Winamp Logo
HBvL Deze Week Cover
HBvL Deze Week Profile

HBvL Deze Week

Dutch, News magazine, 1 season, 36 episodes, 12 hours, 38 minutes
About
Een wekelijkse podcast over de Limburgse actualiteit
Episode Artwork

#33 Het geheim dat al lang geen geheim meer is: wat weten we over kernwapens op Kleine-Brogel

Op het moment dat de spanningen tussen het Westen en Rusland hoog oplopen, houdt de NAVO zijn jaarlijkse oefening voor de inzet van kernwapens vanuit Kleine-Brogel. Maar wat gebeurt er precies tijdens die oefening? En wat weten we eigenlijk over die kernwapens in Europa?
10/20/202230 minutes, 15 seconds
Episode Artwork

#32 Heeft Marc Dutroux iets te maken met de verdwijning van Tanja Groen?

De 18-jarige Nederlandse studente Tanja Groen verdwijnt in de nacht van 31 augustus op 1 september 1993 in de buurt van Maastricht. Ze is nooit meer teruggevonden. Al in 1996 werd serieverkrachter en -moordenaar Marc Dutroux gelinkt aan de zaak, maar dat leverde nooit iets op. Nu komt Dutroux opnieuw in de aandacht van de Nederlandse speurders. Heeft hij iets te maken met de verdwijning van de studente?
10/7/202218 minutes, 55 seconds
Episode Artwork

#31 De crisis in de Vlaamse regering is voorbij, maar hoe groot is de schade?

De crisis in de Vlaamse regering is afgewend, nu minister-president Jan Jambon met drie dagen vertraging dan toch zijn Septemberverklaring heeft afgelegd. Maar fraai was het politieke spel allerminst. En de imagoschade is aanzienlijk. Want de kloof tussen de politiek en de gewone burger, werd nog maar eens pijnlijk duidelijk. Hoe groot is de schade voor de politiek na deze crisis?
9/29/202215 minutes, 57 seconds
Episode Artwork

#30 Is het toeval dat de schandalen altijd in Sint-Truiden naar boven komen?

De vaccinatiesaga - in volle coronacrisis vorig jaar - wist Veerle Heeren nog te overleven, maar intussen zijn we al aan het derde schandaal toe en dat blijkt meteen ook het schandaal te veel. Op vrijdag 16 september zette Heeren een stap opzij als burgemeester van Sint-Truiden. Een week later is er nog geen opvolger, en ook over de kandidaat-burgemeesters valt wel het een en ander te zeggen. Is het toeval dat deze schandalen precies altijd in Sint-Truiden naar boven komen?
9/22/202212 minutes, 42 seconds
Episode Artwork

#29 Onze wielerwatcher: “Meer kans op WK met Evenepoel dan met van Aert”

Remco Evenepoel won zondag de Ronde van Spanje en schreef zo wielergeschiedenis. 44 jaar lang was het wachten op een nieuwe Belg die een grote ronde won. Wij praten erover met onze wielerwatcher Rob Rodiers.
9/12/202215 minutes, 17 seconds
Episode Artwork

#28 Energiespecialist geeft dé ultieme tips: “Lichten uitdoen heeft geen zin, maar dit kan je wél doen”

De prijzen voor gas en elektriciteit bereiken waanzinnige hoogten. En het ziet er niet naar uit dat er meteen beterschap in zicht is. Staan er ons echt nog 5 tot 10 moeilijke winters te wachten zoals premier De Croo zei? En kunnen we iets doen om de schade nu toch wat te beperken? Energiespecialist Dieter Jong geeft uitleg.
9/8/202220 minutes, 30 seconds
Episode Artwork

#27 Onze chef sport over KRC Genk-STVV: “Een West-Vlaming als ref, misschien is dat wel goed?”

Zaterdag wordt in de Cegeka-arena de eerste Limburgse derby van het seizoen gespeeld. Wij vroegen aan onze chef sport Kristof Liberloo wat hij verwacht.
9/1/202215 minutes, 34 seconds
Episode Artwork

#26 Gevangenen zes maanden vroeger vrijlaten tegen overbevolking: goed idee of niet?

