Winamp Logo
Eos Wetenschap - Vraag het aan Cover
Eos Wetenschap - Vraag het aan Profile

Eos Wetenschap - Vraag het aan

Dutch, Sciences, 1 season, 121 episodes, 2 days, 16 hours, 28 minutes
About
Een interessante vraag, een boeiende wetenschapper en dertig minuten. Dat is de interview-podcast van Eos Wetenschap.
Episode Artwork

Wat kun je doen tegen oorsuizen? - Vraag Het Aan

Een op de zes mensen heeft een piep in z’n oor – of een ander geluid, want tinnitus kan ook klinken als een gesuis, geruis of zelfs als een drilboor. Onderzoeker Emilie Cardon (Universiteit Antwerpen) legt in deze podcast uit waar tinnitus vandaan komt en wat je ertegen kunt doen.
3/18/202433 minutes, 54 seconds
Episode Artwork

Hoe leven schelpdieren? - Vraag Het Aan

We kennen schelpdieren vooral van de schelpen die aanspoelen op het strand, maar hoe ziet het leven van een mossel eruit, wat eet zwaardschede en hoe planten oesters zich voort. In deze aflevering vragen we het aan Jan Seys, marien bioloog en communicatieverantwoordelijke bij het Vlaams Instituut voor de Zee.
3/12/202429 minutes, 24 seconds
Episode Artwork

Hoe ontstaan donder en bliksem? - Weerman Bram

Een flits en een knal. Dat is misschien de meest eenvoudige definitie van onweer. Weerman Bram Verbruggen over donder en bliksem.
3/1/20243 minutes, 9 seconds
Episode Artwork

Drie wetenschapsheldinnen die over het hoofd werden gezien - Wetenschapsheldinnen

De ontdekster van het coronavirus was een vrouw, net zoals de allereerste klimaatwetenschapper en de persoon die de Amerikaanse achterstand in de space race met Rusland dichtte. Drie vrouwen met een enorme impact op de wetenschap, maar ook drie vrouwen soms onbewust maar even vaak moedwillig werden vergeten. Wetenschapsjournaliste en deeltjesfysicus Margriet van der Heijden schreef er een boek over “Ongekend”. In deze aflevering vertelt ze het verhaal van wetenschapsheldinnen June Almeida, Eunice Foote en Mary Sherman.
2/7/202434 minutes, 3 seconds
Episode Artwork

Lynn Margulis: niet vechten, maar samenwerken was cruciaal voor evolutie - Wetenschapsheldinnen

Mensen en andere levende wezens zijn eigenlijk het resultaat van verschillende micro-organismen die gingen samenwerken. Wist je bijvoorbeeld dat de mitochondriën, de energiefabriekjes in onze cellen, eigenlijk afstammen van bacteriën? Dit en andere bijzondere inzichten in de evolutie van levende wezens danken we aan Lynn Margulis. Zij was een van de invloedrijkste biologen van de 20e eeuw, maar ze was ook tegendraads, eigenwijs en had gekke ideeën. Ze moest daarom hard knokken om gewaardeerd te worden. Genetisch genealoog Maarten Larmuseau legt in deze podcast uit waarom Lynn Margulis een echte wetenschapsheldin is.
2/7/202432 minutes, 54 seconds
Episode Artwork

Émilie de Châtelet: briljant wetenschapper en mode-icoon - Wetenschapsheldinnen

In de achttiende eeuw moesten vrouwen nog bewijzen dat ze even slim als mannen kunnen zijn. Émilie du Châtelet deed dat met glans. Ze vertaalde niet alleen Newtons werk naar het Frans, maar bracht de natuurkunde ook nieuwe, revolutionaire inzichten bij. "Met glans" mag je trouwens letterlijk nemen. Émilie du Châtelet bewees, zeer ongewoon voor die tijd, dat een vrouw in een praaljurk net zo goed een wetenschappelijk genie kan zijn. In deze podcast praat Eos-redacteur Kim Verhaeghe met natuurkundige Frank Verstraeten en verhalenverteller Céline Broeckaert over het leven en werk van Émilie du Châtelet. Je zal merken dat ze hun adoratie voor Émilie moeilijk kunnen verstoppen.
2/6/202440 minutes, 20 seconds
Episode Artwork

Hoe werkt een supercomputer? - Vraag Het Aan

In 2013 had een computer nog dertien jaar nodig om een menselijk genoom te decoderen. Vandaag klaart een supercomputer het klusje in amper vijf uur. De supercomputer heeft een enorme impact op wetenschappelijk onderzoek, en ons eigen dagelijkse leven. Toch hebben nog maar weinig mensen, ook wetenschappers, al een supercomputer in het echt gezien. Wat moeten we ons voorstellen bij zo’n computer op steroïden? Steven Latré, hoofd van de onderzoeksgroep Artificiële Intelligentie bij imec, geeft antwoord in onze podcast.
2/1/202447 minutes, 40 seconds
Episode Artwork

Beleven we binnenkort de eerste winter zonder vriestemperaturen?

Dagenlang sleeën, een metershoge sneeuwman maken en zelfs een bevroren Noordzee. Waar zijn die echte winters gebleven? En maken we binnenkort de eerste winter mee zonder sneeuw of ijs? Weerman Bram Verbruggen antwoordt in onze podcast.
12/19/202333 minutes, 40 seconds
Episode Artwork

De man achter Eos – wie is hij, wat drijft hem? - 40 jaar Eos Wetenschap

Eos Wetenschap bestaat veertig jaar. Voor de gelegenheid biedt hoofdredacteur Raf Scheers een blik achter de schermen van het blad, de organisatie én de wetenschap en wetenschapsjournalistiek in Vlaanderen.
11/27/202326 minutes, 48 seconds
Episode Artwork

Maakt eten ons ziek? - Vraag Het Aan

Ongezond eten kan je ziek maken, maar maakt gezond eten je dan ook weer beter? Lieselot Hemeryck (Universiteit Gent) onderzoekt het verband tussen voeding en gezondheid en ontrafelt oorzaken en gevolgen. Ze vertelt alles over haar onderzoek aan Eos-redacteur Liesbeth Gijsel.
11/13/202323 minutes, 59 seconds
Episode Artwork

Hoe herken je de menopauze?

De overgang is voor veel vrouwen een rollercoaster. Mijn collega en hoofdredacteur van Eos Psyche&Brein Liesbeth Gijsel schreef er een boek over: Fuck de Menopauze. Wat niemand je vertelt over de overgang. In deze podcast beantwoordt ze vraag: hoe herken je de menopauze?
10/26/202326 minutes, 27 seconds
Episode Artwork

Trekken we straks een jas van schimmels aan? - Vraag Het Aan

Een jas of schoenen van schimmels. Een schimmelspray om scheurtjes in beton te dichten. Isolatiemateriaal uit schimmels. Of zelfs meubels. Schimmels lijken hét materiaal van de toekomst. Eos-journalist Peter Van Wynsberghe trok naar het lab, en vertelt alles over dit wonderlijke materiaal aan collega Liesbeth Gijsel.
10/19/202319 minutes, 6 seconds
Episode Artwork

Ook jonge mensen krijgen reuma. Hoe kan dat? - Vraag Het Aan

Reuma is meer dan pijnlijke gewrichten, en de aandoening treft alle leeftijden. Reumatoloog Ann-Sophie De Craemer van het UZ Gent vertelt je in deze podcast meer over oorzaken, gevolgen, misverstanden en behandelingen van reuma.
9/20/202349 minutes, 51 seconds
Episode Artwork

Wanneer komt er eindelijk een goede autobatterij? - Vraag Het Aan

Vanaf 2035 mogen er geen nieuwe benzine- of dieselauto’s meer worden verkocht. De toekomst is aan de elektrische auto. Maar zijn de batterijen in die auto’s wel ecologisch en ethisch verantwoord? Wat zit er eigenlijk in? Aan welke verbeteringen werken wetenschappers? En: hoe kun je zelf de levensduur van je batterij rekken? Eos-redacteur Ilse Boeren geeft uitleg en tips in deze aflevering van de podcast Vraag het Aan.
9/13/202330 minutes, 46 seconds
Episode Artwork

Is het onmogelijk om kwantumfysica te begrijpen?

Voor de gewone sterveling lijkt kwantumfysica onvatbaar ingewikkeld. De wetenschap heeft een eigen taal en eigen principes, die allemaal worstelen met onze intuïtie. Is het onmogelijk om kwantumfysica te begrijpen? Kwantumfysicus Frank Verstraete vindt van niet. Hij is er zeker van dat iedereen een paar kwantumprincipes kan begrijpen, en dat je daar ook gewoon van kunt genieten, net zoals je van klassieke muziek kunt genieten, zonder echt te weten hoe ze is ontstaan.
9/7/202348 minutes, 25 seconds
Episode Artwork

Waarom heeft ons lichaam dagelijks vers water nodig?

