Winamp Logo
Fatta familjen Cover
Fatta familjen Profile

Fatta familjen

Swedish, Parenting, 1 season, 220 episodes, 5 days, 17 hours, 33 minutes
About
Föräldrarådgivning när det fungerar som sämst med dem du älskar mest. Ett ring-in-program som hjälper dig att hantera föräldraskapets allra svåraste utmaningar.
Episode Artwork

Tema: barn som slåss

Vad gör man när barnen slåss i baksätet på bilsemestern? Och varför bråkar syskonen bara hos mamma men inte hos pappa? Vi har samlat tips från tidigare säsonger om hur man kan hantera konflikter med barn. Vad beror bråken på och kan man stoppa dem?
7/19/202444 minutes, 49 seconds
Episode Artwork

Tema: skärmtid

Hur mycket tid bör ett barn egentligen spendera framför skärmen? Det beror på, menar experterna i denna sommarspecial om skärmtid. I avsnittet hör vi samtal om hur man som förälder kan hantera konflikterna som uppstår kring skärmen. Är verkligen all skärmtid lika dålig? Samtalen är repriser från tidigare säsonger.
7/12/202444 minutes, 39 seconds
Episode Artwork

Tema: separation

Hur vet man när det är dags att skilja sig? Ska man hålla ihop eller flytta isär för barnens skull? Och hur får man varannan vecka-livet att fungera? I detta specialavsnitt har vi samlat några frågor från tidigare säsonger om olika stadier i skilsmässan.
7/5/202444 minutes, 32 seconds
Episode Artwork

Tema: kroppsfixering

Hur kan man hantera sitt barns kroppsfixering – och hur ska man som förälder veta när det har gått över styr och det är dags att söka hjälp? I detta specialavsnitt har vi samlat olika samtal från tidigare säsonger om ätstörningar. Dessutom berättar en mamma och dotter hur de tog sig igenom dotterns ätstörning.
6/28/202456 minutes, 10 seconds
Episode Artwork

Hur hjälper jag mitt barn att bryta en vana?

Ibland behöver vi föräldrar kliva in och hjälpa våra barn att bryta med något som blivit en kär vana. Men när barnet blir ledset och stretar emot är det lättare sagt än gjort. I det här avsnittet pratar psykolog Stina Hindström med föräldrar som funderar på hur de hjälper sitt barn att bryta vanor på ett tryggt sätt.
5/24/202456 minutes, 10 seconds
Episode Artwork

Hur får vi livet i bonusfamiljen att funka?

Att slå ihop två familjer kan sätta relationerna och föräldraskapet på prov. Vad gör man när livet i bonusfamiljen kantas av konflikter? Psykolog Malin Bergström svarar på lyssnarnas frågor om hur man kan lösa utmaningar som uppstår i en bonusfamilj.
5/17/202456 minutes, 10 seconds
Episode Artwork

Att få syskon

Att få tillökning i familjen med ett nytt syskon kan vara omvälvande för både barn och vuxna. Psykolog Malin Bergström pratar med föräldrar som ställs inför olika utmaningar när tiden, uppmärksamheten och kärleken ska delas på fler.
5/10/202456 minutes, 11 seconds
Episode Artwork

Tonåringar och ilska

Hur stöttar man sin arga tonåring att hitta andra strategier än att slåss? Och hur påverkas vår relation till ilska om vi själva har varit med om något svårt i barndomen? Psykologerna Stina Hindström och Bo Hejlskov Elvén pratar med föräldrar som känner oro, frustration och ibland rädsla för sina tonåringars ilska.
5/3/202456 minutes, 10 seconds
Episode Artwork

När åsikterna går isär

Om den ena föräldern vill ha stränga regler, och den andre föredrar en mjukare approach, hur navigerar men i denna yta av potentiell konflikt? Psykologerna Stina Hindström och Bo Hejlskov Elvén ger råd till föräldrar som tycker det blir svårt när andra vuxna inte delar deras syn på barnuppfostran. Hur gör man när den ena tror på tydliga ramar och regler medan den andre vill vara mjuk och lyhörd?
4/26/202456 minutes, 10 seconds
Episode Artwork

Vad gör jag när mitt barn säger elakheter till mig?

Hur hanterar jag på bästa sätt mitt barn som uttrycker ilska och frustration genom att rikta elaka kommentarer både mot oss föräldrar och sig själv? Psykolog Bo Hejlskov Elvén och psykoterapeut Malin Lindholm pratar om hur du som förälder kan hantera verbala kränkningar och hur du får barnet att leva ut sin ilska på ett mer konstruktivt sätt.
4/19/202456 minutes, 10 seconds
Episode Artwork

Tips på hur du hjälper ditt blyga barn

Att känna sig blyg ibland kan de flesta relatera till. Men hur kan man som förälder hjälpa sitt barn när blygheten börjar kännas som ett problem? Psykolog Bo Hejlskov Elvén och psykoterapeut Malin Lindholm ger råd till föräldrar som oroar sig för sitt barns blyghet och berättar om skillnaden mellan blyghet och social ångest.
4/12/202456 minutes, 10 seconds
Episode Artwork

Barn och självbestämmande

Många föräldrar vill vara följsamma i sitt föräldraskap, men det kan också skapa osäkerhet. Psykolog Stina Hindström och beteendevetare Petra Krantz Lindgren ger råd till föräldrar som tycker det är svårt att veta när dom ska följa barnets infall och när dom ska stå fast vid sina beslut. Petra Krantz Lindgren belyser också en viktig aspekt: barnen vet vad de vill ha, men kanske inte vad de behöver.
4/5/202442 minutes, 10 seconds
Episode Artwork

Hur kan jag få ett bättre tålamod?

Har du någonsin funnit dig själv mitt i vardagens kaos och känt hur ditt tålamod börjar tryta? Du är inte ensam. Som föräldrar sätts tålamodet ofta på prov i olika vardagssituationer. Går det att lära sig att få ett bättre tålamod och framförallt: Är det alltid eftersträvansvärt? Psykolog Stina Hindström och beteendevetare Petra Krantz Lindgren delar med sig av insikter och råd i den stormiga navigation vi vuxenkaptener kan känna att det är att kämpa mot bristande tålamod.
3/29/202448 minutes, 52 seconds
Episode Artwork

Hur kan jag få ett bättre tålamod?

Som föräldrar sätts vårt tålamod ofta på prov i olika vardagssituationer. Går det att lära sig att få ett bättre tålamod och är det alltid eftersträvansvärt? I det här avsnittet ger psykolog Stina Hindström och beteendevetare Petra Krantz Lindgren råd till föräldrar som kämpar med ett bristande tålamod.
3/29/202448 minutes, 52 seconds
Episode Artwork

Hur sätter jag gränser utan att kväva?

Att guida självständiga och kreativa barn genom livet kan vara en utmaning. För hur hanterar man som förälder barnens törst efter frihet samtidigt som man skyddar dem? Vissa barn älskar självständighet. De är ofta påhittiga och kreativa men kanske inte alltid förstår sina egna begränsningar. Beteendevetare Petra Krantz Lindgren och psykoterapeut Malin Lindholm pratar om hur man kan sätta gränser utan att kväva.
3/29/202441 minutes, 41 seconds
Episode Artwork

Hur kan jag sluta vara familjens projektledare?

Har du någonsin känt dig trött på att vara familjens projektledare och önskat att din partner tog ett större ansvar? Psykolog Stina Hindström och psykoterapeut Malin Lindholm ger råd till föräldrar som tröttnat på att leda familjens projekt och som längtar efter en mer jämställd vardag. Hur bryter man invanda mönster och hur får man sin partner att ta mer ansvar?
3/22/202456 minutes, 13 seconds
Episode Artwork

Barn som favoriserar en förälder

Att en förälder blir favorit kan vara plågsamt både för den som blir bortvald, men också för den som hela tiden favoriseras och aldrig får en lugn stund. Psykolog Stina Hindström och psykoterapeut Malin Lindholm ger råd till föräldrar kring detta och hur man kan hantera känslan av att bli bortvald av den man älskar mest av allt.
3/15/202456 minutes, 9 seconds
Episode Artwork

Hur får jag mitt barn att acceptera ett nej?

Hur kan vi hjälpa våra barn att hantera de starka känslor som uppstår när de inte får som de vill och hur förmedlar man ett nej på bästa sätt? Beteendevetare Petra Krantz Lindgren och psykoterapeut Malin Lindholm pratar med föräldrar som undrar hur de ska bemöta barn som sätter sig på tvären när de blir tillrättavisade.
3/8/202440 minutes, 50 seconds
Episode Artwork

Hur får jag mitt oroliga barn att sova?

Evighetslånga nattningar, mardrömmar och svårt att sova borta. Psykolog Malin Bergström svarar på föräldrars frågor kring oroskänslor som kan komma i samband med att deras barn ska sova.
2/23/202448 minutes, 48 seconds
Episode Artwork

Att ge sitt barn tröst

Hur ger jag mitt barn tröst på ett bra sätt? Psykolog Malin Bergström ger råd till föräldrar som undrar hur de ska nå fram till sina barn när de behöver bli tröstade i olika situationer.
2/16/202448 minutes, 48 seconds
Episode Artwork

Hur får jag en bättre relation med mitt barn?

Vad gör man när det känns som att man inte når fram till sitt barn och relationen mest handlar om konflikter och bråk? Psykolog Stina Hindström och psykoterapeut Kalle Norwald ger råd till föräldrar som längtar efter att få en bättre relation med sitt barn.
2/9/202444 minutes, 43 seconds
Episode Artwork

Strul kring lek och kompisar

Hur mycket kan jag, som förälder, påverka vilka kompisar mitt barn väljer att leka med? Psykolog Stina Hindström svarar på föräldrars frågor kring kompisrelationer och hur man kan hjälpa barn med det sociala samspelet.
2/2/202456 minutes, 11 seconds
Episode Artwork

Hur hjälper jag mitt barn tillbaka till skolan?

Hur får man ett barn med hög skolfrånvaro att känna motivation att börja skolan igen? Och vad gör man om ens barn avskyr skolans särskilda anpassningar? Specialpedagog Pia Rehn och psykolog Bo Hejlskov Elvén ger råd till föräldrar vars barn kämpar med problematisk skolfrånvaro eller inte trivs i skolan.
1/26/202447 minutes, 28 seconds
Episode Artwork

Vad gör jag när mitt barn låser sig?

En del låser sig när de ska testa något nytt. Andra vid tanken av att inte kunna sova. Ibland är det som att barns hjärnor går i baklås, och hur vi föräldrar än lirkar kommer vi ingenstans. Psykolog Bo Hejlskov Elvén och psykoterapeut Malin Lindholm ger råd till föräldrar som undrar hur de kan stötta sina barn i olika låsta situationer.
1/19/202448 minutes, 8 seconds
Episode Artwork

Utmanande 4-åringar

Att vara förälder till en 4-åring kan vara utmanande. Barnet förstår mer och klarar många saker själv, men behöver fortfarande mycket hjälp och vägledning. Psykologerna Malin Bergström och Stina Hindström pratar om barnets utveckling i 4-årsåldern och ger tips och råd hur föräldrar kan bemöta sitt barn.
1/12/202442 minutes, 51 seconds
Episode Artwork

Hur läker jag såren från barndomen?

