Winamp Logo
FD De week voorbij Cover
FD De week voorbij Profile

FD De week voorbij

Dutch, Social, 2 seasons, 81 episodes, 1 day, 7 hours, 26 minutes
About
Zet je telefoon op stil en laat het weekend beginnen met De week voorbij: de weekendpodcast van het FD. Elfanie toe Laer bespreekt in een half uurtje met collega-journalisten en experts de achtergronden van het nieuws. We zoomen in op maatschappelijke ontwikkelingen, en nieuwe ideeën. Daarbij gaan we voorbij aan de ophef en relletjes van de afgelopen week en bieden we context bij wat er in de wereld van het FD gebeurt.
Episode Artwork

Een kwestie van kiezen: De schatkist en de bedrijven

Links, rechts, progressief, conservatief, nieuw of juist een oude bekende. In een politiek landschap dat op de rand staat van grote veranderingen, mag jij op 22 november je stem laten horen. Een betere toekomst is het doel dat iedereen voor ogen heeft, maar hoe moet die eruit komen te zien? In de FD-podcast ‘Een kwestie van kiezen’ hoor je over de plannen van de verschillende politieke partijen. De tweede aflevering gaat over de schatkist en bedrijven. Economisch waait er een andere wind. Nederland bevindt zich technisch gezien in recessie. Welke gevolgen heeft dat voor het financiële beleid van de verschillende partijen? Houdt iedereen zich aan de Europese begrotingsregels? En wie moet de mooie maar ook vake dure plannen gaan betalen? Politiek verslaggevers Cor de Horde en Martine Wolzak schuiven bij Elfanie toe Laer aan om alles door te nemen. ------------------------------------------- Presentatie door: Elfanie toe Laer Redactie en montage door: Elfanie toe Laer en Jildou Beiboer Met dank aan: Paulien Sewuster, Saskia Jonker en Anouk Turkenburg Muziek door: Visionair Ordinair ------------------------------------------- Abonneren op het FD kan via: www.fd.nl/abonneren  See omnystudio.com/listener for privacy information.
10/28/202322 minutes, 37 seconds
Episode Artwork

Een kwestie van kiezen: Alles wat je moet weten over de woningmarkt

Links, rechts, progressief, conservatief, nieuw of juist een oude bekende. In een politiek landschap dat op de rand staat van grote veranderingen, mag jij op 22 november je stem laten horen. Een betere toekomst is het doel dat iedereen voor ogen heeft, maar hoe moet die eruit komen te zien? In de podcast FD Een kwestie van kiezen hoor je over de plannen van de verschillende politieke partijen.  De eerste aflevering gaat over de woningmarkt. Voor kiezers een van de allerbelangrijkste thema’s bij de aankomende verkiezingen. Hoe willen partijen ervoor zorgen dat er meer huizen worden bijgebouwd? Hoe kijken zij aan tegen de hypotheekrenteaftrek? En moet de huurmarkt verder gereguleerd worden? See omnystudio.com/listener for privacy information.
10/21/202332 minutes, 47 seconds
Episode Artwork

Trailer: Een kwestie van kiezen

Links, rechts, progressief, conservatief, nieuw of juist een oude bekende. In een politiek landschap dat op de rand staat van grote veranderingen, mag jij op 22 november je stem laten horen. Een betere toekomst is het doel dat iedereen voor ogen heeft, maar hoe moet die eruit komen te zien? In de podcast Een Kwestie van Kiezen ga ik, Elfanie toe Laer, in gesprek met collega-journalisten over de inhoud van de aankomende verkiezingen. Politiek verslaggevers van het FD laten hun licht schijnen op de verkiezingsprogramma’s en de keuzes die verschillende partijen maken als het gaat om bijvoorbeeld het klimaat, de woningmarkt, economie en de bestuurscultuur. Vakredacteuren vertellen hoe de – vaak weerbarstige- praktijk eruit ziet waar deze plannen op moeten aansluiten.See omnystudio.com/listener for privacy information.
10/15/20231 minute, 8 seconds
Episode Artwork

Toegevoegde Waarde: Moeten we de staatsschuld aflossen?

In deze aflevering van Toegevoegde Waarde hoor je alles over de Nederlandse staatsschuld. Al decennia kent Nederland een torenhoge schuldenberg maar aan wie is de staat dat geld eigenlijk verschuldigd? Hoe komen die leningen tot stand en nog belangrijker, moeten we die schulden niet aflossen? Daar gaan we het over hebben met Karen van der Wiel,  econoom en plaatsvervangend directeur bij het Agentschap bij Ministerie van Financiën, het instituut dat zich dagelijks bekommert over onze staatsschuld. Van der Wiel legt uit hoe en waarom staatsobligaties worden uitgegeven en vertelt hoe dat eeuwen geleden ging toen er nog geen snelle computers of dealingsrooms waren. Ook spreken we met econoom en ECB-hoofdredacteur Jasper Lukkezen, die bij het CPB jarenlang onderzoek deed naar de staatsschuld. Hij vertelt je meer over de rol van een staatsschuld in de economie én legt uit waarom het zelfs voor hele rijke landen goed kan zijn om een staatsschuld hebben. Presentatie: Anna Dijkman Redactie: Anna de Haas, Paulien Sewuster en Anna Dijkman Audiovormgeving: Gijs FriesenSee omnystudio.com/listener for privacy information.
10/14/202323 minutes, 32 seconds
Episode Artwork

Toegevoegde Waarde: Waarom ligt er nog goud bij De Nederlandsche Bank?

Deze aflevering van Toegevoegde Waarde gaat over het Nederlandse goud. Al eeuwen het meest gewilde edelmetaal op aarde. Maar wat is de rol van het goud in onze economie nu we al lange tijd niet meer met gouden munten betalen? Is het een gedegen vertrouwensanker of vooral gestold angstzweet? Daar gaan we het over hebben met econoom Aerdt Houben, directeur financiële markten bij De Nederlandsche Bank (DNB). Hij neemt ons mee naar de oude goudkluis waar ooit duizenden goudstaven lagen. Ook legt hij uit hoe Nederland aan die goudvoorraad komt en waarom het edelmetaal nog altijd intrinsieke waarde heeft. Econoom en journalist Mathijs Bouman denkt daar anders over. Hij vertelt waarom het goudbeleid van de centrale bank niet meer van deze tijd is en wat de mogelijke alternatieven zijn. See omnystudio.com/listener for privacy information.
10/7/202324 minutes, 47 seconds
Episode Artwork

Toegevoegde Waarde: Bestaat er een goed moment om een huis te kopen?

In deze aflevering van Toegevoegde Waarde duikt Anna Dijkman in de huizenmarkt. Een geliefd onderwerp op borrels en partijen, want met alle hoge pieken en diepe dalen is er immers altijd wel wat te bespreken. Maar waarom stuitert die markt eigenlijk zo heen en weer? Kun je het omslagpunt voorspellen? En hoe laveer je als koper tussen die golven door? Om daar achter te komen spreken we met de hoofdeconoom van vastgoedadviesbureau Colliers, Madeline Buijs. Zij vertelt hoe de hypotheeknormen, de rente en psychologie de huizenprijzen kunnen beïnvloeden. En legt uit wat het verschil is tussen de prijs en de betaalbaarheid van een woning. Ook duiken we in de geschiedenis van de Nederlandse woningmarkt. Iets waar econoom Matthijs Korevaar al jaren onderzoek naar doet. Hij vertelt onder meer waarom de prijzen in de 18e eeuw razendsnel verdubbelden en welke lessen we daar nu uit kunnen trekken. En hij geeft antwoord op de prangende vraag: bestaat er een goed moment om een huis te kopen?See omnystudio.com/listener for privacy information.
9/30/202324 minutes, 28 seconds
Episode Artwork

Toegevoegde Waarde: Moeten we de economie laten stoppen met groeien?

In deze aflevering van Toegevoegde Waarde gaan we het hebben over economische groei. Het lijkt soms wel een nationale obsessie, maar is dat wel gezond? Moet de economie altijd blijven groeien of schaden we daarmee onnodig onze planeet? En wat gebeurt er eigenlijk als we het over een andere boeg gooien? Om dat uit te zoeken, spreken we met Bas Jacobs, econoom en hoogleraar aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Hij legt uit wat economische groei precies is en waarom het bruto binnenlands product (BBP) niet per se gelijk staat aan de welvaart in een land. Ook hoor je van Jacobs wat er gebeurt als de economie stopt met groeien. Met Econoom Paul Schenderling praten we over postgroei. Aanhangers van die beweging stellen dat eeuwige economische groei niet realistisch is. Ze willen dat er een verschuiving plaatsvindt van een focus op kwantitatieve groei naar kwalitatieve groei. Schenderling vertelt waarom hij denkt dat postgroei niet alleen beter is voor de planeet, maar ook voor de mens.See omnystudio.com/listener for privacy information.
9/23/202324 minutes, 28 seconds
Episode Artwork

Trailer: Toegevoegde Waarde

In de nieuwe FD-podcast Toegevoegde Waarde gaat journalist Anna Dijkman op zoek naar de verhalen achter de economie. Samen met economen onderzoekt ze de wereld van goud, schulden en groei. Vanaf 14 september vind je iedere donderdag een nieuwe aflevering van Toegevoegde Waarde in je podcastapp of op FD.nl.See omnystudio.com/listener for privacy information.
9/13/202353 seconds
Episode Artwork

De politicus: Diederik Samsom van de Green Deal

In deze podcastserie gaan FD-redacteuren Pieter Couwenbergh en Bert van Dijk op zoek naar een antwoord op de vraag: hoe blijft Nederland ook in de toekomst geld verdienen? Ze spreken met politici, ondernemers en economen. Waar liggen kansen, waar moeten we afscheid van nemen en wat is eigenlijk de rol van de overheid in dit proces? Dit keer spreken zij Diederik Samsom. Hij was kabinetschef van Frans Timmermans. In die hoedanigheid werkt hij in Brussel aan de Green Deal. Welke rol moet de EU spelen in dit proces? Maakt Brussel zich eigenlijk druk om het verdienmodel van de verschillende lidstaten? En hoe verhoudt de Green Deal zich met de IRA?  ---------------------------------------------- Redactie en montage: Bert van Dijk, Pieter Couwenbergh en Jildou Beiboer Dank aan: Paulien Sewuster, Hella Hueck en Anouk Turkenburg Muziek: Visionair Ordinair ----------------------------------------------See omnystudio.com/listener for privacy information.
8/25/202339 minutes, 22 seconds
Episode Artwork

