Winamp Logo
Det Store Bildet Cover
Det Store Bildet Profile

Det Store Bildet

Norwegian, News, 1 seasons, 115 episodes, 5 days 8 hours 28 minutes
About
Sofie Høgestøl og Eirik Bergesen løfter blikket opp fra alle ukas nyheter, leter etter sammenhenger og presenterer Det store bildet.
Episode Artwork

115. TrumpTirsdag - Imperiet slår ikke tilbake

Trumps forretningsimperie avskiltes i New York. Og milliardboten skal dekkes inn med salg av gullforgylte sneakers. I helga avgjøres South Carolina. Og RIP Navaly.
20/02/202449 minutes 29 seconds
Episode Artwork

114. Ny trusselvurdering + Trumps NATO-rant + EU-valg

Etteretningstjensten legger fram sin nye, og mer dramatiske, trusselvurdering. EU forbereder seg på valg av nye ledere og parlament, Russland på sitt “valg”. Biden advarer endelig Israel, og Trump skremmer Europa med sin NATO-rant.Ukas av- og påkobling: Den franske prisvinnende rettssalsfilmen "Fritt fall", boka "The Rational Optimist" av Matt Ridley om verdensøkonomiens historie, og Etterretningstjenestens  trusselvurdering (åpen på nett).
16/02/202454 minutes 18 seconds
Episode Artwork

113. TrumpTirsdag - Trumps rettssaker

Hva skjer egentlig med de fire rettssakene Trump er tiltalt for? Hva er status, hvordan går forberedelsene, og når begynner de? Vi går gjennom alle: overstyre valgresultatet,hysjpenger, dokumentoppbevaring, valgpåvirkning i Georgia. Og hvorfor er rettsdrama så fascinerende - juridisk, kommunikasjonsmessig, politisk og menneskelig?
13/02/20241 hour 41 minutes 1 second
Episode Artwork

112. Propoganda + Bidens dårligste dag

Hvorfor avholder diktatorer valg? Og hvordan prøver de å påvirke demokratiske valg? Eskil Grendahl Sivertsen er spesialrådgiver ved Forsvarets Forskningsinstitutt og progaganda-ekspert. Hva er greia med Tucker Carlsons Putin-intervju? Og Biden har hatt sin dårligste dag på jobben, med Høyesterett mot seg og spesialrapport om sin dårlige hukommelse. Ukas valg: Pakistan, med TV2s Kadafi Zaman.
09/02/20241 hour 5 minutes 39 seconds
Episode Artwork

111. TrumpTirsdag - Kan Taylor Swift redde Biden?

Om MAGA-gjengens konspirasjonsteori om at Taylor Swift og Travis Kelce er dypstat-psyops, og Bidens bombing i Midtøsten og grenseavtalen mot Mexico.
06/02/20241 hour 8 minutes 55 seconds
Episode Artwork

110. LIVEPOD - Verden sett fra Nord

Nordiske samfunnsprofiler samlet på Arctic Frontiers for å diskutere det store geopolitiske bildet fra et stadig mer militarisert Nord.Med utenriksminister Espen Barth Eide, generalsekretær Nordisk ministerråd Karen Elleman, programleder for Norsken, dansken og svensken Hilde Sandvik, NRKs Russland-korrespondent Gro Holm, historieprofessor ved UiT Norges arktiske universitet Stian Bones.Livepodden er et Open Arctic-arrangement ved ProTromsø i samarbeid med UiT Norges arktiske universitet, Tromsø kommune og Arctic Frontiers på restaurant Skirri på Kystens hus.
05/02/20241 hour 5 minutes 24 seconds
Episode Artwork

109. EU-thriller om Ukraina + Trump/Orban-alliansen + We Are The World

Dramaet i EU er over, Orban ble tvunget i kne, og milliardpakke til Ukraina sikret. Det ideologiske kameratskapet mellom Ungarns president og Trump. Biden presser Israel med å fryse bosettermidler. Og ukas valg: Tuvalu.Ukas av- og påkobling: TV-dokumentar om sangklassikeren “We Are The World”, Medborgerpanelet om politikerskandalene og humorgodbiter Seth Rogens bok Yearbook og podkasten Conan Needs A Friend.
02/02/202450 minutes 41 seconds
Episode Artwork

108. TrumpTirsdag - Jon Stewart-comeback!

Gjermund Stenberg Eriksen, Emmy-vinnende serieskaper og tidligere programleder for Trump mot verden og Popcorn & politikk, debuterer som Eiriks faste makker i Trump-tirsdag. Samtidig som Jon Stewart redebuterer i The Daily Show. Hvordan vil han prege valgkampen? Hvor mye svir Trumps bot på $83 millioner til journalist E.J. Carroll for seksuell trakassering? Og hva er Haleys sjanser framover?
30/01/20241 hour 5 minutes 38 seconds
Episode Artwork

107. Makta-Gro

Ukas gjest er Kathrine Thorborg Johansen, som spiller Gro i Makta! Hvorfor er politikk så godt egnet som drama? Hvordan er det å fange og framstille mennesket i politikeren Gro? Og burde ikke flere politikere våge å være mer menneskelige?Ukas på- og avkobling: En real runde med kinoaktuelle (film er best på kino) og Oscar-nominerte filmer: Poor Things, Anatomy of a Fall, The Zone of Interest og Maestro.
26/01/202455 minutes 27 seconds
Episode Artwork

106. Trump-tirsdag - Trumps løgner + Haleys siste sjanse i New Hampshire

Hvordan lyver Trump, hvordan han slipper unna med det og hva har det å si for amerikansk demokrati? Filosofiprofessor Lars Fr. H. Svendsen har skrevet Løgnens filosofi og forordet til oversettelsen av den amerikanske klassikeren On Bullshit. Pluss: Klarer Nikki Haley å utnytte sin siste sjanse i New Hampshire?
23/01/202450 minutes 59 seconds
Episode Artwork

105. Det store valgåret

I år er det historisk mange valg, halve befolkningen i over 70 land skal stemme. Denne uka i Taiwan, som lever i økt spenning med storebror Kina. Hvordan påvirkes ikke bare verden, men det norske samfunnet og vårt næringsliv av global uro? Hvilke politiske krefter er i spill i disse valgene? Hvordan drives det valgpåvirkning og proganda? Hvor viktige er fakta vs. følelser i valg? Da passer det godt at fast vikar for Sofie i ukene framover nå er på plass! Og jobber spesielt mye med nettopp demokratispørsmål. Jette Christensen er statsviter og skribent, analytiker for Altinget og tidligere stortingsrepresentant. Velkommen til podden, Jette! Ukas av- og påkobling: Ian Bremners bok “Us vs. Them” om globaliseringens vekst og fall. Åsa Linderborgs biografi “Meg eier ingen” om oppveksten med en alkoholisert far. Historiepodkasten “Gamle greier” fra Nasjonalbiblioteket.
19/01/20241 hour 16 minutes 30 seconds
Episode Artwork

104. Trump-tirsdag - Iowa-knockout

Ny serie! Dagens gjest Hans Olav Lahlum oppsummerer den aller første valgdagen i den amerikanske presidentkampen sammen med Eirik. Hva betyr resultatet i Iowa? Vil DeSantis og/eller Haley trekke seg snart? Er den rekordstore Trump-entusiasmen nok til å sikre ham en ny presidentperiode? Og hva skjer på demokratisk side?
16/01/202448 minutes 39 seconds
Episode Artwork

103. Det store trusselbildet

Hvilke farer lurer i 2024? Hvordan møter næringsliv og politikk global risiko? Og hvor kan vi finne håp om bedring? Geir Hågen Karlsen gir seg som oberstløytnant og hovedlærer i strategisk kommunikasjon ved Forsvarets Høgskole etter 39 år i Forsvaret. Denne uka begynte han i Geelmuyden Kiese og sammen med Eirik gir han oss sin vurdering av krigen i Ukraina, eskalering i Midtøsten, spenning mellom Kina og Taiwan, utfallet av presidentvalget i USA, cybersikkerhet, terror, klimakrise og flere andre trusler.
12/01/20241 hour 11 minutes 44 seconds
Episode Artwork

102. Norges største USA-ekspert

Norges ambassadør til USA, Anniken Krutnes, snakker om amerikansk politikk i valgåret 2024. Hva er det vi ikke her hjemme forstår like godt om det som skjer i amerikansk politikk? Hva er hun følger spesielt med på i valgkampen? Hvilke saker vil avgjøre valget? Og hvordan jobber ambassaden med å forberede det, som ifølge meningsmålingene, kan bli en ny runde i Det hvite hus med Donald Trump?Ukas av- og påkobling:Fargo, sesong 5 fra norsk-amerikanske North Dakota. Susan Glasser og Peter Bakers bøker "The Man Who Ran Washington: The Life and Times of James A. Baker III” og “The Divider: Trump in the White House”.
05/01/20241 hour 14 minutes 31 seconds
Episode Artwork

101. Farvel 2023, velkommen 2024 - del 2

Vi oppsummerer 2023 og ser inn i 2024 - gjennom to episoder. Hvordan vil krigene i Gaza og Ukraina utvikle seg? Hva blir USAs rolle i disse krigene? Hvordan blir det amerikanske valgåret? Og hva kan overraske oss - både positivt og negativt - i året som kommer? Med oss er Marte Heian-Engdal, Midtøsten-forsker og forfatter, og Anders Romarheim, førsteamanuensi ved Institutt for forsvarsstudier ved Forsvarets høgskole.
29/12/20231 hour 3 minutes 40 seconds
Episode Artwork

100. Farvel 2023, velkommen 2024 - del 1

Vi oppsummerer 2023 og ser inn i 2024 - gjennom to episoder. Hvordan vil krigene i Gaza og Ukraina utvikle seg? Hva blir USAs rolle i disse krigene? Hvordan blir det amerikanske valgåret? Og hva kan overraske oss - både positivt og negativt - i året som kommer? Med oss er Marte Heian-Engdal, Midtøsten-forsker og forfatter, og Anders Romarheim, førsteamanuensi ved Institutt for forsvarsstudier ved Forsvarets høgskole.
22/12/20231 hour 1 minute 2 seconds
Episode Artwork