De Raad van Europa roept België op om werk te maken van de overbevolking in gevangenissen. België scoort niet goed in de cijfers. Uit een rapport van de Raad uit 2021 bleek dat in de Belgische gevangenissen zo’n 108 gevangen per 100 beschikbare plaatsen gehuisvest worden. Als oplossing stelt minister van Justitie Vincent van Quickenborne voor om gevangen 6 maanden vroeger vrij te laten. In deze aflevering onderzoeken we in hoeverre dit wenselijk is voor de maatschappij en in welke mate dit een duurzame oplossing is.
6/30/202230 minutes
Episode Artwork

#25.2 Iedereen wil uiteraard meer loon, maar wat is het gevaar? Professor Stijn Baert legt uit

Een nationale staking voor meer loon en dus meer koopkracht legde afgelopen maandag delen van het land plat. De staking werd georganiseerd door de christelijke, liberale en socialistische vakbonden. Veel Belgen krijgen het financieel niet meer gebolwerkt en dat kan zo niet langer volgens de bonden. Daarom eisen zij dat er opnieuw onderhandeld wordt over de loonnormwet. Maar wat is dat precies: die loonnormwet? En wat is er mogelijk?
6/24/202219 minutes, 47 seconds
Episode Artwork

#25.1 Waarom zijn er zoveel stakingen op Zaventem? En wat zijn jouw rechten als passagier?

Afgelopen maandag legde het veiligheidspersoneel op het vliegveld Brussels Airport in Zaventem het werk neer. Het beveiligingspersoneel pleitte die dag onder andere voor meer koopkracht en tegen de strenge loonwet, maar ook voor een verbetering van de arbeidsomstandigheden. En daar blijft het niet bij: ook dit weekend wordt er weer gestaakt. Ditmaal door de piloten en het cabinepersoneel van Brussels Airlines. 315 vluchten zijn hierdoor geschrapt, waardoor 40.000 reizigers niet op reis kunnen. In deze aflevering onderzoeken we wat de betogers nu precies eisen en wat jouw rechten zijn als jouw vlucht geannuleerd is.
6/23/202216 minutes, 30 seconds
Episode Artwork

#24 Intermittent fasting is populair, maar wat doet extreem vasten met jouw lichaam?

De zomer staat voor de deur en dat betekent dat veel mensen een aantal kilo’s kwijt proberen te raken. Een van de grootste trends op dieetgebied is het intermittent fasting-dieet. Of ja, een dieet is het niet echt, het is eerder een vorm van vasten, periodiek vasten. Maasmechelaar Brecht Colette viel op die manier 65 kilo af. Maar is het ook een effectieve en gezonde manier om gewicht te verliezen? Wij onderzoeken de voor- en nadelen van intermittent fasting.
6/16/202220 minutes, 17 seconds
Episode Artwork

#23 Waarom koning Filip spijt, maar geen excuses uitte, onze reporter getuigt vanuit Congo

Na drie keer uitstel is het deze week eindelijk zo ver. Voor de eerste keer bezoeken koning Filip en koningin Mathilde Congo. Dat is op zich al historisch, maar nog belangrijker: de koning heeft nu ook mondeling zijn “diepste spijt betuigd” voor het koloniale verleden. Het waren niet de formele excuses waarop de Congolezen misschien hoopten, maar zijn spijtbetuiging ging wel verder dan de brief, die hij in 2020 stuurde aan de Congolese president en die iedereen verraste. Maar waarom biedt de koning toch geen excuses aan?
6/9/202222 minutes, 41 seconds
Episode Artwork

#22 Needle spiking of massahysterie: dit kan je doen als je denkt dat je geprikt bent óf als je in paniek raakt

Dit weekend viert Extrema Outdoor haar tiende verjaardag aan de Houthalense Plas. En hoewel dit een groot feest belooft te worden, hangt er toch een donkere wolk boven het festival. Na de recente ontwikkelingen rond needle spiking zijn Limburgse festivals extra alert. Wat is needle spiking en hoe gaan onze festivals ermee om? Maar ook: welke preventieve maatregelen kan je zelf nemen?
6/2/202224 minutes, 53 seconds
Episode Artwork

#21 Onze journalist fileert beslissing over Spartacus: “Worden we blij gemaakt met dode mus?”

Na 18 jaar is maandag de knoop definitief doorgehakt: er komt geen sneltram tussen Hasselt en Maastricht. In plaats daarvan krijgen we elektrische trambussen. Zo komt er dus ook een einde aan de laatste tramplannen in Limburg. Moeten we daar rouwig om zijn of betekent het toch een vooruitgang in onze mobiliteit?
5/24/202225 minutes, 4 seconds
Episode Artwork

#20 Hij kan 1.500 jobs opleveren in Limburg, maar waarom is die Einstein-telescoop zo belangrijk voor jou?

