Winamp Logo
Fruktansvärda Monster Cover
Fruktansvärda Monster Profile

Fruktansvärda Monster

Swedish, Social, 1 season, 23 episodes, 14 hours, 23 minutes
About
Följ med på en resa in i skräckens värld – bland zombier, häxor, demoner, vålnader och vampyrer. Det finns mängder av påstådda sanningar om dessa skräckfigurer, men hur mycket stämmer egentligen? I avsnitten möter ni först monstren i en otäck berättelse och därefter nystar vi i vilka de är, var de kommer ifrån och vad de har för betydelse för vår kultur och vårt samhälle? Till vår hjälp har vi professorer och forskare men också författare, poddare och andra kulturutövare inom skräckgenren. Lyssna om ni vågar!
Episode Artwork

Poddtips: Midnattståget - Creepypastor från internet!

Midnattståget tar med dig på en resa genom internets mest skrämmande creepypastor.Stig ombord om du vågar, men var beredd på att resan kan röra upp de djupaste rädslorna som du trodde att du lämnat bakom dig. Varje resa till en station är en ny berättelse - vågar du lyssna tills vi når slutstation?Nytt avsnitt släpps varje fredag men hela säsongen kan du lyssna på redan nu, helt gratis på Podplay.se eller i appen Podplay.Du hittar podden här:https://www.podplay.com/sv-se/podcasts/midnattstaget-creepypastor-fran-internet-1150899https://podcasts.apple.com/se/podcast/midnattst%C3%A5get-creepypastor-fr%C3%A5n-internet/id1714220604https://open.spotify.com/show/2aevEEWb9Bv1KoKvzptUaj?si=094dac3288984508
11/2/20232 minutes, 14 seconds
Episode Artwork

19. Borgvattnets prästgård

I säsongsavslutningen av Fruktansvärda Monster övernattar jag ensam i Sveriges mest hemsökta hus – Borgvattnets Prästgård – och spelar in på plats. Vad som än vistas där vistas där i ensamhet. Dessutom intervjuar jag journalisten och författaren Jack Werner om Sveriges främsta skräckpodd – Creepypodden.
5/9/20231 hour, 13 minutes, 46 seconds
Episode Artwork

18. Vampyrer

Världens sexigaste monster – den vackra, åtråvärda och erotiska vampyren med sina vassa tänder som penetrerar bultande blodådror. Vi intervjuar litteraturvetaren Per Israelsson om vampyrens utveckling genom litteraturhistorien. Dessutom berättar vi om de svenska vampyrerna, som hittats i gravar runt om i landet, samt om hur man förr hanterade misstänkta vampyrer.
5/2/202344 minutes, 41 seconds
Episode Artwork

17. Metal

"Alla hårdrockare gillar skräck." Idag plockar vi in en till mörk kulturyttring i ekvationen – metalmusiken – som tycks gå hand i hand med skräcken. Vi intervjuar författaren Sara Bergmark Elfgren om hennes bok Grim och om hur hon gick till väga för att skildra 1980-talets nyfödda svenska dödsmetal-scen. Dessutom berättar Lars Willfors, ena halvan av skräckpodden Vargtimmen samt sångare och låtskrivare i metalbandet Vampire, om hur han använder sig av skräck i sitt musicerande och om varför samma människor så ofta lockas till både skräck och hårdrock. Viktor Meidal läser creepypastan The girl in the photograph av en okänd författare.
4/25/202340 minutes, 38 seconds
Episode Artwork

16. Demoner

Helvetets generaler, onda andar eller i själva verket musor? Idag åkallar vi de föränderliga demonerna. Vi intervjuar religionshistorikern och poddaren Tommy Kuusela om demonens ursprung och utveckling. Dessutom berättar vi om nutida demonutdrivningar, hur katolska kyrkan arbetar med exorcismer idag, samt om Anneliese Michel som på 1970-talet dog under en flera månader lång exorcism. Creepypasta: "I'm Sorry, Daddy" av redditanvändaren Hagenisnotacat.
4/18/202335 minutes, 42 seconds
Episode Artwork

15. Extremfilm

Finns det någon moralisk gräns för vad som är okej att visa på film? Och vad är det som är lockande med att se filmer som gör att man känner sig själsligt sårad och sargad? Vi intervjuar Magnus Blomdahl som har skrivit Äkta Skräck-böckerna, i vilka han lyfter fram sina favoriter inom extrem film. Dessutom berättar filmdoktoranden Jason Meredith om extremfilmens historia och om vad som kännetecknar dessa filmer. Creepypasta: Normal porn for normal people av Reddit-användaren reathe.
4/11/202344 minutes, 58 seconds
Episode Artwork

14. Undergången

Domedagsklockan klämtar och änglarna blåser i sina basuner – undergången närmar sig. Vi träffar skräckförfattaren Mats Strandberg som berättar om vad det var som fick honom att skriva sin undergångsroman Slutet. Dessutom förklarar Anders Mortensen, lektor i litteraturvetenskap vid Lunds universitet, hur det kommer sig att intresset för dystopier har ökat så lavinartat under de senaste åren. Creepypasta: The end of man
4/4/202342 minutes, 16 seconds
Episode Artwork