99. Biden-riksrett + Zelenskyj-besøk + håp for Gaza

Det har vært en høydramatisk nyhetsuke med riksrettsetterforskningen mot Biden, Zelenskyj-besøk til Norge, utdeling av Nobels fredspris og fortsatt krig i Gaza. For å snakke om alt dette - og sin egen TV2-avgang - har vi besøk av landets mest profilerte utenrikskorrespondent Fredrik Græsvik.
15/12/20231 hour 20 minutes 5 seconds
Episode Artwork

98. Stortingspresidenten

Før USA-turen var Sofie og Eirik på besøk på Stortinget for å briefe presidenten. Vel hjemme snakker Masud Gharahkhani om møtet med en polarisert og handlingslammet Kongressen, med Bernie Sanders samme dag han hindret slåsskamp i komitémøte, en svært bekymret FN-generalsekretær om utviklingen i Ukraina og Gaza, den viktige Nobelprisen til iranske Narges Mohammadi og storoppryddingen i norsk politikk etter habilitetsskandalene.
08/12/202359 minutes 39 seconds
Episode Artwork

97. Israel/Palestina - Hvordan skape fred?

Våpenhvilen er brutt, og krigen er i gang igjen i Gaza. Hvorfor skjer dette, og hva skal til for å få på plass en ny og varig våpenhvile mellom partene? Og når krigen endelig er over, hvordan ser freden ut? Vi snakker med Kåre Aas, tidligere ambassadør til Israel, USA, Afghanistan og politisk direktør i UD. Han kommer akkurat tilbake fra Israel og tar oss med bak kulissene i israelsk tankegang, dilemmaene på amerikansk side, Qatar som diplomatisk brikke, Kinas maktspill og en rolle for Norge.Ukas på- og avkobling: Vålerengas kamp mot nedrykk (Kåre), sølvet ska hem (Eirik), Formel 1 er mer spennende enn fotball (Sofie) og premiere på sesong 3 av spiondramaet Slow Horses på Apple+.
01/12/20231 hour 5 minutes 25 seconds
Episode Artwork

96. Våpenhvile i Gaza + populist-valgseire + Cameron-comeback

Endelig er den foreløpige våpenhvilen mellom Israel og Hamas på plass, og krigen har fått en pustepause. Ytre høyre-populister har vunnet valgene i Nederland med Geert Wilders og Argentina med Javier Milei. David Cameron ble plutselig (av uklare årsaker) ny britisk utenriksminister, og det internasjonale samfunnet har endelig begynt å forberede seg på at Trump faktisk kan bli president.Ukas av- og påkobling: Scarcity Brain av Michael Easter om hjernens overdrevne behov for forbruk + følg Leger uten grenser på sosiale medier og støtt arbeidet deres!
24/11/20231 hour 9 minutes 1 second
Episode Artwork

95. Kina og USA snakker sammen + anerkjennelse av Palestina

Lys i tunnelen: Denne uka møttes verdens to supermakter til et sjeldent treff. Og presidentene Xi og Biden  kommuniserte også sjeldent positive signaler etter sine samtaler, på det amerikansk-asiatiske toppmøtet APEC i San Francisco. AI i atomvåpen, fentanyl-krisen og klima var blant temaene hvor de fikk til en tilnærming. Hva kan denne forsoningen lede til? Og hvilken betydning kan det få på krigene i Gaza og Ukraina, spenningen i Taiwan og den globale økonomiske krisen? Med USA- og Kina-ekspert professor Øystein Tunsjø, ved Institutt for forsvarsstudier/Forsvarets høgskole.Ukas av- og påkobling: Boka The Age of The Strongman av Financial Times’ sjefskommentator Gideon Rachman, spiondramaet Teheran på Apple+, Øysteins kommende bok om supermakt-rivaliseringen og Sofie vil savne Det Store Bildet på TV2.
17/11/20231 hour 9 minutes 39 seconds
Episode Artwork

94. 1 år igjen til presidentvalget og Trump leder

Nye meningsmålinger sjokkerer det politiske USA. Trump leder over Biden nasjonalt og i 5 av de 6 viktigste vippestatene. Hvordan kan dette skje midt i Trumps rettssaker og fortsatte politiske skandaler? Hva skal til for at Biden henter igjen forspranget? Kan andre kandidater i begge partier utfordre noen av dem? Hvilke saker vil avgjøre valget? Og hvordan ender det hele... Vi gjør opp status ett år før presidentvalget!Ukas av- og påkobling: Professor blitt politiker, Samantha Powers, sin dessverre evigaktuelle bok A Problem From Hell, om folkemord, og den sør-koreansk/amerikanske filmen, Past Lives, om kjærlighet og livsvalg.
10/11/20231 hour 8 minutes 4 seconds
Episode Artwork

93. Gaza and Ukraine - The hope for a diplomatic solution

The wars in Gaza and the Ukraine have shaken the world. How are these two wars developing? And what can be done to reach a ceasefire, move forward with a peace plan and avoid a regional war in the Middle East? UN Director at the International Crisis Group Richard Gowan makes sense of a world with a rising level of conflict, sinking number of successful peace processes and an ineffective UN.
07/11/20231 hour 14 minutes 20 seconds
Episode Artwork

92. Krigsdiplomaten Støre

Kjetil Alstadheim, politisk redaktør i Aftenposten, fikk unik adgang bak kulissene til statsminister Jonas Gahr Støre. Resultatet ble boka “Jonas og krigen”. Vi snakker om hvordan Støre jobber med krigen mellom Russland og Ukraina, men også krigen mellom Israel og Hamas. Hvem er egentlig Støre bak sløret? Hva er hans metode, og hvilke saker brenner han mest for personlig? Hvilke statsledere er han tettest på, og hvordan er egentlig forholdet til Zelenskyj og Lavrov? Og hvordan går Norge nå fram overfor israelske og palestinske myndigheter?Ukas på- og avkobling: Makta på NRK (Hvem hadde spilt Støre…?) og  Formula 1: Drive to Survive på Netflix, for den som trenger noe helt annet enn krig og krise.
03/11/20231 hour 15 minutes 54 seconds
Episode Artwork

91. Sofie på Tinget + USA får speaker + barn i krig

Sofies vikaruke på Stortinget ble mildt sagt mer hektisk enn planlagt - som saksordfører for høstens politiske bombe: habilitetssaken i Kontrollkomitéen. Kongressen-krisen er avblåst - på 4. forsøket på 4 uker ble republikanerne til slutt enige, USA har endelig fått en speaker i Representantenes Hus. Og i en polarisert samfunnsdebatt er det en ting vi alle kan være enig om i Midtøsten: viktigheten av å beskytte barn i krig - en av Norges viktigste utenrikspolitiske roller.Ukas anbefalinger: Scorsese/DiCaprio/De Niro-storverket “Killers of the Flower Moon”, filmen om Yom Kippur-krigen “Golda”, bokaktuelle “Kunstig intelligens redder liv - AI er legenes nye superkrefter” av Ishita Barua.
27/10/20231 hour 18 minutes 47 seconds
Episode Artwork

90. Hva skjer i Gaza?

Konflikten mellom Israel og Palestina tetner til. Nå er fokuset på situasjonen i Gaza. Hvor palestinske sivile lider under israelske bombeangrep, og israelske gisler lider under Hamas-fangenskap. Sammen med Marte Heian-Engdal, forsker på Midtøstens historie og assisterende direktør ved NOREF Senter for internasjonal konfliktløsning, spør vi: Hva forteller historien oss? Hvilke valg har nå aktørene, landene i regionen og verdens stormakter? Kan Gaza bli starten på en storkrig? Og hva er egentlig krigens regler?
20/10/20231 hour 9 minutes 17 seconds
Episode Artwork

89. Israel/Palestina - Krigen som aldri tar slutt

Konflikten mellom Israel og Palestina kalles den evige krig. Den har lange historiske røtter og langvarige menneskelige lidelser. Allikevel kom de grufulle terrorhandlingene fra Hamas mot jødiske sivile som et sjokk på mange. Nå blusser en ny krig opp, det er mye vi ikke vet, men vi vet at den blir vond. Vi ser nærmere på de historiske, aktuelle og framtidige brikkene i et av verdenspolitikkens mest kompliserte puslespill. Vår gjest er Torkel Brekke, professor i religion og samfunn på Menighetsfakultet og tilknyttet C-REX - Senter for ekstremismeforskning.
13/10/20231 hour 37 minutes 30 seconds
Episode Artwork

88. Kaos i Kongressen + Trump-imperiets fall

Den parodiske borgerkrigen i det republikanske partiet går for alvor utover amerikansk demokrati. USA står nå uten budsjett og fungerende parlament - og Ukraina uten livsviktig økonomisk og militær støtte. Hvordan skal det hele løses? Trump er i retten avskiltet som forretningsmann i New York, hvordan skal han sno seg unna dette eksistensielle nederlaget? Og nå som Fosse endelig har fått Nobels litteraturpris, er det på tide at nokon kjem til å gå i norsk politikk? Ukas av-/påkobling: Podserien Skitbyen på NRK om moderne fattigdom, Morgenbladets (relativt) nye Politikk og økonomi-podkast, J.K. Rowlings romaner under psevdonymet Robert Galbraith.
06/10/20231 hour 10 minutes 23 seconds
Episode Artwork

87. Ukrainian resilience

Maryna Saprykina guests our second episode in English. She is an accomplished Ukrainian businesswoman, as CEO of CSR Ukraine and Founder of Ukrainian Women’s Entrepreneurs Hub. Eirik spoke to Maryna at last week’s Oslo Business Forum titled “Thriving In Chaos”, where she was a prominent speaker. How can Ukrainian civic society combat war by maintaining optimism and even developing new ideas for the future?
03/10/202325 minutes 47 seconds
Episode Artwork

