Winamp Logo
Heijne & Van Teutem Cover
Heijne & Van Teutem Profile

Heijne & Van Teutem

Dutch, Social, 1 season, 15 episodes, 10 hours, 45 minutes
About
In de podcast Heijne en Van Teutem bijten Bas Heijne en Simon van Teutem zich vast in de belangrijke crises van deze tijd. Ze ontvangen prikkelende studiogasten die gespecialiseerd zijn in het onderwerp van die week. Heijne en Van Teutem bespreken vertrouwen, klimaat, politiek, identiteit, veiligheid en literatuur. En ze onderzoeken hoe we weer uit die crises kunnen komen. Deze podcast is vanaf woensdag 2 maart te beluisteren.
Episode Artwork

Waarom Rutger Bregman vindt dat jij de lat hoger moet leggen

Rutger Bregman verdiende ineens een bulk geld met de verkoop van zijn boek 'De meeste mensen deugen' en vroeg zich af: wat moet ik hier eigenlijk mee? Zo werd hij aanhanger van het effectief altruïsme: zo'n groot mogelijk verschil maken in de wereld door het slim doneren van je geld. Want als je geld op de bank hebt staan dat je zelf niet nodig hebt, dan kun je het toch net zo goed weggeven? Bregman is gegrepen door dat ideaal, hoewel hij er niet in doorschiet. 'Je hoeft niet perfect te zijn, maar je kunt wel zo goed mogelijk je best doen om aan de goede kant te staan.' en, geeft hij toe, dat effectief altruïsme is eigenlijk best een elitaire beweging.Deze aflevering verscheen eerder in de NRC Audio app. Download de NRC Audio app om altijd als eerst nieuwe afleveringen van NRC te beluisteren.Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
5/10/202347 minutes, 15 seconds
Episode Artwork

Een klein land met grote verschillen

Hoe meer sociaal geograaf Floor Milikowski het land introk, hoe meer ze zich realiseerde: Nederland is een klein land met grote verschillen. In de jaren '80 volgde het kabinet van Ruud Lubbers het credo: don’t back the losers but pick the winners. Economisch sterke gebieden werden gesteund met het idee dat ze de zwakkere regio's zouden meetrekken. Dat pakte verkeerd uit, er ontstond een scheuring tussen stad en regio die uitmondde in de omgekeerde vlaggen.Deze aflevering verscheen eerder in de NRC Audio app. Download de NRC Audio app om altijd als eerst nieuwe afleveringen van NRC te beluisteren.Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
5/3/202346 minutes, 1 second
Episode Artwork

Geschiedenis is er niet om ons te binden

Een historische canon, nationaal historisch museum of de 'oer-Hollandse gezelligheid': het zijn allemaal verhalen over de geschiedenis die zijn verzonnen om ons te binden. Maar de nationale geschiedenis is er niet om ons te binden, stelt historicus Remieg Aerts. Strijd is juist een essentieel onderdeel van de geschiedenis. En als je strijd ontken, ontken je diversiteit. Bas Heijne en Simon van Teutem gaan hierover in gesprek met Remieg Aerts.Deze aflevering verscheen eerder in de NRC Audio app. Download de NRC Audio app om altijd als eerst nieuwe afleveringen van NRC te beluisteren.Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
4/26/202349 minutes, 33 seconds
Episode Artwork

De nieuwe wereldorde van China

Schrijver en strateeg Ties Dams legt de ziel bloot van de machtigste man van China: Xi Jinping. En hij reflecteert op de macht van China: ‘China bouwt aan een parallelle post-Westerse wereldorde waarin Europa niet meer het centrum is maar slechts een provincie.’Deze aflevering verscheen eerder in de NRC Audio app. Download de NRC Audio app om altijd als eerst nieuwe afleveringen van NRC te beluisteren.Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
4/19/202343 minutes, 55 seconds
Episode Artwork

Hoe Europa altijd maar doormoddert

We leven in een bijzondere tijd doordat Europa van buiten wordt bedreigd, stelt journalist Caroline de Gruyter. De interesse in Europa groeit, De Gruyter zelf krijgt nu beduidend minder scheldmails dan voor de oorlog en zelfs populisten willen Europa niet meer verlaten. Zij willen Europa nu van binnenuit veranderen, wat misschien nog wel enger is.Deze aflevering verscheen eerder in de NRC Audio app. Download de NRC Audio app om altijd als eerst nieuwe afleveringen van NRC te beluisteren.Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
4/12/202350 minutes, 7 seconds
Episode Artwork

