Winamp Logo
De Machine Cover
De Machine Profile

De Machine

Dutch, Music, 1 season, 181 episodes, 5 days, 20 hours, 52 minutes
About
In de tweewekelijkse podcast De Machine nemen Atze de Vrieze en Niels Aalberts je mee naar de wereld achter de muziek. Naar de business beslissingen die bepalen hoe we met zijn allen naar muziek luisteren. Ze praten je door het belangrijkste nieuws over festivals, streamingdiensten en platenmaatschappijen..
Episode Artwork

#172: Mojo gaat de strijd aan met de gore festivalcamping

De festivalzomer is in volle gang, met dit weekend Best Kept Secret, twee weken erna alweer Pinkpop en over een maandje Down The Rabbit Hole. Er is een hoop om naar uit te kijken. Een ding om je niet op te verheugen: de festivalcamping. Want ja, laten we wel wezen, daar is het vol, druk, rumoerig en vies. Aan dat laatste willen ze bij MOJO Concerts iets doen, te beginnen bij hun grootste drie festivalcampings, Pinkpop, Down The Rabbit Hole en Lowlands. Verder blikken we vooruit naar Best Kept met de man die al tien edities van de eerste tot de laatste plaat aanwezig is: St Paul.
6/6/202432 minutes, 45 seconds
Episode Artwork

#171: Waarom pikken Nicki Minaj-fans alles?

Het was smullen van de bizarre soap rondom Nicki Minaj afgelopen weekend. Maar liefst 2 uur en 3 kwartier te laat was ze, bij haar show in de ZiggoDome op vrijdag. Dat was al een krantenkop, en toen… werd ze op Schiphol opgepakt omdat ze softdrugs mee probeerde te nemen in haar ruimbagage. Dik drama natuurlijk, eentje die ervoor zorgde dat ze haar show de dag erna VOLLEDIG af moest zeggen. Is deze chaos standaard in de wereld van Nicki Minaj en waarom pikken haar fans dit van haar? En natuurlijk laten we het ultieme Machine-onderwerp niet liggen: DOJ vs Live Nation/Ticketmaster.
5/30/202449 minutes, 5 seconds
Episode Artwork

#170: Tom Holkenborg over zijn Furiosa score

Vandaag gaat de grote Hollywood blockbuster Furiosa in première, een nieuwe film in de reeks Mad Max films van de legendarische regisseur George Miller. Negen jaar geleden gaf die een vervolg aan de reeks die hij zelf in 1979 begonnen was, met de film Fury Road. Aan de twee moderne Mad Max films kleeft een Nederlands randje, want groot op de aftiteling zien we de naam Tom Holkenborg aka Junkie XL. Tom was deze week in Amsterdam, een mooie gelegenheid om over zijn ambacht te praten. En verder: Top Notch duikt in de kleutermuziek, dus wij ook!
5/23/202441 minutes, 36 seconds
Episode Artwork

#169: De mentale breakdown van het Songfestival

Gaan we het nog over het Songfestival hebben? Heeft niet iedereen er al wat over gezegd? Moeten we wel speculeren over iets waar we zelf niet waren? Nou, de Machine is een podcast over dingen die achter de schermen van de popmuziek gebeuren, dus we spreken wederom met GJ Kooijman, die met zijn neus bovenop de complete instorting van Eurovision stond. Verder in deze aflevering: Awakenings probeert zichzelf opnieuw uit te vinden met Upclose.
5/16/202435 minutes, 32 seconds
Episode Artwork

#168: Het Songfestival, waar glitter en politiek op elkaar botsen

Eindelijk is het zover, de week dat Joost en zijn blauwe vogel het Europese podium betreden. Het belooft weer een gigantisch circus te worden, maar wel eentje waar Israël-Palestina een gigantische schaduw over werpt. Ondertussen blijft de EBU stellig beweren dat het Songfestival apolitiek is.  Wat vinden we daarvan? En ook: over Turkadelica, een nieuwe serie van de NTR over de psychrockrevival in Turkije. Onze tip: de Amerikaan(!) die de Joost-explainer-video heeft uitgespeeld: https://www.youtube.com/watch?v=jeW40z6_L2Q
5/9/202443 minutes, 54 seconds
Episode Artwork

#167: Rapbeef escaleert

Een maandje of twee geleden bespraken we hier in de Machine Kees Closed, de disstrack van Ronnie Flex over Kees de Koning en Top Notch. Ronnie is boos en voelt zich uitgebuit en miskend. We hebben hier uitgebreid gesproken over de uitspraak van de rechter en over hoe contracten in elkaar zitten, en toen werd het stil. Tot afgelopen vrijdag, toen Top Notch baas Vincent Patty zelf de handschoen oppakte en een antwoord formuleerde. Vanaf dat moment komen we ogen en oren tekort. En verder: Tiktok en Universal hebben een akkoord, en Bevrijdingsfestivals hebben het moeilijk.
5/2/202441 minutes, 57 seconds
Episode Artwork

#166: Mislukte interviews en andere popjournalistieke ongemakken

Elke muziekjournalist maakt het wel eens mee, een interview dat simpelweg niet van de grond komt. Atze had er afgelopen week eentje met de instrumentale band Khruangbin, die - verrassing - niet van praten blijkt te houden. Een aflevering over stroeve gesprekken en onoverbrugbare taalbarrières. Verder: r&b zangeres Zoë Tauran spreekt met ons haar krankzinnige Koningsdagschema door: vijf gigs verspreid over het hele land, hoe doe je dat?
4/25/202440 minutes, 12 seconds
Episode Artwork

#165: Hoe superfans voor meer omzet moeten zorgen

Superfans zijn bereid 80% meer uit te geven aan hun favoriete artiest dan gewone fans, en dus breken platenmaatschappijen hun hoofd hoe ze die omzet naar zich toe kunnen trekken. Daarbij kijken ze vingerlikkend naar de K-pop scene, die het monetizen van trouwe fans zo’n beetje uitgespeeld heeft. Deze week een aflevering waarin alles samenvloeit, van de Aziatische pop op Coachella tot een heuse K-pop speciaalzaak in Arnhem. Oh enne: wat gebeurde daar nou bij Grimes?!
4/18/202445 minutes, 50 seconds
Episode Artwork

#164: Lowlands-directeur Eric van Eerdenburg kondigt afscheid aan

Lowlands-directeur Eric van Eerdenburg begint aan zijn ‘proces naar de achterdeur’. Het gezicht van het belangrijkste popfestival van Nederland is aan vervanging toe, vindt hij zelf. Niet nu, wel over twee jaar. Dat maakt Van Eerdenburg bekend in De Machine. ‘Nou, kijk, ik stop er nog niet mee, maar ik ben begonnen met stoppen, zeg maar. Ik doe deze Lowlands sowieso nog helemaal en volgend jaar ook. En er loopt iemand met mij mee om het daarna over te nemen. Lowlands is groot, Lowlands is veel. Er komt veel netwerk bij kijken, wat je niet op een briefje schrijft en zegt: succes ermee. Ja, dus ik heb ervoor gekozen om dat zo te doen.’ Verder in deze Machine: de AI back to back van Reinier Zonneveld met zijn kloon, hoe werkt het nou echt?!
4/11/202433 minutes, 41 seconds
Episode Artwork

#163: 600.000 wormen onder de festivalweide

DGTL Festival had afgelopen weekend te kampen met flinke wateroverlast, half Ultra Miami stond onder water. We zullen er met zijn allen aan moeten wennen dat extreem weer een realiteit wordt. Niks aan te doen? Toch wel! In het Groningse Stadspark waar binnenkort Kingsday en het Bevrijdingsfestival plaatsvinden zijn 600.000 wormen uitgezet om het terrein minder drassig te maken. En verder: Atze stoeide met AI. Hij knutselde een beterschapsliedje voor zijn zieke neefjes, maakte een nieuwe tune voor de podcast en doet ook nog een poging iets te maken dat daadwerkelijk ergens naar klinkt.
4/4/202437 minutes, 58 seconds
Episode Artwork

#162: Drie dagen in de rij voor The 1975

Afgelopen zondag speelde The 1975 in de AFAS Live, een Britse popband met een diehard fanbase. Op socials circuleerden filmpjes van stans die al dik drie dagen van tevoren op de Boulevard stonden om een felbegeerd plekje aan de barriers te bemachtigen. En blijkbaar is The 1975 niet de enige band waar fans slapeloze nachten voor doorstaan, want het was ook raak bij Niall Horan. In de Machine geven we een inkijkje hoe fans dat onderling eigenlijk organiseren. En verder: Lentekriebels en vergunningenshit op DGTL.
3/28/202437 minutes, 7 seconds
Episode Artwork

#161: Kees Closed, Ronnie Flex vs Top Notch

Toen Ronnie Flex in januari zijn zaak tegen platenmaatschappij Top Notch verloor bleef het in eerste instantie stil, maar deze week kwam alles tegelijk: een serie woedende berichten op Threads en een oproep aan fans: kom naar Rotterdam en laat zien dat ne echt van me houdt. Dinsdagavond schoot hij daar een videoclip met in het zwart geklede mensen met protestborden: Free Remi, Stop Notch en Kees Closed. Wat is er nu precies aan de hand? Ga er maar eens voor zitten, want we pluizen het voor je uit. En ook: Despacio, het ultieme soundsystem van James Murphy en 2manydjs.
3/21/202459 minutes, 30 seconds
Episode Artwork

Special: Mula B en het mysterie van de ananas

Niemand minder dan Mula B was zondagmiddag onze special guest bij het NPO Luister Podcast Event. De Meester Plusser nam manager Luka Kueter en boeker Rens Peters mee om te vertellen over de interessante transformatie die hij doormaakt met zijn nieuwe album Narcopop. Hij vertelt over die keer dat hij vast zat in een vliegtuig terwijl hij eigenlijk op Lowlands moest zijn, hoe de straat hem leerde ondernemer zijn en hoe hij een complete Mexicaanse band op zijn lichaam tatoeëerde als inspiratie.
3/18/202459 minutes, 39 seconds
Episode Artwork

#160: Popsterrenfluisteraar Jack Antonoff

Het jaar 2024 begon voor producer en songwriter Jack Antonoff met een wervelwind aan Grammy-shine en nieuwe projecten. Op zijn selfies doken beroemde vrienden op. Antonoff is on top of the world. Tussendoor heeft hij ook nog tijd voor zijn eigen bandje Bleachers, een band die stiekem veel beroemder is dan je denkt. En ook: TivoliVredenburg hijst de regenboogvlag met het nieuwe festival Wild ’n Sweet.
3/14/202434 minutes, 21 seconds
Episode Artwork

#159: Edisons en de zin en onzin van prijzengala’s

We stonden op de rode loper deze week. Ok, in Leusden, maar het was een echte rode loper. Malou was bij de Edisons, zag Mula B, Reinier Zonneveld en Flemming in de prijzen vallen en komt terug met observaties over de avond waar muziek en entertainment samenkomen. Wat is de zin en onzin van de Edisons? En verder: het leukste hitverhaal van 2024 gaat over een 23 jaar oud nummer: Murder On The Dancefloor.
3/7/202436 minutes, 44 seconds
Episode Artwork

#158: Zijn TikTok-influencers de toekomst van de muziekjournalistiek?

Een paar weken geleden hoorde je in de Machine een doemdenkgesprek over de toekomst van muziekkritiek. Pitchfork wordt langzaam maar zeker ontmanteld, muziekbladen hebben het moeilijk. Maar hey, het is maar net waar je kijkt. Want op TikTok duikt de ene na de andere populaire duider op. Is dat dan waar muziekkritiek zijn nieuwe thuis vindt? We vroegen het de GOAT van de videoreview, Anthony Fantano. En verder: Paradiso maakt 2.400 kaartjes van handelaren ongeldig.
2/29/202438 minutes, 45 seconds
Episode Artwork

#157: Een pleurisbende in de rij

Afgelopen maandagmiddag om een uurtje of half drie, Lijnbaansgracht, Amsterdam. Het is een totale chaos voor de Melkweg: twee nightliners langs de kant, één middenop de weg, en links en rechts op de stoep fans met regenboogvlaggetjes, stiften en bordjes, zakken chips en flesjes drinken. Dan staat de rij links op en vliegt naar binnen. Zij waren de VIPs van TikTok ster Renee Rapp, en ze mochten naar binnen. Wat achterbleef was een vuilnisbelt waar zelfs het Leidseplein, dat toch wel wat gewend is, van bloosde. Verder in deze aflevering: wordt Utrecht eindelijk een volwaardige clubstad?
2/22/202437 minutes, 59 seconds
Episode Artwork

#156: Op tour zonder maag

Deze week verscheen eindelijk, na zes jaar, het debuutalbum van Meis. Je kent haar als een van de achtergrondzangeressen en danseressen van Eefje de Visser, en ze draagt zelf een bijzonder verhaal met zich mee: haar moeder en oma overleden aan kanker, en omdat zij de ziekte in haar genen bleek te dragen, besloot ze als begin-twintiger tot een ver-strekkende ingreep: haar maag werd verwijderd. Haar album Zwart-Wit is een zeer ontroerende en intieme plaat over alle fysieke en mentale aspecten van haar conditie. Een fluweelzachte mokerslag en een album zoals je ze zelden hoort. Wij bij de Machine vertalen dat graag naar de praktische business, want hoe doe je dat: touren zonder maag?! En verder: de lancering van NPO Blend.
2/15/202433 minutes, 51 seconds
Episode Artwork

#155: Concertkaartjes zijn te goedkoop

Poef, weg waren ze. Vooraf had weer iedereen de mond vol over de prijs van Lowlands-kaartjes - 325 euro! - maar binnen een kwartier waren ze allemaal weg. Ticketmaster onderschepte zelfs 6.178 kaartjes bij bots van handelaren die kennelijk het gevoel hebben dat er op die basisprijs van 325 euro best nog wat te verdienen valt. Conclusie: Lowlands-kaartjes zijn helemaal niet te duur, ze zijn juist te goedkoop! En dat geldt voor veel meer concerten die hartstikke duur zijn maar toch razendsnel uitverkopen. Maar wat betekent dat nou eigenlijk? Verder in deze Machine: een deep dive in het conflict tussen Universal Music en TikTok.
2/8/202437 minutes, 32 seconds
Episode Artwork

#154: De eerste Lowlands-worp

Het is weer zo’n week, alle festivals komen tegelijk met nieuwe namen. Best Kept Secret, Pinkpop, allemaal een flinke aanvulling op wat we al wisten. Maar de grote blikvanger is natuurlijk Lowlands, dat zijn eerste worp doet en dit weekend in de verkoop gaat. We bellen met Goldband over hun headlineshow in Biddinghuizen, en hebben een uitgebreid gesprek met de manager van Froukje over het belang van haar vak.
2/1/202442 minutes, 24 seconds
Episode Artwork

#153: Is het tijd om Lil Kleine te ontcancelen?