De investeerder: Sander Zondag van Obam

In deze podcastserie gaan FD-redacteuren Pieter Couwenbergh en Bert van Dijk op zoek naar een antwoord op de vraag: hoe blijft Nederland ook in de toekomst geld verdienen. Ze spreken met politici, ondernemers en economen. Waar liggen kansen, waarvan moeten we afscheid nemen en wat is eigenlijk de rol van de overheid in dit proces? In deze aflevering spreken zij met Sander Zondag. Hij is de baas van investeringsfonds Obam. Hij belegt daarmee in wat volgens hem de vijftig beste bedrijven van de wereld zijn. Hoe kiest hij de bedrijven waarin hij investeert? Hoeveel Nederlandse bedrijven zitten daar eigenlijk tussen en wat zegt dat over ons verdienmodel?  ---------------------------------------------- Redactie en montage: Bert van Dijk, Pieter Couwenbergh en Jildou Beiboer Dank aan: Paulien Sewuster, Hella Hueck en Anouk Turkenburg Muziek: Visionair Ordinair ----------------------------------------------See omnystudio.com/listener for privacy information.
8/18/202333 minutes, 58 seconds
Episode Artwork

De econoom: Ester Barendregt van de Rabobank

In deze podcastserie gaan FD-redacteuren Pieter Couwenbergh en Bert van Dijk op zoek naar een antwoord op de vraag: hoe blijft Nederland ook in de toekomst geld verdienen. Ze spreken met politici, ondernemers en economen. Waar liggen kansen, waarvan moeten we afscheid nemen en wat is eigenlijk de rol van de overheid in dit proces? In deze aflevering spreken zij met Ester Barendregt. Zij is de hoofdeconoom van de Rabobank. Hoe kan het dat volgens onderzoek van haar eigen bank maar 40% van de ondernemers klaar is voor grote transities die op ons afkomen. Wat moet er gebeuren om die bedrijven wel klaar voor de toekomst te maken en welke rol kan data spelen bij een groene economie?  ---------------------------------------------- Redactie en montage: Bert van Dijk, Pieter Couwenbergh en Jildou Beiboer Dank aan: Paulien Sewuster, Hella Hueck en Anouk Turkenburg Muziek: Visionair Ordinair ---------------------------------------------- Abonneren op het FD kan via: www.fd.nl/abonneren  See omnystudio.com/listener for privacy information.
8/11/202330 minutes, 12 seconds
Episode Artwork

De ceo: Jeroen Drost van SHV

In deze podcastserie gaan FD-redacteuren Pieter Couwenbergh en Bert van Dijk op zoek naar een antwoord op de vraag: hoe blijft Nederland ook in de toekomst geld verdienen. Ze spreken met politici, ondernemers en economen. Waar liggen kansen, waar moeten we afscheid van nemen en wat is eigenlijk de rol van de overheid in dit proces? In deze aflevering spreken zij met Jeroen Drost. Hij is de baas van het grootste familiebedrijf van Nederland SHV. SHV dankt zijn naam aan steenkolen, maar wist zichzelf door de jaren heen constant opnieuw uit te vinden. Wat zou Nederland moeten doen om alle transities van de komende tijd door te maken. Wat moet de rol van de overheid daarin zijn en dat van het bedrijfsleven?  ---------------------------------------------- Redactie en montage: Bert van Dijk, Pieter Couwenbergh en Jildou Beiboer Dank aan: Paulien Sewuster, Hella Hueck en Anouk Turkenburg Muziek: Visionair Ordinair ---------------------------------------------- Abonneren op het FD kan via: www.fd.nl/abonneren  See omnystudio.com/listener for privacy information.
8/4/202334 minutes, 28 seconds
Episode Artwork

De ondernemer: Mattijs Slee van Battolyser Systems

In deze podcastserie gaan FD-redacteuren Pieter Couwenbergh en Bert van Dijk op zoek naar een antwoord op de vraag: hoe blijft Nederland ook in de toekomst geld verdienen. Ze spreken met politici, ondernemers en economen. Waar liggen kansen, waar moeten we afscheid van nemen en wat is eigenlijk de rol van de overheid in dit proces? In deze aflevering spreken zij met Mattijs Slee. Hij is de baas van Battolyser Systems. Het bedrijf maakt een speciaal soort elektrolyser, waarmee groene (check) waterstof kan worden geproduceerd. Waarom lukt het maar weinig scale-ups om financiering te vinden? En welke rol kan Nederland spelen in de productie van waterstof?  ---------------------------------------------- Redactie en montage: Bert van Dijk, Pieter Couwenbergh en Jildou Beiboer Dank aan: Paulien Sewuster, Hella Hueck en Anouk Turkenburg Muziek: Visionair Ordinair ---------------------------------------------- Abonneren op het FD kan via: www.fd.nl/abonneren  See omnystudio.com/listener for privacy information.
7/28/202333 minutes, 16 seconds
Episode Artwork

De idealist: Marjan Minnesma van Urgenda

In deze podcastserie gaan FD-redacteuren Pieter Couwenbergh en Bert van Dijk op zoek naar een antwoord op de vraag: hoe blijft Nederland ook in de toekomst geld verdienen. Ze spreken met politici, ondernemers en economen. Waar liggen kansen, waar moeten we afscheid van nemen en wat is eigenlijk de rol van de overheid in dit proces? In deze eerste aflevering spreken zij met Marjan Minnesma. Zij adviseert bedrijven en burgers in de vergroening en heeft met haar stichting Urgenda via de rechter de overheid gedwongen versneld te verduurzamen. Waar moeten we volgens haar mee stoppen en kan Nederland zonder multinationals.  ---------------------------------------------- Redactie en montage: Bert van Dijk, Pieter Couwenbergh en Jildou Beiboer Dank aan: Paulien Sewuster, Hella Hueck en Anouk Turkenburg Muziek: Visionair Ordinair ---------------------------------------------- Abonneren op het FD kan via: www.fd.nl/abonneren  See omnystudio.com/listener for privacy information.
7/21/202333 minutes, 14 seconds
Episode Artwork

De proloog: Peter Hein van Mulligen en Arnaud de Jong

Goedkoop Gronings gas is verleden tijd, klimaatverandering staat hoog op agenda en de arbeidsmarkt is permanent krap. En dus is de vraag: waar gaan wij in Nederland in de toekomst ons geld mee verdienen?  In deze podcastserie gaan FD-redacteuren Pieter Couwenbergh en Bert van Dijk op zoek naar een antwoord op die vraag. Ze spreken met politici, ondernemers en economen. Waar liggen kansen, waar moeten we afscheid van nemen en wat is eigenlijk de rol van de overheid in dit proces?  In de proloog spreken Bert en Pieter met Peter Hein van Mulligen hoofdeconoom van CBS en Arnaud de Jong directeur van de High Tech afdeling van TNO. Aan hen vragen zij hoe het er nu eigenlijk voor staat met Nederland. Hoe staat Nederland ervoor? Waar liggen de mogelijkheden en wat zijn valkuilen?  ---------------------------------------------- Redactie en montage: Bert van Dijk, Pieter Couwenbergh en Jildou Beiboer Dank aan: Paulien Sewuster, Hella Hueck en Anouk Turkenburg Muziek: Visionair Ordinair ---------------------------------------------- Abonneren op het FD kan via: www.fd.nl/abonneren  See omnystudio.com/listener for privacy information.
7/21/202323 minutes, 17 seconds
Episode Artwork

Vanaf 22 juli: Hoe blijft Nederland geld verdienen

Goedkoop Gronings gas is verleden tijd, klimaatverandering staat hoog op agenda en de arbeidsmarkt is permanent krap. En dus is de vraag: waar gaan wij in Nederland in de toekomst ons geld mee verdienen?  In deze podcastserie gaan FD-redacteuren Pieter Couwenbergh en Bert van Dijk op zoek naar een antwoord op die vraag. Ze spreken met politici, ondernemers en economen. Waar liggen kansen, waar moeten we afscheid van nemen en wat is eigenlijk de rol van de overheid in dit proces?  See omnystudio.com/listener for privacy information.
7/19/20231 minute, 10 seconds
Episode Artwork

De week voorbij: Alles ligt open in politiek Den Haag

Het Haagse pluche ligt er na de kabinetsval afwachtend bij. Stuk voor stuk kondigden de politici na de val van kabinet Rutte IV hun vertrek aan. Wie gaat zal de politieke kar verder trekken en wat zal het vergen van een nieuw kabinet om al die vastgelopen dossiers na de verkiezingen in november wél op te lossen. De Haagse FD-redactie tikt deze dagen de vingers blauw. Zij volgen de laatste ontwikkelingen op de voet en doen de poging die snel te duiden. Hoe reflecteren zij op de politieke gebeurtenissen van de afgelopen week en hoe zal het politieke landschap er uit komen te zien?  ---------------------------------------------- Presentatie: Elfanie toe Laer Redactie: Jildou Beiboer en Elfanie toe Laer Muziek: Visionair Ordinair ---------------------------------------------- Abonneren op het FD kan via: www.fd.nl/abonneren  See omnystudio.com/listener for privacy information.
7/15/202323 minutes, 30 seconds
Episode Artwork

De week voorbij: Waar blijven de topvrouwen op de Zuidas?

