Winamp Logo
Health People, με την Ευλαμπία Ρέβη Cover
Health People, με την Ευλαμπία Ρέβη Profile

Health People, με την Ευλαμπία Ρέβη

Greek, Health / Medicine, 1 season, 30 episodes, 16 hours, 26 minutes
About
Μία σειρά podcast αφιερωμένη στους ανθρώπους της Υγείας μέσα από την ματιά της δημοσιογράφου Ευλαμπίας Ρέβη. Επιστήμονες που έχουν ξεχωρίσει στον τομέα τους, ειδικοί με δημόσιο λόγο για τους οποίους γνωρίζουμε ελάχιστα και προσωπικότητες βραβευμένες για το έργο τους, ξεδιπλώνουν την πορεία τους, αποκαλύπτουν το μυστικό της επιτυχίας, καθώς και τι είναι αυτό που τους δίνει ώθηση στο να συνεχίσουν να κάνουν πρωταθλητισμό σε έναν δύσκολο αγώνα. Πώς είναι να σώζεις ανθρώπινες ζωές; Τι αισθάνεσαι όταν αντικρίζεις το δάκρυ ανακούφισης ενός ασθενή που είχε μηδαμινές ελπίδες επιβίωσης, αλλά σώθηκε; Πώς αποφορτίζεσαι όταν καμία προσπάθεια δεν απέδωσε καρπούς; Και τελικά ποιο είναι το νόημα της ζωής υπό το πρίσμα της επιστήμης; Αυτά και άλλα πολλά ενδιαφέροντα ερωτήματα βρίσκουν τις απαντήσεις τους στο podcast «Health People».
Episode Artwork

Θάνος Πλεύρης, ο υπουργός Υγείας μιλάει για το ΕΣΥ και τον Προσωπικό Γιατρό

Ο κύκλος του Health People ολοκληρώνεται και στο τελευταίο επεισόδιο η Ευλαμπία Ρέβη φιλοξενεί τον υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη. Σε μία συζήτηση εφ’ όλης της ύλης, απαντά σε όλα τα ερωτήματα και κάνει την αυτοκριτική του σε υπουργικό, πολιτικό και προσωπικό επίπεδο. Είναι το νέο νομοσχέδιο «ταφόπλακα» για το Εθνικό Σύστημα Υγείας; Ποια είναι η πορεία του Προσωπικού Γιατρού; Απαντήσεις σε όλα, καθώς και σε όσα προέκυψαν μέσα από τα υπόλοιπα 29 επεισόδια.
3/7/202352 minutes, 54 seconds
Episode Artwork

Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης, ο πρόεδρος του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών μιλάει για τη σεξουαλική υγεία

Πώς επηρέασε τους άνδρες η επέλαση του κορονοϊού; Πώς διαμορφώθηκαν οι σχέσεις πριν, κατά τη διάρκεια και μετά τα lockdowns; Τι κατάλοιπα άφησε η πανδημία; Ποιες είναι οι διαφορές μεταξύ ανδρών και γυναικών στη σεξουαλική διαδικασία; Ποιο είναι το κλειδί για να κρατήσει μια σχέση; Η Ευλαμπία Ρέβη συνομιλεί με τον Κωνσταντίνο Κωνσταντινίδη, χειρουργό ουρολόγο - ανδρολόγο και πρόεδρο του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών, για όλα τα παραπάνω και πολλά περισσότερα και άκρως ενδιαφέροντα. 
2/28/202326 minutes, 52 seconds
Episode Artwork

Θάνος Παράσχος, ο γιατρός με την 30χρονη εμπειρία στην εξωσωματική γονιμοποίηση

Ένα στα είκοσι παιδιά στην Ελλάδα γεννιέται κάθε χρόνο με τεχνητή γονιμοποίηση και ένα στα έξι ζευγάρια παγκοσμίως αντιμετωπίζουν προβλήματα υπογονιμότητας. Ο μαιευτήρας και γυναικολόγος Θάνος Παράσχος, με πάνω από 30 χρόνια εμπειρίας στην εξωσωματική γονιμοποίηση, αναλύει στην Ευλαμπία Ρέβη τις παρούσες μεθόδους υποβοηθούμενης τεκνοποίηση, την αλλαγή του νόμου που αυξάνει το όριο ηλικίας στα 54 έτη και προτείνει τρόπους προκειμένου η πολιτεία να βοηθήσει τα ζευγάρια που προσπαθούν να τεκνοποιήσουν. 
2/21/202329 minutes, 40 seconds
Episode Artwork

