Winamp Logo
Fotosidan Poddradio Cover
Fotosidan Poddradio Profile

Fotosidan Poddradio

Swedish, Photography, 1 season, 66 episodes, 2 days, 14 hours, 41 minutes
About
Stort och smått i fotovärlden – aktuella händelser, trender, teknik och tips. Nytt avsnitt varje torsdag. Redaktör och värd är Göran Segeholm.
Episode Artwork

#137 Tokyo (i samarbete med Svenska Fotografers Förbund)

otosidan Poddradio Avsnitt 137 Tokyo Svenske frilansfotografen och skribenten Said Karlsson bor sedan över ett decennium i Japan. I Tokyo arbetar han främst med porträtt-, dokumentär- och streetfotografi, och har under åren också rest runt som reportagefotograf med inriktning mot resor. Den långa vistelsen i Japan har gett honom en god förståelse för den japanska kulturen och tillräckligt med kunskap i det japanska språket för att kunna arbeta på plats, vara fotoguide och för att hjälpa till med medieproduktioner. I det här avsnittet ger Said sina bästa tips till den som vill åka till Tokyo och fotografera: Från neon och vimmel i Shinjuku, till natur och vackra utsikter från Takao. Testa smalspårig järnväg i Kamakura och en bit av det gamla japan i Asakusa och templet Senso-ji. Vi pratar förstås också om kameror – och varför det kan löna sig att åka till Japan om man tänker investera i ny utrustning. Och förstås är det i världens folkrikaste stad man hittar barer och caféer som specialiserar sig på fotografer och kameranördar. Said Karlsson hittar du på https://www.saidkarlsson.com/ och på instagram: https://www.instagram.com/saidkarlsson/ Tokyo Explorer finns på Youtube: https://www.youtube.com/c/tokyoexplorer Denna podd är ett samarbete mellan Fotosidan och Svenska Fotografers Förbund.
3/8/20241 hour, 7 minutes, 45 seconds
Episode Artwork

#136 - Sony A9 III, global slutare och 2024 års kameror

Magnus och Martin kommenterar de senaste kamera- och objektivnyheterna, går på djupet om Sony A9 III och globala slutare samt tittar i kristallkullan och spår vad som ska komma under 2024. Sony A9 III är den första professionella stillbildskameran med global slutare – något som både ger unika bildmöjligheter, men också innebär en del begränsningar. De tekniknördiga pågarna snackar även om de senaste kamerorna och objektiven som testats, kommenterar fotonyheter och försöker se in i framtiden för att förutspå vilka kameror som ska släppas under 2024.
1/3/20241 hour, 30 minutes, 14 seconds
Episode Artwork

#135 Att producera för bildbyråer med Maskot (i samarbete med Svenska Fotografers Förbund)

I detta avsnitt hälsar vi på hos Maskot, som gått från att vara en renodlad bildbyrå till att utvecklats till en produktionsbyrå som skapar bilder och videoklipp och säljer dem via flera distributörer på en global marknad. Bildbyråbilder är ett alternativ för företag och organisationer som behöver bilder eller filmklipp för olika ändamål men inte har tid eller möjlighet att ordna egna fotograferingar. Bildbyråer erbjuder ett stort utbud av material inom en mängd olika kategorier, vilka kan säljas med olika licenser. Hur har marknaden för bildbyråbilder ändrat sig de senaste åren? Vilka bilder finns det efterfrågan på, i Sverige och globalt? Vilka bilder säljer inte alls? Hur ska man tänka om man vill skapa innehåll som säljer? Och inte minst: vad är det som gör att en fotograf passar bra för den här typen av jobb? Jag tog tunnelbanan till Maskots kontor i centrala Stockholm för en pratstund med Per Levander och Mattias Drotte på Maskot. Maskot hittar du på https://www.maskot.se/ och på instagram: @maskotimages: https://www.instagram.com/maskotimages/ Denna podd är ett samarbete mellan Fotosidan och Svenska Fotografers Förbund.
12/7/202353 minutes, 49 seconds
Episode Artwork

#134 Djur och natur med Magnus Winbjörk (i samarbete med Svenska Fotografers Förbund)

Djur- och landskapsfotografen Magnus Winbjörk har ett otroligt öga för komposition, ett gudomligt tålamod och stor kunskap om sina omgivningar. I kombination med ett intresse för hantverk och sinne för verksamhetsutveckling har han skapat ett vinnande koncept. Att fotografera landskap och djur var för sig kan vara nog så utmanande, men Magnus lyckas att få båda att mötas framför kameran. Resultatet blir slående bilder från vidderna i Sveriges norra delar, speciellt kring hemorten Gällivare. Bilder som är som gjorda för att presenteras i större format. Med ökad efterfrågan började Magnus fundera på att utöka verksamheten med en printstudio. Ett brinnande intresse för alla steg i skapandeprocessen kombinerades med ett ekonomiskt sinne och idag gör han alla utskrifter och all distribution personligen. Ett hantverk och en omsorg som uppskattas av bildköparna. Förutom printverksamheten har Magnus Winbjörk blivit stor på sociala medier. Följarnas frågor om bilderna och vilka platser de är fotograferade på ledde till ytterligare en framgångsrik verksamhet: att erbjuda skräddarsydda fotoresor i norra Sverige. Varje år kommer fotografer från hela världen för att få möjligheten att coachas av Magnus. I det här avsnittet berättar han öppenhjärtligt om hur han tänker kring sin fotografi och hur han byggt upp sin verksamhet. För den som är intresserad av utrustning och metod delar Magnus med sig om praktiska tips kring att fotografera i kalla klimat, vilken utrustning som har svårt att klara kylan och hur man själv håller sig varm under långa fotosessioner. Magnus Winbjörks bilder kan du se på https://winbjork.com/ och på instagram: @winbjorkphoto (https://www.instagram.com/winbjorkphoto/) Denna podd är ett samarbete mellan Fotosidan och Svenska Fotografers Förbund.
10/12/202352 minutes, 8 seconds
Episode Artwork

#133 – Nikon Z8, AI-teknik och SPAD-sensorer

Magnus och Martin snackar om de senaste tekniknyheterna, om Årets kamera Nikon Z8 samt om AI-teknik i kameror och SPAD-sensorer som kan se klart i mörkret. Har nya kameror verkligen Artificiell Intelligens, eller är det bara ett buzzword i marknadsföringen? Martin reder ut vad som är sant och inte kring AI i kameror. SPAD är en sensorteknik som Canon använder i den nya kameran MS-500 istället för CMOS-teknik. Vi förklarar hur SPAD revolutionerar förmågan att fotografera i svagt ljus. https://www.fotosidan.se/cldoc/prylnytt/canon-ms-500-ser-skarpt-i.htm Duon pratar sig också varma om Nikon Z8 som Magnus nyligen testat och som EISA utsett till Årets kamera 2023-2024. https://www.fotosidan.se/cldoc/fotosidan-testar/test-nikon-z8-kameran-som-kan.htm https://www.fotosidan.se/cldoc/prylnytt/arets-basta-fotoprodukter-2023-2024-utsedda.htm
9/14/20231 hour, 16 minutes, 12 seconds
Episode Artwork

