Winamp Logo
Den politiske situasjonen Cover
Den politiske situasjonen Profile

Den politiske situasjonen

Norwegian, Social, 1 season, 185 episodes, 4 days, 2 hours, 57 minutes
About
DNs ukentlige podkast om politikk. Og bare det. Menneskene, sakene, konfliktene, analysene og meningene. Med kommentator Eva Grinde og politisk redaktør Frithjof Jacobsen.  Our GDPR privacy policy was updated on August 8, 2022. Visit acast.com/privacy (https://acast.com/privacy) for more information.
Episode Artwork

Elendig håndverk av Vestre

Vestres lederlønnspolitikk står til stryk, men han er partiets nye lederfavoritt.Høsten 2022 la daværende næringsminister Jan Christian Vestre frem eierskapsmeldingen. Her varslet han kraftig innstramming av lederlønninger og bonuser i statseide selskaper. Og det med pauker og basuner. Fasit halvannet år etter er at ingen hel- eller deleide statlige selskaper har fulgt opp regjeringens signaler, og den fremstår som totalt handlingslammet og maktesløs når det ikke later til å få noen følger.Og Folkebarometeret har spurt arbeiderpartipolitikere hvem som er deres favoritt til å ta over etter Støre. Overveldende 48 prosent vil ha Vestre, mens bare 15 prosent går for den andre nestlederen inntil nylig partiets kronprinsesse, Tonje Brenna. Hva har skjedd?  Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
6/13/202436 minutes, 37 seconds
Episode Artwork

Høyre-Erna slår tilbake mot Ap-Kari i skolegården…

Og staten blåser av den politisk betente streiken blant høyt utdannede.Onsdag gikk regjeringen til tvungen lønnsnemnd, men får den og LO viljen sin til slutt?Det er høyst usikkert og nå opp til Rikslønnsnemden. Striden står om hvorvidt Akademikerne og Unio skal ha sin egen tariffavtale med staten. Det vil ikke LO, og begge utfall fra nemnden vil ha dypt politiske implikasjoner.Og Høyre-leder Erna Solberg melder seg på i skoledebatten, og slår tilbake mot kunnskapsminister Kari Nessa Nordtun.Men skillet mellom en Høyre-skole med fag, disiplin og testregime, versus en venstresidestyrt softie lekeskole, er ikke krystallklart. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
6/6/202432 minutes, 41 seconds
Episode Artwork

Sylvi for prez?

Høyre ned, Frp opp og Ap på stedet hvil. Hva skjer ved valget i 2025 om trendene holder seg? Den politiske situasjonen studerer tall og grafer fra nettstedet Poll of polls, og drar dem med seg inn i krystallkulen frem mot valget!Trenden er klar. Borgerlig side vokser, men maktbalansen internt på borgerlig side er i endring. Frp er på full fart oppover. Høyre og dermed Erna Solbergs autoritet, er for nedadgående. Er det plass igjen til et post-aksjeskandaleHøyre når Ap går mot lilla i stadig flere spørsmål, og Frp lykkes i å være både statsministeraktige og dypere blå på en og samme tid?Det bør de tenke på i Høyre.Alt kan skje i løpet av de 16 månedene som er igjen før valget. Vi har sett store endringer på tampen før. Men holder trendene seg kan vi forvente en blåblå regjering fra 2025, hvori opptatt et knallsterkt Frp. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
5/30/202437 minutes, 56 seconds
Episode Artwork

Lilla-Ap og Palestina-spørsmålet

Regjeringen Støre anerkjente onsdag Palestina som stat. Instinktivt føles det riktig å gjøre noe kan som skape bevegelse i denne håpløst fastlåste og blodige konflikten. Det er for tidlig å si om det var et taktisk smart trekk, men noen uhørt premie til Hamas, slik Frp Sylvi Listhaug påstår, var det ikke.I de fleste andre spørsmål virker det som regjeringen Støre vrir høyre om og frir til lillavelgerne i sentrum. De to nestlederne i Ap er talspersoner for opp-om-morran-arbeidslinjen og private aktører i helsevesenet. Stjerneskuddet Kari Nessa Nordtun prediker disiplin i skolen og utsatt russetid. Blir det noen plass igjen til Ernas pragmatiske sentrums-Høyre? Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
5/23/202431 minutes, 38 seconds
Episode Artwork

Vi reviderer revidert nasjonalbudsjett

Snart snur det, lover Vedum og Støre.Vi skal få mer i lommeboken. Hvordan innfris det i revidert nasjonalbudsjett, og hva sier budsjettet egentlig om tilstanden i norsk økonomi? Finansredaktør Terje Erikstad, kommentator Bård Bjerkholt og DNs politiske redaktør Frithjof Jacobsen reviderer Revidert i denne utgaven av Den politiske situasjonen. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
5/16/202427 minutes, 58 seconds
Episode Artwork

Ungdommen nå til dags!

Nyvalgt leder av Rød Ungdom Amrit Kaur (20) fikk fredag skravleklassen til å sette halvliteren i halsen da hun kalte Stoltenberg, Støre og Tangen for terrorister. Mandag satt hun i Politisk kvarter og la seg så flat som mulig er. Kanskje det mest påfallende med hele saken er de voldsomme reaksjonene. Er det sjokkerende at en 20-åring på den radikale venstrefløyen drar til litt i retorikken? I tillegg til en generelt lettantennelig debatt er Kaurs utspill et symptom på fløydannelse i Rødt, noe som gjør den moderate parti-eliten nervøs. Dessuten får kombinasjonen terrorist og Arbeiderpartiet traumealarmen til å gå, hver gang. Og har ikke ungdom generelt blitt veldig disiplinert og voksenvennlige de siste tiårene?Distriktenes forsvarer, Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum har uventet funnet seg nye venner i meglerhuset Pareto. Det var de som rådga regjeringen da den bladde opp 2,6 milliarder kroner for Meraker Brug. Det ser nå ut til å være en milliard for mye. Regjeringen vil ikke fortelle Stortinget hva Pareto sa. Det bør den. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
5/8/202434 minutes, 23 seconds
Episode Artwork

Oljefondet - styrer mellom skjærene i politikken, byråkrati og finans

Oljefondet investerer Norges formue i skjæringspunktet mellom politikk, byråkrati og finans. Hva er den beste plasseringen for alle som kommer etter oss? Og hvordan skal fondet navigere i en stadig mer kompleks og usikker verden. Ukens gjest er DN-kommentator Bård Bjerkholt. Programleder er DNs politiske redaktør Frithjof Jacobsen. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
5/2/202433 minutes, 44 seconds
Episode Artwork

Går det mot regjeringsskifte?

Borgerlig valgseier er i sikte, men hva er egentlig det borgerlige prosjektet? Og hvilke partier skal eventuelt sitte i regjering? Den politiske situasjonen får borgerlig eksperthjelp fra Civita-sjef Kristin Clemet. Programleder er Frithjof Jacobsen. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
4/25/202430 minutes, 31 seconds
Episode Artwork

Exit SVs Kari Elisabeth Kaski

Hvordan skal norsk venstreside kombinere vekst og velstand med det den mener er en mer rettferdig fordeling. Og er det Trygve Hegnars skyld at SV nå mister sin fremste finanspolitiker? SVs Kari Elisabeth Kaski er ukens gjest i Den politiske situasjonen. Programleder er Frithjof Jacobsen, politisk redaktør i DN. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
4/18/202427 minutes, 46 seconds
Episode Artwork

Mye forsvarspenger i vente

600 ferske milliarder skal pøses inn i Forsvaret de neste tolv årene, foreslår regjeringen. Er det virkelig så dyrt å få et forsvar som virker? Ukens gjest i Den politiske situasjonen er forsvarsminister Bjørn Arild Gram (Sp). Programleder: Frithjof Jacobsen, politisk redaktør i DN. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
4/11/202443 minutes, 35 seconds
Episode Artwork

Bekymring for fremtiden på ung høyreside

Unge Høyre utkast til politisk program er preget av akutt bekymring for fremtiden, og flere dramatiske forslag. Hvilket mørke er det leder Ola Svenneby egentlig har fått øye på? I ukens utgave av DN-podcasten Den politiske situasjonen, snakker han om generasjonskonflikter i politikken, om at tiden etter den kalde krigen kanskje bød på for mye frihet og om hvordan han ser for seg å kunne utøve politisk makt. Programleder er Frithjof Jacobsen, politisk redaktør i Dagens Næringsliv. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
4/4/202435 minutes, 24 seconds
Episode Artwork

Jens Stoltenberg om Ukraina, Russland og fremtiden

Krigen i Ukraina er fastlåst, og Russland har forsprang i rustningskappløpet. I Europa er flere redde for at alliansen med USA skal bli svakere. Midt i alt dette sitter Natos generalsekretær Jens Stoltenberg som er ukens gjest i Den Politiske Situasjonen.Programleder er Frithjof Jacobsen. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
3/26/202433 minutes, 40 seconds
Episode Artwork

Exit-skatt og Høyres nestledermysterium

Det kan bli vanligere med 12 år lange milliardæropphold i Sveits fremover. Og hvor coole er nestlederne i Høyre, egentlig? Finansminister Trygve Slagsvold Vedum presenterte onsdag morgen en ny 12års-regel for sveitsmilliardærer in spe. Den skal få flere skatteflyktninger til å betale sin skatt for verdier opptjent i Norge.SV applauderer og dermed er det flertall for endringen, som nå skal sendes på høring. Men hadde ikke regjeringen allerede tettet det viktigste smutthullet?Høyres Tina Bru er avventende til forslaget. Hun er finanspolitisk talsperson Og det selv om hun så vidt greide seg i matte på skolen. Dette snakker hun lenge og lattermildt om i podkasten Stortingsrestauranten, sammen med ko-vert og ko-nestleder Henrik Asheim, som også trengte ekstrahjelp i faget.Podkasten Den politiske situasjonen snakker om podkastens intime og åpenhjertige natur, og en mulig fare ved at topp-politikere trer for mye ut av rollen som makthavere og beslutningstagere. De bør i hvert fall ikke overdrive hvor nedpå og coole de er, hvor kjedelig og uforståelig pensjon er og hvor meningsløst det er når partiene vil ha endringer i habilitetsuttalelser. Hvem skal forstå og like de komplekse (tørre, vanskelige, kjedelige) politiske sakene, om ikke de vi har gitt eksklusiv makt til å beslutte noe om dem? Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
3/21/202436 minutes, 25 seconds
Episode Artwork

Opp-eller-ned og smørblid Erna

Frp-leder Sylvi Listhaug så opp og ned på Per-Willy Amundsen etter hans facebook-eskapader natt til 8. mars. Så ga hun ham sparken som leder av justiskomiteen. Nå skal politiet etterforske ham for hatytringer mot «arabere» og «islam». Kvinnemennesker er ingen minoritet og må tåle å bli beskyldt for å ikke kunne se opp eller ned på en penis, uansett hvor krenkende det er. Listhaug lovet i helgen dessuten troskap til Erna Solberg ved neste valg, men la ikke ned noe veto mot samarbeid med Venstre og KrF. Også de to småpartiene på borgerlig side, slår fast at ny regjering er prioritet nummer en. Dermed konkluderer en smørblid Erna at aldri har et borgerlig flertall vært så enige så lenge før valget. Vi kalibrerer mot ståa i 2013 og 2027. Dessuten forteller Frithjof en vaginal 8.mars-historie fra Leicester square i London! Det er bare å tune inn.   Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
3/14/202438 minutes, 2 seconds
Episode Artwork

Solberg skvatt unna nok en gang!

Det var Høyreleder Erna Solberg som skulle få den mest unisone og sterke kritikken fra et samlet storting da habilitetssakene ble behandlet denne uken. Men så greide den hardt prøvede regjeringen å kapre versting-prisen til slutt likevel, da Fremskrittspartiet gikk inn for mistillit mot arbeidsminister Tonje Brenna. Det var det ingen andre som stemte for, men det blir kanskje en ekstrarunde med henne i kontrollkomiteen. Overlever Brenna mistillit og eventuelle ekstrarunder? Ja. Overlever Erna politisk sterk kritikk fra et samlet storting? Ja. Hvorfor preller alt av på noen? Fordi makt trumfer prinsipper i politikken. Jonas trenger Tonje, og Høyre (tror de) trenger Erna.Er det en god ting at prinsippene knaser i møtet med utsiktene til taburetter? Se det er et annet spørsmål. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
3/7/202433 minutes, 32 seconds
Episode Artwork

Kan Ukraina vinne krigen?