Hét onderwerp waar we niet omheen kunnen deze week: er is een nieuwe documentaire over Lil Kleine op Prime Video. Hij heet Jorik, en dat is een veelzeggende titel. Zijn docu belooft een ‘openhartig inkijkje in Lil Kleine’s kant van het verhaal’. De rapper viel van zijn voetstuk en verloor zijn Sony-platendeal van 3 miljoen nadat zijn ex, Jaimie Vaes, hem van zware mishandeling beschuldigde. Regisseur Sascha Visser volgde de rapper vanaf zijn vrijlating. Verder: de teloorgang van het toonaangevende Amerikaanse muziekplatform Pitchfork en een hot take van Justin Verkijk.
1/25/202440 minutes, 26 seconds
Episode Artwork

#152: ESNS special met de grote drie van Mojo Concerts

Het is de derde week van januari, blue monday ligt achter ons, het werk is weer opgepakt en de mailbox stroomt vol. De eerste serieuze releases zijn er alweer en verdomme, de eerste eierballen zijn zelfs al gegeten. Het kan niet missen, we zitten op Eurosonic Noorderslag, live vanuit de Oosterpoort. Met de nieuwe directie van Mojo Concerts praten over blockbuster concerten, doorverkoop, Nederlands talent en die vermaledijde platinum tickets.
1/19/202456 minutes, 50 seconds
Episode Artwork

#151: De club van jouw generatie

We trappen 2024 af met een afscheid. Nee, niet van Niels Aalberts, die is al achtergebleven in 2023, maar een club die jarenlang een stempel drukte op de dancescene van Nederland: De School. We staan stil bij de club die een generatie aan dansvloervreters en dj’s definieerde, en met ESNS in het vooruitzicht staan we stil bij een cruciale vraag voor het popcircuit: hoe makkelijk is het eigenlijk om door te breken in een tijd die bepaald wordt door grote acts met megaproducties in stadions?
1/11/202440 minutes, 47 seconds
Episode Artwork

#150: De laatste van het jaar, de laatste van Niels

De laatste Machine van 2023 is meteen de allerlaatste met Niels Aalberts. Volgend jaar gaan Malou en Atze met zijn tweeën door, maar wel elke week! In de laatste aflevering drie Nielswaardige onderwerpen: het succes van nederpop-klassieker Onderweg van Abel, de opkomst van tribute bands in het popcircuit en een sentimentele afsluiter: naar concerten met je kinderen.
12/27/202350 minutes, 58 seconds
Episode Artwork

#149: DIY perfectionist Joost Klein in het Eurovisiecircus

Wij kunnen het zelf nog moeilijk geloven en hijzelf misschien ook wel niet, maar na jaren serieuze stemmige liedjes zet Nederland dit jaar op het Eurovisie Songfestival zijn joker in: Joost Klein. Een creatieve artiest met een verhaal, wij zijn fan. Maar is hij in staat zich over te leveren aan de machine die Eurovisie heet? Verder in deze aflevering: een 65 jaar oude kersthit op nummer 1, en hoe Verknipt het hardtechnovirus over de wereld verspreidt.
12/14/202345 minutes, 26 seconds
Episode Artwork

#148: Het jaar van de traan

We zouden een summer of love krijgen, een grote ontploffing van vreugde, we zouden feesten alsof ons leven er vanaf hing. Maar een jaar na de ontsnapping uit de lockdowns zitten we middenin een jaar van reflectie en een jaar van tranen. Jullie kozen dit keer in de Song van het Jaar voor muziek die ontroert en verbindt. En verder: het regent festivalnamen, Best Kept Secret kiest voor de nieuwe generatie bezoekers, en de Popronde probeert zijn 1300 optredens beter te betalen.
12/1/202353 minutes, 13 seconds
Episode Artwork

#147: Een politieke sluipmoordenaar

Als je zo eens door de verkiezingsprogramma's bladert klinkt het allemaal alleraardigst. Cultuur is belangrijk, cultuur is mooi, cultuur moet behouden blijven. Maar als je goed bij de doorrekeningen kijkt zie je dat een sluipmoordenaar op de loer ligt. Verder in deze aflevering: hoe Jim Taihuttu de gabberscene van 1997 nabouwde, en de vraagtekens van Le Guess Who?
11/16/202346 minutes, 20 seconds
Episode Artwork

#146: Iedereen tegen Ticketswap

Twee weken geleden parkeerden we het nog even, maar het geschil tussen Ticketswap en technopromotor Free Your Mind laat ons niet los. Wat is daar nu precies aan de hand, en hoe past dit binnen de trend dat festivalorganisatoren zich massaal afzetten tegen de populaire ticketsite? En verder: Britney vs Taylor, de queen of pop van 2001 en van 2023 zijn allebei volop in het nieuws deze week. Hun carrières kunnen niet meer van elkaar verschillen. En OOR publiceert de Recensiebijbel, een vuistdiep naslagwerk, dat ons doet mijmeren over een specifiek subgenre, de afkraakrecensie.
11/2/202353 minutes, 50 seconds
Episode Artwork

#145: Draaimolen, liefhebbersfestival in een harde wereld

De Machine landt op Amsterdam Dance Event deze week, met als speciale gast Milo van Buijtene van het geweldige Tilburgse festival Draaimolen. Hij is een obsessief liefhebber, een neuroot, een buitenstaander én een verbinden. Malou en Atze ondervragen hem over het binnen hengelen van Skrillex, sterrenkoks in de backstage, te ingewikkelde stage designs, exclusiviteitsdeals… kortom: alles wat je wilt weten over hoe je als onafhankelijk muziekfreak kunt overleven in de harde dance industrie.
10/20/202357 minutes, 30 seconds
Episode Artwork

#144: Kane, de band you love to hate

Zelfs de haters zullen ze missen, schreef de Volkskrant toen de Haagse band Kane tien jaar terug uit elkaar ging. Ook in de vierdelige documentaire wordt uitgebreid gesproken over de weerzin die de band bij muziekjournalisten opriep. Wat maakte band nou eigenlijk zo gehaat? En was het een andere tijd voor de muziekpers? Verder in deze aflevering: naar U2 in Las Vegas en ADE: waar komt al het personeel vandaan dan Amsterdam vijf dagen en nachten in een groot evenement verandert?!
10/5/202356 minutes, 15 seconds
Episode Artwork

#143: De rock opera's van kluizenaar Ayreon

Hij heeft al vijf jaar een nieuwe auto, maar hij heeft er nog niet in gereden. Hij loopt het hondje en doet de boodschappen, maar verder zit rock-fantast Arjen Lucassen het liefst in zijn hok te werken aan een nieuwe conceptplaat. Fans uit meer dan zestig landen kwamen afgelopen week naar Tilburg om een van de vijf concerten in 013 bij te wonen. Arjen Lucassen zelf vertelt over dat monsterproject. Verder in deze Machine: het verbluffende stage design van Draaimolen Festival en de grote plannen van Universal-baas Lucien Grainge om 'echte' artiesten voor te trekken op streamingdiensten.
9/21/202350 minutes, 11 seconds
Episode Artwork

#142: De raadselachtige nieuwe zender van Giel Beelen

Het is 1 september geweest, en dus zijn de nieuwe zenders in de FM van start. We verwelkomen JOE, een golden oldies zender die nadrukkelijk anti-personality-radio maakt. En dan is er Radio4All, het open platform van Giel Beelen, die de laatste jaren zijn hart verloor aan spirituele coaches en ademgoeroe's. Wat mogen we van die zender verwachten? Verder deze Machine: wat is nu eigenlijk Burning Man, dat festival dat veranderde in een modderpoel? En waar komen ineens al die gastjes met camera's in de dj booth vandaan?
9/7/202347 minutes, 21 seconds
Episode Artwork

#142: De grote Lowlands-nabeschouwing

We hebben het weer overleefd, alle prikkels, de lange dagen en nachten die in elkaar overgaan, al die goede artiesten die om onze aandacht vroegen. Lowlands 2023 zit er weer op, en natuurlijk gaan we terugblikken. Verder in deze Machine: hoe rechtse influencers een onbekende country-artiest vanuit het niets nummer 1 maakten, en wat is er mis met de ticketingwereld (en hoe kan het beter)?
8/24/20231 hour, 1 minute, 48 seconds
Episode Artwork

#141: Doorverkoop Lowlands woensdagnacht op slot

Over een week gaan de poorten van Lowlands in Biddinghuizen open. Met zijn zestigduizenden zullen we ons weer drie dagen en nachten onderdompelen en muziek, theater, literatuur en elkaar. Een mooi moment om directeur Eric van Eerdenburg eens te bellen. Hoe staat het met de voorbereidingen? Hoe zit het nou met die drie vrouwelijke headliners? Zijn er voor DTRH en LL dubbele deals gesloten. En: tot wanneer kun je een tweedehands Lowlands-kaartje kopen?
8/9/202348 minutes, 43 seconds
Episode Artwork

#140: Het poptimisme van Barbie

Het kan je niet ontgaan zijn, want zo'n beetje iedereen had het over Greta Gerwig's best wel... feministische take op de plastic pop. Sterrenproducer Mark Ronson verzorgde ook de nogal poptimistische soundtrack van de film, vol megasterren als Dua Lipa, Sam Smith, Billie Eilish en Lizzo naast pophypes als PinkPantheress en Ice Spice. Zelfs Niels ging er heen. Verder in deze aflevering: hoe lichtman Kasper Iseger grote sterren als Coldplay en Billie Eilish in de spotlights zet, en Young Marco's momentum op Dekmantel Festival.
8/2/202340 minutes, 11 seconds
Episode Artwork

#139: Lana del Rey's last minute Ziggo Dome show

Daar was ze dan, zomaar ineens: Lana del Rey, de koningin van Venice Beach, enigmatisch zangeres met een devote aanhang. Pas twee keer eerder trad ze op in Nederland, de derde keer ging het mis toen ze een dag van tevoren ZiggoDome cancelde. En nu kondigde ze ineens een concert aan dat binnen een week zou plaatsvinden. Malou was erbij, en Kim Bloem van Mojo legt uit hoe die show zo op het laatste moment uit de hoge hoed getoverd werd. Verder in deze Machine: dringen bij The Barn op Rock Werchter en WOO-HAH! wordt Rolling Loud, hoe beviel het op de parkeerplaats bij Ahoy?
7/6/202350 minutes, 37 seconds
Episode Artwork

#138: Zo wordt galmbak Johan Cruyff ArenA aangepakt

We zitten midden in het ArenA seizoen: nu het voetbal stil ligt trekken de mega-artiesten erin. Bruce Springsteen, The Weeknd, Harry Styles, Beyonce, ze zijn allemaal al geweest, Coldplay komt nog. Tijd om eens te praten over de onmogelijke akoestische galmbak die de Johan Cruyff ArenA is. Een work in progress, vertelt geluidstechnicus Peter van der Geer. Hij legt uit wat er al gedaan is en wat nog op de rol staat om het geluid in het voetbalstadion goed te krijgen. Verder: het sinistere muziekleven van The Weeknd in The Idol, de afropoprevoluatie van Burna Boy en het DIY-succes van Tramhaus.
6/29/20231 hour, 1 minute, 42 seconds
Episode Artwork

#137: Zo laat Pinkpop P!NK over het publiek zweven

Met Robbie Williams en P!NK als headliners en een heleboel mainstream popacts dwars door het programma heen is Pinkpop meer pop dan ooit. Hoe is dat zo gegroeid? Wat vinden we ervan? Een ding is zeker: P!NK brengt een spectaculaire productie met zich mee, met onder meer een vliegact over het publiek. Wat komt daarbij kijken? Verder in deze Machine: Leon Verdonschot zat op de eerste rij bij de rechtszaak tussen Ronnie Flex en Top-Notch en Freke Reimer vertelt hoe veel festivals druk zijn met afschalen omdat het publiek wegblijft.
6/15/202354 minutes, 18 seconds
Episode Artwork

#136: Hoe Friesenjung Joost een hit scoorde in Duitsland

Totaal vanuit het niets knalt Joost Klein naar de nummer 1 positie in Duitsland en Oostenrijk. Een random succes? Nee hoor, bloed zweet en tranen heeft hij er in zitten. 'Ik heb nog nooit hard getikt op de tok', legt Joost uit in de Machine. Hij vertelt ook wie die Ski Aggu nou eigenlijk is ('ik was eerst boos op hem!') en hoe ie aan het gouden sample komt. Verder in deze Machine: van Aphex Twin collector's items naar een hit uit de voetbalkantines.
6/1/202351 minutes, 3 seconds
Episode Artwork

#135: Beyoncé en haar zwevende paard

Met open mond keken we van de week naar een stortvloed aan telefoonfilmpjes uit Stockholm. Het kan je niet ontgaan zijn: de wereldtour van Beyoncé is begonnen. Wat voor technische innovaties heeft Queen Bey mee op tour? We vragen het ooggetuigen Julien en Merel. En verder: de grote verbouwing van Paradiso en hoe Daft Punk na hun opheffing actiever is dan ooit.
5/18/202348 minutes, 34 seconds
Episode Artwork

De Machine #134: Peperdure platinum tickets

John Mayer komt spelen, in Ziggo Dome, helemaal in zijn eentje! Leuk natuurlijk, maar wacht maar tot je de prijzen ziet. Bijna alle kaartjes zijn evengoed over de toonbank gevlogen, en wie nog wat wil is aangewezen op zogenaamde ‘platinum tickets’ peperdure kaartjes waarvan de prijs bepaald wordt door de vraagprijs op de doorverkoopmarkt. Live Nation baas Michael Rapino legt uit hoe hij samen met de artiesten (nooit zonder de artiesten!) probeert zoveel mogelijk uit een uitverkochte zaal te halen. Naast een gesprek over platinum en VIP-tickets hoor je in deze Machine ook hoe TikTok het Eurovisie Songfestival verovert en hoe Ajax-lied Mijn Club inzet is van een geschil achter de schermen.
5/4/20230
Episode Artwork

#133: Frank Ocean, WTF gebeurde daar?!