86. Hvordan skal vi forstå Russland?

Den mangeårige toppdiplomaten Knut Hauge gir oss et unikt innblikk i tankegangen til Putin, russisk elite og den jevne russer. Og tenker høyt om hvordan krigen vil utvikle seg, og hva som skal til for å avslutte den. Nylig ble ekspedisjonssjefen i UDs sikkerhetspolitiske avdeling pensjonist, før det har han vært ambassadør til bl.a. Russland og NATO. Han har vært i forhandlingsrom med Putin, Trump og en rekke statsledere, og ikke minst har han vært tett på russisk politikk fra Sovjet og kald krig, via glasnost-tidens optimisme og til Russlands nakne aggresjon mot Ukraina. Slikt tar tid, så gled dere til geopolitisk maraton...Ukas av-/påkobling: Den russiske forfatteren Mikhail Sjisjkins siste bok Fred eller krig, Sesong 4 av Le Bureau fra Russland og Sopranos for å forstå Putins tankegang.
29/09/20231 hour 32 minutes 29 seconds
Episode Artwork

85. Erna-saken - hva sier egentlig jussen?

Det har vært litt av en politisk berg og dalbane i norsk politikk denne uken og Eirik og Sofie spør seg om det nå er en fare for trekk av amerikanske tilstander i Norge?For å hjelpe å sortere litt i hva som egentlig har skjedd her og ikke minst hva jussen er, har vi fått med oss en av Norges aller fremste eksperter i grunnlovsrett og habilitet: professor Eivind Smith.Han svarer på alle våre spørsmål om hvilke regler som gjelder i de habilitetssakene som har kommet frem i sommer. Vi går gjennom hva som skjer i strafferettssporet, hvilken rolle Kontroll- og konstitusjonskomiteen nå skal ha i disse sakene og ikke minst hva som er den politiske betydningen av det som skjer nå.
22/09/20231 hour 21 minutes 35 seconds
Episode Artwork

84. Valgkaos + Hunter Biden + verdens verste mennesker

Lokalvalget er over, men det er langt fra ferdig. Hvem som skal faktisk styre de store byene i Norge? Eirik og Sofie tar et lite dypdykk ned i hva som egentlig skjedde med de slengerne i Bergen og kommer med sin analyse av valget og veien videre. Så går turen innom USA for å snakke om den rykende ferske tiltalen mot Hunter Biden og om det kan bli en riksrettssak mot Joe Biden. Før vi runder av med en liten sveip innom møte mellom Kim Jong-Un og Putin.
15/09/20231 hour 2 minutes 34 seconds
Episode Artwork

83. Er Greta Thunberg-generasjonen & Proud Boys død?

Lokalvalget er nesten over og Sofie begynner å bli litt lei av å stå på stand. Vi analyserer hva som skjer nå i valgkampinnspurten og diskuterer hvem som egentlig vant skolevalget og ikke minst om Greta Thunberg generasjonen virkelig er død. Så runder vi av episoden med å snakke om de lange fengselsstraffene som lederne for Proud Boys nå har fått for deres rolle i stormingen av Kongressen.
08/09/20231 hour 14 minutes 34 seconds
Episode Artwork

82. Hva avgjør hvordan vi stemmer?

Det er 10 dager igjen til valgdagen. Over 50.000 nordmenn søker nå lokalbefolkningens tillit i et lokalvalg som domineres av nasjonale skandaler. Hvordan jobber partiene nå, hva avgjør egentlig hvordan vi stemmer, og hvilke saker er aller viktigst denne gangen? Mangeårig statsråd Jon Georg Dale, nå partner i kommunikasjonsselskapet First House, er med oss bak kulissene i valginnspurten. Goggen ble valgt inn i kommunestyret som 19-åring, dette er hans første valg uten å stå på stand, men kjærligheten til lokaldemokratiet ruster aldri.
01/09/20231 hour 13 minutes 19 seconds
Episode Artwork

81. Kan diplomatiet redde verden?

Militære løsninger dominerer i konflikter som Ukraina-krigen. Men hva med diplomatiets rolle i krigen, er det ikke bare slik vi får en endelig fred? Zelenskyj vil ha Norge på banen, hva er egentlig vår egen og FNs rolle for å sikre fred i vår tid? Vi ser på diplomatenes rolle i en stadig mer urolig og konfliktfylt verden. Med Norges nye FN-ambassadør Merete Fjeld Brattested og utenriksjournalist og forfatter av to bøker om diplomati, Tove Gravdal.
29/08/202356 minutes 57 seconds
Episode Artwork

80. Mugshot + Georgia-tiltale + republikansk presidentdebatt

For en uke i amerikansk politikk! Vi analyserer moderne politikks mest berømte arrestbilde, alle detaljer i den siste Trump-tiltalen i Georgia og den første republikanske presidentkandidatdebatten. Ukas av-/påkobling handler om forbrytelse og straff: The Good Wife på HBO, USAs beste juss- og politikkserie, og romanen The Talented Mr. Ripley, et mesterlig nærstudie av et forbrytersk sinn.
25/08/20231 hour 12 minutes 42 seconds
Episode Artwork

79. Livepod - Ulikhet i Norge

Selv i relativt like Norge øker forskjellene - hva skaper ulikhet? Hvor mye ulikhet synes egentlig nordmenn er greit? Hvordan bidrar innvandring? Hvordan ser ulikhet ut i framtidens arbeidsliv? Og i midt i en valgkamp - hvilke verktøy har politikere for å motvirke ulikhet? Vi diskuterer ulikhet på Arendalsuka, hvor Fafos nye bok “Ulikhetens drivere og dilemmaer” ble lansert. Med Fafo-forskere Kristin Alsos, Anne Mette Ødegaard, Jon Horgen Friberg, Guri Tyldum og Hanne Kavli.
22/08/202352 minutes 34 seconds
Episode Artwork

78. Partilederdebatt + Arendalsuka + Bertheussen-kunst

Partidemokratiet slår tilbake! Det var (overraskende) bra trøkk i den første store partilederdebatten fra Arendalsuka, hvor alle partiene og programlederne kom ut fra startblokka med et smell. Hvem overbeviste mest og minst? Hvordan blir valgkampen videre, og hva er de beste valgkamptriksene? Og ikke minst - hva er dommen over Laila Bertheussens politiske kunstutstilling? Hannah Gitmark, nestleder i sentrum-venstre tankesmia Agenda og Alex Zlatanos Ibsen, nyhetsredaktør i sentrum-høyre tidsskriftet Minerva, diskuterer med Eirik. Og Sofie ringer inn fra Arendal med oppsummering av årets demokratiske idéverksted på Arendalsuka.
18/08/20231 hour 20 minutes 50 seconds
Episode Artwork

77. Torbjørn Røe Isaksen - Hvordan redde demokratiet + Skal vi danse

E24-samfunnsredaktøren og den tidligere statsråden snakker om sommerens politikerskandaler, hva som venter i valgkampen, og hvor langt Hadia Tajik kommer på Skal vi danse. Han er også aktuell med den rykende ferske boka “Ingen tror på nåtiden” - om 89’ernes framtidsoptimisme som har fått en alvorlig knekk i møte med 2000-tallets realiteter. Hva må det liberale demokratiet gjøre for å overleve i en verden hvor populisme og autokratier vokser fram?
11/08/20231 hour 18 minutes 29 seconds
Episode Artwork

76. Trump - Det endelige oppgjøret

Den tredje og viktigste rettssaken mot Trump vil trolig avgjøre både valgkampen og det amerikanske demokratiets framtid. Om han taper vil han havne i fengsel, om han vinner blir han trolig USAs neste president. Dramatikken kunne ikke vært større, vi tar dere gjennom ALLE detaljene i rettssaken over alle rettssaker i amerikansk historie.
04/08/20231 hour 6 minutes 32 seconds
Episode Artwork

75. Slik blir kommunevalget - Sommerspesial 


Vi går gjennom hva som er viktig i valgkamp, hva som vil avgjøre årets kommunevalg og hvorfor lokalpolitikk er demokratiets hjerte. Med oss er en av landets største politiske nerder. Få om noen kan mer om politisk håndverk og kommunepolitikk enn Agnar Kaarbø, politisk redaktør i Kommunal Rapport, forfatter av Politisk lederskap, tidligere politisk journalist, kommunikasjonsdirektør, taleskriver for tre statsråder og foreleser i PR og politikk på Høyskolen Kristiania.
28/07/20231 hour 10 minutes 44 seconds
Episode Artwork

74. Verden i luksusfellen - Sommerspesial


Stadig flere land i verden sliter med stor gjeld, stigende renter, budsjettunderskudd og den ene krisen etter den andre. E24-kommentator og programleder for E24-podden, Sindre Heyerdahl, forklarer hvorfor dette betyr at den økonomiske gullalderen er over - også i Norge. Hvilken økonomisk framtid må Norge, verden og vi som forbrukere forberede oss på?
21/07/20231 hour 19 minutes 23 seconds
Episode Artwork

73. Demokratiet slår tilbake - Sommerspesial

Gjennom det siste halvannet året har krig og konflikt økt spenningsnivået i verden. Samtidig har demokratiet for alvor tatt et politisk og økonomisk oppgjør med diktaturene som truer verdensfreden. Hva kjennetegner et fungerende demokrati, og hvordan skal diktaturene overvinnes? Carl Henrik Knutsen er noe så fint som en demokratiekspert, til daglig professor i statsvitenskap ved Universitet i Oslo og har bl.a. skrevet boka “Demokrati og diktatur”.
14/07/20231 hour 23 minutes
Episode Artwork

72. Håp i Midtøsten - Sommerspesial

NRK-korrespondent Yama Wolasmal kommer rett fra et urolig Midtøsten som opplever store omveltninger på kort tid. Land som Saudi-Arabia opplever plutselige personlige friheter som har gitt befolkningen et nytt håp for framtiden. Samtidig er det fortsatt mer enn nok av demokratiske utfordringene. Og Yama tar et faglig og følelsesladd oppgjør med vestlige fordommer overfor Midtøsten.
07/07/20231 hour 28 minutes 26 seconds
Episode Artwork