13. Aliens

Vad finns bortom natthimlens mörker och vad kommer hända med oss människor den dagen vi faktiskt hittar utomjordiskt liv? Vi träffar journalisten och författaren Clas Svahn, som är vice ordförande i UFO Sverige. Han berättar om det gigantiska UFO-arkivet i Norrköping, om människor som påstår att de har träffat utomjordingar och om Crazy Pictures film UFO Sweden. Dessutom förklarar forskaren Natuschka Lee om hur hon som astrobiolog ser på utomjordiskt liv. Creepypasta: Red Moon av Avenging Angel
3/28/202346 minutes, 5 seconds
Episode Artwork

12. Döden

I vårt avsnitt om döden undersöker vi Liemannens ursprung. Daniel Larsson, docent i historia vid Göteborgs Universitet, berättar om de vanligaste dödsorsakerna genom historien, om hungersnöd som drivit människor till kannibalism och hur närheten till döden påverkade människor förr i tiden. Dessutom förklarar filosofen Torbjörn Tännsjö varför vi inte behöver vara rädda för döden. Creepypasta: The Dead Son av MrOddPasta
3/21/202345 minutes, 20 seconds
Episode Artwork

11. Frankensteins monster

Missförstådd, hånad och utstött – ett monster utan namn skapad av människan. I dagens avsnitt berättar zombieöverlevnadsexperten och författaren Herman Geijer om hur Mary Shelleys Frankenstein fick honom att skriva sin bok Monstersamhället: Från förnekelse till framtid. Dessutom pratar AI-experten Daniel Gillblad om hur nära vi är att skapa ett AI-monster som kan bli vår undergång. Creepypasta: My wife has a removable face av u/nslewis. https://www.reddit.com/r/nosleep/comments/hhmlt9/my_wife_has_a_removable_face_ive_never_glimpsed/
3/14/202339 minutes, 9 seconds
Episode Artwork

10. Hemsökta hus

Fruktansvärda Monster är tillbaka med en andra säsong! I detta avsnitt öppnar vi de knarrande dörrarna till hemsökta hus och möter de paranormala utredarna Tony Martinsson och Niclas Laaksonen, även kända som Laxton. Under ett besök i deras hemsökta museum upplever Albin något som han inte riktigt kan förklara. Dessutom berättar regissören Joakim Ersgård om arbetet med den svenska kultskräckisen Besökarna från 1988, samt om sina egna paranormala upplevelser. Creepypasta: House by the tracks av Blipcs
3/7/202353 minutes, 14 seconds
Episode Artwork

Ny säsong 7 mars på podplay

Nu kommer äntligen en ny säsong av Fruktansvärda monster, premiär på podplay den 7 mars.
3/2/20231 minute, 35 seconds
Episode Artwork

HALLOWEENBONUS: På väg

Med berättelsen ”På väg” vill vi önska er en mörk samhain och en glad halloween! Någon gång efter årsskiftet siktar vi på att släppa en ny säsong. Till dess – ta hand om er och undvik okända småvägar!
10/30/202230 minutes, 47 seconds
Episode Artwork

9. Satan del 2

Har socialdemokratin satanistiska rötter? I vår säsongsavslutning intervjuar vi religionshistorikern Per Faxneld om olika satanistiska rörelser. Han berättar också om sin bok Satanic Feminism och om hur satan har använts som en symbol för kvinnlig frigörelse. Filmvetaren Jason Meredith tipsar om en satansgenre som många har missat helt. Lyssna om du vågar!
8/22/202241 minutes, 3 seconds
Episode Artwork

8. Satan del 1

Ave Satanas! I vårt första avsnitt om satan möter vi roten till allt ont. Vi berättar om vad som ledde fram till The Satanic Panic i USA. Du får höra om The West Memphis Three, tonåringarna som på 1990-talet dömdes för att ha mördat tre åttaåriga pojkar under en satanistisk ritual. Vi intervjuar filmvetaren Jason Meredith om hur djävulen porträtterats i film, samt religionshistorikern Per Faxneld om var vår bild av satan kommer ifrån. Dessutom läser Viktor upp en historia ur Per Faxnelds bok Offerträdet: Fyrtiofyra folkgotiska berättelser. I podplay-appen kan du gratis ta del av vårt bonusavsnitt. Lyssna om du vågar!
8/15/202234 minutes, 56 seconds
Episode Artwork

7. Cthulhu

Kosmisk skräck och Lovecraftianska monster. I vårt sjunde avsnitt får du möta de uråldriga gudarna inom det som kallas för Cthulhu-mytologin. Författaren och spelkonstruktören Gabrielle de Bourg berättar om det världsbygge som H.P. Lovecraft skapade skelettet till och som fått kultstatus inom skräckgenren. Dessutom intervjuar vi skräckförfattaren Anders Fager om vilken betydelse Lovecraft har haft för honom. I vårt bonusavsnitt, som du kan lyssna på gratis i Podplay-appen, får du höra mer om rollspelet Call of Cthulhu. Lyssna om du vågar!
8/8/202242 minutes, 24 seconds
Episode Artwork

