Winamp Logo
Geschiedenis Van Cover
Geschiedenis Van Profile

Geschiedenis Van

Dutch, History, 1 season, 237 episodes, 3 days, 15 hours, 56 minutes
About
Geschiedenisleerkracht die moedige pogingen doet om het waarom en het hoe van de Belgische geschiedenis te ontrafelen.
Episode Artwork

207. Belgische republiekeinen met Els Witte

In deze aflevering gaan we met historica Els Witte op zoek naar de Belgische republikeinen die mee aan de basis van de Belgische revolutie lagen maar er niet in sloegen om de republiek te stichtten waar ze zo naar verlangden. De audiokwaliteit is wat minder maar het interview is er niet minder boeiend om. PS. Ik ben ondertussen wat vroeger dan verwacht vader geworden en bijgevolg gaat onze zomerbreak ook vervroegd in. Tot september in elk geval en dan hoop ik terug te komen met nieuwe afleveringen. Tot dan en bedankt voor het luisteren.
6/16/202446 minutes, 34 seconds
Episode Artwork

206. De Volksunie, het Vlaams Belang en de NVA II

Het tweede deel van een korte geschiedenis van Vlaams-Nationalistische partijen na de tweede wereldoorlog. Bron: www.nevb.be
6/9/202417 minutes, 10 seconds
Episode Artwork

205. De Volksunie, het Vlaams Belang en de NVA I

Het eerste deel van een korte geschiedenis van Vlaams-Nationalistische partijen na de tweede wereldoorlog. Bron: www.nevb.be
6/2/202417 minutes, 58 seconds
Episode Artwork

204. Wetenschapsgeschiedenis/filosofie met Livia Diser (GUM)

Deze week hebben we het over wetenschapsgeschiedenis en filosofie met Livia Diser van het Gents Universitair Museum. Meer informatie over het museum op www.gum.gent.
5/26/202440 minutes, 31 seconds
Episode Artwork

203.Socialisten

Welkom bij geschiedenis van en welkom bij derde aflevering in ons overzichtje van de geschiedenis van de Belgische partijen. Na de liberalen en de katholieken is het vandaag de beurt aan de socialisten. De industriële bloei van België in de tweede helft van de 19e eeuw leidt tot heel wat rijkdom maar evengoed heel wat miserie. Miserie die politieke gevolgen zal hebben in de gedaante van de socialisten. Eerst revolutionair, dan hervormingsgezind zetten ze al vanaf het einde van de 19e eeuw hun stempel op de Belgische politiek. Al zit dat verhaal wel redelijk ingewikkeld in elkaar. Spelen een rol: Marx, een hele reeks stakingen en betogingen, volkspaleizen en de splitsing tussen communisten en socialisten. Dat en meer in deze aflevering van Geschiedenis van.
5/19/202418 minutes, 49 seconds
Episode Artwork

201. Plaatsnamen

Waar komen onze plaastnamen vandaan wat kan hun geschiedenis ons leren over de geschiedenis van die plaatsen? Heeft Antwerpen echt iets te maken met het werpen van handen? Wat is er oud aan de aarde in Oudenaarde en waarom lijkt meer dan de helft van de plaatsnamen in de Lage Landen iets te maken te hebben met water?Antwoorden op die vragen en meer in deze aflevering van Geschiedenis Van.
5/12/202419 minutes, 45 seconds
Episode Artwork

200. Katholieke Partij

In deze aflevering een korte geschiedenis van katholieke partijen in België. Een blitzoverzicht met de focus op de overgang van een elitaire conservatieve katholieke partij naar min of meer moderne christendemocraten.
5/5/202421 minutes, 5 seconds
Episode Artwork

199. De drukpers en Plantin met Joost Depuydt

Dat de drukpers een belangrijke uitvinding was weten we allemaal wel maar hoe werd die eigenlijk gebruikt. Hoe zat de 16e eeuwse boekenmarkt in elkaar. Waar kocht je je boeken? En wie maakte die eigenlijk en waarom? Antwoorden op die vragen en meer in deze aflevering van Geschiedenis van. Dank aan het Musem Plantin-Moretus en Joodst Depuydt voor de rondleiding en het interview. Check zeker de facebookpagina van de podcast en de website van het museum zelf: https://museumplantinmoretus.be
4/28/202435 minutes, 55 seconds
Episode Artwork

VLD, PVV En Andere Liberalen

Een korte inleiding tot de geschiedneis van de Liberale partijen in België. Meer leesplezier over de liberale partij: https://www.liberasstories.eu/nl/home
4/21/202422 minutes, 2 seconds
Episode Artwork

197. (Wind)Molens

Waar komt de molen vandaan? Is dat nu een Nederlandse of een Vlaamse uitvinding? En wat was nu eigenlijk de bedoeling? Antwoorden op die vragen en meer in deze aflevering van Geschiedenis van. Link Molens in Vlaanderen: https://www.okv.be/sites/default/files/2020-09/Molens%20in%20Vlaanderen.pdf Link Youtube: https://www.youtube.com/watch?v=kmoQ_cJd_qk&t=3s
4/14/202418 minutes, 29 seconds
Episode Artwork

Partijpolitiek III

Het derde en laatste deel in ons reeksje over de Belgische partijpolitiek. Inclusief: De koning en de grondwet, de opkomst van kleine partijen en het einde van de dominantie van de grote drie.
4/7/202420 minutes, 10 seconds
Episode Artwork

Partijpolitiek II

In deel 2 van ons overzicht van de Belgische partijpolitiek gaan we in snelvaart door een heleboel hervormingen en de opkomst van extreem rechts en links.
3/31/202419 minutes, 9 seconds
Episode Artwork

Partijpolitiek I

Een inleiding tot de geschiedenis van de Belgische partijpolitiek. Deel I: Leopold I, liberalen, katholieken en socialisten.
3/23/202420 minutes, 41 seconds
Episode Artwork

(Zwem)Baden

Waarin we op zoek gaan naar de oorsprong van zwembaden en terwijl passeren langs de Romeinse baden, de geschiedenis van het zwemmen, cholera en een heleboel andere ziektes. Dat en meer in deze aflevering van geschiedenis van.
3/17/202420 minutes, 42 seconds
Episode Artwork

Islam V

Welkom bij Geschiedenis Van en bij de vijfde en laatste aflevering in ons reeksje over de geschiedenis van de Islam.
3/10/202417 minutes, 21 seconds
Episode Artwork

Islam IV: Gouden Eeuw?

Welkom bij geschiedenis van en bij de vierde en voorlaatste aflevering over de vroege geschiedenis van de Islam. Vandaag hebben we het over wat velen het absolute hoogtepunt van de vroege Islam noemen: het Abbasidiscche kalifaat. Of dat nu wel of niet een hoogtepunt is, is een kwestie van perspectief. Feit is dat het de laatste keer was dat de overgrote meerderheid van moslims onder een politieke, religieuze en culturele vlag verenigd werden. Dat en meer in deze aflevering van geschiedenis van.
3/3/202420 minutes, 55 seconds
Episode Artwork

Islam III

Welkom bij geschiedenis van en bij de derde aflevering in ons reeksje over de geschiedenis van de Islam. Nieuwe problemen leidden vanaf de 8e eeuw tot nieuwe oplossingen die dan weer leiden tot nieuwe problemen. Komen aan bod in deze aflevering: de uitbreidende kloof tussen Shia en Sunni moslims, begrotingstekorten en natuurlijk de nodige burgeroorlogen. Dat en meer in deze afleveringen van geschiedenis van.
2/25/202418 minutes, 3 seconds
Episode Artwork

Islam II

Welkom bij geschiedenis van en bij de tweede aflevering in dit reeksje over de geschiedenis van de Islam. Deze week: Wat met de Islam na de dood van Mohammed? Valt het hele project in elkaar na zijn dood of breekt het net uit zijn voegen en verorbert het in een mum van tijd twee wereldrijken? Het is natuurlijk het tweede maar vandaag hebben we het over het hoe en waarom. Komen aan bod in deze aflevering: opvolgingsperikelen, een heleboel oorlogen, meer opvolgingsperikelen en invasie na invasie. Dat en meer in deze aflevering van Geschiedenis van.
2/17/202420 minutes, 33 seconds
Episode Artwork

Islam I

Welkom bij geschiedenis van en welkom bij de eerste aflevering in een reeksje van vijf over de Islam. Niet zozeer de religie zelf, wel haar geschiedenis en dan specifiek de beginperiode. Vandaag beginnen we bij het begin met vragen als: Wat was er voor de Islam? Waar komt de Islam eigenlijk vandaan? Wie was Mohammed en heeft die echt op zijn eentje een wereldreligie uit de grond gestampt? Antwoorden op die vragen en meer in deze aflevering van Geschiedenis van.
2/11/202418 minutes, 24 seconds
Episode Artwork

Treinstations

Welkom bij geschiedenis van en welkom bij een aflevering over stations. Treinstations weliswaar en dan vooral Belgische. Duizenden van ons passeren dagelijks langs en door deze tempels van de mobiliteit. Maar waar komen ze eigenlijk vandaan? Wat was het originele plan voor de Belgische stations en hoe zijn die door de eeuwen heen geëvolueerd? En hoe zit dat eigenlijk met de drie grote stations In Brussel? Waarom lijkt het alsof geen enkel station ooit volledig af is? Antwoorden op die vragen en meer in deze aflevering van Geschiedenis van.
2/4/202417 minutes, 42 seconds
Episode Artwork

1492 II

Welkom bij Geschiedenis van en welkom bij de tweede en laatste aflevering over het jaartal 1492. Vorige week hadden we het in de eerste plaats over alle redenen om te twijfelen aan het belang van dat jaartal. Colombus was immers niet de eerste die voet zette op het Amerikaanse continent, geloofde tot op zijn sterfbed niet dat hij een nieuw continent had ontdekt en uiteindelijk past 1492 perfect in het rijtje van toenemende Europese expansie. Waarom een tweede aflevering dan? Vanwege de gevolgen. Want of de ontdekking nu toevallig was of niet, de gevolgen waren navenant. Voor de “ontdekkers”, de “ontdekten” en de rest van de wereld. Hoe en waarom, dat hoort u in deze aflevering van Geschiedenis van.
1/28/202418 minutes, 56 seconds
Episode Artwork

Napoleon vs Oppenheimer (Films)

Welkom bij geschiedenis van en welkom bij een special over Napoleon en Oppenheimer . Wel, meer bepaald over de twee gelijknamige films die uitkwamen in 2023. Vandaag gaan we het echter minder hebben over de historische kant van de zaak en meer over de vertaalslag naar het grote scherm. Hoeveel historische details moeten kloppen om nog van een historische film te kunnen spreken? En in welke mate moet de historische realiteit kunnen wijken voor het creatieve verhaal van de makers? En wat denkt een historische leek, oftewel mijn vrouw, van die twee films over onderwerpen waar ze al jaren door gefascineerd is? Antwoorden op die vragen en meer in deze aflevering van Geschiedenis van.
1/21/202428 minutes, 11 seconds
Episode Artwork

1492 I

Welkom bij geschiedenis van en bij een mini reeksje over het jaartal 1492. U weet wel, het jaar waarin een zekere Cristoffer Colombus Amerika ontdekt heeft. Zogezegd, want natuurlijk zit de realiteit ietsje gecompliceerder in elkaar dan dat. Het hele continent zat natuurlijk al vol met mensen en Colombus was niet eens de eerste “Europeaan” die voet zette aan die kant van de Atlantische Oceaan. Moeten we 1492 dan nog altijd met een dikke fluostift aanduiden in onze geschiedenisboekjes of niet? Of zijn de gevolgen van die eerste stapjes van Colombus op Amerikaanse bodem te groot om dat jaartal te kunnen negeren? Antwoorden op deze vragen en meer in dit reeksje van Geschiedenis van.
1/14/202418 minutes, 25 seconds
Episode Artwork

Grenzen (België)

Welkom bij geschiedenis van en welkom bij een extra lang aflevering over Grenzen. De grenzen van hedendaags België om precies te zijn. Hebt u zich ooit al afgevraagd waarom die grenzen nu precies liggen waar ze liggen? Hoe komt het dat die Belgische kustlijn zo verdomd recht is? Waarom loopt de grens in West-Vlaanderen niet hele maal door tot aan de monding van de Schelde in het Noord maar ligt daar een verloren gelopen stukje Nederland? En wat met die rare bulten boven Antwerpen? En zou het niet veel logischer zijn mocht Maastricht gewoon deel uitmaken van België? Of Eupen van Duitsland? En wat is Frans -Vlaanderen en waarom hoort dat niet gewoon bij Vlaanderen? Antwoorden op al die vragen en meer in deze aflevering van Geschiedenis van.
1/7/202429 minutes, 10 seconds
Episode Artwork

State Of The Podcast 2024 en vragen

Waarin Tim enkele belangrijke mededelingen doet en vragen van luisteraars beantwoordt.
1/3/202417 minutes, 36 seconds
Episode Artwork

Gravinnen II

De tweede en laatste aflevering in dit reeksje over gravinnen in de lage landen.
12/31/202323 minutes, 49 seconds
Episode Artwork

Kerstmis

Welkom bij geschiedenis van en welkom bij een wel heel speciale aflevering: eentje over kerstmis. Waar komt dat feest vandaan, wat heeft dat te maken met een baby genaamd Jezus en hoe zit dat nu eigenlijk met al die rare gebruiken als een kerstboom, een kerststal en zovoort. Antwoorden op al die vragen en meer in deze aflevering van Geschiedenis van.
12/24/202319 minutes, 57 seconds
Episode Artwork

Gravinnen I

Door omstandigheden geen aflevering over het jaartal 1492, wel een special over de rol van gravinnen in de geschiedenis van de lage landen. Volgende week krijgt u een special over Kerstmis en de week daarna het vervolg op deze aflevering.
12/17/202321 minutes, 28 seconds
Episode Artwork

Sinterklaas II

In deze tweede aflevering over Sinterklaas hebben we het over zwarte Piet, de stoomboot, Spanje en de kerstman.
12/10/202320 minutes, 27 seconds
Episode Artwork

Sinterklaas I

Welkom bij de eerste van twee afleveringen over Sinterklaas. Jawel, se goedheillig man. Wie is hij, waar komt hij vandaan en waarom brengt hij geschenken voor de brave kinderen?. Oh, en waarom is die nog steeds gekleed als een bischop? Antwoorden op al die vragen en meer in deze aflevering van Geschiedenis van.
12/3/202319 minutes, 4 seconds
Episode Artwork

Volksliederen

Volksliederen. Wat zijn ze,waar komen ze vandaan en wat is nu eigenlijk hun bedoeling? In deze aflevering duiken we in de geschiedenis van het volkslied en maken we tijd voor enkele van de blangrijkste,bekendste en de vreemdste. Dat en meer in deze aflevering van geschiedenis van.
11/26/202321 minutes, 43 seconds
Episode Artwork

Israel-Palestina V: ellende, ellende en nog eens ellende

In deze laatste aflevering van een reeks van vijf hebben we h3t over Israëlische onafhankelijkheid, nederzettingen, oorlogen,vredesonderhandelingen en een heleboel ellende. Dat en meer in deze aflevering van geschiedenis van. Edit: op 10:34 zeg ik VN terwijl ik natuurlijk VS bedoel.
11/19/202354 minutes, 10 seconds
Episode Artwork

Israel-Palestina IV: immigratie, Zionisten WOI en de Britten

Waar we vorige week nog zaken hoe Palestina een overwegend Islamitische em Arabische regio werd zien we deze week hoe op het einde van de 19e eeuw Joden Palestina opnieuw binnendruppelden. Met alle gevolgen vandien. Doen ook mee deze week: Ottomanen, nationalisten,zionisten, het Suez kanaal, Arabieren, de Britten, de Fransen en een heleboel ellende.
11/12/202326 minutes, 35 seconds
Episode Artwork

Israel-Palestina III: Christendom en Islam

Welkom bij geschiedenis van en bij de derde aflevering in deze reeks van vijf over Israël-Palestina. Vorige week zagen we hoe Joodse opstanden tegen de Romeinse overheersing leidden tot de vernietiging van Jeruzalem en de exodus van het Joodse volk, vandaag zien we wat er gebeurde met zij die achterbleven.
11/5/202319 minutes, 57 seconds
Episode Artwork

Israel-Palestina II: Jezus en Romeinen

Welkom bij geschiedenis van en bij de tweede aflevering in een reeks van vijf over Israel-Palestina. Vandaag hebben we het over Grieken, Tempels, Joden, Romeinen, de val van Jeruzalem,de diaspora en een heleboel geweld. Want nee, ook dat dateert niet van gisteren. Dat en meer in deze aflevering van geschiedenis van.
10/30/202321 minutes, 18 seconds
Episode Artwork

Waarom Israel-Palestina I: Origines

Op vraag van heel wat luisteraars krijgt u een vijfdelige reeks over de geschiedenis van wat vandaag de dag Israel-Palestina is. Beginnen doen we bij het prille begin: de eerste volkeren, de eerste Staten en jawel, de bijbel. Dat en meer in deze aflevering van Geschiedenis van.
10/22/202320 minutes, 49 seconds
Episode Artwork

Afval II

Deze week: wat is de rol van afval in historisch onderzoek en welke impact heeft het al gehad in hoe we naar de wereld kijken?
10/15/202316 minutes, 24 seconds
Episode Artwork

Afval I

Welkom bij een eerste aflevering over afval. Jawel afval , al die zaken die we al duizenden jaren weggooien omdat we ze niet langer nodig hebben. Deze week hebben we het over de verschillende manieren waarop mensen zich door de eeuwen hebben ontdaan van hun afval. Volgende week over het historisch nut van dat afval. Komen deze week al aan bod: Troje, bizons, de Maya's, de cloaca Máxima, meneer Poubelle,vuilnismannen en meer. Dat in deze aflevering van Geschiedenis van.
10/8/202320 minutes, 51 seconds
Episode Artwork

Vlaamse leeuwen, Duitse bevelen III: Spanjaarden en kindsoldaten

In deze derde en laatste aflevering over het Vlaams legioen heeft auteur Philip Vanquathem het over de zaken die hem het meeste zijn opgevallen tijdens zijn onderzoek. Komen aan bod in deze aflevering: Spanjaarden, kindsoldaten, een gesticht en heel wat archiefwerk. Dat en meer in deze aflevering van Geschiedenis van. Het boek "Vlaamse leeuwen, Duitse bevelen" uitgegeven bij uitgeverij Ertsberg kan u vinden in de boekhandel.
9/30/202324 minutes, 21 seconds
Episode Artwork

Vlaamse leeuwen, Duitse bevelen II: Aan het front

In aflevering 2 van dit reeksje heeft Philip Vanquathem het over wat er zich nu eigenlijk afspeelde met dat Vlaams legioen aan het front.
9/30/202323 minutes, 42 seconds
Episode Artwork

Vlaamse leeuwen, Duitse bevelen I: Wat,hoe en waarom?

