Winamp Logo
EKSPERIMENTET PÅ MIDTEN Cover
EKSPERIMENTET PÅ MIDTEN Profile

EKSPERIMENTET PÅ MIDTEN

Danish, News, 1 season, 70 episodes, 2 days, 12 hours, 55 minutes
About
Danmark har fået en ny regering, der har sprængt de politiske blokke i småstykker og gjort gamle ærkefjender til regeringskollegaer. En historisk regering over midten, der er blevet kaldt alt fra bastard til et risikabelt politisk eksperiment. Men hvad får man egentlig, når man blander rødt arbejderblod med liberale blå kræfter og tilsætter en dosis lilla teknokrati? Den perfekte cocktail af reformer og handlekraft? Eller en sprængfarlig bombe, der ødelægger partier, troværdighed og drømmen om at holde yderfløjene uden for indflydelse? I ’Eksperimentet på midten’ dissekerer et panel af tidligere ministre, ordførere og rådgivere hver uge SVM-regeringens ageren og fortæller om det regeringsmaskinrum, de engang selv har opereret i.  Vært: Pernille Rudbæk 
Episode Artwork

Teaser – lyt til ’Brændende broer’ fra Radio4

Vil du som klimaaktivist og vegetar kunne forstå en konventionel landmand? Kan du som døende forstå et synspunkt, hvor værdier er vigtigere end liv? Og vil du som minoritet kunne forstå, hvorfor nogen bruger et sprog der samtidig gør dig ked af det? Vi er gode til at råbe ad andre, der har holdninger langt fra vores egne, både på nettet og i debatten i medierne. Men måske er vi danskere ikke så forskellige endda, og måske - kun måske - vil du i denne podcastserie opdage, at ingen er onde, og at der er en grund til, at man har den holdning, man har. Og ikke mindst at sympati ikke er afhængigt af, om man deler synspunkt, men om man forstår den menneskelige fortælling bag. Vært: Silas MoodySee omnystudio.com/listener for privacy information.
7/1/202447 seconds
Episode Artwork

Sidste runde og en regeringsvinder

Eksperimentet på midten sender for sidste gang og ser på, hvor står SVM-regeringen nu i forhold til, hvor den stod, da den blev dannet for godt halvandet år siden. Panelet tager en status på regeringen og diskuterer, hvad der skal til for at regeringen kan vende sin nedtur. Panelet vender også regeringens helt store sejr – nemlig at få orkestreret at den grønne trepart er nået til enighed, og at der nu ikke bare skal tales CO2-afgift, men også havmiljø og mere skov. I anledning af det sidste program går vi også det store regnskab op – både, hvilke af de tre regeringspartier, der har vundet den afsluttede sæson, men også hvem der står tilbage som vinderen af hele programmets levetid. Medvirkende: Ole Sohn, Jakob Axel Nielsen og Steffen Hjaltelin Vært: Kathrine Ejdum See omnystudio.com/listener for privacy information.
6/25/202451 minutes, 13 seconds
Episode Artwork

S-nedtur og folkemødesladder

Eksperimentet på midten har været på folkemøde og snuset rygter og stemninger til sig. De handler især om Mette Frederiksen og Socialdemokratiet efter nedturen ved Europaparlamentsvalget og de seneste dårlige meningsmålinger. Panelet diskuterer i dag, hvad der er sket med det store arbejderparti, og hvad der skal til for at vende den nedadgående kurve. Og så taler panelet også om, hvad det betyder for SVM-regeringen, at dets tre partier virkelig ikke har vind i sejlene. Medvirkende: Britt Bager og Anders Frandsen Vært: Kathrine Ejdum See omnystudio.com/listener for privacy information.
6/18/202451 minutes, 5 seconds
Episode Artwork

Dybt ned i EP-valgresultatet

Det blev udråbt som midtvejsvalget - der især kunne få stor betydning for den ret så pressede midterregering, en hvad betyder valgresultatet så for netop de tre regeringspartier og for dansk politik i øvrigt? Panelet i dag zoomer ind på weekendens Europa-parlamentsvalg, og hvor det stiller SVM-regeringen. SF blev valget største parti, og hvad betyder det så for Mette Frederiksen og co., der har taget godt med tilløb for at kommentere på nederlaget? Venstre blev med længder det største parti i den borgerlige blok, og Søren Gade var ikke sen til at udråbe Troels Lund Poulsen som den naturlige leder af blokken, men spørgsmålet er, om EP-valget bliver vendepunktet for Venstre, og hvordan partiet formår at høste den spirende optimisme? Medvirkende: Manu Sareen, Martin Geertsen, Henrik Kjerrumgaard Vært: Kathrine EjdumSee omnystudio.com/listener for privacy information.
6/11/202451 minutes, 13 seconds
Episode Artwork

Mette F. siger undskyld

Statsminister Mette Frederiksen fik leveret en undskyldning fra folketingets talerstol, da hun lukkede folketingsåret med den traditionsrige afslutningsdebat. Hun erkender, at arbejdslivsdebatten har ramt skævt. Panelet ser nærmere på statsministerens tale - og hvad det var for et billede, hun fik plantet med både undskyldningen og dens øvrige indhold. Og så er Nicolai Wammen en glad mand – for han fik lukket munden på kommuner og regioner og sikret den gode stemning forud for næste års kommunalvalg. Det skete, da han landede den økonomiske aftale, som alle parterne mener er den bedste nogen kan mindes. Medvirkende: Jakob Axel Nielsen, Frank Jensen og Jacob Blomgren Vært: Kathrine Ejdum See omnystudio.com/listener for privacy information.
6/4/202451 minutes, 13 seconds
Episode Artwork

Er målinger farlige og 11 milliarder på kistebunden

Meningsmålinger fylder en del – især nu, hvor de daler nedad for SVM-samarbejdet, men Meningsmålingerne daler ned for SVM-samarbejdet, men har de her målinger for meget magt. Bliver de overbrugt og misbrugt - eller er det godt for vores demokrati, at vi kan følge med mellem valgene? Det vender panelet i dag, og fortæller også, hvordan de selv har oplevet at blive konfronteret med dårlige meningsmålinger. Og så kigger panelet nærmere på, hvad det opjusterede økonomiske råderum på 11,25 milliarder kroner betyder for SVM-regeringen. For nu begynder diskussionen om, hvad pengene skal bruges til. Medvirkende: Britt Bager, Johannes Lebech og Sune Steffen Hansen Vært: Kathrine Ejdum See omnystudio.com/listener for privacy information.
5/28/202451 minutes, 13 seconds
Episode Artwork

Hvorfor den gode økonomi er skidt for SVM

Det kører for dansk økonomi. Det var det klare budskab, da økonomiminister Stephanie Lose kom med, da hun fremlagde årets første økonomiske redegørelse. Og det skulle man selvfølgelig tro var positivt, men for en SVM-regering, der har bygget sin berettigelse på krise, er det ikke udelukkende godt med en sund og stærk økonomi. Panelet analyserer og diskuterer, hvorfor det faktisk kan være en hæmsko for regeringen, at det går godt med finanserne. Og så vender panelet også både EP-valget og dets mange betydninger for hjemlig politik samt både Venstres og Socialdemokratiets krise, der bare ser ud til ikke at stoppe. Medvirkende: Jakob Axel Nielsen, Johannes Lebech og Steffen Hjaltelin Vært: Kathrine Ejdum See omnystudio.com/listener for privacy information.
5/21/202451 minutes, 13 seconds
Episode Artwork

Befrielsens pris og rod i treparten

Det gav genlyd og fik stor betydning, da Lars Løkke i 2019 udgav bogen Befrielsens øjeblik. For her luftede han tanken om, at Venstre og Socialdemokratiet skulle samarbejde og danne regering. Og nu kommer Løkke med sin 2’er, nemlig Befrielsens pris. Panelet diskuterer, hvad Løkke vil med sin nye bog, og hvad den kan komme til at betyde i dansk politik. Og så ser vi nærmere på den grønne trepart, der er løbet ind i bump på vejen. For to af parterne efterspørger nemlig, hvad der egentlig er målet, efter at nye beregninger fra Klimaministeriet har ændret på, hvor meget CO2, der skal reduceres for, at vi når 2030 klimamålet. Medvirkende: Gitte Seeberg, Joy Mogensen, Jacob Bruun Vært: Kathrine Ejdum See omnystudio.com/listener for privacy information.
5/14/202451 minutes, 13 seconds
Episode Artwork