De strijd om de prestigieuze Einstein-telescoop binnen te halen woedt hevig tussen België, Nederland en Duitsland enerzijds en Italië anderzijds. De telescoop zou mogelijk een plekje krijgen aan de grens van Limburg met Nederlands-Limburg. Maar het gaat niet enkel om het onderzoek naar onze sterrenhemel, in deze aflevering hoor je waarom het zo belangrijk is dat de Einstein-telescoop zijn weg vindt naar Limburg en wat dat allemaal kan betekenen voor onze regio.
5/19/202221 minutes, 44 seconds
Episode Artwork

#19 Last van hooikoorts? Dankzij deze tips kan jij er iets aan doen

Hooikoortspatiënten halen deze dagen beter een extra voorraad zakdoekjes in huis, want sinds maandag 9 mei is het graspollenseizoen officieel van start gegaan. Dat het al dagen droog en warm is, met misschien eens een lokale bui af en toe, helpt ook niet. Maar nog belangrijker: veel mensen met een pollenallergie kunnen bevestigen dat het seizoen veel langer duurt dan een paar jaar geleden. Zit daar de opwarming van de aarde voor iets tussen? En wat kan je doen als jij last hebt van symptomen?
5/12/202220 minutes, 5 seconds
Episode Artwork

#18 Corona is bijna weg, maar voor deze mensen helemaal niet: zo erg is long covid

We hebben deze week een nieuw stapje gezet richting het “normale” reizen zoals we dat kenden voor de coronapandemie. Want Brussels Airlines besliste begin deze week dat we geen mondmasker meer moeten dragen in het vliegtuig. En zo lijkt de epidemie intussen bijna volledig achter ons te liggen. Toch kan niet iedereen zijn oude leven zomaar weer oppikken. Want voor de mensen die long covid hebben, is er veel veranderd. Wij spraken met Marc Timmers, die meer dan twee jaar na zijn besmetting nog altijd veel klachten heeft, en met immunoloog Joeri Aerts.
5/5/202217 minutes, 25 seconds
Episode Artwork

#17.2 Waarom werd Silvio Aquino vermoord? Afrekening, drugsdeal of toch poging tot ontvoering?

Op 27 augustus 2015, nu bijna 7 jaar geleden, werd Maasmechelaar Silvio Aquino met vijf kogels in het hoofd geliquideerd. Volgende week vrijdag, op 6 mei, gaat het proces over die moord van start in het Tongerse hof van assisen. Waarom Silvio Aquino dood moest zal hét onderwerp van het proces worden en ook van deze podcast. En wat heeft Dragisa Hamidovic, de man door wie het assisenproces al een eerste keer werd uitgesteld, eigenlijk allemaal aan de speurders verteld?
4/29/202216 minutes, 25 seconds
Episode Artwork

#17.1 Wie heeft Silvio Aquino vermoord? Alles wat je moet weten over hét proces van het jaar

Het is intussen bijna zeven jaar geleden dat Silvio Aquino met vijf kogels in het hoofd werd geliquideerd. Het proces stond gepland voor september vorig jaar, maar werd door een onverwachte arrestatie uitgesteld. Met zeven maanden vertraging zal volgende week vrijdag, op 6 mei, het proces eindelijk van start gaan. Martino Trotta en nog vier leden van de Bosnische Hamidovic-clan zullen plaatsnemen op de beschuldigdenbank. Maar wie was wie ook alweer? En wat is er 7 jaar geleden precies gebeurd? Alles wat je moet weten voor de start van het proces, hoor je in deze podcast.
4/28/202210 minutes, 14 seconds
Episode Artwork

#16 Record van 19 fietsdoden in Limburg: maar waarom en wat kan jij daar aan doen?

Afgelopen woensdag is er opnieuw een fietser om het leven gekomen in onze provincie. Het is al het zoveelste ongeluk met fietsers op Limburgse wegen, in heel korte tijd. Het is zelfs zo erg gesteld dat Limburg vorig jaar van alle Vlaamse provincies de meeste dodelijke ongevallen had met fietsers. Hoe komt het dat onze provincie blijkbaar zo gevaarlijk is voor zwakke weggebruikers? En wat kunnen we eraan doen?
4/21/202221 minutes, 45 seconds
Episode Artwork

#15.2 Gered door oliesjeiks, maar nooit een succes: waarom Disneyland Parijs een probleempark is

