Winamp Logo
COSMO bosanski/hrvatski/srpski Cover
COSMO bosanski/hrvatski/srpski Profile

COSMO bosanski/hrvatski/srpski

Croatian, World-Traditional, 1 seasons, 370 episodes, 6 days 8 hours 1 minute
About
Dobro istražene i pouzdane informacije iz N(j)emačke i zemalja regije. Jedan dan, jedna tema, zanimljivi gosti, korisni sav(j)eti i još mnogo toga više. Uz Cosmo B/H/S upoznaj bolje N(j)emačku! Gut recherchierte Themen und zuverlässige Informationen aus Deutschland und den Ländern Südosteuropas.  Ein Tag, ein Thema, interessante Gäste und nützliche Tipps und noch viel mehr. Lerne Deutschland besser kennen mit Cosmo B/H/S.
Episode Artwork

Ida Prester i "ŠTIT" za žene - Tvoj Korzo petkom

Muzičarka i aktivistkinja Ida Prester pokrenula je kampanju protiv nasilja nad ženama. Kampanji su se priključile brojne poznate ličnosti iz zemalja regije i upravo se viralno širi na svim mrežama. Kako je ona zamišljena, da li već daje neke rezultate? Da li su institucije zakazale? Ili možda svi mi? Kako je nastala njena pesma „Štit“? To i mnogo više reći će nam Ida Prester. Osim toga, Boris Rabrenovic saznaje kakvih novosti ima na muzičkoj sceni Srbije. Pripremili smo i dobru muziku! Von Boris Rabrenovic.
08/12/202331 minutes 54 seconds
Episode Artwork

Tajne svjetionika u Hrvatskoj-radno mjesto i turistički dragulj

Svjetionici su masivni objekti nautičke signalizacije koji "donose svjetlo" kada je najpotrebnije. Oni su i pjesnička metafora za nadu, ali su i idealna turistička lokacija za bijeg od svakodnevice. Koliko svjetionika ima Hrvatska, pod čijom su nadležnošću i možete li zaista prenoćiti u jednom, donose Maja Marić i Ivana Zrilić. Prof. Jurica Gašpar priča o tome kako je inspiraciju za svoju monografiju "Legende svjetla" pronašao upravo odrastajući - na svjetionicima. Von Maja Maric.
07/12/202325 minutes 36 seconds
Episode Artwork

Atomska energija – dobar sluga i opak gospodar

Nuklearna energija koja se koristi u mirnodopske svrhe je korisna, ali i opasna. Radioaktivni materijali ne prestaju da zrače hiljadama godina. Havarije nuklearnih elektrana su moguće, radioaktivne materije ostaju doveka. Saša Bojić nas vodi kroz istoriju najvećih havarija i posledica. Zašto je Nemačka zaključila da je opasnost korišćenja nuklearnih elektrana veća od koristi i „pogasila“ sve svoje nuklearke - dok se u okolnim zemljama kuju planovi za izgradnju novih, prenosi Nenad Kreizer. Von Sasa Bojic.
06/12/202326 minutes 53 seconds
Episode Artwork

Zagrebački Advent i njemačko božićno drvce

Božić ili Nova Godina gotovo su nezamislivi bez okićenog bora, tako nalažu običaji. Ali odakle oni dolaze i zašto baš kitimo bor? Kakve veze sajmovi imaju sa Adventom? I što to Njemačku veže s kraljicom Viktorijom, ali i božicnim drvcem? O svemu tome u ovom podkastu, kada Filip Slavković pojašnjava povijest ovih tradicija, dok Petra Švarc zna zašto je zagrebački Advent na tako dobrom glasu i ove godine. Von Maja Maric.
05/12/202329 minutes 10 seconds
Episode Artwork

Reči kojima nije potreban prevod

U ovom izdanju podkasta donosimo jednu lepu priču o saradnji studenata iz Beograda i Prištine, iz koje je nastao “Rečnik reči kojima nije potreban prevod”. O čemu se tačno radi, kako je nastala ta ideja i koliko poznavanje jezika, koje uvek doprinosi boljem razumevanju među ljudima, u ovoj priči može doprineti rušenju predrasuda i boljem međusobnom (spo)razumevanju. O tome Boris Rabrenović razgovora sa koleginicom iz Prištine Violetom Oroši i Borivojem Lazićem, studentom albanologije u Beogradu. Von Boris Rabrenovic.
04/12/202327 minutes 52 seconds
Episode Artwork

Super Selma Selman - Tvoj Korzo petkom

Selma Selma uništava stereotipe. Ne samo to. Amir Kamber razgovara sa svjetski proslavljenom umjetnicom o njenoj izložbi u Berlinu i perfomansu "Motherboards" u kojem rastura kompjutere tragajući za zlatom. Zašto? Kako? Je li se obogatila? Šta je moć umjetnosti između Bihaća, Berlina, Amsterdama i New Yorka? Osim toga, iz Hrvatske s pregledom tamošnje scene javlja se Zoran Stošić. Slušamo svježu muziku, recimo, čarobnu Dinu Jashari iz Makedonije i novog Sachera koji spretno reciklira staru slavu Von Amir Kamber.
01/12/202332 minutes 34 seconds
Episode Artwork

Koliko robova radi za Vas?