Auteur Philip Vanquathem doet in dit reeksje het verhaal van zijn boek "Vlaamse leeuwen, Duitse bevelen" over de geschiedenis van het Vlaamse legioen. Deze aflevering het hoe en waarom van dat legioen. Komen aan bod: Vlaams nationalisme, de Spaanse burgeroorlog, communisme, fascisme, de SS en een politieke gol. Dat en meer in deze aflevering van Geschiedenis van.
9/30/202322 minutes, 8 seconds
Episode Artwork

Extra: recensie Vlaamse leeuwen, Duitse bevelen

In deze extra aflevering krijg je een korte recensie van het boek : "Vlaamse leeuwen, Duitse bevelen" te horen en de aankondiging van een reeksje van drie afleveringen door de auteur van dat boek Philip Van Quathem.
9/28/20236 minutes, 27 seconds
Episode Artwork

De Bokkenrijders

Welkom bij geschiedenis van en welkom bij een aflevering over bokkenrijders. Waren dat nu duivelsaanbidders die gezeten op bokken het Limburg van de 18e eeuw onveilig maakten, georganiseerde bovenbenen of arme sloebers die bij marteling allerhande misdaden bekenden die ze nooit gepleegd hadden. De antwoorden op deze vragen en meer in deze aflevering van geschiedenis van.
9/24/202318 minutes, 50 seconds
Episode Artwork

Waarom Oost - Timor III

Welkom bij geschiedenis van en bij de derde en laatste aflevering over het waarom van Oost-Timor. Vandaag trekken we de lijn helemaal door naar de onafhankelijkheid. Daarvoor moeten we het hebben over mensenrechten, arrestaties, Nelson Mandela, de paus, een referendum, de VN en nog een heleboel meer. Wat al die dingen met elkaar en Oost -Timor te maken hebben ontdekt u in deze aflevering van geschiedenis van.
9/17/202322 minutes, 9 seconds
Episode Artwork

Waarom Oost-Timor II

Welkom bij geschiedenis van en welkom bij deze tweede aflevering over Oost-Timor. Vorige week namen we een lange aanloop richting de twintigste eeuw om te eindigen met de tweede wereldoorlog. Vandaag trekken we de lijn door naar het einde van de twintigste eeuw. Komen daarbij aan bod: bezetting,bevrijding,onafhankelijkheid,bezetting,een opeenvolging van geweld en opnieuw onafhankelijkheid. Dat en meer in deze aflevering van geschiedenis van.
9/10/202323 minutes, 42 seconds
Episode Artwork

164. Waarom Oost-Timor I

Welkom bij geschiedenis van en welkom bij een aflevering over het waarom van Oost-Timor. Oost wat? Oost-Timor. Ik geef het toe, ik had er twee jaar geleden ook nog nooit van gehoord maar ondertussen woon en werk ik er al een jaar. Zoals de meesten van jullie ondertussen wel al weten zijn mijn vrouw en ik hier voor twee jaar als vrijwilligers in een onderwijsproject. Wie daar meer over weten wil kan terecht op mijn andere podcast: plan_Timor. Hier houden we het bij geschiedenis en omdat we hier nu een jaar zijn dacht ik dat het misschien de gelegenheid was voor een special over de geschiedenis van Oost-Timor. En nu zou u zich kunnen afvragen waarom ik u daar in godsnaam mee zou willen lastigvallen. Wel, an sich geen onterechte vraag maar het verhaal van Oost-Timor is een prachtvoorbeeld van hoe handel, kolonialisme, nationalisme en religie samenzweren om een land te doen ontstaan waarvan geen enkel buurland eigenlijk het punt ziet. Het waarom van Oost-Timor is exemplarisch voor een heleboel andere kleine landen en net daarom de moeite waard. Komen aan bod in deze aflevering en die van volgende week: migratiestromen, wereldhandel, kolonialisme, missionarissen, Nederlanders, Japanners, Portugezen, Inonesiers en een hele hoop ellende. Dat en meer in deze speciale aflevering van geschiedenis van.
9/3/202322 minutes, 44 seconds
Episode Artwork

163. Het jaar 0

Welkom bij geschiedenis van en welkom bij een aflevering over het jaar 0. Wel, niet zozeer over dat jaar zelf al ga ik het er zeker ook over hebben. Nee, deze aflevering gaat in de eerste plaats over het waarom van onze jaarrekening. Waar komt ze vandaan en waarom heeft de hele wereld net deze jaarrekening omarmd en geen andere? De zoektocht naar het antwoord op die vraag levert een aflevering op met in de hoofdrollen ondermeer de Olympische spelen, Jezus, Julius Casear, een opeenvolging van pausen en een ferme dosis westers kolonialisme. Dat en meer in deze aflevering van Geschiedenis van.
8/27/202319 minutes, 17 seconds
Episode Artwork

Chips

Chips. Mijn favoriete snack maar waar komen ze eigenlijk vandaan en waarom zijn ze zo populair geworden. Het antwoord is een pak ingewikkelder dan u denken zou en behelst onder andere: een ontstaansmythe met een indiaan en een grootindustrieel in de hoofdrol, revoluties in verpakkingstechnologie,een Nobelprijs en eindeloze diversiteit qua smaken. Dat en meer in deze aflevering van geschiedenis van.
8/20/202313 minutes, 37 seconds
Episode Artwork

Waarom Joegoslavië V: Bloei en verval

Na WOII kent Joegoslavië tegen alle verwachtingen in een eerste bloeiperiode. Al js het meteen ook de laatste. De interne tegenstellingen zullen het land uiteindelijk te veel blijken en in de jaren '90 spat het geheel definitief uit elkaar. Hoe dat precies gebeurt komt u te weten in deze laatste aflevering over het waarom (niet) van Joegoslavië
8/13/202325 minutes, 7 seconds
Episode Artwork

Joegoslavië IV: een einde en een nieuw begin.

WoII betekent het einde van Joegoslavië... en een splinternieuw begin. Het land wordt helemaal uit elkaar gerukt tijdens de oorlog maar achteraf hersteld zij het onder nieuw management: communistisch management. Veel van de spanningen die de eerste versie van Joegoslavië plaatsen worden tijdelijk onder de mat geveegd dood de welwillende dictatuur van een zekere Tito. Dat en meer in deze aflevering van Geschiedenis van.
8/6/202322 minutes, 13 seconds
Episode Artwork

Joegoslavie 3

Welkom bij geschiedenis van en bij een derde aflevering over het waarom (niet) van Joegoslavië. Vandaag duiken we de eerste wereldoorlog in en zie we hoe na die oorlog Joegoslavië dan wel ontstaat maar nooit echt een modelstaat wordt. Verwacht u alvast aan een heleboel nationalistisch gekibbel. Dat en meer in deze aflevering van geschiedenis van.
7/30/202320 minutes, 26 seconds
Episode Artwork

Waarom Joegoslavië II: het kruidvat

Vorige week raasden we als een gek doorheen van de geschiedenis VN de Balkan om uiteindelijk in de 19e eeuw te belanden. Een eeuw waarin nationalisme en buitenlandse inmenging tot de ene revolutie na de andere zal leiden. Alleen blijken die nieuwe staatjes nooit echt over hun eigen lot te mogen beslissen. De frustratie daarover zal uiteindelijk leiden tot een onafhankelijk Joegoslavië maar eerst ... gaat de boel ontploffen. Welkom bij Geschiedenis van!
7/23/202320 minutes, 54 seconds
Episode Artwork

Waarom Joegoslavië I: Joego wat?

Welkom bij geschiedenis van en welkom bij een reeks van vijf afleveringen over Joegoslavië. U weet wel, dat land dat ondertussen al meer dan twintig jaar niet meer bestaat en uit wiens as Kroatië, Servië, Noord Macedonië, Slovenië, Bosnië-Herzegovina, Montenegro en Kosovo uit zijn ontstaan. Vandaag krijgt u een uitgebreide inleiding en een blits geschiedenis van de Balkan tot in de 19e eeuw. Dat en meer in deze aflevering van Geschiedenis van.
7/16/202320 minutes, 15 seconds
Episode Artwork

156. Cannabis

Welkom bij geschiedenis van en welkom bij een ietwat vreemde aflevering over de oorsprong van cannabis en aanverwanten.
7/9/202325 minutes, 1 second
Episode Artwork

155. Cleopatra II

Welkom bij geschiedenis van en welkom bij deze tweede en laatste aflevering over Cleopatra: De laatste koningin van Egypte en een absoluut icoon. Al millennia lang draaft ze op in beeldhouwwerken,schilderijen,theaterstukken,televisiereeks,films,games en ga zo maar verder. Er lijk geen einde te komen aan de interpretaties van Cleopatra maar waar komt ons historisch beeld van haar eigenlijk vandaan? Dat en meer in deze aflevering van Geschiedenis Van.
7/2/202322 minutes, 16 seconds
Episode Artwork

Cleopatra I

Welkom bij geschiedenis van en welkom bij deze aflevering over Cleopatra. Cleopatra VII om precis te zijn want ja er waren er meerdere en nee zij is niet enige vrouwelijke pharao in de lange geschiedenis van Egypte. Bij lange na niet. Waaro, kennen we dan wel allemaal haar naam maar niet die van Cleopatra 1 tot en met 6, Meniet, Sobknerferu of zelfs Hatshepshut. Die laatste was trouwens minstens even belangrijk als Cleopatra voor de Egyptische geschiedenis. En hoe belangrijk was die nu echt? Antwoorden op deze vragen en meer in deze aflevering en die van volgende week.
6/25/202321 minutes, 26 seconds
Episode Artwork

Extra: 7 Films over Belgische geschiedenis

In afwachting van een nieuwe reeks afleveringen krijgt u dit zoethoudertje over zeven Belgische films die iets (wat dan ook) te maken hebben met Belgische geschiedenis. Het kortverhaal vindt u hier: https://anekdotesvaneenveulen.wordpress.com/2023/06/10/de-hertog-en-de-graaf/ De bevraging hier: https://forms.gle/pM1uzuxt8HAEYjGYA
6/18/202313 minutes, 18 seconds
Episode Artwork

State Of The Podcast IV

Tijd voor een update! Het gaat goed met de podcast maar we willen weten wat jullie ervan denken! De bevraging vind je hier: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSdqzgm87Aetu9kZ1WM3CwVE6XWjaGFKkxbd1zAgX81IQ9mGDg/viewform?usp=sf_link en het kortverhaal hier: https://anekdotesvaneenveulen.wordpress.com/2023/06/10/de-hertog-en-de-graaf/ Of op de facebookgroep natuurlijk.
6/15/20235 minutes, 15 seconds
Episode Artwork

1066 of een inleiding tot Engelse geschiedenis V: Wliiam, Harald en Harold

Vandaag werken we dit reeksje af. Daarvoor moeten we een lijstje veldslagen en invasies aframmelen en dan hebben we het nog over het uiteindelijke resultaat: Normandisch Engeland. En over de vraag hoe belangrijk 1066 nu eigenlijk wel is . Is dit echt HET sleutelmoment in de Engelse geschiedenis of zit de werkelijkheid wel iets genuanceerder in elkaar dan dat. Antwoorden op deze vraag en meer in deze aflevering van Geschiedenis van.
6/11/202324 minutes, 21 seconds
Episode Artwork

1066 of een inleiding tot Engelse geschiedenis IV:

Na een lange aanloop introduceren we in deze aflevering de hoofdfiguren van 1066: Willem van Normandie en Harold Godwinson. Eerst komt er nog een Edward op de troon van England na een heleboel politiek gekonkelfoes en gemoord. Dat en meer in deze aflevering van Geschiedenis van.
6/4/202320 minutes, 38 seconds
Episode Artwork

1066 of een inleiding tot de Engelse geschiedenis III: Invasies (bis)

We eindigden de vorige aflevering met een Verenigd Engeland onder de nazaten van Alfred de Grote. Nu zouden we kunnen doorspoelen richting 1066 maar ergebeuren nog enkele belangrijke dingen: de Noormannen komen terug, het continent moet zich en hoe langer hoe meer lijkt Engeland de buit te worden van een potje touwtrekken tussen het continent en Scandinavië. Dat in deze aflevering van Geschiedenis van.
5/28/202323 minutes, 55 seconds
Episode Artwork

1066 of een Inleiding tot Engelse Geschiedenis II: Vikings en Alfred

Welkom bij de tweede aflevering van dit reeksje over 1066. Ok, ondertussen is het veel meer een inleidende reeks geworden tot de Engelse geschiedenis maar vroeg of laat komen we nog bij die Normandiërs. Beloofd. Vandaag hebben we het in de eerste plaats over Vikings en het ontstaan van Engeland want die twee zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Komen evengoed aan bod: een zekere Alfred de Grote, afkoopsommen, migratiestromen en de val van koninkrijk na Koninkrijk.
5/21/202323 minutes, 31 seconds
Episode Artwork

1066 of een Inleiding tot de Engelse Geschiedenis I: Kelten, Belgen, Caesar, Angelen en Saksen

Dit reeksje ging origineel enkel over 1066 maar al vlug transformeerde het in een Inleiding over de geschiedenis van Engeland. In dit eerste deel hebben we het over Kelten, oude Belgen, Caesar, Saksen, Jutten, Friezen en nog veel meer.
5/17/202319 minutes, 25 seconds
Episode Artwork

Extra: De Vlaamse canon in realiteit

De Vlaamse canon is er en in deze aflevering nemen we hem volledig door, van begin tot einde. Is het een huldiging van de Vlaamse identiteit geworden? Een onmisbaar instrument in het geschiedenisonderwijs? Of iets er tussen in? Antwoorden op deze vragen en meer in deze aflevering van Geschiedenis van.
5/11/202319 minutes, 17 seconds
Episode Artwork

Vork

Alles heeft een geschiedenis, zo ook de vork. Waar komt het vandaan, wat heeft het te maken met de Renaissance en hoe aten mensen voor de introductie van de vork. Dat en meer in deze aflevering van Geschiedenis van.
5/7/202319 minutes, 33 seconds
Episode Artwork

Caesar II

Vorige week stelden we al vragen bij de huizenhoge reputatie van Caesar. Niet dat de man niet uitzonderlijk was maar je moet hem in zijn context zien,zijnde de geleidelijke overgang van de Romeinse republiek naar het keizerrijk. En dat verhaal is geenszins te reduceren tot de figuur van Caesar. Het is een pak ingewikkelder dan dat. Het is een verhaal over de kloof tussen arm en rijk, conservatisme, populisme en een heleboel wapengekletter. Dat en meer in deze aflevering van Geschiedenis van.
4/30/202327 minutes, 12 seconds
Episode Artwork

Caesar I

Dit begint als een aflevering over Julius Caesar maar eindigt als een reeks van twee afleveringen over het einde van de Romeinse republiek. We bekijken van nabij hoe belangrijk die Casear nu eigenlijk wel was en komen tot de conclusie dat hij maar een schakel was in een zeer lange keten. Een keten van gebeurtenissen en figuren die allemaal samen geleid hebben tot het Romeinse keizerrijk. Maar waarom is Caesar dan met voorsprong de bekendste Romein? Dat en meer in geschiedenis van.
4/23/202323 minutes, 55 seconds
Episode Artwork

Recensie: De Rodenbachs door Wim Verdonck

Rodenbach. Een naam die wellicht een belletje doet rinkelen maar waar immens veel geschiedenis achter schuil gaat. Napoleon, de Belgische revolutie bier, blinden, Brugge als toeristenstad, Vlaams Nationalisme,... Met al die zaken heeft de famillie Rodenbach iets te maken gehad. Wim averdonck schreef er een boek over en ik heb het mogen lezen. Mijn gedachten in deze extra aflevering van Geschiedenis van. Voor de geïnteresseerden is er een uitgebreide boekvoorstelling met vriend van de podcast Bert Kruismans in het kasteel van Rumbeke op 27 april. Info en tickets: https://www.eventbrite.be/e/tickets-boekvoorstelling-de-rodenbachs-vechters-en-verzoeners-door-erik-verdonck-517845689397
4/20/202311 minutes, 38 seconds
Episode Artwork

Vaticaanstad II

Vorige week hadden we het over het ontstaan van Rome als een aparte pauselijke staat. Vandaag zien we hoe de macht van die staat afbrokkeld tot er niks van overbleef behalve een onafhankelijk Rome. Wat een probleem werd in de 19e eeuw toen Italië een ding werd en de Italianen Rome als hoofdstad wouden. Het gevolg was een oorlog tussen paus en Italië en het uiteindelijke ontstaan van Vaticaanstad. Dank zij Mussolini. Echt waar. Dat en meer in deze aflevering van Geschiedenis van
4/15/202321 minutes, 3 seconds
Episode Artwork

Vaticaanstad I

Vaticaanstad: het kleinste onafhankelijke land ter wereld. Maar waarom eigenlijk? Het antwoord heeft te maken met Karel de Grote, oorlogszuchtige pausen, Italiaanse chaos en Karel V. Dat en meer in deze aflevering van Geschiedenis van.
4/9/202321 minutes, 9 seconds
Episode Artwork

Spaghetti

Spaghettis is meer dan enkel een pastagerecht. Het is het gevolg van eeuwen van historische evolutie en een fascinerend verhaal. Komen aan bod: Moslims, Sicilianen, Colombus, de vork en nog veel meer.
4/2/202318 minutes, 14 seconds
Episode Artwork

Luther

Matin Luther wordt vereenzelvigd met de reformatie maar was hij echt wel zo belangrijk voor het protestantisme als we allemaal denken. En hoe zat dat nu eigenlijk met die stellingen op die kerkdeur? Dat en meer in deze aflevering van Geschiedenis van.
3/26/202320 minutes, 17 seconds
Episode Artwork

Horloge

Waarin we in de geschiedenis van het horloge duiken. Passeren de revue: Elisabeth I, Zwitsers, Turken, oblisken, waterklokken en een heleboel slechte grapjes. Sorry
3/19/202320 minutes, 12 seconds
Episode Artwork

Waarom Zwitserland II

Burgeroorlogen, religieuze spanningen, angst voor de grote buurlanden,.. Allemaal zaken die we niet langer associëren met Zwitserland maar eeuwen lang haar bestaan getekend hebben. Hoe komen we dan van dat Zwitserland naar dat van vandaag? Dat een meer in deze aflevering van Geschiedenis van.
3/11/202326 minutes, 15 seconds
Episode Artwork

Waarom Zwitserland I

Zwitserland, land van bergen, kaas, horloges, chocolade en neutraliteit. Maar waarom bestaat het eigenlijk. Geklemd tussen een hoop grotere landen met wie het dan ook nog eens een taal deelt zou je denken dat het al lang opgeslokt zou zijn geweest. Maar nee, Zwitserland is een onafhankelijke modelstaat geworden. Hoe dat zover gekomen is en wat burgeroorlogen, religieuze verdeeldheid en huurlingen daar mee te maken hebben dat komt u te weten in deze aflevering van Geschiedenis van.
3/9/202320 minutes, 31 seconds
Episode Artwork

Aardbeving in Turkije Special

Naar aanleiding van de aardbeving in Turkije en Syrië een aflevering over de geschiedenis van de regio waar ze plaatsvond. Doen mee in deze aflevering: Assyriërs, Perzen, Hittieten, Grieken, Romeinen, Turken, Koerden, Armenen en de allereerste tempel ter wereld. Manieren om te doneren vind je hier: https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2023/02/13/hulpacties-voor-de-slachtoffers-van-de-aardbeving-in-turkije-en/
2/26/202323 minutes, 48 seconds
Episode Artwork

Alexander de "Grote"?