Αντώνιος Ντακανάλης, ο καθηγητής Ψυχιατρικής που εξηγεί επιστημονικά τον έρωτα

Τι μας συμβαίνει όταν ερωτευόμαστε; Τελικά, ο έρωτας περνά από την καρδιά ή από τον εγκέφαλο; Αυτά και άλλα πολλά συζητάμε με τον Αντώνιο Κ. Ντακανάλη, καθηγητή και επικεφαλής ερευνητή Ψυχιατρικής και Ψυχοθεραπείας στο Πανεπιστήμιο Μπικόκα του Μιλάνο. Το 2022 κατατάχθηκε ανάμεσα στους 50 καλύτερους επιστήμονες παγκοσμίως στον τομέα της ψυχικής υγείας και με βάση επιστημονικά στοιχεία, μας εξηγεί τι ακριβώς συμβαίνει στον εγκέφαλό μας όταν ερωτευόμαστε ή όταν… νομίζουμε ότι ερωτευόμαστε. 
2/14/202332 minutes, 23 seconds
Episode Artwork

Όλγα Μπαλαούρα & Μιχάλης Νικολάου, στην πρώτη γραμμή του «Αγίου Σάββα»

Το μεγαλύτερο αντικαρκινικό & ογκολογικό νοσοκομείο της Αθήνας «Άγιος Σάββας» αναμένεται σε λίγο καιρό να αποκτήσει πρόγραμμα κατ’ οίκον νοσηλείας. Το «Οίκοθεν», θα εφαρμοστεί πιλοτικά σε περίπου 80 ασθενείς και εν συνεχεία θα επεκταθεί σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας. Σε μία γόνιμη συζήτηση με την διοικήτρια του νοσοκομείου Όλγα Μπαλαούρα και τον επιστημονικό υπεύθυνο του προγράμματος «Οίκοθεν», παθολόγο-ογκολόγο Μιχάλη Νικολάου, αναλύσαμε τον χάρτη του καρκίνου στη χώρα μας και όχι μόνο.     
2/7/202342 minutes, 50 seconds
Episode Artwork

Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης, o άνθρωπος που έφερε την ρομποτική χειρουργική στην Ελλάδα

Είναι ο θεμελιωτής της Λαπαροσκοπικής και Ρομποτικής Χειρουργικής στην Ελλάδα και ένας από τους πλέον πρωτοπόρους στο χώρο διεθνώς. Το 2021 έλαβε παγκόσμια διάκριση ως ο καλύτερος Γενικός Χειρουργός Ρομποτικής Χειρουργικής στον κόσμο και πρόσφατα εξελέγη πρόεδρος της Παγκόσμιας Επιστημονικής Εταιρείας Ρομποτικής Χειρουργικής. Θα φτάσει η ημέρα που τα χειρουργεία θα τα κάνουν ρομπότ; Ο γιατρός Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης είναι κατηγορηματικός και τονίζει ότι «ο άνθρωπος είναι πάνω από όλα».   
1/31/202336 minutes, 46 seconds
Episode Artwork

Νικόλαος Αναστασίου, ο θωρακοχειρουργός που άφησε τη Μεγάλη Βρετανία για την Ελλάδα

Σε ηλικία 36 ετών απέκτησε την πρώτη του διευθυντική θέση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας της Βρετανίας. Οι διακρίσεις συνεχίστηκαν και για τα επόμενα χρόνια με αποκορύφωμα την συνεργασία του με τον καθηγητή Γιακούμπ στο παγκοσμίου φήμης νοσοκομείο Χέρφιλντ. Πλέον ο Νικόλαος Αναστασίου εργάζεται στην Ελλάδα ως Διευθυντής της Θωρακοχειρουργικής Κλινικής στο Γενικό και Ογκολογικό Νοσοκομείο «Άγιοι Ανάργυροι». Η συζήτηση μαζί του είναι ποταμός για όλες τις παθογένειες του συστήματος υγείας της χώρας μας.   
1/24/202327 minutes, 34 seconds
Episode Artwork

Νίκος Καρακούκης, o προϊστάμενος της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Αθηνών μιλάει για όλα

