Winamp Logo
G7 Beszélgetések Cover
G7 Beszélgetések Profile

G7 Beszélgetések

Hungarian, News, 1 season, 317 episodes, 3 days, 1 minute
About
A G7.hu gazdasági, közéleti podcastja.
Episode Artwork

A folyószámlán parkoltatott pénz aktív kezelésével több kolléga bérét kereshetik meg a kkv-k

A magyar vállalatok tízezer milliárd forintot tartanak érdemi kamat nélkül folyószámláikon, pedig tisztes hozamot kínáló, mégis likvid befektetések is elérhetők. The post A folyószámlán parkoltatott pénz aktív kezelésével több kolléga bérét kereshetik meg a kkv-k first appeared on G7 - Gazdasági sztorik érthetően.
3/26/202429 minutes, 10 seconds
Episode Artwork

Más szakmából átképzett tanárok – megoldás vagy álmegoldás a tanárhiányra?

Sokéves vegyipari múlttal vált kezdő tanárrá Fridez Dóra, aki most két határmenti kistelepülés iskolájában tanít. The post Más szakmából átképzett tanárok – megoldás vagy álmegoldás a tanárhiányra? first appeared on G7 - Gazdasági sztorik érthetően.
2/24/202446 minutes, 19 seconds
Episode Artwork

Egy évszázaddal később is kimutathatók az oktatáspolitikai döntések hatásai

A Klebelsberg-korszak általános iskolái jobban ellenálltak a falusi iskolák bezárásának. A népességfogyás miatt ma a kisvárosi gimnáziumok kerültek veszélybe. The post Egy évszázaddal később is kimutathatók az oktatáspolitikai döntések hatásai first appeared on G7 - Gazdasági sztorik érthetően.
2/10/202445 minutes, 21 seconds
Episode Artwork

Űrhajós nem, influencer annál inkább lenne a legtöbb általános iskolás

Az alfa generációs magyar gyerekek 55 százaléka már pénzt is keresett, kétharmaduk a technológia segítségével, felük közösségi média platformokon, míg negyedük online streamelésen keresztül jutott bevételhez. The post Űrhajós nem, influencer annál inkább lenne a legtöbb általános iskolás first appeared on G7 - Gazdasági sztorik érthetően.
2/6/202438 minutes, 44 seconds
Episode Artwork

Sokkal többe kerülhet majd a klímaváltozás kezelése, mint amennyi pénz a 1,5 fokos cél eléréséhez kellene

Karakas Ádám, a Boston Consulting Group (BCG) partnere volt a G7 podcast vendége. The post Sokkal többe kerülhet majd a klímaváltozás kezelése, mint amennyi pénz a 1,5 fokos cél eléréséhez kellene first appeared on G7 - Gazdasági sztorik érthetően.
2/5/202428 minutes, 42 seconds
Episode Artwork

Elviselhetetlenül sokat nyomkodja a gyereke a telefonját? Nem, ettől még nem lesz függő!

Bár a szülők számára ijesztő lehet, ha a gyereket ránézésre más nem is érdekli, csak a telefonja, mégsem lehet függőségnek hívni ezt. The post Elviselhetetlenül sokat nyomkodja a gyereke a telefonját? Nem, ettől még nem lesz függő! first appeared on G7 - Gazdasági sztorik érthetően.
2/3/202433 minutes, 19 seconds
Episode Artwork

A második félévben csökkenhet a 7 százalékos lélektani határ alá a kkv-hitelek kamata

Az idei évre 3,5 százalékos gazdasági növekedést vár a CIB, és 8 százalékos béremelést a magyar vállalkozói rétegben The post A második félévben csökkenhet a 7 százalékos lélektani határ alá a kkv-hitelek kamata first appeared on G7 - Gazdasági sztorik érthetően.
2/2/202435 minutes, 35 seconds
Episode Artwork

Van megoldás arra, hogy ne az eladó vállalja a nagy kockázatot

Az akkreditív fizetési megoldással a vevő és az eladó is biztonságban érezheti magát, mert a kockázatot a bank vállalja. The post Van megoldás arra, hogy ne az eladó vállalja a nagy kockázatot first appeared on G7 - Gazdasági sztorik érthetően.
1/30/202423 minutes, 7 seconds
Episode Artwork

Idéntől még jobban számít az EU-faktor a magyar gazdaságpolitikában

Már jönnek az uniós pénzek, de még mindig sok maradt befagyasztva, miközben már az uniós költségvetési szabályok is újra számítanak. Hogy hat ez a magyar gazdaságpolitikára? Erről szól a Függő Változó podcastsorozat új adása. The post Idéntől még jobban számít az EU-faktor a magyar gazdaságpolitikában first appeared on G7 - Gazdasági sztorik érthetően.
1/27/202429 minutes, 29 seconds
Episode Artwork

Félmegyebérlet lehet a Budapest-bérlet vita megoldása, de a jeggyel utazókról megfeledkeztek

A kormánypárti városok nem kérnek a Lázár-féle vármegyebérletből, amit annyira erőltetnek a fővárosban. The post Félmegyebérlet lehet a Budapest-bérlet vita megoldása, de a jeggyel utazókról megfeledkeztek first appeared on G7 - Gazdasági sztorik érthetően.
1/13/20241 hour, 26 seconds
Episode Artwork

Egyre zöldebbek a bankok, de az ügyfelek nem tudnak róla

A fogyasztók egyre inkább elvárják, hogy a bankok is környezettudatosak legyenek, ám a cél érdekében megtett lépésekről sokszor nem értesülnek. The post Egyre zöldebbek a bankok, de az ügyfelek nem tudnak róla first appeared on G7 - Gazdasági sztorik érthetően.
12/31/202312 minutes, 5 seconds
Episode Artwork

A segítő fejlesztések elfogadására is nehezen van energiájuk az egyre leharcoltabb tanároknak

A munkaerőpiacon egyre fontosabb képesség az együttműködés és önérvényesítés, és pont ezek fejlesztésében nem remekel a magyar közoktatás. The post A segítő fejlesztések elfogadására is nehezen van energiájuk az egyre leharcoltabb tanároknak first appeared on G7 - Gazdasági sztorik érthetően.
12/30/202351 minutes, 29 seconds
Episode Artwork

Újra pozícióba kerültek a vevők autóvásárláskor, megint lehet alkudni

Újra lehet alkudni az autóvásárláskor, és még készleten is vannak autók. The post Újra pozícióba kerültek a vevők autóvásárláskor, megint lehet alkudni first appeared on G7 - Gazdasági sztorik érthetően.
12/29/202328 minutes, 3 seconds
Episode Artwork

A fiatalok jobban félnek a fizetéstől, mint bármely más korcsoport

Alacsonyabb a 18-29 éves fiatalok fizetéssel kapcsolatos biztonságérzete, mint a többi korcsoporté, azaz kicsit jobban félnek mind a készpénzes, mind a digitális fizetéstől. The post A fiatalok jobban félnek a fizetéstől, mint bármely más korcsoport first appeared on G7 - Gazdasági sztorik érthetően.
12/27/202319 minutes, 1 second
Episode Artwork

Még mindig főleg ingatlanban tartják vagyonukat a magyarok, de az értékpapírok iránt nyitottabbak, mint a szomszédaik

Magyarországon nagyon erős a 60-70 százalékos értékpapírláb a portfóliókban. The post Még mindig főleg ingatlanban tartják vagyonukat a magyarok, de az értékpapírok iránt nyitottabbak, mint a szomszédaik first appeared on G7 - Gazdasági sztorik érthetően.
12/21/202321 minutes, 25 seconds
Episode Artwork

Rossz időkben gondolkodunk el azon, hogy jó lenne félretenni

Idén nem az elszálló rezsi, hanem a magas infláció miatt fogta vissza a lakosság a fogyasztását. The post Rossz időkben gondolkodunk el azon, hogy jó lenne félretenni first appeared on G7 - Gazdasági sztorik érthetően.
12/20/202327 minutes, 53 seconds
Episode Artwork

Két típusú felhasználó létezik: akit ért már kibertámadás, és akit majd később fog

Ma már senkinek sincs olyan családtagja vagy ismerőse, akit ne próbáltak volna megtámadni valamilyen digitális csatornán az elmúlt egy évben. The post Két típusú felhasználó létezik: akit ért már kibertámadás, és akit majd később fog first appeared on G7 - Gazdasági sztorik érthetően.
12/19/202329 minutes, 10 seconds
Episode Artwork

1300 milliárd forintba kerülnek az akkugyárak, de nem sok hasznot várhatunk tőlük

Magyarország elégítheti ki az európai akkumulátorigény 20-30 százalékát, de gazdasági értelemben ez még inkább „összeszerelőüzem”, mint az autógyártás. The post 1300 milliárd forintba kerülnek az akkugyárak, de nem sok hasznot várhatunk tőlük first appeared on G7 - Gazdasági sztorik érthetően.
12/16/202343 minutes, 26 seconds
Episode Artwork

A gödör alja az idei második negyedév volt a gazdaságban, jövőre már lassabb, de egészségesebb szerkezetű növekedés várható

Vége a viszonylag hosszú, egyéves recessziós trendnek, a harmadik negyedéves GDP-adat már bővülést mutat az előző negyedévhez képest. Jövőre az eddigieknél alacsonyabb, 3 százalék alatti, de szerkezetében fenntarthatóbb növekedési pályára juthatunk. The post A gödör alja az idei második negyedév volt a gazdaságban, jövőre már lassabb, de egészségesebb szerkezetű növekedés várható first appeared on G7 - Gazdasági sztorik érthetően.
12/15/202336 minutes, 45 seconds
Episode Artwork

A társadalom többsége lesajnálóan tekint a nyugdíjasokra, nem látja az erőt bennük

Nem látja a társadalom a nyugdíjasokban rejlő erőt. Emellett pedig a magyar nyugdíjasok is inkább lemondanak magukról, nem tekintenek magukra a társadalom hasznos tagjaiként – hangzott el a Pénz(m)érték podcastsorozat utolsó részében. The post A társadalom többsége lesajnálóan tekint a nyugdíjasokra, nem látja az erőt bennük first appeared on G7 - Gazdasági sztorik érthetően.
12/14/202334 minutes, 40 seconds
Episode Artwork

Egy-két év is eltelhet, mire azt mondhatjuk, hogy kijöttünk ebből a válságból

Újra nő a gazdaság, a reálbér és egyszámjegyű az infláció. Ennek örülhetünk, de annak nem, hogy a megélhetési válság ettől még nem ért véget: erről szól a Függő Változó új adása. The post Egy-két év is eltelhet, mire azt mondhatjuk, hogy kijöttünk ebből a válságból first appeared on G7 - Gazdasági sztorik érthetően.
12/9/202338 minutes, 17 seconds
Episode Artwork

Minden élőlényben ott ketyeg egy belső óra, de mi a sajátunkat egy évszázada elállítottuk

A G7 Mentés másként című podcastjának vendége Dr. Preubl György pszichiáter, a Semmelweis Egyetem Magatartástudományi Intézetének igazgatója. The post Minden élőlényben ott ketyeg egy belső óra, de mi a sajátunkat egy évszázada elállítottuk first appeared on G7 - Gazdasági sztorik érthetően.
12/2/202335 minutes, 28 seconds
Episode Artwork

Az energiaválság berúgta a fenntarthatóság ajtaját az ingatlanpiacon, a vártnál több épületet újíthatnak fel a jövőben

Fenntarthatósági szempontból nézve a felújítás felé kell, hogy menjen a világ. The post Az energiaválság berúgta a fenntarthatóság ajtaját az ingatlanpiacon, a vártnál több épületet újíthatnak fel a jövőben first appeared on G7 - Gazdasági sztorik érthetően.
11/29/202326 minutes, 51 seconds
Episode Artwork

Megváltozott, ahogy a munkám értékéről és áráról gondolkozom

A Pénz(m)érték sorozat ötödik részében az X-generációsok mesélnek arról, mit jelent számukra a pénz és a fenntarthatóság kapcsolata. The post Megváltozott, ahogy a munkám értékéről és áráról gondolkozom first appeared on G7 - Gazdasági sztorik érthetően.
11/28/202348 minutes, 28 seconds
Episode Artwork

Biztató, hogy a fiatalok látják az érme mindkét oldalát a mesterséges intelligenciával kapcsolatban

Sok potenciált látnak az adminisztratív jellegű munkák felszámolásában a mesterséges intelligencia felhasználásával a fiatalok, de közben elég reálisan látják azt is, hogy a kognitív és a tanulási képességek, az emberi intelligencia leépüléséhez vezethet. Böszörményi-Nagy Gergely, a Brain Bar alapítója, a Design Terminál vezetője, Moholy-Nagy Művészeti Egyetem alapítványi elnöke és Kotsis Ádám, a Boston Consulting Group […] The post Biztató, hogy a fiatalok látják az érme mindkét oldalát a mesterséges intelligenciával kapcsolatban first appeared on G7 - Gazdasági sztorik érthetően.
11/21/202331 minutes, 45 seconds
Episode Artwork

Az idő nemcsak pénz, élet is – mi vár a magyar magánegészségügyre és a betegekre?

Hová tűntek a betegek a magán és az állami egészségügyből? Mentés másként podcastunk új epizódjában ezeket a kérdéseket is körüljárjuk. The post Az idő nemcsak pénz, élet is - mi vár a magyar magánegészségügyre és a betegekre? first appeared on G7 - Gazdasági sztorik érthetően.
11/18/202353 minutes, 54 seconds
Episode Artwork

Nem a pénzt, hanem a gyerekek érdekeit nézik a családos Y-generációsok

A nagyobb anyagi biztonság reményében sokan béklyóba hajtják a fejüket, és akár a személyiségük is megváltozik. The post Nem a pénzt, hanem a gyerekek érdekeit nézik a családos Y-generációsok first appeared on G7 - Gazdasági sztorik érthetően.
11/15/202340 minutes, 54 seconds
Episode Artwork

Tényleg jobban élnek a románok, mint a magyarok?

Románia megelőzte Magyarországot egy főre eső GDP-ben. De mik voltak a gyors növekedés okai? Utánajártunk a Függő Változó új adásában. The post Tényleg jobban élnek a románok, mint a magyarok? first appeared on G7 - Gazdasági sztorik érthetően.
11/11/202334 minutes, 52 seconds
Episode Artwork

Százmilliárdok elköltése nélkül, az utasok igényeire figyelve is vonzóbbá lehet tenni a közösségi közlekedést

Hazai példák is mutatják, hogy jobb szervezéssel, a meglévő eszközparkkal, érdemi többletforrás nélkül is sokakat lehet a közösségi közlekedésre megnyerni. The post Százmilliárdok elköltése nélkül, az utasok igényeire figyelve is vonzóbbá lehet tenni a közösségi közlekedést first appeared on G7 - Gazdasági sztorik érthetően.
11/4/202341 minutes, 34 seconds
Episode Artwork

„Meg sem fordult a fejemben, hogy lakást vegyek ahelyett, hogy befektessek az álmomba”

A G7 hatrészes podcastsorozatában, a Pénz(m)értékben azt vizsgáljuk, az egyes korosztályok hogyan bánnak a pénzzel. The post „Meg sem fordult a fejemben, hogy lakást vegyek ahelyett, hogy befektessek az álmomba" first appeared on G7 - Gazdasági sztorik érthetően.
10/31/202339 minutes, 18 seconds
Episode Artwork

Az akkugyárak megjelenése megrángatta a magyar munkaerőpiacot, ezres nagyságrendben igényli a szakembereket

Főleg a fiatalabb szakembereket el is szívják a magyar kis és középvállalatoktól. The post Az akkugyárak megjelenése megrángatta a magyar munkaerőpiacot, ezres nagyságrendben igényli a szakembereket first appeared on G7 - Gazdasági sztorik érthetően.
10/28/202346 minutes, 41 seconds
Episode Artwork

Antiszemita embermentők és németellenesek: magyar fajvédők a II. világháborúban

Jobboldali radikalizmusról, a szuverenista célok és a külpolitikai orientáció összeütközéséről Bartha Ákos történésszel beszélgetünk a G7 Podcast történelmi témájú adásában. The post Antiszemita embermentők és németellenesek: magyar fajvédők a II. világháborúban first appeared on G7 - Gazdasági sztorik érthetően.
10/21/202344 minutes, 54 seconds
Episode Artwork

Küldetést is keresnek a munkában a Z-generációsok az anyagi megbecsültség mellett

Öt-hat évvel ezelőtt, amikor még a létbiztonság volt jellemző, a generációmban, baráti körömben a végtelen lehetőségek, szabadság bénította meg a döntéshozatalt. Most ezt felváltotta egy nagy bizonytalanság – mondta Wettstein Albert, a Munch ételmentő alkalmazás egyik alapítója a Pénz(m)érték podcastban. The post Küldetést is keresnek a munkában a Z-generációsok az anyagi megbecsültség mellett first appeared on G7 - Gazdasági sztorik érthetően.
10/19/202331 minutes, 4 seconds
Episode Artwork

A fúziós energiatermelést szupravezető mágnesek állítják pályára

A fúziós energiával kapcsolatban rendre megjelennek vad jóslatok és forradalmasító startup-ötletek. Ezeknek nem érdemes hinni. The post A fúziós energiatermelést szupravezető mágnesek állítják pályára first appeared on G7 - Gazdasági sztorik érthetően.
10/14/202346 minutes, 43 seconds
Episode Artwork

Keresztbe tehet a karbonsemlegességnek az áramhiány az irodapiacon

Az energiaárak növekedése miatt sokan keresik az olyan irodaházakat, amelyek jövőbiztosak tudnak lenni. The post Keresztbe tehet a karbonsemlegességnek az áramhiány az irodapiacon first appeared on G7 - Gazdasági sztorik érthetően.
10/12/202332 minutes, 18 seconds
Episode Artwork

A digitalizációval nemcsak a munkafolyamatok alakulnak át a pénzügyben, hanem a csapatok összetétele is

Ma nem tudjuk, hogy 5-10 év múlva milyen képességek kellenek majd a pénzügyi-számviteli munkához The post A digitalizációval nemcsak a munkafolyamatok alakulnak át a pénzügyben, hanem a csapatok összetétele is first appeared on G7 - Gazdasági sztorik érthetően.
10/10/202327 minutes, 13 seconds
Episode Artwork

A pacsirták fele eltűnt, a tujáknak befellegzett, de már itt a kaktusz és a tigrisszúnyog

Az agrártámogatási rendszer sajátosságai miatt fasorok és mezsgyék tűntek el, mert a gazdák területalapon kapják a támogatást. A Podcast vendége Báldi András kutatóprofesszor. The post A pacsirták fele eltűnt, a tujáknak befellegzett, de már itt a kaktusz és a tigrisszúnyog first appeared on G7 - Gazdasági sztorik érthetően.
10/7/202341 minutes, 19 seconds
Episode Artwork

A Z-generációsok nem a bankoknak, hanem a kortársaknak hisznek, ha a pénzükről van szó

Mi befolyásolja azt, ahogy a pénzzel bánunk? Az élethelyzetünk, a családi mintáink, a motivációink, az értékvilágunk, a jövőbe vetett bizalmunk és kétségeink? The post A Z-generációsok nem a bankoknak, hanem a kortársaknak hisznek, ha a pénzükről van szó first appeared on G7 - Gazdasági sztorik érthetően.
10/4/202336 minutes, 14 seconds
Episode Artwork

Sosem várhattuk, hogy a szankcióktól összeomlik az orosz gazdaság, de akkor miért kellettek?