Kao konzumenti, nalazimo se na kraju proizvodno-snabdevačkog lanca. Razni produkti, bilo da je reč o potrošnoj robi, tehnici ili materijalima od kojih su nam izgrađene kuće i putevi, nastaju, često daleko od nas. U tom lancu nalaze se ljudi koji su žrtve surove ekploatacije. Kako ona izgleda, ko je forsira a ko se protiv nje bori? Šta potrošači mogu sami da učine? Pitanja su čijim je tragom pošao Saša Bojić. Hristina Piskulidis iz organizacije ASTRA oslikava šta se čini protiv izrabljivanja. Von Sasa Bojic.
30/11/202326 minutes 33 seconds
Episode Artwork

Jačanje imuniteta - apoteka ili narodna medicina

Zdravlje na konju odlazi a na pužu dolazi. Netko traži pomoć u ljekarni, netko u didinom ormariću s rakijom, a netko se okreće biljkama. Doktorica Ramiza Idrizović objašnjava što je to fitomedicina i kako uz pomoć narodne medicine pojačati otpor organizma. Maja Marić i Aida Kožar se pitaju zašto je imunitet taj koji ima supermoći i kako da mu pomognemo - da nam pomogne ove zime. Često, čak i kada se obratimo doktoru, koristimo lijekove koji u sebi sadrže određeni procenat bilja. U čemu je tajna? Von Maja Maric.
29/11/202317 minutes 49 seconds
Episode Artwork

Onečišćenje zraka - problem koji nismo riješili ni u 2023.

Kvaliteta zraka, tema koja je uvijek malo aktualnija zimi, kada intenzivnije grijemo kuće i stanove, a mnogi gradovi su sve češće obavijen maglom i – smogom. EU upravo priprema strože propise za kontrolu kvalitete zraka, saznaje kolega Filip Slavković, a na Balkanu se građanske inicijative trude da doprinesu smanjenju zagađenja, iako gradovi u regiji uvijek visoko kotiraju na ljestvicama onečišćenosti. Stručnjak za kvalitet zraka Martin Tais objašnjava što se po tom pitanju može poduzeti. Von Maja Maric.
28/11/202323 minutes 21 seconds
Episode Artwork

BiH: Nakon 100 godina pronađen balkanski planinski mrazovac

Oko dva miliona biljnih i životinjskih vrsta je ugroženo širom sveta. Zato je pravo oduševljenje među prirodnjačkim naučnicima izazvala vest da je nakon gotovo 100 godina, u Bosni i Hercegovini ponovo pronađena vrsta noćnog leptira za kojeg se mislilo da je izumro - balkanski planinski mrazovac. O tom spektakularnom otkriću razgovoramo sa sarajevskim dopisnikom Amirom Sužnjem i Dejanom Kulijerom iz Zemaljskog muzeja Bosne i Hercegovine, članom ekspedicije koja je pronašla leptire na Vlašiću. Von Boris Rabrenovic.
27/11/202324 minutes 12 seconds
Episode Artwork

Cane, šta su pare, šta je sloboda? - Tvoj Korzo petkom

Amir Kamber razgovara sa Zoranom Kostićem Canetom koji jednom rečenicom umije reći više od drugih kojima su potrebne knjige za mnogo manje ili skoro ništa. A tek kad ovog vikenda sa Partibrejkersima izađe na binu u Frankfurtu! Svraćamo do reportera Zorana Ćatića po novosti sa scene u Bosni i Hercegovini. Slušamo muzičke novitete, između ostalog Miloševa u saradnji s Dunjom Ercegović iz Hrvatske. Ko bi mogao biti nova Konstrakta ili Ida Prester u regiji? Imamo ideju. Tvoja muzika - tvoj Korzo. Von Amir Kamber.
24/11/202332 minutes 54 seconds
Episode Artwork

Nadzor nad građanima – problem koji više ne primećujemo

Anonimnost više ne postoji – čak i kada mislimo da tu i tamo možemo da na internetu ostavimo neki komentar pod pseudonimom. Veliki koncerni i tajne službe su u stanju da sa neslućenom preciznošću prate ne samo kretanje građana, već i njihove navike, sklonosti, ideološku orijentaciju, društveni život. I to do detalja. Organizacije za zaštitu podataka se protiv toga bore. Ali, to je neravnopravna borba u kojoj su tokom poslednjih dekada građani postajali sve prozirniji. Saša Bojić, šta poduzeti? Von Sasa Bojic.
23/11/202326 minutes 50 seconds
Episode Artwork

Digitalno nasilje: Koja deca su pogođena?