Στα 30 χρόνια της καριέρας του έχουν περάσει από τα χέρια του τα πιο σκληρά εγκλήματα που έχουν απασχολήσει την κοινή γνώμη. Για τον προϊστάμενο της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Αθηνών, Νίκο Καρακούκη, «το πτώμα είναι ο άφωνος μάρτυρας» και ο ιατροδικαστής ο “ανακριτης” του . Γιατί επέλεξε αυτό το επάγγελμα και τι απαντά σε όσους τον κρίνουν για την εμπλοκή του στην υπόθεση Πισπιρίγκου; Επίσης, υπάρχει “κουλτούρα βιασμού” και τι πρέπει να κάνει το θύμα; 
1/17/202332 minutes, 57 seconds
Episode Artwork

Αυξέντιος Καλαγκός, ο καρδιοχειρουργός που έχει σώσει 18.000 φτωχά παιδιά

Πολλοί τον αποκαλούν «γιατρό των φτωχών» και «άγιο χωρίς φωτοστέφανο». Το σίγουρο είναι ότι ο καθηγητής καρδιοχειρουργικής Αυξέντιος Καλαγκός είναι ένας γιατρός που τιμά κάθε μέρα τον όρκο του Ιπποκράτη και παράλληλα ένας ωραίος Έλληνας της διασποράς που μας κάνει υπερήφανους σε όλο τον κόσμο. Εδώ και έναν χρόνο δεν χειρουργεί στην Ελλάδα, καθώς κανένας αρμόδιος δεν ενδιαφέρθηκε να τον ακούσει. Στην Τουρκία, πάλι, ενδιαφέρθηκε προσωπικά ο ίδιος ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
1/10/202328 minutes, 34 seconds
Episode Artwork

Χάρις Καρνέζη, η Δρ. Ψυχολογίας που έφερε στην Ελλάδα το θέατρο για παιδιά με αυτισμό

Τι είναι το CBD; Μην βιαστείτε να απαντήσετε, γιατί σε αυτό το επεισόδιο του Health People θα μάθουμε το CBD... αλλιώς. Η Δρ. Χάρις Καρνέζη έφερε στην Ελλάδα το Γνωσιακό Συμπεριφορικό Δράμα ή εν συντομία CBD, ένα νέο ψυχοπαιδαγωγικό μοντέλο που βοηθά τα παιδιά που βρίσκονται στο φάσμα του αυτισμού και του συνδρόμου Άσπεργκερ να αντιληφθούν τα ταλέντα τους. Μια ενδιαφέρουσα συνέντευξη στην Ευλαμπία Ρέβη αποκαλύπτει γιατί ο αυτισμός δεν πρέπει να μας τρομάζει.
1/3/202332 minutes, 15 seconds
Episode Artwork

Θαλής Παπαγιαννακόπουλος, ένας νέος και βραβευμένος επιστήμονας στη μάχη κατά του καρκίνου

Ο Θαλής Παπαγιαννακόπουλος είναι Αναπληρωτής Καθηγητής και Διευθυντής του Εκπαιδευτικού Προγράμματος Μοριακής Ογκολογίας και Ανοσιολογίας Όγκων στην Ιατρική Σχολή του NYC και η έρευνά του είναι πρωτοποριακή κι ελπιδοφόρα, καθώς έχει συμβάλει στην εφαρμογή καινοτόμων τεχνικών για τη αντιμετώπιση του καρκίνου του πνεύμονα. Σε αυτό το podcast συζητά με την Ευλαμπία Ρέβη σχετικά με τα επόμενα στάδια της έρευνάς του και όλες τις εξελίξεις στην αντιμετώπιση μιας από τις δυσκολότερες μορφές καρκίνου 
12/27/202225 minutes, 21 seconds
Episode Artwork

Ανδρέας Τζάκης, ο καθηγητής Χειρουργικής Μεταμοσχεύσεων με το μεγαλόπνοο σχέδιο

Ο Δρ. Ανδρέας Τζάκης, καθηγητής Χειρουργικής Μεταμοσχεύσεων και τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών, έχει βάλει ως στόχο την βελτίωση των ποσοστών μεταμοσχεύσεων στη χώρα μας. Σε συνεργασία με κορυφαίους Έλληνες επιστήμονες, ευελπιστεί να αλλάξει τα τραγικά στατιστικά που κατατάσσουν τη χώρα μας στις τελευταίες θέσεις στην Ευρώπη. Ένας νεφροπαθής σε αιμοκάθαρση ταλαιπωρείται συνεχώς, κοστίζοντας εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ στο ελληνικό δημόσιο. Υπάρχει τρόπος να αλλάξει αυτό και αν ναι, πόσο απλός είναι; 
12/20/202241 minutes, 36 seconds
Episode Artwork