Van de twaalf pretparken die The Walt Disney Company bezit, blijft Disneyland Parijs het probleempretpark. Al sinds de opening op 12 april 1992, nu dertig jaar geleden, vallen de bezoekerscijfers tegen, is er een gebrek aan investeringen en kampt het park met torenhoge verliezen. Disneyland Parijs moest hét succes worden van het bedrijf, maar is uiteindelijk de grootste mislukking geworden. Hoe dat komt, zoeken we uit in deze podcast.
4/15/202220 minutes, 52 seconds
Episode Artwork

#15.1 Disneyland lag ei zo na in... Lommel: hoe Limburg een historische kans miste

Na twee waanzinnig succesvolle parken in Florida (Amerika) en Tokio (Japan) wilde de Walt Disney Company ook een park in Europa openen. Meerdere grote Europese steden, zoals Parijs en Barcelona, stonden op de lijst met kanshebbers. Maar ook onze eigen Lommelse Sahara was één van de potentiële locaties. Waarom vieren we de 30e verjaardag van het park dan toch in Parijs?
4/14/202211 minutes, 41 seconds
Episode Artwork

#14 Zijn Poetins oorlogsmisdaden de voorbode van een Russische nederlaag?

Nu Rusland zich heeft teruggetrokken uit de omgeving van Kiev, wordt duidelijk wat het Russische leger daar heeft aangericht. De gruwel in Boetsja laat niemand onberoerd. De Oekraïense president Zelenski spreekt van een genocide. Een zwaarbeladen woord. Maar is het dat ook? En wat zeggen de oorlogsmisdaden over de situatie op het terrein? Is het de voorbode van een Russische nederlaag of net niet?
4/7/202224 minutes, 59 seconds
Episode Artwork

#13 Onze redacteurs rekenen uit: hoeveel moet je sparen om 11 jaar vroeger met pensioen te gaan?

Iedereen ziet zijn spaargeld verdampen door de historisch hoge inflatie. En net deze week verschijnt er een boek dat mensen wil begeleiden naar financiële onafhankelijkheid en dus zo vroeg mogelijk met pensioen gaan. Kan het lukken om op pakweg je 40ste met pensioen te gaan? En wat moet je daar dan juist voor doen?
3/31/202220 minutes, 54 seconds
Episode Artwork

#12 Van NFT tot metaverse: "Dit is de volgende stap in het internet"

NFT’s - of non-fungible tokens - zijn al een jaar een fenomeen in de cryptowereld. Voor de crypto-leek is het bijna niet te begrijpen, maar mensen die wel vertrouwd zijn met de cryptowereld tellen maar wat graag waanzinnig hoge bedragen neer voor cryptokunst of bijvoorbeeld een digitale afbeelding van een aap. Intussen springen ook andere branches op de trein en is er in Sint-Truiden een game ontwikkeld die met NFT's werkt. Maar wat zijn die NFT's eigenlijk? Koop je gebakken lucht of is het ook echt iets waard? En kan je er ook nuttige functies aan koppelen?
3/24/202228 minutes, 53 seconds
Episode Artwork

#11 Waarom een leefloon voor Oekraïense vluchtelingen het goedkoopste alternatief is

Woensdag werd de 10.000ste Oekraïense vluchteling in ons land geregistreerd. En dat is nog maar een fractie van de kleine 200.000 Oekraïners die straks in België worden verwacht. Al die mensen moeten natuurlijk een dak boven hun hoofd hebben en geld om te leven. Hoe kunnen we hen het best helpen? Met een leefloon of bed-bad-brood? En wat kost dat aan de maatschappij?
3/18/202219 minutes, 10 seconds
Episode Artwork

#10 Zijn we klaar voor de grootste vluchtelingencrisis sinds WO II?

Europa stevent af op de grootste humanitaire catastrofe sinds de Tweede Wereldoorlog, nu er al minstens 2 miljoen Oekraïners hun land ontvlucht zijn. Maar eigenlijk weet niemand hoeveel Oekraïense vluchtelingen we mogen verwachten. Is ons land er klaar voor om die vluchtelingen op te vangen? En hoe lopen intussen de onderhandelingen tussen Rusland en Oekraïne?
3/10/202224 minutes, 27 seconds
Episode Artwork

#9 Hoe kan Poetin deze oorlog winnen? Onze analist: “Risico op guerrilla is groot”

Rusland wordt zwaar getroffen door de sancties die het Westen het land oplegt. De Russische banken zijn ontkoppeld van het internationale betalingssysteem Swift, de waarde van de roebel is in elkaar gestort en aan de bankautomaten staan lange wachtrijen. En dat zijn dan alleen nog maar de economische sancties. Leveren al die sancties ook iets op? Kan het de oorlog beïnvloeden?
3/3/202225 minutes, 55 seconds
Episode Artwork

