Winamp Logo
Glasom mladih Cover
Glasom mladih Profile

Glasom mladih

Serbian, Cultural, 1 season, 186 episodes, 3 days, 22 hours, 9 minutes
About
U "Glasom mladih" razgovaramo sa mladima u regiji, njihovim željama, težnjama i problemima.
Episode Artwork

Koliko razumemo generaciju Z?

Krindž, goustovanje, mud, bumer – ovo su samo neke od reči koje koristi Generacija Z, odnosno mladi rođeni između 1997. i 2012. godine. Ovaj sleng nije jedino što razlikuje ovu generaciju od ostalih. Šta je to drugačije, kako mlađe generacije gledaju na svet i globalne probleme, koliko im je možda razvijenije kritičko mišljenje i da li je njihov žargon samo logičan sledeći korak u razvoju jezika, slušajte u podkastu Glasom mladih u kojem Iva Gajić razgovara sa Milanom Inićem youtuberom poznatim i kao Jaserštajn.
5/11/202434 minutes, 26 seconds
Episode Artwork

'Pet minuta je dovoljno da vidite da li vam neko odgovara ili ne'

Ukoliko vas upoznavanje novih osoba preko društvenih mreža umara i čini nesigurnim, Ivana Radić i Azra Halilović u Sarajevu nude upoznavanje "na stari način". Već nekoliko mjeseci ove djevojke organizuju takozvane mingling događaje na kojima zainteresovani mogu upoznati partnere ili steći nove prijatelje. Kako sve to funkcioniše za Glasom mladih je saznala Kristina Gadže.
5/4/202430 minutes
Episode Artwork

'Bosna kao presuda' u pjesmama Nikole Lere

Kako je biti glas svoje generacije? Šta dobijaš, a šta gubiš kada napustiš svoju zemlju? Šta Zapad čini Zapadom, a Bosnu Bosnom? U Glasom mladih Aidi Đugum se pridružio Nikola Lero, pjesnik, ambasador mira UNESCO-a u BiH i uposlenik na Univerzitetu Šefild u Velikoj Britaniji. "Nisam počeo da pišem da drugima ukažem, nego da sebi priznam gdje živim, zato mislim da moja poezija rezonuje sa mojom generacijom," kaže u podcastu Lero. Kako je pisati poeziju danas i šta definiše ovog mladog autora slušajte u Glasom mladih.
4/27/202439 minutes
Episode Artwork

Arhiva života pod opsadom 30 godina poslije povezuje ljude

Zaboravljeni negativ i nada da negdje neko na svijetu ima fotografiju. Tako je počelo. Potragom za fotografijom na kojoj su stariji brat i on. Djeca u opkoljenom gradu. A prerastao je projekat "Sniper Alley Photo" koji je postao značajna platforma za očuvanje istine. Njegovo ime je Džemil Hodžić, idejni tvorac i rizničar koji povezuje fotografe i djecu ratnog Sarajeva. Za njega je na početku to bio dug prema bratu Amelu, jednom od 1.601 ubijenog djeteta opsade Sarajeva. Džemilov brat ubijen je 3. maja 1995. godine snajperskim hicem sa jednog sarajevskog brda. Imao je 16 godina. Išao je u drugi razred umjetničke škole. A ratni fotograf iz Washingtona Thomas Hurst na tavanu će pronaći negativ star 30 godina na kojem je bila i slika Džemila sa bratom Amelom. Kako je rat gledati očima djeteta? Kako se boriti protiv zaborava? Jesu li fotografije, kao materijalno opipiljive uspomene, neophodne da bi se sjećanje očuvalo? Slušajte u Glasom mladih.
4/6/202436 minutes, 50 seconds
Episode Artwork

Ako mladi ne rade na pomirenju, ko će?

Kako do pomirenja na Zapadnom Balkanu? Da li će u tome pomoći vlasti u državama, školstvo kroz učenje o kulturi sjećanja ili povezivanje mladih? U potrazi za odgovorima Ivi Gajić su se pridružili Amar Buljubašić, Milena Petrović i Albana Bucaliu koji su učestvovali u projektu Regionalno partnerstvo mladih sa još 60 učesnika iz Bosne i Hercegovine, Srbije i sa Kosova.
3/30/202431 minutes, 33 seconds
Episode Artwork

Forum mladih pisaca okuplja mlade i već afirmisane književnike iz Crne Gore

Pisanje je, baš kao i čitanje, usamljenički posao. No je li to uvijek baš tako? Na primjeru Foruma mladih pisaca iz Crne Gore možemo vidjeti šta se dešava kada se različiti glasovi na književnoj sceni udruže, sarađuju i na kraju postanu prepoznatljivi kao novi talas crnogorske književnosti. Gošće podkasta "Glasom mladih" su koordinatorka Foruma Valentina Knežević i dvije mlade i već afirmisane pjesnikinje Barbara Delać i Marija Ivanović.
3/23/202430 minutes
Episode Artwork

'Ako sada nije vrijeme za socijalno angažirane filmove, ne znam kad će biti'

Kakav je osjećaj imati film objavljen na jednoj od najpopularnijih streaming platformi na svijetu? Koliko je teško raditi društveno angažovane filmove i šta mladi mogu naučiti iz njih? Slušajte u Glasom mladih u kojem razgovaramo sa Kenanom Musićem, redateljem kratkog filma 'Jan' i Maksimom Jovanovićem, glavnim glumcem.
3/16/202429 minutes, 59 seconds
Episode Artwork

'Nemojte nam oduzimati priliku da budemo deo nečega'

Šta vam prvo padne na pamet kada pomislite na 8. mart? Ruže ili ženska prava? Koliko je i da li je poboljšan položaj žena u Srbiji i regionu a na čemu posebno treba raditi? Kako Dan žena vidi Branislava Antović Aleksić, novinarka, osnivačica i urednica BDW magazina, kreatorka digitalnog sadržaja i aktivistkinja, slušajte u podkastu Glasom mladih.
3/8/202433 minutes, 24 seconds
Episode Artwork

'O financijskoj pismenosti se priča tek kada nemamo novca da platimo račun'

U Glasom mladih Kristina Gadže razgovara sa Aleksandrom Vukovićem, apsolventom drugog ciklusa studija, odsjeka Menadžment na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu. Aleksandar iz perspektive mlade osobe objašnjava što znači štednja i kako bi trebali na nju gledati.
2/19/202430 minutes
Episode Artwork

Marijeta Mojašević želi da mladi čuju drugačiju priču

Kako prosječni građanin Crne Gore gleda na invaliditet? Da li osobe sa poteškoćama posmatraju kroz percepciju "milosrđa" ili im otvaraju prostor da budu aktivan dio društva? Odgovore na ova pitanja ima Marijeta Mojašević, aktivistkinja za prava osoba sa invaliditetom koju je britanski BBC uvrstio na listu 100 najuticajnijih žena u svijetu.
2/3/202430 minutes
Episode Artwork

Korejski pop za početnike

Nazivaju ga Hallyu, odnosno korejski val. Radi se o ideji prema kojoj je južnokorejska kultura danas jedan od pokretača globalne kulture, a u njenom srcu je korejska pop muzika. Koliko je ovaj pravac popularan i na prostoru Zapadnog Balkana govori to da u Srbiji postoji prodavnica sa k-pop proizvodima, a u Hrvatskoj se organizuju brojni događaji sa fokusom na korejsku kulturu. Šta mlade privlači ovoj muzici daleke Azije i šta mogu naučiti od nje slušajte u Glasom mladih.
1/27/202430 minutes
Episode Artwork

Bosanka koja je sa timom otkrila tajne Mona Lise

Kako kroz boje i hemijske analize možemo istraživati prošlost? Kako su umjetnost i prirodne nauke povezane? Odgovore zna Ida Fazlić, naučnica i umjetnica iz Brčkog koja je imala priliku da istražuje tajnu najpoznatije slike na svijetu, Mona Lise.
12/30/202339 minutes, 32 seconds
Episode Artwork

'Mlade odgajamo za buduće ratove'

Kakvim vrijednostima se trebaju voditi mladi? U Glasom mladih Kristini Gadže se pridružio fra Antonio Baketarić, student historije i geografije koji organizuje studentske tribine Franjevačkog samostana u Sarajevu. "Mladi ne trebaju biti isključivi jedni prema drugima“, kaže i dodaje da trebaju voljeti drugo i drugačije.
12/23/202326 minutes, 41 seconds
Episode Artwork

Svi identiteti Ane Miloš

Kako birate knjige koje čitate? Da li vam je važno ko ih je napisao? A ako bi taj neko ko je pisao, to radio pod pseudonimom? I to muškarac, pod ženskim imenom? Jedan takav slučaj desio se u Srbiji. Ali, da li je sve onako kako izgleda? U Glasom mladih Miljana Miletić 'otkriva sve identitete Ane Miloš' u razgovoru sa piscem Milošem K. Ilićem.
12/16/202329 minutes, 59 seconds
Episode Artwork

'Dobar glas o Romima se slabo čuje'