Hur kommer jag över en dålig uppväxt och bryter gamla mönster? Psykologerna Stina Hindström och Malin Bergström ger råd till lyssnare som vill bearbeta sår från barndomen och läka sitt inre barn.
1/5/202456 minutes, 11 seconds
Episode Artwork

Beröm och uppmuntran

Finns det bättre och sämre sätt att berömma våra barn när vi tycker att de gör något bra, eller har ritat världens finaste teckning? Beteendevetare Petra Krantz Lindgren och psykoterapeut Malin Lindholm råd till föräldrar som funderar på hur de kan stärka sina barns självkänsla genom olika former av beröm och uppmuntran.
12/29/202338 minutes, 3 seconds
Episode Artwork

Adopterad och förälder

Hur pratar jag med mina barn om att jag inte vet något om min barndom? Och är det vanligt att känna separationsångest som adopterad? Psykologerna Hanna Wallensteen och Malin Bergström ger råd till föräldrar som är adopterade och funderar på hur det på olika sätt påverkar deras föräldraroll. Programledare: Patti Hansén.
12/22/202352 minutes
Episode Artwork

Hur får jag till julfirandet?

För många barn blir julfirandet något stressigt och jobbigt. Vardagsrutinerna sätts ur spel och förväntningarna så höga att dom är omöjliga att leva upp till. Psykologerna Bo Hejlskov Elvén och Stina Hindström delar med sig av sina bästa tips på hur du överlever julhelgen och kanske till och med kan börjar njuta av den!
12/22/202338 minutes, 36 seconds
Episode Artwork

Barn och gränssättning

Hur mycket regler är rimligt och hur sträng kan jag vara utan att relationen med barnet tar skada? Beteendevetare Petra Krantz Lindgren och psykoteraput Malin Lindholm hjälper föräldrar som tycker att det är svårt att sätta gränser på ett bra sätt. Programledare Patti Hansén.
12/15/202344 minutes, 2 seconds
Episode Artwork

När topplocket går

Sömnbrist, stress och syskonbråk kan till sist göra att föräldrars bägare rinner över. Men hur ska man hantera sin ilska och förhindra stora aggressionsutbrott på barnen? Programledaren Patti Hansén gästas av psykologerna Stina Hindström och Bo Hejlskov Elvén som svarar på frågor.
12/8/202347 minutes, 7 seconds
Episode Artwork

Syskonsvartsjuka

Hur ska man tänka när barnen slåss om föräldrarnas uppmärksamhet? Och vad gör man med sin egen ilska när storasyster använder lillebror som slagpåse när svartsjukan slår till? Psykologen Malin Bergström ger råd till föräldrar med svartsjuka barn.
12/1/202342 minutes, 9 seconds
Episode Artwork

Hur stärker jag min självkänsla?

Hur kan man bemöta och förhålla sig till sin inre självkritiska röst? Och vad är egentligen skillnaden på självförtroende och självkänsla? Beteendevetare Petra Krantz Lindgren och psykolog Stina Hindström ger råd till föräldrar som kämpar med låg självkänsla.
11/24/202356 minutes, 10 seconds
Episode Artwork

Hur får jag mitt barn att prata om jobbiga känslor?

Vad kan man göra för att få barn att öppna upp sig och våga prata om sådant som känns jobbigt och svårt? Beteendevetare Petra Krantz Lindgren och psykolog Stina Hindström tipsar oroliga föräldrar om olika kommunikationsvägar när orden inte räcker till.
11/17/202342 minutes, 8 seconds
Episode Artwork

Hur hjälper jag mitt barn med språkstörning bäst?

Barn med språkstörning har ofta en försenad språkutveckling och kan ha och svårt att uttrycka sig eller förstå vad andra säger. Psykolog Bo Hejlskov Elvén, logoped Ebba Almsenius och psykoterapeut Malin Lindholm berättar hur du kan stötta ett barn med språkstörning hemma och i skolan.
11/10/202335 minutes, 58 seconds
Episode Artwork

Hur ska vi hjälpa barn med OCD?

Hur kan vi hjälpa barn som lider av tvångstankar och tvångshandlingar? Psykolog Bo Hejlskov Elvén och psykoterapeut Malin Lindholm ger råd till föräldrar kring OCD och hur det kan behandlas. De berättar bland annat vad du som närstående kan göra för att tvånget och ångesten ska minska hos barnet.
11/3/202356 minutes, 9 seconds
Episode Artwork

Hur hjälper jag mitt rastlösa barn?

Hur hjälper man barn att hitta lugnet och tycka att det är okej att ha tråkigt ibland? Psykolog Stina Hindström och beteendevetare Petra Krantz Lindgren delar med sig av sina bästa tips till föräldrar som längtar efter att barnen ska sluta tjata om att de inte har något att göra.
10/27/202339 minutes, 53 seconds
Episode Artwork

Utmaningar när vi träffar släkten

Vad gör man när ens 3-åring favoriserar mormor framför farmor? Och hur ska man agera när svärsonen skäller alldeles för mycket på barnen? Beteendevetare Petra Krantz Lindgren och psykolog Stina Hindström ger råd i utmanade situationer som kan uppstå när vi ska umgås med släkt och familj.
10/20/202347 minutes, 31 seconds
Episode Artwork

Barn som är rädda för att misslyckas

Hur stöttar man bäst ett barn som ofta oroar sig för att misslyckas eller göra fel? Barnpsykolog Malin Bergström berättar om vilka fallgropar det är lätt att hamna i när man som förälder vill hjälpa sitt barn att våga saker de tycker är svåra och läskiga.
10/13/202345 minutes, 45 seconds
Episode Artwork

Hur ska vi hålla kärlekslivet levande som föräldrar?

Hur väcker man pirret och sexlusten till liv när vardagen som föräldrar mest påminner om ett logistikföretag? Sexolog Kalle Norwald och psykolog Malin Bergström ger råd till föräldrar som längtar efter ett bättre sexliv. Vad gör man när den ena vill ligga mer än den andra?
10/6/202342 minutes, 5 seconds
Episode Artwork

Barn med separationsångest

Hur får jag mitt barn att övervinna sin separationsångest och tycka att det är okej att vara utan mamma eller pappa? Psykolog Malin Bergström och psykoterapeut Malin Lindholm ger råd till föräldrar som vill hjälpa sina barn att våga göra saker på egen hand och inte få panik när de går.
9/29/202344 minutes, 10 seconds
Episode Artwork

Så överlever du småbarnsåren

Psykolog Malin Bergström och psykoterapeut Malin Lindholm delar med sig av sina bästa tips för att överleva småbarnsåren. Hur får man ett barn att sova hela natten? Vad gör man med ett barn som bits? Och hur hanterar man en 4-åring som vill göra om allt igen, igen och igen. Programledare: Patti Hansén.
9/22/202342 minutes, 49 seconds
Episode Artwork

Barn och ilska

Vissa blir ledsna, andra knyter näven i fickan medan några börjar skrika och slåss. Vad fyller ilskan för funktion och hur kan du som förälder bli bättre på att bemöta ditt barn när det blir argt? Neuropsyokolog Bo Hejlskov Elvén och psykoterapeut Malin Lindholm svarar på lyssnarnas frågor om barns ilska.
9/15/202339 minutes, 58 seconds
Episode Artwork

Barn som vill ha det på sitt sätt

Hur bemöter man ett barn som kompromisslöst vill ha det på sitt sätt? Och hur mycket ska ett barn egentligen få bestämma själv? Vi pratar med psykolog Bo Hejlskov Elvén och psykoterapeut Malin Lindholm om barns förmåga till flexibilitet och stöttar föräldrar till viljestarka barn som vet precis hur de vill ha det. Programledare: Patti Hansén.
9/8/202356 minutes, 10 seconds
Episode Artwork

Teamwork i familjen

Hur får man barnen att vilja hjälpa till mer hemma? Och hur påverkar det samarbetet i familjen när vi föräldrar inte drar jämt? I det här avsnittet stöttar beteendevetare Petra Krantz Lindgren och pyskolog Stina Hindström föräldrar som vill få till ett bättre teamwork i familjen.
9/1/202356 minutes, 10 seconds
Episode Artwork

Hur kan jag hjälpa mitt barn att få kompisar?

Psykolog Stina Hindström och beteendevetare Petra Krantz Lindgren pratar med föräldrar som vill hjälpa sina barn att få fler kompisar. Hur kan man som förälder stötta ett barn som känner sig ensam och utanför? Programledare: Patti Hansén.
8/25/202355 minutes, 45 seconds
Episode Artwork

Att bygga tillitsfulla relationer med barn

Känslan av tillit och förtroende är en grundbult i relationen mellan barn och vuxna. Men hur bygger man en tillitsfull relation och vad händer om tilliten sätts i gungning? Psykolog Malin Bergström ger råd till olika närstående vuxna runt barn som funderar på frågor kring tillit. Tillitsfulla relationer är inte är något som skapas i stunden, utan bygger på att en relation utvecklas på ett tryggt och förutsägbart sätt, menar Malin.
6/2/202356 minutes, 10 seconds
Episode Artwork

Hur får jag varannan vecka-livet att funka?

Psykolog Malin Bergström pratar om hur man kan få bättre flyt i varannan vecka-livet. En mamma undrar hur hon kan göra bytesdagarna smidigare för barnen och funderar på hur barnen egentligen mår efter separationen. Malin ger tips på hur hon kan prata med barnen om skilsmässan. En pappa som har barn med olika mammor får råd om hur han kan få till en bättre teamkänsla mellan syskonen. Vi diskuterar också varför det är så vanligt med växelvis boende i Sverige och vilka för- och nackdelar det finns med det.
5/26/202356 minutes, 11 seconds
Episode Artwork

Anhörig till någon med NPF-diagnos

Att hantera omgivningens förväntningar och krav är en stor stressfaktor för många föräldrar till barn med olika former av NPF, neuropsykiatriska funktionsvariationer. Psykoterapeut Malin Lindholm och psykolog Bo Hejlskov Elvén ger råd till föräldrar som kämpar för att få omgivningens förståelse. Men också tips till anhöriga hur de kan underlätta och stötta.
5/19/202353 minutes, 10 seconds
Episode Artwork

Tonårstjejer

Mens, hormoner, bröst - det är mycket en tjejkropp ska gå igenom under puberteten. Och som tonårsförälder kan det vara svårt att hänga med. Men hur vet man egentligen vad som är normalt tonårsbeteende och när behöver man söka hjälp? Pyskoterapeut Malin Lindholm och pyskolog Bo Hejlskov Elvén pratar om hur hormoner påverkar psyket, men också hur kulturella normer i samhället styr vår syn på vad en tonårstjej är.
5/12/202345 minutes, 38 seconds
Episode Artwork

Barn med knepiga beteenden

Psykolog Stina Hindström pratar med föräldrar som tycker att deras barn har ett knepigt beteende som de inte vet hur de ska hantera. Hur kan de hjälpa barnet att anpassa sig till sociala situationer utan att kränka deras personlighet? En mamma får till exempel råd om hur hon kan få sin dotter att förstå att hon inte behöver prata jämt. Hur kan hon säga till henne att vara tyst utan att få dottern att känna skuld?
5/5/202337 minutes, 47 seconds
Episode Artwork

Så hanterar du dåligt samvete som förälder

Hur kan man hantera känslan av otillräcklighet på ett konstruktivt sätt? Psykolog Stina Hindström och programledaren Patti Hansén diskuterar. Dessutom kommer du att få insikt i vad det dåliga samvetet egentligen vill säga oss och vad syftet med det kan vara.
4/28/202356 minutes, 11 seconds
Episode Artwork

Dödsångest

Vad gör man när rädslan för att dö hindrar en ifrån att leva det liv man vill? Att vara rädd för att dö är helt normalt men för vissa tar rädslan för mycket plats. Psykolog Malin Bergström pratar med föräldrar om dödsångest och överdriven rädsla för att drabbas av sjukdom.
4/21/202356 minutes, 11 seconds
Episode Artwork

Barn och rasism

När ska man börja prata med sitt barn om rasism? Och hur hanterar man som föräldrar sin egen oro för att ens barn ska utsättas för olika former av diskriminering? Psykologerna Hanna Wallensteen och Stina Hindström ger råd till föräldrar som själva bär på olika erfarenheter av rasism och funderar på hur de ska rusta sina barn att stå upp för sig själva.
4/14/202356 minutes, 10 seconds
Episode Artwork

Hur lär jag mitt barn att gå på toaletten?