A felek a várakozásoknál jobban bírták a gazdasági háborút, de ez nem jelenti azt, hogy Oroszországnak ne fájnának a korlátozások. Új podcastsorozat a G7-en! The post Sosem várhattuk, hogy a szankcióktól összeomlik az orosz gazdaság, de akkor miért kellettek? first appeared on G7 - Gazdasági sztorik érthetően.
9/30/202341 minutes, 17 seconds
Episode Artwork

Akár heti egy munkanapot is spórolhatunk a ChatGPT-vel

Az emberek fele fél attól, hogy a mesterséges intelligencia elveszi a munkáját, de a többség lepasszolná neki azokat, amit nem szeret. The post Akár heti egy munkanapot is spórolhatunk a ChatGPT-vel first appeared on G7 - Gazdasági sztorik érthetően.
9/29/202333 minutes, 22 seconds
Episode Artwork

Valamit rosszul csinálunk, ha a gyerekek így megutálják a fizikát nyolcadikra

A Z-szak arra lesz képes, hogy a szaktanároknak nem éppen vonzó általános iskolákban is lesz olyan, aki természettudományt képes majd tanítani. The post Valamit rosszul csinálunk, ha a gyerekek így megutálják a fizikát nyolcadikra first appeared on G7 - Gazdasági sztorik érthetően.
9/23/202352 minutes, 53 seconds
Episode Artwork

Már az óvodákban kezdik az ideológiai nevelést, Sztálin a legnépszerűbb Oroszországban

Sz. Bíró Zoltán Oroszország-kutató történésszel a putyini emlékezetpolitikáról és az oktatás egészére kiterjedő ideológiai nevelésről beszélgettünk a G7 Podcastban. The post Már az óvodákban kezdik az ideológiai nevelést, Sztálin a legnépszerűbb Oroszországban first appeared on G7 - Gazdasági sztorik érthetően.
9/16/202349 minutes, 5 seconds
Episode Artwork

Tízből kilenc vasútfejlesztési szakember elhagyta a szakmát Lázár János érkezése óta

Magyarország az egyetlen uniós ország, ahol nincsen folyamatban vonatok beszerzése, a következő években még több probléma lesz a MÁV-Start vonataival. Vitézy Dávid a G7 Podcast vendége. The post Tízből kilenc vasútfejlesztési szakember elhagyta a szakmát Lázár János érkezése óta first appeared on G7 - Gazdasági sztorik érthetően.
9/9/202357 minutes, 37 seconds
Episode Artwork

Olyasmi történt a magyar gazdasággal, amire régóta nem volt példa: elfogyott a pénz

Negatív spirálban a magyar gazdaság: a lakosságnak, a cégeknek és az államnak is fogyóban a pénze. Mik ennek a jelei és miért újszerű ez a helyzet? G7 Podcast! The post Olyasmi történt a magyar gazdasággal, amire régóta nem volt példa: elfogyott a pénz first appeared on G7 - Gazdasági sztorik érthetően.
6/24/202330 minutes, 55 seconds
Episode Artwork

A lakosok vagy a politikusok érdekét szolgálja valójában a nemzeti konzultáció és a Budapesti Lakógyűlés?

Ha átlátható és jól szabályozott demokratikus innovációkkal próbálkoznak a politikusok, mélyülhet a demokrácia - mondta Oross Dániel, a téma kutatója a G7 Podcastban. The post A lakosok vagy a politikusok érdekét szolgálja valójában a nemzeti konzultáció és a Budapesti Lakógyűlés? first appeared on G7 - Gazdasági sztorik érthetően.
6/17/202336 minutes, 34 seconds
Episode Artwork

Az államnak is megérné felpörgetni az itthoni ingatlanfelújításokat

Az energiaválság miatt számos ország kapcsolt rá az épületfelújításokra, amellyel a földgázfüggőséget is csökkenteni lehet. De mi a helyzet ezzel itthon? G7 Podcast! The post Az államnak is megérné felpörgetni az itthoni ingatlanfelújításokat first appeared on G7 - Gazdasági sztorik érthetően.
6/10/202345 minutes, 5 seconds
Episode Artwork

Sok ezer milliárdos bevételhez jut a legnagyobb magyar cég a monopolizált hulladékpiacon

A koncessziós eljárás lezárása után módosított szabályokkal az addig veszteségesnek látszó üzletet valószínűleg aranybányává tette a kormány a Molnak. The post Sok ezer milliárdos bevételhez jut a legnagyobb magyar cég a monopolizált hulladékpiacon first appeared on G7 - Gazdasági sztorik érthetően.
6/3/202328 minutes, 40 seconds
Episode Artwork

Nem lesz olyan magyar munkahely az autóiparban, amit érintetlenül hagy a zöld átmenet

Habár az európai járműipar már tud eredményeket felmutatni, jelentős egyenlőtlenségeket hordoz magában az elektromobilitásra való átállás. Galgóczi Béla a G7 Podcast vendége. The post Nem lesz olyan magyar munkahely az autóiparban, amit érintetlenül hagy a zöld átmenet first appeared on G7 - Gazdasági sztorik érthetően.
5/27/202349 minutes, 45 seconds
Episode Artwork

Élesedik a verseny a nyílt forráskódú szoftver közösségek és a nagy techcégek között, azaz így lesz a LlaMAból Alpaca

Az elmúlt hetek bejelentései alapján az opensource közösség nagyon gyorsan zárkózik fel a nagy techvállalatok mellé – mondta Horváth Varga János, a Magyar Telekom mesterséges intelligencia központjának vezetője a G7 podcastban. The post Élesedik a verseny a nyílt forráskódú szoftver közösségek és a nagy techcégek között, azaz így lesz a LlaMAból Alpaca first appeared on G7 - Gazdasági sztorik érthetően.
5/22/202325 minutes, 47 seconds
Episode Artwork

Termálvizes távfűtéssel érdemben csökkenthető lenne a hazai gázfelhasználás

Jobb állami szabályozással és alacsony kockázatú beruházásukkal olcsóbb is lehetne a távfűtés hosszú távon. The post Termálvizes távfűtéssel érdemben csökkenthető lenne a hazai gázfelhasználás first appeared on G7 - Gazdasági sztorik érthetően.
5/20/202339 minutes, 39 seconds
Episode Artwork

Ez most nem az a helyzet, amikor a tanári teljesítménymérésre kéne helyezni a hangsúlyt

Hogyan alakult át a tanárképzés, és miért béremeléssel kellene kezdeni a pálya vonzóvá tételét? A 28. óra vendége Csapodi Csaba, az ELTE Tanárképző Központ főigazgató-helyettese. The post Ez most nem az a helyzet, amikor a tanári teljesítménymérésre kéne helyezni a hangsúlyt first appeared on G7 - Gazdasági sztorik érthetően.
5/13/202355 minutes, 25 seconds
Episode Artwork

Orbán csak szavakban bontja, intézkedéseivel inkább csak átalakítja a magyar jóléti államot

Mi a közös és mi az eltérő az illiberális országok szociálpolitikájában és családpolitikájában? A G7 Podcast e heti adásában a téma kutatójával, Szikra Dorottyával beszélgettünk. The post Orbán csak szavakban bontja, intézkedéseivel inkább csak átalakítja a magyar jóléti államot first appeared on G7 - Gazdasági sztorik érthetően.
5/6/202348 minutes, 17 seconds
Episode Artwork

Dübörög a magyar újraiparosítás, mégis sorra kerülnek be szolgáltató szektorok a húzóágazataink közé

Magyarország megtartotta a 2010-es években a járműipari specializációját, de eközben nagy változások voltak a húzóágazataink összetételében. G7 Podcast! The post Dübörög a magyar újraiparosítás, mégis sorra kerülnek be szolgáltató szektorok a húzóágazataink közé first appeared on G7 - Gazdasági sztorik érthetően.
4/29/202334 minutes, 55 seconds
Episode Artwork

Mi az, hogy jól járhatott Trianonnal a magyar gazdasági elit?

Trianon után a határon túlra került magyar gazdasági elit sokkal inkább megőrizte a befolyását, mint arra emlékezni szoktunk. Podcast! The post Mi az, hogy jól járhatott Trianonnal a magyar gazdasági elit? first appeared on G7 - Gazdasági sztorik érthetően.
4/22/202355 minutes, 29 seconds
Episode Artwork

Olcsóbbá és kiszámíthatóbbá tehetik az atomenergiát a moduláris erőművek

Lengyelország és Románia már a legújabb moduláris technológia hasznosításán dolgozik, amivel akár a paksi fejlesztéseket is előzhetik. The post Olcsóbbá és kiszámíthatóbbá tehetik az atomenergiát a moduláris erőművek first appeared on G7 - Gazdasági sztorik érthetően.
4/15/202339 minutes, 36 seconds
Episode Artwork

“Nem tiltják meg a tanárnak, hogy jó órákat tartson” – van tere az újításnak a magyar közoktatásban

Hogyan kerülhetnek alapítványi vagy forprofit szereplők révén korszerű megoldások a közoktatásba? A 28. óra új adásában erre kerestük a választ. The post “Nem tiltják meg a tanárnak, hogy jó órákat tartson” - van tere az újításnak a magyar közoktatásban first appeared on G7 - Gazdasági sztorik érthetően.
4/8/202359 minutes, 26 seconds
Episode Artwork

Csak szlogennek elég, vagy alapja is van Orbán 500 ezer új dolgozóról szóló tervének?

A kormányfő arról beszélt, hogy elsődlegesen belső tartalékokból kellene 500 ezer munkahelyet betölteni a magyar munkaerőpiacon. A tervről Scharle Ágota munkagazdásszal beszélgettünk a G7 Podcastban. The post Csak szlogennek elég, vagy alapja is van Orbán 500 ezer új dolgozóról szóló tervének? first appeared on G7 - Gazdasági sztorik érthetően.
4/1/202331 minutes, 54 seconds
Episode Artwork

Csak kapkodni fogjuk a fejünket, hogy mi történik – a ChatGPT gazdasági jelentőségét szinte még felbecsülni sem tudjuk

Technológiai forradalom zajlik, de a lehető legjobbkor. Kállai Gábor és Pintér Róbert a G7 Podcast vendégei. The post Csak kapkodni fogjuk a fejünket, hogy mi történik - a ChatGPT gazdasági jelentőségét szinte még felbecsülni sem tudjuk first appeared on G7 - Gazdasági sztorik érthetően.
3/25/202351 minutes, 50 seconds
Episode Artwork

A közlekedési szakma kudarca a vármegyebérlet bevezetése

Veszélybe kerül a közösségi közlekedés működése az árazás átalakítása, az elmaradó fejlesztések és a karbantartás szinte teljes hiánya miatt. The post A közlekedési szakma kudarca a vármegyebérlet bevezetése first appeared on G7 - Gazdasági sztorik érthetően.
3/18/202352 minutes, 15 seconds
Episode Artwork

Néhány innovátor mozgatja a tudásmegosztás nemzetközi hálózatát

Osztrák polgármester már felfigyelt a magyar hálózatkutatók eredményeire, de magyar vállalatok is keresték már meg őket. A gazdasági és társadalmi folyamatok térbeli leírásával olyan új összefüggéseket tudnak ugyanis megmutatni, amit hagyományos módszerekkel nehezebben lehetne észrevenni. A műsort a lenti lejátszás gombra kattintva is meg lehet hallgatni, de jobb feliratkozni ránk valamelyik okostelefonos podcast appban, és […] The post Néhány innovátor mozgatja a tudásmegosztás nemzetközi hálózatát first appeared on G7 - Gazdasági sztorik érthetően.
3/11/202333 minutes, 10 seconds
Episode Artwork

Magyarország az akkumulátorgyártásban is az olcsó munkaerőre és erőforrásokra épít

Hogy futott fel itthon az akkugyártás? Milyen hatása van ennek az ország világgazdasági pozíciójára és a munkaerőpiacára? A G7 Podcast vendége Czirfusz Márton. The post Magyarország az akkumulátorgyártásban is az olcsó munkaerőre és erőforrásokra épít first appeared on G7 - Gazdasági sztorik érthetően.
3/4/202353 minutes, 16 seconds
Episode Artwork

Felszabadítóan hat a diákokra, ha nagyobb kontrollt kapnak a tanulmányaik felett

Tipikus középosztálybeli félelem, hogy a gyereknek mindent kell csinálni, mert nem tudjuk, mit hoz a jövő. The post Felszabadítóan hat a diákokra, ha nagyobb kontrollt kapnak a tanulmányaik felett first appeared on G7 - Gazdasági sztorik érthetően.
3/3/202350 minutes, 15 seconds
Episode Artwork

Már nem feltétlenül akkora a különbség egy gimnázium és egy technikum között

Mi történik itthon a szakképzésben? A 28. óra adásában erről beszélgettünk Gál-Berey Csillával, a Petrik Lajos Két Tanítási Nyelvű Technikumának igazgatójával. The post Már nem feltétlenül akkora a különbség egy gimnázium és egy technikum között first appeared on G7 - Gazdasági sztorik érthetően.
2/25/202350 minutes, 35 seconds
Episode Artwork

Magyarországon csúszhatnak a legtöbben szegénységbe az egész EU-ban a magasabb infláció miatt

Miért ilyen magas az infláció itthon, és miért ilyen nagy a jövedelmi alapú inflációs egyenlőtlenség? Hogyan hat a drágulás a szegénységre? A G7 Podcast vendége Menyhért Bálint közgazdász volt. The post Magyarországon csúszhatnak a legtöbben szegénységbe az egész EU-ban a magasabb infláció miatt first appeared on G7 - Gazdasági sztorik érthetően.
2/18/202344 minutes, 21 seconds
Episode Artwork

Nem a kevés pénz, hanem a rossz működés a magyar állam fő gondja

Túl sokat akarja a gazdaságot irányítani, túl keveset akarja az emberi erőforrást fejleszteni a magyar állam - G7 Podcast Bíró-Nagy Andrással és Filippov Gáborral. The post Nem a kevés pénz, hanem a rossz működés a magyar állam fő gondja first appeared on G7 - Gazdasági sztorik érthetően.
2/11/202347 minutes, 55 seconds
Episode Artwork

Miért nem lett gazdasági apokalipszis az orosz földgázexport letekeréséből?

Elkerültük az energiaválság legrosszabb forgatókönyveit, de komoly kihívások előtt állunk még - G7 Podcast Szabó Johnnal és Jandó Zoltánnal. The post Miért nem lett gazdasági apokalipszis az orosz földgázexport letekeréséből? first appeared on G7 - Gazdasági sztorik érthetően.
2/4/202341 minutes, 21 seconds
Episode Artwork

A magyarok túlnyomó többsége konkrétan meg tudja mondani, hogy mit tenne a fenntarthatóbb életmódért

Van remény arra vonatkozóan, hogy ki tudjunk alakítani egy kisebb környezetterheléssel járó társadalmi működésmódot - mondta Varga Attila a G7 Podcast e heti adásában. The post A magyarok túlnyomó többsége konkrétan meg tudja mondani, hogy mit tenne a fenntarthatóbb életmódért first appeared on G7 - Gazdasági sztorik érthetően.
1/28/202338 minutes, 21 seconds
Episode Artwork

Nem sok jóra számíthatnak az oroszok az iráni szankciós tapasztalatok alapján

Drónokkal és csempészettel igen, mással nem igazán tudja Irán segíteni a szintén erősen szankcionált Oroszországot. A G7 Podcast vendége Dudlák Tamás. The post Nem sok jóra számíthatnak az oroszok az iráni szankciós tapasztalatok alapján first appeared on G7 - Gazdasági sztorik érthetően.
1/21/202332 minutes, 47 seconds
Episode Artwork

Motoros munkásőrök és síita mártírok: a forrongó Irán belülről

Milyen forgatókönyvet követnek az iráni tüntetések, és mi a lehetséges kifutásuk? Sajó Tamás, az utazó művészettörténész-blogger a G7 Podcast vendége. The post Motoros munkásőrök és síita mártírok: a forrongó Irán belülről first appeared on G7 - Gazdasági sztorik érthetően.
1/14/202348 minutes, 2 seconds
Episode Artwork

Életeket menthet, ha az emberek bíznak egymásban, ez a járvány egyik legfontosabb tanulsága

Minél nagyobb volt egy európai országban a bizalom, annál kevesebben haltak meg, és annál többen oltották be magukat. A G7 Podcast vendége Ságvári Bence. The post Életeket menthet, ha az emberek bíznak egymásban, ez a járvány egyik legfontosabb tanulsága first appeared on G7 - Gazdasági sztorik érthetően.
1/7/202342 minutes, 50 seconds
Episode Artwork

Szűk év vár a gasztrovállalkozásokra, amit akár az előnyükre is fordíthatnak

2023 egy olyan év lesz, amikor különösen oda kell figyelniük a gasztrovállalkozásoknak a költésekre, mert várhatóan főleg az éttermi kiadásokat fogják vissza az emberek, így általános bevételcsökkenés várható. Ezért különösen fontos a kiadások strukturálása és a megfelelő fizetési partner kiválasztása. The post Szűk év vár a gasztrovállalkozásokra, amit akár az előnyükre is fordíthatnak first appeared on G7 - Gazdasági sztorik érthetően.
1/5/202335 minutes, 43 seconds
Episode Artwork

Évzáró G7 Podcast: Mi derül ki abból, ha egy újságíró hónapokig rendszeresen beszélget az utca emberével?

"Ha többet beszélgetnénk egymással, empatikusabb társadalomban élnénk" - Fabók Bálint személyes perspektívája a hírlevelünk Személyes perspektíva sorozatáról. The post Évzáró G7 Podcast: Mi derül ki abból, ha egy újságíró hónapokig rendszeresen beszélget az utca emberével? first appeared on G7 - Gazdasági sztorik érthetően.
12/30/202228 minutes, 10 seconds
Episode Artwork

Ma még extrának számít egy fenntartható irodaház, a jövőben viszont ez lesz a minimum

Míg korábban az ingatlanpiaci befektetők csak a kiszemelt épület bérleti díjbevételét, kihasználtságát nézték, valamint azt, hogy mennyit kell rákölteni, ma az első kérdés az, hogy mennyire energiahatékony. The post Ma még extrának számít egy fenntartható irodaház, a jövőben viszont ez lesz a minimum first appeared on G7 - Gazdasági sztorik érthetően.
12/28/202230 minutes, 50 seconds
Episode Artwork

„Én még többet is profitálok, mint a mentoráltjaim” – így segíthetik diákmentorok is a tehetséggondozást

A 28. óra idei utolsó adásában két olyan kezdeményezést mutatunk be, amik az erőforráshiány ellenére is igyekeznek előremozdítani a tehetséggondozás ügyét. The post „Én még többet is profitálok, mint a mentoráltjaim” – így segíthetik diákmentorok is a tehetséggondozást first appeared on G7 - Gazdasági sztorik érthetően.
12/23/202244 minutes, 45 seconds
Episode Artwork

Fizetni szinte senki sem szeret, de sokan dolgoznak azon, hogy a lehető legkevésbé fájjon

A kereskedőknek jelenleg az Apple vagy Google Pay adta élménnyel kell versenyezniük - és a mentett kártyás szolgáltatással ezt a gyakorlatilag egy gombnyomásos fizetési élményt kapják meg a fogyasztók. The post Fizetni szinte senki sem szeret, de sokan dolgoznak azon, hogy a lehető legkevésbé fájjon first appeared on G7 - Gazdasági sztorik érthetően.
12/19/202230 minutes, 33 seconds
Episode Artwork

Moldova eddig is bonyolult függési viszonyait csak tovább kuszálta az orosz-ukrán háború, és nagyon különböző kimenetelei lehetnek

A Dnyesztermellék az 1992-es polgárháború óta nem tudott visszaintegrálódni az anyaországba. A G7 Podcast e heti vendége az integrációt segítő Mizsei Kálmán, a moldáv kormány EU által delegált tanácsadója. The post Moldova eddig is bonyolult függési viszonyait csak tovább kuszálta az orosz-ukrán háború, és nagyon különböző kimenetelei lehetnek first appeared on G7 - Gazdasági sztorik érthetően.
12/17/202245 minutes, 13 seconds
Episode Artwork

Most az a kérdés, hogy le tudunk-e szállni a növekedési bicikliről

Az a természetes, ha az árak emelkednek, a kérdés, hogy mekkora emelkedés előnyös a gazdaságnak. The post Most az a kérdés, hogy le tudunk-e szállni a növekedési bicikliről first appeared on G7 - Gazdasági sztorik érthetően.
12/14/202244 minutes, 14 seconds
Episode Artwork

A háború dinamikája ukrán győzelem felé mutat a magyar Ukrajna-szakértő szerint

„Van, amikor nem a kétségbeesés lesz úrrá, hanem hogy meg fogjuk csinálni.” Társadalmi traumák és ukrán győzelmi remények a G7 Podcastban Fedinec Csillával. The post A háború dinamikája ukrán győzelem felé mutat a magyar Ukrajna-szakértő szerint first appeared on G7 - Gazdasági sztorik érthetően.
12/10/202252 minutes, 27 seconds
Episode Artwork

Kispályás foci és grillezés a munkahelyen – egy modern logisztikai ingatlan már ezeket is tudja

Rendkívül alacsony most Magyarországon a kihasználatlan logisztikai-ipari ingatlanterületek aránya, így a fejlesztések sem álltak le az ágazatban. The post Kispályás foci és grillezés a munkahelyen – egy modern logisztikai ingatlan már ezeket is tudja first appeared on G7 - Gazdasági sztorik érthetően.
12/7/202232 minutes, 56 seconds
Episode Artwork

Bár nincs nagy kereslet a piaci hitelek iránt, soha nem látott eszköztár segíti most a kkv-kat

A megnövekedett hitelköltségek, az energia- és a munkaerőhelyzet a legfontosabb kérdések most a kis és közepes vállalkozások számára. The post Bár nincs nagy kereslet a piaci hitelek iránt, soha nem látott eszköztár segíti most a kkv-kat first appeared on G7 - Gazdasági sztorik érthetően.
12/6/202230 minutes, 22 seconds
Episode Artwork

A globalizáció régi rendszerét magunk mögött hagytuk, az újnak még csak a körvonalai látszanak

Az európai cégek többsége ott gyártana inkább, ahol a termékeit eladja: a G7 Podcastban az erről szóló felmérés kapcsán beszélgettünk a globalizáció átalakulásáról. The post A globalizáció régi rendszerét magunk mögött hagytuk, az újnak még csak a körvonalai látszanak first appeared on G7 - Gazdasági sztorik érthetően.
12/3/202234 minutes, 31 seconds
Episode Artwork

A QR-kódos fizetés már jövőre a kártyás vásárlások alternatívája lehet itthon

Sok kisvállalkozás örülhet majd az azonnali fizetési rendszer kiterjesztésének, hiszen nem kell adott esetben napokat várnia, mint a kártyaalapú fizetéseknél, hanem pár másodpercen belül megkapja a termék vagy szolgáltatás ellenértékét. The post A QR-kódos fizetés már jövőre a kártyás vásárlások alternatívája lehet itthon first appeared on G7 - Gazdasági sztorik érthetően.
11/29/202226 minutes, 59 seconds
Episode Artwork

Heroikus küzdelmeket vív egy-egy polgármester, de mi kell a hosszú távú sikerhez a leszakadó településeken?