Gammel erkendelse og hej nede fra 90’erne

Det er ikke nok at lære sproget, få et arbejde og på den måde blive integreret i det danske samfund. Nej, det er nødvendigt at blive "værdimæssigt assimileret". Det mener Venstre, der for alvor spiller sig selv på banen i udlændingedebatten, der fortsætter med at brage af sted i dansk politik. Hvor vild er den udmelding fra Venstre - og hvad betyder det for samarbejdet på midten, at to ud af tre partier i regeringen i den grad har skruet op for retorikken? Det diskuterer panelet i dag. Og så handler Eksperimentet på midten også om, hvorvidt Mette Frederiksen er blevet misforstået, eller om hun trækker i land i debatten om arbejdsmoral, når hun siger, at hun aldrig har bedt danskerne om at arbejde mere. Medvirkende: Martin Geertsen, Annette Vilhelmsen og Anders Frandsen Vært: Kathrine Ejdum See omnystudio.com/listener for privacy information.
5/7/202451 minutes, 13 seconds
Episode Artwork

En klistret klat tyggegummi og behov for et rovdyr

Opbakningen til SVM-regeringen er stadig faldende – og seneste meningsmålinger viser uhørt lave tal for især Venstre og Socialdemokratiet. Bortskaffelsen af St. Bededag og fokusset på vores arbejdsliv er nogle af forklaringerne på, hvorfor procenttallene bare ikke svinger for partierne i regeringen. Panelet diskuterer, hvad den stadig faldende opbakning betyder for SVM-samarbejdet, og hvad der er brug for at gøre.Og så zoomer vi også ind på forsvarsforhandlingerne, som forventes at gå ind i sit afgørende opløb. Der er behov for, at Troels Lund Poulsen for alvor sætter sig for bordenden, sætter Danmarksdemokraterne og Liberal Alliance på plads og sætter rovdyrs-tænderne i bordkanten og får landet en aftale snarest.Panelet: Manu Sareen, Jens Rohde, Sune Steffen HansenVært: Kathrine Ejdum See omnystudio.com/listener for privacy information.
4/30/202451 minutes, 13 seconds
Episode Artwork

En fuser og sagen, der ikke vil dø

Det skulle være et paradigmeskift i dansk politik - nemlig planen for, hvordan vores samfund fremover skal passe på ældre. Men den nye ældrereform har måske ikke fået helt det swung og opmærksomhed, som regeringen ellers havde lagt op. Og selvom oppositionen gerne vil fortælle, at den har ændret forhandlingsrummet med sit sammenhold under forhandlingerne, så køber panelet ikke, at det vil ændre så meget. Hør også, hvad der måske kunne udløse et behov for iltapparat for en tidligere finansminister. Og så vender panelet minksagen, der bare ikke vil forsvinde, og som gør ondt på flere partier – især Venstre, hvis minister på området igen og igen skal forholde sig og forsvare den sag, partiet ellers var så indædt kritisk over for, inden det gik i regering med S. Dagens panel giver også deres bud på, hvad der er gået godt og skidt for SVM-regeringen i ugens løb. Medvirkende: Bjarne Corydon, Jens Rohde og Jacob Blomgren. Vært: Kathrine Ejdum See omnystudio.com/listener for privacy information.
4/23/202451 minutes, 13 seconds
Episode Artwork

Smadremanden og en værdikriger i angreb

Det er ren og skær værdikamp, når udlændinge – og integrationsminister Kaare Dybvad Bek blæser til kamp mod kønsopdelte svømning, mener dagens panel, der næsten kan skrive drejebogen for forløbet på forhånd. For det er en del af den fortælling, som Socialdemokratiet fortsat gerne vil have i live, at bringe værdispørgsmål på banen. Og så vender panelet også udmeldingen fra Venstre-koryfæet Claus Hjort Frederiksen om, at han ville pege på Liberal Alliances formand Alex Vanopslagh, hvis han skulle vælge en blå statsministerkandidat. Men er det overhovedet en ros til Vanopslagh, eller er det et forsøg på at ryge ham ud til fordel for Venstre? Det kommer panelet med deres bud på. Medvirkende: Özlem Cekic, Britt Bager og Steffen Hjaltelin Vært: Kathrine Ejdum See omnystudio.com/listener for privacy information.
4/9/202451 minutes, 13 seconds
Episode Artwork

En pistol i baglommen og politisk nervekrig

Oppositionen gør klar til at spille med sine nyfundne muskler, efter at regeringen mistede sit indenrigspolitiske flertal med Fugledes exit fra Venstre og regeringen. Den kommer nemlig, ifølge Politiken, med et forslag om at skabe mere gennemsigtighed i regeringens interne arbejde. Konkret skal der laves et nyt ministerkodeks, regeringen skal pålægges at tage referater fra interne møder og så skal der laves en lynuddannelse for nye ministre – alt sammen i et flertal uden om regeringen. Hvad betyder det for regeringen, og hvor stiller det oppositionen, vurderer dagens panel. Og så kigger vi nærmere på det politiske forår, og den form som regeringen går de kommende måneder i møde samt den nervekrig, der lige nu foregår mellem regeringen på den ene side – og Danmarksdemokraterne og Liberal Alliance på den anden side. Er det taktik og kynisme, når forsvarsministeren præsenterer kvindelig værnepligt velvidende, at to partier i forligskredsen er imod og har muligheden for at blokere? Medvirkende: Uffe Elbæk, Martin Geertsen, Niels Th. Dahl Vært: Kathrine Ejdum See omnystudio.com/listener for privacy information.
4/2/202451 minutes, 13 seconds
Episode Artwork

Krigskobling og folkeskolere…aftale

Vi skal til at geare op i Danmark og Europa, hvis vi skal kunne hamle op med Rusland. Det var budskabet fra Mette Frederiksen - der på et debatmøde igen fik sat vores arbejdsmoral på dagsordenen. Denne gang er det ikke for at sikre vores velfærd, men som våben i kampen mod russerne. Og det budskab har givet ballade på Christiansborg. Dagens panel diskuterer, hvad det er Mette Frederiksen vil med debatten, og om den er god eller skidt for SVM-samarbejdet. Og så vender vi folkeskoleaftalen, som regeringen bevidst undlader at kalde en reform – og som skal gøre op med nogle af fortidens og 2013-reformens syndere. Medvirkende: Manu Sareen, Bertel Haarder og Jacob Blomgren Vært: Kathrine Ejdum See omnystudio.com/listener for privacy information.
3/26/202451 minutes, 13 seconds
Episode Artwork

Bye bye Venstre og forsvarsmilliarder

Mens regeringen endnu engang har besluttet at bruge flere penge på forsvaret og dansk sikkerhedspolitik, så har Mette Frederiksen meldt ud, at det kan ramme velfærden herhjemme. Men er danskerne klar til at give køb på velfærden, og hvad betyder det for regeringen, hvis den skal vælge mellem velfærd og sikkerhed. Det diskuterer dagens panel, der også når at forholde sig til den nyhed, der dukker op undervejs i programmet: Mads Fuglede forlader Venstre og melder sig ind i Danmarksdemokraterne, og dermed har regeringen nu kun 86 mandater og ikke længere et indenrigspolitisk flertal. Hvad betyder det for SVM-regeringen, og hvad gør den nu? Medvirkende: Jens Rohde, Joy Mogensen, Sune Steffen Hansen Vært: Kathrine Ejdum See omnystudio.com/listener for privacy information.
3/19/202451 minutes, 13 seconds
Episode Artwork

Krigsskat, fredsskat, sikkerhedsskat…

Kært barn har mange navne - og selvom flere af regeringens toppolitikere egentlig har afvist, at der kan komme en ekstra skat på grund af investeringer i forsvaret, så vil debatten om skatten ikke rigtig forsvinde. Hvad betyder det for de røde, de lilla og de blå, at der venter en diskussion om, hvornår velfærd må vige for sikkerheden - og er SVM-samarbejdet på linje i det spørgsmål? Det diskuterer dagens panel, som også skal omkring momsfri indenrigsflyvninger, og hvorfor sådan en lille sag, som regeringen egentlig ikke havde lyst til at give meget opmærksomhed, er vokset sig så stor. Medvirkende: Johannes Lebech, Jakob Axel Nielsen og Steffen Hjaltelin. Vært: Kathrine Ejdum See omnystudio.com/listener for privacy information.
3/12/202451 minutes, 13 seconds
Episode Artwork

