Winamp Logo
Fotball Forklart Cover
Fotball Forklart Profile

Fotball Forklart

Norwegian, Sports, 1 season, 29 episodes, 7 hours, 13 minutes
About
Ny podcast kommer snart! 
Episode Artwork

GODT FORKLART: Santos' nedrykk etter 111 år

Den brasilianske klubben Santos har - på dramatisk vis - rykket ned fra det øverste nivået av brasiliansk fotball for aller første gang. Klubben som avlet frem Neymar og Pelé, som spilte Copa Libertadores-finale så sent som i 2020, er ikke lenger til å kjenne igjen. Men hvordan har vi endt her? Det har vi spurt André Østgaard, som kan det som er verdt å vite om Santos, om. Og Santos' nedfall forklares nå!
12/15/20231 hour, 4 minutes, 27 seconds
Episode Artwork

Hvorfor hater alle Megan Rapinoe?

Den amerikanske legenden Megan Rapinoe har satt punktum på sin karriere - som en av verdens mest kontroversielle fotballspillere. Men hvorfor har egentlig Rapinoe blitt så elsket, og kanskje enda mer forhatt i løpet av sin legendariske karriere? Det skal vi forklare nå!
11/17/202312 minutes, 7 seconds
Episode Artwork

VISSTE DU AT?: Ballon d'Or

Vi innleder en ny liten serie i Fotball Forklart der vi for oss visse kuriosa rundt et fenomen i fotballen. Første tema ut er Gullballen - eller Ballon d'Or. For her har vi anekdoter, fakta og kuriosa. Og noen av dem, de skal vi forklare nå!
11/10/202313 minutes, 38 seconds
Episode Artwork

Tre italienske stjerner og deres pengespill

Den siste tiden har tre italienske stjerner og deres problemer med spillavhengighet blitt slått stort opp. Den ene er utestengt fra fotballen, en har spilt på egne kamper og den tredje nekter å ha gjort noe galt. Men hvem er de tre? Hva har skjedd? Og hva virker å være veien videre? Det skal vi forklare nå!
10/26/202310 minutes, 34 seconds
Episode Artwork

Derfor skal VM i 2030 spilles i seks ulike land

Nylig ble det bekreftet at hele seks nasjoner, fordelt på tre kontinent skal være vertskap for VM i 2030. Det har aldri tidligere skjedd før. Så, hvorfor skjer det nå? Og hva betyr det for VM i fremtiden? Det skal vi forklare nå!
10/11/202313 minutes, 20 seconds
Episode Artwork

TikTok-trendene som splitter Napoli og Victor Osimhen

I forrige uke dukket det opp noen bisarre og uheldige videoer på Napoli sin offisielle TikTok-konto, som har satt sinnene i kok hos Victor Osimhen og hans representanter. Dette har gått såpass langt at flere tror det er kroken på døra for nigerianerens Napoli-karriere. Men hvorfor? Og hva skjer videre? Det skal vi forklare nå!
10/4/202312 minutes, 27 seconds
Episode Artwork

Den tyske landslagskrisen

For ti år siden var Tyskland en foregangsnasjon på klubb- og landslag, men det siste tiåret har landslaget vært alt annet enn imponerende. Det har ført til at nasjonen har tatt et drastisk valg vi aldri tidligere før har sett. Hva var det valget? Og hvordan endte vi her? Det skal vi forklare nå!
9/27/202316 minutes, 43 seconds
Episode Artwork

Hva er egentlig Nations League (og hva betyr det for Norge)?

Du har sikkert hørt om Nations League, som et slags alternativ til EM- og VM-kvalifiseringene som Norge er med i. Eventuelt at det er en slags magisk "siste utvei" for Norge til å kvalifisere seg til mesterskap. Men hva er egentlig Nations League? Og hva er formålet med denne turneringen? Det skal vi forklare nå!
9/13/202312 minutes, 13 seconds
Episode Artwork

Historien bak draktnummeret - del 2

For mange er draktnummer på fotballspillere kun et nummer. Men for en gruppe fotballspillere har valget av draktnummer gjerne en større mening. Noen har valgt draktnummer som hyllest til familiemedlemmer, mens andre for å hedre de som kanskje har det litt vanskeligere enn dem selv. Men hvem er så disse? Og hva er disse draktnummerne? Det skal vi forklare nå!
9/6/202311 minutes, 22 seconds
Episode Artwork