Mi kell ahhoz, hogy egy kistelepülés gazdaságfejlesztési programja sikeres legyen? A G7 Podcast e heti adásában két konkrét eset alapján beszélgettünk erről. The post Heroikus küzdelmeket vív egy-egy polgármester, de mi kell a hosszú távú sikerhez a leszakadó településeken? first appeared on G7 - Gazdasági sztorik érthetően.
11/26/202247 minutes, 39 seconds
Episode Artwork

Egyre bátrabbak a befektetők, az infláció elhozhatja a részvények reneszánszát Magyarországon

Diverzifikáció, diverzifikáció, diverzifikáció – ez a kulcsa egy jól felépített befektetési portfóliónak. A részvényeknek az utóbbi időben egyre nagyobb súlyuk van az ügyfelek befektetései között. The post Egyre bátrabbak a befektetők, az infláció elhozhatja a részvények reneszánszát Magyarországon first appeared on G7 - Gazdasági sztorik érthetően.
11/21/202228 minutes, 47 seconds
Episode Artwork

Nem lát olyan potenciált a kormány az oktatási reformban, mint amit Horthy vagy a kommunisták láttak

Az elmúlt 100 évben a magyar politikai elitek számára az oktatás mindig komoly dilemmát jelentett Orbán Krisztián közgazdász szerint. The post Nem lát olyan potenciált a kormány az oktatási reformban, mint amit Horthy vagy a kommunisták láttak first appeared on G7 - Gazdasági sztorik érthetően.
11/19/202250 minutes, 11 seconds
Episode Artwork

Pár éven belül eltűnnek az autószalonok Európából

A márkakereskedők eltűnésével a vásárlók is jól járhatnak, mert bár sokkal kisebb terük lesz az áralkura, eltűnik a márkakereskedői jutalék és a készletfinanszírozási költség is, amit eddig a bankok beépítettek az ügyfélszerződések kamatába. The post Pár éven belül eltűnnek az autószalonok Európából first appeared on G7 - Gazdasági sztorik érthetően.
11/15/202231 minutes, 33 seconds
Episode Artwork

A világ élmezőnyében vagyunk egy olyan üzemanyag gyártásában, amelynek nagy a zöldítési potenciálja

A bioetanol és biodízel legújabb gyártási technológiáinak alkalmazására is vannak itthon előremutató példák - erről is beszélgettünk a G7 Podcast e heti adásában. The post A világ élmezőnyében vagyunk egy olyan üzemanyag gyártásában, amelynek nagy a zöldítési potenciálja first appeared on G7 - Gazdasági sztorik érthetően.
11/12/202235 minutes, 10 seconds
Episode Artwork

Nem lehetetlen pénzt találni a cégben ott, ahol a vezérigazgató sem gondolta volna

A vállalati szintű spórolásra, szakszóval az indirekt költségek optimalizálására szakosodott, brit gyökerű Expense Reduction Analysts, röviden ERA már négy éve működik a magyar piacon. Tevékenységük a mostani, energiaárrobbanással és egekbe szökő inflációval terhelt gazdasági környezetben különösen előtérbe került. The post Nem lehetetlen pénzt találni a cégben ott, ahol a vezérigazgató sem gondolta volna first appeared on G7 - Gazdasági sztorik érthetően.
11/8/202228 minutes, 51 seconds
Episode Artwork

Forróra sikerült az ősz a hulladékgazdálkodásban, nagy tervei vannak az ALTEO-nak

Mélyvízbe került az ALTEO Nyrt. hulladékgazdálkodási üzletága az idén ősszel, egyszerre zajlik a szeptemberben felvásárolt FE-Group integrációja és a felkészülés a 35 évre szóló hulladékgazdálkodási koncessziós tenderre. The post Forróra sikerült az ősz a hulladékgazdálkodásban, nagy tervei vannak az ALTEO-nak first appeared on G7 - Gazdasági sztorik érthetően.
11/7/202228 minutes, 20 seconds
Episode Artwork

Meloni nincs olyan helyzetben, hogy eltérítse Olaszországot az atlantista vonaltól

Mi lesz új jobboldali olasz kormány hangzatos ígéreteikből, és milyen hatással lesznek az európai politikára? Stefano Bottonival beszéltük át a G7 Podcastban. The post Meloni nincs olyan helyzetben, hogy eltérítse Olaszországot az atlantista vonaltól first appeared on G7 - Gazdasági sztorik érthetően.
11/5/202252 minutes, 30 seconds
Episode Artwork

Bécsben és Prágában is startupok gyorsítják a várost, Budapestet is felpörgetnék velük

A nagyvárosok versenyében egyre nagyobb szerepe van annak, hogyan tudják az új technológiákat gyorsan és hatékonyan integrálni a városok működésébe. A Budapesti Vállalkozásfejlesztési Közalapítvány ezt a startupok tesztlehetőséghez juttatásával támogatja. The post Bécsben és Prágában is startupok gyorsítják a várost, Budapestet is felpörgetnék velük first appeared on G7 - Gazdasági sztorik érthetően.
11/4/202229 minutes, 48 seconds
Episode Artwork

Nem luxusautót vesznek a céges támogatásokból, de a technológiai szintugrás se jön össze

G7 Podcast! Az uniós kkv-támogatások segítik a cégeket a növekedésben, de nem járulnak hozzá nagymértékű technológiai fejlődéshez Muraközy Balázs szerint. The post Nem luxusautót vesznek a céges támogatásokból, de a technológiai szintugrás se jön össze first appeared on G7 - Gazdasági sztorik érthetően.
10/29/202239 minutes, 31 seconds
Episode Artwork

A 35 százalékos díjnövekedésnél az irodabérlők már megkérdezik, hogy mi van most

Beütött az áremelkedés az irodapiacon is, sokan az elmúlt hetekben szembesültek azzal, hogy a havi üzemeltetési költség a korábbi 4-4,5 euróról 8-9, sőt 12 euróra emelkedett négyzetméterenként. Ez a vártnál nagyobb növekedés a szakértők szerint, de egyben szükségszerű is. The post A 35 százalékos díjnövekedésnél az irodabérlők már megkérdezik, hogy mi van most first appeared on G7 - Gazdasági sztorik érthetően.
10/27/202239 minutes, 13 seconds
Episode Artwork

Eddig senkit sem érdekelt a csirketrágya, most pedig nem tudnak lépést tartani a kereslettel

Az európai műtrágya termelés jelentősen lecsökkent az elszálló földgáz árak miatt. Attól azonban nem érdemes tartani, hogy emiatt nem lesz elegendő termés. The post Eddig senkit sem érdekelt a csirketrágya, most pedig nem tudnak lépést tartani a kereslettel first appeared on G7 - Gazdasági sztorik érthetően.
10/22/202239 minutes, 32 seconds
Episode Artwork

Semmiképpen nem lesz orosz helyett amerikai gázfüggőség Európában

Nem megalapozott attól tartani, hogy Európa az orosz földgáz helyett az amerikai LNG importjának lesz kiszolgáltatva - mondta Miklós László az e heti G7 Podcastban. The post Semmiképpen nem lesz orosz helyett amerikai gázfüggőség Európában first appeared on G7 - Gazdasági sztorik érthetően.
10/15/202246 minutes, 58 seconds
Episode Artwork

Így kell okos növekedési stratégiát csinálni: tőkebevonásból finanszírozott akvizíciókkal terjeszkedik az AutoWallis

Tavaly 200 milliárd forint közeli árbevétellel zárt az AutoWallis, és 2022 első féléve is felülmúlta a várakozásokat. Idén újabb rekordévre számítanak. The post Így kell okos növekedési stratégiát csinálni: tőkebevonásból finanszírozott akvizíciókkal terjeszkedik az AutoWallis first appeared on G7 - Gazdasági sztorik érthetően.
10/10/202219 minutes, 56 seconds
Episode Artwork

100-140 éves lemaradásban van a magyar iskolarendszer

Gloviczki Zoltán, az Apor Vilmos Katolikus Főiskola rektora szerint legutoljára a 19. században tudtuk, hogy mi a magyar oktatás célja. Ahhoz, hogy a rendszeren javítani tudjunk, először ezt a célt kellene most is kitalálni. The post 100-140 éves lemaradásban van a magyar iskolarendszer first appeared on G7 - Gazdasági sztorik érthetően.
10/8/202245 minutes, 43 seconds
Episode Artwork

Nem kell csődhullámra számítani jövőre a magyar gazdaságban

Nagyon sokat számít, hogy a lakosság és a vállalatok is időben elkezdtek alkalmazkodni a romló gazdasági kilátásokhoz - mondta ifj. Becsey Zsolt a G7 Podcastban. The post Nem kell csődhullámra számítani jövőre a magyar gazdaságban first appeared on G7 - Gazdasági sztorik érthetően.
10/1/202240 minutes, 17 seconds
Episode Artwork

Két legyet ütnénk egy csapásra a szélenergia hazai fejlesztésével

G7 Podcast! A klímacélokhoz és gáztól való függetlenedéshez is közelebb vinne a szélenergia hazai felfuttatása Balogh Ádám energia-infrastruktúra szakértő szerint. The post Két legyet ütnénk egy csapásra a szélenergia hazai fejlesztésével first appeared on G7 - Gazdasági sztorik érthetően.
9/24/202250 minutes, 22 seconds
Episode Artwork

A szankciók legalább két évtizedes stagnálásba küldik az orosz gazdaságot

Tóth-Czifra András, Oroszországgal foglalkozó politikai elemző szerint a felszín alatt látszik, hogy az orosz gazdasági modell komoly kihívásokkal küzd. G7 Podcast! The post A szankciók legalább két évtizedes stagnálásba küldik az orosz gazdaságot first appeared on G7 - Gazdasági sztorik érthetően.
9/17/20220
Episode Artwork

Napelemekkel indult, e-autó töltőpontokkal folytatódik az energiaforradalom

A tárolás nélküli energiatermelés nem fenntartható, mert ilyenkor a hálózatot használjuk energiatárolónak, mintegy kényelmi szolgáltatásként. The post Napelemekkel indult, e-autó töltőpontokkal folytatódik az energiaforradalom first appeared on G7 - Gazdasági sztorik érthetően.
9/13/20220
Episode Artwork

Holoda Attila az energiaválságról: „Nem ez a tél lesz kérdéses, hanem a következő”

Földgáz- és áramhiányra kevésbé, magas árakra viszont annál inkább kell számítani télen, ami a gazdaságban csődhullámot is hozhat. G7 Podcast! The post Holoda Attila az energiaválságról: „Nem ez a tél lesz kérdéses, hanem a következő" first appeared on G7 - Gazdasági sztorik érthetően.
9/10/20220
Episode Artwork

Olyan nincs, hogy biztonsági számla, ilyenkor le kell csapni a telefont

Fáradhatatlanok, napi több száz embert hívnak fel, és a teljes magyar bankpiacot nézve negyedévente átlagosan több száz millió forintot raknak zsebre a magukat banki alkalmazottaknak kiadó csalók. The post Olyan nincs, hogy biztonsági számla, ilyenkor le kell csapni a telefont first appeared on G7 - Gazdasági sztorik érthetően.
9/5/20220
Episode Artwork

Az idei rekordaszálynál is súlyosabbak előtt állunk, és a magyar mezőgazdaság nem készült fel erre

Az elmúlt évtized éghajlati trendjei a globális és hazai élelmiszertermelést is nagy kihívások elé állítják. A G7 Podcast e heti vendégei a Másfélfok.hu szerzői. The post Az idei rekordaszálynál is súlyosabbak előtt állunk, és a magyar mezőgazdaság nem készült fel erre first appeared on G7 - Gazdasági sztorik érthetően.
9/3/20220
Episode Artwork

Ha így folytatódik a forint leértékelődése, az ingatlanpiacnak át kell majd térnie az euró alapú elszámolásra

Az ingatlanbefektetések jövőjére leginkább az energiaárak alakulása nyomja rá a bélyegét. The post Ha így folytatódik a forint leértékelődése, az ingatlanpiacnak át kell majd térnie az euró alapú elszámolásra first appeared on G7 - Gazdasági sztorik érthetően.
8/2/20220
Episode Artwork

Most lesz igazán feszítő az ukrán menekültek foglalkoztatási helyzete

A BCG és Magyar Máltai Szeretetszolgálat közösen dolgozik azon, hogy megkönnyítse és biztonságossá tegye az ukrán menekültek munkakeresését. The post Most lesz igazán feszítő az ukrán menekültek foglalkoztatási helyzete first appeared on G7 - Gazdasági sztorik érthetően.
7/26/20220
Episode Artwork

A fiatalok megszólítására és a banki munkahelyek vonzóvá tételére fókuszálnak a bankok Oscar-gáláján

A magyar bankszektor már hagyományosnak mondható versenyét idén a 17. alkalommal rendezi meg a Mastercard Magyarország. The post A fiatalok megszólítására és a banki munkahelyek vonzóvá tételére fókuszálnak a bankok Oscar-gáláján first appeared on G7 - Gazdasági sztorik érthetően.
7/19/20220
Episode Artwork

Van még visszaút a pokolból az emberiségnek, de nagyon körülményes, egyedi és nem automatikus

A globális minimumadó sem lenne elég ahhoz, hogy elkerüljük a környezeti-társadalmi összeomlást Bánfi Tamás, a Budapesti Corvinus Egyetem Pénzügy Tanszékének professor emeritusa, egyetemi tanár szerint. The post Van még visszaút a pokolból az emberiségnek, de nagyon körülményes, egyedi és nem automatikus first appeared on G7 - Gazdasági sztorik érthetően.
7/16/20220
Episode Artwork

Világelsőként debütált Öko Kalkulátorával a magyar bank, most elmondják, hogyan lehet hitelesen zölden bankolni

A digitális üzleti modellt megvalósító Gránit Bank volt az első kereskedelmi bank a világon, amely tavaly mobilbanki applikációjában lehetővé tette ügyfeleinek a kártyás vásárlásaik után számolt széndioxid-kibocsátás követését, és azt is, hogy az appban akár azonnal ellensúlyozni is tudják azt. Nem ma kezdtük a zöld bankolást, hanem 2010-ben amikor a bank megalakult, – mondta Jendrolovics […] The post Világelsőként debütált Öko Kalkulátorával a magyar bank, most elmondják, hogyan lehet hitelesen zölden bankolni first appeared on G7 - Gazdasági sztorik érthetően.
7/9/20220
Episode Artwork

Fontolva haladnak a magyar cégek a felhőbe, de vissza már nem jönnek onnan

3 év múlva az IT piac közel harmadát a felhőszolgáltatók fogják adni, de sok cég még bizalomatlan a felhővel kapcsolatban. The post Fontolva haladnak a magyar cégek a felhőbe, de vissza már nem jönnek onnan first appeared on G7 - Gazdasági sztorik érthetően.
7/5/20220
Episode Artwork

Utoljára az ipari forradalom idején éltünk át ekkora változást a munka világában

Kotsis Ádámmal beszélgettünk arról, hogy milyen hatása volt a home office-nak a munkavállalók teljesítményére, és hogyan tudja az új helyzetet egy humánerőforrás-stratégia kezelni. The post Utoljára az ipari forradalom idején éltünk át ekkora változást a munka világában first appeared on G7 - Gazdasági sztorik érthetően.
7/2/20220
Episode Artwork

Olyan sok pénz van a világgazdaságban, amit már lehetetlen hatékonyan elkölteni

Amikor elárasztják a világot likviditással, nem lehet elvárni, hogy hatékonyan tudják elkölteni, nincs annyi értelmes projekt, amibe be lehetne azt rakni. The post Olyan sok pénz van a világgazdaságban, amit már lehetetlen hatékonyan elkölteni first appeared on G7 - Gazdasági sztorik érthetően.
6/28/20220
Episode Artwork

Kerti partis lagzik, Harry Potter tematikájú lakodalmak – egyáltalán nem úgy házasodunk már, mint húsz éve

A G7 eheti podcastja a magyar esküvői kultúra átalakulásáról szól, és arról hogy ezek hogyan érintik az esküvői szolgáltatókat The post Kerti partis lagzik, Harry Potter tematikájú lakodalmak - egyáltalán nem úgy házasodunk már, mint húsz éve first appeared on G7 - Gazdasági sztorik érthetően.
6/25/20220
Episode Artwork

A fővárosi épített örökség is számos lehetőséget tartogat az irodafejlesztéshez

Ahogy a környezettudatosság egyre inkább teret nyer az ingatlanfejlesztési területen is, a jövő a régi épületek új és modern iroda területekké való átalakításában lehet. The post A fővárosi épített örökség is számos lehetőséget tartogat az irodafejlesztéshez first appeared on G7 - Gazdasági sztorik érthetően.
6/21/20220
Episode Artwork

Elképesztően ritka, hogy valaki csak egy innovatív ötletből meggazdagodva került a globális elitbe

Pogátsa Zoltán frissen megjelent könyve kapcsán a gazdagok reputációépítéséről és a globális elit hazai relevanciájáról is volt szó az e heti G7 Podcastban. The post Elképesztően ritka, hogy valaki csak egy innovatív ötletből meggazdagodva került a globális elitbe first appeared on G7 - Gazdasági sztorik érthetően.
6/18/20220
Episode Artwork

Az egymillió magyart elérő alkalmazás, amely egyszerre szolgálja ki a 75 éves nyugdíjast és a 25 éves informatikust

Nem sürgette az OTP Bank a felhasználóit, majdnem egy éve volt mintegy egymillió embernek, hogy átregisztráljon a bank új mobilalkalmazására, az OTP MobilBankra, a korábbi SmartBankról. The post Az egymillió magyart elérő alkalmazás, amely egyszerre szolgálja ki a 75 éves nyugdíjast és a 25 éves informatikust first appeared on G7 - Gazdasági sztorik érthetően.
6/14/20220
Episode Artwork

Nemsokára alig látjuk majd az égen a repülőgépek kondenzcsíkját, és ez jó hír a bolygónak

A mesterséges intelligencia minden vívmánya, algoritmusok és gépi tanulás is segíti egy-egy repülőút optimalizálását, hogy kevesebb szén-dioxid kerüljön a levegőbe. The post Nemsokára alig látjuk majd az égen a repülőgépek kondenzcsíkját, és ez jó hír a bolygónak first appeared on G7 - Gazdasági sztorik érthetően.
6/13/20220
Episode Artwork

G7 Podcast: A klímacélokat és a jó gazdasági kilátásokat is bukhatjuk az energiaválság miatt

A járvány és a háború előtt volt egyfajta elképzelés a zöld átmenetről, de a válságok sorozata olyan kérdések elé állít minket, amikre egyelőre nem tudjuk a válaszokat. The post G7 Podcast: A klímacélokat és a jó gazdasági kilátásokat is bukhatjuk az energiaválság miatt first appeared on G7 - Gazdasági sztorik érthetően.
6/11/20220
Episode Artwork

Ma még versenyelőnyben vannak a zöldebben működő cégek, de holnap ez már alapelvárás lesz

Az idősebbek inkább egy-egy környezetbarát terméket keresnek, míg a Z generációsok életmódváltást is bevállalnak, és nem termékszinten keresik a fenntarthatóságot The post Ma még versenyelőnyben vannak a zöldebben működő cégek, de holnap ez már alapelvárás lesz first appeared on G7 - Gazdasági sztorik érthetően.
6/10/20220
Episode Artwork