Farvel til Pape

Det har givet chok gennem hele Christiansborg og den politiske verden, at Søren Pape Poulsen lørdag den 2. marts døde af en hjerneblødning, blot 52 år gammel. Dagens panel taler om, hvad Pape betød for dansk politik – og også hvad hans død betyder, ikke mindst for det Konservative, der skal finde en ny formand på en sørgelig baggrund. Panelet vender også Klimarådets rapport om regeringens klimaindsats, og hvad SVM-samarbejdets reaktioner siger om regeringens tilgang til klimaet. Og så er hele panelet enige om, hvad der er ugens bastard, og det knytter sig i den grad også til regeringens klimaindsats. Panelet: Özlem Cekic, Jens Rohde, Niels Th. Dahl. Vært: Kathrine Ejdum See omnystudio.com/listener for privacy information.
3/5/202451 minutes, 13 seconds
Episode Artwork

Troløse vælgere og stærk krigs-kommunikation

Dagens panel vender den undersøgelse, der er lavet af Folketingetsvalget 2022, og som viser, at vælgerne var mere i tvivl og stemte mere anderledes end de plejer. For hvad betyder det for regeringen på midten, når vælgerne ikke holder sig til ideologier, men stemmer mere på brands og på stjernepolitikere i spidsen af partierne. To-årsdagen for krigen i Ukraine blev blandt markeret ved, at forsvarsminister Troels Lund Poulsen varslede, at forsvarsforliget skal genåbnes, og det kan betyde endnu flere penge i forsvarskassen. Men spørgsmålet er, om pengekassen er bundløs, når det gælder det danske forsvar – eller kan regeringen få bøvl med oppositionen for at være så villige til at donere til Ukraine? Medvirkende: Ole Sohn, Martin Geertsen, Jacob Bruun. Vært: Kathrine Ejdum See omnystudio.com/listener for privacy information.
2/27/202451 minutes, 13 seconds
Episode Artwork

Stilhed før Svarer-storm og endnu en rygterunde

Når den længeventede Svarer-rapport bliver præsenteret onsdag den 21. februar, så bliver det afgørende for regeringen at få debatten om rapportens anbefalinger overstået så hurtigt som muligt. For den kommende CO2-afgift er bare en dårlig sag lige meget, hvordan den falder ud. Det mener dagens panel, som også diskuterer, hvad det betyder for regeringen, at den har fået den dårligste meningsmåling siden sin begyndelse. Meningsmålingen for regeringen kommer samtidig med, at der endnu engang er rygter om, hvorvidt statsminister Mette Frederiksen endnu engang er i spil til en international toppost. Medvirkende: Bjarne Corydon, Britt Bager og Steffen Hjaltelin Vært: Kathrine Ejdum See omnystudio.com/listener for privacy information.
2/20/202451 minutes, 13 seconds
Episode Artwork

En stille sejr og positiv uenighed

Regeringen har sat to fede streger under, at den står fast på pengekassen, da finansminister Nicolai Wammen landede en aftale om overenskomst for de statsansatte. For Wammen gav lige præcis den økonomiske ramme, han havde meldt ud, han ville – hverken mere eller mindre. Og overenskomstforhandlingerne er en sejr for regeringen og ikke mindst for Wammen, mener dagens panel. Og så er debatten om Uber endnu et eksempel på, at regeringen sætter tempoet op i forhold til at få ideer og forslag ud over rampen. For det handler om at komme længere frem på banen og spille lidt mere offensivt, også selvom det trækker et gult eller rødt kort i ny og næ. Det er faktisk tilladt at være uenige i en regering, mener panelet. Medvirkende: Bertel Haarder, Johannes Lebech, Rikke Lyngdal Vært: Kathrine Ejdum See omnystudio.com/listener for privacy information.
2/13/202451 minutes, 13 seconds
Episode Artwork

Knas i SVM-ægteskabet

Moderaterne er kommet med egne udspil, som regeringens ministre har skudt ned – Venstre har sat foden ned i forhold til Nordic Waste-undersøgelse og på den måde gået imod flere Socialdemokratiske udmeldinger, og Børsen skriver om, at Lars Løkke Rasmussen har sået tvivl om regeringssamarbejdet – så spørgsmålet er: Er der knas i SVM-samarbejdet, og hvad betyder det for regeringens fortælling og overlevelse. Det vurderer dagens panel, som ser flere alarmer, der lyser rødt, men samtidig også mener, at alle tre partier får mest ud af at blive i dansen. Medvirkende: Frank Jensen, Jakob Axel Nielsen og Jacob Blomgren. Vært: Kathrine Ejdum See omnystudio.com/listener for privacy information.
2/6/202451 minutes, 13 seconds
Episode Artwork

Paradigmeskifte eller flad fornemmelse?

Bliver den nye ældrereform det paradigmeskifte, som SVM-regeringen ønsker - eller kan den ende i glemmebogen, som så mange andre politiske aftaler? Det diskuterer dagens panel, der også gør os klogere på, hvordan man som minister tager imod kritik fra oppositionspartier, som man har indgået en aftale med. For DF, LA og K er nemlig “skuffede” over uddannelsesministeren, der ikke vil lade dem uddele ekstra penge, der er dukket op i den SU-reform, de indgik for en måned siden. Medvirkende: Uffe Elbæk, Martin Geertsen og Sune Steffen Hansen Vært: August Stenbroen See omnystudio.com/listener for privacy information.
1/30/202451 minutes, 13 seconds
Episode Artwork

Var retorikken for hård og de løftede pegefingre for højt hævede, da miljøministeren og justitsministeren holdt doorstep omkring Nordic Waste-skandalen – og hvad betyder det for regeringen, at den utvetydigt har fordømt, hvad der er sket? Det diskuterer dagens panel, og de er langt fra enige. Eksperimentet på midten kigger også på spindoktor-lønninger, og hvad de særlige rådgivere betyder for politikere – og så runder vi første del af forsvarsforliget, som endelig er landet, og hvad det betyder for SVM-regeringen. Medvirkende Hans Engell, Joy Mogensen og Henrik Kjerrumgaard Vært: Kathrine Ejdum

Moralsk boomerang og dyre spindoktorerSee omnystudio.com/listener for privacy information.
1/23/202451 minutes, 13 seconds
Episode Artwork

Kongetid for Mette F og Socialdemokratiet

Alt har været i tronskiftets tegn de seneste uger, og selvom det ikke ligefrem kommer til at flytte vælgere til Socialdemokratiet, så er spotlyset på statsministeren, positivt for partiet og for regeringen. Det mener dagens panel, der diskuterer, hvordan regeringen har navigeret i tronskiftet - og hvor meget politik, der egentlig er i Kongehuset 2024. Panelet vurderer også, hvad det betyder for klimaminister Lars Aagaard (M), at han fik præsenteret, at klimamålene for 2025 kunne nås på grund af nye regnemetoder – uden at han lige havde fået talt med forskerne bag beregningerne. Gæster: Manu Sareen, Jens Rohde og Anders Frandsen Vært: Kathrine Ejdum See omnystudio.com/listener for privacy information.
1/16/202451 minutes, 13 seconds
Episode Artwork

Reform skal sætte regeringen fri

Ældrereformen skal være regeringens første skridt i retning mod at indfri sin vision om at skabe ”en omfattende frisættelse af den offentlige sektor”. Og det er helt afgørende, at SVM-regeringen lykkes med frisættelses-dagsordenen, hvis Eksperimentet på midten skal have sin berettigelse, mener dagens panel, som er Frank Jensen (S), Britt Bager (tidl. K og V) og Jacob Bruun (tidl. Rådgiver for V). Panelet diskuterer også rygterne om Mette Frederiksen og EU-topposter, og hvad det betyder for regeringen, hvis den skal igennem endnu en periode, hvor statsministeren bliver sat i forbindelse med ledige internationale topposter. Medvirkende: Frank Jensen, Britt Bager og Jacob Bruun Vært: Kathrine Ejdum See omnystudio.com/listener for privacy information.
1/9/202451 minutes, 13 seconds
Episode Artwork

