Winamp Logo
Het hart van Napoleon Cover
Het hart van Napoleon Profile

Het hart van Napoleon

Dutch, Music, 1 seasons, 11 episodes, 8 hours 54 minutes
About
Langs de ophefmakende weg die Napoleon zich door de geschiedenis gebaand heeft, loopt nog een ander, meer verscholen pad. Daarop bevinden zich de vrouwen. Meest legendarisch is Joséphine de Beauharnais, de liefde van zijn leven. Maar ze moest wijken voor het politieke huwelijk van Napoleon met Marie-Louise van Oostenrijk, die hem wel een troonopvolger schonk. Daarnaast kende Napoleon ontelbare minnaressen en verwekte hij verscheidene buitenechtelijke kinderen. Niet zelden hadden zijn seksuele escapades een politiek tintje. Al deze vrouwen waren op hun manier van uitzonderlijk belang. Zij hebben mee het grote verhaal gemaakt.
Episode Artwork

Luister ook De Franse Revolutie op VRT MAX.

Johan Op de Beeck brengt het stormachtige verhaal van de Franse Revolutie: van de bestorming van de Bastille in 1789 tot de bloeddorstige terreur.
10/11/202244 seconds
Episode Artwork

10. Afscheid van Josephine

Josephine is overleden op het moment dat Napoleon op Elba zat. Een longontsteking was volgens de dokters de doodsoorzaak. Maar iemand anders zei dat ze gestorven was aan een gebroken hart. Ze hebben geen afscheid van elkaar kunnen nemen. Nadat Napoleon definitief verslagen is in Waterloo, in juni 1815, wil hij nog één keer Malmaison bezoeken, de plek waar hij met Josephine zijn gelukkigste jaren heeft beleefd. Het lot heeft echter nog één liefde voor hem in petto.
05/05/20211 hour 16 minutes 39 seconds
Episode Artwork

9. Eenzaam op Elba

De veldtocht op Rusland betekent het einde van de La Grande Armée. En bij de Slag van Leipzig in 1813 is het helemaal afgelopen. Napoleon wordt voor de eerste keer verbannen. Naar Elba. Verslagen en langs alle kanten verraden, is er in feite maar één ding dat Napoleon op dat ogenblik nog bezighoudt: zal zijn echtgenote Marie Louise van Oostenrijk én zijn zoontje hem kunnen vergezellen naar zijn verbanningsoord?
05/12/201655 minutes 54 seconds
Episode Artwork

8. Marie Louise

Het huwelijk met zijn tweede vrouw Marie Louise maakt van Napoleon een ander man. en hij begint daarbij de belangrijke staatszaken een beetje uit het oog te verliezen. De ontwikkelingen in Spanje bijvoorbeeld zijn een grote domper. Anderzijds is er de geboorte van zijn zoon, één van de grootste ontroeringen uit zijn leven. Josephine leeft inmiddels teruggetrokken op Malmaison maar nog steeds is haar hart bij Napoleon en zijn zoontje dat ze per se wil zien.
28/11/201653 minutes 1 second
Episode Artwork

7. De scheiding

In de liefde was Napoleon even gepassioneerd als in zijn staatszaken. Maar soms stonden die tweeelkaar wel eens in de weg. Omdat er maar geen kinderen komen, moet hij scheiden van Josephine. De ceremonie waarbij Josephine officieel afstand doet van haar kroon, is hartverscheurend. Nu ligt de weg vrij voor een politiek huwelijk met Marie Louise van Oostenrijk. Zal zij hem een troonopvolger kunnen schenken?
21/11/201652 minutes 4 seconds
Episode Artwork

6. Daar is Maria Walewska

Napoleon, inmiddels keizer, gaat op veldtocht in Polen. Daar krijgt hij een ware coup de foudre. Het is de nog piepjonge Maria Walewska die hem in Jablonna komt begroeten. Amper 19 jaar is ze, maar bloedmooi. Napoleon nodigt haar meteen uit om hem te komen opzoeken in Warshau. Daar wordt een groot bal georganiseerd om de Keizer gunstig te stemmen. Het nieuws dat hij zijn oog heeft laten vallen op een Pools meisje wordt al gauw een zaak van nationaal belang.
14/11/201649 minutes 43 seconds
Episode Artwork

5. Geen troonopvolger

Napoleon is op het hoogtepunt van zijn roem en macht, maar nog steeds kinderloos. Wie zal hem straks opvolgen als hij op één of ander slagveld sneuvelt? Een echt staatsprobleem. Josephine raakt in nauwe schoentjes. Ze is de trouwe echtgenote die zich voortreffelijk kwijt van haar ceremoniële taken maar weet dat ze aan de kant zal geschoven worden als ze niet zwanger raakt. En ondertussen neemt Napoleon het niet zo nauw met zijn huwelijksgeloften. De ene maîtresse na de andere dient zich aan.
08/11/201648 minutes 41 seconds
Episode Artwork

4. Vergiffenis voor Josephine

De verovering van Egypte heeft niet het verhoopte resultaat. Napoleons leger is sterk uitgedund. En hij weet dat Josephine hem al die tijd voortdurend bedrogen heeft. Tot overmaat van ramp begint ook in Parijs de stemming weer om te slaan. De republiek wankelt. Napoleon moet wel weerkeren. kiest hij uiteindelijk toch weer voor zijn vrouw. Hij laat haar zelfs een belangrijke rol spelen in de voorbereiding van een staatsgreep waarmee hij ook alle politieke macht naar zich toe zal trekken.
31/10/201649 minutes 15 seconds
Episode Artwork

3. Diepe wanhoop

Napoleon zit in Italië voor zijn eerste grote veldtocht. Maar hij heeft niemand om al zijn glorie en eer met te delen. Josephine en Napoleon zijn pas getrouwd, maar zij voelt er niets voor om haar man te vervoegen. Bij haar minnaar is het veel gezelliger. Al zijn passionele liefdesbrieven halen niet uit. De verrukking, betovering, vreugde en tegelijkertijd de diepe wanhoop en hartenpijn spatten er werkelijk vanaf. En het mooie is, dat al die brieven bewaard gebleven zijn...
24/10/201649 minutes 36 seconds
Episode Artwork

2. Josephine

Intussen is Napoleon de grote man die de revolutie van de ondergang heeft gered. De blikken van de Parijse dames zijn op hem gericht en Josephine, alias Rose de de Beauharnais slaat toe. Napoleon mag dan wel bedreven zijn in de krijgskunst, van de minnekunst moet hij nog alles leren. Toch wordt de liefde al gauw bezegeld met een huwelijk. Meteen na het huwelijk wordt Napoleon naar Italië gestuurd om het daar op te nemen tegen de Oostenrijkers. Hij schrijft hartstochtelijke brieven.
18/10/201649 minutes 14 seconds
Episode Artwork

1. Hoertjes en blunders

De jonge Napoleon Bonaparte is eenzaam en onervaren in de liefde. Hij zit in het leger en bezoekt de hoertjes. Intussen amuseert de voormalige burggravin Rose de Beauharnais zich met de Parijse society. De revolutie breekt uit en ze ontsnapt ternauwernood aan de guillotine. Daarna tref je haar op scabreuze feesten. Bonaparte begint naam te maken als militair maar op het vlak van de liefde blijft het pover. En toch zal zijn pad dat van zijn toekomstige echtgenote en keizerin, ooit moeten kruisen.
10/10/201649 minutes 11 seconds