Znamo li kakvo je stanje manjina u BiH? Kako žive mladi Romi i s kojim problemima se suočavaju? U Glasom mladih o tome govori Emin Fafulić iz Kaknja u BiH. Osim što je nedavno diplomirao pravo, Emin je i član Vijeća nacionalnih manjina Federacije BiH i član Upravnog odbora Centra za podršku Roma "Romalen" Kakanj. O tome, ali o stanju prava nacionalnih manjina slušajte u Glasom mladih.
12/9/202329 minutes, 36 seconds
Episode Artwork

'Niko petak veče ne provodi slušajući o fizici ako to ne voli'

Možete li zamisliti da na naučno predavanje petkom navečer umjesto očekivanih dvadesetak mladih, dođe njih 300? Tome se nije nadao ni Andrej Madunić čije nedavno osnovano naučno društvo "Vladimir Prelog" u Sarajevu organizuje masterclass iz fizike. Koliko je nauka privlačna mladima, a koliko institucijama u BiH? Mogu li fizika i matematika postati popularni kao što je recimo IT? Saznajte u Glasom mladih kroz koji nas vodi Kristina Gadže.
12/2/202333 minutes, 15 seconds
Episode Artwork

Igre i kvizovi kao 'izgovor' za socijalizaciju

Društvene igre i pab kvizove spaja jedno – žeđ za socijalizacijom i druženjem. A ona se, posebno tokom zimskih dana, može "gasiti" na sve više lokacija, ne samo u Beogradu, nego i širom Srbije, kao i u regionu. U čemu je draž i koji su benefiti igranja društvenih igara? I da li su pab kvizovi više od zabave? Slušajte u novoj epizodi podkasta Glasom mladih.
11/25/202330 minutes
Episode Artwork

'Ja gotovo ne znam LGBTIQ osobu koja hoće da ostane u Srbiji'

Kako danas žive trans osobe u Srbiji, a kako je to izgledalo nekoliko decenija ranije? Da li su sigurne i da li se osećaju prihvaćeno u društvu? O tome u podkastu Glasom mladih govori Agata Milan Đurić, aktivistkinja iz Beograda, koja godinama radi u LGBTI i mirovnim organizacijama.
11/18/202341 minutes, 30 seconds
Episode Artwork

'Ovdje se još uvijek historija živi, a ne proučava'

Kakav je historijiski kontekst aktuelnih dešavanja u Bosni i Hercegovini, regionu i svijetu? Koliko je historija zaista učiteljica života? Ponavlja li se zato što su ljudi generalno loši đaci? U ovoj epizodi Glasom mladih Aida Đugum nas vodi na čas historije sa Dženanom Dautovićem, historičarem i koautorom nekoliko knjiga i desetina radova o srednjovjekovnoj Bosni.
11/4/202337 minutes
Episode Artwork

'Političke stranke i roditelji tupe kritičku oštricu mladih u BiH'

Koliko mladi koriste inostranstvo kako bi proširili vidike i obrazovanje? Kroz ovu epizodu Glasom mladih vode vas Mahir Sijamija i njegov sagovornik Samir Beharić iz Jajca koji je studirao na sedam svjetskih univerziteta i čiji je aktivizam za ljudska prava prepoznat na međunarodnom nivou. Ostanite uz nas i saznajte kako studirati vani, ali i kako je raditi u američkom Kongresu i Evropskom parlamentu.
10/21/202341 minutes, 10 seconds
Episode Artwork

'Želim stvoriti slobodni prostor gdje ljudi mogu biti šta žele'

Kako muzika utiče na emocije? Kako je psihoterapija povezana s DJ-ingom? Šta je potrebno da hobi preraste u profesiju? Saznaćete u ovoj epizodi Glasom mladih od Azre Mehmedović, studentice psihologije i aktivistice u mreži mladih za Evropu i Centralnu Aziju i DJ Razijan koja iza sebe ima 300 nastupa u tri godine.
10/14/202339 minutes, 30 seconds
Episode Artwork

Koliko su mladi u Srbiji spremni za veštačku inteligenciju?

Kako mladi u Srbiji vide razvoj veštačke inteligencije? Da li su zainteresovani ili ih uopšte ne zanima? Da li ih to plaši ili će prilike koje obuhvataju veštačku inteligenciju rado prihvatiti? O ovome je u Glasom mladih govorio Savo Ičagić, istraživač-pripravnik u Institutu za veštačku inteligenciju Srbije, koji se već bavi primenom veštačke inteligencije u svom poslu.
10/7/202330 minutes, 18 seconds
Episode Artwork

'Klimatska kriza ne bira nacionalnost i spol'

Kako se možemo aktivno uključiti u borbu protiv klimatskih promjena? Koliko su mladi angažirani u ovom procesu? U traganju za ovim odgovorima Mahiru Sijamiji se pridružila Layla Jusko, istraživačica i studentica iz Sarajeva koja se bavi temama klimatskih promjena i klimatskih akcija. Saznajte i kako će ekstremni vremenski uvjeti, poplave, suše i porast razine mora utjecati na naše zajednice i našu budućnost?
9/30/202330 minutes
Episode Artwork

'Ne bildaj ego za volanom'

U saobraćajnim nesrećama na putevima u BiH godišnje pogine skoro 80 posto više ljudi od prosjeka zabilježenog u zemljama Evropske unije. U podcastu Glasom mladih ispitujemo koliko se poštuju pravila u saobraćaju? Kakva je saobraćajna kultura? Šta treba mijenjati - mentalitet ili zakone?
9/16/202332 minutes
Episode Artwork

'Na ženskoj utakmici ćeš naći ono što krasi nogomet'

Kako se boriti protiv predrasuda i postati jedna od najboljih nogometašica u BiH i regiji? Koliko treba odricanja? Kako je igrati za najbolje u BiH, zatim biti najbolja igračica u Hrvatskoj, a potom postati pojačanje za turski Trabzonspor. U ovoj epizodi Glasom mladih Mahir Sijamija vas vodi kroz inspirativnu priču nogometašice Aide Hadžić. Razgovaraju o igri, podjelama u nogometu, Svjetskom prvenstvu, ali i posljednjem slučaju seksualnog uznemiravanja španske igračice, kao i reakcijama i potezima koje je izazvalo.
9/9/202331 minutes, 17 seconds
Episode Artwork

Lana Nikolić daje glas manje vidljivim ljudima

Koliko je društvo na Zapadnom Balkanu skrojeno tako da u njega mogu da se uklope ljudi koji imaju bilo kakvu različitost? Gde je glas ljudi iz osetljivih društvenih grupa? Kako se definiše uspeh i da li se percepcija uspeha menja vremenom i saznanjima? Ova pitanja Miljana Miletić je otvorila u prvoj epizodi nove sezone podcasta Glasom mladih sa Lanom Nikolić, radijskom voditeljicom i aktivisticom.
9/2/202340 minutes, 15 seconds
Episode Artwork

'AI druže moj'

Veliki broj umjetnika koji su se udaljili od ručne proizvodnje sada koristi umjetnu inteligenciju u procesu svog rada. Od aplikacija za kompoziciju i platformi za mastering do alata za identifikaciju pjesama, pravljenje fotografija i omota albuma. Dok zabrinutost i dalje postoji, umjetnost potpomognuta sa AI sve je prisutnija. Da li je umjetna inteligencija postala poželjan saradnik u umjetničkom stvaralaštvu? Saznajte u Glasom mladih.
7/29/202330 minutes
Episode Artwork

Sa fićom se može svugdje

Kako je fića, koja je nastala negdje u Jugoslaviji, a kupljena u Goraždu, mogla prevaliti toliki put skoro 50 godina od njenog nastanka? U epizodi Glasom mladih putujemo sa 'Fića Crew' i Amarom Ćamom, koji je sa zelenim fićom posjetio brojne zemlje u Evropi, ali i Africi. Kako je putovati u autu starom nekoliko decenija?
7/22/202330 minutes
Episode Artwork

Da li je Exit pristupačan mladima?

Sezona festivala uveliko traje. U Srbiji su već održani Arsenal fest u Kragujevcu i Beer fest u Beogradu. I najpopularnijii novosadski festival Exit završen je 9. jula, nakon čega su organizatori saopštili da je ovu manifestaciju za četiri dana posetilo više od 200.000 ljudi iz 120 zemalja sveta. U novoj epizodi podkasta razgovarali smo sa mladima i pokušali da saznamo šta oni misle - koliko je ovaj festival pristupačan.
7/15/202330 minutes, 58 seconds
Episode Artwork

Sudska medicina nije CSI, kaže najbolja mlada naučnica u Evropi

Kako je biti mlada naučnica u Bosni i Hercegovini? Da li je sudska medicina onakva kakvu vidimo u filmovima, kada detektiv dođe do vještaka, a on mu ispriča slijed događaja kako se ubistvo dogodilo? Slušajte u podcastu Glasom mladih sa Eminom Dervišević, doktoricom medicinskih nauka koju je komisija za priznanja EU nagradila evropskom nagradom iz oblasti sudske medicine. Kroz podcast nas vodi Mahir Sijamija i dok tragamo za odgovorom kako je to biti najbolja mlada naučnica u Evropi?
7/12/202330 minutes
Episode Artwork

Stand up nastup Ivane Vojinović: 'Šta je čovjek ako nije influenser?'

