Winamp Logo
Du lytter til Politiken Cover
Du lytter til Politiken Profile

Du lytter til Politiken

Danish, Political, 1 season, 1491 episodes, 2 days, 9 hours, 14 minutes
About
Med Politikens daglige nyhedspodcast ’Du lytter til Politiken’ i ørerne vil du på 20 minutter få én særligt udvalgt, aktuel historie leveret som levende lydfortælling. Politiken-journalisterne Gudrun Marie Schmidt og Bo Søndergaard er værter.
Episode Artwork

Hvad kan Putin og Kim Jong-un finde på sammen?

Ruslands præsident Putin er åbenbart ude og lede efter nye venner, og for første gang i 24 år har han været på besøg i Nordkorea. Her blev han modtaget i hovedstaden Pyongyang med stor militærparade, festlig musik, rød løber og syngende børn. Men hvad var det lige, der skete? I dagens afsnit af 'Du lytter til Politiken' fortæller Politikens internationale kommentator Michael Jarlner om, hvad Putin og Kim Jong-un kan bruge hinanden til, og hvordan vi andre kan komme til at mærke det.See omnystudio.com/listener for privacy information.
6/21/202422 minutes, 46 seconds
Episode Artwork

Slår Europa migranter ihjel for at bremse indvandring?

En hvid varevogn standser ved kysten på den græske ferieø Lesbos. Maskerede mænd fra den græske kystvagt genner en flok migranter og flygtninge ud – blandt dem en mor med et lille barn i favnen. Og følger dem håndfast ned i en lille, oppustelig redningsflåde uden motor. Og så bliver de ellers sejlet ud på åbent vand og efterladt. Klippet stammer fra en ny dokumentar fra BBC, hvor en række vidner fortæller om, hvor voldsomt den græske kystvagt går til værks for at hindre migranter og flygtninge i at komme ind i landet og videre ind i EU. Det er så den måde, Europa – demokratiets, menneskerettighedernes og humanismens forsvarere – i dag afviser dem, der søger hertil. Dagens gæst i 'Du lytter til Politiken' er Politikens Europakorrespondent Martin Bjørck, som fortæller, hvorfor Danmark også har en del af ansvaret for den græske kystvagts handlinger.See omnystudio.com/listener for privacy information.
6/20/202419 minutes, 56 seconds
Episode Artwork

Det Frankrig du ikke kender: Uden for de store byer hader de eliten

Ved valget til europaparlamentet den 9. juni led præsident Emmanuel Macrons parti et gevaldigt nederlag til det radikale højrefløjsparti Marine Le Pens Rassemblement National. Straks efter udskrev præsidenten nyvalg til det franske parlament. Men elsker den mand bare nederlag? Eller satser han nu hele butikken i et udspekuleret forsøg på at spænde ben for Le Pen og hendes venner på den yderste højrefløj? Og hvad er det egentlig, der sker i Frankrig i disse år? Politikens korrespondent i Frankrig Tine Kirkensgaard Hansen har besøgt byen Nevers. For hovedgaden i Nevers er et rigtig godt sted at begynde, hvis man vil forstå, hvordan Frankrig har forandret sig så meget, at selv socialistiske højborge nu stemmer på det yderste højre. Det fortæller hun om i dagens afsnit af 'Du lytter til Politiken'.See omnystudio.com/listener for privacy information.
6/19/202425 minutes, 30 seconds
Episode Artwork

Hvordan bekæmper vi Putin med vanddunke og batterier i kælderen?

Forleden meddelte forsvarsminister Troels Lund Poulsen, at vi ligesom vores naboer i Sverige og Finland nu bliver opfordret til at sørge for at have vand, mad, en gammeldags FM-radio og godt med batterier liggende. For nu skal vi danskere også kunne klare os i nogle døgn, hvis naturen – eller russerne – skulle få strømmen, vandet eller andre af det moderne livs bærende søjler til at bryde sammen. Dagens gæst i 'Du lytter til Politiken' er Politikens forsvarsredaktør Jakob Hvide Beim, som fortæller hvordan jod-tabletter og dunke med vand kan sikre os i hybridkrigen mod Putins Rusland.See omnystudio.com/listener for privacy information.
6/18/202417 minutes, 55 seconds
Episode Artwork

Særudgave: Er Danmark i EM-problemer nu?

Hvad gik galt i EM-kampen mod Slovenien i går? Og hvad er Danmarks chancer nu? Søren Lissner, som følger det danske hold i Tyskland, giver os en lynanalyse.   Vil du have hele 'Lang Historie Kort', kan du høre med i Politikens egen podcast-app fra i eftermiddag klokken 15. See omnystudio.com/listener for privacy information.
6/17/20246 minutes, 22 seconds
Episode Artwork

Kvinder får snart værnepligt: 24-årige Sarah har meldt sig frivilligt

Hele tre gange har Sarah Enemark Ottsen forgæves forsøgt at tage hul på livet som værnepligtig. Derfor er hun mere end almindeligt nervøs, da hun endelig skal give sig i kast med skyttegrave, skarpe skud og skideballer på kasernen i Vordingborg. Journalist Jakob Hvide Beim har sammen med fotograf Frederik Bruun Kynde fulgt Sarah gennem hendes tid som rekrut. I dette afsnit af ’Du lytter til Politiken’ fortæller Jakob om den verden, som flere unge som hende kommer til at opleve fremover. For fra 2027 gælder værnepligten også for kvinder som Sarah.See omnystudio.com/listener for privacy information.
6/17/202428 minutes, 45 seconds
Episode Artwork

Tre år er længe siden: Hvad skete der med landsholdet?

Det var sommer. Juni måned. 2021. Det var Danmarks åbningskamp ved EM. Det var den kamp, hvor Christian Eriksen fik hjertestop, overlevede, og hvor alt, hvad der skete under den slutrunde, bragte det danske fodboldlandshold tættere på folket. Spillerne blev til mennesker, til mænd med følelser, og de turde godt bruge dem. Det gjaldt også landstræner Kasper Hjulmand. For deres åbenhed fik landsholdet folkets kærlighed. Og så spillede de også godt.Men tre år er længe siden. I dag har stemningen omkring landsholdet ændret sig. Nu er fodboldfolket splittet. Landsholdet får ikke kun kærlighed. Det bliver også latterliggjort og hatet på sociale medier. See omnystudio.com/listener for privacy information.
6/14/202430 minutes, 58 seconds
Episode Artwork

Hvis du ringer Amira Smajics fortid op, hamrer de røret på

Erhvervsjuristen Amira Smajic er blevet en af de mest omtalte personer i landet, efter hun medvirkede i TV2-dokumentarserien ’Den sorte svane’. En serie, hvor hun – ifølge TV2’s fortælling – går undercover i de kriminelle kredse, hun tidligere har været en del af, for at stille sig til rådighed som lokkedue. Dokumentarserien har for rullende kamera afsløret økonomisk kriminalitet i den danske underverden og den danske oververden. Politianmeldelser, fyringer, undersøgelser og højspændt debat følger i seriens kølvand. Selv statsministeren har takket holdet bag. Men hvem er lokkeduen – som undervejs i serien skifter fra at være medspiller til at blive modspiller? Og hvad driver hende? Det står ikke klart, når man har set ’Den sorte svane’ til ende. Derfor forsøger dagens gæst i 'Du lytter til Politiken', Frauke Giebner, at ringe lokkeduens fortid op og finde ud af, hvem hun ellers har forsøgt at svindle.See omnystudio.com/listener for privacy information.
6/13/202434 minutes, 30 seconds
Episode Artwork

SF's vilde tur fra skrot til slot

Ved valget til Europaparlamentet i søndags blev SF Danmarks største parti og partiets spidskandidat, 26-årige Kira Marie Peter-Hansen var den, der fik flest personlige stemmer. Men hvordan er det lykkedes Pia Olsen Dyhr at hive et parti op, som for 10 år siden lå nærmest livløst tilbage, efter Dong-salget rev partiet itu, og de måtte forlade regeringssamarbejdet med S og R? I dagens afsnit af 'Du lytter til Politiken' er Politikens politiske analytiker Elisabet Svane i studiet for at forklare SF’s valgsejr, som samtidig er Socialdemokratiets nederlag og Pia Olsen Dyhrs triumf.See omnystudio.com/listener for privacy information.
6/12/202425 minutes, 18 seconds
Episode Artwork

Findsen blev aflyttet 17.000 timer, uden at nogen protesterede

Hvis PET vil overvåge en borger i Danmark, skal sikkerhedstjenesten have en dommerkendelse, som kommer fra et hemmeligt retsmøde. For at sikre retssikkerheden stilles en udvalgt sikkerhedsgodkendt forsvarsadvokat til rådighed, som skal repræsentere den mistænkte, uden at den mistænkte aner noget om det. En såkaldt 'tys-tys-advokat'. Efter den meget vidtrækkende overvågning af den tidligere chef for Forsvarets Efterretningstjeneste, Lars Findsen, bliver der nu sat spørgsmålstegn ved den proces. Han blev overvåget i 17.000 timer, efter retten havde givet PET ikke færre end 297 overvågningskendelser - uden at én eneste blev kæret til Landsretten af Findsens hemmelige advokat. Dagens gæst i 'Du lytter til Politiken' er journalist Hans Davidsen-Nielsen, som netop har udgivet bogen ’De aflyttede’, der handler om FE-sagen og de såkaldte 'tys-tys-advokater'.See omnystudio.com/listener for privacy information.
6/11/202422 minutes, 56 seconds
Episode Artwork

SÆRUDGAVE: Efter EP-valg kan klimaet og Ukraine blive de store tabere

Hvad var det, der skete med Europa i går, og hvad betyder det for os alle sammen de næste år. Det forklarer Politikens korrespondent i Bruxelles, Karin Axelsson, i denne særudgave af 'Lang Historie Kort', som vi også udgiver i 'Du lytter til Politikens' feed. Vil du have mere 'Lang Historie Kort', kan du høre med i Politikens egen podcast-app alle hverdage klokken 15.00.See omnystudio.com/listener for privacy information.
6/10/20246 minutes, 47 seconds
Episode Artwork

Skaderne rammer hver anden kvinde, der har født. Men ingen taler om det

Fødselsskader rammer hver anden kvinde, der har født. Mere specifikt drejer det sig om det, der kaldes nedsynkning af organer. Det gør ondt. Kvinderne har svært ved at holde på vandet. Og det skaber problemer med at have sex. Men stort set ingen fødende bliver fortalt om risikoen for nedsynkning af organer, før de selv opdager, at der er noget galt. Det forklarer journalist Signe Thomsen i dette afsnit af ’Du lytter til Politiken’. Hun har talt med ni kvinder, der alle har oplevet at blive ramt af fødselsskaderne. En af dem er Lærke, der også fortæller sin historie i denne episode. For hun håber, at det kan hjælpe andre kvinder, så de ikke skal ende i samme situation, som hun gjorde.See omnystudio.com/listener for privacy information.
6/10/202424 minutes, 17 seconds
Episode Artwork

Damien Hirst er blandt verdens rigeste kunstnere. Er han også svindler?

I 1990’erne blev den britiske konceptkunstner Damien Hirst et af de allerstørste navne i samtidskunsten, da han syltede både køer og hajer i formaldehyd for at vise sit publikum et tværsnit af døden. Og det har han tjent enormt godt på. Men nu er Englands rigeste kunstner endt i et stormvejr, anklaget for at have forfalsket datoerne på flere af sine værker. Og det kan have store konsekvenser for kunstsamlinger, som hidtil har kunne sælges for mange millioner, men nu kan blive tæt på værdiløse. Dagens gæst i 'Du lytter til Politiken' er kulturjournalist på Politiken Emil Bergløv, der har været fascineret af Damien Hirsts kunst siden hans gennembrud i starten af 1990'erne.See omnystudio.com/listener for privacy information.
6/7/202426 minutes, 37 seconds
Episode Artwork

Sine er der, da alarmen går, og migranter skal reddes fra druknedøden i Middelhavet

I tyve år har migrationsforsker Sine Plambech lyttet til historier fra migranter, der har krydset Middelhavet i små både. Hun har talt med familier, der har mistet dem, de elsker, til havet. Men nu vil hun se de nødlidende bådflygtninge med egne øjne, når alarmen går, og forstå, hvad Europas migrationspolitik betyder, når man står i virkeligheden ude på Middelhavet Sine Plambech er derfor nu vendt hjem fra fire uger ombord på Middelhavets største redningsskib, Læger uden Grænsers Geo Barents. Og så vil hun undersøge, om det er rigtigt – som mange mener – at redningsarbejderne ved at redde folk fra at drukne, giver flere mod at krydse det livsfarlige Middelhav. Og dermed sender flere håbefulde migranter i favnen på et Europa, der ikke vil have dem indenfor. Sine har dækket ruten over havet for Politikens debatredaktion – og er dagens gæst i ’Du lytter til Politiken’, hvor hun fortæller, hvad hun tænker, ser og oplever, når hun er ombord på Geo Barents.See omnystudio.com/listener for privacy information.
6/6/202428 minutes, 30 seconds
Episode Artwork

Modi siger, han er sendt af Gud. Og mange indere tror ham

I den seneste uge og allersidste fase af det indiske valg har Indiens stærke mand, premierminister Modi, trukket to døgn ud af kalenderen for at hellige sig sin religion og meditere i en hellig grotte. For Modis politik er uadskillelig fra hans religion, og hans linje er hindunationalisme: Han sætter landets store flertal af hinduister først og udskammer og mistænkeliggør Indiens muslimske minoriteter.Ingen politiske modstandere har for alvor kunnet true Modi på vejen mod hans tredje valgperiode. Manden, der kommer tættest på, oppositionsleder Rahul Ghandi, mener ligefrem, at Modi er i gang med at afvikle demokratiet i Indien.Hvad er det for en kamp om selve Indiens identitet, der bliver kæmpet i disse år? Det fortæller Politikens Asienkorrespondent Sebastian Stryhn Kjeldtoft om i dagens afsnit af ’Du lytter til Politiken’.
6/4/202422 minutes, 33 seconds
Episode Artwork

Emilie Meng-sagen: Hvorfor spiller Eske Willerslev og et par jeans en afgørende rolle?

I to drabssager, der skal for retten, har politiet fundet DNA på offerets jeans. DNA, som matcher de mænd, der står tiltalt for at have dræbt de to kvinder. Nemlig i sagen om drabet på sexarbejderen Hanne With i 1990, hvor DNA nu endelig har ført til en anholdelse. Og så i sagen om drabet på den 17-årige Emilie Meng i 2016, som i disse dage er for retten i Næstved. I de her år gør DNA-teknik det i det hele taget sværere at slippe ustraffet fra alvorlige forbrydelser. Og i morgen skal den kendte forsker, Eske Willerslevs, indtage vidnestolen i Næstved og fortælle, hvordan der er lykkedes ham, at sikre DNA fra Emilie Mengs bukser, der havde ligget i en sø i flere måneder.Dagens gæst i ’Du lytter til Politiken’ er Politikens Line Vaaben, som følger de to drabssager.
6/3/202426 minutes, 24 seconds
Episode Artwork

Fik du hørt: Rafah Garden – Politiken var med, da et oprør blev født

I en gårdhave på Københavns Universitet har unge studerende dækket terrænet med telte og bannere. De kræver, at universitetet trækker sine pro-israelske investeringer tilbage og erkender, at Israel begår folkedrab i Gaza. Og de flytter sig ikke, før deres krav bliver mødt.Efter flere ugers belejring viser de studerende stadig ingen tegn på udmattelse og sætter kun mere pres på universitetsledelsen, imens teltlejren vokser. For blandt teltene gemmer der sig et fællesskab, som vi andre ikke forstår endnu.Politikens Stella Buur Rasmussen har i mere end to uger fulgt ’Rafah Garden’ tæt, og i en særlig udgave af ’Du lytter til Politiken’ giver hun stemmer til de studerende, der er i protest og finder ud af, hvorfor konflikten i Mellemøsten har antændt et moderne studenteroprør.
6/2/202422 minutes, 14 seconds
Episode Artwork

WEEKEND. Oprør mod magtfuld mand. Oprørsfuldt tørklæde er tilbage

I Politikens weekendpodcast giver vi dig hver uge mulighed for at høre nogle af de mange artikler, Politikens journalister, anmeldere og skribenter skriver og selv læser op. De to artikler, du kan høre i dag, er:Først læser kulturjournalist Lars Eriksen sit portræt af en indflydelsesrig kulturmand op. Det er en artikel der blandt andet handler om, hvordan en ung mands drøm, skrevet ned på en serviet på en bar for mange år siden, nu kan risikere at spænde ben for verdens mest magtfulde koncertarrangørDernæst læser kulturjournalist Johanne Lerhard sin ikonisk tørklæde på bare 8 måneder har fået et kæmpemæssigt comeback -----------------Og husk: Artiklerne er bare nogle af de mange artikler, vi læser op, og som kan høres direkte i Politikens podcast-app, så snart de udkommer. Her kan du også sammensætte din egen playliste og tage artiklerne med på farten. Det kræver blot, at du er Politiken-abonnent. Og det kan du nemt blive ved at gå ind på politiken.dk/shop
6/1/202423 minutes, 4 seconds
Episode Artwork

Særudgave: Kan forbryderen Trump blive præsident?

Hvad kommer det til at betyde for det amerikanske valg, at Donald J. Trump nu er en dømt forbryder? Det forklarer Jesper Thobo-Carlsen, der i årevis har dækket amerikansk politik.Det her er en særudgave af ’Lang Historie Kort’, som vi også udgiver i Du lytter til Politikens feed. Vil du have mere ’Lang Historie Kort’, kan du høre med i Politikens egen podcast-app alle hverdage klokken 15.00.Vi hører gerne fra dig, skriv til: [email protected]
5/31/20246 minutes, 12 seconds
Episode Artwork

Derfor er 'Den sorte svane' den vildeste dokumentar

Det er Mads Brügger, der er på spil igen. Han har endnu engang sendt en muldvarp ind i en hemmelig verden med skjult kamera og mikrofon. Og denne gang bliver vi vidner til, hvordan alt fra kriminelle, voldsdømte rockertyper til en advokat fra et af landets fornemmeste advokatfirmaer hjælper hinanden med at vaske sorte penge hvide og snyde statskassen.Muldvarpen er juristen Amira Smajic, der tidligere har hjulpet folk fra den kriminelle underverden med den slags. Nu har TV 2 installeret hende på et kontor, hvor hun skal hjælpe journalisterne med at afsløre sine gamle forbrydervenner - indtil hele fortællingen tager en voldsom drejning.Dagens gæst i ’Du lytter til Politiken’ er Politikens erfarne graverjournalist John Hansen, som vi spørger, om Danmark virkelig er et tag-selv-bord for svindlere, om det er i orden at udsætte en muldvarp for åbenlys fare, og om Amira i virkeligheden snører os alle.
5/31/202423 minutes, 48 seconds
Episode Artwork

Personlig træner om steroider: »Nogle giver deres kvæg de her ting – så det er derude, man er«

For rigtig mange danskere er det ikke længere nok at spise masser af grønkål og kylling, når de forsøger at bygge større muskler. For en række eksperter peger nu på, at steroider bliver mere og mere normale i det danske fitnessmiljø.En brik i misbruget er de personlige trænere. Hårdt pumpede mænd med titusinder af følgere på sociale medier, som ikke kun holder sig til at vejlede om kost og træning, men også giver råd om, hvordan man bruger forskellige steroider.Jeppe Laursen Brok er journalist her på Politiken, og i dagens afsnit af ’Du Lytter til Politiken’ fortæller han om, hvordan de personlige trænere er med til at udbrede misbruget, hvilke konsekvenser det kan have for dem, der benytter sig af de ulovlige midler, og ikke mindst – hvilke følger det kan have for vores samfund.
5/30/202427 minutes, 36 seconds
Episode Artwork

Personlig træner om steroider: ”Nogle giver deres kvæg de her ting – så det er derude, man er”

For rigtig mange danskere er det ikke længere nok at spise masser af grønkål og kylling, når de forsøger at bygge større muskler. For en række eksperter peger nu på, at steroider bliver mere og mere normale i det danske fitnessmiljø.En brik i misbruget er de personlige trænere. Hårdt pumpede mænd med titusinder af følgere på sociale medier, som ikke kun holder sig til at vejlede om kost og træning, men også giver råd om, hvordan man bruger forskellige steroider.Jeppe Laursen Brok er journalist her på Politiken, og i dagens afsnit af ’Du Lytter til Politiken’ fortæller han om, hvordan de personlige trænere er med til at udbrede misbruget, hvilke konsekvenser det kan have for dem, der benytter sig af de ulovlige midler, og ikke mindst – hvilke følger det kan have for vores samfund.
5/30/202426 minutes, 29 seconds
Episode Artwork

Valg i Sydafrika: Hvad gik galt for Mandelas mirakel?

Det var et politisk mirakel, der gav genlyd verden rundt, da Nelson Mandela i 1990 trådte ud i friheden efter 27 års fængsel, og da han fire år senere blev valgt som Sydafrikas første sorte præsident. Apartheidstyret var slut uden borgerkrig, og nu skulle partiet ANC med Mandela i spidsen vise verden, hvordan man med Afrikas stærkeste økonomi løftede det sorte flertal ud af fattigdom og skabte reel lighed.I tre årtier har sydafrikanerne belønnet ANC for dets rolle i kampen mod apartheid ved at holde dem ved magten. Men uligheden er stadig enorm, og korruptionen tager til. I dag er der igen valg i Sydafrika, og for første gang ser ANC ud til at miste sit flertal.Hvad er det, der er gået galt i Sydafrika? Og hvordan kan miraklet fra 1990 vækkes til live igen? Det fortæller Sydafrikaekspert og lektor ved Forsvarsakademiet, Thomas Mandrup, om i dagens afsnit af ’Du Lytter til Politiken’.
5/29/202426 minutes, 29 seconds
Episode Artwork

Elon Musk slår til igen. Nu med chip, der smelter menneske og maskine sammen

Han var lammet fra halsen og ned. Men for et par måneder siden fik Noland Arbaugh indopereret en hjernechip, der giver ham mulighed for at styre en computer. Blot med sine tanker. Det, der lyder som science-fiction, er blevet til virkelighed gennem Elon Musks virksomhed Neuralink. Men hvad er det for en verden, det skaber? Det fortæller videnskabsredaktør Lasse Foghsgaard i dette afsnit af ’Du lytter til Politiken’. 
5/28/202426 minutes, 55 seconds
Episode Artwork

Hvorfor udskriver Rishi Sunak et valg, han næsten kun kan tabe?

I sidste uge udskrev den britiske premierminister Rishi Sunak valg. Et valg, han er så godt som sikker på at tabe. For det kommer som kulminationen på en årelang konservativ nedtur, der har ført partiet – og Storbritannien – så langt ud, at der åbenbart ikke er andre udveje. I dette afsnit af ’Du lytter til Politiken’ fortæller journalist Jesper Thobo-Carlsen om et land i krise – og hvad Labour kan gøre ved det, hvis de får magten igen. 
5/27/202425 minutes, 19 seconds
Episode Artwork

WEEKEND. Fans står stadig i kø for at få hans autograf. Men ...

I Politikens weekendpodcast giver vi dig hver uge mulighed for at høre nogle af de mange artikler, Politikens journalister, anmeldere og skribenter skriver og selv læser op. De tre artikler, du kan høre i dag, er:Først skal du høre hvorfor David Bateson fra Hellerup er blevet nødt til at bijobbe i Tivoli., når Emile Maarbjerg Mørk læser sin artikel om kunstig intelligens op. Derefter kan du høre Pernille Jensens anmeldelse af megastjernen Billie Eilish’ nye album. Til sidst er det Emil Bergløvs interview med en designer, der ikke bruger sine prisvindende evner på at lave smukke spisestuestole, men i stedet designer nye, smukke bud på ting, vi måske ikke vil være ved, at vi en dag kan få brug for-----------------Og husk: Artiklerne er bare nogle af de mange artikler, vi læser op, og som kan høres direkte i Politikens podcast-app, så snart de udkommer. Her kan du også sammensætte din egen playliste og tage artiklerne med på farten. Det kræver blot, at du er Politiken-abonnent. Og det kan du nemt blive ved at gå ind på politiken.dk/shop
5/25/202426 minutes, 53 seconds
Episode Artwork

Fra arkivet: Hvorfor bruger de ikke bare Re-Sepp-ten hvert år?

Dette afsnit blev første gang udgivet 11. juni 2021. Nu begynder EM igen. Og mens mange danskere tror på fodboldlandsholdet, er der mindre opbakning til årets EM-sang, Alphabeats ’Danmarks Dynamite’. Anmelderne er ikke just imponerede ,men Politikens musikredaktør Simon Lund er uenig. Hør hvorfor, og hvad et fodboldhit skal kunne. Han tager en tur tilbage til et par af de bedste - og dårligste - danske og udenlandske slutrundesange.
5/24/202432 minutes, 45 seconds
Episode Artwork

Stemmer fra 'Rafah Garden': Krigen skabte et fællesskab

I en gårdhave på Københavns Universitet har unge studerende dækket terrænet med telte og bannere. De kræver, at universitetet trækker sine pro-israelske investeringer tilbage og erkender, at Israel begår folkedrab i Gaza. Og de flytter sig ikke, før deres krav bliver mødt.Efter flere ugers belejring viser de studerende stadig ingen tegn på udmattelse og sætter kun mere pres på universitetsledelsen, imens teltlejren vokser. For blandt teltene gemmer der sig et fællesskab, som vi andre ikke forstår endnu.Politikens Stella Buur Rasmussen har i mere end to uger fulgt ’Rafah Garden’ tæt, og i en særlig udgave af ’Du lytter til Politiken’ giver hun stemmer til de studerende, der er i protest og finder ud af, hvorfor konflikten i Mellemøsten har antændt et moderne studenteroprør.
5/24/202420 minutes
Episode Artwork

Hvorfor vil Donald Trump sagsøge det danske håb på Cannes Festival?

Det er som om, at to vidt forskellige verdener i disse dage pludselig er ramlet sammen. På den ene side den store, glitrende gallafest for filmelskere og stjerner - Cannes Film Festival. Og på den anden side en kernefortælling på den amerikanske højrefløj.I Cannes præsenterer den iranskdanske instruktør Ali Abbasi sin spillefilm ’The Apprentice’, der bygger på Donald Trumps unge år med, hvad man roligt kan kalde, ret vilde scener. Og det giver genlyd i amerikansk politik.Politikens Kristoffer Hegnsvad er i Cannes, og i dagens afsnit af ’Du lytter til Politiken’ fortæller han om, hvordan de to verdener på hver deres måde betjener sig af skandaler, og hvordan en spillefilm om forråelsen af en usikker, ung mand måske kan hjælpe os med at forstå mennesket bag Donald Trumps maske.
5/23/202418 minutes, 36 seconds
Episode Artwork

Er Ukraine ved at tabe krigen?

For to år siden gik vi nærmest og underholdt hinanden med, hvordan det uduelige russiske militær kørte fast og blev nedkæmpet i deres gamle, rustne materiel. Putins dage var nok talte, sagde vi dengang. For nu ville Ruslands økonomi gå i stå, og titusindvis af dræbte russiske soldater ville vende befolkningen imod ham. Men på trods af over et dusin sanktionspakker fra vesten mod Putins Rusland buldrer krigen fortsat derudaf. Og nu er Ukraines næststørste by, Kharkiv, under tungt angreb fra russerne. Så er det på tide, at vesten forbereder sig på et ukrainsk nederlag?Dagens gæst i ’Du lytter til Politiken’ er seniorforsker ved Dansk Institut for Internationale Studier, DIIS, Flemming Splidsboel, der mener, at vi bør forholde os til muligheden for russisk fremgang i Ukraine.
5/22/202417 minutes, 56 seconds
Episode Artwork

Politiken tog med: Skal Niels have en diagnose?

Aldrig før er så mange børn og unge blevet henvist til psykiatrien. Resultatet er ventetider på flere måneder.Men hvordan udreder og behandler systemet små børn for psykiske lidelser? Hvad sker der bag de lukkede døre? Og hvad ligger bag de uhyggelige tal for børn og unges mistrivsel?Politikens Anders Legarth Schmidt har dækket psykiatrien i mange år. I dagens afsnit af ’Du lytter til Politiken’ fortæller han om, hvad han så, da han fulgte livet på et psykiatrisk ambulatorium for små børn i Region Hovedstaden.
5/21/202421 minutes, 16 seconds
Episode Artwork

WEEKEND. Verdens bedste akkord? Danmarks bedste parcelhus? Årets danske metalplade?

I Politikens weekendpodcast giver vi dig hver uge mulighed for at høre nogle af de mange artikler, Politikens journalister, anmeldere og skribenter skriver og selv læser op. De tre artikler, du kan høre i dag, er:Thomas Michelsens guide til intet mindre end den mest berømte akkord i hele musikhistorienKarstens Ifversens anmeldelse af et nyt byggeri, der meget vel kunne være fremtidens parcelhus. Pernille Jensens anmeldelse af det danske band Strychnos’ nye album. -----------------Og husk: Artiklerne er bare nogle af de mange artikler, vi læser op, og som kan høres direkte i Politikens podcast-app, så snart de udkommer. Her kan du også sammensætte din egen playliste og tage artiklerne med på farten. Det kræver blot, at du er Politiken-abonnent. Og det kan du nemt blive ved at gå ind på politiken.dk/shop
5/18/202419 minutes, 34 seconds
Episode Artwork

Teenagedrenge er besat af den 'hakkede' krop

Unge drenge tilbringer en stor del af deres fritid i fitnesscenteret, hvor de træner for at få deres drømmekrop. De kalder det at være ’hakket’. Det at have markerede og tydelige muskler, store overarme og en sixpack på maven. Men de unge drenges dyrkelse af den ’hakkede’ krop bekymrer nogle eksperter. For det kan ligne en besættelse, siger de. En optagethed af træning og af mad, der ikke kun fylder nede i træningscentret, men påvirker hele deres liv.Dagens gæst i ’Du lytter til Politiken’ er journalist Lars Dahlager, der har talt med de ’hakkede’ drenge i fitnesscentrene for at finde ud af, hvorfor drenge helt ned til 12 år vil træne som en bodybuilder.
5/17/202420 minutes, 46 seconds
Episode Artwork

Georgien: De er bange for at ende som Ukraine, så de demonstrerer dag og nat

Det er vilde scener, der tirsdag udspillede sig i parlamentet i Georgien. En hel bunke parlamentspolitikere i mørkeblå jakkesæt og sorte spadseredragter skubber til hinanden, trækker i hinanden, råber og skriger. Det ligner et masseslagsmål.Dramaet inde i hjertet af det politiske system afspejler det drama, der i de seneste uger har udspillet sig på gaderne i hovedstaden Tbilisi. For Georgien er på kogepunktet med massive protester udløst af en omstridt lov, der blev vedtaget i tirsdags.Dagens gæst i ’Du lytter til Politiken’ er Katrine Stevnhøj fra Københavns Universitet, der forsker i protestbevægelser og politisk aktivisme. Hun har lige været i Georgien og fortæller om et land splittet i to.
5/16/202418 minutes, 41 seconds
Episode Artwork

Beef: Drake kan lide dem unge, hvis du spørger Kendrick Lamar

Der er udbrudt krig mellem de to konger af hip-hop, Drake og Kendrick Lamar. Krigen går på ord og rim, hvor anklager om både pædofili og hustruvold er blevet sat til musik.Gennem flere uger har de to rappere udvekslet diss tracks, mens internettet er blevet oversvømmet af memes, men det hele blev alvorligt, da en sikkerhedsvagt blev skudt udenfor Drakes hjem i weekenden. Og nu mener kritikere, at opgøret kan føre til endnu mere vold.Dagens gæst i ’Du lytter til Politiken’ er Politikens musikredaktør Simon Lund, der har lyttet med på rap-elitens fejde, som kan blive skelsættende for genrens integritet.
5/15/202427 minutes, 5 seconds
Episode Artwork

Korsør-sagen: En mulig serieforbryder skal for retten

I 2016 forsvandt 17-årige Emilie Meng fra Korsør efter en bytur. Senere samme år blev hun fundet dræbt, men mordet forblev længe uopklaret. Sidste år forsvandt en 13-årig pige efter sin avisrute, og politiet slog alarm med det samme. I dag begynder retssagen mod en 33-årig mand, der er anklaget for kidnapninger, voldtægter og drab. I dagens afsnit af ’Du Lytter til Politiken’ fortæller Morten Skjoldager om sagen forfra.
5/14/202426 minutes, 7 seconds
Episode Artwork

Meet the Fiskers: Drømmen brast for power-parret, der ville udfordre Tesla

’Meet the Fiskers’ – Milliardærparret, der udfordrer Tesla. Sådan lød de flotte ord, da det store amerikanske erhvervsmagasin Forbes i 2020 kørte en forsidehistorie om det succesfulde ægtepar Henrik Fisker og Geeta Gupta-Fisker. Forventningerne til parrets nye elbil – Fisker Ocean – var tårnhøje. Men i dag, omkring et år efter lanceringen, ligger drømmefabrikken i ruiner.Journalist på Politiken Jonas Pröschold har interviewet syv tidligere medarbejdere i Fisker Inc., og han har et bud på, hvordan det kunne gå så galt. Alt imens uheldige Fisker Ocean-ejere kører rundt på lånt tid i biler, som det formentlig vil være umuligt at skaffe reservedele til i fremtiden.
5/13/202426 minutes, 6 seconds
Episode Artwork

WEEKEND. 6 hjerter! Var det årets bedste koncert?

I Politikens weekendpodcast giver vi dig hver uge mulighed for at høre nogle af de mange artikler, Politikens journalister, anmeldere og skribenter skriver og selv læser op. De tre artikler, du kan høre i dag, er:Først læser film- og tv-redaktør Kristoffer Hegnsvad sin kommentar om en ny magtfuld spiller i dansk film opDernæst læser musikredaktør Thomas Michaelsen en koncertanmeldelse til hele seks hjerter opTil sidst kan du høre musikanmelder Pernille Jensen læse en anmmeldelse af Dua Lipas nye album op-----------------Og husk: Artiklerne er bare nogle af de mange artikler, vi læser op, og som kan høres direkte i Politikens podcast-app, så snart de udkommer. Her kan du også sammensætte din egen playliste og tage artiklerne med på farten. Det kræver blot, at du er Politiken-abonnent. Og det kan du nemt blive ved at gå ind på politiken.dk/shop
5/11/202418 minutes, 1 second
Episode Artwork

En million til dig, en million til mig: Historien om Ejbøl og Munch

JP/Politikens Hus er en af landets største medievirksomheder. Et hus, der er bygget med det formål at oplyse borgerne med journalistik, debat og litteratur. Men på det seneste er det mediekoncernen selv, der har været på forsiden. Og ikke for det gode. Historien drejer sig om de to mest magtfulde personer i JP/Politikens Hus – koncernens to fædre, mediemændene Jørgen Ejbøl og Lars Munch. De er i den forløbne uge blevet tvunget til at frasige sig millionbeløb efter afsløringer af abnormt store bonus-ordninger og ulovlige fyringer.Dagens gæst i ’Du lytter til Politiken’ er journalist på Politiken Torben Benner, som har været med til at afdække bestyrelsesformændenes handlinger.
5/10/202420 minutes, 43 seconds
Episode Artwork

Skal man have skudsikker vest med til Eurovision?

På lørdag er der finale i det europæiske melodigrandprix, Eurovision, hvor 160 millioner mennesker ser med.Siden Anden Verdenskrig har Eurovision skulle samle og ikke splitte Europa, men i år er konkurrencen under pres fra propalæstinensiske kræfter, der kræver, at Israel bliver smidt ud.I dagens udgave af ‘Du Lytter til Politiken’ fortæller Politikens musikanmelder Pernille Jensen om et helt usædvanligt år for Eurovision. Hun skal dække det store popbrag i Malmø, hvor myndighederne forbereder sig på voldsomme protester.
5/8/202426 minutes, 22 seconds
Episode Artwork

Fra Politiken til 'Bachelorette': Mød Lissa Paustian

Hun kan hverken fortælle, om hun har fundet en kæreste, eller om hun har set det færdigklippede program. Men én ting er sikker – lige om lidt er hun kendt af virkelig mange danskere. Lissa Paustian er nemlig den ene af de to kvinder, der leder efter kærligheden i det populære datingprogram på TV2 ’Bachelorette’, som har premiere i dag. Men hun er også journalistpraktikant på Politiken. I dette afsnit af ’Du lytter til Politiken’ fortæller Lissa Paustian om de overvejelser, hun havde, før hun sagde ja til at være med i programmet – og hvordan hun har tænkt sig at beskytte sig selv mod de hadefulde kommentarer, der ofte føler dem, som deltager i reality-tv.
5/7/202428 minutes, 34 seconds
Episode Artwork

Kongen af steroider

Et sted i Indien sidder en dansker ved navn Jacob Sporon-Fiedler. Han voksede op på Amager, og engang var han bodybuilder – men i dag er han storproducent af steroider, som flyder på det illegale marked. I dette afsnit af ‘Du lytter til Politiken’ fortæller journalist Jeppe Laursen Brock om manden, der var hjernen bag en af verdens største dopingsager. Og hvordan han ufortrødent fortsætter sit virke som »kongen af steroider«. 
5/6/202430 minutes, 4 seconds
Episode Artwork

WEEKEND. Vinder Gurli Gris? Vinder motorvejen? Vinder Pearl Jam?

I Politikens weekendpodcast giver vi dig hver uge mulighed for at høre nogle af de mange artikler, Politikens journalister, anmeldere og skribenter skriver og selv læser op. De tre artikler, du kan høre i dag, er:Først læser Birgitte Kjær sin artikel om et forlag, der efter illustrator-protester over aflønningen nu helt siger stop for at udgive billedbøger. Men som samtidig håber, at ’Gurli Gris’ ikke vinder.... Dernæst læser Karsten Ifversen sin tankevækkende kommentar om motorveje og jagten på effektivitet op. Til sidst kan du høre Pernille Jensen anmeldelse af rockveteranerne Pearl Jams nye album-----------------Og husk: Artiklerne er bare nogle af de mange artikler, vi læser op, og som kan høres direkte i Politikens podcast-app, så snart de udkommer. Her kan du også sammensætte din egen playliste og tage artiklerne med på farten. Det kræver blot, at du er Politiken-abonnent. Og det kan du nemt blive ved at gå ind på politiken.dk/shop
5/4/202426 minutes, 6 seconds
Episode Artwork

Frederik slog Natasja ihjel. I dag forstår hans familie de faresignaler, de overså

I oktober sidste år blev 26-årige Natasja slået ihjel af sin ekskæreste. Og for dem, der kendte og elskede hende, har smerten og sorgen siden fået en fast plads i livet. Først talte Politikens Line Vaaben med Natasjas familie og venner om hendes liv – og om dets tragiske afslutning. Men bagefter satte de hende i forbindelse med drabsmandens familie, så hun kunne høre den anden side af historien.Dagens gæst i ’Du lytter til Politiken’ er journalist Line Vaaben, som har undersøgt partnerdrab i Danmark og forsøgt at få svar på, hvorfor seks ud af ti mord på kvinder bliver begået af deres nuværende eller tidligere partner.
5/3/202424 minutes, 26 seconds
Episode Artwork

Et simpelt tal har givet os klimakrise, stress og ødelæggelse af naturen

Bruttonationalproduktet - eller BNP - er et tal, som mere end noget andet styrer verden. Og som på flere måder har bestemt, hvordan vores samfund og kloden er kommet til at se ud. Tallet beskriver, hvor mange penge, der hvert år skifter hænder i et land, og målet har i flere generationer været, at det for alt i verden kun må stige. Men har det givet os det liv og den verden, vi ønskede?Dagens gæst i ’Du lytter til Politiken’ er Politikens internationale kommentator Michael Jarlner, som fortæller om, hvorfor Politiken har bedt en række økonomer opfinde et bedre tal.
5/2/202425 minutes, 5 seconds
Episode Artwork

Våbenhvile: Forstå det vilde spil om Gaza, gidsler, Netanyahu og Sinwar

I Egypten er forhandlinger om våbenhvile mellem Hamas og Israel i gang. Men Israel og Hamas taler ikke direkte sammen. Og forhandlingerne er i det hele taget et vildt og indviklet spil, der handler om langt mere end nogle få ugers våbenhvile. Hvad skal Netanyahu have til gengæld for at standse kampene? Hvilke indrømmelser kan han ikke give? Og hvad gælder det om for Hamas’ leder i Gaza, Yahya Sinwar, som nu i et halvt år har skjult sig i Gazas tunneler?I dagens afsnit af ‘Du lytter til Politiken’ fortæller Anders Jerichow om, hvad det er for en kabale, Israel og Hamas med USA, Egypten, Saudi Arabien og resten af verden på nakken prøver at få til at falde på plads.
5/1/202424 minutes, 35 seconds
Episode Artwork

Besatte universiteter: Står USA foran et nyt ungdomsoprør?