Drink voldoende water. Het is zowat het vaakst herhaalde voedingsadvies, zeker in de zomer. Waarom eigenlijk? Bio-ingenieur en voedingsexperte Elke Godden (Universiteit Antwerpen) geeft antwoord.
8/17/202345 minutes, 15 seconds
Episode Artwork

Kan een chatbot je vriend zijn? - Vraag Het Aan

ChatGPT, smartspeakers, chatbots aan de telefoon, avatars in games … We worden steeds meer omringd door robots, en gaan er soms mee om of het mensen zijn. Dat kan ver gaan. In Japan zijn duizenden mannen zelfs getrouwd met een robot. Hoe komt het dat we een band voelen met een levenloos ding? Wat zijn de mogelijkheden van ChatGPT en consorten? En wat zijn de gevaren? Eos-redacteur Peter Vanwijnsberghe verdiepte zich in het onderwerp en praat erover met collega Liesbeth Gijsel.
6/26/202325 minutes, 58 seconds
Episode Artwork

Hoe ontstaat wind?

Dankzij de wind kunnen we hernieuwbare energie maken, maar als we gaan fietsen lijkt ze altijd tegen te werken. In deze aflevering legt weerman Bram Verbruggen uit hoe wind ontstaat.
6/8/202336 minutes, 51 seconds
Episode Artwork

Nooit meer in de file dankzij mieren en sterrenstelsels? - Nerdland Festival

Een neurowetenschapper, een bioloog, een fysicus en een artificieel intelligent systeem stappen een podium op. Kunnen zij vanuit hun expertise het fileprobleem oplossen? Dat was de vraag tijdens een panelgesprek van Eos Wetenschap op het Nerdland Festival. Het leverde deze even boeiende als irrelevante oplossingen op.
5/31/202330 minutes, 40 seconds
Episode Artwork

Wat zit er in ons kraanwater? - Vraag Het Aan

De helft van de Belgen drinkt liever water uit een fles dan uit de kraan. We vinden het niet lekker, en sluipen er ook niet allerlei gevaarlijke stoffen in? Hoe zit dat met resten van medicijnen, pesticiden, lood of hormonen in ons glaasje water? Eos-redacteur Ilse Boeren ploos de controlerapporten uit en vertelt er in deze podcast alles over aan collega Liesbeth Gijsel.
5/30/202327 minutes, 41 seconds
Episode Artwork

Hoeveel geschiedenis zit verborgen in DNA? - Vraag Het Aan

Maarten Larmuseau is genetisch genealoog aan de KU Leuven en UAntwerpen. Hij bestudeert de geschiedenis met behulp van stambomen en DNA. Het DNA dat hij onderzoekt kan afkomstig zijn van mensen die vandaag nog leven, maar ook uit skeletten, menselijke resten en zelfs uit haren, tanden of zelfs speeksel aan de achterkant van een postzegel. Wat leest hij in ons DNA over ons verwantschap met de enigmatische neanderthaler?
5/17/202356 minutes, 55 seconds
Episode Artwork

Waar komt kanker het meeste voor? - Vraag Het Aan

West-Vlaamse mannen hebben vaker prostaatkanker dan mannen die ergens anders in het land wonen. Huidkanker komt vaker voor op het Belgische platteland dan in de grote steden. En in Charleroi en Luik tekenen zich de meeste gevallen van longkanker op. Eos publiceert een ‘kankeratlas van België’. Wat zeggen de cijfers? Wat zijn de verklaringen voor die cijfers? En heeft verhuizen zin om je risico op kanker te verlagen? Eos-redacteur Els Verweire geeft in deze podcast tekst en uitleg aan collega Liesbeth Gijsel.
4/20/202318 minutes, 34 seconds
Episode Artwork

Hoe ontstaat een regenboog?

In de oudheid was het een teken van de goden, volgens de Noormannen was het de brug naar de hemel en de Ieren geloofden dat er een pot met goud te vinden was aan het uiteinde ervan. In deze aflevering heeft weerman Bram Verbruggen het over regenbogen.
3/27/20232 minutes, 40 seconds
Episode Artwork

Maartse buien en aprilse grillen: regent het echt meer in de lente? - Weerman Bram Verbruggen

Na een donkere winter, kijken velen onder ons uit naar langere dagen en meer zonneschijn. Toch krijgen we in de lente vaak te maken met wisselvallig weer. Regent het echt meer en feller in de lente? Weerman Bram Verbruggen zocht het uit.
3/9/20232 minutes, 57 seconds
Episode Artwork

Waarom bestuderen wetenschappers fruitvliegen om ons lichaam beter te begrijpen? - Vraag Het Aan

De fruitvlieg of Drosophila melanogaster is een bijzonder beestje. Gehaat in de fruitmand, maar aanbeden in het lab. Waarom vinden wetenschappers de fruitvlieg zo bijzonder? Stein Aerts van de KU Leuven legt in deze podcast onder andere uit wat we kunnen leren van fruitvliegen, waar wetenschappers hun fruitvliegen halen en hoe je demente fruitvliegen bestudeert. Stein Aerts werkte mee aan de Fly Cell Atlas, een kaart van alle cellen van de fruitvlieg.
3/6/202345 minutes, 36 seconds
Episode Artwork

Hoe kijken Vlamingen naar (meer) wilde natuur? - Rewilding

Onze natuur wordt wilder en diersoorten komen (terug) naar onze contreien. Zijn Vlamingen daar altijd even blij mee? In deze aflevering hoor je Karin, die de komst van de wolf niet zo hard toejuicht.  Je hoort ook wat Joachim Mergeay (onderzoeker bij het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek) en Glenn Deliège (milieufilosoof) denken over de komst van de wolf en onze schrik voor grote wilde diersoorten.
2/27/202356 minutes, 51 seconds
Episode Artwork

Wilde natuurgebieden in Vlaanderen - Rewilding

Drie experten – elk met een passie voor het gebied dat ze beheren of de diersoort die ze onderzoeken – tonen je in deze podcast hoe wilde natuur in Vlaanderen eruit ziet. Ga mee op stap met de boswachter van de Kalmthoutse heide, de beheerder van de Vallei van de Zwarte Beek (die de geboorte van de eerste Vlaamse kraanvogels meemaakte) en een enthousiaste otterexpert.
2/27/20231 hour, 8 minutes, 7 seconds
Episode Artwork

Hoe wild is onze Vlaamse natuur? - Rewilding

Er zijn terug otters, wolven, kraanvogels en bevers in ons land. Onze natuur wordt wilder en lijkt aan een herstel bezig. Steeds vaker zie je daarom de term ‘rewilding’ opduiken (verwildering van de natuur). In een nieuwe podcastreeks ontdek je wat rewilding betekent voor Vlaanderen. Aflevering 1: Hoe wild is onze natuur?
2/27/202348 minutes, 46 seconds
Episode Artwork

Wat is de impact van armoede op kinderen? - Vraag Het Aan

Armoede is veel meer dan louter ‘geen geld hebben’. Voor kinderen kan de impact van armoede erg groot zijn. Hoe uit zich die en vooral: wat doen we eraan? Psycholoog en auteur Vittorio Busato praat erover met Liesbeth Gijsel van Eos Wetenschap. Vittorio verdiepte zich voor de nieuwe editie van Eos in het thema armoede.
2/14/20239 minutes, 40 seconds
Episode Artwork

Hoe vergroot ik de biodiversiteit in mijn tuin? - Vraag Het Aan

We hebben ongeveer evenveel tuin als bos in Vlaanderen. Als je zelf aan de slag wil om de biodiversiteit te helpen, dan is de tuin dus een mooi vertrekpunt. Ecologen Ellen De Vrieze en Karen De Pauw (Universiteit Gent) leggen in deze aflevering uit hoe je vlinders, vogels, salamanders en misschien wel duizend andere diersoorten naar je tuin lokt.
2/8/202353 minutes, 34 seconds
Episode Artwork

Zijn wij alleen in het heelal? - Vraag Het Aan

Bestaat er buitenaards leven? In sciencefictionfilms en -strips zeer zeker wel, en die aliens willen dan het liefst de aarde koloniseren en ons onderwerpen of uitroeien. Maar ook de wetenschap neemt buitenaards leven serieus. Waar zoeken ruimtemissies naar leven, en hoe doen ze dat? Hoe zal dat buitenaards leven eruitzien? En wat is een ufo eigenlijk? Eos-redacteur Ilse Boeren verdiepte zich in het thema en vertelt er in deze podcast alles over aan collega Liesbeth Gijsel. *** * In de podcast zit een verspreking. Isotopen zijn natuurlijk atomen van hetzelfde chemische element, waarin het aantal neutronen verschilt, niet het aantal elektronen.
1/19/202325 minutes, 23 seconds
Episode Artwork

