Winamp Logo
Fronten Cover
Fronten Profile

Fronten

Swedish, History, 1 season, 429 episodes, 1 day, 20 hours, 45 minutes
About
Swedish podcast about, military history, war and technology. Hosted by Niclas Sennerteg and Robert Lindberg (Language: Swedish)
Episode Artwork

S-130 - Den sista Schnellbooten (Del 1 av 3)

Av de 141 S-boot som byggdes åt tyska Kriegsmarine, finns det bara ett exemplar bevarat. Vi berättar historien om just den båten och vilka operationer den deltog i både under andra världskriget men även om de hemliga underrättelseuppdrag den hade under efterkrigstiden.  
4/18/202431 minutes, 40 seconds
Episode Artwork

Tema Ukraina: Oleksij - Spaningssoldat vid fronten (Del 4 av 4)

"War is a very private thing" Vi kommer in på de privata och personliga aspekterna av att vara soldat i ett krig och vad Oleksij har upptäckt om sin egen självbild sedan kriget började. Oleksij pratar även om hur hans syn på världen omkring förändrats.
4/11/202419 minutes, 33 seconds
Episode Artwork

Tema Ukraina: Oleksij - Spaningssoldat vid fronten (Del 3 av 4)

Vi fortsätter intervjun med Oleksij och diskuterar soldaternas utrustning och hur kriget påverkar hela Ukraina.
4/4/202433 minutes, 22 seconds
Episode Artwork

Tema Ukraina: Oleksij - Spaningssoldat vid fronten (Del 2 av 4)

I juni 2022 deltar Oleksij och hans spaningskompani i den ukrainska offensiven i Cherson-regionen. Han beskriver hur ryssarna är som fiender och hur det gick till när han skadades av granater från en rysk granatspruta.
3/14/202429 minutes, 49 seconds
Episode Artwork

Tema Ukraina: Oleksij - Spaningssoldat vid fronten (Del 1 av 4)

Oleksij Kljutjnikov är en 42-årig ukrainare som deltog i striderna mot Ryssland efter invasionen 2022. Efter att ha sårats svårt av granatsplitter tjänstgör han nu vid ett transportkompani. Vi lyckades få en intervju med honom där han berättar om sina upplevelser från kriget. (Intervjun är på engelska)  De här avsnitten med Oleksej är en del av en längre serie med tema Ukraina där vi på olika sätt kommer att beröra kriget där.
3/7/202429 minutes, 49 seconds
Episode Artwork

Prins Harry och kriget (Del 4 av 4)

Prins Harry är i Afghanistan och flyger stridsuppdrag som skytt på en Apache-helikopter. Väl hemma i England lider han av oro och ångest och börjar fundera över om han lider av PTSD. Han drar slutsatsen att det är PTSD, men att det inte är hans krigsupplevelser som ligger till grund för de problem han har.
2/22/202432 minutes, 33 seconds
Episode Artwork

Prins Harry och kriget (Del 3)

Prins Harry utbildas nu till pilot på attackhelikoptern Apache. 2012 är det dags för honom att åka andra vändan till Afghanistan, denna gång som andrepilot och skytt på just Apache. Det dröjer inte länge innan de får sitt första stridsuppdrag.
2/11/202428 minutes, 31 seconds
Episode Artwork

Prins Harry och kriget (Del 2)

När vi kommer in i historien har Prins Harry precis anlänt till Afghanistan och Forward Operating Base Dwyer i Helmand-provinsen. Han ska tjänstgöra som Forward Air Controller och hans anrop är Widow Six Seven.
2/1/202427 minutes, 48 seconds
Episode Artwork

Prins Harry och kriget (Del 1)

21 år gammal börjar Prins Harry på militärhögskolan Sandhurst. Efter det har han gjort två vändor till Afghanistan. Den första som Forward Air Controller 2007/2008 och den andra som andrepilot och skytt på attackhelikoptern Apache 2012/2013.
1/25/202430 minutes, 23 seconds
Episode Artwork

Kungstigrar i Ungern (Del 5 av 5)

Richard von Rosens grupp med kungstigrar har svårigheter att slå sig fram genom en gata i en Ungersk stad. De stoppas hela tiden av sovjetiska motanfall. De kommer inte framåt. Då kommer ordern från staben att von Rosen ska slå sig fram till varje pris. Ett dilemma; han kan inte vägra lyda order, men en framryckning innebär att hans kolonn med största sannolikhet förintas. Men von Rosen hittar en lösning. 
1/19/202441 minutes, 51 seconds
Episode Artwork

Kungstigrar i Ungern (Del 4)

Von Rosen har smugit fram tillsammans med en kompanichef från infanteriet mot en T34:a. De bestämmer sig för att dra sig tillbaka och beordra in en kungstiger för att slå ut T34:an. Men strax kommer sovjetiskt attackflyg, en IL-2 Sjturmovik, och anfaller dem.
1/13/202431 minutes, 12 seconds
Episode Artwork

Kungstigrar i Ungern (Del 3)

Vid det här laget under reträtten genom Ungern 1944 har ryssarna blivit bättre på att gruppera sina pansarvärnspjäser och har därmed blivit farligare för de tyska pansartrupperna. Samtidigt retar sig kompanichefen Richard von Rosen på ledningens oförmåga att gruppera hans kungstigrar på ett effektivt sätt.
1/4/202430 minutes, 41 seconds
Episode Artwork

Kungstigrar i Ungern (Del 2)

Nu har von Rosen och hans kompani med kungstigrar en paus i striderna och passar på att tanka och fylla på ammunition. Men snart dyker ryska stridsvagnar upp för att ta upp kampen med tyskarna.
12/28/202331 minutes, 45 seconds
Episode Artwork

Kungstigrar i Ungern (Del 1)

I oktober 1944 rasar mycket hårda pansarstrider i östra Ungern mellan Wehrmacht och Röda armén. Vi får följa med den tyske kompanichefen von Rosen och hans förband med kungstigrar genom striderna.
12/19/202333 minutes, 43 seconds
Episode Artwork

Rob Furlong - Prickskytten som slog rekordet men förlorade striden (Del 3 av 3)

Utredningen om krigsbrott mot kanadensiske prickskytten Arron Perry har dragit ner hela prickskyttegruppen i botten. Men tidigare gruppchefen Ragsdales pappa kräver en utredning om hur soldaterna behandlats av armén. Vi berättar också hur det gick för prickskyttarna när stormen väl blåst över.
12/7/202326 minutes, 59 seconds
Episode Artwork

Rob Furlong - Prickskytten som slog rekordet men förlorade striden (Del 2)

De fem kanadensiska prickskyttarna är handplockade för att stödja amerikanska enheter under Operation Anaconda. Efter nio dygn av strider i afghanska Shahikot-dalen lovar de varandra att inte avslöja för någon utanför deras sammansvetsade grupp hur många fiender de faktiskt skjutit ihjäl. Ett löfte ingen av dem hittills har brutit. Men de bekräftar uppgifterna om att de slagit världsrekordet när det gäller avstånd. Men snart ska en anmälan om misstänkt krigsbrott förändra prickskyttarnas karriärer.
11/30/202327 minutes, 15 seconds
Episode Artwork

Rob Furlong - Prickskytten som slog rekordet men förlorade striden (Del 1)

I veckan nåddes vi av nyheten att en ukrainsk prickskytt ska ha slagit distansrekordet i prickskytte med 3800 meter. I mars 2002 var det kanadensiska prickskytten Rob Furlong som slog rekord med 2430 meter under strider i Operation Anaconda i Afghanistan. Men efter att en medlem i hans prickskyttegrupp anklagas för krigsbrott, handlade debatten och medierapporteringen på hemmaplan bara om eventuella krigsförbrytelser och deras insats hamnade i skymundan. 
11/23/202329 minutes, 33 seconds
Episode Artwork

Stanislav Petrov - Inte Sovjetunionens Hjälte

Petrov har tillskrivits bedriften av att ha räddat världen. I september 1983 arbetar Petrov i en luftförsvarscentral i Sovjetunionen. På hans pass går larmet från sovjetiska spionsatelliter, USA har avfyrat en kärnvapenrobot i riktning Sovjet. Till slut är det enligt de sovjetiska varningssystemen fem kärnvapenrobotar. Stick i stäv med stående order rapporterar Petrov inte vidare, utan inväntar ytterligare bekräftelse från höjdradarsystemet att robotar är på väg mot dem. Hans beslut att avvakta förhindrade sannolikt tredje världskriget med påföljande atomvinter. Men 1983 sopades hela incidenten under mattan och uppdagades först efter murens fall.
11/16/202336 minutes, 47 seconds
Episode Artwork

Able Archer 83 (Del 4 av 4)

DDR-spionen Rainer "Topaz" Rupp sitter trots murens fall 1989 kvar i NATO-högkvarteret i Bryssel och bara väntar på att hans stora hemlighet ska avslöjas och att han ska bli gripen för spioneri och landsförräderi. Men trots att arkiven börjar öppnas dröjer det ända till 1993 innan han blir gripen, när de så kallades Rosenholz-dokumenten, STASI:s heliga graal, hamnar i händerna på CIA.
11/9/202332 minutes, 37 seconds
Episode Artwork

Kalla Kriget - Able Archer 83 (Del 3)

Trots redan starka spänningar mellan NATO och Warszawa-pakten stiger temperaturen ytterligare under oktober 1983 när USA invaderar den lilla önationen Grenada. I november 1983 inleds övningen Able Archer i Europa och under övningen strömmar det in uppgifter till KGB från deras spioner och informatörer om att ett kärnvapenangrepp kan vara nära förestående. När DDR-spionen i NATO-högkvarteret Rainer "Topaz" Rupp får höra uppgifter om detta blir han förvånad. I högkvarteret är det som vilken arbetsdag som helst och han ser inga som helst indikationer på att ett krig är nära förestående.
11/3/20230
Episode Artwork

Kalla Kriget - Able Archer 83 (Del 2)

I mars 1983 meddelar president Ronald Reagan att USA ska utveckla ett effektivt motmedel mot det sovjetiska kärnvapenhotet: SDI - Strategic Defense Initiative, populärt kallat Star Wars. Om det fungerar kommer det att rubba terrorbalansen till USA:s fördel. Men frågan som snart dyker upp är om detta projekt överhuvudtaget är genomförbart? DDR-spionen Rainer "Topaz" Rupp på NATO:s högkvarter i Bryssel ser till att ta reda på så mycket som möjligt om projektet och skickar informationen till sina uppdragsgivare.
10/24/202331 minutes, 51 seconds
Episode Artwork

Kalla Kriget: Able Archer 83 (Del 1)

En av de tillfällen när det var nära att tredje världskriget bröt ut var i november 1983 när NATO-övningen Able Archer 83 misstogs av Sovjetunionen för att vara förberedelser för ett fullskaligt kärnvapenanfall. Vi berättar också historien om DDR-spionen Rainer Rupp, med täcknamnet Topaz, som infiltrerat NATO-högkvarteret i Bryssel.
10/14/202336 minutes, 29 seconds
Episode Artwork

Panzermuseum East (Del 2 av 2)

Vi fortsätter vårt besök på Military Days på Panzermuseum East. Bland annat kollar vi på en terrängbilsparad och sedan helgens höjdpunkt; reenactment-striden mellan allierade och tyskar med mängder av pyro och lösa skott!
10/6/202328 minutes, 11 seconds
Episode Artwork

Military Days - Panzermuseum East (Del 1 av 2)

I september varje år är det en helg på danska Panzermuseum East som kallas Military Days. Det är stridsvagnskörningar, specialutställningar och reenactments. Lyssna på frontavsnittet och hör hur det låter när en Leopard 1 dundrar förbi på tre meters håll!
10/2/202330 minutes, 54 seconds
Episode Artwork

Nijmegen-marschen 2023 (Del 4 av 4)

När vi kommer in i reportaget har Svenska Nijmegendelegationens Öppna grupp 2023 precis gått i mål på Charlemagne och tilldelats medaljer av rikshemvärnschefen generalmajor Laura Swaan Wrede.
9/21/202334 minutes, 1 second
Episode Artwork

Nijmegen-marschen 2023 (Del 3)

När vi kliver in i reportaget är det torsdag kväll. Nu är det dags att ladda och förbereda sig inför sista marschdagen.
9/14/202327 minutes, 35 seconds
Episode Artwork

Nijmegen-marschen 2023 (Del 2)

Följ med Fronten på dag 2 och 3 av påfrestande marscher genom nederländska orter, städer och landsbygd.
9/6/202331 minutes, 57 seconds
Episode Artwork

Nijmegen-marschen 2023 (Del 1)

I somras deltog halva(!) Fronten-redaktionen i Nijmegen-marschen. Självklart passade vi på att spela in ett reportage till våra lyssnare. För er som genomfört marschen blir det mycket flashbacks och igenkänning. För er som funderar på att genomföra marschen kan ni få en bild av hur påfrestande det är, men också tips på förberedelser och vad man bör tänka på när man är på plats.
8/30/202330 minutes, 52 seconds
Episode Artwork

Vådaskottet på Livgardet 2022 (Del 2 av 2)

Vi fortsätter gå igenom försvarsmaktens utredningsrapport och berättar om krisarbetet efter olyckan och utredarnas analys, slutsatser och rekommendationer.
8/26/202335 minutes, 39 seconds
Episode Artwork

Vådaskottet på Livgardet 2022 (Del 1 av 2)

Det var den 7 oktober 2022 som en soldat avlider inne på Livgardet i Kungsängen efter att ha träffats i bröstkorgen av en kula från en pistol. Vi går igenom vad som hände och slutsatserna från försvarsmaktens utredare när de har försökt komma fram till hur detta kunde hända.
8/17/202327 minutes, 16 seconds
Episode Artwork

V2 på östfronten (Del 3 av 3)

Efter Stalingrad börjar Röda armén komma igång med sitt projekt med större mobila verkstäder för reparation av stridsvagnar och andra fordon. Mot slutet av kriget kan en sådan enhet uppgå till 1900 man och kräva över 3000 kvadratmeter.
8/11/202333 minutes, 44 seconds
Episode Artwork

V2:or på östfronten (Del 2)

Vi fortsätter dyka ner i Röda arméns underhållsorganisation för pansarförbanden på östfronten.
8/3/202331 minutes, 30 seconds
Episode Artwork

V2:or på östfronten (Del 1)

Den här gången handlar det inte om den tyska överljudsraketen V2, utan om den sovjetiska stridsvagnsmotorn Kharkiv modell V2 som satt i T34. Trots att det är en gammal konstruktion har modifierade varianter använts i ryska stridsvagnar ända in i våra dagar.
7/29/202334 minutes, 4 seconds
Episode Artwork

Nobelpristagaren och andra världskriget (Del 3 av 3)

Heinrich Böll tillbringar november 1943 och fram till den 2:e december vid fronten utanför Kertj på Krim. Den 2:e december såras Böll av granatsplitter i huvudet och evakueras till ett fältsjukhus i Odessa. 
7/13/202337 minutes, 9 seconds
Episode Artwork

Nobelpristagaren och andra världskriget (Del 2)

I november 1943 anländer infanteristen Heinrich Böll till Krimhalvön och sätts in i 50:e infanteridivisionen. Röda armén är på offensiven och genomför en stor landstigning österifrån mot städerna Kertj och Eltigen.
7/6/202335 minutes, 3 seconds
Episode Artwork

Nobelpristagaren och andra världskriget (Del 1)

Tyske författaren Heinrich Böll erhöll Nobelpriset i litteratur 1972 mitt under en mycket produktiv karriär. Hans mest kända bok är "Katharina Blums förlorade heder" från 1974. Men under andra världskriget var han infanterist i Wehrmacht från 1939-1945 och tjänstgjorde i Polen, Frankrike, Rumänien, Ungern och Sovjetunionen. 2001 gavs en bok ut med hans brevkorrespondens under kriget och det är dem vi har som grund när vi skildrar hans upplevelser och erfarenheter från kriget.
7/1/202327 minutes, 17 seconds
Episode Artwork

The night they drove old dixie down

1969 släppte The Band låten The night they drove old dixie down. Det är en skildring av amerikanska sydstaterna under och efter amerikanska inbördeskriget. Vi bryter ner låten i delar och förklarar namn och platser som nämns i sången.
6/22/202352 minutes, 21 seconds
Episode Artwork

Violette Szabo - SOE-agent bakom fiendens linjer

Hon ställde upp direkt när SOE kontaktade henne och frågade om hon var intresserad av att kämpa mot tyskarna. Szabo pratade flytande engelska och franska och hon var väldigt motiverad att göra en insats efter att hennes man stupat i El Alamein. Efter stenhård agentutbildning hos SOE flögs hon in i det ockuperade Frankrike april 1944.
6/17/202332 minutes, 39 seconds
Episode Artwork

Sprängningarna av dammen i Zaporizjzja

Den 6:e juni 2023 sprängdes ukrainska kraftverksdammen Kachovka i floden Dnipro, av allt att döma genomfördes sprängningen av ryska styrkor även om Ryssland förnekar det. Inom krigföring är just dammsprängningar något som skett tidigare och som åstadkommer mycket kraftiga skador och umbäranden i det drabbade området. Under andra världskriget sprängdes den ukrainska kraftverksdammen Zaporizjzja i floden Dnipro (21 mil uppströms från Kachovka), inte en gång, utan två. Det är den historien ni får höra om i detta frontavsnitt.
6/9/202338 minutes, 31 seconds
Episode Artwork

Vådaskottet i Norge 2021

Det var under en militärövning i Norge i november 2021 som en svensk soldat sköt en norsk soldat i buken med en skarp patron. Frågan som ställdes var självklart hur kunde detta hända? Vi berättar vad svenska polisen och norska haverikommissionen kommit fram till under sina utredningar.
6/1/202331 minutes, 38 seconds
Episode Artwork

Historien om zonröret (Del 3 av 3)

Zonröret blir en stor framgång under andra världskriget för amerikanska flottan i Stilla havet när det gällde att skydda sina fartyg med luftvärn. Andelen nedskjutna japanska plan innebär att japanerna byter taktik och börjar med Kamikaze-attacker. 
5/26/202335 minutes, 42 seconds
Episode Artwork

Historien om zonröret (Del 2)

1943 börjar zonröret användas i strid för första gången i Stilla havet. Det är luftvärn på amerikanska örlogsfartyg som skjuter mot japanska störtbombare. Snabbt inser amerikanerna att det här med zonrör förändrar förutsättningarna enormt. I kriget i Europa kommer det så småningom också att användas mot markmål av konventionellt artilleri.
5/17/202331 minutes, 15 seconds
Episode Artwork

Historien om zonröret (Del 1)

Det var extremt bråttom för de allierade att utveckla zonröret under andra världskriget. Enorma tekniska utmaningar var tvungna att lösas på kort tid. Hur får man egentligen känslig elektronik att inte gå sönder om man avfyrar den i en luftvärns- eller artillerigranat?
5/12/202334 minutes, 51 seconds
Episode Artwork

Mel Brooks i WW2 (Del 2 av 2)

På plats i Europa blev det för Mel Brooks del som ingenjörssoldat anläggning av broar, minröjning och reparation av vägar. I flera fall var de nära fronten strax bakom de stridande förbanden, så det var ingen ofarlig verksamhet, i bataljonen stupade 329 soldater mellan D-dagen och krigsslutet.
5/4/202328 minutes, 32 seconds
Episode Artwork

Mel Brooks i WW2 (Del 1 av 2)

Redan som 17-åring anmälde sig Mel Brooks - eller Melvin Kaminsky som han egentligen heter - som frivillig till amerikanska armén våren 1944, innan han ens hunnit ta examen från high school. Hans tre storebröder hade redan ryckt in och som jude var han starkt motiverad att delta i kriget mot nazismen. Han hamnade i ingenjörstrupperna och skickades till Europa för att delta i västoffensiven.
4/28/202328 minutes, 51 seconds
Episode Artwork

Special Interrogation Group - Bakom fiendens linjer i Nordafrika

De flesta har ju hört talas om SAS och Long Range Desert Group, men även brittiska Special Interrogation Group opererade bakom tyskarnas och italienarnas linjer.
4/20/202330 minutes, 45 seconds
Episode Artwork

Allan Mann - Soldat i fyra uniformer (Del 2 av 2)

Vi fortsätter samtalet med Thomas Tynander vars bok om Allan Mann kommer ut den 27 april 2023. Dessutom hör vi berättelserna från två herrar som personligen träffat Allan Mann.
4/13/20230
Episode Artwork

Allan Mann - Soldat i fyra uniformer (Del 1 av 2)

Ni som lyssnar på Fronten behöver ingen närmare presentation av svenske Allan Mann. Finlandsfrivillig, sedan norsk motståndsman, utbildad av brittiska SOE och medlem i legendariska norska Kompani Linge. I slutet av april 2023 kommer journalisten Thomas Tynander ut med en bok om Allan Manns liv. Titeln fyra uniformer på avsnittet betyder att Mann tjänstgjort i den finska, norska, brittiska och svenska armén.
4/6/202329 minutes, 54 seconds
Episode Artwork

Panther - och andra stridsvagnar.(Del 2 av 2)

3/30/202327 minutes, 8 seconds
Episode Artwork

Panther - och andra stridsvagnar (Del 1)

Niclas berättar historien om utvecklingen av Panther och hur många som finns kvar i våra dagar.
3/23/202333 minutes, 52 seconds
Episode Artwork

Bob Hoover - Ässet utan segrar (Del 2 av 2)

När vi kommer in i historien har Bob Hoover äntligen flyttats över till en stridande enhet, men snart blir han nerskjuten av ett tyskt äss. Men efter upprepade flyktförsök lyckas han i april 1945 ta sig ur Tyskland i en stulen Focke Wulf 190!
3/17/202340 minutes, 22 seconds
Episode Artwork

Bob Hoover - Ässet utan segrar (Del 1 av 2)