Grunden omkring Columbia University i New York er som forvandlet. Dækket af telte og fyldt med demonstranter. Over teltene vajer palæstinensiske flag.På det ene amerikanske universitet efter det andet raser oprøret, og store politistyrker bliver udkommanderet. Det ligner næsten en gentagelse af protesterne imod Vietnamkrigen, der endte med voldsomme sammenstød mellem demonstranter og politi. Men det er noget andet. Så hvad er det egentlig, der sker? Og hvilken betydning har det?Dagens gæst i ‘Du lytter til Politiken’ er Politikens USA-korrespondent Jacob Fuglsang, der selv har besøgt teltlejren på Columbia.
4/30/202422 minutes, 33 seconds
Episode Artwork

To gange om dagen får Julie heroin betalt af staten

Tidligere i sit liv skulle Julie finde en måde at skaffe penge på, så hun hver dag kunne skaffe den heroin, hun var afhængig af. Noget, hun dengang klarede ved at smugle og sælge stoffer. Livet som narkoman sendte hver dag Julie ud i et nedslidende kaos af et liv med forskellige former for kriminalitet. Men i dag kan Julie nøjes med at tage bussen nogle få stop. Hen til et sted, hvor hun – helt lovligt – kan få lægeordineret heroin betalt af staten. Det gør hun to gange om dagen.Politikens Hans Davidsen-Nielsen tilbragte en dag med Julie og tog busturen sammen med hende hen til heroinklinikken Valmuen.
4/29/202422 minutes, 18 seconds
Episode Artwork

Ayman på 19 år: Der skulle et knivstikkeri til at vække mig – fængslet gjorde det ikke

Mange havde prøvet at få Ayman Ahmad Mouhammad til at holde op med at sælge narko og røve mennesker på gaden. Alt sammen uden held. For der skulle meget mere end pædagoger og politibetjente til, før han indså, at han var på vej ud i noget livsfarligt.Dagens gæst i ’Du lytter til Politiken’ er tidligere kriminel Ayman Ahmad Mouhammad, der lagde kriminaliteten på hylden efter en dramatisk aften i 2022. Han er nu gået ind i politik, og han har et par forslag til, hvordan vi kan trække unge kriminelle ud af den blindgyde, han selv var fanget i. For den måde vi i dag lader dem sidde og kede sig på institutioner og i ungdomsfængsler på – hjælper bare ikke, siger han. Ligesom det ikke hjælper, at vi bagefter bare stiller dem fra os igen.
4/26/202427 minutes, 2 seconds
Episode Artwork

Ayman på 19 år: Der skulle et knivstikkeri til at vække mig – fængslet gjorde det ikke

Mange havde prøvet at få Ayman Ahmad Mouhammad til at holde op med at sælge narko og røve mennesker på gaden. Alt sammen uden held. For der skulle meget mere end pædagoger og politibetjente til, før han indså, at han var på vej ud i noget livsfarligt.Dagens gæst i ’Du lytter til Politiken’ er tidligere kriminel Ayman Ahmad Mouhammad, der lagde kriminaliteten på hylden efter en dramatisk aften i 2022. Han er nu gået ind i politik, og han har et par forslag til, hvordan vi kan trække unge kriminelle ud af den blindgyde, han selv var fanget i. For den måde vi i dag lader dem sidde og kede sig på institutioner og i ungdomsfængsler på – hjælper bare ikke, siger han. Ligesom det ikke hjælper, at vi bagefter bare stiller dem fra os igen.
4/26/202426 minutes, 55 seconds
Episode Artwork

Kronvidnet i Assange-sagen sidder i et rækkehus i Sønderjylland

Engang var Sigurdur Thordarson et digitalt vidunderbarn, der hjalp Julian Assange med at hacke sig ind på magthavernes hemmeligheder. Men så skete der pludselig noget mystisk. Sigurdur Thordarson vendte 180 grader og angav sit forbillede. Så hvis det lykkes USA at få Julian Assange udleveret til retsforfølgelse, er det ham, der bliver kronvidnet. I dette afsnit af ’Du lytter til Politiken’ fortæller journalist Erik Jensen om den islandske hacker, der efter et vildt og voldsomt liv nu forsøger at genstarte sit liv i et søvnigt villakvarter i Sønderjylland.
4/25/202426 minutes, 39 seconds
Episode Artwork

Hvor mange milliarder koster det at redde en død fjord?

Hvad skal der egentlig til, hvis vi igen skal have liv i vores åer, fjorde og kystnære farvande, hvor ilten forsvinder, og planter og dyr dør? Hvad vil det koste? Og kan vi overhovedet blive enige, når vi ser så forskelligt på problemet og dets årsager?Ved Limfjorden har alle berørte grupper sat sig sammen i et af Danmarks fire Kystvandråd for at forsøge at nå til enighed om årsager og løsninger. I dagens afsnit af ‘Du lytter til Politiken’ fortæller Politikens klimaredaktør Magnus Bredsdorff om rådets vilde konklusioner.
4/24/202426 minutes, 7 seconds
Episode Artwork

Gider de unge ikke at arbejde?

Skal du gøre noget for dit arbejde? Eller er det arbejdet, der skal gøre noget for dig? Det er spørgsmål, der i disse uger bliver diskuteret heftigt – og som særligt splitter de unge og de ældre. De unge bliver anklaget for at være forkælede og dovne, mens de ældre ses som nogen, der ikke har forstået, at verdenen – og dermed arbejdslivet – har ændret sig. I dette afsnit af ’Du lytter til Politiken’ fortæller debatredaktør Susan Knorrenborg, hvad det egentlig er, generationerne skændes om.
4/23/202419 minutes, 49 seconds
Episode Artwork

Hussein har fået Mohammed fra Gaza til Aabenraa: »Jeg slipper dig aldrig«

Hussein Shaheen husker tydeligt den værste dag i sit liv. Han havde lagt sine små børn i seng hjemme i Aabenraa, inden han satte sig med sin telefon i sofaen og åbnede Facebook. Her så Hussein nyheden om sin lillebror. Broderen, hans kone og børn var døde i et bombeangreb i Gaza.Kun deres ældste søn, Husseins nevø Mohammed, havde overlevet med svære skader og lå nu alene på et hospital i Gaza uden mulighed for behandling. Hussein besluttede sig for, at Mohammed skulle til Tyrkiet for at blive behandlet. Og han indledte en kamp for at få sin nevø til Danmark og bo hos Hussein og hans familie.I dagens afsnit af ’Du lytter til Politiken’ fortæller journalist på Politiken Olav Hergel historien om Hussein og Mohammed, der blot er én ud af tusindvis af fortællinger om døde og sårede børn under krigen i Gaza.
4/22/202424 minutes, 41 seconds
Episode Artwork

WEEKEND. Vi danskere blev narret dengang i 1800-tallet. Og det har præget os lige siden

Her i Politikens weekendpodcast giver vi dig mulighed for at høre nogle af de mange artikler, som Politikens journalister, anmmeldere og øvrige skribenter hver uge skriver og selv læser op. I dag kan du høre tre artikler kvit og frit: Først er det Emilie Mørks artikel om danske landskaber og hvorfor vi holder mere af nogle typer landskaber end andre. Senere kan du høre Pernille Jensen uddele hele fem hjerter til en dansk podcastOg til er det Henrik Palles anmeldelse af en tv-serie, som er perfekt timet til den amerikanske valgkamp -----------------Og husk: Artiklerne er bare nogle af de mange artikler, vi læser op, og som kan høres direkte i Politikens podcast-app, så snart de udkommer. Her kan du også sammensætte din egen playliste og tage artiklerne med på farten. Det kræver blot, at du er Politiken-abonnent. Og det kan du nemt blive ved at gå ind på politiken.dk/shop
4/20/202422 minutes, 9 seconds
Episode Artwork

Andreas gik undercover og fik en banksvindler i røret

Du har sikkert hørt om hjælpeløse ældre danskere, der mister deres hårdt tjente opsparing, fordi de får en udenlandsk svindler i telefonen. De historier kendte Andreas Søndergaard Petersen til. Han er journalist på det uafhængige faktatjekmedie TjekDet og har i flere måneder afdækket investeringssvindel på nettet.Men Andreas bliver selv overrasket, da han går undercover for at afsløre svindlernes metode og får en engelsktalende mand i røret. Manden kalder sig Mike Bo Hansen, har en meget fin titel og er fuld af betryggende ord, der næsten ender med at overbevise Andreas.I dagens afsnit af ’Du lytter til Politiken’ kan du høre, hvordan Mike Bo Hansen og hans kumpaner ved hjælp af forfalskninger, manipulation og psykologisk indsigt forsøger at snyde Andreas til at sende sine sparekroner efter deres udspekulerede fupnummer.
4/19/202437 minutes, 26 seconds
Episode Artwork

Bullshit: Det var en nedslagtning af unge mænd

De var bare drenge, da de mødtes i en fritidsklub på Amager i 70’erne. Få år efter var de med i Danmarks første rockerkrig, hvor ti unge mænd mistede livet.I dagens afsnit af ‘Du lytter til Politiken’ fortæller Politikens Camilla Stockmann historien om rockergruppen Bullshit. Om Makrel, præsidenten for Bullshit, der aldrig blev ældre end 24 år. Og om Pia, hans kone, som var med, da han blev skudt i stykker på en villavej på Amager i 1984.I morgen er der premiere på en ny tv-serie om rockergruppen Bullshit, der bygger på den dokumentariske bog ’Bullshit’ af Camilla Stockmann og Janus Køster-Rasmussen, som de vandt Cavlingprisen for i 2017.
4/18/202429 minutes, 56 seconds
Episode Artwork

»Det hele lukker, da jeg læser bogstaverne 'Børsen brænder'. Min hjerne står stille. Tiden står stille. Jeg må skrive noget«

»Børsen brænder«. Sådan udbrød mange til hinanden, da de mødte ind på arbejde tirsdag morgen. Få kunne begribe, at det ikoniske dragespir ikke længere stak op over de københavnske hustage. Helt tæt branden steg flere af de forbipasserende af cyklerne for at hjælpe med at slæbe Børsens historiske malerier væk fra flammerne. I dette afsnit af ’Du lytter til Politiken’ fortæller arkitekturredaktør Karsten Ifversen, hvorfor det rammer så mange af os følelsesmæssigt, at Børsen er brændt. Og så sætter han ord på, hvad det er, der gør en by.
4/16/202419 minutes, 17 seconds
Episode Artwork

Alle kender til Israels jernkuppel. Så hvorfor angreb Iran?

Natten til søndag sendte Iran 300 raketter, missiler og droner mod Israel. En hævn for det angreb på Irans konsulat i Syrien, der i begyndelsen af april dræbte flere medlemmer af Irans Revolutionsgarde. Weekendens angreb blev dog i vid udstrækning afværget af det israelske forsvarsværn. Alligevel frygter nogle, at det kan blive begyndelsen på en storkrig i Mellemøsten. I dette afsnit af ’Du lytter til Politiken’ udlægger Politikens seniorkorrespondent Anders Jerichow situationen og forklarer, hvad der gøres for at undgå en storkonflikt. 
4/16/202423 minutes, 44 seconds
Episode Artwork

Trump vs. pornoskuespillerinden: I dag begynder retssagen

En pornoskuespiller, en tidligere amerikansk præsident, en fordækt affære, tys-tys-penge, dokumentfusk og kampen om den mest magtfulde post i den vestlige verden.Det er bare nogle af elementerne i den kriminalsag mod Donald Trump, der begynder i New York i dag.Michael Thykier sidder i New York og dækker sagen for Politiken. I dagens afsnit fortæller han om, at det langt fra er den alvorligste af de sager, Trump er anklaget i. Men det kan meget vel gå hen og blive den vigtigste.
4/15/202419 minutes, 18 seconds
Episode Artwork

WEEKEND. En modig kvinde? En klam mand? Og hvad med tv-serie-musikken?

I Politikens weekendpodcast giver vi hver lørdag eksempler på nogle af de mange artikler, som vi journalister, anmeldere og skribenter på Politiken skriver og selv læser op. I denne uge kan du høre tre artikler: Først Camilla Stockmanns anmeldelse af Liv Helms modige debutromanDernæst Kim Skottes artikel om hvordan han har genlæst en bog af en forfatter, som er blevet kaldt klamOg til sidst skal du høre Anders Godthjælp Nielsens nostalgiske klumme om musik i tv-serier fra 1980’er og 90’erneOg husk: Artiklerne er bare nogle af de mange artikler, vi læser op, og som kan høres direkte i Politikens podcast-app, så snart de udkommer. Her kan du også sammensætte din egen playliste og tage artiklerne med på farten. Det kræver blot, at du er Politiken-abonnent. Og det kan du nemt blive ved at gå ind på politiken.dk/shop
4/13/202424 minutes, 46 seconds
Episode Artwork

Bandidos er styret af 'Kokken' og 'Nationalen'

I 1996 brager en panserværnsraket gennem muren til Hells Angels klubhus i Titangade på Nørrebro, hvor 200 mennesker er inviteret til vikinge-fest. Den blodige aften bliver et vendepunkt i Den Store Nordiske Rockerkrig, som får politikerne på Christiansborg til at diskutere, om det er muligt at opløse bandernes fuldstændig.Nu - næsten 30 år senere - har justitsminister Peter Hummelgaard meldt ud, at Bandidos endegyldigt skal forbydes ved lov. Men vil forbuddet stoppe rockerne? Og hvorfor er det lige Bandidos, politikerne går efter?Dagens gæst i ’Du Lytter til Politiken’ er journalist og forfatter Carsten Norton, der har fulgt den danske rocker- og bandekriminalitet tæt. Her fortæller han om den årelange kamp mellem motorcykelbanderne og politikerne, og hvorfor Justitsministeren nu er klar til at gribe ind.
4/12/202429 minutes, 43 seconds
Episode Artwork

Deep fakes: Kan du stole på Anders Lund Madsen?

Anders Lund Madsen lyder som sig selv, og han ligner sig selv. I et klip, der har cirkuleret på sociale medier, sidder han i den røde sofa hos Go’ Aften Live og taler om, hvordan det er muligt at tjene penge uden at rejse sig fra sofaen. Men klippet er fup, der er lavet med kunstig intelligens. En type af svindel, der kun bliver mere og mere af på sociale medier. I dette afsnit af ’Du lytter til Politiken’ fortæller journalist Torben Benner om en ny svindelindustri, der franarrer uskyldige ofre over hele verden milliarder af kroner. 
4/11/202422 minutes, 8 seconds
Episode Artwork

Rynkecreme og slankekure i børnehøjde

Det er ikke nyt, at børn og teenagere kan være utilfredse med, hvordan de ser ud. Men der er noget nyt i den måde, de ser på sig selv. For det, der før var en barnekrop, kan nu blive et skønhedsprojekt.Med hjælp fra influencere på TikTok og Instagram vil børnene nu ’fixe’ alt fra rynker, til hårvækst og vægttab. Og det er langt fra nok, når de voksne fortæller dem, at de er smukke nok, som de er.Det siger dagens gæst i ’Du lytter til Politiken’, Ida Hilario Jønsson, som er børnefaglig konsulent hos Børns Vilkår og rådgivningsansvarlig hos BørneTelefonen. Her fortæller hun om den digitale verden, børne og unge vokser op i, hvor de spejler sig i kroppe, der netop ér fixet – vist igennem skønhedsfiltre, opereret og manipuleret. 
4/10/202426 minutes, 58 seconds
Episode Artwork

To år med krig: Luftalarmer, skyttegravstræning og amputerede ben

Det sner i Kyiv. Fotograf Martin Lehmann står på altanen med udsigt over byen: De smukke huse med røde tegl og pastelfarvede facader og længere ude skyskrabere i glas og beton. Det kunne være enhver anden europæisk storby, hvis ikke det var for... luftalarmen.I dagens afsnit af ‘Du lytter til Politiken’ rejser vi med ind i krigens virkelighed og hverdag. Hvor det, der bliver ødelagt, bliver bygget op igen, som om krigen ikke var der, og alt ikke kunne forsvinde igen.Dagens gæst er Politikens korrespondent Kjeld Hybel, der var i Ukraine i januar 2022, kort tid før krigen brød ud. Siden da har han været der seks gange, de fleste sammen med Martin Lehmann.
4/9/202420 minutes, 15 seconds
Episode Artwork

Får mobilen os til at tale, gå og spise hurtigere?

Vi ved det jo godt: Mobilen fjerner os gang på gang fra øjeblikket og løfter os ud af det fællesskab, den samtale eller det emne, vi var optaget af.Men hvordan kan det gå ud over den tillid, vi har til hinanden? Vores evne til at føle empati? Og kan det virkelig passe, at mobiltelefonen har skruet op for det tempo, vi lever i, så vi er begyndt at gå, tale og spise hurtigere?Det fortæller Politikens Jakob Sorgenfri Kjær om i dagens afsnit af ‘Du lytter til Politiken’. I sine nye bog ‘Kig op’ går han på opdagelse i den nyeste viden om, hvordan vores digitale liv er i fuld gang med at gøre os rastløse og overfladiske - og hvad vi kan gøre ved det.
4/8/202427 minutes, 37 seconds
Episode Artwork

WEEKEND. 6 hjerter til Beyoncé. Og en hel del om ingenting

»Det er, som om verden har ændret sig radikalt og jeg med. Jeg spørger aldrig mig selv, hvad jeg mon nu skal lave. Jeg laver bare ting. Æder mig igennem opgaver og aktiviteter. I en uendelighed. Derfor er jeg på det sidste blev besat af tanken om at lave ingenting. Det kan måske lyde åndssvagt. Men jeg tror ikke, jeg er den eneste«. Ordene er journalist Mads Justesens, som har skrevet et essay om sit forsøg på at lave ingenting. Og det essay kan du høre ham læse op i dagens udgave af Politikens weekendpodcast, hvor vi - som altid - giver dig eksempler på nogle af de mange artikler, som Politikens anmeldere, journalister og skribenter på Politiken skriver og selv læser op. Udover essayet kan du i dag også høre musikredaktør Simon Lunds anmeldelse til hele 6 hjerter af Beyonces nye album.------------I podcasten fortæller vi også om Simon Lunds essay om Beyonce og de gamle hvide mænd i Nashville. Den tekst kan du læse ved at trykke her. Eller du kan lytte afsnittet af vores podcast ’Du lytter til Politiken’ fra 7. marts, hvor Gudrun Marie Schmidt havde Simon Lund i studiet. Find afsnittet i Politikens podcast-app eller på dette link.  ----Og husk: Artiklerne er bare nogle af de mange artikler, vi læser op, og som kan høres direkte i Politikens podcast-app, så snart de udkommer. Her kan du også sammensætte din egen playliste og tage artiklerne med på farten. Det kræver blot, at du er Politiken-abonnent. Og det kan du nemt blive ved at gå ind på politiken.dk/shop 
4/6/202430 minutes, 17 seconds
Episode Artwork

Mediehuset er dødt, længe leve studieværten!

I dag skal der noget andet til, hvis man vil være en af dem, der viser millioner af amerikanere den verden, de lever i. Engang krævede det alvor og troværdighed, men i dag kræver det bare en internetforbindelse.En stribe skandaleramte amerikanske journalister har nemlig åbnet deres egne kanaler, efter at de selv blev smidt ud af et af de store, etablerede mediehuse. Her kan de så sprede deres budskaber udenom både redaktør og mediejurister.Dagens gæst er Lars Eriksen, kulturjournalist på Politiken, som har set nærmere på de karismatiske studieværters indflydelse på den demokratiske samtale. Vi hører gerne fra dig, skriv til: [email protected]
4/5/202420 minutes, 41 seconds
Episode Artwork

Kunne DU klare en dag i København i kørestol?

År for år hører vi, hvordan København igen er blevet kåret som en af de dejligste byer i verden at leve i. En storby skabt for alle slags mennesker.Men er København nu også det? Hvordan er det for eksempel at sidde i kørestol, når man bor i København?Politikens Helene Navne er mor til Lue på 15, der bruger kørestol. Hun er dagens gæst i ’Du lytter til Politiken’, hvor hun fortæller om den by, de to oplever sammen. Om et København, der ikke lyder som det, vi andre praler af.Ved arrangementet ’Åben Onsdag’ kan du den 10. april klokken 17 opleve Helene Navne og debattør og kørestolsbruger Ditte Guldbrandsen i samtale om byliv for handicappede.
4/4/202428 minutes, 3 seconds
Episode Artwork

I Oregon har de i 27 år hjulpet mennesker til at dø

I Danmark diskuterer vi, om dødeligt syge skal have hjælp til at tage deres eget liv. Et spørgsmål, der vækker stærke følelser. For hvordan sikrer man, at nogen virkelig ønsker at dø? Det tog Politikens journalist Line Vaaben til USA for at finde svar på. I den amerikanske stat Oregon har man nemlig nu i 27 år hjulpet dødeligt syge med at afslutte livet. I dette afsnit af ’Du lytter til Politiken’ fortæller Line Vaaben om det, de har lært om døden i alle de år. Og hvem det især er, der gerne vil have hjælp til den.
4/3/202425 minutes, 31 seconds
Episode Artwork

Livslang kærlighed: Når den, vi elsker, dør fra os

En dag for fire år siden sluttede 41 års samliv for Ove Lund Sørensen, da hans mand Bent døde, 91 år gammel. Samme år døde Lis, 84 år gammel, og efterlod efter 61 år sin mand René Odgaard i samme situation. Men hvem er man, når den, man har levet tæt sammen med, elsket og formet sig efter i et helt liv, pludselig ikke længere er i verden? Det spørgsmål gik journalist Elisabeth Astrup med, da hun mødte Ove og René fra Zara Zernys dokumentarfilmen ’Ekko af ’Kærlighed’.Elisabeth Astrup vil det næste års tid gå på opdagelse i det, vi kalder kærlighed, og det fortæller hun om i dagens afsnit af ‘Du lytter til Politiken’. For hvad er kærlighed egentlig for en størrelse? Hvad er ens, og hvad er forskelligt i de mange måder, vi elsker på? Og er der noget, vi kan lære af hinanden?
4/2/202430 minutes, 31 seconds
Episode Artwork

WEEKEND. Ida Laurberg har en superkraft

Denne særlige påskeudgave af Politikens weekendpodcast er blevet kapret. Af Politikens musikanmelder Pernille Jensen og avisens musikredaktør Simon Lund. Tilsammen er de Musikmakker og laver podcast i Politiken-regi, når de får lov. Som de selv siger. Og denne gang har de fået lov til at kapre weekendpodcasten, hvor du som altid kan høre eksempler på nogle af de mange artikler, som avisens anmeldere, journalister og skribenter skriver og selv læser op. Begge dagens artikler handler om sangkometen med superkraften, danske Ida Laurberg. Først kan du høre Pernille Jensen læse sit store portrærtinterview op. Det er resultat af måneders research og samtaler med Ida Laurberg Dernæst kan høre Simon Lund læse sin anmeldelse af ’Bænkevarmer’, Laurbergs debutalbum, opOg husk: Artiklen er bare en af de mange artikler, vi har læst op, og som kan høres direkte i Politikens podcast-app, så snart de udkommer. Her kan du også sammensætte din egen playliste og tage artiklerne med på farten. Det kræver blot, at du er Politiken-abonnent. Og det kan du nemt blive ved at gå ind på politiken.dk/shop
3/30/202436 minutes, 6 seconds
Episode Artwork

Fik du hørt: Assange – skæbnedag for den vildeste whistleblower

For mange er Julian Assange selve ansigtet på ideen om at hacke sig ind på magthavernes hemmeligheder og dele dem med verden. Men er det i virkeligheden det, han er? En af verdens største whistleblowere – en pioner i kampen for retten til at vide, hvordan magthavere i det skjulte agerer på tværs af lov og ret? Eller er han – som nogen mener – bare en uansvarlig narcissist, der har sat andre menneskers liv på spil ved at afsløre nogle af USA’s dybeste hemmeligheder?I adskillige år gemte han sig på Ecuadors ambassade i London og har siden i årevis siddet fængslet i Storbritannien. Men nu skal en dommer afgøre, om Assange skal udleveres til retsforfølgelse i USA, hvor han risikerer mange, mange års fængsel.Vi spørger Politikens Sebastian Stryhn Kjeldtoft, hvad der er på spil for os andre. Og hvad det er for en skæbne, der efter tur har ramt en række af alverdens whistleblowere.
3/29/202427 minutes, 20 seconds
Episode Artwork

»Som ung kvinde længes man efter at give sin omsorg, seksuelt og følelsesmæssigt« - Hør vores debatpodcast 'Den levende'.

’Du lytter til Politiken’ holder ferie, men her kan du få lov at høre vores idépodcast med Lotte Folke og Eva Eistrup. Den hedder ’Den levende’ og i det her afsnit taler de med Eini Carina Grønvold, der er manuskriptforfatter, medstifter af dansk sexpositiv feminisme, og for nylig skrev debatindlægget Unge kvinder, der er kærester med gamle mænd, skal passe på og Ulrikka Gernes, der er aktuel med bogen ’En pige forlod værelset’, hvor den 14-årige Tanja, møder den 24 år ældre E, der sender hende lange kærlighedsbreve, hvorefter de indleder en relation. En relation, der har en høj pris for Tanja. Og det er blandt andet den pris, som vi taler om i ugens podcast. Den pris som unge piger og kvinder betaler for de relationer, de har med mænd, der er langt ældre end dem selv. For den unge kvinde, med den ældre mand, er en slags figur, der går langt tilbage i kulturhistorien og i vores samfund: »De her forhold har udspillet sig, så længe der er blevet dokumenteret, hvad der foregår mellem mennesker, så længe der har været tilknytningsforstyrrelser, så har de her forhold udspillet sig« siger Eini Carina Grønvold. Hun mener også, at det er overset i hvor høj grad det også er den unge kvindes sårbarhed og omsorg, som er det, den ældre mand gerne vil have del i: »Som ung kvinde længes man efter at give sin omsorg, seksuelt og følelsesmæssigt«.Vil du høre mere ’Den levende’? Download Politikens podcast app og login med dit medie-login. Så kan du høre alle afsnit. Shownotes:Læs Eini Carina Grønvolds indlæg ’Unge kvinder, der er kærester med gamle mænd skal passe på’.Læs Astrid Lund Johansens modsvar til Eini Carina debatindlæg: Folk siger, at jeg en dag vil vågne op til virkeligheden, når de hører vores aldersforskelDr. Jessica Taylor om ’Battered woman syndrom’. Se video her: https://twitter.com/DrJessTaylor/status/1520422838112559105Bøger:Ulrika S. Gernes: ’En pige forlod værelset’, 2024.Cecilie Lind: ’Pigedyr’, 2022.Louise Zeuthen: ’Krukke – En biografi om Suzanne Brøgger’, 2014.Vanessa Springora: ’Samtykket’, 2020.Linn Ullmann: ’Pige, 1983’, 2022.
3/28/202455 minutes, 57 seconds
Episode Artwork

Afsnit 1: Født til spil

Anton Kristoffer Mørch Madsen er kun 6 år, første gang han spiller om penge. Han vinder og fejrer sin dans med at danse rundt af glæde i stuen. Et spillefrø er plantet, og i de næste par år gambler han flere gange. Han har det ikke fra fremmede. Antons far spiller nemlig på spilleautomater og tager nogle gange sin søn med. Anton forbinder spil med noget sjovt og en måde, han kan være sammen med sin far, men det ændrer sig, da hans fars spil begynder at eskalere og skaber konflikter i hjemmet. Antons forhold til spil ændrer sig for alvor, da han som 16-årig spiller online for første gang.Første afsnit er åbent for alle. Hvis du vil lytte til alle tre afsnit, skal du være abonnent. Det kan du nemt blive på politiken.dk/shop.
3/27/202424 minutes, 54 seconds
Episode Artwork

Ny podcast om ludomani - afsnit 1: Født til spil

Anton Kristoffer Mørch Madsen er kun 6 år, første gang han spiller om penge. Han vinder og fejrer sin gevinst med at danse rundt af glæde i stuen. Et spillefrø er plantet, og i de næste par år gambler han flere gange. Han har det ikke fra fremmede. Antons far spiller nemlig på spilleautomater og tager nogle gange sin søn med. Anton forbinder spil med noget sjovt og en måde, han kan være sammen med sin far, men det ændrer sig, da hans fars spil begynder at eskalere og skaber konflikter i hjemmet. Antons forhold til spil ændrer sig for alvor, da han som 16-årig spiller online for første gang.Første afsnit er åbent for alle. Hvis du vil lytte til alle tre afsnit, skal du være abonnent. Det kan du nemt blive på politiken.dk/shop. Alle abonnementer giver fuld adgang til Politikens podcasts.
3/27/202425 minutes, 16 seconds
Episode Artwork

Fik du hørt: Smartphone på børneværelset – og mistrivslen

Vi er nok mange, der har haft en urovækkende fornemmelse af, hvad vi i den vestlige verden egentlig gav vores børn, da vi fra begyndelsen af tierne stak dem deres egen smartphone.På den ene side gav vi dem et børneliv, hvor de var underbeskyttede, når de var ude på internettet. Og på den anden side var de overbeskyttede i den virkelige verden.Politikens Susan Knorrenborg har interviewet Zach Raucsh, som er en af de amerikanske forskere, der står bag et nyt tankevækkende studie. I dagens afsnit af ‘Du lytter til Politiken’ fortæller Susan Knorrenborg om studiet, der peger på, hvad den omfattende mistrivsel blandt børn og unge i høj grad skyldes. Nemlig skadevirkningerne af børneopdragelse uden fri leg og smartphonens sejrsgang på børneværelserne. 
3/26/202429 minutes, 4 seconds
Episode Artwork

Fik du hørt: En hadefuld mail fra en læser rystede Ikran

Forleden havde Ikran Abdiaziz Mohammed sidste arbejdsdag som journalistpraktikant på Politiken. Som dansker med somalisk baggrund var hun allerede vant til racisme og at få at vide, at hun skulle tage hjem, hvor hun kom fra.Men en dag landede der en mail i hendes indbakke, der rystede hende.I dagens afsnit af ‘Du lytter til Politiken’ fortæller Ikran om det had, hun er blevet mødt med for at forfølge sin journalistdrøm. 
3/25/202431 minutes, 37 seconds
Episode Artwork

Vi holder påskeferie, men...

Det er påske, og vores to daglige podcasts ’Du lytter til Politiken’ og ’Lang Historie Kort’ udkommer ikke i denne uge.Meeen… der er meget andet, du kan lytte til i påskeugen. I ’Den levende’ har Lotte Folke og Eva Eistrup besøg af tre unge fra den grønne ungdomsbevægelse, og de taler om grønne utopier. Og så har vi lavet en helt ny dokumentarserie til dig, som hedder ’Hvorfor spiller Anton’.Den handler om Anton Kristoffer Mørch Madsen, som er ludoman, og som i dag – hvor han har brudt sin afhængighed – er gået i gang med at undersøge, hvorfor det lige var HAM, der blev afhængig af at spille.Du kan også gå i vores arkiv og lytte til andre serier. ’ I ’Kokainens vej’ følger vi den coke, som folk tager i natterlivet i København, hele vejen fra cocamarken i Colombia. Du kan også prøve at forstå den russiske præsident Vladimir Putin i serien ’Verdens farligste mand’.Alt det kan du finde i Politikens podcast app eller hvor du ellers plejer at lytte til dine podcast.God påske! 
3/25/20242 minutes, 56 seconds
Episode Artwork

WEEKEND. »Vi var 36, men begraver en i morgen«. Nu er de 35 tilbage på udsat dansk ø

»Vi var 36, men begraver en i morgen«. Nu er de 35 tilbage på udsat dansk øSådan lød overskriften på en stor artikel, som vi tidligere i år udgav i vores podcastapp og på politiken.dk. Og det er den artikel fra Mandø, du kan høre i denne udgave af Politikens weekendpodcast. Det er Anne Bech-Danielsen, der læser op. For det er hende, der sammen med fotograf Martin Lehmann besøgte beboerne på Vadehavsøen i forbindelse med en filmpremiere tidligere på året.Og husk: Artiklen er bare en af de mange artikler, vi har læst op, og som kan høres direkte i Politikens podcast-app, så snart de udkommer. Her kan du også sammensætte din egen playliste og tage artiklerne med på farten. Det kræver blot, at du er Politiken-abonnent. Og det kan du nemt blive ved at gå ind på politiken.dk/shop
3/23/202424 minutes, 1 second
Episode Artwork

Kan en ny Kennedy afgøre præsidentvalget?