Magasabb inflációt és alacsonyabb növekedést okozhat a nagy költségvetési kiigazítás

A rendszerváltás óta eltelt időszak egyik legnagyobb költségvetési kiigazítását jelentette be a kormány. Ennek a lehetséges hatásait jártuk körbe az e heti G7 Podcastban. The post Magasabb inflációt és alacsonyabb növekedést okozhat a nagy költségvetési kiigazítás first appeared on G7 - Gazdasági sztorik érthetően.
6/4/20220
Episode Artwork

Az irodanosztalgia csak a minőségi irodákba csábít vissza

A JLL felmérése szerint tízből hét munkavállaló szívesen visszatérne az irodába, ehhez tudatos irodastratégiára lesz szüksége a cégeknek. The post Az irodanosztalgia csak a minőségi irodákba csábít vissza first appeared on G7 - Gazdasági sztorik érthetően.
6/2/20220
Episode Artwork

Olyan világra kell felkészíteni a gyerekeket, amit még nem is ismerünk

Hogyan segíthetik hozzá civilek a tanítóképzősöket ahhoz, hogy innovatív módszereket ismerjenek meg? A 28. óra évadzáró adásában erről is beszélgettünk. The post Olyan világra kell felkészíteni a gyerekeket, amit még nem is ismerünk first appeared on G7 - Gazdasági sztorik érthetően.
5/29/20220
Episode Artwork

Mítoszok alapján beszélünk a rendszerváltásról és az ország felzárkózási esélyeiről is

Olyan feszültség van a nemzeti tőke helyzetbe hozása és a világgazdasági szintlépés között, amibe korszakokon átívelően törik bele a magyar elitek bicskája. Gerőcs Tamás a G7 Podcast vendége. The post Mítoszok alapján beszélünk a rendszerváltásról és az ország felzárkózási esélyeiről is first appeared on G7 - Gazdasági sztorik érthetően.
5/28/20220
Episode Artwork

Az üzleti életre is jó hatással van, ha szabad a média

Milyen módszerekkel tartja sakkban a kormány a médiát? A G7 eheti podcastja emellett arról szól, hogy a független újságok oknyomozó tevékenysége nyomán fény derülhet vállalati károkozásokra is. The post Az üzleti életre is jó hatással van, ha szabad a média first appeared on G7 - Gazdasági sztorik érthetően.
5/21/20220
Episode Artwork

Észak-Korea szintjére taszíthatja az orosz gazdaságot Putyin háborúja

G7 Podcast! Milyen következménye lenne az EU tagállamaira és Oroszországra az olajembargónak, és mennyire számít keménynek az EU hatodik szankciós csomagja? The post Észak-Korea szintjére taszíthatja az orosz gazdaságot Putyin háborúja first appeared on G7 - Gazdasági sztorik érthetően.
5/14/20220
Episode Artwork

Kockázatos, de nagy nyereséggel kecsegtető év jöhet a magyar agráriumban

A termelés drágulása és az orosz-ukrán piacok zsugorodása a bátor és szofisztikált gazdasági megoldásokkal dolgozó gazdáknak kedvez. Ezekről is szó volt a G7 e heti podcastjában. The post Kockázatos, de nagy nyereséggel kecsegtető év jöhet a magyar agráriumban first appeared on G7 - Gazdasági sztorik érthetően.
5/7/20220
Episode Artwork

“Sablonok mentén értjük félre az országot” – Holch Gábor Kínában élő magyar tanácsadó üzletről, kulturális különbségekről

Mit gondolnak a kínaiak Magyarországról, és miben hasonlít jobban egy magyar egy vietnámira, mint egy kínaira? Ezekről is szó volt a G7 Podcast e heti adásában. The post "Sablonok mentén értjük félre az országot" - Holch Gábor Kínában élő magyar tanácsadó üzletről, kulturális különbségekről first appeared on G7 - Gazdasági sztorik érthetően.
4/30/20220
Episode Artwork

A magyar az egyik leglazább bevándorlási szabály, de kik akarnak idejönni?

Ha cégalapításról van szó, Magyarországon az egyik legmegengedőbb a bevándorlási szabályozás az EU-ban - mondta Ürögdi Barbara, a Helpers Hungary Kft. ügyvezetője az e heti G7 Podcastban. The post A magyar az egyik leglazább bevándorlási szabály, de kik akarnak idejönni? first appeared on G7 - Gazdasági sztorik érthetően.
4/23/20220
Episode Artwork

Már az óvodákban frontális oktatással veszik el a gyerekek kedvét a természettudományoktól

Hogyan találkoznak az óvodában és az iskolában a természettudományokkal a gyerekek? A 28. óra adásában egy óvodapedagógussal és egy tanítóval beszélgettünk erről. The post Már az óvodákban frontális oktatással veszik el a gyerekek kedvét a természettudományoktól first appeared on G7 - Gazdasági sztorik érthetően.
4/17/20220
Episode Artwork

Mit látunk a történelemből, ha a magyar cseppen keresztül nézzük a világ tengerét?

Többet és mást is láthatunk a magyar történelemből, ha nem nemzeti fókuszból, hanem a globális trendek helyi hatásai felől közelítjük meg. Laczó Ferenc és Varga Bálint az e heti G7 Podcast vendégei. The post Mit látunk a történelemből, ha a magyar cseppen keresztül nézzük a világ tengerét? first appeared on G7 - Gazdasági sztorik érthetően.
4/16/20220
Episode Artwork

900 ezer eltűnt ellenzéki szavazó, totális Fidesz-dominancia – a választások eredményeit értékeltük

Hova lett nagyjából 900 ezer szavazó az ellenzéki táborból, és mi határozta meg leginkább települési szinten a Fidesz-támogatottságát? Ezt jártuk körül az e heti G7 Podcastban. The post 900 ezer eltűnt ellenzéki szavazó, totális Fidesz-dominancia - a választások eredményeit értékeltük first appeared on G7 - Gazdasági sztorik érthetően.
4/9/20220
Episode Artwork

Bárki is nyeri a választásokat, kellemetlen gazdaságpolitikai dilemmák várnak rá

Elszálló infláció, tarthatatlan költségvetési helyzet, és energiapiaci káosz: G7 Podcast a következő kormányzati ciklus kezdetét meghatározó gazdaságpolitikai kihívásokról. The post Bárki is nyeri a választásokat, kellemetlen gazdaságpolitikai dilemmák várnak rá first appeared on G7 - Gazdasági sztorik érthetően.
4/3/20220
Episode Artwork

Németország ráeszmélt, hogy reagálnia kell az orosz fenyegetésre

Az e heti G7 Podcast arról szól, hogy miért nehéz Németországnak védelmi és gazdaságpolitikát váltania, és mire elég a kilátásba helyezett 100 milliárdos védelmi fejlesztési alap. The post Németország ráeszmélt, hogy reagálnia kell az orosz fenyegetésre first appeared on G7 - Gazdasági sztorik érthetően.
3/26/20220
Episode Artwork

A közlekedés finanszírozása a feje tetejére állt, újragondolhatjuk a városi terek használatát

Autózni, vonatozni és villamosozni is másképp fogunk a koronavírus-járvány után, a messzebbről ingázók miatt egyre jobban szétterülnek az agglomerációk. A G7 podcast e heti vendége Hörcher Dániel. The post A közlekedés finanszírozása a feje tetejére állt, újragondolhatjuk a városi terek használatát first appeared on G7 - Gazdasági sztorik érthetően.
3/19/20220
Episode Artwork

Felületes információk alapján választanak pályát a fiatalok, és ez nem kedvez a tanári szakmának

Mit lehet tenni azért, hogy a tanári pályát válasszák a fiatalok, és kik azok, akik akár több évtized munka után váltanak a tanári pályára? Ezekről is szó volt a 28. óra hatodik adásában. The post Felületes információk alapján választanak pályát a fiatalok, és ez nem kedvez a tanári szakmának first appeared on G7 - Gazdasági sztorik érthetően.
3/13/20220
Episode Artwork

„Az eddiginél is nagyobb borzalmakra kell felkészülni” – a háború első két hetét értékeltük

Elkerülhető lett volna-e a háború, és miért pont most tört ki? Mire elegendőek a nyugati szankciók, és mit akar Putyin? Az e heti G7 Podcastban többek között ezeket is körüljártuk. The post „Az eddiginél is nagyobb borzalmakra kell felkészülni” - a háború első két hetét értékeltük first appeared on G7 - Gazdasági sztorik érthetően.
3/12/20220
Episode Artwork

Nem ragadtunk a közepes jövedelmi csapdában, de a további felzárkózáshoz reformok kellenek

A V4-ek, illetve Románia, Horvátország és Szlovénia is közelebb került az EU-átlaghoz a csatlakozás után, az e heti G7 Podcastban Mátyás Lászlóval arról beszélgettünk, min múlik, hogy ez a felzárkózás folytatódik-e. The post Nem ragadtunk a közepes jövedelmi csapdában, de a további felzárkózáshoz reformok kellenek first appeared on G7 - Gazdasági sztorik érthetően.
3/5/20220
Episode Artwork

Hat-nyolc százalékkal többet adóznak az alacsonyabb jövedelmű magyarok a jobban keresőknél

Ha együtt nézzük az szja, az áfa és a családi adókedvezmények hatását, a magyar adórendszer a rosszabbul keresőktől a tehetősebbek felé oszt újra. Krekó Judittal beszélgettünk az e heti G7 Podcastban. The post Hat-nyolc százalékkal többet adóznak az alacsonyabb jövedelmű magyarok a jobban keresőknél first appeared on G7 - Gazdasági sztorik érthetően.
2/26/20220
Episode Artwork

Anyagilag és lelkileg is kizsigereli a munkavállalókat a szexkamera-iparág

A tehetősebb fogyasztók igényeit a kevés pénzért sokat dolgozó szegény tömegek elégítik ki az iparágban - mondják szakértő beszélgetőtársaink. The post Anyagilag és lelkileg is kizsigereli a munkavállalókat a szexkamera-iparág first appeared on G7 - Gazdasági sztorik érthetően.
2/19/20220
Episode Artwork

Sok pénz keres gazdát, de furcsa, szögletes szabályoknak kell megfelelni

A G7 eheti podcastjában egy angyalbefektetővel, egy startup vezetőjével és egy egyetemi docenssel beszélgettünk. A befektetők sokféle szabályai megnehezítik a rugalmasságot. The post Sok pénz keres gazdát, de furcsa, szögletes szabályoknak kell megfelelni first appeared on G7 - Gazdasági sztorik érthetően.
2/12/20220
Episode Artwork

Adrenalininjekció a tanároknak, ha egy vállalatnál látják, mire készítik fel a diákjaikat

Egyre gyakoribb, hogy a felsőoktatásba hiányos természettudományos ismeretekkel kerülnek be a hallgatók. A problémára Keglevich Györggyel és Szántay Csabával kerestük a választ a 28. óra ötödik adásában. The post Adrenalininjekció a tanároknak, ha egy vállalatnál látják, mire készítik fel a diákjaikat first appeared on G7 - Gazdasági sztorik érthetően.
2/6/20220
Episode Artwork

Bővítette az ország mozgásterét, de a demokráciát gyengítette a magyar pénzügyi nacionalista fordulat

Mi volt Magyarország pénzügyi nacionalista fordulatának logikája? Piroska Dórával, a CEU adjunktusával beszélgettünk a kutatásai alapján a G7 Podcast e heti adásában. The post Bővítette az ország mozgásterét, de a demokráciát gyengítette a magyar pénzügyi nacionalista fordulat first appeared on G7 - Gazdasági sztorik érthetően.
2/5/20220
Episode Artwork

A kódot, amit ennél a cégnél leüt egy magyar fejlesztő, pár héten belül több millióan használják

Hét hónap alatt fejlesztette ki az új, zsarolóvírusok elleni megoldását a magyar gyökerű GoTo. A Podcast vendége Bisztrai Dávid, a cég globális mérnöki vezetője volt. The post A kódot, amit ennél a cégnél leüt egy magyar fejlesztő, pár héten belül több millióan használják first appeared on G7 - Gazdasági sztorik érthetően.
2/3/20220
Episode Artwork

Innovatív termékeket külföldön lehet eladni, ahol a nagy cégek valódi döntéshozói ülnek

A G7 podcastban ezen a héten big datás cégek vezetőivel beszélgettünk. Jó termékeket lehet fejleszteni itthon, de az értékesítéshez komoly nemzetközi tapasztalat kell. The post Innovatív termékeket külföldön lehet eladni, ahol a nagy cégek valódi döntéshozói ülnek first appeared on G7 - Gazdasági sztorik érthetően.
1/29/20220
Episode Artwork

Fedő van a vidéki Magyarország lángoló konfliktusain, de a problémák nem oldódtak meg

A mélyszegények fegyelmezését szolgáló közmunkaprogram alapvetően alakult át a 2010-es évek második felére. Az e heti G7 Podcastban erről az átalakulásról beszélgettünk Szombati Kristóffal. The post Fedő van a vidéki Magyarország lángoló konfliktusain, de a problémák nem oldódtak meg first appeared on G7 - Gazdasági sztorik érthetően.
1/22/20220
Episode Artwork

Nemcsak kevésbé szennyező, de a hazai cégeknek is kitörési lehetőség a körforgásos gazdaság

Már magyar vállalkozások is tudnak sikereket felmutatni a holland piacon a körforgásos gazdaságban - erről is mesélt Horváth Bálint, a téma szakértője az e heti G7 Podcastban. The post Nemcsak kevésbé szennyező, de a hazai cégeknek is kitörési lehetőség a körforgásos gazdaság first appeared on G7 - Gazdasági sztorik érthetően.
1/15/20220
Episode Artwork

Kevés magyar cég látta meg a lehetőséget a járványban

A magyar cégek a járványban éltek a távmunka lehetőségével, de majdnem felük még akkor sem volt hajlandó a digitális megoldások alkalmazására. Csákné Dr. Filep Judit volt a G7 Podcast vendége. The post Kevés magyar cég látta meg a lehetőséget a járványban first appeared on G7 - Gazdasági sztorik érthetően.
1/8/20220
Episode Artwork

A tóba dobott kő fodrainak éve – 2021 idén is meghatározó trendjei a G7 szerint

Ha csak egy adatot választhatnál, ami jól megragadja 2021-et, mi lenne az? Ezt a kérdést válaszolják meg munkatársaink 2022 első G7 Podcastjában, amelyben az óévet értékeltük. The post A tóba dobott kő fodrainak éve - 2021 idén is meghatározó trendjei a G7 szerint first appeared on G7 - Gazdasági sztorik érthetően.
1/1/20220
Episode Artwork

Az ügyfelek háromnegyedének fogalma sincs, valójában mi járna neki a bankjától

A magyar bankhasználók rossz ügyfélélményre vannak szocializálva, nem szívesen intéznek bankügyeket, és nem is szeretnek utánanézni a banki dolgoknak. The post Az ügyfelek háromnegyedének fogalma sincs, valójában mi járna neki a bankjától first appeared on G7 - Gazdasági sztorik érthetően.
12/28/20210
Episode Artwork

Gyakorlatilag elfelejtettek tanulni a diákok az elmúlt két évben

Mit tehet egy iskola és egy gimnázium igazgatója, hogy ne kallódjanak el a tehetségek? A veszprémi Kossuth és a Lovassy igazgatójával többek között ezt is körbejártuk a 28. óra új adásában. The post Gyakorlatilag elfelejtettek tanulni a diákok az elmúlt két évben first appeared on G7 - Gazdasági sztorik érthetően.
12/26/20210
Episode Artwork

Az új világ még nem, a régi már nem fogadja be az első generációs magyar diplomásokat

Hogyan élik meg az első generációs magyar diplomások az értelmiségivé válást? Durst Judit és Nyirő Zsanna szociológusok az e heti G7 Podcastban az erről szóló kutatásaikról beszéltek. The post Az új világ még nem, a régi már nem fogadja be az első generációs magyar diplomásokat first appeared on G7 - Gazdasági sztorik érthetően.
12/25/20210
Episode Artwork

Egymással és az úttal is kommunikáló autók csökkenhetik a dugókat és hozhatják el a balesetmentes közlekedést

Magyar elektronikus aláíró technológiával kommunikálhatnak biztonságosan a jövő okosautói. Az új technológia segíthet a torlódások csökkentésében, és ennek segítségével reméli az EU elérni a halálos közlekedési balesetek csökkentését. The post Egymással és az úttal is kommunikáló autók csökkenhetik a dugókat és hozhatják el a balesetmentes közlekedést first appeared on G7 - Gazdasági sztorik érthetően.
12/21/20210
Episode Artwork

Le kéne állni az ész nélküli karácsonyi költekezéssel, hogy ne szálljon el még jobban az infláció

A választások után elkerülhetetlen lesz, hogy a költségvetés fegyelmezettebb pályára álljon jövőre. The post Le kéne állni az ész nélküli karácsonyi költekezéssel, hogy ne szálljon el még jobban az infláció first appeared on G7 - Gazdasági sztorik érthetően.
12/20/20210
Episode Artwork

A bankok is tehetnek a zöldebb bolygóért, és nem csak a papírfelhasználásuk csökkentésével

Mivel pénzzel lehet leginkább befolyásolni a vállalatok viselkedését, a hitelintézeteknek is el kell kezdeniük felmérni, számszerűsíteni, és árazni a klímaváltozással kapcsolatos igényeket. The post A bankok is tehetnek a zöldebb bolygóért, és nem csak a papírfelhasználásuk csökkentésével first appeared on G7 - Gazdasági sztorik érthetően.
12/19/20210
Episode Artwork

A folyamatos internetezés átalakítja az idegrendszerünket, de egyáltalán nem biztos, hogy jó irányba

Fantasztikus az idegrendszer alkalmazkodási képessége, de pont emiatt adaptációs csapda is lehet a túlzott internetfogyasztás. Darnai Gergely, a pécsi egyetem tudományos munkatársa az e heti G7 Podcast vendége. The post A folyamatos internetezés átalakítja az idegrendszerünket, de egyáltalán nem biztos, hogy jó irányba first appeared on G7 - Gazdasági sztorik érthetően.
12/18/20210
Episode Artwork

Nem kell utólag találgatni, hol fizettünk kártyával, ha majd a boltok logói is ott lesznek a mobilapplikációban

Hamarosan elég lesz elegánsan egy köszönömöt mondani kedvenc éttermünkből való távozáskor is. Szász Ferenccel, a Mastercard Magyarország üzletfejlesztési igazgatójával beszélgettünk a G7 podcastban. The post Nem kell utólag találgatni, hol fizettünk kártyával, ha majd a boltok logói is ott lesznek a mobilapplikációban first appeared on G7 - Gazdasági sztorik érthetően.
12/15/20210
Episode Artwork

Dunapart, kanapé, kávézó, esetleg íróasztal – már nemcsak az autóink hibridek, hanem az is, ahogy dolgozunk

A Microsoft World Trend Index idei eredményei szerint erősen elválik, hogy kik szeretnek otthon és kik az irodában dolgozni. Ez új munkaszervezési szemléletet igényel. The post Dunapart, kanapé, kávézó, esetleg íróasztal - már nemcsak az autóink hibridek, hanem az is, ahogy dolgozunk first appeared on G7 - Gazdasági sztorik érthetően.
12/14/20210
Episode Artwork

A magyar cégeknek és dolgozóiknak lesz a legkeményebb menet az autóipar átalakulása

Milyen hatása lesz Magyarországon az elektromos autók gyártására történő átállásnak? Az e heti G7 Podcastban egy ezzel foglalkozó nemzetközi kutatási projekt két magyar résztvevője mesélt erről. The post A magyar cégeknek és dolgozóiknak lesz a legkeményebb menet az autóipar átalakulása first appeared on G7 - Gazdasági sztorik érthetően.
12/11/20210
Episode Artwork

A szegények adója nem csak a szegényeké, és van, aki még jól is jár vele

Az inflációval nem az a baj, hogy 3, 4, vagy most éppen 6,5 százalék éves szinten, hanem hogy kiszámíthatatlanabbá teszi a gazdaság szerkezetét. The post A szegények adója nem csak a szegényeké, és van, aki még jól is jár vele first appeared on G7 - Gazdasági sztorik érthetően.
12/8/20210
Episode Artwork

A bitcoin a totális bizalmatlanságra épül, ezért lett ennyire biztonságos

Mi áll az évezred befektetése mögött, és fogjuk-e valaha akár szociális juttatások kifizetésére használni a nyerészkedésen és a technológia szégyenfoltját jelentő darkwebes tranzakciókon túl? The post A bitcoin a totális bizalmatlanságra épül, ezért lett ennyire biztonságos first appeared on G7 - Gazdasági sztorik érthetően.
12/6/20210
Episode Artwork

Mikor volt Magyarország legközelebb a nyugati típusú fogyasztói társadalomhoz?