Hvordan skal det gå med oss om Russland vinner?Tidligere utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) mener en ukrainsk seier er mulig, men ikke uten muligheter for ulike dilemmaer. Russland kommer til å være en sikkerhetspolitisk trussel mot Europa i lang tid fremover. Politisk polarisering i USA om videre støtte til krigen, gjør ikke situasjonen enklere. Eriksen Søreide gir oss et lite overblikk i samtale med politisk redaktør Frithjof Jacobsen i Dagens Næringsliv. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
2/29/202444 minutes, 19 seconds
Episode Artwork

Oppgjørets timer

Tallgrunnlaget for årets lønnsoppgjør er levert. Forventningene er høye. I fjor ble det streik. Hva skjer i år, får folk bedre råd? DNs kommentator Anita Hoemsnes følger arbeidslivet tett, og er ukens gjest. Programleder er Frithjof Jacobsen, politisk redaktør i Dagens Næringsliv. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
2/19/202429 minutes, 11 seconds
Episode Artwork

En farligere verden

Russlands krigsøkonomi har låst krigen i Ukraina og Kina har stadig større globale ambisjoner. Det påvirker både Norge og verden forteller sjefen for Etterretningstjenesten, Nils-Andreas Stensønes, i denne utgaven av Den politiske situasjonen. Programleder er Frithjof Jacobsen. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
2/13/202424 minutes, 22 seconds
Episode Artwork

Dommedag for finanspolitikken

Professor Ragnar Torvik leder regjeringens eget ekspertutvalg for finanspolitikk. Han vil ha slutt på C02-kompensasjon til industrien, legge vekk målet om ta Norge skal øke fastlandseksporten og mener langsiktige konsekvenser av den økonomiske politikken som føres får for lite oppmerksomhet. Hør den nådeløse dommen over budsjetter, nærings- og klimapolitikk i denne utgaven av Den Politiske Situasjonen. Programleder er DNs politiske redaktør Frithjof Jacobsen. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
2/8/202442 minutes, 41 seconds
Episode Artwork

Penger og politikk

Verden er i en merkelig økonomisk uro. Virker de klassiske politiske løsningene?Finansredaktør Terje Erikstad er gjest og prøver å gjøre programleder Frithjof Jacobsen til en noenlunde dugelig finansminister.De gir seg et godt stykke under mastergradsnivå, men forsker litt på penge- og finanspolitikkens store mysterium for tiden, nemlig sammenhengen mellom renter og arbeidsledighet. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
2/2/202433 minutes, 23 seconds
Episode Artwork

Trump gjør rent bord i primærvalgene

Ingenting kan stanse Trumps vei til å bli republikanernses presidentkandidat ser det ut til. Vinner han det hele til slutt? Og hva betyr det i så fall for Europa?Med politisk redaktør Frithjof Jacobsen og DN-kommentator Sverre Strandhagen.  Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
1/25/202427 minutes, 8 seconds
Episode Artwork

Venstreleder Guri Melby om Ukraina, Taiwan og Erna Solberg

Under Guri Melbys ledelse har Venstre utmerket seg med en hard linje mot autoritære krefter. Velgerne liker det tydeligvis, på flere målinger er nå Venstre større enn Senterpartiet. Før jul besøkte også Melby den omstridte øya Taiwan, hør hva hun har å si om valget som nettopp er avholdt der, under kraftig press og påvirkning fra Kina. Melby forteller også at Venstre ikke er helt sikre på om de kan stille seg bak Erna Solberg som borgerlig statsministerkandidat til neste år. Programleder er DNs politisk redaktør Frithjof Jacobsen. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
1/18/202438 minutes, 50 seconds
Episode Artwork

Ernas evne til selvbedrag

Erna Solberg og Jan Christian Vestre om bullshit, makt og ledelse. Hør Den politiske situasjonen Live fra NHOs årskonferanse. Høyreleder Erna Solberg mener hverken presse, kommentatorer eller opposisjon har noe med om hun blir sittende som Høyreleder og statsministerkandidat. Men hva slags leder er hun egentlig? Det prøver vi å finne ut av i Den politiske situasjonen Live på NHOs årskonferanse 2024! Jeg har stamina, erklærer Høyrelederen. Tidligere har hun trukket frem sin evne til selvbedrag som en ubetinget styrke, og vedgår at talentet for fortrengning har kommet godt med under aksjeskandalen. Men kan den også medføre at negative nyheter ikke når inn før det er for sent, aksjehandlende ektemenn for eksempel?Og nestleder Jan Christian Vestre er litt oppgitt over hvor lang tid allting tar i politikken sammenlignet med i næringslivet. Han innrømmer at det kan resultere i tåkeprat. Særlig en frase er han lei av å høre seg selv si. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
1/10/202421 minutes, 43 seconds
Episode Artwork

NHO-sjefen om herberget og nyttig reversering

NHO-sjef Ole Erik Almlid er gjest i Den politiske situasjonen denne uken. Hør hvilke reverseringer han mener regjeringen burde har konsentrert seg om, hvordan det står til i norsk næringsliv etter krevende året vi nettopp er ferdig med. Og hvordan han svarer på den bitende kritikken fra Rødt om den store årskonferansen som NHO arrangerer 9. januar. Programleder er DNs politiske redaktør Frithjof Jacobsen Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
1/5/202437 minutes, 17 seconds
Episode Artwork

Romjul spesial!

2023 var året som aldri sluttet å levere. Den politiske situasjonen ser bakover. Og fremover.Vi har lagt bak oss et politisk år spekket med kriser og skandaler. Den politiske situasjonen har i denne romjulsspesialen fått med seg valgforsker Bernt Aardal i studio. Nestoren har jobbet med norsk politikk i mange årtier, og vi spør: Er Arbeiderpartiets nedtur kommet for å bli, og har høyreleder Erna Solberg ni liv? Aardal mener det kan være lurt av partiene å begynne å bygge mulige regjeringsallianser allerede neste år. Det kan få betydning for hvem som vinner valget i 2025.  Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
12/28/202345 minutes
Episode Artwork

Regjeringens fiasko – hvem har skylden?

Statsminister Jonas Gahr Støre har oppsummert det siste halve året, og kommet til at krig og dyrtid forklarer mesteparten av regjeringens rekordlave oppslutning. Samtidig går han langt i å love bedre tider til neste år. Dette er risikabelt på flere måter. For det første kan det hende det ikke slår til. For det andre kan folk oppfatte det som om han faktisk styrer renter og inflasjon… Den kan fort komme i rekyl!Heller ikke Senterpartiet gir seg selv noen ærlig og usminket evaluering, når partiet vurderer hva som gikk galt ved kommunevalget. Her legges det mest vekt på regjeringens bratte start, samt at nasjonale problemer skygget for gode lokale saker. Og, erkjente rapportforfatterne: Det er vanskelig å drive valgkamp fra posisjon!  Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
12/21/202335 minutes, 37 seconds
Episode Artwork

Vedumglis og NSM-skandale

Hvor tar Trygve Slagsvold Vedum selvtilliten sin fra?Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM) har tatt opp et ulovlig lån på 200 millioner kroner. Hva visste justisminister Emilie Enger Mehl om sin underliggende etats eskapader, eller: Hva burde hun og hennes departement ha fanget opp? Her kan det bli hett om føttene på ministeren. Og Senterpartiets ledelse lar seg ikke affisere av regjeringens rekordlave oppslutning. Den ordinerer enda mer av den samme senterpartipolitikken, og lanserer Ap/Sp som rødgrønt regjeringsalternativ i 2025. Krise – hvilken krise? Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
12/13/202331 minutes, 21 seconds
Episode Artwork

Er Høyre det nye folkepartiet?

Høyre har vært Norges største parti i to år. Under Erna Solberg ser høyrebølgen ut til å aldri stoppe. Men hva slags Høyre er det hun leder, sammenlignet med det Kåre Willoch hadde suksess med. Professor Einar Lie jobber med en biografi om Willoch og er gjest hos Frithjof Jacobsen i denne utgaven av Den politiske situasjonen. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
12/8/202332 minutes, 35 seconds
Episode Artwork

Klimatoppmøte i et rekordår for utslipp

Er det politikk, penger eller teknologi som mangler i klimasaken, lurer DNs podcast Den politiske situasjonen på denne uken. Verdensledere samles til klimamøte i Dubai, drøye åtte år etter Paris-avtalen i 2015. Så langt styrer verden fortsatt mot en katastrofal oppvarming, mener DNs finansredaktør Terje Erikstad. Proteksjonisme i den nye grønne industrien kan gjøre at utslippskuttene kommer senere enn de bør. Og er det egentlig plass til klimakrisen midt i alle de andre krisene som rir verden for tiden. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
11/30/202329 minutes, 13 seconds
Episode Artwork

Sindre har vondt i viljen!

Den politiske situasjonen analyserer Sindre Finnes siste utspill, der han lover å slutte med aksjekjøp. Da får vi vel bare tro ham på det, da…? Ett er sikkert, han gjør det ikke med noe lett sinn. Men han ofrer seg for Erna, Høyres leder og statsministerkandidat.Studenter elsker Erna, viser det seg. Høyre er det største partiet, og høstens hendelser har ikke gjort inntrykk. Snarere tvert om. Skal ikke unge mennesker være litt med idealistiske og prinsipielle enn resten av oss?Også er det medborgerundersøkelsen fra Universitetet i Bergen. Sylferske data om nordmenns holdninger. En godtepose for samfunnsnerder! Lytt, lytt. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
11/23/202340 minutes, 12 seconds
Episode Artwork

Er Erna Solberg drevet av angst for å miste makt?

Den politiske situasjonen har besøk av forsker ved Høyskolen Kristiania, Ketil Raknes! Det handler om makt som drivkraft for politikere. Raknes mener den betyr mye. Han har selv har vært statssekretær i den rødgrønne regjeringen, og følte på tomheten den dagen det var over. Det kan være selv jordnære Erna Solberg er styrt av frykten for alternativet, når hun insisterer på å være statsministerkandidat i 2025. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
11/16/202340 minutes, 31 seconds
Episode Artwork

Habilitet og Makta

Erna Solberg kom, så og ble hørt i Stortinget denne uken. Men vant hun? Den politiske situasjonen tar frem sitt Ernameter for å se om hun er styrket eller svekket etter høringen i kontrollkomiteen. Og vi har sett på tv siden sist. Hvorfor skaper Makta så mye debatt, og tegner serien et heltebilde av en handlekraftig Gro omgitt av en gjeng tusseladder? Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
11/9/202345 minutes, 55 seconds
Episode Artwork

Toppadvokat mener statsministerboligen egner seg ypperlig til innsidehandel

Forsvarsadvokat Mette Yvonne Larsen kan ikke tenke seg noe sted der det florerer mer innsideinformasjon enn inne i statsministerboligen.Fredag kunngjør Økokrim om de åpner etterforskning mot Erna Solberg og Sindre Finnes. Vil de bruke samme argumentasjon som i saken mot utdanningsminister Ola Borten Moe?Da mente Økokrim at en mistanke ikke måtte bli hengende i luften og dermed potensielt skade tillit til demokratiet. «Er det noe som er virkelig viktig for demokratiet er jo å finne ut om statsministerens mann har utnyttet informasjon», sier advokat og nyslått leder av advokatforeningens forsvarerutvalg, Mette Yvonne Larsen, Hun er gjest i dagens podkast.Her tråkler vi opp det juridiske landskapet. Hva kan vi forvente oss av mulige begrunnelser for det ene eller andre utfallet fredag. Ifølge Larsen finnes det folk i hennes bransje som mener alt fra at Solberg og Finnes burde vært pågrepet tidlig i høst, til at dette er storm i et vannglass.Og hva vil de mulige utfallene ha å si for Erna Solbergs fortsatte politiske liv? Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
11/2/202333 minutes, 47 seconds
Episode Artwork

Huitfeldt-vetting og pampemakt

Gir det mening å anse Arbeiderpartiet som fagbevegelsens politiske arm, slik en topp i det mektige Fellesforbundet gjør? Statsminister Jonas Gahr Støre var denne uken på besøk på Fellesforbundets landsmøte. Der fikk han så hatten passet av de mest høyrøstede. Noen mente sågar han burde skiftes ut som leder. Frithjof og Eva snakker om den historiske alliansen mellom Ap og LO, og om den kan leve inn i evigheten når halvparten av industriarbeiderne stemmer til høyre i politikken.Også snakker de om vetting, prosessen der politikere bakgrunnssjekkes før de vurderes som statsråder. Ap skrøt av hvordan de sjekket sine egne i 2021. Men Anniken Huitfeldt slapp visst unna. Hvordan kunne det skje? Ikke veldig tillitvekkende, mener Den politiske situasjonen. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
10/26/202340 minutes, 25 seconds
Episode Artwork

Vi dissekerer nye statsråder!

Nei da. Men vi går gjennom listen på syv personer som fikk overrakt nøkkel og nytt ministerkontor mandag denne uken. Er regjeringen styrket eller svekket, og hvor viktig er det egentlig med nye personer? Det kan nok gi både oppdrift og energi til en hardt prøvet regjering, særlig dersom økonomien nå virkelig går inn for myk landing. Men en klar politikk og en statsminister som er til stede også for velgere i gamlelandet, er fortsatt viktigst. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
10/18/202343 minutes, 25 seconds
Episode Artwork

Spesial fra Finansredaksjonen - Slik takler aksjemarkedet geopolitisk uro

Grunnet ferie blir det ikke noen utgave av Den Politiske situasjonen denne uken. Du får i steden høre den ferskeste episoden av DNs podcast Finansredaksjonen.En ny tragisk hendelse har rystet verden i form av Hamas angrep på Israel og gjengjeldelsen i etterkant. Samtidig fortsetter Ukraina-krigen for fullt. Hva betyr det for aksjemarkedet?Lørdag gikk palestinske Hamas til et sjokkerende terrorangrep på Israel, som gjengjeldte med kraftige bombeangrep på Gazastripen. Konflikten eskalerer fortsatt og det er uvisst hva som kommer til å skje. Det vi vet er at det er ufattelige lidelser på begge sider. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
10/13/202328 minutes, 7 seconds
Episode Artwork

Erna og mer Erna!

Frithjof er inspirert av høstfjellet og mener Erna Solberg denne uken har gått fra å være våt på sokkene til å stå et stykke lenger uti myra. Men ikke i kvikk-sand! Og hva mente egentlig Solberg når hun snakket om «kortsiktig handel» i 2013, og var det det samme som Statsministerens kontor mente? Eva mistenker at det kan ha vært opportunt for høyrelederen å ikke være for nøye med å definere akkurat hvor grensene gikk Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
10/4/202325 minutes, 40 seconds
Episode Artwork

Erna-bråk og valganalyse

Er Erna Solberg Høyres statsministerkandidat også i 2025? Frithjof og Eva sjekker pendelen, og er enige om at hun har svekket seg igjen etter intervjumaraton-oppturen forrige uke. Mediene bringer stadig nye historier som setter Solberg i et dårlig lys, kontrollkomiteen ber om skriftlig redegjørelse og Økokrim kan fortsatt komme til å starte etterforskning. Alt mens Høyre, Erna og Sindre sliter med full åpenhet.Og valget hadde vi nesten glemt, inntil 22 forskere denne uken presenterte sine hurtiganalyser. Heller ikke forskerne er helt skandale-frie, men i tillegg snakker de blant annet om Industripartiet, Misnøyevalget og lakseskattens betydning. Og det gjør også Den politiske situasjonen! Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
9/28/202337 minutes, 6 seconds
Episode Artwork

Erna og Sindre spesial

Må hun gå?Bør hun gå?Vil hun gå?Frithjof og Eva dykker ned i materien, men er ikke helt enige om alle svarene. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
9/20/202331 minutes, 34 seconds
Episode Artwork

Valget 2023!