Når amerikanerne til november går til præsidentvalg, stiller en mand op, du måske aldrig har hørt om, men som alene ved at stå på stemmesedlen kan blive afgørende for, hvem der bliver USAs næste præsident. Han er hverken demokrat eller republikaner. Men endnu vigtigere så har han et navn, som i mange amerikanske ører klinger af statsmand og amerikansk storhed. Robert F. Kennedy junior. Kennedy-familien er kendt i hele verden som ansigterne på det moderne, progressive Amerika. Og er vel det nærmeste, USA kommer på en kongefamilie. Men denne her Kennedy er en helt anden politiker - end sin onkel, præsident John F. Kennedy. Og meget anderledes end sin far Robert F. Kennedy. Michael Thykier, som dækker primærvalgene i USA, fortæller hvad Robert F. Kennedy er for en? Hvordan han blander gamle demokratiske dyder med noget, der lyder som de rene konspirationsteorier. Og hvorfor DET kan gå hen og afgøre præsidentvalget.
3/22/202418 minutes, 30 seconds
Episode Artwork

Facebook: Farvel, venner og hej abe, der æder en slange

Egentlig var Politikens Peter Jørgensen ret godt tilfreds med, at han i årevis havde sat grænser for sin brug af sociale medier. Men for nyligt løb det alligevel fra ham.Noget har dog forandret sig, slog det ham: Hvor er de andre blevet af på det, vi kalder de sociale medier? Og bliver han ikke i stedet stopfodret med flere og flere reklamer og alle mulige videoer, som algoritmen åbenbart mener er lige noget for ham?I dagens afsnit af ‘Du lytter til Politiken’ kan du høre Peter Jørgensen fortælle om, hvad han opdagede, da han satte sig for at finde ud af, hvad det egentlig er, han får serveret på Facebook, X, Instagram og TikTok.
3/21/202420 minutes, 53 seconds
Episode Artwork

Internettets nye rygtebørs spreder både løgne og paranoia

Der bliver sladret om alle. Nok også om dig. Men hvor sladderen tidligere blev hvisket i krogene og sjældent nåede den, der blev talt om, er der nu opstået en ny slags sladder. Turbo-sladderen. På det sociale medie Reddit kan man nemlig anonymt beskylde hvem som helst for hvad som helst. Og her når sladderen ud til titusindvis af brugere. I dette afsnit af ’Du lytter til Politiken’ fortæller journalist Johanne Lerhard om bagtalelsens nye hjemmebane og om de personer, som har været udsat for de nye digitale karaktermord.
3/20/202426 minutes, 27 seconds
Episode Artwork

Carl elsker fodbold. Det er alt det andet, han hader (Del 2)

Carl-Christian Okking er 15 år gammel, da han flytter fra sin familie på Sjælland for at spille elitefodbold i Esbjerg.Han har ikke lyst til at være her, for han er træt af at leve et liv, der kun handler om hans præstationer som fodboldspiller.Men hvordan siger man fra, når alle de voksne forventer noget af dig? I dagens afsnit af ‘Du lytter til Politiken’ kan du høre anden del af Carls historie.
3/19/202418 minutes, 55 seconds
Episode Artwork

Carl elsker fodbold. Det er alt det andet, han hader (Del 1)

Carl-Christian Okking elsker at spille fodbold. Han elsker fællesskabet. Han elsker sine kammerater. Men han afskyer den kyniske præstationskultur i det elitemiljø, der endte med at knække ham som teenager.Carl er 22 år i dag og fortæller nu om sine oplevelser. Om et drengeliv, hvor presset fra forældre, klubber og trænere er skadeligt. Han ønsker, at elitefodbold kan blive et sted, hvor drenge som ham kan føle sig trygge.I dagens afsnit af ‘Du lytter til Politiken’ kan du høre første del af Carls historie. Anden del kommer i morgen.
3/18/202420 minutes, 33 seconds
Episode Artwork

WEEKEND. Jeg har i årevis gået rundt i København med et stort pleasersmil. For jeg er bange for, ingen vil hjælpe min søn og mig

Selv om København får topkarakter, når det gælder liveability, cykelstier, cuisine og kulturelle tilbud, så skraber byen bunden, når det kommer til tilgængelighed. Er man kørestolsbruger er landets hovedstad nemlig ikke så venlig og imødekommende. Det har Politikens Helene Navne sat fokus på i den store artikelserie. ’Verdens bedste by. Men for hvem?’. I denne udgave af Politikens weekendpodcast kan du høre to af seriens artikler.Først et interview med den 24-årige Astrid Siemens Lorenzen, der udover at læse på DTU, er kørestolsbruger:Dernæst er det Helene Navnes personlige essay om at være mor til en 15-årig ung mand, der sidder i kørestol og deres møder med byen--------- Link: Alle seriens artikler er samlet på denne side, hvor du også kan høre dem læst op-------- Og husk: Artiklerne er bare et lille udvalg af de mange artikler, vi har læst op, og som kan høres direkte i Politikens podcast-app, så snart de udkommer. Her kan du også sammensætte din egen playliste og tage artiklerne med på farten. Det kræver blot, at du er Politiken-abonnent. Og det kan du nemt blive ved at gå ind på politiken.dk/shop
3/16/202421 minutes, 13 seconds
Episode Artwork

Katastrofechef: »Lige nu er der ikke noget håb for børnene i Gaza«

Der bor en million børn midt i krigen i Gaza. Børn, der har mistet et hjem, nogle har mistet forældre, nogle har mistet arme eller ben – andre har mistet livet. I det her afsnit fortæller Røde Kors’ katastrofechef, Bjarke Skaaning, om børnene i Gaza. For i en situation, hvor pressen ikke er til stede i Gaza, er han en af de få, der faktisk kan. Bjarke Skaaning fortæller også om sine daglige samtaler med de Røde Kors-medarbejdere, der bor inde i Gaza. Det er samtaler, siger han, hvor det ikke længere giver mening at spørge, hvordan det egentlig går. For det gør det ikke.
3/15/202425 minutes, 55 seconds
Episode Artwork

Ghostwriter: Hun var taleskriver for fire statsministre

Anita Furu har været en slags hemmelighed, for der er noget fordækt ved det job, der har været hendes: Jobbet som statsministerens taleskriver. Med bogen ’Flygtige ord’, som udkommer i dag, trækker hun taleskriverens metier ud af mørket.I dagens afsnit af ‘Du lytter til Politiken’ fortæller Anita Furu om at lægge ord i munden på de fire mest magtfulde mennesker i Danmark i mere end et årti: Anders Fogh, Lars Løkke, Helle Thorning og Mette Frederiksen.Og så fortæller hun om den historiske dag 11. marts 2020, hvor hun sad ved sin computer og skrev de ord, der slog tonen an for statsministerens budskaber under coronakrisen.
3/14/202428 minutes, 14 seconds
Episode Artwork

Lasse og de andre i Thy kæmper mod giga-vindmøllerne

Oppe i Thy, i det nordvestlige Jylland, er naturen vild og landskabet fladt. Træerne er blæst skæve af den konstante vind, og det gør Thy til det perfekte sted for vindhøst.Christiansborg har derfor valgt Thy som stedet, hvor der skal opstilles en helt ny type gigantiske vindmøller, så store som halvandet Eiffeltårn. For det haster med den grønne omstilling, og den er alle jo for. Men oppe i Thy bor de mennesker, der skal betale prisen. De skal forlade deres hjem for altid. Mens Thy er prøvekanin for et nyt dansk vindmølleeventyr. Dette dilemma fortæller politisk reporter Kristian Corfixen om i dagens afsnit af ’Du lytter til Politiken’.
3/13/202425 minutes, 1 second
Episode Artwork

Flaskepost fra PFAS

Over hele Danmark siver PFAS ud fra fortidens industriforurening og fra de gamle lossepladser. Faktisk siver de giftige kemikalier helt ud til kysterne og ender blandt vandplanter, padder, muslinger og fisk. Det viser en ny indledende undersøgelse af PFAS-niveauer rundt omkring i landet. Et af de steder er Roskilde Fjord, hvor det gamle stålvalseværk i Frederiksværk har sendt en ubehagelig flaskepost ud i fremtiden. Og vi er først nu i gang med at finde ud af, hvad konsekvenserne bliver, fortæller klimaredaktør Magnus Bredsdorff i dette afsnit af ”Du lytter til Politiken”.
3/12/202421 minutes, 14 seconds
Episode Artwork

Nex var nonbinær, blev overfaldet og døde dagen efter. Nu raser debatten i USA

I Oklahoma er den 16-årige Nex Benedict død. Nex var nonbinær og døde dagen efter et sammenstød på pigetoilettet på den highschool, hvor de var førsteårselev.Teenagerens død har ført til stor debat i den ultrakonservative stat Oklahoma. På den ene side af debatten står lgbt+-organisationer, der mener, at Oklahomas politikere er med til at blåstemple mobning af nonbinære som Nex. På den anden side står konservative politikere som Ryan Walters, der vil rense skolerne for venstreorienteret wokeideologi.Dagens gæst i ‘Du lytter til Politiken’ er den danske journalist Julie Gede Petersen, der bor og arbejder i Oklahoma, hvor hun har deltaget i en mindehøjtidelighed for Nex.
3/11/202424 minutes
Episode Artwork

WEEKEND. Jeg forsøgte at slette mit privatliv på Facebook, men en B.T.-graverjournalist fandt det her

I Politikens weekendpodcast kan du høre eksempler på nogle af de mange artikler, som avisens skribenter skriver og selv læser op. I denne uge får du tre eksempler på artikler skrevet med et meget personligt udgangspunkt: Først er det Clara Underdahls Ibyen-klumme om hvorfor hun og så mange andre københavnere bruger deres weekender på at stå i kø til lagersalg. Dernæst Ida Herskinds feature om, hvordan og hvor svært det er at slette sig selv fra sociale medier som Facebook.Til sids kan du høre Johanne Lerhards klumme om at være ung. Og blive ældre. Og husk: Artiklerne er bare et lille udvalg af de mange artikler, vi har læst op, og som kan høres direkte i Politikens podcast-app, så snart de udkommer. Her kan du også sammensætte din egen playliste og tage artiklerne med på farten. Det kræver blot, at du er Politiken-abonnent. Og det kan du nemt blive ved at gå ind på politiken.dk/shop
3/9/202429 minutes, 55 seconds
Episode Artwork

Uenig ungdom: Hvorfor er der så stor forskel mellem kønnene?

Der er kommet en kløft imellem unge mænd og kvinder, når det kommer til politisk ståsted og synet på ligestilling. Det er kommet frem af den store undersøgelse, der bliver lavet efter hvert valg, og som netop er blevet offentliggjort.I anledning af kvindernes internationale kampdag har Politikens debatredaktion interviewet gymnasieelever om deres blik på ligestilling. Lotte Folke Kaarsholm er chef for debatredaktionen, og hun giver i dagens afsnit af ‘Du lytter til Politiken’ sit bud på, hvorfor kønnene aldrig har været mere forskellige politisk, end de er i dag.
3/8/202429 minutes, 11 seconds
Episode Artwork

Iført cowboyhat udfordrer Beyoncé de hvide magtmænd

Midt i en reklamepause under den mest sete amerikanske tv-udsendelse nogensinde smed Beyoncé en bombe. Hun udgav countrysangen ’Texas Hold ’Em’ og offentliggjorde samtidig, at hun barsler med et helt countryalbum.Dermed melder Beyoncé sig ind i en kulturkrig, som i disse år udspiller sig inden for countrymusikken. Det polariserede USA er nemlig trængt ind i musikken.Politikens musikredaktør har set nærmere på countrykrigen. I dagens afsnit af ‘Du lytter til Politiken’ svarer han på, hvem der overhovedet må lave countrymusik.
3/7/202431 minutes, 40 seconds
Episode Artwork

Smartphone på børneværelset: Så kom mistrivslen

Vi er nok mange, der har haft en urovækkende fornemmelse af, hvad vi i den vestlige verden egentlig gav vores børn, da vi fra begyndelsen af tierne stak dem deres egen smartphone.På den ene side gav vi dem et børneliv, hvor de var underbeskyttede, når de var ude på internettet. Og på den anden side var de overbeskyttede i den virkelige verden.Politikens Susan Knorrenborg har interviewet Zach Raucsh, som er en af de amerikanske forskere, der står bag et nyt tankevækkende studie. I dagens afsnit af ‘Du lytter til Politiken’ fortæller Susan Knorrenborg om studiet, der peger på, hvad den omfattende mistrivsel blandt børn og unge i høj grad skyldes. Nemlig skadevirkningerne af børneopdragelse uden fri leg og smartphonens sejrsgang på børneværelserne. 
3/6/202429 minutes, 4 seconds
Episode Artwork

Fem år og jagtet som Danmarks nye fodboldstjerne

Hvis dit barn begynder at gå til fodbold og viser sig at være god til det, er der stor sandsynlighed for, at du et eller andet sted på vejen hører fra en talentspejder. For børnefodbold er blevet big business. Over hele landet kaster de store klubber lange øjne efter talentfulde børn helt ned til femårsalderen. En udvikling, som kritikere mener, er virkelig dårlig for fodbold – og for børn. I dette afsnit af ’Du lytter til Politiken’ fortæller sportsjournalist Søren Lissner om den professionalisering, der har ramt børnefodbold. Der er nemlig millioner af kroner på spil for den, der får den næste unge stjerne i nettet.
3/5/202426 minutes, 45 seconds
Episode Artwork

Terrorist: Forleden bankede det på døren hos Daniela Klette

I årtier har Daniela Klette levet i skjul og gjort alt for at se ud og opføre sig som en helt almindelig tysk kvinde. Men forleden bankede det på døren, og fælden klappede for den nu 65-årige kvinde, som er det sidste af tre medlemmer af terrororganisationen Rote Armee Fraktion.I 1970’erne kidnappede og dræbte den voldsparate venstreorienterede gruppe spidser i det vesttyske samfund, hvilket journalist og forfatter Peter Wivel fulgte og siden har skrevet en bog om. I dagens afsnit af ‘Du lytter til Politiken’ svarer Peter Wivel på, hvad det egentlig var, Rote Armee Fraktion ville, og hvordan enkelte medlemmer har formået at skjule sig så længe.
3/4/202429 minutes, 1 second
Episode Artwork

Særudgave: Søren Papes liv havde givet ham en særlig evne til at holde ud

Lørdag eftermiddag gik dansk politik i stå, da nyheden om Søren Pape Poulsens død ramte hårdt og pludseligt. I denne særudgave af vores politiske podcast ’Uden for Citat’, som også bliver sendt ud i ’Du lytter til Politiken’s kanal, fortæller politisk analytiker Elisabet Svane om den konservative leders dramatiske karriere. Og om det første lidt specielle interview, hun lavede med ham for 10 år siden. Dagens udgave af ’Uden for Citat’ er produceret af Jonas Schrøder-Andreasen. Bo Søndergaard er vært og Elisabet Svane fortæller.
3/3/202423 minutes, 20 seconds
Episode Artwork

WEEKEND. Han er blevet et kæmpe problem i 2024. Så hvad gør man?

»Opera. Det er noget med store stemmer. Så pyt med, om sangerne skal farves i ansigtet, eller om lande, som engang var fjerne og eksotiske, men som vi i dag lever sammen med i en globaliseret verden, reduceres til yndige postkort, ikke?«. Dette retoriske spørgsmål stiller Politikens musikredaktør Thomas Michelsen i denne uges udgave af Politikens weekendpodcast. Lyt med her, hvis du vil høre hans svar. Og lyt med, hvis du i det hele taget vil høre hans refleksioner over opera som genre i 2024. For som altid i weekendpodcasten giver vi dig mulighed for at lytte til nogle af de mange artikler, Politikens skribenter hver uge læser op. I denne uge får du fornøjelsen af 2 x Thomas Michelsen: Først kan du høre den kommentar, han for nylig skrev op til premieren på en ny udgave af Puccinis ’Madame Butterfly’ på Det Kongelige Teater. Og derefter kan du høre den anmeldelse, han skrev af selvsamme opsætning, efter at han havde været til premieren.Og husk: Artiklerne bare er et lille udvalg af de mange artikler, vi har læst op, og som kan høres direkte i Politikens podcast-app, så snart de udkommer. Her kan du også sammensætte din egen playliste og tage artiklerne med på farten. Det kræver blot, at du er Politiken-abonnent. Og det kan du nemt blive ved at gå ind på politiken.dk/shop
3/2/202422 minutes, 30 seconds
Episode Artwork

Dna-tests: En verden af hemmeligheder

Flere og flere går på opdagelse i deres egne stamtræer ved at sende mundskrab med dna til firmaer som MyHeritage. Med prøven kan de afklare, hvor på kloden ens slægt kommer fra. Og måske finder de også slægtninge, man ikke vidste, at man havde.Dagens gæst i ‘Du lytter til Politiken’ er Politikens journalist Michael Thykier, som har talt med en række danskere, der har fået testet deres dna. En af dem er Camilla Christensen. I sit 31 år lange liv har hun slået det hen som et tilfælde, at hun som den eneste i søskendeflokken havde grønne øjne, og at hun på mange andre måder har følt sig anderledes. Men en morgen for nylig fik hun en overraskelse fra MyHeritage. 
3/1/202419 minutes, 51 seconds
Episode Artwork

Skæbnedag for den vildeste whistleblower

For mange er Julian Assange selve ansigtet på ideen om at hacke sig ind på magthavernes hemmeligheder og dele dem med verden. Men er det i virkeligheden det, han er? En af verdens største whistleblowere – en pioner i kampen for retten til at vide, hvordan magthavere i det skjulte agerer på tværs af lov og ret? Eller er han – som nogen mener – bare en uansvarlig narcissist, der har sat andre menneskers liv på spil ved at afsløre nogle af USA’s dybeste hemmeligheder?I adskillige år gemte han sig på Ecuadors ambassade i London og har siden i årevis siddet fængslet i Storbritannien. Men nu skal en dommer afgøre, om Assange skal udleveres til retsforfølgelse i USA, hvor han risikerer mange, mange års fængsel.Vi spørger Politikens Sebastian Stryhn Kjeldtoft, hvad der er på spil for os andre. Og hvad det er for en skæbne, der efter tur har ramt en række af alverdens whistleblowere.
2/29/202427 minutes, 20 seconds
Episode Artwork

Hvor er de gamle københavnere blevet af?

Går man en tur langs Strøget eller sætter sig på en fortovscafé, er der ofte nogen der mangler. De gamle københavnere. Og mange af os tænker ikke engang over det. Det gjorde journalist Sebastian C. Christensen heller ikke, før han på en udlandsrejse pludselig lagde mærke til, hvordan de ældre borgere fyldte langt mere i gadebilledet der, end de gør herhjemme. Derfor satte han sig for at finde ud af, hvor de gamle københavnere er blevet af. Har de forladt byen? Eller er der sket noget med København, som har gjort dem usynlige for os andre?
2/28/202427 minutes, 33 seconds
Episode Artwork

Gæt selv: Hvilke socialdemokrater tager gerne imod en kongelig orden?

Danmark havde dårligt fordøjet chokket over dronning Margrethes nytårstale, før Mette Frederiksen gav os endnu et. Og på sølle to uger sendte over 100 års socialdemokratisk tradition for at holde kølig armslængde til kongehuset på pension. Statsministeren har meddelt, at folkevalgte socialdemokrater fremover gerne må modtage kongelige ordener og medaljer. Noget man siden Staunings tid ellers af princip har takket nej til i det gamle arbejderparti, fordi man så ordener som rester af det klassesamfund, man havde gjort op med. Dagens gæst er politisk reporter på Politiken Kristian Klarskov, som er gået på jagt på Christiansborgs gange for at spørge socialdemokrater, om de vil takke ja til en kongelig orden. Hvad er det, Mette Frederiksen har gang i? Og hvilken fløj i partiet, der egentlig er mest gammeldags?
2/27/202423 minutes, 19 seconds
Episode Artwork

Ukraine: De er vrede, og de vil ikke glemmes

I Ukraine hjælper forfattere deres landsmænd – og os andre – med at forstå og huske, hvordan krig opleves, når man står midt i den.Men forfatteren Oleksandr Mykhed bruger ikke kun sit sprog i kampen mod Rusland. Han bruger også sin vrede og sine næver. Ligesom digteren Iya Kiva laver kamuflagenet til hæren.Politikens Felix Thorsen Katzenelson fortæller i dagens afsnit af ‘Du lytter til Politiken’, hvordan de to forfattere går i krig, og hvilken besked de har til os danskere.
2/26/202426 minutes, 55 seconds
Episode Artwork

WEEKEND. »De stjal min fantasi«

Han er både bevæbnet soldat og forfatter, og selv om poesien ikke kan slå ihjel, så kan skriften stadig noget. Lige nu er de tre vigtige ord vrede, kærlighed og hukommelse. Politikens Birgitte Kjær og Felix Thorsen Katzenelson har talt med Oleksandr Mykhed og to andre ukrainske forfattere, Iryna Shuvalova og Iya Kiva, i forbindelse med toårsdagen for den fulde russiske invasion af Ukraine.Og det er de tre interviews, du kan høre i denne udgave af Politikens weekendpodcast. Som denne gang er beværtet af Felix Thorsen Katzenelson. ---------------N.B.: Som vi fortæller I podcasten, så bringer vi på politiken.dk og i Politikens papiravis lørdag 24. februar eksempler på digte af de tre forfattere. De digte kan du læse i tekstudgaverne af interviwene, som du finder lige her i artiklen på følgende link (tryk på overskriften):Digteren er blevet soldat. Og han har en besked til danskerne---------------Og husk: Artiklerne bare er et lille udvalg af de mange artikler, vi har læst op, og som kan høres direkte i Politikens podcast-app, så snart de udkommer. Her kan du også sammensætte din egen playliste og tage artiklerne med på farten. Det kræver blot, at du er Politiken-abonnent. Og det kan du nemt blive ved at gå ind på politiken.dk/shop
2/24/202422 minutes, 24 seconds
Episode Artwork

To kvinder og et land, ingen af dem vil dele

Nadia Matar, en venlig, afslappet klædt kvinde på 58 år, tager imod Politikens reporter med et smil og pulverkaffe. Nadia er en af de mest hårdkogte bosættere, som vil have alle palæstinensere drevet ud af Vestbredden og Gazastriben.Ikke langt derfra er det en palæstinensisk kvinde, Nisreen Azzeh, der tager imod i sit hus, hvor hun lever forskanset med sine børn og omgivet af jødiske bosættere, som ifølge hende selv har chikaneret andre palæstinensere ud af landsbyen.I dagens afsnit af ‘Du lytter til Politiken’ fortæller Politikens Jacob Svendsen fra Ramallah, hvad det er for en kamp, der hver dag foregår mellem israelske bosættere og palæstinensere. Og hvorfor den i sig selv gør fred umulig.
2/23/202429 minutes, 1 second
Episode Artwork

Derfor er Knud Romer (næsten) ikke på Facebook

For præcis 20 år siden fik verden pludselig en helt ny måde at tale sammen på. Et socialt medie, hvor milliarder af mennesker kunne mødes. Facebook. Et sted på nettet, hvor enhver kan finde nogen at skændes med, prale overfor og dele alt med – fra feriebilleder til fordomme.Men der var en dansker, der under ingen omstændigheder skulle nyde noget. Forfatteren og debattøren Knud Romer, som ellers i årevis havde siddet klistret til sin skærm og drømt om en verden, hvor alle endelig frit kunne komme til orde. Men Facebook blev et monster, mener han. Som i stedet for at sætte ordet og menneskene frie har gjort os til slaver. I anledning af Facebooks fødselsdag er Knud Romer i studiet. Vi spørger ham, hvad der gik galt. Hvorfor det gør ham så rasende. Og om han virkelig slet ikke har nogen profil på Facebook.
2/22/202428 minutes, 35 seconds
Episode Artwork

Putin var bange for Navalnyj

Hvem af de her to mænd, synes du, har mest grund til at være bange for den anden? Den ene – Vladimir Putin – er præsident for verdens største land. Han råder over mere end en million soldater. Har et stort arsenal af atomvåben. Og en frygtet efterretningstjeneste til at holde øje med al modstand. Den anden – Alexei Navalnyj – var advokat, familiefar og politisk aktivist, som efter at havde udfordret Putin var blevet forgiftet og endte livet isoleret i en fangelejr nord for polarcirklen under kummerlige forhold.Navalnyj lagde aldrig skjul på, at det var Putins magtmisbrug og korrupte regime, der var hans modstander, mens Putin omhyggeligt undlod at nævne Navalnyjs navn og bare omtalte ham som ’en borger’. Men var det af frygt, fordi han ikke regnede ham for noget? Altså: Hvem frygtede hvem?
2/21/202425 minutes, 2 seconds
Episode Artwork

Nu er det slut med landbrugets klima-nøl

I flere år har politikerne taget tilløb til at indføre en CO2-afgift på landbrugsområdet. Uden rigtigt at springe. Men onsdag får de et katalog, de har bestilt hos et udvalg af eksperter. I det står der, hvordan de danske landmænd kan komme med ind i klimakampen. Og når politikerne har læst det, venter de sådan set ikke længere på andre end sig selv. I dette afsnit af ’Du lytter til Politiken’ fortæller klimaredaktør Magnus Bredsdorff om kampen om CO2-afgiften, og hvorfor vi har tøvet så længe med at gribe ind overfor landbruget. 
2/20/202420 minutes, 37 seconds
Episode Artwork

Spion eller bare en dygtig studerede fra Kina?

I januar lukkede Danmarks eneste internationale adoptionsbureau, så det er ikke længere muligt at adoptere børn fra udlandet.Over hele verden er et kæmpe skifte i gang i forhold til synet på international adoption, efter afsløringer af at adopterede børn gennem årene er blevet stjålet fra deres forældre eller er landet i Vesten med forfalskede adoptionspapirer. I dagens afsnit af ‘Du lytter til Politiken’ deler Louise Kwang sin historie. Hun blev adopteret fra Sydkorea i 1976, da hun var et år gammel, og hun mener, det er på høje tid, at vi ændrer fortællingen om internationale adoptioner.
2/19/202422 minutes, 48 seconds
Episode Artwork

Spion eller bare en dygtig studerede fra Kina?

I januar lukkede Danmarks eneste internationale adoptionsbureau, så det er ikke længere muligt at adoptere børn fra udlandet.Over hele verden er et kæmpe skifte i gang i forhold til synet på international adoption, efter afsløringer af at adopterede børn gennem årene er blevet stjålet fra deres forældre eller er landet i Vesten med forfalskede adoptionspapirer. I dagens afsnit af ‘Du lytter til Politiken’ deler Louise Kwang sin historie. Hun blev adopteret fra Sydkorea i 1976, da hun var et år gammel, og hun mener, det er på høje tid, at vi ændrer fortællingen om internationale adoptioner.
2/19/202438 minutes
Episode Artwork

WEEKEND. »En meget stor del af befolkningen i det her land har ikke overskud«

I dagens udgave af vores weekendpodcast kan du høre kulturjournalist Birgitte Kjærs interview med forfatteren Thomas Korsgaard., som for nylig udgav en novellesamling: 16 noveller om et sted, der minder om det, han kommer fra.»Bogen hedder ikke ’Sådan er Jylland’« , siger Thomas Korsgaard i interviewet.»Men det er væsentligt at starte samtaler om, hvordan livet i Danmark også ser ud. For det glemmer man let, når man befinder sig i storbyernes kreative miljø, hvor man kan gå på deltid og købe et lille hus på Møn. Hvor man har overskud. En meget stor del af befolkningen i det her land har ikke overskud«.---------------I podcasten teaser vi også for en række af Birgitte Kjærs øvrige forfatter-interviews. Her er links til de tre omtalte interviews, så du kan høre dem i fuld længde (tryk på deres navn):Jeanette Varberg fortælle om dele sit følelsesliv med offentlighedenKatrine Marie Guldager om hæmningsløse kvinder på 50+:Zadie Smith om at skrive bøger om kolonialisme i en tid, hvor vi er på randen af klimakollaps---------------Og husk: Artiklerne bare er et lille udvalg af de mange artikler, vi har læst op, og som kan høres direkte i Politikens podcast-app, så snart de udkommer. Her kan du også sammensætte din egen playliste og tage artiklerne med på farten. Det kræver blot, at du er Politiken-abonnent. Og det kan du nemt blive ved at gå ind på politiken.dk/shop
2/17/202422 minutes, 14 seconds
Episode Artwork

'Du lytter til Politiken' holder ferie, men...

’Du lytter til Politiken’ er tilbage på mandag med nye afsnit, men resten af vinterferien kan du blandt andet høre det nye afsnit af ’Den levende’, hvor Lotte Folke og Eva Eistrup taler om Cillemouse og om Katherine Diez, og om hvordan vores handlinger på sociale medier er en del af en større opmærksomhedsøkonomi. Du kan også høre om nye tendenser og popkulturelle fænomener i ’Poptillægget’, hvor den altid fænomenale vært, Lucia Odoom, står klar. Og ellers er der masser af andet guld fra Politiken Podcast, og det kan du finde i Politikens podcast app eller der, hvor du normalt finder dine podcasts. 
2/14/20241 minute, 19 seconds
Episode Artwork

»Louises adoptionshistorie var en løgn: »Børn har ret til at kende deres egen historie«

I januar lukkede Danmarks eneste internationale adoptionsbureau, så det er ikke længere muligt at adoptere børn fra udlandet.Over hele verden er et kæmpe skifte i gang i forhold til synet på international adoption, efter afsløringer af at adopterede børn gennem årene er blevet stjålet fra deres forældre eller er landet i Vesten med forfalskede adoptionspapirer. I dagens afsnit af ‘Du lytter til Politiken’ deler Louise Kwang sin historie. Hun blev adopteret fra Sydkorea i 1976, da hun var et år gammel, og hun mener, det er på høje tid, at vi ændrer fortællingen om internationale adoptioner.
2/12/202438 minutes
Episode Artwork

WEEKEND. Det her er en tragedie for Aarhus

I denne udgave af Politikens weekendpodcast kan du høre tre eksempler på de mange artikler, som Politikens skribenter skriver og selv læser op. I den første artikel skal det handle det om Aarhus og de mange højhuse, som Karsten Ifversen har skrevet en ret hård kommentar omDerefter læser Nanna Sofie Pehrson en artikel om krigen mellem TikTok og det store musikselskab UniversalOg til sidst kan du høre Torben Benner læse sin artikel om to store dokumentarudsendelser på DR, ’Simon Spies og morgenbolledamerne og ’Forfulgt af politiet’, hvor der er blevet stillet spørgsmålstegn ved troværdigheden. Og husk: Artiklerne bare er et lille udvalg af de mange artikler, vi har læst op, og som kan høres direkte i Politikens podcast-app, så snart de udkommer. Her kan du også sammensætte din egen playliste og tage artiklerne med på farten. Det kræver blot, at du er Politiken-abonnent. Og det kan du nemt blive ved at gå ind på politiken.dk/shop
2/10/202428 minutes, 22 seconds
Episode Artwork

Politiets nye DNA-våben kan løse gamle sager

Tirsdag formiddag troppede politiet op på et slagteri i Nordjylland og arresterede en 53-årig mand. Manden blev sigtet for drabet på Hanne With, som nytårsnat 1990 blev stukket ihjel i sin lejlighed i København.Gennem ny og banebrydende brug af dna-materiale mener Københavns Politi, at de efter mere end 30 års søgen endelig har identificeret en gerningsmand.Men hvordan kan den nye brug af dna hjælpe politiet? Og vil den føre til, at flere uopklarede sager kan afsluttes? Det svarer tidligere chef for Kriminalteknisk Afdeling Frank Jensen på i dagens afsnit af ‘Du lytter til Politiken’.
2/9/202420 minutes, 53 seconds
Episode Artwork

Geniet Miyazaki: Elsker børn og foragter de fleste af os andre

Det japanske filmgeni Hayao Miyazaki har gennem et helt liv været et vildere og mere poetisk alternativ til Vestens disneyficerede tegnefilm. Nu er han aktuel med sin tolvte spillefilm som instruktør, ’Drengen og hejren’. Det ikke altid tydeligt, hvem der er de gode og de onde i hans universer, som han befolker med underfundige væsner som fiskepigen Ponyo og det kæmpestore pelsede skovdyr Totoro. I dagens afsnit af ‘Du lytter til Politiken’ er kulturjournalist Emilie Mørk i studiet for at tegne et portræt af Miyazaki, som bl.a. har udtalt, at han håber at leve længe nok til at se Manhattan forsvinde under vand.
2/8/202424 minutes, 29 seconds
Episode Artwork

De havde én nat til at redde verden – med pop og stjernestøv

En januaraften for små 40 år siden rullede firsernes største musikstjerner én for én op foran indgangen til et stort studie i Los Angeles. De havde én nat. En nat, der bliver kaldt pophistoriens største. Først skulle der ro på egoerne. Så skulle de have ‘We are the world’ i kassen. I anledning af en ny Netflix-dokumentar fortæller journalist Nils Fez Pedersen historien om skabelsen af et af pophistoriens største hits. Det er en sang, der er født ud af en tid, hvor amerikanere stadig kunne blive enige om noget. Og ud af en forestilling om, at de rige lande skulle redde de fattige lande. Med stjernestøv og pop.
2/7/202430 minutes, 19 seconds
Episode Artwork

50.000 døde: Jordskælvet i Tyrkiet et år efter

Det er præcis et år siden, Tyrkiet blev ramt af et voldsomt jordskælv. Mere end 50.000 mennesker mistede ifølge de officielle tal livet, og millioner blev hjemløse. Berfin Erdem er for nylig flyttet fra Danmark til Istanbul for at arbejde som journalist, og hun har besøgt nogle af de byer, hvor ødelæggelserne er værst. I dagens afsnit af ‘Du lytter til Politiken’ fortæller hun om livet efter katastrofen og om tyrkernes syn på præsident Erdogan. For hvis skyld var det, at så mange mennesker døde og millioner af tyrkere blev hjemløse?
2/6/202424 minutes, 46 seconds
Episode Artwork

Nicklas Bendtner: En fodboldstjerne dør altid to gange

En gang imellem træder der et menneske ind i spotlyset, som tilsyneladende har det hele. Et kæmpestort talent, som verden møder med kæmpestore forventninger. Sådan var det, da Nicklas Bendtner brød igennem som ung fodboldspiller.Politikens sportsjournalist Jeppe Laursen Brock har interviewet Nicklas Bendtner i anledning af en ny dokumentarserie om hans liv. I dagens afsnit af ‘Du lytter til Politiken’ tegner Jeppe et portræt af Bendtner som en fodboldspiller, der fik den skæbne altid at blive set i lyset af det, han ikke blev.
2/5/202429 minutes, 58 seconds
Episode Artwork

WEEKEND. Han er et af de betydeligste pejlemærker i dansk arkitektur

I dagens udgave af Politikens weekendpodcast kan du høre tre eksempler på de mange artikler, som Politikens skribenter selv læser op. I den første artikel handler det om skinnende glasurer og grumme historier, når Lars Hedebo Olsen læser en boganmeldelse op. Derefter læser Dorte Hygum en anmeldelse af en podcast om guruer, der scorer kassen på nettet, op.Og til sidst handler det om en af Danmarks store arkitekter, når du kan du høre Karsten Ifversen læse sin anmeldelse af en ny bog om Kay Fisker op. Og husk: Artiklerne bare er et lille udvalg af de mange artikler, vi har læst op, og som kan høres direkte i Politikens podcast-app, så snart de udkommer. Her kan du også sammensætte din egen playliste og tage artiklerne med på farten. Det kræver blot, at du er Politiken-abonnent. Og det kan du nemt blive ved at gå ind på politiken.dk/shop
2/3/202427 minutes, 20 seconds
Episode Artwork

En hadefuld mail fra en læser rystede Ikran

Forleden havde Ikran Abdiaziz Mohammed sidste arbejdsdag som journalistpraktikant på Politiken. Som dansker med somalisk baggrund var hun allerede vant til racisme og at få at vide, at hun skulle tage hjem, hvor hun kom fra.Men en dag landede der en mail i hendes indbakke, der rystede hende.I dagens afsnit af ‘Du lytter til Politiken’ fortæller Ikran om det had, hun er blevet mødt med for at forfølge sin journalistdrøm. 
2/2/202431 minutes, 37 seconds
Episode Artwork

En hadefuld mail fra en læser rystede Ikran

Forleden havde Ikran Abdiaziz Mohammed sidste arbejdsdag som journalistpraktikant på Politiken. Som dansker med somalisk baggrund var hun allerede vant til racisme og at få at vide, at hun skulle tage hjem, hvor hun kom fra.Men en dag landede der en mail i hendes indbakke, der rystede hende.I dagens afsnit af ‘Du lytter til Politiken’ fortæller Ikran om det had, hun er blevet mødt med for at forfølge sin journalistdrøm. 
2/2/202430 minutes, 58 seconds
Episode Artwork

Redddit: Plagiatanklager og karma-drama

Det var på det sociale medie Reddit, plagiatanklagerne mod Katherine Diez først florerede, da de etablerede medier bragte historien. Onlinemediet har eksisteret siden 2005 og er i dag et uoverskueligt virvar af subreddits – undergrupper – hvor brugerne diskuterer alt, der er tænkeligt muligt.Fra emner som krigen i Ukraine og børneopdragelse til grovkornet sladder om kendte eller spekulationer om gerningspersoner i drabssager.I dagens afsnit af ‘Du lytter til Politiken’ fortæller Politikens digitale direktør og mangeårige Reddit-bruger Troels Behrendt Jørgensen om Reddits lyse og mørke sider.
2/1/202426 minutes, 43 seconds
Episode Artwork

Sådan nedbryder man Skat og Forsvaret i 10 trin

Er det muligt at lave en drejebog for, hvordan man ødelægger en vigtig myndighed?Det spurgte Politikens Hans Drachmann sig selv om. Med Skat og Forsvaret som case-studier fandt han ud af, at man gennem blot 10 enkle trin kan skyde samfundets fundamentale instanser i sænk. Hans Drachmann deler opskriften i dagens afsnit af ‘Du lytter til Politiken’. 
1/31/202427 minutes, 22 seconds
Episode Artwork

Kapløb: Danmark skal ud i rummet, før det er for sent

Danmark skal være en rummagt. Med danske satellitter over indlandsisen, affyringsramper ud for Esbjergs kyst og en mulig jordstation, der kan suge ting ned fra rummet, placeret på Færøerne. Sådan lyder visionerne, hvis man spørger i Forsvarsakademiet. Aldrig før har rummet været så tilgængeligt, som det er nu. Og det skal Danmark udnytte, ellers vil andre og mere modige lande overhale os. Journalist Sebastian Stryhn Kjeldtoft har undersøgt det nye kapløb om rummet, et kapløb, der er spidset til, siden Elon Musk meldte sig på banen. Men har Danmark nogen som helst chance i rummet? 
1/30/202424 minutes, 17 seconds
Episode Artwork

En usikker verden: Flere og flere hamstrer dåsemad

Nogle er i fuld gang med at forberede sig på, at verden, som vi kender den, kan falde sammen. Man kalder dem preppere. Der er dem, der forventer det værste og kun rigtig stoler på sig selv. Og så er der dem, der oplever verden som stadigt mere usikker og blot vil sørge for, at de kan klare sig i nogle dage, hvis strømmen går eller supermarkedet løber tør for varer.Politikens journalist Michael Olsen har sammen med sin kollega Lars Halskov mødt danske og svenske preppere. I dagens afsnit af ‘Du lytter til Politiken’, fortæller Michael, hvad det er, der foregår hos prepperne. Er de er småtossede, eller er de klogere end os andre?
1/29/202426 minutes, 31 seconds
Episode Artwork

WEEKEND. 'Barbie' forbigået? Sex på film. Og en kraftpræstation af Emma Stone

Det handler om film i denne uges weekendpodcast fra Politiken, hvor du som altid kan høre nogle af de mange artikler, som avisens skribenter selv læser op. Den første er en kommentar om årets oscarnomineringer. De er blevet blevet offentliggjort i denne uge, og det har film- og tv-redaktør Kristoffer Hegnsvad skrevet om. Blandt andet fordi han har svært ved at være ægte trist på Greta Gerwig, Margot Robbie og filmen ’Barbie’s vegne. Den anden artikel er læst op af Kim Skotte. Han har anmeldt den nye film ’How to Have Sex’. Den sidste artikel er igen læst op af Kristoffer Hegnsvad. Han giver 5 hjerter til filmen ’Poor Things’, der for nylig fik dansk biografpremiere..Og husk: Artiklerne bare er et lille udvalg af de mange artikler, vi har læst op, og som kan høres direkte i Politikens podcast-app, så snart de udkommer. Her kan du også sammensætte din egen playliste og tage artiklerne med på farten. Det kræver blot, at du er Politiken-abonnent. Og det kan du nemt blive ved at gå ind på politiken.dk/shop
1/27/202426 minutes, 11 seconds
Episode Artwork

Højreekstreme vil udvise 20 millioner. Nu går tyskerne på gaden

På et hemmeligt møde for nylig lagde højrekræfter planer, der minder om, hvordan det sorteste kapitel i Tysklands historie begyndte.Den yderste højrefløj er på vej frem, og dens metoder vækker et traume, der har sendt en million tyskere på gaden i protest. I dagens afsnit af ‘Du lytter til Politiken’ fortæller Politikens europakorrespondent, Kjeld Hybel, hvad der skete på det hemmelige møde, og hvorfor det har oprørt en hel befolkning. 
1/26/202421 minutes, 3 seconds
Episode Artwork

Redningsmand eller svindler: En fremmed kom til Vejle

Hvor heldig kan man være? Fans af den gamle, hæderkronede Vejle Boldklub har år efter år lidt slukøret set deres hjertebarn rykke op og ned mellem de to øverste danske ligaer. Og pludselig dukker en fremmed op med en masse penge. Siger at han han vil købe ens gamle klub og sørge for, at den kan spille sig helt op i Champignons league. Det skete faktisk i Vejle kort før nytår. Mange jublede. Andre tænkte, at det lød lidt for godt – og gav sig til at granske den tysk-tyrkiske rigmand og hans livshistorie. Sportsjournalist på Politiken Jeppe Laursen Brock fortæller, hvad der egentlig skete i Vejle.
1/25/202429 minutes, 58 seconds
Episode Artwork

Bliver Ølst begravet i mudder?