#8 Hoe ernstig is de nucleaire dreiging? “Duidelijke waarschuwing aan het Westen"

Sinds afgelopen weekend is de nucleaire dreiging groter geworden. De Russische president Vladimir Poetin liet zijn nucleair arsenaal op scherp zetten, als een reactie op de economische maatregelen tegen zijn land en de agressieve communicatie van de NAVO-lidstaten, zoals we hem net hoorden zeggen. Hoe serieus moeten we die dreiging nemen? En hoe moet het Westen daarop reageren?
3/1/202217 minutes, 1 second
Episode Artwork

#7 Waarom Poetin voor de totale oorlog kiest: onze analist legt uit

Alle twijfel van de laatste dagen is weg. Vladimir Poetin kiest voor de openlijke oorlog. Donderdagochtend, rond 4 uur onze tijd, kondigde de president op tv aan dat hij bevel had gegeven voor een militaire operatie in Oekraïne. Andere landen die zich bemoeien met het conflict, zullen met represailles te maken krijgen zoals  “u die nog nooit in uw geschiedenis hebt meegemaakt”.
2/24/202220 minutes, 12 seconds
Episode Artwork

#6 Na de 100 honden in één huis in Lanaken: dit zijn de uitwassen van illegale broodfok

De meest schrijnende leefomstandigheden voor dieren ooit, zo omschreven de interventiediensten de situatie van bijna 100 honden die ze vorige week vrijdag weghaalden bij een koppel in Lanaken. De eigenaars zeggen zelf dat ze gechanteerd werden door broodfokkers. Hebben we hier te maken met een zoveelste uitwas van de broodfokkerij? En hoe kan je zelf vermijden om bij een broodfokker uit te komen?
2/17/202223 minutes
Episode Artwork

#5 PFOS? PFAS? PFBS? Wij beantwoorden alle vragen over de meest besproken afkortingen van het jaar

PFOS en PFAS. Het zijn woorden die we niet meer kunnen wegdenken uit het nieuws. In Limburg lezen en horen we intussen bijna wekelijks dat buurtbewoners geen zelfgeteelde groenten of eieren uit eigen tuin mogen eten. Hoe gevaarlijk zijn die PFAS eigenlijk? En hoe serieus moeten we de waarschuwingen nemen?
2/10/202224 minutes, 20 seconds
Episode Artwork

#4 Mazout, gas, pellets of warmtepomp: dit zijn de winnaars van de energiecrisis

Wekenlang stonden de regeringspartijen lijnrecht tegenover elkaar. Inzet van die verhitte debatten: een oplossing voor de torenhoge energiefactuur. En die oplossing, die is er nu eindelijk, in de vorm van een compromis à la Belge. Voor elk wat wils dus. Wat is er beslist, maar vooral: wat betekent dat voor jouw energiefactuur? En wat kan je zelf doen om die factuur (een beetje) te drukken?
2/3/202224 minutes, 18 seconds
Episode Artwork

#3 Op de rand van oorlog? Rusland, Oekraïne en de gevolgen voor ons

Komt het tot een oorlog in Oekraïne? Dat is de vraag die Europa al weken bezighoudt, nu meer dan 100.000 Russische soldaten klaarstaan aan de Oekraïense grens. Is er nog een uitweg uit deze crisis en wat zijn de gevolgen voor ons in België?
1/27/202228 minutes, 6 seconds
Episode Artwork

#2 De waanzin van de energiefactuur: wat moet je met jouw voorschotten doen?

Je hebt het sowieso al gemerkt: het is crisis op de energiemarkt. De voorschotfacturen schieten de hoogte in en de kans is groot dat dat ook zo is bij de factuur die deze maand waarschijnlijk bij jou in de bus valt. Wat als je die facturen niet wil, of niet kan betalen? En zullen die hoge prijzen ooit weer dalen?
1/20/202229 minutes, 2 seconds
Episode Artwork

#1 Vogelgriep, het andere virus dat in Limburg zit: maar kan je dat ook krijgen?

Sinds vorige week zit de vogelgriep in Limburg. Bij een pluimveehouder in Bocholt moesten maar liefst 6.000 à 7.000 vogels afgemaakt worden nadat het virus er werd ontdekt. Hoewel het de eerste besmetting van het virus in Limburg is, raast de vogelgriep al veel langer door Europa. Kan de vogelgriep kwaad voor de mens en moeten we ons er meer zorgen over beginnen maken?
1/13/202220 minutes, 5 seconds