Høyre gjorde et brakvalg, mens Frp og Venstre styrket seg. En blå bølge ruller over landet og Erna Solberg befester sin rolle som den borgerlige sidens ubestridte leder. På den andre siden ligger et Arbeiderparti delvis nede for telling og slikker sine sår. Det er fasit etter høstens svært så spennende lokalvalg. En nykommer, det klimaskeptiske Industri- og næringspartiet (INP), gjorde det oppsiktsvekkende godt i en rekke kommuner særlig på Vestlandskysten. Mens Miljøpartiet de grønne (MDG) kollapset landet rundt. Hva har ført til denne politiske utviklingen og hvilke konsekvenser får den?Dette diskuterer vi i ukens episode av Den politiske situasjonen, en episode som opprinnelig gikk som direktesendt webinar på dn.no. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
9/12/202333 minutes, 9 seconds
Episode Artwork

Huitfeldt sitter mens Høyre sliter

Støre har tydeligvis totalfredet sin utenriksminister etter habilitetsrotet. Hva kan endre på det?Og Høyre entret valgkampen som en fullrigger med alle seil oppe, men så løyet velgervinden. Har Erna Solberg vært for forsiktig?Dette diskuterer kommentator Anne Rokkan og politisk redaktør Frithjof Jacobsen i ukens utgave av Den politiske situasjonen.  Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
9/7/202332 minutes, 45 seconds
Episode Artwork

Nok en statsråd i habilitetstrøbbel

Utenriksminister Anniken Huitfeldts ektemann har drevet ivrig aksjespekulasjon. Huitfeldt hevder hun ikke ante noe om det. Men hvor troverdig er det? Og hvorfor er det så mye habilitetsrot i Støre-regjeringen? Det lurer Eva Grinde og Frithjof Jacobsen på i ukens utgave av Den politiske situasjonen. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
8/31/202336 minutes, 17 seconds
Episode Artwork

Habilitetsdrama og oppstandelse i nord

Elektrifisering av Melkøya skaper stor politisk uro i Nord-Norge, der flertallet er imot. Folk frykter høye strømpriser og rasering av naturen, på grunn av noe som ifølge mange bare er symbolske klimatiltak. Men Den politiske situasjonen støtter Støre og regjeringen for å ha gjort vedtaket. Det er helt nødvendig for å nå målet om 55 prosent reduksjon av CO2-utslipp innen 2030, og også Norge må ta sin del.Den politiske sommeren har fremstått som et, langt habilitets- og tillitsdrama. Skandalene er ganske jevnt fordelt. Spørsmålet er om det vil føre til økt politikerforakt mer generelt. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
8/24/202335 minutes, 9 seconds
Episode Artwork

Velgerne er mest opptatt av økonomi, mener Høyres ordførerkandidat i Bergen og Ap-veteran fra Trøndelag

Kampen om byene er en av de store temaene i årets lokalvalg. Høyre gjør det sterkt der mange folk bor, forteller Norstats Mads Motrøen. Mens Høyres ordførerkandidat Marit Warncke og Trøndelags politikkveteran Tore O. Sandvik mener velgerne er mest opptatt av økonomi. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
8/17/202330 minutes, 54 seconds
Episode Artwork

Venstres Guri Melby om valgkamp og bybane i Bergen - Arbeiderpartiets Raymond Johansen minner oss om at det ikke er Støre som er på valg i høst

Venstres Guri Melby innrømmer at det er noe trygt med Erna, men synes Høyre må slutte å tulle med bybanen i Bergen. Ellers lever hun godt med å bli kalt «haukete» og savner en debatt om en skarpere politikk mot Russland.Byrådsleder i Oslo, Raymond Johansen snakker om byutvikling, mangfold og integrering og sier at stadig flere innvandrere ønsker å begraves i Norge - Det betyr noe, sier Johansen. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
8/17/202332 minutes, 4 seconds
Episode Artwork

Tonje, Henrik og plagsomme nestledere

Tonje Brenna (Ap) og Henrik Asheim (H) får latterkrampe i DN-teltet når de snakker om tyveri, homofili og hjemme-hos med sladderpressen. Og Trond Giske. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
8/16/202331 minutes, 19 seconds
Episode Artwork

Unge høyre om integrering og koreanbrenning - Ap-legende om forholdet til fagbevegelsen

Hør Unge Høyres leder Ola Svenneby snakke om integrering og andre utfordringer som venter neste generasjon politiske ledere. Og Ap-legende Martin Kolberg om det helt spesielle forholdet mellom Arbeiderpartiet og LO. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
8/16/202331 minutes, 3 seconds
Episode Artwork

Stoltenbergs stabssjef: - Krigen kan bli langvarig, ordentlig langvarig

Nato-sjefens nærmeste gjennom nesten ti år, Stian Jenssen, om hvorfor han og Jens Stoltenberg må stå i jobben et år til og hvordan det er å jobbe for han. Han åpner også opp om hvorfor Tyrkia til slutt sa ja til Sveriges Nato-medlemskap,og ikke minst hva som skal til for at krigen i Ukraina skal ta slutt. Jenssen snakker med Dagens Næringslivs journalist Tore Gjerstad i DN-teltet under Arendalsuken 2023. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
8/15/202329 minutes, 14 seconds
Episode Artwork

T-skjorter i lokalvalget og forsvarssjefen om Ukraina-krigen

Politisk redaktør Frithjof Jacobsen snakker med Stavangers ordfører Kari Nessa Nordtun (A) om elektrifisering, t-skjorter og mulig Støre-besøk. Og med forsvarssjef Eirik Kristoffersen om Ukraina-krigen og hva den har lært ham om hvordan det norske Forsvaret bør være. Liveopptak fra Dagens Næringsliv-teltet under Arendalsuken. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
8/15/202331 minutes, 12 seconds
Episode Artwork

Sommerspesial – Privatisering av helse, mer slunken privatøkonomi og hvor er arbeidslinja? – hvordan vil dette påvirke høstens kommunevalg

Dette er del 2 av sommerspesialen hvor vi samlet Dagens Næringslivs podkaster, Den Politiske Situasjonen og Finansredaksjonen for å gi lytterne våre den beste analysen av norsk økonomi og politikk nå.I denne delen av podkasten snakker vi blant annet om de viktigste konfliktlinjene i norsk politikk, hvor sannsynlig det er at Ap og Sp klarer å løfte seg frem til lokalvalget i september og hvor stor betydning folks stadig mer slunkne lommebok får for hva de stemmer.  Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
8/10/202325 minutes, 57 seconds
Episode Artwork

Sommerspesial - Skyggeflåten

Den Politiske Situasjonen har ferie og kommer knallsterkt tilbake med flere spesialer fra Arendalsuken i august. Frem til da har vi lest inn noen gode historier fra Dagens Næringsliv og D2, som dere kan lytte til i sommerukene.Siden starten på Russlands krig mot Ukraina, har ukjente kjøpere samlet en flåte på over 130 tankskip som nå går i trafikk på russiske havner og frakter olje for Russland. Hør Dagens Næringslivs journalist Gøran Skaalmo lese sin historie om RUSSLANDS SKYGGEFLÅTE. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
8/3/202337 minutes, 35 seconds
Episode Artwork

Sommerspesial - Jakten på villmark i Nederland

Den Politiske Situasjonen har ferie og kommer knallsterkt tilbake med flere spesialer fra Arendalsuken i august. Frem til da har vi lest inn noen gode historier fra Dagens Næringsliv og D2, som dere kan lytte til i sommerukene.Nederland har mistet nesten all urørt natur. Dagens Næringsliv journalist Ola Jordheim Halvorsen dro på jakt etter den nye villmarken - hør historien. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
7/27/202319 minutes, 55 seconds
Episode Artwork

Sommerspesial - Bingoarven og den hjelpsomme bankrådgiveren

Den Politiske Situasjonen har ferie og kommer knallsterkt tilbake med flere spesialer fra Arendalsuken i august. Frem til da har vi lest inn noen gode historier fra Dagens Næringsliv og D2, som dere kan lytte til i sommerukene.Hør historien om: Bingoarven og den hjelpsomme bankrådgiverenDe var Drammens store bingomillionærer. Da ektemannen døde, satt Gerd Ninni Allum (86) igjen med 110 millioner kroner. Hun hadde et nært forhold til ekteparets tidligere bankrådgiver. Han kjørte henne til legen, lagde mat og de har feiret julaften sammen. Noen år senere døde hun. Da var bankkontoen nærmest tom. Hva skjedde med bingoarven? Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
7/20/202325 minutes, 42 seconds
Episode Artwork

Sommerspesial - Sjakalen - Norges nye rovdyr

Den Politiske Situasjonen har ferie og kommer knallsterkt tilbake med flere spesialer fra Arendalsuken i august. Frem til da har vi lest inn noen gode historier fra Dagens Næringsliv og D2, som dere kan kose dere med i sommerukene. Først ut er historien om: Sjakalen - eller gullsjakalen som forekommer i Sørøst-Europa og i østover i sørlige deler av Asia har erobret europa i rekordfart. Dagens Næringsliv journalist Ola Jordheim Halvorsen fulgte dyrets spor fra Svartehavet til Nord-Norge. Hør han lese sin historie om Norges nye rovdyr. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
7/13/202324 minutes, 42 seconds
Episode Artwork

Sommerspesial: To grunner til at renten må videre opp

Renteregningen er blitt en vond lommebok-sak for regjeringen. Verre kan det bli.Var det ikke slik at vi alltid kunne regne med lav rente?Nei, nå snakker vi om boliglånsrenter på fem og seks prosent mot slutten av året.Det sier programleder Anita Hoemsnes i den første av to spesialepisoder av podkastene til Dagens Næringsliv. For første gang er det en samsending mellom podkastene Finansredaksjonen og Den politiske situasjonen.Renten er tema i den første av to podkaster. Den politiske situasjonen foran lokalvalget i september i den andre episoden, som publiseres senere i sommer.Hvem har egentlig skylden for at styringsrenten er satt opp til 3,75 prosent, og at Norges Bank er nødt til å varsle ytterligere renteøkninger? Og hvorfor er kronen så svak?Hør podkasten hvor finansredaktør Terje Erikstad, kommentatorene Bård Bjerkholt og Eva Grinde, samt politisk redaktør Frithjof Jakobsen deltar sammen med kommentator Anita Hoemsnes. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
7/6/202323 minutes
Episode Artwork

Solbriller og Sp-ras

Fifty shades of solbriller dominerer norsk politikk og medier inn i høysommeren. Rødt-leder Bjørnar Moxnes’ eskapader i en solbrillebutikk på Gardermoen har blitt en skandale for ham og partiet. Sjelden har det norske folk samlet seg så til de grader om den samme videoen som da politiet friga overvåkningsbildene. De viser en Rødt-leder som tar et par solbriller, legger dem i jakkelommen og går ut av butikken. Vanvareforklaringen hans, vakler alvorlig, men Rødt står sin partileder bi. Hva har gjort for å fortjene så trofaste partikolleger?Og hvorfor slipper Senterpartiet så billig unna krisemålingene? Mens Aps krise er blitt analysert opp og ned i mente, snakker nesten ingen om Sps prosentuelt enda større fall på målingene. En viktig grunn er antagelig at partiet med 6 prosent oppslutning ligger nær der de har ligget i lange perioder historisk. Mens Ap sliter eksistensielt med identiteten som bredt styringsparti, og man lurer: Vil det noen gang bygge seg opp igjen, eller utvikle seg til et av mange mellomstore partier? Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
7/5/202333 minutes, 20 seconds
Episode Artwork

Skandaler, industriparti og valg til høsten!