Nytårstale og regeringen som nytårsfyrværkeri

1. januar holdt statsminister Mette Frederiksen traditionen tro sin nytårstale, og den var i år meget farvet af den nytårstale, som Dronning Margrethe holdt på årets sidste dag. Dagens panel vender statsministerens tale – både hvad den handlede om, og hvad den ikke handlede om. Og så tager vi fremtidsbrillerne på og ser nærmere på det kommende politiske år. For hvor afgørende bliver det for regeringen, at der kommer skub på dens lange to-do-liste, og hvilken form for fyrværkeri ville regeringen være, hvis den var nytårskrudt. See omnystudio.com/listener for privacy information.
1/2/202451 minutes, 13 seconds
Episode Artwork

Klassens nørd og frække Fætter Højben

Årets sidste Eksperimentet på midten kigger tilbage på året, der er gået og ser nærmere på, hvordan det er gået de tre regeringspartier i SVM-samarbejdet. Dagens panel skriver blå bog for Socialdemokratiet, Moderaterne og Venstre og giver også deres bud på, hvad årets befrielsens øjeblik og bastard har været. Til sidst i programmet kan du høre, hvilket parti, der løber med titlen som det parti, der i denne sæson har fået mest ud af regeringssamarbejdet og Eksperimentet på midten. Panelet: Frank Jensen, Helge Sander og Niels Th. Dahl Vært: Kathrine Ejdum See omnystudio.com/listener for privacy information.
12/26/202355 minutes, 12 seconds
Episode Artwork

(U)populære ministre og skat, skat, skat

SVM-regeringen går på juleferie med en skattereform i gavesækken, men betyder det egentlig noget for det røde, blå og lilla samarbejde, at der er bundet sløjfe om skattepolitikken? Det ser panelet i Eksperimentet på midten nærmere på. Og så kigger panelet også nærmere på, hvilke af regeringens ministre, der er mest populære – og hvem der hiver bundplacering hjem. For betyder det egentlig noget, om man som minister er kendt og populær, og hvad kan det evt. bruges til? Medvirkende: Britt Bager, Johannes Lebech og Sune Steffen Hansen Vært: Kathrine Ejdum See omnystudio.com/listener for privacy information.
12/19/202355 minutes, 14 seconds
Episode Artwork

Hip hurra, regeringen har fødselsdag

SVM-regeringen fylder et år, og dagens panel kigger nærmere på fødselsdagsbarnet og på, hvordan det er gået for regeringen i dens første leveår. Er regeringen i gang med at stavre af sted, eller kravler den stadig rundt? Hvordan går det med de klassiske børnesygdomme, hvad har regeringen opnået i sit første år, og hvor meget grund er der egentlig til at fejre fødselaren? Det svarer Uffe Elbæk, Martin Geertsen og Niels Th. Dahl på i dagens Eksperimentet på midten. Vært: Kathrine Ejdum See omnystudio.com/listener for privacy information.
12/12/202355 minutes, 13 seconds
Episode Artwork

Er SVM-regeringen bange?

Dagens panel vender både trepartsaftalen og regeringens klimaindsats – og her går spørgsmålet om regeringens nuværende status igen. For er regeringen egentlig bange, når det gælder klimapolitik, frygtsom når det gælder finansloven, som blev alt andet end visionær, og på glatis, når det gælder trepartsaftalen? Trepartsaftalen blev et bevis på, at det kan betale sig at råbe højt og er et tydeligt tegn på opportunisme, lyder det fra panelet. Og den famlende klimahandling viser, at regeringen agerer frygtsomt og mangler mod. Dagens panel: Manu Sareen, Thomas Juul-Dam, Jacob Bruun. Vært: Kathrine Ejdum See omnystudio.com/listener for privacy information.
12/5/202355 minutes, 13 seconds
Episode Artwork

En tam finanslov og en nødvendig rokade

Finansloven fik brede smil frem hos finansminister Nicolai Wammen, mens flere af de partier, der gik med i aftalen, faktisk ikke var specielt tilfredse. Flere partier mente, at finansloven er udtryk for, at regeringens fortælling om nødvendige reformer og store beslutninger er fortid. Dagens panel diskuterer, hvad finansloven kan betyde for Eksperimentet på midten og for regeringens samarbejde med oppositionen. Panelet vender også ministerrokadens vindere og tabere, og hvad rokaden kan betyde for det hårdt prøvede Venstre. Panel: Johannes Lebech, Niels Th. Dahl og Sune Steffen Hansen. Vært: Kathrine Ejdum See omnystudio.com/listener for privacy information.
11/28/202355 minutes, 13 seconds
Episode Artwork

Regeringen er et nedslidt tog

Socialdemokratiet har fået de laveste meningsmålinger i mange år, regeringen har samlet set ikke ligget lavere, og med endnu en ex-moderat som potentiel løsgænger, er regeringens flertal på retur. Det ser egentlig lidt skidt ud for Eksperimentet på midten, men hvad er forklaringerne på nedturen, og hvad er der på spil for SVM-regeringen? Det analyserer dagens panel, som er Anders Frandsen, Uffe Elbæk og Jens Rohde. Og så kan du også høre, om regeringen er et IC3-tog uden passagerer, som trænger til en tur på remisen, eller om der faktisk er tale om et nedslidt bæltekøretøj. Vært: Kathrine Ejdum See omnystudio.com/listener for privacy information.
11/21/202355 minutes, 14 seconds
Episode Artwork

Hvordan rimer flyafgift på ældrecheck?

Regeringen vil finansiere en forhøjet ældrecheck med de indtægter, den får på en flyafgift. Er det en lose-lose for regeringen, som både kritiseres for kun at bruge dele af flyafgiften på at finansiere grøn omstilling og for ikke at prioritere ældreområdet godt nok? Det diskuterer dagens panel, som også giver deres bud på, hvad regeringens ageren i Israel-Palæstina konflikten betyder Eksperimentet på midten. Panel: Rikke Hvilshøj og Jacob Bruun Vært: Kathrine Ejdum See omnystudio.com/listener for privacy information.
11/14/202355 minutes, 14 seconds
Episode Artwork

Skat, spin og skandalesag

Regeringen har endelig præsenteret sit længe ventede skatteudspil, som især Venstre og Moderaterne gerne vil tage æren for. Eksperimentet på midten ser på, hvordan regeringen spinner sit udspil og hiver udvalgte beløb og eksempler frem på scenen. Desuden fokuserer dagens panel på, hvad skatteudspillet betyder for de enkelte partier i regeringen, og hvad det betyder for SVM-samarbejdet. Dagens panel dykker også ned i Findsen – og Hjort-sagen, og hvad den betyder for regeringen og ikke mindst forholdet mellem Venstre og Socialdemokratiet og fortidens spøgelser. Medvirkende: Britt Bager, Johannes Lebech og Steffen Hjaltelin Vært: Kathrine Ejdum See omnystudio.com/listener for privacy information.
11/7/202355 minutes, 13 seconds
Episode Artwork

Nedtur i meningsmålingerne og en ændret koranlov

Meningsmålingerne vælter nedad for alle tre regeringspartier. Eksperimentets panel vurderer, hvorfor det er sådan, og hvad det betyder for samarbejdet på midten, at der ikke længere er den samme vælgeropbakning til S, V og M. Regeringens koranlov har været gennem markante ændringer efter høringsperioden, men hvad betyder revideringerne for regeringen og dens fortælling om, hvorfor koranloven er nødvendig for Danmarks sikkerhed? Det diskuterer dagens panel, som er Ole Sohn, Martin Geertsen og Anders Frandsen. Vært: Kathrine Ejdum. See omnystudio.com/listener for privacy information.
10/31/202355 minutes, 13 seconds
Episode Artwork

Ellemanns exit og Venstre i frit fald

Jakob Ellemann-Jensen har forladt formandsstolen, økonomiministeriet og dansk politik efter en intens periode med stadig stigende kritik, drastisk faldende meningsmålinger og uro i baglandet. Dagens program spørger panelet af tidligere regerings-politikere og rådgivere om, hvad det betyder for et parti, der i for vejen er tvunget i knæ at sige farvel til sin formand? Vi ser også nærmere på, hvad det betyder for regeringseksperimentet, når en af regeringens tre grundlæggere træder tilbage? Gæster: Bjarne Corydon, Jacob Blomgren og Jakob Axel Nielsen Vært: Kathrine Ejdum See omnystudio.com/listener for privacy information.
10/24/202355 minutes, 14 seconds
Episode Artwork

