Winamp Logo
Echte Oogappels Cover
Echte Oogappels Profile

Echte Oogappels

Dutch, Personal/Lifestyle/Family, 2 seasons, 49 episodes, 1 day, 7 hours, 31 minutes
About
In de podcast Echte Oogappels spreekt Margreet Reijntjes, presentatrice en moeder van twee puberzonen, wekelijks met experts over de duivelse dilemma’s van het ouderschap. Geïnspireerd op de dramaserie Oogappels van BNNVARA.
Episode Artwork

#46 - BONUS!

In deze bonusaflevering spreken we met regisseur Will Koopman en schrijvers Roos Ouwehand en Lex Passchier over het maken van Oogappels.
1/9/202449 minutes, 38 seconds
Episode Artwork

#45 - Rouw

Op jonge leeftijd een belangrijk iemand verliezen kan veel invloed hebben op je identiteitsvorming. Het kan ervoor zorgen dat je je anders voelt en daardoor eenzaam. Hoe kan je iemand die rouwt het beste ondersteunen? Daarover praten we met Ilja Degenaar en Marlon Dijkhuizen, twee therapeuten die samen een praktijk delen en veel gezinnen begeleiden die te maken hebben met rouw. Ook bellen we met Ramsey Nasr om te praten over zijn rol spelen van rouw en verlies.
11/15/202349 minutes, 54 seconds
Episode Artwork

#44 - Activisme

De huidige generatie jongeren -oftewel Generatie Z- is een activistische generatie. Ze protesteren in grote getalen tegen de opwarming van de aarde, bio-industrie en discriminatie.  We spreken met Amber Daal, actievoerder bij Extinction Rebellion en student geneeskunde.  Ook bellen we met acteur Rene Groothof, die de vader van Tim speelt. Hij toont in de serie veel begrip voor de zorgen van de jeugd en heeft zelf in zijn jeugd ook actie gevoerd.
11/8/202339 minutes, 6 seconds
Episode Artwork

#43 - De eerste keer

De leeftijd waarop jongeren voor het eerst seks hebben gaat steeds verder omhoog. Dat blijkt uit onderzoek. Hoe komt dat en wat zijn de gevolgen daarvan? Daarover gaan we praten met seksuologe Anne Siemons. 
11/6/202345 minutes, 36 seconds
Episode Artwork

#42 - Gevlucht

Hoe is het voor jongeren om je eigen land te ontvluchten en hier in Nederland een nieuw leven op te bouwen? Opeens in een vreemd land, niet meer naar je eigen school en geen vrienden om je heen. Voor veel jonge statushouders in Nederland is dat de realiteit. Daarover praten we met Fura Grol, coördinator en docent bij de Internationale Schakelklas Het Stormink, onderdeel van het Etty Hillesum Lyceum in Deventer.
10/25/202331 minutes, 30 seconds
Episode Artwork

#41 - Relatie in crisis

In de tv serie Oogappels zijn er heel wat stellen die het moeilijk hebben met elkaar; in een aantal gevallen heeft het zelfs al geleid tot een scheiding. Hoe voorkom je dat het zover komt? Kan in therapie gaan samen, een breuk voorkomen?  Daarover gaan we praten met relatie-therapeut Robert Haringsma.
10/19/202333 minutes, 20 seconds
Episode Artwork

#40 - Rookvrij

Al jaren praten we over een rookvrije generatie, maar dat lijkt nog niet echt te lukken. Vooral het vapen, het roken van elektronische sigaretten blijft populair onder jongeren.  Daarover praten we met Esther Croes, arts epidemioloog bij het Trimbos instituut en expert op het gebied van roken.   Ook bellen we met acteur Maas Bronkhuyzen, die in de serie een blowprobleem had.  
10/11/202339 minutes, 39 seconds
Episode Artwork