I flygarkretsar är legendariske Bob Hoover välkänd som en pilot som kunde flyga alla typer av maskiner och det till dess yttersta gränser. Det var inte antalet luftsegrar som gör honom unik, för det hade han inga, trots 59 stridsuppdrag under andra världskriget. Utan att han rymde från ett krigsfångeläger och stack från Tyskland i en stulen Focke Wulf 190!
3/10/202329 minutes, 24 seconds
Episode Artwork

Buzz Aldrin i koreakriget (Del 2 av 2)

Efter Korea hamnar Aldrin på en flygbas i Nevada innan det är dags för honom att tjänstgöra tre år i Västtyska Bitburg. Där tar han återigen upp vänskapen med en gammal kamrat från West Point, Ed White. Och Whites nyvunna intresse för rymdfart smittar också av sig på Aldrin som börjar fundera på att försöka bli astronaut.
3/2/202327 minutes, 3 seconds
Episode Artwork

Buzz Aldrin i koreakriget (Del 1 av 2)

Innan Buzz Aldrin antogs till NASA:s astronautprogram var han stridspilot i koreakriget. Han flög 66 stridsuppdrag och sköt ner två MIG-15.
2/23/202328 minutes, 23 seconds
Episode Artwork

Världens längsta luftstrid (Del 2 av 2)

Kapten Royce Williams unika luftsegrar tystades ner av amerikanska flottan och NSA eftersom de inte ville avslöja vilken kapacitet de hade att avlyssna ryska flygvapnet. Dessutom ville de inte heller gå ut med uppgifter om att amerikanska och sovjetiska piloter varit i direkt strid.  Därför dröjde det till att arkiven öppnades och ryska  uppgifter offentliggjordes i en bok. Så det var först 2023 som Williams tillskrevs fyra luftsegrar i samma strid och hans Silver Star uppgraderades till ett Navy Cross.
2/16/202333 minutes, 24 seconds
Episode Artwork

Världens längsta luftstrid (Del 1 av 2)

Det var 18 november 1952 som sju sovjetiska Mig-15 och två amerikanska F9F Panther drabbar samman utanför Nordkoreas kust mitt under brinnande koreakrig. Det spektakulära är att det var sovjetiska piloter som ställdes mot amerikanska och att luftstriden pågick i hela 35 minuter!
2/10/202331 minutes, 27 seconds
Episode Artwork

James ”Zeb Macahan” Arness vid Anzio 1944 (Del 3 av 3)

James Arness ligger på sjukhus efter att ha skottskadats i underbenet. Under tiden står fronten i Italien stilla fram tills 11 maj då de allierade inleder en storoffensiv vid Cassino.
2/2/202337 minutes, 46 seconds
Episode Artwork

James ”Zeb Macahan” Arness vid Anzio 1944 (Del 2 av 3)

Nu har de allierade styrkorna klivit iland vid Anzio utan att enda skott har avlossats. Men general Lucas vågar inte rycka fram, rädd för att bli utkastad i havet av tyskarnas motanfall. Istället inväntar de förstärkningar.
1/25/202328 minutes, 45 seconds
Episode Artwork

James ”Zeb Macahan” Arness i Anzio 1944 (Del 1 av 3)

Innan James Arness blev skådespelare var han skyttesoldat i amerikanska 3:e infanteridivisionen och deltog i landstigningen vid italienska Anzio 1944. 
1/19/202333 minutes, 49 seconds
Episode Artwork

Dethleffsen - Tysk general i krigets slutskede (Del 5 av 5)

Trots att Tyskland kapitulerat, Hitler begått självmord och de allierade segrat, försöker den tyska regeringen få inflytande över Tysklands framtid gentemot de allierade segerherrarna som de facto bestämmer.
1/12/202342 minutes, 29 seconds
Episode Artwork

Dethleffsen - Tysk general i krigets slutskede (Del 4 av 5)

Nu är det slutet av april 1945 och det tyska försvaret av Berlin har brutit samman. Genomförandet av kapitulationen efter 8 maj såg dock olika ut för olika förband. För många tyska förband handlade det om att försöka hamna i amerikanska fångenskap istället för sovjetisk.
1/5/202332 minutes, 58 seconds
Episode Artwork

Dethleffsen - Tysk general i krigets slutskede (Del 3 av 5)

I slutet av april 1945 inser till och med Hitler att kriget är förlorat. Ändå fortsätter de decimerade tyska förbanden intensivt att försöka göra motstånd. Dethleffsen och de andra stabsmedlemmarna försöker panikartat organisera försvaret av Berlin.
12/29/202231 minutes, 11 seconds
Episode Artwork

Dethleffsen - Tysk general i krigets slutskede (Del 2 av 5)

Vi får höra Dethleffsens beskrivning av stämningen i Hitlers bunker våren 1945 när tyska armén förtvivlat försöker hålla stånd i både öst och väst.
12/23/202231 minutes, 10 seconds
Episode Artwork

Dethleffsen - Tysk general i krigets slutskede (Del 1 av 5)

Nu inleder vi en ny serie om den tyske generalen Erich Dethleffsen. Från stabsbefattningar i 4:e armén på östfronten till Berlins fall.
12/15/202231 minutes, 50 seconds
Episode Artwork

Pervetin-patrullen (Del 2 av 2)

Fjärrpatrullsoldaten Aimo Koivunen har kommit bort från resten av patrullen. Han får syn på en grupp tyska soldater och åker rätt in i deras läger, men han har sett fel, det är Röda Arméns ökända partisanbataljon. Nu ska en obeväpnad och slutkörd Aimo försöka skida ifrån Röda Arméns bästa, och dessutom utvilade, skidtrupper.
12/8/202226 minutes, 38 seconds
Episode Artwork

Pervitin-patrullen (Del 1 av 2)

Pervitin var namnet på det metamfetamin som delades ut till tyska soldater under andra världskriget. Vi drar historien om Pervetin och berättar om hur det gick för en finsk fjärrpatrullsoldat som vintern 1944 råkade få i sig på  tok för mycket Pervitin och kommer bort från sin patrull.
12/1/202231 minutes, 1 second
Episode Artwork

A R Cano - Argentinsk artillerist i falklandskriget (Del 3 av 3)

Innan Goose Green faller i brittiska händer flyttas A R Cano och hans artillerigrupp från samhället. De deltar senare i slaget om Dos Hermanas (Two Sisters) och Mount Longdon.
11/24/202228 minutes, 48 seconds
Episode Artwork

A R Cano - Argentinsk artillerist i falklandskriget (Del 2 av 3)

När vi kliver in i handlingen har Alejandro Ramon Cano hans kamrater grupperat sina haubitsar utanför Goose Green. Inom kort kommer brittiska 2 Para att inleda sitt anfall mot de argentinska styrkorna i Darwin och Goose Green.
11/17/202232 minutes, 32 seconds
Episode Artwork

A R Cano - Argentinsk soldat i falklandskriget (Del 1 av 3)

Efter att ha ryckt in till sin värnplikt 1 februari 1982 skickas argentinska soldaten Alejandro Ramon Cano till Falklandsöarna i april. Tillhörande en haubitsservis deltar han i striderna vid Goose Green, Two Sisters och Mount Longdon.
11/11/202236 minutes, 31 seconds
Episode Artwork

Fältpost - Vad hände med ZOV?

Vi besvarar Fältpost från lyssnarna. Eftersom den vanligaste frågan den senaste veckan har varit "Vad hände med ZOV?" så besvarar vi den här. Dessutom hinner vi svara på frågor om "'Allå 'allå' - 'emliga armén", Tjerkassy-fickan och allierade krigsbrott under andra världskriget. 
11/3/202233 minutes, 31 seconds
Episode Artwork

James Garner i koreakriget

Redan i december 1950 får 22-årige Oklahoma-bon James Bumgarner (han bytte till Garner senare) sin inkallelseorder. Han ska tjänstgöra som skytt i A-kompaniet i 5th Regimental Combat Team. Vid fronten deltar han i striderna under den massiva kinesiska offensiven i slutet av april 1951.
8/7/202236 minutes, 50 seconds
Episode Artwork

Tyska generaler bakom järnridån (Del 12 av 12)

Efter andra världskriget hamnar flera ledande officerare från Wehrmacht i östtyska folkarmén, NVA - Nationale Volksarmee.
7/7/202228 minutes, 32 seconds
Episode Artwork

Tyska generaler bakom järnridån (Del 11 av 12)

Nu är slaget definitivt förlorat för 6:e armén. Sista telegrammet från tyska högkvarteret till 6:e arméns stab är en befordran av Paulus till fältmarskalk.
7/1/202231 minutes, 58 seconds
Episode Artwork

Tyska generaler bakom järnridån (Del 10)

Nu har fällan slagit igen kring 6:e armén i Stalingrad och situationen blir mer desperat. Självmorden ökar både bland det tyska manskapet och officerarna. Diskussionerna i staben redovisas i stabsofficeren Wilhelm Adams självbiografi.
6/22/202231 minutes, 40 seconds
Episode Artwork

Tyska generaler bakom järnridån (Del 9)

Nu börjar snaran dras år runt den omringade 6:e armén. Stabsofficeren överste Wilhelm Adam berättar om skeendet i staben i sin självbiografi.
6/2/202229 minutes, 59 seconds
Episode Artwork

Tyska generaler bakom järnridån (Del 8)

När sjätte armén omringas i november 1942 befinner sig fältmarskalk Paulus stab utanför omringningen. Överste Wilhelm Adam beskriver en ökad förvirring, panik och rädsla bland de tyska trupperna. 
5/5/202232 minutes, 40 seconds
Episode Artwork

Tyska generaler bakom järnridån (Del 7)

När vi kommer in i historien i november 1942 kommer snart 6:e armén att bli omringade av Röda armén. Niclas fortsätter berätta skeendet från överste Wilhelm Adams perspektiv.
4/28/202231 minutes, 10 seconds
Episode Artwork

Tyska generaler bakom järnridån (Del 6)

Niclas fortsätter berätta om överste Wilhelm Adams beskrivningar från staben i 6:e armén när de förbereder sig inför slaget om Stalingrad.
4/21/202235 minutes, 51 seconds
Episode Artwork

Tyska generaler bakom järnridån (Del 5)

Niclas fortsätter berätta historien om överste Wilhelm Adam i 6:e armén. I maj 1942 inleder tyska armén sin sommaroffensiv och lyckas pressa tillbaka Röda armén till floden Dons östra strand.
4/7/202230 minutes, 45 seconds
Episode Artwork

EXTRA - Kriget i Ukraina

Niclas Sennerteg är nyss hemkommen från gränsen mellan Polen och Ukraina. Han berättar om vad han såg och upplevde där. Nästa vecka tar vi åter upp serien "Tyska generaler bakom järnridån"
3/30/202240 minutes, 12 seconds
Episode Artwork

Tyska generaler bakom järnridån (Del 4)

Niclas berättar om slagen om Charkiv i Ukraina som skedde 1941, 1942 och 1943. Men det blir oundvikligt att vi glider in på diskussioner om att 2022 står Charkiv åter som skådeplats för krig.
3/3/202235 minutes, 6 seconds
Episode Artwork

Tyska generaler bakom järnridån (Del 3)

Niclas fortsätter berätta om fältmarskalk Paulus adjutant överste Wilhelm Adam på östfronten 1942.
2/25/202232 minutes, 48 seconds
Episode Artwork

Tyska generaler bakom järnridån (Del 2)

Niclas fortsätter berätta om den tyske officeren Wilhelm Adams liv fram till att han blir fältmarskalk Paulus adjutant på östfronten i 6:e armén.
2/17/202233 minutes, 18 seconds
Episode Artwork

Tyska generaler bakom järnridån (Del 1)

När Väst- och Östtyskland började skapa sina arméer, Bundeswehr och Nationale Volksarmee, i mitten av 50-talet, hade de höga officerarna i de nya arméerna ofta en bakgrund inom Wehrmacht. Detta var något som både öst och väst försökte tona ner eller tvätta bort.
2/11/202231 minutes, 56 seconds
Episode Artwork

Oliver Stone i Vietnam (Del 3 av 3)

Vi summerar Stones samlade erfarenheter av kriget och berättar vad som hände åren efter kriget när hans filmkarriär börjar ta fart. Dessutom passar vi på att bjuda på en inspelning från vårt besök på Oscar II Fort i Göteborg den 6 juni 2021 när de ska skjuta salut med sina unika 24 cm kanoner.
2/3/202235 minutes, 42 seconds
Episode Artwork

Oliver Stone i Vietnam (Del 2 av 3)

Vi går igenom slaget om Fire Support Base Burt natten mellan 1 och 2 januari 1968. Och så avslöjar vi vilka sergeanter det var som stod modell för Sgt Elias och Sgt Barnes i filmen Plutonen och i vilka förband de tjänstgjorde.
1/27/202225 minutes, 16 seconds
Episode Artwork

Oliver Stone i Vietnam (Del 1 av 2)

Innan Oliver Stone blev superkänd regissör med filmer som "JFK" och "Plutonen", tjänstgjorde han 1967-68 under 15 månader i Vietnam. Först var han menig skyttesoldat i 25th Infantry Division men bytte sedan förband till 1st Cavalry Division (Airmobile).
1/21/202228 minutes, 31 seconds
Episode Artwork

Bob Dole i WW2 (Del 2 av 2)

Efter officersutbildningen i USA 1944 skickas Lt Bob Dole till Italien som ersättare för en stupad i plutonchef i 10th Mountain Division. Där får han stifta bekantskap med den rutinerade sergeanten Carafa som lett plutonen sen den ordinarie plutonchefen stupade.
1/13/202235 minutes, 6 seconds
Episode Artwork

Bob Dole i WW2 (Del 1 av 2)

För oss svenskar minns vi den republikanske senatorn från Kansas som den som utmanade Bill Clinton i presidentvalet 1996.  Men under andra världskriget tjänstgjorde han med beryktade 10th Mountain Division under offensiven genom Italien. Han fick en Bronze Star och två Purple Hearts.
1/6/202231 minutes, 12 seconds
Episode Artwork

Podden Tack för din insats

Sommaren 2021 publicerade Philip Knezevic det första avsnittet i sin podd "Tack för din insats".  Hittills har det blivit tio långa avsnitt där han intervjuar svenska veteraner där vi har fått höra berättelser från insatser i Mali, Bosnien, Afghanistan med flera.
12/30/202130 minutes, 46 seconds
Episode Artwork

Österrikiska flottan (Del 3 av 3)

Niclas redogör för Slaget vid Lissa 1866 med hjälp av en ögonvittnesskildring från en österrikisk sjöfficer som presenterades i samtida europeiska tidningar. I den berättelsen avslöjas också hur det gick för den svenske sjöofficeren af Klint.
12/23/202122 minutes, 13 seconds
Episode Artwork

Österrikiska flottan (Del 2 av 3)

Niclas berättar historien om svenske sjöofficeren Erik af Klint från Gotland som hamnade i tjänst i den österrikiska kejserliga flottan. Och fick en framgångsrik karriär.
12/16/202131 minutes, 22 seconds
Episode Artwork

Österrikiska flottan (Del 1 av 3)

Kanske svårt att tro men en gång i tiden var österrikiska flottan hypermodern och världens sjätte största. Dessutom headhuntade de en dansk sjöofficer för att bli marinchef.
12/9/202131 minutes, 13 seconds
Episode Artwork

Colin Powell i Vietnam (Del 4 av 4)

Trots att Powell under sin sista vända i Vietnam 1968-69 hade en stabstjänst i 23:e infanteridivisionen saknades inte dramatik. Ett modigt ingripande för att rädda livet på en general ledde till en Soldiers Medal!
11/25/202144 minutes, 33 seconds
Episode Artwork

Colin Powell i Vietnam (Del 3 av 4)

  Det blir utbildningar och olika typer av tjänstgöringar för Powell i amerikanska armén i mitten av 60-talet. Men 1968 kommer ordern, han ska tillbaka till Vietnam. Den här gången som major i 23:e infanteridivisionen.    
11/18/202123 minutes, 25 seconds
Episode Artwork

Colin Powell i Vietnam (Del 2 av 4)

Julen 1962 anländer Powell till Vietnam och blir rådgivare åt sydvietnamesiska armén. Han deltar i långa och farliga patruller i A Shau-dalen.
11/11/202132 minutes, 35 seconds
Episode Artwork

Colin Powell i Vietnam (Del 1 av 4)

Den 18 oktober 2021 avled Colin Powell. Han blev känd som utrikesminister 2001-2005, men tjänstgjorde två vändor i Vietnam under sin långa militära karriär. 
11/4/202131 minutes, 14 seconds
Episode Artwork

IRA:s prickskyttar (Del 3 av 3)

Efter vapenstilleståndet 1994 upphör prickskytteattackerna i South Armagh. Men när vapenvilan bryts 1996 plockas vapnen fram och prickskyttarna sätter igång igen.
10/28/202134 minutes, 34 seconds
Episode Artwork

IRA:s prickskyttar (Del 2 av 3)

Det är i början av 90-talet och IRA:s prickskyttar har avlossat flera skott mot brittiska soldater men utan att träffa någon. Men 1992 i Crossmaglen i South Armagh träffas en brittisk soldat av en 50-kalibers kula i bröstet och avlider. Det är upptakten till en rejäl oro bland de brittiska soldaterna. Och skjutningarna fortsätter.
10/21/202133 minutes, 11 seconds
Episode Artwork

IRA:s prickskyttar (Del 1 av 3)

Under 90-talet inleder IRA en prickskyttekampanj på Nordirland i södra regionen South Armagh. Prickskytte mot brittiska soldater och nordirländska polisen RUC har förekommit sedan 70-talet. Det som är nytt den här gången är att IRA kommit över två amerikanska halvautomatiska gevär, 50-kalibers Barrett M82.
10/14/202130 minutes, 32 seconds
Episode Artwork

Fältpost - Hundar, deflagration och Angola

Vi besvarar fältpost från lyssnarna och får förslag på avsnitt, tips på besöksmål och rättelser när vi klantat till det.
10/8/202132 minutes, 40 seconds
Episode Artwork

Kolobanov - sovjetiskt stridsvagnsäss (Del 3 av 3)

Här berättar vi hur det gick för Kolobanov under resten av kriget och efterkrigstiden. Och hans oväntade arv till en betydligt yngre och oväntad målgrupp!
9/30/202140 minutes, 38 seconds
Episode Artwork

Kolobanov - sovjetiskt stridsvagnsäss (Del 2 av 3)

22 juni 1941 inleds Operation Barbarossa och Tyskland invaderar Sovjetunionen. Kompanichefen Kolobanov tjänstgör i norra delen av fronten och det börjar inte bra för hans division, de åker på rejält med däng. 52 sovjetiska stridsvagnar av 65 slås ut. Men Kolobanov får sin revansch.
9/23/202135 minutes, 40 seconds
Episode Artwork

Kolobanov - sovjetiskt stridsvagnsäss (Del 1 av 3)

Det var med en KV-1 som kapten Kolobanov lyckas slå ut en jäkla massa tyska stridsvagnar och pansarvärnskanoner i ett enda slag under andra världskriget. Men innan dess hinner han med en vända i finska vinterkriget.  
9/16/202133 minutes, 25 seconds
Episode Artwork

General Norman Schwarzkopf i Vietnam (Del 5 av 5)

Nu är det 1970 och Schwarzkopf börjar få ordning på sin bataljon. De får ordern att avbryta sitt uppdrag och istället förflytta sig till den farliga och ökända halvön Batangan.
9/9/202135 minutes, 56 seconds
Episode Artwork

General Norman Schwarzkopf i Vietnam (Del 4 av 5)

Sommaren 1966 kommer Schwarzkopf tillbaka till USA för att undervisa på West Point. Men han är ju officer och kriget pågår ju fortfarande. Det är klart han försöker komma tillbaka till Vietnam så fort som möjligt.
9/2/202132 minutes, 4 seconds
Episode Artwork

General Norman Schwarzkopf i Vietnam. (Del 3 av 5)

I november 1965 rycker delar av de sydvietnamesiska luftburna divisionen ut för att hindra nordvietnamesiska styrkor att ta sig från Ia Drang till Kambodja. Detta sker i slutet av slaget vid Ia Drang, där överstelöjtnant Hal Moore med 1:a bataljonen från 7th Cavalry stött på hårt motstånd vid LZ X-ray och LZ Albany. Det är det slaget som skildras i filmen "We were soldiers"
8/26/202132 minutes, 29 seconds
Episode Artwork

General Norman Schwarzkopf i Vietnam (Del 2 av 5)

I juli 1965 får de sydvietnamesiska luftburna styrkorna ett uppdrag att undsätta basen Duc Co vid kambodjanska gränsen. Schwarzkopf är knuten till förbandet med som rådgivare. Några dygn senare har 40 sydvietnamesiska soldater stupat och 80 sårats.
8/19/202134 minutes, 3 seconds
Episode Artwork

General Norman Schwarzkopf i Vietnam (Del 1 av 5)

Schwarzkopf blev känd efter att ha lett koalitionsstyrkorna i Operation Desert Storm 1991. Men tidigt under vietnamkriget var han rådgivare åt sydvietnams luftburna division. Under sin tjänstgöring i Vietnam tilldelades han tre(!) Silver Stars, två Purple Heart och en Legion of Merit.
8/12/202130 minutes, 1 second
Episode Artwork

Jacques Cousteau i WW2 (Del 4 av 4)

Nu handlar det om utvecklingen av den första moderna dykapparaten - Aqualungan. Och om Cousteaus verksamhet efter kriget.
8/6/202137 minutes, 3 seconds
Episode Artwork

Jacques Cousteau i WW2 (Del 3 av 4)

Under kriget fortsätter Cousteau att utforska dykning i Vichyfrankrike. Men när tyskarna rycker  fram i södra Frankrike i november 1942 efter de allierades invasion av Nordafrika, beslutar sig franska flottan för att inte låta fartygen i flottbasen Toulon falla i tyskarnas händer. De spränger och sätter eld på dem istället. 
7/29/202133 minutes, 25 seconds
Episode Artwork

Jacques Cousteau i WW2 (Del 2 av 4)

