onderwijsinspectie wordt gewaardeerd, maar verbetert de onderwijskwaliteit niet. Is de onderwijsinspectie te soft? Bij een brand in Geraardsbergen zijn twee doden gevallen. Een buurtbewoner probeerde de slachtoffers nog te helpen. Is het slim om iemand uit een brand proberen te redden?
10/25/202315 minutes, 34 seconds
Episode Artwork

Duurdere sigaretten: goed idee? IJslandse vrouwen staken. En bekijk jij de versheidsdatum?

De prijs van sigaretten gaat opnieuw omhoog. En vanaf 2025 mogen winkels ook geen tabaksproducten en vapes meer zichtbaar uitstallen. Dat staat in het tabaksplan van minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke. Zal het iets uitmaken? In IJsland staken de vrouwen vandaag voor meer gendergelijkheid. Kvennafri, zo heet die dag. Waar komt die traditie vandaan? En hoe belangrijk is het om de houdbaarheidsdatum op voedingswaren te respecteren?
10/24/202314 minutes, 41 seconds
Episode Artwork

Hoe erg is de situatie bij Open VLD? En werkpunten voor Paul Van Tigchelt, een niet-verkozen minister

Het rommelt bij de liberalen. Na het ontslag van minister van Justitie Van Quickenborne, kwam Open VLD op de proppen met Paul Van Tigchelt als vervanger. En daar kan niet iedereen in de partij mee leven. Hoe groot is de crisis? Paul Van Tigchelt staat voor een pak grote uitdagingen: wij maken een to-dolijst voor hem. En alweer een minister die nooit verkozen werd door het volk: moeten we dat erg vinden?
10/23/202315 minutes, 50 seconds
Episode Artwork

Rudi Vranckx over twee weken oorlog. Dag van de Jeugdbeweging. En de oudheid in kleur

De oorlog tussen Hamas en Israël is twee weken bezig. Komt er noodhulp voor de Palestijnen? En is dat grondoffensief van Israël nu echt dichtbij? Rudi Vranckx geeft een laatste stand van zaken. Vandaag is de Dag van de Jeugdbeweging: worden leiders daar steeds vaker aanspreekpunten voor jongeren met problemen? En was kunst in de klassieke oudheid kleurrijker dan we denken?
10/20/202315 minutes, 43 seconds
Episode Artwork

Genk neemt auto's van snelheidsduivels af. Tekort aan Ozempic. En hoe wordt cocaïne vernietigd?

Wie in Genk op drie maanden tijd zestien snelheidsboetes krijgt, verliest voortaan tijdelijk zijn auto. Zal dat het verkeer veiliger maken? Door de populariteit van Ozempic is er een tekort, zegt het bedrijf achter het geneesmiddel. Klopt dat wel of spelen er nog andere belangen in de farmasector? En drugscriminelen proberen onderschepte cocaïne te recupereren. Hoe worden die drugs vernietigd?
10/19/202315 minutes, 22 seconds
Episode Artwork

Biden in Israël. Moet ik beleggen in wapens? En haat en liefde voor Brussel

De Amerikaanse president Joe Biden bezoekt Israël, terwijl de Palestijnen de doden tellen na een raketinslag in een ziekenhuis. Waarom zijn de Verenigde Staten zo'n trouwe bondgenoot van Israël? Testaankoop geeft advies: het is een goed moment om te beleggen in de wapenindustrie. Is dat zo? En mag ik me daar ongemakkelijk bij voelen? En Brussel staat opnieuw in een slecht daglicht na de terreuraanslag van maandag. Terecht of niet? We gaan op stap met Brusselaars.
10/18/202315 minutes, 57 seconds
Episode Artwork

Na de aanslag in Brussel: komt er nog meer terreur? Zweden als doelwit. En heftige video's in je tijdlijn

Bij een aanslag in Brussel zijn twee Zweedse voetbalsupporters om het leven gekomen. De dader is intussen doodgeschoten door de politie. Maar kunnen we nu een nieuwe golf van terreur verwachten? Lokt terreur terreur uit? De dader viseerde specifiek mensen met kleren in de Zweedse kleuren. Waarom was Zweden het doelwit van deze aanslag? En op sociale media konden we alles vanop de eerste rij volgen aan de hand van heel wat schokkende beelden. Welke impact hebben die op ons?
10/17/202315 minutes, 38 seconds
Episode Artwork