#39 - Geweld

Het geweld onder jongeren lijkt steeds meer toe te nemen. Wekelijks horen we verhalen over steekincidenten, afrekeningen, en jongeren die iemand in elkaar trappen en dat ook nog eens online delen. Wat is er aan de hand met onze jeugd? En klopt die berichtgeving wel? Dat bespreken we met Robby Roks, onderzoeker en docent criminologie aan de Erasmus universiteit in Rotterdam. Hij is expert op het gebied van straatcultuur, gangs, drill rap en (wapen)geweld onder jongeren. 
10/4/202329 minutes, 6 seconds
Episode Artwork

#38 - Schoonheidsidealen

Veel pubers zijn ontzettend bezig met hun uiterlijk; meisjes volgen in grote getalen beauty-influencers en jongens gaan massaal naar de sportschool voor een six pack. Zijn dit onmogelijke schoonheidsidealen? We spreken erover met wetenschapper Linda Duits. Ook bellen we met Vera de Vries, die Pip speelt. Haar moeder Fabei wilde dat ze veel zou sporten en gezond ging eten. Hoe was dat voor Vera om te spelen?
9/27/202340 minutes, 41 seconds
Episode Artwork

#37 - Vervreemd van je kind

De relatie tussen een aantal kinderen en hun ouders in de tv serie Oogappels is op zijn minst ‘moeizaam’ te noemen. De spanning is regelmatig om te snijden en bij sommigen is er echt sprake van een verstoorde relatie. We spreken met met Meta Herman de Groot, psycholoog en pubercoach. Ook bellen we met Susan Radder, die Lieke speelt in Oogappels. Zij en haar moeder Merel hebben een lastige relatie, waarin ze elkaar zelfs helemaal niet meer spreken. Hoe is het om dat te acteren?
9/20/202342 minutes, 21 seconds
Episode Artwork

#36 - Naar de brugklas!

De overgang naar de middelbare school is voor veel kinderen (maar ook voor hun ouders) een enerverende en soms ingewikkelde periode. Over die belangrijke stap praten we met Lis de Kort en Bas Klemann die een interactieve voorstelling hebben gemaakt: ‘De grote Sprong’ voor achtste groepers en brugklassers en hun ouders…  Ook bellen we met Sam Ghilane, die Dina speelt in Oogappels. Dina is decaan op een middelbare school, heeft Sam iemand in haar hoofd als ze die rol speelt?
9/13/202335 minutes, 25 seconds
Episode Artwork

Een nieuw seizoen!

Op 13 september start het nieuwe seizoen van Echte Oogappels. We gaan het onder andere hebben over roken, rouw en de stap naar de brugklas. Ook spreken we dit seizoen de acteurs over hoe zij hun rol invullen. Daarnaast willen we graag horen van ouders én kinderen over hoe zij denken over bepaalde zaken. Dat doen we via ons eigen Oogappels Panel. Ga naar bnnvara.nl/oogappels en meld je aan!
8/15/20231 minute, 11 seconds
Episode Artwork

#35 - Nepnieuws

Nepnieuws en complottheorieën, ze zijn bijna niet meer weg te denken. Hoe zorg je ervoor dat je pubers zich wapenen tegen de overvloed aan onzin berichten die ze dagelijks op hun telefoons langs zien komen, maar wel open minded blijven? Te gast zijn: Jasmin Palamar, betrokken bij Diversion, en geeft workshops op scholen. Freek Zwanenberg, media-pedagoog en eigenaar van Bureau Jeugd en Media. Hij helpt ouders en docenten bij het digitaal begeleiden van kinderen en jongeren. 
11/9/202248 minutes, 14 seconds
Episode Artwork

#34 - Criminaliteit

Pubers zoeken nogal eens de grenzen op en soms gaan ze er overheen en vertonen ze echt Crimineel gedrag. Hoe kun je als ouders het beste reageren als je kind dreigt af te glijden? Met: Maaike Oltmans, bent medewerker bij HALT.  Thimo van der Pol, psychotherapeut en onderzoeker bij Arkin, een centrum voor Kind en Jeugdpsychiatrie James, heeft zelf een crimineel verleden en zet zijn kennis nu in als ‘credible messenger’. Hij behoort tot ADAMAS, een netwerk van mensen die ‘de straat kennen' en opkomen voor jongeren die nu niet of nauwelijks gehoord worden bijvoorbeeld doordat ze crimineel verleden hebben of nog in de gevangenis zitten.
11/2/202253 minutes, 53 seconds
Episode Artwork