Waarin we het leven en de prestaties van Alexander de Grote onder de loep leggen en ons afvragen waar die titel "Grote" vandaan komt en of hij die wel verdient. Komen aan bod: steden, burgeroorlogen, lijkroven en nog veel meer.
2/19/202319 minutes, 46 seconds
Episode Artwork

476: Het einde van het Romeinse rijk. II

Waarin we een kijkje geven naar wat er allemaal gebeurde na 476. Was het Romeinse rijk dood en begraven of bleef het nog een hele tijd rondspoken? En zoja tot waneer?
2/12/202318 minutes, 15 seconds
Episode Artwork

476: De val van het Romeinse rijk? I

Hey jaartal 476 zit stevig verankerd in heel wat hersenen als het jaar dat het Westromeinse rijk viel. Het jaar waarin de wereld veranderde en de oudheid definitief afgelopen was. Maar wat gebeurde er eigenlijk in dat jaar, wat viel er en bleef er echte niks achter? Dat en meer in deze aflevering van Geschiedenis Van.
2/5/202320 minutes, 6 seconds
Episode Artwork

Special: AI en Geschiedenis

Naar aanleiding van de heisa van de voorbije weken experimenteren we een beetje met Chatgpt 3 om te kijken wat je nu met zo een AI kan aanvangen op historisch vlak. Is het een chat versie van Wikipedia? Kan het je over de eeuwen laten communiceren met historische figuren zoals Marie Antoinette? En vooral: is het een handige tool of een fundamentele bedreiging voor hoe we met het verleden omgaan. SCRIPT MUSICAL:https://docs.google.com/document/d/1aD0RI6xzYj9yEzOohH0opkAsK1QElUKgFgauo-lzr_Y/edit?usp=drivesdk
1/29/202324 minutes, 59 seconds
Episode Artwork

132. Waarom Turkije VI

Waarin Turkije een ding wordt. Spelen een rol in het verhaal: een man op een boot, Engelsen, Fransen, Grieken, Armenen, Koerden en Syriërs. Oh en een heleboel diplomatiek gekonkel en wapengekletter.
1/22/202324 minutes, 6 seconds
Episode Artwork

131. Waarom Turkije V

Waarin het Ottomaanse rijk het steeds moeilijker krijgt. Er wordt aan de grenzen geknabbeld, de hervormingen willlen maar niet pakken en bij overbaat van ramp breekt dan ook nog eens de eerste wereldoorlog uit. Dat en meer in deze aflevering van Geschiedenis van.
1/15/202320 minutes, 20 seconds
Episode Artwork

130. Waarom Turkije IV

Vandaag komt het hedendaagse Turkije al een pak dichter bij. Dat zou ook mogen gezien we het al gehad hebben over kruisvaarders, Grieken, Romeinen, Turkse nomaden en het Ottomaanse rijk. Van het moderne Turkije nog geen spoor. Tot vandaag.
1/8/202324 minutes
Episode Artwork

Extra: Historische top 7 2020

Mijn historische hoogtepunten van 2022 wat betreft tentoonstellingen, boeken, series en meer.
12/31/202217 minutes, 9 seconds
Episode Artwork

129. Waarom Turkije III

Vandaag geven we het Byzantijnse rijk de definitieve doodsteek en kijken we naar haar Islamitische opvolger en de belangrijkste voorganger van het hedendaagse Turkije.
12/24/202220 minutes, 42 seconds
Episode Artwork

128. Waarom Turkije II

Waarin het Byzantijnse rijk valt en vervangen wordt door een Turkse versie. Bevat kruisvaarders, keizers, Venetianen, een graaf van Vlaanderen, broedermoorden en nog een pak meer.
12/18/202222 minutes, 36 seconds
Episode Artwork

127. Waarom Turkije I

Geloof het of niet, Turkije zoals wij het vandaag kennen, een al dan niet democratisch land met een afgebakende nationale identiteit is een relatief recent verschijnsel. Al kan je daar ook over discussiëren. Is het nu 1923, 1912, 1453 of 1299 het jaar van de geboorte van de Turkse natie? Het is een kwestie van hoe ver we terug gaan in de tijd. En dat is exact wat we gaan doen in dit reeksje. Welkom bij Geschiedenis van.
12/11/202221 minutes, 33 seconds
Episode Artwork

126. Koffie

Welkom bij Geschiedenis Van en welkom bij deze aflevering over koffie. Jawel koffie, het zwarte vocht dat mij en vele soortgenoten in staat stelt km te functioneren als mens. De geschiedenis van koffie is een fascinerend verhaal dat over veel meer gaat dan enkel wat bruine bonen. Het verhaal van koffie is er eentje van landbouw, religie, wereldhandel en filosofie. Je zou zowat de hele vroegmoderne en moderne geschiedenis kunnen hervertellen met koffie als insteek. Wat exact is wat er vandaag op het programma staat.
12/4/202215 minutes, 42 seconds
Episode Artwork

Geschiedenis van. Proloog

De podcast is terug! Zij het in een iets andere vorm. Meer info in deze korte proloog! CORRECTIE: Het Westromeinse rijk viel natuurlijk in 476 en niet 467. Mijn excuses. Stond juist in het script, kwam four uit mijn mond. Dank aan luisteraar Geert die snel was met zijn correctie.
11/27/20224 minutes, 22 seconds
Episode Artwork

Extra: Waarom de Vlaamse canon geen goed idee is

Waarin ik wat tijd neem om uit te leggen wat historische canon eigenlijk is en waarom de Vlaamse canon waarschijnlijk niet zo een goed idee is.
11/4/202212 minutes, 52 seconds
Episode Artwork

Mededelingen + boektip

Welkom bij Geschiedenis van België en welkom bij de laatste aflevering dat u deze fantastische versie van de Brabançonne door Alice Verlet beluisteren kon. Want, … dit is de laatste aflevering van geschiedenis van België. Het is ook de laatste opname in België voor minstens twee jaar. Volgende keer als er iets op deze feed verschijnt zal het onder het mom zijn van Geschiedenis Van. Een nieuw format met een nieuwe jingle. Een nieuw format want uw dienaar vertrekt voor twee jaar naar het buitenland en heeft besloten om ook op geschiedenisvlak zijn horizonten wat te vergroten. Vandaag licht ik al een tipje van de sluier op maar eerst iets helemaal anders: Een boektip. Een tip voor een boek dat u bezig kan houden tot ik mijn evenwicht wat gevonden heb en aan nieuwe content beginnen kan. Een boek dat een deel van u al gelezen zal hebben maar waarvan ik vind dat zowat iedereen het gelezen moet hebben: Sapiens van Noah Harrari.
9/18/20229 minutes, 22 seconds
Episode Artwork

Vergeten Verleden: Armoede en de koloniën van Wortel en Merksplas

Welkom bij geschiedenis van België en welkom bij een extra aflevering. Deze keer onder meer over Wortel. Niet de groente maar wel de weldadigheidskolonie. Weldadig wat? Wel in 18e eeuw had men het zich in het hoofd gehaald dat er een eenvoudige oplossing was voor landlopers, bedelaars en mensen die op een of andere manier in de armoede terecht waren gekomen: verhuizen naar the middle of nowhere en heropvoeden. En ze tussendoor laten werken natuurlijk. Van die aanpak zijn tal van voorbeelden in de Lage Landen maar in België zijn er maar twee echt erkend erfgoed: de weldadigheidskolonie in, jawel Wortel en de strafkolonie in Merksplas. Wat de logica erachter was, waarom die in Wortel en Merksplas staan en wat er uiteindelijk mee gebeurd is daar zoomen we vandaag op in. Gevolg: een aflevering vol rasphuizen, bedelaars, gevangenissen en landschappen die werelderfgoed werden. Dat en meer in deze aflevering van Geschiedenis van België.
9/18/202214 minutes, 48 seconds
Episode Artwork

Extra: Bakelandt

Welkom bij geschiedenis van België en welkom bij een extra aflevering in afwachting van een nieuw seizoen. Deze week Bakelandt. U weet wel. De ietwat roekeloze bendeleider met het gouden hart die actief was tijdens de Franse bezetting en compleet realistisch vereeuwigd werd in stripvorm. Of was die strip misschien niet honderd procent waarheidsgetrouw? U weet wel meer fictie van het type: we nemen een historische figuur en passen die wat aan om een boeiend verhaal te vertellen dat er wat vlotter ingaat bij een eigentijds publiek. Welke van de twee was het in het geval van Bakelandt? Wel, dat zoek ik vandaag voor u uit. Dat en meer in deze aflevering van geschiedenis van België.
9/11/202212 minutes, 55 seconds
Episode Artwork

Extra Vergeten verleden: Neutraal Moresnet

Welkom bij Geschiedenis van België en welkom bij een extra aflevering, een zoethoudertje tot ik wat meer tijd heb om nieuwe volwaardige afleveringen te maken. Vandaag een van de meest gevraagde onderwerpen door luisteraars: Neutraal Moresnet. Ooit het Lage Landse equivalent voor Andorra, San Marino, Monaco, Liechtenstein en andere dwergstaten vandaag niet meer dan een dorp in de Ardennen. Onder een andere naam dan nog. Waarom Moresnet ooit een eigen landje was, hoe dat precies begon en waarom er een einde aan kwam zijn uiterste boeiende vragen waar ik in deze aflevering een antwoord op probeer te formuleren. Het heeft alles te maken met Napoleon, zink, vreemde compromissen , Esperanto, casino`s, smokkel en de eerste wereldoorlog. Dat en nog veel meer in deze extra aflevering van geschiedenis van België.
9/4/202217 minutes, 36 seconds
Episode Artwork

125. Bourgondiërs VI: Maria en Maximiliaan

Welkom bij geschiedenis van België en welkom bij de laatste aflevering van ons reeksje over de Bourgondiërs. Vorige week sneuvelde Karel de Stoute op het slagveld bij Nancy en deze week zien we hoe zijn droom van een sterk, onafhankelijk midden rijk onmiddellijk na zijn dood aan flarden werd gescheurd door zowat iedereen. Fransen, Oostenrijkers, de Vlaamse sted en, iedereen sprong op het plots weerloos geworden Bourgondië en claimde land rechten of allebei. Te midden van dat tumult stond Maria van Bourgondië. Erfgenaam van een rijk waarvan niemand het bestaan nog herkende, hopeloos zoekend naar houvast en een manier om de storm door te komen. De keuzes die zij maakte zouden mee de toekomst bepalen van de Lage Landen. Dat en nog veel meer in deze aflevering van Geschiedenis van België.
8/28/202219 minutes, 49 seconds
Episode Artwork

124. Bourgondiërs V: Hoogmoed en de val.

Welkom bij geschiedenis van België en welkom bij de vijfde en voorlaatste aflevering van dit reeksje. Onder Filips de Goede was Bourgondië echt een dingetje geworden. Een apart rijk met zijn echte centrale instellingen, vorstenhuis en cultuur. Het enige dat nog mankeerde was een eigen kroon. En zo midden de 15e eeuw leek dat verre van een onmogelijke droom. Een droom die Karel de Stoute zou proberen waarmaken met dezelfde combinatie van diplomatiek en militair vertoon waarmee zijn voorvaderen het hertogdom groot hadden gemaakt. Dat het anders zou aflopen kon hij niet weten.
8/21/202221 minutes, 56 seconds
Episode Artwork

123. De Bourgondiërs IV: Filips de Goede

Welkom bij geschiedenis van België en welkom bij aflevering IV over de Bourgondiërs. Vandaag luidden we het tijdperk in van Filips de Goede. Het absolute hoogtepunt van de Bourgondische periode. Volgens de Bourgondiërs in elk geval. De realiteit is natuurlijk iets ingewikkelder en heeft alles te maken met oorlog, politiek gekonkel en een uitgekiende huwelijkspolitiek. Het verbaast me eerlijk gezegd dat er nog nooit historische tv serie a la Tudors het licht gezien heeft want jongens wat een glorieus rommeltje was deze periode wel. Bereid u voor op een aflevering met Engelsen, Jeanne D’arc, het gulden vlies, een hele reeks Vlaamse primitieven en de eerste echte centrale overheid die de Lage Landen gekend heeft. Dat en nog veel meer in deze aflevering van Geschiedenis van België.
8/14/202222 minutes, 53 seconds
Episode Artwork

122. De Bourgondiërs III: Filips, Jan en Game of Thrones

Welkom bij aflevering drie over de Bourgondiërs. Wel, toegegeven, we hebben het tot nog toe niet zo vaak over die dekselse Bourgondiërs gehad. Wel over Margaretha’s, Gentse opstanden en het hele scala aan onafhankelijke staatjes dat midden de 14e eeuw de Lage Landen vormde. Vandaag zien we hoe die eerste Bourgondische hertog Filips de Stoute toch vooral nog een Franse prins was en niet zozeer de heerser van zijn eigen rijkje. Zijn zoon Jan zonder Vrees zal gelijkaardige ambities koesteren al loopt dat niet bijster goed voor hem af. Op het einde van de aflevering zitten we al bij de derde telg van het Bourgondische geslacht Philips de Goede. Dat en meer in deze aflevering van Geschiedenis van België.
8/7/202221 minutes, 5 seconds
Episode Artwork

Extra: Zomervakantie

Welkom bij Geschiedenis van België en welkom bij deze tweede extra aflevering die u zoet houden moet terwijl ik er op uit ben met vrouwlief op vakantie. En laat net dat het onderwerp van deze aflevering zijn: zomervakantie. Want net zoals met zoveel andere doodgewone fenomenen van het dagelijks leven heeft de zomervakantie een historisch waarom. En nee, dat heeft waarschijnlijk niks te maken met de oogst maar wel met hitte, socialisme en de beperkte capaciteit van kinderen om langer dan een halfuur op een stoel te zitten. Dat en nog veel meer in de deze aflevering van geschiedenis van België.
7/31/20229 minutes, 34 seconds
Episode Artwork

Extra Vergeten verleden: Het waarom van 21 juli

Welkom bij Geschiedenis van België en welkom bij een extra aflevering. Een tussendoortje maar wel over een fascinerend feitje: Het waarom van onze nationale feestdag. Wel, niet zozeer het waarom van de nationale feestdag maar eerder het waarom van die datum. 21 juli. En nee, het is niet wat u denkt. Hou u vast voor een korte maar intrigerende aflevering over koningen, revoluties en politiek gebakkelei na de feiten.
7/24/202212 minutes, 4 seconds
Episode Artwork

121. De Bourgondiërs II: Margaretha’s, Brabant en opstanden

Welkom bij de tweede aflevering over de Bourgondiërs. Deze keer hebben we het over twee Margaretha’s, het hertogdom Brabant en hoe dat en het graafschap Vlaanderen in de handen terechtkwamen van Filips de Stoute. Vervolgens werpen we een blik op de rest van de kaart van de Lage Landen en op hoe ze er aan toe waren zo op het einde van de 15e eeuw vlak voor ook zij onder het Bourgondische juk zouden terechtkomen. Dat en meer in deze aflevering van Geschiedenis van België.
7/17/202221 minutes, 22 seconds
Episode Artwork

120. De Bourgondiërs I: De Lage Landen in vogelvlucht circa 1350

Welkom bij Geschiedenis van België en welkom bij de eerste aflevering over de Bourgondiërs. Eindelijk. Beginnen doen we met een uitleg waarom ik deze afleveringen nog überhaupt maken wil en daarna vliegen we erin met een overzicht in vogelvlucht van de politieke situatie in de lage landen vlak voor die deksels Bourgondiërs hun intrede deden. Hou u vast voor een heleboel politieke intrige, huwelijken, vetes en een hoop steden en edelen die hun uiterste best deden om vast te houden aan de macht. Dat en meer in deze aflevering van Geschiedenis van België.
7/10/202221 minutes, 27 seconds
Episode Artwork

119. Nederlands

Welkom bij Geschiedenis van België en welkom bij deze aflevering over het Nederlands. De taal jawel. Klinkt misschien wat raar maar de geschiedenis van een taal is evengoed die van de mensen die haar spreken. Taalgeschiedenis is dus tegelijkertijd cultuurgeschiedenis, sociale geschiedenis, politieke geschiedenis en nog zoveel meer. En het geeft ons de kans om in vogelvlucht door de Belgische en Nederlandse geschiedenis te vliegen. Bijgevolg hebben we het over Germaanse barbaren, middeleeuws Oudnederlands, een stortvloed aan dialecten, woordenboeken en de Belgische taalstrijd. Dat en nog veel meer in deze aflevering van Geschiedenis van België. Edit: Het is natuurlijk niet Gezelle die de leeuw van Vlaanderen schreef maar Conscience. Foutje van mijnentwege. Dank aan de aandachtige luisteraar die me erop wees!
7/3/202223 minutes, 26 seconds
Episode Artwork

118. LGBTQ 3 met Paul Borghs

In deze derde en voorlopig laatste aflevering over LGBTQ heb ik het met Paul Borghs over de geschiedenis van de holebi-beweging in de tweede helft van de twintigste eeuw, tot en met het homohuwelijk.
6/26/202241 minutes, 41 seconds
Episode Artwork

1117. Antwerpen V: Schelde Vrij!

Welkom bij deze vijfde en laatste aflevering over de geschiedenis van Antwerpen. Vandaag ronden we dit reeksje af met de 19e en 20e eeuw. Of hoe Antwerpen zijn glorie van weleer zou terugvinden en genoeg moed zou kunnen verzamelen om zichzelf als stad en de rest als parking te bestempelen. Passeren in deze aflevering: Een hele collectie van dokken en sluizen, bombardementen, de industriële revolutie, Kongo, wereldtentoonstellingen, zeppelins en olympische spelen. Dat en nog veel meer in deze aflevering van geschiedenis van België.
6/19/202222 minutes, 54 seconds
Episode Artwork

116. Antwerpen IV: Een einde en een nieuw begin

Welkom bij Geschiedenis van België. En welkom bij de vierde en hopelijk voorlaatste aflevering over de geschiedenis van Antwerpen. Vorige week heb ik me net iets veel laten aflezen door de details van de val van Antwerpen waardoor ik het hele verhaal niet heb kunnen afmaken. Vandaag doen we dat wel en hebben we het over eeuwen na die fameuze val. Was Antwerpen werkelijk enkel een schim van haar vroegere zelf of was er toch net iets meer aan de hand. Oh en wat was de rol van de kersverse republiek? Dat en nog veel meer in deze aflevering van Geschiedenis van België.
6/12/202222 minutes, 58 seconds
Episode Artwork

State of the Podcast

Waarin ik groot en belangrijk nieuws deel over de toekomst van de podcast. Wel Link Fidesco: https://www.fidesco-international.org/nl/ Link google doc: https://docs.google.com/forms/d/1JlvnI0eHwoU1EpwJ7rL-2afAaW-sGJ4Fj29YYNC-pxU/edit?fbclid=IwAR0g4wU5veYk92LlUx0qZZrawRd6RKT4GfCpUvVqh4nUFYUHewVeAKfxQtM
6/8/20223 minutes, 56 seconds
Episode Artwork

115: Antwerpen III: Spaanse furie en het beleg.