När Frankrike invaderas i maj 1940 är frågan vad som ska hända med franska flottan. Ska britterna passa på att slå ut de franska fartygen innan de hamnar i tyskarnas händer?
7/1/202126 minutes, 30 seconds
Episode Artwork

Jacques Cousteau i WW2 (Del 1 av 4)

Cousteau är känd som pionjär inom dykning och för sina undervattensfilmer. Men han var officer på ett örlogsfartyg i franska flottan när andra världskriget bröt ut.
6/24/202132 minutes, 27 seconds
Episode Artwork

Veteraner berättar - Bosnien BA01 (Del 6 av 6)

Magnus Ernström berättar hur det gick till när de skulle försöka öppna vägen till Ribnica för att hjälpa civilbefolkningen där. Det är under det uppdraget som Magnus sitter i en PBV när en rysktillverkad pansarvärnsrobot, AT-3 Sagger, penetrerar fronten på vagnen. Och så får vi veta varför det är bra att ha tillgång till danska Leopard-vagnar.
6/17/202134 minutes, 36 seconds
Episode Artwork

Veteraner berättar - Bosnien BA01 (Del 5 av 6)

Magnus Ernström var med när de rullar in i Stupni Do efter massakern. Svenskarnas bestämda uppträdande i området sätter en ny standard för hur de beter sig i Bosnien.
6/10/202132 minutes, 58 seconds
Episode Artwork

Veteraner berättar - Bosnien BA01 (Del 4 av 6)

Under Magnus Ernströms tjänstgöring får de uppgifter om att civila män och pojkar hålls fångna i en skola i Vareš och att det skett allvarliga övergrepp och mord på civilbefolkningen i byn Stupni Do. Men de styrkor som håller Stupni Do och Vareš har inget intresse av att låta FN-förband åka dit. Men ett kraftfullt agerande från svenska bataljonschefen överste Ulf Henricsson gör att FN-styrkorna kan ta sig både till skolan och Stupni Do.
6/3/202130 minutes, 18 seconds
Episode Artwork

Veteraner berättar - Bosnien BA01 (Del 3 av 6)

Här berättar Magnus Ernström om hur missionen i Tuzla inleds och de första uppdragen utanför campen.
5/27/202132 minutes, 34 seconds
Episode Artwork

Veteraner berättar - Bosnien BA01 (Del 2 av 6)

Här redogör Magnus Ernström för utbildningen i Strängnäs och Danmark och resan ner till Tuzla. Och han introducerar oss för den notoriskt nitiske tulltjänstemannen "King of the Bridge" på gränsen mellan Serbien och Bosnien.
5/20/202132 minutes, 31 seconds
Episode Artwork

Veteraner berättar - Bosnien BA01 (Del 1 av 6)

Magnus Ernström tjänstgjorde i BA01 1993-94. För fem år sedan släppte han boken "Ett halvt år - ett helt liv". Magnus delar i intervjun med Fronten med sig av sina upplevelser och berättar om uppdragen och de komplexa situationer som uppstod.
5/13/202131 minutes, 1 second
Episode Artwork

Stridsvagnar i första världskriget (Del 2 av 2)

Nu har det blivit dags för den första stridsvagnen, brittiska Mark I, att göra entré i striderna på västfronten under slaget vid Somme 1916.
5/6/202142 minutes, 44 seconds
Episode Artwork

Stridsvagnar i första världskriget (Del 1 av 2)

Det var den 15 september 1916 som stridsvagnar sattes in i strid för första gången. Det skedde  under en offensiv i det pågående slaget vid Somme. Det var den nyutvecklade brittiska Mark I som dök upp på slagfältet. 
4/29/202136 minutes, 28 seconds
Episode Artwork

Kalla kriget över Östersjön - Ögonvittnen berättar (Del 5 av 5)

Pensionerade radarjaktledaren Lennart "CL" Carlsson fortsätter att berätta om uppdragen mot SR71 på 80-talet.
4/22/202125 minutes, 24 seconds
Episode Artwork

Kalla kriget över Östersjön - Ögonvittnen berättar (Del 4 av 5)

Pensionerade radarjaktledaren i Flygvapnet, Lennart Carlsson, berättar om uppdragen där JA37 mötte SR71 över Östersjön.
4/15/202126 minutes, 37 seconds
Episode Artwork

Kalla kriget över Östersjön - Ögonvittnen berättar (Del 3 av 5)

Pensionerade radarjaktledaren Lennart Carlsson fortsätter berätta om arbetet i Flygvapnet under kalla kriget. I det här frontavsnittet pratar han bland annat om relationen till NATO:s flyg och deras aktiviteter över Östersjön.. 
4/8/202128 minutes, 27 seconds
Episode Artwork

Kalla kriget över Östersjön - Ögonvittnen berättar (Del 2 av 5)

Lennart Carlsson fortsätter berätta om sina erfarenheter som radarjaktledare i Flygvapnet under kalla kriget. Bland annat berättar han om om när han som först i västvärlden på 70-talet ledde mot det då supermoderna Suchoj Su-24. En av de svenska piloterna lyckas dessutom ta de första bilderna utanför Warszawapakten av det sovjetiska flygplanet, bilderna användes sen i byteshandel med västeuropeiska underrättelsetjänster.
4/1/202132 minutes, 16 seconds
Episode Artwork

Kalla Kriget över Östersjön - Ögonvittnen berättar (Del 1 av 5)

Lennart Carlsson - anropsnamn CL - satt som radarjaktledare i Flygvapnets radargruppcentraler från 60- till 90-talet. Han ledde under denna period hundratals uppdrag mot utländskt stridsflyg över Östersjön.
3/25/202129 minutes, 3 seconds
Episode Artwork

Kurt Vonnegut i WW2 (Del 6)

I sista delen får vi höra hur Vonnegut slipper ur fångenskapen i Dresden våren 1945 och tar sig hem till USA. Och så får vi höra hans egen teori varför svenskarna inte ville ge honom Nobelpriset i litteratur.
3/18/202140 minutes, 22 seconds
Episode Artwork

Kurt Vonnegut i WW2 (Del 5)

När Dresden brandbombas i februari 1945 sitter Vonnegut i en källare inne i staden tillsammans med de andra krigsfångarna. Det blir en stark upplevelse för den blivande författaren när han är med och röjer upp i den förstörda staden.
3/11/202133 minutes, 52 seconds
Episode Artwork

Kurt Vonnegut i WW2 (Del 4)

Nu är Vonneguts 106:e infanteridivisionen framme vid fronten i en belgisk skog. Deras division saknar stridserfarenhet och räknar med att det ska vara ett lugnt frontavsnitt. Men det är december 1944 och på andra sidan fronten laddar tyska pansardivisioner för att genomföra ett kraftfullt anfall mot de amerikanska positionerna: Ardenneroffensiven inleds strax.
3/4/202134 minutes, 22 seconds
Episode Artwork

Kurt Vonnegut i WW2 (Del 3)

Under 1944 tvingas Vonnegut avbryta sina college-studier som armén skickat honom till. Nu är invasionen av Europa förestående och infanteridivisionerna behöver allt manskap de kan få. Trots att Vonnegut är utbildad artillerist på haubits M1 blir han nu spanings- och underrättelsesoldat i 106:e infanteridivisionen.
2/25/202132 minutes, 6 seconds
Episode Artwork

Kurt Vonnegut i WW2 (Del 2)

I mars 1943 rycker Kurt Vonnegut in till amerikanska armén som frivillig. Han blir placerad efter sitt önskemål, att bli artillerist. Han blir utbildad på amerikanska arméns kraftigaste haubits vid den här tiden; M1 på hela 240 mm. Granaten vägde 160 kilo.
2/18/202138 minutes, 28 seconds
Episode Artwork

Kurt Vonnegut i WW2 (Del 1)

Det var romanen Slakthus 5 från 1969 som blev det stora genombrottet för den amerikanske  författaren Kurt Vonnegut. I boken finns minnen från hans egna upplevelser som soldat i amerikanska armén under andra världskriget. Han upplevde bland annat ardenneroffensiven 1944 och som krigsfånge bombningen av Dresden i februari 1945.
2/11/202131 minutes, 9 seconds
Episode Artwork

Operación Rosario (Del 4 av 4)

När Government House i Port Stanley omringas av amfibiska pansarskyttefordon vid 9-tiden på förmiddagen, förstår guvernören att kapitulation är enda alternativet.
2/4/202126 minutes, 33 seconds
Episode Artwork

Operación Rosario (Del 3 av 4)

Det pågår en eldstrid vid Government house och vid landstigningsstränderna i norr är 21 amtracks - amfibiska pansarskyttefordon på väg mot stranden, med 21 skyttesoldater i varje. Men brittiska Royal Marines har amerikanska 66 mm LAW pansarskott och svenska granatgevär och de tänker inte låta pansarskyttefordonen rulla förbi oskadda.
1/28/202135 minutes, 5 seconds
Episode Artwork

Operación Rosario (Del 2 av 4)

På kvällen den 1 april 1982 vet de 60 Royal Marines i Naval Party 8901 att några tusen argentinska soldater är på väg för att invadera öarna. Ordern från befälhavaren för brittiska flottan går inte att missförstå: You will fight until overrun.
1/21/202133 minutes, 30 seconds
Episode Artwork

Operación Rosario (Del 1 av 4)

2 april 1982. Argentina invaderar Falklandsöarna. Under tre och en halv timme sker hårda strider mellan brittiska Royal Marine Commandos och argentinska förband som två plutoner amfibiska commandos och andra bataljonen från marininfanteriet.
1/14/202131 minutes, 21 seconds
Episode Artwork

Hawker Typhoon (Del 4 av 4)

När Typhoon börjar användas som attackplan hamnar planet i nytt ljus. En effekt de fick under kriget var att de sänkte moralen för de tyska styrkorna som utsattes för kraftiga raketer och 20 mm automatkanoner.
1/7/202125 minutes, 43 seconds
Episode Artwork

Veteranspecial: Har du dödat någon?

Det var 2017 som studenter vid Linköping universitet gjorde en dokumentärfilm som heter "Har du dödat någon?" ,med intervjuer med svenska veteraner. Dokumentärmakarna har gett oss tillstånd att använda deras material. Så ett stort tack till Moa Lindh, Adam Wälivaara, Ida Gustafsson, Lovisa Schenning, Christian Graversen som gjorde filmen som fortfarande kan ses på YouTube.
12/31/202047 minutes, 25 seconds
Episode Artwork

Julspecial - Krigsfilm och TV-serier

Vi har gått igenom streamingstjänsterna för att tipsa om sevärda krigsfilmer och TV-serier.
12/25/202034 minutes, 13 seconds
Episode Artwork

Julspecial - Niclas boktips

Niclas har gått igenom årets svenska utgivning av böcker som har med militärhistoria att göra och plockat ut dem som är klart läsvärda.
12/17/202057 minutes, 53 seconds
Episode Artwork

Hawker Typhoon (Del 3 av 4)

Under krigets gång upptäcker RAF hur lämplig Typhoon var för att bekämpa markmål.  Den kraftiga motorn gjorde att de kunde hänga på mycket bomber och raketer under vingarna. 
12/10/202030 minutes, 44 seconds
Episode Artwork

Hawker Typhoon (Del 2 av 4)

1942/43 börjar RAF upptäcka styrkorna i Typhoon; fantastisk manöverförmåga på låg höjd i luftstrid med jaktplan och utmärkt för att hänga på bomber och raketer för att genomföra anfall mot markmål.
12/3/202028 minutes, 58 seconds
Episode Artwork

Hawker Typhoon (Del 1 av 4)

Typhoon var tänkt som RAF:s nya jaktplan från början trots sin storlek och vikt. Inledningsvis var planet behäftat med allvarliga problem som det tog lång tid att få rätsida på. Men det var i sin nya roll som attackplan som det slutligen visade sig fungera utmärkt.
11/26/202029 minutes, 20 seconds
Episode Artwork

Kalla kriget: Vpl Stannerman - lumparkompisen från helvetet

När John Stannerman rycker in för att göra lumpen på Svea Livgarde 1981, vet inte hans befäl eller lumparkompisar att han är inskriven för öppen vård på Beckomberga mentalsjukhus för problem med psykoser. Inom kort hamnar Stannerman i våldsamma konflikter med befäl och kamrater.
11/19/202022 minutes, 11 seconds
Episode Artwork

Kissinger i WW2 (Del 2 av 2)

När vi kommer in i historien har 84:e infanteridivisionen kommit in i Tyskland och det är nu som Kissinger får briljera med sina administrativa färdigheter. Men när han deltar i befriandet av koncentrationslägret i Ahlem sätter det djupa spår i hans psyke.
11/12/202030 minutes, 51 seconds
Episode Artwork

Kissinger i WW2 (Del 1 av 2)

USA:s tidigare utrikesminister Henry Kissinger är känd för att ha varit en inflytelserik och karismatisk person under Kalla kriget. Men 21 år gammal tillhörde han amerikanska arméns 84:e infanteridivision när han 1944 stiger i land i Frankrike.
11/5/202030 minutes, 7 seconds
Episode Artwork

Kalla kriget: JA37 Viggen vs SR71 Blackbird (Del 2 av 2)

  Vi berättar vad Viggen-piloterna själva sagt om hur de genomförde uppdragen. Svenske piloten Roger "Ramjet" Möller hade närkontakt med en Blackbird 1987, sedan fick han ett vykort till F13 från RAF Mildenhall i England där USAF höll till med sina Blackbirds. Men var det verkligen skickat från Mildenhall?
10/29/202025 minutes, 17 seconds
Episode Artwork

Kalla kriget: JA37 Viggen vs SR71 Blackbird (Del 1 av 2)

Stämmer det verkligen att Viggen är det enda planet i världen som fått en radarlåsning på amerikanska Lockheed SR71 Blackbird? Fronten går till källorna och kollar vad som egentligen hände över Östersjön när Kalla kriget var som kallast 1982.
10/22/202024 minutes, 20 seconds
Episode Artwork

Dödliga dueller

Vi tar bland annat upp en händelse 1991 där två värnpliktiga från F4 Frösön på skoj duellerar med en AK5 och en AK4 för att se vem som snabbast kan få sitt vapen skjutklart.
10/15/202042 minutes, 8 seconds
Episode Artwork

Sista slaget för HMAS Yarra (Del 4 av 4)

Vi hör berättelsen från Leading Seaman Stoker Duncan Stevenson, som var en av de 13 överlevande från HMAS Yarra. Han beskriver hur det är vara skeppsbruten i Stilla havet. Hajar, törst, hallucinationer och dödsfall präglar de fasansfulla dygnen.
10/8/202016 minutes, 50 seconds
Episode Artwork

Sista slaget för HMAS Yarra (Del 3 av 4)

Efter Pearl Harbor 7 december 1941 får HMAS Yarras befälhavare Harrington nya order, att bege sig till Stilla havet. Uppdraget är att eskortera konvojer som ska förstärka Singapore, som hotas av den japanska offensiven.
10/1/202030 minutes, 53 seconds
Episode Artwork

Sista slaget för HMAS Yarra (Del 2 av 4)

Efter att ha stridit i Irak är det dags för HMAS Yarra att ge sig på Persien, med uppdrag att ta en örlogsbas. 
9/24/202029 minutes, 1 second
Episode Artwork

Sista slaget för HMAS Yarra (Del 1 av 4)

Örlogsfartyget HMAS Yarra var ett eskortfartyg som tillhörde den växande australiensiska flottan under andra världskriget.  Under kriget var Yarra med på flera krigskådeplatser som Irak, Adenviken och Stilla havet.
9/17/202032 minutes, 20 seconds
Episode Artwork

JD Salinger i WW2 (Del 5 av 5)

När striderna i Tyskland övergår till ockupation fortsätter CIC-agenterna att leta efter krigsförbrytare. En av Salingers uppgifter är att kartlägga och utreda vad som hänt i koncentrationslägren. Sommaren 1945 bryter Salinger ihop och lägger in sig frivilligt på en psykiatrisk klinik. 
9/10/202024 minutes, 7 seconds
Episode Artwork

JD Salinger i WW2 (Del 4 av 5)

Efter att Paris befriats i augusti 1944 drar sig JD Salinger med 12:e infanteriregementet norrut mot Belgien. Innan året är slut har Salinger upplevt striderna i Hürtgenskogen och Ardenneroffensiven. Plus några samtal med Hemingway.
9/3/202032 minutes, 8 seconds
Episode Artwork

JD Salinger i WW2 (Del 3 av 5)

Under hårda strider i Normandie lyckas amerikanska 12:e infanteriregementet att ta Cherbourg. Senare när Paris befriats chansar Salinger och åker till Ritz med förhoppningen att få träffa sin idol Hemingway.
8/27/202030 minutes, 57 seconds
Episode Artwork

JD Salinger i WW2 (Del 2 av 5)

Efter att Salinger ryckt in i april 1942 flyttas han runt bland amerikanska  armébaser, innan han i slutet av 1943 antas till Counter Intelligence Corps. Och 6 juni 1944 deltar han i landstigningen på Utah Beach. Första landstigningsdagen händer det mycket i Normandie innanför Utah-stranden som är rörigt, därför har Fronten tagit hjälp av Niklas Kristoffersson från podcasten D-dagen för att reda ut det
8/20/202028 minutes, 6 seconds
Episode Artwork

JD Salinger i WW2 (Del 1 av 5)

Författaren JD Salinger är mest känd för sin roman Räddaren i nöden, men under andra världskriget var han underrättelsesoldat i amerikanska arméns 12:e infanteriregemente. Han steg i land i andra vågen på Utah Beach 6 juni 1944 och upplevde sedan slaget om Hürtgenskogen, ardenneroffensiven och befrielsen av Dachau.
8/13/202031 minutes, 21 seconds
Episode Artwork

Avro Manchester - Världens sämsta bombplan (Del 2 av 2)

Trots att Avro Manchester inte var någon fantastisk produkt deltog ändå 45 stycken i den stora bombräden mot Köln den 31 maj 1942 där 1100 bombplan deltog. Men sex Manchesters fick avbryta på väg till Köln på grund av tekniska problem. 
8/6/202037 minutes, 32 seconds
Episode Artwork

Avro Manchester - Världens sämsta bombplan (Del 1 av 2)

Trots att brittiska flygministeriet 1936 hade en tydlig kravspecifikation och att tillverkaren Avro fick godkänt att utveckla sitt bombplan Manchester, blev det ingen lyckad historia.  Mycket beroende på nyutvecklade och för klena Rolls Royce-motorer.
7/30/202030 minutes, 1 second
Episode Artwork

Ögonvittnet Mikael Lindholm - Grodmän i Karlskrona skärgård (Del 4 av 4)

När vi kommer in i berättelsen väcks plutonchefen Mikael Lindholm av en av posterna som säger: "Löjtnant vakna, det är något i vattnet som ser ut som en cigarr!"
7/23/202024 minutes, 17 seconds
Episode Artwork

Ögonvittnet Mikael Lindholm - Grodmän i Karlskrona skärgård (Del 3 av 4)

Mikael fortsätter berätta om lördagskvällens händelser. Polisen styr upp en skallgångskedja där 50 soldater ska gå med skarpa AK4:or i mörkret. Mikael Lindholm som är plutonchef ger order till soldaterna att ta bort säkringsblecket och ta bort enkelskottsomställaren. Det innebär att de struntar i vaktbestämmelserna och istället kan ge verkanseld omedelbart vid hot. Senare skjuter soldater mot ett misstänkt ljud från en person och påträffar ett tydligt fotavtryck.
7/16/202029 minutes, 58 seconds
Episode Artwork

Ögonvittnet Mikael Lindholm - Grodmän i Karlskrona skärgård (Del 2 av 4)

Plutonchefen Mikael Lindholm fortsätter berätta om sitt livs mest dramatiska dygn som han upplevde på Almö 1984. Och så pratar vi om den mystiske civilklädda mannen som dyker upp bärande på en AK4.
7/8/202030 minutes, 34 seconds
Episode Artwork

Ögonvittnet Mikael Lindholm - Grodmän i Karlskrona skärgård (Del 1 av 4)

Under tiden som vi publicerade frontavsnitt om grodmän i Karlskrona skärgård, hörde Mikael Lindholm av sig till oss. Det är han som var plutonchef för 1. skytteplutonen på Almö i början av mars 1984 och har bland annat skrivit boken "Ubåtar och grodmän - 6 dygn på Almö 1984". För oss berättar han om de mest dramatiska dygn han upplevt i sitt liv.
7/2/202032 minutes, 32 seconds
Episode Artwork

Grodmän i Karlskrona skärgård 1984 (Del 3 av 3)

Det är inte slut på observationerna av främmande verksamhet i Karlskrona skärgård ännu. En cigarrliknande farkost observeras i havet bara 75-100 meter från land. Ska skytteplutonen från I12 i Eksjö passa på att öppna eld med granatgevär och kulspruta?    
6/25/202028 minutes, 18 seconds
Episode Artwork

Grodmän i Karlskrona skärgård 1984 (Del 2 av 3)

En rutinerad hundförare från Ronnebypolisen konstaterar med hjälp av sin hund att en person har passerat tvärs över Almö. Infanterikompaniet från Eksjö kommer ner till Almö för att lösa av soldaterna från I11 Växjö. De får en dragning av läget och laddar skarpt i sina Ak4:or och kulsprutor.
6/18/202030 minutes, 15 seconds
Episode Artwork

Grodmän i Karlskrona skärgård 1984 (Del 1 av 3)

En av de mest omdebatterade och mytomspunna händelserna i Sverige under kalla kriget var de observationer av grodmän som gjordes i Karlskrona skärgård 1984. Händelserna kulminerar när värnpliktiga i mars 1984 öppnar eld med AK4 och kulspruta mot en misstänkt dykare.
6/11/202031 minutes, 11 seconds
Episode Artwork

Slaget om CIMIC-house (Del 4 av 4)

I sista delen får vi höra hur Princess of Wales Royal Regiment drar sig ur Al Amarah och om britterna lyckades behålla sin ställning som herre på täppan i Al Amarah.
6/4/202019 minutes, 42 seconds
Episode Artwork