Αθηνά Βαδαλούκα, η καθηγήτρια Αναισθησιολογίας που τα λέει έξω απ' τα δόντια

Πόσο κρίσιμη είναι η έλλειψη αναισθησιολόγων στη χώρα μας; Η Αθηνά Βαδαλούκα, αναπληρώτρια καθηγήτρια Αναισθησιολογίας, Θεραπείας Πόνου και Παρηγορικής Αγωγής, αναλύει στην Ευλαμπία Ρέβη τους λόγους και παράλληλα εξηγεί πόσο σημαντικά είναι για τους ασθενείς τα Κέντρα Πόνου και Παρηγορικής Φροντίδας, τους λόγους που δεν είναι γνωστά στο ευρύ κοινό και γιατί θεωρεί ότι το νέο νομοσχέδιο για την υγεία μπορεί να είναι η ταφόπλακα του Ε.Σ.Υ.
12/13/202232 minutes, 55 seconds
Episode Artwork

Γιώργος Παυλάκης, o «πολεμιστής» κατά του καρκίνου και του AIDS

Το εμβόλιο κατά του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας γίνεται πλέον και στα αγόρια. Για την καταπολέμηση του ιού HPV, η πρόληψη είναι πολύ σημαντική και για τα δύο φύλα, τονίζει στην Ευλαμπία Ρέβη ο Δρ. Γιώργος Παυλάκης, Διευθυντής του τομέα Ανθρωπίνων Ρετροϊών στο Εθνικό Ινστιτούτο κατά του Καρκίνου των ΗΠΑ. Πού βρίσκεται η έρευνα για τον καρκίνο; Ποια είναι τα ελπιδοφόρα μηνύματα; Πόσο έχει ωφελήσει o κορονοϊός την έρευνα κατά του AIDS;
12/6/202233 minutes, 25 seconds
Episode Artwork

Δημήτρης Αντωνίου, ο διοικητής του νοσοκομείου με τα πιο σύγχρονα χειρουργεία

Το Θριάσιο Γενικό Νοσοκομείο Ελευσίνας είναι από τα «νεαρότερα» σε ηλικία νοσοκομεία της χώρας. Δέχεται ασθενείς απ’ όλη την Ελλάδα και διαθέτει τα πιο σύγχρονα χειρουργεία. Τι σημαίνει να διοικείς μία τόσο σημαντική δομή υγείας; Τι ρόλο έπαιξε η πανδημία; Πόσο ευνοείται το «φακελάκι» με την απόφαση της κυβέρνησης οι ασθενείς να πληρώνουν από την τσέπη τους τα απογευματινά χειρουργεία; Ο Δημήτρης Αντωνίου δίνει τις απαντήσεις στην Ευλαμπία Ρέβη.
11/29/202219 minutes, 58 seconds
Episode Artwork

Πέτρος Λεβούνης, ο Έλληνας πρόεδρος της Αμερικανικής Ψυχιατρικής Εταιρείας

Οι εξαρτήσεις στη σύγχρονη κοινωνία είναι ένα μείζον θέμα και ο κορυφαίος Έλληνας ψυχίατρος, Δρ. Πέτρος Λεβούνης, Πρόεδρος της Αμερικανικής Ψυχιατρικής Εταιρείας, συζητά με την Ευλαμπία Ρέβη για τις τελευταίες μορφές θεραπείας, τι μπορεί να κάνει ο ασθενής, αλλά και τι εργαλεία διαθέτει η οικογένεια ενός ατόμου που δεν θέλει να ζητήσει βοήθεια. Πού βρίσκεται η Ελλάδα στο θέμα αντιμετώπισης των εξαρτήσεων και τι κρύβεται πραγματικά πίσω από τις καταχρήσεις;
11/22/202236 minutes, 54 seconds
Episode Artwork