#132 - Färghantering för Video (i samarbete med Svenska Fotografers Förbund)

#132 - Färghantering för Video Är du fotograf eller bildbehandlare och känner dig osäker på hur du ska kunna överföra din kunskap för att arbeta med video? I detta avsnitt pratar vi färghantering för video med Mats Andrén. DaVinci Resolve är ett allt mer populärt val för den som arbetar med film, ett program som är ansett som det bästa verktyget för färgställning av film (color grading). Resolve fungerar för hela produktionsflödet, från import och klippning av video till grading och leverans. Dessutom är basversionen gratis! Men vilken typ av bildskärm behövs för att producera videomaterial professionellt? Och hur ska den kalibreras? Varför finns det så många filformat för video och hur fungerar färghantering för rörlig bild? Och varför visar olika skärmar helt olika resultat ? I detta avsnitt träffar vi Mats Andrén som utbildar i klippning och grading. Han gör sitt bästa för att förklara hur allt hänger ihop. I podden tipsar Mats om tre Youtube-kanaler som erbjuder matnyttig information till den som vill lära sig mer om filmklippning och color grading: • MrAlexTech publicerar tips & tricks och erbjuder användbara plugins: https://www.youtube.com/@MrAlexTech • Team 2 Films har en pedagogisk kanal som förklarar bra : https://www.youtube.com/@team2films • Cullen Kelly går mer på djupet med tips om color grading: https://www.youtube.com/@CullenKelly Mats Andréns Youtube-kanal Resolve på svenska hittar du här: https://www.youtube.com/@ResolvepaSvenska Fotosidan anordnar en kurs i color grading i Davinci Resolve med Mats Andrén som kursledare. Läs mer och anmäl dig på https://www.fotosidan.se/akademi. Denna podd är ett samarbete mellan Fotosidan och Svenska Fotografers Förbund.
8/24/20231 hour, 6 minutes, 51 seconds
Episode Artwork

#131 - Om att finansiera sina projekt (i samarbete med Svenska Fotografers Förbund)

Fotosidan Poddradio Avsnitt #131 - Om att finansiera sina projekt – med  Staffan Widstrand ”Have fun, work hard, make a difference”. Orden är Staffan Widstrands, det är så han byggt upp sin verksamhet som fotograf. Under en resa träffade jag Staffan, prisbelönt fotograf och författare som med sitt fotografiska värv lyfter fram världens naturarv. Allt för att inspirera till att skydda och ta hand om djur och natur. Hans projekt, hans driv och förmåga att tänka affärsmässigt fascinerade mig. Att han kan leva sin dröm som naturfotograf är ingen slump, och i den här podden ger han sina bästa råd till dig som vill kunna göra dina egna projekt och dessutom tjäna pengar på dem. Hur planerar man sina projekt? Hur hittar man finansiering? Hur tänker en bildköpare? Och varför är det bättre att jobba tillsammans än att flyga solo? Staffan Widstrand har varit med och startat flera stora medieprojekt för naturskydd, som ”Wild Wonders of Europe”, ”Wild Wonders of China” och ”Rewilding Europe”. Staffan har publicerat en mängd böcker och fotoutställningar och är delägare och aktiv som guide för Wild Nature Fotoresor. Du hittar Staffan på Instagram: : https://www.instagram.com/staffanwidstrand/ eller via webben: https://www.staffanwidstrand.se/ Denna podd är ett samarbete mellan Fotosidan och Svenska Fotografers Förbund. Foto: Staffan Widstrand/www.staffanwidstrand.com
6/16/20231 hour, 31 minutes, 44 seconds
Episode Artwork

#130 - Att jobba effektivt med produktfoto(i samarbete med Svenska Fotografers Förbund)

E-handelsboomen är ett faktum och det finns ett stort behov av bilder för e-handelsplattformarna. Men hur sätter man upp ett effektivt flöde för att kunna leverera produktbilder av hög kvalitet? Under pandemin ökade e-handeln med 40% och en stor del av vår shopping har kanske flyttat ut på nätet för gott. Men för att onlineköp ska fungera bra för både säljare och köpare krävs att produktbilder är beskrivande, välliknande och uppfyller beställarens tekniska krav. Produktbilder, c-combilder, e-handelsbilder – kärt barn har många namn men det handlar oftast om frilagda bilder mot vitt eller med genomskinlighet, med eller utan skugga. Kanske ska hundratalet sådana bilder produceras per dag, dessutom ska kläder steamas, produkter putsas och retuscheras och färger stämmas av. För att en fotograf ska bli framgångsrik i att arbeta med den här typen av bilder krävs kunskap, erfarenhet och noggrannhet. Justin Rubin är fotograf på Retuscheriet, en retuschbyrå och bildverkstad som sedan tio år varit framgångsrik inom produkt- och reklamfoto. I podden ger Justin sina bästa tips om hur du kan lägga upp arbetet med produktbilder för att vara effektiv och kunna leverera kvalitet. Justin Rubin och Retuscheriet hittar du på Instagram: https://www.instagram.com/justinrubinphotography och https://www.instagram.com/retuscheriet/ Eller via webben: https://justinrubin.se/ och https://retuscheriet.se/ Denna podd är ett samarbete mellan Fotosidan och Svenska Fotografers Förbund.
4/28/202359 minutes, 29 seconds
Episode Artwork

#129 Formatkriget – måste man ha fullformat?

Fotosidans tre teknikredaktörer Martin Agfors, Sara Arnald och Magnus Fröderberg snackar om kameranyheter och olika sensorformat. Några av frågorna som besvaras är: Vad är grejen med digitalt mellanformat? Hur ser framtiden ut för Micro Four Thirds? Behöver man uppdatera till fullformat?
4/13/20232 hours, 9 minutes, 33 seconds
Episode Artwork

#128 - Att skapa plats för egna berättelser (i samarbete med Svenska Fotografers Förbund)