Welkom bij geschiedenis van België en welkom bij aflevering drie over Antwerpen. Vandaag zijn we getuige van de ondergang van Antwerpen. Wel, niet bepaald de ondergang maar wel het einde van die fameuze gouden eeuw. En die eindigt met bloed, religieuze conflicten, een ware volksvlucht en een symbolisch kruispunt in de geschiedenis van de Nederlanden. Dat en nog veel meer in deze aflevering van Geschiedenis van België. Pamflet over de Spaanse furie: https://digitalcollections.universiteitleiden.nl/view/item/3130577#page/6/mode/1up
6/5/202222 minutes, 46 seconds
Episode Artwork

114. Antwerpen II: Gouden eeuw en donderwolken

Welkom bij geschiedenis van België en welkom bij deze tweede aflevering over de stad Antwerpen. Vorige week hadden we het over het ontstaan van de stad en haar langzame ontwikkeling tot handelsmetropool. Eindigen deden we met die fameuze gouden eeuw. Vandaag bekijken we hoe heel dat kaartenhuisje instort in de tweede helft van de zestiende eeuw en Antwerpen achterblijft als een schim van zichzelf. Bijgevolg hebben we het over protestantisme, de Spaanse inquisitie, de Beeldenstorm, de Spaanse Furie en een heleboel drama. Dat en nog veel meer in deze aflevering van Geschiedenis van België. Tekst Guicciardini: https://www.dbnl.org/tekst/guic001besc01_01/
5/29/202221 minutes, 52 seconds
Episode Artwork

113. Antwerpen I: Ontstaan

Welkom bij geschiedenis van België en welkom bij deze eerste aflevering over Antwerpen. ’t Stad weet u wel. De stad van de Schelde, Brabo, Plantijn en als u de Antwerpenaren mag geloven zowat alles wat enigszins relevant is in deze wereld. Maar waarom eigenlijk? Vandaag hebben we het over Vikings, stormen, keizers, drukpersen en beurshandel. Dat en nog veel meer in deze aflevering van Geschiedenis van België. PS. Als mijn stem wat vreemd klinkt dan ligt dat aan de keelonsteking waar ik momenteel mee worstel. Hopelijk volgende keer beter!
5/22/202219 minutes, 40 seconds
Episode Artwork

112. 1999: Een einde en een nieuw begin.

Welkom bij geschiedenis van België en welkom bij deze aflevering over de verkiezingen van 13 juni 1999. Al gaat het eigenlijk over veel meer dan enkel die verkiezingen. Het gaat over een sleutelmoment in de Belgische politieke geschiedenis dat er al decennia zat aan te komen. Het moment waarop de Vlaamse Christendemocraten niet langer de grootste partij van het land waren en het politieke landschap voor het eerst sinds lang weer volledig openlag. Om nooit meer echt te sluiten. Bijgevolg hebben we het over een heleboel dingen: verzuiling, staatshervormingen, Dutroux, dioxine, Vlaams-Nationalisme en een opeenvolging van politiek gekibbel.
5/15/202220 minutes, 46 seconds
Episode Artwork

111. Brugge III Verval en herrijzenis

Welkom bij geschiedenis van België en welkom bij de derde en laatste aflevering over Brugge. Vorige week hadden we het op over de opbloei van Brugge als handelsmetropool, vandaag hebben we het over de ondergang, de reanimatiepogingen en de uiteindelijke heruitvinding als romantisch openluchtmuseum. Dat en nog veel meer in deze aflevering van Geschiedenis van België.
5/8/202222 minutes, 5 seconds
Episode Artwork

110. Brugge II: Bloei

Welkom bij geschiedenis van België en welkom bij de tweede aflevering over Brugge. Vorige week hadden we het over het ontstaan van de stad, deze week belichtten we de bloei van het grote Brugge. De handelsmetropool weet u wel. Bijgevolg hebben we het vandaag over Italianen, Denen, Duitsers, verzanding en een heleboel oorlogjes. Dat en nog veel meer in deze aflevering van geschiedenis van België.
5/1/202220 minutes, 51 seconds
Episode Artwork

109. Brugge I: Ontstaan

Welkom bij geschiedenis van België en welkom bij een aflevering over Brugge, die Skone. Historisch erfgoed par excellence maar waarom eigenlijk? Vandaag hebben we het over het ontstaan van de stad, politieke moorden, overstromingen en Vikings. Dat en nog veel meer in deze aflevering van Geschiedenis van België. Aflevering Het Zwin: https://soundcloud.com/tim-gistelinck/a-z-zwin
4/24/202218 minutes, 54 seconds
Episode Artwork

108. LGBTQ II

Welkom bij geschiedenis van België en welkom bij de tweede aflevering over homoseksualiteit en aanverwanten doorheen de Belgische geschiedenis. Vorige keer had ik het vooral over de brede context. Over hoe Chinezen, Grieken, Romeinen en middeleeuwers naar homoseksualiteit keken. Vandaag laten we dat hoofdstuk achter ons en focussen we op België. Want hoewel er nog wel wat werk aan de winkel is kan je niet ontsnappen aan het feit dat België vandaag verre van de slechtste plek wat betreft holebirechten. Maar hoe zijn we daar eigenlijk aanbeland? Hoe zijn we van brandstapels in de middeleeuwen tot het homohuwelijk in 2003 gegaan? Dat en nog veel meer in deze aflevering van geschiedenis van België.
4/17/202222 minutes, 49 seconds
Episode Artwork

Extra. Vergeten Verleden: Louis de Potter

Welkom bij geschiedenis van België en welkom bij een extra aflevering over Louis de Potter. Louis wie? Louis de Potter. Naar alle waarschijnlijkheid de belangrijkste figuur van de Belgische revolutie waar u nog nooit van gehoord hebt. Hij had de vader des vaderlands kunnen zijn, de eerste president van een Belgische republiek, de Belgische George Washington. Maar zo zou het niet aflopen. De revolutie die hij zelf mee in gang had gezet kegelde hem buiten en de Potter zou eindigen als een marginaal figuur. Hoe en waarom? Dat komt u te weten in deze aflevering van Geschiedenis van België.
4/10/202215 minutes, 34 seconds
Episode Artwork

Extra: Het wat en waarom van "Geschiedenis van België" met Kenneth Soete

Welkom bij een extra aflevering van Geschiedenis van België. Al is het deze keer geen eigen creatie maar een interview dat Kenneth Soete van de Ottomaat met me opnam in augustus vorig jaar. Omdat ik op huwelijksreis ben tijdens de paasvakantie heb ik immers geen tijd om een nieuwe aflevering te schrijven en op te nemen. Maar ik had dit nog liggen en naar alle waarschijnlijkheid hebben de meesten van u het nog niet gehoord. Kenneth en ik hebben het over de oorsprong van de podcast, het creatieproces en nog veel meer. Volledige interview: https://open.spotify.com/episode/3QB0yGYC25lICASrqYHRlg?si=eeb01f510e0c49bc
4/3/202221 minutes, 23 seconds
Episode Artwork

107. LGBTQ I

Welkom bij geschiedenis van België en welkom bij een gloednieuw thema: LGBTQ. Of zoals luisteraars het graag beschrijven: dat met die lettertjes. Een zeer boeiend maar evengoed zeer ingewikkeld onderwerp dat we van naderbij zullen bekijken. Van de middeleeuwen tot vandaag de dag. Want vergis u niet: homoseksualiteit en alles wat er mee geassocieerd is, is van alle tijden. Bijgevolg hebben we het vandaag over brandstapels, de definitie van sodomie en hoe we van dat soort zaken langzaamaan naar de legalisering van het homohuwelijk gegaan zijn. Dat en nog veel meer in deze aflevering van geschiedenis van België.
3/27/202220 minutes, 42 seconds
Episode Artwork

106. Vilvoorde

Welkom bij geschiedenis van België en welkom bij deze aflevering over Vilvoorde. Jawel, Vilvoorde! Een stad waar de meeste van ons enkel aan denken als we er over heen rijden op weg naar Brussel. Maar jongens, wat een boeiend vreemd stadje is dat toch. Industriestad, migratiestad maar evengoed middeleeuwse stad. We hebben het over heren, graven, kanalen, Spanjaarden, kerken, Renault en natuurlijk ook dat fameuze viaduct. Dat en nog veel meer in deze aflevering van geschiedenis van België.
3/20/202221 minutes, 43 seconds
Episode Artwork

105. WOII V: Bevrijding, repressie en gevolgen

Welkom bij geschiedenis van België en welkom bij deze laatste aflevering over WOII. Vandaag gaan we het laatste oorlogsjaar in en hebben we het nog over de rol van het verzet, de bevrijding, de repressie en hoe België nu eigenlijk aan toe was eens het wapengeweld verstomde. Dat en nog veel meer in deze aflevering van Geschiedenis van België.
3/14/202227 minutes, 15 seconds
Episode Artwork

104. Special Erfgoed met FARO

Welkom bij Geschiedenis van België en deze keer bij een special over erfgoed. Erf wat? Erfgoed. U weet wel, alles wat onze illustere voorgangers ons hebben achtergelaten: van het Lam Gods en de Onze Lieve Vrouwentoren tot wafels en frieten. Wat is dat nu eigenlijk erfgoed. En wat hebben u en ik daar aan? Ik spreek met FARO. De organisatie die jaarlijks de Erfgoeddag organiseert en zo probeert Jan en alleman te overtuigen van het nut van erfgoed. We hebben het onder meer over definities, identiteit en hoe heerlijk breed geschiedenis wel kan zijn. Dat en meer in deze aflevering van Geschiedenis van België. PS. Er zit een foutje in de podcast. Het gaat niet om Nevele maar Beernem waar de heemkundige kring scholen oude beroepen uit de streek heeft doen herontdekken. Wil je graag weten welke activiteiten je kan raadplegen voor Erfgoeddag zelf (24 april)? Raadpleeg dan de Uit kalender op uitinvlaanderen.be of, vanaf 25 maart, erfgoeddag.be Wil je graag weten welke activiteiten gepland worden voor leerkrachten en hun klassen lager en secundair onderwijs? Neem dan een kijkje hier bij FARO of check het aanbod meteen op cultuurkuur: hier voor de Erfgoedklasbakken en hier voor de VIP-pakketten. Wil je nadien zelf aan de slag met educatief erfgoedmateriaal? Check dan ook zeker erfgoedwijs.be
3/9/202239 minutes, 48 seconds
Episode Artwork

103. WOII IV: Belgen van Londen tot Ethiopië

Welkom bij geschiedenis van België en welkom bij aflevering vier over de tweede wereldoorlog. Vorige week hadden we het over de collaboratie, vandaag over een veel minder bekend aspect: De Belgische oorlogsinspanning NA de achtiendaagse veldtocht. Want die was er wel degelijk. Ja, de koning had zich overgegeven en het land was bezet maar de regering was gevlucht en niet het hele Belgische grondgebied was bezet. Oh nee, want België had kolonies en die zouden wel degelijk van belang zijn voor het verdere verloop van de oorlog. En dan hebben we het nog niet eens gehad over de restanten van het Belgische leger die een hele oorlog lang zouden blijven verder vechten. Bijgevolg krijgt u in deze aflevering een heleboel Belgische oorlogsverhalen te horen. Van Belgisch – Congolese troepen die grote delen van Afrika bezetten en Belgische piloten in de Battle of Britain tot het belang van Congolees uranium. Dat en nog veel meer in deze aflevering van Geschiedenis van België.
3/6/202223 minutes, 8 seconds
Episode Artwork

102. WOII III: Collaboratie

Welkom bij Geschiedenis van België en welkom bij de derde aflevering over WOII. Vandaag snijden we één van de meest controversiële thema’s aan in de Belgische geschiedenis: De collaboratie tijdens Wereldoorlog II. Vorige week had ik het er al kort over maar vandaag gaan we all-in. Verwacht u dus aan een uitgebreide analyse over wat collaboratie nu eigenlijk is, wie waarom, wanneer en hoe met de Duitsers in zee ging en wat de uiteindelijke gevolgen zouden worden. Het VNV, Rex, zakenlieden, allemaal passeren ze de revue. Dat en nog veel meer in deze aflevering van geschiedenis van België.
2/28/20221 hour, 3 minutes, 1 second
Episode Artwork

Geschiedenis NU: De Fransen en collaboratie. Nu en toen.

Welkom bij Geschiedenis NU. De podcastafleveringen waarin we op zoek gaan naar de historische achtergrond van actuele gebeurtenissen. Vandaag laten we ons oog vallen op de komende Franse presidentsverkiezingen waar figuren als Marine Le Pen en Eric Zemmour de belangrijkste concurrenten van Macron lijken te gaan worden. Maar waar komt extreem rechts in Frankrijk eigenlijk vandaan en wat heeft te maken met de tweede wereldoorlog? Wel euh ... Alles. Dat en meer in deze aflevering van Geschiedenis NU met Bert Kruismans
2/20/202247 minutes, 51 seconds
Episode Artwork

101. WOII II Bezet België

Welkom bij geschiedenis van België en welkom bij de tweede aflevering in onze reeks over de Tweede Wereldoorlog. Vorige week vatten we dit thema al aan met het relaas van de Duitse inval in België, het Belgische verzet en de uiteindelijke overgave op 28 mei 1940. Vandaag gaan we verder waar we vorige week eindigden: bij de bezetting. De Duitsers mochten België dan wel veroverd hebben, de vraag was wat ze er nu eigenlijk mee gingen doen. Wie achtergebleven was werd ook met andere vraag geconfronteerd. Wat zouden zij doen? Rebelleren, collaboreren of simpelweg conformeren? Op die vraag moest zowat iedere Belg vroeg of laat antwoorden. Van koning Leopold III tot boeren en arbeiders. Een antwoord op al die vragen en meer in deze aflevering van geschiedenis van België. Website: geschiedenisvan.be
2/13/202224 minutes, 8 seconds
Episode Artwork

100. WOII I

Welkom bij geschiedenis van België en welkom bij aflevering 100. Jawel. 100. Toegegeven, de telling is ietwat arbitrair maar als het om echte volwaardige afleveringen gaat dan klopt het cijfertje wel. 100 afleveringen dus waarin ik mij volledig heb kunnen laten gaan. Dat vieren doe ik kort aan het begin van de aflevering maar u krijgt weldegelijk een volwaardige aflevering over een onderwerp waar we al een hele tijd op zitten wachten: Wereldoorlog II. Dit is de eerste aflevering van een reeks van minstens vijf afleveringen waarin we het zullen hebben over de Tweede Wereldoorlog. Vandaag barst de oorlog los. En gezien we het over de Belgische forten gaan hebben mag u dat redelijk letterlijk nemen. Bijgevolg hebben we het in deze aflevering over de achttiendaagse veldtocht, een koning die niet vluchtte, een regering die dat wel deed en het begin van de bezetting. Dat en nog veel meer in deze aflevering van Geschiedenis van België. Website: geschiedenisvan.be Email: [email protected]
2/6/202231 minutes, 24 seconds
Episode Artwork

99. Jodendom in België met Janiv Stamberger

Welkom bij Geschiedenis van België en welkom bij een speciale aflevering over Joden in België. Een fascinerend onderwerp dat bij momenten vreselijk ingewikkeld lijkt. We denken automatisch allemaal aan de Holocaust maar hoe kwamen die Joden eigenlijk terecht in België? En waarom denken wij allemaal automatisch aan Antwerpen als we het hebben over Joden in België. Bij dergelijke ingewikkelde onderwerpen durf ik wel eens de hulp inroepen van een expert, in dit geval Janiv Stamberger die zijn doctoraat wijdde aan de Joodse gemeenschap in België voor de Tweede wereldoorlog. We hebben het over joodse identiteit, immigratie, zionisme, antisemitisme en nog veel meer. Door technische problemen is de audiokwaliteit niet super maar hopelijk kan je desondanks wel genieten van de aflevering. Welkom bij geschiedenis van België! Link Vredescentrum Antwerpen: https://www.vredescentrum.be/index.html Link facebookgroep: https://www.facebook.com/Geschiedenisvan/ Email: [email protected]
1/30/202255 minutes, 22 seconds
Episode Artwork