Bezbednost dece – važna tema kojoj se uvek iznova vraćamo u našim podcast izdanjima. U ovom izdanju govorimo o digitalnom nasilju kojem su izloženi deca i mladi. O kakvom je tačno nasilju reč? Kako prepoznati da li je dete žrtva nasilja? Na šta bi roditelji trebalo da obrate pažnju? Kakva vrsta pomoći se žrtvama digitalnog nasilja nudi u Nemačkoj i zemljama regije? O svemu tome Boris Rabrenović razgovara sa koleginicom Aidom Kožar i Harisom Imamovićem, autorom knjige „Digitalno nasilje“. Von Boris Rabrenovic.
22/11/202329 minutes 50 seconds
Episode Artwork

50 godina od prestanka angažiranja stranih radnika u Njemačkoj

Savezna vlada je 23. studenog 1973. okončala ugovore o zapošljavanju koji su u Njemačkoj zaposlili oko 14 milijuna stranih radnika. Dio tih gastarbajtera bili su upravo privremeni radnici iz Jugoslavije. Nenad Kreizer i Maja Marić razgovaraju o tome kako je ova odluka Njemačkoj donijela suprotan učinak od željenog i utjecala na veći broj useljenika, dok povjesničarka Sara Žerić objašnjava kako su njemački gastarbajteri i njihove devize utjecali na Jugoslaviju. Von Maja Maric.
21/11/202326 minutes 26 seconds
Episode Artwork

Izbori u Srbiji: Kakve su šanse opozicije?

U Srbiji se 17. decembra održavaju vanredni parlamentarni izbori. Glasači će izaći i na izbore za novu pokrajinsku skupštinu Vojvodine, ali će i u 65 gradova i općina birati novo rukovodstvo. Tko sve sudjeluje u izbornoj trci, koji su aduti vlasti, a koji opozicije, razgovaramo sa Zorkom Đukanović. Novinarka Biljana Stepanović objašnjava što je dovelo do pokretanja akcije ProGlas i zašto je izlazak na izbore važan za građane, te koliko neovisni mediji u tome mogu pomoći. Von Maja Maric.
20/11/202325 minutes 12 seconds
Episode Artwork

Maiiah sa sjevera - Tvoj Korzo petkom

Maja Samardžić, bivša članica popularnih Las Balkanieras, pronašla je sreću na sjeveru. U Hamburgu je s bandom Angels of Libra snimila album u duhu soula. U razgovoru s Nenadom Kreizerom govori kako je završila u novom okružju i zašto njen novi materijal zvuči kao soundtrack za neki Tarantinov film. U pregledu glazbene sene iz Srbije kolega Uroš Milovanović otkriva kako će reper Marčelo proslaviti 20 godina rada. Kao svakog petka, donosimo mnogo glazbenih noviteta s europskog jugoistoka Von Nenad Kreizer.
17/11/202331 minutes 31 seconds
Episode Artwork

Igre na sreću: Bolest ili razonoda?

Gotovo 5 milijuna odraslih osoba u Njemačkoj je ovisno o kockanju ili pokazuje simptome ovisnosti o kockanju. Na koga se točno misli? Gdje počinje ovisnost? Postoje razni programi za odvikavanje, kako jedan od njih izgleda saznajemo kroz razgovor s doktorom Davorom Bodorom s Psihijatrijske bolnice Sveti Ivan u Zagrebu. Maja Marić pojašnjava što je uloga države i o kakvom tržištu je riječ. Inače, bruto prihod industrije igara na sreću u Njemačkoj prošle godine je iznosio 13,4 milijarde eura. Von Nenad Kreizer.
16/11/202327 minutes
Episode Artwork

Digitalizacija javne uprave: Pasoš na klik?

Njemačka uvodi digitalno izdavanje osobnih iskaznica i putovnica za svoje državljane te dozvola za boravak za strance koji ovde žive. Tek sad? Zašto je proces digitalizacije javne uprave tako spor? U zemljama jugoistočne Europe digitalizacija napreduje - no ne baš svugdje željenom brzinom. Koje su zamke elektronskih javnih usluga? Nenad Kreizer razgovara sa stručnjakom za digitalnu upravu, Esminom Berhamovićem. O tome kako se Njemačke želi riješiti viška papira više od Filipa Slavkovića. Von Nenad Kreizer.
15/11/202322 minutes 58 seconds
Episode Artwork

Njemačka još više olakšala dolazak zdravstvenih radnika

Njemački zdravstveni sustav i dalje treba medicinske radnike - potražnja ne jenjava. 2021. u Njemačkoj je bilo zaposleno 100.000 zdravstvenih radnika iz regije zapadnog Balkana. Sada je i nizom zakona olakšano useljavanje i priznavanje diploma, posebno iz ove sfere. Novi useljenici će posebno profitirati od novog, reformiranog zakona, prenosi nam Aida Kožar. Što je još novo, ali i zašto medicinari iz regije i dalje odlaze u Njemačku? Razgovaramo s liječnicima, bračnim parom Mujdragić. Von Nenad Kreizer.
14/11/202329 minutes 23 seconds
Episode Artwork

Njemačka nije što je nekad bila?

