Winamp Logo
De tabte børns paradis Cover
De tabte børns paradis Profile

De tabte børns paradis

Danish, News, 1 season, 7 episodes, 3 hours, 44 minutes
About
I 2021 kickstarter et tip til Nordjyskes redaktion den hidtil største skandale i nordjysk forsorgshistorie. I over 30 år sendte Aalborg kommune og Nordjyllands amt besværlige og adfærdsvanskelige børn fra Nordjylland ned til Gravenshoved Kostskole i Sønderjylland. Et sted, der skulle give de unge en retning i livet og en vej tilbage i den almindelige folkeskole. I efteråret 2021 stod over 100 tidligere elever fra Gravenshoved dog frem og klagede over den behandling, de fik på skolen. Beretningerne går på ydmygelser, vold, brevcensur og i enkelte tilfælde seksuelle overgreb begået af nogle af de ansatte på stedet. Voksne der var ansat til at hjælpe eleverne. Journalister fra Nordjyske har fulgt og undersøgt sagen tættere end nogen andre og i podcastserien ”De tabte børns paradis” giver vi dig den fulde fortælling om, hvad der foregik på Gravenshoved Kostskole. Vi følger journalisten Thomas, der har dækket sagen helt fra begyndelsen, vi hører fra eleverne selv, hvad de blev udsat for på skolen, og sammen med en tidligere ansat og eksperter forsøger vi i denne podcast at blive klogere på, hvad der gik galt på Gravenshoved. Vært: Dan Grønbech Klip og tilrettelæggelse: Dan Grønbech og Silja Alstrøm Redaktion: Lone Beck og Thomas Lee. Redaktør: Carsten Nymann
Episode Artwork

6:6 - Rapporten

Det er januar 2023. Næsten 30 år efter Gravenshoved Kostskole endeligt lukkede som institution, venter de tidligere elever nu på en slags endelig konklusion.  En advokat er blevet sat til at endevende og undersøge deres forklaringer. Kan det virkelig passe, at de er blevet udsat for de ting, de fortæller om? Det har han undersøgt i over et år, og den 9. januar kommer konklusionen i form af en rapport.  Svaret er vigtigt, for det betyder i sidste ende, om Aalborg Kommune skal give en undskyldning og måske endda en erstatning for de ting, som eleverne var udsat for.  Får eleverne oprejsning og mulighed for at lukke kapitlet om deres tid på Gravenshoved?  Følg hele Nordjyskes dækning af Gravenshoved Kostskole her.See omnystudio.com/listener for privacy information.
2/1/202335 minutes, 49 seconds
Episode Artwork

1:6 - Mie

På en sløv august-dag i 2021 får journalist Thomas Lee på Nordjyske et tip, der kommer til at optage en stor del af hans efterår. Kvinden bag tippet hedder Mie.  I november 1991 sidder 16-årige Mie Hertzberg på bagsædet af en bil, som kører hende langt væk fra hendes vante tilværelse i Nordjylland. Destinationen er Gravenshoved Kostskole. En observationsskole der skal hjælpe Mie med at vende tilbage til en normal ungdom med skole og faste rammer, men som ender med at have store konsekvenser for hende.  Følg hele Nordjyskes dækning af Gravenshoved Kostskole her.See omnystudio.com/listener for privacy information.
1/5/202337 minutes, 58 seconds
Episode Artwork

2:6 - Kim

Journalisten Thomas Lee og hans kollega Lone Beck skriver historie efter historie om Gravenshoved Kostskole i ugerne efter, at de tidligere elever har afleveret deres klage til Aalborg Kommune. Pludselig støder de på Kim Lykke Pedersen. En i dag 48-mand, der tager historierne om overgreb på Gravenshoved op til et nyt niveau.  Allerede som 11-årige er Kim Lykke Pedersen fra Aalborg en vaskeægte rod. Han laver smårapserier i butikker og banker andre børn i skolen med stoleben. Kim ender på Gravenshoved Kostskole, hvor han frontalt støder ind i de strikse regler og kadaverdisciplinen på skolen.  Følg hele Nordjyskes dækning af Gravenshoved Kostskole her.See omnystudio.com/listener for privacy information.
1/5/202338 minutes, 9 seconds
Episode Artwork