98. Kuifje. De wereld volgens Hergé

Welkom bij Geschiedenis van België en welkom bij een heel speciale aflevering. Eentje over Kuifje. U weet wel, de onverschrokken reporter die de hele wereld doorreist. Al ga ik het niet zozeer hebben over de geschiedenis van de strip zelf. Wel over wat het lezen van die strip vandaag ons leren kan over hoe België vroeger naar de rest van de wereld keek. Want als Kuifje naar de Sovjet-Unie, Kongo, China of de V.S. reist dan worden we eigenlijk geconfronteerd met hoe de schrijver en de toenmalige lezer de rest van de wereld zagen. En dat is op zijn zachtst gezegd boeiend en misschien ook wel een beetje confronterend. Bijgevolg hebben we het vandaag over opiumhandel, communisten, het brengen van beschaving naar Kongo en Indianen versus Cowboys. Oh, en fascisme en collaboratie. Dat en nog veel meer in deze aflevering van Geschiedenis van België.
1/23/202230 minutes
Episode Artwork

97. Wegen En Snelwegen II

Welkom bij Geschiedenis van België en welkom bij de tweede aflevering over wegen en snelwegen. Vandaag treden we het tijdperk van de auto binnen. Jawel ik spendeerde al een hele aflevering aan wegen zonder het ook maar één keer over koning auto te hebben. Vandaag hebben we het over hoe de komst van de auto het Belgische wegennet niet alleen redden zou maar ook een gigantische boost geven. Met alle gevolgen vandien. Dat en nog veel meer in deze aflevering van Geschiedenis van België. Enquète: https://docs.google.com/forms/d/1zyjgTTT8xxz15LECucCNDQGfM75Ymu_Y4_wGYD-RTOA/edit Website Geschiedenis Snelwegen: http://wegen-routes.be/hist/histn.html
1/16/202222 minutes, 10 seconds
Episode Artwork

96. Wegen en Snelwegen I

Welkom bij geschiedenis van België en welkom bij een nieuwe aflevering over mobiliteit. Deze keer over wegen. U weet wel, die repen asfalt die het hele land doorkruisen en ervoor zorgen dat we relatief snel en eenvoudig van de ene kant van het land naar de andere kunnen rijden. Voor de meesten van ons zijn ze een van de meest logische zaken van ons bestaan. We gebruiken ze om te gaan werken, familie te bezoeken, op vakantie te gaan en zo voort en zo verder. Maar waarom eigenlijk? Want moet dat niet gigantisch veel geld gekost hebben? En wat met het land dat “in de weg lag”? En de lokale bevolking die plots een onophoudelijke stroom aan gemotoriseerde voertuigen door hun achtertuin zag sjeesen. Een antwoord op al die vragen en meer, in deze aflevering van Geschiedenis van België.
1/10/202220 minutes, 21 seconds
Episode Artwork

Extra: Slag Om Het Gravensteen

Welkom bij Geschiedenis van België en welkom bij een extra aflevering: over de slag om het Gravensteen. Geen slag met een historische significantie. Geen slag met ridders en jonkvrouwen maar eerder een grandioze studentengrap met vooral butsen, builen en een heleboel katers als gevolg. Dat en meer in deze studentikoze aflevering van geschiedenis van België. Originele videobeelden: https://huisvanalijn.be/nl/collectie-item/de-slag-om-t-gravensteen-gent-1949
1/5/202214 minutes, 40 seconds
Episode Artwork

State Of The Podcast II

Geen volledige aflevering maar mijn versie van een kerstboodschap. Inclusief bedankjes voor het afgelopen jaar en vooruitkijken naar wat komen zal. Iets waar jullie ook je zegje over mogen doen. Vul zeker deze enquête in: https://forms.gle/xQ9xG61mrZeRMKT26
1/3/20226 minutes, 29 seconds
Episode Artwork

Extra: Recensie "Nieuw België"

Welkom bij geschiedenis van België en welkom bij een extraatje. Omdat mijn vrouw het niet verantwoord vind dat ik hele dagen podcastscripts zou schrijven tijdens de vakantie heb ik voor u enkele zoethoudertjes voorzien tot mijn uiteindelijke terugkeer. De eerste van die zoethouders is de recensie van Nieuw België. Het boek van Tom Naeghels schetst een heel genuanceerd en gedetailleerd beeld van migratie in België. Een heel erg actueel boek over nog heel recente geschiedenis. Waar ik nu dus mijn mening over geef. Net te laat voor de kerstcadeaus maar net op tijd voor nieuwjaar. Ik doe dat niet alleen maar met een gast die op professioneel vlak nogal vaak geconfronteerd wordt met migratie: mijn vrouw . Jawel. We hebben het over migratiewetten, krijgsgevangen, mijnen, taalkwesties. Dat en nog veel meer in deze aflevering van Geschiedenis van België. VZW HOBO: https://www.hobo.brussels/site/nl/ ACTIE AB: https://www.abconcerts.be/nl/nieuws/schenk-voor-5-een-oudejaarsmaaltijd-aan-een-thuisloze-persoon/a1e5J000001C65PQAS
12/26/202123 minutes, 58 seconds
Episode Artwork

Geschiedenis Nu: Kerst aan het front en Wit-Rusland

Welkom bij Geschiedenis Nu, de podcast waar Bert Kruismans en ik het hebben over twee actuele thema’s en wat we daarover kunnen leren door naar de geschiedenis te kijken. Kerst komt nader bij en tegelijkertijd lijkt het erop dat er niet zo heel ver hier vandaan elk moment een nieuwe oorlog kan losbarsten. Ik heb het natuurlijk over de Russische troepen die zich verzamelen aan de grens met Oekraïne. Maar wat als die troepen nu eens niet ten strijde zouden trekken? Wat dan. Vandaag hebben we het over het bekendste voorbeeld daarvan: het kerstbestand van 1914 toen troepen aan het westelijke front samen Kerst vierden. Al hebben wij ook aandacht voor wat daarna gebeurde en hoe generaals komaf trachtten te maken met al die camaraderie. Vervolgens hebben we het over dat andere Rusland. Wit-Rusland. Ook een land dat tegenwoordig niet uit de media is weg te branden. Maar waar komt het eigenlijk vandaan en is er een historische uitleg voor alles wat er nu aan de hand is? Dat en meer in deze aflevering van Geschiedenis Nu. Welkom!
12/20/202154 minutes, 22 seconds
Episode Artwork

95. Luxemburg

Welkom bij Geschiedenis van België en welkom bij deze aflevering over Luxemburg. Nog zo een land waarvan niemand echt goed begrijpt waarom het eigenlijk een dingetje is. En een land dat onherroepelijk verbonden is met België. En Nederland. De geschiedenis van Luxemburg is er eentje van koningen, keizers en hertogen maar evengoed van dynastiek toeval, rondtrekkende legers en geopolitieke compromissen waar eigenlijk niemand echt tevreden mee was. Behalve de Luxemburgers zelf. Dat en nog veel meer in deze aflevering van Geschiedenis van België.
12/13/202126 minutes, 12 seconds
Episode Artwork

94. Archief: Wat, hoe en waarom? Interview met Filip Strubbe en Geertrui Elaut

Website Algemeen Welkom bij Geschiedenis van België en welkom bij een speciale aflevering over archief. U weet wel, datgene waar we oude documenten en dergelijke kunnen terugvinden waarbij de meesten van ons zich een stoffige kelder bij voorstellen waar archivarissen in een donkere ruimte vol stof en zonder daglicht zich over eeuwenoude documenten buigen. Ik sprak vorige maand met Filip Strubbe en Geertrui Elaut van het Algemeen Rijksarchief om na te gaan wat daar nu precies van aan is. We hadden het over wat archief nu eigenlijk is , het nut en hoe archivarissen omgaan met de uitdagingen van de moderne tijd zoals digitalisering. Dat en nog veel meer in deze aflevering van Geschiedenis van België. Rijksarchief: http://www.arch.be/
12/6/202148 minutes, 30 seconds
Episode Artwork

93. Interbellum II 1930-1939

Welkom bij Geschiedenis van België en welkom bij deze tweede aflevering over het Interbellum. Over de tweede helft van het Interbellum eigenlijk en ja die is even, zo niet verwarrender dan de eerste helft. Er gebeurt zoveel tegelijkertijd dat het moeilijk is om door het bos de bomen te zien. Al is het eindpunt wel duidelijk Wereldoorlog II. Vandaag zetten we de laatste stappen naar die oorlog en hebben we het over de Grote depressie, veel te veel regeringen, verkiezingen, Vlaams-nationalisten, fascisten, sociale hervormingen en een financiële crisis van formaat. Dat en nog veel meer in deze aflevering van Geschiedenis van België. Afbeelding: Mars Verdinaso
11/29/202129 minutes, 16 seconds
Episode Artwork

92. Interbellum: 1919 - 1929

Welkom bij Geschiedenis van België en welkom bij deze eerste aflevering over het Interbellum. U weet wel, die periode tussen de twee wereldoorlogen waarin de hele wereld eventjes heropleefde, om zich daarna in een lange spiraal richting wereldoorlog II te werpen. Dat internationale verhaal wel, daar gaan we het eigenlijk amper over hebben. Want dat hebt u naar alle waarschijnlijkheid wel al gehoord of gezien. Nee, wij gaan het hebben over het Belgische verhaal. Over hoe België vlak na de oorlog opnieuw één van de meest progressieve landen ter wereld werd maar tegelijkertijd fouten maakte die het zuur zouden opbreken. Vandaag hebben we het dan ook over de acht uren werkdag, een Belgische inval in Duitsland, amnestie, een opeenvolging van regeringen en de vernederlandsing van de Gentse universiteit. Dat en nog veel meer in deze aflevering van Geschiedenis van België.
11/22/202122 minutes, 52 seconds
Episode Artwork

91. Aalst en Dendermonde

Welkom bij deze aflevering van Geschiedenis van België en welkom bij een aflevering over niet één maar twee steden. Twee steden die om één of andere reden elkaar maar niet met rust kunnen laten. Zelfs niet door de eeuwen heen: Aalst en Dendermonde. We hebben het vandaag dan ook over de Schelde en de Dender, graven en hertogen, paarden, handel en oorlogen. Dat en nog veel meer in deze aflevering van Geschiedenis van België.
11/15/202122 minutes, 24 seconds
Episode Artwork

Geschiedenis Nu met Bert Kruismans

Een special samen met Bert Kruismans waar we ingaan op twee heel actuele onderwerpen en op zoek gaan naar hun historische achtergrond. In deze aflevering hebben we het eerst over China en Taiwan. Wat is precieze verhouding daar en waarom zou wereldoorlog 3 net daar kunnen uitbarsten? Vervolgens hebben we het over de lange geschiedenis van elektrische wagens voor een zekere Elon Musk zich er mee begon te moeien. Dat en meer in deze eerste aflevering van Geschiedenis Nu. Wil je nog meer van dit soort content? Stuur dan naar [email protected]
11/8/202154 minutes, 54 seconds
Episode Artwork

90. Versailles en Loppem

Welkom bij Geschiedenis van België en welkom bij deze aflevering over het verdrag van Versailles. En dat van Loppem. Want dat tweede is, voor de Belgische geschiedenis in elk geval, even belangrijk als dat eerste. Al beseffen we dat veel te weinig. Want hoewel ik weet dat een heleboel van u zit te wachten op afleveringen over de tweede wereldoorlog zal u toch nog wat geduld moeten uitoefenen. Want om die tweede wereldoorlog goed te begrijpen moeten we het echt wel hebben over alles wat daaraan voorafgaat. Te beginnen met die twee verdragen. Een aflevering over diplomatiek dus maar evengoed over binnenlandse politiek. Vandaag hebben we het dus over de annexatie van een stukje Duitsland, de tevergeefse eis voor een stukje Nederland, herstelbetalingen, enkelvoudig stemrecht en een zogezegde staatsgreep. Dat en nog veel meer in deze aflevering van Geschiedenis van België.
11/2/202123 minutes, 26 seconds
Episode Artwork

89. Gender, familie, consent en #metoo in de Middeleeuwen. Interview met Chanelle Delameillieure

Welkom bij Geschiedenis van België en welkom bij een nieuw interview. Deze keer met Chanelle Delameilleure, onderzoeker aan de KU Leuven gespecialiseerd in laatmiddeleeuwse gender-, familie en seksualiteitsgeschiedenis. Of om het anders te verwoorden gespecialiseerd in partnerkeuze in de middeleeuwen. En ze was mede auteur van het fantastische boek “Wijvenwereld” over de vrouw in de middeleeuwse stad. Binnenkort vertrekt ze naar de Verenigde Staten voor een post-doc aan de prestigieuze Colombia University. Vorige week echter heeft ze met mij een gesprek gehad over huwelijk, scheiding, overspel en andere tijdloze concepten maar dan wel in de middeleeuwen. Veel plezier ermee! Artikels in de media: https://www.kerknet.be/kerknet-redactie/artikel/middeleeuwse-kerk-en-het-huwelijk-metoo-avant-la-lettre https://www.eoswetenschap.eu/geschiedenis/vrije-partnerkeuze-bedank-de-middeleeuwse-kerk
10/25/202133 minutes, 40 seconds
Episode Artwork

88. Ronse

Welkom bij geschiedenis van België en welkom bij deze aflevering over Ronse. Waarom Ronse? Wel, omdat die stad tot mijn eigen verbazing echt wel een fascinerende geschiedenis heeft. Meer zelfs, je kan er zowat de hele Belgische geschiedenis in terug vinden. Als je maar goed zoekt. Bijgevolg heb ik het vandaag over Kelten, Romeinen, Germanen, een klooster, een heilige, een hoop keizers, koningen, hertogen en graven, de beeldenstorm, calvinisme, de textielnijverheid en de taalgrens. Wat dat allemaal te maken heeft met Ronse hoort u in deze aflevering van Geschiedenis van België. Extra geschiedenis van Ronse: https://www.ronse-door-de-eeuwen.be/
10/19/202122 minutes, 29 seconds
Episode Artwork

87. Studentenverenigingen

Welkom bij Geschiedenis van België en welkom bij deze aflevering over studentenverenigingen. De reden dat ik oorspronkelijk begonnen was met de reeks over studenten en universiteiten maar zoals zo vaak was er meer aan het onderwerp dan ik tevoren had kunnen weten. Vandaag hebben het dan ook eindelijk over linten, petten, codices, dopen maar evengoed over verzuiling, liberalisme, katholicisme en andere Belgische fenomenen. Dat en nog veel meer in deze aflevering van Geschiedenis van België.
10/12/202122 minutes, 17 seconds
Episode Artwork

Q&A1. Daens, Trams En Conscience

Welkom bij geschiedenis van België en welkom bij een heel ander soort aflevering. Een aflevering waarin ik simpelweg uw vragen beantwoord over Belgische geschiedenis. Vragen voor vandaag: Waarom noemt een frituur soms frituur station als er helemaal geen station in de buurt is? Waarom was Frankrijk voor sommigen na de Belgische onafhankelijkheid de grote vijand? En wat leren we daar van in de Leeuw Van Vlaanderen? En is de film Daens een correcte weerspiegeling van de echte Daens? Dat en nog veel meer in deze Q&A.
10/9/202117 minutes, 51 seconds
Episode Artwork

86. Studenten en Universiteiten 2

Welkom bij geschiedenis van België en welkom bij deze tweede aflevering over studenten en universiteiten. Vandaag trekken we het verhaal helemaal door tot de 20e eeuw. Zo lichtten we het ontstaan van andere universiteiten toe en wat dat allemaal te maken heeft met de Belgische revolutie, katholieken en liberalen. Verder hebben we het nog over vrouwen, de taalkwestie, hoge scholen en bisschoppen. Dat en nog veel meer in deze aflevering van Geschiedenis van België.
10/4/202124 minutes, 20 seconds
Episode Artwork

85. Studenten en Universiteiten 1

Welkom bij geschiedenis van België en welkom bij deze eerste aflevering over studenten, universiteiten en het studentenleven. Al leggen we de focus toch vooral bij de student zelf. En waarom die überhaupt bestaan mag. Want om één of andere reden hebben we allemaal aanvaard dat ze zich voor onbepaalde periode mogen toeleggen op het studeren van … Iets. En dat tijdens die periode dat alles is waar ze zich op dat moment mee moeten bezighouden. Wat super vreemd is. Dus hoe zit dat in België en haar voorgangers? Waar komt dat eigenlijk vandaan?. En wat doen studenten als ze niet … studeren? Dat en meer in deze aflevering van Geschiedenis van België.
9/27/202123 minutes, 9 seconds
Episode Artwork

84. Zeeuws - Vlaanderen

Welkom bij geschiedenis van België en welkom bij een aflevering over Vlaanderen. Zeeuws Vlaanderen weliswaar. U weet wel dat stukje Nederland dat dichter bij België ligt dan bij welk stuk ook van Nederland. Vandaag heb ik het dan ook over het hoe eigenlijk komt dat net dat stukje in Nederlandse handen is gevallen. En hoe Vlaams is Zeeuws-Vlaanderen eigenlijk? Dat en nog veel meer in deze aflevering van Geschiedenis van België.
9/22/202123 minutes, 22 seconds
Episode Artwork

83. In de kijker: De Beeldenstorm en cultuurgeschiedenis met Anne-Laure Van Bruaene

Professor Anne-Laure Van Bruaene was zo vriendelijk om het met mij te hebben over de culturele oorzaken van de beeldenstorm. Verder is de aflevering zowat een inleiding in de cultuurgeschiedenis en absoluut een aanrader voor wie eens kennis wil maken met een ander soort geschiedenis. We hebben het bijvoorbeeld tien minuten lang over de culturele relevantie van baardgroei bij mannen in historisch perspectief.
9/17/202143 minutes, 8 seconds
Episode Artwork

82. Heksenjacht

Welkom bij Geschiedenis van België. En welkom bij deze aflevering over heksenvervolgingen. Vandaag hebben we het over de inquisitie, een heksenhamer, gerechtelijke procedures, tortuur en nog veel meer in deze aflevering van Geschiedenis van België.
9/13/202127 minutes, 27 seconds
Episode Artwork

81. WOI Extra: Etappeleven te Gent.

Welkom bij geschiedenis van België; geen complete aflevering maar eens iets anders: een voorleessessie. Wel niet van zomaar een tekst maar een historische tekst. Vandaag is dat een boek dat al een tijdje in mijn kast staat: “Etappeleven te Gent” door Heinrich Wandt. Daarin beschrijft Heinrich zijn wedervaren in Gent als onderdeel van de Duitse bezettingsmacht. En jongens toch wat is dat een fantastisch boek. Geen roman maar een nogal kleurrijke beschrijving van het soldatenleven. En dan vooral dat van de officieren. Originele tekst: https://lib.ugent.be/viewer/archive.ugent.be:B9D24BF4-9708-11E2-9DA2-7AA6B44EB760#?c=&m=&s=&cv=1&xywh=-819%2C-125%2C5485%2C3082
9/10/202126 minutes, 20 seconds
Episode Artwork