Nog altijd geen noodhulp voor Gaza. Zoomen met je huisarts: hoe werkt het? En de Poolse verkiezingen

Aan de grens tussen Gaza en Egypte staan duizenden mensen te wachten. Ook humanitaire hulp geraakt er niet meer door. Wat zijn de noden en hoe kan hulp nog bij de Palestijnen geraken? Huisartsen zijn redelijk tevreden met het systeem van teleconsultaties. Maar waarvoor mag je je dokter opbellen en hoeveel kost dat? En de oppositie in Polen heeft de beste kaarten in handen na de verkiezingen. Breekt er een nieuw tijdperk aan voor de Polen?
10/16/202315 minutes, 15 seconds
Episode Artwork

Oproep om te vluchten uit Gaza: wat zegt het oorlogsrecht? Hoe duur wordt verwarmen? En het glitterverbod

Israël waarschuwt de Palestijnen in het noorden van Gaza dat ze binnen de 24 uur weg moeten zijn. Dat wijst erop dat het grondoffensief voor binnenkort is. Maar lukt zo'n evacuatie van 1,1 miljoen mensen zomaar? En wat zegt het oorlogsrecht hierover? De eerste koude komt eraan en veel mensen zetten dit weekend wellicht de verwarming aan. Hoe zit het intussen met de energieprijzen? De EU verbiedt vanaf dit weekend de verkoop van losse glitters: waarom moeten we van glitter af?
10/13/202315 minutes, 47 seconds
Episode Artwork

Waarom opent Egypte de grens met Gaza niet? Boksgeschiedenis met Femke Hermans en de asteroïde Bennu

Honderdduizenden mensen zitten vast in de Gaza-strook. De grens met Egypte blijft potdicht. Waarom is dat zo? Bokster Femke Hermans heeft sinds vannacht twee wereldtitels op haar naam. Hoe straf is dat? En op de asteroïde Bennu is water en koolstof gevonden. Dat blijkt uit de eerste resultaten van bodemstalen die de NASA op de ruimterots verzamelde. Wat kan ons dat leren?
10/12/202315 minutes, 43 seconds
Episode Artwork

Toch F-16's naar Oekraïne? Fake news in oorlogstijd. En is het jeugdhuis nog hip?

Onverwacht bezoek in Brussel: de Oekraïense president Zelenski kwam langs en gaat naar huis met de belofte dat België F-16 gevechtsvliegtuigen wil leveren aan zijn land. Hoe is dat plots toch mogelijk? In de stortvloed aan berichten over de oorlog tussen Israël en Hamas duikt ook fake news op. Hoe herken je het? En de Vlaamse regering pompt vers geld in de jeugdhuizen. Welke rol hebben die nog te spelen in tijden van TikTok en Snapchat?
10/11/202315 minutes, 41 seconds
Episode Artwork

Hoe is het leven in Gaza? Wat met de Israëlische gijzelaars? En meer flexi-jobs

Alle ogen zijn al enkele dagen gericht op de Gazastrook. Van daaruit is zaterdagochtend de vreselijke aanval van Hamas op Israël begonnen en het is nu ook de plek die harde vergeldingsaanvallen over zich heen krijgt. Hoe is het om in de Gazastrook te leven? Hamas heeft zaterdag ook meer dan honderd burgers en soldaten in Israël als gijzelaars meegenomen. Valt er nog te onderhandelen? En de federale regering maakt flexi-jobs in een heleboel extra sectoren mogelijk. Wie kan er een flexi-job doen?
10/10/202314 minutes, 52 seconds
Episode Artwork

Hamas en Israël: wie is wie? Hoe is het conflict ontspoord? En hoe neutraal kan je erover berichten?