U jednoj sedmici u martu 2020. godine glumica iz Bosne i Hercegovine Ivana Vojinović, zajedno sa Admirom Cvrčaninom, završila je tekst za stand up nastup pod nazivom Influenserka. No, za njegovo izvođenje čekala je tri godine, tačnije do aprila 2023. kada je Influenserku izvela pred sarajevskom publikom. Koliko je teško nasmijati publiku, da li su se našli uvrijeđenima ili su joj bili ‘partneri’ tokom nastupa? Šta se sve može reći smjehom? Saznajte u podcastu Glasom mladih.
7/1/202336 minutes, 23 seconds
Episode Artwork

Od ratnog Mostara do Lige prvaka

Mlada novinarka Azra Isić, porijeklom iz Mostara, u godinu dana rada uspjela je da izvještava sa najvećih sportskih događaja poput Svjetskog nogometnog prvenstva u Kataru i Lige prvaka u Istanbulu. Kakav je osjećaj kada se nađete u istoj prostoriji sa svim sportistima kojima ste se divili tokom odrastanja? Raditi najveće sportske događaje? Kakvu poruku ima za mlade koji tek kreću u odabir karijere? Kako preći put od ratnog Mostara do Lige prvaka?
6/24/202330 minutes
Episode Artwork

Osnivači muzičkog festivala: 'Sarajevo je bilo na crnoj listi'

Renad Čelik i Bojan Jović su 2019. godine shvatili da Sarajevo nema muzički festival, a ima kritične mase koja bi ga podržala. I uz pomoć prijatelja, poznanika, entuzijasta pokrenuli su Garden of Dreams koji je ove godine na trećem izdanju ugostio neke od svjetskih muzičkih zvijezda, uključujući Tom Odella. Kako je sanjati o osnivanju muzičkog festivala i šta kada se ti snovi ostvare?
6/17/202330 minutes, 15 seconds
Episode Artwork

Za Bojanu Vunturišević borba za ljudska prava je deo vaspitanja

Pisanje pesama za umetnice širom regiona, ali i za pozorišne predstave, decu i sebe, samo su neke od stvari koje su deo karijere pevačice Bojane Vunturišević. Osim na nastupima moguće ju je videti i na protestima u Beogradu – protiv nasilja, femicida, za podršku žena i ljudskih prava uopšte. U Glasom mladih sa Bojanom razgovaramo o aktivizmu, borbi za ljudska prava kao i dečijem horu kojeg vodi i muzici koju piše.
6/10/202331 minutes, 17 seconds
Episode Artwork

Znamo li šta nas usrećuje?

Jesu li djeca i mladi pod pritiskom, imaju li vremena za igru? Da li ikada pitamo mlade šta je to šta oni žele od života ili samo očekujemo od njih da ispunjavaju ono što mi želimo od njih? U potrazi za odgovorima Aidi Đugum se pridružila psihoterapeutkinja i književnica Vahida Djedović. Podcast o mentalnom zdravlju, izgradnji zdrave omladine, okruženja i društva.
6/3/202337 minutes
Episode Artwork

Informatičar u kuharskoj kecelji

Kako je informatičar postao kuhar kojeg na TikToku ga prati 219.000 ljudi, na Instagramu 133.000? Njegovo ime je Neno Svjetlanović, poznatiji pod internet pseudonimom Neno Cooks Balkan. U opisu profila mu stoji da je "samoprozvani pro kuhar", koji uživa veliku popularnost u kompletnoj regiji. Kako je došao na ideju da otvori svoj kanal i koje to jelo uvijek “dobro prođe”. Saznajte u Glasom mladih.
5/20/202330 minutes
Episode Artwork

'Svi ustaju na Ex-Yu rock'

Koliko se danas cijeni rock muzika bivše Jugoslavije? Šta mladi danas slušaju i imaju li prilike za rock stvaralaštvo? Da ova muzika i dalje živi potvrđuje oaza starog R'n'R, smještena u sarajevskom Domu mladih.  
5/13/202330 minutes
Episode Artwork

'Moraš da radiš od osam do osam da bi uspio'

U kakvim uslovima rade bosanskohercegovački umjetnici? Da li su predani rad i trud ključ uspjeha i u BiH? Zašto je bitno prkositi tradicionalnim rodnim ulogama u društvu i svojim djelima suprostavljati se praksi koja ženu drži po strani? U Glasom mladih Aidi Đugum se u potrazi za odgovorima pridružila mlada akademska kiparica, slikarka Hanna Dujmović.
5/6/202332 minutes
Episode Artwork

Alisa Čajić: Sama sam sebi stvorila osjećaj 'nema izgovora'

Kako je biti sam sebi šef? Raditi sa prijateljima? Kakve su to kafanske priče o glumcima i kako pokrenuti kreativni studio za promociju umjetnosti? O ovim ali i drugim temama Adnan Čomor je razgovarao sa sarajevskom glumicom Alisom Čajić.
4/22/202330 minutes, 1 second
Episode Artwork

Ilda Humić: 'Ako nestane interneta, idem da šijem'

Jeste li se pitali kako izgleda jedan dan influensera? Koliko se svakodnevnica razlikuje od onoga šta vidimo na društvenim mrežama? Kako je kada te na društvenim mrežama prati 250.000 ljudi, a dolaziš iz sredine koja broji nekoliko desetina hiljada? U potrazi za odgovorima Mahir Sijamija razgovarao je sa bosanskohercegovačkom influencericom Ildom Humić.
4/15/202339 minutes, 10 seconds
Episode Artwork

Sindrom varalice: Imate li ga?

Osećate li nekada nelagodu zbog svog uspeha i mislite da možda niste baš tako dobri? Da se nalazite u poziciji koju mislite da niste zaslužili i da vam se posrećilo? Niste sami. Takozvani 'imposter' sindrom imaju mnogi, pa čak i Daniel Kwan, režiser Oskarom nagrađenog filma "Everything, Everywhere, All at Once." Šta je on i zbog čega ga imamo? Kako imposter sindrom utiče na naše samopouzdanje i zbog čega ga najviše imaju žene? U Glasom mladih Miljana Miletić o imposter sindromu priča sa Angelinom Popović, sociološkinjom, poznatom po svom Instagram profilu Svilene bube.
4/8/202330 minutes
Episode Artwork

Grad bez pozorišta, kina i bazena

Kako je živjeti u gradu bez kina, pozorišta ili bazena? Kako se nositi sa nagomilanim idejama, a ne uspjeti ih realizovati jer nemate ni mjesta ni prostora, a ni podršku za to? U Glasom mladih vodimo vas kroz Goražde i mlade ljude koji iz prve ruke znaju kako je živjetu u gradu s deficitom kulture, ali i sa mladima koji rade na tome da nadomjeste nedostatke.
3/25/202330 minutes
Episode Artwork

Stoper bez granica

Putovati više od mjesec dana kroz Maroko, a ne platiti smještaj, hranu, ni prevoz niti jednu noć? Zvuči vam nemoguće? To se upravo dogodilo gostu Mahira Sijamije u podcastu Glasom mladih. Alen Duspara iz BiH, proputovao je više od 50 zemalja, živio u Vijetnamu, Novom Zelandu, Engleskoj, stopirao po Iraku. Ako vas zanima kako i vi možete uraditi isto poslušajte ovaj podcast.
3/18/202330 minutes
Episode Artwork

Memorijska kartica na koži

Da li su tetovaže i dalje predmet osude okoline? Šta nam odluke o tome šta stavljamo na tijelo govore o nama i koliko su tetovirači i psiholozi i prijatelji ljudima koje tetoviraju, a ne samo umjetnici? Sve ovo saznajte u podcastu Glasom mladih sa Adnanom Čomorom i njegovim gostom Jasminom Šehovićem Šeksom.
3/11/202336 minutes, 7 seconds
Episode Artwork

'Ne da ti sredina da postaneš kreten'

Adis Kutkut, poznatiji kao Billain, je umjetnik iz Sarajeva koji se može pohvaliti činjenicom da je u inostranstvu mnogo poznatiji nego u gradu u kojem živi. U Glasom mladih sa Adnanom Čomorom slušajte kako zvuči i izgleda 23. stoljeće, te zbog čega Billain kaže da mu sredina iz koje dolazi dobro dođe za “reality check.”
2/26/202338 minutes, 21 seconds
Episode Artwork

Second hand - trend ili održiva moda?

Svake sekunde na deponiji završi kamion garderobe. Svaki bačeni komad odeće, utiče i na životnu sredinu, a kada uzmemo u obzir koliko se baci, logično je pitanje: kako tome stati na put? Može li moda da bude održiva? Ili u najmanju ruku – održivija? Da li odgovor na smanjenje tekstilnog otpada možda donekle leži u radnjama polovne odeće? Saznajte u Glasom mladih.
2/11/202329 minutes, 59 seconds
Episode Artwork

Ko 'daje krila' Bosni i Hercegovini?

