Winamp Logo
Helt sant i Barnradion Cover
Helt sant i Barnradion Profile

Helt sant i Barnradion

Swedish, Children-Kids, 1 season, 194 episodes, 1 day, 3 hours, 50 minutes
About
Helt sant! är vetenskapsprogrammet som tar avstamp i vår fantastiskt märkliga värd. I varje avsnitt presenteras otroliga fakta och utifrån dem spelar komiker upp sketcher. T.ex. om hur man förvandlar jordnötssmör till diamant eller varför blixtar är taggiga. Programmet riktar sig till 9-12 åringar.
Episode Artwork

Vårens favoriter i Helt sant!

I det här avsnittet av Helt sant har vi samlat några favoriter från vårsäsongen! Det blir allt från game show och robothundar till skönsång i kör! Helt Sant programleds av Dilan Apak, Julia Öjbrandt ljudlägger och mixar och i sketcherna hör du Elvira Lander, Moa Lundqvist, Elinor Svensson och Camilla Fågelborg. Producent för programmet är Mårten Andersson.
6/12/202211 minutes, 34 seconds
Episode Artwork

Luft i tanken och en släkting till kluring!

I veckans Helt sant! pratar vi om bränsle - gjort av luft! Och så blir det en väldigt förvirrad kluring, som faktiskt är en släkting till oss allihop! Helt Sant programleds av Dilan Apak, Julia Öjbrandt ljudlägger och mixar och i sketcherna hör du Elvira Lander och Moa Lundqvist. Producent för programmet är Mårten Andersson.
6/5/202210 minutes, 49 seconds
Episode Artwork

Skönsång och krympande hjärnor!

I veckans avsnitt av Helt sant får vi lära oss om våra krympande hjärnor, bin som kanske gillar kött och mirakelmedicinen körsång! Svängigt! Helt Sant programleds av Dilan Apak, Julia Öjbrandt ljudlägger och mixar och i sketcherna hör du Elvira Lander och Moa Lundqvist. Producent för programmet är Mårten Andersson.
5/29/20229 minutes, 44 seconds
Episode Artwork

Klotformad kluring och resor i rymden!

Den här veckan i Helt sant ger vi oss ut i rymden, mystiska nya objekt, och så blir det en mycket lurig, och väldigt gullig kluring! Kan DU lista ut den? Helt sant är ett roligt vetenskapsprogram med humor och knasiga fakta.Nytt mystiskt rymdobjekt i VintergatanI detta avsnittet berättar Dilan att man har upptäckt en helt ny mystiskt grej i Vintergatan som kan lysa superstarkt och skickar ut strålningspulser. Väldigt spännande!Helt Sant programleds av Dilan Apak, Julia Öjbrandt ljudlägger och mixar och i sketcherna hör du Elinor Svensson och Camilla Fågelborg. Producent för programmet är Mårten Andersson.
5/22/202210 minutes, 30 seconds
Episode Artwork

Blåvalsbesök och pyssel i plast!

I veckans avsnitt av Helt sant får vi träffa Blåvalen igen - och den är INTE på bra humör. Dessutom pratas det om bläckfiskars tålamod och om att pyssla med plast! Dilan har massor med plastpyssel-tips! Helt sant är ett roligt vetenskapsprogram med humor och knasiga fakta.Coronaplast i havenI det här avsnittet pratar vi också om att coronapandemin har ställt till med en massa skräp, men hur mycket coronaplast har egentligen hamnat i haven under pandemin?Helt Sant programleds av Dilan Apak, Julia Öjbrandt ljudlägger och mixar och i sketcherna hör du Elvira Lander och Moa Lundqvist. Producent för programmet är Mårten Andersson.Vill du ha lite inspiration för DITT plastpyssel? Klicka här! Eller här!
5/15/202211 minutes, 15 seconds
Episode Artwork

Stinkande blommor och jobbande kråkor!

I veckans avsnitt av Helt sant pratar vi om duktiga kråkor, skärmupptäckter och stinkande jätteblommor! Dessutom kommer viktig info om pratande flodhästar och glittrande bajs. Helt sant är ett roligt vetenskapsprogram med humor och knasiga fakta.Sant eller falskt?Världen är full av roliga fakta och nyheter, men det är viktigt att kunna höra skillnad på vad som är helt sant och inte. I detta avsnitt synar Dilan Apak fakta om skärmtid.Helt Sant programleds av Dilan Apak, Julia Öjbrandt ljudlägger och mixar och i sketcherna hör du Elinor Svensson och Camilla Fågelborg. Producent för programmet är Mårten Andersson.
5/8/20229 minutes, 28 seconds
Episode Artwork

Klurig knöl och märklig mäklare!

I detta avsnitt av Helt sant lär vi oss hur man minskar brödsvinnet, knäcker en social kod och så stöter vi på en väldigt självsäker kluring! Hur snabbt kan DU lista ut vem som ringer? Lycka till! Helt Sant programleds av Dilan Apak, Julia Öjbrandt ljudlägger och mixar och i sketcherna hör du Elvira Lander och Moa Lundqvist. Producent för programmet är Mårten Andersson.
5/1/202210 minutes, 53 seconds
Episode Artwork

Monster på möte och kalvar på toa!

I veckans avsnitt av Helt sant får vi veta mer om något så otippat som monsterteori, toalettkalvar, och så får vi ett snack med den hemlighetsfulla brasilianska jaguaren Jack. Helt Sant programleds av Dilan Apak, Julia Öjbrandt ljudlägger och mixar och i sketcherna hör du Elinor Svensson och Camilla Fågelborg. Producent för programmet är Mårten Andersson.
4/24/202210 minutes, 33 seconds
Episode Artwork

Maxade braxar och blåvalsbesök!

I veckans Helt sant dyker vi ner under ytan! Det blir allt från bubbelväggar, blåvalskunskap till genredigerade firrar. Simma lugnt! Helt Sant programleds av Dilan Apak, Julia Öjbrandt ljudlägger och mixar och i sketcherna hör du Elvira Lander och Moa Lundqvist. Producent för programmet är Mårten Andersson.
4/17/202210 minutes, 32 seconds
Episode Artwork

Klurig kompis och svettiga fåglar!

I veckans Helt sant pratar vi om att albatrosser har svårt att komma överens i värmen, djur som är så blyga att man kan tro de dött ut och så blir det en väääldigt lurig kluring! Faktiskt till och med lite läskig! Helt Sant programleds av Dilan Apak, Julia Öjbrandt ljudlägger och mixar och i sketcherna hör du Elinor Svensson och Camilla Fågelborg. Producent för programmet är Mårten Andersson.
4/10/202211 minutes, 20 seconds
Episode Artwork

Robothundar i rymden och flygande näsor!

Äääntligen är den lååånga vinterdvalan över och Helt sant har vaknat ur sitt ide! I årets premiäravsnitt utforskar vi beröring på avstånd, pratar om märkliga näsdrönare och rekryterar robothundar! Helt Sant programleds av Dilan Apak, Julia Öjbrandt ljudlägger och mixar och i sketcherna hör du Elinor Svensson och Camilla Fågelborg. Producent för programmet är Mårten Andersson.
4/3/202210 minutes, 21 seconds
Episode Artwork

Höstens bästa från Helt sant!

Helt sant tar lite ledig inför julen och bjuder på en riktig godispåse med det bästa från höstens program! Mycket nöje! Helt Sant programleds av Dilan Apak, Julia Öjbrandt ljudlägger och mixar och i sketcherna hör du Moa Lundqvist, Elvira Lander, Elinor Svensson och Camilla Fågelborg. Producent för programmet är Mårten Andersson.
11/21/202110 minutes, 34 seconds
Episode Artwork

Film i plast och envis kluring!

I dagens helt sant har vi lärt oss om nya sätt att hitta ätbar mat och nya sätt att spara information på. Och SÅKLART - en SUPERSVÅR kluring! Du som är vuxen och lyssnar på Helt sant, glöm inte berätta vad du gör för miljön du också!Helt Sant programleds av Dilan Apak, Julia Öjbrandt ljudlägger och mixar och i sketcherna hör du Elinor Svensson och Elvira Lander. Producent för programmet är Mårten Andersson.
11/14/202110 minutes, 40 seconds
Episode Artwork

Trädgård i havet och knäpp husrobot!

I veckans Helt sant får vi lär oss massor om odling - i både hav och på land! Och så blir det tipspromenad, direkt från åkern! Du som är vuxen och lyssnar på Helt sant, glöm inte berätta vad du gör för miljön du också!Helt Sant programleds av Dilan Apak, Julia Öjbrandt ljudlägger och mixar och i sketcherna hör du Moa Lundqvist och Elvira Lander. Producent för programmet är Mårten Andersson.
11/7/20218 minutes, 54 seconds
Episode Artwork

Halloween-special med Helt sant!

I veckans Helt sant blir det vääääldigt läskigt! Vi lär oss om låtsasdöda insekter, mäktiga hjärnklumpar och skrämmandes makt! BU! Du som är vuxen och lyssnar på Helt sant, glöm inte berätta vad du gör för miljön du också!Helt Sant programleds av Dilan Apak, Julia Öjbrandt ljudlägger och mixar och i sketcherna hör du Moa Lundqvist och Elvira Lander. Producent för programmet är Mårten Andersson.
10/31/20218 minutes, 53 seconds
Episode Artwork

Högt tänkande hundar och VR-kaos!

I veckans Helt sant utforskar vi tekniska under, alltifrån virtuella elever till att skriva med tankekraft. Å så blir det tipspromenad - eller rättare sagt teknikpromenad! Du som är vuxen och lyssnar på Helt sant, glöm inte berätta vad du gör för miljön du också!Helt Sant programleds av Dilan Apak, Julia Öjbrandt ljudlägger och mixar och i sketcherna hör du Elinor Svensson och Elvira Lander. Producent för programmet är Mårten Andersson.
10/24/20219 minutes, 41 seconds
Episode Artwork

Byggande bävrar och brandmansgetter!

I veckans Helt sant lär vi oss om djur som kan förebygga bränder och så blir vi uppringda av en kändis! Du som är vuxen och lyssnar på Helt sant, glöm inte berätta vad du gör för miljön du också! Helt Sant programleds av Dilan Apak, Julia Öjbrandt ljudlägger och mixar och i sketcherna hör du Elinor Svensson och Elvira Lander. Producent för programmet är Mårten Andersson.
10/17/20219 minutes, 41 seconds
Episode Artwork

Ladda med kiss och vibrerande kluring!

I veckans avsnitt av Helt sant hanterar vi mänskligt avfall - ja alltså, kiss och bajs och sånt - på riktigt smarta sätt! Och så får vi lära känna en RIKTIGT lurig kluring, som pratar med vibrationer?! Du som är vuxen och lyssnar på Helt sant, glöm inte berätta vad du gör för miljön du också!Helt Sant programleds av Dilan Apak, Julia Öjbrandt ljudlägger och mixar och i sketcherna hör du Elinor Svensson och Camilla Fågelborg. Producent för programmet är Mårten Andersson.
10/10/202110 minutes, 2 seconds
Episode Artwork

Smart mat och coola krokodilöron!