Landsbyen Ølst er i fare for at blive begravet i forurenet jord og mudder i en højde af fem meter. I den danske regering er flere ministre åbent begyndt at pege skyldige ud i den potentielle miljøskandale, der har virksomheden Nordic Waste som omdrejningspunkt. Men ligger ansvaret udelukkende hos en skruppelløs milliardær ved navn Torben Østergaard-Nielsen? Eller skal vi se mod en kommune, der i årevis har overhørt den ene advarsel efter den anden?Det svarer Politikens klima- og miljøredaktør Magnus Bredsdorff på i dagens afsnit af ‘Du lytter til Politiken’. 
1/24/202425 minutes, 57 seconds
Episode Artwork

Nu er hun den eneste republikaner, der kan udfordre Trump

Længe blev han set som Donald Trumps oplagte arvtager. Men i weekenden opgav Floridas guvernør Ron DeSantis at blive republikanernes næste præsidentkandidat og erklærede Trump sin støtte.Og så er der kun èn republikaner tilbage, der stadig kan udfordre Donald Trump:Nemlig den 52 årige datter af indiske immigranter Nikki Haley, som i dag i New Hampshire for alvorskal vise styrke, hvis hun vil overleve i styrkeprøven med Trump. Politikens USA-korrespondent Jacob Fuglsang er på plads i New Hampshire. Han fortæller, hvem hun egentlig er – Nikki Haley? Hvad står hun for? Og hvad der skal ske for, at hun og ikke Trump skal op imod Joe Biden til november.
1/23/202424 minutes, 24 seconds
Episode Artwork

Einat nægtede at tjene den israelske hær og fik 87 dages fængsel

Når man fylder 18 år skal man i hæren i Israel. Mænd skal aftjene 32 måneder, mens kvinder skal aftjene 24 måneder. Siden staten Israels oprettelse i 1948 har grundtanken i den israelske hær været, at de aldrig igen skulle være afhængige af andre. De skulle kunne forsvare sig selv.Men hvordan er det at være blandt dem, der ikke vil tage del i Israels forsvar? Og hvordan ser andre israelere på militærnægtere? I et hus i udkanten af Tel Aviv har journalist Emil Jørgensen interviewet de to unge israelere Einat Gerlitz og Ariel Davidov, som nægter at aftjene. Mød dem i dagens afsnit af ‘Du lytter til Politiken’.
1/22/202427 minutes, 15 seconds
Episode Artwork

WEEKEND. Al-Jazeera-chefen har mistet sin kone, sine sønner, sin datter og sit barnebarn i Gaza. Han rapporterer videre

Mens de første uger af 2024 herhjemme har handlet ikke så lidt om kongehus og vejret, er verden derude fortsat ganske som vanligt. I Gaza og Israel ser krigen ingen ende ud til at have. Alle er ramt: Civile, israelsk militær, Hamas og ja … også journalister. På de få måneder krigen har varet, er der faktisk blevet dræbt flere journalister end under hele Vietnamkrigen. Hvorfor det? Og hvad betyder det for de oplysninger omverdenen får om krigen? Det har Lea Wind-Friis og Emilie Mørk skrevet om i denne uge, og i denne udgave af Politikens weekendpodcast kan du høre dem læse deres artikler op.Og husk: Artiklerne bare er et lille udvalg af de mange artikler, vi har læst op, og som kan høres direkte i Politikens podcast-app, så snart de udkommer. Her kan du også sammensætte din egen playliste og tage artiklerne med på farten. Det kræver blot, at du er Politiken-abonnent. Og det kan du nemt blive ved at gå ind på politiken.dk/shop
1/20/202425 minutes, 35 seconds
Episode Artwork

Ebbe Preisler: »Da jeg åbnede øjnene, tænkte jeg: »Shit, det var lige det, der ikke skulle ske««

Anden juledag gav Ebbe Preisler sin kone Mariann Preisler en overdosis medicin og tog også selv den samme medicin. Hun døde. Han overlevede.Da Ebbe Preisler vågnede på hospitalet, blev han anholdt. Og forude venter en retssag, hvor han er tiltalt for drab.Line Vaaben er dagens gæst i ‘Du lytter til Politiken. Hun har besøgt Ebbe Preisler, som fortæller om, hvordan hans kones liv sluttede, og hvordan han oplevede selv at vågne op igen. 
1/19/202424 minutes, 42 seconds
Episode Artwork

Bortadopteret af fattige forældre eller stjålet og solgt?

Engang blev adoption set som en ubetinget god, kærlig og nærmest også næstekærlig handling. Men den historie har altså fået nogle nye, dystre nuancer.Nu viser det sig, at børn i flere lande er blevet handlet som en indbringende eksportvare. Og at forretningen nogle steder er kørt så hårdt, at der ikke bare er begået hjerteskærende fejl, men også så de biologiske forældre i nogle tilfælde er blevet franarret deres børn. Det har ikke mindst været tilfældet i Sydkorea, hvor mere end en tredjedel af alle danske internationalt adopterede kommer fra.Politikens korrespondent i Sydkorea, Malene Jensen, er dagens gæst i ‘Du lytter til Politiken’. Hun svarer på, hvad sydkoreanerne har afsløret omkring de årtier, da rigtig mange børn blev bortadopteret. Og hvad de afsløringer betyder for danske adopterede født i Sydkorea.
1/18/202423 minutes, 25 seconds
Episode Artwork

Ecuador: Narkobaroner lever som konger i fængslet og styrer store dele af landet

Midt i en tv-nyhedsudsendelse stormer en gruppe unge, maskerede mænd ind i studiet, mens de skyder vildt om sig med pistoler og vifter med noget, der ligner dynamitstænger.Det er bare en af de voldsomme hændelser, der senest har rystet Ecuador. Her er det narkokartellernes magt og vold, der dominerer store dele af det engang så fredelige samfund. I dagens afsnit af ‘Du lytter til Politiken’ fortæller latinamerika-korrespondent Anne M. Sørensen, hvad det er, der lige nu rammer Ecuador. Og hun svarer på, om der er udsigter til, at landene på narkoens rute kan vriste sig fri af kartellernes kvælertag.
1/17/202419 minutes, 28 seconds
Episode Artwork

Vi har fået nye forfædre: De første danskere var høje og robuste med en tendens til sklerose

Vi har lært, at de første mennesker i Danmark var jægere og samlere, som på et tidspunkt blev fortrængt af bønder. Og dem er vi efterkommere af. Nu siger den danske DNA-forsker Eske Willerslev, at det forholder sig anderledes. I spidsen for 175 forskere fra en række forskellige fag og lande har Willerslev netop offentliggjort resultatet af flere års forskning. De har undersøgt generne fra tusindvis af gamle skeletter og sammenlignet dem med DNA-profiler fra nulevende mennesker. På den måde har de fundet ud af, hvor store dele af Europas befolkning i virkeligheden stammer fra.I dagens afsnit af ‘Du lytter til Politiken’ fortæller Eske Willerslev om sine resultater, og han svarer på, hvad vi kan bruge den nye viden om vores ophav til.
1/16/202428 minutes, 49 seconds
Episode Artwork

Skandalen i Randers: Jorden er giftig

I Randers er et kæmpemæssigt jordskred af forurenet jord væltet igennem landskabet og har smadret alt på sin vej.Virksomheden Nordic Waste står midt i en skandale. Den forurening, de er sat i verden til at håndtere, truer med at trænge ned i den nærliggende Alling Å og videre ud i Randers Fjord.Politikens klima- og miljøredaktør Magnus Bredsdorff er netop kommet hjem fra Randers. I dagens afsnit af ‘Du lytter til Politiken’ svarer han på, hvordan der kunne ske, og hvem der har ansvaret.
1/15/202423 minutes, 10 seconds
Episode Artwork

Frederik: Opskriften på en identitetskrise

Frederik bliver konge på søndag, og det har været hans skæbne, siden han blev født i 1968. Da kronprinsen fyldte 50, satte Politikens Nils Thorsen sig for at prøve at regne ham ud. Han læste, hvad Frederik selv har sagt, og han læste det, der er blevet sagt om prinsen. I dagens afsnit af ‘Du lytter til Politiken’ tegner Nils Thorsen et portræt af Danmarks nye konge.
1/12/202442 minutes, 13 seconds
Episode Artwork

Begår Israel folkedrab i Gaza? I dag begynder retssagen

I dag begynder en række høringer ved Den Internationale Domstol i Haag. For Sydafrika har trukket Israel i retten under anklage om folkedrab mod den palæstinensiske befolkning i Gaza. Politikens opinionschef Lotte Folke Kaarsholm tegner den højspændte situation op i det her afsnit. Og så forklarer hun, hvad Den internationale Domstol i Haag er for en størrelse.
1/11/202429 minutes, 52 seconds
Episode Artwork

25 år efter ‘Idioterne’: Historien om kokain, sandhed og »GRUP-PE-KNALD«

For 25 år siden pressede Lars von Trier sig selv og en flok helt unge skuespillere til grænsen. De fandt deres indre idiot og skabte en film, som er gået over i historien.Politikens filmredaktør Kristoffer Hegnsvad har sammen med Jeppe Kondrup Adelborg interviewet mange af dem, der var med til at lave ’Idioterne’. I dagens afsnit af ‘Du lytter til Politiken’ deler Kristoffer Hegnsvad ud af fortællingerne bag filmen, og han svarer på, hvilken betydning ‘Idioterne’ har i dag.
1/10/202425 minutes, 26 seconds
Episode Artwork

Hvordan slår man en selvfed løgner og mulig kupmager som Trump?

Hvis Joe Biden og Donald Trump senere i år igen skal kæmpe om Det Hvide Hus, kan Biden ikke bruge ret meget fra den plan, han har haft liggende i skrivebordsskuffen. For at vinde midtervælgerne skal han finde på andre emner at tale om end dem, hvor han i manges øjne udmærker sig. Mange vælgere kan nemlig ikke mærke den genoprettede økonomi. Og det betyder ikke det store for dem, hvilken rolle Trump spillede i stormløbet på Kongressen. Så hvordan sikrer Joe Biden sig fire år mere? Det giver Politikens USA-korrespondent Jacob Fuglsang sit bud på i dagens afsnit af ‘Du lytter til Politiken’.
1/9/202427 minutes, 3 seconds
Episode Artwork

Norges traume lever stadig – Breivik skal i retten i dag

Den 22. juli 2011 blev Norge et andet land. Anders Behring Breivik dræbte 77 mennesker ved at sprænge en bombe i Oslo og ved at angribe en sommerlejr for ungdomspolitikere på øen Utøya.Breivik lever nu bag tremmer, gemt væk fra verden sammen med sine tre kanariefugle. Men han vil ud af sin isolation, som han siger, gør ham syg.I dag begynder en retssag, hvor Breivik anklager Norge for at krænke hans menneskerettigheder ved at holde ham isoleret.Politikens nordiske korrespondent Claus Blok Thomsen dækkede den første retssag mod Ander Behring Breivik i 2011. I dagens afsnit af ‘Du lytter til Politiken’ fortæller han, hvad der er på spil for Norge og for de pårørende til de mange dræbte fra terrorangrebet.
1/8/202425 minutes, 20 seconds
Episode Artwork

WEEKEND. Bare fordi man er 80, kan man jo godt have lyst til sex. Og god søvn

I denne årets første udgave af Politikens weekendpodcast kan du høre tre af Politikens skribenter læse deres egne artikler op. Først anmelder Pernille Jensen den nye sæson af DR-succesen ’Løvens Hule’Dernæst læser Lars Hedebo Olsen sin anmeldelse af en amerikansk podcast om og med nogle slagfærdige ældre kvinder.Og til sidst er det Mads Justesen, der læser sit bidrag til vores artikelserie om håb i en ellers mørk tid. Han har talt med fire forskere med forskellige faglige baggrunde og bedt dem definere, hvad håb overhovedet er. Og husk: Artiklerne bare er et lille udvalg af de mange artikler, vi har læst op, og som kan høres direkte i Politikens podcast-app, så snart de udkommer. Her kan du også sammensætte din egen playliste og tage artiklerne med på farten. Det kræver blot, at du er Politiken-abonnent. Og det kan du nemt blive ved at gå ind på politiken.dk/shop
1/6/202424 minutes, 34 seconds
Episode Artwork

Pludselig befandt et Maersk-skib sig midt i Gaza-krigen

Lige før nytår var det 353 meter lange containerskib Maersk Hangzhou på vej ind i Det Røde hav, da der skete noget.I løbet af det næste døgn blev skibet centrum for en global historie, der kæder krigen i Gaza sammen civile skibe, der sejler gennem Suezkanalen, og en oprørsgruppe i Yemen 2.000 kilometer fra Palæstina.Dagens gæst i ‘Du lytter til Politiken’ er Michael Jarlner, der er international kommentator på Politiken. Han svarer på, hvordan det blodige angreb på Maersk-skibet kan blive starten på en ny brutal konflikt i Mellemøsten?
1/5/202423 minutes, 7 seconds
Episode Artwork

Da Ebbe tog Marianns liv

I oktober sad 81-årige Ebbe Preisler i Politikens studie og sagde, at han gerne ville slå sin kone Mariann og sig selv ihjel. Hun var blevet uhelbredeligt syg, og han havde passet hende, og nu ville de ikke mere.2. juledag gav Ebbe sin kone Mariann en overdosis medicin og tog selv det samme. Hun døde, han overlevede. Nu sidder Ebbe Preisler i Vestre Fængsel, sigtet for at have dræbt sin kone gennem 55 år.Dagens gæst i ‘Du lytter til Politiken’ er Line Vaaben, som var i retten, da Ebbe Preisler blev fængslet. Hun har talt med hans familie om det, der skete i tiden op til jul og den beslutning, han til sidst tog.
1/4/202429 minutes, 50 seconds
Episode Artwork

Hvad fik egentlig dronning Margrethe til at abdicere?

Den sidste aften i år 2023 skrev sig ind i historiebøgerne, da dronning Margrethe i sin nytårstale meddelte, at tiden var inde til at overdrage ansvaret til næste generation. 14. januar 2024 træder dronning Margrethe således tilbage som statsoverhoved og giver stafetten videre til kronprins Frederik.Men hvad ligger bag den chokerende beslutning?I mere end tre årtier har Politikens Peter Thygesen fulgt kongehuset, og ved flere lejligheder har han mødt og interviewet dronningen. I dagens afsnit af ‘Du lytter til Politiken’ svarer han på, hvad han mener, der har vejet tungest i dronningens overvejelser omkring afkaldet på tronen. 
1/3/202433 minutes, 37 seconds
Episode Artwork

Fik du hørt: »Jeg er ligeglad med Gaza. Jeg vil bare gerne have, at min familie overlever«

To millioner mennesker stuvet sammen på et af klodens tættest befolkede steder bliver i disse dage flyttet rundt fra sektor til sektor, mens den israelske hær i jagten på Hamas nærmest fører krig mellem benene på dem.En af dem er Aziz El-Kahlout, som allerede en gang er flygtet fra det nordlige Gaza med sin familie. I dagens afsnit af ’Du lytter til Politiken’ fortæller Aziz, hvordan familiens dage går, nu hvor de gemmer sig i syd, mens kampene raser uden for i gaderne. Og Politikens tidligere mellemøstkorrespondent Marcus Rubin, taler om, hvad Aziz og de andre to millioner i Gaza egentlig har at håbe på.
1/2/202426 minutes, 1 second
Episode Artwork

Lyden af dronningen: »Jeg hader selvfølgeligheder«

Denne podcast blev første gang udgivet 14. januar 2022 - i anledning af dronningens regentjubilæum. Nu genudgiver vi den i anledning af, at dronning Margrethe har valgt at abdicere.I dag har dronning Margrethe regentjubilæum, hun fejrer sine 50 år på tronen.Producer på ’Du lytter til Politiken’, Kathrine Eggert Wadsholt, har været i arkiverne og har fundet de ord, der har ledsaget et langt liv som regent.Det er lyden af en ung kvinde, der vokser ind i rollen som monark.Stemmens sprækker. Varsomhed og vaklen, der langsomt fortrænges af erfaringens sikkerhed.Det er lyden af et halvt århundrede.Lyden af dronningen.
1/1/202425 minutes, 14 seconds
Episode Artwork

WEEKEND. Set udefra gik alting godt. Men indeni var Søren Huss knækket. Nu er der igen sket noget, der ændrer hans liv

2024 bliver et nyt år for os alle. Også for sangeren Søren Huss, som efter nogle hårde år med depression, i 2024 både udkommer med ny musik og har en stor nyhed på vej på privatfonten. Hvad det sidste er, kan du høre i det interview, som Politikens Dorte Hygum tidligere i år lavede med ham, og som vi genudsender i denne udgave af Politikens weekendpodcast.Link: I podcasten teaser vi også for den meget personlige feature, som Gudrun Marie Schmidt tidligere i år lavede om den mystiske bevægelse Black Elephant. Hvis du vil høre hele den artikel, kan du finde den på www.politiken.dk/9564667/Og husk: Dorte Hygums artikel er en af de mange artikler, vi har læst op, og som kan høres direkte i Politikens podcast-app, så snart de udkommer. Her kan du også sammensætte din egen playliste og tage artiklerne med på farten. Det kræver blot, at du er Politiken-abonnent. Og det kan du nemt blive ved at gå ind på politiken.dk/shop
12/30/202343 minutes, 56 seconds
Episode Artwork

Fik du hørt: Hvordan har Taylor gjort verden til Swifties?

Taylor Swift er historien om en ung countrysanger, der tog sin guitar og geniale sangskrivning på nakken og krydsede genregrænsen. Hun lagde Nashville bag sig og erobrede hele verden.I dagens afsnit af ‘Du lytter til Politiken’ er Politikens musikredaktør Simon Lund i studiet. Han fortæller om verdens største popstjerne, der ved hjælp af strategisk tænkning og kontrol med sit brand har opbygget en gigantisk fanbase og et decideret popimperium.
12/29/202332 minutes, 38 seconds
Episode Artwork

Ebbe Preisler: »Jeg vil bare gerne have lov til at dø«

Ebbe og Mariann Preisler har haft et dejligt liv sammen. Nu er hun blevet syg og kan ikke så meget mere. Så han tager sig af hende, og de kommer gennem dagene. Men de ville hellere herfra. Spise en pille og dø. Sammen.Men i Danmark må en læge ikke hjælpe dem med at dø. Nu har flere politikere med statsministeren i spidsen meldt ud, at de går ind for at ændre loven. Og på onsdag kommer Det Etiske Råd med sine anbefalinger. I dette afsnit af ’Du lytter til Politiken’ fortæller Ebbe Preisler om livet – og om døden. 
12/28/202331 minutes, 29 seconds
Episode Artwork

Fik du hørt: Teddy ville dø den dag, og det skulle han nok selv bestemme

Teddy Lauridsen bestemte selv, hvornår han skulle dø. Han puttede en masse medicin i en flaske med saftevand og drak det. Hvor han fik medicinen, og hvem der hjalp ham de sidste timer, får du ikke at vide. For i Danmark er det ulovligt at hjælpe mennesker med at tage deres eget liv. Indtil videre. Regeringen har nemlig nedsat et udvalg, der skal komme med et bud på »en dansk model for en mere værdig død«. Men Teddy Lauridsen kunne ikke vente så længe. I dette afsnit af ‘Du lytter til Politiken’ fortæller journalist Line Vaaben om de sidste måneder, dage og timer af Teddy Lauridsens liv.Hvis du er i krise eller har tanker om selvmord, kan Livslinien kontaktes på telefon 70 201 201 eller via livslinien.dk. Er du akut selvmordstruet, skal du kontakte 112.
12/28/202327 minutes, 43 seconds
Episode Artwork

Fik du hørt: Han husker sin barndom i sort/hvid: Mobning parkerede Henrik på førtidspension

Henrik Hedelunds barndom og ungdom var én lang besked fra verden om, at han ikke duede, ikke hørte til og ikke måtte være med. Alle årene med mobning førte til, at han 22 år gammel brød sammen og kom på førtidspension. Og han forstår ikke, hvorfor ingen gjorde forsøg på at hjælpe ham tilbage igen. Derfor har han nu – et halvt liv senere – selv slidt sig tilbage.I dagens afsnit af ‘Du lytter til Politiken’ deler Henrik Hedelund sin historie, og Politikens Lars Halskov fortæller om, hvordan politikernes forsøg på at forhindre, at unge ender på førtidspension, er slået fejl. Dagens afsnit indeholder omtale af selvmordsforsøg. Hvis du er i krise eller har tanker om selvmord, kan Livslinien kontaktes på telefon 70 201 201 eller via livslinien.dk. Er du akut selvmordstruet, skal du kontakte 112.
12/27/202322 minutes, 2 seconds
Episode Artwork

Lyt til første afsnit af den nye serie 'Dødsgangen': Barndommen og forbrydelsen

I dag har ’Du lytter til Politiken’ givet pladsen til første afsnit af den nye dokumentarserie ’Dødsgangen’. Cleveland Jackson vokser op i den lille by Lima i Ohio. Med fire søskende og en mor. Da han er lille, stikker hans mor i selvforsvar hans far ihjel. Drabet sender hende langt ned i et narkomisbrug, og Clevelands barndom er præget af sult, vold og utilregnelige voksne. Ingen far, ingen kærlighed, ingen grænser, som hans advokat William Kluge konstaterer: »Clevelands liv var et veritabelt shithole. Jeg kan ikke beskrive det på andre måder. Clevelands mor var villig til at sælge alt for at få penge til spiritus og stoffer«.Da han er 23 år gammel, forsøger han sammen med sin bror at røve en pusher. Røveriet ender fatalt. Og i juli 2002 bliver Cleveland Jackson dømt til døden.Podcasten er tilrettelagt og produceret af freelancejournalist Peter Krogh Andersen. Prologen og første afsnit er åbne for alle. Hvis du vil lytte til hele serien, skal du være abonnent. Det kan du nemt blive på politiken.dk/shop
12/26/202334 minutes, 23 seconds
Episode Artwork

Lyt til prologen til den nye serie 'Dødsgangen': Syv års samtaler med en dødsdømt

I dag har ’Du lytter til Politiken’ givet pladsen til prologen til den nye dokumentarserie ’Dødsgangen’. Det her er en podcast om en mand, Cleveland Jackson, der bor på dødsgangen i Ohio, USA. Her venter han på sin henrettelse, der nu er blevet udsat syv gange. Det er historien om, hvordan Cleveland er endt der, hvordan hans hverdag ser ud på dødsgangen, og om hvordan det er at leve et liv, hvor han hele tiden forbereder sig på sin egen død. I syv år har journalist Peter Krogh Andersen skrevet og ringet sammen med Cleveland Jackson, og han har besøgt ham ni gange i fængslet. Peter er den eneste, som Cleveland taler med om sit liv og sine tunge tanker. I USA sidder omkring 2400 fanger på dødsgangen, hvor de venter på den dag, deres henrettelse skal ske. Podcasten er tilrettelagt og produceret af freelancejournalist Peter Krogh Andersen. Prologen og første afsnit er åbne for alle. Hvis du vil lytte til hele serien, skal du være abonnent. Det kan du nemt blive på politiken.dk/shop
12/25/202314 minutes, 51 seconds
Episode Artwork

Sandheden er, at hun ikke har lyst til at få børn. Problemet? At man ikke bare kan sige det

Nogle mennesker vælger helt bevidst at leve et voksenliv uden af få børn. Og det sætter Politiken fokus på i en artikelserie, som vi udgiver her i juledagene. I dagens udgave af weekendpodcasten kan du høre to af seriens artikler læst op af dem, der har skrevet dem.Først læser Mads Justesen sit interview med litteraturforskeren Camilla Schwartz, der har valgt ikke at få børn Derefter er det Lars Hedebo Olsen, der læser sin klumme om at være homoseksuel. Men ikke far Og husk: Artiklerne bare er et lille udvalg af de mange artikler, vi har læst op, og som kan høres direkte i Politikens podcast-app, så snart de udkommer. Her kan du også sammensætte din egen playliste og tage artiklerne med på farten. Det kræver blot, at du er Politiken-abonnent. Og det kan du nemt blive ved at gå ind på politiken.dk/shop
12/23/202320 minutes
Episode Artwork

Inna kom som flygtning. Nu vil hun ikke tilbage til Ukraine

Inna Dolia er fra Ukraine, og i marts sidste år flygtede hun fra krigen i sit land og endte lidt ved en tilfældighed i Danmark. Selv efter en afslutning på krigen vil Inna Dolia gerne blive i Danmark. Det samme er tilfældet for næsten halvdelen af de 32.000 ukrainske flygtninge, konkluderer en stor undersøgelse fra Københavns Universitet. Politikens journalist Johanne Lerhard er dagens gæst i ‘Du lytter til Politiken. Hun har talt med Inna Dolia og andre ukrainske flygtninge i Danmark og spurgt dem, hvad de drømmer om, og hvad de frygter.
12/22/202323 minutes, 11 seconds
Episode Artwork

Japan er blevet et hotspot for kulter. Og det er et kæmpe problem

Da Japans tidligere premiereminister Shinzo Abe blev skudt og dræbt 8. juli 2022, forklarede den formodede gerningsmand til politiet, at mordet var en hævnaktion mod Moon-bevægelsen, som han mente Shinzo Abu var et vigtigt medlem af. I Østasien har religiøse kulter som Moon-bevægelsen kæmpe magt. De har masser af penge, og de har infiltreret de politiske systemer.Journalist Malene Jensen er dagens gæst i ‘Du lytter til Politiken’. Hun bor og arbejder i Sydkorea, og hun har undersøgt, hvordan kulterne hverver medlemmer og kontrollerer deres liv.
12/21/202324 minutes, 14 seconds
Episode Artwork

FCK: Eventyret der truer dansk fodbold

FC København har spillet sig til en plads i 1/8-finalerne i Champions League, hvor de er i selskab med eliten af europæisk klubfodbold. Men det er slet ikke meningen, at et lille hold som FC København skal lege med der. Politikens sportsjournalist Søren Lissner er dagens gæst i ‘Du lytter til Politiken’, hvor han fortæller om, hvordan penge fungerer i fodbold.
12/20/202320 minutes, 5 seconds
Episode Artwork

Faysa Idle skriver om sin blodige og voldelige virkelighed. Hvad gik der galt i Sverige?

Hun er blevet sammenlignet med Yahya Hassan og skriver fra den blodige virkelighed i de svenske ghettoer. Den svenske forfatter og digter Faysa Idle siger alle de ting, Sverige har haft brug for at høre i lang tid. Dagens gæst i ‘Du lytter til Politiken’ er Politikens kulturjournalist Lars Eriksen. Han har været rundt i Folkehjemmet Sverige for at tale med Faysa Idle, journalister, aktivister og politikere om, hvorfor gadevolden, bandekriminaliteten og skuddrabene er eksploderet i Sverige. 
12/19/202321 minutes, 14 seconds
Episode Artwork

Terror er tilbage

Muhammedtegningerne havde vækket et had imod Danmark, og flere terrorangreb blev afværget i slutningen af nullerne og begyndelsen af tierne, hvor terrortruslen fyldte meget.I 2015 oplevede Danmark sit første terrorangreb i nyere tid under attentatet på kulturhuset Krudttønden og Synagogen i Krystalgade. Siden da har der – så vidt vides – været mere ro på. Men det ændrede sig i sidste uge, da flere blev anholdt af PET mistænkt for at planlægge terrorangreb i Danmark. Morten Skjoldager er journalist på Politiken og forfatter til flere bøger om terror og kampen imod terror. I dagens afsnit af ‘Du lytter til Politiken’ forklarer han, hvorfor terrortruslen er tilbage.
12/18/202322 minutes, 23 seconds
Episode Artwork

PET i aktion: Terror er tilbage i Danmark

Muhammedtegningerne havde vækket et had imod Danmark, og flere terrorangreb blev afværget i slutningen af nullerne og begyndelsen af tierne, hvor terrortruslen fyldte meget.I 2015 oplevede Danmark sit første terrorangreb i nyere tid under attentatet på kulturhuset Krudttønden og Synagogen i Krystalgade. Siden da har der – så vidt vides – været mere ro på. Men det ændrede sig i sidste uge, da flere blev anholdt af PET mistænkt for at planlægge terrorangreb i Danmark. Morten Skjoldager er journalist på Politiken og forfatter til flere bøger om terror og kampen imod terror. I dagens afsnit af ‘Du lytter til Politiken’ forklarer han, hvorfor terrortruslen er tilbage.
12/18/202323 minutes, 8 seconds
Episode Artwork

WEEKEND. Noget er helt galt i Pisserenden, siger beboerne

I dagens udgave af Politikens weekendpodcast kan du høre tre artikler læst op skribenterne selv. Først anmelder Kim Skotte en plade fra Lucky Lo. Dernæst kan du høre Lars Hedebo Olsens anmeldelse af en bog, som kunne være en oplagt julegave til den historieinteresserede. Og til sidst læser Lea Wind-Friis en feature om voldtægter i Pisserenden i København, hvor nogle af beboerne nu har taget sagen i egen hånd. Og husk: Artiklerne bare er et lille udvalg af de mange artikler, vi har læst op, og som kan høres direkte i Politikens podcast-app, så snart de udkommer. Her kan du også sammensætte din egen playliste og tage artiklerne med på farten. Det kræver blot, at du er Politiken-abonnent. Og det kan du nemt blive ved at gå ind på politiken.dk/shop
12/16/202326 minutes, 59 seconds
Episode Artwork

Trump 2.0: Sådan vil Donald Trump ændre USA og verden (kapitel 2)

På 24 timer vil Donald Trump gennemtvinge en afslutning af krigen i Ukraine. Måske vil han melde USA ud af NATO. Han vil deportere millioner af immigranter til Mexico. Og så vil han vende den grønne omstilling ryggen og åbne for oliehanerne. Politikens Jesper Thobo-Carlsen, der i årevis har dækket amerikansk politik, fortæller i dagens afsnit af ‘Du lytter til Politiken’ om, hvad det er for et USA, Donald Trump og hans folk gør sig klar til. Lyt også til gårsdagens afsnit, der handler om, hvordan Trump vil ændre USA, så han får mere magt. 
12/15/202328 minutes, 47 seconds
Episode Artwork

Trump 2.0: Derfor frygter mange et diktatur i USA (kapitel 1)

Den Trump, som arbejder på at vende tilbage til Det Hvide Hus, er ikke den Donald Trump, vi kender. Han vil nemlig have hævn og endnu mere magt. Og for at få det er han parat til at lave det amerikanske demokrati om.Politikens Jesper Thobo-Carlsen har i årevis dækket amerikansk politik og fortæller i dagens afsnit af ‘Du lytter til Politiken’ om, hvordan Trump planlægger at ændre USA, så han som præsident bliver endnu stærkere.Lyt også med i morgen for at høre om, hvad Trump har tænkt sig at bruge sin udvidede magt til.
12/14/202331 minutes, 59 seconds
Episode Artwork

Spillenes guldalder: Hvad handler GTA-hypen om?

Før i tiden var computerspil groft sagt den lidt fedtede, uglesete lillebror til det, der blev opfattet som finere kultur, nemlig film, musik og litteratur. Nu står vi i midt i spillenes guldalder. Når Simon Roliggaard ikke er redaktør på P3, anmelder han spil for Politiken. Da traileren for den nye version af spillet GTA blev lagt på nettet i sidste uge, var han en af de 100 millioner mennesker, der så den – i løbet af det første døgn. Men hvordan kan en trailer til et spil, som først kommer om mere end et år, vække så stor interesse? Og hvordan gik spil fra at være tidsfordriv til at blive kultur?
12/13/202323 minutes, 2 seconds
Episode Artwork

12. december: Skuffelse over klimaaftale-udkast: »Dubai eksploderede i raseri og frustrationstårer«

Der bliver brugt store, håbefulde ord på talerstolen ved klimatopmødet i Dubai. Men under de flotte taler foregår et dramatisk tovtrækkeri om verdens fremtid, hvor modstridende interesser støder sammen. Man kan bare kigge på sultan Al Jaber. Han er både leder af det største klimatopmøde til dato – og er samtidig oliedirektør i De Forenede Arabiske Emirater. I dette afsnit af ’Du lytter til Politiken’ fortæller klimaredaktør Magnus Bredsdorff, der befinder sig i Dubai, om manden, der skal løse et problem, han selv er årsag til. Og om de interesser, der støder sammen på vejen frem mod en ny klimaaftale.
12/12/202331 minutes, 2 seconds
Episode Artwork

Da Sanjay Shah landede i slaskede bukser og plastiksandaler

Den britiskfødte milliardær Sanjay Shah står i Danmark tiltalt som bagmand i et netværk, der har lænset den danske statskasse for 12,7 milliarder kroner. Forleden blev han efter otte års jagt udleveret til Danmark og fremstillet i grundlovsforhør i sit fængselstøj fra Dubai og et par plastiksandaler. Hvad det er for en ydmygelse, den danske stat søger oprejsning for med udleveringen af Sanjay Shah? Og hvad der ellers er på spil i den retssag, som nu skal til at begynde.Det svarer Politikens journalist Kristian Corfixen på i dagens afsnit af ‘Du lytter til Politiken’. Han har fulgt sagen og var selv til stede, da Sanjay Shah blev fremstillet i grundlovsforhør.
12/11/202329 minutes, 27 seconds
Episode Artwork

WEEKEND. De har indtaget Københavns gader i store flokke

Så er det igen blevet lørdag og tid til en weekendpodcast fra Politiken. Hvor vi giver dig smagsprøver på nogle af de mange artikler, som os, der skriver dem, selv læser op. Først skal vi høre hvor mange anmelderhjerter Felix Thorsen Katzenelson giver til Barbra Streisands gigantiske selvbiografi Dernæst får Clara Johanne Selsmark ordet. Hun har været ude at løbe og har skrevet en om de store flokke af hippe københavnerne som kommer løbende gennem byen med flettet hår, dyre sneakers og hurtige solbriller Og endelig vil Emilie Mørk læse en nyhedsartikel om Det Kongelige Teaters Balletskole op. Det er et interview med kulturminister Jakob Engel-Schmidt Og husk: Artiklerne bare er et lille udvalg af de mange artikler, vi har læst op, og som kan høres direkte i Politikens podcast-app, så snart de udkommer. Her kan du også sammensætte din egen playliste og tage artiklerne med på farten. Det kræver blot, at du er Politiken-abonnent. Og det kan du nemt blive ved at gå ind på politiken.dk/shop
12/9/202330 minutes, 32 seconds
Episode Artwork

Hvordan overlever Aziz og hans familie krigen i Gaza?

To millioner mennesker stuvet sammen på et af klodens tættest befolkede steder bliver i disse dage flyttet rundt fra sektor til sektor, mens den israelske hær i jagten på Hamas nærmest fører krig mellem benene på dem.En af dem er Aziz El-Kahlout, som allerede en gang er flygtet fra det nordlige Gaza med sin familie. I dagens afsnit af ’Du lytter til Politiken’ fortæller Aziz, hvordan familiens dage går, nu hvor de gemmer sig i syd, mens kampene raser uden for i gaderne. Og Politikens tidligere mellemøstkorrespondent Marcus Rubin, taler om, hvad Aziz og de andre to millioner i Gaza egentlig har at håbe på.
12/8/202326 minutes, 1 second
Episode Artwork

»Jeg er ligeglad med Gaza. Jeg vil bare gerne have, at min familie overlever«

To millioner mennesker stuvet sammen på et af klodens tættest befolkede steder bliver i disse dage flyttet rundt fra sektor til sektor, mens den israelske hær i jagten på Hamas nærmest fører krig mellem benene på dem.En af dem er Aziz El-Kahlout, som allerede en gang er flygtet fra det nordlige Gaza med sin familie. I dagens afsnit af ’Du lytter til Politiken’ fortæller Aziz, hvordan familiens dage går, nu hvor de gemmer sig i syd, mens kampene raser uden for i gaderne. Og Politikens tidligere mellemøstkorrespondent Marcus Rubin, taler om, hvad Aziz og de andre to millioner i Gaza egentlig har at håbe på.
12/8/202326 minutes, 1 second
Episode Artwork

Mysteriet om millionen til Wammens mindesten

De har sådan set for nylig fået opfrisket guldbogstaverne på mindestenen for faldne modstandsfolk på Skæring Hede. Så lige først vidste formanden for Aarhus Samvirkende Soldaterforening ikke rigtig, hvad han skulle bruge den million til, som Politiken forleden kunne fortælle ham, at politikerne har afsat på finansloven. Et lokalt bigband, et tag over Jellingstenen eller en særlig form for alkoholafvænning. Og sådan er der åbenbart hvert år projekter, som pludselig får en bunke penge, selv om nationens ve og vel ikke ligefrem står og falder med projektet. Men fordi det ligger enkelte politikeres hjerter – eller valgkredse – nær. I dagens afsnit spørger vi Politikens journalist Ida Nathan, hvad hun og hendes kollegaer fandt ud af, da de gav sig til at grave i, hvordan det egentlig gik til, at der blev afsat en million kroner til en mindesten på Skæring Hede.
12/7/202327 minutes, 13 seconds
Episode Artwork

Strejkeramt: Velkommen til Skandinavien, Elon Musk

Mekanikerne på Teslas værksteder i Sverige har nedlagt arbejdet. Og nu vil elektrikere, autolakerere eller havnearbejdere heller ikke røre den ikoniske el-bil. De prøver at tvinge verdens rigeste mand, Elon Musk, til at skrive overenskomst med sine medarbejdere.Men hvordan vinder man over en mand, der har revolutioneret vores syn på elbiler, sendt mennesker i rummet og er godt i gang med at ændre spillereglerne i den globale diskussionsklub på det sociale medie X?Ole Hall er journalist, forfatter til bogen ‘Techmogulen Elon Musk’ og dagens gæst i ‘Du lytter til Politiken’. Han fortæller om, hvad de svenske mekanikere kan stille op mod Musk.
12/6/202327 minutes, 46 seconds
Episode Artwork

Hvordan blev Aula en slagmark for lærere og forældre?

Aula skulle have været et digitalt mødested, hvor lærere og forældre kunne stikke hovederne sammen for at give børnene en tryg hverdag i skolen. Men Aula er endt som en kampplads for pressede lærere og utilfredse forældre. I dette afsnit af ’Du lytter til Politiken’ fortæller debatredaktør Susan Knorrenborg om den udskældte platform, og hvordan den fungerer som arena for diskussioner om alt fra madpakker til udklædningsregler. Og så peger hun på, at Aula blot er et symptom på nogle langt større og dybere problemer. 
12/5/202332 minutes, 50 seconds
Episode Artwork

Hvordan blev Aula en slagmark for lærere og forældre?

Aula skulle have været et digitalt mødested, hvor lærere og forældre kunne stikke hovederne sammen for at give børnene en tryg hverdag i skolen. Men Aula er endt som en kampplads for pressede lærere og utilfredse forældre. I dette afsnit af ’Du lytter til Politiken’ fortæller debatredaktør Susan Knorrenborg om den udskældte platform, og hvordan den fungerer som arena for diskussioner om alt fra madpakker til udklædningsregler. Og så peger hun på, at Aula blot er et symptom på nogle langt større og dybere problemer. 
12/5/202332 minutes, 56 seconds
Episode Artwork

Sådan vandt Sam Altman kampen om kunstig intelligens

Det var en gang, hvor biler gjorde folk bange. Det gjorde robotter og computere også. For hver gang teknologien tager et stort spring, bliver vi bange for, at den lander det forkerte sted. Og nu frygter vi kunstig intelligens. Derfor fulgte hele verden med, da virksomheden bag ChatGPT, OpenAI, i november fyrede sin chef Sam Altman. For opgøret handlede om risikoen for, at den kunstige intelligens kan blive farlig. Hvordan startede slagsmålet? Og skal vi være bange for kunstig intelligens? Det spørger vi Politikens techredaktør Michael Jarlner om i dagens afsnit.
12/4/202327 minutes, 12 seconds
Episode Artwork

WEEKEND. Husker du corona-julen, hvor de sygehusansatte blev spist af med et honninghjerte?

Det skal blandt andet handle om honninghjerter og kvindearbejde i denne uges weekendpodcast fra Politiken, hvor vi giver dig smagsprøver på nogle af de mange artikler, som os, der skriver dem, selv læser op. I dag kan du høre disse tre artikler: Først er det Mathias Krygers anmeldelse af den nye udstilling ’Kvindeliv’ på Arbejdermuseet Dernæst læser Kristoffer Frederik Nørager Møller sit interview med chefdirigent i DR Big Band, Miho Hazama Og endelig kan du høre Clara Underdahl læse en feature fra Københavns Lufthavn, hvor hun og Berfin Erdem har mødt nogle af de tusindvis af gæster, der hver dag passerer gennem det trafikale knudepunkt. For hvem er de egentlig? Og husk: Artiklerne bare er et lille udvalg af de mange artikler, vi har læst op, og som kan høres direkte i Politikens podcast-app, så snart de udkommer. Her kan du også sammensætte din egen playliste og tage artiklerne med på farten. Det kræver blot, at du er Politiken-abonnent. Og det kan du nemt blive ved at gå ind på politiken.dk/shop
12/2/202330 minutes, 38 seconds
Episode Artwork

COP28: Skal vi grine eller græde?

