Winamp Logo
De zomer van '69 Cover
De zomer van '69 Profile

De zomer van '69

Dutch, Social, 1 season, 5 episodes, 2 hours, 16 minutes
About
Het broeide in de zomer van ‘69. De wereld was toe aan een volgende stap. De Dolle Mina’s, de Stonewall-rellen, Woodstock en de eerste maanlanding; het zijn gebeurtenissen waar we het 50 jaar later nog steeds over hebben. De grensverleggers van toen ontmoeten de 'influencers' van nu. Wat heeft die ruige zomer ons gebracht en wat valt er vandaag de dag nog te halen? De zomer van '69 is een productie van het nachtprogramma Focus, iedere werkdag van 02:00 - 04:00 uur op NPO Radio 1.
Episode Artwork

#4 - De maanlanding

In de nacht van zondag 20 op maandag 21 juli 1969 gebeurde er iets waar we het tot op de dag van vandaag over hebben. De eerste mens zette voet op de maan. Astronauten Neil Armstrong en Buzz Aldrin verkenden het maanoppervlak, raapten een aantal maanstenen (21,5 kilo) op en namen die mee terug naar de aarde. Echter, wat maar weinig mensen weten is dat een deel van die maanstenen vijftig jaar lang bewaard is gebleven. Het wetenschappelijk onderzoek daarnaar begint nu! In deze aflevering vertellen twee generaties sterrenkundigen ons, wat de Apollo 11 missie betekend heeft voor de ruimtevaart, maar ook wat er op dit moment aan ontwikkeling plaatsvindt in de ruimtevaart. Sterrenkundige Ed van den Heuvel was 28 jaar toen Neil Armstrong de kleine stap zetten, en zat toen als astronoom op de Lick sterrenwacht in Californië. Hij maakte de Apollo 11-missie van héél dichtbij mee, figuurlijk dan… Hij gaat in gesprek met mede-sterrenkundige Lucas Ellerbroek, die er graag bij had willen zijn vijftig jaar geleden.
9/5/201937 minutes, 15 seconds
Episode Artwork

#3 - De Dolle Mina's

Het broeide in de zomer van '69. Stoppen met werken wanneer je trouwde? Dat zagen veel vrouwen niet meer zitten. De Dolle Mina’s verenigden zich in een felle afkeer tegen de ongelijkheid tussen man en vrouw. In de derde aflevering van De Zomer van ‘69 horen we de bewondering van jonge activist Devika Partiman, oprichter van 'Stem op een Vrouw', voor het werk van Dolle Mina Nel Willekens. Een bijzondere ontmoeting tussen twee generaties feministen.
8/29/201929 minutes, 15 seconds
Episode Artwork

#2 - De Stonewall-rellen

Joke is van een van de organisatoren van de allereerste homodemonstratie in Nederland. Rocher zet zich nu als jonge activist in voor de rechten van de LGBTQ+ beweging. Strijdt Rocher voor dezelfde rechten als Joke deed tijdens de zomer van ‘69? In deze aflevering gaan homo-activisten Joke Swiebel en Rocher Koendjbiharie in gesprek over de overeenkomsten en verschillen in activisme van toen en nu.
8/22/201936 minutes, 53 seconds
Episode Artwork

#1 - Woodstock

In deze podcast horen we de Amerikanen Lisa Brickman en Hank Kune die beiden aanwezig waren op Woodstock in '69. Zo kroop Lisa onder een hek om het terrein op te komen en Hank die backstage de gitarist van Jefferson Airplane ontmoette. Ook bespreekt oud-3FM-dj Roosmarijn Reijmer de verschillen tussen de muziek en het festival van toen en nu.
8/15/201932 minutes, 4 seconds
Episode Artwork

Trailer De zomer van '69

Releasedatum eerste aflevering: donderdag 15 augustus
8/12/20191 minute, 25 seconds