Unatoč stabilnim ekonomskim pokazateljima, niskoj stopi nezaposlenosti i realnom rastu plaća, percepcija kod dobrog dijela njemačkog društva je da se nekada u ovoj zemlji živjelo mnogo bolje. Prikazivanju stanja u Njemačkoj u negativnom svjetlu pridružuju se i mediji u regiji jugoistočne Europe. No koliko ovom pesimizmu zaista ima temelja u stvarnosti? O tomu u ovom podcastu Nenad Kreizer razgovora s uglednim hrvatskim ekonomistom Damirom Novotnyjem i kolegom Sašom Bojićem. Von Nenad Kreizer.
13/11/202329 minutes 34 seconds
Episode Artwork

YU grupa u Frankfurtu - Tvoj Korzo petkom

Legendarni rok-sastav iz Srbije, YU grupa, dolazi u Frankfurt. Pred polazak u Nemačku razgovarali smo sa basistom tog najdugovečnijeg rokenrol sastava na prostoru bivše Jugoslavije, Žikom Jelićem. Od kolege Zorana Stošića saznajemo kakvih novosti ima na muzičkoj sceni Hrvatske i koliko tradicionalna muzika danas inspiriše hrvatske muzičare. Pa tako, sve češće izvođači svoje pesme prožimaju nekim stvarnim ili iskonstruisanim etno motivom. Ko, kako, zašto? Pripremili smo i dobru muziku! Von Boris Rabrenovic.
10/11/202332 minutes 12 seconds
Episode Artwork

Crna knjiga nemačkih poreskih obveznika – rasipništvo države

Savez nemačkih poreskih obveznika reaguje na pritužbe građana i beleži primere rasipanja poreza. U ovogodišnjoj Crnoj knjizi izneto je 100 primera promašene potrošnje novca. Ima tu i bizarnih slučajeva. Kako vlada razrezuje i pravda sume koje bivaju beskorisno spiskane? Itekako važno pitanje čijim je tragom pošao Saša Bojić. Nenad Kreizer podseća na šta bi se u pravilu trebao trošiti poreski novac. Koliko poreza se uopšte ubire? Je li Nemačka u medjunarodnom poredjenju drugačija od ostalih? Von Sasa Bojic.
09/11/202325 minutes 28 seconds
Episode Artwork

Nestala djeca - Kako pomaže Amber alert?

"Pronađi me" u Srbiji nastao je po uzoru na Amber alert, američki sistem za brzo objavljivanje nestanka djece. Na koji način točno? Više o pozadini od Aleksandra Timofejeva. Prošle godine je u Srbiji prijavljen nestanak 1523 maloljetna lica od čega ih je 1518 pronađeno. Pet nažalost nije. Maja Marić razgovara s pokretačem Amber Alerta u Srbiji - Igorom Jurićem, ocem pokojne Tijane Jurić koja je nestala 2014. u svojoj petnaestoj godini. Kako funkcioniraju slični sistemi u Njemačkoj i Hrvatskoj? Von Maja Marić.
08/11/202321 minutes 6 seconds
Episode Artwork

Njemačka: pakt o smanjenju broja izbjeglica

U utorak, malo prije 3 ujutro, u uredu kancelara završen je summit o migracijama. "Naš zajednički cilj je suzbiti neregularnu migraciju", rekao je njemački kancelar Olaf Scholz. Maja Marić i Filip Slavković će nas provesti kroz ovaj sporazum i reći koje promjene su donešene i koja sve pitanja traže odgovor. Osim toga, u gostima nam je i socijalna radnica iz Haana, Irena Steinjan koja radi s izbjeglicama, a i sama ima upravo takvu povijest dolaska u Njemačku, prije 30 godina. Von Maja Maric.
07/11/202326 minutes 47 seconds
Episode Artwork

Ostaje li Crna Gora na prozapadnom kursu?