71. Kuppforsøk i Russland

Hva skjedde egentlig da Wagner-leder Prigozjin på spektakulært vis utfordret Putin? Vi går gjennom alle sider av saken med Karen-Anna Eggen, Russland- og Ukraina-forsker ved Institutt for forsvarsstudier ved Forsvarets høgskole. Hvor nære var kuppforsøket på å lykkes, hvor svekket er Putin, hvilken informasjon er troverdig, og hvordan preger dette selve krigen? Ukas av- og påkoblinger: Keir Giles bok “Russia's War on Everybody: And What it Means for You”, Henriks Thunes bok “Strengt fortrolig” om norsk Libya-diplomati, novellen Lev Tolstoj “Herre og Dreng”, tv-dokumentaren “Shiny Happy People” på Amazon Prime om den skandaliserte kristenkonservative storfamilien Duggar.
30/06/20231 hour 6 minutes 54 seconds
Episode Artwork

69. Tillit til politikere

Kulturminister Anette Trettebergstuen går av. Samme uke beklaget AP-nestleder Tonje Brenna utnevnelser av venner. Sakene aktualiserer den viktige og skjøre tilliten mellom politikere og folket. Vi er innom de politiske, juridiske og historiske sidene av slike saker. Og sveiper også innom de internasjonale personlige skandaler rundt Hunter Biden og Boris Johnson. Ukas av-/kobling: Netflix-dokumentaren «Arnold» om Arnold Schwarzenegger og nylig avdøde Cormac McCarthys romaner «The Road» og «Blood Meridian»
23/06/20231 hour 16 minutes 53 seconds
Episode Artwork

Ungdomsspesial - Optimisme i mørke tider

Livepod fra Festspillene i Bergen med skoleungdommer. Hvordan se lysere på fremtiden? Med en krig uten ende i overskuelig fremtid, som igjen har utløst nye kriser innen økonomi, energi og matsikkerhet, samt tatt fokus bort fra klimakampen, er det mange unge som sier de ser mørkere på framtiden.
20/06/202356 minutes 15 seconds
Episode Artwork

67. Boris drar og Jens blir

Boris Johnson sjokkerer britisk politikk med å trekke seg fra parlamentet - i møte med en knusende rapport. Og foran NATO-toppmøtet er det store spørsmålet: Fortsetter Jens? TV2s Europa-korrespondent Elin Sørsdahl gir oss de siste ryktene fra Brussel. Ukas av-/påkobling: Sofie har endelig begynt på Pørni, og Eirik er endelig ferdig med Succession.
16/06/20231 hour 19 minutes 34 seconds
Episode Artwork

66. BREAKINGPOD! Trump-tiltalen forklart

Sofie og Eirik møtes endelig etter timevis med kommentering i hvert sitt NRK- og TV2-studio. Med mye fortsatt på hjertet dykker de sammen ned i ALLE detaljer av den mildt sagt utrolige tiltalen mot Donald Trump. Hva gjorde han egentlig, hvorfor gjorde han det, og hvordan ender det?
14/06/20231 hour 6 minutes 56 seconds
Episode Artwork

65. Ukraina-status + Trump-tiltale + Pride-rapport

Etterretning er ukas stikkord. Vi har med oss hovedlærer i etterretning ved Forsvarets Høyskole og leder for Ukraina-programmet, 1. amanuensis Tom Røseth. Hva vet vi om demningen som ble sprengt i Ukraina og konsekvensen for krigen framover? Hvordan kunne Pride-terroren i fjor vært unngått? Og ikke minst: Hva skjer nå som Trump igjen er siktet, denne gang for ulovlig oppbevaring hemmelige dokumenter? Ukas av-/påkobling: Podkasten The Telegraph: Ukraine The Lastest, Michael Kofman på Twitter/@kofmanmichael, Andrew Wilsons bøker The Ukrainians: an Unexpected Nation og Virtual Politics: Faking Democracy in the Post-Soviet World romanene Klokkene ringer for deg av Ernest Hemingway og Full spredning av Nina Lykke.
09/06/20231 hour 4 minutes 20 seconds
Episode Artwork

64. LIVEPOD - De neste 100 årene

På Festspillene i Bergen inviterte vi et knippe eksperter for å tenke høyt om det lange bildet. Hva venter verden fremover når det gjelder krig, energi, økonomi, teknologi, demokratisering og andre sentrale utfordringer? Med Monica Mæland, mangeårig statsråd, nå administrerende direktør i Bergen Næringsråd, Lars Fr. H. Svendsen, filosofiprofessor ved Universitetet i Bergen og tenketanken Civita, Guro Volland, redaktør i Bergensavisen og Sveinung Arnesen, fagleder for demokrati og innovasjon ved Norce.
06/06/20231 hour 3 minutes 38 seconds
Episode Artwork

63. Fornorskning + NATO + Kosovo

Vi tar for oss en hektisk politisk uke. Sannhets- og forsoningskommisjonen tar et kraftig oppgjør med fornorskingen av samer. NATOs uformelle toppmøte i Oslo vil føre Ukraina nærmere NATO. Og situasjonen i Kosovo hjemsøker igjen Europa. Ukas av-/påkobling: Boka This is Going to Hurt: Secret Diaries of a Junior Doctor og tennisturneringen French Open
02/06/20231 hour 10 minutes 35 seconds
Episode Artwork

62. Hvem er DeSantis og kan han vinne?

Endelig lanserer Florida-guvernør Ron DeSantis sitt presidentkandidatur. Men kampanjen snublet allerede i startblokken med teknisk katastrofe på Twitter. Så klarer han faktisk å reise seg, og slo både Trump og Biden? Og hvem er egentlig personen og politikeren Ron DeSantis? Ukas på-/avkobling: Seriefinalen av Succesion, White House Plumbers om Watergate, Obama-serien Working og Politico-langlesing https://www.politico.com/news/magazine/2023/05/19/casey-ron-desantis-wife-profile-00097456
26/05/20231 hour 23 minutes 44 seconds
Episode Artwork

61. AI - venn eller fiendeHva er egentlig kunstig intelligens, hva kan det brukes til, kan det være farlig og hvordan vil det forandre verden? Vi har med oss Ishita Barua, lege med doktorgrad i AI i medisin. Ukas anbefaling: - Mary Shelleys episke roman om menneske og maskin “Frankenstein” - Yuval Harari i Economist: “AI has hacked the operating system of human civilisation”: https://www.economist.com/by-invitation/2023/04/28/yuval-noah-harari-argues-that-ai-has-hacked-the-operating-system-of-human-civilisation - Naomi Klein i The Guardian “AI machines aren’t hallucinating, but their makers are”: https://www.theguardian.com/commentisfree/2023/may/08/ai-machines-hallucinating-naomi-klein - Tim Harford i Financial Times “What Rishi Sunak got wrong about maths”: https://www.ft.com/content/d1fa61be-7a83-47af-a0f1-7bcda2247bed - Einar Lie i Aftenposten “Å bruke eller bli brukt av kunstig intelligens” i Aftenposten: https://www.aftenposten.no/meninger/kommentar/i/abpk7a/aa-bruke-eller-bli-brukt-av-kunstig-intellige
19/05/20231 hour 25 minutes 13 seconds
Episode Artwork

60. Sterke menn, svake demokratier

En ny demokrati-indeks viser at verdens demokratier har falt til samme nivå som i 1986. Nok en gang skyldes det på de tre P’ene - populisme, polarisering og post-sannhet. Midt oppi dette er det valgthriller i Tyrkia, mellom Erdogan og rivalen Kilicdaroglu. Samme uke som Trump må betale erstatning for seksuelt overgrep, ble han invitert til CNN-folkemøte for å spre hele verktøykassen med desinformasjon. Tidligere statsminister i Pakistan, Imran Khan, ble arrestert og løslatt av Høyesterett. Ukas av-/påkobling: The Diplomat på Netflix, Henrik Thunes bok Strengt fortrolig. Norges hemmelige forsøk på å stanse krigen i Libya og Helsekost Furuseth på NRK.
12/05/20231 hour 13 minutes 52 seconds
Episode Artwork

59. Prisen for å forsvare landet - med Knut Storberget, leder av Forsvarskommisjonen

Denne uka skremte Forsvarskommisjonen landet og landets politikere med prislappen på hva det vil koste å forsvare oss i en ny og truende tid. Hva er det som truer oss nå og i framtiden, og hvordan skal vi betale for alt dette? Ukas av- og påkobling: Forsvarskommisjonens rapport og podcast og boka Radical Hope: Ethics in the Face of Cultural Devastation om Crow-indianernes håp i møte med sin kulturs sammenbrudd.
05/05/20231 hour 4 minutes 15 seconds
Episode Artwork

58. Utviklingsminister Anne Beathe Tvinnereim - Det nye Afrika

Utviklingsminister Anne Beathe Tvinnereim snakker om en norskstøttet vaksinerevolusjon i Sør-Afrika, effektiv russisk propaganda i Afrika og et kontinent med helt ny selvsikkerhet. Og vi får også Senterpartiet-nestlederen på glid om EU-debatt, partiledelsestrid og den “Du veit ikkje kva du snakkar om”-hendelsen. Ukas av- og påkobling: Al Jazeera på nett, NRK Jazz, romanen The Quiet American av Graham Greene om krig og idealisme.
28/04/20231 hour 14 minutes 27 seconds
Episode Artwork

57. Tilbake fra USA + Er AP tilbake?

Sofie og Eirik er tilbake fra USA og snakker om sine inntrykk. Hvor står presidentvalget, hva betyr FOX-forliket, og kan det ødelegge for Trump? Vi går gjennom alt ledelsesdramaet i AP foran landsmøtet, og snakker litt streik. Og Sofie bare må dele sine tanker om AI. Ukas av-/påkobling: tv-serien Succession (igjen) på HBO Max, filmen Air, tv-serien Beef på Netflix og bøkene Crying in H Mart og Men du ser ikke syk ut av Ragnhild Holmås
21/04/20231 hour 22 minutes 49 seconds
Episode Artwork

