Winamp Logo
Daphne op Donderdag Cover
Daphne op Donderdag Profile

Daphne op Donderdag

Dutch, Social, 2 seasons, 24 episodes, 1 day, 4 hours, 16 minutes
About
Daphne op Donderdag is een 8-delige serie waarin Daphne Deckers in gesprek gaat met interessante en veelzijdige persoonlijkheden over hun leven, carrièrekeuzes en de veranderingen die ze hebben doorgemaakt. De gasten die de komende weken hun opwachting zullen maken, zijn: Paulien Huizinga, Mart Visser, Tjarda Jansen, Claudia Straatmans, Dorenda van Dijken, Elles Nijkamp, Oren Schrijver en May-Britt Mobach. Daphne op Donderdag brengt positieve, optimistische gesprekken rond het thema verandering.
Episode Artwork

#24 Esther Vergeer

Rolstoeltennislegende en toernooidirecteur Esther Vergeer is één van de meest succesvolle topsporters die Nederland ooit heeft gehad. Ze is net officieel geïnaugureerd in de Hall of Fame van de internationale tennissport. De zevenvoudig Paralympisch Kampioene vertelt in deze podcast hoe ze op jonge leeftijd in haar rolstoel terecht is gekomen, hoe ze opnieuw haar draai moest vinden en uitgroeide tot de beste rolstoeltennisser van de wereld. Na haar carrière werd Esther toernooidirecteur van het ABNAMRO Wheelchair Tennis Tournament. Ook vertelt Esther openhartig over de lange weg om via een draagmoeder een kind te kunnen krijgen, en over haar borstkankerdiagnose, die alles weer op z’n kop zette. Een gesprek met een groot kampioen.  
8/3/20231 hour, 6 minutes, 11 seconds
Episode Artwork

#23 Marleen Asberg

Marleen Asberg is sinds 1991 eerste violiste bij het Koninklijk Concertgebouworkest. Marleen en ik kennen elkaar al vanaf de kleuterschool: zij wilde violiste worden, en ik wilde later boeken schrijven. Een gesprek over vroeger en nu, over het waarmaken van je dromen en haar grote liefde voor muziek. “Mijn viool is mijn stem,” zegt Marleen, “alles wat ik met muziek te zeggen heb, kan ik in mijn instrument stoppen.” Soms rollen bij het spelen de tranen over haar wangen: “Het is voor mij méér dan een soort verliefdheid.” Marleen vertelt over de kracht van muziek, het belang van een goede dirigent en haar werk als lyrisch sopraan: “Zingen kan zó therapeutisch zijn, mensen zouden echt moeten proberen méér te zingen, iedereen knapt ervan op!”
7/27/20231 hour, 9 minutes, 51 seconds
Episode Artwork

#22 Jaqueline van Lieshout

Toen Jacqueline van Lieshout zich eenmaal realiseerde dat ze teveel alcohol dronk, besloot ze het roer om te gooien: ze stopte helemaal met drinken. En niet alleen dat: inmiddels is zij een succesvolle detox-coach, en schreef ze diverse boeken over stoppen met alcohol, zoals Ontwijnen en Wat wil je drinken? Hoewel veel mensen zeggen dat ze drinken ‘ter ontspanning’, is alcohol verre van ontspannend: het is juist erg stressvol en schadelijk voor je lichaam - en voor een vrouwenlichaam nog meer. Jacqueline vertelt in deze podcast wat er allemaal gebeurt zodra je stopt met alcohol: je slaapt veel beter, wordt lichamelijk fitter (en slanker: Jacqueline zelf viel 25 kilo af), je hebt minder kans op kanker en omdat je je gevoelens niet meer ‘verdrinkt’, leer je ze beter te uiten. Ondanks dat de Nederlander steeds méér drinkt, blijft Jacqueline onvermoeibaar haar boodschap verkondigen: “Ik wil niet aan de keuzevrijheid komen, maar ik wil wél dat mensen zich beseffen wat alcohol nu werkelijk met hun lichaam doet.”
7/20/202354 minutes, 58 seconds
Episode Artwork