Crna Gora je dobila novu Vladu i predsjednika parlamenta. Za premijera je izabran lider Pokreta Evropa sad, Milojko Spajić, dok je predsjednik parlamenta jedan od lidera proruske koalicije Za budućnost Crne Gore, koju čine bivše članice Demokratskog fronta (DF), Andrija Mandić. Što to znači za budućnost Crne Gore, razgovaraju Maja Marić i Vesna Rajković, dok politička analitičarka Daliborka Uljarević objašnjava da li ovakvim rasporedom vlade Crna Gora gubi svoj prozapadni kurs. Von Maja Maric.
06/11/202324 minutes 32 seconds
Episode Artwork

Konstrakta u bonskoj biblioteci - Tvoj Korzo petkom

Svestrana autorica i umjetnica Ana Đurić, poznatija kao Konstrakta, dolazi u Njemačku i nastupa u jednoj biblioteci u Bonu. Kako to? U razgovoru s Amirom Kamberom Konstrakta govori o svom radu i planovima za budućnost. Iz Sarajeva sa muzičkim novostima iz Bosne i Hercegovine javlja se Zoran Ćatić. Zbog čega tako optimistično? Slušamo novitete: WHO SEE iz Crne Gore, Senidah iz Slovenije, Gin Cooler iz Hrvatske, a ima mjesta i za Vokalni ansambl Prijatelji. Znate na koje Prijatelje mislimo? Von Amir Kamber.
03/11/202332 minutes 5 seconds
Episode Artwork

Bora Ćosić: O knjigama, zanatu i nagradama

Napunio 91 godinu ali je ostao vitalan i produktivan. Bora Ćosić se smatra zanatlijom, poput nekog postolara ili šnajdera, koji svakodnevno vrijedno radi. Objavio je preko 60 knjiga, pisao prozu, esejistiku, poeziju. Novi roman, Bergotova udovica, dobio je jedno od najuglednijih priznanja u regiji, nagradu Meša Selimović. U razgovoru s Amirom Kamberom govori o "vremenu koje je izašlo iz zgloba". Više o Bori Ćosiću od Davora Korića koji otkriva jednu tajnu vezu između njega i velikog književnika. Von Amir Kamber.
02/11/202324 minutes 6 seconds
Episode Artwork

Nakon smrti - natrag u domovinu?

Uoči katoličkog blagdana Svih Svetih, Maja Marić i Nenad Kreizer razgovaraju o tome kakvo je stajalište suvremenog društva prema smrti. Kakva osiguranja postoje, kako smanjiti troškove, koje opcije za pogreb postoje i koliko je komplicirano prevesti tijelo preminulog u domovinu? Kako to izgleda kada je smrt dio posla, objašnjavaju Gabrielle Križančić-Jakovljević i Stipe Jakovljević, koji vode pogrebno poduzeće u Wuppertalu i imaju odgovore na sva pitanja i zahtjeve ožaloščenih članova obitelji. Von Maja Maric.
31/10/202324 minutes 7 seconds
Episode Artwork

Svetski dan štednje: Banke ili slamarica?

Koliko je štednja važna? Da li se trenutno isplati štedeti, s obzirom da su kamate niže od inflacije? Kako spasisti ušteđevinu u vreme inflacije? Koja je razlika između štednje u banci i slamarici? O svemu tome u ovom izdanju podkasta, na Svetski dan štednje, razgovoramo sa ekonomistom Mališom Đukićem, profesorom na Beogradskoj bankarskoj akademiji i kolegom Filipom Slavkovićem. Von Boris Rabrenovic.
30/10/202320 minutes 58 seconds
Episode Artwork

"Bosnia Herzegovina Looks Around" - Tvoj Korzo petkom

Predstavljamo filmski festival "Bosnia Herzegovina Looks Around" koji se po šesti put održava u Bottropu. U razgovoru s Nenadom Kreizerom jedan od organizatora Samir Čorkadi objašnjava zašto je važno gledati filmove ponovno u kino dvorani, u njemačkom Bottropu! U pregledu muzičkih zbivanja u Srbiji reporter Uroš Milovanović bavi se povratkom sintisajzerskog zvuka na pop scenu. Od nove glazbe slušamo između ostalog i novi, dugoočekivani singl zagrebačkog banda Pips, Chips & Videoclips: Većinom. Von Nenad Kreizer.
27/10/202331 minutes 11 seconds
Episode Artwork

Hrvatska i Slovenija: Kraj Šengena?

Nakon nove eskalacije sukoba na Bliskom istoku ponovno se uvode kontrole granica unutar Šengena što je učinila i Slovenija na svojoj granici s Hrvatskom. Ima li razloga za zabrinutost ili se radi u širenju panike? Koliko je šengenski sustav još na snazi? Nenad Kreizer o svemu tome razgovara sa sigurnosnim stručnjakom s Filozofskog fakulteta u Zagrebu, Mirkom Bilandžićem. Siniša Bogdanić pojašnjava zašto neki lokalni političari pozivaju građane da se organiziraju u paramilicijske snage. Von Nenad Kreizer.
26/10/202325 minutes 1 second
Episode Artwork