Slaget om CIMIC-house (Del 3 av 4)

Under belägringen får den brittiska styrkan i Al Amarah förstärkning från ett oväntat håll. Det dyker upp en prickskytteomgång med kraftigare utrustning än vad som finns på CIMIC-house. Och en av de nya prickskyttarna tillhör en icke namngiven brittisk specialstyrka.
5/28/202029 minutes, 40 seconds
Episode Artwork

Slaget om CIMIC-house (Del 2 av 4)

Belägringen inleds 5 augusti 2004 och soldaterna på anläggningen utsätts för stor press. För att lätta på trycket genomförs Operation Hammersmith. Målet är att tillfångata fiendens nyckelpersoner i Al Amarah. Men det är inte soldaterna på CIMIC som ska göra det, utan från basen i Abu Naji kommer fyra tunga stridsvagnar, Challengers och 14 pansarskyttefordon av typen Warriors. Som understöd har de Spectre Gunships ovanför. De inleder en strid som pågår under 23 timmar och med mer än 100 stridskontakter.
5/21/202030 minutes, 9 seconds
Episode Artwork

Slaget om CIMIC-house (Del 1 av 4)

I irakiska Al Amarah 2004 sitter 106 brittiska soldater fast i 23 dagar. Omringade av mer än 500 fiender. Under belägringen utsätts de för 86 anfall. Efter belägringen visar det sig att britterna avlossat 33 000 skott under striderna.
5/14/202031 minutes, 31 seconds
Episode Artwork

Striden om Merville-batteriet 1944 (Del 6 av 6)

I sista delen får vi höra om krigsslutet för löjtnant Steiner och hans mannar. Och vad som hände efter kriget och hur Merville-batteriet ser ut idag.
5/7/202023 minutes, 58 seconds
Episode Artwork

Striden om Merville-batteriet 1944 (Del 5 av 6)

I femte delen hör vi om den desperata reträtten för batterichef löjtnant Steiner och hans mannar från batteriet i augusti 1944.
4/30/202024 minutes, 31 seconds
Episode Artwork

Striden om Merville-batteriet 1944 (Del 4 av 6)

Efter att brittiska fallskärmsjägare tagit batteriet med svåra förluster 6 juni drar de sig därifrån. Tyskarna återtar batteriet och använder det fram till augusti 1944 då de retirerar. Under denna period lyckas batteriet på 7600 meters håll sänka ett allierat fartyg utanför kusten.
4/23/202021 minutes, 29 seconds
Episode Artwork

Striden om Merville-batteriet 1944 (Del 3 av 6)

De brittiska fallskärmsjägarna är framme vid batteriet. De är ungefär 150 man, jämfört med planerade 600. De saknar dessutom mängder av sin utrustning. Trots det, väljer Otway att genomföra anfallet.
4/16/202029 minutes, 55 seconds
Episode Artwork

Striden om Merville-batteriet 1944 (Del 2 av 6)

På natten mot 6 juni råkar ett kanadensiskt glidflygplan av misstag landa i närheten av batteriet och det blir plötsligt full strid där kanadensarna drar det kortaste strået. Men den stora avgörande striden om batteriet är bara några timmar bort. Men innan dess ska RAF fälla mängder med bomber mot batteriet för att mjuka upp försvaret.
4/9/202031 minutes, 45 seconds
Episode Artwork

Striden om Merville-batteriet 1944 (Del 1 av 6)

Ett av de mest legendariska anfallen och ett av de första under D-dagen, skedde när brittiska 9. fallskärmsjägarbataljonen stormar och tar Merville-batteriet på natten innan landstigningen. Men det som inte brukar nämnas i sammanhanget, är att tyska trupper sedan tar tillbaka batteriet och behåller det operativt ända till augusti 1944.
4/2/202032 minutes, 3 seconds
Episode Artwork

Dödsolyckan under Northern Wind 2019

Under militärövningen Northern Wind förra året omkommer 41-åriga hemvärnssoldaten Helena Fjellström när deras förläggningstält körs över av ett stridsfordon. Spaningsgruppen tillhörde 145:e hemvärnsunderrättelsekompaniet från Jämtland. Tidigare denna vecka kom Haverikommissionens slutrapport som beskriver hur olyckan kunde inträffa.
3/26/202043 minutes, 31 seconds
Episode Artwork

Krigsmuseet i Riga (Del 3 av 3).mp3

Vi fortsätter titta på museets samlingar från andra världskriget och vad som hände under den tyska ockupationen.
3/19/202011 minutes, 28 seconds
Episode Artwork

Krigsmuseet i Riga (Del 2 av 3)

Vi fortsätter på museets utmärkta utställning om första världskriget och går in på deras avdelning om andra världskriget.
3/11/202023 minutes, 18 seconds
Episode Artwork

Krigsmuseet i Riga (Del 1 av 3)

Fronten besöker Lettlands krigsmuseum och tittar bland annat på deras prisbelönta utställning om striderna i landet under första världskriget.
3/6/202030 minutes, 25 seconds
Episode Artwork

Slaget om Tel Saki 1973 (Del 3 av 3)

Efter belägringen och de misslyckade räddningsförsöken beordrar löjtnant Ansbacher sina få kvarvarande män att dra sig tillbaka in i det innersta rummet i bunkern och förbereda sig på att strida till slutet. De drar ur sprintarna ur sina handgranater för att de ska detonera om de stupar.
2/28/202030 minutes
Episode Artwork

Slaget om Tel Saki 1973 (Del 2 av 3)

Det är en hopplös situation för de israeliska soldater som försöker överleva i den omringade observationsposten, men det görs räddningsförsök för att förstärka dem eller få ut dem.
2/20/202029 minutes, 30 seconds
Episode Artwork

Slaget om Tel Saki 1973 (Del 1 av 3)

Under Syriens anfall mot Israel som inleder Yom Kippur-kriget 1973 isoleras en grupp israeliska fallskärmsjägare och pansarsoldater i en bunker på Golanhöjderna. De israeliska soldaterna är omringade av en övermäktig fiende och ammunitionen och vattnet börjar ta slut.  
2/13/202031 minutes, 28 seconds
Episode Artwork

Specialförband vs specialförband (Del 3 av 3)

I sista episoden berättar vi historien om vem som går segrande ur kampen när en patrull ur argentinska 601:a Commando-kompaniet överraskar en spaningspatrull från SAS och en eldstrid utbryter på västra Falklandsön.
2/6/202022 minutes, 22 seconds
Episode Artwork

Specialförband vs specialförband (Del 2 av 3)

Här fortsätter historierna om hur det gick när specialförband stred mot varandra i Falklandskriget. 19 Royal Marines commandos mot 12 argentinska commandos som förskansat sig i ett hus, vem tror ni gick segrande ur den striden?
1/30/202021 minutes, 38 seconds
Episode Artwork

Specialförband vs specialförband (Del 1 av 3)

Hur blir det om två specialförband hamnar i strid med varandra? Vilka går segrande ur striden? Under falklandskriget 1982 hamnade brittiska och argentinska specialförband i strid med varandra och nu berättar vi hur det gick till. Ni hör bland annat hur det gick för brittiska SAS när de var i strid med argentinska 601 Commandos och utgången var inte alltid självklar.
1/23/202027 minutes, 12 seconds
Episode Artwork

Frontens årskrönika 2019

Vi går igenom minnesvärda händelser och frontavsnitt från 2019 och blickar fram mot vad vi har att se fram emot 2020.
1/16/202014 minutes, 21 seconds
Episode Artwork

Världsrekordskottet i prickskytte 2009 (Del 3 av 3)

I avslutande delen berättar vi om Craig Harrisons sista prickskytteuppdrag och hur hans karriär slutar i brittiska armén.
1/9/202031 minutes, 11 seconds
Episode Artwork

Världsrekordskottet i prickskytte 2009 (Del 2 av 3)

I det här frontavsnittet beskriver vi hur det gick till när brittiske prickskytten Craig Harrison lyckades träffa två fientliga kulspruteskyttar på 2475 meter i Helmand-provinsen 2009.
1/2/202031 minutes, 24 seconds
Episode Artwork

Världsrekordskottet i prickskytte 2009 (Del 1 av 3)

I Helmand-provinsen i Afghanistan lyckades brittiske Corporal of Horse Craig Harrison träffa två fientliga kulspruteskyttar på 2475 meters avstånd. Han sköt med ett L115A1 (Accuracy International AWM) med .338-kaliber, utrustat med ett kikarsikte från Schmidt & Bender.
12/27/201930 minutes, 4 seconds
Episode Artwork

Vraken vid Midway (Del 2 av 2)

Vi fortsätter historien om de unika fynden av två japanska hangarfartyg på havets botten utanför Midway.
12/19/201924 minutes, 21 seconds
Episode Artwork

Vraken vid Midway (Del 1 av 2)

  I oktober 2019 upptäcktes vraken av två japanska hangarfartyg som sänktes vid slaget om Midway i juni 1942.
12/12/201926 minutes, 50 seconds
Episode Artwork

Teknikmuseet i Berlin (Del 4 av 4)

Vi tittar närmare på en V1:a, Junkers 52 och deras Sabre bland annat. Och inte minst en äkta Heinkel He 162!
12/5/201915 minutes, 55 seconds
Episode Artwork

Teknikmuseet i Berlin (Del 3 av 4)

Vi tittar närmare på museets MIG 15 och Messerschmitt Bf 110 bland annat. Och får förklaringen till varför den Fieseler Storch som hänger i taket har svenska kronmärkningar.
11/29/201916 minutes, 5 seconds
Episode Artwork

Teknikmuseet i Berlin (Del 2 av 4)

Vi fortsätter kolla in samlingarna om militärflyget under första världskriget och kommer in på samlingarna från andra världskriget. Bland annat kollar vi in deras flygmotorer, JU 87 Stuka och Arado AR 96.
11/21/201926 minutes, 3 seconds
Episode Artwork

Teknikmuseet i Berlin (Del 1 av 4)

Fronten besöker tyska teknikmuseet i Berlin för att titta på deras flygplanssamling. I första delen tittar vi på flygets tidiga utveckling och flygkriget under första världskriget.
11/14/201925 minutes, 8 seconds
Episode Artwork

30 år sedan Berlinmurens fall

På lördag 9 november 2019 är det 30 år sedan Berlinmuren föll. Fronten har varit i Berlin och besökt murmuseet på Friedrichstrasse bredvid Checkpoint Charlie. Och självklart tittat närmare på en del av Berlinmuren.
11/7/201940 minutes, 7 seconds
Episode Artwork

Fältpost från lyssnarna

Vi betar av en packe fältpost på lyssnarna och besvarar bland annat frågan vilka som gick segrande ur striderna när brittiska och argentinska specialförband (22nd SAS, 42 Royal Marines Commandos och argentinska 601 och 602 commandos) stred mot varandra i Falklandskriget.
10/31/201934 minutes, 35 seconds
Episode Artwork

Attacken mot HMS Sheffield 1982 (Del 3 av 3)

I sista avsnittet om HMS Sheffield pratar vi om konsekvenserna av sänkningen och brittiska flottans utredning för att ta reda på vad som hänt
10/24/201929 minutes, 58 seconds
Episode Artwork

Attacken mot HMS Sheffield 1982 (Del 2 av 3).mp3

Här får ni höra exakt hur attacken gick till och vad det fick för konsekvenser. Resultatet blir ett rejält bakslag för britterna och den självklara frågan är: Hur kunde detta hända?
10/17/201925 minutes, 2 seconds
Episode Artwork

Attacken mot HMS Sheffield 1982 (Del 1 av 3)

Den 4 maj 1982 lyckas argentinska flottan med hjälp av Super Étendard-plan beväpnade med Exocet-robotar, få in en träff på brittiska jagaren HMS Sheffield. Här berättar vi historien både ur piloternas och fartygsbesättningens perspektiv.
10/10/201930 minutes, 15 seconds
Episode Artwork

Kärnvapenbaserna på Kuba (Del 2 av 2)

Vi fortsätter prata med arkeologiprofessor Håkan Karlsson om de sovjetiska kärnvapenrobotarna på Kuba som 1962 ledde till att världen stod på randen till tredje världskriget.
10/4/201932 minutes, 12 seconds
Episode Artwork

Kärnvapenbaserna på Kuba (Del 1 av 2)

De sovjetiska kärnvapenrobotarna på Kuba 1962 ledde till att världen stod på randen till tredje världskriget. Arkeologiprofessorn Håkan Karlsson vid Göteborgs universitet har intresserat sig för historien kring dem och forskat i vad som finns kvar av baserna.
9/26/201930 minutes, 3 seconds
Episode Artwork

Aeroseum (Del 2 av 2)

Vi fortsätter besöket på Aeroseum och kollar på deras Kalla kriget-utställning och flygsimulatorerna.
9/19/201921 minutes, 47 seconds
Episode Artwork

Aeroseum (Del 1 av 2)

Fronten besöker flygmuseet Aeroseum som är beläget i berghangarerna på fd F9 Säve utanför Göteborg.
9/12/201931 minutes, 20 seconds
Episode Artwork

Veteraner berättar - Rocky Schmit - Vietnam 1967-68 (Del 8 av 8)

Här berättar Rocky om sitt liv efter kriget och hans sju år i Israel. Och det var i Israel han träffade sin svenska fru, som ledde till att Rocky bor i Sverige idag.
8/29/201934 minutes, 44 seconds
Episode Artwork

Veteraner berättar - Rocky Schmit - Vietnam 1967-68 (Del 7 av 8)

  Här berättar Rocky om de första åren efter kriget. Massprotesterna i Washington 1971 och när han bodde i grottan bredvid Joni Mitchell på Kreta(!)
8/22/201928 minutes, 10 seconds
Episode Artwork

Veteraner berättar - Rocky Schmit - Vietnam 1967-68 (Del 6 av 8)

Här berättar Rocky om hur det var att räkna ner de sista dagarna av sina 13 månader i Vietnam. Och hur det var att kliva av flygplanet i San Francisco och försöka hitta rätt i tillvaron.
8/15/201930 minutes, 30 seconds
Episode Artwork

Veteraner berättar - Rocky Schmit - Vietnam 1967-68 (Del 5 av 8)

Här berättar Rocky om sin fallskärmsutbildning på Okinawa och hur hatet i kompaniet riktar sig mot en speciell officer.
8/8/201929 minutes, 41 seconds
Episode Artwork

Veteraner berättar - Rocky Schmit - Vietnam 1967-68 (Del 4 av 8)

  Här berättar Rocky om Tet-offensiven och hur det var att delta i slaget om Hue.   OBS: Vissa av Rockys upplevelser av kriget i Vietnam är inte lämpligt för känsliga lyssnare. Lyssna inte med barnen i baksätet.
7/28/201926 minutes, 57 seconds
Episode Artwork

Veteraner berättar - Rocky Schmit - Vietnam 1967-68 (Del 1 av 8)

Robert "Rocky" Schmit berättar om sina upplevelser, från boot camp på marinkårsutbildningen i San Diego, till Da Nang, Happy Valley, Long range recon patrols, Tet-offensiven och slaget om staden Hue. Vi får också höra om hur hans liv blev efter kriget. Rocky tillhörde 1st Force Recon Company/1st Marine Corps Division. OBS: Vissa skildringar av Rockys erfarenheter i Vietnam är inte lämpliga för barn.
7/4/201929 minutes, 8 seconds
Episode Artwork

Veteraner berättar - Rocky Schmit - Vietnam 1967-68 (Del 3 av 8)

Robert "Rocky" Schmit berättar om sina upplevelser, från boot camp på marinkårsutbildningen i San Diego, till Da Nang, Happy Valley, Long range recon patrols, Tet-offensiven och slaget om staden Hue. Vi får också höra om hur hans liv blev efter kriget. Rocky tillhörde 1st Force Recon Company/1st Marine Corps Division. OBS: Vissa skildringar av Rockys erfarenheter i Vietnam är inte lämpliga för barn.
7/4/201929 minutes, 11 seconds
Episode Artwork

Veteraner berättar - Rocky Schmit - Vietnam 1967-68 (Del 2 av 8)

Robert "Rocky" Schmit berättar om sina upplevelser, från boot camp på marinkårsutbildningen i San Diego, till Da Nang, Happy Valley, Long range recon patrols, Tet-offensiven och slaget om staden Hue. Vi får också höra om hur hans liv blev efter kriget. Rocky tillhörde 1st Force Recon Company/1st Marine Corps Division. OBS: Vissa skildringar av Rockys erfarenheter i Vietnam är inte lämpliga för barn.
7/4/201931 minutes, 16 seconds
Episode Artwork

Militärolyckan på Gotland 1997

Under en kolonnkörning kolliderar en Tgb 11 med ett träd och fattar eld. Fastklämda i det brinnande vraket är två värnpliktiga. Deras kamrater blir tvungna att fatta ett drastiskt beslut för att kunna rädda en av de fastklämda soldaterna.
6/27/201916 minutes, 55 seconds
Episode Artwork

Slaget om Kamdesh 2009 (Del 2 av 2)

Den 3:e oktober 2009 anfölls den amerikanska basen COP Keating i östra Afghanistan. Det kommer att dröja hela 13 timmar tills amerikanska styrkor når fram till den omringade basen.
6/20/201916 minutes, 15 seconds
Episode Artwork

Special: D-dagen 75 år (Del 2 av 2)

Den 6:e juni är det 75 år sedan landstigningen i Normandie. Fronten träffar Niklas Kristoffersson, som har podden D-dagen, för att prata om hur viktig denna händelse var och hur den har påverkat världen efter andra världskriget.
6/13/201918 minutes, 22 seconds
Episode Artwork

Special: D-dagen 75 år (Del 1 av 2)

Den 6:e juni är det 75 år sedan landstigningen i Normandie. Fronten träffar Niklas Kristoffersson, som har podden D-dagen, för att prata om hur viktig denna händelse var och hur den har påverkat världen efter andra världskriget. Och också hur den högtidlighålls varje år.  
6/6/201931 minutes, 54 seconds
Episode Artwork

Slaget om Kamdesh 2009 (Del 1 av 2)

Den 3:e oktober 2009 anfölls den amerikanska basen COP Keating i östra Afghanistan. Det var blott 53 amerikanska soldater och 20 afghanska soldater (ANA) på basen när de omringades och attackerades av en mycket starkare fiendestyrka. Klockan sex på morgonen öppnar fiendestyrkorna eld med raketgevär, tunga kulsprutor, prickskyttegevär och automatkarbiner från bergssidorna runt om basen.
5/31/201930 minutes, 2 seconds
Episode Artwork

Arado Ar 196 - Över havet under kriget

Det tyska sjöflygplanet Arado Ar 196 tillverkades i över 500 exemplar och användes på nästan alla fronter under andra världskriget. På havets botten i Blekinge skärgård ligger ett vrak från en av dem. Och just detta exemplar har som första flygplansvrak i Sverige blivit fornlämningsförklarat av Länsstyrelsen.
5/23/201934 minutes, 7 seconds
Episode Artwork

Das Boot (Del 2 av 2)

Här pratar vi mer om författaren Buchheim och berättar vart du ska åka om du vill titta på en äkta ubåt av typ VII C. Vi får också veta att det svenska lastfartyget M/S Stureholm sänktes i Nordatlanten av verklighetens U 96, den 12:e december 1940 varav hela besättningen omkom.
5/16/201933 minutes, 44 seconds
Episode Artwork

Das Boot (Del 1 av 2)

Vi tar upp filmen från 1981, tv-serien från 2018 och så klart förlagorna, alltså böckerna "Das Boot" och "Die Festung" av Lothar-Günther Buchheim. Dessutom tar vi upp Buchheims egna erfarenheter av att vistas på tyska ubåten U96 under andra världskriget. 
5/9/201931 minutes, 35 seconds
Episode Artwork

Flygvapenmuseum (Del 3 av 3)

Vi tittar närmare på historien om den svenska DC3:a som sköts ner av sovjetiskt stridsflyg över Östersjön 1952.
5/2/201925 minutes, 30 seconds
Episode Artwork

Flygvapenmuseum (Del 2 av 3)

Fronten fortsätter sitt besök på Flygvapenmuseum i Linköping. Vi passar på att prata med en grupp frivilliga flygentusiaster som går igenom motorn på en SAAB J21A och får lära oss vad J21:an och ME 109 hade gemensamt.
4/25/201925 minutes, 47 seconds
Episode Artwork

Flygvapenmuseum (Del 1 av 3)

Fronten besöker Flygvapenmuseum i Linköping för att titta på samlingarna.
4/18/201926 minutes, 34 seconds
Episode Artwork

William Whartons motsträviga krig (Del 2 av 2)

Under striderna i andra världskrigets Frankrike och Tyskland hamnar Wharton inför krigsrätt, inte bara en gång utan två! Dessutom pratar vi om den kinesiska krigsfilmen Operation Red Sea.    
4/11/201927 minutes, 8 seconds
Episode Artwork

William Whartons motsträviga krig (Del 1 av 2)

Den amerikanske författaren William Wharton är känd för böckerna "Birdy" och "A midnight clear". Själv var han spaningssoldat i 87:e infanteridivisionen under andra världskriget. Det dröjde många år innan han publicerade sina egna krigsupplevelser, framför allt för att han inte ville att hans barn skulle få en annan uppfattning om honom än den dem redan hade. För i hans självbiografi "Shrapnel" berättar han ur synvinkeln från en rädd, smutsig och frusen 19-åring som helst av allt vill slippa kriget, långt från skildringar av hjältemod och kampvilja.
4/4/201929 minutes, 25 seconds
Episode Artwork

Sjöslaget vid Cape Matapan (Del 4 av 4)

I mörkret smyger de brittiska fartygen fram mot de italienska. När det skiljer 3500 meter mellan fartygen öppnar britterna eld. På brittiska slagskeppet HMS Valiant sköttes strålkastarna av en herre som senare skulle bli känd som prins Philip, alltså drottning Elizabeth II gemål! Det skulle dröja ända fram till 2012 innan han offentligt berättade om sina erfarenheter ombord under slaget.
3/28/201926 minutes, 23 seconds
Episode Artwork