De polaire vortex is geen wintermonster - Weerman Bram Verbruggen

De term "polaire vortex" valt soms tijdens langere periodes van ijskoud weer. Nochtans is de polaire vortex er altijd. Het gaat dus niet om een fenomeen dat enkel opduikt in de winter. Weerman Bram Verbruggen over de polaire vortex.
1/19/20233 minutes, 51 seconds
Episode Artwork

Is de kloof tussen het lab en de kliniek te groot? - Vraag Het Aan

In deze aflevering duiken we wat dieper in de onderzoekswereld. Liesbeth Demuyser en haar broer Thomas begeven zich allebei dagelijks in de fascinerende micro-wereld. Liesbeth onderzoekt bacteriën en schimmels aan de KU Leuven, Thomas is klinisch bioloog aan het UZ Brussel. De ene onderzoekt in een lab, de andere behandelt in een ziekenhuis. Toch kennen ze elkaars werk alleen van gesprekken op familiebijeenkomsten. Wat dan met al die onderzoekers en clinici die geen band met elkaar hebben? Weten dokters niet wat wetenschappers onderzoeken, en hebben wetenschappers eigenlijk geen idee van wat dokters nodig hebben? En hoe kan het  beter? Ik vraag het aan Liesbeth en Thomas Demuyser.
1/10/202339 minutes, 57 seconds
Episode Artwork

Waarvoor dient een weerballon? - Weerman Bram

Het KMI lanceert drie maal per week een weerballon met radiosonde in Ukkel. Waarvoor dient die weerballon? Weerman Bram Verbruggen legt het uit.
1/4/20234 minutes, 21 seconds
Episode Artwork

Hoe voorspellen weerkundigen code geel, oranje of rood? - Weerman Bram

Je hoort af en toe op radio en televisie dat code geel, oranje of rood actief wordt. Weerman Bram Verbruggen legt in deze aflevering uit hoe die weerwaarschuwingen bepaald worden.
12/26/20223 minutes, 46 seconds
Episode Artwork

Hoe onderzoeken wetenschappers seks? - Vraag Het Aan

Waarvan raken we opgewonden? En gebeurt dat op dezelfde manier bij mannen als bij vrouwen? Het zijn vragen waar ook de wetenschap een antwoord op zoekt. Hoe gebeurt dat onderzoek? En wat kunnen we leren van de conclusies? Journalist Wim Swinnen ging op bezoek in een sekslab aan de universiteit van Maastricht en vertelt alles over het onderzoek naar seks aan Liesbeth Gijsel, hoofdredacteur van Eos Psyche&Brein.
12/19/202224 minutes, 6 seconds
Episode Artwork

Hoe produceren bacteriën medicijnen? - Vraag Het Aan

We kennen bacteriën vooral als ziekmakers, maar ze kunnen ons ook genezen. Microbioloog Joleen Masschelein van het VIB en de KU Leuven speurt naar bacteriën die interessante moleculen voor nieuwe geneesmiddelen produceren. Hoe ze dat doet, vraag ik haar in deze aflevering.
12/8/202225 minutes, 56 seconds
Episode Artwork

Hoe voorspellen weerkundigen gladde wegen? - Weerman Bram

Neerslag, zon, wind, temperatuur, ondergrond... er zijn veel parameters die de gladheid van een wegdek beïnvloeden. Hoe kan een weerman of weervrouw dan voorspellen of de wegen al dan niet glad zullen zijn? Weerman Bram Verbruggen legt het uit.
12/5/20224 minutes, 16 seconds
Episode Artwork

Waarom bevriezen autoruiten zelfs wanneer het nog niet vriest? - Weerman Bram

Van zodra de luchttemperatuur onder vijf graden Celsius zakt, kunnen autoruiten al aanvriezen. Weerman Bram Verbruggen legt uit hoe dat komt.
11/29/20224 minutes, 11 seconds
Episode Artwork

Waarom heb ik altijd koude handen? - Vraag Het Aan

Worden je vingers of tenen soms wit of blauw als het koud is? Dan heb je misschien het fenomeen van Raynaud. Een op de tien mensen hebben dat, en het kan jeuk of pijn veroorzaken. In zeldzame gevallen is het zelfs een uiting van een ernstige ziekte. Hoe weet je of je ‘Raynaud’ hebt? Eos-redacteur Els Verweire vertelt er alles over aan Liesbeth Gijsel, hoofdredacteur van Eos Psyche&Brein.
11/16/202210 minutes, 14 seconds
Episode Artwork

Is zelfontplooiing wel gezond? - Vraag Het Aan

Persoonlijke groei, zelfontplooiing, het beste halen uit jezelf: het lijkt heel bevredigend. Maar er zit een schaduwkant aan. In het Westen kijken we vooral naar het individu. Je moet het maken, en als dat niet lukt, heb je dat alleen aan jezelf te wijten. We kunnen wel wat leren van hoe niet-westerse culturen het aanpakken, menen sommige psychologen en filosofen. Wetenschapsjournalist Thomas Detombe verdiepte zich in ‘de druk tot zelfontplooiing’ en vertelt er alles over aan Liesbeth Gijsel, hoofdredacteur van Eos Psyche&Brein.
11/8/202227 minutes, 14 seconds
Episode Artwork

Waarom verliezen bomen hun bladeren? - Vraag Het Aan

Waarom vallen de bladeren in de herfst? Waarom verkleuren ze eerst, en waarom zijn sommige bladeren rood, andere geel en nog andere bruin? Hoe eten en drinken bomen? En waar komen ze vandaan? Bio-ingenieur en bomenexpert Jeroen Schreel geeft antwoord in deze aflevering.
11/3/202240 minutes, 55 seconds
Episode Artwork

Hoe vind je een baan die bij je past? - Vraag Het Aan

Je bent afgestudeerd en moet beginnen met je werkende leven. Je hebt een baan, maar hebt er genoeg van. Wat nu? Hoe weet je welke job bij jou past? Hoe weet je wat je goed kunt en graag zult doen? Heeft loopbaanbegeleiding zin? Liesbeth Gijsel, hoofdredacteur van Eos Psyche&Brein, vraagt het aan Nicky Dries, organisatiepsycholoog aan de KU Leuven en hoofd van het Future of Work Lab.
10/31/202234 minutes, 11 seconds
Episode Artwork

Schaffen we de zomertijd beter af? - Weerman Bram

Twee keer per jaar verzetten we onze klok: van zomertijd naar wintertijd en omgekeerd. De reden waarom we dat doen is eigenlijk achterhaald. Maar kiezen we dan voor permanente zomertijd of permanente wintertijd, vraagt weerman Bram Verbruggen zich af.
10/26/20223 minutes, 29 seconds
Episode Artwork

Hoe redden we de bijen? - Vraag Het Aan

Het gaat slecht met de bijen. Nochtans was Vlaanderen enkele eeuwen geleden het walhalla van de honingbij. Waarom keerde het tij, en vooral: hoe lossen we de bijencrisis op? Eos-redacteur Ilse Boeren verdiepte zich in dit onderwerp en vertelt er in deze aflevering alles over aan Eos-collega Liesbeth Gijsel.
10/24/202221 minutes, 36 seconds
Episode Artwork

Als ET naar huis belt, naar waar belt hij dan? - Vraag Het Aan

Die vraag formuleerde planeetonderzoeker Hans Huybrighs ooit zelf in een artikel over de zoektocht naar buitenaards leven. In deze aflevering kaatst Eos-redacteur Kim Verhaeghe de vraag naar hem terug: Waar ontdekken we het eerste buitenaards leven? Wanneer? Of komen de aliens binnenkort zelf bij ons over de vloer?
10/20/202238 minutes, 27 seconds
Episode Artwork

Hoe betrouwbaar is de buienradar? - Weerman Bram

Eten we buiten of binnen vanavond? Wacht, eventjes de buienradar checken. We kennen hem allemaal en we gebruiken hem ook allemaal af en toe. Weerman Bram Verbruggen legt uit hoe die buienradar werkt en hoe betrouwbaar hij is.
10/18/20223 minutes, 39 seconds
Episode Artwork

Hoe ontstaan verkoudheid en griep? - Vraag Het Aan

Hoesten, niezen, snotteren en hoofdpijn. Je kent de symptomen wel. Maar wat ging eraan vooraf? Hoe loop je een verkoudheid of griep op? En waarom ontstaan die symptomen? Steven Callens, specialist infectieziektes in het UZ Gent, geeft antwoord. 
10/10/202243 minutes, 38 seconds
Episode Artwork