Hur gör man för att få barnen att klara av toalettbesöken och vad gör man när det inte funkar? Psykolog Malin Bergström ger råd till föräldrar kring barn som kissar på sig, vägrar bajsa på toaletten, inte torkar sig ordentligt eller inte vill använda skoltoan.
4/6/202356 minutes, 10 seconds
Episode Artwork

Hur pratar jag med min tonåring

Hur man kan skapa en närmare relation med sin tonåring? Att ta steget in i tonåren kan innebära en stor förändring för både barn och föräldrar. Något av det viktigaste vi kan göra är att lyssna aktivt, inte döma och vara närvarande, säger psykolog Stina Hindström.
3/24/202353 minutes, 20 seconds
Episode Artwork

Hur kan vi stötta barn med hög begåvning och NPF?

Specialpedagog Pia Rehn och psykolog Bo Hejlskov Elvén pratar om hur man kan stötta barn som har en hög begåvning i kombination med en NPF-diagnos. Det är en ovanlig och komplex grupp som ibland kallas 2E - twice exceptional. 2E-elever kan behöva anpassningar och stöd för att få hjälp med sina svårigheter samtidigt som de behöver intellektuell stimulans och fördjupning för att skolan ska kännas meningsfull.
3/17/202339 minutes, 34 seconds
Episode Artwork

Hur ska jag räcka till för mina barn

Att ha dåligt samvete och känna sig otillräcklig som förälder är vanligt, särskilt om syskonen har väldigt olika behov. Psykolog Bo Hejlskov Elvén och psykoterapeut Malin Lindholm ger råd kring barn som känner sig orättvist behandlade för att deras syskon kräver mycket av föräldrarnas uppmärksamhet.
3/10/202340 minutes, 36 seconds
Episode Artwork

Hur motiverar jag mitt barn?

Hur kan du som förälder hjälpa ditt barn att hitta sin inre drivkraft och inte ge upp så lätt vid motgångar Beteendevetare Petra Krantz Lindgren och psykolog Stina Hindström pratar om olika slags motivation och hur beröm kan påverka drivkraften. Ofta när vi vuxna tänker att barn saknar motivation missar vi att barnet valt att lägga sin motivation på något annat, säger Petra Krantz Lindgren.
2/24/202340 minutes, 19 seconds
Episode Artwork

Konflikthantering med barn

Vad är egentligen viktigt att tänka på vid konflikthantering med barn? I det här avsnittet tipsar beteendevetare Petra Krantz Lindgren och psykolog Stina Hindström föräldrar om olika strategier som kan vara hjälpsamma för både barn och vuxna i olika vardagskonflikter. Ett av samtalen handlar om hur det påverkar barnen när föräldrarna har olika sätt att lösa konflikter. Ett annat om vad man gör med två syskon som bråkar om allt.
2/17/202346 minutes, 10 seconds
Episode Artwork

Växa upp med en frånvarande förälder

Vad innebär det för ett barn att växa upp med en förälder som inte kan eller vill vara delaktig i barnets liv och hur stöttar vi dom i den situationen? Psykolog Malin Bergström pratar bland annat med en mamma om hur hon kan hjälpa barnen att ha kontakt med sin pappa som sitter i fängelse.
2/10/202343 minutes, 15 seconds
Episode Artwork

Fyraåringens känslostormar

Fyraåringen befinner sig i en explosiv utvecklingsperiod som ofta innebär ett stormigt känsloliv och som inte sällan ageras ut tillsammans med dem som står dem närmast. Psykolog Malin Bergström ger råd till föräldrar om hur de kan bemöta fyraåringens känsloutbrott.
2/3/202341 minutes, 11 seconds
Episode Artwork

Barn som säger att de inte vill leva

Hur bemöter man ett barn som säger att det inte vill leva? Och hur förklarar man något så svårt som att en nära anhörig tagit sitt liv för en 5-åring? I det här avsnittet svarar psykolog Stina Hindström och psykoterapeut Malin Lindholm på föräldrars frågor om barns självmordstankar och andra funderingar kring ämnet suicid.
1/27/202343 minutes, 34 seconds
Episode Artwork

Tydliga gränser eller fria tyglar?

Hur hittar man balansen mellan att sätta gränser och att ge barnet frihet? Psykolog Stina hindström och psykoterapeut Malin Lindholm pratar med en pappa som undrar hur långt barnet ska få gå ifrån hemmet. Tänk om sexåringen blir påkörd. En annan förälder har tröttnat på rollen som gränssättare i familjen, men vill samtidigt värna om viktiga principer. Programledare: Patti Hansén.
1/20/202340 minutes, 56 seconds
Episode Artwork

Stora barn och sömn

Hur hjälper man ett barn som oroar sig för monster under sängen? Och finns det några bra knep för att få barnen att sova i sin egen säng? Bo Hejlskov Elvén och psykoterapeut Malin Lindholm stöttar föräldrar som kämpar med att få ordning på barnens sömn - och sin egen. Programledare: Patti Hansén.
1/13/202342 minutes, 52 seconds
Episode Artwork

Stora barn och sömn

Hur hjälper man ett barn som oroar sig för monster under sängen? Och finns det några bra knep för att få barnen att sova i sin egen säng? Bo Hejlskov Elvén och psykoterapeut Malin Lindholm stöttar föräldrar som kämpar med att få ordning på barnens sömn - och sin egen. Programledare: Patti Hansén.
1/13/202342 minutes, 52 seconds
Episode Artwork

Stora barn och sömn

Hur hjälper man ett barn som oroar sig för monster under sängen? Och finns det några bra knep för att få barnen att sova i sin egen säng? Bo Hejlskov Elvén och psykoterapeut Malin Lindholm stöttar föräldrar som kämpar med att få ordning på barnens sömn - och sin egen. Programledare: Patti Hansén.
1/13/202342 minutes, 52 seconds
Episode Artwork

Barn och stress

Hur bemöter man ett barn som lätt går upp i stress? Och hur stöttar man en 15-åring som stressar över gymnasievalet? Psykolog Bo Hejlskov Elvén och psykoterapeut Malin Lindholm ger råd till föräldrar med stressade barn. Programledare: Patti Hansén.
1/6/202342 minutes, 52 seconds
Episode Artwork

Barn med starka känslor

Varför verkar vissa barn känna mer än andra? Och hur kan du som förälder lära dem att reglera känslorna så de inte blir så överväldigande? Psykologerna Malin Bergström och Stina Hindström vägleder föräldrar som undrar hur de ska bemöta sina känslostarka barn.
12/30/202242 minutes, 43 seconds
Episode Artwork

Små barn och sömn

Vilken är egentligen den bästa sovmetoden? Hur kan det komma sig att barn somnar olika fort med olika föräldrar? Och vad gör man om bebisen bara kan somna om med nappflaska? I det här avsnittet svarar psykologerna Malin Bergström och Stina Hindström på frågor om små barns sömn.
12/23/202251 minutes, 6 seconds
Episode Artwork

Rädsla och oro

Vissa barn är mer ängsliga och oroliga än andra. Hur kan vi som föräldrar få barnen att övervinna sina rädslor och våga göra saker fast det är läskigt? Psykolog Stina Hindström och beteendevetare Petra Krantz Lindgren ger råd till föräldrar som är oroliga för sina oroliga barn.
12/16/202240 minutes, 37 seconds
Episode Artwork

Syskonbråk

Vad gör man när storasyster är elak mot sin lillasyster och hur kommer det sig att barnen bråkar mer när båda föräldrarna är hemma samtidigt? Beteendevetare Petra Krantz Lindgren och psykologen Stina Hindström ger råd kring syskon som bråkar mycket.
12/9/202245 minutes, 52 seconds
Episode Artwork

Komplicerade föräldrarelationer

Hur sätter man som vuxen gränser mot en förälder som vill lägga sig i allt? Och vad händer när ens åldrande förälder blir dement och vägrar ta emot hjälp? Psykologerna Malin Bergström och Allan Linnér stöttar vuxna barn som inte kommer överens med sina föräldrar.
12/2/202246 minutes, 56 seconds
Episode Artwork

Bonusförälder

Vad kan man tänka på om man träffar en ny partner som har barn? Är det ok att känna att man inte orkar med sina bonusbarn? Och hur mycket får en bonusförälder egentligen vara med och bestämma? I det här avsnittet stöttar barnpsykolog Malin Bergström bonusföräldrar som grubblar över sin roll i den nya familjen.
11/25/202243 minutes, 47 seconds
Episode Artwork

Intellektuell funktionsnedsättning

Vad innebär det att ha en intellektuell funktionsnedsättning? Hur går en utredning till och hur tillförlitligt är resultatet? I det här avsnittet svarar psykolog Bo Hejlskov Elvén på frågor om barn och ungdomar som har ett lägre IQ än genomsnittet.
11/18/202241 minutes, 36 seconds
Episode Artwork

Depression

Oroar du dig som förälder för att ditt barn är eller håller på att bli deprimerad och inte riktigt vet hur du som förälder kan hjälpa? Psykologerna Bo Hejlskov Elvén och Patrik Lind ger råd kring barn och ungdomar som drabbats av nedstämdhet och depression.
11/11/202238 minutes, 37 seconds
Episode Artwork

Ätstörningar

Vad är egentligen en ätstörning? Vilka är de tidiga varningssignalerna? Och hur ska man agera som förälder om man är orolig för sitt barn? Psykolog Stina Hindström och Åsa Kastbom, överläkare i psykiatri, svarar på föräldrars frågor och funderingar kring olika former av ätstörningar.
11/4/202244 minutes, 7 seconds
Episode Artwork

Hjälpa barn med psykiskt trauma

Hur kan man som förälder hjälpa barn som upplevt något väldigt skrämmande? Vad är ett trauma och hur kan det behandlas? Psykolog Stina Hindström och Åsa Kastbom, överläkare i psykiatri, delar med sig av sina bästa verktyg för att stötta barn som varit med om potentiellt traumatiserande händelser.
10/28/202243 minutes, 2 seconds
Episode Artwork