3:6 - Tanja

I takt med at historierne om Gravenshoved vælter frem i løbet af efteråret 2021, begynder et spørgsmål at fylde mere og mere for journalisterne Thomas og Lone, der følger historien for Nordjyske: Hvad er det, der har ført til de overgreb og den behandling, som de tidligere elever fortæller om? Hvem var skolens forstander, som var ansvarlig for pædagogikken?  Det bedste svar på det spørgsmål kommer i form af to nye opdagelser. Et støvet pædagogisk manifest fra Aalborg Stadsarkiv, som er skrevet af den tidligere forstander - og så en ny person, der træder ind i historien. Nemlig Tanja Andersen, der var ansat på Gravenshoved i en periode i 1989 og som endte med selv at flygte fra skolen.  Følg hele Nordjyskes dækning af Gravenshoved Kostskole her.See omnystudio.com/listener for privacy information.
1/5/202335 minutes, 57 seconds
Episode Artwork

4:6 - René

Hvorfor kom der aldrig noget ud fra Gravenshoved om, hvad eleverne oplevede? Hvorfor skulle der gå 30 år, før offentligheden hørte om overgreb, kadaverdisciplin og alt det andet? I de mange interviews med tidligere elever, som Thomas og Lone foretager, begynder der at tegne sig et mønster: en systematisk censur af breve og telefonsamtaler.  En af de elever, der oplever, hvordan Gravenshoveds personale forhindrer ham i at tale og fortælle frit er René Vinding Christensen. Han er på Gravenshoved i et år, og oplever flere gange, at det har konsekvenser, når man brokker sig over forholdene på skolen.  Følg hele Nordjyskes dækning af Gravenshoved Kostskole her.See omnystudio.com/listener for privacy information.
1/5/202341 minutes, 11 seconds
Episode Artwork

5:6 - Henny og Anette

Igennem hele dækningen af historien om Gravenshoved Kostskole har intet tydet på, at de ansvarlige politikere eller myndigheder tilbage i tiden har kendt til de forhold, som eleverne i dag klager over.  Men i en mailkorrespondance dybt i en stor aktindsigt støder Nordjyskes journalister i 2022 på to personer, der fra deres plads centralt i Aalborg Kommunes skoleforvaltning faktisk oplevede, at der blev hejst et flag over for metoderne tilbage i 1986. Flaget blev dog hurtigt revet ned og pakket væk af ledelsen, der lukkede kritikken ned under et stort skænderi på et kommunalt kontor i Aalborg-bydelen Hasseriis.  Følg hele Nordjyskes dækning af Gravenshoved Kostskole her.See omnystudio.com/listener for privacy information.
1/5/202333 minutes, 55 seconds
Episode Artwork

Trailer

I 2021 kickstarter et tip til Nordjyskes redaktion den hidtil største skandale i nordjysk forsorgshistorie. I over 30 år sendte Aalborg Kommune og Nordjyllands Amt besværlige og adfærdsvanskelige børn fra Nordjylland ned til Gravenshoved Kostskole i Sønderjylland. Et sted, der skulle give de unge en retning i livet og en vej tilbage i den almindelige folkeskole. I efteråret 2021 stod over 100 tidligere elever fra Gravenshoved dog frem og klagede over den behandling, de fik på skolen. Beretningerne går på ydmygelser, vold, brevcensur og i enkelte tilfælde seksuelle overgreb begået af nogle af de ansatte på stedet. Voksne der var ansat til at hjælpe eleverne. Journalister fra Nordjyske har fulgt og undersøgt sagen tættere end nogen andre og i podcastserien ”De tabte børns paradis” giver vi dig den fulde fortælling om, hvad der foregik på Gravenshoved Kostskole. Vi følger journalisten Thomas, der har dækket sagen helt fra begyndelsen, vi hører fra eleverne selv, hvad de blev udsat for på skolen, og sammen med en tidligere ansat og eksperter forsøger vi i denne podcast at blive klogere på, hvad der gik galt på Gravenshoved. Vært: Dan GrønbechKlip og tilrettelæggelse: Dan Grønbech og Silja AlstrømRedaktion: Lone Beck og Thomas Lee.Redaktør: Carsten NymannSee omnystudio.com/listener for privacy information.
12/19/20221 minute, 12 seconds