Den politiske situasjonen byr på sommergjest og sylferske analyserFolk har lett for å glemme skandaler. Men fester det seg et inntrykk av gjentagende uetisk og frynsete adferd kan det ramme tilliten, ikke bare til en person eller ett parti, men til politikere generelt, mener nestor og valgekspert professor emeritus ved Universitetet i Oslo, Bernt Aardal.Denne uken er han gjest i Den politiske situasjonen. Her snakker han med DNs kommentator Eva Grinde om habilitetsskandalene i regjeringen, den fremvoksende politiske nyskapingen Industri- og næringspartiet, samt lokalvalget til høsten. Det blir viktig for regjeringspartiene å gjøre det bra. Hvis de lykkes i september, kan det brukes til å snu den dørgtunge negative spiralen de baler rundt i. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
6/29/202335 minutes, 57 seconds
Episode Artwork

Brennas metode og voodoo på bygda

Kunnskapsminister Tonje Brenna la seg tirsdag langflat for den ganske nasjon. Hun har erklært seg inhabil i to ulike forhold, men sier nå at hun burde forstått det og gjort det mye før. «Alle kort på bordet»-metoden er nok nødvendig for at Brenna skal redde sitt politiske skinn. Spørsmålet er om det er tilstrekkelig. Det er bortimot ikke til å tro at Brenna kunne utnevne sin «gode venn» Frode Elgesem til et styreverv i Wergelandsenteret, etter at Elgesem selv advarte henne om at hun kunne være inhabil i forhold til ham. Og hvorfor sa hun til departementet at han ikke var en nær venn, når hun både før og etter karakteriserte ham som en god venn, og til slutt en så god venn at hun selv konkluderte med inhabilitet? Her skal Stortingets kontrollkomite gjøre sitt arbeid. Det er bra. Og så har regjeringen lagt frem en distriktsmelding. Den antar nye høyder i politisk selvtillit og optimisme. Målet er ikke lenger det allerede umulige å opprettholde folketallet distriktskommuner landet rundt. Det skal øke. Dette minner mer om politisk woodoo, enn politikk basert på realiteter. Og folk fortjener det siste.  Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
6/22/202342 minutes, 17 seconds
Episode Artwork

Mehl-tale og SV-makt

Onsdag holdt justisminister Emilie Enger Mehl en redegjørelse om 25.junirapporten for Stortinget. Den handlet litt mye om alt det fine hun og regjeringen allerede har fått til, og litt lite om hva hun skal gjøre med den systematiske krisen rapporten avdekker. Nok en gang er det ressurser som ikke finner hverandre, nærmere bestemt PST og E-tjenesten. Her er vi ved kjernen av problemet som trolig handler en god del om organisasjonskultur og tillit. Det er vanskelig å rydde opp i men likevel svært viktig. Det handler tross alt om offentlige instanser satt til å beskytte oss mot livstruende farer. Heldigvis får rapporten et etterspill i Stortingets kontrollkomite, inkludert en mulig åpen høring.Og regjeringen har kommet til enighet med SV om revidert nasjonalbudsjett. Det kostet dem to milliarder ekstra til oppjustering av trygder, hvorav halve beløpet til barnetrygden. Det monner for barnefamiliene. Men i mer krevende spørsmål som for eksempel olje-og gassleting og skattemodell, fikk ikke regjeringens støtteparti særlig gjennomslag. Selger SV sjelen sin for billig til diesel-regjeringen? Nei tror Frithjof, og viser til gode meningsmålinger. Kanskje, sier Eva, men er samtidig glad for at SV tar ansvar og oppfører seg nesten som et styringsparti. (bortsett fra på lakseskatten, da.) Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
6/15/202338 minutes, 9 seconds
Episode Artwork

Pepper til Høyre og Frithjof!

Politisk redaktør Frithjof Jacobsen har fått ilsk motbør fra MDG og SV for en klimakommentar. Han mener MDG har seg selv å takke for at klimasaken ikke lenger er viktig for folk flest. Kommentator Eva Grinde er i tvil om det i det hele tatt er rom for et bredt MDG, og tror andre årsaker til klimalunkenheten er viktigere. Den politiske situasjonen borrer videre!Regjeringen er visst gått lei av Hurra-Høyre og hamrer løs på partiet. Solberg og kompani får kritikk både for å «sette seg på gangen» i «brede forliks-saker» som lakseskatt og vindkraft, og for å kritisere regjeringens reviderte budsjett uten å egentlig tilby noe alternativ. Men hvor godt treffer kritikken? Eva har vært med Høyre på pressetur fra Stavanger og Bergen. Der fikk partiet vist frem den gode stemningen og sin politikk. Ja til konkurranse, private velferdstilbydere og oppdrettsnæringen, er stikkord. Partiet får mye gratis drahjelp av regjeringen. Når Støre og Vedum i trespann med SV varter opp med avkommersialiseringsutvalg og trusler om å fjerne konkurransefremmende tiltak, blir Høyres mer konkurransevennlige politikk tydeligere. I tillegg kommer Senterpartiets tverrvending i grunnrenteskatt-spørsmålet. Også dette passer fint for Høyre som gjerne vil være næringslivets mest trofaste venn. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
6/8/202332 minutes, 37 seconds
Episode Artwork

Tiktok og lakseskatt

Justisministeren gjør comeback på Tiktok og skaper debatt på flere måter. For det første: hvorfor må justisministeren på død og liv være til stede der når Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM) anbefaler å ikke være det? Men måten Mehl iscenesetter seg på, har skapt ennå mer debatt. Det gjelder særlig en video fra FN-bygget der hun er filmet gående opp til talerstolen bakfra og fra siden, akkompagnert av låten Goosebumps av rapperen Travis Scott. Her er det hundre i stil og null i innhold. Er det en bra beskjed til de «barn og unge» hun ønsker å nå på Tiktok?Så må vi benytte anledningen og gratulere regjeringen! Den har faktisk kommet i mål med et flertall for innføring av «lakseskatt». Sammen med Venstre og en-kvinnepartiet Pasientfokus fra Finnmark, har den dannet minst mulig flertall på Stortinget for en grunnrenteskatt i oppdrettsnæringen på 25 prosent. Men det spørs hvor lenge Vedum er i paradis (og næringen vet hva de skal beregne). På den ene siden sitter et oppbragt SV og lover press ved neste budsjettkorsvei. På den andre et Høyre som vil satse maks på å være lakseprodusentenes trofaste venn inn mot stortingsvalget 2025.  Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
6/1/202338 minutes, 56 seconds
Episode Artwork

Monsterskip og budsjett-spin

Alle maktdemonstrasjoners mor seilte inn gjennom Drøbaksundet og ankret opp i Oslofjorden onsdag. Horder av mennesker var møtt opp for å bivåne det 330 meter lange amerikanske hangarskipet USS Gerald Ford. Forsvarsminister Bjørn Arild Gram (Sp) kunne nærmest smøres på veggen av stolthet og glede. Men hva må Norge betale tilbake for denne vennlige og massivt mektige amerikanske nærheten?Og regjeringen synes ikke lenger det er «gift i økonomien» å bruke oljepenger, slik den argumenterte ved fremleggelsen av statsbudsjettet i høst. Nå er det bare om å gjøre å være «ansvarlig». Og det lar seg visst fint kombinere med å bruke 56 milliarder flere oljekroner i vårens reviderte statsbudsjett. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
5/25/202335 minutes, 37 seconds
Episode Artwork

Jubeldans og nachspielfloker

Når en dansende Jonas Gahr Støre må geleides ned fra bordet av Securitas, vet vi at det er fest. Det skjedde en halvtime over midnatt på Arbeiderpartiets landsmøtefest fredag kveld. Han hadde grunn til å være glad etter to dagers samling i bånn med 300 delegater fra hele landet. Kun helt unntaksvis piplet det frem misnøye fra talerstolen i et parti som har stått til halsen i konflikter og protester på grunn av krisemålinger i lang tid. Strømopprøret var nærmest borte og arbeidslinje-protestene ble kvelt med så runde formuleringer at vedtaket til slutt kunne tas til inntekt for alle sider av saken, og dermed også ga svært lite mening. Spørsmålet er om klappsalvene i Folkets Hus lar seg omsette i politisk oppslutning til høsten.Og så skal Den politiske situasjonen en sving innom nachspiel. For hvordan har det seg at alkoholgjennomtrukne nachspiel sammen med politikere, anses som god, journalistisk metode? Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
5/11/202334 minutes, 3 seconds
Episode Artwork

Bråk eller ikke bråk? Det er spørsmålet

Denne uken har krise- og regjeringsparti Arbeiderpartiet landsmøte. Enten har Ap-leder Jonas Gahr Støre greid å legge partisekretærstriden død med en telefon, eller så ulmebrenner det fortsatt i lavere partilag. Hvordan vil det i så fall komme til uttrykk i Folkets hus på Youngstorget? Kjersti Stenseng har etter alle solemerker vunnet, men mandatet hun får med seg de neste to årene er uansett svekket etter maktkampen med Helga Pedersen. Og jada, arbeidslinja, trygdenivå, fattigdom og energipriser er blant saker som vil bli diskutert, i tillegg til traverne helse og skole. Men noen heftige grasrotopprør ligger det neppe an til. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
5/3/202333 minutes, 33 seconds
Episode Artwork

Livet, døden og Vestlandet. Og sekretærthriller!

Landsmøtesesongen fortsetter å levere. Det er en uke til Aps landsmøte og til tross for en såkalt «enstemmig» valgkomite, er lederkabalen langt fra ferdiglagt. Et viktig slag gjenstår mellom komiteens forslag, sittende partisekretær Kjersti Stenseng, og utfordrer Helga Pedersen, Tana-ordfører og tidligere partitopp. Hvis begge tror de kan vinne, vil striden kunne vare helt inn i landsmøtet, og stjele en god del av oksygenet i rommet. Den politiske situasjonen følger utviklingen nøye, som Støre pleier å si.Langs hele vestlandskysten ligger det an til at Støre-regjeringen får nærings- og skattepolitikken i rekyl i kommunevalget til høsten. Den kommer i form av en gedigen høyrebølge. Og Frithjof har vært i Ålesund og mener å observere at vestlendingen ligger nærmere den norske folkesjelen enn folk fra andre landsdeler. De er først og fremst opptatt av å arbeide, men ikke av å prale med rikdommen. De er opptatt av å skape, og bidra, men ikke mer enn de absolutt må…kjør debatt! Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
4/27/202339 minutes, 7 seconds
Episode Artwork

Storstreik og Ap-kabal

Landet er kastet ut i en historisk storstreik. Skjellsretorikken hagler. Foreløpig er det langt igjen til liv og helse står i fare, men hva kan de politiske konsekvensene bli? Og om to uker er det landsmøte i Arbeiderpartiet. Fortsatt er det helt i det blå hva slags lederkabal valgkomiteen vil gå inn for. Og Jonas Gahr Støre driver sin vage lederstil til nye høyder, når han ønsker seg «samling og fornyelse» og nekter å peke på noen personer. Det mener i hvert fall Eva. Frithjof, derimot, synes han med dette utviser politisk kommunikasjon av ypperste klasse.   Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
4/20/202333 minutes, 35 seconds
Episode Artwork

Kina, Russland, Ukraina og Vesten sett fra Natos innerste sirkler

Ukraina-krigen er i sitt andre år, og spenningen mellom USA og Kina øker stadig. Står vi foran en helt ny og usikker tid i sikkerhetspolitikken? Stian Jenssen er stabsjef for Jens Stoltenberg i Nato, og sitter midt i begivenhetens sentrum. Denne uken er han gjest i «Den Politiske Situasjonen». Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
4/12/202329 minutes, 40 seconds
Episode Artwork

Raymond på besøk!

Byrådsleder i Oslo Raymond Johansen (A) forbereder seg på valgkamp til høsten, og kjemper på toppen av et parti i sterk motvind. Som politisk leder i hovedstaden, mener han det er uheldig om Arbeiderparti-regjeringen støter middelklassen fra seg. Også folk med 750 000 i lønn kan slite økonomisk, mener han, og insisterer på at partiet for «vanlige folk» må være et parti for alle. Men han kunne aldri bodd på Vindern. «Det har jeg ikke råd til», sier Johansen. (Og han tviler på om Fabian Stang kunne bodd på Grorud, selv om han ikke kunne sagt det høyt)Privat mot offentlig helseomsorg blir trolig den skarpeste konflikten mellom de rødgrønne og de borgerlige i Oslovalgkampen. Ifølge Johansen må Høyres ordførerkandidat Anne Lindboe «stå opp tidligere om morran», hvis hun skal gjøre som hun lover: «Knuse Raymond på eldrehelse.» Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
3/30/202337 minutes, 21 seconds
Episode Artwork

Ryk og reis spesial!

Helgens to landsmøter viser den tydelige skvisen Arbeiderpartiet står i. Støres nærmeste venner har for eksempel helt forskjellig syn på milliardærer for eksempel. Senterpartiet forstår milliardærene og mener de må få lavere skatt, mens SVs nyslåtte leder Kirsti Bergstø mener Røkke kan ryke og reise.Møtene bød på overraskelser. Den ene var Trygve Slagsvold Vedums tale, der han fortalte at han er rammet av sykdommen Multippel Sklerose (MS). Den andre var valget av SVs 2. nestleder Marian Husein, 35 år fra Oslo. Der var hennes konkurrent Lars Haltbrekken forhåndsfavoritt. Med Husein og Bergstø inn i ledelsen, lurer Den politiske situasjonen på: Går SV nå et skritt til venstre og blir det dermed vanskeligere å samarbeide med regjeringen om budsjettene nå? Senterpartiet har jo på sin side ikke gjort annet den siste tiden enn å avvise SV hardere enn noen gang.  Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
3/23/202333 minutes, 45 seconds
Episode Artwork

Milliardærenes nye venn

Kunnskapsminister Ola Borten Moe er som kjent ikke skuggeredd. Han går ut i DN og sier at han skjønner milliardærene som rømmer landet. Han mener det samlede skattetrykket er blitt for høyt, og tar dermed til orde for en reversering av sin egen regjerings politikk. Friske takter før Senterpartiets landsmøte. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
3/16/202334 minutes, 28 seconds
Episode Artwork

Ernabok og Ap-ras

Erna Solberg har gitt ut bok om sin politikk. Den heter «Veien videre, politikk for nye utfordringer». Det ville være synd å si at den er et fyrverkeri av en bok. Men det er noe litt suverent over det å sette seg rolig ned og skrive et manifest om veien videre for nasjonen. Dette er et frempek om at Solberg vil tilbake, og dette er hennes hjertesaker. Stikkord: Arbeidslinjen.Og hva kan stoppe velgerflukten fra Arbeiderpartiet? Det koker i apparatet nå to måneder før landsmøtet der ny ledelse skal velges eller gammel skal gjenvelges. Men det er neppe noe abrakadabra å skifte ut en nestleder eller flere. Problemene  i Ap kan ligge helt andre steder. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
3/9/202342 minutes, 9 seconds
Episode Artwork

Giske-bok og grønn kolonialisering

Samiske aktivister har inntatt departementene i Oslo. De krever at 151 vindturbiner i Fosen rives umiddelbart. Jurister er enige i at det pågår et menneskerettighetsbrudd, som følge av høyesterettsdommen fra 2021. Men dommen sier ingenting om hvordan staten skal reparere skaden. Kan staten kjøpe seg ut av problemet, eller går samenes behov for å utøve sin kultur dypere enn som så? Saken handler heller ikke bare om det klassiske vern eller vekst, men om vern, vekst og klima. Her er det duket for mange harde konflikter fremover. Fornybarutbygging vil kreve areal, mye areal.Og samfunnsviter Heidi Helene Sveen har kommet med ny bok om gammel sak, nærmere bestemt Giskesaken. Den minner oss om hvorfor Giske er en så splittende politisk skikkelse og hvorfor han aldri vil komme seg til topps igjen i Arbeiderpartiet. Den viser også frem Ap-ledelsens unnfallenhet da de første varslene lå på bordet. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
3/2/202331 minutes, 48 seconds
Episode Artwork

Ap kan gjenoppstå!