56. Supermaktkampen mellom USA og Kina

Landets eneste USA- og Kina-ekspert, Øystein Tunsjø, professor ved Institutt for forsvarsstudier, Forsvarets Høgskole, gir oss en status på rivaliseringen mellom verdens to supermakter. Hva ligger bak Xis besøk hos Putin, hvorfor advarer Stoltenberg mot Kina, vil landet faktisk invadere Taiwan, og hvordan vil USA da reagere? Ukas av- og påkobling: Bøkene Chip War: The Fight for the World's Most Critical Technology av Chris Miller og On China av Henry Kissinger. Den Oscarvinnende filmen Everything Everywhere All at Once og romanen Red Sorghum av Mo Yan
14/04/20231 hour 11 minutes 8 seconds
Episode Artwork

56. PÅSKESPESIAL - Audun Lysbakken om SVs oppstandelse som NATO-parti

Vi sniktitter bak kulissene i hans år som partileder. Når skjønte han at partiet måtte snu om NATO-medlemskap, og hvordan skjedde det? Kan de snu i EU-saken? Og hvorfor hater han 90-tallet - og elsker Brann. Ukens av/påkobling: - Eirik: George Orwell - 1984 - Erlend Loe - Fakta om Finland - Virginia Woolf - Orlando
05/04/20231 hour 13 minutes 13 seconds
Episode Artwork

55. «Trump-arrest +Syria-søstrene»

I natt kom nyheten om at Trump har blitt tiltalt av storjuryen i New York. Vi kaster oss rundt og diskuterer hva vi vet nå og hva som vil skje de neste dagen. Sofie forklarer hvorfor Trump og fremmedkrigere henger sammen i hennes hode – og vi får snakket om de to søstrene fra Bærum som ble hentet hjem fra Syria denne uken. Ukens anbefaling: TV serien Succession på HBO Boken “To Søstre” av Åsne Seierstad
31/03/202347 minutes 20 seconds
Episode Artwork

54. Blir Trump arrestert eller blir han president (eller begge deler)?

Dramaet rundt Trump slutter aldri. For første gang i amerikansk historie risikerer en president å bli både arrestert og dømt. Men blir han det? Og hva skjer da? Ukas av- og påkobling: Untouchable: How Powerful People Get Away With It av Elie Honig, The Year of Magical Thinking av Joan Didion, The People v. O. J. Simpson: American Crime Story
24/03/202349 minutes 11 seconds
Episode Artwork

53. Blir Putin tiltalt for krigsforbrytelser?

Denne uken har det kommet lekkasjer om at Den internasjonale straffedomstolen (ICC) gjør seg klar for å straffeforfølge russere for krigsforbrytelser i Ukraina. Vi har invitert Professor Kjersti Lohne, ekspert på internasjonale rettsoppgjør, for å snakke om hva dette egentlig betyr. Vil Putin bli tiltalt for krigsforbrytelser? Og hvorfor er det så vanskelig å straffe statsledere som Putin for grove internasjonale forbrytelser? Vi tar et skikkelig dypdykk og gir deg det store internasjonale strafferetts bilde! Ukens anbefaling: De siste dødsdømte på NRK: https://tv.nrk.no/serie/de-siste-doedsdoemte Filmen: Tar https://m.imdb.com/title/tt14444726/ Blekkulf - miljødetektiven: https://www.blekkulfklubben.no
17/03/20231 hour 11 minutes 33 seconds
Episode Artwork

52. Hvorfor dør politiske partier?

Styringspartier verden over utfordres av nye politiske protester, og medlemstallet faller i alle partier - bortsett fra i Nidaros sosialdemokratisk forening… Vi kjører Norge/USA-mashup med Vårt Lands politiske kommentator Emil André Erstad og ser på APs fall, Høyres vekst til symboltunge 36.9% og et republikansk parti i oppløsning på CPAC. Ukas av-/påkobling: Vi spekulerer i hvordan ny politisk rådgiver for Støre, Hallvard Høllelands, roman Faste rammer og Trude Marstein roman Egne barn, kan brukes som analogier på politisk styring. Og anbefaler også Fleishman Is in Trouble både som roman og tv-serie på Disney+.
10/03/20231 hour 16 minutes 55 seconds
Episode Artwork

51. Fosen-dypdykk - hvorfor er det et menneskerettsbrudd?

Vi går gjennom Fosen-konflikten. Hva sier egentlig Høyesterettsdommen, og hva står i FN-konvensjonen? Hvorfor har Regjeringen mislyktes i den politiske kommunikasjonen? Og hva gjør at samesaken fortsatt er en blindsone for det norske storsamfunnet? Ukas påkobling om samesaken: Dokumentarfilmen om Ella Marie Hætta Isaksen “Rahcan - Ellas opprør”, den kinoaktuelle spillefilmen med henne i hovedrollen “Ellos eatnu - La elva leve”, Vårt Lands politiske podcast Kammerset om forholdet til samene, NRK-podcasten “Hele historien: Alta-aksjonen”
03/03/20231 hour 19 minutes 33 seconds
Episode Artwork

50. 1 år med Ukraina-krig - hva har vi lært?

Det er 1 år siden Russland invaderte Ukraina - selve grunnen til at vi begynte podden. Og det er samtidig vår episode nr 50. Hva har vi - og verden - lært gjennom året som har gått? Hva har overrasket positivt og negativt, hvordan er internasjonal politikk endret - og hva skal skal til for at det blir fred? Ukas av-/påkobling: Nordahl Griegs bok om Moskva-prosessene Ung må verden ennu være, hans dikt Til Ungdommen om betydningen av menneskeverd, Erich Maria Remarques krigsepos fra 1VK Intet nytt fra Vestfronten.
24/02/20231 hour 6 minutes 30 seconds
Episode Artwork

49. Spionspesial - sampod med Gråsoner

Det er virkelig uka for spionprat - Arne Treholt er død, PST legger fram sin trusselvurdering, spionballonger skytes ned over USA. En perfekt anledning for besøk av Ørjan Karlsson, programleder for den sikkerhetspolitiske podden Gråsoner og spionromanforfatter, som har jobbet og forsket mange år på samfunnssikkerhet. Ukas av- og påkobling: Bøkene Putin's Wars: From Chechnya to Ukraine av Mark Galeotti og Spion og forræder av Ben Macintyr (https://www.ark.no/forfattere/ben-macintyre)e om Gordijevskij-saken, spion-tv-serien Le Bureau
17/02/20231 hour 23 minutes 2 seconds
Episode Artwork

48. Livepod! Verden sett fra nord

Vi besøkte den internasjonale konferansen Arctic Frontiers i Tromsø og samlet noen kloke hoder for å tenke høyt om den aktuelle sikkerhetspolitiske situasjonen sett fra nord. Forholdet til Russland har endret seg fullstendig på kort tid, hvordan ser naboskapet i nord ut i framtiden? Når kommer det en ny politikk for Nordområdene? Og hva er egentlig det unike blikket folk i nord har nasjonalt og internasjonalt vs. resten av landet? Med Skjalg Fjellheim, politisk redaktør i Nordlys, Kari Aga Myklebost, professor UiT Norges arktiske universitet og Jonas Stein, førsteamanuensis UiT. Livepodden var et Open Arctic arrangement ved ProTromsø, UiT Norges arktiske universitet, Tromsø kommune, Nordlys og Arctic Frontiers.
15/02/20231 hour 24 minutes 9 seconds
Episode Artwork

47. Uro i Israel - 30 år etter Oslo-avtalen

Vi snakker med Midtøsten-ekspert Marte Heian-Engdal om den glemte freden mellom Israel og Palestina 30 år siden Oslo-avtalen. Forfulgt av politiske skandaler og korrupsjonsanklager, har Benjamin Netanyahu gjort et usannsynlig comeback som statsminister - med en historisk høyrevridd regjering. Hvordan skjedde det? Hva er Bibis likheter med Trump? Og hva kan redde freden? Ukas av-/ og påkobling: den dramatiske tv-serien Fauda på Netflix
10/02/20231 hour 9 minutes 46 seconds
Episode Artwork

46. Presidentvalget 2024: Hvem blir kandidatene?

Early Bird Edition! Det er akkurat ett år til primærvalget i USA braker løs. Hvordan posisjonerer partiene seg? Blir det faktisk Biden vs. Trump igjen, eller kan andre kandidater vippe dem vekk? Vi dykker ned i hvilke andre mulige navn som finnes i hvert av partiene - og strekker oss så laaaangt vi kan i å spå hvordan det hele ender. Valgkamp-anbefalinger: CNNs Inside Politics, Politico og podcastene Hell & High Water, The Bulwark, FiveThirtyEight, og de norske poddene Amerikansk Politikk og Aftenpodden USA. Ukas avkobling: Den episke episode 3 av zombieserien The Last of Us på HBO Max.
03/02/20231 hour 21 minutes 9 seconds
Episode Artwork

45. Vesten mot resten

Media - inkludert vår egen podkast - har lett for å fokusere på alt som skjer i USA og Europa, og glemme det som skjer i Afrika, Asia og Latin-Amerika. Så vi hentet inn av en av de som følger den delen av verden aller tettest, Norad-sjef Bård Vegar Solhjell. Vi tar en sniktitt på neste ukes Noradkonferansen, med status for verdens framgang/tilbakegang. Hva er det vi ikke får med oss av positiv utvikling også i “resten av verden”, og hvordan bevare optimismen i krisetider? Ukas anbefalinger: Podcasten The Ezra Klein Show, den nigerianske forfatteren Chimamanda Ngozi Adichies bok Half of a Yellow Sun, Bård Vegar Solhjells egne bøker Uro og Jakta på makta
27/01/202344 minutes 37 seconds
Episode Artwork