Od Red Bull Cliff Divinga u Mostaru, slobodnog trčanja preko historijskih sarajevskih krovova, skijanja preko Studenog potoka u Umoljanima, Red Bull Dajak u Banjaluci. Jadran Crnogorac i kompletan tim ljudi koji rade na ovim projektima imaju jasne ciljeve: oplemeniti lokalnu zajednicu, razviti gradove, turizam i usaditi entuzijazam kod ljudi. Samo u Glasom mladih slušajte razgovor sa Jadranom Crnogorcem i saznajte kakav je odjek ovih događaja u svijetu, šta su im rekle kolege iz Kopenhagena, ali i koliko su uticali na sredine širom BiH.
2/4/202340 minutes, 17 seconds
Episode Artwork

Nesebična umjetnost Selme Selman

Kako je sa 17 godina prodati sliku za 20 eura, a sa 29 za 20.000 eura? Živjeti između New Yorka, Bihaća, Amsterdama, odrasti u romskom naselju i stipendijama i uzorom podsticati djevojčice da idu u školu. Vizalna umjetnica Selma Selman zna kako. Slušajte u Glasom mladih.
1/28/202330 minutes
Episode Artwork

'Naše zajedničke ratne traume'

Koliko je važno da se učenjem očuvaju sjećanja i na ona najteža, najstrašnija ratna vremena te da se izvuče pouka da se rat nikada nikome ne ponovi? Jesu li traume za djecu u ratu univerzalne, desile se sada, prije 30 ili prije 70 godina, u Ukrajini, BiH ili Japanu? O tome u Glasom mladih razgovaraju Aida Đugum i Jasminko Halilović osnivač i direktor Muzeja ratnog djetinstva.
12/31/202230 minutes
Episode Artwork

Sarajevski rezač magle

Kako se mogu koristiti moderne tehnologije za rješavanje ekoloških problema? Student mašinstva u Sarajevu Damir Hanić ima ideju kako da se riješi smog i magla u glavnom gradu Bosne i Hercegovine. A njegova ideja zahtjeva dvije pomislit ćete nespojive stvari: dron i tjesteninu.
12/24/202230 minutes
Episode Artwork

'Otišao sam da me ne bi ubili talibani'

Šest kampova, dve sigurne kuće i ulica. Toliko je smještaja promijenio Džanatula Momand koji je sa 15 godina u Srbiju stigao iz Pakistana. U Beogradu je završio srednju školu, a danas volontira u organizaciji koja pomaže migrantima. Nakon bjega iz svoje zemlje zbog talibana, teškog migrantskog puta, u Glasom mladih poslušate čemu se danas nada Džanatula.
12/17/202230 minutes
Episode Artwork

Svi Kontrini identiteti

“Nikada nisi dovoljno dobar pravnik jer si reper, niti si dovoljno dobar reper jer si pravnik”, kaže za Glasom mladih muzičar Zlatan Hajlovac, Kontra. Reper, pravnik, DJ. Koliko se teško prebacivati iz uloge u ulogu? Podcast o predanosti, ljubavi prema onome što se radi i ostavljanju traga.
12/10/202230 minutes
Episode Artwork

'Ja sam građanka svijeta'

Šta je potrebno za uspjeh - telenat, upornost i rad, šarm? Koji je to tajni sastojak zbog kojeg nađeš put do ostvarenja svojih snova? Na sve ovo odgovore će nam dati mlada bh. glumica Helena Vuković. Sa 27 godina već je glumila u filmu proslavljenog oskarovca, otvorila međunarodni fimski festival i predaje glumu. U Glasom mladih poslušajte kako izgleda kada profesija pronađe tebe?
12/3/202230 minutes
Episode Artwork

Za koga se igra Svjetsko prvenstvo u fudbalu?

Koliko će Svjetsko prvenstvo fudbala u Kataru biti drugačije od ranijih takmičenja? Zbog čega će ovaj Mundijal biti najkarakterističniji do sada? Od kodeksa ponašanja koji vrijedi za sve, do brojnih zabrana i 'gledanja kroz prste', Katar će imati sve. U Glasom mladih o tome, ali i o fudbalu kao osnovnoj komponenti, razgovaraju Adnan Čomor i sportski novinar Saša Ibrulj.
11/19/202230 minutes
Episode Artwork

'To je nama u genima'

Jeste li se ikada pitali zbog čega neko ima plave oči? Da li osim izgleda naših roditelja nosimo i njihove bolesti? Hoće li u budućnosti postojati superljudi? Pogađate, na sva ova pitanja odgovore daje nauka o genima. A u Glasom mladih na ova i mnoga druga pitanja o genetici odgovara Anela Zorlak, osnivačica prvog genetičkog savjetovališta u Bosni i Hercegovini.
11/12/202236 minutes, 28 seconds
Episode Artwork

Živjeti od kreativnosti u BiH

Koliko slobode nosi ulična umjetnost? Kako ta sloboda utiče na kreativni proces i kako pravi novu stvarnost? Koliko uopšte u BiH ima prostora da se mlada osoba bavi savremenom umjetnošću? Ulični umjetnik, direktor galerije i filmski radnik Benjamin Čengić pridružio se Adnanu Čomoru u ovoj epizodi Glasom mladih u kojoj razgovaraju o kreativnim slobodama, ali i odgovornosti prema javnom prostoru koju ulični umjetnik nosi sa sobom.
11/8/202230 minutes
Episode Artwork

'Kako je gledati ajkuli u oči'

Kad neko kaže naučnik, odmah pomisliš eto nekog u laboratoriju u bijelom mantilu, no za mladog naučnika Andreja Gajića radno odijelo vrlo često je ronilačko. On istražuje ajkule i raže, svestran je, nagrađivani naučnik koji je radio za National Geographic i Discovery Channel, te za Disney.
10/30/202230 minutes
Episode Artwork

'Ne bih svoj život mijenjao za kancelariju'

Da li ste znali da jedan čoban mora znati osnove medicine kako bi pomogao svojim ovcama? ili kako može zaraditi i do hiljadu eura mjesečno? Sve nam je ovo u Glasom mladih ispričao Ahmed Husić, mladi čoban iz Travnika. Saznat ćete kako je imati 25 godina i 130 ovaca. Ljeta provoditi po bosanskohercegovačkim livadama, nomaditi, biti slobodan i ne željeti svoj život mijenjati sa bilo kim ko sjedi u kancelariji. I usput zarađivati.
10/22/202230 minutes
Episode Artwork

Danju profesor, noću DJ

Biti profesor matematike po danu, DJ po noći. Plavi pojas u brazilskom jiu jitsuu i python programer. Zvuče kao četiri osobe zar ne? No, kako je težiti ka izvrsnošću, biti profesor danju, muzičar noću, truditi se biti najkvalitetniji mogući u svim poslovima, hobijima? Reći će nam Feđa Šolak profesor matematike i DJ Merakoon, jedna osoba sa četiri težnje, ideje, plana.
10/15/202232 minutes, 13 seconds
Episode Artwork

'Tu smo za one kojih nema': 23 ubijene žene u Srbiji

“Hoćemo žensku revoluciju”, uzvikivali su građani i građanke okupljeni na protestu u Beogradu na kojem su izražavali nezadovoljstvo, ali i bes zbog objavljenog intervjua sa višestrukim silovateljem. A na plakatima bile su poruke žena koje traže sigurnost, život bez straha i poruke da se na nasilje ne klikće, već da se ono sprečava. Koliko još protesta treba da se desi kako bi se žene osećale sigurnije u okruženjima u kojima žive? Koliko još plakata, poziva pre nego što prava žena budu poštovana? Odogovore na ova pitanja u Glasom mladih tražimo sa Natašom Elenkov iz Ženske solidarnosti.
10/8/202230 minutes
Episode Artwork

Umjetnik opominje

Koliko umjetnost treba i mora progovarati o problemima u društvu? Koliko je bitno stvoriti djela koja će mijenjati svijest ljudi? Biti ispred drugih. Misliti, stvarati, ukazivati. To zna i radi Armin Ćosić. Umjetnik i dizajner iz Bosne i Hercegovine koji kroz svoj dizajnerski angažman progovara o društvenim problemima.
10/1/202230 minutes
Episode Artwork

'Kad se krene popravljati ulica, znam da će izbori'

Imamo li pravo biti apolitični? Koliko je jedan glas važan? Ako ne glasamo, da li onda imamo pravo da kritikujemo stanje u društvu? U novoj epizodi podkasta Glasom mladih donosimo mišljenja mladih o izbornoj kampanji, programima i onome šta očekuju od izbora u Bosni i Hercegovini.
9/25/202230 minutes
Episode Artwork

'Kad je najteže, dajemo najviše'

Zamisli: ustaneš ujutro i prvo odeš na trening. Pa onda slijede dnevne obaveze pa opet pet sati treninga. I tako svaki dan. Kako je imati čeličnu disciplinu, trenirati u raznim uslovima, pa čak i u improvizovanom bazenu u plasteniku, ostvarivati rezultate uprkos izazovima? Da je bosanski inat 'kriv' što se i u ne u baš dobrim uslovima može uspjeti dokaz je i bh. plivačica Iman Avdić, gošća ove epizode Glasom mladih.
9/18/202230 minutes
Episode Artwork