Så skal vi til det igen. Der er klimatopmøde. Vi er nået til COP nummer 28 i rækken, som sædvanlig er klodens fremtid på spil, og som sædvanlig ser det hele kulsort ud. Og så måske alligevel ikke. For et eller andet sted i værtslandet Dubais oliegennemtrukkede ørkensand, ligger der måske et håb. Det siger Politikens klimaredaktør Magnus Bredsdorff, som er på vej til klimatopmødet. I dag skal han forklare, hvordan de to ugers gruppearbejde kan gøre en forskel. 
12/1/202325 minutes, 20 seconds
Episode Artwork

Tre bogstaver, der kan ødelægge en fest. Og et liv

Det er en af de gode fest. Gæsterne fylder dansegulvet og hygger sig i lokalets hjørner. Men der er kommet noget andet end glæde med ind ad døren. Det hedder GHB og er et syntetisk stof, som er godt at feste på. Men som også kan få alting til at ende helt galt. GHB er blevet så stort et problem på klubberne, at dem som holder festerne, har fået nok. Og gør noget, de aldrig har gjort før. I dagens afsnit har vi besøg af Lucas Arturo Ramsøe Willkens, der skriver om alt det, der sker i byen – og har talt med en masse mennesker om GHB.
11/30/202321 minutes, 4 seconds
Episode Artwork

Sådan har krigen gjort Hamas stærkere end nogensinde

Tusindvis af palæstinenserne fyldte gaderne på Vestbredden, da befriede fanger fra israelske fængsler vendte hjem denne weekend. Det var et sjældent øjeblik af triumf for alle palæstinensere. Men selv om scenen udspillede sig på Vestbredden – selvstyrets domæne – var det et andet flag, der dominerede i menneskemængden. Hamas grønne flag. For det var dem, der skaffede de palæstinensiske fanger fri. I dette afsnit af ’Du lytter til Politiken’ fortæller Anders Jerichow, hvordan krigen har gjort Hamas stærkere end nogensinde. Ikke bare blandt palæstinensere, men også i forhold til Israel. Og resten af verden.
11/29/202327 minutes, 18 seconds
Episode Artwork

Hvorfor gør politiet (næsten) aldrig noget forkert?

Politiet har monopol på at udøve vold, og det har de fleste af os det fint med. Men de seneste par år er antallet af klager over politiet mere end fordoblet. Og de sidste par måneder har danske betjente spillet en uheldig hovedrolle i nogle spektakulære nyhedshistorier. Mange af de sager ender hos Den Uafhængige Politiklagemyndighed, men langt de fleste bliver afvist. Hvorfor? Det forklarer journalist Frank Hvilsom i dette afsnit af ’Du lytter til Politiken’.
11/28/202322 minutes, 7 seconds
Episode Artwork

Teddy ville dø den dag, og det skulle han nok selv bestemme

Teddy Lauridsen bestemte selv, hvornår han skulle dø. Han puttede en masse medicin i en flaske med saftevand og drak det. Hvor han fik medicinen, og hvem der hjalp ham de sidste timer, får du ikke at vide. For i Danmark er det ulovligt at hjælpe mennesker med at tage deres eget liv. Indtil videre. Regeringen har nemlig nedsat et udvalg, der skal komme med et bud på »en dansk model for en mere værdig død«. Men Teddy Lauridsen kunne ikke vente så længe. I dette afsnit af ‘Du lytter til Politiken’ fortæller journalist Line Vaaben om de sidste måneder, dage og timer af Teddy Lauridsens liv.Hvis du er i krise eller har tanker om selvmord, kan Livslinien kontaktes på telefon 70 201 201 eller via livslinien.dk. Er du akut selvmordstruet, skal du kontakte 112.
11/27/202327 minutes, 43 seconds
Episode Artwork

WEEKEND. 5 hjerter til ny storfilm. 2 hjerter til dansk band. Og en nyhed om balletskolen

Så er det igen blevet lørdag og tid til en weekendpodcast fra Politiken. Hvor vi giver dig smagsprøver på nogle af de mange artikler, som vores skribenter selv læser op for dig. Denne gang kan du høre tre artikler læst op af Kim Skotte, Pernille Jensen og Emilie Mørk. Først skal vi høre hvor mange anmelderhjerter Kim Skotte giver til en ny storfilm om Napoleon (02:33) Dernæst får Pernille Jensen ordet. Hun har anmeldt det nye album fra danske Scarlet Pleasure (10:25)Til slut vil Emilie Mørk læse en nyhedsartikel om Det Kongelige Teaters Balletskole op, som hun skrev og udgav sammen med Ida Herskind tidligere på ugen. Den handler om psykisk og fysisk vold mod børn (15:12) Og husk: Artiklerne bare er et lille udvalg af de mange artikler, vi har læst op, og som kan høres direkte i Politikens podcast-app, så snart de udkommer. Her kan du også sammensætte din egen playliste og tage artiklerne med på farten. Det kræver blot, at du er Politiken-abonnent. Og det kan du nemt blive ved at gå ind på politiken.dk/shop
11/25/202322 minutes, 59 seconds
Episode Artwork

Lærere mobber ballettens børn

Mange danske balletdansere tog deres første skridt ind i dansens verden på Det Kongelige Teaters Balletskole. Men inde bag skolens mure gemmer sig en grim historie. For en måned siden fortalte vi om elever, der udviklede spiseforstyrrelser på balletskolen, fordi de fik at vide, at de var for tykke, eller så forkerte ud. Efterfølgende begyndte beskederne at vælte ind i mailbakken hos Emilie Maarbjerg Mørck og Ida Herskind, der skrev artiklerne. Beretninger om lærere, der mobber og ydmyger deres elever. I dette afsnit af ’Du lytter til Politiken’ fortæller Ida Herskind næste kapitel i beretningen om balletskolen. Om en skole, der ikke kan passe på de børn, den bliver betroet. 
11/24/202331 minutes, 1 second
Episode Artwork

Sådan vinder Trump det næste præsidentvalg

Om et år kan Donald Trump igen være nyvalgt amerikansk præsident. Faktisk ville han nok vinde, hvis amerikanerne stemte nu. Det siger målingerne, og selv om meget kan ske på 12 måneder, virker tanken om Donald Trump tilbage i Det Hvide Hus pludselig mere virkelig. Men hvor tæt er han på? Og hvilke benspænd skal han forbi for at blive præsident igen? Det spørger vi Politikens USA-korrespondent Jacob Fuglsang om i dagens afsnit.
11/23/202325 minutes, 46 seconds
Episode Artwork

Er krigen ved at vende i Ukraine?

Det var næsten som om, vi havde glemt krigen i Ukraine. Men for nyligt skete der pludselig noget. En gruppe ukrainske soldater krydsede Dnepr-floden tæt ved byen Kherson og gik i land på den side, russerne har besat. Det lød som et gennembrud. Men er det reelt det? I dette afsnit af ’Du lytter til Politiken fortæller journalist Jacob Svendsen om det, der skete ved floden, og hvad det kommer til at betyde for krigens fremtid.
11/22/202324 minutes, 40 seconds
Episode Artwork

Vi ser flere gyserfilm end nogensinde før. Hvorfor?

Pandemier, der tager livet af millioner af mennesker. Blodige krige, hvor hele byer lægges i ruiner. Og klimakatastrofer, som efterlader kloden livløs. Man skulle tro, at vi fik nok at den slags i den virkelige verden. Bare ved at se ud ad vores vinduer og følge med i strømmen af nedslående nyheder, der vælter ud af både gamle og nye medier. Så hvordan kan det være, at vi i dag ser flere gyser- og skrækfilm end nogensinde før? Filmanmelder på Politiken Joakim Grundahl har netop været på verdens største festival for gyserfilm og set, hvad det er, vi skræmmer hinanden med for tiden. Og hvad vi egentlig får ud af det?
11/21/202324 minutes, 41 seconds
Episode Artwork

Hun beskytter Grønlands børn: »De voksne dækkede over hinanden«

Selv om mange børn har det godt i Grønland, lever alt for mange børn og unge med omsorgssvigt, fattigdom, seksuelle krænkelser og selvmord. Og med tabuer og en tavshedskultur, der blandt andet kommer af social kontrol og magtstrukturer i de små samfund. Aviâja Egede Lynge er børnetalsmand i Grønland og leder af MIO, der er landets børnerettighedsinstitution. Det er hendes arbejde at få den sandhed frem, der viser den mørke virkelighed, udsatte grønlandske børn og unge lever i. Da hun, som er socialantropolog, begyndte som børnetalsmand for ni år siden, var sandheden ofte ilde hørt, siger hun. Men et skifte er på vej.
11/20/202322 minutes, 44 seconds
Episode Artwork

Troels Lund Poulsen: Vindbøjtel, omstillingsparat eller en mand af tiden?

Troels Lund Poulsen er Venstres nye formand. I den anledning udsender ’Du lytter til Politiken’ det portræt af Venstres nye formand, som vi har lavet i vores politiske podcast ’Uden for citat’. Portrættet kan høres af alle. Men hvis du hver uge vil kunne lytte til ’Uden for citat’ og få de bedste historier fra Christiansborg, så skal du være abonnent. Det kan du nemt blive på politiken.dk/shop.I dag bliver Troels Lund Poulsen kåret som formand for Venstre. Hvad kan vi lære af at studere hans fortid, de mange kurs-skift, magtkampene og sagen, der fik folk til at kalde ham spedalsk? Bo Søndergaard er vært, Elisabet Svane gør dig klogere.
11/18/202325 minutes, 37 seconds
Episode Artwork

WEEKEND. Kom i seng med Robbie Williams

Den har været en tur i naturen. Den anden har været en tur tilbage i 1990’erne for at finde inspiration. Den tredje er bare blevet liggende derhjemme i sin seng. Peter, Marie Louise og Robbie har det til fælles, at de er musikere. Og så er de hovedpersoner i denne udgave af Politikens weekendpodcast. Peter Rosendal, der på sin nye plade har optaget og indarbejdet naturens lyde, bliver interviewet af Mads Justesen interviewet (minuttal 02:46) Den nye plade af ML Buch – som Marie Louise Buchs kunstnernavn lyder - har Lucia Odoom anmeldt (10:06)Og den sidste artikel, du kan høre læst op i dag, er Pernille Jensens anmeldelse af en ny Robbie Williams-dokumentar på Netflix, som er optaget i hans soveværelse (15:40)Og husk: Artiklerne bare er et lille udvalg af de mange artikler, vi har læst op, og som kan høres direkte i Politikens podcast-app, så snart de udkommer. Her kan du også sammensætte din egen playliste og tage artiklerne med på farten. Det kræver blot, at du er Politiken-abonnent. Og det kan du nemt blive ved at gå ind på politiken.dk/shop
11/18/202320 minutes, 51 seconds
Episode Artwork

Alle græder på TV. Bortset fra den sorte kvinde

Tårer er overalt i film og på tv. De rige græder i tv-serien ’Succession’. De fattige græder i tv-serien ’Maid’. Selv Barbie, der ellers lever i en lyserød og sorgfri verden, lader tårerne strømme ned ad sine kinder. Men der er én gruppe, som aldrig får lov til at græde på skærmen. Den sorte kvinde. Det har Lucia Odoom, der er podcastvært og anmelder på Politiken, skrevet et essay om. I dette afsnit af ‘Du lytter til Politiken’ fortæller hun, hvorfor sorte kvinder ikke får lov til at blive forløst igennem gråd og tårer - og hvordan det er et problem for os alle sammen. 
11/17/202327 minutes, 2 seconds
Episode Artwork

Angreb på Danmarks infrastruktur: Er vi midt i en cyberkrig?

Forleden kom det frem, at Danmarks infrastruktur tilbage i maj var udsat for det så vidt vides alvorligste cyberangreb nogensinde. I en rapport fra de danske forsyningsselskabers cybercenter, SektorCERT, bliver angrebet beskrevet i detaljer, og der udtales bekymringer om sikkerheden.Politikens Jakob Hvide Beim fortæller i dagens afsnit af ’Du lytter til Politiken’ om angrebet, der muligvis er iværksat af en fremmed magt.
11/16/202319 minutes, 1 second
Episode Artwork

Kan bombningen af Gaza udvikle sig til en storkrig?

Israel har placeret sine tanks tæt på Al-Shifa-hospitalet i Gaza By. Her opholder 2.000-3.000 patienter, personale og civile sig, som håber på, at hospitalet kan beskytte dem.Hvorfor truer Israel med at angribe Gazas største hospital, når selv deres allierede advarer kraftigt imod det? Det svarer Politikens internationale kommentator Michael Jarlner på i dagens afsnit af ‘Du lytter til Politiken’, hvor han også vurderer, om bombningen af Gaza kan udvikle sig til en større krig. 
11/15/202322 minutes, 6 seconds
Episode Artwork

Jan Grarup: Hvad viste undersøgelsen af fotografens arbejde?

En af de mest velbeskrevne massakrer under folkemordet i Rwanda i 1994 fandt sted i en kirke i byen Nyamata. 25 år senere, i 2019, beskrev fotograf Jan Grarup i et essay i Politiken, at han dengang ankom til kirken, mens en ”flod af blod” strømmede ud. En lille pige på fem-seks år kom kravlende ud mellem de døde, fortæller Grarup. Men Jan Grarup var slet ikke i Rwanda på det tidspunkt, massakren fandt sted.Det er et eksempel på de fejl og usandheder, der indgår i den undersøgelse af Jan Grarups arbejde og udtalelser i Politiken, som blev offentliggjort i fredags.I dagens afsnit af ‘Du lytter til Politiken’ fortæller John Hansen, Politikens tidligere graverchef og nu fast freelancer, hvad hans undersøgelse af dele af Jan Grarups arbejde har vist. 
11/14/202329 minutes, 26 seconds
Episode Artwork

Vesten demonstrerer: Er reaktionerne på krigen mellem Israel og Hamas farlige?

Krigen mellem Hamas og Palæstina vækker gamle traumer, der kommer af den blodige konflikt, som har kastet skygger over tilværelsen for generationer af israelere og palæstinensere.Alt det skaber en heftig debat, og siden 7. oktober er læserbreve og debatindlæg væltet ind i indbakkerne hos hele Politikens debatredaktion.I dagens afsnit af ‘Du lytter til Politiken’ er Politikens redaktionschef for opinion Lotte Folke Kaarsholm gæst. Her fortæller hun, hvad debattens deltagere har på hjerte, og hvad de mener, offentligheden er nødt til at forstå. 
11/13/202330 minutes, 59 seconds
Episode Artwork

WEEKEND. »Det er jo bare alle dem, der var outcasts i folkeskolen, som har fundet et fællesskab her«

Engang var det nok først og fremmest i koncertsalene, at vi kunne høre musik. Sådan var det, da franske Lili Boulanger i begyndelsen af 1900-tallet skrev sin musik. Her 100 år senere, så er det på Youtube, at folk falder i svime over skønheden i hendes kompositioner. I denne udgave af weekendpodcasten kan du høre musikredaktør Thomas Michelsen læse sit portræt af den franske komponist, som døde ganske ung i 1918, op. (minuttal 17:20)Men det er altså ikke kun på nettet, at vi hører musik her i 2023. Hvis du eksempelvis vil høre heavy metal, så skal du endda overveje at hoppe på Oslo-båden. Det gjorde Politikens journalist Kristoffer Frederik Nørager Møller for nylig, da han tog med Copenhell på metal-cruise tur/retur til den norske hovedstad. (minuttal 02:05)Og husk: Artiklerne bare er et lille udvalg af de mange artikler, vi har læst op, og som kan høres direkte i Politikens podcast-app, så snart de udkommer. Her kan du også sammensætte din egen playliste og tage artiklerne med på farten. Det kræver blot, at du er Politiken-abonnent. Og det kan du nemt blive ved at gå ind på politiken.dk/shop
11/11/202331 minutes, 36 seconds
Episode Artwork

Nik & Jay: Fra joke til folkeeje

Over to weekender spiller Nik & Jay fire udsolgte koncerter i Royal Arena i København. Da de to skatere fra Værløse brød lydmuren, havde mange svært ved at tage dem seriøst. Så hvordan har de udviklet sig til et ‘legacy act’? Inden hun skal danse til ‘Boing!’ og ‘Hot’ i Royal Arena, er Politikens musikanmelder Pernille Jensen gæst i dagens ‘Du lytter til Politiken’. Her dykker hun ned i mere end 20 år med et af de største danske bands i nyere musikhistorie.
11/10/202327 minutes, 2 seconds
Episode Artwork

Jens hjalp Lise til at dø. Så stor var hans kærlighed til hende

Jens er gift med Lise, som han elsker højt. Men Lises sygdom forvolder hende så store smerter, at hun ikke længere har lyst til at være her.Jens og Lise er ikke deres rigtige navne, for det er strafbart at hjælpe nogen til at dø i Danmark.Politikens journalist Kirsten Nilsson fortæller Jens’ historie i dagens afsnit af ‘Du lytter til Politiken’, i anledning af at Folketinget i morgen førstebehandler et borgerforslag om retten til at slå mennesker ihjel, der ønsker at dø. I dagens afsnit er der omtale af selvmord. Hvis du er i krise eller har tanker om selvmord, kan Livslinien kontaktes på telefon 70 201 201 eller via livslinien.dk. Er du akut selvmordstruet, skal du kontakte 112.
11/9/202315 minutes, 42 seconds
Episode Artwork

Katastrofechef om Gaza: »Det er en følelse af magtesløshed«

Der er nu gået en måned med krig i Gaza. Hospitalerne er blevet en slags flygtningelejre, hvor civile sidder overalt i venteværelserne og på gangene i deres søgen efter sikkerhed fra bombeangreb.I dagens afsnit af ‘Du lytter til Politiken’ fortæller Røde Kors’ katastrofechef Bjarke Skaaning om situationen for dem, der bor i Gaza.
11/8/202327 minutes, 20 seconds
Episode Artwork

VM 2034 i Saudi-Arabien: Havde vi ikke givet diktaturet det røde kort?

Efter en udmelding med sjældent set kort frist for at melde sig til VM-værtskabet trak alle kandidater sig. Lige på nær Saudi-Arabien, der meldte sig klar til kamp. Verdensmesterskabet i herrefodbold i Qatar blev mødt af fordømmelse fra store dele af den vestlige verden, og fra flere lød det, at VM aldrig skulle have fundet sted i et land, hvor det stod sløjt til med menneskerettigheder. Hvordan kunne det så ske, at en af verdens største sportsbegivenheder igen ender i en diktaturstat?Det svarer redaktionschef for Politikens sportsredaktion, Christian Heide-Jørgensen, på i dagens afsnit.
11/7/202328 minutes, 37 seconds
Episode Artwork

'Kokainens vej', afsnit 1: Sne i junglen

I dag har ’Du lytter til Politiken’ givet pladsen til første afsnit af den nye dokumentarserie ’Kokainens vej’. I serien følger Politikens journalister kokainen fra koka-marken i Colombia til en lille lejlighed i København, hvor den ender i næseboret på en ung mand. I første afsnit rejser journalist Bo Søndergaard, som også er vært på ’Du lytter til Politiken’, og fotograf Mads Nissen ind i bjergene i Colombia, ind i et lovløst land, hvor luften er tynd. Her møder de bonden Hector og hans naboer i en lille landsby, der har skabt sin egen lov og ret. Hector dyrker kokablade og forvandler dem til kokainpasta, og hvis man spørger ham, har han en meget god grund til at gøre det. Vi er også på helikopterjagt med politiets eliteenhed, der gerne vil gøre det af med kokabønder som Hector. Og vi ser, hvad der sker, når politiet finder dem.Podcasten er tilrettelagt og produceret af Regine Frederiksen og Frederik Gabrielsson.
11/6/202344 minutes, 2 seconds
Episode Artwork

WEEKEND Stor mystik: Hvordan det hele begyndte, og hvorfor det hele nu er ved at slutte for ålen

’Sigmund Freud var besat af ålenosser. Og med god grund’Ja, sådan lød overskriften på en artikel, som Nina Pratt skrev tidligere år.Og: ’Kender du virkelig ikke ålegræssets sexliv? Måske minder det om dit’Ja, det var så overskriften på en klumme, som Per Theil, skrev.I denne uges udgave af weekendpodcasten dykker vi ned i ålegræsset - og i kulturhistorien - og du kan høre de to skribenter læse deres artikler op.Og husk: Artiklerne bare er et lille udvalg af de mange artikler, vi har læst op, og som kan høres direkte i Politikens podcast-app, så snart de udkommer. Her kan du også sammensætte din egen playliste og tage artiklerne med på farten. Det kræver blot, at du er Politiken-abonnent. Og det kan du nemt blive ved at gå ind på politiken.dk/shop
11/4/202329 minutes, 25 seconds
Episode Artwork

FE-sagen: Hvorfor holde på en hemmelighed, alle kender?

Det begyndte som et dybt fortroligt samarbejde med USA om at lade amerikanerne tappe informationer af kabler, der løber gennem Danmark, så de kunne spionere imod en række andre lande.Men så en dag var der nogen, der begyndte at tale. Jo mere dramatiske midler, de danske myndigheder tog i brug for at holde på hemmeligheden, jo mindre hemmelig var den.Forleden talte landets højesteret og røbede samtidig hemmeligheden. Og med ét faldt sagen sammen.I dagens afsnit af ‘Du lytter til Politiken’ fortæller Hans Davidsen-Nielsen om FE-sagen. I alle de år han har fulgt og skrevet om det danske efterretningsvæsen for Politiken, har han aldrig oplevet noget lignende.
11/3/202326 minutes, 18 seconds
Episode Artwork

Han husker sin barndom i sort/hvid: Mobning parkerede Henrik på førtidspension

Henrik Hedelunds barndom og ungdom var én lang besked fra verden om, at han ikke duede, ikke hørte til og ikke måtte være med. Alle årene med mobning førte til, at han 22 år gammel brød sammen og kom på førtidspension. Og han forstår ikke, hvorfor ingen gjorde forsøg på at hjælpe ham tilbage igen. Derfor har han nu – et halvt liv senere – selv slidt sig tilbage.I dagens afsnit af ‘Du lytter til Politiken’ deler Henrik Hedelund sin historie, og Politikens Lars Halskov fortæller om, hvordan politikernes forsøg på at forhindre, at unge ender på førtidspension, er slået fejl. Dagens afsnit indeholder omtale af selvmordsforsøg. Hvis du er i krise eller har tanker om selvmord, kan Livslinien kontaktes på telefon 70 201 201 eller via livslinien.dk. Er du akut selvmordstruet, skal du kontakte 112.
11/2/202322 minutes, 2 seconds
Episode Artwork

'Tæskeholdet' i Vejle: Hvem passer på os, når det er politiet, der slår?

Det kan gå vildt for sig i gaderne, når der festes i nattelivet rundt omkring i Danmark. Det kan også godt blive voldsomt. Men det er alligevel sjældent, at man hører, at det er politiet, der uden synlig grund optrapper situationer og tyer til unødig vold. Men den slags historier er almindeligt kendte i Vejle, hvor en flok civilklædte betjente i politiets specialpatrulje i nogle kredse ligefrem er kendt som ”tæskeholdet”.Politikens Frauke Giebner hørte i sit arbejde med en anden historie igen og igen voldsomme beretninger om Sydvestjyllands politis specialpatrulje, og besluttede sig derfor for at tage tilbage til Vejle for at finde ud af, hvad der foregik. Og det var en del lettere, end hun havde forestillet sig at finde borgere, der har haft ubehagelige oplevelser med de civilklædte betjente.Hvem passer egentlig på os, når det er politiet, vi skal beskyttes imod? Og gør de det godt nok?
11/1/202326 minutes, 55 seconds
Episode Artwork

De var indfødte amerikanere og fattige. Men så fandt de olie. Og blev verdens rigeste

Martin Scorseses nye film ‘Killers of the Flower Moon’ bygger på den blodige og mærkværdige skæbne, der i begyndelsen af 1920’erne overgik nogle af de oprindelige amerikanere – Osage-folket. Dengang var de for længst fordrevet til et skyggeliv på magre jorde i Oklahoma. Men så en dag fandt de noget, der med ét gjorde dem til det rigeste folk i verden. Og så fik de igen besøg af hvide mænd. Politikens filmredaktør Kristoffer Hegnsvad har interviewet instruktør Martin Scorsese. I dagens afsnit af ‘Du lytter til Politiken’ fortæller han historien om Osage-folket, og han giver sit bud på, hvad vi skal lære af den 80-årige stjerneinstruktørs film.
10/31/202322 minutes, 42 seconds
Episode Artwork

Derfor bristede den store drøm om hele folkets skole

Flere og flere elever bliver pillet ud af deres folkeskoleklasse og anbragt i specialskoler. Drømmen om inklusion er bristet.Mere end en fjerdedel af folkeskolens penge går til de blot 6,5 procent af elever, som går på en specialskole eller i en specialklasse på en folkeskole. Pernille Mainz har skrevet om folkeskolen for Politiken i mere end et årti. I dagens afsnit af ‘Du lytter til Politiken’ fortæller hun om en folkeskole, der er ved at falde fra hinanden. 
10/30/202325 minutes, 13 seconds
Episode Artwork

WEEKEND. Min oldemor er langtfra den eneste kvinde, der har fået lavet en kopi og solgt originalen

’Min oldemor er langtfra den eneste kvinde, der har fået lavet en kopi og solgt originalen’.Sådan lød overskriften på en stor artikel, som Politikens Ida Herskind skrev og læste op tidligere år. Ansporet af en artikelserie om familiehemmeligheder var hun nemlig gået i gang med at afdække en hemmelighed i sin egen familie. En hemmelighed om hendes oldemors dyre ring. Spørgsmålet var om ringens safirer er ægte?Det og meget mere får du svar på i dagens udgave af weekendpodcasten, hvor du kan høre eller genhøre Ida Herskind læse sin artikel op. En artikel, som samtidig med at den er en nærmest true crime-agtig personlig fortælling, også handler om mere generel historisk kvindelist.Og husk: Artiklen er bare en af mange artikler, vi har læst op, og som kan høres direkte i Politikens podcast-app, så snart de udkommer. Her kan du også sammensætte din egen playliste og tage artiklerne med på farten. Det kræver blot, at du er Politiken-abonnent. Og det kan du nemt blive ved at gå ind på politiken.dk/shop
10/28/202322 minutes, 5 seconds
Episode Artwork

Special: En bombe fra Højesteret - hvad sker der nu med Findsen og Hjort?

Hvorfor er Højesterets kendelse om delvist åbne døre i sagerne mod tidligere FE-chef Lars Findsen og tidligere forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen en bombe? Hvorfor vil anklagemyndigheden have lukkede døre? Hvad kan offentligheden nu få at vide? Kan det her ende med, at sagerne bliver opgivet? Journalist Hans Davidsen-Nielsen svarer på de mange spørgsmål om FE-sagen. 
10/27/20238 minutes, 55 seconds
Episode Artwork

Vi var ikke klar til stormfloden – er vi så klar til den næste?

For en uge siden forberedte Danmark sig på stormfloden, der var på vej mod vores lille land. Pludselig var vandet over det hele. 100-års-hændelsen skete, præcis som eksperter og prognoser havde sagt, den ville.Hvorfor kunne stormfloden så alligevel komme bag på os? Og hvordan bliver vi mere klar næste gang?Det svarer Politikens klimaredaktør Magnus Bredsdorff på i dagens afsnit af ‘Du lytter til Politiken’.
10/27/202323 minutes, 16 seconds
Episode Artwork

Sverige elsker atomkraft - hvad gør Danmark?

Sverige har aldrig sluppet atomkraften, og lige nu rækker landet ud efter meget mere af den. Faktisk er vores naboer ved at kaste sig ud i et atom-eventyr, der skal bringe dem ind i en klimavenlig fremtid uden fossile brændstoffer. Politikens nordiske korrespondent Claus Blok Thomsen er dagens gæst i ‘Du lytter til Politiken’. Han er nemlig kørt gennem Sverige for at finde ud af, hvorfor et stort flertal i befolkningen vil have mere atomkraft, og hvorfor deres regering vil give dem det.
10/26/202325 minutes, 14 seconds
Episode Artwork

Da Sofie fik kræft, tog Lasse et billede af hende. Og et til. Og et til

Det er en af de tanker, som kommer krybende en mørk nat. Og som vi med det samme skubber væk og holder fra livet, indtil den dukker op igen: Hvad nu, hvis jeg bliver syg? Rigtig syg. Hvad nu hvis min kæreste bliver syg, så syg at døden bliver virkelig? I september 2021 skete det for Sofie Kaas og hendes mand Lasse Bak Mejlvang. De fik at vide, at knuden i hendes bryst var kræft. Hun begyndte i kemobehandling, og han begyndte at fotografere hende. Og deres liv i en lille lejlighed fyldt til bristepunktet med to små børn, tvivl, frygt og cancer. For han er fotograf og mærker verden gennem sit kamera. Billederne af små to år med kræft er blevet til en serie, som kan ses i Politiken. Og i dagens afsnit fortæller Lasse om Sofie og kræften, og hvorfor i alverden han fotograferede sin meget syge, trætte kone gennem to år.
10/25/202325 minutes, 3 seconds
Episode Artwork

Gaza: Er der andre muligheder end krig?

Lige nu holder verden vejret og kigger mod en lille strimmel land på kanten af Middelhavet. Fra Gaza affyrer Hamas hele tiden raketter mod Israel, der til gengæld sender bomber og missiler ind over et af verdens tættest befolkede områder.Om lidt regner man med, at krigen rykker ned i Gazas gader, hvor israelske soldater vil kæmpe sig fra hus til hus, indtil de kan sige, at de har udryddet Hamas.Men hvorfor ser Israel ikke andre muligheder end krig? Og hvad venter på den anden side?Det svarer Jotam Confino på i dagens afsnit af ‘Du lytter til Politiken’. Han er dansk journalist og bor i Israel, hvor han blandt andet arbejder som reporter for CBS News.
10/24/202325 minutes, 3 seconds
Episode Artwork

Farvel til politik: Hvad kommer der efter Ellemann?

Jakob Ellemann-Jensen forlader politik. Helt. Han trækker sig som formand for Venstre, som økonomiminister og som vicestatsminister. Det fortalte han i dag på et pressemøde på Christiansborg.Politikens politiske analytiker Elisabet Svane fortæller i denne sær-udgave af Du lytter til Politiken, hvorfor det ikke er overraskende, at Jakob Ellemann nu siger farvel. I partiets bagland har der i længere tid været stor utilfredshed med ham.
10/23/202317 minutes, 14 seconds
Episode Artwork

Hvordan har Taylor gjort verden til Swifties?

Taylor Swift er historien om en ung countrysanger, der tog sin guitar og geniale sangskrivning på nakken og krydsede genregrænsen. Hun lagde Nashville bag sig og erobrede hele verden.I dagens afsnit af ‘Du lytter til Politiken’ er Politikens musikredaktør Simon Lund i studiet. Han fortæller om verdens største popstjerne, der ved hjælp af strategisk tænkning og kontrol med sit brand har opbygget en gigantisk fanbase og et decideret popimperium.
10/23/202332 minutes, 38 seconds
Episode Artwork

WEEKEND. Kæmpe kasser skyder op i landskabet. Hvad sker der?

Tidligere i år kom Politikens Dorte Hygum tilbage til redaktionen fra sit barndomslandskab med en undren: Hvor der engang var bølgende korn og græssende kvæg er der nu enorme lagerhaller – ikke mindst langs de danske motorveje. Hvad laver alle de lagerhaller og hvad skal vi tænke om dem?I denne udgave af weekendpodcasten kan du Dorte Hygum læse den artikel, hun skrev, op.Og husk: Artiklen er bare et lille udvalg af de mange artikler, vi har læst op, og som kan høres direkte i Politikens podcast-app, så snart de udkommer. Her kan du også sammensætte din egen playliste og tage artiklerne med på farten. Det kræver blot, at du er Politiken-abonnent. Og det kan du nemt blive ved at gå ind på politiken.dk/shop
10/21/202324 minutes, 20 seconds
Episode Artwork

Fik du hørt: »Jeg vil bare gerne have lov til at dø«

Ebbe og Mariann Preisler har haft et dejligt liv sammen. Nu er hun blevet syg og kan ikke så meget mere. Så han tager sig af hende, og de kommer gennem dagene. Men de ville hellere herfra. Spise en pille og dø. Sammen.Men i Danmark må en læge ikke hjælpe dem med at dø. Nu har flere politikere med statsministeren i spidsen meldt ud, at de går ind for at ændre loven. Og på onsdag kommer Det Etiske Råd med sine anbefalinger. I dette afsnit af ’Du lytter til Politiken’ fortæller Ebbe Preisler om livet – og om døden. 
10/20/202331 minutes, 4 seconds
Episode Artwork

Efterårsoplæsning: Det sker tit i disse uger, at nogen råber efter ham på gaden

Dansk-marokkanske Youssef Wayne Hvidtfeldt blev uddannet som skuespiller for ni år siden og har endelig fået sit store gennembrud med hovedrollen som fængselsbetjenten Samir i DR-serien ’Huset’. Han har hele livet vaklet mellem sine etniske identiteter. Han valgte mellemnavnet ’Wayne’ som en hilsen til Batman. Men også for at skabe en balance mellem det arabiske og det danske.Kulturjournalist Michael Bo mødte Youssef Wayne i indre by til en snak om vejen til gennembruddet, hans rolle som ’Samir’ i huset, livet mellem to etniciteter, religion og fædre samt pludselig at være et kendt ansigt på gaden. Artiklen udkom 7. oktober 2023. Vi hører gerne fra dig, skriv til: [email protected]
10/19/202325 minutes, 40 seconds
Episode Artwork

Fik du hørt: Hvorfor skal vi spare på alt, når milliarderne fosser ind i statskassen?

Dansk økonomi er »bomstærk«. Alligevel har Rødovre Kommune indført ansættelsesstop i skolerne og stop for brug af vikarer. Og på Frederiksberg står skoleeleverne til at vinke farvel til lejrturen.Hvordan hænger det sammen, at landets kommuner må trække sparekniven frem, når kassen er blevet markant større? Det fortæller Per Thiemann om. Han er Politikens redaktør for økonomi og samfund, og han er dagens gæst i ‘Du lytter til Politiken’.
10/19/202322 minutes, 45 seconds
Episode Artwork

Fik du hørt: Klima: Vi er nødt til at tale om oksekødet

Det er sjældent en munter oplevelse at høre om, hvordan det står til med klimaet. For der er jo alligevel ikke noget, vi som et enkelt, lille menneske kan gøre ved det.Eller er der? Dagens gæst i ‘Du lytter til Politiken’ er avisens klimajournalist Adam Hannestad. Han foreslår, at vi ser nærmere på ‘spaghetti kødsovsen’, hvis vi vil sænke vores CO2-udledning.
10/18/202328 minutes, 23 seconds
Episode Artwork

Oplæsning: Julies søn reddede fire andre menneskers liv, da han selv døde

Theodor på 9 år blev organdonor, efter han fik hjertestop, og det har familien aldrig fortrudt. Hør historien om Theodor og de liv han reddede her, hvor journalist Signe Thomsen læser sin artikel højt. Artiklen blev første gang bragt 3. juni 2022.Nu er den aktuel igen i anledning af den internationale organdonationsdag 14. oktober, hvor der afholdes forskellige arrangementer rundt om i Danmark, og hvor Sundhedsstyrelsen opfordrer alle til at tale om organdonation med sine nærmeste.»En samtale med venner eller familie kan være en hjælp til at tage stilling til organdonation og samtidig sikrer det, at ens nærmeste kender ens holdning«, skriver Sundhedsstyrelsen i en pressemeddelelse.Vi hører gerne fra dig, skriv til: [email protected]
10/17/202315 minutes, 46 seconds
Episode Artwork

Fik du hørt: Kærestesvindel: Karin tabte sit hjerte og mere end en halv million

De seneste år har politiet i Danmark modtaget mere end 800 anmeldelser om kærestesvindel. De danske ofre, der bliver bedraget i deres søgen efter kærlighed på dating apps og sociale medier, har i gennemsnit mistet 130.000 kroner. Bag de skræmmende tal gemmer sig fortællinger om mennesker, der har mistet meget mere end penge.Politikens Line Vaaben har set nærmere på kærestesvindel, og i dagens afsnit af ‘Du lytter til Politiken’ fortæller hun Karins historie. 
10/17/202325 minutes, 7 seconds
Episode Artwork

Fik du hørt: Hiphop fylder 50 år – hvad fuck fejrer vi?