80. WOI V: Belgen van Ijzer tot Evenaar

Welkom bij geschiedenis van België en welkom bij deze laatste aflevering over de Eerste wereldoorlog vanuit Belgisch perspectief. Vandaag hebben we het in de eerste plaats over waar de Belgische overheid en het Belgische leger zich eigenlijk mee bezighield nadat het westelijke front volledig vastgelopen was in een loopgravenoorlog. Oh, en het einde van de oorlog. Dat ook. Verwacht u dus aan een aflevering over Albert I, Ieper, Centraal-Afrika, Rusland, een regering in ballingschap en nog veel meer.
9/6/202124 minutes, 42 seconds
Episode Artwork

79. WOI IV: Bezet België

Welkom bij Geschiedenis van België en welkom bij de vierde aflevering over WOI. Nu de Duitsers eenmaal gearriveerd zijn hebben we het over de bezetting. Een vaak nogal onderbelicht aspect van WOI maar eentje dat echt wel de moeite waard is. Vandaag heb ik het dan ook over flamenpolitiek, generalgouvernement, economische plundering, la libre Belgique, kardinaal Mercier en deportatie. Dat en veel meer in deze aflevering van Geschiedenis van België.
8/31/202121 minutes, 5 seconds
Episode Artwork

78. WOI III: Rape of Belgium/Brave little Belgium

Welkom bij geschiedenis van België en welkom bij deze derde aflevering over de eerste wereldoorlog. Vandaag laten we de wereld van de internationale politiek eindelijk achter ons en betreedt het Belgische leger het strijdperk. Hou u dus vast voor fortengordels, dikke Bertha’s, cyclisten, en uiteindelijk, de IJzer. Dat en nog veel meer in deze aflevering van geschiedenis van België. Youtube video: https://www.youtube.com/watch?v=kJSeq2DOQWQ&ab_channel=GeschiedenisvanBelgi%C3%AB Interview: https://open.spotify.com/episode/3QB0yGYC25lICASrqYHRlg?si=9zS-sW76SrGO4sEeOOkkKQ&dl_branch=1
8/24/202120 minutes, 11 seconds
Episode Artwork

77. In de kijker: De Guldensporenslag na de feiten met Véronique Lambert

Welkom bij Geschiedenis van België. Geen reguliere aflevering deze week maar een special over de Guldensporenslag en de middeleeuwen met mevrouw Véronique Lambert. Curator van het kasteel van Laarne maar evengoed één van de belangrijkste experts over de guldensporenslag en hoe het verhaal van die slag in allerlei versies tot bij ons geraakt is. Verder hebben we het ook nog over publieksgeschiedenis en musea. Volgende week gaan we verder met WOI, tot dan!
8/16/202139 minutes, 42 seconds
Episode Artwork

76. WOI II

Welkom bij geschiedenis van België en welkom bij deze tweede aflevering over de eerste wereldoorlog. Vanuit Belgisch perspectief weliswaar. Vandaag trekken we definitief ten oorlog. Al moet ik daarvoor eerst natuurlijk de vele oorzaken van de eerste wereldoorlog verklaren. Verwacht u dus aan een moord, een heleboel diplomatie, een vodje papier en een korte politieke geschiedenis van de Balkan. Dat en nog veel meer in deze aflevering van Geschiedenis van België
8/9/202120 minutes, 1 second
Episode Artwork

75. WOI Inleiding

Welkom bij Geschiedenis van België en welkom bij deze inleidende aflevering over wereldoorlog 1 uit Belgisch perspectief. Om te beginnen hebben we het over hoe dat kleine Belgenland in de eerste wereldoorlog verzeild raakte en hoe de Belgische regering omging met de toenemende spanningen in Europa en zich daar, in de mate van het mogelijke, op voorbereidde. Vandaag hebben we het met andere woorden over de aanloop naar de Eerste wereldoorlog vanuit Belgisch perspectief. Bereid je dus voor op een heleboel zaken die je wel al gehoord hebt maar deze keer vanuit een heel specifieke invalshoek: Een Belgische. Het gaat vandaag dan ook over fortengordels, dienstplicht, Fransen, Duitsers, Britten maar evengoed over economie en dergelijke. Dat en meer in deze aflevering van Geschiedenis van België
8/2/202123 minutes, 41 seconds
Episode Artwork

74. Molenbeek en co

Welkom bij geschiedenis van België en welkom bij deze aflevering over enkele van de meest bekende gemeenten van België. Molenbeek, Anderlecht, Schaarbeek en Sint-Joost Ten Node. Gemeentes die voor de meeste Vlamingen gewoon bij Brussel horen en vaak de donkere kant van die stad symboliseren. Dat die gemeentes veel meer zijn dan dat hebben al een heleboel mensen proberen aan te tonen de laatste jaren maar wat ik ga doen is aantonen waar die gemeentes eigenlijk vandaan komen. En dat is een verhaal vol contrasten. Inclusief beken, molens, enkele heiligen, rijke burgers, stadsparken, Leopold II (wie anders), spoorwegen, kanalen, immigratiegolven en prostitutie. Dat en veel meer in deze aflevering van Geschiedenis van België.
7/3/202120 minutes, 48 seconds
Episode Artwork

73. Fascisme

Welkom bij Geschiedenis van België en welkom bij deze aflevering over Fascisme. Fascisme in het algemeen en in België in het bijzonder. We hebben het dus eerst over wat fascisme nu eigenlijk is, door spartelen enkele definities en bekijken dan of er in de loop van de Belgische geschiedenis ooit politieke bewegingen waren die voldeden aan de academische definitie. Of voldoen. In deze aflevering heb ik het dan ook over Mussolini, Hitler, Vlaams Nationalisme, Belgisch nationalisme, mannen in uniform en het belang van de opkomende zon in fascistisch propaganda. Dat en meer in deze aflevering van geschiedenis van België.
6/25/202122 minutes, 52 seconds
Episode Artwork

72. Limburg

Welkom bij geschiedenis van België en welkom bij deze aflevering over Limburg. Jawel. Want Limburg dat is een regio waar ik het in deze podcast nog maar zelden of nooit over gehad heb. Waarom dat zo is en waar dat Limburg van vandaag nu eigenlijk vandaan komt, … Wel, dat komt u vandaag te weten. Bijgevolg heb ik het vandaag over zowel het hertogdom Limburg, de Belgische provincie Limburg, de Nederlandse provincie Limburg, Duitsers, Luxemburgers, Vikingen en onze oude vriend: de prins-bisschop van Luik. Dat en nog veel meer in deze aflevering van Geschiedenis van België.
6/15/202119 minutes, 24 seconds
Episode Artwork

71. Historische Romans

Welkom bij geschiedenis van België en welkom bij deze aflevering over Historische romans. Historische romans in het algemeen en over de Belgische geschiedenis in het bijzonder. Concreet heb ik het over het nut van historische romans om het verleden te kunnen vatten. Daarbij heb ik het over een heleboel internationale auteurs zoals Umbertu Eco, Robert Graves en Ken Follet maar evengoed Hugo Claus, Thea Beckman, Jeroen Olyslagers en andere schrijvers uit de Lage Landen. Maar toch vooral over de vraag wat historische romans ons eigenlijk kunnen bijbrengen over de historische realiteit. Dat en nog veel meer in deze aflevering van Geschiedenis van België.
6/9/202118 minutes, 7 seconds
Episode Artwork

70. Wafels

Welkom bij geschiedenis van België en welkom bij deze aflevering over Wafels. Jawel wafels. Eén van de drie voedselartikelen waar ons land het meest bekend voor is in het buitenland. In deze aflevering heb ik het over de herkomst van de wafel. De Belgische wafel om precies te zijn maar Grieken kruisvaarders, Parijse huisvrouwen, Pieter Breugel, een Antwerps kookboek, de uitvinding van bloemsuiker en de prins-bisschop van Luik passeren ook de revue. En dan heb ik het nog niet gehad over waarom het woord wafel in de ogen van heel wat Amerikanen onlosmakelijk met België verbonden is. Dat en meer in deze aflevering van Geschiedenis van België. https://www.huffpost.com/entry/belgian-waffles-history_n_6535434 https://www.historylink.org/File/10092
6/2/202115 minutes, 13 seconds
Episode Artwork

69. Luik II

Welkom bij geschiedenis van België en welkom bij deze tweede aflevering over Luik. Vandaag hebben we het over de heropbouw na de verwoesting van de stad door een zekere Karel de Stoute, de relatieve rust tot in de 18e eeuw en hoe Luik uiteindelijk van onafhankelijk vorstendom naar provinciestad evolueerde om vervolgens te herrijzen als industriële hub. Dat en meer in deze aflevering van Geschiedenis van België. Google form: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSfPto-SrVhFIgtTvP8xFIzI1jlA_GUvjQN4u0-aBXKmfj8Wvg/viewform?usp=sf_link
5/26/202119 minutes, 11 seconds
Episode Artwork

68. Luik I

Welkom bij geschiedenis van België en welkom bij deze aflevering over Luik. Eindelijk. Want Luik is een enigma dat ik al een hele tijd toelichten moet. Want in elke aflevering die zich afspeelde voor de Franse annexatie in 1794 zat wel één of andere versie van volgende zin: In de zuidelijke Nederlanden, behalve in het prinsbisdom Luik. Waarom dat prinsbisdom de eeuwige uitzondering was heb ik nog nooit kunnen uitleggen. Tot vandaag. Vandaag ga ik het eindelijk hebben over bisschoppen, Limburg, Bourgondië, de oorlog van de koe en hoe een gruwelijke moord tot het ontstaan van een stad leiden kan. Dat en meer in deze aflevering van Geschiedenis van België.
5/19/202122 minutes, 59 seconds
Episode Artwork

67. Napoleon

Welkom bij Geschiedenis van België. En welkom bij deze aflevering over Napoleon. Over de figuur van Napoleon ja, maar nog veel meer over zijn impact op wat nu België is. Wat betekent dat we het gaan hebben over allerhande zaken: achternamen, verkeer, wetcodes, musea en of die man nu een held of een duivel was. Dat en nog veel meer in deze aflevering van geschiedenis van België.
5/11/202124 minutes, 41 seconds
Episode Artwork

66. Ieper

Welkom bij Geschiedenis van België en welkom bij deze aflevering over Ieper. Een stad met een rijk verleden die desondanks toch bekend staat voor één ding: de Eerste Wereldoorlog. Terecht of onterecht dat laat ik aan u over maar vandaag bekijken we het volledige plaatje: het ontstaan van de stad, economische bloei en verval, katten, muren en natuurlijk ook de Eerste Wereldoorlog. En wat erna kwam. Vooral wat erna kwam. Dat en veel meer in deze aflevering van Geschiedenis van België. Welkom!
5/5/202125 minutes, 23 seconds
Episode Artwork

65. In de kijker: Vrouwen in de Belgische geschiedenis met Kim Descheemaeker

Na drie afleveringen over vrouwen in de Belgische geschiedenis sluiten we dit hoofdstuk (voorlopig) af met een interview. Kim Descheemaker doet historisch onderzoek bij Liberas en beantwoord enkele van mijn en uw vragen. Enjoy! Dinsdag of woensdag volgt een reguliere aflevering over een zekere stad in de Westhoek. Tot dan!
5/2/202136 minutes, 17 seconds
Episode Artwork

64. Vrouwen III

Welkom bij geschiedenis van België en welkom bij de laatste aflevering in dit reeksje over de positie van vrouwen doorheen de Belgische geschiedenis. Vandaag gaan we verder waar we vorige week gebleven waren: de 19e eeuw en het ontluikende feminisme. Bijgevolg hebben we het vandaag over industrialisering, onderwijs, dokters die niet mogen dokteren, vrouwenstemrecht, de positieve effecten van een oorlog op de vrouwenemancipatie, het sociaalmaatschappelijke belang van korte rokken en brandende beha’s. Dat en nog veel meer in deze aflevering van Geschiedenis van België.
4/27/202125 minutes, 27 seconds
Episode Artwork

63. Vrouwen II

Welkom bij geschiedenis van België en welkom bij de tweede aflevering over vrouwen. Vrouwen doorheen de Belgische geschiedenis om precies te zijn. Vorige week had ik het al over de middeleeuwen en hoe vrouwen in de lagen landen nog zo slecht niet af waren. In vergelijking met elders welteverstaan. Vandaag heb ik het over vrouwen met macht, vrouwen met talent, het drama van de verlichting, een zekere Napoleon en het Belgische vrouwen in de 19e eeuw. Dat en nog veel meer in deze aflevering van Geschiedenis van België.
4/21/202121 minutes, 57 seconds
Episode Artwork

62. Vrouwen I

Welkom bij geschiedenis van België en welkom bij deze aflevering over Vrouwen. Klinkt vreselijk algemeen en dat is het eigenlijk ook maar laat ons eerlijk zijn: ik heb wel iets goed te maken. Want hoe maak je meer dan zestig afleveringen over Belgische geschiedenis zonder ooit echt aandacht te besteden aan de vrouwelijke helft van de mensheid? Wel, dat heeft alles te maken met de maatschappij die die geschiedenis schreef. Vandaag en volgende week kijken we dus terug op de geschiedenis van België maar deze keer met een specifieke blik op een groep die we tot nog toe over het hoofd gekeken hebben: vrouwen. Komen vandaag aan bod: geschiedenishandboeken, , middeleeuwse onderneemsters, huiselijk geweld en nonnen. Dat en veel meer in deze aflevering van Geschiedenis van België.
4/14/202122 minutes, 7 seconds
Episode Artwork

61. Brussel II

Welkom bij geschiedenis van België. En welkom bij de tweede aflevering over de geschiedenis van Brussel. Vorige week eindigden we met een stad in as, vandaag bekijken we de heropbouw, het einde van het mooiste paleis van de Lage Landen, een revolutie of twee, de verfransing van Brussel en natuurlijk moet ik het ook nog even hebben over de zoals altijd onvermijdelijke Leopold II; Dat en meer in deze aflevering van Geschiedenis van België. Welkom!
4/7/202123 minutes, 36 seconds
Episode Artwork

60. Brussel I

Welkom bij geschiedenis van België. Vandaag en volgende week proberen we één vraag te beantwoorden: Wat is Brussel? Een stad? Een gewest? Een los samenhangend geheel van gemeentes die het nog niet eens kunnen worden over hoe een fietspad eruit moet zien? All of the above? Dat Brussel een kluwen is mag dan wel duidelijk zijn, hoe dat gekomen is helemaal niet. Het antwoord ligt zoals zo vaak in het verleden daar gaan we naar op zoek. Bijgevolg heb ik het in deze aflevering onder andere over moerasdorpen, een bonte verzameling heiligen, graven, hertogen en een zeker manneke. Dat en meer in deze aflevering van geschiedenis van België.
3/31/202120 minutes, 5 seconds
Episode Artwork

Pourquoi La Belgique 4

Bienvenue dans ce qui est déjà le quatrième épisode de "Pourquoi la Belgique". La semaine dernière, nous avons parlé de la manière dont Charles Quint a fait des Pays-Bas une unité relative. Aujourd'hui, nous parlons de la manière dont son fils a fait en sorte que tout s'écroule à nouveau en deux parties. Plus précisément, nous parlons des différences religieuses. De la raison pour laquelle elles ont causé la destruction de nombreuses statues en 1566. De la façon dont ces statues brisées ont mené à une guerre à grande échelle. Et enfin de la raison pour laquelle tout cela est pertinent pour la Belgique future. Donc, un épisode assez chargé, mais qui nous rapproche beaucoup du "Pourquoi de la Belgique".
3/27/202124 minutes, 50 seconds
Episode Artwork

59. Kolonies (alles Behalve Kongo)

Welkom bij geschiedenis van België en welkom bij een aflevering over het Belgisch kolonialisme. Alles behalve Kongo. Want ja, Kongo maakte dan wel zo een 98 % uit van het totale Belgische koloniale grondgebied toch is het verhaal breder dan je wel denken zou. Want oh wat heeft België hard geprobeerd om een kolonie in handen te krijgen. Van Guatemala tot Nieuw-Zeeland, van China tot Hawaii, overal daagden er op een bepaald moment Belgen op met de bedoeling om het boeltje te annexeren en toe te voegen aan het nationaal patrimonium. Want nee, Belgische kolonialisme kan je niet zomaar terugbrengen tot de figuur van Leopold II. Het fenomeen was een stuk breder en hardnekkiger dan dat. In een tijd waar het bezit van een buitenlandse kolonie een teken van nationale zelfstandigheid was hadden velen Belgen daar dan ook alles voor over. In deze aflevering hebben we het over “de Belgische Maatschappij van Volksplanting”, de Chinese havenstad Tianjin en de poging om Guiné te claimen. Dat en meer in deze aflevering van Geschiedenis van België.
3/24/202121 minutes, 44 seconds
Episode Artwork

58. Doornik

Welkom bij geschiedenis van België en welkom in deze aflevering over de stad Doornik. Waarom ik een hele aflevering wijden zal aan een provinciestadje uit Henegouwen? Omdat ze heel erg boeiende geschiedenis heeft en me de kans geeft om wat tijd te wijden aan een onderdeel van de pré-Belgische geschiedenis waar men in de geschiedenisles bitter weinig tijd aan besteed: De Dark Ages of te wel de vroege middeleeuwen. Kom bijgevolg aan bod in deze aflevering Childerik, Clovis en andere Merovingers, een collectie heiligen en bisschoppen en hoe het komt dat Doornik eeuwenlang één van de allerbelangrijkste Vlaamse steden was. Tot het dat plots niet meer was. Dat en veel meer in deze aflevering van Geschiedenis van België. Welkom!
3/17/202120 minutes, 11 seconds
Episode Artwork

57. De auto

Welkom bij geschiedenis van België en welkom bij deze aflevering over de auto. De auto jawel. Wat die met de Belgische geschiedenis te maken heeft? Veel. Ten eerste omdat het ding de mobiliteit in België en de rest van de wereld fundamenteel zou veranderen en ten tweede omdat België net als met zoveel technische wonderen van de tweede industriële revolutie op de eerste rij zat. We hebben het vandaag dan ook over doodrijders, rotte eieren, gendarmes die zich verschuilen in het struikgewas, persheisa, het allereerste verkeersreglement en nog veel meer.
3/10/202125 minutes, 36 seconds
Episode Artwork