Sjöslaget vid Cape Matapan (Del 3 av 4)

I skydd av mörkret smyger brittiske amiralen Cunninghams fartyg ut från hamnarna för att överraska den italienska flotteskadern.
3/21/201926 minutes, 7 seconds
Episode Artwork

Sjöslaget vid Cape Matapan (Del 2 av 4)

Italienska flottan planerar att överfalla en brittisk konvoj i Medelhavet. Men kodknäckaren Mavis Batey i Bletchley Park lyckas tyda ett italienskt meddelande som avslöjar planerna. Nu handlar det för britterna att rädda konvojen utan att avslöja att de kan avlyssna och tyda den italienska kommunikationen.
3/14/201928 minutes, 10 seconds
Episode Artwork

Sjöslaget vid Cape Matapan (Del 1 av 4)

I mars 1941 ska italienska flottan passa på att överraska och anfalla en brittisk konvoj i Medelhavet. Men britterna får en förvarning om fiendens planer.... I första frontavsnittet om slaget pratar vi om brittiska och italienska flottans förutsättningar i Medelhavet.
3/8/201928 minutes, 31 seconds
Episode Artwork

Favoriterna (Del 2 av 2)

Vi fortsätter prata om våra egna favoriter bland frontavsnitten. Och så presenterar vi lyssnarnas tio-i-topp-lista.
2/28/201922 minutes, 38 seconds
Episode Artwork

Favoriterna (Del 1 av 2)

För nästan fyra år sedan startade Fronten och nu efter 194 publicerade frontavsnitt, listar Niclas och Robert sina egna favoriter bland avsnitten.
2/21/201926 minutes, 39 seconds
Episode Artwork

Matterhorn - Marinkåren i Vietnam

Det tog vietnamveteranen Karl Marlantes 30 år att få klart debutromanen "Matterhorn", om hans upplevelser i Vietnamkriget som marinkårslöjtnant. Vi pratar om den och jämför den mot klassiker som "Den tunna röda linjen" av James Jones och "De nakna och de döda" av Norman Mailer. Dessutom gav Marlantes senare ut boken "What it is like to go to war" för att ytterligare bearbeta sina upplevelser.
2/14/201926 minutes, 57 seconds
Episode Artwork

Okänd soldat - Verklighetens Antti Rokka (Del 3 av 3)

BONUS: Fronten besöker Husqvarna Museum I avslutande delen tar vi upp författaren Väinö Linnas egna krigsupplevelser och författarkarriären. Dessutom hinner vi med ett besök på Husqvarna museum för att se vad de har för grejer som kan vara intressanta för MÖP:ar.
2/7/201928 minutes, 12 seconds
Episode Artwork

Okänd soldat - Verklighetens Antti Rokka (Del 2 av 3)

Alla som sett filmen eller läst boken minns striden när Rokka nedkämpar en rysk pluton i vinternatten. Men som vanligt överträffar verkligheten dikten, enligt samtida källor stupar 83 sovjetiska soldater under den här eldstriden mellan Röda Armén och verklighetens Rokka - Viljam Pylkäs. Men i forskningen efter kriget varierar dödssiffran mellan 13, 20, 53 och 83. Hur som helst står det i alla fall klart att Pylkäs avvärjde ett sovjetiskt anfall.
1/31/201928 minutes, 57 seconds
Episode Artwork

Okänd soldat - Verklighetens Antti Rokka (Del 1 av 3)

  I Väinö Linnas bok Okänd soldat från 1954 är en av de mest populära karaktärerna den kärve och uppstudsige karelaren Antero "Antti" Rokka. Linna baserade boken på sina upplevelser i en kulsprutepluton under fortsättningskriget 1941-44 och han baserade Rokka på en av sina kamrater. Men det har genom åren diskuterats vem som var den egentliga förlagan. Boken har sålt i över 600 000 exemplar i Finland och översatts till 21 språk. Filmer på boken gjordes 1955, 1985 och nu senast 2017. Det som versionerna från 1955 och 2017 har gemensamt är att de bägge var på sin tid den dyraste film som spelats in i Finland.
1/24/201927 minutes, 55 seconds
Episode Artwork

Gunnar Hagstrom - Spaningspilot i Vietnam (Del 2 av 2)

Vi fortsätter berätta om Gunnar Hagstroms tjänstgöring som spaningspilot i Vietnam. Bland annat får vi lära oss hur man på bästa sätt kraschlandar en sönderskjuten helikopter i djungel. Gunnar Hagstrom blev själv nerskjuten fyra gånger. Och så tipsar vi om boken "Low level hell" av Hugh L Mills, om man vill veta mer om livet som spaningspilot i Vietnam.
1/17/201926 minutes, 15 seconds
Episode Artwork

Gunnar Hagstrom - Spaningspilot i Vietnam (Del 1 av 2)

1970 kommer 20-årige nyutbildade helikopterpiloten Gunnar Hagstrom från Billings, Montana, till Vietnam för att flyga Hueys. Men hans korta längd gör att han blir utsedd till spaningspilot och får flyga den mindre Hughes OH-6 Cayuse, kallad "Loach", efter förkortningen LOH som står för Light Observation Helicopter. Nu ska han bara överleva 365 dagars tjänstgöring i 17th Air Cavalry regiment, flygandes på extremt låg höjd över djungeln där både NVA och Viet Cong håller till.
1/11/201929 minutes, 9 seconds
Episode Artwork

Arsenalen i Strängnäs

Fronten besöker försvarsfordonsmuseet i Strängnäs för att kolla in samlingen och intervjua museichefen Stefan Karlsson.
1/3/201942 minutes, 12 seconds
Episode Artwork

Vietnam-Hueyn i Västerås

Företaget HeliAir i Västerås har en mycket intressant helikopter i sin ägo, en Bell UH-1H Iroquois, alltså en Huey. Det här exemplaret tillverkades 1966 och deltog under två år i Vietnamkriget, bland annat användes den då av legendariska 1st Air Cavalry Division.
12/27/201830 minutes, 57 seconds
Episode Artwork

Dödsolyckan på Skövde skjutfält 2007 (Del 2 av 2)

Precis efter att 20-årige soldaten Oskar Johansson träffats larmar övningsledarna. Men vare sig SOS Alarm eller ambulanssjukvården har uppdaterade kartor med de i förväg överenskomna mötesplatserna och ambulansen försenas eftersom de inte hittar. Under tiden påbörjar Oskars kamrater HLR för att rädda hans liv.
12/20/201832 minutes, 54 seconds
Episode Artwork

Dödsolyckan på Skövde skjutfält 2007 (Del 1 av 2)

Under en skarp anfallsövning med AK5C och KSP90 träffar en kula 20-årige soldaten Oskar "Oggy" Johansson från Eskilstuna. Kulan passerar genom överkroppen på honom och hans liv går inte att rädda. Efteråt utreder polisen, haverikommissionen och arbetsmiljöverket olyckan för att få svar på frågan: Hur kunde detta hända?
12/13/201833 minutes, 45 seconds
Episode Artwork

Michael Caine - kulspruteskytt i koreakriget

På 50-talet var det fortfarande värnplikt i Storbritannien. 18 år gammal kallas Michael Caine in. Han hamnar som kulspruteskytt vid fronten i koreakriget. 
12/6/201830 minutes, 39 seconds
Episode Artwork

Sgt Alvin York - från pacifist till krigshjälte (Del 3 av 3)

Sgt York kommer hem till USA efter kriget och möts av en gigantisk uppståndelse. Men det enda han vill är att komma hem till byn i Tennessee och återgå till sin blygsamma vardag.
11/29/201826 minutes, 25 seconds
Episode Artwork

Sgt Alvin York - från pacifist till krigshjälte (Del 2 av 3)

I det här frontavsnittet får ni veta hur det gick till när Sgt Yorks enhet lyckas besegra ett tyskt förband och ta nästan ett helt kompani till fånga.
11/22/201826 minutes, 17 seconds
Episode Artwork

Sgt Alvin York - från pacifist till krigshjälte (Del 1 av 3)

En av USA:s mest dekorerade soldater är Sgt Alvin York, som vid samma tillfälle 1918 sköt minst 25 tyska soldater och tog ett kompani till fånga. Det är ganska avlägset från rekryteringen, då han hävdade att han var pacifist och ville helst slippa strida, med hänvisning till att han var kristen.
11/15/201829 minutes, 27 seconds
Episode Artwork

Stefan Andersson - Flygblad över Berlin (Del 2 av 2)

Vi fortsätter samtalet om hans föreställning som har premiär i januari 2019 och vi får höra sången "Sista vargen".
11/8/201820 minutes, 38 seconds
Episode Artwork

Stefan Andersson - Flygblad över Berlin (Del 1 av 2)

Artisten Stefan Andersson har de senaste åren satt upp flera föreställningar med historiska teman, bland annat om Ostindiefararen Götheborg och Gustaf III. Nu släpper han ett album och sätter upp en show om andra världskriget - Flygblad över Berlin. I slutet av november 2018 kommer albumet och den 11 januari 2019 är det premiär för föreställningen på Kajskjul 8 i Göteborg.
11/1/201826 minutes, 22 seconds
Episode Artwork

Räden mot Blå huset

Nordkoreas hårdaste elitsoldater "Enhet 124", skickas vintern 1968 till Sydkorea med uppdraget att mörda sydkoreanska presidenten. Nästan allt går enligt planen fram tills de bara är 100 meter från presidentpalatset Blå huset.
10/25/201834 minutes, 27 seconds
Episode Artwork

Kriget har inget kvinnligt ansikte - På scen

Idag den 18 oktober 2018 har Göteborgs Dramatiska Teater nypremiär på pjäsen "Kriget har inget kvinnligt ansikte". Fronten intervjuade dramatikern Malin Lindroth som bearbetat Svetlana Aleksijevitj bok "Kriget har inget kvinnligt ansikte" för scenen. (Repris från februari 2017)
10/18/201835 minutes, 59 seconds
Episode Artwork

KSP 58 - 60 år! (Del 2 av 2)

Vi fortsätter att nörda ner oss i 58:an och beskriver pipbyte, laddning, skjutställningar med mera. Och så ska vi så klart lyssna på hur den låter.
10/11/201821 minutes, 39 seconds
Episode Artwork

KSP 58 - 60 år! (Del 1 av 2)

Det var 1958 som denna kulspruta antogs av svenska krigsmakten. Ursprunget är den belgiska FN MAG som är ett mycket spritt vapen som tillverkats i över 200 000 exemplar och som fortfarande säljs. Sedan slutet av 50-talet har det dykt upp i flera krig och är fortfarande i tjänst, inte minst i Sverige.
10/4/201821 minutes, 59 seconds
Episode Artwork

Hardy Kruger - Från Waffen-SS till Hollywood (Del 2 av 2)

I det här frontavsnittet berättar vi om hur kriget slutar för Hardy Kruger och hur hans filmkarriär tar fart.
9/27/201826 minutes, 40 seconds
Episode Artwork

Hardy Kruger - Från Waffen-SS till Hollywood (Del 1 av 2)

  Från 50-talet till 80-talet dök skådisen Hardy Kruger - egentligen Eberhard Krüger- upp i mängder med filmer som En bro för mycket, De vilda gässen och i Kubricks Barry Lyndon. Som tysk och blond fick han ofta gestalta tyska officerare på vita duken.   Men det var inte på vita duken han bar uniform för första gången. I mars 1945 hade han som 16-åring satts in i 38:e SS-grenadjärdivisionen Niebelungen för att försvara ett Nazityskland som stod på randen till kollaps.    
9/20/201826 minutes, 17 seconds
Episode Artwork

Egholm Museum - Heydrichs Mercedes?

Häng med Frontens Niclas Sennerteg till danska Egholm Museum för att bland annat inspektera Reinhard Heydrichs Mercedes som han färdades i vid attentatet 1942. Men är det egentligen ställt bortom allt tvivel att det var just Heydrichs bil egentligen?
9/13/201838 minutes, 43 seconds
Episode Artwork

"Kära Fronten..." - Fältpost (Del 4 av 4)

Här får ni tips på hur ni förbereder och genomför intervjuer med veteraner och vilka sydkoreanska krigsfilmer och TV-serier som är sevärda.
9/5/201825 minutes, 8 seconds
Episode Artwork

"Kära Fronten" - Fältpost (Del 3 av 4)

Vi besvarar fältpost och diskuterar bland annat klichéer i ubåtsfilmer och tipsar om Falklandsfilmer. Vi får in tips om kubanernas stridande i Afrika och amerikanska inbördeskriget.
8/30/201827 minutes, 49 seconds
Episode Artwork

"Kära Fronten..." - Fältpost (Del 2 av 4)

Vi svarar på fältpost från Frontkamraterna. Bland annat avhandlar vi ryska pansarvärnsroboten AT-3 Sagger och tar emot tipset om att Heydrichs Mercedes står i danska Egholm museum.
8/23/201831 minutes, 44 seconds
Episode Artwork

"Kära Fronten..." - Fältpost (Del 1 av 4)

  Vi besvarar fältpost från frontkamraterna. Här snackar vi bland annat om vilka museer som är värda att besöka i Warszawa och en riksdagsledamot vill höra mer om kalla kriget.
8/16/201829 minutes, 13 seconds
Episode Artwork

John Kerry - Patrullbåtschef i Vietnam

Den amerikanske politikern John Kerry är mest känd som demokraternas presidentkandidat under valet 2004. Men under hans fyra månader i Mekongdeltat 1968-69 lyckades han skrapa ihop en Silver Star, en Bronze Star och tre Purple Hearts.
8/9/201842 minutes, 44 seconds
Episode Artwork

Finlandssvenska flygarässet Hans Wind och världens sämsta flygplan (Del 3 av 3)

Efter Winds 39 luftsegrar med Brewster Buffalo, börjar han flyga Messerschmitt Bf 109 G. En sak som var frustrerande för Winds överordnade, var att han tog varje tillfälle i akt att ge sig in i luftstrid, oavsett vad han hade fått för order innan han lyfte. Han blir en av Finlands främsta flygaräss med totalt 75 luftsegrar.
8/2/201829 minutes, 19 seconds
Episode Artwork

Finlandssvenska flygarässet Hans Wind och världens sämsta flygplan (Del 2 av 3)

Amerikanska flygplanet Brewster F2A Buffalo blev ingen succé i den amerikanska flottan. Men i finska händer blev det en farlig motståndare för de sovjetiska piloterna. Världsrekordet för flest luftsegrar i en Brewster Buffalo, innehas av finlandssvenske flygarässet Hans Henrik Wind med 39 luftsegrar under fortsättningskriget.
7/26/201828 minutes, 59 seconds
Episode Artwork

Finlandssvenska flygarässet Hans Wind och världens sämsta flygplan (Del 1 av 3)

Hans Henrik Wind var en av de mest framgångsrika stridflygarna under fortsättningskriget med 75 luftsegrar. Flygplanet som avses är det amerikanska Brewster F2A Buffalo.  
7/19/201830 minutes, 22 seconds
Episode Artwork

Operation Barras - SAS i Sierra Leone (Del 2 av 2)

Nu har det blivit dags för SAS och 1 Para att gå in i byarna Magbeni och Gberi Bana för att undsätta de tillfångatagna brittiska soldaterna. Men sen glider uppgifterna isär hur många bland milisgruppen West Side Boys, som faktiskt stupar under fritagningsförsöket.
7/12/201830 minutes, 51 seconds
Episode Artwork

Operation Barras - SAS i Sierra Leone (Del 1 av 2)

I september 2000 genomfördes en räddningsaktion i Sierra Leone för att frita brittiska soldater som satt som gisslan hos den militanta gruppen West Side Boys. Anfallet genomfördes av samverkande förband från SAS, SBS och 1 Para.
7/5/201827 minutes, 59 seconds
Episode Artwork

Bill O'Reilly - Krigskorrespondenten som missade kriget

Programledaren och TV-reportern Bill O'Reilly har flera gånger pratat offentligt om sina erfarenheter som krigskorrespondent under Falklandskriget. Men vid närmare granskning visar det sig att han aldrig var på Falklandsöarna 1982. Han har aldrig varit på Falklandsöarna överhuvudtaget. Istället var han i Buenos Aires 1982, och han kom dit efter att Argentina kapitulerat till britterna.
6/28/201831 minutes, 55 seconds
Episode Artwork

Sgt John C Williams - ett flygaröde över tre kontinenter (Version 2.0)

Redan 2015 gjorde vi ett frontavsnitt om den stupade nyzeeländske flygaren Sgt John C Williams som ligger begravd på Öckerö. Sedan dess har vi grävt vidare om hans liv och öde. Med mer uppgifter från Nya Zeelands militära arkiv, Nya Zeeländska flygvapenmuseet i Christchurch och Williams släktingar i Wellington växer en tydligare bild fram av den 21-årige akterskytten.
6/14/201827 minutes, 39 seconds
Episode Artwork

Operation Praying Mantis (Del 2 av 2)

  I andra delen trappas fientligheterna upp mellan USA och Iran i Persiska viken. Iran skickar ut större örlogsfartyg för att slå tillbaka den amerikanska flottstyrkan och nu börjar avfyrningar av sjömålsrobotar åt bägge håll plus att A6 Intruders och F4 Phantom genomför stridsuppdrag mot de iranska fartygen.
6/7/201826 minutes, 42 seconds
Episode Artwork

Operation Praying Mantis (Del 1 av 2)

Detta var USA:s största sjöstrid efter andra världskriget. Under 1988 trappas spänningen upp mellan Iran och USA. Efter enstaka fientligheter mellan länderna genomför USA operationen Praying Mantis (Bönsyrsa) den 18 april 1988.
5/31/201826 minutes, 57 seconds
Episode Artwork

Slaget om Mount Longdon (Del 3 av 3)

I sista delen berättar vi hur slaget stod och vägde vid midnatt, innan britterna fick fram förstärkningar för att slutligen kunna få övertaget och ta över berget. Slaget varade i tio timmar och efter det trodde soldaterna i 3 para att de klarat sig. Då börjar artilleriet regna ner över dem och orsaka ännu fler förluster.
5/24/201832 minutes, 45 seconds
Episode Artwork

Slaget om Mount Longdon (Del 2 av 3)

11 juni 1982 kl 20:00. Tredje bataljonen i brittiska fallskärmsjägarregementet gör sig redo för strid. I skydd av nattens mörker ska de tyst avancera uppför berget Mount Longdon. När britterna väl upptäcks är de inne bland de argentinska ställningarna där 1:e pluton i 7:e infanteriregementet är,  och inledningen av striden präglas av förvirring.
5/17/201830 minutes, 40 seconds
Episode Artwork

Slaget om Mount Longdon (Del 1 av 3)

Natten mellan 11 och 12 juni 1982 ställs brittiska 3:e bataljonen från fallskärmsjägarregementet mot fienden på det befästa berget Mount Longdon på Falklandsöarna. Uppe på berget har 278 argentinska soldater haft två månader på sig att förbereda bunkrar, värn, kulsprutenästen, granatkastarpositioner och mineringar. Slaget pågick under 10 timmar och kom att bli känt som det blodigaste infanterislaget under Falklandskriget.
5/10/201832 minutes, 38 seconds
Episode Artwork

SPECIAL - Författarintervju med Jurij Rybin

Ryske författaren Jurij Rybin är just nu aktuell med boken "Boris Safonov - Luftwaffes baneman på östfronten". Vi passar på att ta ett samtal med honom om både hans bok och flygkriget på Nordkalotten.
5/3/20189 minutes, 20 seconds
Episode Artwork

D-dagen (Del 4 av 4)

Niklas Kristoffersson tipsar om böcker, filmer och TV-serier om D-dagen som är värda att ta del av och vilka du ska undvika. Och så berättar vi varför det bara blev åtta bilder från stjärnfotografen Robert Capa, trots att han var med andra anfallsvågen på Omaha Beach och knäppte över hundra bilder där.    
4/19/201824 minutes, 52 seconds
Episode Artwork

D-dagen (Del 3 av 4)

Samtalet med Niklas Kristofersson fortsätter. Vi börjar prata om Juno-, Sword- och Gold-stränderna jämfört med förutsättningarna på Omaha och Utah. Vi jämför också insatserna från de luftburna amerikanska divisionerna 101st och 82nd med de brittiska i 6:e luftlandsättningsdivisionen.
4/12/201831 minutes, 38 seconds
Episode Artwork

D-dagen (Del 2 av 4)

Vi fortsätter samtalet om D-dagen. Bland annat pratar vi om amerikanska soldater som tvekade att öppna eld vid de första kontakterna med fienden. Och vi diskuterar planeringen av den gigantiska operationen och varför det gick snett på Omaha-stranden.
4/5/201830 minutes, 31 seconds
Episode Artwork

D-dagen (Del 1 av 4)

Fronten träffar Niklas Kristoffersson som ägnat 40 år(!) åt sitt intresse D-Dagen. Han har podden D-Dagen och självklart snackar vi med honom om fascinationen för landstigningen.
3/29/201829 minutes, 55 seconds
Episode Artwork

Armémuseum (Del 3 av 3)

Vi avslutar rundturen på Armémuseum med att klämma på lite grejer och inspektera presentbutiken. Dessutom boktipsar vi om läsvärda böcker om vietnamkriget; "Chickenhawk" av Robert Mason och "Acceptable loss" av Kregg Jorgenson.
3/22/201823 minutes, 14 seconds
Episode Artwork

Armémuseum (Del 2 av 3)

Vi fortsätter rundturen på Armémuseum i Stockholm. Vi hinner med andra världskriget, kalla kriget och perioden därefter.
3/15/201826 minutes, 22 seconds
Episode Artwork

Armémuseum (Del 1 av 3)

Fronten leker Melker Becker och beger sig till Armémuseum i Stockholm. I första avsnittet betar vi av perioden 1500 till 1918.
3/8/201826 minutes, 4 seconds
Episode Artwork