Barn som inte vill ta emot hjälp

Hur bemöter man ett barn som inte vill ta emot hjälp? Och hur påverkar det oss föräldrar när barnet inte är mottagligt för vår omsorg? Beteendevetare Petra Krantz Lindgren och psykoterapeut Malin Lindholm vägleder föräldrar som på olika sätt kämpar för att få hjälpa sina barn.
10/21/202245 minutes, 52 seconds
Episode Artwork

Vardagstjat

Har du borstat tänderna? Ta undan frukosten! Nu är speltiden slut! Som förälder är det lätt att fastna i vardagstjatet. Men hur kan man göra på andra sätt? Beteendevetare Petra Krantz Lindgren och psykoterapeut Malin Lindholm stöttar föräldrar som tycker att de har kört fast i den eviga tjatspiralen.
10/14/202245 minutes, 16 seconds
Episode Artwork

Frågor och svar om autism

Vad är autism? Hur märks den? När ska man utreda sitt barn? Vi har samlat vanliga frågor om autism som många föräldrar ställer till oss i Fatta familjen. En liten grundkurs kan man säga. Psykologerna Bo Hejlskov Elvén och Stina Hindström bjuder på intressant kunskap som passar både nybörjare och de som redan vet en hel del om autism.
10/7/202241 minutes, 9 seconds
Episode Artwork

Kompiskonflikter

Bästisar ena dagen och ärkefiender den andra - ibland är det svårt att som förälder hänga med i svängarna kring barnens kompisrelationer. Och hur mycket ska vuxenvärlden egentligen blanda sig i? Psykologerna Bo Hejlskov Elvén och Stina Hindström hjälper föräldrar att navigera i besvärliga kompiskonflikter.
9/30/202243 minutes, 48 seconds
Episode Artwork

Barn som sticker ut från mängden

Hur stöttar man som förälder ett barn som känner sig annorlunda och sticker ut ifrån mängden? Psykolog Stina Hindström och beteendevetare Petra Krantz Lindgren pratar med föräldrar om hur man lär barn att det är okej att vara annorlunda och att man duger som man är.
9/23/202240 minutes, 7 seconds
Episode Artwork

Prestationssångest

Hur möter man ett barn som ställer höga krav på sig själv och låser sig när något ska presteras? Psykolog Stina Hindström och beteendevetare Petra Krantz Lindgren ger råd till föräldrar som har barn med prestationsångest.
9/16/202246 minutes, 23 seconds
Episode Artwork

Konflikträdsla

Kan man träna bort sin konflikträdsla? Och hur undviker man som förälder att föra vidare den till sina barn? Psykologerna Malin Bergström och Stina Hindström stöttar föräldrar som har svårt att stå upp för sig själva när det blossar upp en konflikt.
9/9/202244 minutes, 44 seconds
Episode Artwork

När en familjemedlem blir svårt sjuk

Hur påverkas barn när någon i familjen blir svårt sjuk? Psykologerna Malin Bergström och Reyhaneh Ahangaran samtalar med föräldrar om hur de kan agera för att göra tillvaron mer hanterbar trots att framtiden känns skrämmande och oviss.
9/2/202241 minutes, 6 seconds
Episode Artwork

Utåtagerande barn

Hur ska vi bemöta våra barn när de blir arga och explosiva? Och hur hanterar man som förälder egna känslor av misslyckande och skam när konflikterna blir många och svåra? I det här avsnittet stöttar psykolog Stina Hindström och psykoterapeut Malin Lindholm föräldrar till barn som är utagerande på olika sätt.
8/26/202244 minutes, 9 seconds
Episode Artwork

Skärmkonflikter

Hur mycket skärmtid är egentligen lagom? Och vad gör man om ens barn fastnat framför skärmen? Psykolog Stina Hindström och psykoterapeut Malin Lindholm stöttar föräldrar som oroar sig över sina barns skärmvanor och som tröttnat på eviga skärmkonflikter.
8/19/202245 minutes, 45 seconds
Episode Artwork

Vad är normalt för en 18-åring?

Hur är man förälder till en ung vuxen? Hur mycket ska man lägga sig i och hur mycket ska man släppa? Hur bygger vi en mer jämställd relation och vem är jag när mitt barn inte längre är ett barn? Psykologerna Stina Hindström och Bo Hejlskov Elvén svarar på frågor om utvecklingssprånget runt 18 år.
5/27/202241 minutes
Episode Artwork

Treåringen

Stora känslor, upproriskhet och envishet! Det händer mycket i en 3-årings liv. Kan man överhuvudtaget resonera med en 3-åring och hur bemöter man de stora känsloutbrotten? Psykologerna Bo Hejlskov Elvén och Stina Hindström ger tips och råd till föräldrar om det många gånger utmanande utvecklingssprång som sker runt 3-årsåldern.
5/20/202243 minutes, 46 seconds
Episode Artwork

Hur ska jag uppfostra?

Hårda regler eller ödmjukt inkännande? Peka med hela handen eller inkludera? Att föräldrar har olika syn på barnuppfostran är inte helt ovanligt. Men hur gör man då och hur påverkar det barnen? Psykolog Malin Bergström ger råd till föräldrar som funderar över olika uppfostringsstilar. Programledare Patti Hansén.
5/13/202241 minutes, 35 seconds
Episode Artwork

Barns matvanor

Hur ger vi barnen hälsosamma matvanor? Varför älskar tonåringar socker? Och hur pratar man med barn om övervikt? Barndietist Sara Ask svarar på föräldrars frågor om kost och hälsa. Programledare är Patti Hansén.
5/6/202238 minutes, 17 seconds
Episode Artwork

Ensamstående förälder

Psykolog Stina Hindström och beteendevetare Petra Krantz Lindgren samtalar med ensamstående föräldrar som upplever utmaningar i föräldraskapet, som saknar någon som kan avlasta och hjälpa till och som tampas med ensamhetskänslor.
4/29/202239 minutes, 22 seconds
Episode Artwork

Att vara tonårsförälder

Oro, tjafs och bråk? Att vara tonårsförälder kan innebära många prövningar. Ena stunden klok som en vuxen. Andra stunden är konsekvenstänket som bortblåst. Hur hittar man balansen mellan tillit och kontroll och hur får man en bra relation med sin tonåring? Psykolog Stina Hindström och beteendevetare Petra Krantz Lindgren stöttar föräldrar till tonåringar.
4/22/202242 minutes, 7 seconds
Episode Artwork

Barn som inte kan bo hemma

Hur påverkas föräldraskapet när barnet av olika skäl inte kan bo tillsammans med sina föräldrar? Hur kan familjerelationerna stärkas så det blir bra för barnet? Psykoterapeut Malin Lindholm och psykolog Bo Hejlskov Elvén ger råd och stöd till föräldrar vars barn inte kan bo hemma. Programledare Patti Hansén.
4/15/202246 minutes, 29 seconds
Episode Artwork

Att vara förälder med psykisk ohälsa

Att orka vara förälder samtidigt som man själv mår dåligt är en utmaning. Hur påverkas barn av att ha en förälder som är deprimerad? Kan barnen må bra trots att en vuxen i familjen mår dåligt? Psykologerna Allan Linnér och Malin Bergström ger konkreta råd till föräldrar som mår psykiskt dåligt och pratar om hur små saker kan göra stor skillnad.
4/8/202238 minutes, 23 seconds
Episode Artwork

Hur överlever du tvåbarnschocken?

Livet med flera barn kan vara krävande på många sätt. Hur påverkas familjen av att det kommer ett syskon? Vad gör man när småbarnslivet inte blev som man tänkt? Och hur ska man få plats med sina egna behov när barnen tar all tid och energi? Psykolog Malin Bergström ger tips och råd till tvåbarnsföräldrar om hur du överlever småbarnsåren.
4/1/202244 minutes, 50 seconds
Episode Artwork

Hur är det att ha NPF som förälder?

Hur är det att vara förälder och själv ha en neuropsykiatrisk funktionsnedsättning? Psykolog Stina Hindström och beteendevetare Petra Krantz Lindgren stöttar föräldrar som sliter med vardagsutmaningar när inte kraften och orken räcker till.
3/25/202246 minutes
Episode Artwork

Varför vill mitt barn inte gå till skolan?

Hur mycket ska vi föräldrar pusha, motivera och tjata på ett barn som inte vill gå till skolan? Och när är det läge att backa och lyssna in vad som egentligen pågår? Psykologen Stina Hindström och beteendevetaren Petra Krantz Lindgren ger tips och råd till föräldrar vars barn av olika anledningar inte vill gå till skolan. Programledare är Patti Hansén.
3/18/202241 minutes, 34 seconds
Episode Artwork

Barns oro för krig

Hur ska vi prata med våra barn om krig, och hur kan vi föräldrar hantera vår egen oro kopplat till utvecklingen i Europa? Psykoterapeut Malin Lindholm och psykolog Bo Hejlskov Elvén svarar på lyssnarnas frågor. Programledare Patti Hansén.
3/11/202236 minutes
Episode Artwork

Lögner och hemligheter

Hur bemöter man en tonåring som plötsligt börjar ljuga väldigt mycket? Och när är ett barn egentligen redo för att få ta del av en familjehemlighet? Psykolog Stina Hindström och psykoterapeut Malin Lindholm svarar på föräldrars frågor om när vuxna och barn på olika sätt undanhåller sanningen.
2/25/202242 minutes, 59 seconds
Episode Artwork

Hur blir man av med känslan av skam?

Skam är känslan som säger till dig att du borde skämmas, att du inte duger, att du är dålig och att du borde veta bättre. Hur kan man lära sig själv och sina barn att hantera skamkänslor på ett bra sätt, och vad gör man när det känns som att den tar över för mycket? Psykolog Stina Hindström och psykoterapeut Malin Lindholm ger föräldrar råd och stöd.
2/25/202237 minutes, 50 seconds
Episode Artwork

Hur mycket ska ett barn röra sig?

Vad är egentligen lagom med rörelse för en 7-åring? Och hur motiverar man ett barn som inte vill röra sig alls? Psykolog Malin Bergström och Åsa Kastbom, överläkare i psykiatri, pratar med föräldrar som grubblar över frågor som handlar om barns fysiska aktivitet.
2/5/202243 minutes, 26 seconds
Episode Artwork

Fobier och rädslor

När övergår en rädsla till fobi? Och hur kan man hjälpa barn som är överdrivet rädda? Psykolog Malin Bergström och överläkare i psykiatri Åsa Kastbom ger råd till föräldrar med barn som är rädda för baciller, mörker, flygfän och magsjuka.
1/28/202248 minutes, 52 seconds
Episode Artwork

Hur lär jag mitt barn att förstå andras känslor?

Kan man lära sig empati eller är det medfött? Hur får jag mitt barn att förstå att jag blir ledsen när hen slår mig? Föds man till psykopat? Psykolog Stina Hindström pratar med föräldrar om hur man kan stärka barnets empatiska förmågor.
1/21/202237 minutes, 48 seconds
Episode Artwork

Vad gör jag om mitt barn blir mobbat?