I dag har hiphoppen fødselsdag. Vi fejrer 50 år med gademusik, oprør, attitude og beats. Med Tupac, Eminem, Kanye og Drake.Politikens musikredaktør Simon Lund er dagens gæst i ‘Du lytter til Politiken’. Han tager os med på en tour de chambre i hiphoppens 50 år lange historie. 
10/16/202330 minutes, 46 seconds
Episode Artwork

Vi holder efterårsferie, men…

... vi har mange andre ting, du kan lytte til.Vi har udvalgt nogle af redaktionens favoritafsnit af ’Du lytter til Politiken’, som du kan høre, hvis du ikke fik dem hørt i første omgang.Du kan høre fascinerende, rørende og tankevækkende longreads fra Politiken som oplæste artikler. Eller du kan lytte til Den Levende – hvor Lotte Folke og Eva Eistrup taler om den omsorgsrevolution, der er på vej.Og endelig kan du få Poptillæggets overlevelsesguide til efteråret, hvor Lucia Odoom og hendes gæster guider dig i retning af musik, film og serier til den mørke tid, vi har foran os.Du finder alle vores podcasts i Politikens podcastapp.
10/16/202346 seconds
Episode Artwork

WEEKEND. »Alle lod sig rive med. Jeg lod mig også rive med«

Måske var du der selv? Eller måske fulgte du med på tv? Smilene var i hvert fald brede, da Ukraines præsident Volodymyr Zelenskyj tidligere i år talte til folkemængden foran Christiansborg og et enigt Folketing besluttede at donere danske F 16-fly til det krigsramte land. Men hvor var modstanden? Findes der ikke længere en folkelig fredsbevægelse i Danmark? De fredselskere, der er tilbage, undrer sig i hvert fald. Det fortalte de i en stor artikel, som journalist Lea Wind-Friis skrev kort efter Zelenskyjs besøg.Den artikel kan du høre eller genhøre hende læse op i dagens udgave af weekendpodcasten.Og husk: Artiklen bare er et lille udvalg af de mange artikler, vi har læst op, og som kan høres direkte i Politikens podcast-app, så snart de udkommer. Her kan du også sammensætte din egen playliste og tage artiklerne med på farten. Det kræver blot, at du er Politiken-abonnent. Og det kan du nemt blive ved at gå ind på politiken.dk/shop
10/14/202324 minutes, 2 seconds
Episode Artwork

Firmaer i Europa hjælper diktatorer og slyngelstater med at overvågne deres fjender

‘Predator’ kan trænge ind på en mobiltelefon og få adgang til alt indhold, kamera og mikrofon. Helt uden at man opdager det. Det superavancerede spywareudstyr er blevet brugt af diktatorer og slyngelstater til forfølgelse af systemkritikere og politiske modstandere. I dagens afsnit af ‘Du lytter til Politiken’ er Politikens graverjournalist Carl Emil Arnfred i studiet. Han har sammen med Jesper Thobo-Carlsen og et kæmpe internationalt netværk af journalister været med til at grave spywareverdenens mørklagte historier frem.
10/13/202317 minutes, 56 seconds
Episode Artwork

Balletskoleelev: »Jeg får ondt i maven, når jeg er på Kongens Nytorv, fordi der er så meget traume«

Som 13-årig bliver Isabel optaget på Det Kongelige Teaters Balletskole. Da hun kommer i puberteten hører hun fra de voksne på skolen, at hendes krop er for stor og uæstetisk. I takt med at den magiske forestilling om teatret smuldrer, udvikler Isabel en spiseforstyrrelse og taber 14 kilo på et halvt år. Politikens journalister Emilie Mørk og Ida Herskind har talt med 48 tidligere elever på Det Kongelige Teaters Balletskole. 30 af dem har oplevet, at lærere på skolen gentagne gange har opfordret dem til at tabe sig. 17 af dem fortæller, at de har udviklet spiseforstyrrelser som følge af skolens kultur og kropsidealer. I dagens afsnit af ‘Du lytter til Politiken’ fortæller Emilie Mørk om den dunkle bagside af Danmarks berømte balletskole. Og de tidligere elever Isabel Dokkedal og Klara Maj Stockmarr fortæller, hvilke spor deres balletskolegang har sat hos dem. 
10/12/202327 minutes, 36 seconds
Episode Artwork

Balletskoleelev: »Jeg får ondt i maven, når jeg er på Kongens Nytorv, fordi der er så meget traume«

Som 13-årig bliver Isabel optaget på Det Kongelige Teaters Balletskole. Da hun kommer i puberteten hører hun fra de voksne på skolen, at hendes krop er for stor og uæstetisk. I takt med at den magiske forestilling om teatret smuldrer, udvikler Isabel en spiseforstyrrelse og taber 14 kilo på et halvt år. Politikens journalister Emilie Mørk og Ida Herskind har talt med 48 tidligere elever på Det Kongelige Teaters Balletskole. 30 af dem har oplevet, at lærere på skolen gentagne gange har opfordret dem til at tabe sig. 17 af dem fortæller, at de har udviklet spiseforstyrrelser som følge af skolens kultur og kropsidealer. I dagens afsnit af ‘Du lytter til Politiken’ fortæller Emilie Mørk om den dunkle bagside af Danmarks berømte balletskole. Og de tidligere elever Isabel Dokkedal og Klara Maj Stockmarr fortæller, hvilke spor deres balletskolegang har sat hos dem. 
10/12/202327 minutes, 14 seconds
Episode Artwork

Historien om familien, der føler sig forfulgt af politiet

I april sidste år forsvandt en 16-årig dreng fra Vejle. En dreng uden ridser i lakken – en genert fodbolddreng, siger dem, der kender Farhad. Han forsvandt en aften, hvor fire civilklædte betjente holdt i deres bil uden for hans families hus, da han og hans storebror kom hjem. Farhads familie har længe følt sig forfulgt og chikaneret af det lokale politi. Og de har videooptagelser, der dokumenterer, at politiet må have talt usandt om, hvad der er sket, når politiet har haft en af sine mange konflikter med familien. Politikens journalist Frauke Giebner skrev sidste år historien om Farhad og hans familie. Og den historie er nu blevet til en meget omtalt dokumentar på DR.
10/11/202320 minutes, 54 seconds
Episode Artwork

Israel: »Det er chok, det er panik, det er vrede«

Lørdag morgen fløj tusindvis af raketter ind over Israel, mens Hamas-soldater i et koordineret angreb infiltrerede grænsen fra Gaza, hvor de jagtede og dræbte civile i hundredvis.Jotam Confino, der er reporter for CBS News, vågnede samme morgen af de enorme brag, han kunne høre over sin lejlighed i Tel Aviv. I dagens afsnit af ‘Du lytter til Politiken’ fortæller Jotam Confino om de mennesker, han har talt med, og de ødelæggelser, han har overværet. Og han beskriver den virkelighed, israelerne og palæstinenserne nu står over for. 
10/10/202329 minutes, 13 seconds
Episode Artwork

De var helt ned til 13 år – og fik spiral uden samtykke

Afsløringen af den danske stats spiralkampagne har skabt chok, sorg og vrede i Grønland og i Danmark.Det var i podcasten ’Spiralkampagnen’ af Celine Klint og Anne Pilegaard Petersen, at det kom frem, hvordan den danske stat havde orkestreret, at op mod halvdelen af alle piger og kvinder i den fødedygtige alder i Grønland fik sat en spiral op. Ofte foregik indgrebet uden samtykke.I dagens afsnit af ‘Du lytter til Politiken’ er journalist Celine Klint i studiet. Hun fortæller om, hvordan historien blev til, og hvilke reaktioner, podcastens afsløringer har affødt.
10/9/202324 minutes, 12 seconds
Episode Artwork

WEEKEND. For første gang fortæller han om sit liv i USA og mordet på kæresten og det traume, han lever med nu

I denne udgave af Politikens weekendpodcast kan du lytte til én og kun én artikel. Men sikke én! ’For første gang fortæller han om sit liv i USA og mordet på kæresten og det traume, han lever med nu’.Sådan lød overskriften på det interview, Politikens Erik Jensen tidligere på året lavede med musiker Sune Rose Wagner. Og det er er dét gribende interview, du kan høre Erik Jensen læse op i denne podcast, som derfor også er en anelse længere end den plejer at være.  Og husk: Interviewet bare er et lille udvalg af de mange artikler, vi har læst op, og som kan høres direkte i Politikens podcast-app, så snart de udkommer. Her kan du også sammensætte din egen playliste og tage artiklerne med på farten. Det kræver blot, at du er Politiken-abonnent. Og det kan du nemt blive ved at gå ind på politiken.dk/shop
10/7/202336 minutes, 17 seconds
Episode Artwork

6. oktober: Hvordan er landbruget gået fri i drabet på havbunden?

Engang havde vi vand med fisk, muslinger og ålegræs. Og en sandbund, der føltes hård mod fodsålerne. Nu er det plumret, grumset og livløst. I årtier har forskere advaret politikere om landbrugets ansvar for det livløse hav, mens skiftende regeringer ikke har formået at vise handling. Politikens klimaredaktør Magnus Bredsdorff fortæller om landbrugets rolle i dagens afsnit af ‘Du lytter til Politiken’.
10/6/202325 minutes, 2 seconds
Episode Artwork

Har Kina allerede toppet?

25-årige Shuo Sun fra Shanghai er en af de tusinder af unge kinesere, som føler sig presset af landets krævende arbejdskultur. Hun har en kandidatgrad i international business og var kommet godt i gang med karrieren, da hun sagde sit job op, fordi arbejdspresset gjorde hende syg. Unge som Shuo Sun kan komme til at true det kinesiske væksttog, som i årtier har buldret fremad. Og det er ikke den eneste udfordring, Kinas økonomi står med, fortæller Politikens Asienkorrespondent Sebastian Stryhn Kjeldtoft. For den stærke kinesiske byggebranche er midt i et kollaps – og senest er landets store byggematador Hui Ka Yan sat i husarrest. Er Kinas økonomi i krise?
10/5/202322 minutes, 33 seconds
Episode Artwork

4. oktober: Tupac – en myte bliver genoplivet efter 27 år

Da den amerikanske rapper Tupac Shakur døde i 1996, var det som i en scene taget ud af de brutale tekster i den gangsta rap-genre, hvor han var en af de allerstørste stjerner. En hvid Cadillac kørte op på siden af Tupacs nye BWM, rullede vinduet ned og affyrrede en Glock 22, der ramte rapperen med fire skud. Amerikansk politi anholdt i sidste uge en mand for mordet på Tupac Shakur – 27 år efter, det fandt sted.I dette afsnit af ‘Du lytter til Politiken’ er kulturjournalist, forfatter og radiovært på P6 Beat, Niels Fez Pedersen i studiet. Han fortæller historien om den komplekse rapper Tupac Shakur, som nærmest har fået mytisk status. Og han fortæller om, hvordan udviklingen i rapperens mordsag kan være en så kæmpe nyhed i verden efter så mange år.
10/4/202330 minutes, 26 seconds
Episode Artwork

3. oktober: Min familie blev hjulpet på flugt for 80 år siden. Hvem hjælper i dag?

I de her dage i oktober er det 80 år siden, danske jøder flygtede til Sverige. En af de flygtninge, der nåede over Øresund og i sikkerhed var en 11-årig dreng, der flygtede med sin mor og far og storebror. Senere i livet blev han far til Politikens Marcus Rubin, som i dagens afsnit af ‘Du lytter til Politiken’ fortæller sin families flygtningehistorie. Marcus Rubin trækker også tråde frem til situationen for verdens flygtninge i dag, og han peger på et flygtningesystem, der er brudt fuldstændigt sammen. Hvad stiller man lige op med sådan et system? 
10/3/202323 minutes, 10 seconds
Episode Artwork

Fik du hørt: »Jeg vil bare gerne have lov til at dø«

Ebbe og Mariann Preisler har haft et dejligt liv sammen. Nu er hun blevet syg og kan ikke så meget mere. Så han tager sig af hende, og de kommer gennem dagene. Men de ville hellere herfra. Spise en pille og dø. Sammen.Men i Danmark må en læge ikke hjælpe dem med at dø. Nu har flere politikere med statsministeren i spidsen meldt ud, at de går ind for at ændre loven. Og på onsdag kommer Det Etiske Råd med sine anbefalinger. I dette afsnit af ’Du lytter til Politiken’ fortæller Ebbe Preisler om livet – og om døden. 
10/2/202331 minutes, 29 seconds
Episode Artwork

2. oktober: »Jeg vil bare gerne have lov til at dø«

Ebbe og Mariann Preisler har haft et dejligt liv sammen. Nu er hun blevet syg og kan ikke så meget mere. Så han tager sig af hende, og de kommer gennem dagene. Men de ville hellere herfra. Spise en pille og dø. Sammen.Men i Danmark må en læge ikke hjælpe dem med at dø. Nu har flere politikere med statsministeren i spidsen meldt ud, at de går ind for at ændre loven. Og på onsdag kommer Det Etiske Råd med sine anbefalinger. I dette afsnit af ’Du lytter til Politiken’ fortæller Ebbe Preisler om livet – og om døden. 
10/2/202331 minutes, 4 seconds
Episode Artwork

29. september: Er det skørt eller bare stramt, at Sabrina skal ud af Danmark?

33-årige Sabrina Alvarez fra Argentina forlader modvilligt det Danmark, der har været hendes hjem i snart ti år. Lytter man til debatten om mangel på varme hænder og arbejdskraft, kan det være svært at forstå, at Danmark sender en fastansat pædagogmedhjælper ud af landet.Hvordan endte det med, at Sabrina Alvarez i går blev sat på flyet, når politikerne har lovet en stram, men ikke skør udlændingepolitik?Olav Hergel har fulgt Sabrinas forsøg på at blive Danmark, og han er dagens gæst i ‘Du lytter til Politiken’. 
9/29/202324 minutes, 33 seconds
Episode Artwork

28. september: Er vores frie abort bare ikke fri nok?

Danmark var et af de første vesteuropæiske lande, der gav kvinder ret til fri abort for 50 år siden. I de første 12 uger af en graviditet må en voksen kvinde i Danmark selv bestemme, om hun vil have fjernet fosteret.Siden har en række lande fulgt trop og indført fri abort. Men i mange af de lande rækker kvindens frie valg ikke kun i 12 uger – her er abortgrænsen i dag 18 eller 22 uger. Nu har Det Etiske Råd diskuteret, om de danske regler skal ændres. Hvornår samfundet skal bestemme over en kvindes krop? Og hvornår bliver et foster til et barn?Politikens Kirsten Nilsson har fulgt debatten, og hun er dagens gæst i ‘Du lytter til Politiken’.
9/28/202324 minutes, 12 seconds
Episode Artwork

WEEKEND. Teenageres brug af mobiler overraskede sprogforskere

Til denne udgave af weekendpodcasten har vi udvalgt tre artikler om det danske sprog, som alle er skrevet og læst op af Lotte Thorsen.Den første handler om, hvordan vi meddeler os til hinanden i moderne familier, hvor mobiltelefoner og sociale medier spiller en større rolle. Det sætter ny forskning nemlig fokus på (03:13)I dagens anden artikel har hun talt med Sprognævnet om den nye udgave af Retskrivningsordbogen, hvor de har sat sig for at luge ud i kønnede ord og vendinger (10:36)Den sidste artikel handler om et nyt projekt, der skal sikre, at mennesker fra alle kroge af Danmark - uanset dialekt - kan tale med eksempelvis deres gps og anden stemmetyret teknologi (17:24)Har du allerede læst eller hørt en af artiklerne, kan du altid ’spole hen’ til den artikel, du vil gerne vil høre. Se minuttallene ovenfor.Og husk: Artiklerne bare er et lille udvalg af de mange artikler, vi har læst op, og som kan høres direkte i Politikens podcast-app, så snart de udkommer. Her kan du også sammensætte din egen playliste og tage artiklerne med på farten. Det kræver blot, at du er Politiken-abonnent. Og det kan du nemt blive ved at gå ind på politiken.dk/shop
9/27/202326 minutes, 24 seconds
Episode Artwork

27. september: Det er ikke bare noget, du føler. Vi bliver alle sammen tykkere

Når du ser et amerikansk storcenter fyldt med meget tunge mennesker, så ser du ikke bare noget, der foregår i et andet land. Du ser lige ind i vores fremtid. Danskernes. Ny forskning viser nemlig, at vores bmi – altså vægt i forhold til højde – stiger år efter år. Dagens gæst i ‘Du lytter til Politiken’ er avisens sundhedsredaktør Lars Igum Rasmussen. Han svarer på, hvorfor så mange af os er ved at vokse ind i farezonen, og hvad vi kan gøre ved det.
9/27/202324 minutes, 32 seconds
Episode Artwork

26. september: Hvorfor allierede vi os med afghanere, der voldtog små drenge?

Vi sendte danske soldater til Afghanistan for at vinde krigen mod terror og for at opbygge en nation med fred, demokrati og skolegang til piger. Sådan lød det fra det danske forsvar og vores politikere.For at lykkes havde vi allieret os med afghanere som Koka og Issa Khan, som regerede i Musa Qala, hvor de danske soldater holdt til. Men de to afghanske brødre havde en grim hemmelighed.Det viser den nye dokumentarfilm ’Bedraget i Helmand’. Nagieb Khaja dagens gæst i ‘Du lytter til Politiken’. Han har sammen med Martin Tamm Andersen instrueret dokumentarfilmen, hvor han møder Koka og Issa Khan og deres ofre.
9/26/202331 minutes, 30 seconds
Episode Artwork

25. september: En skjult samling af kunst i verdensklasse

Den russiske oligark Roman Abramovitj er blevet afskåret fra mange af sine aktiver som følge af sanktioner mod russiske rigmænd. Han måtte give afkald den engelske fodboldklub Chelsea, og han har måttet sejle verdens næststørste superyacht fra Barcelona til Tyrkiet i sikkerhed for beslaglæggelse. Forleden afslørede et internationalt hold af journalister, at Roman Abramovitj også råder over en forbløffende kunstskat, som han har opbygget i det skjulte. Politikens journalist John Hansen fortæller i dagens afsnit af ‘Du lytter til Politiken’ om Putins ven Abramovitj og historien om en kunstsamling, ingen ved hvor er.
9/25/202324 minutes, 32 seconds
Episode Artwork

WEEKEND. 5 hjerter til en ung kvinde. Og 5 hjerter til to unge mænd

Til denne weekendpodcast har vi udvalgt to af de Politiken-artikler, som vi har læst op i ugens løb. Denne gang er de begge skrevet af musikanmelder Pernille Jensen: Først anmelder hun den danske rockduo Barselonas nye album (01:30)Derefter er det et nyt album med den amerikanske superstjerne Olivia Rodrigo, hun uddeler hjerter til (06:55)Har du allerede læst eller hørt en af artiklerne, kan du altid ’spole hen’ til den artikel, du vil gerne vil høre. Se minuttallene ovenfor.Og husk: Artiklerne bare er et lille udvalg af de mange artikler, vi har læst op, og som kan høres direkte i Politikens podcast-app, så snart de udkommer. Her kan du også sammensætte din egen playliste og tage artiklerne med på farten. Det kræver blot, at du er Politiken-abonnent. Og det kan du nemt blive ved at gå ind på politiken.dk/shop
9/23/202325 minutes, 57 seconds
Episode Artwork

22. september: Sverige er gået fra humanistisk hyggeland til slagmark i en blodig narkokrig

I Sverige er syv mennesker blevet dræbt af skud på ti dage. Vores svenske naboer er vidne til et blodigt bandeopgør, hvor noget der minder om børnesoldater bliver skubbet foran. Som dødsofre og som drabsmænd.Hvad er det, der får politikere og politi til at frygte, at den svenske krig skal sprede sig til Norge og måske Danmark?Politikens nordiske korrespondent Claus Blok Thomsen fortæller i dagens afsnit af ‘Du lytter til Politiken’ om et Sverige, der i disse uger ikke taler om meget andet end bandekrig.
9/22/202323 minutes
Episode Artwork

21. september: Seriously? Hvordan kan Joe Biden være Demokraternes bedste bud?

Han falder på trappen op til Air Force One, og han snubler over ordene til pressekonferencer. Og til november fylder Joe Biden 81 år. Nyere eksempler på alderdomstegn blandt amerikanske politikere har sat debatten i gang om, hvorvidt politikerne skal lade sig pensionere, mens legen er god. Hvordan kan Joe Biden på 80 være det demokratiske partis bedste bud på en præsident? Politikens USA-korrespondent Jacob Fuglsang er dagens gæst i ‘Du lytter til Politiken’. Han har set nærmere på, hvorfor demokraterne ikke peger på en ny kandidat til præsidentposten. 
9/21/202324 minutes, 48 seconds
Episode Artwork

20. september: Hvordan endte Adam på maven i håndjern og med peberspray i øjnene, fordi han havde talt i telefon på cyklen?

Forleden dukkede der en voldsom video op. Den viser en familiefar på vej til at hente børn i SFO, der bliver pacificeret af fire betjente og sprøjtet i ansigtet med peberspray. Videoen har antændt en diskussion om proportionalitet og politiets magtanvendelse. Politikens retsreporter Frank Hvilsom fortæller i dagens afsnit af ‘Du lytter til Politiken’ om hændelsen og om politiets forvaltning af magt. 
9/20/202324 minutes, 8 seconds
Episode Artwork

19. september: Har Jens ret til at komme på toilettet hver dag?

Jens Christiansen lider af sklerose og er lam fra halsen og ned. En dag ville Helsingør Kommune pludselig vide, hvor mange minutter og sekunder det tog at frisere ham, pudse hans næse og give ham et bad. Kommunen ville nemlig finde ud af, om man kunne skære ned på hans pleje. Politikens Line Vaaben er dagens gæst i ‘Du lytter til Politiken’. Hun har talt med Jens og hans kone Charlotte om de to år, hvor Helsingør Kommune gennemgik parrets hverdag minut for minut, sekund for sekund, fordi kommunerne bliver presset til at skære på hjælpen. 
9/19/202323 minutes, 25 seconds
Episode Artwork

18. september: Tør du købe et brugt hus af den vurderingsstyrelse?

Endelig er de her. De længe ventede ejendomsvurderinger, som flere gange har været udskudt, og som gang på gang har været til stor frustration for skiftende regeringer. Men desværre er de fyldt med fejl. Politikens Hans Drachmann har siden 2013 gravet i skandalerne om ejendomsvurderingerne. I dagens afsnit af ‘Du lytter til Politiken’ fortæller han om, hvordan ambitionen om en mere retfærdig ejendomsskat er endt som vurderinger, der er »helt på månen«, som skatteminister Jeppe Bruus siger om de grelleste vurderinger. 
9/18/202327 minutes, 14 seconds
Episode Artwork

WEEKEND. Hjerter til en ny bar. Til en musiker, der er gået solo. Og til Mozart som Netflix

Til denne udgave af weekendpodcasten har vi igen udvalgt tre af de Politiken-artikler, som vi har læst op i ugens løb. Denne gang tre anmeldelser: Først læser Thomas Michelsen sin anmeldelse af operaen ’Titus’ op (02:09)Så skal vi høre musik af engelske Romy. Det er Kim Skotte, der anmelder (08:28)Og til sidst skal vi på bar på Nørrebro med David Dyrholm (15:07)Har du allerede læst eller hørt en af artiklerne, kan du altid ’spole hen’ til den artikel, du vil gerne vil høre. Se minuttallene ovenfor.Og husk: Artiklerne bare er et lille udvalg af de mange artikler, vi har læst op, og som kan høres direkte i Politikens podcast-app, så snart de udkommer. Her kan du også sammensætte din egen playliste og tage artiklerne med på farten. Det kræver blot, at du er Politiken-abonnent. Og det kan du nemt blive ved at gå ind på politiken.dk/shop
9/16/202323 minutes, 18 seconds
Episode Artwork

15. september: Præstestyret i Iran skød hendes øje ud. Nu viser hun det frem som symbol på oprøret

Lørdag er det et år siden, at den unge iranske kvinde Mahsa Amini døde efter at have været i det såkaldte moralpolitis varetægt.Det udløste en bølge af demonstrationer, som præstestyret med vold og magt har forsøgt at slå ned på. Blandt andet ved at skyde demonstranter i øjnene.Politikens internationale redaktør Michael Jarlner er dagens gæst i ‘Du lytter til Politiken’. Han har talt med iranerne Mersedeh og Zaniar, der begge har fået skudt øjet ud under demonstrationer. De lever i eksil i Tyskland, hvor de bærer deres ar som symbol på modstand.
9/15/202324 minutes, 3 seconds
Episode Artwork

14. september: Hvorfor vil Marokko ikke have hjælp til at grave efter sine døde?

I Marokko graver de stadig deres døde ud af ruinerne efter weekendens jordskælv. Mens nationer stod i kø for at tilbyde hjælp, var der kun fire lande, der blev inviteret til at hjælpe med redningsarbejdet i det kriseramte område. Men det har Marokko måske nogle gode grunde til. Dagen gæst i ‘Du lytter til Politiken’ er Florian Elabdi, journalist og halvt marokkaner. Han fortæller om et Marokko i stærk vækst, med store ambitioner og i fuld gang med at finde sin plads i en ny verdensorden.
9/14/202317 minutes, 55 seconds
Episode Artwork

13. september: Politikerne siger undskyld som aldrig før. Men hvad betyder det egentlig?

Hvad betyder det egentlig, når man siger undskyld for noget? I mandags sagde Bolig-, ældre- og socialminister Pernille Rosenkrantz-Theil undskyld til de tusinder, som frem til 1980 blev udsat for svigt og overgreb i sær- og åndssvageforsorgen. Men hvorfor er det blevet så populært at sige undskyld? Dagens gæst er redaktionschef på Politikens opinionsredaktion, Lotte Folke Kaarsholm, som har reflekteret over det, vi undskylder, og den måde, vi gør det på. Og så har hun talt med en af dem, der – efter næsten et helt livs ventetid – forleden omsider fik en undskyldning.
9/13/202329 minutes, 13 seconds
Episode Artwork

12. september: Hvorfor skal vi spare på alt, når milliarderne fosser ind i statskassen?

Dansk økonomi er »bomstærk«. Alligevel har Rødovre Kommune indført ansættelsesstop i skolerne og stop for brug af vikarer. Og på Frederiksberg står skoleeleverne til at vinke farvel til lejrturen.Hvordan hænger det sammen, at landets kommuner må trække sparekniven frem, når kassen er blevet markant større? Det fortæller Per Thiemann om. Han er Politikens redaktør for økonomi og samfund, og han er dagens gæst i ‘Du lytter til Politiken’.
9/12/202322 minutes, 45 seconds
Episode Artwork

11. september: Elon Musk: Genial techmogul – farlig politiker

Elon Musk fik heltestatus i Ukraine, da han med sine satellitter sikrede en kommunikationskanal til de ukrainske soldater. Men så foreslog han en fredsplan, der indebar en overdragelse af Krimhalvøen til Rusland. Hvorfor leger den store tech-mogul pludselig med storpolitik? Og bliver det farligt for os alle, når han blander sig i krig og præsidentvalg? Det har dagens gæst Ole Hall set nærmere på. Han er erhvervsjournalist på DR og forfatter til en ny bog om Elon Musk. 
9/11/202329 minutes, 22 seconds
Episode Artwork

WEEKEND. DR's nye dramaserie er fremragende. 5 hjerter

Til denne udgave af weekendpodcasten har vi igen udvalgt tre af de Politiken-artikler, som vi har læst op i ugens løb. Denne gang tre anmeldelser: Først Pernille Jensens anmeldelse af danske eee gee’s andet album (02:22)Dernæst får Henrik Palle ordet, når han læser sin anmeldelse af DR’s nye dramaserie ’Huset’ op (08:32)Og til sidst skal vi til koncert med Danmarks Underholdningsorkester og dirigent Adam Fischer i Thomas Michelsens anmeldelse, der samtidig gør status over orkester og dirigents symbiotiske forhold (15:11)Har du allerede læst eller hørt en af artiklerne, kan du altid ’spole hen’ til den artikel, du vil gerne vil høre. Se minuttallene ovenfor.Og husk: Artiklerne bare er et lille udvalg af de mange artikler, vi har læst op, og som kan høres direkte i Politikens podcast-app, så snart de udkommer. Her kan du også sammensætte din egen playliste og tage artiklerne med på farten. Det kræver blot, at du er Politiken-abonnent. Og det kan du nemt blive ved at gå ind på politiken.dk/shop
9/9/202322 minutes, 21 seconds
Episode Artwork

8. september: Pape tabte sin power, nu slås han for at beholde sin post

For et så siden kunne Søren Pape og de konservative nærmest gå på vandet, men på valgaftenen tabte Pape og partiet stort.I sommer fik en møgsag fra Bruxelles uroen til at brede sig hos de konservative, og nu er spørgsmålet, om Søren Pape kan overleve som formand. Politikens politiske analytiker Elisabet Svane er dagens gæst i ‘Du lytter til Politiken’, hvor hun ser nærmere på partiet og på formanden.
9/8/202328 minutes, 41 seconds
Episode Artwork

7. september: Hvad laver Woody Allen egentlig i Venedig?

Der var engang, hvor alle klappede, når filmkoryfæerne Roman Polanski, Luc Besson og Woody Allen gik op ad en rød løber. Men da Woody Allen ankom til premieren på sin nye film ved festivalen i Venedig, protesterede en gruppe demonstranter mod det, de kalder voldtægtskulturen i filmverdenen. Og mod at festivalen viser film af tre mænd, som alle er blevet beskyldt for at begå seksuelle overgreb. I år viser festivalen en række film, der netop handler om prisen for at være tæt på et geni. Hvor historierne om Elvis Presley, Leonard Bernstein og Enzo Ferrari fortælles af de kvinder og børn, som levede med dem. Hvordan hænger det sammen? Politikens filmredaktør Kristoffer Hegnsvad er i Venedig, og ham taler vi med i dag.
9/7/202323 minutes, 49 seconds
Episode Artwork

6. september: Midt i folkedrab fik diktaturets krigsskib en dansk motor

Myanmars militær begik folkedrab på rohingyaerne, og en million mænd, kvinder og børn var drevet på flugt. Som konsekvens indførte FN og EU sanktioner mod styret, og det blev forbudt at sælge våben til Myanmar. Alligevel er en danskproduceret motor endt i militærstyrets store krigsskib. I dagens afsnit af ‘Du lytter til Politiken’ fortæller Politikens Jacob Svendsen historien om skibet ‘UMS Moattama’.
9/6/202323 minutes, 25 seconds
Episode Artwork

5. september: Klima: Vi er nødt til at tale om oksekødet

Det er sjældent en munter oplevelse at høre om, hvordan det står til med klimaet. For der er jo alligevel ikke noget, vi som et enkelt, lille menneske kan gøre ved det.Eller er der? Dagens gæst i ‘Du lytter til Politiken’ er avisens klimajournalist Adam Hannestad. Han foreslår, at vi ser nærmere på ‘spaghetti kødsovsen’, hvis vi vil sænke vores CO2-udledning.
9/5/202328 minutes, 23 seconds
Episode Artwork

4. september: Kærestesvindel: Karin tabte sit hjerte og mere end en halv million

De seneste år har politiet i Danmark modtaget mere end 800 anmeldelser om kærestesvindel. De danske ofre, der bliver bedraget i deres søgen efter kærlighed på dating apps og sociale medier, har i gennemsnit mistet 130.000 kroner. Bag de skræmmende tal gemmer sig fortællinger om mennesker, der har mistet meget mere end penge.Politikens Line Vaaben har set nærmere på kærestesvindel, og i dagens afsnit af ‘Du lytter til Politiken’ fortæller hun Karins historie. 
9/4/202325 minutes, 7 seconds
Episode Artwork

WEEKEND. De har syv millioner på lommen, men kan ikke finde et helt almindeligt hus

Til denne udgave af weekendpodcasten har vi igen udvalgt tre af de Politiken-artikler, som vi har læst op i ugens løb. De tre artikler forsøger at svare på tre forskellige spørgsmål:Er det i orden, at en mandlig forfatter indrømmer og oven i købet skriver om et seksuelt overgreb på en kvinde for at udforske, forstå og ændre den såkaldte ’toksiske maskulinitet’? (02:07)Kan man være fremadstormende indiepopmusiker og samtidig skrive sange om klimaet uden at det går udover karrieren? (08:38)Og hvad skal man tænke om at par med syv millioner kroner på lommen ikke har råd til at købe et helt almindeligt hus? (19:29)Har du allerede læst eller hørt en af artiklerne, kan du altid ’spole hen’ til den artikel, du vil gerne vil høre. Se minuttallene ovenfor.Og husk: Artiklerne bare er et lille udvalg af de mange artikler, vi har læst op, og som kan høres direkte i Politikens podcast-app, så snart de udkommer. Her kan du også sammensætte din egen playliste og tage artiklerne med på farten. Det kræver blot, at du er Politiken-abonnent. Og det kan du nemt blive ved at gå ind på politiken.dk/shop
9/2/202324 minutes, 15 seconds
Episode Artwork

1. september: Hvorfor har vi ikke fri hash i Danmark?

I weekenden blev endnu en ung mand dræbt af skud på Christiania, og flere andre blev såret. Pusher Street er blevet en slagmark, hvor brutale bander bekæmper hinanden om hashmarkedet, og christianitterne såvel som justitsministeren vil have gaden endegyldigt lukket. Det har efter flere forsøg vist sig vanskeligt. Nu er en gammel ide igen begyndt at skyde frem: Hvis man legaliserede cannabis, så ville banderne ikke noget at slås om. Men hvad er mulighederne for at slippe hashen fri? Det har Politikens hovedstadsredaktør Jakob Hvide Beim undersøgt, og han er dagens gæst i ‘Du lytter til Politiken’. 
9/1/202323 minutes, 23 seconds
Episode Artwork

31. august: Hvorfor får journalisten Marianna Spring 11.500 hadbeskeder?

Den 22. maj 2017 kl. 22.31 lokal tid eksploderede en bombe mellem mennesker, der var på vej ud fra en Ariana Grande-koncert i Manchester Arena. 22 mennesker og selvmordsbomberen døde.Men i nogle kredse findes der teorier om, at det hele var snyd, og at ingen blev såret, da bomben sprang. BBC-journalisten Marianna Spring arbejder i netop disse kredse – i grænselandet mellem den sunde skepsis og den syge fantasi. Og det betaler hun en pris for. Politikens kulturjournalist Lars Eriksen er dagens gæst i ‘Du lytter til Politiken’. Han har mødt Marianna Spring og spurgt hende, hvordan de onde historier opstår. 
8/31/202324 minutes, 3 seconds
Episode Artwork

30. august: Derfor fik danske klimaforskere hele verdens opmærksomhed

Mellem temperaturrekorder og skovbrande beskrev medier i sommer pludselig en konsekvens af klimaforandringerne, vi sjældent hører om. Mens graderne stiger globalt, vil vi i Danmark få det markant koldere. Og det kommer til at gå stærkt. Sådan lød konklusionen i ny dansk forskning udgivet i det videnskabelige tidsskrift Nature Communications. Og hvordan hænger en varmere klode lige sammen med et koldere Danmark? Det fortæller Politikens Mette Guldagger om i dagens afsnit af ‘Du lytter til Politiken’. Hun har nemlig talt med det søskendepar, der står bag den nye forskning, der varsler vejr herhjemme som i Canada og Alaska.
8/30/202328 minutes, 57 seconds
Episode Artwork

29. august: Prigosjin blev henrettet - nu slås Putin mod sine egne

I sidste uge styrtede et russisk privatfly pludselig mod jorden mellem Moskva og Sankt Petersborg. Alle 10 personer ombord omkom, heriblandt Jevgenij Prigosjin. Manden, der startede som Putins allierede, men som endte med at vende sig mod den russiske præsident. Flere mistænker derfor Putin for at stå bag flyulykken. At det skulle være hans brutale magtdemonstration som straf for Wagner-gruppens oprør, da Prigosjin i juni lod sine soldater rykke frem mod Moskva. I dette afsnit af ’Du lytter til Politiken’ fortæller Politikens internationale kommentator Michael Jarlner om udviklingen i Rusland, og hvordan den kan ses som et svaghedstegn fra Putin. 
8/29/202323 minutes, 1 second
Episode Artwork

28. august: Seriemorderen på fødeafdelingen

Forleden blev den 33-årige britiske sygeplejerske Lucy Letby kendt skyldig i at have dræbt syv spædbørn – og forsøgt at dræbe andre seks. Og så stod vi der pludselig igen. Måbende, forfærdede men også – må nogle af os nok indrømme – opslugte. For hvad er det, der foregår, når et menneske, som arbejder med at passe på sårbare - børn eller gamle – i stedet giver sig til systematisk at skade dem eller ligefrem tage livet af dem? I dette afsnit af ’Du lytter til Politiken’ fortæller journalist Kristian Corfixen både om sagen fra England og om de andre tilfælde, den minder om - og hvorfor der ofte går så lang tid, før gerningspersonerne bliver standset. 
8/28/202328 minutes, 28 seconds
Episode Artwork

WEEKEND. Noget har forandret sig i sommer, ikke sandt?

Appelsinstore hagl. 45 grader i skyggen. Foruroligende mængder regn og voldsom blæst. Vejret og klimaforandringerne har været sommeren 2023’s store samtaleemne. Og er det ikke lidt som om, at selv om vi har haft kendskab til alvoren i mange år, så siger vi i år til hinanden, at NU har noget forandret sig? At NU er alvoren gået op for os alle sammen? Eller de fleste af os i hvert fald? Men hvornår gik alvoren egentlig op for dig? Og hvorfor har vi alligevel ikke rigtig lyst til at høre om det? Det taler vi i med en række kulturpersoner om i en artikelserie. Og i dagens podcast kan du høre to af interviewene. Og så får du også lige en anmeldelse til hele 6 hjerter at starte på. Dagens program er med andre ord: Først en koncertanmeldelse til hele seks hjerter fra Tivolis Koncertsal skrevet og læst af Thomas Michelsen (01:13)Dernæst et interview med klimaantropologen Cecilie Rubow, der næsten ikke kan vente på, at klimaet bliver værre! Det er skrevet og læst af Mads Justesen (08:44)Til sidst er det et interview med meme-mageren og satirikeren Sebastian Lynggaard for hvem klima nu også er blevet et stofområde. Det er skrevet og læst op af Lars Eriksen (16:37)Har du allerede læst eller hørt en af artiklerne, kan du altid ’spole hen’ til den artikel, du vil gerne vil høre. Se minuttallene ovenfor.Og husk: de to artikler bare er et lille udvalg af de mange artikler, vi har læst op, og som kan høres direkte i Politikens podcast-app, så snart de udkommer. Her kan du også sammensætte din egen playliste og tage artiklerne med på farten. Det kræver blot, at du er Politiken-abonnent. Og det kan du nemt blive ved at gå ind på politiken.dk/shop
8/26/202326 minutes, 40 seconds
Episode Artwork

25. august: Trump: Elefanten, der ikke er i rummet

Der er de regler, alle andre må spille efter. Og så er der de regler, Donald Trump følger. Nemlig sine egne. Han er så overlegen i kapløbet om at blive det republikanske partis næste præsidentkandidat, at han ligefrem udeblev fra den første debat med de otte andre kandidater og alligevel blev kåret som debattens hovedperson. Men nu begynder to retssager mod ham. Og med alvorlige anklager om blandt andet forsøg på valgsvindel kan hans førerposition blive udfordret. I dette afsnit af ‘Du lytter til Politiken’ fortæller Politikens USA-korrespondent Jacob Fuglsang om det helt særlige spil, Donald Trump spiller. Og om det kan høre ham hele vejen tilbage til Det Hvide Hus. 
8/25/202323 minutes, 43 seconds
Episode Artwork

24. august: Rumrejsen: Andreas og de sære ritualer

Fredag i denne uge skriver Andreas Mogensen historie, når han som den første ikke-amerikaner står i spidsen for en amerikansk rummission. For at turen fra Florida til Den Internationale Rumstation kan lykkes, kræver det et utal af lavpraktiske rutiner og højteknologiske tricks. Og så kræver den faktisk også en række sære ritualer, der umiddelbart ikke har meget med raketvidenskab at gøre. I dette afsnit af ‘Du lytter til Politiken’ fortæller Politikens videnskabsredaktør Lasse Foghsgaard om missionen, og hvordan man egentlig lander på en rumstation, der farer rundt om Jorden med 28.000 kilometer i timen.
8/24/202332 minutes, 59 seconds
Episode Artwork

23. august: Samsam mod spionverdenen

I morgen sker det. Den terrordømte dansker Ahmed Samsam trækker Politiets Efterretningstjeneste og Forsvarets Efterretningstjeneste i Østre Landsret. Samsam vil tvinge efterretningstjenesterne til åbent at indrømme, at han har arbejdet for dem som hemmelig agent. Og at de dermed lod ham i stikken ved at fortie forbindelsen, hvilket kostede ham en dom på 8 års fængsel som terrorist i Spanien.Der er to gæster i dagens afsnit af ‘Du lytter til Politiken’. Den ene er Politikens Hans Davidsen-Nielsen, der i mange år har beskæftiget sig indgående med efterretningstjenesterne. Han fortæller om, hvor meget der rent faktisk er på spil for FE og PET – og måske også for nogen i samfundets absolutte top.Den anden gæst er DR’s retsanalytiker Louise Dalsgaard, der i årevis har fulgt Ahmed Samsam tæt, og hun sad med til retsmøderne, da Samsam sad tiltalt i Spanien. Hun fortæller, hvorfor historien om Ahmed Samsam er ekstraordinær. 
8/23/202327 minutes, 56 seconds
Episode Artwork

22. august: Kys mig langsomt: Historien bag 'Balladen om kolonihaven'

En million seere har foreløbigt fulgt hvert af de første afsnit i TV 2-serien ‘Balladen om kolonihaven’. Dokumentarserien foregår i kolonihaveforeningen Jørgen Berthelsens Minde uden for Aalborg, hvor det ene frontale sammenstød efter det andet udspiller sig mellem unge og gamle og deres indimellem vidt forskellige oplevelser af fællesskabet. Men hvad er det egentlig, der bliver afsløret, når unge og gamle – klimatosser fra byen og ølglad arbejderklasse – taler forbi hinanden?Gitte Sønderby er hovedtilrettelægger på serien. I dagens afsnit af ‘Du lytter til Politiken’ giver hun sit bud på, hvad diskussioner om højden på hække og skænderier om mælkebøtter i græsplæner siger om tiden og om os, der lever i den.
8/22/202331 minutes, 25 seconds
Episode Artwork

21. august: Hvorfor har de unge på 15 år det værre end nogensinde?