Αναστασία Κοτανίδου, η γιατρός που έχει αφιερώσει τη ζωή της στην Εντατική

Υπήρξαν VIP ΜΕΘ κατά την διάρκεια της πανδημίας; Γιατί χάσαμε τόσους πολλούς ανθρώπους από τον κορονοϊό; Ποιοι είναι λόγοι πίσω από την μεγάλη θνησιμότητα στα νοσοκομεία της περιφέρειας και πόσο θωρακισμένες είναι οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας στη χώρα μας; Γι’ αυτά και άλλα πολλά συζητούν η Ευλαμπία Ρέβη και η Αναστασία Κοτανίδου, καθηγήτρια Πνευμονολογίας – Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και πρώην πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας.
11/15/202239 minutes, 3 seconds
Episode Artwork

Γιώργος Δημητριάδης, ο καθηγητής που αναλύει τον σακχαρώδη διαβήτη

Ο σακχαρώδης διαβήτης θεωρείται από τους ειδικούς ως μάστιγα της εποχής μας. Οι προβλέψεις για το άμεσο μέλλον είναι δυσοίωνες, καθώς εκτιμάται ότι μέχρι το 2030 ο αριθμός των διαβητικών παγκοσμίως θα φτάσει τα 600 εκατομμύρια. Ο ομότιμος καθηγητής Παθολογίας του ΕΚΠΑ Γιώργος Δημητριάδης εξηγεί στην Ευλαμπία Ρέβη πώς συνδέεται ο διαβήτης με την παχυσαρκία, πόσο σημαντική είναι η φυσική άσκηση και γιατί το 50% περιστατικών αργούν να διαγνωστούν. Υπάρχει λύση; Ναι, η πρόληψη!
11/8/202237 minutes, 30 seconds
Episode Artwork

Στέλιος Κρασανάκης, ο ψυχοθεραπευτής που μιλάει ανοιχτά για όσα θεωρούμε ταμπού

Γιατί η ψυχή νοσεί και τι μπορεί να την γιατρέψει; Γιατί μετά την πανδημία έχουμε έξαρση της βίας και γιατί είναι ακόμα ταμπού να αποκαλύψει κάποιος ότι βλέπει ειδικό για την κατάθλιψη; Σε αυτά τα ερωτήματα και σε πολλά ακόμη απάντησε ο ψυχίατρος, ψυχοθεραπευτής και σκηνοθέτης, Στέλιος Κρασανάκης. Ο ίδιος εξειδικεύεται στην δραματοθεραπεία, μια μορφή ψυχοθεραπείας που κερδίζει συνεχώς έδαφος σε όλο τον κόσμο και δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι γεννήθηκε στην Ελλάδα.
11/1/202234 minutes, 9 seconds
Episode Artwork

Χρήστος Κυρατσούς, o Έλληνας πίσω από τα μονοκλωνικά αντισώματα

Τα μονοκλωνικά αντισώματα τα γνωρίσαμε ως θεραπεία για τον κορονοϊό, ωστόσο ήδη υπάρχουν έρευνες για την θεραπεία με τον ίδιο τρόπο διάφορων μορφών καρκίνου και άνοιας. Ο διακεκριμένος Έλληνας επιστήμονας και αντιπρόεδρος Έρευνας Μολυσματικών Νόσων και Τεχνολογιών Ιικών Φορέων της αμερικανικής εταιρείας Regeneron Χρήστος Κυρατσούς, είναι ο άνθρωπος πίσω από τα μονοκλωνικά αντισώματα, και το φάρμακο κατά του ιού Έμπολα. Τι περιμένει την ανθρωπότητα στο μέλλον; Η απάντησή του θα σας εκπλήξει.
10/24/202227 minutes, 32 seconds
Episode Artwork

Ιωάννα Nίξον, η ογκολόγος που σπάει την προκατάληψη για τον καρκίνο

Τι σημαίνει «εξατομικευμένη θεραπεία» στον καρκίνο; Πόσο έχουν προχωρήσει οι έρευνες; Υπάρχουν αισιόδοξα μηνύματα; Η Δρ. Ιωάννα Νίξον είναι Διευθύντρια Ογκολόγος στο Beatson West of Scotland Cancer Center και μέρος της έρευνάς της επικεντρώνεται στην βελτιστοποίηση των θεραπειών, την κατανόηση των αναγκών των ασθενών, αλλά και στη μείωση των παρενεργειών από την ακτινοθεραπεία. Ο καρκίνος δεν πρέπει να μας φοβίζει, γιατί όπως λέει στην Ευλαμπία Ρέβη: «Υπάρχει ζωή με, και μετά την ασθένεια».
10/17/202231 minutes, 5 seconds
Episode Artwork