I veckans Helt sant lär vi oss om bra mat och hälsa, och fiffiga krokodilöron som absolut inte har några konstiga biverkningar! (...eller?) Allt detta och mer, i veckans Helt sant! Här kommer ett par tips på något enkelt och gott att laga! Helt sant-pasta! En jättegod vegetarisk variant på Pasta Carbonara! Ingredienser: - 1 burk majskorn (à 340 g)- 1 gul lök- 1 msk smör- 1 msk rapsolja- 5 äggulor- 150 g pecorino- eller parmesanost (+extra till topping)- 2 krm svartpeppar- 4 port spaghetti- Salt Gör så här: - Häll av vätskan från majsen. Skala och finhacka löken. - Hetta upp en panna med smör och olja. Fräs löken tills den mjuknar. Tillsätt majsen och stek gyllene på medelvärme. - Vispa ihop äggulor, ost och peppar. Koka pastan enligt anvisning på förpackningen. Häll av och spar ca 2 dl pastavatten (för 4 port). - Häll pastan i stekpannan och häll på ägg- och ostsmeten. Rör till en krämig pasta och tillsätt lite av pastavattnet. Smaka av med salt. Färdigt! Ha gärna på lite extra ost och svartpeppar om du gillar det. Helt sant-kladdkaka! Man måste ju ha lite efterrätt också, eller hur? :) Testa denna suuuupersmarriga kladdkaka, med brynt smör! MUMS! Ingredienser: - 150 g smör- 4 dl strösocker- 0.5 dl ljus sirap- 1 dl kakao- 1 tsk vaniljsocker- 0.75 dl vetemjöl- 3 ägg- 0.5 tsk flingsalt Till servering, om man vill:- 4 dl vispad grädde- 1 dl rårörda lingon eller lingonsylt Gör så här: - Sätt ugnen på 175˚. Spänn fast bakplåtspapper i botten på en form med löstagbar kant med måtten 26 cm i diameter. Smöra kanterna och pudra över lite kakao. - Smält smöret i en kastrull tills det börjar skumma och doftar nötigt. Tillsätt socker, sirap, kakao och vaniljsocker. Dra kastrullen från värmen och rör ner mjöl och ägg. - Smula ner flingsalt och häll smeten i formen. Grädda mitt i ugnen i ungefär 25 minuter. Vispa grädden fluffig och blanda i lingonen. Klart! Sleva upp och smaska i dig! Helt Sant programleds av Dilan Apak, Julia Öjbrandt ljudlägger och mixar och i sketcherna hör du Elinor Svensson och Camilla Fågelborg. Producent för programmet är Mårten Andersson.
10/3/20218 minutes, 42 seconds
Episode Artwork

Vargar till sjöss och stekiga stadsråttor!

I veckans avsnitt av Helt sant lär vi oss om nya beteenden hos stadsdjur, sjövargar i Kanada och om dyngbaggens navigationsstrul. Och så delar en såndär vuxen med sig av vad den gör för att hjälpa miljön! Du som är vuxen och lyssnar på Helt sant, glöm inte berätta vad du gör för miljön du också!Helt Sant programleds av Dilan Apak, Julia Öjbrandt ljudlägger och mixar och i sketcherna hör du Elinor Svensson och Camilla Fågelborg. Producent för programmet är Mårten Andersson.
9/26/202110 minutes, 12 seconds
Episode Artwork

Bajs från förr och uråldrig tipspromenad!

I veckans Helt sant tar vi oss riktigt långt bak i tiden, till nedfrusna djur i Sibirien och uråldriga bajskorvar! Japp, det är helt sant! Du som är vuxen och lyssnar på Helt sant, glöm inte berätta vad du gör! Helt Sant programleds av Dilan Apak, Julia Öjbrandt ljudlägger och mixar och i sketcherna hör du Elinor Svensson och Camilla Fågelborg. Producent för programmet är Mårten Andersson.
9/19/20219 minutes, 3 seconds
Episode Artwork

Smart i sömnen och tvättande DJ:s!

I veckans Helt sant går vi på reparationscafé, funderar på sömnsmarthet och lär oss om ett toppentvättfilter - hemma hos en DJ! Du som är vuxen och lyssnar på Helt sant, glöm inte berätta vad du gör! Helt Sant programleds av Dilan Apak, Julia Öjbrandt ljudlägger och mixar och i sketcherna hör du Elinor Svensson och Camilla Fågelborg. Producent för programmet är Mårten Andersson.
9/12/20219 minutes, 12 seconds
Episode Artwork

Katastrofalt klurig kluring och fiskinvasion!

I veckans Helt sant lär vi oss om invaderande smörbultar, att fågelkvitter kan vara lugnande och så klurar vi på en riktigt svår (och farlig?!) kluring! Du som är vuxen och lyssnar på Helt sant, glöm inte berätta vad du gör!Helt Sant programleds av Dilan Apak, Julia Öjbrandt ljudlägger och mixar och i sketcherna hör du Elinor Svensson och Camilla Fågelborg. Producent för programmet är Mårten Andersson.
9/5/20219 minutes, 51 seconds
Episode Artwork

Gambajs och gammal is!

Helt sant är tillbaka efter sommarlovet och i veckans avsnitt får vi lära oss om nyttigt bajs, historiska isbitar och så blir det tipspromenad i, och om, skogen! Häng med! Du som är vuxen och lyssnar på Helt sant, glöm inte berätta vad du gör!Helt Sant programleds av Dilan Apak, Julia Öjbrandt ljudlägger och mixar och i sketcherna hör du Elinor Svensson och Camilla Fågelborg. Producent för programmet är Mårten Andersson.
8/29/20218 minutes, 35 seconds
Episode Artwork

Vårens bästa från Helt sant!

Helt sant tar sommarlov och är tillbaka igen i augusti! Tills dess kan gotta ner dig i alla våra gamla avsnitt en gång till, eller varför inte lyssna på veckans avsnitt som samlat höjdpunkter från våren. Glad sommar! Du som är vuxen och lyssnar på Helt sant, glöm inte berätta vad du gör!Helt Sant programleds av Dilan Apak, Julia Öjbrandt ljudlägger och mixar och i sketcherna hör du Elvira Lander, Moa Lundqvist, Elinor Svensson och Camilla Fågelborg. Producent för programmet är Mårten Andersson.
6/13/202110 minutes, 48 seconds
Episode Artwork

En megagammal dator och en snigel utan huvud!

I veckans Helt sant pratar vi om vägar av plast, om häftiga sniglar och om en suuuupergammal dator! Som kanske gick på el...eller? Lyssna så får du svaren! Du som är vuxen och lyssnar på Helt sant, glöm inte berätta vad du gör! Helt Sant programleds av Dilan Apak, Julia Öjbrandt ljudlägger och mixar och i sketcherna hör du Elinor Svensson och Camilla Fågelborg. Producent för programmet är Mårten Andersson.
6/6/20218 minutes, 18 seconds
Episode Artwork

Uppfinningar! Smarta och...inte så smarta!

I veckan avsnitt av Helt sant! får vi vet mer om olika uppfinningar! Både sådana som är riktigt smarta, men också ett gäng som inte varit riktigt lika lyckade. Och så lär vi oss en himla viktig grej - att misslyckas är faktiskt ganska så bra! Lyssna och lär du också! Du som är vuxen och lyssnar på Helt sant, glöm inte berätta vad du gör!Helt Sant programleds av Dilan Apak, Julia Öjbrandt ljudlägger och mixar och i sketcherna hör du Elvira Lander och Moa Lundqvist. Producent för programmet är Mårten Andersson.
5/30/202110 minutes, 8 seconds
Episode Artwork

Sjungande sillvalar och bullriga havsdjup!

I veckans Helt sant! får vi lära oss att haven bullrar, tandborstning kan bli lösningen på allergier och att sillvalens sång skapar riktigt bra vibrationer! Du som är vuxen och lyssnar på Helt sant, glöm inte berätta vad du gör! Helt Sant programleds av Dilan Apak, Julia Öjbrandt ljudlägger och mixar och i sketcherna hör du Elvira Lander och Moa Lundqvist. Producent för programmet är Mårten Andersson.
5/23/20219 minutes, 10 seconds
Episode Artwork

Robotfiskar och knixig kluring!

I veckans Helt sant! hänger vi med robotfiskar, övervakar saker och klurar på en rejält lurig kluring! Kan du lista ut vem som döljer sig i telefonen snabbare än Dilan? Du som är vuxen och lyssnar på Helt sant, glöm inte berätta vad du gör! Helt Sant programleds av Dilan Apak, Julia Öjbrandt ljudlägger och mixar och i sketcherna hör du Elvira Lander och Moa Lundqvist. Producent för programmet är Mårten Andersson.
5/16/202110 minutes, 36 seconds
Episode Artwork

Snackiga nakenråttor och naturen i stan!

I veckans avsnitt av Helt Sant! pratar vi om nakenråttans dialekter, fakta om stadsdjur och hur lika vi är varann i naturen! Du som är vuxen och lyssnar på Helt sant, glöm inte berätta vad du gör! Helt Sant programleds av Dilan Apak, Julia Öjbrandt ljudlägger och mixar och i sketcherna hör du Elvira Lander och Moa Lundqvist. Producent för programmet är Mårten Andersson.
5/9/202110 minutes
Episode Artwork

Lifehacks och vikingar!

I veckans Helt sant lär vi oss vad man kan göra för att återvinna tyg och så snackar vi vikingar och klimatångest. Hade de det? Lyssna så får du se! Du som är vuxen och lyssnar på Helt sant, glöm inte berätta vad du gör! Helt Sant programleds av Dilan Apak, Julia Öjbrandt ljudlägger och mixar och i sketcherna hör du Elvira Lander och Moa Lundqvist. Producent för programmet är Mårten Andersson.
5/2/202110 minutes, 49 seconds
Episode Artwork

Miljövänliga blöjor och kollektiv tipspromenad!

I veckans avsnitt av Helt sant! pratar vi om nya uppfinningar som glutenblöjor och gamla uppfinningar som löphjulingar. Och så säger vi grattis till riktigt inspirerande personer i världen! Du som är vuxen och lyssnar på Helt sant, glöm inte berätta vad du gör! Helt Sant programleds av Dilan Apak, Julia Öjbrandt ljudlägger och mixar och i sketcherna hör du Elvira Lander och Moa Lundqvist. Producent för programmet är Mårten Andersson.
4/25/20218 minutes, 51 seconds
Episode Artwork

Störiga ljud och lättstötta blåvalar!

I veckans Helt sant pratar vi om katter på Svalbard, att våra ljud kan störa djuren och att man inte ska prata hur som helst om blåvalarna - de blir så lätt irriterade då! Du som är vuxen och lyssnar på Helt sant, glöm inte berätta vad du gör! Helt Sant programleds av Dilan Apak, Julia Öjbrandt ljudlägger och mixar och i sketcherna hör du Elvira Lander och Moa Lundqvist. Producent för programmet är Mårten Andersson.
4/18/20219 minutes, 25 seconds
Episode Artwork

Episka robotar och kanonsvår kluring!