We kunnen vandaag wel een hele episode vullen met het bespreken van een concert waar we niet eens bij waren. Het meest besproken popmoment van de week: de mislukte show van Frank Ocean op Coachella. Hij was een uur te laat, speelde een vreemde set, liet een speciaal bedachte ijsbaan (in de woestijn!) smelten en 120 show-schaatsers in de kou staan. En oh ja: zijn tweede headline show komend weekend gaat helemaal niet door!
4/20/202358 minutes, 28 seconds
Episode Artwork

De Machine #132: Een aflevering over poep en pies

DGTL festival heeft grote ambities. Het wil volledig circulair zijn, en dus al zijn energie groen maken, al zijn eten vegan en al zijn afval recyclebaar. Maar hoe zit het dan met de menselijke resten die in het toilet belanden? Welnu, ook daar is een stuk meer over nagedacht dan jij wilt weten. Laat je meenemen in de wondere wereld van dun-dik-scheiding en menselijke pokon. Verder in deze Machine: wat maakt een goede headliner? En waarom koopt horecagroothandel Sligro een complete Paaspop-dag?
4/6/202351 minutes, 22 seconds
Episode Artwork

#131: Top-Notch zet 100 artiesten bij elkaar in Center Parcs

Ook de rapscene miste fysiek contact in de coronaperiode, en dat hoopte Top-Notch in een week helemaal goed te maken: maar liefst 100 rappers, zangers en producers zaten bij elkaar in een bungalowpark, geassisteerd door het A&R team van het label. Wat leverde dat op? We vragen het Mo Fouradi. Verder in deze Machine: Wouter Tavecchio van Q-Dance organiseert een een benefiet voor onderzoek naar MDMA-geassisteerde therapie en een Amerikaanse onderzoeker probeert het gordijn weg te trekken van de schimmige deals tussen streamingdiensten en labels.
3/23/202349 minutes, 26 seconds
Episode Artwork

#130: De La Soul heeft zijn Beatles-momentje

Ze zijn zo'n beetje de allerlaatste van de hele popcanon, maar eindelijk zijn de eerste zes klassieke albums van De La Soul digitaal beschikbaar. Waarom duurde het zo lang? Hoe zit de muziek van De La Soul in elkaar? En hoe gaat het clearen van samples tegenwoordig eigenlijk? Verder in deze Machine: een duik in de wereld van obsessieve stans en een serie gebaseerd op de opkomst en ondergang van Fleetwood Mac.
3/9/202352 minutes, 43 seconds
Episode Artwork

#129: Coke snuiven op de dansvloer... mag dat?

Je hoeft op een gemiddeld dancefeest niet echt je best doen om het te zien: even dat envelopje uit de broekzak, sleutel erin en de hele vriendengroep af. Waar mensen vroeger nog discreet naar het toilet gingen, is openlijk drugsgebruik de laatste jaren steeds normaler geworden. Volgens 013 in Tilburg tijd om het beleid aan de deur en op de dansvloer aan te scherpen. Hoe voeden we uitgaanspubliek beter op? Nou, bijvoorbeeld met een Nachtvisie, denkt de Gemeente Utrecht, een document waarmee de stad in het hart van het land het nachtleven officieel als cultuur beschouwt. Verder in deze Machine: AI, AI en nog eens AI, de nieuwsberichten volgens elkaar in razend tempo op. En Boef, is ie nou een opportunist of een strijder tegen cancelculture?
2/23/202358 minutes, 36 seconds
Episode Artwork

#128: Drie vrouwelijke headliners op Lowlands

Wat krijgen we nou, maar liefst drie vrouwelijke acts sluiten het grote Alpha podium op Lowlands af. Dat is ronduit uniek in de Nederlandse festivalgeschiedenis, en dus een moment om stil bij te staan. Natuurlijk praten we ook over de ticketprijzen van Lowlands, de servicekosten van Ticketmaster en de line-up van Best Kept Secret. Verder in deze Machine: wat hebben YouTubers De Bankzitters en lichtspektakel Sora met elkaar te maken? En drie jaar Brexit: vooral touring crews hebben het er lastig mee.
2/9/202356 minutes, 51 seconds
Episode Artwork

#127: De toekomstdromen van Goldband

De Popprijs winnen, dat is een bekroning van je carrière. Maar wat nou als je net begonnen bent, zoals Goldband? We vroegen Boaz Kok naar de toekomstdromen van de band in een bomvolle ESNS23 aflevering van de Machine. Maar daarin ook een gesprek over het inkomen van muzikanten, een jaar na The Voice en de wezenlijke muziekvraag: wanneer zag jij ooit een echte échte toegift?
1/26/202358 minutes, 52 seconds
Episode Artwork

#126: Waar zijn de Engelsen op ESNS23?!

De wind giert om Villa VPRO, het wil maar niet licht worden, maar wij kijken vol goede zin naar het jaar voor ons. We nemen een duik in ESNS23, stellen je voor aan Claude en hitschrijver Arno Krabman en laten je oren klepperen met K-Pop fan-weetjes.
1/12/202352 minutes, 39 seconds
Episode Artwork

#125: Kan AI een Spinvis-liedje schrijven?

Ook De Machine heeft de hele week lekker zitten spelen met ChatGPT, de baanbrekende AI tekstschrijver. Recensies, verhaaltjes, handleidingen, van alles komt eruit rollen. Maar is de AI-robot al slim genoeg om een Spinvis-liedje te schrijven? We vroegen Spinvis zelf het te beoordelen. Verder in deze aflevering: Niels en Atze gingen naar Thunderdome en Malou vertelt waarom Rosalia zo briljant was.
12/22/20221 hour, 4 seconds
Episode Artwork

#124: Techno in de war, waarom gaat het zo hard?!

De technowereld is uit de startblokken geschoten na de pandemie: alles gaat harder en sneller! Dat is verklaarbaar en begrijpelijk, maar voor technopuristen nogal verwarrend. WANT IS DIT NOG WEL TECHNO? We spreken met twee mensen die de nieuwe sound ten volle omarmen: Mer van dance organisatie Verknipt en dj DIØN. Verder in deze Machine: moet het volume bij concerten omlaag om gehoorschade te voorkomen? En het TikTok sprookje van Mother Mother.
12/8/202253 minutes, 50 seconds
Episode Artwork

#123: Sped up songs

Het is weer Song van het Jaar tijd. De stembussen zijn al bijna weer dicht, maar als je heeeeel snel bent kun je nog stemmen. In de Machine bespreken we een van de vreemdste hitfenomenen van het jaar: sped up versies van nummers. Oftewel: sneller afgespeelde liedjes voor onder je TikTok. Waarom doen mensen dat, en moet je er als artiest blij mee zijn? Verder: 2ManyDJ's over hun iconische mix-cd Radio Soulwax Part 2, die twintig jaar geleden uitkwam. En: de male gaze in de fotopit.
11/24/202250 minutes, 16 seconds
Episode Artwork

#122: De beruchtste nachtclub van België

Vlaanderen is in de ban van de Zillion, de Antwerpse mega-discotheek die rond de eeuwwisseling voortdurend de kranten haalde. Fraude, seks, geweld en natuurlijk uitbundige trance, het wordt allemaal gevat in een bioscoopfilm en een podcast, en wij gaan het erover hebben. Verder: hoe Prince postuum Sinead O'Connor de voet dwars zit, en de mysterieuze band SAULT.
11/10/202254 minutes, 55 seconds
Episode Artwork

#121: Hoe het slechtste nummer ooit toch een hit werd

Hiep hiep hoera voor Nonchelange. De Nederlandstalige zanger heeft een hit te pakken. Maar opvallend genoeg scoort ie die niet onder de naam waarmee wij hem kennen, maar als Jan Henk, een alias van toen hij 13 was. Niet gehinderd door kennis en kunde zong hij een liedje van anderhalve minuut in dat nergens naar klinkt, maar dat toch een streaminghit werd. Hij vertelt hoe dat gebeurde. Verder: eindelijk iemand van TikTok voor de microfoon en auteursrechten in de dj booth.
10/27/202256 minutes, 1 second
Episode Artwork

#120: Techno-rel in de Insta comments

Ibiza-favoriet Oliver Heldens draait normaal gesproken VIP-deck house, maar hij heeft ook een techno-alias, Hi/Lo. Onder die naam maakte hij een rework van de grootste technoknaller van de laatste tien jaar: Bjarki's 'I Wanna Go Bang'. Het gevolg: een clash in de comment secties. Verder in deze Machine: The Blessed Madonna over de mainstream house-hits van het moment en de stand van zaken in het Amsterdamse nachtleven.
10/13/202251 minutes, 31 seconds
Episode Artwork

Special: ADE met Antal van Rush Hour

Als dj draait hij de meest opwindende dansmuziek van over de hele wereld, in zijn winkel Rush Hour verkoopt hij al een kwart eeuw de meest gezochte plakken vinyl. Ter ere van dat 25-jarig jubileum schrijft Antal Heitlager aan voor een ADE special. Wat is het geheim achter muziekbolwerk Rush Hour?
10/5/202247 minutes, 55 seconds
Episode Artwork

#119: Zo slim leent Kris Kross Amsterdam de dikste hooks voor hun hits

Ze scoren de ene na de andere hit: Kris Kross Amsterdam is een van de meest succesvolle pop-acts van de laatste jaren. Dat doen ze met een beproefd recept: hooks van bewezen hits als bouwsteen voor een nieuwe hit. We horen dat de laatste tijd meer en meer in de mainstream popmuziek, ook internationaal, als variant op de samples die zo gewoon zijn in hiphop en dance. Waarom werkt Kris Kross Amsterdam eigenlijk zo? Hoe werkt het met rechten? En wat nou als de oorspronkelijke schrijver je liedje niet ziet zitten?
9/29/202244 minutes, 55 seconds
Episode Artwork

#118: Het najaarsoffensief is begonnen

De bladeren vallen van de bomen, kan niet geloven dat dit de zomer was. We gaan deze Machine niet langer stil staan bij de festivalzomer, we hebben genoeg over festivals geluld. Out with the old, in with the new. We gaan praten over het release-offensief dat ons te wachten staat in de herfst!
9/15/202245 minutes, 17 seconds
Episode Artwork

#117: Gladde Paling, Natte Visstick en Vieze Asbak

De Spotify charts worden momenteel bestormd door meme-achtige elektronische artiesten met knotsgekke namen en nog weirdere producties. Kunnen Gladde Paling en Natte Visstick uit de anonimiteit van zolderkamers en huisfeestjes doorstoten naar de 'echte' wereld? Verder in deze Machine: hoe programmeer je een dance festival met Milo van Draaimolen, en Ferry Roseboom over Vlieland als ideale plek om je plaat op te nemen.
9/1/202245 minutes, 15 seconds
Episode Artwork

Special: Lowlands 2022 met Go_A

Tussen de honderden muzikanten en dj's op het blokkenschema van Lowlands stond ook een heel klein roze stipje: de Machine. Niels en Malou ondervroegen in een bomvolle Adonis tent de Oekraïense band Go_A. We leerden ze kennen op het Songfestival vorig jaar, waar ze vijfde werden met een spectaculaire mix van westerse rock en dance met traditionele Oekraïense volksmuziek. Inmiddels zijn ze tourende vaandeldragers van een land dat in een bittere oorlog met Rusland verzeild geraakt is. Hoe gaan ze daarmee om, wat is hun perspectief op de situatie en hoe kun je blijven touren als alle mannen geacht worden hun land te verdedigen aan de frontlinie?
8/25/202244 minutes, 56 seconds
Episode Artwork

#116: Meer ruimte voor de Lowlands-nacht

Durven we het al hardop te zeggen? Ja, nu kan er niets meer mis gaan, komend weekend zijn we met zijn allen (behalve Atze) op Lowlands. Natuurlijk blikken we vooruit, met onder meer een detail dat wel eens een cruciaal verschil kan maken: Lowlands mag tot 1 uur 's nachts herrie maken in plaats van tot 23 uur. Dat geeft de organisatie ineens veel meer ruimte om de drukte in de nacht te verdelen. Verder in deze Machine: de chaos van Woodstock 99 en een nare verkrachtingszaak rond Dance Valley.
8/18/202249 minutes, 2 seconds
Episode Artwork

#115: Het masterplan van Goldband

Het is nog volop vakantie, en misschien zit je nog wel ergens op het strand met je koptelefoon. Maar net als wij heb jij vast ook al zin in wat daarna komt: Lowlands. Malou en Atze ontvangen de managers van dé Nederlandse festivalact van 2022: Goldband. Over het masterplan van de Hagenezen, een megalomane festival set-up en de gebroken poot van Boaz.
8/4/202244 minutes, 2 seconds
Episode Artwork

#114: Pillen kopen in de xtc snoepwinkel

Stel dat we in Nederland MDMA reguleren in plaats van verbieden. Hoe moet je dat dan doen? Met een Jamin-achtige snoepwinkel of een serieuze apotheek? Moet je je registeren? Kun je op de dansvloer een legaal pilletje kopen zoals je ook een pakje peuken of condooms kunt kopen? We namen een kijkje in de fictieve xtc-winkel in Utrecht. Verder in deze Machine: awareness teams op festivals moeten een aanspreekpunt zijn voor grensoverschrijdend gedrag. En we maken een rondje langs de zomerhits uit landen om ons heen. Welke tracks gaan we meenemen van vakantie?
7/21/20220
Episode Artwork

#113: Hoe ga je als arme 19-jarige naar dure concerten?

Afgelopen weekend keken we weer onze ogen uit op twee fantastische festivals. We zagen top-acts, laafden ons aan sfeervolle decors. Maar alles is natuurlijk wel peperduur. Hoe doe je dat als je 19 bent en geen cent te makken hebt. Is popmuziek dan een ver-van-je-bed-show? Hoe houden we de popmuziek laagdrempelig?
7/7/202247 minutes, 14 seconds
Episode Artwork

Special: Wilbert Mutsaers (Spotify) op NPO Podcast Event

Wilbert Mutsaers is onze special guest op het NPO Podcast Event in TivoliVredenburg. Hij was in het verleden baas bij Universal, 3FM en Mojo Concerts, nu is hij dat bij Spotify. Hoe gaat hij om met de verantwoordelijkheid die Spotify als gatekeeper heeft? Kunnen programmeurs van kleine popzalen profiteren van de data van Spotify? En heeft Wilbert misschien nog een lekker Blauwe M&M's verhaal?
6/27/20221 hour, 13 minutes, 18 seconds
Episode Artwork

#112: Hoe Eefje de Visser het momentum van 2020 vasthield

We blikken terug op twee volle festivalweekenden Best Kept Secret en Pinkpop met twee dames die er hoge ogen gooiden. Froukje vertelt over hoe het was om op beide festivals te spelen en stiekem eigenlijk voor het eerst echt op een festival te zijn. Eefje de Visser over hoe zijn haar enorme momentum van 2020 vast wist te houden tot de festivalzomer van 2022. Verder in deze Machine: de rechtszaak van Four Tet en de house plaat van Drake.
6/23/202249 minutes, 50 seconds
Episode Artwork

#111: Als je festival een modderpoel wordt

Leuk dat we weer mogen, maar dan moeten de weergoden ook een beetje meewerken. Afgelopen weekend verregenden talloze evenementen. Boye 't Lam van Lente Kabinet vertelt wat er allemaal bij komt kijken als je festival een moddereditie kent. En oh ja, er was ook nog een verkeersinfarct op Schiphol. Verder in deze Machine: het TikTok chagrijn van Halsey en Kate Bush in Stranger Things.
6/9/202246 minutes, 38 seconds
Episode Artwork

