Winamp Logo
De Dienst Cover
De Dienst Profile

De Dienst

Dutch, National/National politics/National assembly, 3 seasons, 19 episodes, 9 hours, 28 minutes
About
De Dienst is een zesdelige podcastserie van en over de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD). Liesbeth Rasker kruipt in de huid van een nieuwe medewerker van de AIVD. Ze doorloopt in de podcast de basistraining die iedere inlichtingenofficier volgt. Liesbeth doet onderzoek naar een terroristische dreiging en ontmoet haar nieuwe collega’s. Iedere collega brengt haar een stap verder in het onderzoek.De AIVD ontwikkelde deze podcast om een goed beeld te geven van wat werken bij de dienst inhoudt. In de podcast kan iedereen meeluisteren met het werk van de AIVD. Elke maandag een nieuwe aflevering.Dit is een fictief verhaal. Alle overeenkomsten met bestaande mensen of organisaties berusten op toeval.
Episode Artwork

SCUBADIVE afl. 3: Naar buiten

Het onderzoek wordt groter. Liesbeth maakt kennis met acquisiteur Barbara, die voor haar werk ‘naar buiten’ gaat. Barbara zal gaan spreken met de eigenaar van het bedrijf in Dordrecht om het onderzoek verder te brengen. Liesbeth en Thomas willen antwoorden op vragen over de massaspectrometer, de logistiek en het opgegeven eindgebruik. Hoe pakt de acquisiteur zo’n gesprek aan? Wat zijn de do’s en don’ts? Barbara stelt Liesbeth voor een dilemma.
2/6/202425 minutes, 23 seconds
Episode Artwork

SCUBADIVE afl. 5: Voetstappen in de sneeuw

In het diepste geheim is operationeel specialist Guido ’s nachts het Rotterdamse haventerrein binnengetreden. Zijn doel was de container met de massaspectrometer te lokaliseren, onklaar te maken en er ongezien een zender in te bouwen. Guido doet bij Liesbeth verslag van zijn nachtelijke missie. Maar waar blijft het signaal van de zender? De zaak bereikt een climax. Liesbeth en Thomas bespreken het resultaat van operatie SCUBADIVE. Hebben hun inspanningen de gewenste effecten gehad?
2/6/202437 minutes, 57 seconds
Episode Artwork

SCUBADIVE afl. 4: Track & trace

Operatie SCUBADIVE raakt in een stroomversnelling. De massaspectrometer staat al in de haven van Rotterdam. Liesbeth en Thomas bespreken de handelingsopties. Moeten ze kiezen voor het veiligheidsbelang en het transport stoppen? Of gaan ze voor het onderzoeksbelang en laten ze het apparaat het land verlaten om zo meer te leren over de tussenhandelaar, de route en het eindgebruik? In gesprek met jurist Joey leert Liesbeth wat de kansen en belemmeringen zijn voor hun plan. Ook komt er een Europese partnerdienst op de lijn over de zaak. Moeten ze die betrekken of afhouden?
2/6/202429 minutes, 51 seconds
Episode Artwork

SCUBADIVE afl.2: Mosterdgas in een kelderbox

Liesbeth maakt in deze aflevering een uitstapje. Want wat gebeurt er eigenlijk als in Nederland een mogelijk chemisch wapen als Sarin of VX wordt gevonden? En hoe kun je detecteren of je met een gevaarlijke stof te maken hebt? Wie controleren onbekende poeders in poststukken? Dat zijn vragen voor de CBRN Respons Eenheid in Vught. Liesbeth spreekt met commandant Tessa over dit gevaarlijke werk. Vervolgens speelt Liesbeth zelf de hoofdrol in een oefening en ervaart ze de moeilijkheden die bij dit bijzondere werk komen kijken. 
2/6/202427 minutes, 19 seconds
Episode Artwork

SCUBADIVE afl. 1: De wereld van massavernietigingswapens

Thomas introduceert Liesbeth in de wereld van chemische, biologische en nucleaire massavernietigingswapens. En er dient zich een nieuwe zaak aan. Een schimmige Libanese tussenhandelaar aast op gevoelige technologie van een Nederlands bedrijf in Dordrecht. Is die verwervingspoging bedoeld voor civiel of militair gebruik? Loos alarm of alarmfase 1? Voor Liesbeth is het de start van een nieuw onderzoek.
2/6/202432 minutes, 52 seconds
Episode Artwork

SCUBADIVE trailer

Twee jaar na Operatie POSITRON is Liesbeth Rasker gevraagd om weer mee te draaien in een onderzoek. Nu mag ze zich melden op de kazerne in Den Haag, waar ze belandt bij de Unit Contraproliferatie (UCP), een gezamenlijke unit van de AIVD en MIVD. Liesbeth leert dat contraproliferatie staat voor het tegengaan van de verspreiding van massavernietigingswapens. Er is ook weer een nieuwe zaak, dit keer rondom een obscure handelaar die gevoelige technologie uit Nederland probeert te verkrijgen. Het is de start van Operatie SCUBADIVE en voor Liesbeth een enorme duik in het diepe. De Dienst: Operatie SCUBADIVE is een podcast van de AIVD en MIVD. De podcast is gemaakt door Het Podcast Kantoor in samenwerking met WerkMerk. De presentatie is in handen van Liesbeth Rasker. De muziek is van Tobias Hoffmann. Operatie SCUBADIVE is een fictief verhaal. Alle overeenkomsten met bestaande personen, entiteiten of gebeurtenissen berusten op toeval. Wilt u iets melden over een mogelijk verdachte transactie? Neem contact op met de AIVD of MIVD.
2/6/20242 minutes, 15 seconds