Hoe ontstaan seizoenen? - Weerman Bram

We leven in een streek met verschillende daglengtes en vier seizoen. Hoe komt dat nu? Hoe ontstaan die seizoenen? Weerman Bram Verbruggen legt het uit in zijn weerpodcast.
9/26/20223 minutes, 24 seconds
Episode Artwork

Waarom klinkt geluid anders onder water? - Vraag Het Aan

Onze stem klinkt heel gedempt onder water, en eens kopje onder hoor je bijna niets meer van wat zich boven water afspeelt. Tegelijk hoor je andere geluiden, zoals getik, onder water net stukken beter en over grotere afstand. Onder andere walvissen maken daarvan gebruik om over grote afstand met elkaar communiceren. In deze aflevering legt akoesticus Timothy Van Renterghem (Universiteit Gent) uit waarom geluid zich anders gedraagt onder water. We hebben het onder andere ook over het luisteren naar biodiversiteit in de Noordzee en geluidshinder door menselijke activiteiten op zee.
6/20/202241 minutes
Episode Artwork

Waarom zijn we bang? - Vraag Het Aan

Angst voor spinnen, angst voor de klimaatverandering, angst om te verhuizen. Angst kan vele vormen aannemen. Wat is angst precies en hoe raak je ervan af? En waarom lijkt het of we met z’n allen angstiger worden terwijl de wereld veiliger wordt? Psycholoog Bram Vervliet (KU Leuven) geeft inzicht in deze podcast.
6/19/202240 minutes, 59 seconds
Episode Artwork

Is immuuntherapie echt een wondermiddel tegen kanker? - live op Nerdland

Immuuntherapie is een verzamelnaam voor behandelingen die het afweersysteem aanmoedigen om kanker aan te vallen. De therapie is veelbelovend, maar er zijn ook nog veel hordes te overwinnen. Ewout Landeloos, doctoraatsonderzoeker (VIB) en arts-assistent (UZ Leuven), sprak er uitgebreid over tijdens een live podcast-opname op het Nerdland Festival.
6/9/202251 minutes, 47 seconds
Episode Artwork

Hoe komen wetenschappers tot hun bevindingen? - Vraag Het Aan

Elke dag vernemen we via de media resultaten van wetenschappelijk onderzoek. Hoe komen wetenschappers tot die bevindingen? Ik vraag het aan wetenschapsfilosofe Sylvia Wenmackers van de KU Leuven.
6/1/202243 minutes
Episode Artwork

Wat doet de natuur voor je gezondheid? - Vraag Het Aan

Wat als de dokter je geen medicijn, maar een portie natuur zou voorschrijven? In de natuur zijn doet wat met je, zegt politicoloog en milieuwetenschapper Hans Keune. Wat dat groen dan precies voor je gezondheid betekent, hoor je in de podcast Vraag Het Aan.
4/26/202225 minutes, 44 seconds
Episode Artwork

Wat is de impact van hormonen op je gedrag, gemoed en gezondheid? - live op Fountainfest

Menstruatie, de cyclus, hormonen: er wordt weinig over gepraat. Toch hebben hormonen heel wat impact op hoe je je voelt en hoe je je gedraagt. Of het nu om natuurlijke hormonen gaat, of om kunstmatige, zoals bij de anticonceptiepil. In deze podcast praten Anne Marieke Doornweerd (Universiteit Utrecht), Latifa El-Kaddouri (Dear Body) en Liesbeth Gijsel (Eos Wetenschap) je bij over de impact van hormonen. Deze podcast is een bijzondere editie in de podcastreeks Vraag Het Aan. Het gaat om de opname van een gesprek met publiek in het kader van de Eos-debatreeks Grijze Cellen, tijdens het festival Fountainfest in Antwerpen.
3/10/202252 minutes, 41 seconds
Episode Artwork

Kan een bepaald voedingspatroon ons langer en gezonder laten leven? - Vraag Het Aan

Onderzoeken naar en boeken over verantwoorde voeding spreken elkaar voortdurend tegen. De ene keer is koffie ongezond, de andere keer beschermt koffie je zelfs tegen kanker. Hetzelfde verhaal voor vlees, melk, brood, fruitsap, chocolade enzovoort. Wat moeten en kunnen we nog eten vandaag, en welke impact heeft wat we eten op onze levensverwachting en levenskwaliteit? Vanuit quarantaine, en dus via een webcall, vraag ik het aan Patrick Mullie, voedingsexpert aan de Vrije Universiteit Brussel.
1/25/202245 minutes, 18 seconds
Episode Artwork

Hoe zorg je ervoor dat je kind niet in hokjes gaat denken? - Special Opvoeding

Hoe leer je je kind dat meisjes ook mogen kiezen voor voetbal, en jongens voor nagellak. En waarom huidskleur niet belangrijk is. Liesbeth Gijsel vraagt het in deze aflevering aan ouders en pedagoog Judi Mesman, die aan de Universiteit Leiden onderzoekt hoe kinderen en volwassenen zichzelf en anderen zien in de samenleving. Deze aflevering maakt deel uit van een vierdelige reeks over opvoeding en is een extra bij de special Opvoeding van Psyche&Brein. Kinderen opvoeden: hoe doe je dat? Welke impact hebben ouders op hun kroost, van pril embryo tot twintiger? Psyche&Brein bundelt alle wetenschappelijk verantwoorde inzichten en tips in een bijzondere editie. De special ligt begin december 2021 in de winkel en is ook te bestellen via www.tijdschriftenwinkel.be
1/7/202245 minutes, 32 seconds
Episode Artwork

Mag je kind mee in bed? - Special Opvoeding

Een baby is slopend voor je nachtrust. Wat kun je doen aan slaapproblemen? Is het een goed idee om samen te slapen? Wat zijn de beste slaaprituelen? En als je kind huilt als het slaaptijd is, hoe bied je het dan de veiligheid en de vaardigheden om rust te vinden? Liesbeth Gijsel, hoofdredacteur van Eos Psyche&Brein vraagt het in deze aflevering aan ouders en ontwikkelingspsycholoog Inge Glazemakers (Universiteit Antwerpen). Deze aflevering maakt deel uit van een vierdelige reeks over opvoeding en is een extra bij de special Opvoeding van Psyche&Brein. Kinderen opvoeden: hoe doe je dat? Welke impact hebben ouders op hun kroost, van pril embryo tot twintiger? Psyche&Brein bundelt alle wetenschappelijk verantwoorde inzichten en tips in een bijzondere editie. De special ligt begin december 2021 in de winkel en is ook te bestellen via www.tijdschriftenwinkel.be
1/3/202238 minutes, 22 seconds
Episode Artwork

Hoe praat je met je kind? - Special Opvoeding

Doedoedoe, dadada, mamama, de eerste klanken van een kind zijn heerlijk. Gebruik je die babywoordjes best ook zelf in interacties met je kind? Of praat je er beter tegen zoals tegen een volwassene? En wat als je moedertaal niet het Nederlands is? Liesbeth Gijsel vroeg het aan ouders en wetenschappers.   Deze aflevering maakt deel uit van een vierdelige reeks over opvoeding en is een extra bij de special Opvoeding van Psyche&Brein. Kinderen opvoeden: hoe doe je dat? Welke impact hebben ouders op hun kroost, van pril embryo tot twintiger? Psyche&Brein bundelt alle wetenschappelijk verantwoorde inzichten en tips in een bijzondere editie. De special ligt begin december 2021 in de winkel en is ook te bestellen via www.tijdschriftenwinkel.be
12/22/202135 minutes, 52 seconds
Episode Artwork

Mag je je kind straffen? - Special Opvoeding

Een op de vijf de ouders deelt wel eens een tik uit. Hoe erg is dat? En welke andere manieren zijn er om je kind te straffen? Liesbeth Gijsel, hoofdredacteur van Eos Psyche&Brein, sprak met ouders over hun ervaringen. En wat zegt de wetenschap? Dat vroeg Liesbeth aan pedagoog Philippe Noens van het Kenniscentrum Gezinswetenschappen aan de Odisee Hogeschool in Brussel.   Deze aflevering maakt deel uit van een vierdelige reeks over opvoeding en is een extra bij de special Opvoeding van Psyche&Brein. Kinderen opvoeden: hoe doe je dat? Welke impact hebben ouders op hun kroost, van pril embryo tot twintiger? Psyche&Brein bundelt alle wetenschappelijk verantwoorde inzichten en tips in een bijzondere editie. De special ligt begin december 2021 in de winkel en is ook te bestellen via www.tijdschriftenwinkel.be
12/15/202148 minutes, 1 second
Episode Artwork

Waar zijn insecten in de winter? - Vraag Het Aan

In de zomer krioelt het van de insecten, maar wanneer het kouder wordt zie je ze ineens nergens meer. Waar zijn insecten in de winter? Entomoloog Peter Berx geeft antwoord.
10/18/202136 minutes, 25 seconds
Episode Artwork

Welke wetenschap zit er achter mindfulness? - Vraag Het Aan

Wat is mindfulness juist? En is dat niet gewoon zweverig gedoe? Eos-stagiaire Faustina Pauwels vraagt het aan biologe Katleen Van der Gucht, directeur van het Leuven Mindfulness Center.
10/4/202114 minutes, 52 seconds
Episode Artwork

Hoe wordt een weerbericht gemaakt?