Podcastunkban Botos János gazdaságtörténész, egyetemi tanárral és Pásztory Ádámmal, az OTP Bank Pénzügytörténeti Gyűjteményének vezetőjével beszélgettünk a globális és magyar ipar- és gazdaságtörténet 150 évéről. The post Mikor volt Magyarország legközelebb a nyugati típusú fogyasztói társadalomhoz? first appeared on G7 - Gazdasági sztorik érthetően.
12/5/20210
Episode Artwork

A díjnyertes cikksorozat, amiért kipakoltatták kollégánk táskáját a strasbourgi Lidlben

Az e heti G7 Podcastban Torontáli Zoltán kollégánk mesélt az árösszehasonlító cikksorozatáról, ami a fantasztikus olvasóink nélkül nem jöhetett volna létre. The post A díjnyertes cikksorozat, amiért kipakoltatták kollégánk táskáját a strasbourgi Lidlben first appeared on G7 - Gazdasági sztorik érthetően.
12/4/20210
Episode Artwork

„Volt olyan ügyfelem, aki inkább veszni hagyta a pénzét” – már több mint egy éve tart a globális konténerkáosz

G7 Podcast! A boltok polcain azért is drágábbak egyes termékek, mert a konténerek a világban még mindig nem ott vannak, ahol lenniük kéne. Mihály Attila logisztikai szakértő magyarázta el, hogy miért. The post „Volt olyan ügyfelem, aki inkább veszni hagyta a pénzét" - már több mint egy éve tart a globális konténerkáosz first appeared on G7 - Gazdasági sztorik érthetően.
11/27/20210
Episode Artwork

Az elektromos buszok üzemeltetése új megközelítést igényel

Az ITK cégcsoport buszüzemeltetőként és buszgyártóként is készül az elektromos átállásra. Kossa György elnök-vezérigazgató a fenntartható közlekedés kevésbé ismert szempontjaira is rávilágított. The post Az elektromos buszok üzemeltetése új megközelítést igényel first appeared on G7 - Gazdasági sztorik érthetően.
11/24/20210
Episode Artwork

Ha megérted a női és a férfi borotva közti különbséget, a vállalkozásfinanszírozás már gyerekjáték lesz

Egy sikeres vállalkozáshoz a jó ötleten, a piaci rés megtalálásán és a kemény munkán kívül kell még valami: sok pénz. Azonban a pénz sem egyforma - épp, mint a borotvák. The post Ha megérted a női és a férfi borotva közti különbséget, a vállalkozásfinanszírozás már gyerekjáték lesz first appeared on G7 - Gazdasági sztorik érthetően.
11/22/20210
Episode Artwork

A kistelepülési iskolák problémái nem érdeklik a társadalmat, párthovatartozástól függetlenül

A kistelepülési iskolák küzdelmei az ország egyes részein állandósultak, de mi lehet a megoldás? A 28. óra új adásában Élő Anitával és Thaisz Miklóssal erre kerestük a választ. The post A kistelepülési iskolák problémái nem érdeklik a társadalmat, párthovatartozástól függetlenül first appeared on G7 - Gazdasági sztorik érthetően.
11/21/20210
Episode Artwork

A távoktatás miatt került előtérbe a hallgatók lelki egészsége a felsőoktatásban

Hosszútávú hatásai is lehetnek annak, hogy a felsőoktatás a járvány miatt távolléti oktatásra kényszerült. A G7 Podcastban ezúttal az ELTE PPK Neveléstudományi Intézetének kutatóival beszélgettünk a témáról. The post A távoktatás miatt került előtérbe a hallgatók lelki egészsége a felsőoktatásban first appeared on G7 - Gazdasági sztorik érthetően.
11/20/20210
Episode Artwork

A legnagyobb elmék azon dolgoznak, hogy többet kattintsunk reklámokra, de ennek nem kell így lennie

A techóriásoknál felhalmozódott adatvagyont a társadalom szolgálatába is állíthatjuk. Az e heti G7 Podcastban azt járjuk körül, hogyan teremthetünk közösségileg hasznosabb digitális környezetet. The post A legnagyobb elmék azon dolgoznak, hogy többet kattintsunk reklámokra, de ennek nem kell így lennie first appeared on G7 - Gazdasági sztorik érthetően.
11/13/20210
Episode Artwork

Évi 700 milliárd forintot hoz a bankoknak, és jelzi a lakosság bizalmát is a jövőben, mi az?

A lízingpiac a GDP másfél százalékát, évi mintegy 700 milliárd forintot mozgat meg, mégis keveset hallani róla. The post Évi 700 milliárd forintot hoz a bankoknak, és jelzi a lakosság bizalmát is a jövőben, mi az? first appeared on G7 - Gazdasági sztorik érthetően.
11/8/20210
Episode Artwork

Pszichiáterhez vagy fát ölelni kell küldeni az ökoszorongásos kismamát?

A pszichológia tudományát alapjaiban változtatja meg, ha tudatosítjuk, hogy a klímaváltozás hatással van a mentális állapotunkra. Többek erről beszélgettünk az e heti G7 Podcastban. The post Pszichiáterhez vagy fát ölelni kell küldeni az ökoszorongásos kismamát? first appeared on G7 - Gazdasági sztorik érthetően.
11/6/20210
Episode Artwork

A zöldülésnek ára van, de még kérdés, ki fogja megfizetni

Az egyéni szinten dől el, ki hogyan szeretne élni, ha viszont a vállalatoktól nem követelik meg a fenntarthatóbb működést különféle törvényekkel, szabályozással, akkor nem lesz változás - mondta Simon Anita, az Alteo Nyrt. fenntarthatóságért és körforgásos gazdaságért felelős vezérigazgató-helyettese a G7 podcastban. The post A zöldülésnek ára van, de még kérdés, ki fogja megfizetni first appeared on G7 - Gazdasági sztorik érthetően.
11/1/20210
Episode Artwork

Chikán Attila: Kornai külső szemlélőként írta le a rendszereket, amiket vizsgált

A G7 Podcast e heti adásában a nemrég elhunyt Kornai János, az egyik legnagyobb hatású magyar közgazdász életművéről beszélgettünk. The post Chikán Attila: Kornai külső szemlélőként írta le a rendszereket, amiket vizsgált first appeared on G7 - Gazdasági sztorik érthetően.
10/30/20210
Episode Artwork

Sosem gondoltad volna, de egy autóipari cég épp most szeretné, hogy a részvényese legyél

2017 óta nem volt a lakosság számára is hozzáférhető, nyilvános részvénykibocsátás a magyar értékpapírpiacon. Október 25-én indul az AutoWallis Nyrt. részvényeinek lakossági jegyzése, november 2-án pedig az intézményi jegyzés, így a teljes tranzakció során 6-8 milliárd forint friss forrást tervez a tőzsde autós vállalata bevonni. Ennek előzménye, hogy a nyáron hasonló értékben zöld kötvényt is […] The post Sosem gondoltad volna, de egy autóipari cég épp most szeretné, hogy a részvényese legyél first appeared on G7 - Gazdasági sztorik érthetően.
10/25/20210
Episode Artwork

A kistelepülési adatok elárulják, hogyan lehet közmunkával szavazatokat szerezni

A 2014-es parlamenti választásokon legalább 5-6 mandátumot hozott a Fidesznek a közmunka, de hogyan? A tanulmány szerzői ezt magyarázták el az e heti G7 Podcastban. The post A kistelepülési adatok elárulják, hogyan lehet közmunkával szavazatokat szerezni first appeared on G7 - Gazdasági sztorik érthetően.
10/23/20210
Episode Artwork

Az energiakáosz miatt elkerülhetetlen, hogy egyes élelmiszerek is dráguljanak

Az inflációs rekord újra megdőlhet az év végén, mielőtt az árak csökkenni kezdenek. Hosszabb távon viszont egyre több a kiszámíthatatlan tényező. Suppan Gergely a G7 Podcast e heti vendége. The post Az energiakáosz miatt elkerülhetetlen, hogy egyes élelmiszerek is dráguljanak first appeared on G7 - Gazdasági sztorik érthetően.
10/16/20210
Episode Artwork

A magyar iskolákban lényegtelen szempontok szerint értékelik a gyerekeket

A magyar oktatás sprintereket képez, pedig hosszútávfutókra lenne szükség - Lannert Judit oktatáskutatóval beszélgettünk oktatási podcastsorozatunk, a 28. óra új adásában. The post A magyar iskolákban lényegtelen szempontok szerint értékelik a gyerekeket first appeared on G7 - Gazdasági sztorik érthetően.
10/10/20210
Episode Artwork

Senki nem számított ilyesmire, de az elmúlt hetekben az energiakrízis szélére sodródtunk

Hogyan jutottunk ide és mire lehet számítani? A G7 Podcast e heti adásában Szabó Lászlóval, a REKK vezetőjével és Jandó Zoltán kollégánkkal jártuk körbe a kérdést. The post Senki nem számított ilyesmire, de az elmúlt hetekben az energiakrízis szélére sodródtunk first appeared on G7 - Gazdasági sztorik érthetően.
10/9/20210
Episode Artwork

A technológia már kész a karbonsemlegességhez, kérdés, hogy a szokásainkon tudunk-e változtatni

Ma már nagyjából 85 ezer háztartásban van napelem Magyarországon, ami összesen 770 megawatt energiát képes termelni, ez az országos fogyasztás több mint 10 százaléka. The post A technológia már kész a karbonsemlegességhez, kérdés, hogy a szokásainkon tudunk-e változtatni first appeared on G7 - Gazdasági sztorik érthetően.
10/4/20210
Episode Artwork

Demokrácia-e Magyarország? A kormánypártiak szerint egyre inkább, az ellenzékiek szerint egyre kevésbé

Ha a demokrácia megítéléséről van szó, mintha teljesen más világban élne egy ellenzéki és egy kormánypárti szavazó a G7 Podcast e heti vendégeinek kutatása alapján. The post Demokrácia-e Magyarország? A kormánypártiak szerint egyre inkább, az ellenzékiek szerint egyre kevésbé first appeared on G7 - Gazdasági sztorik érthetően.
10/2/20210
Episode Artwork

A cégeknek sem jó, ha a dolgozóik munkafüggők

A magyar munkavállalók 7-8 százaléka lehet munkafüggő, ami sok kárt okoz az érintetteknek és a környezetüknek is. Kun Bernadette a G7 Podcast e heti vendége. The post A cégeknek sem jó, ha a dolgozóik munkafüggők first appeared on G7 - Gazdasági sztorik érthetően.
9/25/20210
Episode Artwork

Héja és a galamb típusú jegybankárt biztosan ismersz, de ki lehet a bagoly?

A magyar jegybank héjává változott, de hogyan hat mindez a hitelek törlesztőrészére és a zöldségárakra? The post Héja és a galamb típusú jegybankárt biztosan ismersz, de ki lehet a bagoly? first appeared on G7 - Gazdasági sztorik érthetően.
9/20/20210
Episode Artwork

Városban vagy agglomerációban zöldebb lakni?

A magyar lakosság fogyasztásához olyan sok területre van szükség, ami duplája hazánk területének. A G7 Podcast e heti vendége Harangozó Gábor. The post Városban vagy agglomerációban zöldebb lakni? first appeared on G7 - Gazdasági sztorik érthetően.
9/18/20210
Episode Artwork

Ez a munka nem működhet úgy, hogy „csak a szükséges 45 percen legyek túl”

Új podcastsorozat a G7-en! A 28. órára keresztelt sorozatunk első részében Darvas József fizika-kémia tanárral beszélgettünk arról, mit lehet tenni azért, hogy a kisebb iskolákban se vesszenek el a tehetségek. The post Ez a munka nem működhet úgy, hogy „csak a szükséges 45 percen legyek túl” first appeared on G7 - Gazdasági sztorik érthetően.
9/12/20210
Episode Artwork

Az internetet hibáztatjuk a vállalhatatlan politikai vitákért, pedig a trollok offline is trollkodnak

G7 Podcast! Bor Alexander szerint több százezer éves beidegződések határozzák meg a politikai viselkedésünket, aminek a csúnyább részeit az internet csak láthatóbbá teszi. The post Az internetet hibáztatjuk a vállalhatatlan politikai vitákért, pedig a trollok offline is trollkodnak first appeared on G7 - Gazdasági sztorik érthetően.
9/11/20210
Episode Artwork

Minden második magyar felnőtt vásárolt már a neten, de mit veszünk a wc-n ülve?

Mi alapján hozunk meg egy vásárlási döntést? Melyik mindennapi szituációban, jellemzően milyen termékeket vásárolunk? Lehet jó élmény egy alapvetően veszteségként megélt helyzet, a fizetés? A G7 podcast vendégei Komándi Krisztián, a Frontíra szolgáltatástervező cég tanácsadója és Mondovics Péter, a Mastercard elektronikus kereskedelemért felelős menedzsere. A beszélgetést bármely podcast-lejátszóban és ide kattintva lehet meghallgatni: Egy tavalyi […] The post Minden második magyar felnőtt vásárolt már a neten, de mit veszünk a wc-n ülve? first appeared on G7 - Gazdasági sztorik érthetően.
9/7/20210
Episode Artwork

Olyan lett a befektetői világ, mint a drogos, aki hozzá van szokva a szerhez

Csapdahelyzet formálódik, mert ha a jegybankok elkezdenék kivezetni az eszközvásárlási programjaikat, akkor olyan mértékű eszközárcsökkenés jöhet, ami rossz lesz a gazdaságnak, rossz az embereknek, és valakinek megint meg kell majd mentenie őket. The post Olyan lett a befektetői világ, mint a drogos, aki hozzá van szokva a szerhez first appeared on G7 - Gazdasági sztorik érthetően.
9/6/20210
Episode Artwork

A migránskártya ott működött, ahol tömegeknek hiányzik az alapvető biztonságérzete

2015 után egész Európában nőtt a migráció elutasítása, aztán Nyugat-Európában visszaállt a korábbi szintre, a keleti tagállamokban viszont jelentős maradt. De miért? The post A migránskártya ott működött, ahol tömegeknek hiányzik az alapvető biztonságérzete first appeared on G7 - Gazdasági sztorik érthetően.
9/4/20210
Episode Artwork

Most épp jól jön a saját deviza, de euróval hosszabb távon százmilliárdokkal lennének beljebb az exportáló cégek

Egy válságos időszakban, mint a mostani is, jól jön az önálló monetáris politika, a saját deviza és az ehhez kapcsolódó kamatpolitika. A másik oldalon azonban ott van az a sok 100 milliárd forint, amivel beljebb lennének a külföldre szállító és importáló magyar vállalkozások, ugyanis nagy kockázatot venne ki a rendszerből, ha itthon is az euró […] The post Most épp jól jön a saját deviza, de euróval hosszabb távon százmilliárdokkal lennének beljebb az exportáló cégek first appeared on G7 - Gazdasági sztorik érthetően.
8/16/20210
Episode Artwork

Magyarországon ötödébe kerül egy startupba fektetni, mint a Szilícium-völgyben

Pedig az összeg nagyjából ugyanazt a fejlettségi fokozatot, egy 20-30 fős csapat pénzügyi bázisát biztosítja hasonló időtávra. The post Magyarországon ötödébe kerül egy startupba fektetni, mint a Szilícium-völgyben first appeared on G7 - Gazdasági sztorik érthetően.
7/27/20210
Episode Artwork

Egyetlen TikTok videó is fejre tudja állítani az élelmiszerellátást

A technológiai fejlődés és a fenntarthatóság előtérbe helyezése alapjaiban írja át azt, amit általában a mezőgazdaságról gondolunk. The post Egyetlen TikTok videó is fejre tudja állítani az élelmiszerellátást first appeared on G7 - Gazdasági sztorik érthetően.
7/26/20210
Episode Artwork

Az EU olyan, mint egy autópálya: a sofőrtől függ, hogy balesetezik, vagy szabadon száguld rajta

A déli tagállamok példája is megmutatja a 2004-től kezdve csatlakozottaknak, hogy az EU-tagság milyen lehetőségeket és veszélyeket hordoz magában. Székely István a G7 Podcast e heti vendége. The post Az EU olyan, mint egy autópálya: a sofőrtől függ, hogy balesetezik, vagy szabadon száguld rajta first appeared on G7 - Gazdasági sztorik érthetően.
7/24/20210
Episode Artwork

Olyan cégekkel versenyzünk, amelyeket 5-10 éve alapítottak, de lehet, hogy 5 év múlva már nem lesznek itt

A Siemens már 135 éve van jelen Magyarországon, és mindig a villamosenergia, a villamosság és az automatizálás, az informatika fejlődésében látta a jövőt. Ma olyan cégekkel versenyzünk, amelyeket 5-10 éve alapítottak, és akár nagyobbak is, mint a Siemens, de lehet, hogy 5 év múlva már nem lesznek itt – mondta Jeránek Tamás, a Siemens Zrt. […] The post Olyan cégekkel versenyzünk, amelyeket 5-10 éve alapítottak, de lehet, hogy 5 év múlva már nem lesznek itt first appeared on G7 - Gazdasági sztorik érthetően.
7/19/20210
Episode Artwork

Nagyon fontosak a külföldről beáramló tőkebefektetések, de túlbecsültük a szerepüket

Nagyon kevés magyar céget tudtak a külföldi vállalatok beszállítóként magukkal húzni - fejtette ki Sass Magdolna, a KRTK Világgazdasági Intézetének igazgatója a G7 e heti podcastjában. The post Nagyon fontosak a külföldről beáramló tőkebefektetések, de túlbecsültük a szerepüket first appeared on G7 - Gazdasági sztorik érthetően.
7/17/20210
Episode Artwork

Nem tudjuk, hogyan közlekedünk majd 2056-ban, és a koncesszióval az adófizetők állják a kockázatot

Mik a kockázatai annak, ha az állam 35 évre koncesszióba adja az autópályák építését és üzemeltetését? A G7 Podcast e heti vendégei Juhász Matthias és Bucsky Péter. The post Nem tudjuk, hogyan közlekedünk majd 2056-ban, és a koncesszióval az adófizetők állják a kockázatot first appeared on G7 - Gazdasági sztorik érthetően.
7/10/20210
Episode Artwork

Káros-e az e-cigaretta?