I veckans Helt sant! får vi träffa klimatkämpande bufflar, en lurig kluring och så får vi svaret på vem som egentligen är bäst - människa eller maskin! Ja, i alla fall när det ska sorteras tvätt. Du som är vuxen och lyssnar på Helt sant, glöm inte berätta vad du gör! Helt Sant programleds av Dilan Apak, Julia Öjbrandt ljudlägger och mixar och i sketcherna hör du Elvira Lander och Moa Lundqvist. Producent för programmet är Mårten Andersson.
4/11/202110 minutes, 19 seconds
Episode Artwork

Kräsna kossor och galet stark chili!

I veckans avsnitt av Helt sant! får vi lära oss om framtidens miljömat, i alla möjliga former! Både för djur och för människor! Det och en massa andra helt sanna grejer, i veckans Helt sant! Du som är en av Helt sants vuxenlyssnare, glöm inte berätta vad du gör! Helt Sant programleds av Dilan Apak, Julia Öjbrandt ljudlägger och mixar och i sketcherna hör du Elvira Lander och Moa Lundqvist. Producent för programmet är Mårten Andersson.
4/4/20219 minutes, 32 seconds
Episode Artwork

Ljuvliga pruttar och skrikiga snöleoparder!

I den här veckans Helt sant pratar vi om att doften av vår är tack vare bakterier, om präriehundens avancerade språk och att bergen är fulla av liv! Hallå där vuxna person! Glöm inte bort att berätta vad du gör du också! Helt Sant programleds av Dilan Apak, Julia Öjbrandt ljudlägger och mixar och i sketcherna hör du Elinor Svensson och Camilla Fågelborg. Producent för programmet är Mårten Andersson.
3/28/202110 minutes, 31 seconds
Episode Artwork

Plast, plast, plast, överallt plast!

I veckans Helt sant rotar vi runt ordentligt bland plasten! Ett fantastiskt material på många sätt, men som också skapat problem för miljön. Vi lär oss om dess historia, men också om dess framtid! Kan man till och med äta den?? Hallå där vuxna person! Glöm inte bort att berätta vad du gör du också!Helt Sant programleds av Dilan Apak, Julia Öjbrandt ljudlägger och mixar och i sketcherna hör du Elinor Svensson och Camilla Fågelborg. Producent för programmet är Mårten Andersson.
3/21/202110 minutes, 1 second
Episode Artwork

Robotarna tar över!

I veckans avsnitt av Helt sant pratar vi om hur robotar kan hjälpa oss med allt möjligt i framtiden, kanske till och med städa bort sjukdomar. Men det gäller att vara försiktig, vissa robotar ska man kanske inte ge för mycket frihet! Hallå där vuxna person! Glöm inte bort att vi på Helt sant jättegärna vill veta vad just DU gör för att hjälpa miljön. Men hur gör man det då, undrar du? Det är superenkelt! Spela in ett röstmemo på telefonen där du berättar vad du heter, var du bor och sedan ditt bästa tips för att hjälpa miljön. När allt är klart mailar du det till [email protected]. Seså, berätta vad du gör du också! Helt Sant programleds av Dilan Apak, Julia Öjbrandt ljudlägger och mixar och i sketcherna hör du Elinor Svensson och Camilla Fågelborg. Producent för programmet är Mårten Andersson.
3/14/20217 minutes, 54 seconds
Episode Artwork

Klurig filur och sussande snokar!

I det här avsnittet av Helt sant får vi lära oss om sovande ormars kraft, genetiken bakom hundar och så blir det en OTROLIGT förvirrad kluring! Hallå där vuxna person! Glöm inte bort att vi på Helt sant jättegärna vill veta vad just DU gör för att hjälpa miljön. Men hur gör man det då, undrar du? Det är superenkelt! Spela in ett röstmemo på telefonen där du berättar vad du heter, var du bor och sedan ditt bästa tips för att hjälpa miljön. När allt är klart mailar du det till [email protected]. Seså, berätta vad du gör du också! Helt Sant programleds av Dilan Apak, Julia Öjbrandt ljudlägger och mixar och i sketcherna hör du Elinor Svensson och Camilla Fågelborg. Producent för programmet är Mårten Andersson.
3/7/202114 minutes, 21 seconds
Episode Artwork

Fiffiga färger och starka känslor!

I veckans Helt sant tittar vi lite närmare på färg, och lär oss en massa coola saker som det kan vara bra till! Vill du också vara med i den där studien om färg och känslor vi pratar om i veckans avsnitt? Klicka här! Tänk på att sidan är på engelska, så det kan vara bra att ta en vuxen till hjälp. Och hallå där vuxna person! Glöm inte bort att vi på Helt sant jättegärna vill veta vad just DU gör för att hjälpa miljön. Men hur gör man det då, undrar du? Det är superenkelt! Spela in ett röstmemo på telefonen där du berättar vad du heter, var du bor och sedan ditt bästa tips för att hjälpa miljön. När allt är klart mailar du det till [email protected]. Seså, berätta vad du gör du också! Helt Sant programleds av Dilan Apak, Julia Öjbrandt ljudlägger och mixar och i sketcherna hör du Elinor Svensson och Camilla Fågelborg. Producent för programmet är Mårten Andersson.
2/28/20219 minutes, 15 seconds
Episode Artwork

Sjungande stjärnor och virriga rymdsonder!

I veckans Helt sant pratar vi om att stjärnorna sjunger, att planeten Pluto verkar vara på dåligt humör och att rymdresor tar vääääldigt låååång tid. Kort sagt, vi hänger i rymden! Häng med! Hallå där vuxna person! Glöm inte bort att vi på Helt sant jättegärna vill veta vad just DU gör för att hjälpa miljön. Men hur gör man det då, undrar du? Det är superenkelt! Spela in ett röstmemo på telefonen där du berättar vad du heter, var du bor och sedan ditt bästa tips för att hjälpa miljön. När allt är klart mailar du det till [email protected]. Seså, berätta vad du gör du också! Helt Sant programleds av Dilan Apak, Julia Öjbrandt ljudlägger och mixar och i sketcherna hör du Elinor Svensson och Camilla Fågelborg. Producent för programmet är Mårten Andersson.
2/21/20219 minutes, 38 seconds
Episode Artwork

Apspecial i Helt sant!

I veckans Helt sant kikar vi närmare på vår närmaste släkting, nämligen aporna. Visste du till exempel att de har bästisar precis som vi? Detta och mycket mer i ett nytt rykande färskt avsnitt av Helt sant! Hallå där vuxna person! Glöm inte bort att vi på Helt sant jättegärna vill veta vad just DU gör för att hjälpa miljön. Men hur gör man det då, undrar du? Det är superenkelt! Spela in ett röstmemo på telefonen där du berättar vad du heter, var du bor och sedan ditt bästa tips för att hjälpa miljön. När allt är klart mailar du det till [email protected]. Seså, berätta vad du gör du också! Helt Sant programleds av Dilan Apak, Julia Öjbrandt ljudlägger och mixar och i sketcherna hör du Elinor Svensson och Camilla Fågelborg. Producent för programmet är Mårten Andersson.
2/14/20218 minutes, 7 seconds
Episode Artwork

Galna GPS:er och flabbande får!

I veckans avsnitt av Helt sant! lär vi oss att spåra plast och hålla koll på renar. Och så får vi träffa världens kanske roligaste får Ulla. Trevlig lyssning! Hallå där vuxna person! Glöm inte bort att vi på Helt sant jättegärna vill veta vad just DU gör för att hjälpa miljön. Men hur gör man det då, undrar du? Det är superenkelt! Spela in ett röstmemo på telefonen där du berättar vad du heter, var du bor och sedan ditt bästa tips för att hjälpa miljön. När allt är klart mailar du det till [email protected]. Seså, berätta vad du gör du också! Helt Sant programleds av Dilan Apak, Julia Öjbrandt ljudlägger och mixar och i sketcherna hör du Elinor Svensson och Camilla Fågelborg. Producent för programmet är Mårten Andersson.
2/7/202110 minutes, 21 seconds
Episode Artwork

Helt sant - Det bästa från 2020!

Helt sant studsar in i din ljudapparat igen och levererar en hel hög med gobitar från förra året! Helt Sant programleds av Dilan Apak, Julia Öjbrandt ljudlägger och mixar och i sketcherna hör du Elinor Svensson och Elvira Lander. Producent för programmet är Mårten Andersson.
1/31/20219 minutes, 43 seconds
Episode Artwork

Trixig kluring i årets SISTA Helt sant!

I årets sista Helt sant pratar vi om saffran, att det är vanligt att känna sig lite nedstämd kring klimatet men att det finns hjälp att få, och så bjuder vi på en RIKTIGT lurig kluring! Helt Sant programleds av Dilan Apak, Julia Öjbrandt ljudlägger och mixar och i sketcherna hör du Elinor Svensson och Elvira Lander. Producent för programmet är Mårten Andersson.
11/22/202012 minutes, 44 seconds
Episode Artwork

Bajsrobotar och smarta klistermärken!

I veckans Helt Sant! pratar vi om riktigt spännande metoder att ta hand om skräp på; med robotar, klistermärken, katamaraner och massa annat! Helt Sant programleds av Dilan Apak, Julia Öjbrandt ljudlägger och mixar och i sketcherna hör du Elinor Svensson och Elvira Lander. Producent för programmet är Mårten Andersson.
11/15/20209 minutes, 53 seconds
Episode Artwork

Uråldriga äventyr med Helt sant!

Vi djupdyker i HISTORIEN! Det blir dinosaurier och silverfiskar, gamla utdödingar och överlevande gamlingar! Följ med bland fossilerna i veckans Helt sant! Vill du vet mer om hur du kan bli en fossilletare? Klicka här! Helt Sant programleds av Dilan Apak, Julia Öjbrandt ljudlägger och mixar och i sketcherna hör du Elinor Svensson och Elvira Lander. Producent för programmet är Mårten Andersson.
11/8/20209 minutes, 3 seconds
Episode Artwork

Kluriga sångfåglar och trixiga tågstationer!

I veckans Helt Sant! blir det växtligheter i kollektivtrafiken, både då och nu! Och så en riktigt trixig kluring, som inte kan sluta sjunga! Helt Sant programleds av Dilan Apak, Julia Öjbrandt ljudlägger och mixar och i sketcherna hör du Elinor Svensson och Elvira Lander. Producent för programmet är Mårten Andersson.
11/1/202010 minutes, 46 seconds
Episode Artwork

Kattmusik och crazy elefanter!

I veckans Helt sant får vi veta hur det går för elefanterna men också höra mycket speciell musik. Och så gäller det för dig att spetsa öronen och lista ut vad som egentligen är sant eller falskt när Sanna Fejkén håller i nyheterna! Helt Sant programleds av Dilan Apak, Julia Öjbrandt ljudlägger och mixar och i sketcherna hör du Elinor Svensson och Elvira Lander. Producent för programmet är Mårten Andersson.
10/25/20208 minutes, 44 seconds
Episode Artwork

Köp, köp, köp! Stopp, stopp, stopp!