Er is geen gebrek aan vrouwelijke aanwas én toch hebben toonaangevende advocaten-en accountantskantoren nog altijd moeite om vrouwen te laten doorstromen naar de top. Hoe kan het dat er de afgelopen jaren zo weinig is veranderd? En hoe krijgen kantoren meer diversiteit in hun (sub)top? Daar gaan we het over hebben in deze aflevering van De week voorbij. Journalist Joris Polman praat je bij over de laatste cijfers en legt uit waar kantoren de plank misslaan. En je hoort van advocaat en partner Quirine Tjeenk Willink hoe het anders kan.  ---------------------------------------------- Presentatie: Elfanie toe Laer Redactie: Jildou Beiboer en Anna de Haas Muziek: Visionair Ordinair ---------------------------------------------- Abonneren op het FD kan via: www.fd.nl/abonneren  See omnystudio.com/listener for privacy information.
7/8/202317 minutes, 10 seconds
Episode Artwork

De week voorbij: De digitale euro.....vloek of zegen

De plekken waar je met cash kan betalen, die worden minder. Pinnen only, is steeds meer de norm. Toch wil de Europese centrale bank nu met nog een extra betaalmiddel komen. De digitale euro. In deze aflevering van De week voorbij gaan we het hebben over die digitale euro. Want waarom moet hij er komen en waarom zijn er zoveel tegenstanders? Dat doen we met redacteur macro-economie Marijn Jongsma en politiek verslaggever Cor de Horde.  ---------------------------------------------- Presentatie: Elfanie toe LaerRedactie: Ilse Eshuis en Jildou BeiboerMuziek: Visionair Ordinair ---------------------------------------------- Abonneren op het FD kan via: www.fd.nl/abonneren  See omnystudio.com/listener for privacy information.
7/1/202317 minutes, 45 seconds
Episode Artwork

De week voorbij: Hoe journalist Pjotr Sauer zijn beste vriend steunt in de gevangenis

Sinds eind maart zit Wall Street Journal-journalist Evan Gershkovich in een Russische cel. Rusland verdenkt hem van spionage. Zijn beste vriend en vakgenoot Pjotr Sauer doet er sindsdien alles aan om hem vrij te krijgen. Hij onderhoudt contacten met partijen die hier misschien iets in kunnen betekenen. En hij zorgt ervoor dat Gershkovich aandacht krijgt – niet alleen zijn zaak maar ook hijzelf. Met een speciale brievendienst hoopt hij Evan Gershkovich' verblijf in een in de Lefortovo gevangenis in Moskou iets dragelijker te maken. Hoe houdt Pjotr zelf hoop en wat betekent deze gevangenschap voor zijn eigen werk? ---------------------------------------------- Presentatie: Elfanie toe LaerRedactie: Ilse Eshuis en Jildou BeiboerMuziek: Visionair Ordinair ---------------------------------------------- Abonneren op het FD kan via: www.fd.nl/abonneren  See omnystudio.com/listener for privacy information.
6/24/202320 minutes, 39 seconds
Episode Artwork

De week voorbij: Een duik in het eigen slavernijverleden

Dit jaar is het 150 jaar geleden dat de slavernij werd afgeschaft. Reden voor het FD om terug te blikken op die periode in de Nederlandse geschiedenis, want de slavenhandel leverde de Nederlandse economie een belangrijk voordeel op. En lang niet alle lessen zijn geleerd. Daarom hoor je in deze aflevering van De week voorbij van Marceline Bresson en Jean Dohmen die voor het FD. Zij vertellen je meer over een serie verhalen die zij maakten, en waarom het belangrijk is om juist nu terug te blikken op het slavernijverleden. ------------------------------------------ Redactie en montage door Jildou Beiboer en Elfanie toe Laer Muziek door Visionair Ordinair ------------------------------------------ Abonneren op het FD kan via: www.fd.nl/abonneren  See omnystudio.com/listener for privacy information.
6/17/202315 minutes, 37 seconds
Episode Artwork

De week voorbij:

Iedereen heeft het over AI. Kranten worden er over vol geschreven. Bedrijven vragen zich af wat ze ermee moeten en misschien heeft ook u zich wel eens afgevraagd of ChatGPT uw baan zou kunnen uitvoeren. In deze aflevering van De week voorbij duiken we dieper in die vraag. Gaat ChatGPT de arbeidsmarkt fundamenteel veranderen. Dat doen we met onderwijsredacteur Ardi Vleugels en redacteur Marceline Bresson.  See omnystudio.com/listener for privacy information.
6/10/202320 minutes, 3 seconds
Episode Artwork

De week voorbij: #Graaiflatie

Graaiflatie. Het is een woord waar de meeste mensen waarschijnlijk tot voor kort nog nooit van gehoord hadden. Inmiddels is het niet meer uit de discussie over de inflatie weg te denken. In deze aflevering van De week voorbij ontleden Marijn Jongsma en Anna Dijkman de term. Zij duiden of er sprake is van graaiflatie. En waarom het eigenlijk belangrijk is om te weten wat de inflatie zo hoog houdt. ------------------------------------------ Redactie en montage door Ilse Eshuis, Jildou Beiboer en Elfanie toe Laer Muziek door Visionair Ordinair ------------------------------------------ Abonneren op het FD kan via: www.fd.nl/abonneren  See omnystudio.com/listener for privacy information.
6/3/202323 minutes, 43 seconds
Episode Artwork

De week voorbij: Wat klimaatactvisten te zeggen hebben over grote bedrijven

Tijdens de laatste aandeelhoudersvergadering van Shell probeerde een groep klimaatactivisten het podium te bestormen. Shell was niet het enige bedrijf dat te maken kreeg met dit soort acties. Ook Rabobank en ING stonden er activisten bij de deur. In deze aflevering van De week voorbij gaan we het hebben over dit nieuwe klimaatactivisme. Dat doen we met klimaatverslaggever Orla McDonald. Hoogleraar corporate governance Hans van Oosterhout sluit aan om te vertellen hoeveel zin dit soort acties eigenlijk hebben. Akelei de Lange is lid van Extinction Rebellion en heeft al meerdere aandeelhoudersvergaderingen in die hoedanigheid bij gewoond.------------------------------------------ Redactie en montage door Ilse Eshuis, Jildou Beiboer en Elfanie toe Laer Muziek door Visionair Ordinair ------------------------------------------ Abonneren op het FD kan via: www.fd.nl/abonneren  See omnystudio.com/listener for privacy information.
5/27/202317 minutes, 46 seconds
Episode Artwork

De grote beloftes van finfluencers | Aflevering 4: Een grijs gebied

Het tweede seizoen van Achter Gesloten Deuren ontrafelt de grote beloftes van finfluencers en duikt in een gouden investeringskans, die te mooi bleek om waar te zijn. Abonneer je op Achter Gesloten Deuren om geen aflevering te missen.  In deze vierde en laatste aflevering duiken we in de regelgeving. We proberen antwoord te krijgen op de vraag: welke regels gelden er voor finfluencers? En wat is hun verantwoordelijkheid, als ze iemand in laten stappen bij een bedrijf dat dubieus blijkt te zijn. We kijken naar de toezichthouder, de Autoriteit Financiële Markten, die een maand nádat Grinta verdween, voor het bedrijf waarschuwde. En we ontmoeten de eerste finfluencer ooit, die is aangepakt door de AFM.   Je bereikt ons op [email protected] , [email protected] en [email protected] Tips kunnen ook naar [email protected]  Redactie en productie: Jildou Beiboer, Sonny Motké en Paulien Sewuster Muziek en mixage: Gijs Friesen  See omnystudio.com/listener for privacy information.
5/22/202331 minutes, 39 seconds
Episode Artwork

De week voorbij: Tien jaar expansiedrang van China

In deze aflevering van De week voorbij hoor je alles over de Nieuwe Zijderoute van China, een enorm infrastructuurproject over de hele wereld. Wat heeft het China allemaal opgeleverd? En zijn alle deelnemende landen daar wel zo tevreden mee? Algemeen verslaggeven Jean Dohmen vertelt je er alles over.Daarna hoor je John Boy Vossen, redacteur bij BNR en maker van een podcast over China. Hij vertelt wat er zo bijzonder is aan het enorme project en wat dat met de Chinezen zelf doet.------------------------------------------ Redactie en montage door Ilse Eshuis, Jildou Beiboer en Elfanie toe Laer Muziek door Visionair Ordinair ------------------------------------------ Abonneren op het FD kan via: www.fd.nl/abonneren  See omnystudio.com/listener for privacy information.
5/20/202319 minutes, 38 seconds
Episode Artwork

De week voorbij: Wat Scotch & Soda van Abercrombie kan leren

In deze aflevering van De week voorbij hoor je alles over het faillissement van Scotch & Soda. Hoe kan het dat het ooit zo succesvolle Amsterdamse merk ten onder ging? Retailredacteur Jan Braaksma praat je helemaal bij. Daarna hoor je van Kitty Koelemeijer zij is hoogleraar Marketing aan Nyenrode Business Universiteit. Zij vertelt je hoe het Abercrombie & Fitch is gelukt om hun imago opnieuw op te poetsen.  ------------------------------------------ Redactie en montage door Lisa van der Velde, Anna de Haas, Paulien Sewuster en Elfanie toe Laer Muziek door Visionair Ordinair ------------------------------------------ Abonneren op het FD kan via: www.fd.nl/abonneren  See omnystudio.com/listener for privacy information.
5/13/202321 minutes, 57 seconds
Episode Artwork

De grote beloftes van finfluencers | Aflevering 2: Goudkoorts

Abonneer je in je podcast-app op Achter Gesloten Deuren, dan krijg je automatisch de volgende afleveringen binnen. Het tweede seizoen van Achter Gesloten Deuren ontrafelt de grote beloftes van finfluencers en duikt in een gouden investeringskans, die te mooi bleek om waar te zijn. Abonneer je op Achter Gesloten Deuren om geen aflevering te missen.  In deze tweede aflevering hoor je van de beleggers die hun geld hebben gestoken in Grinta Invest. De finfluencers die ze aandroegen hadden het over grote rendementen en minimale risico's. Dat bleek toch iets anders uit te pakken.  Redactie en productie: Jildou Beiboer, Sonny Motké en Paulien Sewuster Muziek en mixage: Gijs Friesen  See omnystudio.com/listener for privacy information.
5/9/202324 minutes, 13 seconds
Episode Artwork

De koning, de kroning en het geld

In deze aflevering van De week voorbij hoor je alles over de nieuwe Britse koning: Charles III. Met zijn kroning breekt er een nieuw tijdperk aan voor de Britse royals. Een familie die al jaren aan populariteit inboet door haar torenhoge prijskaartje en de talloze schandalen. Kan Charles het tij keren? En wat levert zijn koningschap de Britten eigenlijk op? Correspondent Joost Dobber volgt voor het FD alle ontwikkelingen in het Verenigd Koninkrijk. Hij vertelt wat de Britten vinden van hun nieuwe koning en zijn dure kroningsceremonie. Ook hoor je van historicus en royaltydeskundige Simone Lamain alles over de tradities achter dit koninklijke mega-evenement. En vertelt ze hoe Charles het net even anders doet dan zijn voorgangers. Om onze podcasts nog beter te maken horen we graag van jullie. We zouden het heel leuk vinden als je ons luisteronderzoek kan invullen. Daarnaast is Elfanie te vinden op Twitter @elfanie, en je kunt altijd mailen naar [email protected]. Presentatie: Elfanie Toe Laer Redactie: Anna de Haas en Elfanie Toe Laer Muziek: Visionair Ordinair  See omnystudio.com/listener for privacy information.
5/6/202321 minutes, 37 seconds
Episode Artwork