Retsamhet och mindre allvarligt bråk kan gå över till mobbning, men var går gränsen? Vad gör man med sin oro för att ens barn mobbas eller mobbar? Ska man lägga sig i när barnens kompisar blir utfrysta? Psykolog Stina Hindström och programledare Patti Hansén pratar med föräldrar som vill ha rådgivning.
1/14/202239 minutes, 24 seconds
Episode Artwork

Myter om adhd

Diagnosen adhd är omgärdad av vanföreställningar, myter och fördomar. Vad vet forskarna idag? Och hur kan man som förälder bemöta andras föreställningar om diagnosen? Neuropsykologen Bo Hejlskov Elvén reder ut. Patti Hansén är programledare.
1/7/202238 minutes, 53 seconds
Episode Artwork

Hur får jag mitt barn att sluta använda ett kränkande språk?

Barn som svär och använder kränkande ord kan vara både sårande och provocerande. Hur får man som förälder barnen att uttrycka sig utan att såra och kränka? Psykolog Bo Hejlskov Elvén ger tips och råd till föräldrar som har barn med NPF-diagnos. Programledare Patti Hansén.
12/31/202138 minutes, 48 seconds
Episode Artwork

Hur får jag mitt barn att sluta vara mammig/pappig?

"Mammiga" och "pappiga" barn kan vara en utmaning både för den som är favoriten och för den som blir bortvald. Barnpsykologen Malin Bergström pratar med föräldrar om hur vi skapar en mer jämställd relation och hur man kan hjälpa stora och små barn som inte vill vara utan sin förälder. Programledare är Patti Hansén.
12/24/202135 minutes, 44 seconds
Episode Artwork

Att förlora ett barn

Hur kan man som förälder ta sig igenom sorg om ens barn dör? Sörjer barn och vuxna på olika sätt? Hur kommer man vidare när man som förälder drabbats av det värsta som kan hända och hur hjälper man syskonen? Psykologerna Malin Bergström och Allan Linnér pratar med föräldrar som har förlorat barn. Programledare är Patti Hansén.
12/17/202135 minutes, 29 seconds
Episode Artwork

Hur mycket måste en förälder leka?

Hur mycket måste man som förälder leka med sina barn? Finns det bra och dåliga lekar? Hur får jag barnet att leka mer självständigt? Psykolog Stina Hindström och beteendevetare Petra Krantz Lindgren pratar med föräldrar om lekens betydelse och uttryck. Programledare är Patti Hansén.
12/10/202137 minutes, 54 seconds
Episode Artwork

Hur ska jag hantera min ilska?

Vad gör man som förälder när bägaren rinner över och måttet är rågat? Finns det bra och dålig ilska och vad händer om man aldrig visar vad man egentligen känner? Psykolog Stina Hindström och beteendevetare Petra Krantz Lindgren pratar med föräldrar om ilska. Programledare är Patti Hansén.
12/3/202138 minutes, 20 seconds
Episode Artwork

Vad är normalt för en 14-åring?

Vad är karaktäristiskt för 14-åringen? Hur lär jag tonåringen att ta ansvar, bli självständig och fatta kloka beslut? Psykologerna Stina Hindström och Bo Hejlskov Elvén ger sina bästa tips till tonårsföräldrar.
11/26/202139 minutes, 37 seconds
Episode Artwork

Vad är normalt för en 10-åring?

Det händer mycket i en 10-årings liv. Ofta stora känslor och tankar i en liten kropp. Kompisar blir till exempel allt viktigare och man börjar kunna se sig själv utifrån. Vad är normalt för en 10-åring? Psykologerna Stina Hindström och Bo Hejlskov Elvén pratar och ger råd till föräldrar om utvecklingssprånget som sker runt 10-årsåldern.
11/19/202140 minutes, 37 seconds
Episode Artwork

Har mitt barn blivit utsatt för sexuellt övergrepp?

Hur vet jag om mitt barn har blivit utsatt för ett sexuellt övergrepp? Vem utnyttjar barn sexuellt? Vad kan jag göra för att förebygga att ett barn drabbas? Psykolog Stina Hindström och Åsa Kastbom, överläkare i psykiatri, svarar på föräldrars frågor om sexuella övergrepp. Programledare är Patti Hansén.
11/12/202141 minutes, 37 seconds
Episode Artwork

Panikångest

Svårt att andas, tryck över bröstet och svettningar - en panikattack är rädsla eller ångest som kommer plötsligt och kan kännas tydligt i kroppen på många olika sätt. Psykolog Stina Hindström och Åsa Kastbom, överläkare i psykiatri, vägleder föräldrar som har barn med panikångest. Programledare är Patti Hansén.
11/5/202151 minutes, 5 seconds
Episode Artwork

Svårt att bli lämnad

Hur ska man som förälder stötta ett barn som inte vill bli lämnad? Psykolog Stina Hindström och beteendevetare Petra Krantz Lindgren pratar om barn som inte vill att föräldrarna skall gå. Patti Hansén är programledare.
10/29/202142 minutes, 27 seconds
Episode Artwork

Hur hjälper jag mitt tysta barn?

Hur hjälper man ett barn som talet låser sig för, som tycker det är jobbigt att prata i vissa situationer eller som bara pratar med närmaste familjen? Psykolog Stina Hindström och beteendevetare Petra Krantz Lindgren ger föräldrar råd och tips kring tysta barn. Programledare är Patti Hansén.
10/22/202142 minutes, 16 seconds
Episode Artwork

Hur får jag ordning på matsituationerna?

Det smakar äckligt! Lillebror smaskar! Får jag äta framför TV:n? Måltiderna blir sällan de där mysiga stunderna av harmoni och samvaro som föräldrar drömmer om. Psykoterapeut Malin Lindholm och beteendevetare Petra Krantz Lindgren vägleder föräldrar genom svåra matsituationer. Programledare är Patti Hansén.
10/15/202143 minutes, 51 seconds
Episode Artwork

Mina barn stressar mig

Vad gör man när man känner sig stressad av sina egna barn? Och hur jämkar man ihop sina egna behov med barnens? Psykoterapeut Malin Lindholm och beteendevetare Petra Krantz Lindgren samtalar med föräldrar som behöver hjälp att få pulsen att gå ner i pressade vardagssituationer. Programledare är Patti Hansén.
10/8/202143 minutes, 29 seconds
Episode Artwork

Hur håller vi kärleken vid liv?

Att hålla kärleken vid liv under småbarnsåren är inte alltid så lätt. Vad gör man när kärleken håller på att tyna bort? Hur vet man om det är värt att fortsätta eller när är det dags att göra slut? Och hur får man sin partner sugen på sex igen? Psykologerna Allan Linnér och Malin Bergström ger konkreta råd och tips till föräldrar som tappat bort varandra i röran av sömnbrist, vabb och livspussel. Programledare: Patti Hansén.
10/1/202139 minutes, 58 seconds
Episode Artwork

Hur får jag bättre kontakt med barnbarnen?

Det sägs att barnbarnen är livets efterrätt, men att få barnbarn kan också innebära en del utmaningar. I det här avsnittet samtalar psykologerna Allan Linnér och Malin Bergström med far- och morföräldrar som längtar efter att få bättre kontakt med sina barnbarn. Vad gör man när det inte blev som man hade tänkt? Programledare är Patti Hansén.
9/24/202142 minutes, 12 seconds
Episode Artwork

Vågar jag strunta i vad andra tycker?

Hur vågar jag gå min egen väg och strunta i vad andra tycker? Hur ska man förhålla sig till folk som har åsikter om vad man gör, hur man beter sig och hur man väljer att leva sitt liv? Hur vågar man stå upp för det man själv vill och strunta vad andra tycker? Psykolog Stina Hindström och beteendevetare Petra Krantz Lindgren peppar lyssnare att leva det liv de vill leva. Patti Hansén är programledare.
9/17/202142 minutes, 39 seconds
Episode Artwork

Hur bemöter jag mitt känsliga barn?

Barn som tar in allt. Som ältar, grubblar, oroar sig och som verkar sakna rustning mot omvärlden. Hur bemöter man dem? Ska man som förälder bejaka deras sensitivitet eller inte? Psykolog Stina Hindström och beteendevetare Petra Krantz Lindgren svarar på föräldrarnas frågor. Programledare Patti Hansén.
9/10/202140 minutes, 42 seconds
Episode Artwork

Varför vill mitt barn inte träffa sin pappa?

Vad gör man när ett barn inte längre vill ha kontakt med sin pappa? Eller när storasyster inte vill träffa sin lillasyster längre? Psykolog Malin Bergström ger råd kring barn som drar sig undan från familjen. Programledare är Patti Hansén.
5/7/202142 minutes, 46 seconds
Episode Artwork

Hur reparerar jag en otrygg anknytning?

Kan man läka en otrygg uppväxt och kan vi föra över våra egna trauman på våra barn? Barnpsykolog Malin Bergström förklarar anknytningsteorin och samtalar med lyssnare om hur de kan skapa trygga relationer till sina barn. Programledare är Patti Hansén.
4/30/202141 minutes, 27 seconds
Episode Artwork

Varför vill mitt barn skada sig själv?

Psykolog Stina Hindström och beteendevetare Petra Krantz Lindgren samtalar med föräldrar om barn som på olika sätt gör sig själva illa. Ett barn slår sig i huvudet av frustration när matteläxan inte går bra, ett annat hotar att sticka kniven i sin egen mage när besvikelsen blir för stor. Ett tredje går med svåra tankar om att vilja ta sitt liv. Hur kan du som förälder hjälpa och stötta? Programledare Patti Hansén.
4/23/202144 minutes, 46 seconds
Episode Artwork

Ska jag lägga mig i barnets kompisrelationer?

Vad gör man när barnens kompisrelationer gnisslar? Vad klarar barnen av själva och när ska man kliva in som förälder? Psykolog Stina Hindström och beteendevetare Petra Krantz Lindgren handleder föräldrar kring frågor om bästisar, utanförskap och konflikter. Programledare är Patti Hansén.
4/16/202144 minutes, 22 seconds
Episode Artwork

Hur snackar jag sex med min tonåring?

Hur får man ett avslappnat samtal med sin tonåring om sex, preventivmedel och porr? Vilken är genomsnittsåldern för sexdebuten? Och vad gör man när tonåringens sexliv hörs lite väl mycket genom väggarna? Psykolog Malin Bergström och överläkare Åsa Kastbom svarar på frågor om hur man som förälder förhåller sig till tonåringens sexliv. Programledare Bo Sjökvist.
4/9/202139 minutes, 40 seconds
Episode Artwork

Hur pratar jag med mitt barn om sex?

Hur ger man sitt barn en sund inställning till kroppen och sin sexualitet? Vad är normalt? Och hur kan man prata om sex med sitt barn utan att det blir stelt och pinsamt? Psykolog Malin Bergström och överläkare Åsa Kastbom svarar på frågor om barns sexualitet. Programledare är Bo Sjökvist.
4/2/202141 minutes, 5 seconds
Episode Artwork

Hur ska vi få samarbetet att fungera?