I dagens avsnitt av Helt Sant! pratar vi konsumtion, vi tar en tipspromend på loppmarknad och så presenterar vi en ny uppfinning - föräldrakontrolleraren! Helt Sant programleds av Dilan Apak, Julia Öjbrandt ljudlägger och mixar och i sketcherna hör du Elinor Svensson och Elvira Lander. Producent för programmet är Mårten Andersson.
10/18/202011 minutes, 50 seconds
Episode Artwork

Chipsfantaster och ö-entusiaster!

I veckans Helt sant lär vi oss om potatishjältar i haven, hårtricks på Mauritius och några riktigt coola öar! Vill du veta mer om vilka microplaster du ska spana efter? Klicka här! Helt Sant programleds av Dilan Apak, Julia Öjbrandt ljudlägger och mixar och i sketcherna hör du Elinor Svensson och Camilla Fågelborg. Producent för programmet är Mårten Andersson.
10/11/202010 minutes, 29 seconds
Episode Artwork

Det stora robotavsnittet!

I veckans avsnitt djupdyker vi ner i den artificiella intelligensens underbara värld! Vill du veta mer om vilka batterier som går att återvinna? Klicka här! Helt Sant programleds av Dilan Apak, Julia Öjbrandt ljudlägger och mixar och i sketcherna hör du Elinor Svensson och Camilla Fågelborg. Producent för programmet är Mårten Andersson.
10/4/20208 minutes, 55 seconds
Episode Artwork

Luktkrig och kaxig kluring!

Hur skulle det egentligen vara om vi människor fightades med lukt? Och kan man lura hjärnan att något äckligt luktar gott? Lyssna på veckans Helt sant för samtliga svar! Helt Sant programleds av Dilan Apak, Julia Öjbrandt ljudlägger och mixar och i sketcherna hör du Elinor Svensson och Camilla Fågelborg. Producent för programmet är Mårten Andersson.
9/27/202010 minutes, 31 seconds
Episode Artwork

Fåglar på audition och livestreamande insekter!

I veckans avsnitt av Helt sant blir det allt från nyhetsuppläsarens Sanna Fejkéns senaste nytt till bländande vacker fågelsång. Och! Ett CHOCKERANDE AVSLÖJANDE - det verkar som att vuxna kanske har rätt?! Det här bör du inte missa! Helt Sant programleds av Dilan Apak, Julia Öjbrandt ljudlägger och mixar och i sketcherna hör du Elinor Svensson och Camilla Fågelborg. Producent för programmet är Mårten Andersson.
9/20/202010 minutes, 12 seconds
Episode Artwork

Kattattacker och trotsiga tallar!

I veckans Helt sant blir det nyutflyttade tallbarn, innovativa myggmedel och tipspromenad! Bland en massa andra helt sanna grejer såklart! Helt Sant programleds av Dilan Apak, Julia Öjbrandt ljudlägger och mixar och i sketcherna hör du Elinor Svensson och Camilla Fågelborg. Producent för programmet är Mårten Andersson.
9/13/20209 minutes, 24 seconds
Episode Artwork

Mäktiga muspappor och fräcka flamingos!

Muspappor är mycket bättre föräldrar än råttpappor, det finns fake news även i djurvärlden och jättesköldpaddor kan gå i pension. Ja, det är helt sant! Det och mycket mer hör du i veckans avsnitt! Vill du läsa mer om hur du rapporterar in olika djur och växter du stött på i naturen? Klicka här, och ta hjälp av en vuxen för att skapa ett konto. Helt Sant programleds av Dilan Apak, Julia Öjbrandt ljudlägger och mixar och i sketcherna hör du Elinor Svensson och Camilla Fågelborg. Producent för programmet är Mårten Andersson.
9/6/202010 minutes, 26 seconds
Episode Artwork

Indisk syrebar och inre resa!

Helt sant bjuder på en tipspromenad direkt från New Dehli, och så för vi träffa trädinfluencern @citybjork! Allt det här och massa fler helt sanna grejer i veckans avsnitt! Helt Sant programleds av Dilan Apak, Julia Öjbrandt ljudlägger och mixar och i sketcherna hör du Elinor Svensson och Camilla Fågelborg. Producent för programmet är Mårten Andersson.
8/30/20209 minutes, 46 seconds
Episode Artwork

Supernjurar och bajsvatten!

Helt sant är tillbaka! Som vanligt finns det massvis av saker du inte visste om att du behövde veta - typ att man kan göra vatten av bajs?? Det och mer helt sanna grejer i veckans avsnitt! Helt Sant programleds av Dilan Apak, Julia Öjbrandt ljudlägger och mixar och i sketcherna hör du Elinor Svensson och Camilla Fågelborg. Producent för programmet är Mårten Andersson.
8/23/20208 minutes, 42 seconds
Episode Artwork

Extreme holk makeover och luring kluring!

Visst kan även fågelholkar behöva stajlas till ordentligt? Helt Sant rycker ut och sätter Extreme Holk Makeover på jobbet! Dessutom bjuds det på riktigt lurig, och riktigt gammal kluring! Vill du hjälpa fåglarna att hitta bo och bygga din egen fågelholk? Det är inte så svårt! Klicka här för instruktioner om hur du gör! Helt Sant programleds av Dilan Apak, Julia Öjbrandt ljudlägger och mixar och i sketcherna hör du Elinor Svensson och Elvira Lander. Producent för programmet är Mårten Andersson.
6/7/202010 minutes, 3 seconds
Episode Artwork

Älskade kossor!

I veckans Helt sant låter vi våra kära kossor spela huvudrollen! Det finns SÅ mycket du inte visste om dem, det lovar vi! Ett helmuuusigt avsnitt helt enkelt! Veckans tipspromenad Fråga 1. Hur många magar har kossor? 1. En mage X. Tolv magar 2. Fyra magar Fråga 2. Kossan, tjuren, kvigan och kalven, ja det är några olika namn på oss kor av olika kön och åldrar. Men så finns det ett samlingsnamn människor brukar använda för alla kossor. Vilket är det? 1. Lövboskap X. Nötkreatur 2. Klövtrampare Fråga 3. Du kanske har hört någon gång att kor idisslar mat. Men vad betyder det egentligen? 1. Att de kräks upp maten och tuggar det en gång till X. Att de trampar sönder maten istället för att tugga den 2. Att de bara sväljer maten hel utan att tugga, eftersom de inte har några tänder i överkäken Rätt svar hör du i programmet. Helt Sant programleds av Dilan Apak, Julia Öjbrandt ljudlägger och mixar och i sketcherna hör du Elinor Svensson och Elvira Lander. Producent för programmet är Mårten Andersson.
5/31/20208 minutes, 56 seconds
Episode Artwork

Svettigt avsnitt av Helt sant!

Kan man dammsuga upp koldioxid? Kan man betala entréavgift till museum med svett? Och, hur skulle det vara om Köpenhamn var ett undervattensland? I Helt sant reder vi ut allt det här och mycket mer! Helt Sant programleds av Dilan Apak, Julia Öjbrandt ljudlägger och mixar och i sketcherna hör du Elinor Svensson och Camilla Fågelborg. Producent för programmet är Mårten Andersson.
5/24/20207 minutes, 57 seconds
Episode Artwork

Källkritiska fåglar och oväntad vänskap!

I djurvärlden kan man ibland stöta på otippade kompisar, och det ska vi titta närmare på i veckans Helt sant! Och hur är det med fåglar egentligen, hur skulle de klara av en omgång Sant eller falskt? Helt Sant programleds av Dilan Apak, Julia Öjbrandt ljudlägger och mixar och i sketcherna hör du Elinor Svensson och Camilla Fågelborg. Producent för programmet är Mårten Andersson.
5/17/20209 minutes, 11 seconds
Episode Artwork

Helt sant - Sjung mitt namn!

Hur skulle det vara om vi människor inte bara sa vad vi hette, utan istället sjöng det? Och hur länge kan egentligen en salamander ligga stilla? Detta och mycket annat i veckans Helt sant! Veckans tipspromenad Fråga 1. Ganska länge har det funnits en sjukdom som hotar och har utrotat många grodarter i främst tropiska områden. Men vad är det för slags sjukdom? 1. En virussjukdom X. En svampsjukdom 2. En bakteriesjukdom Fråga 2. Pilgiftsgrodor är som du säkert vet världens giftigaste djurart, och bland dem är den gyllene kokoigiftgrodan allra giftigast. Men var finns deras gift någonstans? 1.  I tänderna X. Under fötterna 2. På huden Fråga 3. På 1930-talet flyttade man in den så kallade Agapaddan från Sydamerika till Australien för att den skulle få bekämpa skadedjur. Men då började agapaddan ta över och hotade både djur- och växtarter i Australien. Vad kallar man en djurart som flyttas till en ny plats och tar över den? 1. Invasiv art X. Aggressiv art 2. Mobbarart Rätt svar hör du i programmet! Bor du i Kalmar län och är sugen på att leta grodor i naturen? Klicka här för mer information! Helt Sant programleds av Dilan Apak, Julia Öjbrandt ljudlägger och mixar och i sketcherna hör du Elinor Svensson och Camilla Fågelborg. Producent för programmet är Mårten Andersson.
5/10/20209 minutes, 42 seconds
Episode Artwork

Mögeltröjor och skogsbråk!

Helt sant fortsätter berätta om heeelt otroliga, men helt sanna grejer i vår värld! Visste du att man i framtiden kanske kommer kunna göra sytråd av gammalt mögligt bröd? Hur är det ens MÖGLIGT?? Helt Sant programleds av Dilan Apak, Julia Öjbrandt ljudlägger och mixar och i sketcherna hör du Elinor Svensson och Camilla Fågelborg. Producent för programmet är Mårten Andersson.
5/3/20209 minutes, 48 seconds
Episode Artwork

Helt sant presenterar - Havets hjältar!

I veckans Helt sant blir det ACTION TILL HAVS! Och så blir det hårt arbetande ankor och en kraxande tipspromenad! Missa inte! Veckans kraxande tipspromenad Fråga 1. Ett gäng kråkor i Japan fick människor över hela världen att tappa hakan över hur de gjorde för att krossa nötter. Hur gjorde kråkorna? 1.  De lät bilar köra över nötterna X. De byggde egna nötknäppare 2. De släppte stora stenar över nötterna Fråga 2. En särskild sorts kråka har blivit särskilt kända för att inte bara använda, utan också göra egna verktyg. Vilken är det? 1.  Tallskrikan X. Nyakaledonienkråkan 2. Grönskatan Fråga 3. En vanlig kråkfågel i Sverige är skatan. Den finns nästan i hela landet. Men! Var tar den vägen på vintern? 1. Centralamerika X. De stannar i Sverige 2. Västra Afrika Rätta svaren hör du i programmet. Vill du ha fler goda råd och information om vad du ska göra om du hittat olika slags fågelungar? Klicka här! Helt Sant programleds av Dilan Apak, Julia Öjbrandt ljudlägger och mixar och i sketcherna hör du Elinor Svensson och Camilla Fågelborg. Producent för programmet är Mårten Andersson.
4/26/20209 minutes, 50 seconds
Episode Artwork

Isbjörnssolfångare och HUNGRIGA renar!