De week voorbij: Hoe de droom van Lightyear bijna in duigen viel

In deze aflevering van De week voorbij hoor je alles over hoe de droom van de Nederlandse autofabrikant Lightyear om auto's op de markt te brengen die op zonne-energie rijden, plotseling in duigen viel. De belangrijkste dochteronderneming van Lightyear — Atlas Technologies — werd begin dit jaar namelijk failliet verklaard. Na een hoop getouwtrek tussen kleine en grote investeerders wordt bij Lightyear nu alles op alles gezet om het bedrijf overeind te houden. FD-verslaggevers Albert Wagenaar en Pieter Couwenbergh reconstrueerden de gebeurtenissen die leidden tot het faillissement én de voorzichtige doorstart van de autobouwer. We vinden het heel leuk om iets van je te horen. Elfanie is te vinden op twitter @elfanie, en je kunt ook altijd mailen naar [email protected].  ------------------------------------------ Redactie en montage door Lisa van der Velde en Elfanie toe Laer Muziek door Visionair Ordinair ------------------------------------------ Abonneren op het FD kan via: www.fd.nl/abonneren  See omnystudio.com/listener for privacy information.
4/22/202321 minutes, 26 seconds
Episode Artwork

De week voorbij: Zo worden we weer gelukkig op kantoor

In deze aflevering van De week voorbij hoor je alles over hoe onze kantoorbehoeften veranderen. Want met het gedwongen thuiswerken tijdens de pandemie ervoer werkend Nederland een beter evenwicht tussen werk en privé. En dat wilden we, ondanks wat mitsen en maren, wel vasthouden. Het kantoorleven is daarmee opzoek naar een nieuwe balans.  Antropoloog bij vastgoedonderneming Cushman & Wakefield Gerda Stelpstra en eigenaar van GORTchoaching en arbeidspsycholoog Tosca Gort vertellen hun ideeën over hoe de kantoorruimte aan de nieuwe wensen kan voldoen. Verder hoor je redacteur vastgoed Erik van Rein over hoe de veranderende verlangens hun stempel drukken op de kantorenmarkt.  We vinden het heel leuk om iets van je te horen. Elfanie is te vinden op twitter @elfanie, en je kunt ook altijd mailen naar [email protected].  ------------------------------------------ Redactie en montage door Lisa van der Velde en Elfanie toe Laer Muziek door Visionair Ordinair ------------------------------------------ Abonneren op het FD kan via: www.fd.nl/abonneren  See omnystudio.com/listener for privacy information.
4/15/202324 minutes, 17 seconds
Episode Artwork

De week voorbij: De toekomst van het Nederlandse medialandschap

In deze aflevering van De week voorbij hoor je alles over het Nederlandse medialandschap. Er gaat namelijk heel wat veranderen de komende tijd. Zo worden de FM-vergunningen opnieuw geveild en nu de fusie tussen RTL en Talpa niet doorgaat is de vraag hoe het met deze tv-giganten verder moet. Redacteur Jeroen Piersma volgt voor het FD de mediawereld. Hij praat je bij over al het nieuws en je hoort van Pierre Papa. Hij werkt al jarenlang als radiocoach voor grote stations. We vinden het heel leuk om iets van je te horen. Anna is te vinden op Twitter @annadijkman, en je kunt altijd mailen naar [email protected]. ------------------------------------------ Redactie en montage door Jildou Beiboer en Anna Dijkman Muziek door Visionair Ordinair ------------------------------------------ Abonneren op het FD kan via: www.fd.nl/abonneren  See omnystudio.com/listener for privacy information.
4/8/202321 minutes, 14 seconds
Episode Artwork

De week voorbij: Waarom de huizenprijzen in Zweden nog veel harder dalen

Na een jarenlange klim dalen de huizenprijzen weer. Niet alleen in Nederland, maar ook in andere Europese landen — en in Zweden het hardste. Hoe komt dat en wat zijn daarvan de gevolgen? Redacteur woningmarkt Erik van Rein reisde naar Zweden om het te onderzoeken. Hij vroeg zich ook af: kan de Zweedse woningmarkt fungeren als glazen bol voor de Nederlandse? Je hoort ook van Peter Boelhouwer, hoogleraar woningmarkt aan de TU Delft, die de huidige schommelingen in de huizenprijzen historisch en economisch kan duiden. Hoe kunnen de problemen op de woningmarkt worden aangepakt en is een oplossing nabij? We vinden het heel leuk om iets van je te horen. Elfanie is te vinden op Twitter @elfanie, en je kunt altijd mailen naar [email protected]. ------------------------------------------ Redactie en montage door Jildou Beiboer en Elfanie toe Laer Muziek door Visionair Ordinair ------------------------------------------ Abonneren op het FD kan via: www.fd.nl/abonneren  See omnystudio.com/listener for privacy information.
4/1/202322 minutes, 25 seconds
Episode Artwork

De week voorbij: Alles dat je wil weten over de problemen bij banken

Waar kwamen de problemen bij Silicon Valley Bank vandaan? En welk effect had het omvallen van die bank op het veel grote Credit Suisse. Daar hebben we het over in deze aflevering van De week voorbij. Om je helemaal bij te praten hebben we Amerika-correspondent Lennart Zandbergen en algemeen verslaggever Pieter Couwenbergh gevraagd. Lennart volgt voor het FD de banken nu vanuit zijn standplaats in New York. Pieter werkte ook al bij de krant in 2008. Toen het omvallen van Lehman Brothers een wereldwijde economische crisis veroorzaakte. Welke lessen van toen, ziet hij nu in de praktijk werken. We vinden het heel leuk om iets van je te horen. Elfanie is te vinden op Twitter @elfanie, en je kunt altijd mailen naar [email protected]. ------------------------------------------ Redactie en montage door Jildou Beiboer en Elfanie toe Laer Muziek door Visionair Ordinair ------------------------------------------ Abonneren op het FD kan via: www.fd.nl/abonneren  See omnystudio.com/listener for privacy information.
3/25/202321 minutes, 43 seconds
Episode Artwork

De week voorbij: Het feest van de olie-industrie

Terwijl klimaatactivisten onvermoeibaar de barricades beklimmen, bezorgden recordwinsten de olie- en gasindustrie nieuw elan. Tijdens de een van de grootste energieconferenties ter wereld, de Ceraweek in Houston, Texas, blaakten de fossiele bedrijven van zelfvertrouwen. Aardgas wordt in Amerika als relatief schone brandstof gezien - dankzij 'schoon fossiel' wisten de Amerikanen hun CO2-uitstoot flink terug te schroeven. \Maar maakt dat fossiele energie echt groen? Daarover zijn bedrijven, politiek en experts het niet eens. Energieredacteur Bert van Dijk was erbij in Houston en bracht daarna een bezoek aan het grootste olieveld van de Verenigde Staten. Hij doet verslag van zijn reis. We vinden het heel leuk om iets van je te horen. Elfanie is te vinden op Twitter @elfanie, en je kunt altijd mailen naar [email protected]. ------------------------------------------ Redactie en montage door Jildou Beiboer, Lisa van der Velde en Elfanie toe Laer Muziek door Visionair Ordinair ------------------------------------------ Abonneren op het FD kan via: www.fd.nl/abonneren  See omnystudio.com/listener for privacy information.
3/18/202323 minutes, 36 seconds
Episode Artwork

De week voorbij: Een strijd waarbij iedereen wint

Waarom lijkt het in aanloop naar de Provinciale Statenverkiezingen vooral over Den Haag te gaan? En wie profiteert het meest van de door VVD gecreëerde tweestrijd? Die vragen probeert Elfanie toe Laer samen met haar gasten te beantwoorden in de nieuwe aflevering van De week voorbij. Politiek verslaggever Cor de Horde schuift aan om te vertellen over de Eerste Kamer. Daarna hoor je van Pieter Paul Slikker, die campagnestrateeg voor de PvdA was toen die partij in 2012 bijna de grootste werd. We vinden het heel leuk om iets van je te horen. Elfanie is te vinden op Twitter @elfanie, en je kunt altijd mailen naar [email protected]. ------------------------------------------ Redactie en montage door Jildou Beiboer, Lisa van der Velde en Elfanie toe Laer Muziek door Visionair Ordinair ------------------------------------------ Abonneren op het FD kan via: www.fd.nl/abonneren  See omnystudio.com/listener for privacy information.
3/11/202324 minutes, 10 seconds
Episode Artwork

De week voorbij: Vergeet bij het stemmen de provincies niet

Deze aflevering van De week voorbij gaat over de Provinciale Statenverkiezingen in Nederland. Daarbij zoomen we in op de rol van de provincies in thema's zoals stikstofuitstoot en ruimtelijke ordening. Madeleine Van Toorenburg, voormalig CDA-Tweede Kamerlid en huidig gedeputeerde in Limburg, legt uit dat veel mensen niet begrijpen waar de provincies over gaan. Zij legt uit wat de taken van de provincies precies zijn. Tom Ludwig, Statenlid voor GroenLinks in de provincie Brabant, vertelt over zijn werkzaamheden voor de provincie en bespreekt hoe het gevoelige onderwerp stikstof de aandacht voor de verkiezingen vergroot. Ook blikken we vast vooruit op de volgende aflevering die zal gaan over de gevolgen van de verkiezingsuitslag voor de Haagse politiek. We vinden het heel leuk om iets van je te horen. Elfanie is te vinden op Twitter @elfanie, en je kunt altijd mailen naar [email protected] ------------------------------------------ Redactie en montage door Jildou Beiboer, Lisa van der Velde en Elfanie toe Laer Muziek door Visionair Ordinair ------------------------------------------ Abonneren op het FD kan via: www.fd.nl/abonneren  See omnystudio.com/listener for privacy information.
3/4/202321 minutes, 38 seconds
Episode Artwork

De week voorbij: Zelfs Disney is bang voor deze aandeelhouders

In deze aflevering van De week voorbij hebben we het over activistische aandeelhouders. Die zijn namelijk terug van weggeweest. Wie zijn die activisten en waarom richten zij hun peilen opnieuw op grote bedrijven. Dat hoor je van FD correspondent Lennart Zandbergen en hoogleraar ondernemingsrecht Gerard van Solinge.  We vinden het heel leuk om iets van je te horen. Elfanie is te vinden op Twitter @elfanie, en je kunt altijd mailen naar [email protected]. ------------------------------------------ Redactie en montage door Jildou Beiboer en Elfanie toe Laer Muziek door Visionair Ordinair ------------------------------------------ Abonneren op het FD kan via: www.fd.nl/abonneren  See omnystudio.com/listener for privacy information.
2/25/202319 minutes, 15 seconds
Episode Artwork

De week voorbij: Eén jaar oorlog in Oekraïne

In deze aflevering van De week voorbij blikken we terug op één jaar oorlog in Oekraïne. Dat doen we met BNR Buitenlandcommentator Bernard Hammelburg. Hij volgt voor het radiostation de oorlog in Oekraïne, met hem praten we over wat de oorlog teweeg heeft gebracht. Je hoort ook van Fulco Treffers. Hij is stedenbouwkundige en komt al ruim acht jaar in Oekraïne. Nu helpt hij dorpen en steden met de wederopbouw, want zelfs nu de oorlog daar nog woedt wordt daar al over nagedacht. We vinden het heel leuk om iets van je te horen. Elfanie is te vinden op Twitter @elfanie, en je kunt altijd mailen naar [email protected]. ------------------------------------------ Redactie en montage door Jildou Beiboer en Elfanie toe Laer Muziek door Visionair Ordinair ------------------------------------------ Abonneren op het FD kan via: www.fd.nl/abonneren  See omnystudio.com/listener for privacy information.
2/18/202325 minutes, 14 seconds
Episode Artwork

De week voorbij: De vakbond is hot, maar voor hoe lang?