Venstres umulige opgave

Jakob Ellemann vil sætte sig selv for bordenden af grønne trepartsforhandlinger og dermed inddrage både landbrug, fødevareindustri og miljøorganisationer i arbejdet med at få landet en CO2-afgift. Men han giver sig selv en voldsom stor opgave, mener dagens panel. For Venstre mangler stadig at få styr på, hvilken retning partiet skal vende sig mod, og hvad den egentlig vil med den CO2-afgift, der er så udskældt i dele af partiet. Samtidig så drøner meningsmålingerne nedad og hver eneste af dem, er de dårligste Venstre nogensinde har fået. Medvirkende: Henrik Kjerrumgaard, Rasmus Helveg Petersen, Niels Th. Dahl Vært: Kathrine Ejdum See omnystudio.com/listener for privacy information.
10/17/202355 minutes, 14 seconds
Episode Artwork

Israel-konflikt sender ringe i vandet til i Danmark

Hamas’ angreb mod Israel har også betydning i Danmark. Det gælder både i forhold til danske politikeres udmeldinger og småslagsmål på sociale medier, men også polarisering i befolkningen kan ramme dansk indenrigspolitik. Det mener dagens panel af tidligere politikere og rådgiver for regeringspartier. Eksperimentet på midten kigger også nærmere på havvindmøllesagen med CIP og Lars Løkke Rasmussen, som har bandet og svovlet i medierne. Medvirkende: Manu Sareen, Martin Geertsen og Rikke Lyngdal Vært: Kathrine Ejdum See omnystudio.com/listener for privacy information.
10/10/202355 minutes, 14 seconds
Episode Artwork

Folketingets åbning special

I dag fejres folketingsårets begyndelse med den traditionsrige åbning af Folketinget, hvor der er besøg fra Dronningen, gudstjeneste i Christiansborg Slotskirke og statsministerens åbningstale. Eksperimentet på midten sender fra Christiansborg og tager tre lyttere, hvis dagligdag er berørt konkret af politik, med på Borgen. Her stiller de spørgsmål til de relevante politikere, der er med til at lovgive om deres hverdag. Mikkel Olesen er bekymrede for klimaet, Helle Vind vil gerne stille spørgsmål til legalisering af cannabis, og Sabrina Søgaard konfronterer sundhedsordførere med spørgsmål om et presset sundhedsvæsen. See omnystudio.com/listener for privacy information.
10/3/202355 minutes, 14 seconds
Episode Artwork

Er lønløftet en bastard eller en befrielse?

Kan Socialdemokratiet lære noget af livet i landets kolonihaver? Det diskuterede Statsminister Mette Frederiksen med sit bagland på partiets årsmøde i Aalborg. Og spørger man dagens panel, er svaret ja. Ikke mindst, hvordan man tackler utilfredsheden blandt de socialdemokratiske byrødder rundt om i landet, som ikke er vilde med skattelettelser. Vi dykker også ned i regeringens bud på en løsning på manglen på varme hænder – et lønløft med flere på fuld tid som modkrav. Og så kårer vi ugens bastard, som for en gammel SF’er er det samme som ugens befrielse. Hør hvorfor i denne uges udgave af Eksperimentet på midten. Medvirkende, Annette Vilhelmsen, Lars Barfoed og Niels Th. Dahl. Tilrettelægger: Nicolai Dupont Vært: Mette Vibe UtzonSee omnystudio.com/listener for privacy information.
9/26/202355 minutes, 13 seconds
Episode Artwork

Mettes lønløfter og en regering af hakket kød

Mette Frederiksen har peget på fire konkrete faggrupper og sagt: Du skal mere i løn. Og samtidig gjort sig selv til skydeskive for andre grupper offentligt ansatte, der er utilfredse med ikke at være nævnt og en opposition, der mener, at hun piller ved den danske model. Men dagens panel mener, at timingen i udmeldingen er helt bevidst, og at statsministeren slipper godt fra den. Og så skal vi en tur ned i køledisken og se, om der kommer til at ligge en afgift – eller om striden om CO2-afgift på landbruget kommer til at gøre nas på regeringssamarbejdet. Medvirkende: Anders Frandsen og Martin Geertsen Tilrettelægger: Nicolai Dupont Vært: Kathrine Ejdum See omnystudio.com/listener for privacy information.
9/19/202355 minutes, 14 seconds
Episode Artwork

Mindre show, mere politik, tak

Regeringen skal bruge mere tid på konkret politik frem for at være et band på tour i den grønne bus. Det mener dagens panel af tidligere regeringspolitikere. For der er for meget show og format i snak om makrelmadder og morgensurhed i regeringens charmeoffensiv. Og så fokuserer vi på, hvad en kommission egentlig kan bruges til, og hvad den seneste om sundhedsvæsenet rent faktisk kommer til at betyde for danskerne, og hvornår vi kan se konkret politik komme ud af Robusthedskommissionens 20 anbefalinger. Medvirkende: Jacob Blomgren, Rasmus Helveg Petersen og Jakob Axel Nielsen Vært: Kathrine Ejdum Tilrettelægger: Nicolai Dupont See omnystudio.com/listener for privacy information.
9/12/202355 minutes, 14 seconds
Episode Artwork

Krise eller ikke krise

Regeringen har ind til videre redet på en bølge af kriser, fx inflation og krig, men med det seneste finanslovsudspil fulgte optimistiske ord om en bomstærk økonomi. Hvor stiller det regeringens krisefortælling, og er der overhovedet behov for at omskrive den? Det diskuterer dagens panel af tidligere regeringspolitikere – og rådgiver. De sætter også ord på, hvad det er, der foregår, når Socialdemokratiet med sine udspil, politiske prøveballoner og konkret politik piller ved kernevælgernes gunst. Medvirkende: Joy Mogensen, Rikke Hvilshøj og Sune Steffen Hansen See omnystudio.com/listener for privacy information.
9/5/202355 minutes, 14 seconds
Episode Artwork

Forfejlet nålestiksoperation og en ny fortælling for SVM

SVM-regeringen mener, at det fremover skal koste op til to års fængsel at gå ”utilbørligt” til værks mod genstande med væsentlig betydning for et trossamfund. Er regeringen lykkedes med sin nålestiksoperation mod koranafbrændinger foran udenlandske ambassader? Nej, mener dagens panel, som ikke forstår, hvorfor regeringen ikke bare genindfører blasfemiparagraffen i stedet. Og så skal der deles penge ud med det kommende finanslovsudspil, som lander i denne uge. Riget fattes ikke penge, og det kan ses i de punkter, der allerede er lækket til pressen. Panelet diskuterer, om regeringseksperimentet lykkes med at genopfinde fortællingen om sig selv – og om den slet og ret har mistet sin moralske autoritet på klimaområdet, som Uffe Elbæk giver udtryk for. Gæster: Britt Bager, Uffe Elbæk og Jacob Bruun Vært: Jacob Grosen See omnystudio.com/listener for privacy information.
8/29/202355 minutes, 14 seconds
Episode Artwork

Bytte bytte købmand

Jakob Ellemann-Jensen og Troels Lund Poulsen har byttet ministerposter, så nu får Venstres formand det økonomiministerium, som flere mente, han burde have valgt helt fra regeringens begyndelse. Hvad betyder det for Ellemann-Jensen selv, for Venstre og for hele SVM-regeringen? Dét diskuterer dagens panel, som også sætter ord på, betydningen af den ukrainske præsident Zelenskyjs besøg i Danmark – for timingen i besøget er ikke helt skidt for regeringens genstart. Gæster: Frank Jensen, Niels Th. Dahl og Simon Emil Ammitzbøll-Bille Vært: Kathrine Ejdum See omnystudio.com/listener for privacy information.
8/22/202355 minutes, 14 seconds
Episode Artwork

Klimakritik og en ”latterlig” bustur

Klimaforhandlinger om 2025-aftalen genoptages, men SVM-regeringen bliver på forhånd beskyldt for at være for uambitiøs. Klimaminister Lars Aagaard (M) vil have, at 80 procent af danskerne skal kunne se sig selv i klimapolitikken, og statsminister Mette Frederiksen (S) understreger behovet for balance. Panelet diskuterer, hvordan SVM-regeringen tackler klimakravene. Og så skal SVM-regeringen genstartes med et budskab om værdifællesskab og en ny valuta i dansk politik samt en bustur rundt i landet, men det mener Annette Vilhelmsen er latterligt. Gæster Jens Rohde, Annette Vilhelmsen og Anders Frandsen. Vært: Kathrine Ejdum See omnystudio.com/listener for privacy information.
8/15/202355 minutes, 13 seconds
Episode Artwork