”Det är konstigt hur en cykeltur gör att man fattar hur man ska skapa” Frilansfotografen Jessica Segerberg är mitt i processen att skifta fokus till att arbeta med egna projekt och berättelser. Resan mot den dokumentära bilden började som skrivande ungdomsjournalist och tog vägen genom Nordens Fotoskola till över tio år av uppdragsfotografering åt tidningar, magasin och organisationer. 2022 erhöll Jessica Segerberg Svenska Fotografers Förbunds rese- och utbildningsstipendium för att i text och bild kunna fortsätta arbetet med att söka sina rötter. I projekt som ”Tumba till Tromsö” och det pågående ”Tienhaara” porträtterar Jessica människor längs sin väg. Hur kan en fysisk utmaning på cykel främja det enga skapandet och hur blir man egentligen av med sina kreativa blockeringar? I detta avsnitt reser Sara Arnald till Jessicas ateljé i Gnesta för ett samtal om kreativitet, att hitta sin egen röst och hur man egentligen bäst närmar sig människor för att fotografera dem. Jessica Segerberg hittar du på Instagram: https://www.instagram.com/jsegerberg och på https://www.jessicasegerberg.com/ Denna podd är ett samarbete mellan Fotosidan och Svenska Fotografers Förbund.
3/9/202356 minutes, 54 seconds
Episode Artwork

#127 - Nya kreativa konstellationer – Studio Femme (i samarbete med Svenska Fotografers Förbund)

Nya tider kräver nya lösningar och affärsmodeller. Hur kan vi som kreatörer stå starka i en bransch som är i ständig utveckling och kräver flera kompetenser och möjlighet att jobba över ett större geografiskt område? När uppdragsgivare försöker spara pengar genom att vända sig direkt till kreatörer istället för till reklambyråer kan det vara svårt för fotografer och filmare att möta behoven – och ställa motkrav på beställarna. I det här avsnittet möter jag Emma Grann och Beata Holmgren från Studio Femme, en grupp som agerar som ett produktionsbolag, men i en form som mer liknar en frilansgrupp. Studio Femme består av fem kreatörer och en agent som har jobbat tillsammans hos tidigare arbetsgivare. De jonglerar allt från stora kampanjproduktioner till enklare uppdrag som enskilda kreatörer för till exempel content till sociala medier, företagsporträtt och retusch. Framgångsrika Studio Femme finns i landets tre största städer och har en alldeles egen agent. Häng med till ett litet konferensrum med lite dåligt ljud för att lyssna på deras framgångsrecept. Studio Femme hittar du på Instagram: https://www.instagram.com/studiofemme.se och på https://www.studiofemme.se/ Denna podd är ett samarbete mellan Fotosidan och Svenska Fotografers Förbund.
2/23/202348 minutes, 30 seconds
Episode Artwork

#126 - Lyckas med att sälja utskrifter och posters (i samarbete med Svenska Fotografers Förbund)

Linnea Frank är fotograf och konstnär och säljer framgångsrikt utskrifter och posters av sina bilder online – samtidigt som hon via gallerier säljer konstnärliga verk i begränsad upplaga. Som bästsäljare på svenska posters-tjänsten Printler delar hon i detta avsnitt med sig av sina strategier och insikter. I vackra och exotiska Kapstaden träffar vi Linnea Frank, fotografen som sålde allt och flyttade sin verksamhet till Sydafrika. Från att ha varit en framgångsrik kommersiell fotograf ägnar hon idag mer tid till sitt konstnärsskap. Marknaden för fotokonst är stor och genom att komplettera med print- och distributionstjänster som har produktion över hela världen är det numera möjligt att lägga ut den delen av verksamheten på entreprenad. Allt som behövs är en webbutik på den egna webbplatsen eller ett konto hos en printtjänst. Hör mer om hur det funkar i detta matnyttiga avsnitt där Sara Arnald intervjuar Linnea Frank om livet som fotograf i Sydafrika! Linneas bilder hittar du på https://www.linneafrankart.com, https://linneafrank.com och på Instagram https://www.instagram.com/linneafrankart Denna podd är ett samarbete mellan Fotosidan och Svenska Fotografers Förbund. Omslagsbild: Linnea Frank
1/20/202352 minutes, 48 seconds
Episode Artwork

#125 - Bredda sig eller nischa sig? (i samarbete med Svenska Fotografers Förbund)

Den ständiga frågan: jobba brett eller nischa in sig för att nå framgång? Vi träffar Hannes Söderlund som visserligen nischat sig genom att endast jobba med stillbild – men tycker att det är bredden som gör honom framgångsrik. Som fotograf kan det vara svårt att veta hur man ska rikta in sig för att nå framgång. Är det bäst att jobba brett och ta många typer av uppdrag – eller är det bättre att nischa sig för att kunna spetsa sin kompetens? Och är en nisch enbart en inriktning, eller kan det också gälla en estetik eller ett förhållningssätt? Vi åkte till Hemmet Studio på Södermalm för att träffa Hannes Söderlund, en mångsidig fotograf som får inspiration av arbeta i olika genrer. Han rör sig smidigt mellan musik, sport, arkitektur och reklam och är en mästare på att lyfta lifestylebilder i dokumentär stil med ett glorifierat naturligt ljus. Hannes Söderlunds bilder hittar du på https://www.hannessoderlund.se och på Instagram: https://www.instagram.com/hannessoderlund Denna podd är ett samarbete mellan Fotosidan och Svenska Fotografers Förbund. Omslagsbild: Hannes Söderlund
1/5/20231 hour, 7 minutes, 16 seconds
Episode Artwork

#124 - Digitaliseringens fördelar och nackdelar (i samarbete med Svenska Fotografers Förbund)

Svenska Fotografers Förbunds ordförande Paulina Holmgren är på besök i Stockholm och är med på ett samtal om digitaliserings fördelar och nackdelar. För visst har vi fått större synlighet och fler jobbtillfällen, men hur ska vi få bättre möjlighet till ekonomisk ersättning för våra bilder? Digitaliseringen av fotografyrket började i den skapande änden där vi kunde effektivisera våra arbetsflöden. Numera konsumeras även våra bilder digitalt, kanske ibland enbart i snabb takt på sociala medier. Hur påverkar det oss, på gott och ont? I det här avsnittet träffar vi SFF:s ordförande Paulina Holmgren för att prata om hur digitaliseringen har påverkat oss som jobbar med bild: vad gäller synlighet, möjlighet till ekonomisk ersättning och hur det fungerar med upphovsrätt. Vid årsskiftet träder en mängd ändringar i den svenska Upphovsrättslagen i kraft, baserat på DSM-direktivet. Dessa ändringar ska göra det lättare för oss som jobbar med bild att få skäligt betalt för det vi gör. Svenska Fotografers förbund hittar du på https://www.sfoto.se/ och på Instagram: https://www.instagram.com/fotografernasforbund. Paulina Holmgren kan du följa på Instagram: https://www.instagram.com/fotografpaulina Denna podd är ett samarbete mellan Fotosidan och Svenska Fotografers Förbund. Omslagsbild: Samantha Borges/Unsplash
12/22/20221 hour, 29 seconds
Episode Artwork

#123 - Artificiell intelligens i kameror och programvara

Magnus och Martin snackar om de senaste fotonyheterna och om Artificiell intelligens i kameror och programvara.
12/8/20221 hour, 1 minute, 8 seconds
Episode Artwork