Het Kwartier draait vandaag rond één verhaal: het hoe en waarom van de oorlog in het Midden-Oosten. Wie is Hamas? En hoe zit dat ook weer met die Palestijnse gebieden? Het langlopende conflict is in enkele dagen tijd geëscaleerd tot een oorlog met vele honderden doden en gewonden. Hoe is dat kunnen gebeuren? En we merken hoe moeilijk het ligt om als journalist over het conflict te berichten: elk woord wordt gewikt en gewogen. Kan je ooit helemaal neutraal zijn?
10/9/202315 minutes, 59 seconds
Episode Artwork

Wie zijn de Roma? De Nobelprijs voor de Vrede. En bedwantsen: plaag of massahysterie?

Vooruit-voorzitter Conner Rousseau excuseert zich voor uitspraken die hij in dronken toestand gedaan heeft. Dat hij het had over "bruine mannen" wil Rousseau niet gezegd hebben, dat hij het over de Roma-gemeenschap had wél. Wie zijn die Roma eigenlijk? En waarom leven er zoveel vooroordelen over? De Nobelprijs voor de Vrede gaat dit jaar naar Narges Mohammadi. Waar strijdt zij voor? En de bedwants is in opmars: een plaag of massa-hysterie?
10/6/202315 minutes, 34 seconds
Episode Artwork

Is het recht op betogen in gevaar? Tegenslag in Oekraïne. En vat een elektrische auto sneller vuur?

Duizenden actievoerders betogen vandaag tegen... een betogingsverbod. Ze vrezen dat dat verbod de rechten van betogers zal inperken. Is die vrees terecht? Oekraïne krijgt de laatste tijd veel tegenslagen te verduren, op het slagveld en daarbuiten. Hoe staan ze ervoor? En in Kessel-Lo zijn drie auto's uitgebrand na een steekvlam aan een elektrische auto. Vatten elektrische auto's sneller vuur dan andere wagens?
10/5/202315 minutes, 25 seconds
Episode Artwork

Wat ging er mis met de toeristenbus in Venetië? Politieke chaos in de VS. En het taboe op maagd zijn

In Venetië zijn 21 doden gevallen bij een zwaar busongeval. Wat is daar gebeurd? En kan de slechte wegeninfrastructuur van Italië een rol gespeeld hebben? Kevin McCarthy is in de Verenigde Staten afgezet als voorzitter van het Huis van Afgevaardigden. Wat is daar allemaal aan de hand? Tv-maker Lidewij Nuitten gaat voor een nieuw programma op zoek naar mensen boven de 30 die net als zij nog maagd zijn. Daarmee wil ze het taboe doorbreken, maar hoe groot is dat taboe?
10/4/202315 minutes, 28 seconds
Episode Artwork

Het proces-Daniël: waarom is een verdachte vrijgesproken? Een boete voor ruimteafval. En is Playmobil passé?

Een opvallende uitspraak op het assisenproces over de dood van Daniël, de negenjarige jongen die gegijzeld en gedood werd in een asielcentrum: een van de twee verdachten is schuldig, de andere gaat vrijuit. Veel mensen zijn daar verontwaardigd over. Hoe is justitie te werk gegaan? Voor het eerst is er een boete opgelegd voor ruimteafval: welke regels bestaan daarover? En het bedrijf achter Playmobil zit in slechte papieren: zijn de plastic figuurtjes stilaan passé?
10/3/202315 minutes, 48 seconds
Episode Artwork

Zijn rusthuizen te duur? Wat is de PKK? En Conner Rousseau houdt een artikel tegen. Terecht?

De prijzen van woonzorgcentra stijgen sneller dan de pensioenen. Worden onze rusthuizen onbetaalbaar? Na de bomaanslag van gisteren in Ankara heeft Turkije luchtaanvallen uitgevoerd tegen de Koerdische afscheidingsbeweging PKK. Hoe zat dat ook alweer met die PKK? En enkele media kregen van de rechter een verbod om passages uit het PV in het onderzoek naar Vooruit-voorzitter Conner Rousseau te publiceren. Houdt Rousseau die publicaties terecht tegen?
10/2/202315 minutes, 44 seconds
Episode Artwork

Partydrug ketamine in opmars. Hartproblemen bij vrouwen vaker onder de radar. En onze relatie met bomen

In het uitgaansleven wordt steeds meer geëxperimenteerd met ketamine. Wat is de aantrekkingskracht van die verdovende drug? Vrouwen overlijden vaker aan een hart- of vaataandoening dan mannen. Hoe komt het dat hartproblemen bij vrouwen vaker onder de radar blijven? Een van de bekendste bomen in Engeland, de Sycamore Gap tree, is geveld en daar komen enorm veel reacties op. Welke emoties maakt een boom bij ons los?
9/29/202315 minutes, 42 seconds
Episode Artwork

De keuze van Jean-Marie Dedecker, rijden zonder rijbewijs en waarom betalen we voor geloof?