VM-kysset som ryster Spania

Det spanske kvinnelandslaget kunne nylig juble over sin første VM-tittel, etter å ha slått Spania i finalen. Likevel overskygges seieren av det som skjer under premieseremonien, der fotballpresident Luis Rubiales kysser stjernespiller Jenni Hermoso på munnen. Hendelsen har skapt furore i Spania og omverden. Hva er det som nå skjer i den spanske fotballen, og hva er veien videre? Det skal vi forklare nå!
8/30/202320 minutes, 41 seconds
Episode Artwork

Slik har Chelsea gjennomført sommerens kjøpefest

Chelsea har kjøpt spillere som aldri før, og på litt over et år har klubben brukt godt over ti milliarder norske kroner på fotballspillere. Men hvordan har de egentlig gjort dette? Og hva gjør at de ikke ser ut til å bryte noen av de finansielle reglene i verken England eller Europa? Det skal vi forklare nå!
8/23/202314 minutes, 43 seconds
Episode Artwork

Makélélé-rollen

Claude Makélélé er kanskje ikke et navn som ringer veldig mange bjeller. Men kanskje "Makélélé-rollen" er noe du har hørt om. Men hvorfor har det seg sånn at han er den eneste som har en egen rolle på banen oppkalt etter seg? Det skal vi forklare nå!
8/9/202314 minutes, 5 seconds
Episode Artwork

Derfor heter spanske klubber "Real"

Real Madrid, Real Betis, Real Sociedad ... alle starter de med "Real". Men hvorfor gjør de egentlig det? Finnes det noen dypere betydning på hvorfor flere av de største klubbene i Spania alle starter med det samme? Det gjør det! Man skal nemlig over 100 år tilbake i tid for å finne opphavet. Og det skal vi forklare nå!
8/2/202312 minutes, 3 seconds
Episode Artwork

Catenaccio

Den italienske fotballen er ofte en som er blitt ansett som defensiv, kynisk og pragmatisk. Den er også blitt ansett som svært suksessfull, og som forlanger disiplin og strategi. Veldig mye av det kommer fra et begrep som mange mener oppsummerer den italienske fotballen: catenaccio. Men hva er egentlig "catenaccio", og hvor kommer begrepet fra? Det skal vi forklare nå!
7/26/202313 minutes, 44 seconds
Episode Artwork

Det første VM i fotball for kvinner

Herrenes fotball-VM ble først arrangert i 1930 i Uruguay, mens vi måtte vente helt til 1991 før kvinnene fikk sitt første (offisielle) VM. I mellomtiden ble det utkjempet en hard kamp for likestilling, og muligheten til å kunne spille et offisielt VM for kvinnene også. Men hvorfor skulle det ta så lang tid? Og hva førte til det mesterskapet vi kjenner i dag? Det skal vi forklare nå!
7/19/202314 minutes, 52 seconds
Episode Artwork

Historien bak draktnummeret - del 1

For mange er draktnummer på fotballspillere kun et nummer. Men for en gruppe fotballspillere har valget av draktnummer gjerne en større mening. Noen av meningene er dype, gjennomtenkte og med viktig mening - mens andre rett og slett har flåsete og gøyale meninger bak nummeret. Men, hvilken draktnummer er det vi snakker om, og hva er egentlig historien bak noen av disse numrene? Det skal vi forklare nå!
7/12/202310 minutes, 58 seconds
Episode Artwork

Saudi-Arabias inntog i fotballen

Saudi-Arabia har sjokkert store deler av fotballen med store spillerkjøp, og lansering av et nasjonalt prosjekt for å skape en av verdens beste fotballigaer i egen nasjon. Inntoget i fotballen er blant annet ledet av nasjonens leder, Kronprins Mohammed bin Salman, og er del av et større prosjekt. Men hvorfor skjer dette, og hva kan vi forvente i fremtiden? Det skal vi forklare nå!
7/5/202316 minutes, 8 seconds
Episode Artwork

Derfor bruker de brasilianske spillerne kun ett navn

Har du noen gang lurt på hvorfor det brasilianske landslaget, ulikt en del andre nasjoner, kun bruker ett navn? Kaká, Ronaldo, Neymar er alle velkjente navn, alle står de som oftest alene i brasilianske startoppstillinger. Men er det noen grunn til dette? Eller, rettere sagt: Eksisterer det flere grunner til dette? Muligens! Det skal vi forklare nå!
6/28/202312 minutes, 36 seconds
Episode Artwork

Dette var fotballsesongen 2022/2023

Sommeren er her, og vi legger bak oss fotballsesongen 2022/2023 i de største europeiske ligaene. Men hvordan gikk det egentlig i de fem store ligaene? Det kan være vanskelig å ha full kontroll på hvem som var de store vinnerne, taperne, hvem som rykket ned og hvem som rykket opp. Så, hvordan endte denne sesongen? Det skal vi forklare nå!
6/21/202316 minutes, 20 seconds
Episode Artwork