56. Gent II

Welkom bij geschiedenis van België en welkom bij de tweede aflevering over Gent, de Arteveldestad. ver die Artevelde gaan we het vandaag hebben. En over veel meer. Deze week komt de rebelse kant van Gent volop aan bod. Te beginnen met Jacob van Artevelde helemaal tot de u waarschijnlijk onbekende “Grote Gentse oorlog” waar gent een zestal jaar het graafschap Vlaanderen overnam. Verwacht u alvast aan een opeenvolging van opstanden, het middeleeuwse equivalent van AA Gent-Club Brugge en het verschijnen van de eerste Bourgondiërs. Dat en meer in deze aflevering van “Geschiedenis van België” https://www.facebook.com/Geschiedenisvan [email protected]
3/2/202125 minutes, 9 seconds
Episode Artwork

55. Gent I

Welkom bij geschiedenis van België en welkom bij deze aflevering over Gent. De fiere stad aan de samenvloeiing van Leie en Schelde was eeuwenlang een koppige pseudo-onafhankelijke stad die zich zo weinig mogelijk van het centraal gezag probeerde aan te trekken. Maar hoe was die stad in staat om graven, hertogen, koningen en keizers keer op keer de deur te wijzen? En hoe komen we van dat middeleeuwse economische powerhouse bij het huidige gezellige Gent terecht met zijn universiteit, terrasjes en haven? Dat en meer, in deze aflevering van Geschiedenis van België.
2/23/202121 minutes, 23 seconds
Episode Artwork

Pourquoi La Belgique 3

Bienvenue chez Pourquoi la Belgique et bienvenue dans entre-temps le 3e épisode de ce Podcast. Aujourd'hui nous retraçons la fin des Bourguignons avant de nous pencher sur le plus proéminent de leurs descendants : un certain Charles Quint. [email protected] https://www.facebook.com/Geschiedenisvan
2/19/202121 minutes, 41 seconds
Episode Artwork

54. De Fiets

Welkom bij geschiedenis van België. En welkom bij een aflevering over de fiets. Jawel. Wat er Belgisch is aan de fiets? Een heleboel dingen en dan heb ik het niet alleen over illustere namen als Tom Boonen, Johan Museeuw en Eddy Merckx. Evengoed over de uitvinding van het arbeidersvervoersmiddel bij uitstek, het ontstaan van de eerste “arbeiders” van de weg, de aanleg van de eerste fietspaden en het eeuwigdurende gevecht tegen koning auto. Dat en meer in deze aflevering van Geschiedenis van België. Bronnen: http://www.ethesis.net/wielerbaan/wielerbaan_inhoud.htm Uitstekende thesis over het ontstaan van het wielrennen. Heel bruikbaar hoofdstuk over het ontstaan van de fiets in België https://www.belgicapress.be : database oude kranten. Heel bruikbaar voor anekdotisch materiaal. https://www.eoswetenschap.eu/geschiedenis/de-weg-naar-de-koers Boeiend artikel van Eos over het ontstaan van het wielrennen. Voor liefhebbers kan ik ook een bezoek naar het wielermuseum in Roeselare van harte aanraden.
2/16/202122 minutes, 18 seconds
Episode Artwork

Pourquoi La Belgique 2

Bienvenue chez Histoire de de la Belgique. Voici tout ce que vous devez savoir : Dans ce podcast, nous cherchons une explication pour l'existence de la Belgique et nous la cherchons dans le passé. Pour être précis, le passé de la Belgique avant qu’elle soit la Belgique. Donc, avant 1830. La semaine dernière, nous avons introduit cette question, nous avons expliqué comment la Belgique a obtenu son nom. Et pourquoi un homme à moitié nu avec une moustache appelé Ambiorix est devenu le premier Belge alors que nous ne sommes pas tout à fait sûrs qu'il ait même existé. C'était la fois dernière, aujourd'hui je souhaite aborder la création de la frontière linguistique, de l'enchevêtrement de petits États au Moyen Âge. Et cette évolution vers un premier État qui, avec un peu d'imagination, pourrait être appelé le prédécesseur de l’état belge actuel. En même temps, je parlerai également de la bataille des Éperons d'or, avec une interprétation légèrement différente de celle à laquelle vous êtes habitués, au risque de briser quelques illusions du glorieux passé flamand à la fin de cet épisode. Il y en a donc pour tous les goûts !
2/12/202119 minutes, 48 seconds
Episode Artwork

53. Steden. Een Inleiding

Welkom bij geschiedenis van België. En welkom bij de eerste aflevering sinds lang waar ik niet slaafs het alfabet volg. De eerste van dit nieuwe seizoen gaat over steden. Gewoon steden ja. Niet één enkele specifiek al zullen er wel al een heleboel aan bod komen. De bedoeling is natuurlijk om het over een hele rist steden uit de Lage Landen te hebben. Van Groningen tot Luik, van Brussel tot Doornik en van Ieper tot Utrecht. Voor ik daar mee begin echter wil ik de context schetsen. Want wat is een stad? En waar komen die vandaan? Wees gerust, dit wordt geen exhaustieve verhandeling van neolitische steden à la Uruk en consoorten maar eerder een blik op de origine van steden in de lage landen en bij uitbreiding de rest van Europa. Eens daar mee klaar pik ik er af en toe een stad uit om eens serieus onder de loep te nemen. Zonder telkens een halve aflevering aan context te spenderen vooraleer aan mijn eigenlijke onderwerp te spenderen. Deze aflevering is dus context. Desalniettemin komt u wel al te weten wat steden te maken hebben met boeren, wat er zo speciaal is aan steden in de lage landen en wat van een stad nu eigenlijk een stad maakt. Dat en meer, in deze aflevering van Geschiedenis van België!
2/9/202122 minutes, 4 seconds
Episode Artwork

Pourquoi La Belgique 1

Bienvenue à "Pourquoi la Belgique". Une série de podcasts sur l'histoire de la Belgique. En fait, la Belgique telle que nous la connaissons aujourd'hui n'émet que des bips dans le dernier épisode de dix. Parce que la Belgique, eh bien cela n'est devenu un pays qu'en 1830. Ce qui ne signifie pas, bien sûr, que rien ne s'est passé avant cela. Au contraire. Pendant toutes ces années avant 1830, nous pourrions même trouver la réponse à la question qui m'occupe depuis des années : pourquoi la Belgique existe-t-elle réellement ? Bienvenue à pourquoi Belgique !
2/3/202120 minutes, 2 seconds
Episode Artwork

State Of The Podcast I

Enkele korte mededelingen over de toekomst van de podcast. Facebook: Geschiedenis van België Email: [email protected]
2/2/20216 minutes, 41 seconds
Episode Artwork

52. A - Z Zwin

Welkom bij Geschiedenis van België. En welkom bij de letter Z. Z voor zwin. U weet wel, het natuurgebied. Wat dat te maken heeft met geschiedenis? Veel. Want een geschiedenis van het zwin is evengoed een geschiedenis van klimaatverandering, overstromingen, dammen, de steden Damme, Sluis en jawel, Brugge. Want het geloof het of niet maar het Zwin zou wel eens de reden kunnen zijn voor het ontstaan van dat prachtige middeleeuwse stadscentrum van Brugge. Of hoe een moeras, een overstroming en wat West-Vlaamse vindingrijkheid zou leiden tot een waar handelsimperium. En haar uiteindelijke, onvermijdelijke ondergang. Dat en meer in deze laatste aflevering van België van A tot Z. Facebook: https://www.facebook.com/Geschiedenisvan Bronnen: Over de geologische geschiedenis van het Zwin: https://www.sincfala.be/virtueel-bezoek-sp-17924/bezoekerscentrum/landschap Over inpoldering: https://www.sincfala.be/virtueel-bezoek-sp-17924/bezoekerscentrum/inpoldering
1/26/202117 minutes, 52 seconds
Episode Artwork

51. A - Z Taalgrens 2

Welkom bij geschiedenis van België en welkom bij de letter Y. Y voor … taalgrens. Voor de tweede keer op een rij. Vorige week schetste ik in de eerste plaats de context voor wat de taalgrens worden zou. In deze aflevering trekken we die lijn volledig door tot vandaag al moeten we daarvoor weer heel wat hindernissen overwinnen. Waaronder een hypothetisch België waar de taalgrens nooit bestaan heeft en er Nederlands en Frans gesproken word van Knokke tot in Aarlen. Komen vandaag aan bod: het personaliteitsprincipe, het territorialiteitsprincipe talentellingen, het enigma genaamd Brussel en, uiteindelijk, ook de echte vestiging van de taalgrens. Dat en meer in deze aflevering van België van A tot Z.
1/20/202120 minutes, 36 seconds
Episode Artwork

50. A - Z Taalgrens 1

Welkom bij Geschiedenis van België. En welkom bij de letter Y. Wel, technisch gezien toch. In de praktijk heb ik het op vraag van mijn publiek over de taalgrens. U weet wel die grens waar aan de ene kant men Nederlands spreek en aan de andere kant Frans. Of beiden. Maar ik heb het vandaag over veel meer dan enkel de taalgrens. Waarom is Vlaanderen traditioneel rechtser dan Wallonië? Wat hebben de Romeinen te maken met onze taalgrens en hoe zat dan vroeger voor de taalgrens? Dat en meer in deze aflevering van België van A tot Z. Bronnen: Artikels NEVB: https://nevb.be/wiki/Taalpolitiek_en_-wetgeving en https://nevb.be/wiki/Taalgrens#Het_ontstaan_van_de_taalgrens Artikel documentatie Vlaamse Rand: https://www.docu.vlaamserand.be/node/12908?language=de
1/13/202119 minutes, 59 seconds
Episode Artwork

49. A - Z Wat Als ...

Welkom bij België van A tot Z en welkom bij de letter x. Technisch gezien toch. In de praktijk heb ik het onderwerp voor deze redelijk onmogelijke letter laten afhangen van u, mijn luisterende publiek. U mocht kiezen tussen een zevental gesuggereerde opties en koos uiteindelijk voor een stukje hypothetische geschiedenis. Met andere woorden de vraag: Wat als België en Nederland in 1830 bij elkaar gebleven waren? En die vraag ga ik vandaag beantwoorden. Of ik ga het in elk geval proberen. In deze aflevering doorlopen we dus de Europese geschiedenis van 1830 tot WOII maar dan zonder een onafhankelijk België. We hebben het bijgevolg over Waals Nationalisme, een industriële grootmacht, taalwetten en een on gekoloniseerd Congo. Dat en meer in deze aflevering van “Geschiedenis van België”. Debatten over de vraag: https://deburen.eu/over-ons/ons-archief/een-gemiste-kans Het land dat nooit was: https://www.boek.be/boek/9789460423000 Facebookgroep: https://www.facebook.com/Geschiedenisvan
1/6/202129 minutes, 33 seconds
Episode Artwork

48. A - Z Waalse Haan

Welkom bij geschiedenis van België en welkom bij de letter W. W voor Waals. Waalse haan in dit geval. Dit blijft nu eenmaal een podcast die zich voornamelijk met België bezighoudt en dus lijkt het mij maar logisch dat na de Vlaamse leeuw vorige week we deze week wat aandacht besteden aan de Waalse tegenhanger. De Waalse Haan dus. Een symbool dat de meeste van mijn luisteraars wel zullen kennen maar waarvan weinigen ook echt weten waar het vandaan komt. Op die vraag en nog vele anderen krijgt u vandaag een antwoord. Welkom bij België van A tot Z. Bronnen: - Kraaien van de haan: https://biblio.ugent.be/publication/323088/file/6790286.pdf - Artikel NEVB: https://nevb.be/wiki/Waalse_Beweging - Artikel Cegesoma: https://www.cegesoma.be/nl/75-jaar-geleden-het-eerste-%C2%AB-congr%C3%A8s-national-wallon-%C2%BB
12/30/202015 minutes, 2 seconds
Episode Artwork

47. A - Z Vlaamse Leeuw

Welkom bij geschiedenis van België. En welkom bij de letter V. V voor Vlaamse leeuw. Na een reeks van vijf afleveringen over de opstand is het nu dus tijd voor iets helemaal anders namelijk HET symbool van het Vlaamse nationalisme: De Vlaamse Leeuw. Vandaag heb ik het over de oorsprong van dat vreemde beest, het wapenschild, de vlag, het logo van de Vlaamse gemeenschap, het volkslied en nog veel meer. Welkom bij België van A tot Z. https://nevb.be/wiki/Vlaamse_Leeuw https://web.archive.org/web/20141221035102/https://dl.dropboxusercontent.com/u/12469896/gysseling.pdf https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2019/08/17/de-zwarte-vlaamse-leeuw/
12/22/202017 minutes, 37 seconds
Episode Artwork

46. A - Z Unie Van ... (De Opstand) V

Welkom bij België van A tot Z! En welkom bij de laatste aflevering gewijd aan de letter U. U voor unie. Specifiek de unies van Utrecht en Atrecht al is dit vooral een reeksje geweest over de opstand. Een reeksje dat we vandaag afronden met de oprichting van de Unie van. Als alles goed gaat sluiten we vandaag dit hoofdstukje af met de Val van Antwerpen en het moment dat de opstand overgaat in reguliere oorlog. In deze aflevering hebben we het dus over de unie van Utrecht, die van Atrecht, een zekere Farnese, de val van Antwerpen. Dat en meer in deze aflevering van Geschiedenis van België.
12/16/202022 minutes, 19 seconds
Episode Artwork

45. A - Z Unie Van ... (De Opstand) IV

Welkom bij België van A tot Z en welkom bij de letter U. U van unie. Meerbepaald de unies van Utrecht, Atrecht en Brussel. Al gaat dit reeksje eigenlijk vooral over de opstand. Vorige week legde de opvolger van Alva het loodje te Brussel in 1576 en werden de Spaanse soldaten ietwat ongeduldig betreffende hun nog steeds uitblijvende soldij. Vandaag zien we hoe de soldij situatie volledig escaleert en leidt tot de furie van Antwerpen, de pacificatie van Gent en jawel, de unie van Utrecht. Dat en meer, in deze aflevering van Geschiedenis van België.
12/9/202021 minutes, 8 seconds
Episode Artwork

44. A - Z Unie Van ... (De Opstand) III

Welkom bij geschiedenis van België en welkom bij de letter U. De U van unies van Atrecht, Utrecht en Brussel. Al gaat deze serie toch vooral over de opstand zelf. En over hoe die “unie der Nederlanden” tot stand kwam en uiteindelijk weer uiteenviel. Vandaag gaan we verder met het einde van de bezettingen van 1572, het ontslag van Alva, het beleg van Leiden en hopelijk de pacificatie van Gent. Dat en meer in deze aflevering van Geschiedenis van België.
12/1/202017 minutes, 34 seconds
Episode Artwork

43. In De Kijker. Een Kleine Geschiedenis Van Grote Durvers

Welkom bij de eerste “In de Kijker”. Geen letter in het alfabet, geen waarom van België. Wel een interview met iemand die van nabij met geschiedenis bezig is. Vandaag is dat een auteur maar volgende keer kan dat evengoed een professor, een museumcurator, een documentairemaker of een journalist zijn. Als het maar iemand is die met geschiedenis en dan liefst nog Belgische geschiedenis bezig is. Vandaag spreek ik met Peter Vanham, de auteur van “Een kleine geschiedenis van grote durvers” Ons gesprek is opgedeeld in twee deeltjes, eentje waar we het uitvoerig over zijn boek hebben en eentje waar we wat meer algemeen over Belgische geschiedenis babbelen. En in het midden geef ik nog eens kort mijn mening over het boek. Enjoy!
11/29/202038 minutes, 42 seconds
Episode Artwork

42. A - Z Unie Van ... (De Opstand) II

Welkom bij geschiedenis van België. En welkom bij de letter U. U voor de unie van Utrecht, Brussel en Atrecht. De tweede aflevering al over dat onderwerp. Al zijn deze afleveringen vooral afleveringen over de hele Opstand geworden. Omdat de opstand nu eenmaal één van de belangrijkste periodes in de geschiedenis van de lage landen is. En omdat ik het er stiekem al een tijdje over hebben wil. Vandaag hebben we het over het begin van de militaire vijandelijkheden, overwinningen en nederlagen van een zekere Willem van oranje, watergeuzen, bosgeuzen, invasies en een strafexpeditie. Poll: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSfUVe6h6i1SsDY05rHaAaWgO2p_rBRoae0rY8LgWoPQH8F35w/viewform?usp=sf_link Facebook: https://www.facebook.com/Geschiedenisvan
11/24/202022 minutes, 12 seconds
Episode Artwork

41. A - Z Unie Van ... (De Opstand) I

Welkom bij Geschiedenis van België. En welkom bij de letter U. U voor de unie van Utrecht en Atrecht en Brussel. Dat was althans origineel wel de bedoeling. Maar toen begon ik te schrijven en zoals wel vaker gebeurt bleek het eigenlijke onderwerp van de aflevering een stuk breder te zijn dan de titel. En omdat ik nu eenmaal nog wel wat afleveringen te gaan heb tot ik aan nummer 50 ben heb ik besloten de hele Nederlandse Opstand aan te pakken. Om het te proberen in elk geval. Want eerlijk, alle gebeurtenissen van 1566 tot 1588 lijken onlosmakelijk met elkaar verbonden te zijn. Dit is dus een reeksje over de Nederlandse Opstand. Geen al te diepe duik want laat ons eerlijk zijn dat zou me een tiental afleveringen kosten. Minstens. Maar wie weet komt dat er ooit nog van. In deze aflevering en de volgende hebben we het dus over Geuzen, Katholieken, Protestanten, landvoogden, stadhouders en nog veel meer. Dat en meer in deze aflevering van Geschiedenis van België.
11/17/202021 minutes, 35 seconds
Episode Artwork

40. A - Z Tiendaagse Veldtocht II

Welkom bij Geschiedenis van België en welkom bij de letter T. T voor tiendaagse veldtocht. Dit is de tweede aflevering gewijd aan die veldtocht en vandaag maken we het verhaal dan ook af. Vorige week had ik het over ontluikend Nederlands nationalisme, het ermee gepaard gaande verlangen om de “ nationale schande” van de Belgische revolutie te wreken en de Belgische arrogantie die aan de veldtocht voorafging. En vandaag? Vandaag kijken we toe hoe Willem I België binnenvalt, het Belgische leger verslaat en zich uiteindelijk toch over de Moerdijk terugtrekken moet. Dat en meer in deze aflevering van “Geschiedenis van België”.
11/10/202022 minutes, 29 seconds
Episode Artwork