Operation Anthropoid - Attentatet mot Heydrich 1942 (Del 3 av 3)

Här får vi följa nazisternas jakt på de tjeckiska fallskärmsjägarna efter attentatet. Fronten har också besökt kyrkan Cyril och Methodos i Prag där den sista striden stod.    
3/1/201831 minutes, 14 seconds
Episode Artwork

Operation Anthropoid - Attentatet mot Heydrich (Del 2 av 3)

Två tjeckiska fallskärmsjägare släpps ner över Tjeckien för att ta sig till Prag och iscensätta attentatet. De hade inledningsvis flera idéer hur det skulle gå till innan de slutgiltigt bestämmer sig hur de ska gå tillväga.  
2/22/201824 minutes, 51 seconds
Episode Artwork

Operation Anthropoid - Attentatet mot Heydrich (Del 1 av 3)

Attentatet mot Reinhard Heydrich i Prag 1942 tillhör en av de mest kända händelserna under andra världskriget och som skildrats i flera filmer. Vi börjar med att gå igenom förutsättningarna och Heydrichs bakgrund.
2/15/201828 minutes, 46 seconds
Episode Artwork

Slaget vid Savo Island 1942 (Del 3 av 3)

I den avslutande delen skildrar Niclas hur slaget om Savo Island avgörs. Och sen är det dags för amerikanska flottan att rannsaka sig själva och försöka förstå hur detta kunde hända.
2/8/201827 minutes, 45 seconds
Episode Artwork

Slaget vid Savo Island 1942 (Del 2 av 3)

Den japanska vice amiralen Mikawa har lyckats undvika upptäckt och börjar närma sig Guadalcanal där de amerikanska fartygen ligger på redden. Amerikanska flottstyrkan anar ingenting och förbeder sig inför natten. Besluten om hur fartygen skulle bemannas visar sig bli ödesdigra.
2/1/201827 minutes, 2 seconds
Episode Artwork

Slaget vid Savo Island 1942 (Del 1 av 3)

Det har bara gått en dag sedan amerikanska styrkor landstigit på Guadalcanal, då lyckas en japansk flottstyrka i skydd av mörkret smyga upp och överraska de amerikanska fartyg som ligger på redden. Det är detta sjöslag 8-9 augusti 1942 som kallas slaget vid Savo Island.
1/25/201827 minutes, 18 seconds
Episode Artwork

Pilot i Luftwaffe (Del 2 av 2)

Vi fortsätter lyssna på Christer Bergströms föreläsning. Bergström är författare och har intervjuat flera Luftwaffe-veteraner och gett ut flera böcker i ämnet. Christer är även förläggare och driver Vaktel Förlag. Här är hans föreläsning "Så var det att vara pilot i Luftwaffe under andra världskriget. Vad veteranerna berättade." Från Luftwaffehelgen i Eskilstuna 13-15 oktober 2017.
1/19/201827 minutes, 52 seconds
Episode Artwork

Pilot i Luftwaffe (Del 1 av 2)

Christer Bergström är författare och har intervjuat Luftwaffe-veteraner och gett ut flera böcker i ämnet. Christer är även förläggare och driver Vaktel Förlag. Här är hans föreläsning "Så var det att vara pilot i Luftwaffe under andra världskriget. Vad veteranerna berättade." Från Luftwaffehelgen i Eskilstuna 13-15 oktober 2017. 
1/11/201828 minutes, 58 seconds
Episode Artwork

Wolfgang Thimmig - Nattjaktess i Luftwaffe (Del 4 av 4)

Den dramatiska historien om stridspiloten Thimmig tar inte slut med andra världskriget. Efter en riskfylld flykt till Sverige satsar han på en flygarkarriär i Sydamerika. Därefter går han i tjänst i Västtyska flygvapnet och blir bland annat militärattaché i Stockholm och flygvapenchef i Nigeria(!). Vi går dessutom igenom hans ordnar och utmärkelser.
1/4/201834 minutes, 47 seconds
Episode Artwork

Wolfgang Thimmig - Nattjaktess i Luftwaffe (Del 3 av 4)

Britterna ökar intensiteten i sina bombanfall mot tyska städer. Och den tyska nattjakten gör allt de kan för att skjuta ner sina fiender. I det här frontavsnittet följer vi Thimmig ända fram till krigsslutet.
12/28/201733 minutes, 48 seconds
Episode Artwork

Wolfgang Thimmig - Nattjaktess i Luftwaffe (Del 2 av 4)

När vi fortsätter berättelsen är vi framme vid juli 1940 och månaden därpå startar Slaget om Storbritannien, där Thimmig deltar i räder över England för att slå ut bombflyget vid start och landning.
12/21/201730 minutes, 18 seconds
Episode Artwork

Wolfgang Thimmig - Nattjaktess i Luftwaffe (Del 1 av 4)

Stridspiloten Wolfgang Thimmig var med redan under polska fälttåget 1939 och var senare med i den tyska nattjakten. Under kriget fick han 24 erkända luftsegrar. Wolfgangs barnbarn Max Thimmig berättar sin farfars historia. Max utkom med boken om sin farfar "Nattens jägare" 2015.
12/14/201728 minutes, 58 seconds
Episode Artwork

Operation Thunderbolt - Räden i Entebbe (Del 2 av 2)

Nu är den israeliska specialstyrkan på väg mot Uganda med fyra C-130 Hercules för att frita gisslan. De har på sig ugandiska uniformer och är beväpnade med AK-47:or. Med sig har de även en Mercedes-limousin med ugandiska flaggor på, som de ska använda för att ta sig från landningsbanan till terminalen där gisslan hålls. Men trots att de redan är i luften, väntar de ännu på att israeliska regeringen ska ge sitt klartecken att genomföra operationen.
12/7/201726 minutes, 2 seconds
Episode Artwork

Operation Thunderbolt - Räden i Entebbe (Del 1 av 2)

1976 kapas ett Air France-plan av fyra terrorister. Två av kaparna är palestinier och de andra två är tyskar. Planet kommer slutligen till flygplatsen Entebbe i Uganda. Israeliska regeringen överväger ett fritagningsförsök för att få loss de runt hundra israeliska medborgare som sitter som gisslan. Israeliska specialstyrkan Sayeret Matkal får order om att förbereda sig för att gå in och lösa situationen.
11/30/201726 minutes, 59 seconds
Episode Artwork

Rommel och slaget vid Caporetto (Del 2 av 2)

Nu har Rommels enhet tagit 1500 italienska fångar och mycket mark. Men än är framgångarna i Caporetto inte slut.
11/24/201728 minutes, 1 second
Episode Artwork

Rommel och slaget vid Caporetto (Del 1 av 2)

Det är nu hundra år sedan Erwin Rommels strategiska geni visade sig. Det skedde vid slaget vid Caporetto den 24 oktober 1917. Med en underlägsen bergsjägarstyrka lyckades löjtnant Rommel besegra en övermäktig italiensk fiende genom list och mod.
11/16/201730 minutes, 43 seconds
Episode Artwork

Operation Gothic Serpent - Black Hawk Down (Del 2 av 2)

Nu är det 99 amerikanska soldater strandsatta och omringade av fiender inne i Mogadishu. Ute vid basen 2 kilometer därifrån förbereds en räddningsaktion.
11/10/201729 minutes, 7 seconds
Episode Artwork

Operation Gothic Serpent - Black Hawk Down (Del 1 av 2)

Det var den 3 oktober 1993 som 160 amerikanska soldater från 3:e Rangersbataljonen och Delta Force skulle tillfångata två män i en byggnad inne i den somaliska huvudstaden Mogadishu. Uppdraget beräknas vara slutfört inom en timme.
11/3/201729 minutes, 25 seconds
Episode Artwork

Fältpost (Del 3 av 3)

Vi pratar om bland annat om Operation Thunderbolt - alltså räden i Entebbe, sydkoreanska krigsfilmer och en svensk koppling till amerikanska inbördeskriget.
10/27/201728 minutes, 31 seconds
Episode Artwork

Fältpost (Del 2 av 3)

Vi fortsätter att beta av fältpost från lyssnarna. Bland annat tar vi upp luftvärnsolyckan utanför Halmstad 1986, varför Agent Orange inte räknas som biologiskt stridsmedel och så behöver vi hjälp av lyssnarna när det gäller Stridsvagn 103. 
10/19/201729 minutes, 27 seconds
Episode Artwork

Fältpost (Del 1 av 3)

Vi passar på att besvara fältpost från lyssnarna. Bland annat tipsar vi om europeiska museer som är värda besök och avskjutningsramper för tyska vedergällningsvapen.
10/12/201733 minutes, 41 seconds
Episode Artwork

Stolen Valor (Del 3 av 3)

I sista avsnittet om stolen valor tar vi upp folk som hittat på meriter från amerikanska inbördeskriget. Dessutom pratar vi om det svenska exemplet; Manuel Knight, föreläsaren och sommarprataren som påstod sig tjänstgjort i amerikanska specialstyrkor, men sanningen avslöjades av tidskriften Filter.
10/5/201727 minutes, 24 seconds
Episode Artwork

Stolen valor (Del 2 av 3)

Vi fortsätter dra exempel på stolen valor från nutid. När en American Idol-deltagare och en expertkommentator på TV-kanalen Fox News avslöjas som lögnare.
9/28/201730 minutes, 25 seconds
Episode Artwork

Stolen valor (Del 1 av 3)

Vi tittar närmare på fenomenet, begreppet och klassiska historier om "Stolen valor", alltså när någon utger sig för att vara något de inte är. Det har utnyttjats genom historien för att väcka beundran, råna och mörda, men också räddat liv.
9/22/201734 minutes, 24 seconds
Episode Artwork

D-dagen - 1st Canadian Parachute Batallion

Det var flera av de luftlandsatta allierade trupperna som under natten mellan 5:e och 6:e juni 1944 inte lyckades lösa sina uppgifter. De fälldes på fel platser och var spridda över stora områden. Detta drabbade även de kanadensiska fallskärmsjägarna, men de lyckades trots detta lösa sina uppgifter.
9/7/201728 minutes, 58 seconds
Episode Artwork

JFK - Den missbelåtne krigshjälten (Del 2 av 2)

I det här avsnittet får vi höra om John F Kennedys ansträngningar för att rädda sin skeppsbrutna besättning.
8/31/201724 minutes, 57 seconds
Episode Artwork

JFK - Den missbelåtne krigshjälten (Del 1 av 2)

JFK var båtchef på en motortorpedbåt i Stilla havet under andra världskriget. Efter en dramatisk och hjältemodig insats, när han räddade flera av sina besättningsmän, belönades han med Navy and Marine Corps Medal. Men efter kriget hörde han av sig til flottan och tyckte att han förtjänade en medalj av högre valör.
8/24/201725 minutes, 49 seconds
Episode Artwork

Mig 21 Fishbed - Världens vackraste jetflygplan (Del 2 av 2)

Vi går bland annat igenom de konflikter där Mig 21 använts och hur det hävdade sig i strid.
8/17/201719 minutes, 19 seconds
Episode Artwork

Mig 21 Fishbed - Världens vackraste jetflygplan (Del 1 av 2)

Under kalla kriget var sovjetiska Mig 21 Fishbed fruktad bland motståndarna. Och jaktplanet fick bekänna färg under flera konflikter.  Trots att det utvecklades på 50-talet finns det fortfarande kvar i aktiv tjänst på flera håll i världen.
8/10/201724 minutes, 38 seconds
Episode Artwork

Eric Thors - Svensken i Jadotville

I Katanga 1961, under Kongo-krisen, omringas ett irländskt kompani med FN-soldater av fientliga styrkor i staden Jadotville och hårda strider utbryter. Inne hos de inringade irländarna finns även en norsk och två svenska FN-soldater. En av de svenska FN-soldaterna som var med där heter Eric Thors. Han är idag 81 år och bor i Eslöv. Fronten har träffat honom och pratat om hans upplevelser i Jadotville.
8/3/201731 minutes, 27 seconds
Episode Artwork

Försvarsminister Peter Hultqvist

I vår serie om presidenter och politikers bakgrund inom det militära, har turen nu kommit till Sveriges försvarsminister; Peter Hultqvist (S).
8/3/20171 minute, 39 seconds
Episode Artwork

Mauno Koivisto - Bakom fiendens linjer (Del 2 av 2)

Här fortsätter historien om presidents Mauno Koivistos tjänst under fortsättningskriget. Ni får även höra hur det gick till när Koivistos gamla Degtjarovkulspruta kom till rätta många år efter kriget. Och så lite mer om Lauri Törni såklart.
7/27/201723 minutes
Episode Artwork

Mauno Koivisto - Bakom fiendens linjer (Del 1 av 2)

Den finska presidenten Mauno Koivisto var veteran från fortsättningskriget. Bland annat utförde han uppdrag bakom fiendens linjer. Men det går inte att berätta historien om Koivisto utan att komma in på hans kompanichef, en viss Lauri Törni!
7/20/201723 minutes
Episode Artwork

D-dagen 1944 - Batteriet i Marcouf (Del 2 av 2)

7 juni blev en händelserik dag för batteriets befälhavare oberleutnant Walter Ohmsen. Dagen inleds med att de lyckas slå tillbaka ett anfall av bataljons storlek från amerikanska 4:e divisionen. Ohmsen dekorerades samma dag med järnkorset av både 2:a och 1:a klass. Utöver att Ohmsen sårades så fyllde han dessutom 33 år.
7/6/201724 minutes, 56 seconds
Episode Artwork

D-dagen 1944 - Batteriet i Marcouf (Del 1 av 2)

Marcouf-batteriet innanför Utah Beach var den första enheten på sitt avsnitt som upptäcker invasionsflottan på väg mot Normandie. Med sina rejäla 21 cm-kanoner utgör batteriet ett allvarligt hot för invasionsstyrkan, de lyckas till och med sänka jagaren USS Corry.
6/29/201727 minutes, 6 seconds
Episode Artwork

Den förlupna kulan - Dödsolyckan på Ing 1 Södertälje 1991

18 juli 1991 avlider en 18-årig bilist i Sörmland efter att ha träffats av en helmantlad 7,62-kula i tinningen. Polisen misstänker att det är en förlupen kula från det militära övningsområdet i närheten som dödat 18-åringen.
6/22/201733 minutes, 11 seconds
Episode Artwork

57:orna på Oscar II Fort

57-millimeterskanonerna på Oscar II Fort i Göteborg flyttades ut till skärgården när kommunikationsmöjligheterna förbättrades. För några år sedan kom kanonerna tillbaks till fortet och i vintras monterades tre av dem på sina gamla platser.
6/15/201729 minutes, 57 seconds
Episode Artwork

Slaget om Goose Green eller Vem fan hade ihjäl överstelöjtnant Jones? (Del 3 av 3)

Sista delen om slaget vid Goose Green. Avsnittet handlar om hur britterna försöker komma ur sin låsta position vid Darwin Hill och vi luskar i vad som hände när överstelöjtnant Jones, befälhavaren för andra fallskärmsjägarbataljonen, stupade. (Repris från 2015)
6/8/201732 minutes, 34 seconds
Episode Artwork

Slaget om Goose Green eller Vem fan hade ihjäl överstelöjtnant Jones? (Del 2 av 3)

Här fortsätter berättelsen om slaget vid Goose Green under Falklandskriget 1982. Andra bataljonen i brittiska fallskärmsjägarregementet ska nu ta sig ner till startlinjen för anfallet. (Repris från 2015)
6/1/201730 minutes, 30 seconds
Episode Artwork

Slaget om Goose Green eller Vem fan hade ihjäl överstelöjtnant Jones? (Del 1 av 3)

Det största slaget på Falklandsöarna ägde rum den 28 maj 1982. På ena sidan stod britternas andra bataljon från fallskärmsjägarregementet och på andra argentinska infanteriregementen som haft nästan två månader på sig att förskansa sig. På spel stod orterna Darwin och Goose Green. Under detta slag användes bajonetter, svenska Grg M/48, napalm, artilleri, pansarskott, finkalibrig- och prickskytteeld. Dessutom ser vi om vi kan komma lösningen närmare på vem det var som sköt ihjäl befälhavaren för 2 Para, överstelöjtnant Jones. (Repris från 2015)
5/25/201733 minutes, 47 seconds
Episode Artwork

West Point Museum (Del 3)

Vi tittar närmare på avdelningen som handlar om West Points historia och utställningar om krig som USA varit inblandade i.
5/18/201713 minutes, 55 seconds
Episode Artwork

West Point Museum (Del 2)

Vi fortsätter besöket på museet. Här tittar vi närmare på k-pistar, automatkarbiner, kulsprutor och pansarvärnsvapen.
5/11/201722 minutes, 13 seconds
Episode Artwork

West Point Museum (Del 1)

Häng med Fronten in i USA:s trofékammare och främsta krigsmuseum. Bland troféerna ryms Napoleons svärd, Hitlers guldpläterade pistol och Görings gästbok från Karinhall. Dessutom samlingar av vapen, uniformer och utrustning från antiken till våra dagar.
5/4/201726 minutes, 15 seconds
Episode Artwork

Flygstriderna i falklandskriget (Del 2 av 2)

När vi kommer in i berättelsen har brittiska HMS Sheffield precis träffats av en argentinsk Exocet-robot. Vi går även igenom händelserna utanför San Carlos, den så kallade "Bomb Alley".
4/26/201734 minutes, 26 seconds
Episode Artwork

Flygstriderna i falklandskriget (del 1 av 2)

Just nu är det 35 år sedan falklandskriget pågick.Trots att kriget bara varade några månader blev resultatet att 136 flygplan och helikoptrar förstördes, förolyckades eller förlorades på annat sätt. Och elva fartyg sänktes.
4/19/201730 minutes, 34 seconds
Episode Artwork

General Bragg - En bråkig sydstatsgeneral (Del 2 av 2)

Braxton Bragg avbryter sitt liv som civilist för att träda i tjänst i sydstatsarmén när kriget bryter ut. När han hade som störst ansvar ansvarade han för västra krigskådeplatsen i inbördeskriget. I det blodigaste slaget i väster lyckas han faktiskt segra, men sen uteblev segrarna.
4/13/201729 minutes, 33 seconds
Episode Artwork

General Bragg - En bråkig sydstatsgeneral (Del 1 av 2)

Det var inte general Braggs uteblivna framgångar på slagfältet som ledde till hans rykte. Det var hans förmåga att hamna i konflikt med både politiker, över- och underordnade. Ändå lyckades han genom goda kontakter hålla sig kvar i militären. Trots hans blygsamma framgångar i krig är världens största militärbas, Fort Bragg i North Carolina, uppkallad efter honom.
4/5/201727 minutes, 4 seconds
Episode Artwork

Lyndon B Johnson och tapperhetsmedaljen

Förre amerikanske presidenten Lyndon B Johnson tilldelades en Silver Star under andra världskriget. Men under efterkrigstiden har Johnsons insats ifrågasatts. Fick han medaljen för uppvisat mod eller var det ett politiskt köpslående?
3/29/201732 minutes, 49 seconds
Episode Artwork

U-843 - Tio timmar till Kiel (Del 3)

I den avslutande delen berättar Dag Edvardsson hur han fick tag på de unika bilderna från den brittiska Mosquito som sänkte U-843. Dag beskriver också upplevelsen när han 1958 fick kliva ombord på ubåten efter att den legat på Kattegatts botten i tretton år. 
3/22/201728 minutes, 30 seconds
Episode Artwork

U-843 - Tio timmar till Kiel (Del 2)

Här fortsätter vi samtalet med Dag Edvardsson om historien om U-843. 
3/15/201720 minutes, 50 seconds
Episode Artwork

U-843 - Tio timmar till Kiel (Del 1)

9 april 1945. Med bara en månad kvar av andra världskriget, ligger den tyska ubåten U-843 i ytläge i Kattegatt mellan Göteborg och danska ön Läsö. De väntar på eskort för att ta sig in till Kiel. De har varit ute på uppdrag i 14 månader och har bara tio timmar kvar till Kiel. Då dyker en brittisk Mosquito upp och beskjuter ubåten. Resultatet blir att ubåten sjunker och endast 11 man överlever. På grund av ubåtens dyrbara last bärgas den 1958 och förs in till Hönö i Göteborgs Norra Skärgård.
3/9/201732 minutes, 8 seconds
Episode Artwork

Mi-24 Hind - Den flygande stridsvagnen (Del 2 av 2)

Om en Mi-24 skulle möta en amerikansk Super Cobra i en dogfight, vem skulle vinna? Det skedde faktiskt i Irak-Iran-kriget på 80-talet, att det blev luftstrid mellan attackhelikoptrar. Sen berättar vi historien om när CIA 1987 lyckades stjäla en libysk Hind och frakta hem till USA.
3/1/201731 minutes, 44 seconds
Episode Artwork

Mi-24 Hind - Den flygande stridsvagnen (Del 1 av 2)

Redan 1969 gjordes de första testflygningarna med det som skulle bli den sovjetiska attackhelikoptern Mil Mi-24 "Hind". Elddopet skedde 1977 i Ogadenkriget mellan Etiopien och Somalia, men det var framför allt under kriget i Afghanistan 1979-89 som helikoptern fick stå som symbol för de sovjetiska styrkorna.
2/23/201731 minutes, 51 seconds
Episode Artwork

Sabotagehandboken

- När du har prioriterade arbetsuppgifter, håll ett möte istället. - Utför ditt arbete dåligt, men skyll på undermålig utrustning. - Om du är lokförare, stanna tåget oförklarligt på banvallen, men berätta inte varför. - När du utser en kommitté, ha aldrig färre än fem medlemmar. - Jobba i stuprör.   Det här är några av de tips som amerikanska underrättelseorganisationen OSS, alltså CIA:s föregångare, skrev ner i sabotagehandboken 1944 som skickades in i ockuperade områden i Europa. Målsättningen var att dra ner på produktionen för fienden. Det som är skrämmande är hur väl vi i dagens Sverige känner igen arbetsplatssabotörerna. Tipsa gärna dina kollegor om det här avsnittet och se om de också kan identifiera arbetsplatssabotörerna på din arbetsplats.
2/15/201746 minutes, 42 seconds
Episode Artwork