100 godina radi radio u Njemačkoj

Jeste li danas slušali radio? Ovih dana Njemačka, uskoro i velik dio Europe i svijeta, obilježava 100 godišnjicu početka emitiranja radio programa. Medij kojem su već mnogi predviđali kraj i dalje uživa popularnost. Koja je tajna radija, zašto ovaj medij odupire konkurenciji i koja je njegova budućnost? Nenad Kreizer razgovara s Vojom Šiljkom, legendom radija na jugoistoku Europe. Od Maje Marić saznajemo više o povijesti starog dobrog radija u zemlji gdje se upravo slavi njegova 100 obljetnica. Von Nenad Kreizer.
25/10/202326 minutes 11 seconds
Episode Artwork

Siromaštvo u bogatoj Njemačkoj

Fenomen siromaštva pogađa i zemlje poput Njemačke koje se smatraju bogatima. S porastom inflacije posljednjih godina posebno je porastao broj onih koji se nalaze u opasnosti da padnu ispod granice siromaštva. No što to zapravo znači? U kojem trenutku se netko u Njemačkoj smatra siromašnim? I zašto su od opasnosti od pada u siromašvo pogođeni upravo useljanici? O ovim pitanjima raspravljamo u ovom izdanju podcasta, između ostalog i sa socijalnom radnicom iz Berlina Sabinom Folnović Jaitner. Von Nenad Kreizer.
24/10/202327 minutes 28 seconds
Episode Artwork

BiH između Izraela i Palestine

Eskalacija na Bliskom istoku polarizira i društva diljem svijeta. To je posebice vidljivo u zemljama koje su i same po sebi podijeljene poput Bosne i Hercegovine gdje je podjela na one koji daju podršku Palestincima s jedne te Izraelcima s druge strane još očitija nego drugdje. Koji je tomu razlog? Igra li vjera neku ulogu? Odgovor na to pitanje pokušat ćemo dobiti u razgovoru s profesorom i analitičarem Enverom Kazazom i našim banjalučkim suradnikom Draganom Maksimovićem. Von Nenad Kreizer.
23/10/202329 minutes 47 seconds
Episode Artwork

Kako je Čola umalo postao "Dravco" - Tvoj Korzo petkom

Družimo se sa jednom od najvećih muzičkih zvezda sa prostora bivše Jugoslavije, Zdravkom Čolićem. Miljenik mnogih generacija koji ima jednu od najdugovečnijih karijera na Balkanu govori u davnim planovima za karijeru u Njemačkoj. Pod umjetničkim imenom "Dravco". Zdravko Čolić Čola u subotu, 21. oktobra nastupa u Mitsubishi Electric Halle u Diseldorfu. Od kolege Zorana Stošića iz Zagreba saznajemo kakvih novosti ima na muzičkoj sceni Hrvatske, a kao i uvek, pripremili smo i dobru muziku! Von Boris Rabrenovic.
20/10/202332 minutes 49 seconds
Episode Artwork

Bliski istok: "Suzbijanje svakog optimizma"

Maja Marić i povjesničar Dario Špelić analiziraju početke izraelsko-palestinskog sukoba kao i moguće razloge zašto je do nove eskalacije došlo baš sada. Nenad Kreizer donosi presjek svega što se dogodilo u zadnjih par dana. Podsjetimo, posljednja u nizu eskalacija započela je 7. listopada stravičnim napadom terorističke organizacije Hamas na izraelska naselja uz granicu Pojasa Gaze. Izraelska vojska žestoko uzvraća vatru i priprema kopneni prodor. Užasno stradanje civila na obje strane. Zašto? Von Maja Maric.
19/10/202329 minutes 56 seconds
Episode Artwork

Popis u Crnoj Gori: Politika ili statistika?

Koliko u Crnoj Gori živi Srba a koliko Crnogoraca? Kome je to važno? Zbog čega? Vesna Rajković Nenadic pojašnjava političku pozadinu najavljenog popisa stanovništva, domaćinstava i stanova u Crnoj Gori? O čemu bi se građani i građanke još trebali izjašnjavati ove jeseni? Zašto dio javnosti smatra da vlada nema legitimitet da ga sprovodi? Postoji li mogućnost da popis bude obustavljen? O svemu tome u današnjem podkastu Maja Marić razgovora s Ivanom Vujović, magistricom statistike iz Podgorice. Von Maja Maric.
18/10/202322 minutes 51 seconds
Episode Artwork

Škola u Njemačkoj: Sve što trebate znati o upisu u srednju školu

Kad je upis djece u srednju školu u Njemačkoj u pitanju, stvari nisu uvijek baš tako jasne. Zato smo mi ovdje da vas provedemo kroz proces. Maja Marić i Filip Slavković objašnjavaju koliko je važna preporuka učitelja, koje svjedodžbe su potrebne i gdje se ispunjava prijava, a tu je i Marijana Begić, mama iz Kelna koja donosi svoje iskustvo i savjete o tome kako lakše izabrati najbolju srednju školu za svoje dijete. Von Maja Maric.
17/10/202327 minutes 56 seconds
Episode Artwork

Novi izbori u Srbiji - Vučić pokleknuo pod pritiscima?