Hur gör man när barnet funkar bra hemma men skapar kaos på förskolan eller surar hos farmor och farfar? Psykologerna Bo Hejlskov Elvén och Stina Hindström ger föräldrar tips och råd när samarbetet mellan vuxna inte alltid fungerar. Programledare Patti Hansén.
3/26/202141 minutes, 46 seconds
Episode Artwork

Hur pratar man med barn som vill bestämma?

Vilka är det vanligaste maktmedlet för barn som gillar att bestämma? Och hur återerövrar man som vuxen en förlorad auktoritet? Psykologerna Bo Hejlskov Elvén och Stina Hindström ger föräldrar råd och stöttning i situationer när barnen vill ta makten. Programledare är Patti Hansén.
3/19/202143 minutes, 23 seconds
Episode Artwork

Hur förbereder man sitt barn inför en förändring?

Hur förbereder du ditt barn på en flytt, ett småsyskon eller en skilsmässa? Förändringar hör livet till. Men att leva i ovisshet, att inte riktigt veta hur framtiden kommer bli kan vara en utmaning både för barn och föräldrar. Petra Krantz Lindgren och Stina Hindström ger föräldrar råd och stöttning när förändringens vindar blåser. Programledare är Patti Hansén.
3/12/202141 minutes, 40 seconds
Episode Artwork

Varför är barn ibland så envisa och trotsiga?

Hur bemöter man barn som trotsar, sätter sig på tvären och har en vilja av stål? Beteendevetare Petra Krantz Lindgren och psykolog Stina Hindström pratar med föräldrar om hur de ska förhålla sig till sina barns envishet när de säger nej till allt. Programledare är Patti Hansén.
2/26/202141 minutes, 53 seconds
Episode Artwork

Varför kommer vi alltid för sent?

Kan man bota en tidsoptimist? Och vad gör man när barnet låser sig precis innan man ska åka? Psykolog Stina Hindström och socionom och psykoterapeut Malin Lindholm ger råd till föräldrar som har tröttnat på att stressa och komma för sent. Programledare är Patti Hansén.
2/19/202134 minutes, 11 seconds
Episode Artwork

Hur undviker man syskonbråk?

Vad gör man när syskon bråkar med varandra hela tiden och inte kan komma överens? Psykolog Stina Hindström och socionom och psykoterapeut Malin Lindholm pratar med föräldrar som längtar efter ett mer harmoniskt familjeliv. Programledare Patti Hansén.
2/12/202138 minutes, 41 seconds
Episode Artwork

Varför ljuger mitt barn?

Hur gör jag när mitt barn ljuger? Psykolog Bo Hejlskov Elvén samtalar med föräldrar som inte vet hur de ska göra när deras barn helt uppenbart skarvar, ljuger och hittar på. Programledare Patti Hansén.
2/5/202140 minutes, 23 seconds
Episode Artwork

Hur påverkar adhd mitt barn?

Hur påverkar adhd mitt barn och hur kan jag göra mitt bästa för att hjälpa barnet? Psykolog Bo Hejlskov Elvén samtalar med föräldrar som undrar över när det är dags att utreda om ens barn har en diagnos? Om barnet ska ta medicin eller inte? Och hur hanterar man kraftiga aggressionsutbrott? Programledare är Patti Hansén.
1/29/202137 minutes, 31 seconds
Episode Artwork

Hur får jag ihop jobb och familjeliv?

Går det att få balans mellan jobb och familj, eller är det en utopi? Psykolog Stina Hindström och beteendevetare Petra Krantz Lindgren samtalar med föräldrar som känner sig stressade över att livspusslet inte går ihop. Programledare: Patti Hansén.
1/22/202135 minutes, 27 seconds
Episode Artwork

Varför stör sig andra på mina barn?

Hur mycket är det okej att lägga sig i andras barnuppfostran? Beteendevetare Petra Krantz Lindgren och psykolog Stina Hindström pratar med en mamma som undrar hur hon ska bemöta sin granne som bankar i väggen så fort barnen rör sig i lägenheten. Och hur tämjer man en svärmor som hela tiden har synpunkter på ens föräldraskap? Programledare är Patti Hansén.
1/15/202136 minutes, 5 seconds
Episode Artwork

Hur pratar jag med mitt barn om droger?

Psykologerna Bo Hejlskov Elvén och Stina Hindström pratar om tonåringar och droger. Hur vinner man diskussionen med en drogliberal tonåring? En pappa har hittat adhd-medicin i sonens fickor och undrar vad han ska göra nu? Och vad gör man när ens dotter är störtförälskad i en pojkvän ifrån fel kretsar?
1/8/202135 minutes, 59 seconds
Episode Artwork

Hur hjälper man ett förtvivlat barn?

Psykolog Liv Svirsky hjälper föräldrar som undrar hur dom ska göra när deras barn känner sig förkrossade och helt förtvivlade. Hur kommer man vidare efter en besvikelse? Och kan man hjälpa barnet att hantera känslan på ett bättre sätt? Programledare: Bo Sjökvist.
1/1/202136 minutes, 6 seconds
Episode Artwork

Hur undviker vi bråk vid läggdags?

Psykolog Stina Hindström och psykoterapeut Malin Lindholm hjälper föräldrar som undrar hur man ska få barnen att inte bråka vid läggdags.
12/25/202038 minutes, 22 seconds
Episode Artwork

Hur bemöter jag mitt explosiva barn?

Psykolog Stina Hindström ger råd om hur man kan göra när ens barn får utbrott under julen för att förväntningarna är för stora. Och hur gör man för att stå ut när barnens kusiner förstör julefriden? Hon hjälper också en mamma till ett barn som älskar att krascha och panga, och får en självkritisk förälder att förstå hur bra hon faktiskt är. Programledare är Patti Hansén.
12/18/202037 minutes, 57 seconds
Episode Artwork

Hur hjälper jag mitt barn med svårigheter i skolan?

En 6-åring vill inte gå till skolan under mamma-veckorna. En 10-åring blir väldigt arg när han misslyckas och en gymnasieelev låser sig på nationella proven. Svårigheter i skolan kan generera olika känslor - prestationsångest, oro, rädsla och frustration. Psykolog Stina Hindström och logoped Ulrika Aspeflo ger föräldrar tips och råd. Programledare: Patti Hansén.
12/11/202033 minutes, 9 seconds
Episode Artwork

Hur reparerar vi trasiga föräldrarelationer?

Psykolog Malin Bergström ger råd om hur man kan reparera en trasig relation till sina föräldrar. Kan man känna tillit till en pappa som har varit våldsam? Hur kommer man vidare när föräldern inte förmår att ändra på sig? Hur sörjer man en förlorad uppväxt? Programledare är Patti Hansén.
12/4/202041 minutes, 7 seconds
Episode Artwork

Hur kan vi hjälpa barn med läs- och skrivsvårigheter?

Varför är vissa språkljud svårare än andra att uttala och hur tränar man upp läshastigheten? Psykolog Stina Hindström och logoped Ulrika Aspeflo ger sina bästa tips till föräldrar. Programledare: Patti Hansén
11/27/202034 minutes, 47 seconds
Episode Artwork

Hur samarbetar vi bäst efter skilsmässan?

Psykolog Malin Bergström ger råd till separerade föräldrar som har svårt med samarbetet kring barnen. En mamma undrar hur mycket ansvar hon har för att pappan har en god relation med barnen. Och en pappa undrar om barnen verkligen mår dåligt av växelvis boende. Programledare: Patti Hansén.
11/20/202041 minutes, 34 seconds
Episode Artwork

Vad är normalt för en 6-åring?

Psykologerna Bo Hejlskov Elvén och Stina Hindström ger råd till föräldrar med 6-åringar. En pappa undrar hur han kan dämpa sonens intresse för vapen och vad gör man när dotterns låtsaskompis börjar ta lite väl stor plats i familjen?
11/13/202041 minutes, 8 seconds
Episode Artwork

När toalettbesök blir ett problem

Psykologerna Bo Hejlskov Elvén och Stina Hindström pratar om barn som har svårt för att gå på toaletten. En mamma ringer in och undrar hur hon ska få sin son att sluta kissa ner sig, och en pappa undrar hur han kan peppa sin son att gå på skoltoaletterna trots att de är äckliga. Programledare är Patti Hansén.
11/6/202032 minutes, 37 seconds
Episode Artwork

Hur får vi det sociala samspelet att fungera?

Psykolog Malin Bergström handleder föräldrar till barn som inte riktigt får det sociala samspelet att fungera. Barn som är blyga, barn som inte vågar gå utanför dörren utan att sminka sig i flera timmar, eller som inte kan leka med fler än ett barn åt gången. Programledare är Patti Hansén.
10/30/202042 minutes
Episode Artwork

Är min tonåring deprimerad eller bara trött?

Psykologerna Bo Hejlskov Elvén och Stina Hindström pratar med föräldrar om deras trötta tonårssöner. Hur skiljer sig pojkar ifrån flickor? Hur vet man om han är deprimerad eller bara trött? Och programmets producent Bo Sjökvist berättar om en liten spaning han har gjort. Programledare är Patti Hansén.
10/23/202039 minutes, 21 seconds
Episode Artwork

Hur mycket ska barnen hjälpa till hemma?

Psykolog Malin Bergström ger råd till föräldrar om hur mycket man kan kräva av sina barn. En mamma undrar om hennes barn hjälper till för mycket hemma? En annan tycker att hennes fyraåriga dotter inte kan uttrycka känslor och undrar om hon kräver för mycket av henne? Programledare är Patti Hansen.
10/16/202035 minutes, 36 seconds
Episode Artwork

Hur hanterar jag mitt barns ångest?

Psykologerna Stina Hindström och Bo Hejlskov Elvén svarar på frågor om hur man kan minska ångest hos barn. Det finns ingen lösning som passar alla, men i programmet får lyssnaren några konkreta sätt som man som förälder kan bemöta barn med ångest på. Programledare är Patti Hansén.
10/9/202041 minutes, 13 seconds
Episode Artwork

Hur stärker jag mitt barns självkänsla?

Psykolog Liv Svirsky ger råd till föräldrar om hur de kan stärka sitt barns självkänsla. Hur lär man barn att de duger som de är? Ett barn jämför sig hela tiden med sin yngre bror, en annan tycker att han är sämst och en tredje vågar inte redovisa inför klassen. Programledare är Patti Hansén.
10/2/202034 minutes, 41 seconds
Episode Artwork

Varför vill inte mitt barn ha kontakt?

Vad tar man sig till när ens vuxna barn inte längre vill ha med en att göra? När kontakten bryts och kommunikationen är körd i botten? Psykolog Stina Hindström och beteendevetare Petra Krantz Lindgren stöttar och coachar föräldrar som längtar efter att få en relation med sina barn igen. Programledare är Patti Hansén.
9/25/202040 minutes, 3 seconds
Episode Artwork

Hur pratar man med barn om det svåra?

Hur pratar man med barn om det som känns svårt och hur mycket sorg kan man som förälder visa sitt barn? Psykolog Bo Hejlskov Elvén och programledare Patti Hansén stöttar föräldrar i hur de kan prata med sina barn om svåra saker.
9/18/202030 minutes, 37 seconds
Episode Artwork

Får man göra slut med sin förälder?

Psykolog Stina Hindström och beteendevetare Petra Krantz Lindgren handleder vuxna barn som inte drar jämt med sin mamma eller pappa. Programledare är Patti Hansén.
9/11/202042 minutes, 23 seconds
Episode Artwork

Varför bråkar barn?