39. A - Z Tiendaagse Veldtocht I

Welkom bij Geschiedenis van België en welkom bij de letter T. T voor Tiendaagse veldtocht. De eerste echte militaire campagne van een onafhankelijk België. En dan nog een die niet zo heel goed afliep. Of net wel, hangt er maar vanaf hoe je het bekijkt. We hebben het vandaag over een zekere Nederlandse kapitein die zichzelf opblies, het verdrag van de achttien artikelen, Willem I, Leopold I, , protestantisme, katholicisme en waarom Nederlands Limburg en Zeeuws-Vlaanderen geen deel uitmaken van België Dat en meer in deze aflevering van Geschiedenis van België.
11/3/202016 minutes, 38 seconds
Episode Artwork

38. A - Z Suske En Wiske

Welkom bij “Geschiedenis van België” en welkom bij de letter S. S voor “Suske en Wiske”. “Suske en Wiske” ja. Niet zozeer over de geschiedenis van de stripreeks zelf maar over hoe die stripreeks omgaat met de Belgische geschiedenis. Zowel het verre verleden als het eigen tijdvak waarin de strips uitkwamen. Bijgevolg hebben we in het in deze aflevering onder meer over de koningskwestie, de Spanjaarden, de post, de dioxinecrisis, het ijzeren gordijn en de schoolstrijd. Dat en nog veel meer in deze aflevering van “Geschiedenis van België”. De Perfecte Podcast: https://www.deperfectepodcast.nl/ Thesis Evelien Boender: https://thesis.eur.nl/pub/17837
10/27/202018 minutes, 35 seconds
Episode Artwork

37. A - Z Reynaert De Vos

Welkom bij geschiedenis van België. En welkom bij de letter R. R voor Reinaert. Reinaert de vos om precies te zijn. Een literaire figuur dus maar tegelijkertijd ook veel meer dan dat. Reinaert is min of meer een BV, met zijn eigen standbeelden, wandelingen, cafés, volksfeesten en strips. Maar waar komt die figuur eigenlijk vandaan? En welke Reinaert is dan de “echte Reinaert”. We hebben het over vossen, wolven, de middeleeuwse standenmaatschappij en last but not least over de Nazi-versie van Reinaert De Vos. Jawel, die bestaat. Ik was ook verbaasd. Dat en meer in deze aflevering van Geschiedenis van België. Propagandavideo SNB: https://www.youtube.com/watch?v=rhkDauKYOew&t=2s&ab_channel=majikos
10/20/202019 minutes, 51 seconds
Episode Artwork

36. A - Z Schoolstrijd III

Welkom bij Geschiedenis van België. En welkom bij de derde aflevering gewijd aan de letter Q. Al staat die letter Q om praktische en democratische redenen ondertussen voor schoolstrijd. Dit is de derde en laatste aflevering die we wijden aan dit fenomeen. Vandaag hebben we het over verzuiling in de 20ste eeuw, gigantische investeringen in het onderwijs, demonstraties, rellen en last but not least; het schoolpact!. Dat en meer in deze aflevering van “Geschiedenis van België”
10/13/202021 minutes, 45 seconds
Episode Artwork

35. A - Z Schoolstrijd II

Welkom bij Geschiedenis van België. En welkom bij aflevering 2 over de schoolstrijd. In aflevering 1 schetsten we de context van het Belgische onderwijs na 1830, het compromis van 1842 en de democratie van het vroege België. En vandaag? Vandaag gaan we verder waar we vorige week geëindigd zijn: De wet op het onderwijs van 1879 en de eerste schoolstrijd. Komen ook aan bod vandaag: de paus, onderwijsnetten, scheldpartijen tussen kinderen en een heleboel politiek gebakkelei. Dat en meer in deze aflevering van “Geschiedenis van België”.
10/6/202020 minutes, 3 seconds
Episode Artwork

34. A - Z Schoolstrijd I

Welkom bij “Geschiedenis van België”. En welkom bij de letter Q. Q voor … Wel op die vraag heb ik nog steeds geen antwoord kunnen vinden. Toch zeker geen dat verband hou met de Belgische geschiedenis en laat dat nu net het belangrijkste criteria in een serie genaamd België van A tot Z. Na democratisch overleg met mijn achterban ben ik tot volgend onderwerp gekomen: De schoolstrijd. Die in België welteverstaan. En zowel die van de 19e als die van de 20e eeuw. Maar eigenlijk betekent dit thema vooral dat we het over de verzuiling gaan hebben. In deze aflevering gaat het bijgevolg over “ de strijd om de ziel van het kind”, ongelukswetten, inschrijvingsgelden, vrijmetselaars en een boze paus. Dat en meer in deze aflevering van “Geschiedenis van België”.
9/29/202018 minutes, 39 seconds
Episode Artwork

33. A - Z De Post

Welkom bij Geschiedenis van België. En welkom bij de letter P. De P van plagen, de pacificatie van Gent, Plantijn maar ook die van de Post. Jawel, de Post. Een onderwerp dat al jaren in mijn hoofd zit te gisten met dank aan het Suske en Wiske album: De Kleine Postruiter. Niet dat deze aflevering het over dat specifieke album heeft. Toch niet de hele tijd. Ik heb het wel over paters en tempeliers, Turn en Taxis en Wereldoorlog 1. Dat en meer in deze aflevering van Geschiedenis van België.
9/22/202020 minutes, 5 seconds
Episode Artwork

32. A - Z Oostenrijkse Nederlanden II

Welkom bij Geschiedenis van België. In deze laatste aflevering over de Oostenrijkse Nederlanden ga ik verder waar we gebleven waren en zing ik het liedje uit tot de verovering van de Zuidelijke Nederlanden door de Fransen. Daarbij hebben we het onder meer over de enige echte pre-Belgische handelscompagnie, nog een portie oorlogen en de “eerste” Belgische revolutie. Dat en meer in deze aflevering van “Geschiedenis van België.
9/15/202024 minutes, 3 seconds
Episode Artwork

31. A - Z Oostenrijkse Nederlanden I

Welkom bij België van A tot Z. En welkom bij de letter. O voor “Oostenrijkse Nederlanden”. Niet de logische O voor de Olympische spelen van 1920 of de meer obscure O van het Orangisme. Nee. O voor Oostenrijkse Nederlanden. Het deeltje van de geschiedenis van de zuidelijke Nederlanden waar we in onze vaderlandse geschiedenis het minst van al aan herinnerd worden. Want laat ons eerlijk zijn, andere episodes lijken op het eerste zicht toch een stuk boeiender. De Wereldoorlogen, de revolutie, Congo, Karel V, … Allemaal zaken waar je eerder aan denkt dan aan de Oostenrijkse Nederlanden. Wat compleet begrijpelijk is. En toch. En toch is het een boeiende periode in de Belgische geschiedenis. Eentje met gevolgen. Tijdens de Oostenrijkse periode werden er kanalen gebouwd, probeerde men kerk en staat te scheiden, investeerde men in onderwijs en probeerde men zowaar een koloniale compagnie uit de grond te stampen. Maar dat is voor volgende week. Deze week hebben we het in de eerste plaats over hoe die Spaanse Nederlanden eigenlijk Oostenrijks geworden zijn. Want euh, dat wist ik eigenlijk ook niet meer. Dat en meer in deze aflevering van België van A tot Z
9/8/202017 minutes, 46 seconds
Episode Artwork

30. A - Z NMBS

Welkom bij Geschiedenis van België. En welkom bij de letter N. N voor NMBS. En toegegeven, dat heb ik redelijk breed geïnterpreteerd. In de praktijk gaat deze aflevering niet enkel over de NMBS maar ook over de geschiedenis van de Belgische spoorwegen. Maar evengoed over gekke uitvinders, het ontstaan van het kusttoerisme, het verdrag van Versailles, het concept tijd en de strijd tussen stoom en elektriciteit. Dat en meer in deze aflevering van Geschiedenis van België.
9/1/202022 minutes, 5 seconds
Episode Artwork

29. België van A tot Z: Migratie

Welkom bij België van A tot Z en welkom bij de letter M. M voor migratie. Een al lang aangekondigde aflevering maar waarschijnlijk niet diegene die u verwacht. Want vandaag ga ik het niet hebben over Turken, Bulgaren of andere groepen die relatief recent naar België gekomen zijn. Nee. Vandaag wil ik het hebben over alle migratie van en naar het grondgebied van het huidige België. En dat door de eeuwen heen. Want migratie, dat is van alle tijden. Van de Neanderthalers in 500 000 VC tot de pas aangekomenen. Welkom, bij België van A tot Z.
8/25/202019 minutes, 39 seconds
Episode Artwork

28. België van A tot Z: Lam Gods

Welkom bij België van A tot Z en welkom bij de letter L. L voor, hoe kan het ook anders in dit jubileumjaar, Lam Gods. U bent het misschien al vergeten maar oorspronkelijk was het de bedoeling dat 2020 het Van Eyck jaar zou worden. En dus ook het jaar van dat wonderlijke schilderwerk: het Lam Gods. De dingen zijn net iets anders uitgedraaid maar dat wil niet zeggen dat ik er geen aflevering aan wijden kan. Maar niet zozeer aan het werk zelf. Nogal moeilijk in een visueel medium. We hebben het wel over Gent in de 15e eeuw, de families Vij en Borluut, de gebroeders Van Eyck, de Beeldenstorm, Duitsers, de diefstal van een bepaald paneel en de uiteindelijke restauratie. Welkom, bij geschiedenis van België.
8/18/202018 minutes, 35 seconds
Episode Artwork

27. België van A tot Z: Koning 3

De voorbije twee weken hadden we het over het Belgische koningschap. Niet zozeer over de koninklijke familie en al haar avonturen maar over de rol van de Belgische koningen in de Belgische politieke geschiedenis. En specifiek hun relatie met de grondwet. Want hoe machtig is/was een Belgische koning eigenlijk. Dat en meer in deze aflevering van België van A tot Z.
8/11/202024 minutes, 46 seconds
Episode Artwork

26. A-Z Koning 2

Welkom bij de tweede aflevering gewijd aan de letter K. K van koningen. Nog steeds ja. Vorige aflevering hielden we ons vooral bezig met verklaren waarom België überhaupt een koning heeft en waar deze vandaan kwam. Vandaag hebben we het eerder over hoe doe Belgische monarchie nu eigenlijk in zat. En wat er, in 1830 welteverstaan zo speciaal aan was. Want geloof het of niet: een koning die gehoorzaamheid verschuldigd was aan het parlement was toen nog een relatieve nieuwigheid. Hoe Leopold I en II daarmee omgingen zien we in deze aflevering van België van A tot Z.
8/4/202020 minutes, 13 seconds
Episode Artwork

25. A-Z Koning 1

Waarin we het hebben over de eerste koning de Belgen, waarom die koning werd en waarom 21 juli onze nationale feestdag is. Oh, en de grondwet, de tiendaagse veldtocht en Willem >I komen ook nog aan bod!
7/28/202018 minutes, 17 seconds
Episode Artwork

24. A-Z Jupiler Pro league

Waarin we het hebben over de oorsprong van onze nationale voetbalcompetitie: De Jupiler Pro League. Een verhaal over industrialisering, anglofilie, verzuiling en voetbal. Foto: Ploeg Antwerp FC voor aftrap eerste wedstrijd Belgische competitie tegen SC Bruxelles in 1895
7/21/202018 minutes, 12 seconds
Episode Artwork

23. België van A tot Z: Italianen

Waarin we het hebben over de Italiaanse migratie naar België, inclusief de mijnramp van Marcinelle, Molenbeek en veel meer. https://www.myria.be/files/MYRIATRICS_5_NL.pdf
7/16/202018 minutes, 59 seconds
Episode Artwork

22. België van A tot Z: Heizeldrama

Podcast over de Belgische geschiedenis van A tot Z. Vandaag: het Heizeldrama. BRT journaal 29/05/1985: https://www.youtube.com/watch?v=CURVJAaHYi8&t=4s Documentaire: https://www.youtube.com/watch?v=-Vx1pYsqhD0
6/23/202018 minutes, 7 seconds
Episode Artwork

21. België van A tot Z: Guldensporenslag 5

Laatste aflevering in onze reeks over de Guldensporenslag. In deze aflevering: Wat gebeurde er na de Guldensporenslag met de Vlaamse opstand en hoe kijken we vandaag naar 11 juli 1302?
6/12/202030 minutes, 34 seconds
Episode Artwork

20. België van A tot Z: Guldensporenslag 4

Waarin we het (eindelijk) hebben over de Guldensporenslag zelf en niet enkel over saaie maar noodzakelijke zaken als context en dergelijke. Afbeeldingen vermeld in de aflevering: https://nl.wikipedia.org/wiki/Kist_van_Oxford
6/5/202019 minutes, 18 seconds
Episode Artwork

19. België van A tot Z: Guldensporenslag 3

Derde aflevering over de Guldensporenslag. Met onder meer: de Franse bezetting en de Brugse Metten.
5/26/202021 minutes, 47 seconds
Episode Artwork

18. België van A tot Z: Guldensporenslag 2

Een tweede aflevering waar we de geschiedenis van de Guldensporenslag verder uitspitten maar niet tot op het eigenlijke slagveld geraken. Komen wel aan bod: Gewijde van Vlaanderen, Edward van Engeland, Filips van Frankrijk en de totale bezetting van Vlaanderen door de Fransen.
5/20/202020 minutes, 16 seconds
Episode Artwork

17. België van A tot Z: Guldensporenslag 1

Aflevering 1 van een relatief diepe duik in de geschiedenis van de Guldensporenslag. Deze week hebben we het vooral over wat er vooraf ging: het ontstaan van het graafschap Vlaanderen en de woelige relatie tussen graaf, koning en steden.
5/12/202023 minutes, 40 seconds
Episode Artwork

16. België van A tot Z: Frieten

Frieten. Belgisch of niet? Afbeelding: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Fries_2.jpg Auteur: Popo le chien
5/5/202017 minutes, 2 seconds
Episode Artwork

15. België van A tot Z: Expo 58

Expo 58, één van de zeldzame momenten waar België in het middelpunt van de aandacht stond en alles enkel beter kon. Afbeelding: https://www.flickr.com/photos/opalsson/3773629074/sizes/l/ Auteur: o palsson
4/28/202021 minutes, 22 seconds
Episode Artwork

14. België van A tot Z: Doel

Er zit meer in Doel dan je denkt. Want hoewel we het zeker over haar kerncentrale en haar ondertussen al decennia nakende ondergang hebben gaat deze aflevering over veel meer dan dat. Ze gaat over het uitbuiten van het landschap, de overstromingen die erop volgen, over land terugwinnen op het water en over hoe uiteindelijk heel wat land teruggegeven werd en word aan het water maar dan om heel andere redenen. Auteur afbeelding: InezVG Bron afbeelding: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Doel_2.jpg
4/22/202020 minutes, 46 seconds
Episode Artwork

13. België van A tot Z : Congo Vrijstaat

13. België van A tot Z : Congo Vrijstaat by Geschiedenis Van
4/15/202023 minutes, 58 seconds
Episode Artwork

12. België van A tot Z: Baarle-Hertog

In onze tweede aflevering zijn we aanbeland bij de B van Baarle. De meest absurde gemeente waar u waarschijnlijk nog nooit van gehoord hebt. Of hoe verdragen uit de middeleeuwen tot op de dag vandaag zorgen voor één van de meest bizarre grensgebieden ter wereld. En een bizar stukje Belgische geschiedenis.
4/8/202022 minutes, 52 seconds
Episode Artwork

11. België van A Tot Z: Ambiorix

We gaan wat dieper in op het al dan niet volledig fictieve verleden van de eerste der Belgen. Dit resulteert in een aflevering vol listen, bedrog, veldslagen en een zekere Julius Caesar.
4/1/202019 minutes, 23 seconds
Episode Artwork

Trailer België van A tot Z

Trailer België van A tot Z by Geschiedenis Van
3/29/202057 seconds
Episode Artwork

10. WRM Het waarom van België

De laatste aflevering waarin België definitief onafhankelijk wordt en we voor eens en voor het altijd het antwoord geven op de vraag: Waarom bestaat België?
5/5/201920 minutes, 27 seconds
Episode Artwork

9. WRM Opera!

De negende aflevering van een geschiedenispodcast waarin we op zoek gaan naar het waarom van België. Deze aflevering: Opera en revolutie.
4/28/201919 minutes, 15 seconds
Episode Artwork

8. WRM Willem En Zo

8. WRM Willem En Zo by Geschiedenis Van
4/22/201917 minutes, 30 seconds
Episode Artwork

7. WRM Napoleon En Zo

Een geschiedenispodcast waarin we voor de zevende keer op rij op zoek gaan naar het waarom van België. Vandaag:
4/14/201917 minutes, 29 seconds
Episode Artwork

6. WRM De 'eerste' 'Belgische' Revolutie

6. WRM De 'eerste' 'Belgische' Revolutie by Geschiedenis Van
4/7/201921 minutes, 46 seconds
Episode Artwork

5. WRM Oorlog En Vrede

De vijfde aflevering van een geschiedenispodcast waarin we gezamenlijk door de pre-Belgische geschiedenis fietsen op zoek naar het waarom van België.
3/31/201915 minutes, 2 seconds
Episode Artwork

4. WRM Scheiding Nr1

Vierde aflevering van een geschiedenispodcast waarin we op zoek gaan naar het waarom van België. Deze aflevering het verhaal van de eerste scheiding van de Nederlanden met een koppige Spaanse koning, een zekere Willem en een generaal die zich moeilijk inhouden kan. Oh, en er sneuvelen een hoop beelden.
3/24/201919 minutes, 56 seconds
Episode Artwork

3. WRM Pragmatieke Karel

De derde aflevering van een geschiedenispodcast over het waarom van België. Waarin een zekere Karel keizer wordt, probeert het ontluikende protestantisme de kop in te drukken, de eenheid van de Nederlanden te verzekeren en uiteindelijk zijn minder capabele zoontje op de troon zet.
3/17/201921 minutes, 15 seconds
Episode Artwork

2. WRM Van Janboel Tot Eenmaking

Tweede aflevering van een geschiedenispodcast waarin we op zoek gaan naar het waarom van België. Deze aflevering: Hoe een heleboel verdeelde middeleeuwse graafschapjes samensmelten tot min of meer verenigde Nederlanden.
3/10/201919 minutes, 24 seconds
Episode Artwork

1. WRM Waarom België?

Een podcast waarin we gezamenlijk door de Belgische geschiedenis heen fietsen op zoek naar de bestaansreden en het waarom van België.
3/3/201921 minutes, 9 seconds