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić najavljuje da će raspisati izbore za 17. decembar, samo tjedan dana nakon napada u Banjskoj na sjeveru Kosova. Dejan Bursać, politički stručnjak, analizira što ovi izbori znače za Srbiju i kakav rasplet situacije se očekuje. Osim toga, danas se u Tirani, u Albaniji, održava Samit Berlinskog procesa, a jedna od tema biti će i situacija u Srbiji. Sa Zorkom Đukanović, razgovaram o tome koju poruku Europa šalje zemljama Zapadnog Balkana ovim samitom. Von Maja Maric.
16/10/202329 minutes 47 seconds
Episode Artwork

Bajaga dolazi u Njemačku - Tvoj korzo petkom!

Momčilo Bajagić Bajaga spada u one rijetke zvijezde koje pune dvorane svugdje gdje se nalaze oni koji razumiju jezik na kojem pjeva. Nakon 40. godina karijere, na Bajagine koncerte dolaze i tri generacije: od unuke do bake. Pred nastup u Frankfurtu u subotu 14.10.2023, ovako nam to objašnjava: "moja muzika je pozitivna." U pregledu glazbene scene Bosne i Hercegovine od našeg reportera Zorana Ćatića saznajemo i što se krije iza projekta "1425 dana" Zlatana Fazlića Fazle i slušamo novu glazbu. Von Nenad Kreizer.
13/10/202330 minutes 46 seconds
Episode Artwork

Prva "korona jesen" bez mjera zaštite - što moramo znati?

Virolozi kažu - virus je sada postao endemski, to jest: domaći. Puno je ljudi zaraženo i cijepljeno, naša tijela poznaju uzročnika i nema razloga za paniku. S druge strane mnogi se vjerojatno pitaju kakva će biti hladna sezona? Bez ikakvih zaštitnih mjera! Trebamo li se pripremiti na pogoršanje i kako se možemo sami zaštititi zna virolog Prof. Dr. Luka Čičin-Šain. Ima još savjeta, Nenad Kreizer istražio je tko ima pravo na cijepljenje, trebaju li nam i dalje maske i kućni testovi u Njemačkoj. Von Maja Maric.
12/10/202317 minutes 45 seconds
Episode Artwork

AI: Koliko su pouzdani programi za prevođenje?

Do koje mjere se može pouzdati u prijevode preko internetskih stranica? Gdje mašina ne može zamjeniti čovjeka? Mogu li se strojni prijevodi bez razmišljanja upotrijebiti i u službene svrhe ili će sudski tumač i prevoditelj i dalje biti neizbježan? Nova tehnologija otvara nove mogućnosti ali i skriva mnoge zamke. Koje? Reći će nam predsjednik Društva sudskih tumača i prevoditelja Hrvatske Tomislav Kojundžić. Repotrer Saša Bojić testirao je programe za prevođenje i došao do zanimljivih rezultata. Von Nenad Kreizer.
11/10/202325 minutes 35 seconds
Episode Artwork

Raznolikost i inkluzija moraju biti institucionalizirane

Köln je prvi grad koji ponio titulu Europske prijestolnice inkluzije i raznolikosti u EU. To su prepoznali i sudionici programa udruženja građana nevladinih organizacija iz Jugoistočne Europe, te odlučili doći i učiti iz primjera. Posjetili su WDR i našu višejezičnu redakciju. Čujte što su Maji Marić rekli Stanka Parac Damjanović iz Srbije, Vladimir Andrle iz BiH i Pjerin Mirdita iz Albanije. Što je to što su ovdje naucili, koje su ideje dobili za poboljsanje njihove vlastite sredine? Von Maja Maric.
10/10/202317 minutes 4 seconds
Episode Artwork

Gadgets i mi: Život bez gedžeta je moguć ali besmislen

Koji je Vaš omiljeni gedžet? Gadget, Gimmick, Widget - predmeti su kojime se koristimo svakodnevno. Preplavili su tržište, pogotovo kada je reč o kupovini na internetu. Ima korisnih i beskorisnih, preskupih i veoma jeftinih. Tržište cveta, jedni zastare a na stotine novih pristigne. Kako se u svemu tome snaći, koji vrede koji ne? Pitanja su čijim je tragom pošao Saša Bojić uz razne primere spravica "koje život (ne) znače". Koja zemlja vodi u toj velikoj industriji istražuje Darko Vlahović. Von Sasa Bojic.
09/10/202328 minutes 16 seconds
Episode Artwork

Njeno veličanstvo Amira Medunjanin - Tvoj Korzo petkom

Kraljica sevdaha, Amira Medunjanin, dolazi u Berlin. Uoči koncerta u posebnom ambijentu, u razgovoru s Amirom Kamberom objašnjava šta za nju znači muzika. Može li pjesma pomoći da se bolje snađemo u ratovima oskrnavljenoj globalnoj svakodnevici? Može - pod uvjetom da slušamo Amiru Medunjanin. Svraćamo do Beograda i našeg reportera Uroša Milovanovića koji je pripremio scenske novosti iz Srbije. Izvlačimo muzičke novitete iz regije, između ostalog Podočnjake iz Hrvatske. Tvoj korzo - tvoja muzika. Von Amir Kamber.
06/10/202331 minutes 25 seconds
Episode Artwork