Vad gör man när barnen slåss i baksätet på bilsemestern? Eller springer iväg mot bilvägen så fort de kan när det är dags att gå in ifrån lekplatsen? Vi pratar också om den svåra familjesporten att handla i affärer med små barn. Programledare Patti Hansén och psykolog Bo Hejlskov Elvén får besök av bloggaren och författaren Tina Wiman som är medförfattare till boken "Barn som bråkar".
9/4/202039 minutes, 36 seconds
Episode Artwork

Hur bemöter jag ett barn som slåss?

Psykologerna Stina Hindström och Bo Hejlskov Elvén ger konkreta råd till föräldrar med barn som har svårt att kontrollera sitt humör.
8/28/202038 minutes, 31 seconds
Episode Artwork

Ska en förälder backa eller pusha?

Hjälper eller stjälper man sina barn när man försöker putta dom i en viss riktning? Hur vet man när man ska pusha lite till och när man ska backa som förälder? Psykolog Stina Hindström och beteendevetare Petra Krantz Lindgren handleder lyssnare på telefon tillsammans med programledare Patti Hansén.
8/21/202032 minutes, 46 seconds
Episode Artwork

Är beröm bra eller dåligt?

Hur uppmuntrar man ett barn som är så rädd för att misslyckas att hon inte vågar prova? Och är beröm peppande eller skapar det bara prestationsångest? Psykologerna Stina Hindström och Bo Hejlskov Elvén samtalar med föräldrar som behöver stöd. Programledare är Patti Hansén.
8/14/202037 minutes, 31 seconds
Episode Artwork

Hur ska jag bryta mitt barns känsla av utanförskap?

En tioåring skäms för sin telefon och vägrar gå till skolan. En flicka trivs inte in i sin nya klass. Och ett barn känner sig utanför hemma för att hans syskon tar all plats. Hur hjälper man ett barn som känner sig lite utanför, som inte riktigt passar in? Psykologen Stina Hindström och beteendevetaren Petra Krantz Lindgren svarar på frågor från lyssnare. Programledare är Patti Hansén.
5/22/202037 minutes, 3 seconds
Episode Artwork

Pojkar med autism

Finns det någon sanning i att pojkar med autism älskar tåg och datorer? Och varför kan autism göra att en del barn blir mer utåtagerande? Psykolog Stina Hindström och programledare Patti Hansén stöttar föräldrar till pojkar med autism.
5/15/202026 minutes, 53 seconds
Episode Artwork

Hur lär man barn att säga r-ljudet?

En förälder undrar hur hon ska hantera att hennes autistiska son helt slutat pratat svenska och bara pratar engelska. Och hur lär man barn att säga r-ljudet? I programmet svarar psykolog Bo Hejlskov Elvén och logoped Ulrika Aspeflo på lyssnarnas frågor. Programledare är Patti Hansén.
5/8/202030 minutes, 39 seconds
Episode Artwork

Flickor med autism

Flickor får ofta sin autismdiagnos senare än pojkar. Varför är det så och vad får det för konsekvenser? Psykolog Stina Hindström och programledare Patti Hansén stöttar föräldrar till tonårsflickor med autism.
5/1/202038 minutes, 5 seconds
Episode Artwork

Hur ska jag hantera mitt barns kroppsfixering?

En förälder undrar hur hon kan få sin dotter att tycka om sitt utseende. Och hur vet man om ett barn har en ätstörning eller bara är väldigt intresserad av kost och träning? Psykolog Stina Hindström svarar på lyssnarnas frågor. Programledare Patti Hansén.
4/24/202037 minutes, 3 seconds
Episode Artwork

Nya tider och nya frågor kring NPF

En trebarnsmamma berättar om hur coronaviruset blivit lite utav en räddning för hennes stökiga familj. En förälder undrar hur han kan göra för att hans barn ska fixa hemundervisningen och inte hoppa av gymnasiet. Psykolog Bo Hejlskov Elvén och logoped Ulrika Aspeflo stöttar föräldrar till barn med bland annat autism och adhd. Programledare är Patti Hansén.
4/17/202032 minutes, 10 seconds
Episode Artwork

Hur ska jag få mitt barn att trivas i skolan?

Hur får jag min son att gå till skolan? Hur ska skolan på bästa sätt hantera ett kravkänsligt barn som hela tiden säger nej? Det är några av frågorna som psykolog Bo Hejlskov Elvén och pedagog Kenth Hedevåg försöker svara på. Programledare är Patti Hansen.
4/10/202036 minutes, 16 seconds
Episode Artwork

Hur håller vi sams under isolering?

Hur får man parrelationen att hålla när familjen umgås dygnet runt, barnen klättrar på väggarna och en stor del av livet satts på paus på grund av coronaviruset? Och hur hanterar man sin egen och sina barns orostankar? Fatta familjens psykolog Stina Hindström gör sitt bästa för att ge råd och tips när familjelivet krisar. Programledare är Patti Hansén.
4/3/202043 minutes, 34 seconds
Episode Artwork

Hur kan jag trösta ett barn som sörjer?

Hur stöttar jag ett barn som har förlorat en nära anhörig? Kan jag berätta för mitt barn att hon kanske inte blir frisk? Vad förstår barn om döden? Psykolog Stina Hindström samtalar och stöttar familjer som på olika sätt bearbetar en sorg. Programledare är Patti Hansén.
3/27/202040 minutes, 10 seconds
Episode Artwork

NPF-familj i coronakrisen

Hur hjälper jag min son med adhd och autism som är livrädd för corona-viruset? Hur skapar jag rutiner för mina barn när det inte kan vara på förskolan? Min pojke klarar inte av att ha skola hemma. Vad ska vi göra? Det är några av frågorna som psykolog Bo Hejlskov Elvén och pedagog Kenth Hedevåg svarar på. Programledare är Patti Hansen.
3/20/202034 minutes, 53 seconds
Episode Artwork

Hur skyddar jag mitt barn på nätet?

Hur får jag mitt barn att inte mobba andra på Snapchat och Tic toc? Hur vet jag om mitt barn blir utsatt för övergrepp på nätet? Psykologen Stina Hindström och betendevetaren Petra Krantz Lindgren svarar på frågor från lyssnare. Vi får också besök av IT-polisen Andreas Grym som utreder brott mot barn på nätet. Han berättar om hur vuxna som utsätter barn för grooming och sexbrott går tillväga och hur man som förälder kan motverka det. Programledare är Patti Hansen.
3/13/202036 minutes, 14 seconds
Episode Artwork

Växa upp i skuggan av ett syskon

En mamma plågas av dåligt samvete över att hon inte hinner med sitt andra barn för att sonen med autism behöver henne så mycket. En 16-årig tjej undrar hur hon ska göra när syskonen med neuropsykiatriska diagnoser låser sig, och hur får man alla barnen att känna sig sedda och viktiga trots att de har så olika behov? Psykologerna Bo Hejlskov Elvén och Stina Hindström ger lyssnare rådgivning. Programledare är Patti Hansén.
3/5/202042 minutes, 35 seconds
Episode Artwork

Mitt barn känner sig utanför

En tioåring skäms för sin telefon och vägrar att gå till skolan, och en mamma undrar hur hon bemöter sin dotter som känner sig annorlunda för att hon inte har några syskon. Om hur man kan hjälpa barn som känner sig lite utanför, som känner att de inte riktigt passar in. Psykolog Stina Hindström och beteendevetare Petra Krantz Lindgren svarar på frågor från lyssnare. Programledare är Patti Hansén.
2/28/202036 minutes, 31 seconds
Episode Artwork

Varför är mitt barn oroligt på nätterna?

Sömnproblem drabbar många personer i olika åldrar, även barn. Psykologerna Liv Svirsky och Malin Bergström svarar på frågor om nattskräck, sömngångare och hur man får till en bra läggning för alla sina barn. Programledare är Patti Hansén.
2/20/202034 minutes, 54 seconds
Episode Artwork

Hur ska jag tänka kring mitt barns tvångshandlingar?

Vad innebär det att ha tvångshandlingar och går det över? Och vad är tics? Psykologerna Bo Hejlskov Elvén och Stina Hindström ger råd till oroliga föräldrar. Programledare är Patti Hansén.
2/13/202035 minutes, 34 seconds
Episode Artwork

Hur ska jag tänka kring syskonrättvisa?

Psykologerna Malin Bergström och Liv Svirsky pratar med lyssnare som undrar över hur man ger tvillingsyskon en egen identitet? Och om hur man kommer nära sina arga tonårsdöttrar och hur man som förälder på bästa sätt hjälper barnen att bli den de är. Programledare är Patti Hansén.
2/6/202033 minutes, 2 seconds
Episode Artwork

Hur berättar jag för barnen om vår skilsmässa?

Psykologerna Malin Bergström och Liv Svirsky svarar på frågor från lyssnare som är mitt i en skilsmässa. Är det bra för barnen om vi fortsätter att bo ihop trots att vi har separerat? Hur ska vi berätta för barnen att vi har skilt oss? Finns det verkligen forskning som säger att små barn ska bo mer hos mamman? Programledare är Patti Hansén.
1/30/202032 minutes, 47 seconds
Episode Artwork

Hur hjälper jag mitt barn att kontrollera sina känslor?

Hur kan man hjälpa sitt barn att förstå det sociala spelet och att inte bli så arg? En gäst i studion berättar om hur hon har arbetat för att hjälpa sin dotter att hantera sina aggressioner. Psykolog Bo Hejlskov Elvén ger sina bästa tips till lyssnarna. Programledare är Patti Hansén.
1/24/202028 minutes, 31 seconds
Episode Artwork

Hur ska jag få min son att våga träffa människor?

En pojke känner sig inte trygg i sociala sammanhang och hans mamma får råd kring hur hon kan hjälpa honom att våga träffa människor IRL. Psykolog Liv Svirsky och skolkurator Johnny Martinsson ger tips och råd. Programledare är Patti Hansén.
1/17/202012 minutes, 59 seconds
Episode Artwork

Hur får jag mitt barn att prata om sina känslor?

Hur får jag min son att prata om sina känslor? Psykolog Bo Hejlskov Elvén ger sina bästa tips till föräldrar till barn med neuropsykiatriska diagnoser. Programledare är Patti Hansén.
1/17/202013 minutes, 34 seconds
Episode Artwork

Hur ska jag prata med mitt barn om utbrotten?

Hur får jag mitt barn att komma ihåg sina aggressionsutbrott? Psykolog Bo Hejlskov Elvén ger sina bästa tips till föräldrar till barn med neuropsykiatriska diagnoser. Programledare är Patti Hansén.
1/10/202011 minutes, 9 seconds
Episode Artwork

Hur får jag min son att sluta göra så konstiga ljud hela tiden?

Hur får jag min son att sluta att göra så konstiga ljud hela tiden? Psykolog Bo Hejlskov Elvén ger sina bästa tips till föräldrar till barn med neuropsykiatriska diagnoser. Programledare är Patti Hansén.
1/10/202014 minutes, 8 seconds
Episode Artwork

Vad behöver min son för att orka med skola och vardag?