Βασίλης Παπαλόης, o καθηγητής που πρωτοστατεί στις μεταμοσχεύσεις

Τι είναι οι «ξενομεταμοσχεύσεις»; Ποια είναι η σημασία τους, αλλά και ποιοι ηθικοί και λοιποί περιορισμοί προκύπτουν όταν χρησιμοποιούμε ζωικά όργανα για να σώσουμε μια ανθρώπινη ζωή; Ποιο είναι το νέο Εθνικό Σχέδιο για τη Δωρεά και Μεταμόσχευση Οργάνων στην Ελλάδα; Ο κορυφαίος διεθνώς Καθηγητή Χειρουργικής Μεταμοσχεύσεων στο Imperial College του Λονδίνου, Βασίλης Παπαλόης, συναντά την Ευλαμπία Ρέβη, και δίνει απαντήσεις σε όλα τα παραπάνω ερωτήματα, καθώς και σε πλήθος άλλων.
10/10/202232 minutes, 9 seconds
Episode Artwork

Χριστόδουλος Στεφανάδης, ο καρδιολόγος με τις περισσότερες ερευνητικές δημοσιεύσεις στον κόσμο

Η καρδιά, σύμφωνα με έρευνες, παράγει τόση ενέργεια κατά τη διάρκεια της ζωής μας που είναι ικανή να μας πάει στο φεγγάρι και να μας γυρίσει στη γη! Η Ευλαμπία Ρέβη συνομιλεί με τον κορυφαίο καθηγητής Καρδιολογίας Χριστόδουλο Στεφανάδη, ο οποίος απαντά σε ερωτήματα σχετικά με την καρδιολογία και την υγεία της καρδιάς, δίνει συμβουλές για το πώς μπορούμε να προλάβουμε το… κακό, και τι σημαίνει για εκείνον η πολιτική και η Ικαρία.
10/4/202231 minutes, 2 seconds
Episode Artwork

Ηλίας Μόσιαλος, ο καθηγητής που δεν «μασάει» τα λόγια του

Eίναι ένας άνθρωπος που δεν μασάει τα λόγια του, συγκρούεται όταν και όποτε χρειαστεί, και αναλαμβάνει πλήρως την ευθύνη για τις θέσεις του. Σε αυτό το επεισόδιο της σειράς podcast «Health People» φιλοξενούμε τον καθηγητή Πολιτικής της Υγείας στο Imperial College και στο LSE, Ηλία Μόσιαλο, o οποίος μίλησε στην Ευλαμπία Ρέβη για τα πάντα: από τον κορονοϊό και τα εμβόλια μέχρι το πώς αισθάνεται ένας επιστήμονας όταν μπλέκει με την πολιτική.
9/26/202235 minutes, 41 seconds
Episode Artwork

Κωνσταντίνος Λυκέτσος, ο ερευνητής που θεωρεί ότι η άνοια είναι η επόμενη πανδημία

Ο πρωτοπόρος Κωνσταντίνος Λυκέτσος, καθηγητής στο πανεπιστήμιο Johns Hopkins στη Βαλτιμόρη, ειδικός στις έρευνες για τη νόσο Αλτσχάιμερ και πρόεδρος της Ελληνικής Πρωτοβουλίας ενάντια στη νόσο Αλτσχάιμερ, συνομιλεί με την Ευλαμπία Ρέβη και απαντάει σε ερωτήματα που θα θέλαμε να του κάνουμε όλοι: Ποια είναι τα πρώτα σημάδια της νόσου; Ποιες είναι οι σύγχρονες μέθοδοι αντιμετώπισης; Μπορεί κάποιος να προλάβει ή να καθυστερήσει την εξέλιξη; Τι κάνω εάν κάποιος δικός μου άνθρωπος νοσεί;
9/19/202232 minutes, 18 seconds
Episode Artwork

