Winamp Logo
De store spørsmålene Cover
De store spørsmålene Profile

De store spørsmålene

Norwegian Bokmål, Sciences, 3 seasons, 18 episodes, 6 hours, 26 minutes
About
Velkommen til De store spørsmålene fra NTNU! Bli litt klokere når det gjelder klima, kunstig intelligens, antibiotikaresistens, hjerneforskning, oljeøkonomien og konspirasjonsteorier. I denne podkastserien møter du i hver episode tre kunnskapsrike forskere som gir deg noen av svarene på de store spørsmålene som driver oss fremover. See acast.com/privacy (https://acast.com/privacy) for privacy and opt-out information.
Episode Artwork

Hvor aktuelt er det egentlig å satse på kjernekraft i Norge?

Verden trenger enorme mengder energi for å komme seg gjennom det grønne skiftet.  Strømkrise og krig har snudd opp ned på energisituasjonen i Europa. Ingen norske politikere har villet ta i spørsmålet om kjernekraft - før nå.  Hvor aktuelt er det egentlig å satse på kjernekraft i Norge?  Statsviter Espen Moe mener at Norge er altfor sent ute for å satse på kjernekraft. Fysiker Jonas Kristiansen Nøland mener at vi ikke kommer utenom kjernekraft. Professor Erik Wahlstrøm mener at man må ta innover seg hvor lett det er å lage en bombe av et kjernekraftverk.  Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
9/12/202318 minutes, 40 seconds
Episode Artwork

Hvor skal vi bo som gamle når det er færre som kan passe på oss?

Hvert år siden Svartedøden har det blitt flere og flere i arbeidsfør alder i Norge. Nå skjer et historisk knekkpunkt. Det blir færre nordmenn som er i arbeid, og flere over 80 år enn det har vært noen gang før. De neste 20 år blir det hele 250 000 flere mennesker i Norge som er over 80 år.Det kan gjøre noe med måten vi bor på. Hvor skal vi bo når vi blir gamle, og det er færre som kan passe på oss?  Professor og rådgiver Gunnar Bovim mener at spesielt eldre i distriktet bør vurdere å flytte nærmere kommunesentrum. Helseteknolog Arthur Serrano forteller at sanserom for eldre kan føre til mindre bruk av medisiner. Arkitekturprofessor Eli Støa sier at boligkompleks med deling av kjøkken og hage blir mer og mer populært.  Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
9/6/202319 minutes, 29 seconds
Episode Artwork

Er menneskeheten i ferd med å drukne seg sjøl i miljøgifter?

Miljøgifter er rundt oss overalt, og påvirker kroppen og helsa vår. Plast er en enorm kilde til miljøgifter. Av og til spiser vi rett og slett gift. Det går utover blant annet fruktbarheten vår. I vestlige land har menn fått mye dårligere sædkvalitet.  Er menneskeheten i ferd med å drukne seg sjøl i miljøgifter? Møt biolog Martin Wagner som fant over 20 000 ukjente kjemikalier i en enkelt plastleke. Lege og professorJon Øyvind Odland forteller at miljøgifter kan føre til at vaksiner virker dårligere. Nevroviter Kam Sripada håper at den globale plastavtalen som FN prøver å få til også skal gjelde plastkjemikalier, og ikke bare mengden plast.  Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
8/30/202323 minutes, 16 seconds
Episode Artwork

Hva gjør sosiale medier med den psykiske helsa til unge?

Dobbelt så mange unge i Norge sliter psykisk nå enn for tjue år siden. Angst og depresjon har for alvor fått et stadig større grep. En sekstenåring bruker i snitt seks timer på telefonen hver dag. Omtrent halvparten av timene tilbringes i sosiale medier. Hva gjør sosiale medier med den psykiske helsa til unge? Og hvordan kan vi gjøre sosiale medier trygge?Samfunnsmedisiner Steinar Krokstad mener at det som skjer nå er et gigantisk sosialt prosjekt. Psykologiprofessor Silje Steinsbekk har nylig publisert forskning som viser at sosiale medier ikke fører til mer angst og depresjon hos unge. Medieteknolog Andrew Perkis forteller at EU har vedtatt regler om personvern som de store tek-selskapene må følge. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
8/23/202318 minutes, 47 seconds
Episode Artwork

Hvordan skal vi unngå at gutter blir skoletapere?

Å kunne lese er nøkkelen til all annen læring. Nesten en tredel av norske barn kan ikke lese etter første skoleår. 70 prosent av disse er gutter. Gutter får mer spesialundervisning og dårligere karakterer enn jenter. Flere gutter dropper ut av videregående, og færre gutter tar høyere utdanning. Hvordan skal vi unngå at gutter blir skoletapere? Møt psykologiprofessor Hermundur Sigmundsson som laget en ny skolehverdag hvor nesten alle elevene knakk lesekoden etter første skoleår. Lege Camilla Stoltenberg er avtroppende direktør i Folkehelseinstituttet. Hun forteller at en økende andel menn ikke får barn. Sosiologiprofessor Terje Andreas Eikemo mener at norske barn ikke har like muligheter til å lykkes på skolen. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
8/15/202317 minutes, 37 seconds