In deze aflevering van De week voorbij hebben we het over de vakbond. Want vuilnismannen, het streekvervoer, medewerkers van Etos en De Bijenkorf: allemaal beklommen ze de afgelopen weken de barricades voor meer loon. Dat deden zij onder aanvoering van de vakbonden. Nadat de bonden jarenlang aan invloed leken in te boeten, zijn zij dankzij de hoge inflatie en krappe arbeidsmarkt nu terug van weggeweest. Hoe kan de vakbeweging dit succes verzilveren en vasthouden? Emeritus hoogleraar Jelle Visser en arbeidsmarktredacteur Rik Winkel vertellen je over het onderwerp. We vinden het heel leuk om iets van je te horen. Elfanie is te vinden op Twitter @elfanie, en je kunt altijd mailen naar [email protected]. ------------------------------------------ Redactie en montage door Jildou Beiboer en Elfanie toe Laer Muziek door Visionair Ordinair ------------------------------------------ Abonneren op het FD kan via: www.fd.nl/abonneren  See omnystudio.com/listener for privacy information.
2/11/202317 minutes, 41 seconds
Episode Artwork

De week voorbij: Is India het nieuwe China?

In deze aflevering van De week voorbij gaan we het hebben over India. Dat land heeft namelijk sinds de kort de grootste bevolking ter wereld. Wat betekent dat voor deze economische reus in wording? En kan het land economisch gezien China evenaren?  We vinden het heel leuk om iets van je te horen. Elfanie is te vinden op Twitter @elfanie, en je kunt altijd mailen naar [email protected]. ------------------------------------------ Links en tips uit deze aflevering: Het stuk van Jean Dohmen over India: https://fd.nl/economie/1465370/india-is-nog-lang-niet-het-nieuwe-china ------------------------------------------ Redactie en montage door Jildou Beiboer en Elfanie toe Laer Muziek door Visionair Ordinair ------------------------------------------ Abonneren op het FD kan via: www.fd.nl/abonneren  See omnystudio.com/listener for privacy information.
2/4/202319 minutes, 5 seconds
Episode Artwork

De week voorbij: Een VVD-feestje

Slingers en bitterballen bij de VVD. De Volkspartij voor Vrijheid en Democratie bestaat 75 jaar. Dus hebben wij politiek verslaggever Bas Knoop en MKB-redacteur Frits Conijn gevraagd om je bij te praten over het verleden en de toekomst van de VVD.  We vinden het heel leuk om iets van je te horen. Elfanie is te vinden op Twitter @elfanie, en je kunt altijd mailen naar [email protected]. ------------------------------------------ Links en tips uit deze aflevering: Het stuk van Bas Knoop over het 75-jarig bestaan van de VVD: https://fd.nl/politiek/1464566/mentale-lenigheid-kan-de-vvd-niet-meer-redden Het stuk van Frits Conijn over ondernemerspartij de VVD. https://fd.nl/politiek/1465016/voelen-ondernemers-zich-nog-thuis-bij-de-vvd ------------------------------------------ Redactie en montage door Jildou Beiboer en Elfanie toe Laer Muziek door Visionair Ordinair ------------------------------------------ Abonneren op het FD kan via: www.fd.nl/abonneren  See omnystudio.com/listener for privacy information.
1/28/202319 minutes, 39 seconds
Episode Artwork

De week voorbij: Jagen we het bedrijfsleven weg uit Nederland?

In deze aflevering van De week voorbij hoor je alles over het vestigingsklimaat in Nederland. Dat ligt opnieuw onder de loep nu een nieuwe wet bedrijven onrustig maakt. Zij maken zich zorgen over de zorgplicht die de wet zou voorschrijven.  We vinden het heel leuk om iets van je te horen. Elfanie is te vinden op Twitter @elfanie, en je kunt altijd mailen naar [email protected]. ------------------------------------------ Links en tips uit deze aflevering: Het interview van Bert van Dijk met Peter Berdowski: https://fd.nl/bedrijfsleven/1463506/boskalis-topman-aanzien-van-nederland-op-het-wereldtoneel-bladdert-afEen selectie van de stukken van Pieter Couwenbergh over de nieuwe wet: https://fd.nl/bedrijfsleven/1464526/bedrijfsleven-schiet-in-kramp-over-zorgplicht-voor-toeleveranciers-en-klantenhttps://fd.nl/politiek/1465195/over-celstraf-voor-directeuren-praat-niemand-meer-in-een-gesprek-over-de-ketenwet ------------------------------------------ Redactie en montage door Jildou Beiboer en Elfanie toe Laer Muziek door Visionair Ordinair ------------------------------------------ Abonneren op het FD kan via: www.fd.nl/abonneren  See omnystudio.com/listener for privacy information.
1/21/202320 minutes, 4 seconds
Episode Artwork

De week voorbij: Alles over corruptie in het Europees Parlement

Dit weekend hoor je meer over het corruptieschaal bij de Europese Unie. Mathijs Schiffers schuift aan om uit te leggen hoe het kon gebeuren en Han Dirk Hekking vertelt je over de reputatieschade. En Lisa van der Velden nam een kijkje op Masters Expo waar de vermogende elite nog steeds met geld smijt. Ze legt uit waarom inflatie niet de grote gelijkmaker is en waarom de kloof tussen arm en rijk alleen maar groter wordt. We vinden het heel leuk om iets van je te horen. Elfanie is te vinden op Twitter @elfanie, en je kunt altijd mailen naar [email protected]. ------------------------------------------ Links en tips uit deze aflevering: Het stuk van Lisa van der Velden over de kloof en inflatie: https://fd.nl/economie/1460850/drie-ton-voor-een-vliegende-auto-is-eigenlijk-heel-goedkoop De stukken van Mathijs Schiffers over het corruptieschandaal binnen het Europees Parlementhttps://fd.nl/politiek/1464480/lobbyverbod-en-trainingen-moeten-europarlement-behoeden-voor-nieuw-schandaalhttps://fd.nl/politiek/1463785/schrijvende-crimefighter-heeft-met-qatargate-zijn-spannendste-verhaal-ooit ------------------------------------------ Redactie en montage door Jildou Beiboer en Elfanie toe Laer Muziek door Visionair Ordinair ------------------------------------------ Abonneren op het FD kan via: www.fd.nl/abonneren  See omnystudio.com/listener for privacy information.
1/14/202321 minutes, 29 seconds
Episode Artwork

De week voorbij: Een lans voor het koningshuis

In deze aflevering van De week voorbij schuift redacteur Sanne Kloosterboer aan om te vertellen over haar liefde voor het koningshuis. Waarom zou iedereen, ja zelfs republikeinen eigenlijk van de Oranjes moeten houden? En je hoort van Lennart Zandbergen, die voor het FD naar New York vertrokken is. Waarom wilde hij zo graag naar Amerika om daar correspondent.  We vinden het heel leuk om iets van je te horen. Elfanie is te vinden op Twitter @elfanie, en je kunt altijd mailen naar [email protected]. ------------------------------------------ Links en tips uit deze aflevering: Het pleidooi van Sanne voor het koningshuis:  https://fd.nl/samenleving/1460624/een-pleidooi-voor-de-monarchie ------------------------------------------ Redactie en montage door Jildou Beiboer en Elfanie toe Laer Muziek door Visionair Ordinair ------------------------------------------ Abonneren op het FD kan via: www.fd.nl/abonneren  See omnystudio.com/listener for privacy information.
1/7/202321 minutes, 39 seconds
Episode Artwork

De week voorbij: De wereld in 2023

Deze week nemen we je mee naar de toekomst. Samen met Han Ceelen en Jim Stolze blikken we vooruit op 2023. Wat staat ons in het nieuwe jaar te wachten en kunnen we het eigenlijk: de toekomst voorspellen? We vinden het heel leuk om iets van je te horen. Paulien is te vinden op Twitter @pauliense, en je kunt altijd mailen naar [email protected]. ------------------------------------------ Links en tips uit deze aflevering: https://fd.nl/bedrijfsleven/1459257/door-uitgesteld-betalen-zit-er-geen-enkele-rem-op-mijn-consumptie https://fd.nl/samenleving/1457294/eend-en-rode-wijn-een-gouden-huwelijk ------------------------------------------ Redactie en montage door Jildou Beiboer en Paulien Sewuster Muziek door Visionair Ordinair ------------------------------------------ Abonneren op het FD kan via: www.fd.nl/abonneren  See omnystudio.com/listener for privacy information.
12/17/202223 minutes, 35 seconds
Episode Artwork

De week voorbij: (Kerst)wijnen, wijnen, wijnen

In De week voorbij zoomen we in op innovatieve ideeën en maatschappelijke ontwikkelingen. Daarbij gaan we voorbij aan de waan van de week en bieden we context bij wat er in de wereld van het FD gebeurt. Deze week nemen we je mee in de wereld van koop-nu-betaal-later. Europa gaat het populaire betaalsysteem aan banden leggen. Waarom grijpen overal ter wereld toezichthouders in? Hoe werken dit soort bedrijven eigenlijk en wie zijn de gebruikers? En dan vertelt Hilary Akers je over misschien wel het belangrijkste onderdeel van het kerstdiner de wijn. Wat moet jij deze kerst drinken en maakt het eigenlijk uit? We vinden het heel leuk om iets van je te horen. Paulien is te vinden op Twitter @Pauliense, en je kunt altijd mailen naar [email protected]. ------------------------------------------ Links en tips uit deze aflevering: https://fd.nl/bedrijfsleven/1459257/door-uitgesteld-betalen-zit-er-geen-enkele-rem-op-mijn-consumptie https://fd.nl/samenleving/1457294/eend-en-rode-wijn-een-gouden-huwelijk ------------------------------------------ Redactie en montage door Jildou Beiboer en Paulien SewusterSee omnystudio.com/listener for privacy information.
12/10/202222 minutes, 35 seconds
Episode Artwork