6. Folktro

Mylingar, maran eller varför inte svartögda barn. I Fruktansvärda Monsters avsnitt om folktro intervjuar vi författaren Ingela Korsell om både nya och gamla folktro-väsen. Dessutom träffar vi Madeleine Bäck, som ligger bakom skräckböckerna Vattnet drar, Jorden vaknar och Berget offrar, och hon berättar om hur Näcken och Maran har påverkat hennes författarskap. Viktor läser också upp en av Per Faxnelds berättelser, tagna ur boken Offerträdet – fyrtiofyra folkgotiska berättelser. Om du inte kan få nog av folktro finns ett bonusavsnitt som du kan lyssna på gratis i Podplay-appen. Lyssna om du vågar!
8/1/202232 minutes, 3 seconds
Episode Artwork

5. Häxor

I Fruktansvärda Monsters avsnitt om häxor intervjuar vi Hella Nathorst-Böös som är författare och kallar sig för häxa. Hon berättar om vilka faktorer som låg bakom häxjakterna som inleddes under 1400-talet samt om hur hon utför sin egen magi. Dessutom förklarar filmvetaren och skräcknestorn Jason Meredith hur häxan har blivit en feministisk symbol inom film. Om du inte kan få nog av häxor finns ett bonusavsnitt som du kan lyssna på gratis i Podplay-appen. Lyssna om du vågar!
7/25/202244 minutes, 25 seconds
Episode Artwork

4. Vålnader

I Fruktansvärda Monsters avsnitt om vålnader berättar folkloristen Tora Wall om hur vår syn på spöken i Sverige har förändrats över tid. Du får höra om systrarna Fox som under 1800-talet blev välkända för sina seanser. Dessutom intervjuar vi Sara Duppils som forskar om modern spiritism och som själv har varit med om många extraordinära upplevelser. Om du vill höra ännu en av Sara Duppils upplevelser finns ett bonusavsnitt som du kan lyssna på gratis i Podplay-appen. Lyssna om du vågar!
7/18/202237 minutes, 18 seconds
Episode Artwork

3. Seriemördare

I Fruktansvärda Monsters avsnitt om seriemördare berättar Hasse Aro om hur man definierar en seriemördare. Skräckinfluencern Sarah of Horror tar oss med in i slasherfilmens värld och berättar om genrens uppkomst och utveckling. Dessutom berättar vi om Sveriges värsta seriemördare. Om du inte kan få nog av seriemördare finns ett bonusavsnitt som du kan lyssna på gratis i Podplay-appen. Lyssna om du vågar! Creepypasta: Från Creepypasta Wiki av användren BigMouth12349.
7/11/202236 minutes, 9 seconds
Episode Artwork

2. Clowner

Kommer ni ihåg clownhysterin 2016 när alla såg clowner i både buskar och bostadskvarter? I Fruktansvärda Monsters avsnitt om clowner intervjuar vi Jack Werner om händelserna under hösten 2016 och berättar om John Wayne Gacy – seriemördare och clown. Dessutom berättar Lars Willfors, ena halvan av skräckpodden Vargtimmen, om varför clowner skrämmer oss. Om du inte kan få nog av clowner finns ett bonusavsnitt som du kan lyssna på gratis i Podplay-appen. Lyssna om du vågar! Creepypasta: Reddits underforum Nosleep av användaren cheyennecoxx.
7/11/202237 minutes, 49 seconds
Episode Artwork

1. Zombier

Virus, ockulta riter, utomjordingar eller radioaktivitet. Ibland känns det som att det bara är en fråga om när zombieapokalypsen kommer, men vad kan vi göra för att förbereda oss inför undergången? I Fruktansvärda Monsters zombieavsnitt berättar zombieöverlevnadsexperten Herman Geijer om vad det viktigaste är att tänka på inför en zombiekatastrof. Dessutom intervjuar vi virologen Björn Olsen om virus och parasiter som sätter sig i vår hjärna och påverkar vårt beteende. Om du inte kan få nog av zombier finns ett bonusavsnitt som du kan lyssna på gratis i Podplay-appen. Lyssna om du vågar! Creepypasta: Creepypasta Wiki, okänd källa.
7/11/202239 minutes, 10 seconds
Episode Artwork

INTRO Fruktansvärda Monster

Välkomna till Fruktansvärda Monster, podden där du får följa med in i skräckens värld. För att få en övergripande bild av begreppet monster och ett fundament att stå på inför kommande säsong har vi i detta introavsnitt pratat med monsterforskaren Bo Eriksson. Givetvis finns en creepypasta med även i detta avsnitt. Lyssna om du vågar! Creepypasta: https://aminoapps.com/c/horror/info/ av användaren Vanilla Fire.
7/11/202217 minutes, 21 seconds