#110: Lowlands zien en sterven

De stichting No Guts No Glory maakt wensen waar van ernstig zieke muziekliefhebbers. Nog één keer met je vrienden naar Lowlands, ook al is er een lockdown? We fixen het. De laatste tickets voor Billie Eilish met je ernstig zieke moeder? Komt voor elkaar. Nu gaat de stichting een samenwerking aan met Mojo Concerts. Verder in deze aflevering: personeelstekorten in de muziekwereld, de Poetin-sympathie van Nina Kraviz en de herstelplannen van staatssecretaris Uslu.
5/26/20221 hour, 1 minute, 6 seconds
Episode Artwork

#109: Het verhaal achter S10's Eurovisie performance

Te midden van alle confetti, dansers en vlammenwerpers stond S10 helemaal alleen op het grote Eurovisie podium. Een intieme performance zonder opsmuk, die toch tot in de puntjes doordacht is. Creative director Wouter van Ransbeek geeft daags na de semi-final toelichting. Over het licht, de kleding en natuurlijk: de traan. Ook in deze Machine: de Summer Of Love komt niet helemaal goed op gang, maar bijna niemand durft dat nog hardop te zeggen. En de fanatieke fans van Mitski maken haar paranoide.
5/12/202256 minutes, 44 seconds
Episode Artwork

#108: Blue is the new black

Black metal band Helleruin werd uitgenodigd voor een gig in New York. Vet, zeg je geen nee tegen. Alleen: ze kregen wel hun vlucht en hotel betaald, maar geen gage. Ga je dan netjes voor honderden dollars werkvisa regelen of gok je het erop en lieg je tegen de douane dat je gezellig op vakantie gaat? Helleruin koos optie 2, en dat hebben ze geweten. Verder in deze Machine: onze eigen Blauwe M&M's en tribute bands in de elite-zaal Concertgebouw.
4/28/202249 minutes, 31 seconds
Episode Artwork

#107: De house-revolutie in Netflix sekslijnserie

Netflix-serie Dirty Lines is een cowboyverhaal over sekslijnpioniers, tegen het decor van... de house-revolutie. De hoofdrolspelers lopen de deur van de RoXY plat, maar de schrijvers zijn creatief met de historische gebeurtenissen. Is dat ok? Verder in deze Machine: Phoebe Bridgers stoot door naar de grote zalen, Ticketmaster probeert Ticketswap te kapen en Bertus Distributie scoort dertig nieuwe vinylpersen.
4/14/202255 minutes, 17 seconds
Episode Artwork

#106: Naar een concert? Bek houwe!

Concerten zijn terug, en daarmee is ook de Dutch Disease terug: het oeverloze geklets tijdens optredens. Aysha de Groot (Eefje de Visser, Someone) ergert zich groen en geel en doet een oproep: hou gewoon je bek. Verder in deze Machine: kan de EHBO het stormachtige festivalseizoen wel aan?! En: dj DVS1 roept collega-dj's op om 5% van hun gage af te staan aan de producers wiens muziek ze gebruiken.
3/31/202254 minutes, 1 second
Episode Artwork

#105: Spotify shirtsponsor FC Barcelona

Natuurlijk gaat deze Machine over het verdwijnen van 1G, en maken we de rekening op van 2 jaar coronapandemie. Maar we staan ook uitgebreid stil bij de nieuwe shirtsponsor van FC Barcelona: Spotify!
3/17/202249 minutes, 30 seconds
Episode Artwork

#104: Staatssecretaris Uslu over 1G, nachtcultuur en het herstelplan

Op de dag dat popzalen weer open mochten en clubs weer de nacht in mochten, bezocht Staatssecretaris Gunay Uslu van cultuur EKKO. Atze was erbij en vroeg haar na afloop van het werkbezoek naar alle vraagtekens die nu nog boven de popsector hangen. Want hoe zorgen we dat popzalen en nachtclubs bij de eerstvolgende golf niet weer meteen dicht moeten? Verder in deze Machine: de robotfetisj van Stromae en de Stem player van Kanye West.
3/3/202248 minutes, 5 seconds
Episode Artwork

#103: Top-Notch en Sony laten Lil Kleine vallen

De druk werd groter en groter: zakelijke partners die geld verdienen aan en met Lil Kleine moeten zich uitspreken. Wat doe je met een artiest die herhaaldelijk zo over de schreef gaat in zijn privéleven? En moeten we daar labels überhaupt op aanspreken? Verder in deze Machine: de heropening van ALLES en een pessimistische column van Klaas Knooihuizen.
2/21/202251 minutes, 11 seconds
Episode Artwork

#102: De clubs gaan open, maar hoe?

De Nacht Staat Op komend weekend. Clubs in het hele land gooien tegen de regels in hun deuren open, terwijl burgemeesters dreigen met dwangsommen. En ondertussen hangen er versoepelingen in de lucht, die door talloze vraagtekens omringd zijn. Genoeg stof voor een nieuwe Machine dus. Verder in deze aflevering: de honderdste Hitzone, en zinvolle invulling van het fenomeen NFT in de popmuziek.
2/10/202246 minutes, 32 seconds
Episode Artwork

#101: 30 zangeressen over alledaags grensoverschrijdend gedrag

Twee weken na BOOS verscheen een open brief, ondertekend door dertig zangeressen, waaronder Laura Jansen, Aafke Romeijn en Glennis Grace. Zij kaarten het alledaagse grensoverschrijdend gedrag in hun vak aan. Niels en Atze praten erover met 3voor12-redacteur Malou Miedema. Verder in deze aflevering: Neil Young vs Joe Rogan en de copyrightrevolutie van Merck Mercuriadis.
2/3/20221 hour, 1 minute, 33 seconds
Episode Artwork

#100: De vreemde week van Vrienden van Amstel

Terwijl iedereen rustig afwachtte tot vrijdagavond de maatregelen voor de cultuursector verlengd zouden worden, werd in Ahoy druk gebouwd en gerepeteerd aan Vrienden van Amstel Live. Hadden ze nou serieus gedacht dat het door zou gaan?
1/20/202248 minutes, 37 seconds
Episode Artwork

#99: De magie van Wende’s Kaleidoscoop

We beginnen het jaar met veel optimisme en een hele hoop nieuwe muziek. In onze eigen 12 van 3voor12, maar ook in Wende’s Kerst Kaleidscoop, een wonderbaarlijk mooi muziekprogramma dat in de kerstvakantie een uniek podium gaf aan allerlei nieuw talent, waaronder Meskerem Mees, Personal Trainer en Froukje. We spreken Wende Snijders over de totstandkoming van het project, en over hoe ze talent scout dat door de camera heen kan. En daar heeft ze een opmerkelijk uitgangspunt voor…
1/6/202250 minutes, 52 seconds
Episode Artwork

#98: Dansen in Saoedie-Arabië

In de Saoedische stad vond vorige week het festival Soundstorm plaats, een mega dance festival in een van de meest conservatieve landen. Tiësto was er, Jeff Mills was er, Charlotte de Witte was er (al kwam ze door logistieke problemen te laat), en wij hadden er Arne van Terphoven als verslaggever. Verder in deze Machine: hoe gaat het verder met het garantiefonds voor festivals, en wat zijn de grootste kertstklassiekers na 2000?
12/22/202152 minutes, 40 seconds
Episode Artwork

#97: De overmacht van Froukje en Goldband

Froukje Goldband Goldband Froukje Froukje Goldband. De overmacht van deze twee acts in de top van de Song van het Jaar was ongekend. Hoe kan dat? En hoe kan het dat zo weinig nieuwe alternatieve acts een vuist weten te maken in het huidige muzieklandschap? Verder in deze Machine: ook Niels en Atze wagen zich aan The Beatles, en we blikken vooruit naar 2022.
12/8/202149 minutes, 40 seconds
Episode Artwork

#96: De shuffleknop van Adele

Jazeker, het gaat weer over Adele. Over haar nieuwe album, maar vooral over de default shuffleknop van Spotify die Adele liet verwijderen. Het doet ons nadenken: wat is de ideale tracklist voor een album? En is Adele’s 30 daar een goed voorbeeld van? Verder in deze Machine: de rechter trekt een grens bij drillrappers, en festivals en platenzaken bereiden zich voor op uitbreiding van de coronamaatregelen.
11/24/202153 minutes, 39 seconds
Episode Artwork

#95: Het drama van Astroworld

Acht doden en driehonderd gewonden, dat is de trieste balans op het derde Astroworld festival in Houston, Texas. Alles ging mis op het festival van Travis Scott. Had dit voorzien kunnen worden?
11/9/202147 minutes, 36 seconds
Episode Artwork

#94: Een diepe duik in de meest slaapverwekkende playlists

Wel eens last van slaapproblemen? Wat doe je dan? Schaapjes tellen? Netflixen? Of zet je een van die oneindig meanderende sleep & relaxation playlists op? Wie maakt die muziek? We namen een diepe duik in de wereld van slaapverwekkende neuzelmuziek. Verder in deze Machine: Coldplay gaat alles (maar dan ook echt alles) duurzamer doen, en gaat TikTok de grootste man in de muziekkroeg neerslaan?
10/27/202149 minutes, 30 seconds
Episode Artwork

#93: Waarom Mojo 24 trailers vol toiletten naar Engeland stuurde

Onze inbox ontploft! De ene Ziggo Dome show na de andere wordt aangekondigd. Vanaf februari gaat het tourleven weer op volle kracht van start. Dat is geweldig nieuws, maar het zorgt ook voor grote uitdagingen. Natuurlijk vragen we Mojo-baas John Mulder ook: klopt het nou dat tickets stiekem na de crisis veel duurder geworden? Verder in deze aflevering: 25 jaar Pitchfork en een mini-ADE-conferentie.
10/13/202151 minutes, 36 seconds
Episode Artwork

Special: Rocco Veenboer over de terugkeer én verkoop van Awakenings - live vanuit TivoliVredenburg

Wie kunnen we beter als gast vragen voor de speciale live editie van De Machine dan Awakenings-baas Rocco Veenboer. Hij is immers hofleverancier van ADE komende week. 'We gaan de meest spectaculaire show maken die de ZiggoDome ooit heeft gezien. En alsof dat nog niet genoeg was vertelt hij ook over de overname van zijn bedrijf door de Britse gigant Superstruct. Succession-taferelen in de boardroom?
10/11/20211 hour, 17 minutes, 37 seconds
Episode Artwork

#92: ADE, de gekte achter de schermen

Niemand geloofde er nog in, er stond een dikke streep door Amsterdam Dance Event 2021. Clubben, dat zat er voorlopig niet in. Maar nu ineens is er van alles mogelijk, behalve dan dat het hele circus naar overdag verhuisd moet worden. Hoe staat het met de gekte achter de schermen? Verder in deze aflevering: hoe Personal Trainer het Brexit én het coronamonster versloeg, en de beursgang van Universal Music Group.
9/28/202155 minutes, 59 seconds
Episode Artwork

#91: Verboden te dansen

Het was een absoluut krankzinnig verhaal dat Mojo-baas Ruben Brouwer vertelde bij Op1: het kabinet had in een gesprek met de sector gevraagd of ze alsjeblieft nog even geen dancefeesten wilden organiseren. Een juridisch verbod kregen ze niet voor elkaar, dus ze hoopten op medewerking. Really? Een oneerbaar verzoek waar vreselijk veel van te vinden valt. Is dit het schoonvegen van je eigen straatje? Een dubbele agenda wat betreft drugs? Pure kwaadaardigheid? Verder in deze Machine: het Woonprotest en de popmuziek, en de museumisering van ABBA.
9/14/202156 minutes
Episode Artwork

#90: We gaan allemaal naar België - De Machine

Laten we het hebben over dingen die wél doorgaan. Over mini festivalletjes in Nederland, maar vooral over de kansen die bij onze Zuiderburen liggen. Goldband en Tim Knol vertellen over hun ervaringen op Vlaamse festivalweides, Extrema Outdoor gaat zelfs 25.000 bezoekers ontvangen op hun weekender net over de grens. Verder in deze aflevering: de stand van zaken in ons eigen land, en het raadsel van de peperdure LP's van major label Warner.
9/1/202153 minutes, 29 seconds
Episode Artwork

#89: Concerten straks alleen voor gevaccineerden?

Ok, het werkt niet, Testen Voor Toegang is lek, en alles ligt weer stil. Hoe dan wel? In Engeland kiezen ze een andere strategie. Daar moet je vanaf 1 september volledig gevaccineerd zijn om naar een club of concert te mogen. Niels vindt het een goed idee.
7/20/202140 minutes, 20 seconds
Episode Artwork

Afl. 88: We zijn weer open! Of toch niet?!

Het is hollen en stilstaan met de heropening van de muziekwereld. Twee weken geleden waren we nog euforisch en optimistisch, nu staat de heropening van het nachtleven weer onder zware druk. Kunnen we door? Waar lopen we tegenaan? En hoe gaat het als je als muzikant heel ambitieus weer stappen over de grens wilt zetten?
7/8/20211 hour, 4 minutes, 39 seconds
Episode Artwork

Afl. 87: Er mag gedanst worden!

Verdomme, het is echt waar, de dansvloeren gaan weer open. Sneller dan gedacht, ook nog eens. Dat betekent: anderhalve meter stof opruimen, snel die nieuwe toiletten installeren, vijftien nieuwe barmedewerkers aannemen. En dan: gaan!
6/23/202148 minutes, 3 seconds
Episode Artwork

Special: live vanuit Paard: een special over de opening van ALLES!

We mogen weer, we kunnen weer! Nu de besmettingen teruglopen en de prikken met miljoenen tegelijk gezet worden mag er eindelijk weer meer. Maar er komt nogal wat bij kijken. We bespreken het live in poppodium Paard in Den Haag met Steven van Lummel van nachtclub PIP en Chris Moorman van Welcome To The Village.
6/16/202158 minutes, 32 seconds
Episode Artwork

Afl. 86: Festivallen in een rolstoel, natuurlijk kan dat!

We kunnen allemaal niet wachten om de festivalweides weer te bestormen, in de moshpit te duiken en bier over elkaar heen te gooien. Ja toch? Dat geldt ook voor mensen met een beperking, die sowieso al heel wat hindernissen moeten overwinnen om op een festival te komen. Hoe pak je dat aan, en wat moet een festival doen om echt toegankelijk te zijn?
6/10/202142 minutes, 38 seconds
Episode Artwork

Afl. 85: Worden het piepers of auto's?