Bayern-Dusel

Bayern München vant den tyske Bundesligaen på målstreken mot Borussia Dortmund, på dramatisk vis. Likevel, dette har skjedd før. Opptil flere ganger. Faktisk har dette skjedd såpass ofte at slik hendelser har fått et begrep: Bayern-Dusel. Men hva betyr dette begrepet, og hvordan har det oppstått? Det skal vi forklare nå.
6/14/202317 minutes, 22 seconds
Episode Artwork

Sportsvasking

Begrepet "sportsvasking" er muligens et de fleste har hørt i forbindelse med VM i Qatar, samt oppkjøp av fotballklubber den siste tiden. Men hva betyr det egentlig? Hvor kommer dette begrepet fra? Og er dette en praksis vi egentlig har hatt i fotballen lenge før man snakket om brune konvolutter i FIFA, og mystiske eiere fra kontroversielle regimer? Det skal vi forklare nå.
6/7/202318 minutes, 16 seconds
Episode Artwork

Vinícius Júnior og rasisme i spansk fotball

Den siste tiden har Real Madrid-spiller Vinícius Júnior vært ute og kritisert spansk fotball, og nasjonen Spania for sine problemer med rasisme. Problematikken har blitt det store snakketemaet i nasjonen de siste uke, og i kjølvannet har saken ledet til arrestasjoner og dommersparking. Men hvorfor er dette først blitt et tema nå? Hva er det egentlig som har skjedd denne sesongen? Det skal vi forklare nå.
5/31/202314 minutes, 31 seconds
Episode Artwork

Slik det blir det nye Champions League

Champions League endres, og et nytt system vil tre i kraft for verdens mest prestisjetunge klubbturnering. Systemet har fått flere til å riste oppgitt på hodet, fordi det rett og slett er litt vanskelig å forstå. Men frykt ikke, det nye Champions League skal forklares nå!
5/24/202313 minutes, 55 seconds
Episode Artwork

Beckham-loven og Beckham-regelen

David Beckham kan med god margin anses som en av tidenes mest innflytelsesrike fotballspillere. Være seg hårsveiser, klesmerker eller Pepsi-reklamer, så fikk alle en bit av Beckham-mania på 90- og 2000-tallet. Såpass stor påvirkningskraft hadde Beckham på to nasjoner, og to fotballigaer at man måtte lage egne lover og regler som bar hans navn. Men hva er egentlig "Beckham-loven" og "Beckham-regelen"? Det skal forklares nå!
5/16/20239 minutes, 42 seconds
Episode Artwork

Bosman-regelen

Har du hørt begrepet "bosmanspiller" før? Det har du helt sikkert! Det er betegnelsen for en spiller som ikke lenger har kontrakt, og kan bytte klubb. Men visst du at "Bosman" faktisk var en fotballspiller selv? Og at han kanskje er den personen som har betydd mest for fotballspillernes frihet til å velge det de ønsker? Hvis ikke, så ikke fortvil! Det skal forklares nå!
5/10/202311 minutes, 7 seconds
Episode Artwork

Calcio og Scudetto

De fleste språk i verden har gjerne laget sin egen utgave av navnet "football" for å indikere hvilken sport det snakkes om. I Italia har de valgt å gå sine egne veier, og sporten heter "calcio". I Italia er det også det laget som er best i "calcio" som vinner "scudetto". Men hva er alle disse tingene? Og hva er opphavet til disse ulike navnene? Det skal forklares nå!
5/3/20238 minutes, 44 seconds
Episode Artwork

Tiki Taka

 Spansk fotball dominerte verden på 2000- og 2010-tallet, være seg gjennom det spanske landslaget eller Pep Guardiolas Barcelona. Samlebegrepet for deres spillestil, basert på ballinnehav og blende angrepsfotball, ble "tiki taka". Men hvem skapte begrepet? Hvor kom det egentlig fra? Og kan begrepet egentlig ha hatt et opphav som var alt annet enn positivt? Det skal nå forklares!
4/26/202313 minutes, 32 seconds
Episode Artwork

50+1

I en verden der fotballen i større og større grad eies og selges av rike forretningsmenn, oligarker og rike stater, er det én liga der denne praksisen ikke er lov. I Tyskland er nemlig fotballen og dens supportere ivaretatt av den mye omtalte "50+1"-regelen. Men hva er denne regelen? Og hvordan har det seg at noen har klart å komme seg rundt den? Det skal nå forklares.
4/19/202312 minutes, 44 seconds
Episode Artwork

Teaser: Fotball forklart

4/3/20231 minute, 1 second