#122 Utanför Storstaden – Martin Savara (i samarbete med Svenska Fotografers Förbund)

I avsnitt 122 med titeln träffar vi fotografen Martin Savara. Han fotograferar främst inredning, stilleben och mat i sin stora studio i Borås. Med en stadig ökning i omsättning och fler och fler stora kunder visar han att man inte behöver bo i storstan för att driva en framgångsrik kommersiell fotostudio. Höga överföringshastigheter och tillgång till internet har inneburit att många har möjlighet att arbeta på distans. Fotografer undantaget, då fotografering måste ske på plats. Det innebär en hög koncentration av kommersiella fotografer i storstadsområden. Kunder från hela landet kör till Borås för att fotografera sina produkter hos Martin Savara. Varför? Borås är med sin historia som postordercentrum kanske inte en typisk småstad, men det är ändå intressant att höra en lokal fotograf beskriva hur det går till att driva en framgångsrik business på en mindre ort. Vi pratar lyhördhet, teknisk kompetens, vikten av ett starkt nätverk och kvadratmeterpriser. Allt detta och mer får du höra i det här samtalet som spelades in i mitten av november. Martin Savara finns på Instagram och postar om sin fotografvardag på Instagram som @studiomartinsavara Denna podd är ett samarbete mellan Fotosidan och Svenska Fotografers Förbund.
11/24/202254 minutes, 33 seconds
Episode Artwork

#121 - Tryck Och Färghantering (i samarbete med Svenska Fotografers Förbund)

I detta avsnitt grottar vi ned oss i tryck och färghantering med Magnus Sandström, Digital Workflow Manager på Taberg Media Group. Trygg och kunnig med många års erfarenhet av färghantering och tryck. Vad är egentligen skillnaden på offsettryck och digitaltryck och vilken metod ska du välja för din trycksak? Hur kommunicerar du bäst med ett tryckeri och hur säkerställer du att din trycksak får rätt färger? Vad är ens ”rätt” färger? Vad betyder RIP, CMYK och prepress? Hur ska du göra med ICC-profiler och skärpning? Och varför vill tryckerierna inte längre att man CMYKar sina tryckoriginal? Allt detta och mer får du höra i det här samtalet som spelades in i mitten av oktober i Bromma. Vill du följa en trycknörd? Magnus Sandström postar om prepress och färghantering på Instagram som @preress_geek Denna podd är ett samarbete mellan Fotosidan och Svenska Fotografers Förbund.
11/3/20221 hour, 12 minutes, 23 seconds
Episode Artwork

#120 - DavidBicho - Från stillbild till film (i samarbete med Svenska Fotografers Förbund)

Dagens fotografer förväntas inte bara ta bra bilder – de ska kunna filma också. Video har kommit stort i sociala medier och efterfrågan är stor. Hur ska man som stillbildsfotograf tänka när man har flera uppgifter – och vilka är utmaningarna med att jobba med film jämfört med stillbild? Storytelling och förståelse för mediet och målgruppen är viktigt – men även det tekniska, vilket kan uppfattas som ännu svårare än för stillbild.. I avsnitt 120 träffar vi David Bicho som har många års erfarenhet från teve och film. Efter att ha tröttnat på att endast vara en kugge i ett större maskineri startade han eget och gjorde karriär som stillbildsfotograf. Nu när video är viktigare än någonsin har David vänt tillbaka mot den rörliga bilden. Han har med sig många bra tips för dig som kommer från stillbild men som vill till film. Denna podd är ett samarbete mellan Fotosidan och Svenska Fotografers Förbund.
9/16/20221 hour, 5 minutes, 19 seconds
Episode Artwork

#119 - Marcus Cederberg (i samarbete med Svenska Fotografers Förbund)

Marcus Cederberg är konstfotografen som lyckats konvertera sin närvaro på Instagram till en vinstgivande business. I sina grafiskt enkla bilder med starka färger har han hittat ett uttryck som uppmärksammats av 166 000 följare. Att vara framgångsrik influencer inom minimalistisk fotokonst har gett utdelning i mer än likes: Bilderna visas på utställningar värden över, hans bilder kan köpas över nätet och han har publicerat sin första fotobok. Hur behöver man tänka för att nå framgång via sociala medier? Marcus Cederberg berättar om sin resa och sitt framgångskoncept. Denna podd är ett samarbete mellan Fotosidan och Svenska Fotografers Förbund (https://www.sfoto.se). Marcus Cederberg kan du följa på instagram: @marcuscederberg
9/1/202253 minutes, 14 seconds
Episode Artwork

#118 – APS-C gör comeback

Trendspaning! Magnus och Martin snackar om den heta APS-C-trenden som råder just nu. Och vad gör en stackad sensor för nytta?
7/29/202259 minutes, 20 seconds
Episode Artwork

#117 - Joel Marklund och Årets Bild

Vi åkte till London för att fotografera med Nikons nya flaggskepp Z9 och testa det nya superteleobjektivet med inbyggd telekonverter. Här passade vi på att spela in en podd med Joel Marklund, chefsfotograf på Bildbyrån och specialiserad på sportfotografi. Joel Marklund har jobbat i över hela världen och bevakat många globala evenemang, inklusive åtta OS. Han har vunnit ett flertal priser för sina bilder, till exempel Picture of the Year International, NPPA Best of Photojournalism och ett flertal priser i svenska Årets Bild. Sedan 2016 är han ambassadör för Nikon Europe. Han precis kammat hem två priser i Årets Bild 2021. Hör honom berätta historien bakom de vinnande bilderna och hur han jobbar med sin utrustning på fältet – nu senast i vinter-OS! Joel Marklund kan du följa på instagram: @joelmarklund
3/31/202257 minutes, 31 seconds
Episode Artwork

#116 - Mlangeni-Berg, fotograf och konstnär

Simon Mlangeni-Berg är fotograf och konstnär, men även huvudlärare på programmet för gestaltande fotografi vid Gamleby folkhögskola. Tillsammans med en grupp nordiska fotografer driver han fotoboksförlaget Blackbook Publications. ”Jag valde inte den här branschen för att varken vara bäst eller för att tjäna pengar. Utan för att jag ville." Under uppväxten förvandlades hans intresse för form till passion för det fotografiska uttrycket: ”Jag kunde inget annat så jag började fotografera”. Hans konstprojekt kretsar kring objekt i hans närhet, vilka studeras ingående genom kameralinsen. Varför är korven perfekt som fotoobjekt och vad kan vi lära oss av surrealisterna? Vi samtalar om trauman och minnen och fotografi som nostalgi. Och att tro på att handen kan göra saker som hjärnan inte förstår. Vi talar också om hans nyutkomna fotobok ”Various chewing gums”, en reprostudie av åtta tuggummin (med en kärleksfull blinkning till Ed Ruscha). Simon ger sina bästa tips om processen från fotoboksidé till färdig trycksak. Vem skulle trivas med ett år på programmet för gestaltande fotografi på Gamleby Folkhögskola? Programmet är inte en klassik fotoskola där man betar av olika moment, utan utgår från individens behov. Med internatboende i mörkaste Småland och ett fullt utrustat analogt labb är det en populär utbildning för den som vill fördjupa sig i sitt fotografi och göra konst.
3/16/20221 hour, 17 minutes, 20 seconds
Episode Artwork