Je zou het niet denken als je naar buiten kijkt, maar de zomer staat voor de deur. En nog altijd is het garantiefonds voor organisatoren niet rond. Waar hangt het op? En waarom trekken festivals nu een voor een de stekker eruit in plaats van gebruik te maken van de miljoenen die het kabinet beschikbaar stelt?
5/26/202149 minutes, 31 seconds
Episode Artwork

Afl. 84: Hoe K3 ook de vaders inpakte

Na 23 jaar en 248 liedjes stopt Miguel Wiels als songwriter van K3. Hij vertelt over hoe het Belgische meidentrio ooit als ondeugend antwoord op de Spice Girls in de markt gezet werd, en dat de pikante knipogen bleven. Soms ook per ongeluk, met dank aan de exotische neigingen van de songschrijver.
5/12/202146 minutes, 41 seconds
Episode Artwork

Afl. 83: The whoring twenties

Gaat iedereen straks helemaal los als het weer mag? Wordt het een groot feest met seks, drank en drugs? Hoe moet je je daar als festivalorganisator op voorbereiden? We vragen het Jellinek.
4/28/202140 minutes, 56 seconds
Episode Artwork

Afl. 82: Duncan Laurence over zijn Amerikaanse doorbraak

Wat heeft Harry Potter te maken met de doorbraak die 'onze' Duncan Laurence twee jaar na het Songfestival beleeft in Amerika? Je hoort het in een nieuwe aflevering van De Machine, waarin Duncan zelf uitlegt hoe het allemaal zover gekomen is. Natuurlijk praten Niels en Atze over de rerecordings van Taylor Swift en over de laatste ontwikkelingen op het gebied van pilots en fieldlabs.
4/14/202147 minutes, 44 seconds
Episode Artwork

Afl. 81: Van fieldlab naar sneltest pilot

We zijn net klaar met de Field Labs - het was te gek - en nu ineens hebben we weer iets nieuws: sneltest pilots. Wait, what? Jeroen Bartelse van de Taskforce cultuur legt uit wat dat nu weer is. Verder legt Adje uit hoe hij met een Nederlandstalige track 100 miljoen plays haalde in onder meer India en Colombia.
3/31/202138 minutes, 57 seconds
Episode Artwork

Afl. 80: Alles over de fieldlabs

Hadden jullie fomo door al die dansende en zingende mensen in ZiggoDome? Atze was erbij, en hij vertelt je alles over de fieldlabs. Wat viel op, wat ging goed en wat werkt niet? Verder bespreken Niels en Atze een onderwerp waar ze zelf ook niks van snappen: NFT's.
3/17/202141 minutes, 31 seconds
Episode Artwork

Afl. 79: Stuwmeer aan dansvloerknallers

Deze maand is het een jaar geleden dat de dansvloeren abrupt allemaal leeg moesten. Tijd voor een maand van de dj, met veel mooie muziek op 3voor12 en 3FM, en in de Machine antwoord op de vraag: hoe moet dat straks met dat stuwmeer vol dansvloervuur dat werkloze dj's nu aan het produceren zijn?
3/3/202145 minutes, 45 seconds
Episode Artwork

Afl. 78: Carnavalhits zonder kroegen

Alaaf! Afgelopen weekend was carnaval, maar zonder kroegen, praalwagens en polonaise. Wat betekent dat voor de carnavalsmuziek? Zijn er nieuwe carnavalshits? Zijn ze aan de man te brengen? Verder praten Niels en Atze over de Jeep van Bruce en de gitaar van Phoebe.
2/17/202137 minutes, 52 seconds
Episode Artwork

Afl. 77: Festivallawine

Daar gaan ze, de een na de ander: Paaspop, Awakenings, Masters Of Hardcore, Lente Kabinet, A State Of Trance. Elk festival verplaatst naar september, in de hoop dat het dan weer kan en mag. Maar kan de sector dat eigenlijk wel aan? Zijn er wel tenten, bierkranen en vooral mensen om die festivals te runnen?
2/3/202159 minutes
Episode Artwork

Afl. 76: De grote ESNS tombola

Natuurlijk gaat deze aflevering van de Machine helemaal over Eurosonic Noorderslag. Want lieve hemel, we hebben een daadwerkelijk inspirerend weekend achter de rug, terwijl alles online was. Hoe was het om muziek te ontdekken via een stream, en wat waren de hot topics op de conferentie?
1/20/202143 minutes, 23 seconds
Episode Artwork

Afl. 75: Hardstyle als online fenomeen

Hoe vaak ben jij met je vrienden achter een livestream van je favoriete festival gekropen? Gewoon, om er thuis toch iets van te maken? Niet echt vaak, toch? Hardstyle-fans doen dat wel. Sterker nog: voor Qlimax kochten zo’n 20.000 mensen een kaartje voor een avondvullend programma. Het hart daarvan - een complete film - is nu te zien op Netflix. Jonas Schmidt van Q-Dance vertelt hoe dat gegaan is. Verder praten we over talent spotten zonder livecircuit en natuurlijk over het Marathoninterview met Kees de Koning.
1/6/202149 minutes, 17 seconds
Episode Artwork

Afl. 74: Eindigen in mineur? No way!

We zijn weer terug bij af, met een strengere lockdown dan afgelopen maart. Winkels dicht, scholen dicht, en natuurlijk ook een verbod op concerten en festivals. En waar we de afgelopen weken toch optimistisch waren over de aantocht van het vaccin, zitten we hier focking chagrijnig te wezen. En om dat nog maar eens te versterken hebben we een special guest: Jop de Vrieze. En toch, toch weigeren we het jaar in mineur te eindigen. Out with a bang!
12/15/202049 minutes, 45 seconds
Episode Artwork

Afl. 73: Brexit wordt een ramp voor Engelse muzikanten

Nog een maand te gaan, en dan vliegen de Engelsen zonder fatsoenlijke deal de EU uit. Wat gaat dat betekenen voor de Engelse muziek? Heel veel, denkt Howard Goodall. Hij ging viral met een Twitter draadje en legt het ook voor ons nog eens feilloos uit. Verder praten we over de zin en de business van live streaming concerten en over xtc.
12/2/202051 minutes, 28 seconds
Episode Artwork

Afl. 72: Vaccinbewijs bij concerten

Zien we dat nou goed? Is dat wat het lijkt? Bedriegen onze ogen ons niet? Is dat echt LICHT daar aan het einde van de tunnel? Of is het een trein? Met de naderende komst van een vaccin én groen licht voor field lab experimenten is er eindelijk weer iets van perspectief. Maar wat betekent dat: moeten we straks verplicht een vaccin als we naar een concert willen?
11/18/202055 minutes, 20 seconds
Episode Artwork

Afl. 71: C-sterren in nood

Niet de Amerikaanse verkiezingen, niet de redding die sneltests moeten bieden voor de muziekindustrie zijn het belangrijkste in De Machine deze week. Nee, Atze en Niels gaan los over hun favoriete tv programma: Ik Geloof In Mij. Een exclusief interview met René le Blanc.
11/3/202046 minutes, 22 seconds
Episode Artwork

Afl. 70: Het nachtleven wordt niet serieus genomen

Eigenlijk zou deze week Amsterdam Dance Event plaatsvinden. Sterker nog: het vindt ook plaats, maar zonder dansen. Het nachtleven zoals we het kennen is ver weg. Boosheid en frustratie zijn voelbaar bij ondernemers en artiesten, maar ook ambitie: geef ons de kans om te experimenteren. Zou dat kunnen, in 2021?
10/21/202050 minutes, 8 seconds
Episode Artwork

Afl. 69: Het mysterie van de fake events

De festivalwereld wordt momenteel overspoeld door fake evenementen op Facebook. Tienduizenden mensen zetten zichzelf op 'attending', maar organisatoren hebben er niets mee te maken. Onschuldig? De festivals zijn op hun hoede, want ze zijn gepokt en gemazeld door talloze bendes die misbruik van ze proberen te maken. 'Het moet iets van oplichting zijn, maar hoe?!' Verder in de Machine: Colin Benders zit net als jij en ik veel thuis dit jaar, terwijl hij normaal altijd op het podium staat. Hij deed wat hij eerder deed, maar dan online: hij startte een community. Hij begon zonder plan, maar inmiddels zitten er meer dan 4.500 fanatieke volgers op zijn Discord. Hij werd er zo verliefd op dat hij alle leden een gratis vinyl exemplaar van zijn nieuwe release wil geven. Hoe dan?! En Jumbo begint zijn eigen radiozender. Gewoon, omdat boodschappen doen een 'totaal experience' moet zijn.
10/7/202045 minutes, 29 seconds
Episode Artwork

Afl. 68: De contracten van Kanye

Dit is waarvoor we de Machine begonnen zijn! Natuurlijk gaan we niet lacherig doen over Kanye West's situatie, de man heeft hulp nodig. Maar de kans om zijn contracten in te zien laten we niet aan ons voorbij gaan. Jurist Rob van Dongen legt uit wat opvalt in die ruim honderd pagina's. Verder: een ode aan Jan Smeets en hoe influencers en popmuzikanten hun lelijkste kant laten zien.
9/22/202056 minutes, 41 seconds
Episode Artwork

Afl. 67: Vinyl-boom in de coronatijd

Wie had dat ooit gedacht: het coronajaar is een uitstekende tijd voor vinylboeren, zowel online als in fysieke winkels. In eerste instantie durfde niemand de drempel over om een plaat te kopen, maar de zomer was verrassend genoeg juist veel drukker dan normaal. Is de platenzaak een van de zeldzame winnaars in deze crisistijd?
9/9/202044 minutes, 6 seconds
Episode Artwork

Afl. 66: Fake publiek, ook iets voor concertregistraties?

Afgelopen weekend vond in Lissabon de Champions League finale plaats. Je zág een leeg stadion, maar je hóórde een kolkende menigte. Kunnen we dat ook niet doen bij concerten in lege zalen? Gewoon fake publiek toevoegen? We vroegen het een geluidstechnicus die alles weet over de trucs die bij sportverslaggeving toegepast worden. Verder: gaat Lowlands 2021 wel door? En kun je het als dj maken om op een feest in Italië te draaien, zelfs als dat gewoon legaal is?
8/25/202047 minutes, 11 seconds
Episode Artwork

Afl. 65: Top Notch is flexibel en maakt een topjaar van 2020

We hebben ons allemaal moeten aanpassen. Iedereen in de muziekindustrie zag een streep gaan door alles wat gepland stond. Toch heeft Top Notch / Noahs' Ark een topjaar in 2020. De reden? Hiphop past zich razendsnel aan als de wereld verandert, en het label weet inmiddels heel goed hoe je snel moet schakelen. Een gesprek met directeur Vincent Patty.
7/27/202055 minutes, 54 seconds
Episode Artwork

Afl 64: 1.000 echte fans - De Machine

AFAS Live en Ziggo Dome kondigden al herstructureringen aan, later deze week komt er ook nieuws over Mojo Concerts. Met het wegvallen van de NOW regeling vallen de klappen in de muziekindustrie nu hard. Hoe blijf je overeind? En hoe kun je als individuele artiest in deze rare tijd het contact met je fans houden of zelfs versterken?
7/13/202047 minutes, 59 seconds
Episode Artwork

Afl. 63: Er mag meer, maar eigenlijk kan er niks

Het broeit en schuurt, de onrust neemt toe. Want ja, er mag ineens weer meer, en nog vroeger dan gedacht ook, maar ondertussen mag er eigenlijk nog steeds niks. Niet dansen, niet zingen, niet met je bier tegen iemand anders op botsen, niet zoenen in een donker hoekje in de club. En dat terwijl overal om ons heen uitzonderingen gemaakt worden op de anderhalve meter: rij-instructeurs, kappers, vliegtuigen, treinen. Waarom blijft de popmuziek op het strafbankje zitten? 'Er is nergens bewezen dat een festival in de buitenlucht niet kan.'
7/1/202047 minutes, 51 seconds
Episode Artwork

Afl. 62: Waarom festivals hun line-up een jaar vooruit schuiven

En ook: Black Lives Matter in de popmuziek en het falen van de Raad Voor Cultuur De wereld kruipt langzaam weer uit zijn schulp, en zo ook de popmuziek. In de vorige aflevering van De Machine spraken we over de voorzichtige concerten die weer opdoken, voor 30 mensen in een zaal voor 2000 of 17.000 man, dat werk. Vrijwel op hetzelfde moment stonden duizenden mensen op de Dam de longen uit hun lijf te demonstreren. Een belangrijk moment ook voor de popmuziek, en daar gaan we zeker bij stilstaan. Verder: waarom nemen festivals massaal hun programma mee naar volgend jaar? Willen ze volgend jaar geen frisse en actuele line-up hebben?
6/16/202059 minutes, 10 seconds
Episode Artwork

Afl. 61: De eerste concerten na corona

Het is juno! Een nieuwe maand is begonnen, en niet zomaar een. Het is de maand waarin de wederopbouw van de muziekwereld begint. Met muizenstapjes, maar toch, er mag weer op podia gespeeld worden. Aflevering 61 van De Machine is er een van voorzichtig optimisme. En we vertellen je over ons favoriete nieuwe streaming speeltje, JQBX.
6/3/202041 minutes, 35 seconds
Episode Artwork

Afl. 60: 10 jaar Spotify

Het is ons gelukt, een corona-vrije aflevering van De Machine. Dat wil zeggen: we jagen al het vervelende nieuws er in hoog tempo doorheen en richten ons op het feestelijke jubileum van Spotify. In tien jaar tijd transformeerde de Zweedse muziekdienst de muziekwereld, van piraterij naar legaal, van fysiek en digitaal bezit naar toegang. Hoe ziet de toekomst van streaming eruit? En hoe zit het met de grote Spotify paradox? De muziekdienst is goed voor 80% van de inkomsten voor de muziekindustrie, en toch blijft altijd die roep: Spotify moet artiesten meer betalen.
5/19/202052 minutes, 37 seconds
Episode Artwork

Afl. 59: AFAS Live wil desnoods voor 500 man open

De 1,5 meter samenleving in een concertzaal, dat is onmogelijk toch? Hoe moet je je jas ophangen in Paradiso, een biertje bestellen, naar voren dringen bij een concert? De meeste mensen in de popsector lijken er zo over te denken. Maar bij AFAS Live wordt toch geëxperimenteerd met een minimale capaciteit. Een teken van lef, of juist een gevaarlijk signaal? Verder vroegen we podiumbouwers waar ze deze festivalloze zomer mee aan de slag gaan, en vroegen we ons af waarom de Saoedi's 500 miljoen dollar in Live Nation steken.
5/5/202051 minutes, 17 seconds
Episode Artwork

Afl. 58: Helemaal los op een Zoom party

Ok, er gaat een streep door de festivalzomer. Dat is helemaal klote, en een huisfeestje als alternatief mag voorlopig ook al niet. Wat te doen? Feesten op Zoom? Suf toch? Nou, niet als iedereen zijn best doet en in zijn eigen woonkamer losgaat met discolampen, outfits en dansjes. We nemen je mee naar de wereld van Zoom parties. Verder gaat deze Machine over het sterrengala van Lady Gaga, de 300 miljoen van Van Engelshoven en een aap die auteursrecht wil. Ja, een aap.
4/21/202046 minutes, 30 seconds
Episode Artwork

Afl. 57: 8D is voor mensen die niet van muziek houden

Je verwacht het haast niet, maar het is niet alleen maar corona ellende in deze nieuwe aflevering van De Machine. Natuurlijk staan we daar ook even bij stil, maar we trappen deze aflevering al met twee vrolijker fenomenen: het VPRO AI Songfestival (kunnen computers hits schrijven?!) en 8D Sound, een geluidstechnische hype die ongetwijfeld ook in jouw WhatsApp beland is.
4/5/202049 minutes, 5 seconds
Episode Artwork

Afl. 56: Is je favoriete festival verzekerd?