Slušamo mater već 20 godina

Kako je biti dvije decenije na vrhu, ne podleći slavi i ostati dosljedan svojim stavovima? Kako nas muzika uči misliti svojom glavom? Odgovore na ova pitanja dat će panker među reperima, muzičar čiji album Slušaj mater ovih dana puni 20 godina. Kako je biti autor uz čije su pjesme odgajane generacije zna Edin Osmić, odnosno Edo Maajka.
7/23/202240 minutes
Episode Artwork

Vodi tri magarca i pjeva kroz jordansko selo

Fotograf Kemal Softić želio je da posjeti Bejrut. Umjesto toga, završit će na tromjesečnom boravku u Jordanu, družiti se sa beduinima, a dio zemlje preći će na magarcima. Samo u Glasom mladih donosimo priču Kemala Softića o jednom neobičnom putovanju.
7/16/202233 minutes, 31 seconds
Episode Artwork

Književna zadruga i Instagram pjesnici

Da li ste znali da postoji start-up koji se bavi književnošču i koji se zove ‘Književna Zadruga’? Grupa mladih ljudi, kako kažu, bend bez orkestra, napravila je alternativnu izdavačku kuću. O učešću na književnoj sceni, knjigama sa QR kodovima i odgoju nove publike u Glasom mladih govore Vanja Šunjić, Arman Fatić i Nikola Lero.
7/9/202230 minutes
Episode Artwork

'Pretty Loud' protiv stereotipa i predrasuda

Koliko muzika može da nas osnaži? Ima li moć da ruši stereotipe i predrasude? Kako izgleda kada to rade mlade devojke iz manjinske grupe? Saznajte uz Miljanu Miletić i prvi ženski romski bend u Srbiji 'Pretty Loud'.
7/2/202230 minutes
Episode Artwork

'Svako ima svoju definiciju mene'

Da li su ljudi skup različitih identiteta? Kako je živjeti i odrastati u nekoliko država, na dva kontinenta? Kako zamijeniti američki san sa istraživačkom karijerom u Bosni i Hercegovini i Evropi? Odgovore na ova pitanja dat će nam doktorica političkih nauka Dženeta Karabegović.
6/27/202230 minutes
Episode Artwork

U điru po nargila barovima

Zašto je nargila toliko popularna? Da li je istinito mišljenje da je 'cigareta nezdravija od šiše' ili je ipak drugačije? Da li je nargila, šiša, vodena lula ili kako je već zovu postala dio pop kulture? Slušajte u Glasom mladih.
6/11/202230 minutes
Episode Artwork

'Mogu biti sve što želim'

Koliko mladima društvo diktira životne izbore poput buduće profesije? Imaju li mladi šansu ili bolje reći taj luksuz da biraju profesiju po svojoj mjeri? Je li važniji posao koji će donositi zaradu ili posao koji će raditi s ljubavlju?
6/4/202230 minutes
Episode Artwork

'Nije sve u komforu'

Kako raditi za američkog senatora, voditi kancelariju evropske zastupnice, živjeti u šest zemalja, govoriti sedam jezika? Kako izaći iz zone komfora? U ovoj epizodi Glasom mladih razgovaramo sa Mostarkom Elmom Oručević koja radi u Evropskom parlamentu i tražimo odgovor na pitanje: da li smo sebi najveća kočnica za ostvarenje snova?
5/28/202230 minutes
Episode Artwork

'Život nije četiri zida'

Koliko iskreno prihvatamo drugačije od sebe? Shvatamo li šta činimo kada LGBTI osobama kažemo “sve je to super, ali u svoja četiri zida”? Koliko smo zaista homofobični? Odgovore je za Glasom mladih Aida Đugum potražila u razgovoru sa Dinom Bajraktarević, osobom koja je upravo unutar sistema doživjela diskriminaciju zbog svoje seksualne orijentacije.
5/15/202230 minutes
Episode Artwork

Oslobađajući smeh Jelisavete Miletić

Da li satira menja našu percepciju stvarnosti? Pomaže li nam da razumemo svet oko sebe? “Smeh zaista jeste oslobađajući” kaže nam Jelisaveta Miletić, jedna od autorki Njuz net podcasta. Kako izgleda jedan dan Njuz net ekipe, koliko je smeh otpor i pomaže li nam da shvatimo bolje stvarnost oko sebe? Saznajte u Glasom mladih autorke Ive Gajić.
5/8/202230 minutes
Episode Artwork

Svijet kroz glas mladih

Prostor za mlade da se i njihov glas čuje. Ko su i šta rade? Šta je to što mladima treba i šta oni mogu da ponude? Slušajte samo u Glasom mladih.
5/5/20221 minute, 50 seconds
Episode Artwork

Fudbal sa druge planete kojom vladaju žene

Alma Kamerić i Azra Numanović igračice su ženskog fudbalskog kluba SFK 2000 iz Sarajeva i djevojke kojima nikada neće dosaditi da pobjeđuju. One su inspiracija brojnima, a kakve su to prepreke, motivi, želja, strast i motivacija za ovom igrom saznajte u podcastu Glasom mladih.
5/1/202233 minutes, 31 seconds
Episode Artwork

Mjesto za glumca sa Dinom Sarijom

Ovo nije poziv u kojem postoji plan B, kaže u podcastu Glasom mladih glumac Dino Sarija. Kako se baviti ovim poslom u BiH, šta je za jednog glumca kino, a šta pozorište i kada uopšte glumac prelazi iz ‘mlad i talentovan’ u drugu fazu karijere?
4/23/202238 minutes, 22 seconds
Episode Artwork

Biti bez doma i domovine

Koliko je rat u Ukrajini otvorio ratne rane Bosanaca i Hercegovaca? Kako je biti izbjeglica bez doma i domovine? Da li su mladi u BiH dužni nositi teret ratne prošlosti? Kako zamijeniti uloge - nekad izbjeglica, a sada biti volonter koji pomaže upravo tim ljudima? Odgovore na ova pitanja pronaći ćete u novom izdanju Glasom mladih.
4/16/202230 minutes
Episode Artwork

Živjeti kao interspolna osoba

Jedna od 2.000 beba bude rođena kao interspolna osoba, a postoji četrdesetak medicinskih stanja koja se vode kao interspolnost. Koliko znamo o interseksualnim osobama i da li je u Bosni i Hercegovini to prekriveno velom tajni, slušajte u podcastu Glasom mladih. Autori: Mirnes Bakija i Aida Đugum
4/9/202235 minutes, 42 seconds
Episode Artwork

Dva života Mache Ravel

Macha Ravel publici poznatija kao Muha, vodi dva života. Studentica je medicine i muzičarka koja svoju karijeru gradi u Bosni i Hercegovini u koju se preselila iz Francuske. Kako se uklapaju muzika i medicina, kako se uopšte baviti muzikom na Balkanu i kakvo je mjesto žene u toj industriji saznajte od Mache u ovoj epizodi Glasom mladih.
4/2/202229 minutes, 5 seconds
Episode Artwork

Uloga interneta u invaziji Rusije na Ukrajinu

Brojne platforme za društvene mreže ograničile su svoje prisustvo u Rusiji nakon što je ova zemlja pokrenula invaziju na Ukrajinu. Anonimusi su pokrenuli ‘rat’ protiv Rusije, Evropa ograničila pristup ruskim medijima, a ljudi koriste AirBnb kako bi pomogli Ukrajincima. Šta sve ovo znači i koja je uloga interneta u invaziji Rusije na Ukrajinu slušajte u ovom izdanju Glasom mladih.
3/14/202230 minutes
Episode Artwork

Sve junakinje Lane Bastašić

Kako prerasti patrijarhat i izdići se i osnažiti da slobodno biraš svoj put? Kako se staviti u kožu osobe čije ime i prezime ne pripada "većini" i nije poželjno dok traje ratni vihor brdovitim Balkanom? Da li je došlo vrijeme da žene postanu glavne junakinje ne samo u romanima, nego i u društvu, skrojenom prema muškim pravilima? Odgovore na ova pitanja ima književnica Lana Bastašić, autorica knjiga "Uhvati zeca", "Mliječni zubi" i drugih.
3/5/202230 minutes
Episode Artwork

Indigove tonske ovlasti

Do kada je moguće biti mlad i talentovan? Odgovor na ovo pitanje, ali i mnoga druga, dao nam je Mirza Rahmanović Indigo, tuzlanski muzički producent koji je sarađivao sa brojnim muzičarima regije. U ovom podcastu slušajte razgovor sa osobom koja je prešla cijeli put od mladog i talentovanog do ambasadora dobrih tonova za BiH i regiju. I saznajte: zbog čega autor ovog podcasta kaže da svijet tonova pripada Indigu?
2/26/202230 minutes
Episode Artwork

Nedim Sladić zna kakvo nas vrijeme čeka

Kako će biti vrijeme? Hoće li padati kiša ili snijeg, djelimično ili intezivno? Odgovore na ova pitanja zna Nedim Sladić, metereološka zvijezda u usponu u Bosni i Hercegovini, ali i regionu. Samo u ovom izdanju Glasom mladih sa Sladićem razgovaramo o vremenskoj prognozi, klimatskim promjenama i njegovom putu do ove profesije.
2/19/202230 minutes
Episode Artwork

