Winamp Logo
De Zoo van Zwartberg Cover
De Zoo van Zwartberg Profile

De Zoo van Zwartberg

Dutch, History, 1 season, 8 episodes, 3 hours, 58 minutes
About
Het verhaal van De Zoo van Zwartberg begon vanuit liefde voor dieren, maar liep tragisch af toen de dierentuin in de jaren 90 noodgedwongen haar deuren moest sluiten na veelvuldig protest van Gaia en een onthutsende BBC-reportage. Hoe kon het zover komen?
Episode Artwork

#07 De droom van haar man

Iedereen kent de flamboyante dierentuindirecteur Marcel Wauters intussen, maar wie was zijn echtgenote Isabelle? Ze wist duidelijk waar de klepel hing, zo horen Lien en Kato van zoon Guido en kleinzoon Bart. Maar ook van de sympathieke schrijver Jef Habex. Daarnaast bespreken Lien en Kato ook met kunstenaar Koen Vanmechelen hoe de Zoo voortleeft in Labiomista én komt er meer duidelijkheid over waar de dieren uiteindelijk terechtgekomen zijn.
9/18/202240 minutes, 12 seconds
Episode Artwork

#06 Alle dieren moeten weg

Dierentuindirecteur Marcel Wauters sterft op 12 januari 1998. Het einde van de Zoo van Zwartberg? Niet helemaal, want de dierentuin opent nog even de deuren, zij het zonder geldige milieuvergunning. Gaia blijft protesteren aan de kasteelvormige toegangspoort en die confrontatie met de Zoo-sympathisanten verloopt alsmaar grimmiger. Uiteindelijk moet de dierentuin toch definitief sluiten. Professor Erik Van der Straeten geeft meer over de redenen achter die beslissing.
9/11/202237 minutes, 41 seconds
Episode Artwork

#05 De vernietigende BBC-reportage

Vanaf de jaren 90 krijgt de dierentuin in Genk het ene na het andere obstakel te verwerken. Lien belt met Senne, een dertiger van wie jaren geleden enkele vingerkootjes werden afgebeten door een aap. Ook gaan Lien en Kato naar Brussel om te spreken met GAIA-voorzitter Michel Vandenbosch. Over hun acties in de Limburgse Zoo en over een vernietigende undercoverreportage van de BBC.
9/4/202232 minutes, 38 seconds
Episode Artwork

#04 De ontsnapte bavianen

Lien en Kato gaan met Jef Habex en Guido Wauters terug naar 1987. Toen ontsnapten enkele bavianen uit de Zoo van Zwartberg en zetten ze wekenlang Genk op stelten. Lien gaat ook langs bij een nieuwe, belangrijke getuige: de voormalige dierenarts van de Zoo. En die blijkt lang niet altijd akkoord geweest te zijn met de ideeën en strapatsen van dierentuindirecteur Marcel Wauters.
8/28/202234 minutes, 8 seconds
Episode Artwork

#03 Post voor Bongo

Lien en Kato snuisteren in een zak met post voor publiekslieveling Bongo en proberen te achterhalen waarom restaurant Safari tot op de dag van vandaag nog steeds een van de meest genoemde herinneringen aan de Zoo van Zwartberg is. Maar stilaan duiken ook de eerste grote problemen op in de Limburgse dierentuin. Zo brulden de dieren in 1986 lange tijd van de honger.
8/21/202233 minutes, 5 seconds
Episode Artwork

#02 Dood in de berenkuil

Lien Vande Kerkhof en Kato Poelmans maken kennis met Jef Habex, schrijver van een boek over de Limburgse zoo, maar vooral ook dé kenner van het dierentuinverleden. Jef vertelt meer over Isabel Wauters, de echtgenote van dierentuindirecteur Marcel, en volgens Jef “de dragende kracht achter de zoo”. Ook gaan Lien en Kato spreken met Hilda en Linda, de dochter en kleindochter van de dierenverzorger die omkwam in de berenkuil. Ze halen herinneringen op aan hun (groot)vader en vertellen wat er op die dramatische dag in 1976 gebeurde.
8/14/202230 minutes, 15 seconds
Episode Artwork

#01 Het begon met een leeuw op café

Journalisten Lien Vande Kerkhof en Kato Poelmans duiken de geschiedenis in: hoe is het idee van een dierentuin in Genk ontstaan? Wie zijn de mensen achter de zoo? Lien en Kato horen van Bart Wauters, de kleinzoon van de eigenaars van de zoo, een intrigerend verhaal over het eerste dier van de dierentuincollectie. Maar de belangrijkste persoon waar Lien en Kato deze aflevering naar op zoek gaan, is Guido Wauters, de vader van Bart en zoon van de dierentuindirecteur. Guido was zelf betrokken bij de Limburgse Zoo en zou dus een schat aan verhalen kunnen vertellen. Al blijkt het niet gemakkelijk om hem te strikken voor een interview.
8/7/202229 minutes
Episode Artwork

Teaser De Zoo van Zwartberg

In Genk was er tot in de jaren negentig een gigantische dierentuin. Het verhaal begon vanuit liefde voor dieren - maar liep tragisch af, toen de dierentuin in de jaren 90 noodgedwongen haar deuren moest sluiten na veelvuldig protest van Gaia en een onthutsende BBC-reportage. Hoe kon het zover komen?
7/7/20221 minute, 42 seconds