Geheel volgens de richtlijnen houden Niels en Atze deze aflevering gepaste afstand van elkaar en nemen ze De Machine op vanuit huis (sorry voor de autogeluiden). Natuurlijk staat ook deze aflevering in het teken van het coronavirus en de impact op de muziekindustrie. Belangrijk is nu natuurlijk de afwikkeling van de vele concerten en festivals die nu sneuvelen. Wie pakt de rekening? Wie goed verzekerd en en wie niet? We kijken ook naar de streamingmarkt: gaat die met al dat thuiswerken nou omhoog of juist omlaag?
3/27/202039 minutes, 7 seconds
Episode Artwork

Afl. 55: Coronacrisis slaat hard toe

Drie dagen geleden zaten we in de Machine nog vooruit te blikken op de mogelijke gevolgen van het coronavirus voor de muziekindustrie. Toen vonden sommigen het nog paniekzaaien, maar drie dagen later is bijna alles al werkelijkheid geworden. Wat is er de afgelopen dagen gebeurd, wat zit er nog aan te komen, en hoe moet het nu verder? Dat hoor je in deze extra aflevering van De Machine.
3/13/202033 minutes, 17 seconds
Episode Artwork

Afl. 54: Corona bedreigt de hele festivalzomer

Aflevering 54 van De Machine is niet per se een vrolijke. Want we kunnen er niet omheen: het coronavirus hangt als een donderwolk boven de festivalzomer. Voorlopig mag alles in Nederland nog doorgaan, maar er gebeurt om ons heen genoeg om serieus rekening te houden met doemscenario's. Verder in deze aflevering: de crowdfund van Floor Jansen en de Fair Practice Code in de kunstsector.
3/10/202047 minutes, 58 seconds
Episode Artwork

Afl. 53: Revolutie in de subsidiewereld

2020 is een spannend jaar in de subsidiewereld, want in september wordt de grote pot van de culturele basisinfrastructuur verdeeld. Welke instellingen vormen het fundament van de Nederlandse cultuurwereld? Kan De Staat zich tussen de grote orkesten wrikken? Sneaken de Popronde en Eurosonic/Noorderslag de elite binnen? En houdt de Raad van Cultuur zich aan zijn eigen oproep om meer popmuziek toe te laten tot de basisinfrastructuur? Niels en Atze voeren een geanimeerd gesprek over een droog onderwerp. En als je de politieke kost overleefd hebt wacht je een lekker luchtig onderwerp: hoe Thijs Boontjes een onverwachte hit scoort met een Lionel Richie cover.
2/26/202045 minutes, 42 seconds
Episode Artwork

Afl. 52: Vroeg pieken is het nieuwe afteren

Dat er feestjes zijn die mikken op een ouder publiek, is niet zo gek. We stoppen per slot van rekening niet meer na ons 25e met dansen, we willen daar de rest van ons leven mee doorgaan. Wel curieus is het dat we in poppodia steeds meer feestjes zien die niet alleen overduidelijk bedoeld zijn voor ouder publiek, maar in hun marketing ook nog eens vol inzetten op de ouderdom en onhipheid van de doelgroep. Wie voelt zich daartoe aangetrokken? Verder volop aandacht voor hardstyle gigant Q-dance, die 20 jaar bestaat. En we duiken in het grijze gebied rond Spotify podcasts, een wespennest van illegale uploads.
2/12/202049 minutes, 22 seconds
Episode Artwork

Afl. 51: Tickets op naam binnenkort achterhaald

Inspiratie te over in de nieuwe Machine, want we hebben net een weekje Eurosonic Noorderslag achter de rug. Niels en Atze spraken in wandelgangen en kroegen en liepen talloze panels af. Dit is de oogst: hoe voorkom je zwarthandel met tickets? Kaartjes op naam verkopen! Maar die oplossing heeft ook nogal wat nadelen, want nogal wat mensen willen hun kaartje verkopen of doorgeven aan iemand anders. Ticketmaster onthult een technische innovatie die dat mogelijk maakt. En Deezer lanceerde in Groningen een nieuwe manier van uitbetalen van hun inkomsten. Nu gaan alle inkomsten in een grote pot en wordt het geld verdeeld over alle streams, straks gaat jouw tientje daadwerkelijk naar de tracks die jij hebt afgespeeld. Make Streaming Fair! En tot slot een item over fans die over de grens reizen om hun favoriete act of festival te bezoeken.
1/29/202047 minutes, 37 seconds
Episode Artwork

Afl. 50: Altin wie? Het wonderlijke succes van de Turkse psychedelische band Altin Gün

Een Grammy nominatie, een support tour met Tame Impala, shows op Coachella en Bonnaroo, de Turkse psychedelicaband Altin Gün heeft ineens serieus voet aan de grond in Amerika. Hoe is dat ze gelukt? Live vanaf Eurosonic Noorderslag 2020 brengt De Machine je het verhaal van Altin Gün.
1/22/202031 minutes, 35 seconds
Episode Artwork

Afl. 49: Tik Tok, van karaoke speeltje tot hitmachine

De eerste aflevering van het nieuwe jaar is meteen de comeback van Niels Aalberts, die er een paar maanden tussenuit was. We gaan van start met dé muziekapp die het afgelopen jaar vorm gaf: Tik Tok. Gelanceerd als karaoke app, uitgegroeid tot meme machine waarin viral gaat het hoogste doel is. Wat betekent dat voor de popmuziek? Wat werkt, wat zijn de voordelen en wat de nadelen? We vragen het de 11-jarige Fiep. Verder: het slotwoord over het decennium van Jimmy Iovine en de zoon van Bono.
1/15/202050 minutes, 17 seconds
Episode Artwork

Afl. 48: What happens backstage...

We zijn bijna aan het eind van het jaar, en ook aan het eind van een reeks Machines waarin gasten aanschuiven. Mensen die alles weten over hun hoekje van de muziekindustrie. Het ging in al die interviews allen kanten op, van artiestenmanagement tot talentenshows op tv, van PR tot reclamemuziek. Wat missen we nog, een heuse backstage queen. Die zit tegenover Atze: Ilja van Rossem, al een jaar of twintig aanwezig op een eindeloze reeks festivals, van Lowlands tot Paaspop tot Best Kept Secret tot Fortarock.
12/24/201941 minutes, 19 seconds
Episode Artwork

Afl. 47: ID&T keert terug in de ArenA

Toen het grote Sensation er in 2017 mee stopte beloofde ID&T al terug te keren in de geliefde Johan Cruyff ArenA. Het werd niet, 2018, ook niet 2019, maar wel 2020. Het nieuwe evenement heeft zich duidelijk nog niet los kunnen rukken van het oude, wat het heet Beyond Sensation en moet een opstapje worden naar een volledig nieuw concept. Sensation-baas Eric Keijer komt het uitleggen.
12/10/201930 minutes, 22 seconds
Episode Artwork

Afl. 46: De reclamehits van Tessa Rose Jackson

In de 46e aflevering van De Machine heeft als gast een van de stille krachten van de Nederlandse muziekwereld. Ja, we kennen haar als Tessa Rose Jackson, en tegenwoordig ook als Someone, maar we gaan het vandaag vooral hebben over hele andere dingen. Over reclamemuziek, over filmmuziek, want daar besteedt Tessa Rose Jackson heel veel van haar tijd en creatieve energie aan. Een vak apart natuurlijk, met heel eigen regels en dynamiek.
11/27/201949 minutes, 18 seconds
Episode Artwork

Afl. 45: Paradiso, programmeren op de vierkante centimeter

Paradiso-directeur Mark Minkman maakte deze maand bekend te gaan vertrekken bij het poppodium dat hij sinds 2013 leidt. Een mooie gelegenheid hem eens te ondervragen over de staat van de meest toonaangevende zaal van het land. Hoe ga je om met het gebrek aan ruimte in het pand en de drukte in de binnenstad? Hoe staat het met de ambities elders in de stad? En hoe vaak moet Paradiso nu eigenlijk aan de deur mensen teleurstellen met valse kaartjes?
11/13/201952 minutes, 50 seconds
Episode Artwork

Afl. 44: Het verhaal van Eilân

Hét verhaal van het jaar in de muziekindustrie: het Terschellingse festival Eilân dat niet doorging. Het had zo mooi moeten zijn, 6000 mensen rond een duinmeertje op Terschelling, een geweldige line-up met onder meer Antal en Motor City Drum Ensemble, wat kon er mis gaan? Nou, klagende omwonenden dus. Nou zijn er wel meer festivals die daar last van hebben, maar bijna nooit zien we zo’n fataal pingpongspel als rond Eilân. Geen vergunning, toch een vergunning, streep erdoor, nieuwe hoop. De burgemeester van Terschelling deed er alles aan om het rond te krijgen, maar uiteindelijk ging op 7 september toch de stekker eruit. Rob Simon en Daniël van Drunen van Chasing The Hihat legt uit wat er mis ging.
10/30/201947 minutes, 2 seconds
Episode Artwork

Afl. 43: De meester-uitrollers van de dance

Tijdens deze speciale live editie vanaf Amsterdam Dance Event ontvangt Atze de Vrieze Essam Jansen en Alex Hes van E&A Events, de hofleveranciers van ADE. ze hosten deze week grote events als Tik Tak, We Are The Future en Martin Garrix in de RAI. Ze zijn niet anders gewend, want E&A Events denkt graag groot. Tijdens Oud en Nieuw en Koningsdag rijden ze dezelfde line-up langs vijf verschillende steden en hun concept Don't Let Daddy Know vindt in november plaats in Polen, India en Myanmar... op dezelfde dag. Met dank aan Podcast & Chill en Vondel CS.
10/18/201939 minutes, 51 seconds
Episode Artwork

Afl. 42: De tour-machine van Metallica

John Mulder, de gast van deze week, is al ruim dertig jaar een van de topmannen bij Mojo Concerts, gespecialiseerd in de producties van grote shows. Hij weet als geen ander hoe je een festival optuigt, hoe je Armin van Buuren uit een gat in de grond kunt laten opstijgen middenin de Kuip, en hoe je om moet gaan met die verdomde zwarthandelaren. De laatste jaren heeft ie er nog een aardig klusje bij als Europees agent van een van de allergrootste tourende bands ter wereld: Metallica. En dus zit de Machine deze week vol met boeiende verhalen van achter de schermen bij de meest veelbesproken tour van het jaar.
10/16/201953 minutes, 34 seconds
Episode Artwork

Afl. 41: de talentenmachine van Simon Cowell stopt nooit

Deze week in De Machine een gast die moeilijk te vangen is, omdat ie of in Londen zit, of in Los Angeles. Zijn naam is Brahim Fouradi, lang geleden bekend van r&b act Fouradi met zijn broer, maar inmiddels al jaren actief achter de schermen. Wat doet ie in Londen en LA? Voornamelijk werken in het bedrijf van Simon Cowell, de godfather van de talentenjachten de laatste twintig jaar. Afgelopen maand bereikte het programma's America's Got Talent de climax van zijn 14e seizoen met een blinde, autistische jongen met een megastem als winnaar. Brahim Fouradi over het het A&R werk van zo'n grote tv-show eruit ziet, de ethiek van een kwetsbare winnaar en hoe je aan de waan van het seizoen ontsnapt.
9/30/201948 minutes, 20 seconds
Episode Artwork

Afl. 40: Hoe De Staat zijn grote droom waarmaakte

Manager Arjo Klingens van De Staat is deze week te gast in De Machine. Natuurlijk vertelt ze uitgebreid over de allerbelangrijkste gig die haar band ooit deed, een eer die ze zelf nooit voor mogelijk had gehouden: Lowlands headlinen. Hoe kwam die ambitieuze show tot stand? Arjo Klingens is ook voorzitter van de Popcoalitie, de lobbyclub van de popsector richting Den Haag. In haar brief van afgelopen juni flirtte de minister uitbundiger dan ooit met festivals, urban cultuur en zelfs - zelfs! - dj's. Maar als je haar plannen beter leest kom je toch verdomd weinig concreets tegen. Hoe komt het dat de popsector elke keer weer met lege handen staat?
9/18/201947 minutes, 52 seconds
Episode Artwork

Afl. 39: Underground-dj in een privéjet

Deze week met pr goeroe José Woldring aka The Media Nanny, die werkt met artiesten als David Guetta, Martin Garrix, Joris Voorn en J Balvin en festivals als DGTL. Met haar praat Atze de Vrieze over beeldvorming rond je evenement of artiest. Wat moet je doen als het mis gaat, hoeveel controle kun je uitoefenen op wat media schrijven? Met natuurlijk praktijkvoorbeelden te over, van DGTL en Eilan tot Jackmaster. Natuurlijk doen we ook nog even een round-up van het Ibiza seizoen. Wat zijn de trends in de dance-hub van Europa? Is Ibiza nu trendsettend of trendvolgend? En kun je nog underground zijn als je met een privejet naar het Balearische eiland vliegt?
9/4/201951 minutes, 23 seconds
Episode Artwork

Afl. 38: Hoe Ticketswap garen spinde bij een natte Lowlands

Weercijfers 2 en 3, drie dagen regen, de voorspellingen gingen uit van een rampzalig natte Lowlands. Dat het uiteindelijk prima weer was, is natuurlijk mooi, maar een week van tevoren schoot menig bezoeker in de stress. Meer dan 10% van de kaartjes verwisselde van eigenaar via een enkele site: Ticketswap. Geen wonder dat artiesten en promotors die lucratieve markt liever zelf in handen willen hebben. Verder praten Niels en Atze over de geheime krachten van het Lowlandsterrein en maken ze een uitstapje naar de meest mysterieuze metalband ter wereld: Tool.
8/21/201943 minutes, 58 seconds
Episode Artwork

Afl. 37: De logische comeback van de cd

Nu streaming muziekdiensten al bijna een decennium gemeengoed zijn voor de muziekliefhebber en vinyl een plekje heroverd heeft, dumpt menigeen zijn cd collectie. Gevolg: je kunt voor een prikkie mooie tweedehands cd's kopen. En wat blijkt: ook jonge kopers op zoek naar 90s goud vinden dat interessant.
8/7/201931 minutes, 15 seconds
Episode Artwork

Afl. 36: Waarom ging de Zwarte Cross door het stof?