I anledning vinterferien så har Den politiske situasjonen invitert selveste valgforsker og professor emeritus Bernt Aardal til studio. Her analyserer vi Aps jevne nedgang og Høyres jevne oppgang de siste 12 månedene. Utviklingen er neppe et tegn på at folk er blitt mer borgerlige og mindre sosialdemokratiske i sine holdninger. Professoren er også skeptisk til Evas inndeling i populistiske og ansvarlige politikere og partier. Det blir for enkelt, sier Aardal som mener han har sett alle partiene fri hemningsløst til folkedypet når de er i opposisjon. Det er en del av politikkens vesen, mener han. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
2/23/202341 minutes, 31 seconds
Episode Artwork

Er Giske-fraksjonen en trussel mot regjerings-Ap?

Denne uken er det Ap-spesial! Tirsdag åpnet landsstyremøtet i Arbeiderpartiet, som enstemmig vedtok å gå inn for å endre partiets vedtekter. Det høres kanskje tørt og kjedelig ut, men om landsmøtet vedtar forslaget bremses Trond Giskes innflytelse på nasjonal politikk betydelig. Han er derfor ikke særlig happy, og flere av hans støttespillere varsler nå etablering av små Nidarosfilialer rundt om i landet. I sin tale til landsstyre nevnte ikke Støre Nidaros eller Giske med et eneste ord. Men han la stor vekt – i hvert fall retorisk - på det som tradisjonelt har vært Aps venstrefløys anliggender: Sterk stat, fellesskapsløsninger, løfte samfunnets svakeste. Det kan ha vært til ære for alle dem som mener det sanne sosialdemokratiet er forlatt, og som mener Giske er redningsmannen. Giske har neppe en fremtid på toppen av Arbeiderpartiet. Til det er han for splittende i organisasjonen og for upopulær blant partiets velgere. Men han kan likevel bidra til å svekke det.  Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
2/16/202338 minutes, 9 seconds
Episode Artwork

Nok Tiktok og mer strømtrøbbel i Ap

Justisminister Emilie Enger Mehl legger seg helt flat i Stortinget etter å endelig ha innrømmet at hun hadde den kinesiske appen Tiktok på en tjenestemobil en måned i fjor høst. Hun slipper dermed unna, men ikke uten en ripe i lakken. For hvordan skal stortingspolitikere stole på at hun forteller hele sannheten ved neste korsvei? Mehls forklaring er at hun mente informasjonen utgjorde en sikkerhetsrisiko. Hun sier hun har forsøkt å svare både Stortinget og mediene så åpent og ærlig som hun mener er klokt. Ganske anvendelig kriterium, for politikere som vil sno seg unna der!Og i Arbeiderpartiet har energiutvalget lagt frem sitt krav til partiet om lavere strømpriser. De snakker med utestemme om at noe må gjøres, men foreslår relativt ufarlige tiltak, som stort sett består av anmodninger om å vurdere. Det spørs om det er nok til å dempe gemyttene i Nidaros. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
2/9/202330 minutes, 11 seconds
Episode Artwork

«Mer av alt – fortere!»

Energikommisjonen vil ha «Mer av alt, fortere»: Utbygd strømnett. Vannkraft, sol og vind til havs og på land. Enøk over en lav sko. Masse gode ønsker om mer kraft innen 2030. Men de tryller ikke bort alt som står i veien for å få det til. Og er «arbeidslinjen» blitt et kynisk triks for å gi syke dårlig samvittighet? Det mener folk helt inn i Arbeiderpartiet. Men i Den politiske situasjonen tar vi til orde for å bevare ideen om at flest mulig folk i arbeid er bra, uten at det skal gjøre folk på trygd til annenrangs borgere. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
2/2/202332 minutes, 50 seconds
Episode Artwork

Tysk panserdrunt og ville ABC-protester

Tyskland går omsider inn for å sende stridsvogner til Ukraina. Det skjedde først da USA bestemte seg for det samme. Nå får Volodymyr Zelensky de tunge militære våpnene han lenge har etterspurt. Er vi ikke redde for eskalering og atomkrig lenger? Og her hjemme sliter vi med transport og helse. Oppstart av 22 kilometer Follobane til 37 milliarder kroner er utsatt på ubestemt tid. Oslo universitetssykehus legger ned ABC-klinikken, et fødetilbud til de som ønsker naturlig fødsel. Frithjof og Eva er ikke helt enige om hvor stor krise det er. Men hva gjør det med tilliten til staten og politikerne, at det blir mindre penger til velferd fremover? Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
1/26/202334 minutes, 38 seconds
Episode Artwork

Mange i Rødt tar (omsider) til våpen. Men hva mener Moxnes, egentlig?

Ap fossror etter en klumsete men neppe tilfeldig uttalelse fra Støre om "vanlige folk". Og i Rødt ramler.Det utspiller seg en borgerkrig for åpen scene i partiet Rød. Den måtte komme i et parti som er i mot at Norge sender våpen til Ukraina. Slike himmelropende utdaterte politiske standpunkter i brennhete saker tåler ikke å bli stående frem til landsmøtet i april, slik partiledelsen har forsøkt. Denne uken sprakk laget. Flesteparten av partiets ledende politikere gikk ut og erklærte motstand mot sitt eget vedtak. Men ikke sjefen selv. Ganske så problematisk, mener Den politiske situasjonen.Og Støreuttalelser i pressen skaper nye diskusjoner om Aps sjel. Er partiet for eller mot vanlige folk, hvem kan egentlig kalles vanlige og var «Nå er det vanlige folks tur», noen gang noe slagord?Stadig forvirret? Ikke etter denne episoden av Den politiske situasjonen! Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
1/19/202330 minutes, 37 seconds
Episode Artwork

«Rett i dass»-Ola rir igjen, men (resten av) regjeringen står på sitt

Jonas Gahr Støre og regjeringsmannskapet hans, er i bedre form enn på lenge. Prisnivå og renter ser ut til å stabilisere seg, og kanskje kommer fastpristilbudene på strøm ned i noe bedriftene aksepterer. Støre, Vedum og Vestre gjør lurt i å stå på sitt, mener Den politiske redaksjonen. De må ikke la seg lure ut på populistisk milliardgave-galei, bare fordi NHO maser og Høyre utnytter situasjonen. Høyere utdanningsminister Ola Borten Moe derimot, kjører sitt eget løp i energipolitikken. Da regjeringen feiret nye hydrogenavtaler med Tyskland, duret Senterpartiets nestleder i vei på Facebook. Han mener hydrogenproduksjon i Norge er å hive knappe norske kraftressurser «rett i dass». Det vil si etterpå angret han seg litt på ranten. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
1/12/202336 minutes, 8 seconds
Episode Artwork

Noe uro, Jens og Jonas på NHO-konferansen

Torsdag dro den norske samfunnseliten til Oslo Spektrum i snøstorm og blæst, for å bli bekymret. Da gikk nemlig NHOs årskonferanse med tittelen «Uro», av stabelen. Det ble alt i alt en ganske beroligende affære. For til tross for mye dysterhet i verden, er det en god del optimisme å spore. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
1/5/202326 minutes, 42 seconds
Episode Artwork

God jul, skatten min!

Skatteutvalgets rapport kom rett før jul med mange blanke og fine nye forslag… som ble skutt rett ned. Bolig, arv og matmoms for eksempel. Her er det noe for enhver å hate. Men skal det lønne seg mer å jobbe samtidig som velferden opprettholdes, må pengene hentes et sted. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
12/29/202226 minutes, 4 seconds
Episode Artwork

Støres oppsummering

Med ny bunnmåling servert til frokost dro statsminister Jonas Gahr Støre gjennom det siste halve året på sin halvårlige pressekonferanse tirsdag. Han mener at Putin er tjent med at styringspartier i Europa destabiliseres. Kanskje retter han den advarselen mot krefter til venstre for seg. For merkelig nok er det fra venstresiden i politikken inkludert LO, den krasseste kritikken kommer. Er de med å berede grunnen for en ny borgerlig seier i 2025? Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
12/20/202227 minutes, 42 seconds
Episode Artwork

Strømproblemer og lilladansker

Vi har opplevd et nytt glefs fra moder jord, med bitende kulde og cirka null vind i Europa. Det betyr galopperende strømpriser, enda en gang. Spørsmålet er om en hardt presset regjering greier stå i mot når triggerhappy populister fra begge sider av opposisjonen dundrer løs og krever redningsaksjoner. I Danmark har de løst problemet med gneldrete politiske vaktbikkjer. De er nå nøytralisert på utsiden av en flertallsregjering «over midten». Genialt? Det gjenstår å se. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
12/15/202240 minutes, 24 seconds
Episode Artwork

Nytt skattesystem - trenger vi det?

SKATT har vært høstens store politiske debatt-tema. Snart kommer et utvalg med forslag til endringer i skattesystemet. Hva skjer da?Med politisk redaktør Frithjof Jacobsen, finansredaktør Terje Erikstad og kommentator Bård Bjerkholt Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
12/8/202228 minutes, 45 seconds
Episode Artwork

Pubertale studenter og budsjett i boks

SV jubler over utsatt oljeleting i nye områder, men hvor stor seier er egentlig det? Det er mye politisk spill for galleriet når næringen, Frp og LO hisser seg opp over dette. Og hvem er egentlig mest pubertal: Ola Borten Moe eller studentene? Statsråd for forskning- og høyere utdanning tar dissingen av egen sektor til nye høyder.  Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
11/30/202234 minutes, 6 seconds
Episode Artwork

Frp-triks og evig Ap-trøbbel

Fremskrittspartiet har funnet en Sareptas krukke de kan øse fra, nemlig Folketrygdfondet. Partiet henter 29 milliarder derfra for å dekke inn gedigne kutt i skatter og avgifter og en svindyr fastprisordning på strøm. Herfra kan penger trygt tilføres den norske økonomien uten å drive opp inflasjon, hevder partiet. Men når noe høres for godt til å være sant, så er det gjerne det. Og i Arbeiderpartiet dytter interne kritikere partiet mot venstre, mens velgerne rømmer til Høyre. Hmm. Er det oppskriften på vekst? Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
11/25/202236 minutes, 18 seconds
Episode Artwork

Gnagsår, Giske og grunnrente

Auf-leder Astrid Hoems angrep på Trond Giske fikk NRKDebatten til å dirre. DNs politiske reporter Marie Melgård setter Giske-gnagsåret inn i en historisk sammenheng. Og Lakseskatt-dramaet fortsetter med full styrke. Her står skrivebordsteorier mot distrikts-ran, rike mot vanlige folk, by mot land og Senterpartiet i opposisjon mot Senterpartiet i regjering. DNs økonomikommentator Bård Bjerkholt er på besøk og mener næringen har et poeng når den vil ha en annen rekkefølge på tingene.  Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
11/17/202235 minutes, 12 seconds
Episode Artwork

Lysbakken går, demokratiet består

Audun Lysbakken vil roe ned karrieren for å være mer samme med barna sine. Men hvem skal ta over etter landsmøtet i mars, og vil Natospørsmålet bli vondt og betent? Og den siste uken har det faktisk vært noen lyspunkter i nyhetsbildet. Vi lurer på om det likevel ikke går til hundene med verden. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
11/10/202228 minutes, 42 seconds
Episode Artwork

Mette Frederiksen seirer mens Støre når ny bunn - og han har ikke engang en minkskandale å skylde på

Det føles absurd når Norge nå høyner den militære beredskapen. Men også riktig og nødvendig.Denne uken høynet Norge den militære beredskapen i landet. Det er en alvorlig sak, mener Den politiske situasjonen. Og absurd. Men det er heldigvis langt igjen til krig.  Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
11/3/202242 minutes, 15 seconds
Episode Artwork

Oljå takes it all!

Den politiske situasjonen er denne uken i Stavanger. Vi lodder stemningen i «energihovedstaden» i en tid der norsk gass etterspørres som aldri før. Og hvor populær er egentlig regjeringens energipolitikk? Live fra stinn kjellerbule «Blyge Harry» med to prominente gjester: Stavanger Aftenblads kommentator Hilde Øvrebekk og rektor ved Universitetet i Stavanger, Klaus Mohn.  Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
10/27/202246 minutes, 53 seconds
Episode Artwork

Atomkrig og Ap-arroganse

Statssekretær Wegard Harsvik fikk gjennomgå denne uken, etter at han fremsto arrogant og nedlatende overfor Høyres nestleder Henrik Asheim på NRK radio.Høyre er større enn Ap og Senterpartiet til sammen på meningsmålingene. Har regjeringen råd til å være nedlatende og forurettet når partiet byr opp til konstruktiv dans og brede forlik?Og kanskje vestlige regjeringer bør snakke ned betydningen av russernes eventuelle bruk av taktiske atomvåpen i Ukraina, overfor sine befolkninger. Frykt og splid er Putins våpen. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
10/20/202236 minutes, 38 seconds
Episode Artwork

Vi slakter arbeidsgiveravgiften. Og Dagsavisen.