Hur mycket äter en ren egentligen? OTROLIGT mycket visar det sig! Nästan som att det är det enda den är intresserad av. Detta och massor med andra intressanta saker dyker upp i veckans Helt sant! Veckans tipspromenad Fråga 1. Vilken sorts insekt tillverkar något som är så stark att forskare funderar på om man skulle kunna använda det för att göra till exempel skottsäkra västar? 1. Fjärilar X. Nyckelpigor 2. Spindlar Fråga 2. Vilka djur är så bra på att bygga saker att människan försöker härma dem till sina allra mest avancerade konstruktioner? 1. Paradisfåglar X. Bävrar 2. Bin Fråga 3. USA:s flotta har inspirerats av ett särskilt havsdjur för att se hur de kan förbättra ytan på sina fartyg - vilket då? 1. Hajen X. Knölvalen 2. Havssköldpaddan  För rätt svar: lyssna på programmet! Helt Sant programleds av Dilan Apak, Julia Öjbrandt ljudlägger och mixar och i sketcherna hör du Elinor Svensson och Camilla Fågelborg. Producent för programmet är Mårten Andersson.
4/19/20209 minutes, 53 seconds
Episode Artwork

HELKNÄPPA djur i Helt sant!

Vi ramlar in i ett zombiezoo! Eller ja, nästan i alla fall. Och så blir det talkshow med koppar som gäst. Ja alltså själva grundämnet då. Helt Sant programleds av Dilan Apak, Julia Öjbrandt ljudlägger och mixar och i sketcherna hör du Elinor Svensson och Camilla Fågelborg. Producent för programmet är Mårten Andersson.
4/12/202010 minutes, 23 seconds
Episode Artwork

Galna snömaskiner och knasiga poler!

Helt sant pratar den här veckan om projekt för att bevara isarna på Antarktis och så blir det norrskensjakt och tipspromenad! Helt Sant programleds av Dilan Apak, Julia Öjbrandt ljudlägger och mixar och i sketcherna hör du Elinor Svensson och Camilla Fågelborg. Producent för programmet är Mårten Andersson.
4/5/20209 minutes, 16 seconds
Episode Artwork

Hundratals hundar och kyliga människor!

I Helt sant den här veckan berättar vi om att man kanske lever längre om man hänger med djur och så blir det låga kroppstemperaturer, och en kluring på det! Lurigt! Helt Sant programleds av Dilan Apak, Julia Öjbrandt ljudlägger och mixar och i sketcherna hör du Elinor Svensson och Elvira Lander. Producent för programmet är Mårten Andersson.
3/29/20208 minutes, 12 seconds
Episode Artwork

Tipp-promenad och kreativa plastalternativ!

Att minska vår plastanvändning och se till att den sorteras ordentligt är något som verkligen hjälper miljön. I veckans Helt sant fördjupar vi oss i detta och snackar MASSOR med plast och återvinning! Veckans tips-promenad Hur lång tid tror du det tar för naturen att bryta ner en pet-flaska? 1.  En månad  X. 20 år 2. 450 år? Hur många timmars TV-tittande sparar du energi för om du återvinner en konservburk? 1.  5 minuter X. 7 timmar 2. 10 veckor Hur många gånger kan en pappersförpackning återvinnas? 1.  Bara en gång X. Upp till hundra gånger 2. Upp till sju gånger Rätt svar hör du i programmet! Klicka här för att kolla in hur man gör om en gammal t-shirt till en alldeles egen tygkasse! Helt Sant programleds av Dilan Apak, Julia Öjbrandt ljudlägger och mixar och i sketcherna hör du Elinor Svensson och Elvira Lander. Producent för programmet är Mårten Andersson.
3/22/202010 minutes, 11 seconds
Episode Artwork

Plastmästerskap och smart slemsvamp!

I detta avsnitt av Helt sant berättar vi om plast som har lärt sig gå, svamp som kan lista ut hur man snabbast tar sig genom en labyrint och så blir det klurigheter i Helt sant eller falskt-nyheterna! Helt Sant programleds av Dilan Apak, Julia Öjbrandt ljudlägger och mixar och i sketcherna hör du Elinor Svensson och Elvira Lander. Producent för programmet är Mårten Andersson.
3/15/20209 minutes, 41 seconds
Episode Artwork

Klurig luringspremiär och en glad Östersjö!

Nytt avsnitt av Helt sant och i veckans program blir det allt från speedade möss och makeovers till korallmys och hardcore! Vill du ha tips och råd kring vilka fiskar som passar bäst att äta? Då kan du klicka dig vidare här för att kolla in till exempel Naturskyddsföreningens eller Världsnaturfondens listor! Helt Sant programleds av Dilan Apak, Julia Öjbrandt ljudlägger och mixar och i sketcherna hör du Elinor Svensson och Elvira Lander. Producent för programmet är Mårten Andersson.
3/8/20209 minutes, 45 seconds
Episode Artwork

Helt sant i rymden!

I veckans avsnitt tar vi inte bara en titt på miljön på jorden, utan också på miljön i rymden. Häng med ut i omloppsbanan, se upp för rymdskrot och spana efter utomjordingar du också! Veckans tipspromenad Fråga 1. Hur länge måste man vänta för att kunna få sen en solförmörkelse i Sverige nästa gång? 1. Till år 2050 X. Till år 3000 2. Till 2126 Fråga 2. Vart tar allt som dras in i ett svart hål vägen egentligen? 1. Till närmaste galax. X. Det är ett mysterium. 2. Till en glassfabrik Fråga 3. Vilken är den mest utforskade planeten i vårt eget solsystem? 1. Mars. X. Venus. 2. Jupiter Rätt svar hör du i programmet! Helt Sant programleds av Dilan Apak, Julia Öjbrandt ljudlägger och mixar och i sketcherna hör du Elinor Svensson och Elvira Lander. Producent för programmet är Mårten Andersson.
3/1/202010 minutes, 16 seconds
Episode Artwork

Klistrigt byggmaterial och containercosplay!

I veckans Helt sant blir det en härlig mix av ris, insekter som mat, dumpstring och dessutom ljuvlig sång om att kontrollera utgångsdatum på sina matvaror! Helt Sant programleds av Dilan Apak, Julia Öjbrandt ljudlägger och mixar och i sketcherna hör du Elinor Svensson och Elvira Lander. Producent för programmet är Mårten Andersson.
2/23/20209 minutes, 52 seconds
Episode Artwork

Luriga växter och lyxiga bihotell!

Visste du att veteplantor kan vara riktiga lurifaxar? Fråga bara rundmaskarna! Och har du koll på hur bin egentligen gör för att visa var det finns smaskig nektar? Det här och mer i veckans Helt sant! Veckans tips-promenad Hur berättar bina för varandra vart det finns goda blommor att äta av? 1. De sjunger en liten sång. X. De dansar en liten dans. 2. De använder teckenspråk Hur många ägg lägger en bidrottning om dagen under sommaren? 1. 1-3 ägg X. 250-300 ägg 2. 2000-3000 ägg Hur många blomsterbesök krävs för att göra en burk honung? 1. 5 miljoner besök X. 10 besök. 2. 8000 besök. Rätt svar får du i programmet! Vill du veta hur du kan göra för att bygga ditt eget bihotell? Klicka här för att läsa om hur du kan gå tillväga, och även hitta andra tips på hur du kan hjälpa bina! Helt Sant programleds av Dilan Apak, Julia Öjbrandt ljudlägger och mixar och i sketcherna hör du Elinor Svensson och Elvira Lander. Producent för programmet är Mårten Andersson.
2/16/202010 minutes, 24 seconds
Episode Artwork

Superfarsan Diego och sugrör av bajs!

I veckans avsnitt får du höra allt om jättesköldpaddan Diego som har hela 800 barn, vi pratar om att framtidens papper kan vara gjort av bajs och så träffar vi två väääldigt kissnödiga björnar! Helt Sant programleds av Dilan Apak, Julia Öjbrandt ljudlägger och mixar och i sketcherna hör du Elinor Svensson och Elvira Lander. Producent för programmet är Mårten Andersson.
2/9/202010 minutes, 25 seconds
Episode Artwork

Ed Sheerans liiite kissiga byxa och gigantiska sopberg!

Äntligen är Helt Sant tillbaka! I detta fullmatade premiäravsnitt får vi lyssna till skrytiga vattenmolekyler och dessutom får du bra tips på vad du kan göra för att minska matsvinnet på din skola.
2/2/20208 minutes, 18 seconds
Episode Artwork

Det bästa från Helt Sant under året 2016 del 2

Här kommer del 2 av allt det roliga vi hittat på under året och detta är också det allra sista Helt Sant! Vi säger hejdå och hoppas ni fortsätter skoja med varandra om smaskig fakta!
1/15/20177 minutes, 24 seconds
Episode Artwork

Det bästa från Helt Sant under året 2016 del 1

Jajamän, det är dags att sammanfatta året 2016! Vad mycket skoj vi har haft och vad mycket viktig fakta du fått höra. Här får du första delen av det som varit bäst under året.
1/8/20177 minutes, 33 seconds
Episode Artwork

Framtidens flygplan och gamla hajar

Hallå alla smartisar! I veckans Helt Sant får du veta att Grönlandshajen kan bli 400 år gammal och att Zebrafinken lär sig sjunga av sin pappa och så kommer du såklart få skratta en massa också!
1/1/20178 minutes, 32 seconds
Episode Artwork

Rekordlångt avsnitt av Helt Sant!

Hallå alla genier. Här får du en hel timmes avsnitt av Helt Sant och det blir mycket fakta och skoj. Bland annat får du veta mycket om sömn, visste du att ingen vet varför vi måste sova?
12/26/201632 minutes, 31 seconds
Episode Artwork

Maskiner som berättar om du är deprimerad

Veckans Helt Sant är en mobilspecial! Du får bland annat veta att det är bättre att låta någon annan ta en bild på dig än att ta en selfie och så skojar vi om att dyngbaggar kan fotografera.
12/25/20167 minutes, 8 seconds
Episode Artwork

Nagelbitare, sjöpungar och fossiler

Sitter du och biter på naglarna när du läser det här? Ja då är du faktiskt helt normal för en av fem vuxna människor biter på naglarna och man vet inte riktigt varför....eller?
12/18/20167 minutes, 9 seconds
Episode Artwork

Arg av hunger och lugn av choklad

Hej där alla genier! I veckans avsnitt får du veta att choklad gör dig lugnare och att många blir sura när de är hungriga. Så det kanske är bäst att du sätter på veckans avsnitt och äter lite choklad!
12/11/20167 minutes, 49 seconds
Episode Artwork

Världens längsta hisstur och svettlukt

Helt sant är här med ett färskt avsnitt blandat med fakta och skoj. I veckans avsnitt berättar vi till exempel att ett japanskt företag vill bygga en hiss till rymden, det blir en lång hisstur...
12/8/20167 minutes, 19 seconds
Episode Artwork

Sten-sax-påse och fobier

Om du lyssnar på Helt sant den här veckan så kan du bli bättre på sten-sax-påse. För visste du att påse är det som folk väljer minst och sten det som folk väljer mest? Vinstsugen? Lyssna på helt sant!
11/27/20168 minutes, 9 seconds
Episode Artwork

Ljudspecial!