Marčelo: Nismo poslednji ljudi na svetu

U novoj epizodi Glasom mladih razgovaramo sa Markom Šelićem Marčelom o novom albumu “Nojeva varka”, radu na Perspektivi, apatiji i uticaju muzike na razmišljanje mladih. "Pokušaj da te bude baš briga, eksplodirat će od težine loših ljudskih sudbina koje su nakrcane ovde oko nas", kaže nam Marčelo.
2/5/202230 minutes
Episode Artwork

Glasom mladih u vremenu floskula

Sve što se događalo u 2021. godini u BiH – posredstvom društvenih mreža i korisnika dobijalo je i šaljiv, satiričan karakter. U podcastu Glasom mladih govore mladi i bivši mladi ljudi koji imaju pogled na stvarnost koja nas okružuje i kroji sudbine.
1/2/202230 minutes
Episode Artwork

Bosna tjera mlade na suze i smijeh

“Smijemo se sistemu dok spremamo papire da idemo vani”, kaže jedna od sagovornica ove epizode Glasom mladih. Zbog čega mladi odlaze iz Bosne i Hercegovine? Šta kažu oni koji ostaju? I gdje već vidimo posljedice odlaska?
12/12/202130 minutes
Episode Artwork

Hotel kod mame

Koliko je teško ili izvodivo za mlade u Bosni i Hercegovini da dođu do svog životnog prostora? U "Glasom mladih" govorimo o tome zbog čega je u BiH prisutan fenomen "Hotel Mama": da li se radi samo o ekonomskim faktorima ili postoje drugi razlozi? I šta je sindrom produžene mladosti?
11/1/202130 minutes
Episode Artwork

Od honorara do honorara u Srbiji

Mladi u Srbiji sve više rade honorarne poslove u takozvanoj „gig ekonomiji“. Među njima, najunosniji su oni koji poslovi koji se rade na internetu. Kako mladi pronalaze honorarne poslove i kakve su prednosti, a kakve mane rada za više klijenata i bez određenog radnog vremena slušajte u Glasom mladih.
10/12/202130 minutes
Episode Artwork

Znamo šta ste radili prošlog ljeta

Završilo je i drugo ljeto u pandemiji COVID-19. Za razliku od prošle, ove godine imamo i vakcine, a mladi su mogli da odahnu jer su granice bile otvorene, a kapije festivala širom Srbije i Evrope dočekivali su publiku. Da li nam je ljeto iza nas ikakva naznaka jeseni koja nas čeka?
9/22/202130 minutes
Episode Artwork

Mladi 'sezonci' u Crnoj Gori

U susret početku nove ljetne sezone u ovom izdanju podcasta ‘Glasom mladih’ donosimo priče o mladim sezonskim radnicima iz Crne Gore. Kada i zašto se mladi odluče da traže posao preko sezone? Sa kakvim uslovima se susreću i kakva iskustva imaju?
6/21/202130 minutes
Episode Artwork

Jedna osoba, više profesija: Ujutro operater, navečer muzičar

Operater CNC mašine danju, muzičar noću, radnica u fabrici obuće i spisateljica nakon radnog vremena. Kako je baviti se jednim poslom danju, i na taj način osiguravati svoju egzistenciju, a noći provoditi radom u oblasti koju volite? Slušajte samo u ovom izdanju Glasom mladih.
5/16/202130 minutes
Episode Artwork

Mladi novinari u epizodi: Spašavanje medija u Srbiji

Mediji u svetu su u krizi, a to nije zaobišlo i Srbiju. O tome govore izveštaji brojnih organizacija, od Freedom Housea, Amnesty Internationala i drugih. Prema poslednjem izveštaju Reportera bez granica o Indeksu slobode medija u svetu Srbija je označena kao država u kojoj se borba protiv nekažnjivosti novinara nastavlja i ostala je na 93. mesto među 180 država sveta. Kako mladi novinari vide stanje novinarstva u Srbiji? Slušajte u ovoj epizodi Glasom mladih.
5/2/202130 minutes
Episode Artwork

Stručni štab: 'Ovo niđe na svijetu nema'

Ima li smisla raditi satiru kada je stvarnost sama po sebi satirična? Ako je sve satira, da li onda sve to ima smisla? I šta o tome imaju reći autori ’Stručnog štaba’ serijala satiričnog portala Šatro.info? U ovoj epizodi Glasom mladih slušajte o životu između stvarnosti i satire u Bosni i Hercegovini i šta o tome misle mladi glumci i autori serijala 'Stručni štab'. Koliko je satira važna kao društvena kritika, ali i koliko slobode ima za istu u BiH?
4/17/202130 minutes
Episode Artwork

Vakcinacija studenata u Srbiji: Šta je problem?

Masovna vakcinacija u Srbiji započeta je 19. januara, a među prvima koji su bili pozvani da se vakcinišu bili su starije osobe i oni koji su zbog drugih bolesti u rizičnoj grupi. Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja pozvalo je studente da se vakcinišu od 21. marta. Oko 250.000 studenta na sedam državnih univerziteta imaće priliku da prime vakcinu u studentskim poliklinikama, domovima i na fakultetima.Koliki je interes studenata za vakcinacijom, kako teče proces i kakva su iskustva onih studenata koji su se odlučili na vakcinaciju.
4/8/202130 minutes
Episode Artwork

'Raditi u CERN-u kao igrati za najbolji klub na svijetu'

Prije nešto više od mjesec dana, Bosna i Hercegovina je sa Evropskim vijećem za nuklearna istraživanja ili skraćeno CERN potpisala sporazum o međunarodnoj saradnji. CERN je najveći laboratorij fizike elementarnih čestica na svijetu, a za bh. fizičare iz te oblasti, pogotovo mlade, to je veliki pomak naprijed. Šta to tačno znači? Saznajte u ovoj epizodi podcasta Glasom mladih.
3/19/202130 minutes
Episode Artwork

Da li su rode 'spas' za natalitet u BiH?

Prema procjenama statističkih institucija, BiH će u narednih 50 godina izgubiti polovinu stanovništva. Stabilan posao, stan, pronalazak partnera uslovi su koji se danas postavljaju kao bazni kako bi se zasnovala porodica. Dok pada natalitet u BiH, kako i da li se odlučiti na roditeljstvo? Šta kažu građani? Slušajte u novoj epizodi podcasta 'Glasom mladih'.
2/19/202130 minutes
Episode Artwork

Ko u Srbiji ne odustaje od vojnog roka?

U Srbiji se već nekoliko godina govori o mogućnosti vraćanja obaveznog služenja vojnog roka. Nadležni i na početku ove 2021. poručuju da se ozbiljno razmišlja o tome, i da pažljivo osluškuju sve argumente. Hoće li vojne komande postati svakodnevnica za mladiće u Srbiji stasale za vojsku? Da li mladi ljudi vide sebe kao vojnike u zemlji koja je pre 10 godina obustavila služenje vojnog roka i prešla na profesionalnu vojsku? U novoj epizodi podkasta Glasom mladih razgovarali smo sa mladima na koje bi se vojna obaveza odnosila, ali i sa onima koji su odslužili vojni rok.
2/5/202130 minutes
Episode Artwork

Osvrt na 2020. godinu: Propali planovi i umjereni optimizam

Propali planovi, nova 'normalnost' i privikavanje na nove uslove rada, druženja, komuniciranja obilježili su 2020. godinu. Može li se u takvoj godini govoriti o uspjesima, te koliko se zbog pojave vakcine protiv korona virusa 'lakše diše' i s optimizmom ulazi u 2021. godinu?
1/3/202130 minutes
Episode Artwork

Karantin generacija

Zatvaranje, gubitak posla, izopštenost – pojmovi koji se često spominju u vezi sa položajem mladih u celom regionu ali i u Evropi. Ni u prethodnim godinama mladima u regionu nije bio lak položaj, ali izgleda da je ova godina stvorila novu generaciju mladih.
12/20/202030 minutes
Episode Artwork

Put od ideje do tržišta za mlade inovatore u BiH

Znate li ko je izumio antibakterijsku dasku za toalet? Ili Solar Heat? Odgovor potražite u novoj epizodi Glasom mladih. Sa nama su mladi inovatori iz Bosne i Hercegovine. Saznat ćete i ko podržava mlade inovatore, koliko im je teško da patentiraju svoj proizvod, ali i koliko traje put od ideje do tržišta.
11/29/202030 minutes
Episode Artwork

Reč godine: 'Lockdown'

Širenje korona virusa u svetu u značajnoj meri utiče i na to koje reči koristimo u svakodnevnom govoru, ali i na to koje reči tražimo u našim internet pretraživačima. Tako je reč lockdown odnosno zatvaranje postalo reč godine prema britanskom Kolinsovom rečniku. Šta nam u svakodnevnom životu znače uskraćene navike, kako zatvaranje dugoročno utiče na nas i kako mladi da se nose sa novom normalnošću? Slušajte u ovoj epizodi Glasom mladih.
11/15/202030 minutes
Episode Artwork

Hoće li mladi u BiH glasati na izborima?