In deze aflevering hebben we het over het populairste gespreksonderwerp aller tijden: het weer. Hoe wordt een weerbericht gemaakt? En waarom zit de weerman er soms naast? Eos-redacteur Kim Verhaeghe vraagt het aan klimaatwetenschapper Samuel Helsen.
9/13/202141 minutes, 20 seconds
Episode Artwork

Zit prikkelbare darmsyndroom tussen de oren?

Buikpijn, een opgeblazen buik, gas in de darmen, vermoeidheid. Voor tien tot vijftien procent van de Belgen is het een dagelijkse realiteit. Wat is er met hen aan de hand? Professor gastro-enterologie, Guy Boeckxstaens (KU Leuven), schept duidelijkheid in deze aflevering van Vraag Het Aan.
8/9/202140 minutes, 26 seconds
Episode Artwork

Hoe word je gelukkig? - Vraag Het Aan

Geluk is het hoogste goed. Maar je zult het niet vinden als je ernaar zoekt, zegt ‘geluksprofessor’ Lieven Annemans (Universiteit Gent – VUB). Toch kunnen we heel wat doen om gelukkiger te worden. Vrijwilligerswerk, bijvoorbeeld, of mediteren. Ook de overheid kan maatregelen nemen om het algemene geluksniveau op te krikken. Hoe dat precies zit, hoor je in deze aflevering van de podcast Vraag het aan.
7/18/202136 minutes, 26 seconds
Episode Artwork

Hebben ook dieren een unieke persoonlijkheid?

Worden zwanen verliefd? Kan een koolmees arrogant zijn? Hoe slim zijn goudvissen echt? En kan een hond rouwen om zijn overleden baasje? Rudi D’Hooge, professor biologische psychologie aan de KU Leuven, legt in deze podcast uit waarom antwoorden op die vragen niet zo eenvoudig is.
7/12/20211 hour, 34 seconds
Episode Artwork

Waarom is lichaamsbeweging gezond?

We weten allemaal wel dat beweging goed voor ons is. Als we teveel stilzitten neemt de kans op een hele reeks aandoeningen toe. Maar waarom is dat zo? Waarom heeft ons lichaam beweging nodig om gezond te blijven? Ik vraag het aan professor Gaëtane Stassijns, diensthoofd fysische geneeskunde en revalidatie aan het UZ Antwerpen.  
6/30/202147 minutes, 3 seconds
Episode Artwork

Wat kunnen we doen tegen discriminatie op de arbeidsmarkt?

Vijftigplussers en Vlamingen met een migratieachtergrond kan de moed snel in de schoenen zakken als ze een baan moeten vinden. Ze worden vaak niet eens uitgenodigd voor een eerste gesprek. Hoe komt dat? En wat doen we daaraan? Arbeidseconoom Stijn Baert (Universiteit Gent) legt de vinger op de wonde in deze aflevering van de podcast Vraag het aan.
6/28/202138 minutes, 5 seconds
Episode Artwork

Hoe ontstaat een allergie?

Voor nogal wat mensen gaat de lente gepaard met een loopneus en jeukende rode ogen. En mensen met een voedselallergie moeten heel goed opletten wat er op hun bord ligt. Waarom reageert ons lichaam zo vreemd op bepaalde stoffen? En hoe weet je of je een allergie hebt? Professor Dominique Bullens, verbonden aan het UZ en de KU Leuven, geeft antwoord op deze en andere allergievragen.
6/21/202140 minutes, 26 seconds
Episode Artwork

Wie heeft voetbal uitgevonden?

Voetbal is zo ingeburgerd, dat het ondertussen tot ons cultureel erfgoed hoort. Maar wie heeft de populaire sport bedacht? En hoe veroverde voetbal de wereld? Dries Vanysacker, erevoorzitter van Voetbalcub Holsbeek, maar ook geschiedkundige aan de KU Leuven en auteur van meerdere boeken over sportgeschiedenis, neemt ons in deze podcastaflevering mee terug in de tijd.
6/14/202139 minutes, 15 seconds
Episode Artwork

Wanneer ben je in de overgang? - Ongesteld 4/4

De overgang kan je emoties overhoop halen, ondervond Annemie (51). ‘Ik barstte geregeld in tranen uit, ook op mijn werk.’ De overgang kan tot twaalf jaar duren, en gaat niet alleen gepaard met opvliegers, maar ook met hartkloppingen, angsten en geheugenproblemen. Is hormoontherapie aan te raden? Expert Herman Depypere en menopauzeconsulent Ruth Delbeke geven uitleg en tips. Show notes op www.eoswetenschap.eu/ongesteld
5/17/202145 minutes, 28 seconds
Episode Artwork

Hoeveel pijn is normaal? Ongesteld 3/4

‘Zonder pijnstillers kom ik mijn maandstonden niet door’, zegt Babs (39). Blijven werken of studeren tijdens die dagen van de maand is vaak niet evident. Veel pijn kan wijzen op endometriose, een aandoening waar een op de tien vrouwen aan lijdt. Expert Carla Tomassetti legt het verschil uit tussen ‘normale’ en ‘abnormale’ menstruatiepijn. Show notes op www.eoswetenschap.eu/ongesteld
5/17/202140 minutes, 20 seconds
Episode Artwork

Is de pil veilig? - Ongesteld 2/4

Zoë (25) twijfelt al jaren aan de pil. ‘Ik krijg er emotionele buien van, en mijn libido lijdt eronder.’ Gynaecoloog Hendrik Cammu zet alles over voorbehoedsmiddelen op een rijtje. Tegelijk kunnen natuurlijke hormonen ook voor problemen zorgen. Dat weet Sarah (38) maar al te goed. Zij lijdt aan premenstruele dysfore stoornis en heeft elke maand zwarte dagen, waarop ze extreem prikkelbaar en depressief is. Show notes op www.eoswetenschap.eu/ongesteld
5/17/202134 minutes, 56 seconds
Episode Artwork

Waarom is menstruatie taboe? - Ongesteld 1/4

Hannah (16) vertelt over haar eerste keer. ‘Je gaat niet voor de hele speelplaats roepn: Hé gasten, ik heb mijn regels.’ Ook in de 21ste eeuw wordt er nog altijd niet openlijk gepraat over menstruatie. Het taboe blijkt, verrassend genoeg, een product van het feminisme, vertelt historica Kaat Wils (KU Leuven). Show notes op www.eoswetenschap.eu/ongesteld
5/17/202134 minutes, 6 seconds
Episode Artwork

Trailer - Ongesteld. Een podcast over menstruatie

In de podcast Ongesteld stelt wetenschapsjournalist Liesbeth Gijsel alle ‘ongestelde vragen’ over menstruatie. Vrouwen vertellen hun verhaal. Experts geven tekst en uitleg. “We weten verrassend weinig over menstruatie, hormonen en de cyclus”, zegt Liesbeth. “Terwijl ze zoveel impact hebben. Ze maken je sociaal of net teruggetrokken of prikkelbaar, ze bepalen of je je goed kunt concentreren of niet, geven je buikpijn en hoofdpijn … Ik vraag me na het maken van deze podcast zelfs af in hoeverre die hormonen mijn persoonlijkheid bepalen.” Met de podcast, die vier afleveringen telt, wil Liesbeth vrouwen én mannen kennis aanreiken die een verschil kan maken in hun dagelijks leven. Show notes op www.eoswetenschap.eu/ongesteld
5/12/20211 minute
Episode Artwork

Wat als thuiswerk een blijver wordt?