Hur kan jag hjälpa mitt barn att få mer energi och orka med skolan? Psykologerna Liv Svirsky och Malin Bergström ger en förälder tips och råd. Programledare Patti Hansén.
1/2/20209 minutes, 29 seconds
Episode Artwork

Varför trakasserar min son sin lillebror?

Hur får jag 6-åringen att sluta trakassera sin lillebror? Psykologerna Liv Svirsky och Malin Bergström ger en förälder tips och råd. Programledare Patti Hansén.
1/2/202014 minutes, 44 seconds
Episode Artwork

Hur får jag ordning hemma?

Poddens producent Lovisa Haag undrar hur hon får barnen att plocka upp efter sig? Beteendevetare Petra Krantz Lindgren samt psykolog Stina Hindström ger råd.
12/26/201910 minutes, 59 seconds
Episode Artwork

Hur ska jag få kontakt med min tonåring?

En mamma ringer till programmet och undrar hur hon ska få bättre kontakt med sin tysta tonåring? Beteendevetare Petra Krantz Lindgren och psykolog Stina Hindström ger råd.
12/26/201916 minutes, 9 seconds
Episode Artwork

Hur får jag barnet att sluta suga på tummen?

Hur ska jag få min dotter att sluta suga på tummen? Psykologerna Jens Högström och Stina Hindström pratar med en undrande mamma. Programledare är Patti Hansén.
12/19/201910 minutes, 58 seconds
Episode Artwork

Hur hjälper jag mitt barn när jag själv har autism?

Hur kan jag stötta min dotter när hon behöver hjälp på grund av sin autism när jag själv har samma svårigheter? Psykologerna Stina Hindström och Jens Högström pratar med en undrande mamma. Programledare är Patti Hansén.
12/19/201917 minutes, 26 seconds
Episode Artwork

Hur når jag min tonåring?

Hur får jag bättre kontakt med min tonåring undrar en förälder som känner att hon håller på att tappa det de hade tidigare. Psykolog Stina Hindström och beteendevetare Petra Krantz Lindgren svarar på föräldrars frågor tillsammans med Bo Sjökvist.
12/13/201918 minutes, 12 seconds
Episode Artwork

Får jag lägga mig i min dotters klädsel på nätet?

Ska jag säga till min 13-åring att hon är för utmanande klädd på insta? Psykolog Stina Hindström och betendevetare Petra Krantz Lindgren svarar på lyssnarnas frågor tillsammans med Bo Sjökvist.
12/13/20198 minutes, 33 seconds
Episode Artwork

Hur släpper jag en vuxen son med diagnos?

En mamma frågar psykologerna Stina Hindström och Jens Högström hur hon ska göra för att knipsa av navelsträngen till sin 21-åring med diagnos. Programledare är Patti Hansén.
12/5/201915 minutes, 1 second
Episode Artwork

Varför har jag svårt att somna?

En mamma frågar psykologerna Stina Hindström och Jens Högström varför hon inte kan somna även om hon får sova helt själv utan sin sex månaders bebis? Programledare är Patti Hansén.
12/5/201910 minutes, 12 seconds
Episode Artwork

Hur avleder jag min 4-åring innan han slår?

Vad får barnet ut av att nypa och slåss? Det gäller att hitta vägar att avleda innan det händer. Psykolog Liv Svirsky och programledare Patti Hansén samtalar.
11/28/201912 minutes, 58 seconds
Episode Artwork

Går det att skapa andra plattformar för lärande?

- Hemma rasar hon ihop. En förälder berättar om sin högpresterande dotter som har svårt att gå till skolan. Hur känns det att inte bli lyssnad på när andra säger att det går så bra? Psykolog Liv Svirsky och pedagog Kenth Hedevåg ger råd.
11/21/201910 minutes, 30 seconds
Episode Artwork

Hur ska jag tänka kring problematisk skolfrånvaro?

Det finns många orsaker till varför ett barn inte kan gå till skolan. Men en sak är säker: det fungerar inte att ta i med hårdhandskarna. En mamma berättar om hur det är att ha en son som inte går till skolan. Psykolog Liv Svirsky och pedagog Kenth Hedevåg stöttar och ger råd.
11/20/201916 minutes, 26 seconds
Episode Artwork

Varför ger sig det äldre syskonet på det yngre?

En förälder undrar hur hon ska förhindra det äldre barnet från att ge sig på sitt yngre syskon. Psykolog Jens Högström och sjuksköterska och KBTteraput Måns Lööf ger råd.
11/14/201915 minutes, 28 seconds
Episode Artwork

Varför bråkar barnen mer med mig än sin pappa?

En trebarnsmamma ringer och undrar varför barnen tjafsar mer med henne än med sin pappa. Psykologerna Malin Bergström och Liv Svirsky ger sina bästa tips till lyssnarna. Programledare: Patti Hansén.
11/7/201915 minutes, 4 seconds
Episode Artwork

Varför är min dotter taskig mot kompisar?

En mamma undrar hur hon kan avleda när en lek går från att ha trevligt till att vara elak. Hon funderar också kring varför det är komplicerat med lek hemma, men inte när dottern är i skolan eller bortbjuden. Psykolog Jens Högström stöttar.
10/31/201911 minutes, 32 seconds
Episode Artwork

Hur minskar jag mitt barns sockerbehov?

En förälder undrar hur man kan hålla sitt barns blodsockernivå stabil. Psykolog Jens Högström och Måns Lööf, som är sjuksköterska inom psykiatrivården, ger råd och tipsar om att även små medel kan leda till förändring.
10/31/201915 minutes, 51 seconds
Episode Artwork

Hur minskar jag min 4-årings utbrott?

En förälder vill ha råd kring sin fyraårings explosiva humör. Hur kan man minska utbrotten? Och hur kan man få henne att inte slå andra barn när de kommer för nära? Psykologerna Malin Bergström och Liv Svirsky ger sina bästa tips till lyssnarna.
10/24/20198 minutes, 29 seconds
Episode Artwork

Hur får jag mitt barn bort från skärmen?

En trebarnsförälder vill återfå kontakten med sina barn som försvunnit bakom skärmar. Psykologerna Malin Bergström och Liv Svirsky ger sina bästa tips till lyssnarna.
10/24/201913 minutes, 36 seconds
Episode Artwork

Hur hanterar jag bråket kring läxläsning?

Läxor är något som orsakar konflikter i många familjer. Så också för en pappa till en sju-årig son med Adhd och högfungerande autism. psykolog Maria Buhler och sjuksköterska Måns Lööf ger honom sina bästa tips.
10/18/20199 minutes, 1 second
Episode Artwork

Hur hanterar jag konflikter med barnen?

Vad gör man som förälder när familjelivet mest är består av konflikter med barnen? Det undrar en ensamstående förälder till en 13-årig dotter och en son på snart 12. Här får hon stöd och råd av psykolog Maria Bühler och Måns Lööf, sjuksköterska och terapeut.
10/17/201913 minutes, 20 seconds
Episode Artwork

Varför fastnar min son framför datorn?

Hur hjälper man en son som känner sig utanför i skolan och tagit sin flykt till dataspel - som lett fram till dataspelsberoende? Psykolog Stina Hindström och beteendevetaren Petra Krantz Lindgren ger sina bästa tips till lyssnarna. Programledare: Patti Hansén.
10/17/201915 minutes, 13 seconds
Episode Artwork

Hur tacklar jag mitt barns elaka kommentarer?

Hur ska man bemöta sitt barn när det säger elaka saker? En mamma ringer in och får stöd av psykolog Stina Hindström och beteendevetare Petra Krantz Lindgren.
10/10/201911 minutes, 4 seconds
Episode Artwork

Kan min ångest smitta av sig på barnen?

En deprimerad pappa ringer in och är orolig för att hans ångest ska påverka barnen. Psykolog Stina Hindström och beteendevetaren Petra Krantz Lindgren ger råd. Programledare: Patti Hansén.
10/10/201910 minutes, 52 seconds
Episode Artwork

Tonårsdepression och brist på lust

En 17-årig kille känner sig deprimerad och orkar inte gå till skolan. Psykolog Maria Bühler pratar strategier med mamman. Det är viktigt att även ge sig själv återhämtning för att kunna stötta.
10/3/201910 minutes, 42 seconds
Episode Artwork

Fritidsaktiviteter eller lek

En pappa behöver stöd i hur han ska motivera sin dotter att aktivera sig mer, för att få fler kompisar och röra på sig mer. Sjuksköterska inom barn- och ungdomspsykiatri Måns Lööf och psykolog Maria Bühler ger tips och råd.
10/3/20199 minutes, 9 seconds
Episode Artwork

Syskonen bråkar hos mig

Psykolog Stina Hindström och beteendevetaren Petra Krantz Lindgren samtalar med en mamma som undrar varför barnen bara bråkar hemma hos henne och inte hos pappan.
9/26/201914 minutes, 35 seconds
Episode Artwork

När ett syskon har adhd

En förälder undrar hon ska agera när storebror med adhd är elak mot lillebror. Psykolog Stina Hindström och beteendevetaren Petra Krantz Lindgren ger sina bästa tips.
9/26/201915 minutes, 46 seconds
Episode Artwork

Hur ska jag orka?

Psykolog Bo Hejlskov och logoped Ulrika Aspeflo samtalar med en mamma som är trött på att 4-åringen vill ha hennes uppmärksamhet dygnet runt.
9/19/201912 minutes, 42 seconds
Episode Artwork

Hur hanterar jag skuldkänslan?

Psykologerna Malin Bergström och Liv Svirsky ger råd till en mammas som känner sorg och har skuldkänslor över sitt barns funktionsnedsättning.
9/19/201913 minutes, 10 seconds
Episode Artwork

Min son river sig när han blir upprörd

Psykologerna Liv Svirsky och Malin Bergström samtalar med en förälder som är orolig över sin son, som river sig när han blir frustrerad.
9/19/201913 minutes, 24 seconds
Episode Artwork

Hur behåller jag lugnet?

Hur undviker man att bli ett barn själv när det blir konflikter hemma? Psykolog Bo Hejlskov Elvén och logoped Ulrika Aspeflo ger sina bästa tips.
9/19/201915 minutes, 23 seconds
Episode Artwork

Curlar jag mitt barn för mycket?

Psykologerna Liv Svirsky och Malin Bergström samtalar med en mamma som undrar hur stora krav man kan ställa på sitt nästan vuxna barn.
9/19/201912 minutes, 58 seconds
Episode Artwork

Oro över vad grannarna tycker

En mamma är orolig för att hennes dotter stör grannarna när hon alltid vill leka med deras två-åring. Bo Hejlskov och Ulrika Aspeflo ger råd.
9/19/20198 minutes, 56 seconds
Episode Artwork

Hur får jag min son att inte slåss?

Psykolog Bo Hejlskov och logoped Ulrika Aspeflo samtalar med en pappa som undrar hur han ska få sin son att berätta vad han känner istället för att slåss.
9/19/201911 minutes, 25 seconds
Episode Artwork

Hur kan jag minska separationsångest?

Psykologerna Liv Svirsky och Malin Bergström samtalar med en lyssnare som vill få råd om hur hon ska minska sin dotters separationsångest.
9/19/201913 minutes, 26 seconds