U Bosni i Hercegovini će se 15. novembra održati lokalni izbori. Za povjerenje birača boriće se 543 politička subjekta. Da li će mladi glasati i da li na izbornim listama ima kandidata ispod 30 godina? Da li zanimanje mladih za politiku počinje i završava ubacivanjem listića u glasačku kutiju saznat ćete u ovom izdanju podcasta Glasom mladih.
11/1/202030 minutes
Episode Artwork

Studiranje u pandemiji: između laptopa i amfiteatra

U Srbiji je skoro 240 hiljada studenata na univerzitetima. Mnogi su u proteklim mesecima propustili ispitne rokove, prijave na programe razmene, takmičenja zbog zatvaranja granica ili zbog otežanog funkcionisanja gradova. Tradicionalni studentski život koji podrazumeva boravak u čitaonicama, odlazak na studentska okupljanja, žurke i sportske događaje, sada je skoro u potpunosti izmenjen. Kako su se mladi prilagodili novim okolnostima, i kako vide novu akademsku godinu, slušajte u podcastu 'Glasom mladih'.
10/18/202030 minutes
Episode Artwork

Bosansko satira(nje): Kritika stvarnosti kroz smijeh

Ljudi na okruženje oko sebe reaguju na različite načine. Neki protestuju ili se angažuju u svojim zajednicama, a opet drugi koriste satiru kako bi svoju stvarnost učinili što smislenijom, razumnijom i podnošljivijom. To rade kroz postove, tweetove, memove na internetu stvarajući smijeh i navodeći druge na razmišljanje. Šta je na koncu cilj? Je li to neka forma otpora ili kritika stvarnosti koja ih okružuje? Saznajte u novoj epizodi ‘Glasom mladih’. Sa nama su bh. Twitteraši kao i autori satiričnih stranica.
10/2/202030 minutes
Episode Artwork

Da li nas putovanja čine boljima?

Da li postajemo bolji kada putujemo? Koliko nas druge kulture nauče toleranciji? Šta možemo naučiti od drugih ljudi i kako to da preslikamo na naše okruženje? Na ova pitanja odgovore ima naša Aida Đugum koja je za podcast ‘Glasom mladih’ razgovarala sa mladim ljudima BiH koji već godinama putuju širom svijeta.
9/6/202030 minutes
Episode Artwork

Druženje na fizičkoj distanci

Pandemija korona virusa je većini uskratila mnoga zadovoljstva, poput druženja na žurkama, odlaska u noćne klubove, koncerte, posjete pozorištu i kinu. Kako se mladi u Bosni i Hercegovini druže u doba korona virusa i koliko im smeta fizička distanca? Šta im to najviše nedostaje kada je riječ o druženju? O tome govorimo u ovom izdanju podcasta Glasom mladih.
8/2/202030 minutes
Episode Artwork

Gde na letovanje u Srbiji?

Korona virus odložio je gotovo svima u Srbiji planove za ovo leto. Ove godine u Srbiji, a sledeće ćemo birati gde ćemo, oprezno preporučuju epidemiolozi. Kakve planove za ovo leto imaju mladi u Srbiji? Kakve su im alternative? O tome govorimo u ovom izdanju podcasta Glasom mladih.
7/19/202029 minutes, 58 seconds
Episode Artwork

Ljetovanje na domaćem terenu u BiH

Gotovo svakodnevne izmjene epidemiološke mjera, te odluke o posebnim uslovima za prelazak granice susjednih zemalja, pogotovo Hrvatske, omiljene turističke destinacije Bosanaca i Hercegovaca, ali i Crne Gore, otežavaju im da kao i ranijih godina uživaju u moru. Neum, jedini bh. grad na moru nije svima prvi izbor. No, Bosna i Hercegovina ima druge zanimljive turističke ponude, koje su i u svijetu prepoznate. U ovom izdanju 'Glasom mladih' poslušajte savjete mladih, gdje otići na ljetovanje u Bosni i Hercegovini?
7/5/202030 minutes
Episode Artwork

Mjesec ponosa: Borba za društvenom jednakošću

Mjesec juni se širom svijeta obilježava kao mjesec ponosa i vidljivosti LGBT zajednice. Tim povodom u Glasom mladih razgovaramo sa Danijelom Kalezićem, predsjednikom upravnog odbora Queer Montenegro. Danijel za Glasom mladih govori o zakonskom okviru Crne Gore, diskriminaciji ali i strahu ljudi da na radnom mjestu budu ono što jesu. Danijel također govori o tome zbog čega misli da zemlje Zapadnog Balkana nisu toliko nazadne koliko se često predstavlja.
6/21/202030 minutes
Episode Artwork

Šta ste vi naučili tokom izolacije?

Koliko ste puta na samom početku izolacije u kojoj smo svi proveli prethodne mjesece zbog pandemije, pomislili da ćete vrijeme u kući iskoristiti pametno? A koliko vas je uradilo ono što i mnogi od nas: podijelili vrijeme između posla, društvenih mreža i serija? No, brojni su ipak vrijeme izolacije iskoristili malo pametnije. Od učenja stranih jezika, pa do davanja lekcija iz talijanskog jezika, pravljenje kruseva za programiranje, joge ili pohađanje webinara. Šta smo to mogli naučiti tokom izolacije? Saznajte u novoj epizodi Glasom mladih.
6/7/202030 minutes
Episode Artwork

Idejama protiv pandemije

U novom izdanju podcasta 'Glasom mladih' govorimo o tome koliko je pandemija otvorila prostora za kreativnost? Kakva to rješenja pojedinci u Bosni i Hercegovini nude, a koja bi društvu mogla da pomognu u suočavanju sa životom tokom i poslije pandemije? Naši sagovornici su učesnici i organizatori COVIDEJE, prvog bh. ideatona u kojem je učestvovalo više od stotinu ljudi koji su predlagali rješenja koja će omogućiti da se nešto poduzme odmah ali i ideje koje će pomoći pri kreiranju dugoročnijih rješenja u bližoj i daljoj budućnosti.
5/23/202030 minutes
Episode Artwork

Život kao na filmu

“Šta sanjam i šta mi se događa” u vrijeme pandemije postalo je veoma slično. Scene naše nove stvarnosti sve više liče na filmsku produkciju. Zbog čega u vrijeme kada je naša svakodnevnica obilježena javljanjima iz kriznih štabova, mjerama i oprezu od korona virusa i dalje gledamo filmove katastrofe? Odgovore potražite u novom izdanju podcasta Glasom mladih.
5/10/202030 minutes
Episode Artwork

Umjetnost u vrijeme pandemije

U novom izdanju podcasta Glasom mladih slušajte glasove bosanskohercegovačkih umjetnika mlađe generacije, glasove glumaca, književnika, muzičara o tome koliko stvaraju u izolaciji, kakvu interakciju imaju sa publikom, te kakve posljedice ili benefite umjetnost može imati nakon pandemije korona virusa.
4/26/202030 minutes
Episode Artwork

Jedan album i jedno vjenčanje preko interneta

U narednom izdanju Glasom mladih slušajte kako su mladi iz Srbije organizovali zabavu iznenađenja za svoje prijatelje kojima je zbog pandemije otkazano vjenčanje. Kako je objaviti album u izolaciji? Reći će nam Damir Imamović. Ali i na koji način internet brojnima pomaže da održe svoju svakodnevnicu tokom pandemije.
4/19/202030 minutes
Episode Artwork

Volontiranjem protiv pandemije

U novom izdanju podcasta 'Glasom mladih' slušamo poruke mladih ljudi koji su u vrijeme pandemije odlučili da ponude svoje vještine kako bi pomogli svojim zajednicama u borbi protiv pandemije. Čut ćemo priču studenta mašinstva koji izrađuje dijelove za vizire za medicinsko osoblje, djevojke koje prave izazove i web stranice za svoj grad, mlade studente medicine koji rade u call centrima kako bi pomogli ljudima u izolaciji. #OstaniteKodKuće i slušajte 'Glasom mladih'.
4/5/202030 minutes, 1 second
Episode Artwork

'Ostani kod kuće'

U novom izdanju podcasta Glasom mladih govorimo o izolaciji u vrijeme pandemije korona virusa. Slušamo iskustva mladih ljudi o njihovim danima u izolaciji, kao i savjete o tome kako da ostanemo sigurni ali i kako da ispunimo svoje vrijeme.
3/29/202030 minutes
Episode Artwork

Helem Nejse za Glasom mladih

U novom izdanju podcasta 'Glasom mladih' pridružio nam se hip-hop sastav iz Bosne i Hercegovine 'Helem Nejse'. Poslušajte šta članovi ovog benda kažu o problemima svakodnevnice u BiH, kako žive mladi, kao i sve o njihovom novom albumu 'Gluten tag'.
3/15/202030 minutes
Episode Artwork

Borba protiv nasilja na internetu

3/6/202030 minutes
Episode Artwork

Studij u inostranstvu, kako i zašto?

3/1/202029 minutes, 59 seconds
Episode Artwork

GLASOM MLADIH, 22.12.2019.

12/22/201929 minutes, 59 seconds
Episode Artwork

Glasom mladih 15.12.2019.