44. Alle elsker Raymond (unntatt Rødt)

Raymond Johansen, byrådslederen i Oslo, har gått fra redaksjon til redaksjon denne uka og debattert Ukraina med Rødt og lansert lokalvalgkampen 2023. Vi diskuterer hvordan våpen til Ukraina også er lokalpolitikk, hvordan AP tross dårlige målinger planlegger å vinne lokalvalget - og litt om snømåking. Ukas avkobling: Nå er Sofie også begeistret fan av I’m Glad My Mom Died av Jennette McCurdy Tennis-tv-serien Break Point Den elleville amerikansk urfolk-komedien Reservation Dogs på Disney+ Ukas påkobling: Boka Verden av i går av Stefan Zweig om det store bildet i mellomkrigstiden.
20/01/20231 hour 15 minutes 13 seconds
Episode Artwork

43. Verden vakler - global statussjekk

Bidens egen dokumentskandale, kongresstorming i Brazil, politisk storm i Israel, presteregimet strammer grepet i Iran og Serbia sender tropper til Kosovo-grensen. Vi tar en sveip internasjonalt, hvor verden har nok en gang tatt noen skritt tilbake. Ukas avkobling: - Jennette McCurdys altfor utleverende, men elleville memoarer I'm Glad My Mom Died - Prince Harrys altfor utleverende, men elleville memoarer Spare - Avslappende Yoga With Adriene på YouTube - Podcasten Armchair Expert with Dax Shepard om menneskelig sårbarhet
13/01/20231 hour 16 minutes 58 seconds
Episode Artwork

42. LIVEPOD! 2023 - en prognose. Del 2 med næringsminister Jan Christian Vestre

LIVEPOD! 2023 - en prognose Vårt første liveshow med Det Store Bildet i Oslo! Ifm. NHOs Årskonferanse inviterte vi et bredt ensemble av makt og ekspertise. Forsvarsjefen, næringsministeren, NHO-ledelsen, Zero-sjefen, NRKs politiske kommentator, årets DN-unge ledestjerne, laksenæringen, de fremste USA-, Russland- og ytringsfrihet-forskere. Alle forteller hva de tror 2023 bringer - og hvordan dagens kriser i Norge og verden best kan løses - og morgendagens best møtes.
11/01/202355 minutes 27 seconds
Episode Artwork

41. LIVEPOD! 2023 - en prognose. Del 1 med forsvarsjef Eirik Kristoffersen

Vårt første liveshow med Det Store Bildet i Oslo! Ifm. NHOs Årskonferanse inviterte vi et bredt ensemble av makt og ekspertise. Forsvarsjefen, næringsministeren, NHO-ledelsen, Zero-sjefen, NRKs politiske kommentator, årets DN-unge ledestjerne, laksenæringen, de fremste USA-, Russland- og ytringsfrihet-forskere. Alle forteller hva de tror 2023 bringer - og hvordan dagens kriser i Norge og verden best kan løses - og morgendagens best møtes.
09/01/202347 minutes 1 second
Episode Artwork

40. Speakersuppa - republikansk kongresskrig

Amerikansk politikk smelter ned foran øynene våre. Kevin McCarthy tapte sitt 11. forsøk på å bli valgt som Speaker i Representantenes Hus. Vi må tilbake til borgerkrigen for å se noe liknende. Med ingen løsning i sikte, hvordan kan en likevel få en slutt på denne moderne versjonen av en republikansk borgerkrig. Slik at USA igjen - i en verden med krig og krise - kan fungere som et demokrati. Ukas påkobling:       -     The Problem With Jon Stewart på Apple+       -     Weep på HBO Max Ukas avkobling:       -     Star Wars-serien Andor på Disney+       -     Filmen White Noise på Netflix
06/01/20231 hour 11 minutes 45 seconds
Episode Artwork

39. 2022 oppsummert - Del 2

Vi går gjennom det dramatiske året 2022. Krigen i Ukraina snudde Europa på hodet. Det utløste en energikrise som stadig forverres. Og Regjeringen sliter med tilliten i folket. Når og hvordan skal krisene løses? Vi får hjelp av de kloke hodene til Karen-Anna Eggen, Russland-forsker ved Institutt for forsvarsstudier, Forsvarets Høyskole, og Ketil Raknes, instituttleder ved Institutt for kommunikasjon, Høyskolen Kristiania. Årets anbefalinger:     ⁃    David Lettermans intervju med Volodymyr Zelensky på HBO Max     ⁃    TV-serien «The Bear» på Disney+     ⁃    Boken «Intet nytt fra Vestfronten» av Erich Maria Remarque     ⁃    TV-serien «Abbott Elementary» på Disney+
30/12/202252 minutes 1 second
Episode Artwork

38. 2022 oppsummert - Del 1

Vi går gjennom det dramatiske året 2022. Krigen i Ukraina snudde Europa på hodet. Det utløste en energikrise som stadig forverres. Og Regjeringen sliter med tilliten i folket. Når og hvordan skal krisene løses? Vi får hjelp av de kloke hodene til Karen-Anna Eggen, Russland-forsker ved Institutt for forsvarsstudier, Forsvarets Høyskole, og Ketil Raknes, instituttleder ved Institutt for kommunikasjon, Høyskolen Kristiania. Årets anbefalinger kommer i del 2! Vi gjør oppmerksom på at del 2 kommer fredag 30. desember. God jul og godt nyttår!
23/12/202244 minutes 57 seconds
Episode Artwork

37. Hvordan lage et statsbudsjett?

Verdensøkonomien er i krise, nok engang heves rentene, og på vei inn i julen er befolkningen bekymret. Statssekretær Ellen Reitan i Finansdepartementet for Arbeiderpartiet tar oss inn i forhandlingsrommet, da statsbudsjettet ble vedtatt. Og gir oss en liten sniktitt på arbeidet med neste års statsbudsjettet, som allerede er i gang. Og hva som venter norsk og internasjonal økonomi i året som kommer. Pluss hva i all verden er greia med Donald Trumps nye kolleksjon av superhelt-kort? Ukas anbefalinger: • Sesongavslutning White Lotus sesong 2 på HBO Max • Harry & Megan på Netflix • Oslo Fagottkors julekonsert på NRK
16/12/20221 hour 18 minutes 51 seconds
Episode Artwork

36. Folket slår tilbake + vår første Q & A

Regimene i både Kina og Iran har måttet bøye av for folkelige protester denne uka. Kina har oppgitt sin null-Covid-strategi. Iran har lagt ned moralpolitiet. Og Ukraina har blitt enda modigere i krigen og har begynt å sende droner langt inn i Russland. Denne uka er the good guys winning. Pluss vi har vår første spørsmål og svar-runde fra lytterne våre! Ukas anbefalinger: Videospillet Civilization 6, Aleksandr Solzhenitsyns klassiker “Warning to the West” og Bonos nye memoarer “Surrender"
09/12/202253 minutes 10 seconds
Episode Artwork

35. Good COP, bad COP

Klimatoppmøtet COP27 i Egypt er over. Men hva skjedde egentlig? Og skal vi være optimister eller pessimister? Begge deler, sier leder i miljøstiftelsen Zero, Sigrun Aasland. Krigen i Ukraina herjer med energien, økonomien og sikkerheten vår, men gjør samtidig at vi endelig tvinges til å løse klimakrisen. Ukas anbefalinger: Financial Times “The Climate Game”, National Geographics “Save the World”
02/12/20221 hour 9 minutes 37 seconds
Episode Artwork

34. Maktspillet om fotball-VM

Qatar-VM er i gang, og det er også de politiske protestene. Men hvordan var det i det hele tatt mulig at Qatar kunne få VM, hvordan har idrett blitt storpolitikk og vil protestene faktisk endre noe? Ukas anbefaling: Podcasten om fotball-VM, World Corrupt
25/11/20221 hour 11 minutes 51 seconds
Episode Artwork

33. Exit Trump?

Er Trump ferdig? Vi har hentet inn han som norske trumpister kaller Antifa-fløyen av Civita, Eirik Løkke, for å diskutere Trumps tale, at konservativ media har snudd seg mot ham og Trump-disippel DeSantis sine muligheter til å slå Gudfaren. Mens det blir hett i Florida-politikken framover, forteller en frossen Sofie at også Stortinget sparer strøm og har skrudd ned tempen i norsk politikk. Og vi diskuterer også dramaet på Bar Boca mellom Atle Antonsen og Sumaya Jirde Ali. Hva sier dette om nordmenns forhold til rasisme? Ukas anbefalinger: - Tomm Kristiansens bok «Afrika på 200 sider» - Thomas Seltzers bok «Karmageddon» - On the house; A Washington Memoir” av John Boehner
18/11/20221 hour 13 minutes 13 seconds
Episode Artwork

32. Tidenes USA-debrief - hva skjer nå?

Vi har vært i hver vår USA-valgboble, i hver vår tv-kanal, og møtes for første gang på én uke, uten å ha snakket med hverandre på forhånd... Det blir et engasjert dypdykk i hvorfor Kongressvalget endte som det gjorde. Og ikke minst, hva dette betyr for det kommende presidentvalget. Vi gir dere de heteste potensielle kandidatene i 2024. Pluss: Norsk politisk drama - AP stuper til 16,9.   Ukas anbefaling: White Lotus på HBO Max
11/11/20221 hour 21 minutes 12 seconds
Episode Artwork

31. Den store valguken

Med få dager igjen til Kongressvalget i USA kan det vippe begge veier. Og midt oppi dette har Trump varslet sitt comeback… Verdenspopulismen er ett skritt fram og ett tilbake. Bolsonaro tapte med knapp margin i Brasil, Netanyahu vant med knapp margin i Israel. Og I Danmark har venstre- og høyresiden funnet hverandre. Ukas anbefalinger: - Flus - Folkevalgt - Da Macron ringte Putin - Midnights - Taylor Swift
04/11/20221 hour 10 minutes 30 seconds
Episode Artwork