We hadden ons niet kunnen voorstellen dat we met zovelen zo’n lange periode van huis uit zouden werken. De situatie zoals die er vandaag uitziet is buitengewoon. In deze podcast is het vertrekpunt een ideale wereld waarin thuiswerk een keuze en geen verplichting is. EOS Wetenschap-stagiaire Nele Lodewijckx gaat op zoek naar antwoorden. Wat zijn de voordelen van thuiswerk? Wat zijn de valkuilen? Hoever staan bedrijven in het proces? Wat hebben we nodig om ons goed te voelen als we van huis uit werken? Wat is de ideale verhouding tussen thuiswerk en uit huis werken? Professor Elke Van Hoof (VUB en Huis voor Veerkracht) deelt inzichten uit haar laatste boek Eerste hulp bij thuiswerken.
4/27/202136 minutes, 31 seconds
Episode Artwork

Waarom we niet kunnen multitasken

Multitasken lijkt een graadmeter voor succes. Toch zorgt het bij velen voor gemengde gevoelens. Kunnen we het eigenlijk wel? Wat gebeurt er in ons brein als we multitasken? En hoe komt het dat we het maar blijven proberen? EOS-stagiaire Nele Lodewijckx vraagt het aan onderzoekers Pieter Roelfsema (Nederlands Herseninstituut), Kobe Desender (KU Leuven Brain Institute) en Senne Braem (UGent). 
4/13/202132 minutes, 1 second
Episode Artwork

Waarom ben ik anders? - Groeipijnen 5/5

Hoe verloopt de vorming van onze identiteit? Waarom denken we in hokjes en waar kan je terecht als je vragen hebt over genderidentiteit? EOS-stagiair Elias Ysebaert praat erover met Joz Motmans, coördinator van het Transgenderinfopunt aan UZ Gent. De puberteit is voor jongeren een turbulente periode. Waarom verandert mijn lichaam? Waarom kweek ik puisten en okselvijvers? Waarom experimenteer ik zo graag? Waarom word ik verliefd en wil ik (geen) seks? En waarom ben ik anders? EOS-stagiair Elias Ysebaert ging op onderzoek. Hij maakte er de podcastreeks Groeipijnen over. Elke week, telkens op dinsdag, publiceren we een nieuwe aflevering. De podcastreeks is bedoeld voor elke puber op zoek naar antwoorden, maar zeker ook voor iedereen die meer wil weten over het fascinerende ding dat ons lichaam is. 
3/29/202119 minutes, 30 seconds
Episode Artwork

Waarom word ik verliefd en wil ik (geen) seks? - Groeipijnen 4/5

De eerste keer verliefd worden, de eerste kus of de eerste keer seks hebben, hoe verloopt dat? Hoeveel zorgen moet ik mij maken over de eerste keer? En wat als ik helemaal niet verliefd word en geen behoefte heb aan seksuele ontwikkeling? Om antwoorden te vinden op deze en nog veel meer vragen, sprak EOS-stagiair Elias Ysebaert met Eveline Buyse, klinisch psychologe en seksuologe aan UZ Brussel. De puberteit is voor jongeren een turbulente periode. Waarom verandert mijn lichaam? Waarom kweek ik puisten en okselvijvers? Waarom experimenteer ik zo graag? Waarom word ik verliefd en wil ik (geen) seks? En waarom ben ik anders? EOS-stagiair Elias Ysebaert ging op onderzoek. Hij maakte er de podcastreeks Groeipijnen over. Elke week, telkens op dinsdag, publiceren we een nieuwe aflevering. De podcastreeks is bedoeld voor elke puber op zoek naar antwoorden, maar zeker ook voor iedereen die meer wil weten over het fascinerende ding dat ons lichaam is. 
3/23/202114 minutes, 41 seconds
Episode Artwork

Waarom experimenteren pubers zo graag? - Groeipijnen 3/5

Alcohol, sigaretten, cannabis en andere drugs komen vaak op het pad van jongeren in de puberteit. Waarom experimenteren jongeren graag met deze middelen? Ook sporten kan verslavend zijn, want we streven graag ‘idealen’ na. EOS-stagiair Elias Ysebaert sprak erover met Hanna Peeters van Vlaams expertisecentrum Alcohol en andere Drugs (VAD) en bewegingswetenschapper Martine Thomis (KU Leuven). De puberteit is voor jongeren een turbulente periode. Waarom verandert mijn lichaam? Waarom kweek ik puisten en okselvijvers? Waarom experimenteer ik zo graag? Waarom word ik verliefd en wil ik (geen) seks? En waarom ben ik anders? EOS-stagiair Elias Ysebaert ging op onderzoek. Hij maakte er de podcastreeks Groeipijnen over. Elke week, telkens op dinsdag, publiceren we een nieuwe aflevering. De podcastreeks is bedoeld voor elke puber op zoek naar antwoorden, maar zeker ook voor iedereen die meer wil weten over het fascinerende ding dat ons lichaam is. 
3/16/202116 minutes, 20 seconds
Episode Artwork

Waarom kweek ik puisten en okselvijvers? Groeipijnen (2/5)

Puistjes zijn misschien wel de meest gevreesde puberteitskwaal, kort gevolgd door okselvijvers. Waar komen beide vandaan en waarom hebben pubers er meer last van? EOS-stagiair Elias Ysebaert praat erover met dermatologe Samira Baharlou van UZ Brussel en bio-ingenieur Chris Callewaert van UGent, ook wel de okseldokter genoemd. Op de grens van de kindertijd en volwassenheid liggen een hele reeks veranderingen en obstakels. EOS-stagiair Elias Ysebaert maakte er de vijfdelige podcastreeks "Groeipijnen" over. Elke week, telkens op dinsdag, verschijnt er een nieuwe aflevering. De podcastreeks is voor elke puber op zoek naar antwoorden, maar zeker ook voor iedereen die meer wil weten over het fascinerende ding dat ons lichaam is.
3/8/202119 minutes, 48 seconds
Episode Artwork

Waarom verandert mijn lichaam tijdens de puberteit? - Groeipijnen (1/5)

Op de grens van de kindertijd en volwassenheid liggen een hele reeks veranderingen en obstakels. EOS-stagiair Elias Ysebaert maakte er de vijfdelige podcastreeks "Groeipijnen" over. Elke week, telkens op dinsdag, verschijnt er een nieuwe aflevering. De podcastreeks is voor elke puber op zoek naar antwoorden, maar zeker ook voor iedereen die meer wil weten over het fascinerende ding dat ons lichaam is. In deze eerste aflevering: wat is het begrip puberteit en wat is het verschil met adolescentie? EOS-stagiair Elias Ysebaert sprak erover met kinderendocrinologen Saskia Van Der Straaten (UZ Gent) en Hilde Dotremont (UZ Antwerpen).    
3/1/202114 minutes, 43 seconds
Episode Artwork

Kankerexperte Tessa Kerre over heldinnen Marie Curie en Jane Davis

Hematoloog Tessa Kerre (UZ Gent) heeft twee wetenschapsheldinnen: Marie Curie, de grootste aller tijden, en Jane Davis, die aantoont dat lezen helend werkt. Ze vertelt in deze podcast over het leven en werk van beide vrouwen, maar ook over haar eigen onderzoek naar immunotherapie, een veelbelovende, nieuwe kankerbehandeling.
2/5/20211 hour, 2 minutes, 13 seconds
Episode Artwork

Genetica Hilde Van Esch over heldin Rosalind Franklin, de ontdekster van DNA

Rosalind Franklin (1920 – 1958) maakte de allereerste foto van DNA, de belangrijkste bouwsteen van het leven. Ze kreeg daarvoor aanvankelijk weinig erkenning. Mannelijke collega’s noemden haar zelfs een feministische tang en ze pikten haar bevindingen. Klinisch geneticus Hilde Van Esch (KU en UZ Leuven) praat in deze podcast over Franklin en de impact die ze had op de geneeskunde.
2/5/202125 minutes, 18 seconds
Episode Artwork

Sterrenkundige Conny Aerts over heldin Cecilia Payne, die de chemie van het heelal ontrafelde

Cecilia Payne (1900-1979) begreep als eerste waaruit de sterren en het heelal zijn opgebouwd. In haar voetsporen bestudeert Conny Aerts (KU Leuven) de inwendige fysica en de evolutie van sterren.
2/5/202132 minutes, 19 seconds
Episode Artwork

MS-onderzoekster Bieke Broux over heldin Vera Rubin, de ontdekster van donkere materie

Vera Rubin (1928-2016) bewees als eerste het bestaan van donkere materie. Maar ze is voor Bieke Broux (UHasselt) ook een inspiratiebron voor vrouwelijke wetenschappers die een gezin en een onderzoekscarrière willen combineren.
2/5/202130 minutes, 27 seconds
Episode Artwork

Wiskundige Ann Dooms over heldin Ada Lovelace, de eerste programmeur ter wereld

De Britse wiskundige Ada Lovelace (1815-1852) plantte het eerste zaadje van zowat alle digitale toepassingen die we vandaag zo cool vinden. Geen wonder dus dat ze de wetenschapsheldin is van wiskundige Ann Dooms (VUB). In deze podcast praat Ann over Ada, maar ook over haar eigen onderzoek en dat van andere topwiskundigen Pattie Maes, pionier op vlak van kunstmatige intelligentie, en Ingrid Daubechies, de moeder van de jpeg.
2/5/202151 minutes, 5 seconds
Episode Artwork

Hoe ziet de toekomst van windenergie op zee eruit?