Jean-Marie Dedecker zal als onafhankelijke de Kamerlijst van N-VA in West-Vlaanderen trekken. Waarom is dat belangrijk? De politie betrapte vorig jaar elke dag gemiddeld 46 bestuurders die zonder geldig rijbewijs rondreden. Maar het echte cijfer ligt hoger, want de databanken zijn onvolledig. Waarom is het zo moeilijk om dat op te volgen? Minister Somers wil dat lokale besturen geloofsgemeenschappen niet meer moeten bijpassen. Hoe zit dat ook alweer met de financiering van het geloof?
9/28/202315 minutes, 5 seconds
Episode Artwork

Waarom stokt onze chemiesector? Worden de Oekraïners de oorlog ooit gewoon? En Google is 25 jaar oud

Honderden mensen in de chemiesector staan op economische werkloosheid en er dreigen ontslagen. Waarom stokt de chemiesector? Anderhalf jaar na de Russische invasie van Oekraïne, willen we weten hoe het is met de moraal. Zijn ze daar de oorlog stilaan gewoon? En Internetgigant Google bestaat 25 jaar. Hoe heeft Google ons leven veranderd?
9/27/202315 minutes, 32 seconds
Episode Artwork

De impact van "Godvergeten". Dreigt er etnische zuivering in Nagorno-Karabach? En een zieke grasmat

Hulplijn 1712 kreeg de afgelopen drie weken een derde meer oproepen en daar zit de tv-reeks "Godvergeten" voor veel tussen. Vlak voor de laatste aflevering vertelt een van de makers over de impact van het veelbesproken programma. Duizenden mensen zijn op de vlucht uit Nagorno-Karabach en veel Armeniërs vrezen een etnische zuivering: waar komt die angst vandaan? En is die terecht? De grasmat van Anderlecht is ziek. Voor profclubs is dat een nachtmerrie, vraag dat maar aan de terreinverzorgers.
9/26/202315 minutes, 49 seconds
Episode Artwork

Alles koek en ei in de Vlaamse regering? Staking in de gevangenissen. En Aldi schrapt het merk Pirato

De Vlaamse regering heeft afgelopen weekend een vlot akkoord bereikt over de begroting. Een hoopvolle start van het politieke jaar of lijkt dat alleen maar zo? In de gevangenissen wordt er 48 uur lang gestaakt. Wat is de impact op gedetineerden? En lost de staking iets op? En de Pirato-chips van Aldi krijgen een nieuwe naam, maar is het wel verstandig om een bekende merknaam te veranderen?
9/25/202315 minutes, 37 seconds
Episode Artwork

Gesjoemel in Knokke? Mediareus Murdoch met pensioen. En de (on)zin van absurde onderzoeken

Het rommelt in Knokke. De gemeente is onder verscherpt toezicht geplaatst, omdat er sprake zou zijn van belangenvermenging. Wat is dat? Rupert Murdoch zet op zijn 92e een stap opzij als bestuurder van zijn media-imperium. Zijn zoon neemt de fakkel van onder andere Fox News over, maar zal er iets veranderen? En Japanse wetenschappers doen onderzoek naar... kippentaal. De zin en onzin van bizarre onderzoeken.
9/22/202315 minutes, 22 seconds
Episode Artwork

Ruzie tussen Polen en Oekraïne. Hoe maak je Alzheimer bespreekbaar? En kan jij nog klussen?