Aldrig før har så mange danske skoleelever givet udtryk for, at de er utilfredse med deres liv. Over halvdelen af pigerne i 9. klasse fortæller, at de hver eneste uge oplever nervøsitet, dårligt humør, hovedpine og at have svært ved at falde i søvn. Det viser Skolebørnsundersøgelsen 2022, som Statens Institut for Folkesundhed udgav i sidste uge. Politikens sundhedsredaktør Lars Igum Rasmussen er dagen gæst i ‘Du lytter til Politiken’. Han fortæller, hvilke af undersøgelsens konklusioner, der især har gjort indtryk på ham. Og så svarer han på, hvad mistrivslen kan skyldes, og om der overhovedet er noget at gøre ved den?
8/21/202322 minutes, 12 seconds
Episode Artwork

WEEKEND. Hvordan anmelder man Ikea? Og hvorfor er Finn og Kim blevet landskendte?

Hvordan kan man midt i en klimatid arkitekturanmelde det nye Ikea-varehus i København? Og hvorfor har en tv-serie om en kolonihave i Aalborg været et af sommerens store samtaleemner? Det er to spørgsmål, du får svar på i denne uges udgave af weekendpodcasten, hvor Karsten Ifversen og Kristoffer Frederik Nørager Møller læser henholdsvis anmeldelsen af Ikea (01:44) og en featureartikel om ’Balladen om kolonihaven op. (11:55). Har du allerede læst eller hørt en af artiklerne, kan du altid ’spole hen’ til den artikel, du vil gerne vil høre. Se minuttallene ovenfor.Og husk: de to artikler bare er et lille udvalg af de mange artikler, vi har læst op, og som kan høres direkte i Politikens podcast-app, så snart de udkommer. Her kan du også sammensætte din egen playliste og tage artiklerne med på farten. Det kræver blot, at du er Politiken-abonnent. Og det kan du nemt blive ved at gå ind på politiken.dk/shop
8/19/202323 minutes, 20 seconds
Episode Artwork

18. august: Digital dopamin: Derfor kan du ikke styre dit skærmforbrug

Måske er du en af dem, der først får ro, når du har åbnet din Messenger-app, så den lille røde cirkel med antallet af ulæste forsvinder. Du har måske også prøvet, at der lige pludselig er forsvundet en time, da du hurtigt ville tjekke Instagram. Det er ikke bare dig. Tech-virksomhederne har opbygget en forretning, der går ud på at fange din opmærksomhed, fastholde dig og lokke dig tilbage med godbidder. Men hvorfor hopper vi på den igen og igen? Er vi virkelig så dumme? De spørgsmål har optaget Politikens Johannes Skov Andersen, som er dagens gæst. 
8/18/202328 minutes, 30 seconds
Episode Artwork

17. august: Hver måned dør en ung, fuld dansker: Den nat Nicki ikke kom hjem

En gang om måneden slutter et ungt, dansk liv, i ulykker hvor alkohol er involveret. Nicki Aabank Gudbergsen er et tal i den statistik. Men lige som alle de andre er han også meget mere end et tal.Politikens journalist Elisabeth Astrup har talt med Nickis nærmeste. I dagens afsnit af ‘Du lytter til Politiken’ fortæller hun historien om, hvem Nicki var, og hvordan hans nærmeste oplevede dagene, ugerne og månederne, der fulgte Nickis død. 
8/17/202319 minutes, 43 seconds
Episode Artwork

16. august: Tilbage på kontoret: Hvad er op og ned i Ellemanns rodebutik?

Det første, en raskmeldt Jakob Ellemann-Jensen måtte gøre, da han vendte tilbage som forsvarsminister, var at undskylde. Han undskyldte, fordi de folkevalgte fik urigtige og mangelfulde oplysninger, da de under et massivt og unødvendigt tidspres skulle vælge et nyt artillerisystem.Nu er ministeriet en departementschef fattigere, og skandalen skal undersøges igen. For Ellemann er der tillid og troværdighed på spil, når hans ministerium skal rådgive politikerne om, hvad Forsvarets ekstra 143 milliarder kroner skal bruges på. Peter Ernstved Rasmussen er chefredaktør på netmediet Olfi, der dækker dansk forsvarspolitik. Han er dagens gæst, og han fortæller, hvordan politikerne mistede tilliden til det, de får at vide om dansk forsvar.
8/16/202330 minutes, 12 seconds
Episode Artwork

15. august: Strejke i Hollywood: Drømmefabrikken i opløsning

Hollywood er i knæ. Og det er ikke sikkert, at det rejser sig igen – i hvert fald ikke som det Hollywood vi kender. I mere end 100 dage har manuskriptforfatterne strejket, og i juli fik de selskab af 160.000 skuespillere i fagforbundet Sag-Aftra.Hvad er det, der truer den amerikanske underholdningsmaskine, som i generationer har dikteret vores drømme og fortalt os, hvilke af livets dramaer, der er de vigtigste?Det fortæller Politikens kulturjournalist Lars Eriksen om i dagens afsnit af ‘Du lytter til Politiken’.
8/15/202320 minutes, 4 seconds
Episode Artwork

14. august: Au pair: ven af familien eller billig tjenestepige?

I 50 år har danskerne kunnet få en au pair med kulturudveksling som hovedformål. I dag får en au pair kost, logi og 4.700 kr. i lommepenge mod at skulle hjælpe til i hjemmet hos værtsfamilien. Men hvordan ser virkeligheden egentlig ud for de unge au pairs i Danmark? De seneste uger har Politiken fortalt om kvinder, der arbejder stenhårdt for familier, der taler grimt til dem og kontrollerer deres bevægelser. Journalist Ida Nathan har talt med en stribe au pairs, og hun er dagens gæst i ‘Du lytter til Politiken’.
8/14/202324 minutes, 19 seconds
Episode Artwork

WEEKEND. Han gik direkte fra sit bryllup til sin elskerinde uden at lægge brudebuketten fra sig

5 hjerter til Elvis i Randers. 5 hjerter til Brecht. Og 5 hjerter til en dansk europæer. I denne uges udgave af weekendpodcasten kan du høre tre af Politikens anmeldere læse deres bedømmelser af henholdsvis et Elvis-museum (minuttal 01:40), en ny pragtbog om Bertolt Brecht, der handler om hans tid i Danmark og om alle kvinderne (11:15) samt et album med mindre kendte værker af mesterkomponisten Peter Heise (20:25). Har du allerede læst eller hørt en af artiklerne, kan du altid ’spole hen’ til den artikel, du vil gerne vil høre. Se minuttallene ovenfor.Og husk: de tre artikler bare er et lille udvalg af de mange artikler, vi har læst op, og som kan høres direkte i Politikens podcast-app, så snart de udkommer. Her kan du også sammensætte din egen playliste og tage artiklerne med på farten. Det kræver blot, at du er Politiken-abonnent. Og det kan du nemt blive ved at gå ind på politiken.dk/shop
8/12/202325 minutes, 33 seconds
Episode Artwork

11. august: Hiphop fylder 50 år – hvad fuck fejrer vi?

I dag har hiphoppen fødselsdag. Vi fejrer 50 år med gademusik, oprør, attitude og beats. Med Tupac, Eminem, Kanye og Drake.Politikens musikredaktør Simon Lund er dagens gæst i ‘Du lytter til Politiken’. Han tager os med på en tour de chambre i hiphoppens 50 år lange historie. 
8/11/202330 minutes, 46 seconds
Episode Artwork

10. august: Kan Biden hjælpe de sorte uden at snyde de hvide?

Da Joe Biden blev præsident, satte han sig for at gøre op med generationers uretfærdighed og systemisk racisme – bl.a. ved at give lidt mere hjælp til etniske minoriteter end til andre amerikanere.Men kan man gøre det uden at begå en uretfærdighed over for de hvide? Det spørgsmål er endt hos de amerikanske domstole. ‘Du lytter til Politiken’ har i dag besøg af USA-korrespondent Philip Flores. Han har mødt landmanden Eddie Lewis, der står midt i en kamp, der er ved at rive USA midt over.
8/10/202327 minutes, 25 seconds
Episode Artwork

9. august: Kan Christiania slå ‘Gaden’ ihjel?

Nu vil Christiania af med Pusher Street. Natten til tirsdag lukkede en gruppe beboere gaden af med containere og betonblokke. De vil ikke længere bo ved siden af pushernes vold.Men hvorfor vil christianitterne lukke Pusher Street?Og er der overhovedet noget, der indikerer, at nattens aktion kan sætte et endegyldigt punktum for ‘Gaden’? Det svarer Politikens journalist Ida Nathan på, som gennem længere tid har fulgt udviklingen på Christiania.
8/9/202321 minutes, 44 seconds
Episode Artwork

8. august: Hvorfor stemmer bøsser på den yderste højrefløj?

Sverigedemokraterne, der er vokset ud af et militant højreradikalt miljø har med succes fået fat i vælgere, der er bekymret over indvandring fra muslimske lande. Men da en svensk journalist så nærmere på partiet, blev han overrasket. En masse homoseksuelle vælgere, der traditionelt har stemt på venstrefløjen, støtter nemlig Sverigedemokraterne. Politikens nordiske korrespondent Claus Blok Thomsen har været i Sverige for at tale med journalisten, der har undersøgt de homoseksuelles opbakning til Sverigedemokraterne. I dette afsnit af ‘Du lytter til Politiken’ fortæller Claus Blok Thomsen om tendensen, som han siger også findes andre steder i vesten.
8/8/202325 minutes, 4 seconds
Episode Artwork

7. august: Barbie er alt for tynd, hvid og vigtig til, at du kigger væk

Nogle siger, at Barbie lærer små piger, at de skal være tynde, have store bryster, lyst hår og hvid hud. Andre kalder Barbie er et feministisk ikon.Dagens gæst i ‘Du lytter til Politiken’ beskriver sig selv som Danmarks største Barbie-fan. Han hedder Jørgen Ravn Juncher, og hele livet har han haft den 29 centimeter lange dukke ved sin side – selv når det kostede ham dyrt.Han har været inde at se den nye Barbie-film, og det bør alle andre mænd også gøre, mener han. For deres egen skyld.
8/7/202326 minutes, 56 seconds
Episode Artwork

WEEKEND. Mød verdensstjernen! Stort portræt. Og seks hjerter

I denne sommerudgave weekendpodcasten har vi udvalgt to artikler til dig. De to artikler kan – her i skolesommerferiens allersidste uge og lige inden mange vender tilbage til arbejde eller studier – måske minde os om, hvad det er, at ferie og frihed kan. For selv om det efterhånden er nogle uger siden, så er der sikkert mange Roskildegæster, der ikke har glemt årets festival. En af grundene til det, er den spanske superstjerne Rosalía, som vi bare ikke kan få nok af. Så derfor kan du i dag høre to artikler om hende. Artiklerne er læst op af os, der har skrevet dem.Først er det Erik Jensens portræt af den catalanske sanger og musiker, som han skrev og læste op for dig op til årets Roskilde (00:55)Den anden Rosalia-artikel er anmeldelsen af hendes koncert på Roskilde. 6 hjerter fra Joakim Grundahl (22:48)Har du allerede læst eller hørt en af artiklerne, kan du altid ’spole hen’ til den artikel, du vil gerne vil høre. Se minuttallene ovenfor.Og husk: de tre artikler bare er et lille udvalg af de mange artikler, vi har læst op, og som kan høres direkte i Politikens podcast-app, så snart de udkommer. Her kan du også sammensætte din egen playliste og tage artiklerne med på farten. Det kræver blot, at du er Politiken-abonnent. Og det kan du nemt blive ved at gå ind på politiken.dk/shop
8/5/202327 minutes, 22 seconds
Episode Artwork

4. august: Kan Trump lede den frie verden fra et fængsel?

Donald Trump har haft en vild uge. Den begyndte med en meningsmåling, der placerede ham side om side med Joe Biden i kampen om at blive præsident. Og den sluttede med et retsmøde, hvor han står anklaget for noget, der ligner en statskup.Spørgsmålet er nu, om Trump kan blive dømt skyldig i denne sag?Om han kan vinde næste års præsidentvalg?Og om han kan han få retssagerne til at gå væk, hvis han bliver USA’s næste præsident? Dagens gæst er Jesper Thobo-Carlsen, der dækker amerikansk politik for avisen. 
8/4/202324 minutes, 27 seconds
Episode Artwork

3. august: Tror Pentagon nu på UFO’er?

Er der nogen derude et sted i rummet? Og kommer de indimellem på besøg i deres flyvende tallerkener? Spørgsmålene har – bogstaveligt talt – hængt i luften i meget lang tid. Men de seneste år er der sket noget. Kongressen i USA havde i sidste uge inviteret en tidligere amerikansk efterretningsofficer til høring. Under ed fortalte han, at USA har dele af nedstyrtede rumskibe liggende. To piloter vidnede desuden om møder med fartøjer, der ikke lignede noget af denne verden.Så hvad skal vi tro?Det spørgsmål besvarer Frederik Dirks Gottlieb, som er dagens gæst i ‘Du lytter til Politiken’. Han har skrevet en bog om UFO’er og er vært på DR-podcasten ’Flyvende tallerken’.
8/3/202331 minutes, 42 seconds
Episode Artwork

2. august: Havde du det lidt for varmt på badeferien? Bare vent…

Vi har aldrig haft det varmere, og hundreder af millioner af mennesker gisper efter vejret. Kloden er på kogepunktet. Hvis man har holdt ferie i Danmark i juli, kan det være svært at forstå, men det har været – og er – alt for varmt. I den amerikanske by Phoenix brænder de sig ligefrem på det vand, der kommer ud af den kolde hane, og der sættes temperaturrekorder på stribe. Men det kommer ikke nødvendigvis bag på forskerne, at det er så varmt. Til gengæld er der sket nogle andre ting, de ikke havde regnet med, og som bekymrer dem en del.I dagens afsnit af ‘Du lytter til Politiken’ er Politikens klimaredaktør Magnus Bredsdorff gæst. Han fortæller om, hvad det er, der bekymrer forskerne. Er det hele i virkeligheden så slemt, at det kan være lige meget?
8/2/202326 minutes, 51 seconds
Episode Artwork

1. august: Koraner og Dannebrog i flammer – kan Løkke slukke ilden?

Søndag aften tonede Lars Løkke Rasmussen frem på tv på en dramatisk, diplomatisk mission. Han skal stoppe en krise, der kan true Danmarks sikkerhed og udløse en international boykot af danske virksomheder.Sommerens koranafbrændinger i Danmark og Sverige har sendt tusinder af demonstranter på gaden i muslimske lande, og i Irak er den svenske ambassade og Dansk Flygtningehjælp blevet udsat for voldelige angreb. Nu vil regeringerne i København og Stockholm forhindre, at flere hellige skrifter skal gå op i flammer.Men hvem er det, der brænder koraner af? Og skal vi være bange for en ny Mohammedkrise? Det svarer Politikens nordiske korrespondent Claus Blok Thomsen på, som er dagens gæst i ‘Du lytter til Politiken’. Han giver også sit bud på, hvad Lars Løkke Rasmussen og de andre diplomater kan gøre for at slukke ilden i de muslimske lande, inden det er for sent.
8/1/202322 minutes, 30 seconds
Episode Artwork

WEEKEND. Her er det forbudt at spise offentligt, bruge sit rigtige navn eller blive set med en mand

I denne sommerudgave af weekendpodcasten har vi udvalgt tre artikler til dig, som alle er skrevet og læst op af Malene Jensen. Hun er Politikens korrespondent i Sydkoreas hovedstad Seoul og leverer uge efter uge mange tankevækkende artikler, som gør os klogere på den sydøstasiatiske kultur. De tre artikler du kan høre i denne sommerudgave af podcasten er eksempler på noget af det hun har skrevet i de seneste måneder. Den første artikel handler om et særligt japansk teater kun for kvinder (01:17)Den anden artikel handler om nordkoreansk censur af en tv-serie (12:56)Til sidst en reportage fra en lille japansk musikscene, hvor seks teenagepiger optræder foran en fanskare af 50-årige mænd (18:09)Har du allerede læst eller hørt en af artiklerne, kan du altid ’spole hen’ til den artikel, du vil gerne vil høre. Se minuttallene ovenfor.Og husk: de tre artikler bare er et lille udvalg af de mange artikler, vi har læst op, og som kan høres direkte i Politikens podcast-app, så snart de udkommer. Her kan du også sammensætte din egen playliste og tage artiklerne med på farten. Det kræver blot, at du er Politiken-abonnent. Og det kan du nemt blive ved at gå ind på politiken.dk/shop
7/29/202331 minutes, 2 seconds
Episode Artwork

Sommeroplæsning: Præsten er god til at holde på hemmeligheder. Men en dag hørte hun en hemmelighed, som fik hende til at kaste op

Selvom vi lever i en tid, hvor vi nedbryder tabuer og gør os fri af snærende normer, så er der stadig hemmeligheder i mange familier. Derfor skriver vi i de her uger om familiehemmeligheder i Politiken. Journalist Kirsten Nilsson er taget til Nyborg for at tale med præsten Mette Tikjøb Grymer, som har tavshedspligt og holder på rigtig mange hemmeligheder. Hun holder sjælesorgssamtaler og har sorggrupper. Hun fortalte om hemmeligheder så voldsomme, at det har fået hende til at kaste op. Hør også journalist, Elisabeth Astrup, læse sin artikel op om Birger Kyhl, der var 75 år, da han fandt ud af, at hans mor havde båret på en hemmelighed hele hans liv. Jo mere han gravede, jo mere fyldte hendes hemmelige liv.Hvis du vil dele din egen familiehemmelighed, så er du velkommen til at skrive til [email protected].
7/28/202324 minutes, 38 seconds
Episode Artwork

Fik du hørt: Overgreb – Hemmelighederne hjemme hos Tove Ditlevsen

Tove Ditlevsen skrev om sit eget liv – og blev elsket for det af sine læsere. Hun er en af Danmarks mest beundrede forfattere – og de senere år er hendes stjerne kun vokset, også internationalt set.15. juni udkommer bogen ’Tove Ditlevsen var min mormor’.Bogens forfatter, Lise Munk Thygesen, er i dag gæst i Du lytter til Politiken. Som barnebarn af Tove Ditlevsen er hun vokset op i et mørke, hun ikke kunne forstå. Moren Helle – Tove Ditlevsens ældste barn – magtede ikke moderskabet og i perioder heller ikke livet. Lise Munk Thygesen fandt i 2008 en mappe i sin mors dødsbo. ‘Hemmeligheder’, stod der på ryggen. Først mange år senere fandt hun modet til at åbne mappen. Nu kaster hun lys over sin mors hemmeligheder og sin families skam. Og det fortæller hun om i dag i Du lytter til Politiken. 
7/27/202327 minutes, 30 seconds
Episode Artwork

Fik du hørt: Hvordan blev energimarkedet Det Vilde Vesten?

Vi har vænnet os til at lade opvaskemaskinen køre om natten og taget tykke trøjer på for at kunne holde varmen inden døre. Men mens vi andre frygtede for den næste elregning, var der nogle, som tjente mange penge på energikrisen. Måske endda for mange penge. De seneste uger har vi nemlig hørt historier op om vanvittige bonusordninger, kursmanipulationer og el-karteller. I dette afsnit af ’Du lytter til Politiken’ forklarer journalist Jonas Pröschold, hvordan noget så almindeligt som at tænde for lyset har skabt et milliard-marked, der mest af alt ligner Det Vilde Vesten.
7/26/202327 minutes, 27 seconds
Episode Artwork

Fik du hørt: Pernille afslørede 'Sygeplejersken': Det kan ske igen

Som ny sygeplejerske på Nykøbing Falster Sygehus fik Pernille Kurzmann Lundén mistanke til, at hendes kollega slog patienter ihjel. Hun satte sig for at bevise det og endte som det vigtigste vidne i  Sygeplejerskesagen, hvor sygeplejersken Christina Aistrup Hansen blev idømt 12 års fængsel for flere drabsforsøg. Pernille Kurzmann Lundén fortalte om sin afgørende rolle i sagen, da hun i 2019 medvirkede i bogen ’Sygeplejersken’, der er skrevet af Politikens journalist Kristian Corfixen. Siden har hun ikke udtalt sig. Men nu – hvor sagen har international opmærksomhed med Netflix-serien ’Sygeplejersken’ – tager hun ordet. For siden sagens start er ingen blevet klogere, siger hun. Ingen har gjort noget nævneværdigt for at undgå, at det kan ske igen. Og det frustrerer hende dybt.
7/25/202332 minutes, 1 second
Episode Artwork

Sommeroplæsning: Hvor fanden i helvede går man hen med sit store temperament?

Vreden er en af vores grundfølelser. Et udviklingshistorisk trick for at sikre menneskets overlevelse. Men den er ikke længere velkommen på hverken arbejdspladser, i supermarkedet eller i restaurationskøkkenerne. Man kan med andre ord ikke længere bare slæbe sit koleriske temperament med på kontoret, i kantinen eller ud i det offentlige rum. Noget er i opbrud, når det gælder vores forhold til temperament. Der er nogen, der først lige har fået plads til deres følelser. Og andre, der ikke rigtig kan slippe afsted med at være vrede længere. Så hvor fanden i helvede går man hen med sit store temperament? Det spørger vi om i denne sommerserie. Her kan du høre Lotte Thorsen læse seriens første artikel, som hun har skrevet sammen med Camille Landberger, op.
7/24/202324 minutes, 28 seconds
Episode Artwork

WEEKEND. Da jeg fortæller min far, at jeg ikke kan se mig selv arbejde særlig meget, synes han, jeg lyder doven

I denne sommerudgave af weekendpodcasten har vi udvalgt to artikler til dig. De er begge skrevet og læst op af journalist Ikran Abdiaziz Mohamed.Den første handler om ’Somalia Street’ i København (00:57)Den anden er en meget personlig artikel om hendes far, hendes selv, og deres forskellige syn på det at arbejde (14:51)Har du allerede læst eller hørt en af artiklerne, kan du altid ’spole hen’ til den artikel, du vil gerne vil høre. Se minuttallene ovenfor.Og husk: de tre artikler bare er et lille udvalg af de mange artikler, vi har læst op, og som kan høres direkte i Politikens podcast-app, så snart de udkommer. Her kan du også sammensætte din egen playliste og tage artiklerne med på farten. Det kræver blot, at du er Politiken-abonnent. Og det kan du nemt blive ved at gå ind på politiken.dk/shop
7/22/202327 minutes, 50 seconds
Episode Artwork

Sommeroplæsning: Andreas Mogensen gør comeback til rumstationen ... og overvejer at skrive afskedsbreve

Otte år efter sin første rummission vender den danske astronaut Andreas Mogensen tilbage til Den Internationale Rumstation i august.I takt med, at den nervepirrende raketopsendelse for alvor nærmer sig, er chancen for, at den danske astronaut skal på rumvandring blevet større.Hør videnskabsredaktør, Lasse Foghsgaard, læse sit portrætinterview højt med den danske astronaut, Andreas Mogensen. 
7/21/202321 minutes, 31 seconds
Episode Artwork

Fik du hørt: I kamp for den frie abort

Der er ikke meget, danskerne er mere enige om, end at enhver kvinde skal have lov til at afbryde et uønsket svangerskab. Men sådan var det bestemt ikke, da Folketingets yngste medlem, den 26-årige socialdemokrat Helle Degn, onsdag den 23. maj 1973 højt og tydeligt ved afstemning svarede ja til fri abort. Op til vedtagelsen var der voldsom modstand, og når Helle Degn stillede op i diverse husmoderforeninger til debat med sin kristne modpart Inge Krogh, kunne hun tydeligt mærke modviljen i salen. I anledning af 50-året for indførelsen af den frie abort er den i dag 76-årige Helle Degn i studiet. Vi spørger hende, hvad det betød for kvinder, når de uden at ønske det blev gravide - før aborten blev fri.
7/20/202331 minutes, 40 seconds
Episode Artwork

Fik du hørt: Hvordan ser krig ud der, hvor soldater slår hinanden ihjel?

Hvordan ser krig ud? Altså, der hvor soldater rent faktisk slår hinanden ihjel? Og hvem er de mænd og kvinder, der lever dag efter dag i de ukrainske skyttegrave? Politikens journalist og podcastvært Bo Søndergaard er lige vendt tilbage fra reportage ved den forreste frontlinje i Ukraine, hvor han ville finde svar på de spørgsmål. Og sætte ansigter og billeder på den krig, der har varet over et år nu. I de her afsnit fortæller han, hvad han så og hørte. Og hvem han mødte.
7/19/202327 minutes, 57 seconds
Episode Artwork

Fik du hørt: Camilla – Dronningen der kom ind fra kulden

Hun har tidligere været kendt som hertuginden af Cornwall. Men fra på lørdag kan Camilla Parker Bowles kalde sig Dronning Camilla af Storbritannien. Hun blev kærester med Kong Charles, da han stadig var prins, og på en måde blev de ved med at være det i årtier, mens de var gift og fik børn med andre. Og da Charles ægteskab med prinsesse Diana gik i stykker, fortalte Diana hele verden historien om Camilla Parker Bowles som kvinden, der ødelagde alting. I dette afsnit af ’Du lytter til Politiken’ fortæller journalist Lars Eriksen, hvordan turen frem mod tronen har været belagt med torne og grimme overskrifter.
7/18/202327 minutes, 54 seconds
Episode Artwork

Sommeroplæsning: Unge begynder at vende ryggen til de sociale medier

Er det dig som menneske, som er i kontrol? Eller har de sociale medier kontrollen over dig?Næsten hver anden dansker ønsker at bruge mindre tid på deres telefon. 1 af 5 giver udtryk for at have fået sværere ved at fokusere eller fordybe sig på grund af skærmen.På Politiken kører vi i disse dage artikelserien Kig Op! På vores hjemmeside kan du teste, om du har mistet selvkontrollen. Og i vores nyhedsbrev kan du få tips og tricks, hvis du vil prøve at bryde med ufrivillige vaner.I dagens udvalgte oplæsning fra Politiken kan du høre Jakob Sorgenfri Kjærs artikel om 26-årige Emil Giraldi. Han er firstmover. Fortrop i en ung bevægelse væk fra sociale medier og væk fra techgiganternes klør.Du får også en guide i seks trin til, hvordan du kan mindske dit eget telefonforbrug. 
7/17/202316 minutes, 35 seconds
Episode Artwork

Lyt til serien 'Agenterne': Morten Storm: Den store agent

Hvordan går man fra at være medlem af rockergruppen Bandidos til at blive islamisk fundamentalist? Og hvordan forvandler man sig så igen – på nogle få dage– til hemmelig agent, der udspionerer sine tidligere trosfæller for Politiets Efterretningstjeneste? Det fortæller danmarkshistoriens største agent – både fysisk og af betydning – Morten Storm os om i dette første afsnit af podcastserien. Det første afsnit er åbent for alle – for at høre alle fire afsnit skal du være abonnement på Politiken. Det kan du blive her.
7/16/202353 minutes
Episode Artwork

WEEKEND. Her er 5 kvalitetspodcasts til din sommerferie

Vi har udvalgt to artikler til dig fra Politiken med tip til gode ferieaktiviteter. Artiklerne er læst op af os, der har skrevet dem. Den første artikel er Eva Eistrups guide til 5 kvalitetspodcasts du kan lytte til i sommerens løbDen anden artikel er Thomas Michelsens anmeldelse af Carl Nielsen Museet i OdenseHar du allerede læst eller hørt en af artiklerne, kan du altid ’spole hen’ til den artikel, du vil gerne vil høre. Se minuttallene ovenfor.Og husk: de tre artikler bare er et lille udvalg af de mange artikler, vi har læst op, og som kan høres direkte i Politikens podcast-app, så snart de udkommer. Her kan du også sammensætte din egen playliste og tage artiklerne med på farten. Det kræver blot, at du er Politiken-abonnent. Og det kan du nemt blive ved at gå ind på politiken.dk/shop
7/15/202320 minutes, 9 seconds
Episode Artwork

Sommeroplæsning: »Kærlighed og omsorg behøver ikke at være kys og kram, det kan også være at hjælpe de unge til at møde 8.30«

Trods en fortid med kriminalitet, drømte de om at stå med et eksamensbevis til sommerens dimissionsfest. Politikens journalist og Eksistens-redaktør, Line Vaaben, fulgte skoledagene for en gruppe unge på en lukket døgninstitution det seneste halve år frem mod eksamen.Hør Line Vaaben læse sin artikel højt om, hvordan det gik. 
7/14/202327 minutes, 51 seconds
Episode Artwork

Fik du hørt: Kenneth har kroppen fuld af PFAS. Og han aner ikke, om han kan slippe af med det

Kenneth Nielsen gik rundt og troede, han gjorde alt det rigtige. For sig selv, for sine børn og for de køer, der fredeligt gik og græssede på strandengen ved Korsør. Men hvad, han ikke vidste, var, at grunden ved havet var fuld af PFAS. Den grund, som køerne havde græsset på så længe. Og de køer, som familien havde spist i årevis. I dette afsnit af ’Du lytter til Politiken’ fortæller journalist Elisabeth Astrup historien om Kenneth, og hvordan det er pludselig at få at vide, at ens krop er fuld af PFAS.
7/13/202327 minutes, 55 seconds
Episode Artwork

Fik du hørt: Robotterne kan synge som Drake. Skal stjernerne være bange nu?

I april lå der pludselig en duet mellem megastjernerne Drake og The Weeknd på Spotify. Og det lød så godt, at hundredtusinder af brugere downloadede sangen, der hurtigt kravlede op ad listerne over de mest spillede numre. Det burde de to musikere være glade for, men det er ikke dem, der har lavet nummeret ’Heart on my Sleeve’. De har ikke skrevet melodien, de har ikke været i studiet sammen, og de har ikke sunget sangen. Hittet kommer fra en anonym profil, der hedder Ghostwriter, som har skabt stemmerne ved hjælp af kunstig intelligens. Og da det kom frem, brød panikken ud i musikbranchen. Er robotterne ved at overtage hitlisterne? Det spørger vi Politikens musikredaktør Simon Lund om.
7/12/202329 minutes, 16 seconds
Episode Artwork

Fik du hørt: Hvordan endte den danske havbund som »en kirkegård«?

Havbunden ud for de danske kyster bliver kaldt for ”en kirkegård”. Den er død. Mange steder er fiskene og vandplanterne væk, mens algerne og krabberne har overtaget den iltfattige og bakteriefyldte sandbund. Journalist Lars Dahlager har talt med både eksperter i havmiljø og med fiskere, og de oplever alle det samme: fiskene er væk. I dette afsnit af ’Du lytter til Politiken’ fortæller han, hvorfor kirkegården bliver ved med at bredde sig på havbunden – og hvordan vi selv er skyld i det.
7/11/202329 minutes, 56 seconds
Episode Artwork

Fik du hørt: Stine Geisler – mordet uden ende: Mordet (1)

Med års mellemrum er det, som om Danmark går i stå. I uger eller måneder følger vi forskrækkede med i politiets eftersøgning af en forsvundet kvinde – og i de tragiske tilfælde – siden i jagten på hendes drabsmand. Senest i sagen om kidnapningen af et 13-årigt avisbud og drabet på to kvinder. Men nogle gange når sporet at blive koldt. Jagten ender blindt. Og en gerningsmand bliver aldrig fundet. Som i sagen om drabet på den 18-årige Stine Geisler, der en morgen under karnevalet i juni 1990 blev fundet dræbt i en kælder i København. For fire år siden lavede vi en podcastserie om sagen, hvor centrale figurer fortæller, hvordan drabet har præget deres liv. Hvis du ikke fik lyttet til den, har du mulighed for at gøre det nu. Dette er første afsnit af podcastserien ’Stine Geisler – mordet uden ende’.Hvad skete der? Hvem var hun? Hvorfor siger man, at hun levede en slags dobbeltliv? Og hvem er de mænd, politiet har mistænkt? Journalist og forfatter Søren Baastrup har læst og interviewet sig igennem hver en detalje i sagen om mordet på Stine Geisler og troede selv – i hvert fald på et tidspunkt – at nu vidste han, hvem morderen var.De to første afsnit er åbne for alle. Vil du også høre de to sidste – blandt andet med Stine Geislers mistænkte elsker – skal du være abonnent. Det kan du blive her.
7/10/202351 minutes
Episode Artwork

Lyt til podcast: Stine Geisler – mordet uden ende: Barndomsvennen (2)

Med års mellemrum er det, som om Danmark går i stå. I uger eller måneder følger vi forskrækkede med i politiets eftersøgning af en forsvundet kvinde – og i de tragiske tilfælde – siden i jagten på hendes drabsmand. Senest i sagen om kidnapningen af et 13-årigt avisbud og drabet på to kvinder. Men nogle gange når sporet at blive koldt. Jagten ender blindt. Og en gerningsmand bliver aldrig fundet. Som i sagen om drabet på den 18-årige Stine Geisler, der en morgen under karnevalet i juni 1990 blev fundet dræbt i en kælder i København. For fire år siden lavede vi en podcastserie om sagen, hvor centrale figurer fortæller, hvordan drabet har præget deres liv. Hvis du ikke fik lyttet til den, har du mulighed for at gøre det nu. Dette er andet afsnit af podcastserien ’Stine Geisler – mordet uden ende’.En junidag i 1990 trådte Stine Geislers barndomsven Kasper Fredholm ind i en kiosk og fik øje på et billede af hende på forsiden af Ekstra Bladet. Da gik verden i stå. Men hvordan var hun i virkeligheden? Som barn? Som ung kvinde? Hvad var det for et liv, hun levede? Og hvordan håndterer man tabet af sin nærmeste fortrolige?De to første afsnit er åbne for alle. Vil du også høre de to sidste – blandt andet med Stine Geislers mistænkte elsker – skal du være abonnent. Det kan du blive her.
7/10/202340 minutes, 1 second
Episode Artwork

Når et barn fødes, fødes også en mor

Politikens videojournalist Nadia Rosalie Nissen har fulgt tre kvinder med et kamera gennem graviditet, fødsel og det spæde moderskab. Fulde af håb, drømme og bekymringer deler de ud af deres inderste tanker om den omvæltende og uforudsigelige begivenhed, det er at blive mor.
7/10/202329 minutes, 31 seconds
Episode Artwork

WEEKEND. Det føles som en flov adspredelse. Men jeg elsker det

Vi har udvalgt tre artikler til dig fra Politiken, så du kan lytte til dem, hvis du ikke nåede at høre eller læse dem i løbet af ugen. Artiklerne er læst op af os, der har skrevet dem. Artiklerne er læst op af os, der har skrevet dem. I den første artikel gør musikredaktør Simon Lund status på årets Roskilde Festival (02:09)Den anden artikel er en anmeldelse fra en anden stor musikfestival, nemlig Copenhagen Jazz Festival. Kim Skotte har været til koncert med et af årets hovednavne, Gregory Porter (06:23) Til sidst kan du høre en klumme om, hvorfor Lucia Odoom elsker at køre i taxa i cykelbyen København (14:19)Har du allerede læst eller hørt en af artiklerne, kan du altid ’spole hen’ til den artikel, du vil gerne vil høre. Se minuttallene i den tekst, som følger med podcasten.Har du allerede læst eller hørt en af artiklerne, kan du altid ’spole hen’ til den artikel, du vil gerne vil høre. Se minuttallene ovenfor.Og husk: de tre artikler bare er et lille udvalg af de mange artikler, vi har læst op, og som kan høres direkte i Politikens podcast-app, så snart de udkommer. Her kan du også sammensætte din egen playliste og tage artiklerne med på farten. Det kræver blot, at du er Politiken-abonnent. Og det kan du nemt blive ved at gå ind på politiken.dk/shop
7/8/202320 minutes, 12 seconds
Episode Artwork

Vi holder sommerferie, men…

Du Lytter til Politiken holder sommerpause. Vi er tilbage igen 1. august. Men vi har meget andet, du kan lytte til. Mens alle har talt om Ahmed Samsam, har vi lavet en serie til dig om andre agenter, som er kommet i problemer efter at have samarbejdet med PET og FE. For dem er der mange af - Morten Storm er en af dem, Hans Hetler en anden. Du kan høre serien fra 17. juli. Du kan også lytte til serien ’Stine Geisler – mordet uden ende’. Den handler om drabet på 18-årige Stine Geisler i 1990 - et drab, som aldrig er blevet opklaret og på den måde blev et traume for en hel generation. I podcasten har vi talt med en række mennesker, der var tæt på sagen. Og så kommer vi i juli til at lægge en masse oplæsninger af Politikens sommerserier ud, så du kan lytte til dem, mens du er på farten. Ha’ en rigtig god sommer.
7/3/20231 minute, 55 seconds
Episode Artwork

WEEKEND. Anmeldernes ferietip: Det skal du se i København

Vi har udvalgt tre artikler til dig fra Politiken, så du kan lytte til dem, hvis du ikke nåede at høre eller læse dem i løbet af ugen. Artiklerne er læst op af os, der har skrevet dem. Det er lørdag 3. juli og dermed ferietid for rigtig mange af os. Og vi har fyldt denne udgave af weekendpodcasten med tre artikler om steder i og omkring København, som er et besøg værd, hvad enten du er på ferie eller ej. Artiklerne er læst op af os, der har skrevet dem. Først kan du høre Karsten Ifversen læse sin anmeldelse af et nyt byrum i Sydhavnen op (02:53)Dernæst anmelder David Dyrholm en ny bar (med meget mere) i Dyrehaven (10:15)Til sidst anmelder Karsten Ifversen Midlertidige pavilloner på centrale pladser og langs havneløbet i København (16:51)Har du allerede læst eller hørt en af artiklerne, kan du altid ’spole hen’ til den artikel, du vil gerne vil høre. Se minuttallene ovenfor.Og husk: de tre artikler bare er et lille udvalg af de mange artikler, vi har læst op, og som kan høres direkte i Politikens podcast-app, så snart de udkommer. Her kan du også sammensætte din egen playliste og tage artiklerne med på farten. Det kræver blot, at du er Politiken-abonnent. Og det kan du nemt blive ved at gå ind på politiken.dk/shop
7/1/202325 minutes, 8 seconds
Episode Artwork

30. juni: Digital dopamin – afhængig af skærmen

Mange af os går rundt og drømmer om et liv, hvor telefonen fylder mindre. Vi drømmer om mere plads til de frie tanker, pauserne og nærværet. Men vi har svært ved at sætte grænser for den digitale verden.Annika Lykke Hansen er ikke i tvivl om, hvad skærmen har kostet hende. Hun siger, at hun har fået stjålet sin ungdom. Og det er på trods af, at hun har forsøgt at kæmpe imod.I dette afsnit af 'Du lytter til Politiken' fortæller Annika sin historie sammen med Politikens Jakob Sorgenfri Kjær, som er dagens gæst. Gennem de seneste år har Jakob dækket vores digitale liv på godt og ondt. I dag fortæller han om en politisk vækkelse, der finder sted netop nu, og han sætter ord på drømmen om at blive fri.
6/30/202327 minutes, 30 seconds
Episode Artwork

29. juni: Anna er Putin-tilhænger: »Fjenden er ikke blandt os, men udenfor«

Wagnergruppens kontroversielle leder, Prigosjin, kastede fredag aften Putin ud i sin hidtil største krise. Prigosjin ville tvinge Putin til at afsætte Ruslands militære ledelse og vandrede med sine lejesoldater mod Moskva.Siden invasionen af Ukraine har Politikens Jonas Schrøder-Andreasen skrevet sammen med en ung, russisk kvinde. Hun har fortalt, at hun hedder Anna Gromova, er skolelærer, mor til to og gift med en soldat i den russiske hær. Og så er hun glødende tilhænger af Putin. Da Wagnergruppen begyndte fremmarchen mod Moskva, var hun på besøg hos sine forældre i storbyen Voronesj, hvor oprøret udspillede sig lige uden for vinduerne. I dette afsnit af Du lytter til Politiken er Jonas i studiet for at fortælle, hvordan han fik Anna Gromova i tale. Han fortæller også, hvordan en russer, der fuldt ud støtter Putin og hans krig, oplevede de dramatiske timer under Prigosjins mytteri.
6/29/202324 minutes
Episode Artwork

28. juni: Spionballoner og diktatoranklager. Kan USA og Kina blive venner igen?