Het was bepaald niet het eerste jaar dat Zwarte Cross zijn hele terrein vol hing met grappige, lompe en soms zeer prikkelende spreuken. Dit jaar ontstond er wel een rel over, want het Achterhoekse festival zou racistisch zijn en geen respect hebben voor de islam. Het meest opvallende aan de hele rel: de Zwarte Cross ging door het stof. En dat terwijl het festival dit concept - waarin alles en iedereen op de hak genomen wordt - toch al jaren met overtuiging voert.
7/24/201945 minutes, 34 seconds
Episode Artwork

Afl. 35: De grote Taylor Swift vs Scooter Braun fittie

Superster Taylor Swift heeft het aan de stok van Scooter Braun, de manager van Justin Bieber, Kanye West en Ariana Grande. Was is namelijk het geval: Braun heeft voor 300 miljoen de platenmaatschappij gekost waar haar eerste zes albums uitgekomen zijn. Uitgerekend Scooter Braun, die volgens Taylor Swift de pik op haar heeft. Het werd een internationaal opgepikte celebrity rel, maar waar gaat het nu precies over? We kijken er met een Machine blik naar en duiken in de wereld van masterrechten. Verder deze week: Klangstof liep zich vast in een Amerikaans industriemoeras en dj The Gaslamp Killer is terug in Nederland. Maar hoe zat het ook alweer met die verkrachtingszaak rond hem?
7/10/201951 minutes, 57 seconds
Episode Artwork

Afl. 34: Pinkpop zonder rock, kan dat? - De Machine

Wat nou als Bruno Mars en Justin Bieber geen vreemde eenden waren op Pinkpop, maar de norm? Wat als alle rock eruit zou gaan en we een line-up zou maken met alleen maar popacts? Zo'n festival bestaat eigenlijk niet, in de hele wereld niet? Waarom niet? 3voor12 hangt de optimist uit en droomt zijn eigen festival bij elkaar. We duiken nog dieper in de pop met Ruel, een 16-jarig Australisch talent dat uit het niets opkomt. Stiekem ging er een traject van vier jaar aan vooraf. En de Radiohead leaks: best ironisch dat uitgerekend Radiohead slachtoffer werd van een hack en zich gedwongen zag oud materiaal zelf te 'lekken'. Zij waren het immers die twaalf jaar geleden de industrie op zijn kop zetten en een einde maakten aan het 'lektijdperk'.
6/25/201936 minutes, 49 seconds
Episode Artwork

Afl. 33: Die act hoort niet op Pinkpop

Het is een mooi fenomeen: de vreemden eend in de bijt, een act die niet 100% matcht met het profiel van een festival, maar die wel groots neergezet wordt. Wij van 3voor12 hebben vaak in dat soort acts het meeste zin, omdat ze nieuw, fris en anders zijn, terwijl sommige andere mensen om het hardst roepen dat het een schande is. We zagen de afgelopen twee weken weer een paar mooie voorbeelden: Carly Rae Jepsen op BKS, Armin van Buuren en Boef op Pinkpop. Hoe ga je daarmee om als festival? Hoe leg je het je publiek uit? Nog meer festivalnieuws: meerdere festivals gingen dit weekend niet door vanwege voorspelde windstoten. Hoe gaat zoiets, wie neemt de beslissing? Waarom gaat het ene festival wel door en het andere niet? En kun je je als organisator verzekeren tegen slecht weer? Tot slot een geschiedenisles: na het nieuws dat Apple stopt met de iTunes player, staan we stil bij de revolutie die downloadwinkel iTunes Store in 2003 was.
6/12/201941 minutes, 27 seconds
Episode Artwork

Afl. 32: Meer vrouwen op festivals, het is echt aan het gebeuren

Festival Primavera maakt dit jaar een statement: de helft van hun line-up is vrouw. Waarom? Gewoon, omdat we dat al veel eerder hadden moeten doen, aldus de Spanjaarden. Het is een belangrijk moment in een discussie over representatie die ook in de Nederlandse muziekindustrie flink gevoerd wordt. Wat zien we ervan terug op de Nederlandse festivals? Er is maar een manier om daar achter te komen: turven, turven, turven. Atze de Vrieze bekeek de line-ups van de belangrijkste popfestivals van de laatste twintig jaar en presenteert de resultaten van zijn onderzoek in De Machine. Verder staan we stil bij de succesvolle reünies van Krezip en The Fatal Flowers. Want hoe kan het toch dat zoveel comeback acts in grotere zalen staan dan in hun hoogtijdagen? En natuurlijk staan we stil bij het meest spectaculaire copyright geschil van de afgelopen dertig jaar: afgelopen week gaven Mick Jagger en Keith Richards de rechten van 'Bittersweet Symphony' terug aan Richard Ashcroft van The Verve.
5/29/201950 minutes, 43 seconds
Episode Artwork

Afl. 31: Hoe Nederland het dramatische Eurovisie tij keerde

Jarenlang was Nederland het lachertje van het Eurovisie Songfestival. Jaar na jaar traden we aan met b-garnituur en vlogen we er in de halve finale uit. Maar de laatste jaren draait Nederland serieus mee in de top en dit jaar staat Duncan Laurence zelfs bovenaan bij de bookmakers. De Machine kijkt achter de schermen: Daniel Dekker van AVRO/TROS legt uit hoe het tij gekeerd werd en Nederland het de songwriting Champions League onder de knie kreeg. Verder kijken we eens met oog voor detail naar festivalposters. Ze hangen op straat en zijn bedoeld om mensen te verleiden een kaartje te kopen, maar weet je wel hoeveel politieke kwestie er spelen bij de totstandkoming van het affiche van je favoriete evenement? Nog meer festivalnieuws: in navolging van Britse festivals roepen ook Nederlandse festivals op om koepeltentjes niet langer meer te marketen als wegwerp festival items.
5/15/201944 minutes, 1 second
Episode Artwork

Afl. 30: Helikopteracts, droom en nachtmerrie voor elke tourmanager

Een van de mooiste tradities in de Nederlandse muziek: de zogeheten helikopteracts op Bevrijdingsdag. Drie artiesten worden in een heli van het leger het land door gevlogen om als ambassadeur van de vrijheid op te treden. Een mooie eer natuurlijk, maar ook een logistieke uitdaging voor de tourmanager, zeker als je met een band op pad gaat. We vroegen de tourmanager van De Staat wat er allemaal bij komt kijken, en aan Blaudzun waarom hij nog nooit in de heli gestapt is. Verder volop aandacht voor de grote onvrede die vorige week in Amsterdam ontstond toen het geluid van (vermoedelijk) DGTL tot ver in West te horen was. Boze Twitteraars zijn het zat dat hun stad overlopen en uitgewoond wordt door toeristen en festivalgangers. Moeten ze niet zeiken? Of hebben ze een punt? En hoe gaat de gemeente Amsterdam er eigenlijk mee om? En tot slot een ode aan Bandcamp, het meest muzikantvriendelijke online platform, dat aankondigde vinyl te gaan leveren.
4/30/201944 minutes, 21 seconds
Episode Artwork

Afl. 29: Hardcup of wegwerp en andere klimaatdilemma's

Het voorjaar stond in het teken van klimaatmarsen en pittige discussies. Als een ding duidelijk is, dan is het wel dat jongeren iets vinden van de toekomst van onze planeet. Maar hoe zien we dat vertaald naar de mini-gemeenschappen waarin jonge mensen er elk weekend op los leven? Kun je duurzaam festivallen, en hoe dan? Deze week in De Machine niet drie losse onderwerpen, maar een hele special over duurzaamheid. Over hardcups, circulair eten en de vervuilende vluchten van internationale dj's.
4/17/201943 minutes, 48 seconds
Episode Artwork

Afl. 28: Op bezoek bij de grootste distributeur van Europa

Met Record Store Day voor de deur is het druk bij Bertus, de grootste distributeur van vinyl en cd's in Europa. Hun pakhuis in Capelle aan den IJssel verwerkt 10.000 cd's per uur, voor heel Europa. De afgelopen tien jaar zag Bertus concurrent na concurrent sneuvelen, winkel na winkel sluiten, en zelf werd het alleen maar sterker. Hoe kan dat? Verder staan we natuurlijk stil bij de belangrijke auteursrechtenrichtlijn die vorige week aangenomen werd in Straatsburg. Is dat nou een goede zaak? En voor wie dan precies? Wat klopt er van die doempreken over het einde van het internet? En tot slot keek Atze weer eens biopics, dit keer over controversiele artiesten als Mayhem en Motley Crue. Wat moeten we eigenlijk met muzikanten met discutabele opvattingen of daden? Kijk je naar zo'n film in 2019 anders dan je tien jaar geleden zou doen?
4/3/201955 minutes, 58 seconds
Episode Artwork

Afl. 27: Ouderwets in je slaapzak in de rij voor King Gizzard

En verder: met wie heeft Spotify nu weer ruzie, en beats maken voor Amerikaanse rappers Eigenwijze band, die King Gizzard & The Lizard Wizard. De Australische psychrockband trok zich al niets aan van traditionele releaseschema’s en brengt rustig vijf albums in een jaar uit. En nu doen ze ook hun kaartverkoop anders. Dat wil zeggen: ouderwets fysiek, in de platenzaak. Op tien plekken in Nederland lag afgelopen week een stapeltje kaartjes naast de kassa. Waarom doen ze dat, en natuurlijk: hebben we het gemist, in de rij staan voor een concert? Verder gaan we vrolijk verder op het pad van de songwriters. Na het verhaal van Top-Notch en een cursus writing camp bij Spinnin' Records nu een bezoekje aan Vincent van den Ende, die in Los Angeles producties maakt met legende Scott Storch, en die al werkte met o.a. Chris Brown, 6ix9ine en Trippie Redd. Meer beats: de 14-jarige Manu Dekker produceert als bijbaantje en weet verdomd goed hoe je een contract afsluit. En tot slot Spotify heeft weer eens ruzie. Dit keer nemen ze het op tegen de grootste jongen van de klas: Apple.
3/19/201943 minutes, 47 seconds
Episode Artwork

Afl. 26: Billie Eilish, de lancering van een alternatieve superster

Meer dan 5000 berichtjes van hongerige fans kregen wij bij 3voor12 laatst binnen toen we kaartjes weg gaven voor Billie Eilish, het 17-jarige megatalent uit Los Angeles. Van het ene op het andere moment is ze daar, zo lijkt het. En toch ging er een geduldig traject van twee jaar aan vooraf. Een kijkje in de keuken bij platenmaatschappij Universal. Verder ging Atze op bezoek bij een writing camp van Spinnin' Records en dook Niels in de verbeten strijd tussen Spotify en Warner, die zich gek genoeg afspeelt in India.
3/5/201945 minutes, 12 seconds
Episode Artwork

Afl. 25: Porno en snoepgoed in Leaving Neverland

Vrijdag 8 maart zendt de VPRO een vier uur durende film uit die Leaving Neverland heet. Zelden werd een documentaire vooraf zo fel en zo hardnekkig betwist. Er staat dan ook wat op het spel: het erfgoed van de King of Pop, Michael Jackson. Leaving Neverland is het verhaal van Wade Robson en James Safechuck, twee mannen die claimen dat Jackson ze in hun kindertijd jarenlang seksueel misbruikt heeft. Atze ging alvast naar Londen om de film te zien. Verder hebben Niels en Atze het over de terugkeer van Anja Kroeze, een van de twee aartsrivalen van de gevallen Buma-directeur Wim van Limpt. Uit onderzoek is gebleken dat zij niet schuldig is aan malversaties binnen het bedrijf, concludeert Buma, maar lang niet iedereen is blij met haar terugkeer. En veel aandacht voor writing camps, de absolute standaard in de hiphop na het succes van New Wave. TopNotch en Noah's Ark richten nu zelfs het publishingbedrijf Straight Shooter op om er nog beter in te kunnen worden.
2/20/201949 minutes, 9 seconds
Episode Artwork

Afl. 24: Het jaar van de biopic

Maar liefst twee muziekfilms zijn genomineerd voor een Oscar: Queen-film Bohemian Rhapsody en Lady GaGa's grote comeback A Star Is Born. Ongekend in de historie van de Academy Awards. En daarmee is de honger naar films over muzikanten nog lang niet gestild. Schrijf maar op: Elton John, Mötley Crüe, Celine Dion, Dusty Springfield, David Bowie en de Noorse black metal scene, allemaal worden ze vastgelegd in biopics. Waar komt die manie vandaan? En wat maakt een goeie muziekfilm? Verder in De Machine aandacht voor Mozes and the Firstborn, een van onze favoriete garagerockbands heeft een nieuw album uit, maar viert het feestje in Los Angeles. Is dat nou een goed idee? En hoe ziet het tourende leven er eigenlijk uit voor een Nederlandse underground act? En we kijken naar Vestiville, een voortzetting van urban event Vestival, maar dan in Belgie. Daar moeten in drie dagen 125.000 tickets verkocht worden voor een hiphop festival. Hoe kan dat?
2/6/201944 minutes, 48 seconds
Episode Artwork

Afl. 23: Fyre Festival, hoe rijkelui festivalbezoekers in een nachtmerrie belandden

Deze week natuurlijk heel veel aandacht voor Eurosonic/Noorderslag in De Machine. We zetten alle nieuwtjes uit Groningse wandelgangen voor je op een rij, staan uitgebreid stil bij de Scandinavische methode van hits bouwen. Ook zoomen we in op de armzalige staat van muziekbladen, internationaal, maar ook in Nederland. Want hoe zonde is dat ze bijna allemaal niet over de relevante muziekcultuur van nu gaan? Maar het heetste verhaal waar het in Groningen niet over ging had niets met Eurosonic te maken. De halve muziekindustrie keek zondag op zijn uitbrakdag naar een documentaire over Fyre Festival, een evenement voor rijke stinkerds op de Bahama's dat in een absolute nachtmerrie eindigde.
1/22/20191 hour, 59 seconds
Episode Artwork

Afl. 22: Is de carriere van R Kelly nu eindelijk voorbij?

Al minstens twintig jaar weten we dat R Kelly niet deugt. Dat hij te jonge meisjes oppikt bij concerten, niet aarzelt met ze te trouwen en er zelfs een harem van gehersenspoelde tienermeisjes op na houdt. En toch kon ie al die tijd blijven optreden en werden zijn hits gespeeld op de radio en op huisfeestjes. Maar nu is er een zesdelige docuserie die een eind moet maken aan al dat door de vingers kijken. Is Surviving R Kelly de doodsteek voor het r&b-icoon? Verder in de eerste editie van 2019 natuurlijk aandacht voor het nieuwe talent. De eerste weken barst het van de talentenlijstjes. Hoe komen die tot stand? En we zoomen in op de rol van features bij het succes van Nederlandse rappers.
1/8/201942 minutes, 50 seconds
Episode Artwork

Afl. 21: Eindejaar met kerstliedjes en Top 2000, onwrikbare tradities?