Skal opposisjonen la være å kritisere regjeringen, fordi det er krig? Ja, mener visst Dagsavisen. Den angriper Venstre og Guri Melby på lederplass, for å bare ville skåre politiske poeng når hun pusher på for sterkere lut og klarere tale i Ukraina-konflikten. Hun bør tenke seg om to ganger og heller støtte opp om regjeringen mener avisen. En merkverdig og uheldig holdning for et presseorgan å innta, mener Den politiske situasjonen. Og hvor lite gjennomtenkte ekstra-skatter er det lov for en regjering å bare slenge på statsbudsjettet i siste liten? Ganske lite gjennomtenkte virker det som Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
10/13/202229 minutes, 50 seconds
Episode Artwork

Statsbudsjett!

Vedum har lagt frem Støre-regjeringens første statsbudsjett. Det foreskriver store mengder skatt på privat næringsliv og høytlønte privatpersoner for å løse landets pengeproblemer. Dermed setter Vedum og kompani et tydelig ideologisk stempel på budsjettforslaget. Men de økonomiske antagelsene budsjettet bygger på er mer optimistiske enn alle andres, og er trolig allerede utdatert. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
10/6/202228 minutes, 6 seconds
Episode Artwork

Skattepakke og lærerstreik

Regjeringen vil hente inn mer penger fra de som tjener seg søkkings på våre alles fellesressurser. Store lakseoppdrettere varsler utflytting og mørke i husene. Også lærergeneral Steffen Handal ser mørke midt på dagen, etter at regjeringen tvangstoppet streiken. Har de skutt seg selv i foten ved å drive konflikten så langt? Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
9/29/202237 minutes, 45 seconds
Episode Artwork

Putin og skatt

Putin trapper opp krigen mot Ukraina, og skaper en svært farlig situasjon. Hva om han tar i bruk taktiske atomvåpen?Og statsbudsjettet for 2023 blir et av de mest spennende på lenge. Hvor skal Støre og Vedum finne pengene når oljefondet er fredet. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
9/22/202234 minutes, 57 seconds
Episode Artwork

Er det «rektig» at Kjell Inge Røkke flytter til Sveits?

Og hvorfor kan ikke regjeringen gi oss bedre svar på hvorfor russiske fiske-oligarker har fri tilgang på norske havner? Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
9/15/202233 minutes, 5 seconds
Episode Artwork

Var det Spetalen eller regjeringen som vant strømdebatten?

Etter 40 høyspente minutter i Fredrik Solvangs debattstudio forsøker kommentator Anne Rokkan og politisk redaktør Frithjof Jacobsen å kåre en vinner i strømdebatten. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
9/8/202230 minutes, 15 seconds
Episode Artwork

Full Gass og stramt budsjett

Gassnæringen har fått en ny rolle som Europas redningsplanke. Stemningen på Energimessen ONS i Stavanger denne uken, tyder på at kombinasjonen etisk OG styrtrik, passer bransjen bra. Og Norge kan notere seg astronomiske inntekter, men må stramme inn. Det er Ida Wolden Baches skyld. Neida. Men hun setter ratt opp renten enda raskere enn planlagt, om hun ikke er fornøyd med budsjettimpulsen. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
9/1/202230 minutes, 8 seconds
Episode Artwork

Jonas kriger og Sanna danser

Det går et generasjonsskille i synet på den finske statsministeren Sanna Marins festvideoer, mener DNs politiske redaktør Frithjof Jacobsen, og kaller kritikerne for gubber. Kommentator Eva Grinde mener det nettopp er gubber 50 pluss som er mest eksplisitt begeistret. Såpass saklig må det være når Den politiske situasjonen drar i gang høstsesongen!Og statsminister Jonas Gahr Støre har vunnet krigen om strømkrisen. Han fremstår nå som leder for en bred ansvarlig koalisjon i Stortinget bestående av Høyre, Venstre, MDG og til og med Senterpartiet. Kanskje partilederdebatten ble et vendepunkt for et mørbanket regjeringsprosjekt. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
8/25/202235 minutes, 23 seconds
Episode Artwork

Erna Solberg om strømkrisen, Putin og sine egne statsministerambisjoner i 2025.

Intervjuet av Frithjof Jacobsen i DN-teltet under Arendalsuka. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
8/18/202233 minutes, 30 seconds
Episode Artwork

Grønn sjokkavgang, strøm og rentesjokk

MDGs Une Bastholm går av som partileder. Hvor vil ny leder ta partiet nå? Arbeiderpartiet raser på meningsmålingene og Høyre-folk går rundt og smiler for tiden. Politisk redaktør Frithjof Jacobsen og kommentator Eva Grinde tar pulsen på den politiske situasjonen under Arendalsuken. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
8/17/202226 minutes, 49 seconds
Episode Artwork

McKinsey og damene - Arendalsuken spesial

Av 11 partnere i McKinsey Norge er null kvinner. Hvorfor det egentlig, og kan det løses uten å skrote den lukrative businessmodellen? McKinsey-sjefen selv tror holdningsendring og bevisst rekruttering er svaret. Foreløpig har han ikke kommet veldig langt med det.  Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
8/17/202230 minutes, 21 seconds
Episode Artwork

NHO-sjefen åpner for utbytterestriksjoner - Arendalsuken spesial

Administrerende direktør Ole Erik Almlid i NHO sier han ble «litt beklemt» da utenlandske eiere tok ut utbytte etter å ha fått koronastøtte. Hør NHO-direktøren i samtale med DNs politiske redaktør Frithjof Jacobsen. Også med kommentatorlegenden Magnus Takvam som ekstra gjest. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
8/17/202231 minutes, 33 seconds
Episode Artwork

Strøm,strøm,strøm og mer strøm i Arendal.

Strømspørsmålet dominerer totalt i norsk politikk for tiden. Det er er det mange gode grunner til. Og noen dårlige. Den politiske situasjonen er tilbake etter sommerferien og greier ut om kraftproblemene som hjemsøker verden. Og vårt land. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
8/16/202220 minutes, 39 seconds
Episode Artwork

Regjeringen i krise? Arendalsuken spesial

Eva Grinde, kommentator i Dagens Næringsliv har fått med seg et knippe eksperter på krise. Sammen legger regjeringen på terapibenken. Hør deres råd til AP-regjeringen i denne spesialutgaven av Den politiske situasjonen fra Arendalsuken 2022. Gjester i studio er Claus Sonberg, partner og styreleder, Zynk, Ole Christian Apeland, kommunikasjonsrådgiver og leder, Apeland og Jan-Erik Larsen, partner og daglig leder, Kruse Larsen. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
8/16/202230 minutes, 19 seconds
Episode Artwork

Arendalsuken - Frokost uten filter

Blir hun ny nestleder i Arbeiderpartiet og hvorfor får russiske trålere tilgang til norske havner? DNs politiske redaktør Frithjof Jacobsen snakker ufiltrert med utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap) under Arendalsuken 2022. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
8/16/202229 minutes, 30 seconds
Episode Artwork

Ferie i uke 32

Den politiske situasjonen har ferie i uke 32, men Frithjof Jacobsen og Eva Grinde er tilbake i uke 33 - da med kommentarer om hva som skjer under Arendalsuken. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
8/11/202223 seconds
Episode Artwork

Hvordan skal du si det ingen vil høre?

Når Torstein Holten står i døråpningen, skjønner folk at noe er fryktelig galt. Sjefspresten i Hæren tror det er lurt å ha en plan når du skal gi dårlige nyheter.  Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
8/4/202228 minutes, 8 seconds
Episode Artwork

I pestens tid

Et omsvermet kvinnelik, århundrets party og verdens verste luciatog. Forfatter Vetle Lid Larssen viser vei gjennom Venezia. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
7/28/202234 minutes, 15 seconds
Episode Artwork

Håpets landskap

Mens sivilisasjonen tilsynelatende er i ferd med å kollapse, la vi ut på en jakt etter lysglimt – og havnet ute i det skotske havgapet.  Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
7/21/202231 minutes, 54 seconds
Episode Artwork

Den hemmelige kryptofabrikken

I Tyskland kreves han for milliarder etter strømskandale. I Norge har han investert 150 millioner i en kryptofabrikk. Hør historien om den hemmelighetsfulle "Mr. V". Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
7/13/202236 minutes, 28 seconds
Episode Artwork

Kraftlekkasjen

Kraftselskapet stod på konkursens rand. Så begynte noen å kopiere store mengder data. Dette er historien om kraftlekkasjen. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
7/7/202256 minutes, 52 seconds
Episode Artwork

Ville spekulasjoner om fremtiden!

En ren Høyre-Frp-regjering er mest sannsynlig, sier høyreleder Erna Solberg denne uken, og viser til dagens meningsmålinger. Og Jonas Gahr Støre åpner for to nestledere i Ap. Dermed er det duket for nye maktkamper og ikke minst: nye lederspekulasjoner. Den politiske situasjonen har sesongavslutning og benytter anledningen til å se inn i spåkulen Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
7/1/202232 minutes, 26 seconds
Episode Artwork

Hattefjær og dobbel kvarting

Borten Moe og Slagsvold Vedum er såre fornøyd med fangsten etter å ha kuttet seks milliarder i prosjekt «campus NTNU». Intet mindre enn en halvering og det uten at noen blir særlig sure. Men det skal mer til å holde renten i sjakk. Ida Wolden Bache varslet torsdag dobbelt rentehopp. For mange med mye lån, betyr det strammere livrem. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
6/23/202232 minutes, 25 seconds
Episode Artwork

Søgne og sjamaner

Var Søgne-seier spikret allerede i Hurdalplattformens hemmelige B-protokoll? Uansett: Arbeiderpartiet har lagt enda en hodepine til sin lange liste med problemer. Og sjaman Durek kan bli et problem for kongehuset om ikke han ligger atskillig lavere i terrenget eller flytter til utlandet. Det mener i hvert fall halve podkasten. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
6/17/202235 minutes, 6 seconds
Episode Artwork

Ocean, Space, Pride!

Drastiske prosjektstans og pengekutt, etterfulgt av kuvending som i Ocean Space Centre. Er dette regjeringens nye sjokk-oppskrift? Og Eva markerer seg som Putinvenn og homo-hater i et polarisert nærmiljø. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
6/9/202233 minutes, 42 seconds
Episode Artwork

LO-makta og haukevenstre

Hva i all verden ville LO-leder Peggy Hessen Følsvik med SV-utspillet sitt? Det kan ha handlet mest om å dukke Støre, og minne om at den mektige organisasjonen ikke er fornøyd med den politiske situasjonen … (pling). Og Venstreleder Guri Melby er blitt norsk politikks største hauk. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
6/2/202232 minutes, 10 seconds
Episode Artwork

Fyller Støre rollen sin?

Etter syv måneder i rollen, mener Den politiske situasjonen Jonas Gahr Støre har mer å gå på som statsminister. Det til tross for at han har en utenrikspolitisk krise å spille på. Og Trygve Slagsvold Vedum ser ut til å ha funnet ut hvor Sp-populismen og regjeringsmakten kan gå hand i hand. Stikkordene er: kutt i jålete eliteprosjekter i storbyene. Og bannlys konsulentene. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
5/26/202237 minutes, 6 seconds
Episode Artwork

Putins krigssjokk sender Finland og Sverige inn i Nato på rekordtid, mens Ola Borten Moes sjokktaktikk har overrumplet Forskningsnorge

Sverige og Finland må bare forsere en tyrkisk hinderløype før Nato-medlemsskapet er en realitet. Hvordan fallet sikkerhetspolitiske dogmer over natten, og hvorfor klarer ikke Rødt og SV å henge med? Og kan dette gi grobunn for en ny EU-debatt i Norge. Det bør i hvert fall det, mener DNs kommentator Eva Grinde og politisk redaktør Frithjof Jacobsen.De tar også opp Ola Bortens Moe brutale avsettelse av styret i Norges Forskningsråd, og lurer på hvilke politiske motiver Senterpartiets nestleder kan ha for å gjøre det. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
5/19/202240 minutes, 34 seconds
Episode Artwork

Havvind-visjoner og nye målinger

Verden trenger fornybar kraft, men til en hvilken som helst pris? Njæææh, sier Den politiske redaksjonen. Regjeringen la onsdag frem så store, men lite konkrete, planer for havvindsatsingen at selv Senterpartiet holder døren åpen for kabler både hit og dit. Og meningsmålingene fortsetter å sende Høyre til himmels og Senterpartiet til bunns. Men kan det hende Jonas Gahr Støre endelig har greid å skaffe Arbeiderpartiet noen krigspoeng? Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
5/12/202230 minutes, 3 seconds
Episode Artwork

Populisme spesial

Ved valget i fjor fikk Senterpartiet, Frp og Rødt tilsammen omtrent en fjerdedel av alle stemmene. Nå har Sp nærmest kollapset. Rødt er i krigsskyggen og Frp står på stedet hvis. Er det umulig å være populist i dagens politiske situasjon. Det diskuterer DNs politiske redaktør Frithjof Jacobsen med Ketil Raknes, instituttleder ved Institutt for kommunikasjon på Høyskolen Kristiania.   Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
5/3/202244 minutes, 38 seconds
Episode Artwork

Metoo-bråk i Sp og oppgjør i Rødt

Det ble ingen stille påskeuke, i hvert fall ikke for Senterpartiet. Forsvarsminister Odd Roger Enoksen fikk sparken, Bjørn Arild Gram tok over og gamle bitre konflikter kom boblende til overflaten. Stikkordet er ti menn på hyttetur.Og i partiet Rødt er det utrenskinger på gang etter at det ble kjent at sentrale partifolk har eierinteresser i Steigan.no. Nettstedet er beryktet for å spre konspirasjonsteorier og pro-russisk informasjon. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
4/21/202237 minutes, 13 seconds
Episode Artwork

Høyres landsmøte og Sp-krise

Erna Solberg holdt en landsmøtetale full av krigsmot og selvtillit verdig et parti i vekst. Men en ny fullskala EU-debatt vil hun ikke ha nå. Men det ville Landsmøtet! Og tidligere utenriksminister Ine Marie Eriksen Søreide også, selv om hun gjorde sitt til å spille det ned.Senterpartiet fortsetter å synke. Det har mange forklaringer. I tillegg til ytre uflaks spiller en dysfunksjonell finansminister, en 20 år gammel damegarderobe og begrepet Oslo-eliten, inn. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
4/7/202240 minutes, 48 seconds
Episode Artwork

Zelenskyj på video og Støre sliter

Folk ble rørt da Volodymyr Zelenskyj nevnte ukrainske flyktningbarn i 17maitog i sin tale til Stortinget. Greit nok. Men det var langt viktigere at han ba om stengte havner, mer våpen og strengere sanksjoner.Og hvorfor vinner ikke statsminister (super-)Jonas Gahr Støres parti, mer på krigen? Kanskje har Høyres mer resolutte og svart-hvite budskap resonnert bedre. Eller så føler folk at Ukrainakrigen ikke egentlig angår dem. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
3/31/202237 minutes, 17 seconds
Episode Artwork

Ny EU-debatt og senk farten, da, folkens!