Trouwe bondgenoot Polen wil geen wapens meer leveren aan Oekraïne na een discussie over graan. Hoe is het zo fout kunnen lopen tussen de bevriende landen? Vandaag is het Wereldalzheimerdag. Wat als je vermoedt dat iemand in je omgeving Alzheimer heeft? En we besteden meer en meer klusjes uit die we makkelijk zelf kunnen doen. Doe-het-zelver Roger van Dobbit TV roept ons op om de handen wat vaker uit de mouwen te steken.
9/21/202315 minutes, 48 seconds
Episode Artwork

Wat gaat voor: privacy of verkeersveiligheid? De kwestie Nagorno-Karabach. En binnenkijken bij Unesco

Een plan om autobestuurders te betrappen met de gsm in de hand komt er wellicht niet, omdat er vragen rijzen rond de privacy. De gebruikte camera's zouden de bestuurders té gedetailleerd in beeld brengen. Wat gaat er voor? Onze privacy of de verkeersveiligheid? Het conflict in Nagorno-Karabach laait weer op. Wat speelt er daar? En de Vlaamse begraafplaatsen en herdenkingsplaatsen van de Eerste Wereldoorlog zijn erkend als Unesco-werelderfgoed. Hoe wordt zo'n beslissing genomen?
9/20/202315 minutes, 27 seconds
Episode Artwork

Nachtleveringen: slim, of een aanslag op je slaap? De landloperijwet. En minder gokkantoren

Het Verbond der Belgische Ondernemingen pleit voor meer nachtelijke leveringen in stads-en dorpscentra, bijvoorbeeld voor supermarkten. Wat zijn de voor- en nadelen? Bart De Wever dacht op de Antwerpse gemeenteraad luidop na over een hedendaagse wet op landloperij. Wat hield die oude wet precies in en was het vroeger écht verplicht om altijd 20 frank in je zak te hebben? En de stad Genk verbiedt gokkantoren op haar grondgebied. Lost dat écht iets op?
9/19/202315 minutes, 24 seconds
Episode Artwork

Schrijven dokters te snel antidepressiva voor? Taiwan voor beginners. En stenen in je bagage

Een kwart van de Belgen nam vorig jaar minstens 1 keer psychofarmaca: pillen als een antidepressivum, kalmeer- of slaapmiddel, of medicatie tegen een psychose. Ook al is dat volgens experten niet altijd nodig. Schrijven dokters ze te snel voor? Tussen China en Taiwan loopt de spanning weer op. Hoe zit dat met de moeilijke relatie tussen die landen? En twee Belgen zitten vast in Turkije omdat ze stenen in hun bagage hadden. Wat mag je wel en niet meeslepen van op reis?
9/18/202315 minutes, 58 seconds
Episode Artwork

"Bergen puin en weeë geur van lijken" in Libië. En brengt Hunter Biden zijn vader Joe in de problemen?

Je krijgt een getuigenverslag van onze reporter in Libië, waar de situatie nog altijd apocalyptisch is na de overstromingen. Een nieuwe ramp kort na de aardbeving in Marokko. Wat betekent dat voor onze solidariteit? Hunter Biden zit in de problemen, want hij wordt aangeklaagd voor illegaal wapenbezit. Brengt hij de presidentscampagne van zijn vader in gevaar? Inktvissen voelen zich opperbest in onze warmer geworden Noordzee, kan het kwaad dat ze daar nu zo talrijk aanwezig zijn?
9/15/202315 minutes, 34 seconds
Episode Artwork

Klimaatactivisten versus België. Franstalige scholen in vuur en vlam. En wordt Middelkerke een stad?

Opnieuw staan klimaatactivisten en de Belgische staat tegenover elkaar in de rechtzaal. De inzet: het Belgische klimaatbeleid. Wat mogen we verwachten? De onvrede over de nieuwe lessen seksuele opvoeding in Wallonië en Brussel neemt niet af. Er werd zelfs brand gesticht in scholen: wat liep er mis? En waarom wil kustgemeente Middelkerke een stad worden?
9/14/202315 minutes, 12 seconds
Episode Artwork

Hoe verdwijnen jonge asielzoekers? De ravage na dambreuk in Libië. En een duurzame iPhone: kan dat?