Het activisme van Tim Hofman

Wat is er veranderd na de uitzending van BOOS over seksueel grensoverschrijdend gedrag bij The Voice? 'Voorheen leerden we meisjes dat ze aan de bel moesten trekken, nu worden jongens en mannen steeds vaker aangesproken op hun gedrag,' vertelt Tim Hofman aan Bas en Simon. Ook legt Hofman uit waarom linkse politieke partijen volgens hem niet door de juiste mensen worden geleid.Deze aflevering verscheen eerder in de NRC Audio app. Download de NRC Audio app om altijd als eerst nieuwe afleveringen van NRC te beluisteren.Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
4/5/202346 minutes, 43 seconds
Episode Artwork

De ongekende kracht van Russische propaganda

Nederlandse journalisten nemen nog te vaak blind berichtgeving uit Rusland over. Ze realiseren zich niet dat het regime van Poetin bijna altijd liegt, stelt Ruslanddeskundige Marit de Roij. Bas Heijne en Simon van Teutem praten met Marit de Roij over de informatie-oorlog van Rusland, misleidende krantenkoppen en de essentie van de journalistiek.Deze aflevering verscheen eerder in de NRC Audio app. Download de NRC Audio app om altijd als eerst nieuwe afleveringen van NRC te beluisteren.Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
3/29/202346 minutes, 3 seconds
Episode Artwork

19 oktober: seizoen 2 van Heijne en Van Teutem

In het tweede seizoen van Heijne en Van Teutem bespreken Bas Heijne en Simon van Teutem met hun gasten de grote thema's van deze tijd. Zo hebben ze het over Poetins informatie oorlog, giftige mannelijkheid en onze moeizame omgang met de geschiedenis. Luister vanaf 19 oktober naar Heijne en Van Teutem in de NRC Audio app.Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
10/14/202241 seconds
Episode Artwork

Pieter Omtzigt over burgers die worden vermalen

Heijne en Van Teutem praten met Pieter Omtzigt over beeldvorming, verkeerde prioriteiten en burgers die worden vermalen terwijl oligarchen via de rode loper ons land binnenkwamen.Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
4/13/202246 minutes, 53 seconds
Episode Artwork

De strijd om het Nederlanderschap

‘PVV stemmers zijn mijn lotgenoten,’ zegt politicoloog Kiza Magendane. ‘Want zij ervaren ook ontworteling.’ Bas Heijne en Simon van Teutem praten met Magendane over nationale identiteit en over onze behoefte aan symbolen en verhalen. Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
4/6/202246 minutes
Episode Artwork

Is de mens wel zo'n bijzonder dier?

Bas Heijne en Simon van Teutem spreken met filosoof Eva Meijer over de mens die zichzelf boven de natuur plaatst, dieren als dingen, en het verschil tussen mens en mestkever. Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
3/30/202233 minutes
Episode Artwork

Is Nederland een land van navelstaarders?

Bas Heijne en Simon van Teutem praten met historicus Mathieu Segers over de sluimerende crisis in de democratie. We gaan te veel mee in de waan van de dag, stelt Segers, doordat we een te groot zelfvertrouwen hebben.Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
3/23/202250 minutes, 51 seconds
Episode Artwork

Durf jij je hoofd op het hakblok te leggen?

Bas Heijne en Simon van Teutem praten met schrijver Roxane van Iperen over hoe moeilijk het is om verzet te plegen en je tegen de moraal van je eigen groep te keren. Wanneer kun je ermee leven dat je opportunistisch handelt omdat je wilt overleven?Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
3/16/202244 minutes, 51 seconds
Episode Artwork

Het denken van Poetin

Bas Heijne en Simon van Teutem hebben het met Beatrice de Graaf over de veiligheidscrisis: 'we hebben onze ratio teveel op Poetin geprojecteerd.'Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
3/9/202252 minutes, 18 seconds
Episode Artwork

Hoe moeten we omgaan met complotdenkers?

Bas Heijne en Simon van Teutem bijten zich met filosoof Cees Zweistra vast in de vertrouwenscrisis: hoe moeten we omgaan met complotdenkers?Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
3/2/202240 minutes, 52 seconds