#115 - Teknikfrågor

Magnus och Martin svarar på läsarnas tekniska frågor, berättar om testerna av Nikon Z9 och Canon Eos R3 och diskuterar tekniknyheter. Nya produkter som berörs i avsnittet: Panasonic Lumix GH6 Olympus OM-1 Canon RF 800 mm f/5,6 L IS USM Canon RF 1200 mm f/8 L IS USM Canon Eos R3 Nikon Z9
2/28/20221 hour, 31 minutes, 43 seconds
Episode Artwork

#114 - Matilda Lindeblad

Matilda Lindeblad är en av Sveriges mest etablerade fotografer. Hennes kärlek till mat och fotografi kombineras, och resultatet blir – konst! Efter att ha arbetat som assistent och fotograferat i London, New York och Paris återvände hon till Stockholm för att etablera sig som fotograf. Något som visade sig vara svårt i en stad där allt tycktes handla om kontakter. Men med tidig erfarenhet av den nya digitala tekniken som tog över fotovärlden – och en stor portion envishet – slog hon till slut igenom. Matfotografi är perfekt för en fotograf med känsla för detaljer, och i det här yrket får Matilda möjlighet att pilla och justera tills bilden blir fulländad. Nyligen har hon börjat regissera och göra reklamfilmer, vilket är spännande, utmanande och härligt för en fotograf som ständigt vill utvecklas. Vi pratar trender, tips och tricks för styling och ljussättning av mat. En konst som handlar om färg och form och att återskapa det naturliga ljuset på ett realistiskt vis. Ljus med tydlig riktning – gärna satt från sidan – förstärker former och är ett säkert kort för matfotografi. Presentation, vinklar och utsnitt har ändrats genom åren, men som formstark kreatör med fingertoppskänsla får Matilda varje maträtt att bli ett konstverk som platsar på ett galleri. Möjligtvis med undantag för korv med bröd. Matilda Lindeblads bilder kan du se på www.matildalindeblad.com och på instagram som @matildalindeblad . Som konstfotograf ställer hon bland annat ut bilder på franska galleriet Seeeds. Tillsammans med matstylisten Ylva Bergkvist driver hon också Lindeblad/Bergqvist som ligger bakom instagramkontot @2gramsalt.
2/7/202244 minutes, 32 seconds
Episode Artwork

#113 Annci Gustavsson - Interiörfotograf

Bostadsfotograf har kanske inte alltid varit en eftertraktad titel. Men bra bildmaterial har visat sig vara en viktig faktor för att öka värdet på hus och bostadsrätter, vilket naturligtvis ökar efterfrågan på fotografer. Men hur gör man interiörbilder som säljer? Annci Gustavsson har många års erfarenhet av att arbeta med bild. Efter att ha startat som assistent och frilansande fotograf fick hon genom en anställning som bildchef för Erik Olsson Fastighetsförmedling möjlighet att utveckla interiörfotografiet. Därifrån var steget inte långt till att börja coacha en ny generation bostadsfotografer. Annci har kombinerat sin känsla för varumärkesbyggande bilder med en stark drivkraft att utvecklas. För att ständigt bli bättre krävs analys av utförande och resultat – för att sedan finslipa tekniken. I detta poddavsnitt pratar vi om hur man lyckas som interiörfotograf och om knep för att få till säljande bilder till bostadsannonser och interiörmagasin. Annci Gustavssons bilder kan du se på https://www.instagram.com/ytacreative.se och https://www.ytacreative.se/
1/13/20221 hour, 9 minutes, 21 seconds
Episode Artwork

#112 - Peter Wiklund (konstfotograf och chefredaktör Fotosidan Magasin)

Stockholms mysigaste mörkrum ligger i en källare i Årsta. I chefredaktörens gömmor hittar vi en otrolig mängd kameror och travar med tidskrifter och fotoböcker. Välkommen till hålkamerornas mystiska värld! Peter Wiklund är chefredaktör för Fotosidan Magasin. Med många års bakgrund inom fotojournalistik och tidningsmakeri har han nu som uppgiften att utveckla tidskriften vidare. Med varsam men fast hand styr han oss skribenter, samtidigt som han med glädje tar sig an egna artiklar och intervjuer. Konstfotografi är Peters största intresse, och då gärna äldre tekniker som hålkameror och cyanotypi. Hans verk ställs ut på utställningar och fotofestivaler världen över, nu senast i Husby och den polska fotobiennalen OFFO. Med stor entusiasm berättar han hur man enkelt bygger sin egen hålkamera – och om utmaningar med ett långsamt och egensinnigt medium. Peters bilder ser du på Instagram där han är verksam som @peterpinhole och han finns även på https://www.fotosidan.se/member/view.htm?ID=182289
1/4/202245 minutes, 17 seconds
Episode Artwork

#111 – Allt om mobilkameror med Christian Nilsson

Vilse i mobildjungeln? Vi pratar mobilkameror med vår teknikskribent Christian Nilsson. Vad har telefonerna för nyttig teknik idag och vad kommer i framtiden? Det finns fler fotoinriktade mobiltefoner än man kan föreställa sig. Vår testare Christian Nilsson har koll på dem alla, även de som inte säljs i Sverige. Han ger tips om vilka funktioner som är viktiga för oss som fotograferar. Vi pratar också om hur teknik i dagens mobilkameror kan leta sig in i framtidens systemkameror, och vilka fördelar det kan ge.
12/9/20211 hour, 5 minutes, 12 seconds
Episode Artwork

#110 - Stop motion med animationmästaren Magnus Torsne

Mitt emellan fotografi och video finns ett kreativt landskap av ”rörliga stillbilder”. Stop motion är otroligt hett just nu och vi reder ut begreppen med animationmästaren Magnus Torsne. Magnus Torsne har lång och gedigen erfarenhet av fotografi, vilket han vidareutvecklat till att skapa reklamfilmer och animationer för stora internationella varumärken. Han är en mästare på ljussättning och har ett tålamod som räcker till 24 noggrant planerade stillbilder per sekund färdig film. Dessutom bygger han delvis sin egen scenografi. Vi träffar Magnus i hans studio och lär oss mer om vad som behövs för att bli bra på stop motion, vilken utrustning han använder och hur hans bakgrund som stillbildsfotograf och assistent har format hans syn på fotografi. Magnus verk kan du se på studiotorsne.com och på Instagram: @studiotorsne
11/25/20211 hour, 13 minutes, 38 seconds
Episode Artwork