We eindigen het eerste jaar van De Machine in stijl met twee echte eindejaarsonderwerpen: kerstliedjes en de Top 2000. Twee onwrikbare muzikale tradities waar nauwelijks iets aan te veranderen valt. Maar wat nou als je dat wel wilt? Hoe kom je als nieuwe artiest met een kerstliedje op de playlists? En is het mogelijk de Top 2000 open te breken door bijvoorbeeld meer vrouwen naar de top van de lijst te stuwen? Niels en Atze bespreken ook deze twee onderwerpen op zijn Machine's.
12/11/201843 minutes, 58 seconds
Episode Artwork

Afl. 20: De Zwarte Cross in de Lowlands hotseat

Het festivalseizoen is begonnen! Vorig jaar raakte de Zwarte Cross bijvoorbeeld in een recordtijd van vier maanden uitverkocht, dit keer ging dat in minder dan een uur. De rook kwam uit de servers bij de organisatie, zo erg zelfs dat besloten werd een aantal kaarten opnieuw te verkopen. En natuurlijk worden inmiddels kaartjes voor veel geld op ticketplatforms aangeboden: olie op het vuur van de zwarthandeldiscussie. Verder wederom aandacht voor de felle strijd rond het zogeheten 'Artikel 13'. Oftewel: krijgt de muziekindustrie Brussel zover dat YouTube meer moet gaan afdragen aan rechthebbenden? En: vier jongens uit Arnhems scoorden zomaar de allergrootste streaminghit van de wereld. Hoe kregen ze dat voor elkaar?
11/27/201834 minutes, 6 seconds
Episode Artwork

Afl. 19: Waar zijn de alternative hits van 2018?!

De Song van het Jaar stembussen zijn wagenwijd open. Maar wat is nu eigenlijk de gedoodverfde alternatieve hit van het jaar? Wat is de Let It Happen of Everything Now van 2018? Wij missen hem eerlijk gezegd. En dj St Paul mist hem op zijn Pop-O-Matic dansvloer. Hoe kan dat? Verder: met PEEX zelf je geluid regelen bij een stadionconcert, is dat een goed idee? Ook als je daarvoor een kastje om je nek moet en een app om de zang omhoog of omlaag te schuiven? En tot slot: Le Guess Who was dit jaar obscuurder dan ooit, maar het publiek wist het Utrechtse festival weer te vinden. Hoe doen ze dat toch?
11/13/201839 minutes, 27 seconds
Episode Artwork

Afl. 18: De grote ADE special

1 en 1 is 2. Omdat we volgende week druk zijn met onze Tour de Machine (langs alle popacademies van Nederland) en omdat afgelopen weekend Amsterdam Dance Event was, hebben we de nieuwe Machine een klein weekje eerder voor je. En ja: bomvol met nieuws van de conferentie. Want ook dit jaar kwamen in Amsterdam weer duizenden profs uit de dance industrie bijeen. Zo was daar onze favoriete Russische ghostproducer Alex, die we drie jaar terug al eens spraken. Zijn bedrijfje is inmiddels een bedrijf geworden, met meer dan 500 producers over de hele wereld, die hun tracks (en hun ziel) verkopen aan dj's die zelf niet kunnen produceren. Verder: Soundcloud was een jaar geleden op sterven na dood, maar lijkt nu te weten wat het wil. En: hoe kun je als Nederlandse producer een graantje meepikken van het megasucces van de K-Pop?
10/25/201845 minutes, 51 seconds
Episode Artwork

Afl. 17: Waarom de Chinese Spotify wél winst maakt

De Chinese muziekdienst Tencent Music heeft meer dan 800 miljoen gebruikers, zo’n beetje vijf keer zoveel als Spotify. Slechts 23 miljoen van hen betalen voor de dienst. En toch maakt de social music dienst wel winst, terwijl bij Spotify het geld nog met bakken naar buiten stroomt. Nu willen de Chinezen naar de beurs... in Amerika. Komt ook deze Chinese internet gigant langzaam onze kant op? Verder: Rotterdam heeft een nieuwe popzaal dankzij een verbouwing in de Maassilo. Maar niet dankzij de Gemeente Rotterdam. En: Amsterdam Dance Event wordt zelfstandig van Buma Cultuur. Wat betekent dat voor hun subsidie? En waarom is er überhaupt subsidie nodig voor een festival waar 400.000 kaartjes voor verkocht worden?
10/17/201841 minutes, 58 seconds
Episode Artwork

Afl. 16: De terugkeer van Kink (zonder FM)

Zeven jaar was het stil, maar nu maakt Kink FM een doorstart. Zonder nog te mikken op een etherfrequentie. Dat is niet meer nodig, denkt de kersverse programmaleider Michiel Veenstra, die volledig inzet op de digitale toekomst van de radio. Maakt Kink nu wel een kans? Verder: sterft de cd uit, of krijgt het schijfje een waardevol niche-bestaan? En: 50 jaar Mojo Concerts, hoe staat de Nederlandse concertgigant er voor?
10/1/201838 minutes, 26 seconds
Episode Artwork

Afl. 15: De bom barst bij BumaStemra

Live vanaf het Congres Podia & Festivals De Machine speelt buiten deze week. Niels en Atze namen hun vijftiende podcast op in TivoliVredenburg tijdens het Congres Podia en Festivals. Daar ging het over hoe datzelfde TivoliVredenburg klassieke muziek verkoopt aan een jong publiek. Verder ging het over talentontwikkeling op de Popronde en in dat vermaledijde House Of Talent. Maar het belangrijkste onderwerp van de dag is uiteraard dat explosieve rapport over BumaStemra, dat CEO Wim van Limpt de kop kostte. Zat hij er echt zo naast wat betreft fraude in zijn organisatie?
9/19/201842 minutes, 17 seconds
Episode Artwork

Afl. 14: Is YouTube Music te laat?

We hadden het er al over in het voorjaar, nu is het echt zover: YouTube heeft zijn eigen streamingdienst gelanceerd, een belangrijke concurrent voor Spotify en Apple Music. Maar is YouTube niet gewoon veel te laat? Waarom zouden we nog overstappen als we al tevreden zijn met het aanbod dat er is? Daarover praten Niels en Atze, met als uitgangspunt de eerste indruk van de nieuwe muziekdienst. Afgelopen weekend was ook Into The Great Wide Open, het charmante festival op Vlieland. Wederom een geslaagde editie, maar er zijn ook eilanders die al die 'badgasten' en hun luide festival zat zijn. Loopt ITGWO zoals het nu is gevaar? Hoe gaat het festival om met kritische geluiden? En tot slot: er is achter de schermen veel gedoe bij auteursrechtenorganisatie Buma/Stemra, waar een strijd woedt tussen auteurs en uitgevers, over het hoofd van een financieel directeur die voor tonnen per jaar in de ziektewet zit. Is er nog chocola te maken van de wirwar aan belangen?
9/5/201838 minutes, 11 seconds
Episode Artwork

Afl. 13: Waarom is Lowlands ineens weer ZO happening?

En: Heb jij al muziekdiscussies met je smart speaker? Amper drie jaar geleden stonden de kranten nog vol met opiniestukken: de magie van Lowlands is verdwenen. Afgelopen weekend zagen we dat Lowlands weer net zo ‘happening’ is als voor ‘de crisis’. Hoe kan dat nou? Is het een golfbeweging? Toeval? Goede ingreep van de organisatie? Verder sluit Ticketmaster zijn omstreden handelplatform Seatwave. Want hoewel de meeste promotors faliekant tegen handel tegen woekerprijzen zijn, ging de ticketgigant dat toch ineens faciliteren, onder het mom: if you can’t beat them, buy them. Nu gooien ze de handdoek in de ring, met een soort mea culpa: we hebben naar jullie geluisterd. En tot slot: hoe gaan smart speakers onze muziekervaring veranderen?
8/23/201837 minutes, 20 seconds
Episode Artwork

Afl. 12: Instagram, het ideale nieuwe muziekplatform

Verder: de droomvacature van Spotify, wat maakt Dekmantel zo goed? Niet Spotify, niet Apple Music, nee: YouTube is de grootste streamingdienst van de wereld. Maar hoe zit het met Instagram? De fotosite sloot onlangs een deal met de muziekindustrie waardoor gebruikers straks hun favoriete tunes kunnen toevoegen aan hun foto’s. Dat betekent dat het ineens een heel interessant platform is om als artiest op aanwezig te zijn. Er zijn zelfs al artiesten die liedjes van een minuut maken omdat dat precies op Instagram past. Is Insta straks het belangrijkste muziekplatform van allemaal? Natuurlijk blikken we ook terug op het fantastische Dekmantel festival en staan we stil bij de droombaan die bij Spotify is vrijgekomen. Enne, moeten we het niet toch hebben over dat nieuwe talentenprogramma van SBS6?
8/8/201837 minutes, 35 seconds
Episode Artwork

Afl. 11: Ticketmaster als zondebok

In deze vakantie-editie van De Machine duiken we nog eens in de zaak Broederliefde, en dan vooral in de rol van Ticketmaster. Zij kunnen de kaartkopers geen geld terug geven, tot woede van sommige fans. Maar hoe zit het nu precies met de rol van de ticketverkoper? Verder aandacht voor de op handen zijnde uitlevering van piratenfenomeen Kim Dotcom en een belangrijke beslissing over copyright in het Europees Parlement.
7/24/201844 minutes, 15 seconds
Episode Artwork

Afl. 10: Telefoon verbannen bij concerten, goed idee?

Jack White verbood telefoons bij zijn optreden in AFAS Live. En niet zomaar: ze werden in een geseald zakje opgeborgen dat pas bij de uitgang weer open mocht. Is dit een keerpunt voor de tolerantie voor telefoons? Verder: heeft Mojo met Down The Rabbit Hole een tweede Lowlands? En waarom zeggen rappers zo veel vaker shows af?
7/10/201831 minutes, 29 seconds
Episode Artwork

Afl. 9: Hoe krijg je podiumdelen, licht, geluid en vuurwerk van Bruno Mars in 4 minuten het podium op?

Natuurlijk veel aandacht voor de festivals in De Machine deze week. Met allereerst het grote antwoord op de vraag: waarom zenden jullie mijn favoriete band niet uit? Verder praten we over de enorme megaproducties die headliners op festivals tegenwoordig meenemen naar festivals. Hoe is het mogelijk dat al die spullen binnen een uur op het podium staan, gereed voor de grote finale van de festivaldag. Om even aan de festivalgekte te ontsnappen staan we ook nog even stil bij een andere hype: K-Pop. Wat kun je als Nederlandse muziekindustrie met populaire Koreaanse artiesten? Al die dure spullen inkopen? De bands in een grote zaal neerzetten?
6/27/201843 minutes, 30 seconds
Episode Artwork

Afl. 8: Best Kept Secret vs Pinkpop, clash der festivals

De kogel is door de kerk: Best Kept Secret heeft heel brutaal het Pinksterweekend van 2019 geclaimd, het weekend waarin ook de 50e Pinkpop plaatsvindt. Kan dat, twee van die festivals op hetzelfde moment? Wie bijt wie, wat zijn de mogelijke consequenties? Daarover praten Niels Aalberts en Atze de Vrieze in De Machine. Verder: Kanye West bracht een album met zeven nummers uit dat niet in de winkel te koop is. Waarom eigenlijk niet? En: Apple en Spotify gaan zich stukje bij beetje steeds meer op het terrein van de platenmaatschappijen begeven.
6/13/201839 minutes, 43 seconds
Episode Artwork

Special: Hoe overleeft De School het festivalgeweld?

6/2/201833 minutes, 36 seconds
Episode Artwork

Special: een bom onder de popacademies

6/2/201831 minutes, 15 seconds
Episode Artwork

Afl. 7: Zijn er te veel festivals?

Nog voor de eerste editie plaats vond is festival Camp Moonrise alweer van de agenda verdwenen. Is de festivalagenda dan eindelijk echt vol, of is er iets anders aan de hand? Ondertussen rolt YouTube zijn muziek streamingdienst uit. Wat is er anders? En wie is die excentrieke figuur aan het roer van de dienst? En tot slot: gaan de Staat en hun Nijmeegse vrienden een miljoen aan crowdfunding ophalen voor hun creatieve broedplaats De Basis?
5/30/201843 minutes, 36 seconds
Episode Artwork

Afl. 6: Waarom hebben we nog muntjes op festivals?

Overal - tot aan de notenboer op de markt - kun je tegenwoordig contactloos pinnen. Waarom werken festivals eigenlijk nog met muntjes? Het heetste hangijzer van het livecircuit!
5/16/201832 minutes, 36 seconds
Episode Artwork

Afl. 5: Auteursrechtendrama op de dansvloer

Na de hectisch volle aflevering twee weken geleden nu één onderwerp dat tijd verdient: hoe het auteursrechtengeld in de dancewereld in een grote zwarte doos belandt en producers en festivalorganisatoren mopperend achterlaat.
5/1/201838 minutes, 1 second
Episode Artwork

Afl. 4: Waarom is vinyl een luxeproduct?

Een krankzinnig bomvolle editie van De Machine deze keer. Want alles is belangrijk genoeg om te bespreken. Natuurlijk de zaak Dotan, die de hele industrie in rep en roer bracht. Dat gold ook voor het drama rond Broederliefde en hun concert in het Spartastadion. Leuker nieuws is de Nederlandse streamingdienst Juke, de Spotify van Talpa. Is die app kansrijk? En tot slot Record Store Day, dat dit weekend weer op het programma staat, en dat draait om exclusief vinyl. Dat roept de vraag op: waarom is vinyl eigenlijk een luxeproduct, en niet gewoon een gebruiksproduct?
4/17/201845 minutes, 4 seconds
Episode Artwork

Afl. 3: Got it covered!

Gouden platen: betekenen die nog iets, hoe vaak en aan wie worden ze nog uitgereikt in het streaming-tijdperk? Waar komt het succes van al die coverbands vandaan (en zijn ze een beetje goed)? Wie claimt de rechten en verdient zo het meest aan reclamemuziek (spoiler: niet de componist!)? Dat en meer in aflevering #3 van De Machine.
4/4/201843 minutes, 25 seconds
Episode Artwork

Afl. 2: PITCH naar beneden geschroefd… 😥

Paradiso bestaat binnenkort 50 jaar, een jubileum dat volop gevierd wordt met grepen uit de historie. Prachtig natuurlijk, maar hoe ziet het heden en vooral de toekomst van Nederlands enige echte poptempel eruit? Verder: hoe kon het dat het geliefde dance festival PITCH in een paar jaar tijd ver weg gleed en dit jaar niet eens meer doorgaat? En wat gebeurde er op de internationale muziekconferentie SXSW in Austin, Texas?
3/19/201833 minutes, 36 seconds
Episode Artwork

Afl. 1: Vrouwen vooraan

Een cruciaal moment voor Spotify: de populaire streamingdienst kondigt aan naar de beurs te gaan. Waarom doen ze dat? En wie durft te investeren in een bedrijf dat tot nu toe alleen nog maar mega-verliezen lijdt? Verder praten we over de 45 festivals die een grote belofte deden: in 2022 is 50% van hun line-up vrouw. Wat houdt dat precies in? En kun je dit soort veranderingen eigenlijk wel afdwingen met een quotum?
3/19/201835 minutes, 42 seconds