In 2008 installeerden we de allereerste windturbine voor onze kust. Intussen dekken een vierhonderdtal offshore windturbines tien procent van de totale elektriciteitsbehoefte in België. Het is de bedoeling om dat aandeel tegen 2026 te verdubbelen, met een tweede windparkzone tegen de grens met Frankrijk. Pieter Mathys (UGent en OWI) en Pieter Jan Jordaens (Sirris en OWI) blikken vooruit op de toekomst van deze razendsnel ontwikkelende sector. Wat zij verwachten? Nog hogere windturbines, dat zeker, maar ook radicaal andere ontwerpen zoals verticale en drijvende windmolens, een combinatie met drijvende zonnepanelen en zelfs vliegers die wind oogsten op grote hoogte. Ook de opslag van opgewekte energie en de afstemming van het elektriciteitsaanbod op de vraag kunnen beter.
10/28/20201 hour, 13 minutes, 5 seconds
Episode Artwork

Hoe verduurzamen we onze mobiliteit?

Luchtvervuiling, files, ongevallen en een verward klimaat. We beseffen wel wat misloopt, maar hoe lossen we het op? En kan de coronacrisis een kantelpunt zijn? We vragen het aan Cathy Macharis, professor voor duurzame mobiliteit en logistiek aan de Vrije Universiteit Brussel.
10/20/202055 minutes
Episode Artwork

Waarom geloven we in complottheorieën?

Sinds covid-19 is complotdenken helemaal terug. Waarom steekt complotdenken net nu de kop op? Is het een voorbijgaande hype of moeten we behoedzaam zijn? Wie is er vatbaar voor? Eos-stagiaire Alice Dooreman vraagt het aan moraalfilosoof Brecht Decoene.
10/9/202015 minutes, 51 seconds
Episode Artwork

Hoe redden we de biodiversiteit?

Wereldwijd zijn één miljoen soorten met uitsterven bedreigd. Waarom gaat het zo slecht met onze biodiversiteit? Hoe erg is dat, en kunnen we het tij nog keren? Eos-redacteur Kim Verhaeghe vraagt het aan Hilde Eggermont, coördinator van het Belgische Platform voor Biodiversiteit.
10/2/202043 minutes, 25 seconds
Episode Artwork

Kun je autisme zien in de hersenen?

Bij kinderen met autisme verloopt de hersenontwikkeling anders dan bij hun leeftijdgenootjes. Neurowetenschapper Annabel Nijhof (Universiteit Gent) onderzoekt het brein van proefpersonen met autisme. In deze podcast praat ze met Eos Psyche&Brein hoofdredacteur Liesbeth Gijsel bij over ‘het autistische brein’.
9/23/202022 minutes, 55 seconds
Episode Artwork

Wat zegt de wetenschap over dromen?

Dromen, ze fascineren sinds mensenheugenis. Maar wat weten we intussen over al die bijzondere droomervaringen? Neuroloog Inge Declercq (UZ Antwerpen) en psycholoog Tim Post (Universiteit Twente) werpen licht op onze nachtelijke breinavonturen. Deze aflevering werd gemaakt door onze stagiaire Alice Dooreman.
9/14/202014 minutes, 9 seconds
Episode Artwork

Waarom stierven de dino's uit?

65 miljoen jaar geleden verdwenen de meest spectaculaire wezens die ooit op aarde leefden: de dinosauriërs. Paleontoloog Koen Stein vertelt wat we intussen weten over het komen, leven en gaan van deze mysterieuze dieren. Waren het echt die lelijke, angstaanjagende monsters die we kennen uit dinofilms? Waarom werden ze zo groot? Wat aten ze (gras bestond toen nog niet)? En verdwenen ze echt allemaal?
9/8/202045 minutes, 43 seconds
Episode Artwork

Bestaan er alternatieven voor ADHD-medicatie?

In elke klas zit wel een kind met ADHD dat Rilatine/Ritalin slikt. Die medicatie helpt jammer genoeg niet altijd, en ze heeft bijwerkingen, zoals hoofdpijn en verminderde eetlust. De wetenschap werkt aan alternatieven. Annelies Verlaet (Universiteit Antwerpen) zet ze op een rijtje in deze aflevering van de podcastreeks Vraag Het Aan.
8/18/202028 minutes, 38 seconds
Episode Artwork

Hoe redden we de bij?

In een wereld zonder bijen lijden wij honger. Driekwart van onze voedingsgewassen is namelijk afhankelijk van bestuiving door insecten, waaronder de bijen. Dat het slecht gaat met de bij is daarom heel verontrustend. Wat is er precies aan de hand, en hoe redden we de bij? Eos-redacteur Kim Verhaeghe vraagt het aan bioloog en bijenexpert Dirk De Graaf van de Universiteit Gent.
7/15/202043 minutes, 19 seconds
Episode Artwork

Waarom moeten muggen mij altijd hebben?

Heb je soms het gevoel dat je een muggenmagneet bent? Het zit niet in je hoofd. Muggen verkiezen echt sommige mensen boven andere. Muggenexpert Isra Deblauwe van het Instituut voor Tropische Geneeskunde legt uit hoe dat komt, en wat je kunt doen om muggen buiten de slaapkamer te houden. Wist je trouwens dat de mug veruit het dodelijkste dier ter wereld is? De mug is verantwoordelijk voor ongeveer één miljoen overlijdens per jaar. Vooral in tropische gebieden, dat klopt, maar door de klimaatverandering komen gevaarlijke muggen ook onze kant uit. Isra Deblauwe volgt die opmars van nabij op. Ook daarover vertelt ze in deze aflevering van Vraag Het Aan.
6/17/202031 minutes, 3 seconds
Episode Artwork

Kunnen zorgrobots het werk van zorgverleners verlichten?

Robots kunnen meer dan wagens in elkaar steken. Ze kunnen ons begrijpen, en zelfs liefde geven. Helpen bij huiswerk. Of gewoon een gezellig babbeltje slaan. Sociale robots zullen onze zorg veranderen, en vooral ten goede. Daar zijn robotici Bram Vanderborght van de Vrije Universiteit Brussel en Tony Belpaeme van de Universiteit Gent van overtuigd. Ze praten er uitgebreid over in deze aflevering van onze podcast Vraag Het Aan.  
5/4/202038 minutes, 55 seconds
Episode Artwork

Wanneer gaan we op vakantie naar de maan?

Voorlopig kunnen we helemaal nergens naartoe, maar dromen over nieuwe vakantiebestemmingen mag uiteraard wel. En waarom niet over zeer exotische bestemmingen buiten onze planeet? Wanneer gaan we bijvoorbeeld op vakantie naar de maan? Nancy Vermeulen, astrofysicus, piloot en oprichter van de Space Training Academy, praat in deze aflevering over de mogelijkheden (en uitdagingen) van ruimtetoerisme.
4/20/202034 minutes, 55 seconds
Episode Artwork

Hoe kan ik beter slapen?

1 op 3 slaapt slechter sinds het begin van de corona-crisis, maar er zijn ook “gelukzakken” die nu beter slapen. Hoe komt dat? Wat is “een goede nachtrust”? En hoe voorkom je dat je een ganse nacht wakker ligt te woelen in bed? Slaapgeneeskundige Olivier Mairesse (VUB, ULB en UVC Brugmann) geeft antwoord.
4/14/202038 minutes, 34 seconds
Episode Artwork

Hebben dieren gevoelens?

Worden apen verliefd? Schaamt een hond zich soms? En kan een spin ongelukkig zijn? Evolutionair bioloog Mark Nelissen van de Universiteit Antwerpen antwoordt in deze eerste "blijf-in-je-kot"-aflevering van Vraag Het Aan.
4/7/202027 minutes, 56 seconds
Episode Artwork

Hoe kunnen mensen met autisme zichzelf zijn?

Autisme is erfelijk. Maar dat is niet het hele verhaal. Er spelen ook andere factoren mee, zoals ziekte, medicatie of milieuvervuiling tijdens de zwangerschap. Kinder- en jongerenpsychiater Jean Steyaert (UPC Leuven) gaat in op de kenmerken, oorzaken en behandeling van autisme.
3/27/202033 minutes, 46 seconds
Episode Artwork

Hoe fit is onze Noordzee?