#109 - Skärpa – Så får du skarpare bilder utan att byta objektiv

Martin & Magnus snackar skärpa. De ger en massa tips för hur skärpan i bilderna kan bli bättre. De diskuterar också de senaste fotonyheterna.
11/3/20211 hour, 4 minutes, 51 seconds
Episode Artwork

#108 - OS i Tokyo med Johanna Lundberg

Fotosidan Poddradio Avsnitt Det blev till sist ett sommar-OS i Tokyo, men i pandemitider blev det ett speciellt evenemang. Johanna Lundberg berättar om 19 stekheta dagar i Japan. Johanna Lundberg är en driven och erfaren sportfotograf som i somras äntligen fick åka på sitt första OS. Nervös inför värmen och för att kunna leverera på topp under ett pressat schema klev hon på planet mot Tokyo tillsammans med sina kollegor på Bildbyrån. Dessa olympiska spel fick skjutas upp ett år på grund av pandemin, men genomfördes under hårda restriktioner med komplicerad logistik, karantänkrav och daglig testning. Hur förbereder man sig för att ta storslagna bilder av så många olika sporter, hur påfrestande var det för fotograferna och hur kunde nätverkssladdar bli något som byggde broar mellan människor? Johanna Lundbergs bilder ser du på hennes officiella Instagram-konto @lundberg.johanna samt hos Bildbyrån: https://bildbyran.se/?q=cVRva3lvIDIwMjA7YTI7cjE7ZzIxMDgwOG9seW1waQ#photoview
10/22/202151 minutes, 34 seconds
Episode Artwork

#107 - Gatufotograf Mats Alfredsson

#107 - Gatufotograf Mats Alfredsson by Fotosidan Poddradio
9/20/20211 hour, 9 minutes, 32 seconds
Episode Artwork

#106 Johan Bergmark

Som mästare på suggestiva och spännande porträtt av musiker och skådespelare har Johan Berg en nött och sönderälskad kameraväska fylld av välanvända prylar – och rockärmen full av kreativa knep.
8/14/20211 hour, 12 minutes, 3 seconds
Episode Artwork

#105, Stillebenfotograf Olivia Jeczmyk

Olivia Jeczmyk är fotograf med formstarka och avancerade stilleben som specialitet. Hennes förmåga att arbeta med ljus för att framhäva objekt och scener är svårslagen, och det är inte svårt att förstå varför hon är en av landets mest anlitade. Men vad var det för unik idé som fick fart på karriären? Fascinationen för fotografi har hon ärvt av sin far, som under hennes uppväxt i Polen framkallade film i badrummet. När hon fick en egen kamera väcktes hennes eget fotointresse och en planerad framtid som jurist inom mänskliga rättigheter fick stå tillbaka för en karriär som fotograf. Förutom stillbild blir det numera fler uppdrag med stop motion och rörlig bild. Idag lyfts Sinarbakstycket mer och mer sällan ut från kameraskåpet, men vilken utrustning är det nu som går varm i studion? Vi pratar om hantverket och inspirationskällor från arkitektur, konst och fotografi. Hur tänker egentligen en framgångsrik stillebenfotograf och hur jobbar man kreativt och effektivt med ljussättning?
5/21/202151 minutes, 58 seconds
Episode Artwork

#104 - Nikon Z9, Sony A1 och Canon Eos-1R laddar upp inför OS

Magnus & Martin snackar om de nya toppmodellerna från Nikon, Sony och Canon som kommer inför sommar-OS. Men först handlar det om en intressant nyhet.
4/9/202145 minutes, 4 seconds
Episode Artwork

#103 - Erika Gerdemark

Den som vill anlita Erika Gerdemark får vara ute i god tid. Som hett eftertraktad bröllopsfotograf reser hon världen över och förevigar människors finaste minnen. Hon började som bröllopsfotograf efter utbildningen på Fotoskolan Sthlm och var med och skapade en ny, dokumentär bröllopsfotostil – i hennes händer en skir, pastellig look som kom att bilda skola. Tydlighet och noggrannhet genomsyrar hennes arbete. Varje bild bearbetas omsorgsfullt och hon skyr användandet av actions och presets. Erika beskriver sig själv som social och nyfiken och säger att nyckeln till att vara en bra bröllopsfotograf är att vara genuint intresserad av andra människor och det vackra runt omkring oss. Vi träffas och samtalar om fotografi, utbildning, karriärval och bröllopsfoto i hennes vackra lokal på söder, som är precis lika färgglad och stilsäker som Erika själv.
3/30/202152 minutes, 41 seconds
Episode Artwork

#102 – Paradigmskifte i tekniken

Martin & Magnus pratar om hur tekniken tagit stora kliv på senare tid. Apples nya M1-datorer är ett exempel på detta. De talar också om nya Sony A1 och vad den kameran berättar om framtiden för Canon och Nikon. M&M svarar även på frågorna: Hur ska man lagra sina bilder? Behöver man en NAS?
2/23/202157 minutes, 23 seconds
Episode Artwork

#101 Emma Svensson

Emma Svensson har entreprenörskapet i blodet och har med åren blivit både orädd och obrydd om vad andra tycker och tänker. Hon bor halva året i en husbil och ser ständigt framåt och uppåt; mot bergstopparna och när en dröm om att bli bergsguide. Efter en stunds samtal vid Emmas köksbord står det klart att det inte kommer stanna vid en dröm: ingenting stoppar henne när hon bestämt sig för en väg mot målet. När Emma Svensson inte bestiger berg håller hon kurser (bland annat i Fotosidan Akademi) och workshops, fotograferar, skriver artiklar och bloggar. Vi pratar fotografi och entreprenörsskap och Emma delar med sig av favoritljussättningar och sina bästa tips för att ta fina porträtt.
2/11/202138 minutes, 27 seconds
Episode Artwork

#100 - David Bicho

Vi besöker ljusmästaren David Bicho och samtalar om det som är otroligt lätt och svårt på samma gång: ljussättning. Hans populära kurser har tagit honom världen över men ett virus satte plötsligt stopp för resandet. David ställde dock hellre om än ställde in, vilket resulterade i ett nytt kurskoncept: Light By Bicho. I avsnittet berättar David om hur hans vetgirighet som barn fick honom djupt fascinerad av ljus och ljussättning och hur han lärt sig använda ljuset på ett noggrant och kreativt sätt för att få motiv och miljöer att berätta mer än bara det vi ser i bilden. Vad finns det för vanliga missuppfattningar om ljus? Hur skiljer sig ljussättning åt om man jobbar med rörlig bild eller stillbild? Hur mycket (och dyr) utrustning behöver man egentligen? Och vad önskar David att han förstått mycket tidigare i sin karriär?
1/4/20211 hour, 8 minutes, 19 seconds
Episode Artwork