#33 - Schermtijd en gamen

Het leidt tot ontzettend veel discussies in Nederlandse huizen: de tijd dat jongeren mogen gamen of met andere schermpjes in de weer mogen zijn.  Hoe kun je als ouders zorgen dat je het schermgebruik in goede banen leidt zonder dat er heisa ontstaat? En er juist ruimte komt voor de positieve effecten van gamen, want die er zijn er ook.  Te gast zijn: Tony van Rooij, projectleider Gamen, Gokken en Mediawijsheid bij het Trimbos instituut.  Daan Dielemans, is 18 en gamer en post op YouTube en TikTok onder de naam Tr0phy. Koen Schobbers, voormalig E-sporter en schrijver van het boek ‘Mijn gamende Kind.’ Oprichter ook van het platform ‘Parents of Play’ waar ouders ondersteuning kunnen krijgen op dit gebied.
10/26/202247 minutes
Episode Artwork

#32 - Vooroordelen en discriminatie

Als je als jongere met discriminatie of racisme te maken krijgt, kan dat traumatisch zijn en effect hebben op je ontwikkeling. Wat kun als ouder nou het beste doen als je merkt dat je kind regelmatig geconfronteerd wordt met vooroordelen of discriminatie.  Te gast zijn: Rona Boezelijn, peer educator bij Diversion. Zij komt op scholen om met leerlingen te praten over vooroordelen en discriminatie. Yasmine Haggui, student rechten en bestuurskunde, en heeft als jongerenambassadeur meegedacht over etnisch  profileren bij de politie.  Jillian Emanuels, pedagoog, opvoedcoach en probeert ouders en leerkrachten hulp te bieden bij anti-racistisch opvoeden en lesgeven.
10/19/202249 minutes, 4 seconds
Episode Artwork

#31 - Mentale Gezondheid

Uit onderzoek blijkt dat maar liefst 70 procent van alle jongeren voor hun 25e weleens psychische problemen heeft gehad. Ook de recente Corona-pandemie heeft daaraan bijgedragen. De lockdowns hebben er bij veel jongeren flink ingehakt. Ze zijn gaan piekeren en hebben zich eenzaam gevoeld.  Te gast zijn: Marloes Kleinjan, werkzaam bij afdeling jeugd van het Trimbosinstituut en hoogleraar ‘Youth Mental Health Promotion’ aan de Universiteit Utrecht. Romy Migo, ervaringsdeskundige bij MIND. Zij kampte zelf in haar tienerjaren met mentale problemen en heeft besloten zich in te zetten voor andere jongeren met psychische klachten.
10/12/202241 minutes, 35 seconds
Episode Artwork

#30 - Het Huishouden

Voor veel ouders van pubers is het een bron van ergernis: hun kinderen die overal een bende achterlaten; handdoeken op de grond gooien, niets uit zichzelf opruimen en geïrriteerd zijn als ze gevraagd wordt de vuilnis buiten te zetten. Hoe zorg je ervoor dat helpen in huis niet tot conflicten leidt.  Te gast zijn: Martine de Vente, journalist en oprichter van de website Tis hier geen hotel. Jelle Jolles emeritus hoogleraar neuropsychologie en auteur van  meerdere boeken en artikelen over tieners.
10/5/202234 minutes, 18 seconds
Episode Artwork

#29 - Geloof

Hoe is het voor pubers om in deze huidige tijd in God te geloven? Uit cijfers van het CBS blijkt dat er in elk geval steeds minder jongeren tussen de 15 en 25 zich aangesproken voelen tot een godsdienst.  Te gast zijn:  - Alihan, 22 jaar oud, moslim en betrokken bij het ‘Overlegorgaan Joden Christenen en Moslims’, een organisatie die de verschillen probeert te overbruggen. - Minthe, katholiek opgevoed, 20 jaar oud, en een aantal jaar geleden bekeerd tot de islam. - Hester, 24 jaar oud, opgegroeid in een liberaal protestants gezin, en deed op haar 17e belijdenis.
9/29/202237 minutes, 14 seconds
Episode Artwork