I veckans avsnitt får du veta mer om ljud, exempelvis: I framtiden tror forskare att man kan höra på rösten om en person är sjuk, läkare kan numera skära med ljud och tystnad är bra för din hjärna!
11/20/20166 minutes, 33 seconds
Episode Artwork

Självförstörande batteri och snällhet som smittar

Visste du att det finns ett batteri som förstörs om det nuddar vatten? Och att 60 % av tiden vi pratar handlar om oss själva? Det är faktiskt Helt Sant! Lyssna så får du veta mer helt sann fakta!
11/13/20167 minutes, 53 seconds
Episode Artwork

Osynlig text och smarta katter

I veckans Helt sant får du lära dig göra osynligt bläck och dessutom får du veta att katter kanske är smartare än vad du tror och förresten visste du att vaniljsmak kan komma från bäverns rumpa!
11/6/20167 minutes, 44 seconds
Episode Artwork

Ägg, ägg, ägg

Vill du lära dig hur du skalar ett ägg utan att röra ägget? Eller hur du får ett ägg att flyta? Då ska du lyssna på veckans avsnitt av helt sant för då får du lära dig äggstra mycket om ägg.
10/30/20167 minutes, 24 seconds
Episode Artwork

Höga ljud och tysta rum

Visste du att ett av de högsta ljudet som mätts hördes 1908 i Ryssland och det tystaste rummet finns i USA? Inte? Lyssna på helt sant så får du veta ännu mer fakta om ljud.
10/23/20167 minutes, 37 seconds
Episode Artwork

Tankestyrd bil, strutsar och maneter

Tänk dig att kunna köra en bil utan att behöver röra varken händerna eller fötterna. Det går faktiskt! Lyssna på veckans avsnitt av Helt Sant för att höra skojig fakta som är helt sann.
10/16/20167 minutes, 35 seconds
Episode Artwork

Bajs, iskristaller och giraffens tunga

Om du var en giraff så skulle du kunna tvätta dina egna öron med tungan. Men nu är ju du en människa och då kan du ge ditt bajs till en annan människa så den blir frisk, ja det är faktiskt Helt Sant!
10/9/20166 minutes, 29 seconds
Episode Artwork

Silverfiskar som inte är fiskar och pennor i munnen

Den här gången berättar vi helt sann fakta om hur du blir gladare. Exempelvis att du borde jogga och stoppa en penna i munnen oftare. Så får du veta lite om silverfiskar, lyssna så kommer du förstå!
10/2/201610 minutes, 59 seconds
Episode Artwork

Nordpolen flyttar österut och bakpulver som magmedicin

Helt sann fakta om nordpolen som flyttar österut och att man kan göra lite allt möjligt med bakpulver. Vet du förresten vilken som är den mest använda emojin? Inte? Lyssna då på Helt sant!
9/25/20167 minutes, 30 seconds
Episode Artwork

Leva utan amygdala och skojiga datasmileys

I veckans avsnitt av Helt sant får du veta att det skulle ta cirka 170 år att köra bil till solen, att det faktiskt går att leva utan vissa delar av hjärnan och om vem som uppfann datasmileysen.
9/18/20167 minutes, 44 seconds
Episode Artwork

Spionkatter och gravida sjöhästpappor

Ett helt avsnitt med supersmart fakta om djur! Du får veta om gravida sjöhästpappor, rika djur och att amerikanska CIA försökte göra en katt till spion men att den rymde...
9/11/20167 minutes, 47 seconds
Episode Artwork

Ihopklämda kackerlackor, navelludd och paradoxer

Säsongspremiär! Visste du att man kan samla på navelludd? Eller att kackerlackor är 9 mm höga men kan klämma sig in i ett hål som är 3 mm? Lyssna på säsongspremiären av Helt Sant! så får du veta.
9/4/20167 minutes, 17 seconds
Episode Artwork

Färgspecial!

Det sista Helt Sant innan sommarlovet tittar extra nära på färger. Visste du att blå var en av de sista färgerna som fick sitt namn? Och varför är egentligen fågelbajs vitt? Om du lyssnar får du veta!
6/12/20167 minutes, 52 seconds
Episode Artwork

Plastsmumsande bakterier och slemmiga datormaskar

Den här gången snackar vi om att det finns en bakterie som gillar att äta plast, om varför vissa luriga datorvirus kallas för maskar och om robotar som kan bli de nya bönderna.
6/5/20167 minutes, 4 seconds
Episode Artwork

Succéidéer, konstiga uppfinningar och stressade träd

Den här gången handlar Helt sant om arbetarrobotar som ser ut som stora myror, om den kombinerade disk- och tvättmaskinen och om stressade träd som själva bestämmer när löven ska falla.
5/29/20168 minutes, 45 seconds
Episode Artwork

Sjukt kul datorvirusspecial!

Virus kan göra datorer megakonstiga. Som när ett virus fick ett kärnkraftverks datorer att spela hårdrock jättehögt, eller som när ett virus såg ut som ett kärleksbrev - men var allt annat än snällt.
5/22/20167 minutes, 11 seconds
Episode Artwork

Naglande fakta och återupplivningsförsök

Nu ska vi snacka om kvaggan, en slags zebra som är utdöd - men för 30 år sen påbörjades återupplivningsförsök. Det blir extrema naglar och fakta om hur sjuk man kan bli av att se vackra saker.
5/15/20166 minutes, 39 seconds
Episode Artwork

Vänsterhänta och lata myror

Sanningen är att här kommer ett nytt avsnitt av Helt Sant! Idag berättar vi om en finurlig uppfinnare, vänsterhänta och sanningen om hur mycket arbetsmyror egentligen arbetar...
5/8/20167 minutes, 26 seconds
Episode Artwork

Robotmålvakter och unika pruttar

Hej alla faktatörstande lyssnare! Idag berättar vi bland annat om världens snabbaste målvakt och vad som gör just DIN prutt så unik. Det blir kul och kanske lite äckligt!
5/1/20167 minutes, 43 seconds
Episode Artwork

Hobbitar och ljugande växter

Äntligen! Ännu ett avsnitt av Helt Sant späckat fakta och skoj. Idag handlar det om fiskar som använder redskap, lögnaktiga växter och människoarter från förr. Lyssna nu!
4/24/20167 minutes, 39 seconds
Episode Artwork

Hicka och dåliga lösenord

Det är helt sant att vi idag ska skoja om världens vanligaste lösenord, hur vårt spott bildas, samt ett lite ovanligt världsrekord. Missa inte! Det är helt sant att vi idag ska skoja om världens vanligaste lösenord, hur vårt spott bildas, samt ett lite ovanligt världsrekord. Missa inte!
4/17/20168 minutes, 13 seconds
Episode Artwork

Smittad av dans

Idag pratar vi om Coriolis-kraften, ett stort förråd med fröer och om en märklig danssmitta som spred sig i Frankrike på 1500-talet. Visst blir man nyfiken?
4/10/20167 minutes, 34 seconds
Episode Artwork

Näsor och nysningar

Idag blir det nysigt och näsigt för hela slanten, då det är dags för den stora nys- och nässpecialen! Så ta och snyt dig nu och lyssna på det här näskittlande avsnittet.
4/3/20166 minutes, 21 seconds
Episode Artwork

Materialspecial

Papper, plast, gummi, glas - idag är det den stora materialspecialen i Helt sant! Du får några fräsiga sketcher om det som saker omkring oss är gjorda av. Håll till godo!
3/27/20165 minutes, 52 seconds
Episode Artwork

Hur styr djur?

Hör upp! Idag blir det festligt, för vi ska prata om hur djur styr när dom är ute och flyger och simmar och seglar. Visst undrar man? Ja!
3/20/20167 minutes, 14 seconds
Episode Artwork

Skörbjugg och nagelsamlare

Idag skojar vi om sjöfarare som äter frukt, om kolsyra och om forskare som samlar på gamla tånaglar (urk!). Lyssna, lyssna!
3/13/20166 minutes, 30 seconds
Episode Artwork

Lösnäsor och fluglarver

I det här avsnittet får ni bland annat höra om Tycho Brahes lösnäsa och att man kan använda fluglarver till att läka sår. Det blir skoj och lite småäckligt!
2/28/20167 minutes, 47 seconds
Episode Artwork

En pensionerad pirat

Idag skojar vi om diamanter, pensionerade pirater och att maten vi äter färdas ca 7 meter genom kroppen. Men lyssna då!
2/21/20166 minutes, 49 seconds
Episode Artwork

Elefantkiss och bärnsten

Idag ska vi prata och tramsa om hur länge en elefant kissar, det första vaccinet och blyerts. Naturmaterial-klacken kommer också in och skriker ut lite lärdomar om bärnsten.
2/14/20167 minutes, 3 seconds
Episode Artwork

Badankor och mumifierade katter

I dagens avsnitt får ni höra om bland annat mumifierade katter och varför forskare försöker samla in badleksaker som driver omkring i Stilla havet. Lite musik blir det också!
2/7/20166 minutes, 29 seconds
Episode Artwork

Hajtänder och eremitkräftor

I dagens avsnitt kommer vi bland annat prata om hajars tänder, om det jättetunga ämnet osmium och om eremitkräftans bästa (?) kompis.
1/31/20167 minutes, 28 seconds
Episode Artwork

Visslande delfiner och internets föregångare

I dagens avsnitt får ni bland annat höra om hur delfiner tilltalar varandra, och om internets föregångare ARPANET, som bestod av endast fyra datorer.
1/24/20168 minutes, 7 seconds
Episode Artwork

Världens djupaste hål

Varför finns det ett jättedjupt borrhål i marken i Ryssland? Och hur luktar en komet? Lyssna på veckans avsnitt så berättar vi!
1/17/20167 minutes, 29 seconds
Episode Artwork

Godis är också godis

Vi inleder året med kunglig glans eller kanske mer med en grinig gottegris och en massa härliga bakterier! Kan det börja bättre? Nej. Programmet börjar vid havets botten där det sker vulkanutbrott. Sen handlar det om kung Gustav Vasa som hade tandvärk. Vi får också höra om bakterierna i tarmarna.
1/10/20165 minutes, 20 seconds
Episode Artwork

Det bästa del 2

Ja det är ju klart att det inte räcker med ett best of program. Här är fler av våra favoriter. Alla program är ju best of egentligen...men men
1/3/20166 minutes, 14 seconds
Episode Artwork

Det bästa del 1

Vi har valt våra favoriter och de blev så många att det blev två program. Här är det första.
12/27/20157 minutes, 4 seconds
Episode Artwork

Snabba signaler och snack utan munnar

Idag ska vi kolla närmare på både telefoner och hjärnan, och så blir det en del trams också.
12/20/20157 minutes, 19 seconds
Episode Artwork

Slipsar och sladdriga öron

Det finns vääääldigt många sätt att knyta en slips. Och slipsarna inspirerade till en sång. Vi pratar också om hur öronen aldrig slutar växa.
12/6/20155 minutes, 27 seconds
Episode Artwork

Lösa skinn

Vi pratar om att både ormar och människor ömsar skinn. Bara på lite på olika sätt. Och så pratar vi om att se saker i färger, eller smaka eller höra.
11/29/20158 minutes, 11 seconds
Episode Artwork

Lusigt värre

Löss av alla olika tänkbara slag och så lite platta vattendroppar. Men mest det där med löss. Kliar det ännu? :)
11/22/20157 minutes, 22 seconds
Episode Artwork

Vi tar ton för flera ton

Ja vi sjunger igen! Om moln som är tunga. Och så pratar vi om hjärnan och hur mycket energi den drar. Och vi stoppar inte där.... för vi ska också dricka ur en kopp som får oss att.. eh må lite dåligt.
11/15/20155 minutes, 37 seconds
Episode Artwork

Flytande metall och... är det kakor i den här ugnen?