A G7 Beszélgetések mai adásában Dr. Szondi Klára tüdőgyógyásszal és Ficsor Zoltánnal, a Villanypára Egyesület elnökével beszélgettünk a februárban kiadott uniós rákellenes tervről, a dohányzásról való leszokás állásáról és az alternatív technológiák létjogosultságáról. Az európai uniós szabályozás célja, hogy 2040-re a lakosság kevesebb mint 5 százaléka dohányozzon a mostani mintegy 25 százalék helyett, és a […] The post Káros-e az e-cigaretta? first appeared on G7 - Gazdasági sztorik érthetően.
7/9/20210
Episode Artwork

Az EU-csatlakozás hiú reményei is fűtik a keleti tagállamok LMBT- és genderellenes mozgalmait

Mi köze van az EU-n belüli egyenlőtlenségeknek a keleti tagállamok LMBT- és genderellenes mozgalmaihoz? Kováts Eszterrel beszélgettünk erről az e heti G7 Podcastban. The post Az EU-csatlakozás hiú reményei is fűtik a keleti tagállamok LMBT- és genderellenes mozgalmait first appeared on G7 - Gazdasági sztorik érthetően.
7/3/20210
Episode Artwork

Nincs felzárkózás, ha a hazai tőkések exportteljesítmény nélkül erősödnek

Alapvető tényezők hiányoznak a régióban ahhoz képest, ahogy a kelet-ázsiai fejlesztőállamok utolérték a világgazdaság centrumát. Ricz Judit és Gerőcs Tamás a G7 Podcast a heti vendégei. The post Nincs felzárkózás, ha a hazai tőkések exportteljesítmény nélkül erősödnek first appeared on G7 - Gazdasági sztorik érthetően.
6/26/20210
Episode Artwork

Cash is king – a készpénzes fizetést még mindig biztonságosabbnak tartjuk, mint a bankkártyást

Annak ellenére, hogy már a kisközértekben is lehet elektronikusan is fizetni, a magyarok továbbra is a készpénzt tartják a legbiztonságosabb és - a kártyás vásárlás után - a legkényelmesebb fizetési módnak – derült ki a Mastercard pénzügyi szolgáltató idén első alkalommal közölt digitális fizetési indexéből. The post Cash is king - a készpénzes fizetést még mindig biztonságosabbnak tartjuk, mint a bankkártyást first appeared on G7 - Gazdasági sztorik érthetően.
6/22/20210
Episode Artwork

Júliusban elindulhat a kormány új rezsiharca Brüsszelben

Az uniós klímavédelem egyik legkomolyabb reformjának vitája kezdődik hamarosan. De milyen hatással lesz ez az országra? Bart Istvánnal és Muth Dániellel beszéltük át az e heti G7 Podcastban. The post Júliusban elindulhat a kormány új rezsiharca Brüsszelben first appeared on G7 - Gazdasági sztorik érthetően.
6/19/20210
Episode Artwork

Nem kell messzire menni, ha a közkiadások minőségén javító országra keresünk példát

Szlovákia az elmúlt 10 évben pont abban javított sokat, ami miatt a magyar közkiadások minősége gyengébb. Fazekas Mihály a G7 Podcast e heti vendége. The post Nem kell messzire menni, ha a közkiadások minőségén javító országra keresünk példát first appeared on G7 - Gazdasági sztorik érthetően.
6/12/20210
Episode Artwork

Új ipari forradalmat élünk, hamarosan a mindennapjaink részévé válik az otthoni energiamenedzsment és az energiatárolás

Ipari forradalmat élünk át most is, amelynek izgalmas része a decentralizált termelés, mint a napelemek, az energiatárolás és a saját, e-autóba való üzemanyag kigazdálkodása az otthoni energiamenedzsment-rendszerben – mondta Novotny Dénes, az elektromos töltéssel, töltési rendszerekkel foglalkozó ALTE-GO Kft. ügyvezetője a G7 Podcastban. A beszélgetés bármely podcast-lejátszóban vagy ide kattintva hallgatható meg: Az ügyvezető szerint […] The post Új ipari forradalmat élünk, hamarosan a mindennapjaink részévé válik az otthoni energiamenedzsment és az energiatárolás first appeared on G7 - Gazdasági sztorik érthetően.
6/8/20210
Episode Artwork

A klímaváltozás és az öregedés hozhatja vissza az inflációt az előttünk álló években

Jön vissza az infláció. De féljünk tőle, vagy örüljünk neki? Pogátsa Zoltánnal és Móricz Dániellel beszéltük át az e heti G7 Podcastban. The post A klímaváltozás és az öregedés hozhatja vissza az inflációt az előttünk álló években first appeared on G7 - Gazdasági sztorik érthetően.
6/5/20210
Episode Artwork

A jó sztori és a számok mellett kell egy kis kémia is a kockázati tőkebefeketések sikeréhez

Mi a helyzet a kezdő fázison már túljutott cégekkel, amelyeknek több millió eurós tőkebefektetésre volna szükségük ahhoz, hogy nemzetközi szinten is labdába rúghassanak? G7 podcast. The post A jó sztori és a számok mellett kell egy kis kémia is a kockázati tőkebefeketések sikeréhez first appeared on G7 - Gazdasági sztorik érthetően.
6/2/20210
Episode Artwork

Ha el akarjuk kerülni, hogy az oltásaink hasztalanná váljanak, fel kell oldani a vakcinafejlesztők és a gyártók ellentétét

G7 Podcast! Rengeteg oltóanyagot kellene előállítani ahhoz, hogy csökkentsük a mostani vakcináknak ellenálló mutációk kialakulásának esélyét. A Taylor Wessing ügyvédi iroda szakértőivel ennek a lehetőségeit beszéltük át. The post Ha el akarjuk kerülni, hogy az oltásaink hasztalanná váljanak, fel kell oldani a vakcinafejlesztők és a gyártók ellentétét first appeared on G7 - Gazdasági sztorik érthetően.
5/29/20210
Episode Artwork

Új életformát teremtve jelentek meg a vidéki Magyarországon a kreatív vállalkozónők

A magyar gazdaság és a nemi szerepek rendszerváltás utáni átalakulásáról egyszerre árulkodik a vidéki kreatív vállalkozónői réteg kialakulása. Erről mesélt az e heti G7 Podcastban Csurgó Bernadett. The post Új életformát teremtve jelentek meg a vidéki Magyarországon a kreatív vállalkozónők first appeared on G7 - Gazdasági sztorik érthetően.
5/22/20210
Episode Artwork

Egyre hatékonyabb technológiával éljük fel egyre jobban a természeti erőforrásokat

G7 Podcast! Az ember által okozott egyik negatív környezeti hatás csökkentése együtt jár a másik hatás növelésével, ezért Dombi Mihály szerint újra kéne gondolnunk az alapvető infrastruktúrákhoz való viszonyulásunkat. The post Egyre hatékonyabb technológiával éljük fel egyre jobban a természeti erőforrásokat first appeared on G7 - Gazdasági sztorik érthetően.
5/15/20210
Episode Artwork

Miért fogadták el csendben az ápolók, hogy az orvosok helyzete javult, miközben az övék még romlott is?

Hosszú távon a magyar betegek érdeke is az, hogy az egészségügyi reformból kihagyott ápolók összefogjanak a helyzetük javításáért - Szabó Imrével és Fabók Bálinttal erről beszélgettünk az e heti G7 Podcastban. The post Miért fogadták el csendben az ápolók, hogy az orvosok helyzete javult, miközben az övék még romlott is? first appeared on G7 - Gazdasági sztorik érthetően.
5/8/20210
Episode Artwork

A felhasználók nyomasztása nem éri meg a cégeknek – akkor miért próbálkoznak vele mégis?

Valójában a cégeknek sem éri meg, ha különféle trükkökkel próbálnak minket döntésekbe manipulálni az online térben. Akkor miért teszik? A Frontira munkatársaival veséztük ezt ki az e heti G7 Podcastban. The post A felhasználók nyomasztása nem éri meg a cégeknek - akkor miért próbálkoznak vele mégis? first appeared on G7 - Gazdasági sztorik érthetően.
5/1/20210
Episode Artwork

Az igazságot hiába keressük a multik magyar dolgozóinak fizetésénél

Ha egy itteni cég bevételei és kiadásai is jelentős részben vállalatcsoporton belül maradnak, akkor nehéz megmondani a magyar dolgozók munkájának valódi piaci értékét. The post Az igazságot hiába keressük a multik magyar dolgozóinak fizetésénél first appeared on G7 - Gazdasági sztorik érthetően.
4/30/20211 hour, 26 seconds
Episode Artwork

Tízből csaknem kilenc magyar szorong a klímaváltozás miatt, ami már áttörést jelent

A magyarok 87 százaléka klímaszorongó, és aggódik a környezetpusztítás miatt – derült ki az Alteo megbízásából készített kutatásból, amelyben a magyar lakosság környezetvédelemhez kapcsolódó ismereteit és magatartását vizsgálták. Áttörésnek tekinthető ez a szám, hiszen tíz éve még szinte földönkívülinek nézték azt, aki emiatt aggódott – mondta ifj. Chikán Attila, az Alteo Energiaszolgáltató Nyrt. vezérigazgatója a […] The post Tízből csaknem kilenc magyar szorong a klímaváltozás miatt, ami már áttörést jelent first appeared on G7 - Gazdasági sztorik érthetően.
4/27/20210
Episode Artwork

Egyre több a barát, és kevesebb a családtag azok között, akikben a leginkább megbízunk

Komoly változások voltak a magyarok bizalmas kapcsolataiban 15 év alatt, a kérdést kutató Albert Fruzsinával és Dávid Beátával beszélgettünk az e heti G7 Podcastban. The post Egyre több a barát, és kevesebb a családtag azok között, akikben a leginkább megbízunk first appeared on G7 - Gazdasági sztorik érthetően.
4/24/20210
Episode Artwork

Lehet zöld és fenntartható a műanyag?

Győri kutatók a 3D-nyomtatásban használt anyag bioműanyag alternatíváin dolgoznak, többek között erről a projektről is mesélt a G7 Podcast e heti adásában Lendvai László. The post Lehet zöld és fenntartható a műanyag? first appeared on G7 - Gazdasági sztorik érthetően.
4/17/20210
Episode Artwork

A megvásárolt termékek harmada ma még a kukában végzi

Éves szinten 560 kilogramm szemetet hagyunk magunk mögött fejenként, aminek csökkentése nem kis feladat. Az elmúlt években azonban látok egy szemléletváltást, már nemcsak a cégek tűzik zászlajukra az újrahasznosítást, hanem az utca embere is jobban meggondolja, hova helyezi a háztartásából kikerülő hulladékot – mondja Simon Anita, az ALTEO hulladékgazdálkodási üzletágának, az Ecofirstnek az ügyvezetője a […] The post A megvásárolt termékek harmada ma még a kukában végzi first appeared on G7 - Gazdasági sztorik érthetően.
4/15/20210
Episode Artwork

A legjobb iskolai teljesítmény sem hoz annyi vagyont, mint az öröklés

G7 Podcast! A magas jövedelem mellett a szülők vagyona is komoly előnyt ad az életben a fiataloknak. Hogy mekkorát, arról Darvas Zsolttal beszélgettünk az új kutatása alapján. The post A legjobb iskolai teljesítmény sem hoz annyi vagyont, mint az öröklés first appeared on G7 - Gazdasági sztorik érthetően.
4/10/20210
Episode Artwork

A keleti multik ugyanarra használnak minket, mint a nyugatiak

Összeszerelést igen, kutatás-fejlesztést nem, vagy csak elenyésző mértékben hoznak ide a régióban befektető feltörekvő piaci cégek. A G7 Podcast vendége Szunomár Ágnes. The post A keleti multik ugyanarra használnak minket, mint a nyugatiak first appeared on G7 - Gazdasági sztorik érthetően.
4/3/20210
Episode Artwork

Ha nem kezdjük el energetikailag is felújítani az otthonainkat, esélytelenek a 2050-es klímacélok

A lakosság 3000 milliárd forintot költött felújításra az elmúlt öt évben, de csak a pénz fele hozott energiamegtakarítást is. Koritár Zsuzsanna a G7 Podcast e heti vendége. The post Ha nem kezdjük el energetikailag is felújítani az otthonainkat, esélytelenek a 2050-es klímacélok first appeared on G7 - Gazdasági sztorik érthetően.
3/27/20210
Episode Artwork

A jövő biztosan zöldebb lesz, de még nem lesz fenntartható

Az áram termelésében látványos az elmozdulás a fenntarthatóság felé, de a teljes kép sokkal vegyesebb. A G7 Podcast e heti vendége Szabó John. The post A jövő biztosan zöldebb lesz, de még nem lesz fenntartható first appeared on G7 - Gazdasági sztorik érthetően.
3/20/20210
Episode Artwork

Benne van a pakliban, hogy Mészáros Lőrincnek a versenypiacon is helyt kell állnia

A Mészáros-csoport megvette az ország egyik legnagyobb ásványvíz- és PET-feldolgozó üzemét. Az e heti G7 Podcastban Jandó Zoltán cikksorozata alapján latolgattuk ennek a jelentőségét. The post Benne van a pakliban, hogy Mészáros Lőrincnek a versenypiacon is helyt kell állnia first appeared on G7 - Gazdasági sztorik érthetően.
3/13/20210
Episode Artwork

A magyar és a kínai korrupció közös pontja, hogy a kisember egyre inkább kimarad belőle

Hogy hasíthat a gazdaság, ha közben kiakadnak a korrupciós indexek? Egy új, Kínáról szóló könyv alapján veséztük ki a magyar lophatósági válságot az e heti G7 Podcastban. The post A magyar és a kínai korrupció közös pontja, hogy a kisember egyre inkább kimarad belőle first appeared on G7 - Gazdasági sztorik érthetően.
3/6/20210
Episode Artwork

Nem a rendszerváltás, hanem a 19. század óta nem tudunk felzárkózni Nyugat-Európához

G7 Podcast! Nincs kelet-európai ország, amely felzárkózott volna a világgazdaság centrumához. Vonyó Tamás, a Bocconi Egyetem docense szerint viszont siker, hogy vissza sem csúszott a régió. The post Nem a rendszerváltás, hanem a 19. század óta nem tudunk felzárkózni Nyugat-Európához first appeared on G7 - Gazdasági sztorik érthetően.
2/27/20210
Episode Artwork

A magyar városok háromnegyede zsugorodik, és alig tud tenni valamit ez ellen

A vezetők gyakran tudomásul sem veszik, a helyiek körében viszont gyakori a történelmi igazságtalanság érzése, amiért kimaradnak a fejlesztésekből. Jelinek Csaba és Virág Tünde a G7 Podcast vendége. The post A magyar városok háromnegyede zsugorodik, és alig tud tenni valamit ez ellen first appeared on G7 - Gazdasági sztorik érthetően.
2/20/20210
Episode Artwork

Sokkal megrázóbb volt a magyar gazdaságnak az első hullám, mint azt a statisztikák mutatják

A statisztikából eltűnt egy jókora adag magyar kkv, elképzelhető, hogy csődbe mentek. Köllő János és Reizer Balázs a G7 Podcastban. The post Sokkal megrázóbb volt a magyar gazdaságnak az első hullám, mint azt a statisztikák mutatják first appeared on G7 - Gazdasági sztorik érthetően.
2/13/20210
Episode Artwork

„Nem a 24., hanem már nagyjából a 28. órában vagyunk a természettudományos tanárhiány problémájával”

A Szabó Szabolcs Alapítvány a természettudományos tanárhiányt látja a magyar oktatási rendszer egyik legnagyobb problémájának. A heti G7 Podcastban erről és a lehetséges megoldásokról beszélgettünk. The post „Nem a 24., hanem már nagyjából a 28. órában vagyunk a természettudományos tanárhiány problémájával" first appeared on G7 - Gazdasági sztorik érthetően.
2/6/20210
Episode Artwork

Tényleg megéri a vízhiánnyal vagy az élelmiszerbiztonsággal foglalkozó alapokba fektetni?

A környezeti, társadalmi és technológiai megatrendek alapján befektetők tapasztalatairól Naffa Helenával beszélgettünk a G7 Podcastban. The post Tényleg megéri a vízhiánnyal vagy az élelmiszerbiztonsággal foglalkozó alapokba fektetni? first appeared on G7 - Gazdasági sztorik érthetően.
1/30/20210
Episode Artwork

Úgy dolgozunk, mint 1800 körül, de korántsem biztos, hogy ez így is marad

A történelmi tapasztalatok alapján hosszú időt és sok kísérletezést igényel, hogy a technológiai változásokhoz alkalmazkodni tudjon a cégek munkaszervezése. Juhász Réka a G7 Podcast e heti vendége. The post Úgy dolgozunk, mint 1800 körül, de korántsem biztos, hogy ez így is marad first appeared on G7 - Gazdasági sztorik érthetően.
1/23/20210
Episode Artwork

Önként égetjük ki magunkat a munkahelyünkön

Az elmúlt évek egyik legnépszerűbb filozófusa, Byung-Chul Han szerint a munka megváltozása összefüggésben van a mentális betegségek terjedésével. K. Horváth Zsolt a G7 Podcast vendége. The post Önként égetjük ki magunkat a munkahelyünkön first appeared on G7 - Gazdasági sztorik érthetően.
1/16/20210
Episode Artwork

Van egy olyan törésvonal a magyar politikában, amiben jobban hasonlítunk az USA-hoz, mint Lengyelországhoz

Csehország, Lengyelország és Magyarország politikai törésvonalai sok szempontból nagyon hasonlóan alakultak a rendszerváltás óta, de a különbségek talán még érdekesebbek. Lindner Attila a G7 Podcast vendége. The post Van egy olyan törésvonal a magyar politikában, amiben jobban hasonlítunk az USA-hoz, mint Lengyelországhoz first appeared on G7 - Gazdasági sztorik érthetően.
1/9/20210
Episode Artwork

A filmgyártás veszteséges, ha az állam nem segít

"Rosszul érezném magam, ha meg akarnám mondani az alkotóknak, hogy mit kell gondolni vagy mondani az országról" - Mécs Mónika producerrel beszélgettünk. The post A filmgyártás veszteséges, ha az állam nem segít first appeared on G7 - Gazdasági sztorik érthetően.
1/3/20210
Episode Artwork

Magyarország felzárkózásához 20-25 tőzsdén jegyzett magyar nagyvállalatra lenne szükség

A McKinsey tanulmánya szerint a 2015 és 2019 közötti növekedési tempóval a magyar egy főre eső GDP 2030-ra utolérhetné az eurózóna jelenlegi szintjét. A G7 Podcast vendége Havas András. The post Magyarország felzárkózásához 20-25 tőzsdén jegyzett magyar nagyvállalatra lenne szükség first appeared on G7 - Gazdasági sztorik érthetően.
1/2/20210
Episode Artwork

Az üzleti digitalizáció nagy lehetőség a magyar technológiai startupoknak

A koronavírus járvány kétségtelen legnagyobb nyertese a technológiai szektor. Legalábbis azok az ismert tech-cégek, amelyeknek  részvényeivel tőzsdén kereskednek. Nem olyan egyértelmű azonban a helyzet, ha összességében a technológiai cégek, különösen a startupok helyzetét vizsgáljuk. Az jól látható, hogy az amerikai tőzsdék sztárjai a big-tech cégek voltak: az Amazon, Alphabet (Google), Facebook vagy éppen az Apple […] The post Az üzleti digitalizáció nagy lehetőség a magyar technológiai startupoknak first appeared on G7 - Gazdasági sztorik érthetően.
12/31/20200
Episode Artwork

Radikálisan átalakulnak a vezetői szerepek

Ha a cégünk jó formában van, akár befektetési célpont is lehet, mert most a hazai és a globális tőke is nagyon keresi a lehetőségeket. Podcast esettanulmányunk a fröccsöntés Teslájával, a Laciplast Kft-vel, a KPMG-vel és Litkai Gergellyel. The post Radikálisan átalakulnak a vezetői szerepek first appeared on G7 - Gazdasági sztorik érthetően.
12/28/20200
Episode Artwork

A műgyűjtés olyan, mint nagyszülőnek lenni

"Nem akarunk ebből üzletet csinálni" - a két legfontosabb magyar műgyűjtővel beszélget Veiszer Alinda a G7 Beszélgetésekben. The post A műgyűjtés olyan, mint nagyszülőnek lenni first appeared on G7 - Gazdasági sztorik érthetően.
12/27/20200
Episode Artwork

Mennyire lesznek sikeresek a vakcinák? – a millió dolláros kérdés a részvénypiacokon

Ha egy cégnél azt látjuk, hogy egy-két éven belül vissza tud menni a régi kerékvágásba az üzletmenet, az még nem garantálja a nyereséget. Az OTP Alapkezelő befektetési igazgatója a G7 podcast vendége. The post Mennyire lesznek sikeresek a vakcinák? - a millió dolláros kérdés a részvénypiacokon first appeared on G7 - Gazdasági sztorik érthetően.
12/24/20200
Episode Artwork

Kritizálta a szlogent, sosem hívták többé tanácsot adni

Minden politikai oldal felkérte tanácsadónak, különböző időpontokban. Alapelve volt, hogy kizárólag a saját véleményére szerződik, fenntartja a kritika jogát. Ez persze nem tetszett mindenkinek. Kolosi Tamás portrébeszélgetés a G7-en. The post Kritizálta a szlogent, sosem hívták többé tanácsot adni first appeared on G7 - Gazdasági sztorik érthetően.
12/20/20200
Episode Artwork

A zöld fordulat most történik

Nagyon sok pénz került a zöld forradalomba, a költségek is estek az elmúlt 10 évben, így ma már simán jó üzlet zöldnek lenni. The post A zöld fordulat most történik first appeared on G7 - Gazdasági sztorik érthetően.
12/20/20200
Episode Artwork

G7 podcast: A több mint 500 milliárdos vagyon, ami a magyar gazdaglista elejét is megváltoztathatja

A járvány megtépázhatja a vagyonokat, de így is számíthatunk rá, hogy jövőre új szereplőkkel bővül a magyar gazdaglista teteje. G7 podcast e heti vendégei Fabók Bálint és Jandó Zoltán. The post G7 podcast: A több mint 500 milliárdos vagyon, ami a magyar gazdaglista elejét is megváltoztathatja first appeared on G7 - Gazdasági sztorik érthetően.
12/19/20200
Episode Artwork

A szállodai szobákból albérletek lettek 

Új trend még a digitális nomádok esetében a workaction, a nyaralóhelyeken működő home office. Egy szektor alakul át a szemünk előtt. Ezután a G7-en a KPMG-vel. The post A szállodai szobákból albérletek lettek  first appeared on G7 - Gazdasági sztorik érthetően.
12/17/20200
Episode Artwork