#21 Prinses Laurentien van Oranje

Prinses Laurentien van Oranje is een vrouw die zich ongelooflijk inzet voor de samenleving. Haar Stichting Lezen & Schrijven heeft laaggeletterdheid in Nederland op de kaart gezet, en met haar Number Five Foundation is ze nu ook de toeslagenouders te hulp geschoten. Allemaal vanuit hetzelfde principe: de ervaringen van de gedupeerden moeten leidend zijn: “Je moet niet over hen praten, maar mét hen.” Prinses Laurentien vertelt ook over haar jeugd en hoe haar leven veranderde toen ze op haar 35e door haar huwelijk met Prins Constantijn prinses werd. Ze praat openhartig over de zoektocht naar haar rol (“Ik had heel erg het gevoel dat ik mijn titel moest verdienen”), over haar kinderen en natuurlijk over Eloise, de ’gravinfluencer’, en wat zij van haar dochter heeft geleerd. 
7/13/20231 hour, 15 minutes, 5 seconds
Episode Artwork

#20 Saskia Noort

Auteur Saskia Noort heeft net een nieuwe roman uit: De Nazaten, en ook die titel is weer een bestseller. Hoe doet ze dat toch? Saskia vertelt ook openhartig over haar leven buiten de boeken: over de verkrachting in haar jeugd, over geweld tegen vrouwen ("De enige manier om iets te veranderen, is erover te blijven praten"), victim blaming en wat #metoo ons nu eigenlijk heeft gebracht. Saskia is ook uitgesproken over de hindernisbaan van 50+ daten: waar zijn toch al die leuke kerels? En waarom altijd maar weer die dickpics? Een inspirerend gesprek met een vrouw die geen discussie uit de weg gaat.
7/6/20231 hour, 13 minutes, 41 seconds
Episode Artwork

#19 Gwenda Quax

Gwenda Quax is een van de meest populaire 'spirituele helpers' van dit moment: ze heeft een wachtlijst van maar liefst zes maanden. Maar wat ís dat precies, een spiritueel helper? Met wat voor soort problemen komen mensen naar haar toe? En waarom noemt Gwenda zichzelf liever geen medium? Een gesprek over de vraag of er meer is tussen hemel en aarde, over beschermengelen, en hoe eenzaam het was om op te groeien met een bijzondere gave: "Het maakte me sterk en kwetsbaar tegelijk."
6/29/20231 hour, 18 minutes, 5 seconds
Episode Artwork

#18 Angela Maas

Cardiologe Angela Maas wordt ook wel de ‘cardiofeminist’ genoemd: tijdens haar loopbaan heeft zij onvermoeibaar (en tegen de stroom in) gestreden voor het vrouwenhart. Hart- en vaatziekten zijn doodsoorzaak nummer 1 voor vrouwen, maar de symptomen zijn bij vrouwen anders dan bij mannen. “In de medische wereld is het mensenlichaam heel lang het mánnelijke lichaam geweest,” zegt Angela Maas. In deze podcast vertelt zij over haar baanbrekende werk, over de gezondheidsverschillen tussen man en vrouw, op welke symptomen je moet letten, het gevaar van hoge bloeddruk en chronische stress, en wat jíj kunt doen voor een gezond hart.
6/22/202351 minutes, 42 seconds
Episode Artwork

#17 Marian Mudder

Actrice en coach Marian Mudder was jarenlang onzeker, voelde zich niet goed genoeg en werd depressief. Ze volgde allerlei therapieën tot bij haar het kwartje viel: zelfverbetering is belangrijk, maar zelfacceptatie is nog belangrijker. Ze schreef er een bestseller over: Wat ik eerder had willen weten, en helpt nu als EFT-coach haar cliënten duurzaam geluk te vinden. “De oplossing ligt bij jou,” zegt ze, “je hebt er niks aan om naar anderen te wijzen.” Een gesprek over de sleutel naar een beter leven, en de stappen die je vandaag nog kunt zetten.
6/15/20231 hour, 5 minutes, 9 seconds
Episode Artwork