#28 - Een gezond lijf

Hoe leef je als puber gezond? Moet je minimaal acht uur per nacht slapen en 10.000 stappen per dag te zetten? En hoe erg is het als je weinig fruit eet? Er wordt over gezond eten enorm veel beweerd, maar wat is nou echt belangrijk, en hoe kun je als ouders het beste helpen?  Te gast zijn:   Mai Chin A Paw, bewegingswetenschapper en hoogleraar epidemiologie van jeugd en gezondheid bij het AUMC.  Saskia Bouma, kinderarts en leefstijlcoach, gespecialiseerd in begeleiding van kinderen en jongeren met overgewicht.   
9/21/202245 minutes, 42 seconds
Episode Artwork

#27 - Eetstoornissen

Het is een groot probleem in onze maatschappij, jongeren met een eetstoornis, in de meeste gevallen gaat het om  meisjes. Bij welk eetgedrag moet je als ouders gealarmeerd zijn en wat kun je dan als ouders het beste doen? Te gast zijn Olivia Fokke, psychologe en zelf hersteld van een eetstoornis. Inge van Barreveld, zij heeft twee dochters waarvan de oudste herstellende is van een eetstoornis. Bernou Melisse, psycholoog bij Novarum, een centrum voor eetstoornissen. Heeft jouw dierbare een eetstoornis? Stichting Kiem geeft je praktische handvatten om hiermee om te gaan. Kijk voor meer informatie op https://stichtingkiem.nl/naasten/
9/14/20221 hour, 8 minutes, 13 seconds
Episode Artwork

#26 - Het huis uit

Het is onvermijdelijk als je kinderen hebt: het moment dat ze het ouderlijk huis gaan verlaten. De één ervaart het als een natuurlijk proces, terwijl de ander echt treurt om het lege nest. Hoe laat je je kinderen op een gezonde manier los en help je ze in hun nieuwe fase? Daarover spreekt Margreet Reijntjes in de eerste aflevering van het nieruwe seizoen van Echte Oogappels. Haar gasten zijn ditmaal student Philippe Rutten, scholier Luna Sent en psychologe Anette Heffels.
9/7/202238 minutes, 48 seconds
Episode Artwork

Trailer seizoen 4

Op 7 september begint het nieuwe seizoen van Echte Oogappels. Margreet Reijntjes spreekt in de studio met experts en jongeren over thema's als criminaliteit, op jezelf wonen, eetstoornissen en geloof. Elke woensdagavond om 21.00.
9/5/20221 minute, 21 seconds
Episode Artwork

#25 - De jeugd heeft de toekomst

Hoe kijken jongeren naar de toekomst? En daarbij de mondiale problemen op het gebied van klimaat, vluchtelingen en pandemieën en sociale ongelijkheid? We praten over de toekomst met Eveline Crone, hoogleraar neuro-cognitieve ontwikkelingspsychologie aan de  Erasmus Universiteit in Rotterdam en Leverne Nijman, sinds juli 2020 verkozen tot jongerenvertegenwoordiger Europese Zaken, naast haar studie Rechtsgeleerdheid in Utrecht. 
6/2/202134 minutes, 21 seconds
Episode Artwork

#23 - Erfelijkheid

Er zijn boeken vol geschreven over de invloed van nature en nurture op kinderen. Met andere woorden: het effect van genen en opvoeding op de manier waarop kinderen zich ontwikkelen. Daarover praten we met Mirjam Bakker, contextueel therapeut en directeur van een opleidingsinstituut op het gebied van contextuele therapie en Alithe van den Akker, pedagoog aan de UvA en gespecialiseerd in de ontwikkeling van persoonlijkheidskenmerken en adolescenten. 
5/19/202143 minutes, 7 seconds
Episode Artwork