De week voorbij: De wolf en de comeback-ceo

In De week voorbij zoomen we in op innovatieve ideeën en maatschappelijke ontwikkelingen. Daarbij gaan we voorbij aan de waan van de week en bieden we context bij wat er in de wereld van het FD gebeurt. Dit weekend hoor je meer over de comeback-ceo. De laatste variant op dit thema is Bob Iger, die recent terugkeerde bij Disney. Eva Schram vertelt je waarom Iger besloot opnieuw de mediagigant te gaan leiden. Van Pieter Couwenbergh hoor je waarom Wall Street zo dol is op een oude bekende. Daarna neemt Jeroen Piersma je mee naar de Hoge Veluwe. Daar ging hij opzoek naar de wolf. Is er plek voor het dier in Nederland? En zo ja, op welke manier. We vinden het heel leuk om iets van je te horen. Elfanie is te vinden op Twitter @elfanie, en je kunt altijd mailen naar [email protected]. ------------------------------------------ Links en tips uit deze aflevering: https://fd.nl/samenleving/1457321/hoe-de-wolf-de-hoge-veluwe-gijzelt-sbl2cajCMHFx https://fd.nl/bedrijfsleven/1459310/disney-s-topman-zet-in-op-winstgevendheid-van-streaming-sbl2cajCMHFx ------------------------------------------ Redactie en montage door Jildou Beiboer en Paulien Sewuster Muziek door Visionair Ordinair ------------------------------------------ Abonneren op het FD kan via: www.fd.nl/abonneren  See omnystudio.com/listener for privacy information.
12/3/202226 minutes, 55 seconds
Episode Artwork

De week voorbij: De onwaarschijnlijke val van FTX

Deze week vertellen we je alles over de ondergang van cryptobeurs FTX. Een val die niemand zag aankomen, maar die verstrekkende gevolgen kan hebben voor de hele cryptowereld. Redacteur Pim Brasser legt uit wie de oprichter Sam Bankman-Fried is. Wat er mis ging bij de cryptomarkt en hoe het kan dat niemand het verwachtte? We vinden het heel leuk om iets van je te horen. Paulien is te vinden op Twitter @pauliense, en je kunt altijd mailen naar [email protected]. ------------------------------------------ Links en tips uit deze aflevering: Enkele verhalen van Pim Brasser over de val van FTX:  https://fd.nl/bedrijfsleven/1458779/pitbull-john-ray-gaat-op-jacht-voor-de-schuldeisers-van-cryptobeurs-ftx https://fd.nl/bedrijfsleven/1458619/topman-gebruikte-cryptobeurs-ftx-als-zijn-persoonlijke-portemonnee https://fd.nl/financiele-markten/1457568/topman-omgevallen-cryptobeurs-ftx-gehoord-door-politie-en-beurswaakhond-bahama-s ------------------------------------------ Redactie en montage door Jildou Beiboer en Paulien Sewuster Muziek door Visionair Ordinair ------------------------------------------ Abonneren op het FD kan via: www.fd.nl/abonneren  See omnystudio.com/listener for privacy information.
11/26/202221 minutes, 47 seconds
Episode Artwork

Luister nu: nieuwe afleveringen van Achter Gesloten Deuren

Op 3 november werd Gerard Sanderink door de Ondernemingskamer geschorst als bestuurder van zijn IT-bedrijf Centric. In de nieuwste drie afleveringen van Achter Gesloten Deuren hoor je hoe het zover heeft kunnen komen: dat Gerard Sanderink moet toekijken hoe anderen zijn bedrijf leiden. En over de vrouwen in zijn leven. De vete met zijn ex. En over zelfverklaard cyberexpert Rian van Rijbroek.  Vanaf nu staan aflevering 5 en 6 online. Donderdag 1 december volgt aflevering 7. Meer informatie vind je op fd.nl/sanderink See omnystudio.com/listener for privacy information.
11/24/202230 seconds
Episode Artwork

De week voorbij: Qatar, een land dat nooit hoeft te veranderen

In deze aflevering hebben we het over Qatar. Een land zonder eigen voetbalhistorie, dat nu toch een omstreden WK heeft georganiseerd. Onze Midden-Oosten Correspondent David de Jong legt je uit waarom Qatar een land is dat nooit hoeft te veranderen. Daarna hoor je van MKB-redacteur Frits Conijn die uitlegt hoe Nederlandse bedrijven worstelen met het WK. Zij moeten ontdekken wat de juiste toon is, nu het WK onder vuur ligt.  We vinden het heel leuk om iets van je te horen. Elfanie is te vinden op Twitter @elfanie, en je kunt altijd mailen naar [email protected]. ------------------------------------------ Links en tips uit deze aflevering: Het artikel van David de Jong over Qatar:  https://fd.nl/politiek/1456698/qatar-een-land-dat-rijk-genoeg-is-om-nooit-te-hoeven-veranderen Het verhaal van Frits Conijn over de worsteling van Nederlandse bedrijven https://fd.nl/bedrijfsleven/1455242/wk-voetbal-qatar-wel-reclame-maar-met-de-handrem-erop ------------------------------------------ Redactie en montage door Jildou Beiboer en Elfanie toe Laer Muziek door Visionair Ordinair ------------------------------------------ Abonneren op het FD kan via: www.fd.nl/abonneren  See omnystudio.com/listener for privacy information.
11/18/202223 minutes
Episode Artwork

De week voorbij: 'The bird is freed' - Musk en het vrije woord op Twitter

Deze keer hoor je Hella Hueck over Twitter. Elon Musk nam na een hele soap uiteindelijk toch het socialmediabedrijf over. Met de overname rijst opnieuw de vraag hoe het sociale medium om zal gaan met het vrije woord en desinformatie. Daarnaast komt redacteur macro-economie Marijn Jongsma vertellen over de hoge inflatie. Hoe meten we het, hoe bestrijden we het en wat valt er nog te verwachten van het hoge prijspeil.  We vinden het heel leuk om iets van je te horen. Elfanie is te vinden op Twitter @elfanie, en je kunt altijd mailen naar [email protected]. ------------------------------------------ Links en tips uit deze aflevering: Het verhaal van Marijn over de rekenmethode van het CBS:  https://fd.nl/economie/1456288/nieuwe-rekenmethode-cbs-leidt-tot-fors-lagere-inflatie-qkk2caPveO1P Het verhaal van Hella over vertrouwen en de rol van social media:  https://fd.nl/politiek/1444981/we-zijn-een-teleurgesteld-land-rkk2caPveO1P ------------------------------------------ Redactie en montage door Albert Wagenaar Muziek door Visionair Ordinair ------------------------------------------ Abonneren op het FD kan via: www.fd.nl/abonneren  See omnystudio.com/listener for privacy information.
11/12/202229 minutes, 14 seconds
Episode Artwork

De week voorbij: Hoe Trump de toon zet bij de tussentijdse verkiezingen

Deze keer bereidt Amerika-correspondent Barbara Noordermeer je voor op de tussentijdse verkiezingen in de VS. De zogeheten 'midterms' gaan over de staat van de Amerikaanse economie, maar nog meer over de cultuurstrijd tussen conservatief en progressief Amerika. En redacteur klimaatbeleid Orla McDonald reist af naar Egypte om daar de VN-klimaatconferentie bij te wonen. Vorig jaar zag ze hoe diplomatie op hoog niveau de einduitslag bepaalde. De vraag is dit keer of er überhaupt een resultaat geboekt wordt. We vinden het heel leuk om iets van je te horen. Elfanie is te vinden op Twitter @elfanie, en je kunt altijd mailen naar [email protected]. ------------------------------------------ Links en tips uit deze aflevering: Het artikel van Barbara Noordermeer over de tussentijdse verkiezingen:  https://fd.nl/politiek/1456679/in-de-vs-midterms-hangt-revolutie-in-de-lucht  Het verhaal van Orla McDonald over de klimaattop in Sharm-el-Sheikh: https://fd.nl/politiek/1456226/klimaattop-egypte-het-vertrouwen-is-zoek  ------------------------------------------ Redactie en montage door Albert Wagenaar en Elfanie toe Laer Muziek door Visionair Ordinair ------------------------------------------ Abonneren op het FD kan via: www.fd.nl/abonneren  See omnystudio.com/listener for privacy information.
11/5/202230 minutes, 11 seconds
Episode Artwork

Hoe Taylor Swift zichzelf onweerstaanbaar maakt

In deze aflevering hoor je van beursredacteur Lennart Zandbergen en podcastredacteur Jildou Beiboer over beauty-incubators, die langzaam aan de hele cosmeticabranche veroveren. Wat is hun geheim? Daarna vertelt Julia Cornelissen je meer over Taylor Swift, die constant haar eigen records weet te breken. Hoe lukt dat de popster keer op keer? We vinden het heel leuk om iets van je te horen. Elfanie is te vinden op Twitter @elfanie, en je kunt altijd mailen naar [email protected]. ------------------------------------------ Links en tips uit deze aflevering: Het artikel van Jildou Beiboer en Lennart Zandbergen over beauty-incubators: Miljardenspel: 'beauty-incubator' geeft cosmetica-industrie een compleet nieuwe look Het profiel dat Julia Cornelissen in 2021 maakte van Taylor Swift: De schrik van grote bedrijven heet Taylor Swift ------------------------------------------ Redactie en montage door Jildou Beiboer, Elfanie toe Laer en Paulien Sewuster. Muziek door Visionair Ordinair ------------------------------------------ Abonneren op het FD kan via: www.fd.nl/abonneren See omnystudio.com/listener for privacy information.
10/29/202222 minutes, 2 seconds
Episode Artwork

Een strijd tussen draken en ringen, de beslissende slag in streamingoorlog

In deze aflevering vertellen we je meer over de streaming-oorlog, die wordt uitgevochten door onder andere Netflix en Disney. FD-redacteuren Jeroen Piersma en Eva Schram leiden je langs de hoofdrolspelers en vertellen je wat de mogelijke gevolgen voor jou als kijker zijn. Daarna hoor je van Joost Dobber. Hij interviewde Gideon Rachman, de buitenlandcommentator van de Financial Times over zijn nieuwe boek: Het tijdperk van de sterke man. We vinden het heel leuk om iets van je te horen. Elfanie is te vinden op Twitter @elfanie, en je kunt altijd mailen naar [email protected]. ------------------------------------------ Links en tips uit deze aflevering: Het artikel van Jeroen Piersma over het abonnementenmodel van Netflix: https://fd.nl/bedrijfsleven/1454655/netflix-jaagt-nu-ook-op-het-premium-advertentiegeld Het interview van Joost Dobber met Gideon Rachman: https://fd.nl/samenleving/1455067/als-trump-wint-in-2024-dan-wordt-dit-een-probleem-van-een-heel-andere-orde ------------------------------------------ Redactie en montage door Jildou Beiboer en Elfanie toe Laer Muziek door Visionair Ordinair ------------------------------------------ Abonneren op het FD kan via: www.fd.nl/abonneren See omnystudio.com/listener for privacy information.
10/22/202225 minutes, 31 seconds
Episode Artwork

