Winamp Logo
Fichebak Cover
Fichebak Profile

Fichebak

Dutch, Sports, 1 seasons, 13 episodes, 10 hours 52 minutes
About
Fichebak is een podcast die elke aflevering in de wereld van één sportterm duikt. Pitstop, penalty, duivenkot of kermiskoers, het kan allemaal aan bod komen. Joris Brys en Astrid Demeure gaan op zoek naar de strafste sportverhalen en de beste analyses. Ze praten met experten, met topsporters en met fans. Ze nemen je mee naar alle uithoeken van de sportwereld, maar ook ver daarbuiten. 5 weken lang, elke donderdag een nieuwe aflevering. Beluister Fichebak nu op je favoriete podcastplatform.
Episode Artwork

Salonremise: hoe de Schande van Gijon het voetbal veranderd heeft

Joris Brys en Tim Wielandt bekijken hoe de schaakterm 'Salonremise' zijn weg vond naar het voetbal. Alles begon met de 'Schande van Gijon', een salonremise die er eigenlijk geen was. De match op het WK 1982 in Spanje had wel een blijvende impact op het voetbal, maar kon salonremises niet voorkomen.
09/02/202455 minutes 21 seconds
Episode Artwork

Het motortje van Femke: bom in de wielerwereld met impact op mensenlevens

Astrid Demeure en Kristof Meul duiken in onze fichebak en botsen op het motortje en dan specifiek het motortje van Femke Van den Driessche. Hoe de impact van de saga vooral ook buiten het veldrijden te voelen was. Hoe kijken de hoofdrolspelers er nu op terug?
02/02/202458 minutes
Episode Artwork

LGBTQIA+: Sport moet een veilige haven zijn voor iedereen

Geaardheid en vooral ook genderidentiteit zijn een actueel thema in de sport en Astrid en Xavier willlen inzicht brengen. "Er zijn zo veel straffe verhalen en getuigenissen van sporters die worstelen met wie ze zijn en dan vooral met de manier waarop de sportwereld ermee omgaat. Door die verhalen te vertellen, kunnen we misschien een beetje weten hoe het voelt om als topsporter tot de LGBTQIA+ gemeenschap te behoren."
17/05/202257 minutes 49 seconds
Episode Artwork

Klapschaats: van "damesschaatsje" naar koning(in) van het ijs

Joris Brys en Bert Sterckx duiken weer in onze fichebak en overlopen de tumultueuze geschiedenis van de klapschaats: verguisd, zelfs kapotgemaakt, maar toch uitgegroeid tot de snelste schaats ter wereld. Het verhaal van schaatser Gerard van Velde maakt dezelfde beweging met een prachtig hoogtepunt.
04/02/202242 minutes 38 seconds
Episode Artwork

180: de perfecte pijlen in darts met Erik "The Sheriff" Clarys

"Wat Michael van Gerwen deed in die halve finale van het WK in 2013 was spectaculair. Niemand heeft dat ooit nagedaan." Ex-darter en cocommentator Erik "The Sheriff" Clarys vertelt het verhaal van die historische prestatie van de Nederlander. Astrid Demeure duikt samen met Erik Clarys in de wereld van darts. Hoe is die sport populair geworden en hoe zit dat met 180 en die ninedarter? Ook onze huidige toppers, Dimitri Van den Bergh en Kim Huybrechts, komen aan het woord.
21/12/202143 minutes
Episode Artwork

Materiaalpost: van "foefelpost" tot professionele pitlane

Michel Wuyts duikt samen met Astrid Demeure het veld in en bespreekt de evolutie van de materiaalpost: van "foefelpost" tot professionele pitlane. Hij laat zich bijstaan door Paul Herygers en Adrie van der Poel, de geestelijke vader van de huidige materiaalpost. Heb je een vraag, een opmerking of wil je gewoon iets kwijt? Mail dan naar [email protected]. Maar vergeet je vooral niet te abonneren en schrijf een recensie.
29/01/202146 minutes 37 seconds
Episode Artwork

Driepunter: van wanhoopspoging over strategisch wapen naar de norm

In aflevering 6 van Fichebak neemt Dennis Xhaët Joris Brys op avontuur in de basketbalwereld. Hoe evolueerde de driepunter van een wanhoopspoging over een strategisch wapen naar de norm? Komt dat het spel ten goede en wat vindt Belgian Cat Emma Meesseman daarvan? Heb je een vraag, een opmerking of wil je gewoon iets kwijt? Mail dan naar [email protected]. Maar vergeet je vooral niet te abonneren en schrijf een recensie.
18/12/20201 hour 18 minutes 16 seconds
Episode Artwork

Bezoekersvak: wat is de magie van een uitmatch?

Elke voetbalfan die op verplaatsing meereist met zijn favoriete ploeg, kent de magie van de uitmatch. Maar wat maakt zo’n away-day zo uniek? En wat is het geheim van een goed bezoekersvak? In deze Fichebak doen Joris Brys en Tom Boudeweel een trip langs de beste en slechtste uitvakken van het land. Heb je een vraag, een opmerking of wil je gewoon iets kwijt? Mail dan naar [email protected]. Maar vergeet je vooral niet te abonneren en schrijf een recensie.
17/09/202045 minutes 10 seconds
Episode Artwork

Pitstop: van gezapige pauze tot gesynchroniseerd ballet van topsporters

In deze Fichebak praat Astrid Demeure met Kris Wauters over de pitstop. Hoe evolueerde de pitstop in de F1 van een gezapige pauze in de race naar een perfect gesynchroniseerd ballet van ingenieurs en topsporters? En hoe kunnen pitstops het leven van prematuur geboren baby’s redden?
10/09/202047 minutes 18 seconds
Episode Artwork

Ollie: wat is de oorsprong van de bekendste trick in het skaten?

In deze extra lange aflevering springen we de skatewereld in. Astrid ontdekt samen met Laurent Derycke de oorsprong van de "ollie", de bekendste trick in het skaten. Wie is Ollie en wat hebben Jaws en Lyon daarmee te maken? Heb je een vraag, een opmerking of wil je gewoon iets kwijt? Mail dan naar [email protected]. Maar vergeet je vooral niet te abonneren en schrijf gerust een recensie.
03/09/20201 hour 26 minutes 20 seconds
Episode Artwork

Derailleur: waarom is die zo belangrijk en wie heeft het uitgevonden?

Aflevering 2 van Fichebak vertelt het verhaal van een essentieel fietsonderdeel: de derailleur. Waarom is dat ding zo belangrijk? Wie heeft het uitgevonden? En waarom denkt Freddy Maertens nog altijd dat een derailleur hem de wereldtitel kostte? Astrid Demeure ontvangt Michel Wuyts, die vertelt over de derailleur zoals alleen hij dat kan.
27/08/202051 minutes 2 seconds
Episode Artwork

Wingback: de losers én de helden van het voetbal

In de eerste aflevering van Fichebak duiken Joris Brys en Aster Nzeyimana in de wereld van de wingback. Wat is een wingback? Waarom zijn het zowel de losers als de helden van het voetbal? En wat heeft een wingback te maken met het poliovaccin?
20/08/202037 minutes 48 seconds
Episode Artwork

Trailer - Fichebak

Fichebak onderzoekt telkens één sportterm. Joris Brys en Astrid Demeure ontvangen experten, praten met sporters en nemen je mee naar alle uithoeken van de sportwereld, maar ook ver daarbuiten.
14/08/20202 minutes 58 seconds