Vad kan fågeln Nötväckan som inte så många andra kan? Är det alltid kakor i en kakelugn och hur bra är det med grejer i metall om den metallen smälter vid 30 grader?
11/8/20155 minutes, 30 seconds
Episode Artwork

Spår som står sig

Vem lockar med att rulla sig i älgkiss? Vem skriver på gamla kläder? Finns det spår på månen? Lyssna på oss så får du veta. Och skratta.
11/1/20154 minutes, 30 seconds
Episode Artwork

1 miljard fimpar. 1 miljard!

Ja idag blir det prat om det vanligaste skräpet i Sverige, om Amelia Earhart som försvann och om inplanterade bävrar.
10/25/20155 minutes, 33 seconds
Episode Artwork

Porslinets hemlighet

Yeah! Ett helt avsnitt om materialet som vi har i både koppar och toastolar. Och som länge bara gick att köpa från Kina. Där de länge använt porslin till mycket. Till och med till hus som du kan se här ovanför.
10/18/20156 minutes, 13 seconds
Episode Artwork

Byxförbud och fågelväxt.

Vem fick inte ha byxor i frankrike? Vem reser med en rustning? Vem äter vegetariskt, men gärna gås? Vem kan segla föru.... nej just det är ju en sång. Men det andra kan du hitta i veckans Helt Sant!
10/11/20156 minutes, 7 seconds
Episode Artwork

Julgransbefolkning och handtvätt

Det är otroligt viktigt att tvätta händerna. Det vet vi idag. Men för inte så länge sen var det inte självklart. Det, djur i julgranar och kardborre i rymden pratar vi om.
10/4/20157 minutes, 23 seconds
Episode Artwork

Kiss, sniglar och en nyfödd ö

Diagnos med kiss, behöver vi säga mer om veckans avsnitt? Ja ok. Det kommer också att handla om pergament, sniglar och födelse.
9/27/20156 minutes, 24 seconds
Episode Artwork

Vulkanmage?

Hur är det att vara vulkan? Det frågar vi oss bland annat i denna veckas helt vulkanfokuserade heta avsnitt!
9/20/20157 minutes, 16 seconds
Episode Artwork

Släkten, skidor och gråt

Vad händer med tårar i rymden? Är svampar släkt med växter eller djur? Har du funderat på det? Det har vi. Svaren kommer i veckans avsnitt.
9/13/20156 minutes, 42 seconds
Episode Artwork

Köttätande vegetarianer?

Är du redo för köttätande växter, giftigt smink och brinnande pingisbollar? Hoppas det för det är det vi har fixat till dig den här veckan.
9/6/20156 minutes, 43 seconds
Episode Artwork

Flygande bläckfisk och Linnés tår

Den här veckan ger vi dig en sång om Linné, ett drama från koppargruvan och en trollande bläckfisk. manus och medverkan: Adrian Boberg Isabelle Berglund Josefin Johansson Simon Svensson programledare: AnnLouise Martin ljudläggning: Samuel Lindberg producent: David Silva
8/30/20156 minutes, 57 seconds
Episode Artwork

Tillbaka med smak!

Hej! Nu är Helt Sant gänget tillbaka efter sommaruppehållet. Så här glada är komikerdelen av oss för det! Vi andra är så glada så det inte går att fotografera :) Vi slår till direkt med ett smak-avsnitt. Alltså ett avsnitt om smak. I munnen.
8/23/20156 minutes, 1 second
Episode Artwork

Kylskåp i kanalen?

Idag kommer vi få höra om djuret som suger blod från myggor och om en av Sveriges främsta uppfinnare. Och så ska vi titta in hos en riktig sjusovare. Det här mina vänner är heeelt sant.
6/7/20157 minutes, 44 seconds
Episode Artwork

Två vårtor på huvudet

Idag består helt sant-kakan av svampar. Visste du att de är mycket, myyycket större än vad en tror? Vi ska också prata om siden och om kontinentalplattor. Tjoho!
6/1/20156 minutes, 11 seconds
Episode Artwork

Ett fång med Svinröv

Veckans avsnitt bjuder på intensiva lukter, kriminella pingviner och ett sprakande kalas. Håll i din hatt!
5/24/20157 minutes, 27 seconds
Episode Artwork

Hästtåg till Malmö

Hur valde engelsmännen vilket lok som skulle dra deras tåg? Hur var det att resa med hästvagn mellan Stockholm och Malmö? Hur mycket blir böterna för att köra i ljusets hastighet på en 70väg?
5/18/20156 minutes, 48 seconds
Episode Artwork

Vi funkar när vi sover

Idag ska vi prata om olika typer av vågor, matematik som vacker konst och om hur kroppen funkar när vi sover. Spännande!
5/10/20156 minutes, 21 seconds
Episode Artwork

1700 talet och mekaniska datorer

I veckans avsnitt får du möta flera av dem som ligger bakom utvecklingen av datorn. Redan på 1700talet började tankarna på det som skulle bli din surfplatta.
5/3/20155 minutes, 55 seconds
Episode Artwork

Fem fot på en höft?

Nått har hänt på redaktionen. Det sjungs väldigt mycket just nu. Så det i detta avsnitt som bland annat tar upp kroppsmått och metersystemet blir det också en sång om gamla svenska måttenheter.
4/26/20156 minutes, 9 seconds
Episode Artwork

Rymdsport på schemat.

Idag far vi upp i rymden och tittar på stjärnor, får veta varför det heter planeter och vilka sporter som passar bäst i viktlöshet. Det blir också lite sång.
4/19/20155 minutes, 35 seconds
Episode Artwork

Med måttband mot mitten!

Vi funderar på att döpa detta avsnitt till Avsnittet. Det handlar bland annat om världens största träd, hur långt det är till ekvatorn och om en massa grundämnen som hittats i uppland. Så, Avsnittet, varför inte?
4/12/20155 minutes, 52 seconds
Episode Artwork

Bambu, bambu, bambu och bambu.

Världens snabbast växande växt serveras på ländgen och tvären. Detta helt sant kommer att älskas av pandor runt hela jorden. För det handlar bara om bambu!
4/8/20157 minutes, 27 seconds
Episode Artwork

Sälar, fåglar och Mats

Veckans Helt sant! handlar om sälar och fåglar som letar ubåtar och om den coola nya svenska satelliten som heter eh den heter eh... ja, precis, den heter Mats.
3/30/20156 minutes, 24 seconds
Episode Artwork

Skrynklig i hjärnan

I veckans avsnitt får vi veta varför Einstein var så smart, hur en landar på en badanka i rymden och om hur blåvalens öronvax ser ut. Urrk!
3/22/20156 minutes, 53 seconds
Episode Artwork

Porträtt på en ren.

Den här veckan glömmer vi hälften, berättar genom dans och försöker måla av en ren. En helt vanlig härlig söndag med Helt sant alltså.
3/15/20155 minutes, 50 seconds
Episode Artwork

Lömsk svampmjölk

Vad får du om du kombinerar olika oändligheter, skabb-kvalster och flugsvampar i mjölk? Jo, ingredienserna i veckan avsnitt av Helt Sant!
3/1/20155 minutes, 43 seconds
Episode Artwork

Gäspstaffet.

Vi ger dig madrasser för kor, en stjärna om dagen och en rafflande gäspstaffet med en hund, en gris, en tiger och en sköldpadda.
2/22/20157 minutes, 21 seconds
Episode Artwork

Huvudhattar.

Idag pratar vi om väder, eller om att styra vädret snarare. Vi bjuder också på en insekt med några gamla huvuden och lejon med tovigt hår.
2/8/20157 minutes, 3 seconds
Episode Artwork

Bor helst i rumpan på en katt.

I veckans program möts två historiska personer med exakt samma namn. Vi kastar oss också ut i rymden och in bland insekters andningsorgan. Ja, och så söker en parasit ett riktigt mysigt krypin.
2/1/20155 minutes, 48 seconds
Episode Artwork

Kissar bara två gånger i månaden.

Idag handlar det om att inte känna igen sig själv i spegeln, hypnos som smärtstillande och om ett Alpmurmeldjur som bara kissar två gånger i månaden.
1/25/20157 minutes, 18 seconds
Episode Artwork

Valarna bestämmer vägen.

Veckans avsnitt handlar om fartyg som får ändra färdväg på grund av valar, hur hjärtat blev symbolen för kärlek. Och så ger vi dig innehållsförteckningen för en människa.
1/18/20155 minutes, 38 seconds
Episode Artwork

9200 köttbullar i en tugga!

Veckans avsnitt handlar om Tyrannosaurus rex som fick i sig 230 kilo på bara en tugga. Dessutom handlar det om hur solen håller ihop och så ska vi på kokoskrabbkalas.
1/11/20155 minutes, 19 seconds
Episode Artwork

Hm...vad har vi här då?

I veckans avsnitt slungas vi bakåt i tiden och får träffa Antonie van Leeuwenhoek som uppfann ett av de första mikroskopen. Med hjälp av det kunde han se bakterier och spermier. Vi får också bekanta oss med svärdfisken som värmer upp sina ögon för att se bättre i vattnet.
1/4/20156 minutes, 20 seconds
Episode Artwork

Inte ofta alla planeter är i linje

I veckans Helt sant! handlar det om hur sällan alla solsystemets planeter är i linje med varandra och vi får träffa Stegosaurusen som har en pytteliten hjärna. Dessutom handlar det om att äpplen utsöndrar en gas som får andra frukter att mogna fortare.
12/28/20145 minutes, 34 seconds
Episode Artwork

Svårt för tomten att hitta rätt

Det kan va svårt för tomten att hitta till nordpolen, för det finns inte bara en nordpol, utan flera stycken! Om detta och varför pepparkakor egentligen heter pepparkakor fastän de inte alls smakar peppar, hör du i Helt sant:s julspecial. GOD JUL PÅ ER!
12/21/20146 minutes, 23 seconds
Episode Artwork

Krokodilbebisar pratar inifrån ägget

I veckans Helt sant! får du höra hur det låter när krokodilägg pratar. Dessutom handlar det om havsuttern som har skinnfickor på frambenen som den kan förvara grejer i.
12/14/20145 minutes, 43 seconds
Episode Artwork

Daniel Paris berättar fakta i Helt sant!