#99 - Johan Marklund fotograf och resejournalist

Vi träffar fotografen och resejournalisten Johan Marklund och gräver ner oss i resefotografiet. Hur får man egentligen uppdrag, vilka reportage vill resepressen ha och hur bör man lägga upp arbetet för att få till en bra story? Johan Marklund är antagligen den fotograf som har gjort flest reportage för resemagasinet Vagabond. Reseuppdragen ser han som ett välkommet avbrott i sin mer inrutade vardag där han fotograferar allt från reklam för motorfordon till porträtt i näringslivet. Han hittade till foto som uttryckssätt genom lusten till äventyr, och senare som skrivande bildjournalist. Nu har han en önskan och en idé om att återfinna ordet och bli mer av en multijournalist. I det här avsnittet får vi värdefulla insikter i hur det är att jobba med reseuppdrag. Hur får man egentligen uppdrag, vilka reportage vill resepressen ha och hur bör man lägga upp arbetet – både i planeringsstadiet och under resan – för att få till en bra story? Och visst är ni också lite nyfikna på vad Johan har för utrustning när han far välden över?
12/23/202048 minutes, 45 seconds
Episode Artwork

#98 – Enkla tips för bra ljud till video

Teknikredaktörerna Magnus och Martin snackar om hur man med enkla medel får bättre ljud när man spelar in video. De berättar bland annat om olika sorters mikrofoner och ljudinspelare. Du titta på avsnittet på video om du vill de prylarna. Några av produkterna som nämns i avsnittet är: Zoom H1 ljudinspelare Zoom F2 ljudinspelare Røde Wireless Go trådlös mikrofon och sändare Shure SM58 röst och sångmikrofon
12/8/202045 minutes, 3 seconds
Episode Artwork

#97 - David Elmfeldt en av grundarna av Fotosidan

Vi hälsar på hemma hos David Elmfeldt, projektledare och en av grundarna till Fotosidan och gräver ner oss i hans fotografiska liv. Hur föddes hans intresse för bild, vad fotograferar han idag och vad var det som satte stopp för hans professionella karriär som äventyrsfotograf? I sitt hus har David möjligtvis lika många cyklar som han har kameror och Patagoniajackor men han är ingen tvättäkta prylnörd. Form och funktion i skön förening fångar hans intresse och han gör hellre få, planerade inköp än snabba nyheter. Vi går lite mer på djupet om arbetet med Fotosidan. Hur startade det hela, hur har varumärket utvecklats och vad händer framöver på sajten?
11/7/202055 minutes
Episode Artwork

#96 - Färghantering för stillbild och video

Sara Arnald träffar Anders Jönsson, som jobbat professionellt med färghantering sedan tidernas begynnelse. Som handelsresande i färg åker han runt till landets foto- och filmstudios för att se till att vi jobbar i kalibrerade flöden. Färghantering är både lätt och svårt på samma gång. I vårt samtal reder vi ut varför vi behöver kontrollera våra arbetsförhållanden för att vi ska kunna lita på det vi ser, hur vi gör för att optimera vår miljö för redigering och hur man ska tänka när man kalibrerar sin skärm. Men hur stor roll spelar utrustningen när det gäller bedömning och redigering av färg? Hur dyr behöver egentligen en skärm vara? Och vad är det som skiljer kalibrering av en skärm för video jämfört med en skärm för stillbildsredigering?
10/20/202043 minutes, 53 seconds
Episode Artwork

#95 – Kameror utvecklas i efterhand

Våra teknikredaktörer Martin och Magnus snackar bland annat om hur utvecklingen av kameror kan fortsätta långt efter att de nått kunderna.
10/12/202059 minutes, 18 seconds
Episode Artwork

#94 - Äventyraren och fotografen Mats Andrén

Äventyraren och fotografen Mats Andrén är av den sorten som jobbar mer med uthållighet än snabba kickar. Att låta saker ta tid och göras ordentligt är Mats paroll, vilket innebar att han vandrade hela vägen till Sydney i Australien (med omväg över Nordamerika). Han kan också hittas cyklandes i Sydeuropa eller på vandringsleder i Nya Zeeland, men årets världshändelser innebar en enkel biljett tillbaka till Stockholm. När multisportfotografen Mats blev multiäventyrare fick han en helt ny inställning till val av kamera, optik och efterbehandling av bilder.  Att färdas långt och fotografera längs vägen innebär utmaningar för utrusning och säkerhet. Både när det gäller väder och vind, men det är framför allt portabilitet och vikt som fäller avgörandet när utrustning och kropp ska hålla för en vandring runt halva världen.
9/29/20201 hour, 2 minutes, 16 seconds
Episode Artwork

#93 – Hur mår kamerabranschen?

Ingress: Martin & Magnus kommenterar de senaste tekniska nyheterna och analyserar hur det går för kameratillverkarna.
7/22/20201 hour, 19 minutes, 57 seconds
Episode Artwork

#92 Teknikspecial med M&M

Våra teknikredaktörer Magnus Fröderberg och Martin Agfors pratar igenom de senaste fotoprylarna. Bland annat Nikon D6 och Nikkor 120-300 men också mycket annat initierat tekniksnack.
6/9/20201 hour, 4 minutes, 43 seconds
Episode Artwork

#91 Paymannen - Gatufotograf

Poddradio: Paymannen Payman Hazheer kallar sig gatufotograf och är beroende av fotograferandet för att få balans i livet. Leican är alltid med, oavsett om han promenerar mellan möten i Stockholms innerstad eller upptäcker gränder i Istanbul. Med ett öga för detaljer och mod att gå nära har Payman utvecklats till en fantastisk skildrare av själar och skrymslen. Tusentals följare på Instagram kan inte ha fel: Paymannen är något på spåren…
5/12/202050 minutes, 29 seconds
Episode Artwork

#90 Johanna Lundberg, sportfotograf

Vad behöver man ha för egenskaper för att bli en framgångsrik sportfotograf? Hur kommer man igång och hur får man jobb? Och hur går det egentligen till därnere på pressläktaren? Vi har träffat Johanna Lundberg, en driven sportfotograf som älskar sitt jobb. Johanna är anställd fotograf på vid Bildbyrån, där hon bevakar evenemang i hela världen. Som byråfotograf 2020 är det inte ovanligt att jonglera med sju kameror, flyga drönare och göra videointervjuer – och vi får insikter om att det är lika viktigt med god kondition som att ha öga för bilder.”
4/7/20201 hour, 18 minutes, 17 seconds
Episode Artwork

#89 Vi möter Profotos VD och huvudägare Anders Hedebark

Vem är framtidens proffsfotograf och hur marknadsför man sig för dem? Vi pratar med Anders Hedebark, VD och huvudägare i Profoto om trender och marknadskommunikation. Varför så mycket fokus på smartphones och mjukvara, har Profoto helt skiftat kundgrupp? Hur tänker de kring konkurrensen från kinesiska märken och finns det en drömprodukt som ännu inte är lanserad?
3/10/202034 minutes, 13 seconds
Episode Artwork