Γεωργία Γκιούλα, η μικροβιολόγος που ανίχνευσε τον κορονοϊό στην Ελλάδα

Πώς είναι να βρίσκεις τον ασθενή «μηδέν» ενός πρωτοεμφανιζόμενου ιού στη χώρα σου; Η καθηγήτρια Ιατρικής Μικροβιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΑΠΘ, Γεωργία Γκιούλα, αποκαλύπτει στην Ευλαμπία Ρέβη όλα όσα βίωσε στο εργαστήριο της, όταν μαζί με ακόμη δύο συναδέλφους της ανίχνευσαν το πρώτο κρούσμα κορονοϊού στην Ελλάδα. Μεταξύ άλλων, εξηγεί γιατί η χώρα μας αποτελεί πρότυπο Κέντρο Εκπαίδευσης για τον κορονοϊό σε όλη την Ευρώπη, αλλά και για το πώς φτιάχνονται τα εμβόλια της γρίπης.
9/12/202236 minutes, 59 seconds
Episode Artwork

Κύπρος Νικολαΐδης, ο «πατέρας» της αυχενικής διαφάνειας

Καινοτόμος, ριζοσπαστικός και κορυφαίος στο είδος του, ο Δρ. Κύπρος Νικολαΐδης δηλώνει ότι όσο ζει θα εργάζεται για το καλύτερο και θα βρίσκεται πάντα δίπλα στους ασθενείς του. Είναι ο «πατέρας» της αυχενικής διαφάνειας και ειδικός στην εμβρυϊκή ιατρική και την προγεννητική χειρουργική, ενώ έχει αναπτύξει σειρά από επαναστατικές επεμβατικές θεραπείες. Μας μιλά για την Κύπρο, τις μνήμες από τον ιατρό πατέρα του και πώς η δημιουργία της ίδιας της ζωής, τον οδήγησε στην κορυφή. Το μυστικό του; Παραμένει Άνθρωπος.
9/5/202228 minutes, 22 seconds
Episode Artwork

Γιάννης Μπολέτης, o γιατρός που έφερε τη χιαστί μεταμόσχευση στην Ελλάδα

Πώς αισθάνεσαι ως επιστήμονας όταν σε έναν ασθενή μόλις 25 ετών το μόσχευμα που έλαβε από τη μητέρα του απορρίπτεται και καμία εξέταση δεν διαλευκάνει την αιτία; Ο καθηγητής Νεφρολογίας Γιάννης Μπολέτης, διευθυντής της Νεφρολογικής Κλινικής και της Μονάδας Μεταμοσχεύσεων Νεφρού του Λαϊκού Νοσοκομείου Αθηνών αναλύει τους λόγους που η Ελλάδα βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις στον ευρωπαϊκό χάρτη των μεταμοσχεύσεων και εξηγεί γιατί επέλεξε την συγκεκριμένη ειδικότητα, χαράσσοντας το μέλλον με περισσότερη αισιοδοξία.
8/30/202233 minutes, 44 seconds
Episode Artwork

Γκίκας Μαγιορκίνης, ο επιστήμονας που κυνηγάει τον κορονοϊό

Θα αναλαμβάνατε ποτέ μία θέση που πολλοί θα χαρακτήριζαν ως «καυτή πατάτα»; Ο επίκουρος καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ Γκίκας Μαγιορκίνης το έκανε και έγινε η δημόσια φωνή ενημέρωσης για τον κορονοϊό. Γιατί; Γιατί το το άξιζε και γιατί μπορούσε! Σε ηλικία 34 ετών διακρίθηκε με το βραβείο «Μαρί Κιουρί» ως Υποσχόμενο Ερευνητικό Ταλέντο, λατρεύει το πιάνο, τα μαθηματικά, τους υπολογιστές και φυσικά, την ιατρική και την έρευνα.
8/8/202232 minutes, 24 seconds
Episode Artwork

Ανάργυρος Μαριόλης, ο γιατρός που δεν παίρνει ποτέ ρεπό

Γιατί κάποιος να γίνει ιατρός και ποια είναι η διαδρομή που ακολουθεί για να κερδίσει την πρωτιά στην καρδιά των ασθενών του; Στο πρώτο επεισόδιο του podcast «Health People» γνωρίζουμε καλύτερα τον διευθυντή του Κέντρου Υγείας Αρεόπολης, Ανάργυρο Μαριόλη. Εργάζεται από το 1996 χωρίς ρεπό και αναδείχθηκε ως ο «Καλύτερος Οικογενειακός Γιατρός» στον κόσμο για το 2021. Το μυστικό του; Επέλεξε να ακολουθήσει αυτό το επάγγελμα ως τρόπο ζωής, μακριά από κάθε τίτλο.  
8/1/202222 minutes