30. Stormaktstatus

Vi tar dere med rundt i verden for å sjekke status hos de globale stormaktene. I UK, hvor Rishi Sunak er landets 3. statsminister på 7 uker, i Kina hvor Xi Jinping er gjenvalgt til en historisk 3. periode som partileder, i USA hvor republikanerne halvannen uke før valget ser ut til å vinne begge husene i Kongressen, i Russland hvor Putin holdt en 3 timer lang tale om «sikkerhet og rettferdighet for alle», i Brasil som igjen skal velge mellom Bolsonaro og Lula og i Iran hvor vi spør om modige kvinner faktisk kan styrte det mannlige presteregimet. Pluss ei lita Gjelsvik-rant… Ukas anbefalinger:     ⁃   UXA - https://tv.nrk.no/se?s=uxa-thomas-seltzers-amerika     ⁃   Da Macron ringte Putin - https://tv.nrk.no/se?v=KOID23000422     ⁃   Nikes løpeapp
28/10/202255 minutes 58 seconds
Episode Artwork

29. Det store trusselbildet (og ellevill britisk politikk)

Krigen i Ukraina rykker stadig nærmere, fremmede droner truer norsk infrastruktur, Regjeringen kaller inn til pressekonferanse om “en ny og enda mer alvorlig fase”, og statsminister Støre sier “Når ett av våre naboland truer med å bruke atomvåpen, så skaper det naturligvis frykt.” Men hvor redde skal vi være, og for hva? Vi har hentet inn mannen som kan det meste om dagens trusselbilde, Anders Romarheim, som er leder for Senter for internasjonal sikkerhet ved Institutt for forsvarsstudier og Forsvarets høgskole. Liz Truss ble UKs kortest sittende statsminister noensinne, hva i all verden venter nå, et Boris-comeback? Ukas anbefalinger: - Bidens forord I USAs sikkerhetsstrategi - https://www.whitehouse.gov/wp-content/uploads/2022/10/Biden-Harris-Administrations-National-Security... - Forsvarsevne gjennom mangfold og tillit - https://www.stratagem.no/forsvarsevne-gjennom-mangfold-og-tillit/?fbclid=IwAR1b2aOj5B9NVYg1r93kUgcJh...  -The Thick Of It
21/10/20221 hour 10 minutes 12 seconds
Episode Artwork

28. Slik ender Kongressvalget

Vi går gjennom de viktigste og villeste kandidatene, mest spennende vippestatene og avgjørende sakene. Og sveiper innom kongresshøringene. For ikke å glemme russisk aggresjon på norskegrensen, verdens røverstaters Putin-støtte i FN og Liz Truss’ forferdelige første uker. Ukas anbefalinger: MasterClass og Forræder
14/10/20221 hour 3 minutes 56 seconds
Episode Artwork

27. Hilde Restad: Det amerikanske paradokset

Hilde Restad, USA-ekspertenes USA-ekspert, er bokaktuell med «Det amerikanske paradokset». Hilde forklarer hvordan et land som har sett på seg selv som verdens fremste demokrati, nå er et splittet land fylt av konspirasjonsteorier. Vi snakker også om hvordan mellomvalget vil ende og svinger innom Nobelprisen.Ukas anbefalinger:Hildes book: https://www.cappelendamm.no/_det-amerikanske-paradokset-hilde-eliassen-restad-9788202771430Maggie Haberman: Confidence Man: The Making of Donald Trump and the Breaking of Americahttps://www.amazon.com/Confidence-Man-Making-Breaking-America/dp/0593297342Moisés Naím: The Revenge of Power: How Autocrats Are Reinventing Politics for the 21st Centuryhttps://www.amazon.com/Revenge-Power-Autocrats-Reinventing-Politics/dp/1250279208Voddie T. Baucham Jr: Fault Lines: The Social Justice Movement and Evangelicalism's Looming Catastrophehttps://www.amazon.com/s?i=stripbooks&rh=p_27%3AVoddie+T.+Baucham+Jr.&s=relevancerank&text=Voddie+T.+B
07/10/20221 hour
Episode Artwork

26. Norge som terrormål

Med bombingen av rørledningene har Putin tatt krigen nærmere våre kyster. Hvordan skal Norge og NATO beskytte seg mot et stadig mer desperat Russland? Sofie er tilbake fra Italia som har fått sin første høyrepopulistiske statsleder siden Mussolini. Og i USA blir mellomvalgkampen stadig hetere. Ukas anbefalinger: Love IRL Chef’s Table: Pizza
30/09/20221 hour 54 seconds
Episode Artwork

25. Torbjørn Røe Isaksen - Business as unusual

E24s samfunnsredaktør er vår ikke-faglærte tilkallingsvikar i Sofies feriefravær. Som tidligere næringsminister tar han oss med bak kulissene i både strømstøttepakken og Vestens økonomiske sanksjonene mot Russland. Som tidligere utdanningsminister tar han oss med bak kulissene i skolestreiken. Og hvordan ser framtidens næringsliv ut for mannen som fortsatt heter @konservativ i SoMe: “Staten er tilbake!” Bonus: Intervju med Wall Street-dronning Carla Harris fra Oslo Business Forum. Ukas anbefaling: Anarchists på HBO Max
23/09/20221 hour 19 minutes 30 seconds
Episode Artwork

24. Mellomvalg-mania

Innspurten i det amerikanske mellomvalget er i gang! Med bare to måneder igjen er både Senatet og Kongressen på vippen. Vi gir deg alt du trenger å vite for å følge det politiske dramaet, som kan avgjøre USA og verdens framtid de neste årene. Ukas anbefalinger: - War on The Rocks - militær podcast som følger utviklingen på bakken i Ukraina-krigen - Extraordinary Attorney Woo - prisbelønt og kritikerrost sør-koreansk serie om en autistisk advokat
16/09/20221 hour 5 minutes 5 seconds
Episode Artwork

23. Dronningen er død - med monarkiekspert Trond Norén Isaksen

Hva har Dronning Elisabeths 70 år på tronen betydd for det britiske samfunnet? Hvilket UK vil landets nye overhoder Kong Charles III og statsminister Liz Truss styre over? Og hva er egentlig et monarkis rolle i et moderne samfunn? Ukas anbefaling: The Crown
09/09/20221 hour 14 minutes 19 seconds
Episode Artwork

22. International Crisis Special!

Our first episode in English is with the UN Director at the International Crisis Group in New York, Richard Gowan. We look into into the many crises the world is currently facing and how the international community can solve them. Is the UN capable of handling today’s global challenges? How will the war in Ukraine end? Plus, the growing role of super power China in the international system, and the surprisingly important role of a smaller power like Norway.
02/09/202257 minutes 18 seconds
Episode Artwork

21. Europas lange krig og finske dansevideoer

Det som skulle være en kort angrepskrig i Ukraina runder 6 måneder og ser ut til å bli en langvarig konflikt som vil fortsette å produsere store dødstall, koste europeere og nordmenn økonomisk - og hvileløst true vestlig demokrati. Og noen misliker at Finland har en ung kvinnelig statsminister som liker å danse på fest.  ⁃Ukas påkobling: Raymond Johansen «Gjennom krisa» + tidligere og kommende pandemibøker  ⁃Ukas avkobling: «Never Have I Ever» på Netflix, Sofies favorittsjanger: amerikansk high school-drama
26/08/202253 minutes 7 seconds
Episode Artwork

20. LIVEPOD! Arendalsuka-spesial - Storkoalisjon med Stordalen

Det Store Bildet slo seg sammen med Stormkast for å lage livepodden Den Store Podkasten på Arendalsuka. Sammen med Petter Stordalen og Per Valebrokk stilte vi spørsmålene: Er Arendalsuka demokratiets dansegulv, eller demokratiets danskebåt? Hvordan skal vi håndtere strømkrisen? Når skal vi innse at krisene er her for å bli? Og hvordan kan de utnyttes til å bringe verden videre? Ukas anbefalinger:  - Petter: TV-serien Ullared - Per: Danger Mouse sin siste - Sofie: Beyonce sin siste - Eirik: Livestream fra Arendalsuka
18/08/202235 minutes 4 seconds
Episode Artwork

19. SPESIAL! Trump under etterforskning

Vi gir deg alle de juridiske og politisk detaljene i ukas Trump-bombe - FBIs ransakelse av Mar-a-Lago. Sofie har satt sammen en sinnrik tidslinje med rettsprosessen fra A til Å, og sammen spør vi hva de politiske konsekvensene vil bli. Er dette saken som sikrer at Trump aldri igjen kan bli president - eller som sikrer at han vinner neste valg? For å gi deg enda mer bakgrunn for å forstå denne rettsprosessen er ukas anbefalinger begge innblikk i FBIs arbeid: We Own This City - HBO Max Black Bird - Apple+
12/08/20221 hour 15 minutes 6 seconds
Episode Artwork

18. Sommeren oppsummert

Det har vært en het nyhetssommer. Og nå koker det virkelig i USA, med Pelosi-besøk til Taiwan, abortavstemning i Kansas og primærvalg. Mens i UK varmer lederduellen opp i Tory. Og både byråkratiske og populistiske forsøk på å møte strømkrisen mislykkes for regjeringen. Ukas anbefalinger: - Påkobling: Pessoa, «Uroens bok» - https://www.haugenbok.no/skjonnlitteratur/romaner/uroens-bok/9788256012145?v=6618260&gclid=CjwKC... - Avkobling: Beyoncé, «Renaissance» - https://open.spotify.com/album/6FJxoadUE4JNVwWHghBwnb?si=GaybU1iaQlyViLgKLCq8ig
05/08/20221 hour 11 minutes 14 seconds
Episode Artwork

17. SOMMERSPESIAL - Verden i morgen

Sofie og Eirik oppsummerer årets dramatiske hendelser - og ser framover: Hvordan utvikler verden seg? 2020-årene var mulighetenes tiår, hvordan ender de? Og sjekklisten er lang: krig og fred, klima, helse, teknologi, demokratisering og rettferdig fordeling. Ukens anbefalinger: - Oppskrift på å redde verden - Project Hail Mary av David Weir: https://www.goodreads.com/book/show/54493401 - Den norske sommerklassikeren Syndere i sommersol av Sigurd Hoel: https://no.m.wikipedia.org/wiki/Syndere_i_sommersol - Den internasjonale sommerklassikeren Garden of Eden av Ernest Hemingway: https://www.amazon.com/Garden-Eden-Ernest-Hemingway/dp/0684804522
29/07/20221 hour 4 minutes 48 seconds
Episode Artwork