#16 Bernice Notenboom

Bernice Notenboom, poolreiziger en klimaatjournalist, reisde al diverse malen duizenden kilometers op de ski’s over de poolkappen om daar verslag te doen over de impact van de klimaatverandering. “Paniek is een nutteloze emotie,” zegt ze, “daadkracht hebben we nodig.” Wat kunnen we nog doen nu we in ‘code rood’ leven?
12/31/20221 hour, 7 minutes, 46 seconds
Episode Artwork

#15 Mauritz Briët

Mediaman Mauritz Briët wilde eigenlijk fotograaf worden, maar hij bleek een veel betere televisiemaker te zijn. Hij begeleidde in meer dan 25 landen de productie van tv-formats, zoals The Voice in Roemenië, Idols in Paraguay en X-Factor in Kazachstan. Zijn drukke, reizende leven is echter ook een vlucht voor de pijn in zijn hart: sinds zijn scheiding heeft hij zijn kinderen al jaren niet gezien.
12/22/20221 hour, 11 minutes, 4 seconds
Episode Artwork

#14 Ebru Umar

Journaliste Ebru Umar, kind van Turkse ouders, staat bekend om haar scherpe columns over immigratie. Ze wordt vaak polariserend genoemd. “De media zoeken allochtone vrouwen met een mening,” zegt ze, “maar ik pas niet in het plaatje.” De moord op Theo van Gogh en haar arrestatie in Turkije hebben haar veranderd. Toch blijft ze zich uitspreken. Wat drijft haar?
12/15/20221 hour, 6 minutes, 27 seconds
Episode Artwork

#13 José Woldring

José Woldring is met haar bedrijf The Media Nanny één van de meest toonaangevende PR-agenten in de internationale dance-wereld. Hoe wist een jonge vrouw uit Loppersum zo’n grote carrière voor elkaar te boksen in een door mannen gedomineerde wereld? José vertelt over vallen en opstaan, wat ‘succes’ nu eigenlijk betekent en over de kracht van het boek The Four Agreements.
12/8/20221 hour, 22 minutes, 16 seconds
Episode Artwork

#12 Lonneke Nooteboom

Mode-styliste Lonneke Nooteboom besloot op haar 40e het roer om te gooien: na jarenlang achter de schermen te hebben gewerkt, durfde zij nu op de voorgrond te treden. Ze maakte het online platform Style My Day groot en ontwikkelde tal van mode-collecties. Haar doel? Vrouwen van alle leeftijden stimuleren hun dromen waar te maken en het beste uit zichzelf te halen, óók met een klein budget.
12/1/20221 hour, 25 minutes, 28 seconds
Episode Artwork

#11 Hildo Groen

Naast zijn carrière als kapper en visagist is Hildo Groen ook erg succesvol als drag queen April Summer. Hij vertelt over zijn moeilijke jeugd in Den Helder, het leren omarmen van zichzelf en het vinden van zijn community. Én over zijn grote droom die werkelijkheid werd: een eigen one woman variété-show in Amsterdam. Maar vindt hij het in Amsterdam nog wel veilig?
11/24/20221 hour, 14 minutes, 33 seconds
Episode Artwork

#10 Stella Bergsma

Stella Bergsma is schrijver, dichter, opiniemaker en zangeres, maar volgens Johan Derksen vooral “het meest irritante wijf van Nederland.” Stella vertelt over de ingewikkelde relatie met haar vader, haar strijd om vrouwen méér ruimte te laten innemen en haar speelse kant: als Menopaus gaat ze mannelijk onbenul te lijf.
11/17/20221 hour, 10 minutes, 20 seconds