Lehet a HR digitális, az iroda pedig munkaállomás helyett közösségi tér

A pandémia felgyorsította a digitális átállást a bankszektorban is, inkább a lehetőséget látom benne, mintsem a kihívást – mondja a G7 podcast következő adásában Csoknyai-Horváth Gabriella, az OTP Bank HR szakterületi vezetője. A G7 podcast legújabb adásának témája a HR trendek és a digitalizáció kapcsolata. A G7 podcast vendégei: Majoros Gábor – az SAP SuccessFactors […] The post Lehet a HR digitális, az iroda pedig munkaállomás helyett közösségi tér first appeared on G7 - Gazdasági sztorik érthetően.
12/16/20200
Episode Artwork

Simor András: A jegybank után eszembe sem jutott, hogy Magyarországon próbáljak dolgozni

A G7 és a Hold Alapkezelő közös év végi sorozatában olyan embereket mutatunk be, akikről azt gondoljuk, hogy az élet több területén is eredményesek, és sikereik nemzetközi mércével is jelentősek. The post Simor András: A jegybank után eszembe sem jutott, hogy Magyarországon próbáljak dolgozni first appeared on G7 - Gazdasági sztorik érthetően.
12/13/20200
Episode Artwork

A napenergia a nagybefektetők játszótere Magyarországon

2020 csupán egy rosszul összevágott előzetese volt a közeljövőnknek. Egy olyan trailer, ami után rosszul alszik az ember, de nem pontosan tudja, mire is számítson. A tehetetlenséggel vegyes depresszió és beletörődés azonban nem megoldás. Itt van újra az Ezután, Litkai Gergely podcastsorozata a G7-en. Már a járvány első hullámakor is azt kutattam az Ezután podcastban, […] The post A napenergia a nagybefektetők játszótere Magyarországon first appeared on G7 - Gazdasági sztorik érthetően.
12/10/20200
Episode Artwork

Egyedülálló az EU történelmében a csomag, amelyről ma alkudozni kezdenek

Csak a helyreállítási alapból a magyar GDP 6 százalékának megfelelő forrást kaphatna Magyarország, de ehhez még meg kéne egyezni a következő uniós költségvetésről. Darvas Zsolt a G7 Podcastban. The post Egyedülálló az EU történelmében a csomag, amelyről ma alkudozni kezdenek first appeared on G7 - Gazdasági sztorik érthetően.
12/10/20200
Episode Artwork

Akár 8 éves lemaradást is ledolgozhatott az egészségügy egy év alatt, és a járványnak még nem látszik a vége

Az SAP Hungary a közelmúltban szervezett egy online konferenciát, ahol azt járták körül az együttműködő partnerekkel, kormányzati és egészségügyi intézmények képviselőinek részvételével, hogy a pandémiás kihívások hogyan fogják felpörgetni az egészségügy digitalizációját, hogy nézhet ki az egészségügy a jövőben, és milyen innovatív megoldások működnek már jelenleg is Magyarországon. A podcastot bármely podcastalkalmazáson vagy ide kattintva […] The post Akár 8 éves lemaradást is ledolgozhatott az egészségügy egy év alatt, és a járványnak még nem látszik a vége first appeared on G7 - Gazdasági sztorik érthetően.
12/8/20200
Episode Artwork

A vírusszkepticizmus ellen is segítene, ha az iskolában problémacentrikus gondolkodásra oktatnának

Boldogkői Zsolt szerint a bizalmatlanságot csökkentheti, ha a tudósok elmagyarázzák a tudomány eredményeit, de sokszor a szakma is felelőtlenül kommunikál. G7 Podcast! The post A vírusszkepticizmus ellen is segítene, ha az iskolában problémacentrikus gondolkodásra oktatnának first appeared on G7 - Gazdasági sztorik érthetően.
12/5/20200
Episode Artwork

Próbálja menteni a menthetőt a magyar zeneipar, de már elindultak a csődeljárások

A fesztiválszezon kiesése volt az igazi érvágás a magyar zeneiparnak, a legnagyobb veszteség pedig a technikusok pályaelhagyása lehet. Bali Dáviddal beszélgettünk a heti G7 Podcastban. The post Próbálja menteni a menthetőt a magyar zeneipar, de már elindultak a csődeljárások first appeared on G7 - Gazdasági sztorik érthetően.
11/28/20200
Episode Artwork

Az állami támogatások késleltethetik a szembesülést a pandémia által okozott valós károkkal

A G7 és a SAP Hungary Digitális COVID Körkép címmel online felmérést végzett a hazai cégvezetők és vállalati döntéshozók körében, amelyből kiderül, hogy minden ötödik cég 30 százaléknál nagyobb árbevétel-zuhanásra számít idén. A G7 podcast vendégei Pintér Szabolcs, az SAP Hungary ügyvezető igazgatója és Erdélyi Barna, a Waberer’s International Nyrt. vezérigazgatója. Erdélyi Barna szerint május-júniusra […] The post Az állami támogatások késleltethetik a szembesülést a pandémia által okozott valós károkkal first appeared on G7 - Gazdasági sztorik érthetően.
11/23/20200
Episode Artwork

Lakáshitelbe tolják az embereket, pedig ez sokaknak nem jelent megoldást

A pénzügyi rendszer pedig egészen más lehetőségeket nyújt az EU keleti és nyugati tagállamaiban, ami a lakhatáspiaci lehetőségeket is szűkíti nálunk. Az e heti G7 Podcast vendége Pósfai Zsuzsanna. The post Lakáshitelbe tolják az embereket, pedig ez sokaknak nem jelent megoldást first appeared on G7 - Gazdasági sztorik érthetően.
11/21/20200
Episode Artwork

Trump szavazóit nem a korrupció zavarja, hanem az, hogy az elit csak magával van elfoglalva

Bidennek pedig van egy joviális nagypapás kiállása, amivel jó kompromisszumokra képes, nagy reformokat viszont ne várjunk tőle. A G7 Podcast vendége Sebők Miklós. The post Trump szavazóit nem a korrupció zavarja, hanem az, hogy az elit csak magával van elfoglalva first appeared on G7 - Gazdasági sztorik érthetően.
11/14/20200
Episode Artwork

2030-ra az a cél, hogy az energiamixben legalább akkora súlya legyen a napenergiának, mint az atomnak

A fenntarthatóság, a klímavédelem, a társadalmi felelősségvállalás nagyon komoly hívószóvá vált az elmúlt években – mondja a G7 podcast vendége, Kovács Domonkos, az Alteo M&A és Tőkepiacok vezérigazgató-helyettese. The post 2030-ra az a cél, hogy az energiamixben legalább akkora súlya legyen a napenergiának, mint az atomnak first appeared on G7 - Gazdasági sztorik érthetően.
11/11/20200
Episode Artwork

A politikában itthon és az USA-ban sem azt figyeljük már, hogy mit mondanak, hanem hogy ki mondja

Hogy lehet egy választónak ugyanarról a témáról két véleménye? Janky Béla magyarázza el az eheti G7 Podcastban. The post A politikában itthon és az USA-ban sem azt figyeljük már, hogy mit mondanak, hanem hogy ki mondja first appeared on G7 - Gazdasági sztorik érthetően.
11/7/20200
Episode Artwork

Ezt az amerikai választást úgy kell nézni, hogy ha szoros lesz, akkor reggelre sem lesz eredmény

Szerda hajnalra eldőlhet, hogy Trump megbukik - de ha győz, az nagy eséllyel nem fog még kiderülni. A Diófa Alapkezelő szakértője a G7 podcast vendége. The post Ezt az amerikai választást úgy kell nézni, hogy ha szoros lesz, akkor reggelre sem lesz eredmény first appeared on G7 - Gazdasági sztorik érthetően.
11/3/20200
Episode Artwork

Két nagy politikai gépezet harca, ami a végletekig polarizálta a véleményeket: mi az amerikai választás tétje?

Akár hetekig is eltarthat, mire kiderül a keddi amerikai elnökválasztás eredménye. Nem voltak jó évei az amerikai demokráciának, kérdés, hogy innen vissza lehet-e jönni. G7-podcast! The post Két nagy politikai gépezet harca, ami a végletekig polarizálta a véleményeket: mi az amerikai választás tétje? first appeared on G7 - Gazdasági sztorik érthetően.
10/31/20200
Episode Artwork

Van, amiben már felzárkóztunk, de a 2020-as évek nagy kérdése, hogy a fenntarthatóságot is elérjük-e

A mai G7 podcastban a jövő héten megjelenő, idén 30 éves Társadalmi Riport új számáról beszélgetünk Tóth István Györggyel, a kötet egyik szerkesztőjével. The post Van, amiben már felzárkóztunk, de a 2020-as évek nagy kérdése, hogy a fenntarthatóságot is elérjük-e first appeared on G7 - Gazdasági sztorik érthetően.
10/17/20200
Episode Artwork

G7 Podcast: gázárak, rezsicsökkentés, és egy nem várt világpiaci fordulat

Egy nem várt fordulat következtében úszta meg a kormány a piaci alá nyomott rezsiárakből következő gazdasági bajokat, új rezsicsökkentés mégsem várható. The post G7 Podcast: gázárak, rezsicsökkentés, és egy nem várt világpiaci fordulat first appeared on G7 - Gazdasági sztorik érthetően.
9/26/20200
Episode Artwork

Gáz helyett geotermikus energiával fűteni nemcsak zöldebb, hanem olcsóbb is lenne

Évtizedek óta tudjuk, hogy nagy lehetőség lenne benne, mégis alig van előrelépés. A G7 Podcast vendége Tóth Anikó Nóra, a geotermikus energia nemzetközileg elismert kutatója. The post Gáz helyett geotermikus energiával fűteni nemcsak zöldebb, hanem olcsóbb is lenne first appeared on G7 - Gazdasági sztorik érthetően.
8/29/20200
Episode Artwork

Ha a válságra számítunk, az már nem is válság, hanem jövőkép

Miért vészelte át a magyar energetikai rendszer ilyen simán a járványhelyzetet, és hogyan működhet a legjobban a megújuló energia? Az Alteo vezetői, ifj. Chikán Attila és Luczay Péter a G7 podcast vendégei. The post Ha a válságra számítunk, az már nem is válság, hanem jövőkép first appeared on G7 - Gazdasági sztorik érthetően.
8/15/20200
Episode Artwork

Azzal, hogy megállt a világ, tízéves technológiai ugrást hajtottunk végre

Sok területen sikerült hatalmasat előrelépni a járvány idején. Az SAP Hungary vezetője a G7 Podcast vendége. The post Azzal, hogy megállt a világ, tízéves technológiai ugrást hajtottunk végre first appeared on G7 - Gazdasági sztorik érthetően.
7/25/20200
Episode Artwork

Ezután: Lélektanilag sokat számíthat, ha a nyáron elindulhat a belföldi turizmus és a fesztiválok

Duca Andrea a G7 és a Dumaszínház közös podcastjának vendége. The post Ezután: Lélektanilag sokat számíthat, ha a nyáron elindulhat a belföldi turizmus és a fesztiválok first appeared on G7 - Gazdasági sztorik érthetően.
6/16/20200
Episode Artwork

Darvas Zsolt a nagy európai maszatolás végéről

A koronavírus és a német alkotmánybíróság együtt talán már elég nagy sokk ahhoz, hogy kimozdítsa az eurózónát a semmittevésből. A Bruegel Intézet közgazdásza a G7 Podcastban. The post Darvas Zsolt a nagy európai maszatolás végéről first appeared on G7 - Gazdasági sztorik érthetően.
5/23/20200
Episode Artwork

Ezután: Mikor állhatnak újra lábra a színházak?

Az élet és a színház olyan közel van egymáshoz, hogy a lezárások a színházi életet is teljesen felszámolták. Az Ezután podcast vendége Dömötör András színész-rendező. The post Ezután: Mikor állhatnak újra lábra a színházak? first appeared on G7 - Gazdasági sztorik érthetően.
5/15/20200
Episode Artwork

Ezután: Elfogytak az önvédelmi fegyverek a boltokból, erősödni fog az uzsora

Egyre többen attól tarthatnak, hogy elveszítik a megélhetésüket, és kénytelenek lesznek a törvényen kívül keresni a megoldást. The post Ezután: Elfogytak az önvédelmi fegyverek a boltokból, erősödni fog az uzsora first appeared on G7 - Gazdasági sztorik érthetően.
5/10/20200
Episode Artwork

Scheiring Gábor: A kormány sokat segített a nemzeti tőke egy részének, de a felzárkózáshoz ez kevés lesz

G7 podcast! Jó idők jártak azokra a magyar cégtulajdonosokra, akik tudásszegény, munkaintenzív termelést végeztek. Ezért is olyan stabil a NER. The post Scheiring Gábor: A kormány sokat segített a nemzeti tőke egy részének, de a felzárkózáshoz ez kevés lesz first appeared on G7 - Gazdasági sztorik érthetően.
5/10/20200
Episode Artwork

Ezután: A tanároknak meg kell tanulnia, hogy nem kontrollálhatják mindig a tanulókat

Már a járvány és a kényszerű távoktatás előtt is idejétmúlt szemlélet volt, hogy a tanárnak és a diáknak egy térben kell lennie, hogy oktatás történhessen. Moss László, az Eötvös gimnázium igazgatója az Ezután podcast vendége. The post Ezután: A tanároknak meg kell tanulnia, hogy nem kontrollálhatják mindig a tanulókat first appeared on G7 - Gazdasági sztorik érthetően.
5/3/20200
Episode Artwork

A szegény országok gyorsított tempóban húzzák fel a szociális védőhálót a vírus miatt

Kockára került minden, amit előrelépett a világ a globális szegénység felszámolásában. Sipos Sándor, a Világbank tanácsadója a G7 podcast vendége. The post A szegény országok gyorsított tempóban húzzák fel a szociális védőhálót a vírus miatt first appeared on G7 - Gazdasági sztorik érthetően.
5/2/20200
Episode Artwork

Ezután: Nem biztos, hogy jót tesz a környezetnek a home office

Valóban jó a távmunka a környezetnek? Mit hasznosíthatunk a mostani tapasztalatokból? Sok más mellett ezekről beszélgetett Litkai Gergely Bart István klímapolitikai szakértővel. The post Ezután: Nem biztos, hogy jót tesz a környezetnek a home office first appeared on G7 - Gazdasági sztorik érthetően.
4/25/20200
Episode Artwork

Ezután: Katasztrófasorozat jön, de ezt nem közvetítik majd a híradók

Indul a G7 és a Dumaszínház új podcastja, az Ezután. Litkai Gergely beszélget Feledy Botond külpolitikai szakértővel arról, hogy mit várhatunk a koronavírus utáni világban. The post Ezután: Katasztrófasorozat jön, de ezt nem közvetítik majd a híradók first appeared on G7 - Gazdasági sztorik érthetően.
4/22/20200
Episode Artwork

Már soha nem fogunk úgy dolgozni, mint korábban?

Vállalatvezetőket kérdeztük arról, hogy szerintük miben változik az életünk és a munkánk, mi marad velünk hosszabb távon is a mostani, egészen kivételes helyzetből. The post Már soha nem fogunk úgy dolgozni, mint korábban? first appeared on G7 - Gazdasági sztorik érthetően.
4/20/20200
Episode Artwork

GfK: az online elektronikai vásárlásaink nem helyettesítik a bolti eladásokat

Az online kereskedők mellett a nagyobb raktárkészlettel rendelkező cégek vészelhetik át eredményesebben az előttünk álló periódust, mondja a GfK ügyvezető igazgatója. The post GfK: az online elektronikai vásárlásaink nem helyettesítik a bolti eladásokat first appeared on G7 - Gazdasági sztorik érthetően.
4/7/20200
Episode Artwork

Cser Tamás: Aki teheti, lassan elkezdhet beszállni a részvényekbe

G7 Podcast! A Hold Alapkezelő portfóliómenedzsere szerint az emberek optimizmusa és élni akarása miatt gyorsan visszatérhet a gazdaság a most még mélyülő válság után. The post Cser Tamás: Aki teheti, lassan elkezdhet beszállni a részvényekbe first appeared on G7 - Gazdasági sztorik érthetően.
3/31/20200
Episode Artwork

„Itt komplett iparágakat húztak le a vécébe” – ismert szakértők a válságról

Rendkívüli G7 Podcast! Milyen ez a gazdasági sokk, ami hirtelen elhatalmasodott a világon, hogyan kell megoldani, és milyen lesz a jövő? Chikán Attila, Gyurcsik Attila, László Csaba, Palócz Éva és Szabó László válaszol. The post „Itt komplett iparágakat húztak le a vécébe" - ismert szakértők a válságról first appeared on G7 - Gazdasági sztorik érthetően.
3/23/20200
Episode Artwork

Húsz év múlva eltűnhetnek a benzines és dízelautók a szalonokból?

Az üzemanyagcella megoldhatja azt a problémát, amit az akkumulátorok nem tudnak, de még várni kell rá legalább egy évtizedet. Ez volt a negyedik G7 Podcast Live. The post Húsz év múlva eltűnhetnek a benzines és dízelautók a szalonokból? first appeared on G7 - Gazdasági sztorik érthetően.
3/14/20200
Episode Artwork

Indokolt a hisztéria az új koronavírus miatt?

G7 Podcast! Vendégünk Marton Péter biztonságpolitikai szakértő, akivel a vírusról elérhető információkat és az egyes országok járványellenes intézkedéseit beszéljük végig. The post Indokolt a hisztéria az új koronavírus miatt? first appeared on G7 - Gazdasági sztorik érthetően.
2/29/20200
Episode Artwork

Palócz Éva: A fiatal generáció hadra fogható része elveszett az ország számára

G7 Podcast! A vendégünk a Kopint-Tárki vezérigazgatója, aki szerint a magasabb bérek két úton is termelékenyebbé tehetik a magyar cégeket: a gyengébbek lehúzzák a rolót, a jobbak előremenekülnek. The post Palócz Éva: A fiatal generáció hadra fogható része elveszett az ország számára first appeared on G7 - Gazdasági sztorik érthetően.
2/22/20200
Episode Artwork

Zsiday Viktor: Ha baj lesz, az MNB rögtön el fogja engedni a forintot

Meg kellene találni a kulcsokat, hogy egy skandináv pályára álljunk a mostani balkáni helyett, mondta a befektetési szakember a G7 Podcast Liveon. The post Zsiday Viktor: Ha baj lesz, az MNB rögtön el fogja engedni a forintot first appeared on G7 - Gazdasági sztorik érthetően.
2/8/20200
Episode Artwork

G7 Podcast: A koronavírus a globális gyógyszerellátást is megrengeti

Néhány nap alatt a havi forgalom négy-ötszörösére nőtt a kereslet Magyarországon a szájmaszkok és fertőtlenítőszerek iránt. Feller Antal, a Hungaropharma vezérigazgatója a podcastunk vendége. The post G7 Podcast: A koronavírus a globális gyógyszerellátást is megrengeti first appeared on G7 - Gazdasági sztorik érthetően.
2/1/20200
Episode Artwork

G7 Podcast: Rossz előrejelzések és egy fölösleges vasút kisiklása

Miért ilyen nehéz megjósolni a gazdasági növekedést? Lehet, hogy nem lesz semmi a Budapest-Belgrád vasútból? Ezt járjuk körbe a műsorban. The post G7 Podcast: Rossz előrejelzések és egy fölösleges vasút kisiklása first appeared on G7 - Gazdasági sztorik érthetően.
1/25/20200
Episode Artwork

G7 Podcast: Van bármi értelem az USA közel-keleti csapkodása mögött?

Látszólag kaotikus, de valójában jól megmagyarázható az folyamat, ami az amerikai-iráni viszony legújabb eldurvulásához vezetett. A G7 Podcast vendége Marton Péter külpolitikai szakértő. The post G7 Podcast: Van bármi értelem az USA közel-keleti csapkodása mögött? first appeared on G7 - Gazdasági sztorik érthetően.
1/11/20200
Episode Artwork

Chikán Attila: Ahol az alapvető gazdasági összefüggéseket sem látják, ott csak balhé lehet

A hagyományos értelemben vett közgazdaságtani képzés Magyarországon gyakorlatilag megszűnőben van, az ELTEcon jövő szeptember után már nem indít új évfolyamot. De mi történik a Corvinuson? Pete Péter és Chikán Attila beszélget a G7 Podcast Liveon. The post Chikán Attila: Ahol az alapvető gazdasági összefüggéseket sem látják, ott csak balhé lehet first appeared on G7 - Gazdasági sztorik érthetően.
12/14/20190
Episode Artwork

G7 Podcast: Szennyezési jogok és a kamionozás szeretete

A Magyarország legszennyezőbb erőműve körüli kavarás és egy 24 órás kamionozásról írt riport a G7 podcast eheti témája. The post G7 Podcast: Szennyezési jogok és a kamionozás szeretete first appeared on G7 - Gazdasági sztorik érthetően.
12/1/20190
Episode Artwork

G7 Podcast: Mi Mészáros Lőrinc létezésének a valódi üzenete?