16. SOMMERSPESIAL - Henrik Syse: Det godes kamp mot det onde

Verden sliter med krig og konflikt. The bad guys are winning, skriver Anne Applebaum. Men hvordan kan de gode kreftene slå tilbake, spør vi den optimistiske moralfilosofen og politiske tenkeren Henrik Syse. Ukens anbefalinger: Sokrates' forsvarstale: https://no.m.wikipedia.org/wiki/Sokrates%E2%80%99_forsvarstale Generalistenes bibel - Range av David Epstein: https://www.goodreads.com/book/show/41795733 An ugly truth: https://www.ark.no/boker/Sheera-Frenkel-An-Ugly-Truth-9780349144061?gclid=CjwKCAjwiJqWBhBdEiwAtESPaH... Krim av Sven Gunnar Simonsen: Risiko: https://www.ark.no/boker/Sven-G-Simonsen-Risiko-9788232803323 Crux: https://www.ark.no/boker/Sven-G-Simonsen-Crux-9788232804597
22/07/20221 hour 5 minutes 56 seconds
Episode Artwork

15. SOMMERSPESIAL - Karen Anna Eggen: Putin og Ukraina-krigen

Verden ble snudd helt på hodet i 2022, pga. én mann: Russlands president Vladimir Putin. Hvordan skal vi egentlig forstå ham og hans politiske planer? Hvordan ender krigen, og hvorfor ble hun i sin tid så engasjert av denne tematikken? En av landets fremste Russland-eksperter gir et unikt innblikk i den dramatiske krigen.Ukens anbefalinger:-      Peaky Blinders: https://www.netflix.com/title/80002479-      BBC podcast om Putin: https://podcasts.apple.com/no/podcast/putin/id1613771274?l=nb
15/07/20221 hour 22 minutes 35 seconds
Episode Artwork

14. SOMMERSPESIAL - Tone Sofie Aglen: norsk politikk-bonanza (og livet som kommentator)

Vi tar et skikkelig norsk politikk-skippertak etter uker med mye utenriks. Heldigvis fikk vi snappet opp Tone Sofie like før hun overtar etter Magnus Takvam som NRKs politiske kommentator. Hun feller den store dommen over regjeringen. Og åpner opp om veien fra politiker til politisk kommentator. Ukens anbefalinger: - Plukke multer - Tour de France - Treningsappen Sweat
08/07/20221 hour 7 minutes 5 seconds
Episode Artwork

13. Er Trump ferdig? Debatt med VGs Anders Giæver

Et eksplosivt vitnemål i høringene om kongresstorming har (igjen) snudd amerikansk politikk på hodet. Kan det faktisk bety slutten for Trump? Vi er uenige - og har vår aller første debatt!
01/07/202252 minutes 1 second
Episode Artwork

12. SPESIAL! Abort i USA

Vi dykker ned i alle detaljer om abortdommen i amerikansk høyesterett som har rystet USA. Og rystet oss - og mange andre nordmenn. Og vi mener: alle detaljer… Hva i all verden skjer - og vil skje framover - i USA? Løpende oversikt over hvilke stater som nå har forbudt abort: https://www.nytimes.com/interactive/2022/us/abortion-laws-roe-v-wade.html?referringSource=articleSha... Historisk bakgrunn for Roe vs. Wade og abort i USA: https://www.washingtonpost.com/history/2022/06/26/evolution-roe-v-wade-ruling/
28/06/20221 hour 11 minutes 59 seconds
Episode Artwork

11. En av historiens verste kriger

Ukraina-krigen var grunnen til at vi startet podden. Flere dør hver dag der enn i de verste krigene i verdenshistorien, og slutten ser ikke ut til å være nær. Og ukas Trumpwatch er tettpakket med de foreløpig avsluttede høringene om kongresstormingen og ett skritt fram og ett tilbake for amerikanske våpenlover.   Ukas av- OG påkobling er landets uavhengige bokhandler, spesielt studionabolagets Tronsmo (www.Tronsmo.no), husk sommerlektyre i feriekofferten!
24/06/20221 hour 2 minutes 28 seconds
Episode Artwork

10. Ine Eriksen Søreide om krisetider (og da Trump trodde hun var jagerpilot)

Norges viktigste utenrikspolitiker de siste årene letter på både det ene og det andre sløret i en munter samtale om dystre tider. Om å bli beskyldt for å drive overgrep på ytringsfriheten av sin tidligere toppdiplomat, hva var det jeg sa om Russland - og ikke minst historien om da Trump trodde hun var jagerpilot (og hun ikke korrigerte ham). Pluss: Sofie klikker refresh på amerikansk høyesteretts nettside dagen lang i påventede av abortdommen, og Eirik har vært på Eirik-fest.      ⁃   Ukas påkobling er boka Range om hvordan generalister, og ikke spesialister, skal redde verden: https://davidepstein.com/the-range     ⁃   Ukas avkobling er velskrevne og morsomme Hacks på HBO: https://www.hbomax.com/no/no/series/urn:hbo:series:GYIBToQrPdotpNQEAAAEa
17/06/20221 hour 5 minutes 41 seconds
Episode Artwork

9. Kongresstorming og kongelig sjamanforlovelse

Vi gir deg en guide til sommerens politiske thriller i amerikansk politikk - 6. januar-høringen om stormingen av Kongressen. Og bedriver litt (politisk) sladder om både Märtha/Dureks forlovelse og Boris/Carries ekteskap. Ukens påkobling: - Kongresshøringpodden Will Be Wild: https://open.spotify.com/show/2bCEVSrazQa2a33NUShP14?si=t19KpmApTSyHV5eMqCl0tw Ukens avkobling: - LA Lakers-tv-serien Winning Time: https://www.latimes.com/entertainment-arts/tv/story/2022-04-01/winning-time-lakers-hbo-cast-episodes... - The Office’ish tv-serien Abbot Elementary: https://www.disneyplus.com/no-no/series/abbott-elementary/1QmQtRqEp7Pv
10/06/20221 hour 16 minutes 42 seconds
Episode Artwork

8. Politisk drama med Gjermund Stenberg Eriksen

Vi har fått besøk av vår første gjest! Vår favoritt Popcorn & Politikk-podcaster og Emmy-vinnende Mammon-serieskaper forteller hvorfor han elsker politikk, hvordan en lager politisk drama, og vi spår høyt om hvem som vinner presidentvalget i 2024. - Ukas påkobling - We Own This City: www.hbo.com/we-own-this-city - Ukas avkobling - Ted Lasso: www.tv.apple.com/no/show/ted-lasso/umc.cmc.vtoh0mn0xn7t3c643xqonfzy
03/06/20221 hour 15 minutes 41 seconds
Episode Artwork

7. American Horror Story

To USA-eksperter sliter med å forstå, forklare og gi håp etter den siste, groteske amerikanske masseskytingen. Men prøver. Og tør (nesten) å smile litt av at Boris nok en gang har snudd britisk politikk på hodet. Ukas anbefalinger: - La kunstige pandemier skremme deg: https://www.ted.com/talks/rob_reid_how_synthetic_biology_could_wipe_out_humanity_and_how_we_can_stop... - La Bordtenniskameratene berolige deg: https://www.vgtv.no/kategori/100432/bordtenniskameratene
27/05/202253 minutes 6 seconds
Episode Artwork

6. Putins største nederlag

Putin fortsetter å forene Europa - mot ham. På Norges nasjonaldag søkte Sverige og Finland NATO-medlemskap, og 200 års historie er endret på 2 måneder. Det amerikanske primærvalget er i gang, og det egentlig spørsmålet er: hvor mye makt har Trump fortsatt? Ukas anbefalinger: Mektig, finsk krigsepos “Ukjent soldat”: https://www.netflix.com/title/81286606 Prisvinnende forsker Brené Brown hjelper deg å kommer i kontakt med følelsene dine på pod, bok og tv: https://brenebrown.com
20/05/202247 minutes 23 seconds
Episode Artwork

5. Ja, vi elsker denne Grunnloven

Vi forbereder 17. mai med å kåre hvilken grunnlov som er best, den norske eller amerikanske. Og Sofie har ledet NHOs årkonferanse «En ny morgendag», så hva er den? Pluss ny spalte: ukas av- og påkobling! Ukens anbefalinger: The Rest is Politics: https://open.spotify.com/show/1Ysx8g1Iw42gESAtegrFaH?si=vjfSp70bTpeA7TXmLDbQoA&nd=1 NHOs årskonferanse: https://www.youtube.com/user/nhovideo
13/05/202247 minutes 3 seconds
Episode Artwork

4. It's the economy (and abortion), stupid!

Krig, korona og klima har kastet økonomien i Norge, USA og verden ut i krise. Men nå har abortsaken snudd USA på hodet - og kan plutselig avgjøre mellomvalget. 
06/05/202247 minutes 11 seconds
Episode Artwork

3. Kampen om sannheten

Er Elon Musk akkurat det verdens ytringsfrihet trenger eller frykter, den nordiske forsvarsalliansen verden verken trenger eller frykter, og vi har (forgjeves) prøvd å unngå og følge Depp/Heard-rettssaken. 
29/04/202248 minutes 7 seconds
Episode Artwork

2. Folkemord og forsvarsministerens fall

Er Ukraina-krigen et folkemord, hvorfor ikke bare starte eget parti, og er seksuell mentor noe en virkelig trenger? Pluss ukas anbefalinger! 
22/04/202249 minutes 50 seconds
Episode Artwork

1. Krig og fred og eksperter og sånn

Alt fra krigsforbrytelser, Oslo-eksperter, quizseier og til ukas TV- og bokanbefalinger. 
08/04/202238 minutes 29 seconds