KORANKRISE OG ELLEMANNS SVÆRE COMEBACK

SVM-arbejdsfællesskabet har stort set ikke mødt andet end modstand fra oppositionen, efter udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen i sidste uge løftede sløret for regeringens planer om at gøre koranafbrændinger ulovlige. Det burde have været statsministeren, der præsenterede så principielt et indgreb i ytringsfriheden, mener Thomas Juul-Dam. Men regeringens beslutning er i alles bedste interesse, mener paneldeltager Lars Barfoed, der netop har meldt sig ud af Det Konservative Folkeparti. Samtidig har Jakob Ellemann-Jensen overstået den første uge tilbage i politik efter den stresssygemelding, der har holdt ham hjemme i et halvt år. De tunge sager står i kø for Ellemann, og det bliver mere end almindeligt hårdt for ham at komme igennem det, siger Manu Sareen, som selv har oplevet at gå ned med stress. Og så er det bemærkelsesværdigt, at så få Venstre-politikere har ønsket Ellemann velkommen tilbage på de sociale medier, lyder dommen. Gæster: Lars Barfoed, Manu Sareen og Thomas Juul-Dam Vært: Jacob Grosen See omnystudio.com/listener for privacy information.
8/8/202355 minutes, 14 seconds
Episode Artwork

Øjeblikkene, der definerede SVM-regeringens forår

I denne særudgave af programmet kigger vi tilbage på det første halve år i SVM-regeringens levetid. Er de første seks måneder i eksperimentet på Midten en succes eller en fiasko? Vi genbesøger de højdepunkter fra sæsonen, som har vist sig at være med til at definere det røde, blå og lilla arbejdsfællesskab på Christiansborg. See omnystudio.com/listener for privacy information.
7/4/202354 minutes, 38 seconds
Episode Artwork

Sæsonafslutning, slutspurt og skilsmisse

Der er dømt slutspurt for SVM op mod ferien, hvor de sidste forlig skal i hus. Og arbejdsfællesskabet trænger i den grad til ferie, mener Uffe Elbæk. For i den nye sæson må SVM enten genfinde gejsten eller overveje at søge om skilsmisse, lyder dommen. Martin Geertsen er glad for, at det ikke var ham, der ligesom Troels Lund Poulsen skulle forsvare Mette Frederiksen i sms-sagen. Og i det hele taget er han her ved sæsonafslutningen ikke overbevist om, at det var det rigtige for Venstre at gå med i regeringen. Og så afgøres det endelig hvilket parti, der står som vinder af eksperimentet på midten, og ikke mindst hvem der skraber bunden – og her er opløbet tæt. Gæster: Uffe Elbæk, Martin Geertsen og Jacob Blomgren Knudsen Vært: Pernille RudbækSee omnystudio.com/listener for privacy information.
6/27/202355 minutes, 13 seconds
Episode Artwork

Gangs of Socialdemokratiet

Kaffeklubberne i Socialdemokratiet opfører sig som var de ”Gangs of New York”, der skal fordele narko og prostituerede mellem sig. Og det ”taberagtigt i en grad, man næsten ikke kan rumme,” mener Bjarne Corydon, der sidder med i dagens panel. Han ser det desuden som et tegn på svaghed, at regeringstoppen tager til folkemøde og taler om etik og ikke politiske projekter. Presset på Ellemanns tilbagekomst stiger endnu en gang, og det er der mindst tre grunde til, forklarer Steffen Hjaltelin. Og så er det både et ”befrielsens øjeblik” og en ”bastard”, at Mette Frederiksen måske alligevel ikke skal til NATO i denne omgang, mener Lars Barfoed. Endelig banker SMS-sagen på igen, ikke mindst for Venstre – og spørgsmålet er, om det bliver sagen, der kan knække partiet i SVM-projektet? Programmet er optaget lørdag på Folkemødet på Bornholm. Gæster: Bjarne Corydon, Lars Barfoed og Steffen Hjaltelin Vært: Pernille Rudbæk See omny.fm/listener for privacy information.
6/20/202355 minutes, 14 seconds
Episode Artwork

Den vippende tømmerflåde uden kaptajn

Kan SVM-regeringen overleve uden Mette Frederiksen ved roret? Det spørgsmål overskygger stort set alt andet. Men panelet er enigt om, at det nok skal gå, hvis Wammen tager over – i hvert fald for nu. Lars Løkke Rasmussen fylder for meget i regeringen, mener Jens Rohde, der til gengæld ikke er overbevist om, at han også er på vej mod en international toppost. Og så er spekulationerne om Mette Frederiksens fremtid alt andet end slut, selv hvis hun ikke får NATO-jobbet. Og det kan risikere at lamme regeringen langt ud i fremtiden. Gæster: Jens Rohde, Frank Jensen og Jacob Blomgren Vært: Pernille Rudbæk See omnystudio.com/listener for privacy information.
6/13/202355 minutes, 13 seconds
Episode Artwork

Washington, Wammen og den store genbekræftelse

Mette Frederiksens besøg har kun fået NATO-rygterne til at stige, så nu skal kommunikationsarbejdet med Wammens overtagelse i gang, mener Steffen Hjaltelin. Som tidligere strategisk rådgiver var han selv én af de ganske få, der kendte til Anders Foghs jobskifte og fik opgaven med at skrive fortællingen om Lars Løkke Rasmussens overtagelse. Og lige præcis Lars Løkke Rasmussen bør være én af de første, som Mette Frederiksen tager en snak med nu, mener Jakob Axel Nielsen. For hvad mener han egentlig med, at regeringen skal ”genbekræftes”? Også i de socialdemokratiske kaffeklubber rører magtspillet på sig, fortæller Ole Sohn, der selv har været medlem i én af dem. Jakob Ellemann-Jensen står over for en meget svær tilbagevenden som forsvarsminister første august, hvis den seneste tids historier om våbenkøb holder stik. Det er alle i panelet enige om og spekulerer i, om Ellemann til gengæld kunne vende tilbage på en anden ministerpost. Ja, måske kan det lige præcis vise sig at være hans vindue, hvis Mette Frederiksen får jobbet som NATO-generalsekretær og dermed sætter gang i en rokade? Gæster: Jakob Axel Nielsen, Ole Sohn og Steffen Hjaltelin Vært: Pernille RudbækSee omnystudio.com/listener for privacy information.
6/6/202355 minutes, 13 seconds
Episode Artwork

Troels tæt på magten

Fungerende forsvarsminister Troels Lund Poulsen har budt op til dans med regeringens forsvarsudspil. Og prestigeprojektet bliver ikke nogen svær opgave for ham, mener panelet. For Troels Lund Poulsen trives tæt på magten. Og noget tyder på, at han selv og folk omkring er ved at sætte sig mest muligt på det magttomrum, som Ellemann efterlod. Så kan Ellemann genvinde magtrummet, når han vender tilbage til august? Mette Frederiksen har sørget for en pæn værtindegave, når hun mandag skal til ”jobsamtale” i Det Hvide Hus, mener dagens panel – der dog ikke er overbevist om, at hun bliver den næste generalsekretær, om end interessen for jobbet er der. Og så er dagens panel dødtrætte af regeringens krisefortælling og efterlyser mere optimisme. Gæster: Martin Geertsen, Jacob Bruun og Tine Lund-Bretlau Vært: Pernille RudbækSee omnystudio.com/listener for privacy information.
5/30/202355 minutes, 13 seconds
Episode Artwork

Løkke her, der og alle vegne

Om det er en sundhedspakke eller et dobbeltopslag i avisen om fremtidens reformer, så er Lars Løkke Rasmussen der. Og Mette Frederiksen giver ham plads til at fylde, mener dagens panel. Så spiller han reelt rollen som skyggestatsminister, eller hvordan er magtforholdet mellem ham og Mette Frederiksen? Med regeringens sundhedspakke sætter regeringens for alvor dagsordenen for, hvad et øget økonomisk råderum skal bruges på. Og det er smart, nu hvor regeringen har brug for at ændre sin grundfortælling om de mørke og tunge skyer over danskernes økonomi. Og så spøger sagen om Syrienbørnene stadig. SVM skal ikke håbe, at flygtninge- og indvandringspolitik for alvor kommer på dagsorden, for her er der store sprækker partierne imellem. See omnystudio.com/listener for privacy information.
5/23/202355 minutes, 14 seconds
Episode Artwork