Nehezen bírkózik meg az ország azzal a helyzettel, hogy az ország leghatalmasabb üzletembere egy olyan népmesei figura, aki ránézésre is alkalmatlan egy cégcsoport vezetésére. Rényi Pál Dániel, Bódis András és Jandó Zoltán a G7 Podcastban! The post G7 Podcast: Mi Mészáros Lőrinc létezésének a valódi üzenete? first appeared on G7 - Gazdasági sztorik érthetően.
11/23/20190
Episode Artwork

Ha nincs végleges megoldás az atomhulladék tárolására, akkor miért Pécs határában raknák le?

G7 Podcast! Most a szelektív szemét feldolgozásáról és az atomhulladék feldolgozhatatlanságáról beszélgetünk. The post Ha nincs végleges megoldás az atomhulladék tárolására, akkor miért Pécs határában raknák le? first appeared on G7 - Gazdasági sztorik érthetően.
11/16/20190
Episode Artwork

Orbán Krisztián: Húsz évig lehülyéztek mindenkit, aki nem értett egyet velük, most nehéz hinni nekik

Ki hinne el bármit annak a leszerepelt gárdának, amely egy évtized alatt sem tudott semmi újat kitalálni? Nem csoda, hogy újra itt vannak a tekintélyelvű vezetők. Ez volt az első G7 Podcast Live. The post Orbán Krisztián: Húsz évig lehülyéztek mindenkit, aki nem értett egyet velük, most nehéz hinni nekik first appeared on G7 - Gazdasági sztorik érthetően.
11/9/20190
Episode Artwork

Olcsóbb BKV-jegy Tiborcz-adóból? Nincs könnyű helyzetben Karácsony

G7 Podcast! Jandó Zoltánnal és Bucsky Péterrel beszéljük át, milyen nehéz döntések állnak Karácsony Gergely előtt. The post Olcsóbb BKV-jegy Tiborcz-adóból? Nincs könnyű helyzetben Karácsony first appeared on G7 - Gazdasági sztorik érthetően.
11/2/20190
Episode Artwork

Hiába kapunk nagyobb bért, ha közben minden terhet ránk tesznek

Újra G7 Podcast! Vendégünk Éber Márk, akivel átbeszéljük, hogyan igazodott a Fidesz a globális kapitalizmus válságához, és hogyan tett minden terhet a társadalom aljára. De beszélgetünk a hét erősebb G7-es cikkeiről is. The post Hiába kapunk nagyobb bért, ha közben minden terhet ránk tesznek first appeared on G7 - Gazdasági sztorik érthetően.
10/26/20190
Episode Artwork

Dezső András: Meg akarták csinálni a nemzetközileg sikeres, nagy magyar maffiát, de a terv elbukott

G7 podcast! Vendégünk a magyar szervezett bűnözésről most megjelent bestseller szerzője, akivel átbeszéljük a maffia történetét, Pintér Sándor mítoszát és minden mást, amit tudni kell az alvilág nehézfiúiról. The post Dezső András: Meg akarták csinálni a nemzetközileg sikeres, nagy magyar maffiát, de a terv elbukott first appeared on G7 - Gazdasági sztorik érthetően.
5/11/20190
Episode Artwork

Szendrői Gábor: Lett tőkéje a magyar cégeknek, de most kell nagyon figyelniük, hogy mire költik

G7 podcast! Lassan vége az eddigi relatív sikereket hozó céges modellnek vállalati tranzakciós tanácsadó vendégünk szerint. Ha most nem figyel a jó helyzetbe került ezer hazai cég, akkor baj lesz. The post Szendrői Gábor: Lett tőkéje a magyar cégeknek, de most kell nagyon figyelniük, hogy mire költik first appeared on G7 - Gazdasági sztorik érthetően.
5/4/20190
Episode Artwork

László Csaba: Sokáig együtt kell még élnünk a nemzetközi adótervezéssel

G7 podcast! Nem mostanában kezdődött Magyarország offshore-problémája, és a tao-támogatásokat sem a Fidesz találta ki. A volt pénzügyminiszterrel beszélgettünk Magyarország és a nemzetközi adózás viszonyáról. The post László Csaba: Sokáig együtt kell még élnünk a nemzetközi adótervezéssel first appeared on G7 - Gazdasági sztorik érthetően.
4/27/20190
Episode Artwork

Tóth István János: Ahhoz, hogy ellopjanak százmilliárdot, meg kell fertőzni ezermilliárdot

Ér valamit az az ügyészség, ami néha félrenéz? A G7 podcast vendége a Korrupciókutató Központ vezetője. The post Tóth István János: Ahhoz, hogy ellopjanak százmilliárdot, meg kell fertőzni ezermilliárdot first appeared on G7 - Gazdasági sztorik érthetően.
4/13/20190
Episode Artwork

Móricz Dániel: Pontosan annyit takarított meg Magyarország, mint amennyi uniós pénz bejött

Nem használta ki az ország a békeidőket, a költségvetés és a Magyar Nemzeti Bank is gázt ad, amikor éppen jól mennek a dolgok. Ennek megvannak a kockázatai a HOLD Alapkezelő befektetési vezetője szerint. The post Móricz Dániel: Pontosan annyit takarított meg Magyarország, mint amennyi uniós pénz bejött first appeared on G7 - Gazdasági sztorik érthetően.
3/23/20190
Episode Artwork

Csaba László: Nagyjából úgy vezetik a gazdaságot, mint a hetvenes években

G7 podcast! Mostani vendégünk Csaba László közgazdász, akit a gazdaságpolitika mellett bevándorlásról, az akadémiáról és az új könyvéről is kérdezünk. The post Csaba László: Nagyjából úgy vezetik a gazdaságot, mint a hetvenes években first appeared on G7 - Gazdasági sztorik érthetően.
3/16/20190
Episode Artwork

Mit mondanak a közgazdasági kutatások a versenyképességről?

A G7 podcast vendége Muraközy Balázs, az MTA közgazdaságtani intézet versenyképességgel foglalkozó Lendület-kutatócsoportjának vezetője. Átbeszéljük, hogy mit tehetne a kormány, ha tényleg az lenne a célja, hogy javuljon a magyar innovációs rendszer. The post Mit mondanak a közgazdasági kutatások a versenyképességről? first appeared on G7 - Gazdasági sztorik érthetően.
2/23/20190
Episode Artwork

Pogátsa Zoltán: Nem tudják fizetni cégek a minimálbért? Hulljon a férgese!

G7 podcast! E heti vendégünk egy szókimondó közgazdász, akinek megvan a véleménye azokról a cégekről, amelyek nem tudnak a megélhetéshez elegendő bért fizetni. The post Pogátsa Zoltán: Nem tudják fizetni cégek a minimálbért? Hulljon a férgese! first appeared on G7 - Gazdasági sztorik érthetően.
2/9/20190
Episode Artwork

Pletser Tamás: Jobb lenne, ha a sarkvidéki kőolajat ott hagynánk, ahol van

G7 podcast! Tényleg azért tankolunk most olcsóbban, mint egy-két hónapja, mert egy szaúdi halálosztag meggyilkolt egy újságírót. A kőolajpiac rejtelmei az Erste elemzőjével. The post Pletser Tamás: Jobb lenne, ha a sarkvidéki kőolajat ott hagynánk, ahol van first appeared on G7 - Gazdasági sztorik érthetően.
1/26/20190
Episode Artwork

Pethő András: A közönségük felé kell fordulniuk az újságoknak

G7 podcast! Eheti vendégünk Pethő András, a Direkt36 társadalapítója, akivel Simicska Lajos karrierívéről, a magyar sajtó finanszírozásáról és a Washington Postról beszélgettünk. The post Pethő András: A közönségük felé kell fordulniuk az újságoknak first appeared on G7 - Gazdasági sztorik érthetően.
1/19/20190
Episode Artwork

A klientúraépítés a jóléti állam része lett Magyarországon

Utoljára a totalitárius rendszerekben osztott újra annyi forrást az állam, mint ma Magyarországon. Ez nagyon erős politikai fegyver a hatalom kezében, de a társadalom alsó harmada nem látja előnyét. Kovách Imre szociológus a G7 podcast vendége. The post A klientúraépítés a jóléti állam része lett Magyarországon first appeared on G7 - Gazdasági sztorik érthetően.
1/12/20190
Episode Artwork

Zsiday Viktor: Ezer milliárdokban mérhető károkat okoz Magyarországon a járadékvadászat

Vége a bulinak a tőkepiacokon, a következőkben nehéz lesz részvényekkel pénzt keresni. Magyarországnak pedig esélye nincs felzárkózni független intézmények és a társadalmi tőke felhalmozása nélkül. The post Zsiday Viktor: Ezer milliárdokban mérhető károkat okoz Magyarországon a járadékvadászat first appeared on G7 - Gazdasági sztorik érthetően.
1/5/20190
Episode Artwork

Középiskolásokkal kísérleteznének magyar közgazdászok

Mi köze a pillecukor-evésnek ahhoz, hogy valaki mekkora sikert ér el az életben? Horn Dániel és Kiss Hubert János a G7 podcast vendégei. The post Középiskolásokkal kísérleteznének magyar közgazdászok first appeared on G7 - Gazdasági sztorik érthetően.
12/8/20180
Episode Artwork

Lépéselőnyben vannak az adócsalók a NAV-val szemben

Mit lehet tenni, ha a NAV-val harcban álló bűnszervezetek megpróbálnak céljaik eléréséhez egy egész iparágat felhasználni, és sokkal több a veszteni valójuk, mint az érintett szektornak? Podcast. The post Lépéselőnyben vannak az adócsalók a NAV-val szemben first appeared on G7 - Gazdasági sztorik érthetően.
12/1/20180
Episode Artwork

Pléh Csaba: Nem lehet kormányrendelettel átalakítani az oktatást

Szakképzéssel nem lehet megtanítani a fiatal felnőtteket írni-olvasni. A tudomány kérdéseiben a tudósoknak, nem pedig a kormányzatnak kellene döntenie. G7 podcast Pléh Csaba pszichológussal. The post Pléh Csaba: Nem lehet kormányrendelettel átalakítani az oktatást first appeared on G7 - Gazdasági sztorik érthetően.
11/24/20180
Episode Artwork

A nagy transzferár-trükközés igazi tétje

Tényleg fontos nekünk, hogy egy-egy multinacionális vállalat hogyan áramoltatja a pénzt az országok között? G7 podcast, a vendég a cikksorozatunk szerzője. The post A nagy transzferár-trükközés igazi tétje first appeared on G7 - Gazdasági sztorik érthetően.
11/13/20180
Episode Artwork

A magyar elit kezdi körbefalazni magát, és ezt a közpolitika is segíti

A mai G7 podcastban a ma megjelenő Társadalmi Riport 2018-ról beszélgetünk Tóth István Györggyel, a kötet társszerkesztőjével egyebek mellett a magyar társadalom egyik furcsaságáról. The post A magyar elit kezdi körbefalazni magát, és ezt a közpolitika is segíti first appeared on G7 - Gazdasági sztorik érthetően.
11/6/20180
Episode Artwork

G7 podcast: Minden, amit a pénzlétráztatásról tudni szeretnél

Mit csinált a borsodi zsákfalvakat a nemzetközi luxusélettel összekötő adócsaló bűnszervezet, hogyan működött, és hogyan bukkantunk a nyomára? Fabók Bálint és Jandó Zoltán válaszol. The post G7 podcast: Minden, amit a pénzlétráztatásról tudni szeretnél first appeared on G7 - Gazdasági sztorik érthetően.
10/30/20180
Episode Artwork

Magyarországon a politika érdekét szolgálja az ellopott pénz, és nem fordítva

Filippov Gábor a G7 podcast vendége, akivel átbeszéltük a magyar demokrácia hanyatlását, az optimizmusra okot adó szempontokat, és azt, hogy miért nem kell kleptokráciáról vagy fasizmusról beszélni. The post Magyarországon a politika érdekét szolgálja az ellopott pénz, és nem fordítva first appeared on G7 - Gazdasági sztorik érthetően.
10/27/20180
Episode Artwork

Abból a pénzből, amit közmunkára költünk, egy skandináv színvonalú rendszert lehetne kiépíteni

Amikor Magyarországra jönnek az uniós szakemberek, és meglátják, hogyan működik a munkaügyi rendszer, tátva marad a szájuk. Scharle Ágota munkaügyi közgazdász, a Budapest Intézet vezetője a G7 podcast vendége. The post Abból a pénzből, amit közmunkára költünk, egy skandináv színvonalú rendszert lehetne kiépíteni first appeared on G7 - Gazdasági sztorik érthetően.
10/20/20180
Episode Artwork

Ha az volt a cél, hogy szegényebbek legyenek, akkor mindent jól csinálnak

Az EU tényleg meg akarja büntetni a stratégiai öngyilkosságot elkövető briteket, de nem is igazán tehet mást. Visszatér a G7 podcast, most a Brexit-témát járjuk körül a Concorde-os Kovács Krisztiánnal. The post Ha az volt a cél, hogy szegényebbek legyenek, akkor mindent jól csinálnak first appeared on G7 - Gazdasági sztorik érthetően.
10/6/20180
Episode Artwork

A rászorulók fizetnek a közgazdászképzésért, a tehetősebbeket finanszírozza az állam

Mi a baj a magyar közgazdászképzéssel, és hogyan áll ehhez a Rajk szakkollégium? G7 podcast a Rajk igazgatójával, Illyés Mártonnal. The post A rászorulók fizetnek a közgazdászképzésért, a tehetősebbeket finanszírozza az állam first appeared on G7 - Gazdasági sztorik érthetően.
7/14/201836 minutes, 42 seconds
Episode Artwork

Az MNB nem látja drámainak a gyengülő forintot

Európa globális politikai szerepe nagyon leértékelődött. Tévhit, hogy az új technológiák miatt egy csomó ember elveszítheti a munkáját. G7 podcast. The post Az MNB nem látja drámainak a gyengülő forintot first appeared on G7 - Gazdasági sztorik érthetően.
6/30/201826 minutes, 2 seconds
Episode Artwork

Süt a kormányról, hogy a költségvetést a belügyének tartja, mindenki más azonnal tűnjön el

Ha a kormány minimális mértékben törekedne arra, hogy a kutatók és a társadalom felé bizalmat építsen, akkor most visszavonná az MTA költségvetésének átcsoportosítására vonatkozó javaslatát – mondja a Költségvetési Felelősség Intézet Budapest ügyvezetője, Romhányi Balázs.  A megállapodás most nem is kellene sürgős legyen, hiszen nem arról folyik a vita, hogy az MTA jövőre több vagy […] The post Süt a kormányról, hogy a költségvetést a belügyének tartja, mindenki más azonnal tűnjön el first appeared on G7 - Gazdasági sztorik érthetően.
6/23/201834 minutes, 40 seconds
Episode Artwork

A munka világa gyarmatosította a magánéletünket

A munkavállalói jogok a béka fenek alatt vannak, a női jogok különösen. A cigányság, a menekültek, a határon túli magyarság vagy a nagycsaládosok támogatása sokakban irigységet kelt, ami beindítja a társadalmi csoportok közötti egészségtelen versenyt a jóléti állam szűkülő erőforrásaiért. Ez a verseny az állami szolgáltatások látható leépülésével párhuzamosan csak erősödik, a társadalmi szolidaritás mára alapvetően […] The post A munka világa gyarmatosította a magánéletünket first appeared on G7 - Gazdasági sztorik érthetően.
6/17/201843 minutes, 11 seconds
Episode Artwork

Felgyorsultak a karrierutak, hatalmas lehetőségeink vannak

Nem riasztja el a fiatalokat, hogy egy globális tanácsadónál az átlagosnál sokkal többet kell dolgozni, viszont fontosabb nekik a vállalat társadalmi hatása, mint a korábbi generációknak volt – utóbbi a legnagyobb különbség az y és a korábbi generációk között, mondja a Boston Consulting Group (BCG) régiós vezetője. Juhász László szerint a nagyvállalatok legnagyobb problémája ma […] The post Felgyorsultak a karrierutak, hatalmas lehetőségeink vannak first appeared on G7 - Gazdasági sztorik érthetően.
6/9/201834 minutes, 27 seconds
Episode Artwork

Megállíthatatlanul piacosodik és kétsebességes lesz a magyar egészségügy

A Csányi család megjelenése fordulópont lehet a hazai magánegészségügyben, megkezdődhet a piaci konszolidáció. Több millió magánbiztosított kell a komplexebb ellátásokhoz. G7 beszélgetés Lantos Gabriellával, a Róbert Károly Magánkórház igazgatójával. The post Megállíthatatlanul piacosodik és kétsebességes lesz a magyar egészségügy first appeared on G7 - Gazdasági sztorik érthetően.
5/19/201827 minutes, 6 seconds
Episode Artwork

A magyar elit mintaadó szerepe nem ott tart, ahol kellene

A Videoton az egyik legnagyobb hazai ipari vállalkozás, egyes területeken a globális élboly tagja. A céget évtizedek óta vezető Lakatos Péterrel beszélgettünk. The post A magyar elit mintaadó szerepe nem ott tart, ahol kellene first appeared on G7 - Gazdasági sztorik érthetően.
5/12/201830 minutes, 31 seconds
Episode Artwork

A nem kormánypárti sajtó is hemzseg az alaptalan összeesküvés elméletektől

A mindenre kiterjedő szkepszis legalább annyira manipulálhatóvá tesz minket, mint a vakhit. G7 Beszélgetések Krekó Péterrel, az ELTE pszichológia tanszékének adjunktusával. The post A nem kormánypárti sajtó is hemzseg az alaptalan összeesküvés elméletektől first appeared on G7 - Gazdasági sztorik érthetően.
5/5/201826 minutes, 29 seconds
Episode Artwork

A reális cél az ellenzéki együttműködés kikényszerítése lehet

De az irreális célok megfogalmazásának is lehet eredménye. Akár olyasmi, amire nem is számítanánk. The post A reális cél az ellenzéki együttműködés kikényszerítése lehet first appeared on G7 - Gazdasági sztorik érthetően.
4/21/201814 minutes, 48 seconds
Episode Artwork

Ha ez folytatódik, akkor négy, nyolc, tizenkettő és tizenhat év múlva is a Fidesz fog nyerni

A Figyelő listázós botránya arra jó Oszkó Péter szerint, hogy elterelje a figyelmet az ellenzék alkalmatlanságáról és megágyazzon a bénázás folytatásának. Interjú. The post Ha ez folytatódik, akkor négy, nyolc, tizenkettő és tizenhat év múlva is a Fidesz fog nyerni first appeared on G7 - Gazdasági sztorik érthetően.
4/14/201832 minutes, 6 seconds
Episode Artwork

Olyan káosztól, ami kártékonyabb Orbán rendszerénél, nem kell tartani

Az ellenzék nem ismerte fel, hogy csak összefogással van esélye leváltani a NER-t. Az EU-felzárkózásunk beláthatatlanul távoli. Urbán Lászlóval beszélgettünk. The post Olyan káosztól, ami kártékonyabb Orbán rendszerénél, nem kell tartani first appeared on G7 - Gazdasági sztorik érthetően.
4/7/201824 minutes, 15 seconds
Episode Artwork

Félő, hogy kimaradunk az Európai Unióból

Még akár négy-öt évig folytatható ez a gazdaságpolitika Magyarországon. Ilyen értelemben fenntartható, ami zajlik, ebben igaza van a kormánypropagandának, csak közben legyen világos, hogy a régiós versenyben nem tudtuk tartani a helyünket. G7 Beszélgetések. Csehország, Szlovákia és Lengyelország lényegesen jobb eredményeket ért el az elmúlt nyolc évben, viszont a 15 európai magországhoz viszonyítva hazánk relatív […] The post Félő, hogy kimaradunk az Európai Unióból first appeared on G7 - Gazdasági sztorik érthetően.
3/31/201838 minutes, 47 seconds
Episode Artwork

Ha Kádár elvtárs eltűnik, káosz jön utána? – Bod Péter Ákos arról, hogy mi vár ránk a választások után

A legnagyobb bűn az uniós pénzek lenyúlása és a verseny kiiktatása, a legnagyobb veszély, hogy kimaradunk az EU következő fejlődési periódusából. G7 podcast! The post Ha Kádár elvtárs eltűnik, káosz jön utána? - Bod Péter Ákos arról, hogy mi vár ránk a választások után first appeared on G7 - Gazdasági sztorik érthetően.
3/24/201826 minutes, 5 seconds