Nå som det meste er i spill i Europa vil Høyre gjerne sparke i gang en ny EU-debatt. På ett nivå er timingen god. Men det vil ikke skje sålenge Senterpartiet og et splittet Ap utgjør regjeringen.Og IEA foreslår 10 tiltak for alle land med mye fossilbilkjøring. Senk fartsgrenser, og forby kjøring på søndager, for eksempel. Lavthengende frukter det er verdt å bytte bort (ørlitt) frihet for, mener Eva. Ikke legg deg opp i motorveikjøringen min, sier Frithjof (men han har el-bil, så det går vel uansett greit). Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
3/24/202234 minutes, 40 seconds
Episode Artwork

Budsjett23 og Equinor på tokt

Regjeringen har inntatt Klækken for å lage sitt første statsbudsjett fra bunnen. De skal knekke en gedigen pedagogisk nøtt. Folk flest har fått dårligere råd, men pengene strømmer inn til staten! Og Norge må ….stramme inn og «snu på krona». DN avdekket i helgen hvordan Equinors juridiske direktør ble tatt av jobben etter å ha vært kritisk til utenlandsprosjekter. Stortingspolitikere vil undersøke saken nærmere, men næringsminister Vestre kjøper foreløpig Equinor-ledelsens forklaring om at dette er en personalsak. Det holder ikke. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
3/17/202234 minutes, 14 seconds
Episode Artwork

Ny Ap-nestleder og grønt skifte

Hvem blir ny nestleder etter Hadia Tajik? Kanskje ingen, Ap har greid seg med en før. Men som kronprinsesse må hun uansett erstattes. Hvem står nå for tur til å ta over etter Jonas Gahr Støre? Og Putins grusomme krig fører med seg noen paradokser. For eksempel at nasjonen Norge blir søkkrik og EU får fart på det grønne skiftet. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
3/10/202239 minutes, 7 seconds
Episode Artwork

Tajik går halvveis, og Ukraina endrer verden minutt for minutt

Hvordan kan Tajik fortsette som nestleder om hun ikke kan ha tillit som arbeidsminister? Ap-leder Jonas Gahr Støre vil minst av alt ha en opprivende maktkamp i partiet, men risikerer å få nettopp det. Ukene fremover vil vise hvor mektig Støre/Tajik-duoen på toppen er internt i arbeiderbevegelsen.Og Ukraina-konflikten endrer norsk og europeisk politikk slik vi kjenner den, minutt for minutt. Ingen er gitt å spå utfallet av hendelsene og alle endringene de utløser. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
3/4/202234 minutes
Episode Artwork

Senterpartiet blør og Høyre kan få ny leder

Trygve Slagsvold Vedum og Senterpartiet surfet lenge høyt på dyre løfter i øst og vest og kanskje særlig i nord – det motsatte av en finansministers dyder. Nå har senterpartilederen krasjlandet i virkeligheten – en granittbygning i Akersgaten, Oslo sentrum. Og ifølge kilder til TV2 kan Erna Solberg komme til å gå av i 2023 Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
2/17/202238 minutes, 39 seconds
Episode Artwork

Havvind og Stoltenberg-fiffel

Nå vil kontrollkomiteen ha svar på 21 spørsmål om ansettelsen av Jens Stoltenberg. For hva kom først: Ønsket om mannen eller alle de nye kravene til jobben (som ved et lykketreff passet veldig bra for – Stoltenberg). Og regjeringen lanserer havvindskompromiss, der hybridkabel settes på vent. Ikke godt klima for flere kraftkabler til utlandet nå, så kanskje er dette godt politisk håndverk. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
2/10/202234 minutes, 27 seconds
Episode Artwork

Giske, kabler og koronaåpning

Nidaros’ sosialdemokratiske forum mener utenlandskablene må reforhandles! En klassisk lokalsak? Eh nei. Men så er også tidligere Ap-topp Trond Giske lagets fremadstormende leder. Og regjeringen er blitt så oppesen i koronapolitikken at den har begynt å lage slagord. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
2/3/202229 minutes, 33 seconds
Episode Artwork

Taliban-selfie og dansk åpning

Danskene åpner samfunnet for fullt neste uke. Hva skjer i Norge? Presset på regjeringen øker, men kanskje tok helseminister Ingvild Kjerkol munnen for full da hun lovte «store lettelser» også her. Og Taliban tok første pr-stikk da de lørdag tvitret en selfie fra innsiden av et privatfly på vei til Norge. Det ble bråk, til tross for at Norges fasilitering av møter kunne vært en politisk vinnersak. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
1/27/202231 minutes, 56 seconds
Episode Artwork

Viken-sviket og nestlederskifte i Høyre

Høyres evige nummer to, Jan Tore Sanner, går av som nestleder i Høyre etter 18 år. Blir podkast-paret Tina Bru og Henrik Asheim, også det nye nestleder-paret? Og Viken-saken kan bli skadelig for regjeringen dersom Ap-statsråder hindrer oppløsning. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
1/20/202232 minutes, 45 seconds
Episode Artwork

Blir det Jens?

Alle lurer, også Den politiske redaksjonen: Blir Jens Stoltenberg Norges nye sentralbanksjef? Rause som vi er, kommer vi med gratis råd til regjeringen om hvordan den skal komme seg ut av denne floken. Og er helsevesenet virkelig på randen av kollaps? Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
1/13/202236 minutes, 17 seconds
Episode Artwork

Kjerkol er ikke vår koronaminister

Nå renner de inn, målingene som viser svart på hvitt at regjeringen sliter. Ap nærmer seg 20prosent -tallet igjen og Sp kryper under ti. Det er uvanlig at ikke folket støtter opp om sine ledere i en nasjonal krise. Men en av ministrene skiller seg ut. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
1/6/202229 minutes, 40 seconds
Episode Artwork

Jens og Jonas!

Jonas Gahr Støre innrømmer at det ikke var bare gøy å være statsminister. Kanskje er det lettere å være sentralbanksjef?Skal den sterke mannen fra Brussel komme hjem få en toppjobb, eller bør den faglig sterke, men ukjente visesentralbanksjefen Ida Wolden Bache få den. Det er det mange sterke meninger om. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
12/16/202137 minutes, 20 seconds
Episode Artwork

Kriser i kø for Støre og kompani

Skjønner ikke Jonas Gahr Støre det store behovet for kommunikasjon i kriser? Først pendlerbolig, så strøm og så omikron - de to første regjeringsmånedene kan summeres opp i et ord: Krisehåndtering. Det går sånn passelig bra. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
12/9/202125 minutes, 30 seconds
Episode Artwork

To kriser til regjeringen

Regjeringen Støre får kjørt seg med både omikron-virus og strømkrise. I begge tilfeller fremstår de nye rødgrønne kostene ganske så bakpå.   Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
12/2/202132 minutes, 22 seconds
Episode Artwork

Stortingsdrama og MDG-rapport

Eks-stortingspresident Eva Kristin Hansen har hyret inn strafferettsadvokat John Christian Elden, og Frp-leder Sylvi Listhaug krever en serie svar fra stortingsdirektør Marianne Andreassen. Pendlerdramaet fortsetter. Og mens politiet må rydde opp i Stortingsskandalen, rydder MDG i eget hus. Partiet med krass selvkritikk etter det dårlige valgresultatet. Vi må lytte bedre og skaffe oss flere venner var blant konklusjonene. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
11/23/202129 minutes, 52 seconds
Episode Artwork

Ny pendler-skandale på politiker-tilliten løs

Eva Kristin Hansen (Ap) hadde pendlerleilighet betalt av Stortinget i Oslo i tre år, selv om hun bodde med sin mann i et hus på Ski. Hun trodde det holdt å være folkeregistrert i Trondheim, men det var feil. Burde hun ikke skjønt dette da pendlerbolig-reglene ble diskutert i det vide og det brede etter at KrF-leder Kjell Ingolf Ropstad ble tatt med buksene nede på gutterommet tidligere i høst?Og i Danmark har det vært lokalvalg. Der har Mette Frederiksens parti Socialdemokratiet (S) tapt stort i de fire største byene. Dette bør være et varsku til Støre-regjeringen. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
11/18/202141 minutes, 27 seconds
Episode Artwork

Sentralbanksjef-thriller og faderdrap i Frp

Jens Stoltenberg er manges favoritt til ny sentralbanksjef, men veier stjernestatusen hans tyngre enn den politiske bagasjen han kommer med? Det spørs om Finansdepartementet har det med å bli starstruck. Og i sin nye biografi tar Siv Jensen bladet fra munnen og kaller Carl og Eli for små og nedrige. Det kommer hun kanskje ikke bare heldig ut av. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
11/11/202132 minutes, 30 seconds
Episode Artwork

KÅKÅNOMICS SPESIAL

Under økonomifestivalen Kåkånomics i Stavanger hadde Den Politiske Situasjonen en live-utgave. Om ny industri, grønt skifte og klimapolitikk i selveste oljebyen. Eller «energibyen» som de kaller seg nå. Gjester:Kari Nessa Nordtun (Ap) Ordfører i StavangerTina Bru (H), Stortingsrepresentant for Rogaland og tidligere Olje- og Energiminister Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
11/4/202140 minutes, 59 seconds
Episode Artwork

Badboy, wonder boy og woman of the world!

De nye statsrådene har for alvor begynt å jobbe. Ola Borten Moe møter skrekkblandet fryd som forskningsminister, Næringsminister Jan Christan Vestre nesten unisone lovprisninger og Anniken Huitfeldt…? En gammel ringrev fra øst. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
10/28/202135 minutes, 19 seconds
Episode Artwork

Oppfyller Støre-regjeringen velgernes ønsker, eller kjører den sitt eget løp?

En viktig lakmustest kommer når den skal forhandle sitt justerte statsbudsjett med SV i Stortinget, om kun få uker. Og i Arbeiderpartiet kan vi for første gang på lenge se konturene av lovende politisk ettervekst. 13 Utøya-overlevere har inntatt rådgiver- og lederposisjoner, to av dem i sentrale statsrådsroller. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
10/21/202134 minutes, 28 seconds
Episode Artwork

Ap/Sp-regjering i sikte!

Ap-leder Jonas Gahr Støre virker nærmest lettet over at SV er ute av sonderingene om ny regjering. Nå er det full fart fremover skal vi tro de to regjeringskameratene. Men konfliktene kan komme i rekyl når budsjett og saker skal gjennom Stortinget. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
9/30/202129 minutes, 14 seconds
Episode Artwork

Regjeringssonderinger og gutteroms-gate

Det er høysesong for hemmelighold og spekulasjoner, og vi aner fortsatt ikke hva slags regjering vi får.Men at nylig avgåtte Krf-leder Ropstad og partiet hans har fått seg en brutal dobbel nesestyver, det vet vi. Kan partiet dø ut sammen med sine velgere? Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
9/20/202139 minutes, 23 seconds
Episode Artwork

Snart valg!

Kommer MDG over sperregrensen og hvor mange mandater får SV, Sp og Ap?Skoleungdommene overrasker en samlet skravleklasse på oppløpssiden ved å svikte MDG og omfavne Frp.Jonas Gahr Støre veier sine ord på gullvekt. Han aner ikke hvilket iltert fløyparti han blir avhengig av i et nytt storting. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
9/9/202132 minutes, 42 seconds
Episode Artwork

Rødt i medvind og overraskende oljeskatt-utspill

Regjeringen tok de fleste på sengen med pressekonferanse om radikale endringer i oljeskatten tirsdag kveld. Foreløpig blir det notert seier på både klima og oljesiden. Dermed fremstår forslaget som en aldri så liten politisk genistrek...Og Rødt kan komme til å spille en nøkkelrolle i det nye Stortinget etter valget  Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
9/2/202124 minutes, 20 seconds
Episode Artwork

Har Sp fått panikk?

