Winamp Logo
FĂRĂ RUȘINE Cover
FĂRĂ RUȘINE Profile

FĂRĂ RUȘINE

Romanian, Cultural, 1 season, 7 episodes, 4 hours, 6 minutes
About
„Rușine!”… „Să-ți fie rușine!”… „Ție nu îți este rușine?!“ Te-ai întrebat vreodată cum e să trăiești fără sentimentul de rușine? Rușinea este o experiență dureroasă, de aceea o evităm chiar prin intermediul altor emoții cum ar fi furia, disprețul, ori ajungem să trăim cu depresie sau în negare. Persoanele queer trăiesc acut acest sentiment pentru că iubesc și simt diferit. Iată de ce vrem să aducem în spațiul public acest sentiment și să încercăm să vedem cum e viața dincolo de rușine.
Episode Artwork

Sub masca libertății de exprimare

Acest episod de podcast aduce în prim-plan subiectul delicat al comentariilor homofobe și al libertății de exprimare. Vasile și Albina împărtășesc experiențele lor personale despre cum luptă cu comentariile de ură și cum au reușit să transforme această experiență în ceva pozitiv. În cadrul acestui episod, vei afla cum să faci față comentariilor homofobe cu stil și eleganță, și cum să îți găsești puterea în comunitatea queer. Ascultă acest podcast pentru a înțelege mai bine cum să îți crești încrederea în sine și cum să transformi comentariile de ură într-un avantaj.
3/16/202335 minutes, 18 seconds
Episode Artwork

Lupta pentru incluziune: Perspectiva Femeilor Trans

În acest episod discutăm Fără Rușine cu Stela, femeie trans, despre experiențele ei de viață în contextul Zilei Internaționale a Femeilor, despre inegalitățile și discriminarea cu care se confruntă femeile trans, și despre cum această zi poate fi folosită pentru a promova incluziunea și egalitatea în societate.  Drepturile femeilor sunt drepturile omului, iar toate femeile, inclusiv femeile trans, merită să fie tratate cu respect și să aibă acces la toate drepturile și oportunitățile. Ascultă acest episod pentru a afla cum putem celebra realizările femeilor trans și cum ne putem uni într-un efort comun de a face lumea mai inclusivă pentru toți și toate. 
3/8/202325 minutes, 15 seconds
Episode Artwork

Sănătatea sexuală în comunitatea LGBTQ+: Discuții necesare

Sexul rămâne a fi o temă tabu pentru societatea moldovenească, iar discuțiile despre sănătatea sexuală a persoanelor LGBT sunt învăluite de rușine și stigmatizare. În acest episod explorăm împreună cu Alexandru Goja, consultant în programe de sănătate la Centrul GDM, provocările unice pe care le întâmpină persoanele LGBT în ceea ce privește sănătatea sexuală, precum și modalitățile prin care acestea pot să-și protejeze sănătatea. Lipsa informațiilor corecte și a discuțiilor deschise despre subiectul sănătății sexuale este răspândită în cultura din Moldova. Această cultură a tăcerii și a rușinii în jurul sănătății sexuale duce la un sentiment de jenă sau stigmat, făcând ca oamenii să se simtă rușinați sau incapabili să discute despre subiect. Iar în acest context gradul de risc al persoanelor din comunitatea LGBT crește considerabil, deoarece nu au acces la informații despre sănătatea lor sexuală sau nu se simt confortabili să discute despre acest subiect cu medici, familia sau prieteni.
2/23/202337 minutes, 17 seconds
Episode Artwork

Poliamorie vs. dragoste monogamă: Discuții cu Rafael Raețchi

În contextul Zilei Îndrăgostiților, aducem în discuție un subiect important în ceea ce privește iubirea: poliamoria. În noul nostru episod, discutăm despre ce înseamnă să fii într-o relație poliamoroasă și cum aceasta poate fi o alternativă sănătoasă la relațiile monogame tradiționale. Explorăm cele mai comune mituri și prejudecăți despre poliamorie și discutăm cu Rafael Raețchi, persoană poliamoroasă, despre modul în care poliamoria se raportează la identitățile LGBTQ+ și despre modul în care iubirea și relațiile poliamoroase pot fi mai incluzive. Indiferent de forma pe care o ia iubirea voastră, sperăm că acest episod vă va ajuta să înțelegeți mai bine diversitatea relațiilor romantice și vă încurajăm să iubiți cu inima deschisă și cu acceptare pe toți cei dragi din viața voastră.
2/16/202338 minutes, 54 seconds
Episode Artwork

Homofobia în Moldova și drumul către acceptare

Teama și ura față de persoanele LGBTQI+ din Moldova reprezintă în continuare un subiect sensibil pentru societatea moldovenească. Homofobia profund înrădăcinată duce la neacceptare și provoacă suferință persoanelor queer. În episodul de față discutăm cu activistul LGBT Leo Zbancă despre drumul către acceptare și cum acest proces diferă de la o țară la alta. Află ce grupuri de suport sunt oferite de către centrul GDM pentru persoanele LGBTQI+ din Moldova și cum țara noastră poate deveni mai inclusivă cu persoanele queer. 
2/9/202342 minutes, 28 seconds
Episode Artwork

Ce este pansexualitatea și cum să știi dacă ești pansexual?

Ce orientări sexuale cunoști? Probabil îți vine în minte: Heterosexualitatea - care este considerată de mulți naturală și Homosexualitatea - care este încă neacceptată de societate. Definirea Pansexualității necesită mai mult decât un dicționar, deoarece expresia și interpretarea sexuală sunt extrem de personale. Nu există o definiție exactă pentru pansexualitate, iar persoanele care se identifică ca fiind pansexuale ar putea dori să fie pregătite să își clarifice propria „interpretare”. În episodul de față explorăm împreună cu Stela Rudco, persoană pansexuală, acest concept și încercăm să înțelegem cum e să fii persoană pansexuală în Moldova.
12/16/202225 minutes, 35 seconds
Episode Artwork

Ce este rușinea?

Ce este rușinea, de fapt? Rușinea ca valoare în educația pe care o primim de la părinți, cum ne dăunează în viața de adult. De ce ne e rușine să iubim deschis? În primul episod discutăm cu psiohologa, Katerina Reabaia despre RUȘINE și cum această stare afectează corpul și identitatea queer. 
11/2/202241 minutes, 30 seconds