Slaget om Bengtskär 1941

Finska fortsättningskriget. På norra sidan av inloppet till Finska viken ligger Bengtskärs fyr. En utmärkt plats för att spana på aktiviteter i området. Fyren är i finska händer, men sovjeterna har planer på en landstigning för att spränga fyren. Finnarna, som anar sovjeternas avsikter, skickar dit en pluton för att stoppa sovjeterna om de skulle komma. Men ska de finska soldaterna kunna försvara det lilla skäret mot en övermäktig fiende?
2/9/201727 minutes
Episode Artwork

Kriget har inget kvinnligt ansikte - På scen

Malin Lindroth är dramatiker och har bearbetat Svetlana Aleksijevitj bok "Kriget har inget kvinnligt ansikte" för scenen. Den 22 februari har pjäsen premiär på Göteborgs Dramatiska Teater.
2/1/201735 minutes, 59 seconds
Episode Artwork

Benny Hill och WW2

För de flesta är Benny Hill Show klassisk brittisk slapstick från musichall-traditionen. Men mannen bakom karaktären, Alfred Hawthorne "Benny" Hill, tjänstgjorde i brittiska armén under andra världskriget i Royal Electrical and Mechanical Engineeers och var bland annat placerad i Normandie. Vi nämner också andra kändisar som Mel Brooks och Erich von Stroheim.
1/25/201734 minutes, 21 seconds
Episode Artwork

Sjöslaget vid Falklandsöarna (Del 4 av 4)

När amiral von Spee upptäcker att flottbasen i Port Stanley på Falklandsöarna är full av brittiska krigsfartyg, försöker han ta sin eskader därifrån så fort som möjligt. Brittiske amiralen Sturdee löper ut med sina fartyg i jakt på tyskarna. Efter ett tag börjar han knappa in och snart står den slutgiltiga striden i Sydatlanten.
1/18/201725 minutes, 34 seconds
Episode Artwork

Sjöslaget vid Falklandsöarna (Del 3 av 4)

I den här delen tar sig amiral Von Spee med sin eskader runt Kap Horn. Målet är att slå ut flottbasen i Port Stanley på Falklandsöarna. Enligt von Spees underrättelser borde det vara en lätt match eftersom det inte ska finnas några brittiska fartyg i området att oroa sig för. Men när de närmar sig Port Stanley får de en obehaglig och ödesdiger överraskning.
1/11/201726 minutes, 40 seconds
Episode Artwork

Sjöslaget vid Falklandsöarna (del 2 av 4)

    Vid första världskrigets utbrott 1914 var det mycket som stod på spel för kolonialmakterna i Stilla havet. Här handlade det om att behålla sina kolonier eller slå till och erövra när det var läge. Tyska flottenheten östasiatiska eskadern leddes av amiralen Maximilian von Spee. Han satte allt på ett kort för att rädda sin eskader, den största tyska flottenheten utanför Europa, och satte kurs mot Atlanten.  
1/4/201727 minutes, 32 seconds
Episode Artwork

Frontens nyårskrönika 2016

Med den här krönikan vill vi rikta ett tack till alla frontkamrater som lyssnat under 2016.
12/31/20167 minutes, 34 seconds
Episode Artwork

Sjöslaget vid Falklandsöarna (del 1 av 4)

    Vid första världskrigets utbrott 1914 var det mycket som stod på spel för kolonialmakterna i Stilla havet. Här handlade det om att behålla sina kolonier eller slå till och erövra när det var läge. Tyska flottenheten östasiatiska eskadern leddes av amiralen Maximilian von Spee. Han satte allt på ett kort för att rädda sin eskader, den största tyska flottenheten utanför Europa, och satte kurs mot Atlanten.  
12/28/201629 minutes, 3 seconds
Episode Artwork

Fotbollskriget

Det var en plats till Fotbolls-VM 1970 som stod på spel. Efter tre ovanligt hätska fotbollsmatcher mellan El Salvador och grannlandet Honduras utbryter krig den 14 juli 1969. Det brukar kallas fotbollskriget, men det fanns starka spänningar mellan länderna och även andra faktorer som ledde fram till krig. Trots att det bara varade i hundra timmar, kan det ha kostat upp till 6000 människor livet.
12/22/201628 minutes, 8 seconds
Episode Artwork

75 år sedan Pearl Harbor - Amiral Yamamoto - Den motvillige arkitekten bakom anfallet på Pearl Harbor

Den 7 december var det 75 år sedan kejserliga japanska flottan anföll den amerikanska marinbasen Pearl Harbor. Amiral Isoroku Yamamoto har länge förundrat västerländska militärhistoriker. Yamamoto var emot att Japan skulle anfalla USA, kanske för att han kände till landet bättre än någon av sina kollegor, han hade nämligen studerat vid Harvard i tre år och varit militärattaché i Washington. Som chef över den kejserliga japanska flottan tog han ändå motvilligt på sig att organisera anfallet mot Pearl Harbor. 
12/14/201625 minutes, 50 seconds
Episode Artwork

USS Cairo - USA:s motsvarighet till Vasa

  USS Cairo var en ny typ av fartyg under amerikanska inbördeskriget. Bepansrat och med kanoner gled det fram längs de stora floderna. USS Cairo sänktes i december 1862 och låg bortglömt i flodleran fram till 1956. Idag är fartyget bärgat och står på museum i Vicksburg, Mississippi. Niclas Sennerteg berättar historien om USS Cairo och sitt besök på museet.  
12/8/201631 minutes, 51 seconds
Episode Artwork

Kuba-special: Revolutionsmuseet i Havanna

Med anledning av Fidel Castros död kör vi ett specialavsnitt med Kuba i fokus. Ni lyssnare får hänga med in på revolutionsmuseet i Havanna och ta del av samlingarna och utställningarna.
11/30/201636 minutes, 42 seconds
Episode Artwork

Revolutionskriget i Kuba (Del 2 av 2)

När vi kommer in i historien sommaren 1958 försöker Batistas armé locka ut gerillan från bergskedian Sierra Maestra till slätterna norrut. Knepet går ut på att armén retirerar och låter gerillan rycka fram i tron att de har övertaget. Arméns krigslist lyckas och fällan slår igen.
11/23/201622 minutes, 56 seconds
Episode Artwork

Revolutionskriget i Kuba (Del 1 av 2)

När Fidel Castros gerilla var som svagast 1956 var de 17 man med 7 gevär som gömde sig för fienden i en bergskedja. Motståndare var arméns 11 000 man som avdelats för att slå ner revolutionärerna.
11/16/201626 minutes, 25 seconds
Episode Artwork

NKVD och sovjetiska straffbataljoner (Del 2 av 2)

De som hamnade i sovjetiska straffbataljoner under andra världskriget hade 20% chans att överleva. Vi pratar också om 10:e NKVD-divisionen som förlorade nästan hela sitt manskap under de första månaderna i slaget om Stalingrad. Innan striderna var de 7500 man, men inom kort var det bara 200 kvar.
11/10/201627 minutes, 10 seconds
Episode Artwork

NKVD och sovjetiska straffbataljoner (Del 1 av 2)

NKVD var sovjetunionens fruktade säkerhetstjänst som dessutom hade stridande förband med i kriget. Under andra världskriget gick ingen i Röda armén säker och uppåt en miljon soldater hamnade inför krigsrätt. iTunes: https://itunes.apple.com/se/podcast/fronten/id995820561?mt=2 Och för er som inte kör iTunes/Apple: http://fronten.podbean.com Bilden: Soldat ur NKVD:s 10:e gevärsdivision 1942.
11/2/201625 minutes, 50 seconds
Episode Artwork

Mats Lerneby - Desertören

Mats debutroman "Desertören" tar sitt avstamp i slaget om Monte Cassino 1944 och knyter an till dagens Italien. I intervjun berättar Mats vilka spår efter kriget som finns att se i Cassino, samt hur efterkrigstidens Italien hanterar, eller snarare inte hanterar, hur de ska förhålla sig till sin fascistiska period.
10/26/201630 minutes, 26 seconds
Episode Artwork

Anna Larsdotter - Kvinnor i strid

Nyligen släpptes författaren och journalisten Anna Larsdotters bok "Kvinnor i strid". Fronten passade på att prata med Anna om kvinnor och genusfrågor på slagfälten, när vi träffade henne på bokmässan i Göteborg.
10/19/201628 minutes, 14 seconds
Episode Artwork

Jesper Söder - I strid mot IS i Syrien (Del 2 av 2)

Vi fortsätter intervjun från Bokmässan i Göteborg. I det här avsnittet pratar vi bland annat om den utländska inblandningen i konflikten och Syriens framtid.
10/12/201624 minutes, 5 seconds
Episode Artwork

Jesper Söder - I strid mot IS i Syrien (Del 1 av 2)

Det var när Jesper Söder såg klipp på TV från krigets Syrien som han kände att han ville hjälpa till. Men det var inte strid i första hand det handlade om, han kunde även tänka sig att jobba humanitärt. Men så småningom anslöt han sig till kurdiska YPG-gerillan för att delta i strider mot IS. Fronten passade på att intervjua Jesper Söder när han var på Bokmässan i Göteborg för att prata om sin bok "När världen tittade bort: Svensken som kämpar mot Daesh i Syrien"
10/5/201629 minutes, 6 seconds
Episode Artwork

Björn Dahlin - Prickskytt i Vietnam (Del 2 av 2)

När vi fortsätter historien om Björn "Swede" Dahlin är han på Parris Island i South Carolina där han utbildas till marinkårssoldat. Efter det skickas han till Camp Pendleton för prickskytteträning. Sen blir det djungelträning på Okinawa innan han kommer till Vietnam.
9/28/201622 minutes
Episode Artwork

Björn Dahlin - Prickskytt i Vietnam (Del 1 av 2)

Tidigare i år avled Björn "Swede" Dahlin vid en ålder av 75 år. Han var övertygad om att hans leukemi berodde på Agent Orange som han utsatts för i Vietnam. Under vietnamkriget tjänstgjorde han som Scout Sniper i amerikanska marinkåren. 
9/22/201620 minutes, 15 seconds
Episode Artwork

Fältpost special - Besökstips i Normandie

Vi passar på att beta av fältpost. Bland annat ger Niclas en reseguide till vad som är värt att se om man åker till Normandie. Sen snackar vi om Ingmar Bergmans krigsfilm "Skammen". Ja ni läste rätt, Ingmar Bergman och krigsfilm i samma mening.
9/14/201622 minutes, 57 seconds
Episode Artwork

Slaget vid Somme 1916 (Del 2 av 2)

På slagets första dag 1 juli 1916 stupade 20 000 britter. Det gör det till den blodigaste dagen i Storbrittaniens krigshistoria. I 141 dagar varade striden om Somme och förlusterna för bägge sidor uppgick till över en miljon man i stupade och sårade. Slutresultatet blev att fronten flyttades ett par kilometer. Några månader efter slaget vid Somme drog sig tyskarna frivilligt tillbaka till en annan försvarslinje som de tyckte var lättare att försvara.
9/7/201629 minutes, 41 seconds
Episode Artwork

Slaget vid Somme 1916 (Del 1 av 2)

Det var tänkt att bli de allierades avgörande offensiv för att knäcka Tyskland och Österrike-Ungern.Men det hårdnackade försvaret och defensiva skyttegravskonstruktioner stoppade offensiven. Slaget pågick mellan juli och november 1916 och kostade över en miljon man i döda och skadade.
8/31/201632 minutes, 58 seconds
Episode Artwork

Operation Red Wings och Lone Survivor (Del 2 av 2)

När vi återvänder till operationen har tre av spaningsstyrkans fyra soldater dödats i strid. Den ende överlevande, sjukvårdaren Marcus Luttrell, har skadad tagit sig 11 kilometer från platsen där striden ägde rum. Dessutom pratar vi om filmerna "Field of lost shoes" som handlar om amerikanska inbördeskriget och "Eye in the sky" som handlar om drönarkrigföring. 
8/24/201631 minutes, 9 seconds
Episode Artwork

Operation Red Wings och Lone Survivor (Del 1 av 2)

I juni 2005 skulle amerikanska Navy Seals försöka döda eller tillfångata talibanledaren Ahmad Shah i afghanska Kunar-provinsen. Redan på spaningsstadiet sprack planen och det slutade i en katastrof för den amerikanska militären med 19 stupade på en dag.  
8/17/201629 minutes, 24 seconds
Episode Artwork

Skagerrakslaget (Del 3 av 3)

När vi kliver in i historien har det blivit dags för britterna att lura tyskarna i fällan. Brittiska spaningsstyrkan har fått tyska högsjöflottan på kroken och ångar i full fart mot hela Grand Fleet som ligger och väntar. Vi berättar också om de mängder av lik som drev i land på svenska västkusten.
8/10/201635 minutes, 58 seconds
Episode Artwork

Skagerrakslaget (Del 2 av 3)

När vi fortsätter berättelsen har viceamiral Sir David Beatty satt efter den tyska spaningsstyrkan söderut och lämnat sina egna slagskepp i kölvattnet. Denna del av slaget kallas jakten söderut.
8/3/201630 minutes, 16 seconds
Episode Artwork

Skagerrakslaget (Del 1 av 3)

Nu är det drygt hundra år sedan Skagerrakslaget stod mellan Storbritannien och Tyskland väster om Jylland 1916. Detta är den enda fullskaliga sammandrabbningen mellan slagskepp under första världskriget. Slaget präglades av list, då bägge sidor försökte lura varandra i fällan och resultatet blev förödande, med över 8500 döda.
7/27/201631 minutes, 39 seconds
Episode Artwork

Vita döden - Krigshistoriens dödligaste prickskytt

På topplistorna över världens bästa prickskyttar brukar finske Simo Häyhä ligga etta. Under vinterkriget ska han utan kikarsikte(!) och i bitande kyla ha nedkämpat över 500 fiendesoldater.
7/20/201630 minutes, 21 seconds
Episode Artwork

Från WW2 till Star Wars (Del 2 av 2)

Här fortsätter historien om skådisar som spelat Jedi-riddare men som har deltagit i andra världskriget. Den här gången handlar det om den produktive skådespelaren Sir Christopher Lee, som spelade Count Dooku som gett sig över till den mörka sidan. Under andra världskriget var han med på flera platser; finska vinterkriget, RAF:s pilotutbildning i Rhodesia och i RAF:s underrättelsetjänst i Nordafrika och Italien.
7/6/201626 minutes, 53 seconds
Episode Artwork

Sidrabukten 1981 - Verklighetens Top Gun-strid

Den 4 juli är det 30 år sedan filmen Top Gun hade premiär i Sverige. Med anledning av det berättar vi historien om den första luftstriden som F14 Tomcats var inblandade i. Och motståndet var libyska SU22 Fitter.
6/29/201625 minutes, 9 seconds
Episode Artwork

Oscar II Fort - Live (Del 3 av 3)

Sista delen av direktsändningen från Oscar II Fort på nationaldagen. Vi pratar med maskinchefen Rutger om den flera år långa renoveringen av en Deutz-diesel och så träffar vi Leif från förlaget och tidningen Fort & Bunker och pratar om fascinationen för hemliga platser. Vi drar även vinnarna i jubileumstävlingen som får hem bokpaket.
6/22/201635 minutes, 17 seconds
Episode Artwork

Oscar II Fort - Live (Del 2 av 3)

Här fortsätter sändningen från nationaldagsfirandet på Oscar II Fort i Göteborg. Vi pratar med divisionschef Claes, sambandschefen Ulf samt besökare. Vi får höra om fortets historia och när Sverige stod på randen till krig 1905. Dessutom får vi lära oss om den svenska motsvarigheten till Dreyfus-affären.
6/15/201636 minutes, 21 seconds
Episode Artwork

Oscar II Fort - Live (Del 1 av 3)

Häng med på nationaldagsfirandet på Oscar II Fort i Göteborg. Vi pratar med fortchefen Martin, artillerichefen Mikael och terrängbilsentusiasten Fredrik. Och lyssna även till det ljuva dånet från 15,2-kanonerna när de skjuter salut.
6/8/201639 minutes, 19 seconds
Episode Artwork

Från WW2 till Star Wars (Del 1 av 2)

Under andra världskriget tjänstgjorde skådespelaren Sir Alec Guinness i brittiska flottan och deltog bland annat i landstigningarna på Sicilien under Operation Husky. Men för den breda allmänheten är han mest känd som Obi-Wan Kenobi i den första filmen om Stjärnornas krig.
6/1/201627 minutes, 51 seconds
Episode Artwork

Kodnamn Madeleine

Under andra världskriget skickade brittiska Special Operations Executive in agenter i Frankrike för att spionera, sabotera och hjälpa motståndsrörelsen. Dödligheten bland agenterna var hög, för de hade Gestapo och Abwehr i hälarna. 
5/25/201621 minutes, 15 seconds
Episode Artwork

Storm 333 - Kuppen i Kabul 1979 (Del 2 av 2)

Nu är planeringen och rekandet klart från KGB:s och sovjetiska militärens sida. Klockan 19:30 den 27 december ska statskuppen starta med målsättningen att ta över Kabul och Afghanistan med så små egna förluster som möjligt. Och president Amin ska dödas.
5/18/201628 minutes, 23 seconds
Episode Artwork

Storm 333 - Kuppen i Kabul 1979 (Del 1 av 2)

Redan 1978 hade Sovjet bestämt sig för att installera en egen president i Afghanistan. Det var sen i december 1979 som kuppen genomfördes. Med en extremt noggrant planerad kupp var idén att ta över landet på så kort tid som möjligt och med så små egna förluster som möjligt. Och det var Spetsnaz-förband som hade till uppgift att storma presidentpalatset i Kabul.
5/11/201628 minutes, 29 seconds
Episode Artwork

Operation Mincemeat - Mannen som aldrig fanns

Brittiska underrättelsetjänsten tänkte ut en listig plan 1943 för att lura i tyskarna att de inte skulle landstiga på Sicilien. De preparerade ett lik med fejkade dokument och dumpade kroppen i Medelhavet utanför Spanien med planen att innehållet i dokumenten skulle komma till tyska underrättelsetjänstens kännedom.
5/4/201623 minutes, 5 seconds
Episode Artwork

USS Intrepid

Mitt under brinnande världskrig 1943 sjösattes det amerikanska hangarfartyget USS Intrepid. Det fick direkt träda i tjänst i Stilla havet och deltog bland annat i striderna vid Leyte och Okinawa. Under kalla kriget fiskade USS Intrepid upp astronauter åt NASA och deltog tre vändor i vietnamkriget 1965-69. Efter pensioneringen på 70-talet blev fartyget flytande museum i New York 1982. Idag heter det Intrepid Sea, Air and Space Museum och rymmer samlingar med bland annat Intrepids historia, stridsflygplan, attackhelikoptrar och en rymdfärja.
4/27/201624 minutes, 2 seconds
Episode Artwork

Pegasusbron - Operation Deadstick

Strax efter midnatt 6 juni 1944 landade brittiska glidflygplan i Normandie. Inom några minuter hade britterna tagit sitt primära mål, bron över Caen-kanalen. Men nu gällde det att hålla bron ,trots tyskarnas motanfall, tills avlösningen kom fram från landstigningen vid kusten.
4/20/201628 minutes, 34 seconds
Episode Artwork

Agent Orange

Under vietnamkriget besprutade amerikanerna södra och mellersta Vietnam med 72 miljoner liter av växtgiftet Agent Orange. Vi svenskar är mer bekanta med medlet under varunamnet Hormoslyr, som förbjöds i Sverige på 70-talet. Besprutningen i Vietnam skedde 1962-1971 och utsatte mängder av civila vietnameser för medlet. Enligt vietnamesiska regeringen utsattes fyra miljoner vietnameser för Agent Orange och uppemot tre miljoner ska ha blivit skadade av medlet. 39 419 amerikanska veteraner har begärt ersättning för skador de fick av Agent Orange i Vietnam. Fram till 1993 hade 486 fått ersättning.
4/13/201618 minutes, 55 seconds
Episode Artwork

Marskalk Zjukovs öde och detta är INTE örnnästet

Marskalk Zjukovs status som Sovjetunionens räddare och stora fältherre har åkt upp och ner som en jo-jo under efterkrigstiden, beroende på vem som är vid makten. Kehlsteinhaus, Schloss Adler eller Adlerhorst? Vi går igenom begreppet Örnnästet för att reda ut vad det INTE är. Och så tips på böcker och filmer inom genren. (Repris från 2015)
4/6/201644 minutes, 2 seconds
Episode Artwork

Officeren som försökte rädda Le Havre (Del 2 av 2)

När vi kommer in i avsnittet den 5 september 1944 står britterna redo att anfalla Le Havre. Bomber-Harris från RAF startar med bombningar under de tre första dagarna av slaget. 
3/30/201625 minutes, 40 seconds
Episode Artwork

Officeren som försökte rädda Le Havre (Del 1 av 2)

När britterna skulle ta Le Havre från tyskarna i september 1944 gick de hårt åt staden. Efter de inledande tre dagarna av flyganfall, skepps- och landburet artilleri hade 1770 civila fransmän dött, men endast 19 tyska soldater. Dessutom stod bara 18% av stadens byggnader fortfarande. Den brittiske kaptenen William Douglas Home i Royal Tank Corps tycker den här förstörelsen är vämjelig och vägrar lyda order.
3/23/201626 minutes, 13 seconds
Episode Artwork

SPECIAL - Star Wars i en militärhistorisk kontext

Vi pratar om Star Wars (Ja, den första filmen, från 1977, Episode IV - A new hope) och letar paralleller i både militärhistorien och modern krigföring. 
3/16/201632 minutes, 48 seconds
Episode Artwork

Slaget om Verdun - 100 år (Del 3 av 3)