Vanop het strand lijkt de Noordzee een saaie bruine soep, maar wat zich onder water bevindt is zeer bijzonder. Bijzonder, maar ook heel kwetsbaar. Marien bioloog Jan Seys van het Vlaams Instituut voor de Zee (VLIZ) praat in deze aflevering over de gezondheid van de Noordzee.
3/9/202041 minutes, 59 seconds
Episode Artwork

Hoe bereiden we ons voor op de klimaatverandering?

Hittegolven, hevig onweer, droogte en zachtere, natte winters. We voelen de klimaatverandering nu al. In de toekomst zal ons weer nog extremer worden. Hoe bereiden we ons daarop voor? We vragen het aan global change ecoloog Sara Vicca van de Universiteit Antwerpen.
3/2/202022 minutes, 26 seconds
Episode Artwork

Hoe ver kun je terugkeren in je stamboom?

Wie ben ik? Waar kom ik vandaan? Het zijn existentiële vragen die iedereen zich stelt. Een stamboom kan antwoorden geven. Maar hoe begin je eraan? Genetisch genealoog Maarten Larmuseau (KU Leuven) zet je op weg in deze aflevering.
2/10/202031 minutes, 37 seconds
Episode Artwork

Kan de natuur van een brand herstellen?

De voorbije maanden volgde de ene natuurbrand na de andere. Australië, Californië, het Amazonewoud, zelfs in Siberië gingen complete natuurgebieden in vlammen op. Kan de natuur van zo’n hevige brand herstellen? Bioloog Rudy Van Diggelen (Universiteit Antwerpen) geeft antwoord.
2/3/202031 minutes, 14 seconds
Episode Artwork

Wanneer ben je verslaafd aan alcohol?

Hoeveel alcohol mag je eigenlijk drinken? Wanneer ben je verslaafd? Wat kun je doen als je vermoedt dat iemand in je omgeving te veel drinkt? En is het dan zijn of haar eigen schuld? Liesbeth Gijsel vraagt het aan psychiater en verslavingsexpert Geert Dom van het Psychiatrisch Centrum Broeders Alexianen te Boechout.
1/28/202029 minutes, 53 seconds
Episode Artwork

Hoe zal artificiële intelligentie ons leven beïnvloeden?

Hoe wordt artificiële intelligentie ontwikkeld? Is de werking vergelijkbaar met die van ons brein? Hoe kunnen we een stad slim maken? Gaan we straks bij een computer op consultatie? Worden we er ooit beste vrienden mee? En is de angst dat computers straks de wereld overnemen terecht? Eos-redacteur Kim Verhaeghe vraagt het aan computerwetenschapper Steven Latré van de Universiteit Antwerpen en imec.
1/21/202040 minutes, 8 seconds
Episode Artwork

Beschermt een mondmasker tegen luchtvervuiling?

Mondmaskers tegen luchtvervuiling zijn populair in Azië, maar je ziet ze af en toe ook hier opduiken in het verkeer. Kan zo’n mondmasker je effectief beschermen tegen vuile lucht? Verkeerskundige en milieubioloog Evi Dons van UHasselt geeft antwoord. Evi Dons bestudeert de persoonsgebonden blootstelling aan luchtvervuiling, onder andere via een project waarbij burgers continu een klein meettoestel bij zich dragen. Wat leren we daaruit? Is fietsen in de stad gezond? Hoe kan je de blootstelling aan luchtvervuiling verminderen? En welke ingrepen kunnen onze luchtkwaliteit echt verbeteren? Je krijgt antwoorden in deze aflevering van Vraag Het Aan.
12/16/201927 minutes, 6 seconds
Episode Artwork

Waarom bestaat er geen medicijn tegen verkoudheid?

Een verkoudheid overkomt iedereen wel eens, maar een behandeling of vaccin is er niet. Hoe komt dat? En wat kan je voorlopig wel doen om je kans op een verkoudheid te verlagen? Viroloog Johan Neyts van de KU Leuven geeft antwoord. Zijn lab ontdekte recent nog een nieuwe manier om verkoudheidsvirussen een halt toe te roepen.
12/6/201924 minutes, 15 seconds
Episode Artwork

Is biomedisch onderzoek zonder dierproeven mogelijk?

We danken veel van onze medische vooruitgang aan dierproeven. Toch ligt het testen van geneesmiddelen op dieren zeer gevoelig. Zijn er dan geen “diervrije” alternatieven? Neurobioloog Liesbeth Aerts van de KU Leuven en het VIB geeft antwoord. Komt onder andere nog aan bod: Kan ik als wetenschapper zomaar een dierproef opstarten? Waarom is de muis zo'n populair proefdier? Hoe zinvol zijn dierproeven eigenlijk, want muizen zijn geen mensen? En hoe ver staan alternatieven zoals computersimulaties of het lab-op-een-chip?
11/28/201933 minutes, 38 seconds
Episode Artwork

Vaccineren we ons binnenkort tegen kanker?

Immunotherapie is een kankerbehandeling die ons eigen afweersysteem stimuleert om zich tegen tumoren te wapenen. Beschermt een vaccin ons binnenkort tegen kanker? Eos-redacteur Kim Verhaeghe vraagt het aan kankeronderzoekster Damya Laoui van de VUB en het VIB.
11/15/201926 minutes, 53 seconds
Episode Artwork

Kan de wetenschap ons bier nog beter maken?

Gistexpert Stijn Mertens (VIB en KU Leuven) kweekt innovatieve gist voor brouwers uit de hele wereld. In deze podcast vertelt hij welke rol gist in het brouwproces heeft, hoe je een "supergist" kweekt en waarom het zo moeilijk is om alcoholvrij bier te brouwen.
10/24/201929 minutes, 41 seconds
Episode Artwork

Wat kun je doen om dementie te vermijden?

Alzheimer genezen kunnen we (nog) niet. De ziekte treft meer dan een kwart miljoen mensen in Vlaanderen en Nederland en is de belangrijkste oorzaak van dementie. Hoe zie je het verschil tussen ‘gewone’ vergeetachtigheid en het beginstadium van alzheimer? En kun je zelf iets doen om je risico op de ziekte te verkleinen? Psyche&Brein-hoofdredacteur Liesbeth Gijsel vraagt het aan neuroloog Sebastiaan Engelborghs van het Universitair Ziekenhuis Brussel.
10/21/201926 minutes, 13 seconds
Episode Artwork

Kunnen we CO2 terug uit de lucht halen?

Tot voor kort leek het eenvoudig: om de klimaatverandering tegen te gaan, moesten we minder broeikasgassen uitstoten. Maar volgens heel wat klimaatexperts is het vandaag niet meer zo eenvoudig. We moeten de koolstofdioxide die we al hebben uitgestoten ook terug uit de lucht halen. Hoe realistisch is dat? Eos-redacteur Kim Verhaeghe vraagt het aan professor biogeochemie Filip Meysman van de Universiteit Antwerpen.
10/17/201930 minutes, 30 seconds
Episode Artwork

Zal er in de toekomst nog voldoende drinkwater zijn?

Al drie zomers op rij krijgen we te horen dat we ons gazon niet meer mogen sproeien of onze wagen niet mogen wassen. Dan wordt er gezegd dat als we niet spaarzaam zijn, we zonder water kunnen vallen. Klopt dat? Is het realistisch dat er op een dag geen water meer uit de kraan komt? En hoe kan de wetenschap dat droge scenario voorkomen? Ik vroeg het aan Marjolein Vanoppen, waterwetenschapper aan de Universiteit Gent.  
9/18/201919 minutes, 34 seconds
Episode Artwork

Hoe herken je de signalen van een burn-out?

Het burn-outsyndroom is aan een heuse opmars bezig. Hoe komt dat? Zijn er manieren om je te wapenen tegen dat gevoel van opgebrand zijn? En hoe herken je signalen van burn-out bij jezelf, een collega of werknemer? Liesbeth Gijsel, hoofdredacteur van Eos Psyche&Brein vraagt het aan arbeidspsycholoog Steffie Desart van de KU Leuven.
8/29/201928 minutes, 23 seconds
Episode Artwork

Kan een dokter straks in mijn DNA lezen of en wanneer ik kanker krijg?

Hoe lezen wetenschappers DNA? Hoe leggen ze verbanden tussen genen en aandoeningen? Welke verbanden zijn al bekend? En kunnen we straks kwalijke genen corrigeren? Ik vraag het aan computationeel geneticus Stein Aerts (VIB en KU Leuven).
8/8/201938 minutes, 20 seconds