AnnLouise har ledigt den här veckan och som gästprogramledare har vi ingen mindre än bloggaren och kokboksförfattaren Daniel Paris!!! Han berättar bland annat om en mask som kan bli 30 meter lång och så får vi veta en helt sann hemlis om honom.
11/23/20146 minutes, 44 seconds
Episode Artwork

Tack för träden!

Visste du att det växer upp massvis med träd tack vare att ekorrar glömmer bort vart de har gömt sina nötter? Eller att papegojfisken gömmer sig från fiender i en bubbla av slem? Om detta och mer i veckans Helt sant!
11/16/20145 minutes, 44 seconds
Episode Artwork

En sorts räka ser fler färger än du

Vi har tre sorters mottagare i ögat som gör att vi kan se färg. Men det finns en räka som har hela 16 olika sorts mottagare, så den kan se massa färger som inte vi kan uppfatta. I veckans Helt sant får du följa med en sån räka till klädaffären, dessutom handlar det om svårigheterna med att rapa i rymden och om Pavlov som kan få sina hundar att dreggla bara genom att ringa i en klocka.
11/9/20146 minutes, 35 seconds
Episode Artwork

Läskiga fakta i helgens program!

Den här veckan är det Halloween-special i Helt sant! Det handlar om zombiemaskar som lever inuti skelett, och om en sjukdom som gör att man får vampyr-symtom och så får du höra om vampyrbläckfisken från helvetet som äter riktigt läskiga grejer till mat.
11/2/20148 minutes, 44 seconds
Episode Artwork

Gör hundra liter saliv om dagen

I veckans Helt sant! handlar det om kossor som kan göra 30 liter mjölk och 100 liter saliv om dagen. Dessutom får vi följa med två kameleonter och deras jättelånga tungor på restaurang.
10/26/20146 minutes, 24 seconds
Episode Artwork

Amy Diamond leder veckans program!

Amy Diamond är gästprogramledare för veckans Helt sant! Hon har med sig knasiga fakta som till exempel att narvalens långa spjut på huvudet egentligen är en stor framtand och att man kan använda ägg i målarfärg. Dessutom berättar hon en helt sann hemlis om sig själv.
10/19/20146 minutes, 58 seconds
Episode Artwork

Därför blir vissa fisiga av mjölk

Veckans Helt sant! handlar om hur laktosintolerans fungerar och varför det gör att vissa blir fisiga av mjölk. Dessutom får du höra om fransfladdermusen som attackerar flugor som har sex och om människor som tror att deras könsorgan håller på att försvinna.
10/12/20145 minutes, 42 seconds
Episode Artwork

Det mystiska ljudet var fiskpruttar

Visste du att man kan skada hjärnan så att man börjar prata med en annan dialekt? Eller att Svenska Försvaret lade ner jättemycket pengar på att ta reda på vad ett visst ljud i vattnet var, och så visade det sig vara fiskpruttar? Om detta och mer i veckans avsnitt av Helt sant!
10/5/20145 minutes, 35 seconds
Episode Artwork

Graviditetsgrodor och fiskförhållanden i Helt sant!

Veckans Helt sant! bjuder som vanligt på knasiga men helt sanna fakta. Bland annat om grodor som har använts som graviditetstest förr i tiden och om djuphavsmarulken där hanarna biter sig fast i honorna och håller fast jättelänge tills han tillslut blir en del av henne.
9/28/20146 minutes, 58 seconds
Episode Artwork

Extra kungligt avsnitt av Helt sant!

I Veckans Helt sant! får vi träffa kung Oscar II som vägrar att bada utan istället vill bli gnuggad med en handduk. Vi träffar den dubbade norska pingvinen Nils Olav som går ut i skogen och förkunnar att han är ny kung där. Dessutom handlar det om Amondava-folket i Amazonasdjungeln som inte mäter hur gammal man är i år, utan i namn.
9/21/20147 minutes, 36 seconds
Episode Artwork

Rymdspecial med Christer Fuglesang vid rodret!

Veckans avsnitt är en rymdspecial där astronauten Christer Fuglesang står för alla kul fakta. Det handlar bland annat om radiovågor från Jupiter, om Merkurius som inte har någon måne (och som är rätt upprörd över det) och om en storm som stormat i flera hundra år. Ni vet väl att vi finns på instagram som heltsantp4 #heltsant
9/14/201442 minutes, 42 seconds
Episode Artwork

Kurragömma är inte jättekul för isbjörnsungar

Vad får man äta om man går på ormdiet? Hur kul är det att leka kurragömma med isbjörnsungar? Och varför blir hjärnan så irriterad på ögat? Svaren får du i veckans avsnitt av Helt sant!
8/31/20145 minutes, 9 seconds
Episode Artwork

Sjungande noshörningar från Sumatra

Helt sant! är tillbaks efter sommaruppehållet! I veckans avsnitt handlar det om honmyggor som gillar blod, om att använda godis som medicin och så får vi höra en sjungande liten noshörning.
8/24/20145 minutes, 45 seconds
Episode Artwork

Jordnöten är ingen nöt

I veckans avsnitt handlar det om att jordnöten egentligen inte är en nöt, utan en slags ärta. Och så får vi träffa en som brutit kroppens minsta ben. Dessutom handlar det om en snurrande sjukhussäng som ska hjälpa kvinnor att föda barn.
6/8/20146 minutes, 24 seconds
Episode Artwork

Farliga kokosnötter och flörthönor

I helgens avsnitt flörtar hönor med människor och så blir det skräckfilm med en kokosnöt i huvudrollen.
6/1/201429 minutes, 30 seconds
Episode Artwork

Förr borstade man tänderna med hästhår

I veckans Helt sant! får vi reda på att folk borstade tänderna med häst- och grishår förr i tiden. Och så träffar vi en elefant som hemskt gärna vill hoppa hopprep men som inte kan.
5/25/20146 minutes, 55 seconds
Episode Artwork

Delfinraggning och hus av spott

Visste du att det finns delfiner som raggar med en sten? Eller att svalor använder sitt eget spott när de bygger bon? Nu vet du det i alla fall. Veckans Helt Sant innehåller skojiga sketcher, knasiga fakta om roliga djur och mycket mer. Tror du mig inte? Jo, det är HELT SANT! Lyssna nu!
5/18/20145 minutes, 43 seconds
Episode Artwork

Första datorn var enorm

Hur fungerar pollenallergi och hur svårt var det att chatta på världens första dator? Detta får du reda på i veckans Helt sant!
5/11/20147 minutes, 19 seconds
Episode Artwork

Megadiamanter i rymden

Helgens avsnitt handlar om fåglar som städar och om diamanter som finns ute i rymden som är större än Ryssland. Har ni hört talas om fåglar som städar? Jo, det är sant, de finns på riktigt. Nog för att det finns konstiga saker i världen, men att det finns MEGA-diamanter som är större än hela Ryssland låter faktiskt helt otroligt. Det är: Helt Sant! Lyssna på oss så får du alla detaljer om dessa konstiga fenomen. Vi hörs!
5/4/20145 minutes, 54 seconds
Episode Artwork

Så kan man poppa popcorn i rymden

En astronaut poppar popcorn i rymddräkten och så handlar det om vad ordet dinosaurie egentligen betyder.
4/27/20146 minutes, 57 seconds
Episode Artwork

Columbus trodde jorden var päronformad

Visste du att kackerlackor kan leva flera dagar utan huvud? Och att den gamle sjöfararen Columbus trodde att jorden var päronformad? Om det och mer handlar veckans Helt sant!
4/20/20146 minutes, 55 seconds
Episode Artwork

"Jag väntar på ett..hrm...byte"

I helgens program skriver en blåval till frågespalten för att han har så himla lång snopp, den är till och med längst i världen. Dessutom besöker vi en plats på jorden där det inte regnat på 2 miljoner år och så träffar vi kameleonter som är lite trötta på att vänta.
4/13/20145 minutes, 27 seconds
Episode Artwork

Smakade på livsfarliga grejer

Veckans Helt sant! handlar om musik som kan släcka eld, om varför blixtar är taggiga, om sköldpaddor som andas med rumpan och forskare som inte gör jättesmarta val.
4/6/20146 minutes, 46 seconds
Episode Artwork

Förr i tiden hade man brödsudd

I veckans avsnitt träffar vi besvikna små kackerlackor, det blir många blöta pussar och så suddas det med bröd.
3/30/20145 minutes, 47 seconds
Episode Artwork

Mumier i Egypten begravdes med favoritmaten

Kackorlackor kan göra nya ben om de blir av med sina, vädret kan påverka hur lång dagen är (litegrann i alla fall! och mumier begravdes med sin favoritmat) allt detta i veckans Helt sant!
3/23/20145 minutes, 51 seconds
Episode Artwork

Tycho tog med sin älg på fest

Den här veckan handlar det om ångmaskinen (som fanns innan den var uppfunnen) om mannen som drack tusentals koppar kaffe och om Tycho Brahe som hade en älg som husdjur.
3/16/20146 minutes, 53 seconds
Episode Artwork

Kängurubebisar är pyttesmå

I veckans Helt sant! handlar det om forskaren som dog av att fylla kycklingar med snö, om knasiga saker som kan hända när man tvättar händerna och om jättesmå kängurubebisar.
3/9/201439 minutes, 52 seconds
Episode Artwork

Dinosaurien som kunde vissla genom huvudet

Helt sanna saker som vi tar upp den här veckan är att... ...en del människor tror att de är gjorda av glas ...valspya används som ingrediens i parfym ...dinosaurien parasaurolophus kunde göra ljud genom ett slags rör på huvudet Och lite annat smått och gott!
2/2/20146 minutes, 30 seconds
Episode Artwork

Fjärilar smakar med fötterna

I veckans Helt sant! handlar det om jordnötssmör kan förvandlas till diamant och om fjärilar som smakar av maten med fötterna innan de börjar äta. RÄTTELSE: Helt sant! ber om ursäkt. Jordnötssmör kan förvandlas till diamant när det är väldigt HÖG temperatur inte låg som vi säger i programmet. Det behöver vara ungefär 1000 grader.
1/26/20143 minutes, 14 seconds
Episode Artwork

Kiss i vetenskapens namn

Veckans Helt sant! handlar om honung som egentligen är kräks från honungsbin. Dessutom får du reda på vad Henning Brand gjorde för upptäckt med sina 50 hinkar kiss.
1/19/20145 minutes, 32 seconds
Episode Artwork

Det kan löna sig att inte städa!

I världens första avsnitt av Helt sant! handlar det om konstgjort kiss och döda myror. Och så om Fleming förstås, som räddade miljontals människors liv när han glömde städa, för det hjälpte honom att upptäcka den viktiga medicinen penicillin.
1/12/20146 minutes, 30 seconds