Countdown til comeback

Nedtællingen til Jakob Ellemann-Jensens comeback er sat i gang, men hvad sker der egentlig, når han kommer tilbage? Lars Barfoed stiller det ømme spørgsmål, om Venstre kan leve med en formand, der ikke også kan blive statsminister. Manu Sareen har selv prøvet at være nede med stress og ser det som et kæmpe sats, at Ellemann nu vender tilbage. Moderaterne har fået en sejr med den ene familie, der nu hentes hjem fra Syrien, mener dagens panel. Og så er Lars Løkke Rasmussen også flyvende som udenrigsminister, når han nu præsenterer regeringens nye udenrigspolitiske strategi. Men er udenrigspolitikken overhovedet vigtig for SVM-projektet? Gæster: Manu Sareen, Lars Barfoed og Jacob Bruun Vært: Pernille Rudbæk See omnystudio.com/listener for privacy information.
5/16/202355 minutes, 14 seconds
Episode Artwork

En tuktuk til Løkkes hovedpine

Lars Løkke Rasmussen må være ”edderspændt rasende og dødtræt af personsager”. Det mener Mette Bock, efter endnu en personsag i partiet nu spøger, denne gang med folketingsmedlemmet Nanna Gotfredsen i centrum. Og havde det ikke været for Løkkes formandsrolle, så kunne perlerækken af personsager i Moderaterne have væltet partiet, lyder vurderingen i studiet. Troels Lund Poulsen sidder solidt i stolen som vikarierende forsvarsminister. Faktisk så solidt, at det kan gøre det vanskeligt for Jakob Ellemann-Jensen at vende tilbage. Og det er i det hele taget svært at se for sig efter tre måneders sygefravær, mener dagens panel. Og så er det ren populisme, når Venstre som det eneste regeringsparti meget hurtigt var ude og markere sig på reformkommissionens forslag om efterskoler, mener Mette Bock. Kan SVM overhovedet finde fælles fodslag på uddannelsesområdet, eller er arbejdsfællesskabet efterhånden ved at få kolde reformfødder? Gæster: Mette Bock, Anders Frandsen og Sune Steffen Hansen Vært: Pernille RudbækSee omnystudio.com/listener for privacy information.
5/9/202355 minutes, 13 seconds
Episode Artwork

Arbejdsfællesskabets kampdag

Statsminister Mette Frederiksen stod over for en vanskelig opgave 1. maj, hvor fagbevægelsen havde udelukket hende og andre socialdemokrater fra talerstole landet over. Men pludselig ændrede dagsorden sig, og hvad betød det så for, hvordan statsministeren slap fra dagen? SVM-projektet har i det hele taget slidt på Socialdemokratiets forhold til fagbevægelsen, men knager det også helt ind i arbejdsfællesskabet? Lars Løkke Rasmussen og Troels Lund Poulsen var i hvert fald medunderskrivere på en fælles klumme med en invitation til fagbevægelsen. Men går de to partier med til at lempe på seniorpensionen uden at få noget til gengæld? Og hvad skal det i så fald være?See omnystudio.com/listener for privacy information.
5/2/202355 minutes, 13 seconds
Episode Artwork

En moderat møgsag

Det er lykkedes Lars Løkke Rasmussen at sparke Jon Stephensen-sagen til hjørne for nu. Men på sigt venter det svære valg: Skal jon Stephensen tilbage i gruppen og sikre, at regeringen ikke mister et vigtigt mandat? Eller skal han ekskluderes med risiko for, at han sætter sig ned på løsgængerrækkerne? Det debatterer dagens panel, hvor blandt andre Manu Sareen ikke føler sig overbevist om, at Jon Stephensen selv forstår sagens alvor. Regeringen kunne i denne uge sole sig i en sjælden bred finanslov. Og det er en vigtig sejr for at bryde med oppositionens anklager om magtfuldkommenhed. Og så runder panelet også rygterne om Mette Frederiksen og jobbet som den næste generalsekretær i NATO. Ville SVM overhovedet kunne overleve uden hende ved roret? Gæster: Manu Sareen, Jacob Bruun og Sune Steffen Hansen Vært: Pernille Rudbæk See omnystudio.com/listener for privacy information.
4/25/202355 minutes
Episode Artwork

Det svageste led

Alle i regeringen spiller samme triste instrument, og regeringen har fuldstændigt glemt begejstringen, mener Jens Rohde. Han har i øvrigt tænkt sig at tage ud og se Lund og Lose på tur, efter han er vendt hjem til Venstre. Annette Vilhelmsen mener, at det nu gælder om at få genskabt troværdigheden i partiet. Og det haster. Venstre har nemlig langt fra nået bunden i målingerne, fortæller tidligere rådgiver Sune Steffen Hansen, der har siddet og nørdet ned i tal og vælgerdata. Lige nu er Venstre så svagt et led i trekløverregeringen, at Mette Frederiksen risikerer at tage for stort hensyn og miste styringen, siger Jens Rohde. Og så har regeringen sat kurs mod endnu et opgør, nemlig afskaffelsen af seniorpensionen. Og det samlede panel har svært ved at forstå taktikken bag det slag. Gæster: Annette Vilhelmsen, Jens Rohde og Sune Steffen Hansen Vært: Pernille Rudbæk See omnystudio.com/listener for privacy information.
4/18/202355 minutes
Episode Artwork

Venstre på korset og det lukkede legeland

Jakob Ellemann-Jensen skal komme med en melding om sin fremtid meget snart. For Venstre kan ikke leve meget længere i uvished, mener Mette Bock oven på påskens rekorddårlige meningsmåling. Samtidig kan det blive helt afgørende for samspillet i trekløverregering med en ny Venstrehøvding i stolen, for det er ikke alle, der har det bedste forhold til Lars Løkke Rasmussen. Uroen ulmer i den socialdemokratiske folketingsgruppe, hvor anonyme ordførere anklagere partitoppen for en topstyring ”out of this world”. Men ordførerne har bare ikke opdaget, at det socialdemokratiske legeland, hvor alle blev set og hørt, er lukket - og virkeligheden med en flerpartiregering, der skal lede landet, igen banker på, mener Bjarne Corydon. Gæster: Bjarne Corydon, Mette Bock og Anders Frandsen Vært: Pernille RudbækSee omnystudio.com/listener for privacy information.
4/11/202355 minutes
Episode Artwork

Den kloge syltekrukke

Selvom der har været sammenhold blandt de tre partier i SVM-regeringen, så begynder de interne uenigheder at skinne igennem. Ikke mindst i udlændingepolitikken, hvor Lars Løkke Rasmussen måtte forsvare regeringens forskellige linjer i forhold til børnene i Syrien. Og SVM har gjort klogt i at tale åbent om forskelligheden og ikke at lade som om, at de tre partier er én stor enig familie, mener dagens panel. På samme måde var det klogt nok at sparke uenighederne om regionernes fremtid til hjørne i en kommission – som godt nok er en syltekrukke, men en klog syltekrukke, mener Martin Geertsen. Men hvornår kan uenigheder og frustrationer i regeringens folketingsgrupper blive farligt for regeringen? Og hvad skal der til for, at uenighederne ikke eskalerer? Gæster: Martin Geertsen, Uffe Elbæk og Henrik Kjerrumgaard Vært: Pernille Rudbæk See omnystudio.com/listener for privacy information.
4/4/202355 minutes, 57 seconds
Episode Artwork

100 dages Løkke og held

Hvis der faldt en atombombe, ville Løkke stadig stå. Sådan beskriver hans tidligere rådgiver, Steffen Hjaltelin, Lars Løkke Rasmussens evne til at gøre comeback i dansk politik i forbindelse med Moderaternes 100 dage i regeringen. Manu Sareen mener, at regeringen er kommet sindssygt dårligt fra start og kan ikke komme i tanke om eneste succes. Alligevel er Mette Frederiksen ”kold i røven”, når hun kigger på meningsmålingerne, siger han. Finanslovsudspillet var en våd klud i hovedet på oppositionen. Men regeringen skal generelt være varsom med bare at tromle, mener Lars Barfoed. Han tror, at SVM-regeringen har forandret dansk politik for bestandigt – og måske var det faktisk ham, der plantede idéen om samarbejdet over midten hos Løkke i sin tid? Gæster: Manu Sareen, Lars Barfoed og Steffen Hjaltelin Vært: Pernille Rudbæk See omnystudio.com/listener for privacy information.
3/28/202355 minutes
Episode Artwork