12/15/201930 minutes
Episode Artwork

Glasom mladih

Emisija sadrži lokalne, regionalne i vijesti iz svijeta. U rubrici „Glasom mladih“ govorimo sa i o mladima u regiji, njihovim željama, težnjama i problemima i onima koji su spremni mijenjati svijet u kom žive.
12/7/201930 minutes
Episode Artwork

Glasom mladih, 1.12.2019.

12/1/201930 minutes
Episode Artwork

Glasom mladih 24.11.2019.

11/24/201930 minutes
Episode Artwork

Glasom mladih, 10.11.2019.

11/10/201930 minutes
Episode Artwork

Glasom mladih 27.10.2019.

10/27/201930 minutes
Episode Artwork

Glasom mladih, 20.10.2019.

10/20/201930 minutes
Episode Artwork

Glasom mladih 06.10.2019.

10/6/201930 minutes
Episode Artwork

Glasom mladih 29.9.2019.

9/29/201929 minutes, 59 seconds
Episode Artwork

Glasom mladih, 15.09.2019.

9/15/201930 minutes
Episode Artwork

Glasom mladih 08.09.2019.

9/8/201930 minutes, 3 seconds
Episode Artwork

Glasom mladih 28.07.2019.

7/28/201930 minutes
Episode Artwork

Glasom mladih, 14.07.2019.

7/13/201930 minutes, 2 seconds
Episode Artwork

Glasom mladih 07.07.2019.

7/7/201930 minutes
Episode Artwork

Glasom mladih 23.06.

6/23/201930 minutes
Episode Artwork

Glasom mladih, 16.06.2019.

6/16/201930 minutes, 1 second
Episode Artwork

Glasom mladih 2.6.2019.

6/2/201930 minutes
Episode Artwork

Glasom mladih 19.05.2019.

5/19/201930 minutes
Episode Artwork

Glasom mladih 12.05.2019.

5/12/201930 minutes
Episode Artwork

Glasom mladih 05.05.2019.

5/5/201930 minutes
Episode Artwork

Glasom mladih 21.04.2019.

4/20/201930 minutes
Episode Artwork

Glasom mladih 14.04.2019.

4/14/201930 minutes
Episode Artwork

Glasom mladih 31.03.2019.

3/31/201930 minutes
Episode Artwork

Glasom mladih 24.03.2019.

3/24/201930 minutes
Episode Artwork

Glasom mladih 10.03.2019.

3/9/201930 minutes
Episode Artwork

Glasom mladih 03.03.2019.

3/3/201929 minutes, 57 seconds
Episode Artwork

Glasom mladih 17.02.2019.

2/17/201929 minutes, 59 seconds
Episode Artwork

Priča Jasne Vukićević

2/9/20193 minutes, 28 seconds
Episode Artwork

Glasom mladih 03.02.2019.

2/3/201930 minutes
Episode Artwork

Glasom mladih 20.01.

1/20/201930 minutes, 1 second
Episode Artwork

Glasom mladih

1/15/201930 minutes
Episode Artwork

Glasom mladih 23.12.2018.

12/23/201829 minutes, 59 seconds
Episode Artwork

Glasom mladih 16.12.2018.

12/16/201830 minutes
Episode Artwork

Glasom mladih 02.12.2018.

12/2/201830 minutes
Episode Artwork

Glasom mladih 25.11.2018.

11/25/201830 minutes
Episode Artwork

Glasom mladih 11.11.2018.

11/11/201830 minutes
Episode Artwork

Glasom mladih 04.11.2018.

11/4/201830 minutes
Episode Artwork

Glasom mladih 28.10.2018.

10/27/201829 minutes, 59 seconds
Episode Artwork

Glasom mladih 21.10.2018.

10/21/201830 minutes
Episode Artwork

Priča Gojka Veselinovića

10/15/20181 minute, 59 seconds
Episode Artwork

Glasom mladih, 14. oktobar 2018.

10/14/201830 minutes
Episode Artwork

Glasom mladih 07.10.2018.

10/7/201830 minutes
Episode Artwork

Glasom mladih 23.09.2018.

9/23/201830 minutes
Episode Artwork

Glasom mladih 16.09.2018.

9/16/201830 minutes
Episode Artwork

Glasom mladih 02.09.2018.

9/2/201830 minutes
Episode Artwork

Priča Milorada Milojevića

8/26/20184 minutes, 20 seconds
Episode Artwork

Glasom mladih 12.08.2018.

8/12/201830 minutes
Episode Artwork

Glasom mladih 05.08.2018.

8/5/201830 minutes
Episode Artwork

Glasom mladih 29.07.2018.

7/29/201830 minutes
Episode Artwork

Glasom mladih 15.07.2018.

7/15/201830 minutes
Episode Artwork

Glasom mladih 08.07.2018.

7/8/201829 minutes, 58 seconds
Episode Artwork

Glasom mladih 24.06.2018.

6/24/201829 minutes, 59 seconds
Episode Artwork

Glasom mladih

Emisija sadrži lokalne, regionalne i vijesti iz svijeta. U rubrici „Glasom mladih“ govorimo sa i o mladima u regiji, njihovim željama, težnjama i problemima i onima koji su spremni mijenjati svijet u kom žive.
6/23/201830 minutes
Episode Artwork

Glasom mladih 17.06.2018.

6/17/201830 minutes
Episode Artwork

Glasom mladih 03.06.2018.

6/3/201830 minutes
Episode Artwork

Glasom mladih, 27.5.2018.

5/27/201829 minutes, 59 seconds
Episode Artwork

Glasom mladih 20.05.2018.

5/20/201830 minutes
Episode Artwork

Glasom mladih 13.05.2018.

5/12/201829 minutes, 59 seconds
Episode Artwork

Glasom mladih

Evropska unija osigurala besplatne željezničke karte za više od 30.000 osamnaestogodišnjaka iz 28 zemalja članica Unije, te im tako pružila priliku da upoznaju ljepote Starog kontineta. To je bio povod da pitamo mlade iz BiH, Srbije i Crne Gore koliko putuju? Šta ih ometa da putuju još češće, te šta za njih znače putovanja? U emisiji donosimo priče o tome gdje maturanti iz BiH planiraju nastaviti školovanje – u domovini ili van nje. Donosimo i priče o jutjuberima, te kao i uvijek o uspješnim mladim ljudima.
5/12/201830 minutes
Episode Artwork

Glasom mladih

Gdje su nestali mladi koji čitaju knjige? Jesu li zaboravili, nemaju vremena ili su knjigu zamijenile društvene mreže i internet portali ili neka posve druga interesovanja? Osim o ovoj temi, govorimo i nekoliko mladih ljudi koji su osvojili nagrade i dobili priznanja u raznim oblastima.
5/5/201830 minutes
Episode Artwork

Glasom mladih 29.04.2018.

4/29/201830 minutes
Episode Artwork

Glasom mladih

U emisiji Glasom mladih govorimo o poduzetništvu. Nezaposlenost mladih ljudi je rak rana zemalja regiona. Do posla je teško doći, a ideje koje mladi imaju mogle bi se realizovati i postati njihov vlastiti biznis. No, kako to učiniti ? Koliko je prepreka a koliko olakšica na putu ka vlastitom biznisu u zemljama poput Bosne i Hercegovine, Srbije ili Crne Gore, te koliko mladima u tome pomaže država? Donosimo i priče o dva festivala - susretu pisaca u Užicu i festivalu srednjoškolskih predstava u Bijeljini, te muzičkoj radionici za djecu iz Srebrenice.
4/28/201830 minutes
Episode Artwork

Glasom mladih 22.04.2018.

4/22/201830 minutes
Episode Artwork

Radio magazin: Glasom mladih

U regiji je sve manje koncerata velikih svjetskih zvijezda. Pitali smo mlade da li im nedostaju takvi sadržaji i koje pjevače bi voljeli čuti. Čut ćemo razmišljanja mladih iz Beograda, Banjaluke i Podgorice. U Sarajevu održana manifestacija Dani otvorenih vrata Sarajevskog univerziteta. U Tuzli održana konferencija na temu obrazovanja i pravednog društva. U Banjaluci se okupili mladi sa zajedničkom misijom a to je zaštita kulturno–historijskog blaga BiH.
4/15/201829 minutes, 59 seconds
Episode Artwork

Glasom mladih 15.04.2018.

4/15/201829 minutes, 59 seconds
Episode Artwork

Glasom mladih

U regiji je sve manje koncerata velikih svjetskih zvijezda. Pitali smo mlade da li im nedostaju takvi sadržaji i koje pjevače bi voljeli čuti. Čut ćemo razmišljanja mladih iz Beograda, Banjaluke i Podgorice. U Sarajevu održana manifestacija Dani otvorenih vrata Sarajevskog univerziteta. U Tuzli održana konferencija na temu obrazovanja i pravednog društva. U Banjaluci se okupili mladi sa zajedničkom misijom a to je zaštita kulturno–historijskog blaga BiH. Dino Pešut, mladi hrvatski dramatrug govori o svom novom projektu, predstavi „We are born naked and the rest is...“ čija je premijera održana u SARTR-u. Jelena Tomašević, srbijanska pjevačica, govorila je o svom prvom solističkom koncertu u Sarajevu.
4/14/201830 minutes