Uit cijfers van Child Focus blijkt dat er dit jaar alleen al 244 niet-begeleide minderjarige asielzoekers zijn verdwenen in België. Waar komen die terecht? Twee dagen na de verwoestende dambreuk in Libië komt de hulp in het instabiele land stilaan op gang. Wat is de situatie daar nu? Apple komt met een nieuwe iPhone, de 15e al. En die heeft niet alleen een universele lader, maar ook een batterij met gerecycleerd kobalt. Greenwashing of doorbraak?
9/13/202315 minutes, 14 seconds
Episode Artwork

Online haat na Schild & Vrienden. De date van Poetin en Kim. En terug naar pen en papier

Het proces tegen Schild & Vrienden was nauwelijks begonnen of het werd al uitgesteld. De rechtzaak draait rond racistische, seksistische en antisemitische posts op social media. Hoe zit intussen met die haatspraak op het internet? Heeft de zaak Schild & Vrienden iets veranderd? Wat hebben Vladimir Poetin en Kim Jong-un te bespreken? En moeten we net als de Zweden terug meer met de hand schrijven op school?
9/12/202315 minutes, 24 seconds
Episode Artwork

Waarom laat Marokko weinig hulp toe? De koele reactie van de Kerk op misbruik. En politici in shows

Drie dagen na de aardbeving in Marokko lijkt de hulp aan de getroffen regio niet optimaal te verlopen. Tegenover buitenlandse hulp staat Marokko eerder terughoudend. Hoe komt dat? De Belgische Kerk reageert eerder koel op de televisieserie "Godvergeten". Waarom blijft het zo ongemakkelijk voor de Kerk om over misbruik te praten? En wat moeten we denken van een politicus die als dragqueen optreedt in een show?
9/11/202315 minutes, 14 seconds
Episode Artwork

Betalen we te weinig voor onze huishoudhulp? En moeten studenten oefenen op fatsoenlijk gedrag?

De dienstenchequebedrijven trekken aan de alarmbel. Want terwijl de prijs van zo'n cheque al jaren dezelfde is, zijn de kosten voor werkgevers de afgelopen jaren sterk gestegen. Betalen we te weinig voor onze huishoudhulp? In India komen de twintig belangrijkste economieën ter wereld samen. Wat voor een club is de G20? En de Universiteit Gent start met een training rond grensoverschrijdend gedrag voor alle erkende studentenverenigingen. Moeten studenten oefenen op fatsoenlijk gedrag?
9/8/202315 minutes, 27 seconds
Episode Artwork

(Geen) extra geld voor de kinderopvang? Hoe (on)bruikbaar zijn onze F-16's? En gratis menstruatieproducten

Vlaams minister van Begroting Diependaele tempert de verwachtingen van coalitiepartner CD&V over extra investeringen in de kinderopvang. Wat als er geen extra geld is voor de kinderopvang? België levert geen F-16's aan Oekraïne omdat ze niet meer goed genoeg zouden zijn. Maar wat doen wij er dan nog mee? Een actiegroep vraagt aan de overheid om tampons en maandverband gratis ter beschikking te stellen. Zouden er echt op alle toiletten gratis menstruatieproducten moeten liggen?
9/7/202315 minutes, 46 seconds
Episode Artwork

Hoort seksuele opvoeding thuis op school? De drugscommissaris en The Rolling Stones

Seksuele opvoeding dreigt op school naar de achtergrond te verdwijnen, experts trekken aan de alarmbel. Maar hoort seksuele opvoeding wel thuis op school? Of moeten de ouders ermee aan de slag? De nieuwe drugscommissaris Ine van Wymersch heeft haar actieplan klaar om criminaliteit en overlast aan te pakken. En The Rolling Stones stunten met nieuwe muziek. Hoe relevant zijn zij nog?
9/6/202315 minutes, 29 seconds
Episode Artwork

Verdwenen postpakjes. Minister Van Quickenborne onder vuur? En minder complicaties bij vrouwelijke chirurgen

Het aantal pakjes van Bpost dat niet aankomt op zijn bestemming stijgt. Hoe kan het dat er elk jaar tienduizenden postpakjes verdwijnen? Minister van Justitie Van Quickenborne ligt onder vuur nadat drie gasten op zijn verjaardagsfeest tegen een politiecombi geplast hebben. We doen een reconstructie van de feiten. Uit nieuw onderzoek blijkt dat patiënten die geopereerd werden door een mannelijke chirurg vaker complicaties hadden, dan bij een vrouwelijke chirurg. Wat moeten we daarvan denken?
9/5/202314 minutes, 45 seconds
Episode Artwork

De assisenjury: pro en contra. Corruptie in Oekraïne. En bruine of witte eieren?