Senterpartiet lekker i alle retninger. Dermed blir det vrient å legge en lekkasje-strategi.Og velgerne ønsker seg det enkle men akk så vanskelige: En trygg jobb å gå til. Det partiet som overbeviser best på det, vinner. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
8/26/202129 minutes, 54 seconds
Episode Artwork

BONUSEPISODE:Rikinghat, Jon Michelet og borgerlig samhold i krisetider

Torsdag morgen var Rødts Mimir Kristjansson og Civita-leder Kristin Clemet gjester på Frokost uten filter i DN-teltet på Arendalsuka. Dette er et opptak av samtalen. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
8/20/202131 minutes
Episode Artwork

Arendalsituasjonen dag tre

Vi har hatt nye gjester i DN-teltet. De satte ikke fyr på det, men sa mye interessant. Frp greide ut om sin kontrære klimapolitikk som sliter med en logikkbrist eller to. Og Hadia Tajik slet med å gjøre det veldig tydelig hva Ap mener med en «mer aktiv stat». Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
8/18/202128 minutes, 19 seconds
Episode Artwork

BONUSEPISODE: Tajiks aktive stat

I DN-teltet i Arendal møtte Aps nestleder Hadia Tajik samfunnsøkonom Ola Kvaløy. De var ikke helt enige om hvordan vi skal løse klimakrisen Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
8/18/202131 minutes, 21 seconds
Episode Artwork

Arendalssituasjonen, dag2

Klima seiler opp som valgkampens viktigste tema, og lokalpolitikere i Agder mener ‘by-land’-konflikten har vært overdrevet hele veien. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
8/17/202123 minutes, 10 seconds
Episode Artwork

BONUSEPISODE: Jonas Gahr Støre om klimapolitikk, rødgrønn strid og Vedums latter

Hør statsministerkandidat Jonas Gahr Støre (Ap) i samtale med DNs politiske redaktør Frithjof Jacobsen fra DN-teltet i Arendal Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
8/17/202130 minutes, 26 seconds
Episode Artwork

Mandagsrapport fra Arendalsuka!

De røde partiene går frem og Sp går tilbake. Hvor lenge kan Vedum si blankt nei til et stadig sterkere SV? Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
8/16/202120 minutes, 40 seconds
Episode Artwork

Aps klima-olje spagat

Alt tyder på at Jonas Gahr Støre blir ny statsminister. Men han drar med seg et gedigent problem inn i en ny regjering. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
8/13/202129 minutes, 51 seconds
Episode Artwork

Skattekrangel og rødgrønt kaos

Erna Solbergs besøk hos laksemilliardær Gustav Witzøe åpnet valgkampens store debatt om formuesskatt.Og på rødgrønn side er spillet om regjeringsmakt i ferd med å ta av.Det handler om valgkamp hos Eva Grinde og Frithjof Jacobsen denne uken. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
8/5/202130 minutes, 28 seconds
Episode Artwork

Valgkamp og Utøya

Fersk episode!  Det er ti år siden Utøya-terroren. Takket være ungdomspolitikerne har vi fått en bedre og dypere forståelse av hva det var som traff nasjonen, AUF og ofrene den julidagen i 2011. Og Senterpartiet har startet valgkampen med å gå til frontalangrep. På Arbeiderpartiet! Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
7/28/202127 minutes, 43 seconds
Episode Artwork

Sommerferie

Den Politiske Situasjonen har fortsatt Sommerferie. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
7/22/202138 seconds
Episode Artwork

SOMMER SPESIAL

Eva Grinde og Frithjof Jacobsen trekker frem fire politiske situasjoner de husker spesielt godt fra året så langt. Avganger, innsettelser, mat og sykdom. Fra hjemme og ute.(PS. Denne sendingen er tatt opp før ferien, DPS er tilbake med vanlige sendinger 29. juli.) Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
7/15/202142 minutes, 17 seconds
Episode Artwork

Sommerferie

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
7/8/202138 seconds
Episode Artwork

Olje og sammenbrudd

Statens eierskap i Equinor flyttes fra Olje og Energidepartementet til Næringsdepartementet. Betyr det noe hvor i Staten oljegiganten bor?Og i Sverige er det full regjeringskrise, men ikke på grunn av koronahåndteringen. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
6/24/202125 minutes, 42 seconds
Episode Artwork

Lan Marie Berg-drama i hovedstaden

Ble MDG-byråden i oslo utsatt for et rått maktspill, eller fikk hun som fortjent? Den politiske situasjonen undersøker saken. Og så deler vi ut merkelapper til de tre statsministerkandidatene: Den pragmatiske, den nostalgiske og den mistilpasse. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
6/17/202132 minutes, 7 seconds
Episode Artwork

Statsminister Vedum?

Det kan være at Trygve Slagsvold Vedum faktisk planlegger å bli statsminister i Norge. For eksempel etter valget om fire år. Og alle de som vil kjempe MOT imamsleikedronning og gullstolretoriker Sylvi Listhaug, har nå fått sin egen håndbok! Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
6/10/202133 minutes, 37 seconds
Episode Artwork

Vedums SV-problem

Sp har landsmøte denne helgen. Partiet drypper av olje og diesel- hvor ble det av partiets grønne profil? Byakademikerpartiet SV passer ikke inn i Vedums regjeringsplaner Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
6/3/202127 minutes, 56 seconds
Episode Artwork

Bullshit, taktikk eller ekte engasjement?

‘Exit-skatt’ (SV), Ekstra ferieuke til småbarnsforeldre (Krf) og ‘Hadetbra-til-frontfaget’ (Frp), har noe til felles. Dette er politiske utspill alle vet aldri blir noe av, inkludert partiene som kjører dem frem.Er det bedragerske pr-stunt, eller en viktig demokratisk mekanisme?Mer om politiske luftslott i valgkampen i Den politiske situasjonen Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
5/27/202129 minutes, 58 seconds
Episode Artwork

Nye viner i Høyre og brysom rapport

Det er bra med ettervekst i partiet Høyre. Det bidro til energi og oppdrift på årets landsmøte til tross for 15 måneder med korona morgen-middag-kveld. Vi snakker om de heteste navnene. Tina Bru og Henrik Asheim, for eksempel. Og tidligere leder i Unge Høyre, Sandra Bruflot.Denne uken kom rapporten som skaper hodebry for oljelobbyen. Deres gode gamle venn IEA (Det internasjonale energibyrået, OECD) snur tvert og sier at all leting etter olje og gass må stoppe i 2021. Vel og merke hvis man skal nå Parismålet om kun 1,5 graders oppvarming. Men lar oljens venner seg affisere? Inne nevneverdig. Foreløpig. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
5/21/202135 minutes, 10 seconds
Episode Artwork

Erna lever farlig!

Ingenting biter visst på Erna Solberg. Mens opposisjonspartier på begge sider kappes om å være aller mest folkelig og aller mest norsk, snakker Høyrelederen traust og stødig om skole, arbeid og helse. Har statsministeren blitt så vant til makt at hun ikke gidder argumentere mot nasjonalpopulister, selv ikke i Senterpartiet? Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
5/13/202129 minutes, 29 seconds
Episode Artwork

Sushi-Erna er sliten, nå

Det går trått for Høyre om dagen, og borgerlig flertall etter valget virker fjernere enn noen gang. Det er mange grunner til det, men et lystig 60-årslag på Geilo må nok helt sikkert inn i ligningen. I mellomtiden kan det hende en styringsdyktig høyreside-koalisjon gjenoppstår. I Sverige. For der er Sverige-demokraterna omsider blitt stuerene. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
5/6/202130 minutes, 24 seconds
Episode Artwork

Abort og Tegnell

Ideen om fri abort til uke 18 og 22 er gode nyheter for KrF. Og svensk koronastrategi- er landet helt ute av stand til å ta selvkritikk? Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
4/29/202134 minutes, 16 seconds
Episode Artwork

Hvor ‘vanlig’ er Støre, egentlig?

Arbeiderpartiet har strammet seg opp. Nå vil de vinne tilbake de vanlige folkene som har stukket av til Senterpartiet. Joviale Jonas lett henslengt med kaffekoppen på landsmøtetzoom’en overbeviser ikke helt...Og rusreformen er ‘bare politikk’ og har ingenting med virkeligheten å gjøre, sier Frithjof Jacobsen. Hva betyr nå det? Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
4/22/202132 minutes, 20 seconds
Episode Artwork

Koronakommisjonens dom over Erna&Co

Best når det gjelder, men absolutt ikke på forhånd. Norge var totalt uforberedt på en pandemi, til tross for at risikoen var velkjent. Men krisehåndteringen får mye ros. Det er Kvinnsland-evalueringen kort oppsummert. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
4/15/202120 minutes, 57 seconds
Episode Artwork

Ernas vage gjenåpningsplan

Hvis, smitten går ned og vaksineringen tar av, så skal vi snart kanskje åpne litt opp igjen, sa Erna Solberg til Stortinget onsdag. No shit, Sherlock! Det var ikke å ta særlige sjanser.I Danmark har de valgt en annen strategi. Der har politikerne i Folketinget vedtatt en plan basert på vaksinepass og fastsatte datoer for åpning av samfunnet. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
4/8/202132 minutes, 41 seconds
Episode Artwork

Vaksinenasjonalisme og fossilbil-hat

I debatten om vaksiner har Senterpartiet og Fremskrittspartiet inntatt nasjonalistrollen. Men hvordan ivaretar man norske interesser? Det kan faktisk innebære å si nei til 700 000 vaksinedoser og sende dem til utviklingsland i stedet. Også var det MDG og fossilbil-hatet. «Bilfritt sentrum» synes å være en av partiets ytterst få fanesaker. Holder det til å sprenge sperregrensen? Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
3/25/202124 minutes, 16 seconds
Episode Artwork

Sushi på Geilo og norsk koronaledelse

Statsminister Erna Solberg feiret 60-årsdag med 13 slektninger. Det var midt i vinterferien og regjeringen hadde akkurat formanet oss alle igjen om å treffe så få som mulig. En temmelig utrolig feilvurdering av statsministeren! Men er det grunn til å hisse seg voldsomt opp, rent moralsk? Og nå begynner nordmenns unikt sterke tillit til koronasjefene å dale. Det bør bekymre dem. For tillit er mye av forklaringen på Norges suksess. Så langt. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
3/19/202126 minutes, 3 seconds
Episode Artwork

LO-sjefens brå død

Det kom som et sjokk på nasjonen da LO-leder Hans Christian Gabrielsen døde natt til tirsdag. Han hadde mange av de egenskapene lederen for en paradoksal organisasjon som LO bør ha. Og fra Høyre lekket det en nyhet denne uken: Partiet gir opp kampen mot Formuesskatten. Hva? Neida. Og i hvert fall skal alle de som er stinne på aksjeformuer få slippe å skatte av det. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
3/11/202126 minutes, 59 seconds
Episode Artwork

Spinndoktoren som gikk på trynet

Å holde seg med spinndoktorer som ikke har helt oversikt over Den politiske situasjonen er risikosport. Det har den siste ukens hendelser vist til fulle! For nå har det kokt bra. Aller mest på grunn av en triggerhappy statssekretær og hans bidrag til å plante et drøyt angrep på Oslo og Oslos byrådsleder Raymond Johansen i VG.Men hvordan kunne Ernas spinndoktor feilbedømme så durabelig, og hadde han grunn til å tro at denne typen saker var velkomment? Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
3/4/202130 minutes, 7 seconds
Episode Artwork

Frp til himmels eller helvete?

Sylvi Listhaug er uredd og kan skape blest og oppmerksomhet. Mer usikkert er det om hun makter å kompromisse, se saker fra forskjellige sier og romme ulike meninger. Hvor går Fremskrittspartiet med Sylvi Listhaug som leder? Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
2/25/202124 minutes, 22 seconds
Episode Artwork

Sinte redaktører, grønt vårlauv og dieselpopulisme

Redaktører går i svart over Espen Barth Eide og dieselpopulistiske Senterpartiet er egentlig «så grønt som vårlauvet om våren i fjellet». Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
2/18/202123 minutes, 15 seconds
Episode Artwork

Identitetskrise i Frp

Nasjonalkonservativt eller liberalistisk? Borgerlig eller populistisk? Fremskrittspartiet leter etter sjelen sin. Ikke vil de samarbeide med noen, og ikke vil de definere hvem de er. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
2/11/202121 minutes, 29 seconds
Episode Artwork

Frp og Ap lekker som siler til Senterpartiet. Og til hver sin ytterfløy. Hva er deres motstrategi?

Arbeiderpartiets slagord By og land – hand i hand – holder stand. Men med negativt fortegn. Nå viser det seg nemlig at de sliter like mye i Oslo som på bygda.Og Fremskrittspartiet har ikke klart seg veldig bra utenfor regjering. Kan de skylde bare på koronakrisen?  Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
2/4/202121 minutes, 29 seconds
Episode Artwork

Vaksinekrig og Sp-populisme

Vaksinesommel kan politisere koronakrisen og hvor ble det av Senterpartiets grønne politikk i alt mylderet ? Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
1/28/202118 minutes, 56 seconds
Episode Artwork

Korona-freden er brutt og USA har fått ny president!

En rørende insettelses-seremoni til tross, under overflaten i USA ulmer det fortsatt i misnøye og konspirasjoner. Hvilke krefter vinner frem på lang sikt?Og denne uken dundret opposisjonens firerbande gjennom sine tallrike korona-krav på Stortinget. Bakom synger valgkampen... Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
1/21/202122 minutes, 23 seconds
Episode Artwork

Må Støre gå, og er det lov å håpe at Trumpismen er død?

I denne aller første episoden av Den politiske situasjonen ser vi på desperasjonen som rir et Arbeiderparti i fritt fall. Blir Støre tvunget til å gå av før valget?Også tror vi litt, og håper veldig, at vi nå ser begynnelsen på slutten av Trump-æraen i amerikansk politikk. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
1/14/202119 minutes, 5 seconds
Episode Artwork

TRAILER: Den politiske situasjonen – en ny podkast fra Dagens Næringsliv

«Den politiske situasjonen» er DNs ukentlige podkast om politikk. Og bare det. Menneskene, sakene, konfliktene, analysene og meningene. Med kommentator Eva Grinde og politisk redaktør Frithjof Jacobsen. Abonnér i din podkastspiller for å få med deg første episode, som er rett rundt hjørnet. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
1/7/202144 seconds