Het droomhuwelijk dat voor ING uitmondde in een strafonderzoek naar witwassen

In deze aflevering hebben we het over ING en zijn dochter Payvision. De bank is verstrikt geraakt in een strafrechtelijk onderzoek naar schendingen van de anti-witwaswet via het dochterbedrijf. Payvision zou jarenlang de controle van zijn klanten moedwillig hebben verwaarloosd. Toezichthouder De Nederlandsche Bank (DNB) waarschuwde ING voor de tekortkomingen, maar zag tot zijn frustratie weinig verbetering. Payvision is begin dit jaar aangemerkt als verdachte in een strafzaak. ------------------------------------------ Hier vind je de verhalen van Johan en Rutger: Ferrari's, fintech en foute klanten: hoe ING-dochter Payvision het witwasspook nieuw leven inblies ING opnieuw verstrikt in strafzaak wegens witwassen ------------------------------------------ Redactie en montage door: Paulien Sewuster Muziek door Visionair Ordinair ------------------------------------------ Abonneren op het FD kan via: www.fd.nl/abonneren  We vinden het heel leuk om iets van je te horen. Paulien is te vinden op Twitter @pauliense, en je kunt altijd mailen naar [email protected] omnystudio.com/listener for privacy information.
10/15/202226 minutes, 28 seconds
Episode Artwork

Waarom het armoedebeleid in Nederland faalt

In deze aflevering hebben we het met je over armoede. Het aantal kinderen dat in Nederland opgroeit in armoede groeit. Nu zijn dat er 1 op de 13, maar volgens het Centraal Planbureau zullen dit er 1 op de 10 worden. Noémi Prent vertelt je hoe het is om in Nederland in armoede op te groeien. Hoe dat voelt en welke gevolgen heeft het op latere leeftijd. Daarna neemt Tim 'S Jongers, directeur van het wetenschappelijk bureau van de PVDA, je mee naar de Haagse beleidstorens. Welke problemen ziet hij daar in de manier waarop we armoedebestrijding benaderen. We vinden het heel leuk om iets van je te horen. Elfanie is te vinden op Twitter @elfanie, en je kunt altijd mailen naar [email protected]. ------------------------------------------ Links en tips uit deze aflevering: Het interview met Tim 'S jongers: https://fd.nl/economie/1453256/god-behoede-ons-voor-de-menstruatiecoach ------------------------------------------ Redactie en montage door: Jildou Beiboer en Elfanie toe Laer Muziek door Visionair Ordinair ------------------------------------------ Abonneren op het FD kan via: www.fd.nl/abonneren See omnystudio.com/listener for privacy information.
10/8/202229 minutes, 8 seconds
Episode Artwork

In de City van Londen is alles vooral hetzelfde gebleven

In deze aflevering hoor je van Pieter Couwenberg. Hij reisde af naar Londen om daar te kijken of er nou wat veranderd is in het financiële centrum van het Verenigd Koninkrijk. Daarna hoor je over het Thaise eiland Koh Phangan, daar is een groep cryptonomaden neer gestreken, overleven zij de cryptowinter.  We vinden het heel leuk om iets van je te horen. Elfanie is te vinden op twitter @elfanie en je kan ook altijd mailen naar [email protected]. ------------------------------------------ Links en tips uit deze aflevering: Het artikel Marianne Slegers over de cryptonomaden: https://fd.nl/samenleving/1449396/de-cryptonomaden-op-koh-phangan-voelen-de-kou-in-hun-paradijs Het interview van Pieter Couwenbergh met Adriaan de Mol van Otterloo: https://fd.nl/bedrijfsleven/1441519/we-vragen-niets-geks-alleen-dat-kledingmerken-werkers-betalen-waar-ze-recht-op-hebben ------------------------------------------ Redactie en montage door: Jildou Beiboer en Elfanie toe Laer Muziek door Visionair Ordinair ------------------------------------------ Abonneren op het FD kan via: www.fd.nl/abonneren See omnystudio.com/listener for privacy information.
10/1/202220 minutes, 41 seconds
Episode Artwork

Die waarin we al je vragen over de recessie beantwoorden

In deze aflevering beantwoordt Elfanie samen met Marijn Jongsma jouw vragen over de mogelijke recessie. Alles komt aan bod: van de huizenmarkt tot aan centrale bankiers. We vinden het heel leuk om iets van je te horen. Elfanie is te vinden op twitter @elfanie en je kan ook altijd mailen naar [email protected]. ------------------------------------------ Redactie en montage door Jildou Beiboer, Albert Wagenaar en Elfanie toe Laer Muziek door Visionair Ordinair ------------------------------------------ Abonneren op het FD kan via: www.fd.nl/abonneren See omnystudio.com/listener for privacy information.
9/24/202226 minutes, 22 seconds
Episode Artwork

Alles wat je wil weten (en zou moeten weten) over Prinsjesdag

Dinsdag is het weer De Derde Dinsdag van september - Prinsjesdag. In deze aflevering hoor je waar je deze dag op moet letten om snel te ontdekken wat de kabinetsplannen voor 2023 voor jou betekenen. Er is al veel nieuws uitgelekt, maar hoe kan het FD op Prinsjesdag zo snel mogelijk een compleet beeld van de kabinetsplannen schetsen? Je hoort het van Saskia Jonker, chef van de redactie Economie & Politiek, en parlementair verslaggever Ulko Jonker. En je hoort Julia Wouters, tegenwoordig publicist en coach, was jarenlang politiek assistent van Lodewijk Asscher, ook toen hij minister van Sociale Zaken was in het kabinet Rutte II. Zij vertelt waarom politici lekken. We vinden het heel leuk om iets van je te horen. Elfanie is te vinden op twitter @elfanie en je kan ook altijd mailen naar [email protected]. ------------------------------------------ Hier lees je al het nieuws over Prinsjesdag: https://fd.nl/search?q=Prinsjesdag ------------------------------------------ Redactie en montage door Jildou Beiboer en Elfanie toe Laer Muziek door Visionair Ordinair ------------------------------------------ Abonneren op het FD kan via: www.fd.nl/abonneren See omnystudio.com/listener for privacy information.
9/17/202221 minutes, 32 seconds
Episode Artwork

De Haagse shitshow

Dit weekend hoor je alles over de eerste week van politiek verslaggever Bas Knoop. Rustig opstarten was er voor hem niet bij. Een week die begon met een opstappende minister en eindigde met een uitspraak van de Raad van State. Daarna hoor je van Duitsland-correspondent Gerben van der Marel, die net als heel München uitkijkt naar het Oktoberfest.  We vinden het heel leuk om iets van je te horen. Elfanie is te vinden op twitter @elfanie en je kan ook altijd mailen naar [email protected]. ------------------------------------------ Een paar van de artikelen van Bas Knoop over de lastige situatie in Den Haag: https://fd.nl/politiek/1450901/raad-van-state-schrapt-vergunning-schone-stallen https://fd.nl/politiek/1450771/boer-moet-langer-wachten-op-wenkend-perspectief-door-vertrek-staghouwer https://fd.nl/politiek/1450712/minister-staghouwer-van-landbouw-stapt-op Het artikel van Gerben van der Marel dat dit weekend in FD Persoonlijk staat:  https://fd.nl/samenleving/1449638/de-aantrekkingskracht-van-het-oktoberfest ------------------------------------------ Redactie en montage door: Jildou Beiboer en Elfanie toe Laer Muziek door Visionair Ordinair ------------------------------------------ Abonneren op het FD kan via: www.fd.nl/abonneren See omnystudio.com/listener for privacy information.
9/10/202227 minutes, 1 second
Episode Artwork

Kleding als wegwerpproduct

Dit weekend nemen we je mee de kledingkast in. Redacteur mode Michou Basu schrijft al meer dan twintig jaar over de mode-industrie. Zij vertelt over hoe het de industrie veranderd is. Daarna hoor je van Julia Cornelissen, zij schrijft voor de krant over retail en dus ook over grote fast fashion bedrijven. Nu zelfs snel niet meer snel genoeg is, lijkt een duurzame toekomst voor de mode steeds verder weg.  We vinden het heel leuk om iets van je te horen. Elfanie is te vinden op twitter @elfanie en je kan ook altijd mailen naar [email protected]. ------------------------------------------ Links en tips uit deze aflevering: Het artikel Michou Basu over haar bezoek aan de directeur mode van Chanel:  https://fd.nl/samenleving/1449284/de-modedirecteur-van-chanel-soms-lijkt-het-of-er-schaarste-heerst-in-onze-boetieken-we-verkopen-alles Het interview van Julia Cornelissen met vakbondsactivist Kalpona Akter: https://fd.nl/bedrijfsleven/1441519/we-vragen-niets-geks-alleen-dat-kledingmerken-werkers-betalen-waar-ze-recht-op-hebben ------------------------------------------ Redactie en montage door: Jildou Beiboer en Elfanie toe Laer Muziek door Visionair Ordinair ------------------------------------------ Abonneren op het FD kan via: www.fd.nl/abonneren See omnystudio.com/listener for privacy information.
9/3/202223 minutes, 40 seconds
Episode Artwork

Een oplossing voor ongelijkheid in de sport

In deze aflevering neemt Frits Conijn je mee in zijn zoektocht. Hij probeerde voor de krant uit te vinden waarom vrouwen in sport nog steeds veel minder verdienen, dan hun mannelijke tegenhangers. Zelfs als zij beter presteren. Plus China-correspondent Anouk Eigenraam vertelt je over de opkomst van plastische chirurgie in China. We vinden het heel leuk om iets van je te horen. Elfanie is te vinden op twitter @elfanie en je kan ook altijd mailen naar [email protected]. ------------------------------------------ De serie van Frits over ongelijkheid in de topsport: 'Reserveer de helft van het scherm voor de vrouwenmarathon' 'Ook voor vrouwen zijn er nu toernooien met een prijzenpot van $1 mln' 'Mijn bloemkooloren lijken wel onzichtbaar' 'In het basketbal komen vrouwen altijd op het tweede plan' 'Vrouwenwielrennen maakt sprongen voorwaarts' 'Veel vrouwelijke voetballers verdienen niet meer dan €1000 bruto per maand' Het stuk van Anouk over plastische chirurgie: Fillers, dubbele oogleden en liposuctie worden steeds normaler in China ------------------------------------------ Redactie en montage door: Jildou Beiboer en Elfanie toe Laer Muziek door Visionair Ordinair ------------------------------------------ Abonneren op het FD kan via: www.fd.nl/abonneren See omnystudio.com/listener for privacy information.
8/27/202227 minutes, 12 seconds
Episode Artwork

Antiwerk - misplaatst of onze redding?