Vandaag is het grote assisenproces hervat over de aanslagen in Brussel en Zaventem. En dat roept vragen op over ons assisensysteem: is het te duur, te tijdrovend en inefficiënt? Advocaten Paul Bekaert en Jef Vermassen verdedigen hun visie. De Oekraïense president Zelenski stuurt zijn minister van Defensie de laan uit. Wat is daar aan de hand? En maakt het iets uit of je bruine dan wel witte eieren koopt? Ook op die prangende levensvraag zoeken we een antwoord.
9/4/202315 minutes, 15 seconds
Episode Artwork

Wat is het effect van kortere celstraffen? Belg wint Chinese plagiaatzaak en het succes van de staatsbon

Voortaan worden ook korte celstraffen uitgevoerd. Minister van Quickenborne wil zo de druk op de gevangenissen verlichten. Klopt dit? Een rechtbank in Peking heeft een Chinese kunstenaar veroordeeld voor plagiaat. De man verkocht jarenlang schilderijen die gebaseerd waren op het werk van een Belgische kunstenaar. Waarom treedt China daar zo hard tegen op? De eenjarige staatsbon is een groot succes. Maar dit succes heeft ook gevolgen, voor banken én voor de overheid. Welke?
9/1/202315 minutes, 5 seconds
Episode Artwork

Gasexplosie in Elewijt: hoe hou je het veilig? Verwoestende brand in Zuid-Afrika en fairplay in jeugdvoetbal

Een gasontploffing in Elewijt bij Zemst heeft aan één man het leven gekost, twee mensen raken gewond. Hoe ga je zo veilig mogelijk om met gas in je woning? In de stad Johannesburg in Zuid-Afrika zijn tientallen mensen omgekomen bij een brand in een kraakpand. Wie zijn de slachtoffers? En er komt een fairplayklassement in het jeugdvoetbal om een einde te maken aan wangedrag. Heeft dat zin?
8/31/202315 minutes, 15 seconds
Episode Artwork

Opvangstop voor alleenstaande mannen, Songfestivalkandidaat Mustii en nóg een staatsgreep in Afrika

Alleenstaande mannen die in België asiel aanvragen, krijgen voorlopig geen opvangplek meer. Kan staatssecretaris voor Asiel en Migratie Nicole De Moor (CD&V) dat zomaar beslissen? En Mustii mag voor België naar het Songfestival volgend jaar, wie is die Brusselse zanger en acteur? En na Niger, is er nu ook een staatsgreep in Gabon. Wat is er aan de hand in Afrika?
8/30/202315 minutes, 58 seconds
Episode Artwork

Wat drijft zij-instromers? Een kus die Spanje verdeelt en een voetbalclub voor Rik Verheye

Een recordaantal mensen heeft de overstap gemaakt van de privé sector naar het onderwijs: wat maakt die job zo (on)aantrekkelijk? De kus van de Spaanse bondscoach aan een van zijn speelsters blijft Spanje verdelen. En waarom zet acteur Rik Verheye zijn geld op een voetbalclub uit de tweede amateurliga?
8/29/202315 minutes, 7 seconds
Episode Artwork

Wat weten we over de zaak-Sven Pichal? Oplossingen voor Brussel-Zuid en 60 jaar "I have a dream"

Radiopresentator en mediafiguur Sven Pichal wordt verdacht van het bezit en de verspreiding van beelden van kindermisbruik. Wat weten we al en hoe vaak komt zo'n onderzoek voor in ons land? Rond het station van Brussel-Zuid vond afgelopen weekend een grote politie-actie plaats na een zomer vol klachten van overlast. Hoe duurzaam is deze oplossing? En hoe komt het dat we na 60 jaar nog allemaal de quote "I have a dream" kennen?
8/28/202315 minutes, 54 seconds