Kommunale konflikter og klimaministerens stejle læringskurve

Det kan godt være, at Mette Frederiksen har rakt hånden ud til kommunerne. Men der venter en svær og sprængfarlig opgave med at få slanket administrationen i kommunerne og afstemt danskernes forventning til velfærd. Og hvordan får SVM-regeringen så borgmestrene med på den? Frank Jensen og Martin Geertsen har begge siddet på både på rådhusene og på Christiansborg og kender de magtkampe, der udspiller sig mellem kommuner og regering indgående. Regeringen risikerer at tabe klimadagsordenen og er ved at sende en folkelig vigtig sag direkte i favnen på oppositionen, mener flere i dagens panel. Og så hjælper det ikke, at den nye klimaminister Lars Aagaard kom med på et afbud fra Lidegaard og har en stejl læringskurve foran sig, lyder vurderingen. Gæster: Frank Jensen, Martin Geertsen og Tine Lund-Bretlau Vært: Pernille Rudbæk See omnystudio.com/listener for privacy information.
3/21/202355 minutes
Episode Artwork

Rokade og ballade

Ministerrokade og møgirriterende personsager er rykket ind i SVM-regeringen. Uffe Elbæk ser store muligheder i Stephanie Loses nye rolle, mens Britt Bager mener, at det bliver for ”jysk med jysk på”, hvis Stephanie Lose og Troels Lund Poulsen ender med at tegne venstre fremadrettet. Og så er der noget gammelt nag mellem Lose og Løkke, der muligvis kalder på en dialogkaffe. Jon Stephensens personsager har fået hele den politiske presse til at stimle sammen foran Moderaternes gruppeværelse i jagten på den næste kommentar. Panelet deler ud af egne erfaringer med personlige møgsager – for hvornår kæmper man imod, og hvornår går man? Og hvordan kan Lars Løkke Rasmussen blive ved med at være så iskold? Gæster: Britt Bager, Uffe Elbæk og Sune Steffen Hansen Vært: Pernille RudbækSee omnystudio.com/listener for privacy information.
3/14/202355 minutes
Episode Artwork

Høvdingevikaren og den lurende steppebrand

Jakob Ellemann-Jensen har nu været sygemeldt i en måned, og snakken om hans stedfortræder går uomtvisteligt i partiet. Og der skal ikke mange uoverlagte ord til for, at diskussionen om Venstres næste formand kan bryde ud i lys lue og blive svær at slukke igen, mener tidligere Venstrerådgiver Jacob Bruun. Christina Egelund er en irriterende modstander for universitetsverdenen, fordi hun selv er akademiker og dermed svær at få en rigtig slåskamp op at køre med, mener Simon Emil Ammitzbøll-Bille. Og så spøger enkeltsagerne i Moderaterne. Og spørgsmålet er, hvor mange gange Lars Løkke Rasmussen skal konfronteres med irriterende spørgsmål på tur som udenrigsminister, før det bliver for meget? Gæster: Simon Emil Ammitzbøll-Bille, Annette Vilhelmsen og Jacob Bruun Vært: Pernille Rudbæk See omnystudio.com/listener for privacy information.
3/7/202355 minutes
Episode Artwork

Alle mand på dæk, nu skal bededag væk

Bededagskonflikten har været den perfekte konflikt for oppositionen, mener tidligere rådgiver Anders Frandsen. Og Martin Geertsen er lettet over, at han ikke selv sidder i Folketingssalen og skal stemme for at afskaffe den. Oppositionens drillerier med clearingaftalerne er bare ét ud af mange drillerier, som man oplever som minister, fortæller Manu Sareen – og løfter sløret for nogle af de mest irriterende drillerier, han har oplevet som minister. Enkelte kom fra én af dagens andre paneldeltagere. Regeringens akutpakke er kun første skridt i regeringens kæmpe projekt med at reformere sundhedsvæsenet. Og skal det lykkes, så bliver nogen nødt til at sige højt, at der ikke kommer flere sygeplejersker, mener Martin Geertsen. Endelig er panelet enigt om, at tiltalen mod Claus Hjort Frederiksen er ugens bastard for SVM-regeringen. Gæster: Manu Sareen, Martin Geertsen og Anders Frandsen Vært: Pernille Rudbæk See omnystudio.com/listener for privacy information.
2/28/202355 minutes
Episode Artwork

Kriseministeren på de bonede gulve

SVM-regeringen er født ud af en krisetid, og i denne uge har Mette Frederiksen for alvor taget den alvorlige statslederrolle på sig. Men hvordan er det at regere under en stor udefrakommende krise, der definerer store dele af den politik, man vil føre? For Joy Mogensen bringer det mindelser om hendes tid som kulturminister under Coronakrisen. Mens Jens Rohde mener, at kriserne er det, der gør hele SVM-projektet muligt. Tidligere rådgiver Anders Frandsen undrer sig over den passive opposition, efter at Troels Lund Poulsen har besluttet at udskyde forhandlingerne om et nyt forsvarsforlig. Og så er panelet fuldstændigt enig om, hvad der tegner sig for denne uges ”Befrielsens øjeblik.” Gæster: Joy Mogensen, Jens Rohde og Anders Frandsen Vært: Pernille Rudbæk.See omnystudio.com/listener for privacy information.
2/21/202355 minutes
Episode Artwork

Hemmelighederne i Justitsministeriet

Nogle hemmeligheder skal forblive hemmelige. Og derfor skal de ni oppositionspartier passe på med deres FE-brev til regeringen. For hvad gør partierne den dag, de selv har magten? Sådan lyder advarslen fra tidligere justitsminister Lars Barfoed, der sammen med en anden tidligere justitsminister, Frank Jensen, vender regeringens håndtering af FE-sagen. Siden valget er opbakningen til regeringen i befolkningen faldet med næsten ti procentpoint. Men der er stadig ingen grund til panik, mener et enigt panel, der giver et indblik i den værktøjskasse, regeringen kan åbne for, når målingerne uge efter uge er træls læsning. Og så var det klogt at lancere regeringen som et arbejdsfællesskab og ikke som en dysfunktionel familie, mener Henrik Kjerrumgaard af egen bitter erfaring. Gæster: Lars Barfoed, Frank Jensen, Henrik Kjerrumgaard Vært: Pernille Rudbæk See omnystudio.com/listener for privacy information.
2/14/202355 minutes
Episode Artwork

Ellemanns orlov og Mettes puls

Køreplanerne for hvad der skal ske, nu hvor Jakob Ellemann Jensen har trukket stikket, er allerede i fuld gang med at blive lagt - også dem der starter med ”hvad nu hvis…”. Det er dagens panel enig om. Faktisk står Venstre nu ved en skillevej, hvor partiet så småt skal beslutte, om man vil omfavne den brede regering eller allerede nu begynde at tænke i en kommende exit-strategi. Søndagens bededags-demonstrationer har Mette Frederiksen overværet med en puls på max 28, mener Bjarne Corydon, og Steffen Hjaltelin tror også, at regeringen allerede er over det værste i den sag. Og så fortæller Britt Bager, hvordan det er som politisk ordfører at skulle forsvare en sag, man ikke selv tror på eller helt forstår. Medvirkende: Bjarne Corydon, Britt Bager og Steffen Hjaltelin Vært: Pernille Rudbæk.See omnystudio.com/listener for privacy information.
2/7/202355 minutes
Episode Artwork

Teaser: Eksperimentet på midten

Danmark har fået en ny regering, der har sprængt de politiske blokke i småstykker og gjort gamle ærkefjender til regeringskollegaer. En historisk regering over midten, der er blevet kaldt alt fra bastard til et risikabelt politisk eksperiment. Men hvad får man egentlig, når man blander rødt arbejderblod med liberale blå kræfter og tilsætter en dosis lilla teknokrati? Den perfekte cocktail af reformer og handlekraft? Eller en sprængfarlig bombe, der ødelægger partier, troværdighed og drømmen om at holde yderfløjene uden for indflydelse? I ’Eksperimentet på midten’ dissekerer et panel af tidligere ministre, ordførere og rådgivere hver uge SVM-regeringens ageren og fortæller om det regeringsmaskinrum, de engang selv har opereret i.See omnystudio.com/listener for privacy information.
2/3/20231 minute, 43 seconds