Det sker igen og igen. Kinesiske piloter flyver lidt for tæt på amerikanske fly i luften over det Sydkinesiske Hav. Eller skibe fra USA’s flåde er ved at støde ind i Kinas krigsskibe.Verdens to militære supermagter kommer alt for tæt på hinanden, og en fejl eller en misforståelse kan starte en krig.Derfor er det er bedst for os alle sammen, hvis Kina og USA har det godt med hinanden. Og derfor holdt hele verden vejret, da USA’s udenrigsminister i sidste uge tog til Beijing for igen at komme på talefod med kineserne.Spørgsmålet er, hvor godt det lykkedes. Det skal Politikens Asien-korrespondent Sebastian Stryhn Kjeldtoft svare på i dag i Du lytter til Politiken. 
6/28/202330 minutes, 5 seconds
Episode Artwork

27. juni: I retten: Hvad skete der med Mia Skadhauge Stevn?

Den 6. februar sidste år gik en ung kvinde i byen i Aalborg og kom aldrig hjem igen. Nogle dage senere fandt politiet dele af hendes krop i en skov ikke så langt derfra.En nu 38-årig mand er tiltalt i sagen for seksuelt overgreb, for drab og for usømmelig omgang med lig. Det er kun det sidste, han erkender at have gjort.Retssagen har været i gang siden begyndelsen af juni. Har man siddet i Retten i Aalborg, har man hørt ting, man helst vil glemme, og som aldrig forlader ens hukommelse igen. Det fortæller Politikens Line Vaaben, som dækker sagen.Line Vaaben er forfatter til en bog om drab på kvinder, og I dette afsnit af Du lytter til Politiken fortæller hun, hvad der er kommet frem under retsmøderne. Og så fortæller hun, hvad en af verdens førende eksperter på området ved om de gerningspersoner, der begår seksualdrab.
6/27/202328 minutes, 51 seconds
Episode Artwork

Særudgave: Hvad sker der nu for Prigosjin, Putin og krigen i Ukraine?

Lørdag bevægende en kolonne af tungt væbnede soldater fra den private russiske lejehær Wagner-gruppen  sig mod Moskva for at afsætte den militære ledelse. Verden så på med tilbageholdt åndedræt og så pludselig var det hele slut igen. Men hvad var det egentlig vi var vidner til? Og hvor stiller det Vladimir Putin, Rusland og krigen i Ukraine? Det spørger vi Politikens internationale kommentator, Michael Jarlner, om i denne special-udgave af 'Du lytter til Politiken'.
6/25/202319 minutes, 24 seconds
Episode Artwork

Fik du hørt: Er Putins yndling Prigosjin løbet tør for held?

I slutningen af marts tegnede vi sammen med Ruslands-kommentator Flemming Splidsboel dette protræt af Jevgenij Prigosjin, som det seneste døgn har vendt sig mod Putin. Lyt med. Han har skabt en hær af internettrolde. Han har forsøgt at undergrave oppositionslederen Navalnyj indefra. Og i dag er han leder af Wagnergruppen – den berygtede russiske hær af lejesoldater og straffefanger hvervet direkte fra Ruslands fængsler. Jevgenij Prigosjin er en af de mest magtfulde personer på russisk side af krigen. For nylig skrev han et højst usædvanligt brev til Ruslands forsvarsminister – et nødråb om at Wagnergruppen har brug for hjælp. For ellers, skrev han, bliver vi afskåret og nedkæmpet af den ukrainske hær. Hvad siger det om Rusland, at en brutal tidligere straffet er blevet landets store helt? Og er han nu kommet i knibe? Politikens Ruslandskommentator Flemming Splidsboel tegner et portræt af Prigosjin.
6/24/202330 minutes, 52 seconds
Episode Artwork

WEEKEND. Beyonce vinder i alle kategorier

Vi har udvalgt tre artikler til dig fra Politiken, så du kan lytte til dem, hvis du ikke nåede at høre eller læse dem i løbet af ugen. Artiklerne er læst op af os, der har skrevet dem. I denne udgave af vores weekendpodcast kan du høre et lille udvalg af de artikler, vi den seneste tid har læst op, og som på den ene eller anden måde forholder sig til Roskilde Festival. Først kan du høre to anmeldelser af Roskilde-aktuelle danske bands: Ukendt Kunstner og Ganger. De er skrevet af og læst op af henholdsvis Simon Lund og Lucia Odoom. Og til sidst kan du høre Pernille Jensens anmeldelse af en koncert i Stockholm med selveste Beyonce. Og hun kommer jo så ikke lige på Roskilde i år. Men vi har taget hende med her, fordi teksten er et godt eksempel på det, en god koncert kan i nuet. Har du allerede læst eller hørt en af artiklerne, kan du altid ’spole hen’ til den artikel, du vil gerne vil høre. Se minuttallene ovenfor.Og husk: de tre artikler bare er et lille udvalg af de mange artikler, vi har læst op, og som kan høres direkte i Politikens podcast-app, så snart de udkommer. Her kan du også sammensætte din egen playliste og tage artiklerne med på farten. Det kræver blot, at du er Politiken-abonnent. Og det kan du nemt blive ved at gå ind på politiken.dk/shop--------OBS: NYT OM ROSKILDE FESTIVALI denne udgave af weekendpodcasten kan du også høre mere om vores planer for dækningen af Roskilde Festival, som i år får to nyskabelser: En daglig podcast og et dagligt nyhedsbrev. Podcasten kommer til at udkomme i Politikens Poptillægs feed, som du kan finde i din foretrukne podcastapp og på www.politiken.dk/podcast/politikens_poptillaeg Nyhedsbrevet udkommer i feedet for det nyhedsbrev, som til hverdag hedder Politiken Kultur. Find det her og skriv dig op: www.politiken.dk/nyhedsbreve/mine/nyhedsbreve_politiken_kultur
6/23/202328 minutes, 56 seconds
Episode Artwork

23. juni: Field’s: Hvad sker der i byretten?

I retssal 60 i Københavns Byret sidder en ung mand tiltalt for sidste sommer at have dræbt tre mennesker og skudt endnu flere i Field’s. I samme sal sidder Politikens journalist Anders Legarth Schmidt på sin faste plads på forreste række og dækker sagen.Det er en sag, som synes afgjort på forhånd. Alle ved nemlig, hvem gerningsmanden er. Alligevel har 21 vidner og forudrettede afgivet forklaring ved retsmøderne. I dette afsnit af Du lytter til Politiken fortæller Anders Legarth Schmidt om, hvad der sker i retssal 60. Og vi ser nærmere på, om retssagen kan hjælpe os til at forstå, hvorfor det skete. 
6/23/202323 minutes, 17 seconds
Episode Artwork

22. juni: Kræftskandalen: Hvad siger den om vores sundhedssystem?

Der er fejl i mere end 300 sager, hvor kræftpatienter ikke har fået den rette behandling. I mange af tilfældene har fejlene haft alvorlige konsekvenser for patienterne. Det viser en redegørelse om den skandale, der de seneste måneder har rystet Aarhus Universitetshospital. Tirsdag tog to chefer i Region Midtjylland konsekvensen og forlod deres job. Lægefaglig koncerndirektør, Helene Probst og regionsdirektør Pernille Blach Hansen sagde op.I dag er Politikens sundhedsredaktør Lars Igum Rasmussen i studiet. Han kommer med sin analyse af, hvad der gik galt på sygehuset i Aarhus. Han fortæller også, hvad kræftskandalen siger om det danske sundhedssystem. 
6/22/202328 minutes, 46 seconds
Episode Artwork

21. juni: 500 flygtninge druknede efter skibsforlis - hvordan kunne det ske?

En blå og rusten fisketrawler var i sidste uge på vej gennem Middelhavet mod Europa. Overalt på dækket var der mennesker stuvet sammen. Midt om natten gik den ned og tog hundredvis af mennesker med i dybet. Nu forsøger alle at forstå, hvordan så mange mennesker kunne dø, når den græske kystvagt havde ligget tæt på flygtningeskibet i timerne, før det sank. I dette afsnit af ’Du lytter til Politiken’ fortæller Politikens Europakorrespondent Martin Bjørck, hvad vi ved om de mennesker, der var ombord, og hvad der skete den nat for en uge siden.
6/21/202324 minutes, 15 seconds
Episode Artwork

20. juni: Novo er så stor, at det kan blive et problem for Danmark

Har du en Novo Nordisk-aktie liggende i din pensionsopsparing? Det har du nok, og det kan du godt være tilfreds med. For tre år siden kostede den nemlig 450 kroner, og søndag var den 1.100 kroner værd. For Novos nye medicin, der kan få mennesker til at tabe sig, bliver revet ned fra hylderne i en verden, der er ramt af en fedme-epidemi. I dag er Novo mere værd end Coca-Cola, McDonald’s, Nike og Netflix, og virksomheden er nu en så stor del af dansk økonomi, at det næsten er svært at forstå. Politiken journalist Michael Thykier forklarer i dagens afsnit, hvor afhængige Danmark er blevet af Novo. Og hvorfor virksomhedens succes – måske – kan blive et problem for os. 
6/20/202324 minutes, 23 seconds
Episode Artwork

19. juni: Jorden slår revner på Sørens gård – er Danmark blevet for varmt til landbrug?

De fleste af os har opdaget, at det er varmt og tørt i Danmark. For mange betyder det dage på stranden under den bagende sol. Men for landmændene resulterer de høje temperaturer og den manglende nedbør i ét stort minus på kontoen. I dette afsnit af ’Du lytter til Politiken’ fortæller journalist Rune Sebastian Gierl, hvordan tørken ser ud i jordhøjde. For på Falster mødte han en landmand, der tydeligt kan se, hvad der sker med markerne, når vores jord bliver varmere og varmere. 
6/19/202320 minutes, 17 seconds
Episode Artwork

WEEKEND. 5 hjerter til stjernespækket Hollywood-film

Vi har udvalgt tre artikler til dig fra Politiken, så du kan lytte til dem, hvis du ikke nåede at høre eller læse dem i løbet af ugen.Artiklerne er læst op af os, der har skrevet dem. Den første artikel, du kan høre, er Kim Skottes anmeldelse af en ny stjernespækket Hollywood-film. Fem hjerter giver han (03:12) Den næste er skrevet Asienkorrespondent Sebastian Stryhn Kjeldtoft. Den handler om indiske film, hvor den hvide mand er ond og grådig (07:37)Til sidst kan du høre Henrik Palles klumme om en klassisk tv-serie (21:20) Har du allerede læst eller hørt en af artiklerne, kan du altid ’spole hen’ til den artikel, du vil gerne vil høre. Se minuttallene ovenfor.Og husk: de tre artikler bare er et lille udvalg af de mange artikler, vi har læst op, og som kan høres direkte i Politikens podcast-app, så snart de udkommer. Her kan du også sammensætte din egen playliste og tage artiklerne med på farten. Det kræver blot, at du er Politiken-abonnent. Og det kan du nemt blive ved at gå ind på politiken.dk/shop--------OBS: NYT OM ROSKILDE FESTIVALI denne udgave af weekendpodcasten kan du også høre mere om vores planer for dækningen af Roskilde Festival, som i år får to nyskabelser: En daglig podcast og et dagligt nyhedsbrev. Podcasten kommer til at udkomme i Politikens Poptillægs feed, som du kan finde i din foretrukne podcastapp og på www.politiken.dk/podcast/politikens_poptillaeg Nyhedsbrevet udkommer i feedet for det nyhedsbrev, som til hverdag hedder Politiken Kultur. Find det her og skriv dig op: www.politiken.dk/nyhedsbreve/mine/nyhedsbreve_politiken_kultur
6/17/202325 minutes, 34 seconds
Episode Artwork

16. juni: Hvad kan fælde Putin?

Russerne har set tusindvis af deres landsmænd dø i Ukraine, og invasionen har forvandlet deres land til en slyngelstat. Alligevel bakker de tilsyneladende op om Putin. En ny bog, der handler om manden bag Putins succes, peger dog på, at medgangen måske snart vender. I dette afsnit af ’Du lytter til Politiken’ fortæller Politikens internationale kommentator Michael Jarlner om bogen, og hvad der i sidste ende kan fælde den russiske præsident.
6/16/202323 minutes, 34 seconds
Episode Artwork

15. juni: Historisk aftale kan stoppe flygtningebådene i Middelhavet

Verden er fuld af mennesker, der vil til Europa. Presset udefra har fået den europæiske enighed til at slå revner. For landene omkring Middelhavet vil have hjælp til at håndtere de mange asylansøgerne, mens vi nationer længere mod nord siger, at det er ikke vores ansvar. Men i sidste uge landede en EU-aftale, som på en ny måde fordeler ansvaret mellem medlemslandene. I dette afsnit af ’Du lytter til Politiken’ fortæller Politikens EU-korrespondent Karin Axelsson om den store europæiske løsning, og om den kommer til at gøre en forskel.
6/15/202326 minutes, 27 seconds
Episode Artwork

14. juni: Berlusconi: Den farlige entertainer

Hvorfor stemte italienerne på Silvio Berlusconi? Og gjorde ham til ministerpræsident fire gange? Hvordan overlevede han skandaler om sex-orgier med prostituerede, om skattesvig og pinlige bemærkninger om førende politikere fra andre lande? Hvordan blev smørtenoren, rigmanden og politikeren Berlusconi til den første moderne populist? I dagens afsnit besvarer Politikens korrespondent i Italien, Martin Bjørk, spørgsmålet om, hvad der står tilbage nu, hvor Silvio Berlusconi er død. 
6/14/202327 minutes, 33 seconds
Episode Artwork

13. juni: Har Rammstein skudt sig selv i foden med et kødgevær?

Det er højt, og det er tysk. Og det handler om at bruge sit »kødgevær« til at føre »lynkrig mod smukke frøkener« og til at stikke sin »bratwurst« i deres »sauerkraut«. Det tyske metalband Rammstein har i nogle årtier turneret verden rundt med kontroversielle tekster, men nu vil tyske politikere og debattører have slukket for Rammstein. For en ting er at skrive og synge om sex, også den slags der går langt over alle streger. Noget andet er, hvis det sker i virkeligheden. Rammsteins forsanger er anklaget for at have begået et overgreb på en ung kvinde under en koncert. Politiken korrespondent i Tyskland og musikjournalist gennem mange år, Erik Jensen, fortæller om bandet, der netop har spillet to udsolgte kæmpekoncerter i Odense.
6/13/202331 minutes, 26 seconds
Episode Artwork

12. juni: Overgreb: Hemmelighederne hjemme hos Tove Ditlevsen

Tove Ditlevsen skrev om sit eget liv – og blev elsket for det af sine læsere. Hun er en af Danmarks mest beundrede forfattere – og de senere år er hendes stjerne kun vokset, også internationalt set.15. juni udkommer bogen ’Tove Ditlevsen var min mormor’.Bogens forfatter, Lise Munk Thygesen, er i dag gæst i Du lytter til Politiken. Som barnebarn af Tove Ditlevsen er hun vokset op i et mørke, hun ikke kunne forstå. Moren Helle – Tove Ditlevsens ældste barn – magtede ikke moderskabet og i perioder heller ikke livet. Lise Munk Thygesen fandt i 2008 en mappe i sin mors dødsbo. ‘Hemmeligheder’, stod der på ryggen. Først mange år senere fandt hun modet til at åbne mappen. Nu kaster hun lys over sin mors hemmeligheder og sin families skam. Og det fortæller hun om i dag i Du lytter til Politiken. 
6/12/202327 minutes, 30 seconds
Episode Artwork

WEEKEND. Det ene øjeblik er hun vært på DR. Det næste sælger hun rabatkoder til kaffe

De har hundredtusindvis af følgere, og de har stor indflydelse på, hvad du læser, spiser og tager på. De er influencere. Og så er de del af en branche, der vokser eksplosivt. Men influencerbranchen får også kritik for skjult reklame og tvivlsomme arbejdsvilkår. For hvordan fungerer økonomien? Og hvordan kan man kontrollere en branche, der vokser så hurtigt, at ingen kan følge med?  Det har vi sat fokus på i stor artikelserie her i Politiken. Og det sætter vi fokus på i denne særudgave af weekendpodcasten, hvor Camille Landberger og Lars Eriksen læser to af deres artikler fra serien op. Først kan du seriens første artikel, der introducerer til influencer-området, som også kan kaldes det vilde vesten. Den læser Lars Eriksen op (01:59) Dernæst kan du høre en artikel om DR’s udfordringer med at håndtere værter, der også er kendte influencere. Den læser Camille Landberger op (13:50)Har du allerede læst eller hørt en af artiklerne, kan du altid ’spole hen’ til den artikel, du vil gerne vil høre. Se minuttallene ovenfor.Og husk: disse to artikler bare er et lille udvalg af de mange artikler, vi har læst op, og som kan høres direkte i Politikens podcast-app, så snart de udkommer. Her kan du også sammensætte din egen playliste og tage artiklerne med på farten. Det kræver blot, at du er Politiken-abonnent. Og det kan du nemt blive ved at gå ind på politiken.dk/shop
6/10/202343 minutes, 6 seconds
Episode Artwork

9. juni: Jobopslag: Generalsekretær til Nato

Snart forventes Jens Stoltenberg at takke af som Natos topchef. Jobbet som Natos nye generalsekretær skal dermed besættes, og Mette Frederiksen bliver gentagne gange nævnt som kandidat, selvom bookmakerne har en anden favorit. I dette afsnit af ’Du lytter til Politiken’ kommer Politikens forsvarsredaktør Jacob Svendsen med sit bud på, hvordan jobopslaget ville lyde, hvis Nato søgte åbent efter alliancens nye topchef. Og forklarer, hvorfor Mette Frederiksen kunne være et godt bud. 
6/9/202324 minutes, 17 seconds
Episode Artwork

8. juni: Field's-sagen: Hvad fortæller gerningsmandens journal?

På mandag begynder retssagen mod den nu 23-årige gerningsmand fra skyderiet i Field’s sidste år. Den sag skal Politikens Anders Legarth dække. Han har skrevet om det psykiatriske system igennem mange år og har interviewet professor og overlæge i psykiatri Merete Nordentoft om Field’s-sagen. Merete Nordentoft har læst gerningsmandens journaler, og ligesom andre eksperter har hun afvist, at der kan placeres et individuelt ansvar. Til gengæld har sagen om gerningsmanden fra Field’s blotlagt et større problem: Et psykiatrisk system, der har svigtet sin opgave.Det svigt fortæller Anders Legarth om.
6/8/202323 minutes, 41 seconds
Episode Artwork

7. juni: Pengene bestemmer alt i fodbold. Men så kom Hvidovre IF

I Hvidovre IF er spillerne det, man kalder »fyraftens-proffer«. Efter de har været på arbejde som lagerarbejdere, tømrere og ejendomsmæglere, trækker de i træningstøjet og spiller bold. Og stadion? Det har set bedre dage. Derfor er det overraskende – og imponerende – at Hvidovre netop er rykket op i Superligaen efter 26 år ude af det gode selskab. I dette afsnit af ’Du lytter til Politiken’ fortæller journalist Jeppe Laursen Brock, hvordan historien om Hvidovre IF bryder med den logik, der har bestemt alt i fodbold i de seneste mange år: nemlig, at pengene bestemmer. 
6/7/202324 minutes, 11 seconds
Episode Artwork

6. juni: Den nye verdensorden

I Vesten har vi været vant til, at verden spillede efter vores regler, og gennem århundreder har de vestlige lande skabt en verdensorden med os selv i centrum. Det var op til de andre lande at følge efter, men sådan er det ikke længere. Politikens Jesper Thobo-Carlsen er sammen med kollegerne på Politikens udlandsredaktion i gang med en større dækning af, hvordan magten i verden er ved at skifte. I dette afsnit af Du lytter til Politiken forklarer han, hvordan verden har set ud for os, og hvordan vi er nødt til at acceptere, at den bliver.
6/6/202326 minutes, 18 seconds
Episode Artwork

WEEKEND. 6 hjerter: Oscar-belønnet skuespiller er mageløs

Vi har udvalgt tre artikler til dig fra Politiken, så du kan lytte til dem, hvis du ikke nåede at høre eller læse dem i løbet af ugen.Artiklerne er læst op af os, der har skrevet dem. Først kan du høre Thomas Bredsdorffs anmeldelse af en suveræn opsætning af Ibsens ’Et dukkehjem’, som han har været i New York for at se. En opsætning hvor Jessica Chastain brillerer, som han gerne havde givet syv hjerter, hvis det var muligt (01:55)Den næste artikel er skrevet og læst op af Lars Eriksen. Det er et interview med den japanske superstjerne-kunstner Ryoji Ikeda, der netop har åbnet en udstilling i København (10:25)Til sidst kan du høre Thomas Michelsens anmeldelse til fem hjerter af et album med den amerikanske stjernedirigent Karina Canellakis (22:08)Har du allerede læst eller hørt en af artiklerne, kan du altid ’spole hen’ til den artikel, du vil gerne vil høre. Se minuttallene ovenfor.Og husk: de tre artikler bare er et lille udvalg af de mange artikler, vi har læst op, og som kan høres direkte i Politikens podcast-app, så snart de udkommer. Her kan du også sammensætte din egen playliste og tage artiklerne med på farten. Det kræver blot, at du er Politiken-abonnent. Og det kan du nemt blive ved at gå ind på politiken.dk/shop
6/3/202328 minutes, 2 seconds
Episode Artwork

2. juni: Illegal abort: Kirsten fik sprøjtet sæbevand op i underlivet

I marts måned kunne Politikens læsere to søndage i træk møde en usædvanlig opfordring i spalterne. ’Del din aborthistorie’. Sådan lød overskriften på noten, der rakte ud til ældre kvinder, der blev gravide, før aborten blev fri, og som valgte at få en illegal abort. Anledningen for noten var, at det i år er 50 år siden, at loven om abort til 12 graviditetsuge blev vedtaget i Danmark. Inde på avisen håbede journalisterne Camilla Stockmann og Silja Thøgersen på, at nogen ville reagere. I det her afsnit er Camilla i studiet for at fortælle Kirstens historie. For Kirsten er en af de kvinder, der skrev tilbage. Sammen med Lis, Marie, Hanne, Tove og de andre kvinder leverer hun et stykke danmarkshistorie. De fortæller noget, der ikke er blevet fortalt. Ofte fordi de har skammet sig så meget, at de ikke engang har fortalt deres nærmeste om aborten. Deres fortællinger kaster lys over en ikke så fjern fortid, hvor kvinder kunne blive så desperate over en uønsket graviditet, at de risikerede alt for at afbryde den. Også deres eget liv.
6/2/202326 minutes, 46 seconds
Episode Artwork

1. juni: Kenneth har kroppen fuld af PFAS. Og han aner ikke, om han kan slippe af med det

Kenneth Nielsen gik rundt og troede, han gjorde alt det rigtige. For sig selv, for sine børn og for de køer, der fredeligt gik og græssede på strandengen ved Korsør. Men hvad, han ikke vidste, var, at grunden ved havet var fuld af PFAS. Den grund, som køerne havde græsset på så længe. Og de køer, som familien havde spist i årevis. I dette afsnit af ’Du lytter til Politiken’ fortæller journalist Elisabeth Astrup historien om Kenneth, og hvordan det er pludselig at få at vide, at ens krop er fuld af PFAS.
6/1/202327 minutes, 55 seconds
Episode Artwork

31. maj: Familien Murdoch: Virkelighedens 'Succession'

Der hviler et særligt mytisk skær over verdens såkaldte mediemoguler. De mænd, der bruger deres liv på at opbygge et imperium af aviser, tv-stationer og filmselskaber. Og som undervejs dribler med magthavere og politikere for at nå deres mål. Igennem fire sæsoner har tv-serien ’Succession’ fortalt historien om en nærmest genial og brutal forretningsmand, der har skabt sin egen magtbastion. Patriarken bygger blandt andet på virkelighedens Rupert Murdoch. I det her afsnit fortæller Politikens Torben Benner historien om Murdoch. Og så prøver han at besvare det spørgsmål, der altid melder sig, når en succesfuld businessman nægter at slippe sit livsværk: Hvem skal være hans arvtager?
5/31/202329 minutes, 54 seconds
Episode Artwork

30. maj: Pernille afslørede 'Sygeplejersken': Det kan ske igen

Som ny sygeplejerske på Nykøbing Falster Sygehus fik Pernille Kurzmann Lundén mistanke til, at hendes kollega slog patienter ihjel. Hun satte sig for at bevise det og endte som det vigtigste vidne i  Sygeplejerskesagen, hvor sygeplejersken Christina Aistrup Hansen blev idømt 12 års fængsel for flere drabsforsøg. Pernille Kurzmann Lundén fortalte om sin afgørende rolle i sagen, da hun i 2019 medvirkede i bogen ’Sygeplejersken’, der er skrevet af Politikens journalist Kristian Corfixen. Siden har hun ikke udtalt sig. Men nu – hvor sagen har international opmærksomhed med Netflix-serien 'Sygeplejersken' – tager hun ordet. For siden sagens start er ingen blevet klogere, siger hun. Ingen har gjort noget nævneværdigt for at undgå, at det kan ske igen. Og det frustrerer hende dybt.
5/30/202332 minutes, 1 second
Episode Artwork

WEEKEND. 6 hjerter: Anmelderen er i ekstase

Vi har udvalgt tre artikler til dig fra Politiken, så du kan lytte til dem, hvis du ikke nåede at høre eller læse dem i løbet af ugen.Artiklerne er læst op af os, der har skrevet dem. Først kan du høre Thomas Michelsens anmeldelse til hele seks hjerter af en koncert i Tivoli med russiske Arcadi Volodos (02:10)Den næste artikel er Ida Herskinds nyhedsartikel om Det Kongelige Teater og en aktindsigt, de har givet Politiken. Men som ifølge en juraprofessor er i strid med offentlighedsloven (09:03)Til sidst kommer Pernille Jensens anmeldelse af DR-programmet ’Dansk musiks bedste’, som hun mildest talt ikke er begejstret over (16:08)Har du allerede læst eller hørt en af artiklerne, kan du altid ’spole hen’ til den artikel, du vil gerne vil høre. Se minuttallene ovenfor.Og husk: de tre artikler bare er et lille udvalg af de mange artikler, vi har læst op, og som kan høres direkte i Politikens podcast-app, så snart de udkommer. Her kan du også sammensætte din egen playliste og tage artiklerne med på farten. Det kræver blot, at du er Politiken-abonnent. Og det kan du nemt blive ved at gå ind på politiken.dk/shop
5/27/202323 minutes, 19 seconds
Episode Artwork

26. maj: Kan Ron DeSantis slå Trump?

»I’m Ron DeSantis, and I’m running for president to lead our great American comeback«. Sådan lyder kampagnesloganet for den republikanske værdikriger Ron DeSantis – som er gået til kamp mod det »woke« USA. I forgårs meldte han ud, at han – der er guvernør i Florida – går efter at blive republikanernes præsidentkandidat. Selv om alt, der kunne gå galt under offentliggørelsen af kandidaturet, gjorde det, står én ting klart: DeSantis udfordrer Trump. I dette afsnit af ’Du lytter til Politiken’ fortæller Politikens USA-korrespondent Philip Flores, hvordan DeSantis mener, at USA skal komme igen.
5/26/202329 minutes, 22 seconds
Episode Artwork

25. maj:Manden, der trodsede vandmasserne på sin cykel, fortæller en langt større historie

Hele vinteren har der været tørt i Norditalien. Så tørt, at de ellers brusende floder har været halvtomme, og både drikkevandssikkerheden og landbruget har været i fare. Da regnen så endelig kom i sidste uge, faldt der et halvt års nedbør på blot 36 timer. Vandmængderne skyllede huse og veje væk, tog livet af flere og gjorde tusindvis af italienere hjemløse. Men det ekstreme vejr i Norditalien er blot én ud af mange usædvanlige vejrhændelser på det seneste. I dette afsnit af ’Du lytter til Politiken’ fortæller Adam Hannestad, hvorfor det sker.
5/25/202326 minutes, 28 seconds
Episode Artwork

24. maj: Asmund sad nøgen foran skærmen. Så kom afpresningen

På nettet er det ikke alt, der er, hvad det ser ud til at være. Du kan aldrig helt vide, hvem der sidder på den anden side af skærmen. I cyberspace er du blind. Samtidigt er det her, mange af os søger efter kontakt og kærlighed. Og det er der en kæmpestor kriminel og international underverden, der udnytter. En af dem, der har brændt nallerne, er 22-årige Asmund Christiansen. Sextortion – afpresning på grundlag af seksuelt indhold – hedder den form for svindel, han har været udsat for. Og hans historie kan du høre her.
5/24/202323 minutes, 49 seconds
Episode Artwork

23. maj: Hvordan endte den danske havbund som »en kirkegård«?

Havbunden ud for de danske kyster bliver kaldt for ”en kirkegård”. Den er død. Mange steder er fiskene og vandplanterne væk, mens algerne og krabberne har overtaget den iltfattige og bakteriefyldte sandbund. Journalist Lars Dahlager har talt med både eksperter i havmiljø og med fiskere, og de oplever alle det samme: fiskene er væk. I dette afsnit af ’Du lytter til Politiken’ fortæller han, hvorfor kirkegården bliver ved med at bredde sig på havbunden – og hvordan vi selv er skyld i det.
5/23/202329 minutes, 56 seconds
Episode Artwork

22. maj: I kamp for den frie abort

Der er ikke meget, danskerne er mere enige om, end at enhver kvinde skal have lov til at afbryde et uønsket svangerskab. Men sådan var det bestemt ikke, da Folketingets yngste medlem, den 26-årige socialdemokrat Helle Degn, onsdag den 23. maj 1973 højt og tydeligt ved afstemning svarede ja til fri abort. Op til vedtagelsen var der voldsom modstand, og når Helle Degn stillede op i diverse husmoderforeninger til debat med sin kristne modpart Inge Krogh, kunne hun tydeligt mærke modviljen i salen. I anledning af 50-året for indførelsen af den frie abort er den i dag 76-årige Helle Degn i studiet. Vi spørger hende, hvad det betød for kvinder, når de uden at ønske det blev gravide - før aborten blev fri.
5/22/202331 minutes, 40 seconds
Episode Artwork

WEEKEND. DR får kritik. 5 hjerter til Netflix. Og til Cirkusrevyen

Vi har udvalgt tre artikler til dig fra Politiken, så du kan lytte til dem, hvis du ikke nåede at høre eller læse dem i løbet af ugen.Artiklerne er læst op af os, der har skrevet dem. Først kan du høre Lucia Odooms begejstrede anmeldelse af ’Queen Charlotte’. Det er en ny Netflix-serie, som er et spinoff af den populære ’Bridgerton’ (02:17)Dernæst er det Torben Benners nyhedsartikel om DR. Den store public service-gigant får nemlig kritik for at spille alt for mange hits, mens knap så kendte kunstnere får mindre spilletid (08:33) Til sidst kommer Henrik Palles anmeldelse af årets Cirkusrevy, som han kalder den bedste i persons minde (17:37)Har du allerede læst eller hørt en af artiklerne, kan du altid ’spole hen’ til den artikel, du vil gerne vil høre. Se minuttallene ovenfor.Og husk: de tre artikler bare er et lille udvalg af de mange artikler, vi har læst op, og som kan høres direkte i Politikens podcast-app, så snart de udkommer. Her kan du også sammensætte din egen playliste og tage artiklerne med på farten. Det kræver blot, at du er Politiken-abonnent. Og det kan du nemt blive ved at gå ind på politiken.dk/shop
5/20/202325 minutes, 7 seconds
Episode Artwork

19. maj: Hvad blev der af Ukraines forårsoffensiv?

Vi har længe talt om den ukrainske forårsoffensiv. Så længe, at forår nu er blevet til forsommer. Alligevel regner alle med, at Ukraine vil sætte ind mod Rusland inden længe. Men hvorfor er offensiven så afgørende for krigen? I dette afsnit af ‘Du lytter til Politiken’ fortæller Politikens forsvarsredaktør Jacob Svendsen, hvad den ukrainske militærledelse går og overvejer, og hvad det kan betyde for udfaldet af hele krigen. 
5/19/202328 minutes, 18 seconds
Episode Artwork

17. maj: Er revolutionen på vej i Grønland?

Det er ikke så tit, der for alvor bliver talt om revolution i Folketinget. Men det gjorde der i fredags. Her var det Aki-Matilda Høegh-Dam, der sagde ordet. Både hun og mange andre grønlændere mener, at det er ved at være tid til, at de bliver taget alvorligt af Danmark. Selv om idéen om grønlandsk selvstændighed har eksisteret i mange år, er den i løbet af de sidste par måneder blevet mere virkelig. I dette afsnit af ‘Du lytter til Politiken’ fortæller Politikens nordiske korrespondent Claus Blok Thomsen om den grønlandske drøm om frihed, og hvad der kan få den til at briste.
5/17/202329 minutes, 56 seconds
Episode Artwork

16. maj: 16-årig gik fra gamer til netnazist terrordømt

Han sad meget på værelset. Brugte tiden på computerspil og lukkede chats, læste Mein Kampf og satte naziflag på skolens ting. Indtil den dag, politiet kom og hentede ham. I sidste uge fik han så fem et halvt års fængsel for at have hjulpet den nynazistiske terrororganisation Feuerkrig Division, der kæmper for et hvidt overherredømme. Men hvordan endte han der? Den 16-årige sagde i retten, at han samlede på bombemanualer, ligesom andre samler på Pokemon-kort . Hans forsvarer sagde, hans klient levede i en fantasiverden. Anklageren sagde, den unge mand var farlig, og dommen gav ham ret. Politikens Frank Hvilsom dækkede retssagen og fortæller i dagens afsnit, hvordan drengen fra Vestsjælland endte på den helt forkerte side af terrorloven. 
5/16/202327 minutes, 16 seconds
Episode Artwork

15. maj: Hvordan kom vi fra U2s Beautiful Day til tristesse og Trump?

Der var engang, hvor verden var lidt sjovere, end den er i dag. Vi fløj til Full Moon-parties i Koh Phangang uden at skænke klimaet en tanke, og den eneste virus, vi skulle være bange for, var den, der kunne ødelægge vores nye Powerbook. Det var dengang, forfatteren og journalisten Christian Bennike var ung. Han har skrevet bogen ’Engang troede vi på fremtiden’ om, hvorfor den verden gik af lave. For pludselig stoppede musikken, og så stod vi der med Trump, Brexit og de gule veste. Og så kom coronaen, krigen i Ukraine og alle de andre kriser. I dette afsnit af ‘Du lytter til Politiken’ fortæller Christian Bennike, hvad der skete, og hvorfor vi måske ikke skal miste håbet helt endnu. 
5/15/202330 minutes, 40 seconds
Episode Artwork

WEEKEND. Hun havnede i en gigantisk shitstorm. Det har præget hende lige siden

Vi har udvalgt tre artikler til dig fra Politiken, så du kan lytte til dem, hvis du ikke nåede at høre eller læse dem i løbet af ugen.Artiklerne er læst op af os, der har skrevet dem. Først kan du høre Thomas Michelsens anmeldelse til 6 hjerter af et nyt klassisk album (02:00) Dernæst er det Emil Bergløvs interview med kunstneren Elle-Mie Ejdrup Hansen, der tilbage i 1995 lavede Danmarks største kunstværk og havnede i en shitstorm, på et tidspunkt hvor begrebet shitstorm overhovedet ikke fandtes (07:33)Til sidst kan du høre Lucia Odooms anmeldelse af det anmelderroste danske band Gangers tredje album (17:13)Har du allerede læst eller hørt en af artiklerne, kan du altid ’spole hen’ til den artikel, du vil gerne vil høre. Se minuttallene ovenfor.Og husk: de tre artikler bare er et lille udvalg af de mange artikler, vi har læst op, og som kan høres direkte i Politikens podcast-app, så snart de udkommer. Her kan du også sammensætte din egen playliste og tage artiklerne med på farten. Det kræver blot, at du er Politiken-abonnent. Og det kan du nemt blive ved at gå ind på politiken.dk/shop
5/13/202323 minutes, 58 seconds
Episode Artwork

12. maj: Forstå hvorfor USA skylder 31.460 milliarder dollars væk

USA’s pengekasse er ved at være tom. Det plejer amerikanske præsidenter at løse ved at låne en masse penge. Men der er en grænse for, hvor stort et overtræk præsident Joe Biden må lave på statens kreditkort. For om nogle uger når landet det såkaldte gældsloft, og så skal Kongressen give præsidenten lov til at låne flere penge. Lige nu siger et republikansk flertal nej. Derfor kan Biden snart være nødt til at efterlade landets soldater, offentligt ansatte, pensionister og arbejdsløse uden penge. Politikens USA-korrespondent, Philip Flores, forklarer, hvad der er på spil. 
5/12/202327 minutes, 41 seconds
Episode Artwork

11. maj: Vælter Tyrkiets stærke mand på søndag?

For de unge i Tyrkiet har der altid kun været en, der bestemte i deres land. De har aldrig haft en anden leder end Recep Tayyip Erdogan. Præsidenten har været ved magten i to årtier, og han har brugt tiden på at skabe et land, der er gennemsyret af nationalisme og religion. Men på søndag stemmer tyrkerne ved et valg, der kan blive begyndelsen til enden for Erdogan. For denne gang er der en udfordrer. I mange målinger står Kemal Kilicdaroglu til at vinde, og sker det, venter der