In deze aflevering hoor je alles over de antiwerkbeweging. Elfanie praat met mensen die gestopt zijn met werken. Je hoort van experts over hoe we deze trend moeten duiden. En moeten wij nou eigenlijk blij zijn met deze ontwikkeling of is het gewoon escapisme?  We vinden het heel leuk om iets van je te horen. Elfanie is te vinden op twitter @elfanie en je kan ook altijd mailen naar [email protected]. ------------------------------------------ Links en tips uit deze aflevering: Onze artikelen over de anti-werkbeweging: Star, saai en ouderwets: de negen-tot-vijfbaan is uit de gratie (https://fd.nl/samenleving/1448695/star-saai-en-ouderwets-de-negen-tot-vijfbaan-is-uit-de-gratie) en De top bereiken? Voor jonge hoogopgeleiden hoeft het niet meer zo nodig (https://fd.nl/samenleving/1440930/de-top-bereiken-voor-jonge-hoogopgeleiden-hoeft-het-niet-meer-zo-nodig) ------------------------------------------ Redactie en montage door: Jildou Beiboer en Elfanie toe Laer Muziek door Visionair Ordinair ------------------------------------------ Abonneren op het FD kan via: www.fd.nl/abonneren See omnystudio.com/listener for privacy information.
8/20/202225 minutes, 6 seconds
Episode Artwork

Vertrouw jij deze podcast nog?

In deze aflevering vertellen we je over vertrouwen. Opinie-redacteur Jesse Beentjes zocht uit waarom mensen de media niet meer vertrouwen. Ondertussen probeert Chef Online Anouk Turkenburg scholieren te helpen bij het spotten van desinformatie, en ziet algemeen verslaggever Jean Dohmen parelen tussen de boerenprotesten nu en in de tijd van Janmaat.  We vinden het heel leuk om iets van je te horen. Paulien is te vinden op twitter @pauliense en je kan ons ook altijd mailen op [email protected]. ------------------------------------------ Links en tips uit deze aflevering: Het artikel van Jesse Beentjes over zijn bezoek aan de theatershow van Tisjeboy Jay: https://fd.nl/samenleving/1446111/op-zoek-naar-de-waarheid-in-het-theater De e-mailadressen van collega's Anouk Turkenburg ([email protected]) en Hella Hueck ([email protected]) De blogpost van Jean Dohmen over de boerenprotesten toen en nu: https://nomen-est-dohmen.blogspot.com/2022/06/deja-vu-janmaat-en-de-boerenopstand-van.html ------------------------------------------ Redactie en montage door: Jildou Beiboer en Paulien Sewuster Muziek door Visionair Ordinair ------------------------------------------ Abonneren op het FD kan via: www.fd.nl/abonneren See omnystudio.com/listener for privacy information.
8/12/202227 minutes, 15 seconds
Episode Artwork

De comeback van de Super League

In deze aflevering zoomen we in op de Super League, die leek misschien dood en begraven, maar niks is minder waar. Er zijn nog steeds clubs die hopen dat het idee in een nieuw jasje wel kan slagen. Daarnaast hoor je over familievloggers en proberen we de vraag te beantwoorden of we hun kinderen eigenlijk wel beschermen. We vinden het heel leuk om iets van je te horen. Paulien is te vinden op twitter @pauliense en je kan ons ook altijd mailen op [email protected]. ------------------------------------------ Links en tips uit deze aflevering: De stukken van Mathijs Schiffers over de Super League: https://fd.nl/politiek/1445101/eu-lidstaten-huilen-krokodillentranen-over-de-super-leaguehttps://fd.nl/politiek/1444974/super-league-draait-naast-geld-ook-om-politiek-blijkt-in-luxemburghttps://fd.nl/politiek/1444662/blaast-europese-rechter-de-super-league-nieuw-leven-in Het stuk van Albert Wagenaar en Jildou Beiboer over familievloggers: www.fd.nl/#1445943 ------------------------------------------ Redactie en montage door: Jildou Beiboer en Paulien Sewuster Muziek door Visionair Ordinair ------------------------------------------ Abonneren op het FD kan via: www.fd.nl/abonneren See omnystudio.com/listener for privacy information.
8/6/202227 minutes, 45 seconds
Episode Artwork

Het naziverleden dat de rijkste families van Duitsland liever verzwijgen

In deze aflevering van De week voorbij vertelt Hella Hueck over de rol van het internet in het publieke debat. Ze sprak met directeur van de Stichting Toekomstbeeld der Techniek Rudy van Belkom. Hij laat zien dat, alle sombere berichten ten spijt, het glas voor de democratie halfvol is. En David de Jong dook in de geschiedenis van nazifamilies die nog steeds schatrijk zijn, maar geen verantwoording hebben afgelegd over hun rol in de Tweede Wereldoorlog.  We vinden het heel leuk om iets van je te horen. Elfanie zit op twitter @Elfanie en je kan ons ook altijd mailen op [email protected]. ------------------------------------------ Links en tips uit deze aflevering: Boek van Rudy van Belkom: Alive and Clicking Recensie van het boek Alive and Clicking van Rudy van Belkom: https://fd.nl/bedrijfsleven/1437338/biografie-verklaart-het-raadsel-sanderink Hella's interview met van Belkom: https://fd.nl/tech-en-innovatie/1441203/de-meeste-democratieen-deugen Nazimiljardairs, De donkere geschiedenis van de rijkste families van Duitsland - David de Jong Het artikel dat David voor het FD schreef over zijn boek: https://fd.nl/bedrijfsleven/1439671/hoe-nazi-ondernemers-hun-nazaten-eeuwig-rijk-maakten ------------------------------------------ Redactie en montage door: Elfanie toe Laer, Jildou Beiboer, Lisa van der Velde en Paulien Sewuster Muziek door Visionair Ordinair ------------------------------------------ Abonneren op het FD kan via: www.fd.nl/abonneren See omnystudio.com/listener for privacy information.
7/30/202226 minutes, 20 seconds
Episode Artwork

De confrontatie tussen Mickey Mouse en de Trumpiaanse gouverneur

In deze aflevering van De week voorbij vertelt Casper Thomas over de politieke strijd van Disney met de Republikeinse gouverneur van Florida Ron DeSantis. Disney-ceo Bob Chapek sprak zich uit tegen de don’t say gay-wet. Volgens de Republikeinen moeten 'woke' bedrijven zich niet bemoeien met politiek. En om vol inspiratie de zomer in te gaan vroeg Elfanie twaalf collega's naar de boeken hun favoriete boeken.  We vinden het heel leuk om iets van je te horen. Elfanie zit op twitter @Elfanie en je kan ons ook altijd mailen op [email protected]. ------------------------------------------ Links en tips uit deze aflevering:Artikel van Casper Thomas: https://fd.nl/politiek/1437967/politieke-cultuurstrijd-slaat-barsten-in-het-disney-sprookje Marijn Jongsma - Het Boek Ont, Anton Valens Sanne Kloosterboer - Liefde in tijden van duisternis, Amos Oz Bert van Dijk - Heer onder het gepeupel, Tristan Egolf Hans de Jongh - A House for Mr. Biswas, V.S. Naipul Hella Hueck - We need tot talk about Kevin, Lionel Shriver Han Dirk Hekking - Ein ganzes Leben, Robert Seethaler Julia Cornelissen - Het Puttertje, Donna Tart Maarten van Poll - Utopia Avenue, David Mitchell Paulien Sewuster - De ondragelijke lichtheid van het bestaan, Milan Kundera Jesse Beentje - Het stenen vlot, Jose Saramago Hilda Bouma - Het Bureau, J.J. Voskuil Job Woudt - 60.000 uur, Gerrit Krol ------------------------------------------ Redactie en montage door: Elfanie toe Laer, Jildou Beiboer en Paulien Sewuster Muziek door Visionair Ordinair ------------------------------------------ Abonneren op het FD kan via: www.fd.nl/abonneren See omnystudio.com/listener for privacy information.
7/23/202230 minutes, 32 seconds
Episode Artwork

Wat Oxford je vertelt over de Britse politiek

In deze eerste aflevering van De week voorbij hoor je meer over muziekrechten, die zijn namelijk opeens hartstikke geliefd bij beleggers. Muziekjournalist Martin Kuiper komt langs om uit te leggen waarom die rocksterren juist nu hun muziek verkopen en wat dit zegt over de muziekindustrie. Daarna reizen we samen met Simon Kuper af naar Oxford. Hij schreef een boek over de invloed van de universiteit op de Britse politiek.  We vinden het heel leuk om iets van je te horen. Elfanie zit op twitter @Elfanie en je kan ons ook altijd mailen op [email protected]. ------------------------------------------ Links en tips uit deze aflevering:Elfanie's lievelingsnummer: Heaven Help van Lenny Kravitz Het stuk van Martin Kuiper over muziekrechten: https://fd.nl/samenleving/1434808/muziekrechten-wat-schuift-het-oeuvre-van-een-wereldster Het boek van Simon Kuper: Chums, How a Tiny Caste of Oxford Tories Took Over the UK Het stuk dat Simon Kuper erover schreef voor het FD: https://fd.nl/politiek/1444845/boris-johnson-kon-zijn-land-een-nieuw-tijdperk-inloodsen-toch-ging-het-mis ------------------------------------------ Redactie en montage door: Elfanie toe Laer en Jildou Beiboer Muziek door Visionair Ordinair ------------------------------------------ Abonneren op het FD kan via: www.fd.nl/abonneren See omnystudio.com/listener for privacy information.
7/16/202222 minutes, 31 seconds
Episode Artwork

Trailer: De week voorbij

Zet je telefoon op stil en laat het weekend beginnen met De week voorbij: de nieuwe weekendpodcast van het FD. Vanaf zaterdag 16 juli elke week te beluisteren. Elfanie toe Laer praat met collega-journalisten en experts over de achtergronden van het nieuws.  We vinden het heel leuk van je te horen. Elfanie zit op twitter @Elfanie en je kunt ons ook altijd mailen op [email protected]. Muziek door Visionair OrdinairSee omnystudio.com/listener for privacy information.
7/13/202244 seconds