#22 - Het roer om

Met het hele gezin verhuizen of emigreren: wat betekent dat voor ouders en kinderen? Te gast zijn Ingeborg van ’t Pad Bosch, hoofdredacteur bij www.dewereldwijven.com en Marjolein de Rooij, die jarenlang met haar gezin in Arusha, Tanzania woonden om een hotel en bedrijf Good Safari te runnen met haar man. 
5/12/202153 minutes, 11 seconds
Episode Artwork

#21 - Drank en Drugs

We hebben het over drank- en drugsgebruik bij tieners. Want hoe kun je je als ouders het beste opstellen? En wanneer moet je je zorgen gaan maken? Hierover hebben we het met Ninette van Hasselt, werkzaam bij het kenniscentrum Trimbos en Shereen Shaban, jeugd en preventiewerker bij verslavingsinstituut Jellinek in Amsterdam. 
4/28/202149 minutes, 57 seconds
Episode Artwork

#20 - Queer

Voor tieners die op zoek zijn naar hun seksuele identiteit zijn er tal van opties. Lesbisch, homo, biseksueel, transgender, intersekse, queer, aseksueel. Voor de één is het een makkelijk proces, voor de ander een enorme zoektocht. Te gast zijn Floor Brands, initiatiefnemer en projectleider van ‘Zien’ en columnist voor de Gaykrant. En Winfried, vader van een 17-jarige transgender zoon een vrijwilliger bij en groep voor ouders van ‘genderkinderen’ bij Transvisie. 
4/21/202140 minutes, 36 seconds
Episode Artwork

#19 - Grote idealen

Veel jongeren zijn bewust bezig met de wereld om hen heen. Ze eten geen vlees, doen mee aan klimaatprotesten en strijden tegen onrecht. Over die idealen van onze jeugd van tegenwoordig gaat deze aflevering. Te gast zijn Femke Kaulingfreks, lector Jeugd en Samenleving bij de Hogeschool InHolland en Stijn Sieckelinck promoveerde aan de VU Amsterdam met zijn proefschrift Het beste van de jeugd. 
4/14/202146 minutes, 40 seconds
Episode Artwork

#18 - De jeugd van tegenwoordig

Denken in generaties hoe reëel is dat eigenlijk? Is dat ergens op gebaseerd? Daarover gaat deze aflevering, voortgekomen uit de televisieserie Oogappels waarin verschillende generaties regelmatig met elkaar in de clinch liggen. Margreet Reijntjes (generatie X) spreekt vandaag Jos Ahlers (generatie X) psycholoog en schrijver van het boek ‘Gen Z: verlangen naar verandering’ en Susan Branje (generatie X) psycholoog hoogleraar bij de afdeling ‘Jeugd en Gezin’ bij de Universiteit Utrecht. 
4/7/202146 minutes, 7 seconds
Episode Artwork

#17 - Alleen op de wereld

In de televisieserie Oogappels zien we heel wat eenzaamheid langskomen. En dan niet alleen bij de volwassen maar ook bij de tieners. Daarom gaat deze aflevering over eenzaamheid. Te gast zijn: Marlies Maes, onderzoeker aan de Universiteit Utrecht en gespecialiseerd in sociale relaties en eenzaamheid onder jongeren. En Siona Oosterkamp, oprichter van het platform ‘Jij hoort erbij’ waar eenzame jongeren met elkaar in contact kunnen komen. 
4/1/202133 minutes, 58 seconds
Episode Artwork

#16 - Zieke Ouders

Als je als ouder ernstig ziek bent, hoe kun je je dan het beste opstellen ten opzichte van je kinderen? Hoeveel emoties kun je delen met ze? Daarover gaat deze aflevering. Te gast zijn: Dineke Verkaik, psychotherapeut bij GGz Centraal, een polikliniek voor jongeren van 12 tot 18 jaar en Sandra Vermeulen, pedagoog en werkzaam bij Stichting Labyrint-In Perspectief aan het project ‘KOPP/KOV aan ZET’.
3/24/202145 minutes, 26 seconds