Winamp Logo
De Rode Draad Cover
De Rode Draad Profile

De Rode Draad

Dutch, News, 1 seasons, 7 episodes, 2 hours 47 minutes
About
China is razendsnel opgeklommen tot wereldmacht. En als het aan leider Xi Jinping ligt, blijft het daar niet bij. Hij heeft grootse plannen voor de toekomst. Plannen die wij niet kunnen negeren. In deze podcast onderzoekt journalist Saar Slegers samen met China-correspondent Cindy Huijgen en geopolitiek expert Ties Dams wat Xi’s toekomstplannen betekenen voor de Chinezen én voor ons hier in Europa.
Episode Artwork

#6: Vrijheid en orde

In Europa zien we vrijheid van meningsuiting als een fundamenteel mensenrecht. De Chinese Communistische Partij kijkt daar anders tegenaan. Wat gebeurt er in China als mensen zich verzetten tegen de lijn van de partij? En wat betekent China’s groeiende macht voor de mensenrechten in Europa? Met journalist Saar Slegers, China-correspondent Cindy Huijgen en geopolitiek expert Ties Dams.
15/01/202128 minutes 10 seconds
Episode Artwork

#5: Viruspolitiek

De Chinese Communistische partij stelt graag doelen voor de lange termijn en werkt daar vervolgens gestaag naartoe. Maar hoe reageert de partij als de realiteit een onverwachte wending neemt en er ad hoc beslissingen moeten worden genomen, bijvoorbeeld als er ergens op een markt in een miljoenenstad een dodelijk virus opduikt? Met journalist Saar Slegers, China-correspondent Cindy Huijgen en geopolitiek expert Ties Dams.
07/01/202130 minutes 30 seconds
Episode Artwork

#4: De groene droom

In 2060 is China klimaatneutraal. Dat heeft president Xi Jinping beloofd tijdens een top van de Verenigde Naties. Het is voor het eerst dat China, de grootste vervuiler ter wereld, een duidelijk doel stelt om de opwarming van de aarde tegen te gaan. Wordt China ons grote voorbeeld in de strijd tegen klimaatverandering? Met journalist Saar Slegers, China-correspondent Cindy Huijgen en geopolitiek expert, verbonden aan Instituut Clingendael, Ties Dams.
31/12/202025 minutes 30 seconds
Episode Artwork

#1: Wie is Xi?

China heeft grootse plannen voor de toekomst: als het aan president Xi Jinping ligt, is China over een paar decennia het centrum van de wereld. Dus terwijl de Amerikanen en de Europeanen zo met hun eigen gedoe bezig zijn, bouwt China gestaag door aan zijn economische groei en internationale macht. Xi’s beleid gaat de wereld veranderen. Maar wie is Xi Jinping eigenlijk? En wat wil hij precies? Met journalist Saar Slegers, China-correspondent Cindy Huijgen en geopolitiek expert, verbonden aan Instituut Clingendael, Ties Dams.
29/12/202027 minutes 1 second
Episode Artwork

#3: De spierballen van China

In 2049 bestaat de Volksrepubliek China 100 jaar. Tegen die tijd moet China de grootste en machtigste beschaving ter wereld zijn, niet alleen in economische zin, maar ook militair. Inwoners van Hong Kong en Taiwan krijgen al een voorproefje van China’s macht. Wat kunnen wij leren van wat zich daar afspeelt? Wat betekent China’s almaar groeiende macht voor ons? En wat gebeurt er als China en de Verenigde Staten straks ook militair tegenover elkaar komen te staan? Met journalist Saar Slegers, China-correspondent Cindy Huijgen en geopolitiek expert, verbonden aan Instituut Clingendael, Ties Dams.
29/12/202029 minutes 39 seconds
Episode Artwork

#2: Made in China

In 2025 moet China marktleider zijn in de hightechindustrie. Tegen die tijd moet het voorop lopen op het gebied van bijvoorbeeld biotech, lucht en ruimtevaart, robotica, informatietechnologie en kunstmatige intelligentie. Ligt het nieuwe Silicon Valley in China? En wat betekent dat voor ons, in Europa? Met journalist Saar Slegers, China-correspondent Cindy Huijgen en geopolitiek expert, verbonden aan Instituut Clingendael, Ties Dams.
29/12/202027 minutes 1 second
Episode Artwork

Trailer

China is razendsnel opgeklommen tot wereldmacht. En als het aan leider Xi Jinping ligt, blijft het daar niet bij. Hij heeft grootse plannen voor de toekomst. Plannen die wij niet kunnen negeren. In deze podcast onderzoekt journalist Saar Slegers samen met China-correspondent Cindy Huijgen en geopolitiek-expert Ties Dams wat Xi’s toekomstplannen betekenen voor de Chinezen én voor ons hier in Europa.
10/12/20200