När vi kommer in i berättelsen den 7 juni 1916 har den franske majoren Reynal precis kapitulerat inför tyskarna efter de stenhårda striderna i Fort Vaux. Av hans 600 man är det bara 250 kvar i stridbart skick, men tyskarna har å andra sidan förlorat över 2700 man i stupade och sårade. Vi går igenom resten av slaget under sommaren och hösten och tipsar om de museer och fort som finns kvar idag. Och så pratar vi om den brittiska krigsfilmen Kajaki från 2014.
3/9/201631 minutes, 22 seconds
Episode Artwork

Slaget om Verdun - 100 år (Del 2 av 3)

När vi inleder det här frontavsnittet har tyskarna precis tagit Fort Douaumant utan strid den 25 februari 1916. Vi fortsätter berättelsen med att beskriva de benhårda och bittra striderna inne i Fort Vaux.
3/2/201630 minutes, 4 seconds
Episode Artwork

Slaget om Verdun - 100 år (Del 1 av 3)

För hundra år sedan inleddes ett av de blodigaste slagen under första världskriget; Slaget om Verdun. Efter 10 månader med 100 000-tals liv till spillo och inga egentliga framgångar för någon sida, har Verdun fått stå som symbol för krigets meningslöshet. Och så pratar vi om en nordkoreansk krigsfilm från 1986 som vi avråder er från att ödsla tid på.
2/24/201635 minutes, 39 seconds
Episode Artwork

General Rómmel - Alltså den polske generalen Juliusz Rómmel

Utbildad i tsarryska armén och stred i fyra krig; Rysk-japanska kriget 1904-05, polsk-sovjetiska kriget 1919-20 och bägge världskrigen. Hyllad för sin kamp för Polens självständighet och känd för att ha segrat i 1900-talets största kavallerislag(!) Under andra världskriget ledde han inledningsvis försvaret mot tyskarna i västra delarna av Polen och så småningom de polska trupperna under slaget om Warszawa.
2/17/201627 minutes, 38 seconds
Episode Artwork

Generalmajor Percival - Militärhistoriens sämste befälhavare eller krigskabinettets syndabock? (Del 2 av 2)

När det dyker upp listor över de sämsta befälhavarna i historien, brukar brittiske generalmajoren Arthur Percival vara med i toppstriden. Anledningen är att han kapitulerade inför en underlägsen japansk styrka 1942 och förlorade Singapore till japanerna. Men frågan vi ställer är om han egentligen hade något alternativ? Vi fortsätter berättelsen när japanerna tränger undan britterna söderut i riktning Singapore. Dessutom pratar vi om Peter Weirs film "Gallipoli" från 1981.
2/10/201625 minutes, 13 seconds
Episode Artwork

Generalmajor Percival - Militärhistoriens sämste befälhavare eller krigskabinettets syndabock? (Del 1 av 2)

När det dyker upp listor över de sämsta befälhavarna i historien, brukar brittiske generalmajoren Arthur Percival vara med i toppstriden. Anledningen är att han kapitulerade inför en underlägsen japansk styrka 1942 och förlorade Singapore till japanerna. Men frågan vi ställer är om han egentligen hade något alternativ? Dessutom pratar vi om krigsreportern Johanne Hildebrandts bok "Krigare" som handlar om svenska FS 19 i Afghanistan 2010.
2/3/201626 minutes, 52 seconds
Episode Artwork

Mulberry-hamnarna - En ingenjörstriumf i Normandie 1944

Redan på eftermiddagen på D-dagen den 6 juni 1944 började amerikaner och britter anlägga sina prefabricerade hamndelar som de bogserat över kanalen. Trots vissa motgångar i början ledde de till att försörjningslinjerna till de allierade styrkorna i Normandie säkrades.
1/27/201631 minutes, 32 seconds
Episode Artwork

Bowieknivens utveckling och historia - Från 1820-talet via amerikanska marinkårens KA-BAR till Rambo-kniven.

David Bowie dog nyligen. Hans efternamn är taget från en av de mest ikoniska knivarna. Kniven har hängt med från 1820-talets Jim Bowie, via Alamo och andra världskrigets KA-BAR ända fram till 1980-talets Rambo-kniv. Bowiekniven, eller de nyare varianterna, har använts som stridskniv i alla konflikter som USA varit inblandade i sedan mexikansk-amerikanska kriget 1846-1848.
1/20/201631 minutes, 28 seconds
Episode Artwork

Panzerfaust - Det första pansarskottet

När panzerfaust började utvecklas 1942 var Tyskland i skriande behov av ett enkelt och lättanvänt pansarvärnsvapen. Den första varianten hade en räckvidd på ungefär 30 meter. Efter kriget användes tyska panzerfaust som modell för vidareutvecklingen av pansarvärnsvapen i andra länder. Vi pratar också om flera andra modeller av pansarvärnsvapen som svenska Grg M/48, panzershreck och brittiska PIAT. Vi lär er också skillnaden på pansarskott, granatgevär och raketgevär så ni slipper skämma ut er.
1/13/201630 minutes, 30 seconds
Episode Artwork

Torslanda flygplats under andra världskriget (Del 2 av 2)

Här fortsätter berättelsen om vad som hände på Torslanda flygplats under kriget. Den enda dödsolyckan under flygplatsens tid 1923-1977 inträffar med ett militärt plan 1941. Vi tar också upp den topphemliga kurirtrafiken samt nödlandade utländska plan.
1/6/201630 minutes, 38 seconds
Episode Artwork

SPECIAL: Frontens nyårskrönika

Detta är Frontens nyårshälsning till Frontkamraterna.
12/31/20159 minutes, 36 seconds
Episode Artwork

Torslanda flygplats under andra världskriget (Del 1 av 2)

Trots att Sverige stod utanför kriget saknades inte dramatik. Topphemlig kurirtrafik, luftvärnsbeskjutningar, nödlandningar av utländska plan och luftstrid. 
12/30/201530 minutes, 58 seconds
Episode Artwork

Slaget vid Goose Green eller vem fan hade ihjäl överstelöjtnant Jones? (Del 3 av 3)

Sista delen om slaget vid Goose Green. Avsnittet handlar om hur britterna försöker komma ur sin låsta position vid Darwin Hill och vi luskar i vad som hände när överstelöjtnant Jones, befälhavaren för andra fallskärmsjägarbataljonen, stupade. Dessutom tipsar vi om en argentinsk krigsfilm om Falklandskriget (Oväntat? Njaaaeeee....)
12/23/201532 minutes, 34 seconds
Episode Artwork

Slaget om Goose Green eller vem fan hade ihjäl överstelöjtnant Jones? (Del 2 av 3)

Här fortsätter berättelsen om slaget vid Goose Green under Falklandskriget 1982. Andra bataljonen i brittiska fallskärmsjägarregementet ska nu ta sig ner till startlinjen för anfallet. Dessutom julklappstipsar vi om Max Thimmigs bok "Nattens jägare - ett tyskt nattjaktess i andra världskriget" och svarar på lyssnarfrågor.
12/16/201530 minutes, 31 seconds
Episode Artwork

Slaget om Goose Green eller vem fan hade ihjäl överstelöjtnant Jones? (Del 1 av 3)

Det största slaget på Falklandsöarna ägde rum den 28 maj 1982. På ena sidan stod britternas andra bataljon från fallskärmsjägarregementet och på andra argentinska infanteriregementen som haft nästan två månader på sig att förskansa sig. På spel stod orterna Darwin och Goose Green. Under detta slag användes bajonetter, svenska Grg M/48, napalm, artilleri, pansarskott, finkalibrig- och prickskytteeld. Dessutom ser vi om vi kan komma lösningen närmare på vem det var som sköt ihjäl britternas befälhavare, överstelöjtnant Jones. Dessutom pratar vi om SoldF och erbjuder våra frontkamrater som lyssnar en tidig julklapp från tidningen Militär Historia.
12/9/201533 minutes, 48 seconds
Episode Artwork

V1 och V2 i Sverige

Under andra världskriget slog tyska V1:or och en V2:a ner i Sverige. De kom från testanläggningen i Peenemünde och hamnade i landet av misstag. För svenska krigsmakten innebar fynden en stor möjlighet att sätta sig in i tysk spjutspetsteknologi, något som på sikt ledde till utvecklandet av SAAB:s tidiga robotsystem.
12/1/201529 minutes, 37 seconds
Episode Artwork

Sänkningen av kryssaren General Belgrano

Den argentinska kryssaren General Belgrano sänktes av den brittiska atomubåten Conquerer under Falklandskriget 1982. Men General Belgranos historia startar redan i USA 1938 under namnet USS Phoenix. Under andra världskriget deltog fartyget i flera slag i Stilla havet, från Pearl Harbor till Filippinerna. Vi får dessutom svar från belgarna hur man egentligen uttalar Waterloo och så snackar vi fransk krigsfilm som utspelar sig i 60-talets Algeriet.
11/25/201527 minutes, 52 seconds
Episode Artwork

MASH - Verkligheten, boken, filmen och tv-serien

1945 sattes det första MASH upp och den typen av mobila fältsjukhus var i drift ända fram till 2000-talet. Men det är framför allt filmen och tv-serien som planterat förkortningen MASH hos allmänheten. Vi diskuterar också om det skånska bögkompaniet verkligen existerat, en brittisk tv-serie om balkan-krigen och boken "No easy day" av en fd Navy Seal.
11/18/20150
Episode Artwork

Gatling-kulsprutan - Från amerikanska inbördeskriget till dagens minigun

Gatling-kulsprutan gjorde ingen succé vid introduktionen under amerikanska inbördeskriget. Efter att ha konkurrerats ut av Maxim-kulsprutan under senare delen av 1800-talet ansågs tekniken omodern. Det var först efter andra världskriget som tekniken gjorde comeback som automatkanon i jetflygplan. Dessutom pratar vi om dansk krigsfilm och bröderna Göring.
11/12/201535 minutes, 17 seconds
Episode Artwork

Bokmässan 2015 - Antony Beevor och Peter Englund

I det här frontavsnittet är vi på bokmässan i Göteborg och vi ska få höra ett samtal mellan militärhistorikerna Antony Beevor och Peter Englund. Seminariet heter "Två krig, två perspektiv". (OBS: Samtalet är på engelska)
11/3/201547 minutes, 14 seconds
Episode Artwork

Bokmässan 2015 - Lars Wilderäng och Martin Schibbye

I det här avsnittet är Fronten på Bokmässan i Göteborg. Vi pratar med Lars Wilderäng som skrivit skönlitterära böcker om krig mellan Sverige och Ryssland. Vi träffar också journalisten Martin Schibbye som berättar hur det är att jobba som journalist i krigszoner.
10/28/201532 minutes, 11 seconds
Episode Artwork

Veteraner berättar - Slutstriden i Berlin 1945 - Del 6

6:e och sista delen: Fångenskap, flykt och frihet. När det här frontavsnittet börjar sitter Joachim Martin i ryskt fångläger i Polen. Han berättar om svälten som satt spår i honom fram till idag och flykten till den av britterna ockuperade zonen av Tyskland.
10/21/201523 minutes, 58 seconds
Episode Artwork

Veteraner berättar - Slutstriden i Berlin 1945 - Del 5

Del 5: KrigsslutetNedjagade av stalinorglar i källaren på Schultheiss Brauerei på Schönhauser Allee. Med röda armén på gatorna runt omkring är det dags att fatta ett ödesdigert beslut; kämpa vidare till siste man eller kapitulera? I den här serien får vi följa med Joachim Martin från uppväxten i Schlesien, till första stationeringen vid 88:orna på jetjaktflygbasen Schönwalde i Berlin och därifrån till luftvärnstornet i Friedrichshain och gatustrider mot Röda armén.
10/12/201526 minutes, 25 seconds
Episode Artwork

Veteraner berättar - Slutstriden i Berlin 1945 - Del 4

Del 4: Gatustrid. Nu är ryssarna så nära luftvärnstornet att bomb-, jakt- och attackflyg slutat komma. Istället är det infanteri, stridsvagnar och artilleri som hotar. Enda chansen att bryta röda arméns grepp är ett utbrytningsförsök norrut genom Berlins gator. I den här serien får vi följa med Joachim Martin från uppväxten i Schlesien, till första stationeringen vid 88:orna på jetjaktflygbasen Schönwalde i Berlin och därifrån till luftvärnstornet i Friedrichshain och gatustrider mot Röda armén.
10/6/201534 minutes, 6 seconds
Episode Artwork

Veteraner berättar - Slutstriden i Berlin 1945 - Del 3

I den här serien får vi följa med Joachim Martin från uppväxten i Schlesien, till första stationeringen vid 88:orna på jetjaktflygbasen Schönwalde i Berlin och därifrån till luftvärnstornet i Friedrichshain och gatustrider mot Röda armén. Del 3:I den här delen handlar det om livet i luftvärnstornet, de ständiga bombanfallen och vi får veta fördelen med att bli anfallen av amerikanskt och engelskt bombflyg, jämfört med ryskt artilleri.
9/29/201533 minutes, 36 seconds
Episode Artwork

Veteraner berättar - Slutstriden i Berlin 1945 - Del 2

I den här serien får vi följa med Joachim Martin från uppväxten i Schlesien, till första stationeringen vid 88:orna på jetjaktflygbasen Schönwalde i Berlin och därifrån till luftvärnstornet i Friedrichshain och gatustrider mot Röda armén. Del 2:I den här delen berättar Joachim Martin om tjänstgöringen på luftvärnstornet i Friedrichshain i Berlin från januari 1945 och framåt.
9/24/201530 minutes, 58 seconds
Episode Artwork

Veteraner berättar - Slutstriden i Berlin 1945 - Del 1

I den här serien får vi följa med Joachim Martin från uppväxten i Schlesien, till första stationeringen vid 88:orna på jetjaktflygbasen Schönwalde i Berlin och därifrån till luftvärnstornet i Friedrichshain och gatustrider mot Röda armén. Del 1:I första delen berättar Joachim Martin om maktövertagandet 1933, utbrottet av andra världskriget och hans brors öde i Luftwaffe. Vi får även höra om grundutbildningen i Königsberg och första stationeringen på flygbasen Schönwalde.     
9/16/201535 minutes, 1 second
Episode Artwork

Kejserliga japanska flottan

Under andra världskriget hade japanerna byggt upp en mäktig flotta för att kunna dominera Stilla havet. Idag finns det inte så många japanska krigsfartyg från denna epok att beskåda - närmare bestämt ett enda - en miniubåt som står på ett museum i Texas. Dessutom pratar vi om böcker som handlar om när ryssen invaderar - Garbo-trilogin och Lars Wilderängs böcker.
9/8/201527 minutes, 26 seconds
Episode Artwork

Hitlers Wolfsschanze - Högkvarteret på östfronten

Niclas Sennerteg berättar historien om Hitlers Wolfsschanze på östfronten. Den som brukar kallas Varglyan, men översatt betyder det Vargskansen. Dessutom får ni handfasta restips om ni ska åka dit, det är bara 3,5 timme med bil från Gdynia.
9/1/201524 minutes, 23 seconds
Episode Artwork

Operation Black Buck One - Ett bombuppdrag som satte världsrekord

Under Falklandskriget 1982 lyckades britterna sätta världsrekord i längsta bombuppdrag - 1500 mil tur och retur. Med två bombplan från 50-talet och en jäkla massa tankflygplan höll uppdraget på i nästan 16 timmar innan de satte ner hjulen på landningsbanan igen.
8/25/201529 minutes, 30 seconds
Episode Artwork

Amiral Yamamoto - Den motvillige arkitekten bakom anfallet på Pearl Harbor

Amiral Yamamoto har länge förundrat västerländska militärhistoriker. Yamamoto var emot att Japan skulle anfalla USA, kanske för att han kände till landet bättre än någon av sina kollegor, han hade nämligen studerat vid Harvard i tre år och varit militärattaché i Washington. Som chef över den kejserliga japanska flottan tog han ändå motvilligt på sig att organisera anfallet mot Pearl Harbor. 
8/18/201525 minutes, 51 seconds
Episode Artwork

Den dödliga gränsen + boktips

"Så gå är du snäll om ditt liv är kärt". Östtysklands gränsvakter hade en stående order: "Skjut den som försöker fly". Mellan 1961 och 1989 blev mellan 400 och 1200 människor dödade när de försökte ta sig från öst till väst. Efter att Tyskland blivit enat 1990 ställdes gränsvakter till svars för dödsskjutningar och inte heller på dessa rättegångar fungerade försvaret "Jag lydde bara order". Dessutom tipsar Niclas om en av sina absoluta favoriter bland krigsromaner. 
8/11/201526 minutes, 23 seconds
Episode Artwork

Hiroo Onoda - Soldaten som vägrade ge upp

För japanska soldaten Hiroo Onoda varade andra världskriget i 33 år. Trots envetna försök att få honom att förstå att kriget slutade i augusti 1945, fortsatte han envist att föra sitt eget krig på den filippinska ön Lubang. Inte förrän 1974 när hans gamla befäl flögs ner till Lubang för att beordra Onoda att lägga ner vapnen, slutade han strida. Vi bjussar även på bok- och filmtips.
8/4/201524 minutes, 54 seconds
Episode Artwork

Stridsvagn S - En svensk ikon under kalla kriget

Stridsvagn S (Strv 103) utvecklades på 50-talet, togs i tjänst på 60-talet och utgick ur krigsorganisationen så sent som 2001. En unik konstruktion som slog världen med häpnad och som till och med gjorde John F Kennedy nyfiken på vagnen. Dessutom tips på dokumentärfilmer om krigen i Irak och Afghanistan.
7/29/201529 minutes, 36 seconds
Episode Artwork

Fladdermusbomben - En eldfängd innovation

I krigshistorien har människor i alla tider använt sig av djur för att försöka effektivisera krigsföringen. Ett av de mer innovativa försöken var den amerikanska fladdermusbomben, som utvecklades under nästan tre år under andra världskriget. Fångade fladdermöss med små brandbomber fastsatta på kroppen skulle fällas över japanska städer med syfte att bränna ner dem. Och så tipsar vi om en faktaspäckad bok om amerikansk taktik under vietnamkriget och så pratar vi om en krigsfilm om ardenneroffensiven som ni borde kika på.
7/21/201527 minutes, 58 seconds
Episode Artwork

Sgt John C Williams - En akterskytts öde över tre kontinenter.

En gång om året på ANZAC-day kommer Nya Zeelands ambassadör Barbara Bridge till kyrkogården på Öckerö i Göteborgs norra skärgård för att lägga ner en krans på en krigsgrav. Vi berättar historien om den 21-årige akterskytten Sgt John C Williams från Nya Zeelands flygvapen, från rekryteringen i Wellington tills han hamnar i en grav på Öckerö. Dessutom tipsar vi om underhållande sommarläsning och något så unikt som en tysk komedi om östtyska armén. 
7/13/201528 minutes, 38 seconds
Episode Artwork

General Miles Dempsey - I skuggan av Montgomery

Trots framgångar på slagfälten i Italien 1943 och i Normandie 1944, stod den brittiske generalen Miles Dempsey ändå i skuggan av sin karismatiske chef Montgomery. Men frågan är om det ändå inte var i bakgrunden som Dempsey trivdes bäst ändå? 
7/7/201537 minutes, 23 seconds
Episode Artwork

Östtyska arméns arv från tredje riket + bok- och filmtips

När östtyska armén NVA - Nationale Volksarmee - grundades på 50-talet, plockades officerare in som tjänstgjort i wehrmacht. Kadaverdisciplinen, traditioner och uniformsstilen från wehrmacht följde med in i den nya folkarmén. Från en totalitär stat in i en annan.
6/30/201532 minutes, 4 seconds
Episode Artwork

Slaget vid Waterloo fyller 200 år + film- och boktips

Niclas Sennerteg förklarar förutsättningarna och själva slaget vid Waterloo 1815 och hur centralt Napoleons nederlag blev för utvecklingen av Europa under resten av 1800-talet. Dessutom bjuder vi på film- och boktips.
6/23/201532 minutes, 7 seconds
Episode Artwork

Sturmgewehr 44 + boktips

Automatkarbinens urfader sturmgewehr 44 har en given plats i historien om utvecklingen av infanterivapen. En 71-åring som fortfarande dyker upp i oroshärdar på olika platser i världen.  Dessutom boktips som i ena fallet är spännande och i det andra direkt ångestframkallande.
6/16/201517 minutes, 33 seconds
Episode Artwork

SPECIAL: Förhören med Göring + filmtips

Niclas Sennerteg tecknar ett allt annat än smickrande porträtt av Göring, baserat på Sennertegs biografi av densamme; "Göring - Förhören 1945". Som vanligt bjussar vi på några filmtips också.
6/9/201526 minutes, 34 seconds
Episode Artwork

Marskalk Zjukovs öde och detta är INTE Örnnästet.

Marskalk Zjukovs status som Sovjetunionens räddare och stora fältherre har åkt upp och ner som en jo-jo under efterkrigstiden, beroende på vem som är vid makten. Kehlsteinhaus, Schloss Adler eller Adlerhorst? Vi går igenom begreppet Örnnästet för att reda ut vad det INTE är. Och så tips på böcker och filmer inom genren.
6/2/201544 minutes, 2 seconds
Episode Artwork

Generalfältmarskalk Ferdinand "Den blodige" Schörner, fruktad av fienden och sina egna trupper.

Generalfältmarskalk Schörner var en av tredje rikets mest skoninglösa befälhavare. Hans egna trupper var livrädda för hans hårda bestraffningar om de retirerade eller visade feghet inför fienden. Men när röda armén närmade sig 1945 lämnade han sitt förband iförd civila kläder i hopp om att kapitulera hos engelsmännen eller amerikanerna. Dessutom går vi igenom kalasjnikovens historia och bjussar på bok- och filmtips.
5/25/201542 minutes, 19 seconds
Episode Artwork

Resetips Berlin och T-34:an

Ska du till Berlin har Niclas Sennerteg tipsen på vad du inte bör missa om du är militärhistoriskt intresserad. Dessutom kollar vi närmare på den legendariska sovjetiska stridsvagnen T-34.
5/17/201551 minutes, 24 seconds