#88 Naturfotosnack

Tre naturfotografer, Janos Jurka, Hans Ring och Therese Enlund, pratar naturfoto. Inspelat på Naturfotodagen i Västerås.
2/19/202049 minutes, 7 seconds
Episode Artwork

#87 Tre nya proffskameror

Inför sommar-OS lanserar de tre stora kameratillverkarna varsin ny toppmodell. Vi snackar proffskameror och vad sådana måste klara av. Vi pratar också om några av de senaste proffsobjektiven.
1/14/202058 minutes, 35 seconds
Episode Artwork

#86 Senaste prylarna

Magnus och Martin snackar sig igenom alla nya kameror och objektiv som lanserats sedan det senaste poddavsnittet i slutet av våren. Det visade sig vara en ansenlig mängd.
10/7/20191 hour, 19 minutes, 4 seconds
Episode Artwork

#85 War photographer James Nachtwey

Interview with war photographer James Nachtwey about his work and his exhibition Memoria at Fotografiska.
6/18/201936 minutes, 26 seconds
Episode Artwork

#84 Framtidens fototeknik

Fotosidans tekniske redaktör Martin Agfors berättar om vad vi kan vänta oss av fototekniken i framtiden.
5/17/201926 minutes, 51 seconds
Episode Artwork

#83 Juristen Thomas Riesler förklarar hur de senaste lagarna påverkar hobbyfotografer

Juristen Thomas Riesler på Svenska Fotografers Förbund förklarar hur de senaste lagarna påverkar hobbyfotografer. Riskerar vi att bryta mot GDPR eller lagen om kränkande fotografering?
5/6/201922 minutes, 54 seconds
Episode Artwork

#82 Mobilkameror

Vi pratar om mobilkamerornas utveckling och framtid i allmänhet och om nya Huawei P30 Pro i synnerhet.
4/24/201932 minutes, 31 seconds
Episode Artwork

#81 Kom igång med gatufoto

Våren är sakta i antågande och återigen börjar det bli mera liv och rörelse på gator och torg. Då passar det utmärkt att ge sig ut med sin kamera för att ägna sig åt gatufoto. I det här avsnittet snackar Joakim K E Johansson med Magnus Fröderberg om bland annat vad gatufoto är för något, liksom hur du kommer igång som nybörjare. De båda har också något spännande att berätta för alla gatufotointresserade. Programledare och producent: Joakim K E Johansson
4/8/201936 minutes, 15 seconds
Episode Artwork

#80 Fujifilm

Magnus och Martin pratar om Fujifilm. Varför har de två olika sensorformat? Hur lyckades Fujifilm slå sig in på kameramarknaden när Samsung misslyckades?
3/21/201955 minutes, 47 seconds
Episode Artwork

#79 Hitta din fotostil - gäst Iréne Berggren

Begreppet “fotostil” är något som det ibland pratas om. Men vad handlar det om? Hur skaffar du dig en egen fotostil? Och går det att vara unik? Joakim har återigen träffat fotohistorikern och curatorn Iréne Berggren för att reda ut saken. I avsnittet visar han Iréne två av sina bilder. Dessa kan du se här: https://www.fotosidan.se/gallery/viewpic/372533/3688211.htm https://www.fotosidan.se/gallery/viewpic/372533/3688212.htm Förra gången Iréne och Joakim träffades pratade de om bildserier. Här kan du lyssna på det avsnittet: https://www.fotosidan.se/cldoc/podd/poddradio-sa-jobbar-du-med-bildserier.htm Iréne Berggren har hållit i utbildningar om foto för Konstfack, liksom stått bakom ett antal utställningar på bland annat Centrum för fotografi (CFF). Hon skriver även för www.verktidskrift.se - en digital tidskrift om nordisk kamerabaserad konst. Programledare och producent: Joakim K E Johansson
3/14/201922 minutes, 12 seconds
Episode Artwork

# 78 Fokus på fullformat

Vi har fått in Panasonic Lumix S1R till test och detta för oss in på ämnet fullformat och ekvivalens. Martin och Magnus pratar om för- och nackdelar med fullformat.
2/28/201942 minutes, 16 seconds
Episode Artwork

#77 Så jobbar du med bildserier - gäst Iréne Berggren

Vill du ta nästa steg i ditt fotograferande och lämna det sporadiska knäppandet bakom dig? Då kan det vara värt att testa att fotografera i bildserier. I det här avsnittet pratar vi om bildserier med Iréne Berggren som är fotohistoriker och curator. Vi tar upp hur du du väljer ämnen, hur du bygger serier och hur du gör urvalet. Joakim visar också en bildserie som han kallar för "Avklädda män i gaturummet": https://www.fotosidan.se/gallery/view.htm?ID=383669 Iréne Berggren har hållit i utbildningar om foto för Konstfack, liksom stått bakom ett antal utställningar på bland annat Centrum för fotografi (CFF). Hon skriver även för www.verktidskrift.se - en digital tidskrift om nordisk kamerabaserad konst. Programledare och producent: Joakim K E Johansson
2/6/201927 minutes, 24 seconds
Episode Artwork

#76 Sony-snack

Magnus och Martin pratar om Sony. Varför Sony nästan bara satsar på fullformat och Sonys fixa ideér är några av de saker som vi pratar om.
1/15/201935 minutes, 50 seconds
Episode Artwork

#75 Fotograf då och nu - gäst Micke Berg

Micke Berg tillhör de svenska fotografer som har varit aktiva längst. Han började fotografera på allvar i början av 1970-talet och valde därmed ett liv i "bildens tjänst". Under tiden har mycket förändrats. En del till det sämre, annat till det bättre. Programledare och producent: Joakim K E Johansson
1/9/201950 minutes, 22 seconds
Episode Artwork

#74 Fokus på Canons nya spegelfria

Nu snackar vi bara om Canon i allmänhet och nya EOS R i synnerhet.
12/19/201843 minutes, 1 second
Episode Artwork

#73 Så hittar du vinterinspirationen - Malin Jochumsen

På vintern tappar många fotografer inspirationen, men inte Fotosidanprofilen Malin Jochumsen. Då fotograferar hon som allra mest. Malin berättar om hur hon tänker, var hon finner sina motiv och varför hon älskar vinterhalvåret. Joakim listar också en rad med saker som du kan göra under årets mörka period för att hålla fotointresset uppe. Programledare och producent: Joakim K E Johansson
12/12/201838 minutes, 37 seconds
Episode Artwork

#72 Nu snackar vi Nikon

Fotosidans kameratestare snackar om nya Nikon Z6 och om kommande objektiv med Z- och F-bajonett.
11/27/201845 minutes, 56 seconds