Goran Vojnović i Slovenija u Frankfurtu

Pisac Goran Vojnović gostuje na Sajmu knjiga u Frankfurtu u čijem fokusu je ove godine književnost Slovenije. Kako je jednoj tako maloj zemlji uspjelo da bude u žiži jednog tako velikog sajma? Naš književni stručnjak Davor Korić ima odgovor. Koju poziciju tačno u slovenskoj reprezentaciji igra Goran Vojnović? Osjeća li se ugodno u njoj? Ko su drugi pisci iz Slovenije u Frankfurtu? U razgovoru s Amirom Kamberom Vojnović preuzima loptu i predstavlja svoj novi roman „Đorđić se vraća“. Von Amir Kamber.
05/10/202327 minutes 49 seconds
Episode Artwork

Zabrinutost zbog novih napetosti na Kosovu

Nove, velike napetosti u odnosima Beograda i Prištine, nakon oružanog napada na kosovsku policiju u mestu Banjska na severu Kosova, 24. septembra. Šta se tačno dogodilo, ko je planirao napad i šta je bio cilj? Preti li novi rat? Da li će Srbiji biti uvedene sankcije? Šta će biti sa dijalogom Beograda i Prištine? Koliko je ugrožen put Srbije ka EU? O tome razgovoramo sa saradnicom Zorkom Đukanović i Bojanom Elekom, zamenikom direktora Beogradskog centra za bezbednosnu politiku. Von Boris Rabrenovic.
04/10/202329 minutes
Episode Artwork

Kafa je život

Oni koji piju kafu, čine to sa posvećenošću koja ljudima često nedostaje u mnogim drugim stvarima. Jer, kafa kao da ne služi samo da bi utolila našu potrebu za nekom vrstom ukusa: ona, u našoj svakodnevici, ima i svoju funkciju. U ovoj epizodi našeg podkasta Darko Vlahović nas upoznaje sa vrstama kafe i načinima za njeno spravljanje, a Maja Marić i Amir Kamber dele sa Vama neka sasvim lična iskustva i priče sa kafom. Domaćin epizode je Saša Bojić. Von Sasa Bojic.
02/10/202323 minutes 48 seconds
Episode Artwork

Kafa je život

Oni koji piju kafu, čine to sa posvećenošću koja ljudima često nedostaje u mnogim drugim stvarima. Jer, kafa kao da ne služi samo da bi utolila našu potrebu za nekom vrstom ukusa: ona, u našoj svakodnevici, ima i svoju funkciju. U ovoj epizodi našeg podkasta Darko Vlahović nas upoznaje sa vrstama kafe i načinima za njeno spravljanje, a Maja Marić i Amir Kamber dele sa Vama neka sasvim lična iskustva i priče sa kafom. Domaćin epizode je Saša Bojić. Von Sasa Bojic.
02/10/202323 minutes 48 seconds
Episode Artwork

"Keyf" Vasil Hadžimanov Benda - Tvoj Korzo petkom

Jedan od najpoznatijih jazz fusion sastava na Balkanu, Vasil Hadžimanov Band, čija je muzika u Srbiji proglašena umetničkim delom od nacionalnog značaja, objavio je novi studijski album “Keyf”. U ovom izdanju podkasta družimo se sa pijanistom i kompozitorom Vasilom Hadžimanovim. Razgovaramo o ćeifu, muzici, društvenom angažmanu, buntu. Od kolege Zorana Stošića saznajemo kakvih novosti ima na muzičkoj sceni Hrvatske. Pripremili smo i dobru muziku. Von Boris Rabrenovic.
29/09/202332 minutes 34 seconds
Episode Artwork

Izbjeglice i politika: što i kako dalje?

U prvih osam mjeseci ove godine u Njemačkoj je zabilježeno više od 200.000 podnesenih zahtjeva za azilom. Ove brojke ne uključuju izbjeglice iz Ukrajine. Nikola Kovačević, pravnik za ljudska prava, objašnjava kako trenutno funkcionira sistem azila i postoji li pravna osnova za uvođenje gornje granice za primitak azilanata. Nenad Kreizer i Maja Marić objašnjavaju koji se koraci poduzimaju u vezi kontrole priljeva izbjeglica i hoće li doći do promjena u azilnoj politici EU. Von Maja Maric.
28/09/202328 minutes 9 seconds
Episode Artwork

You Go Slavia: Selma Spahić u Berlinu

LOST – YOU GO SLAVIA, multimedijalna kulturna manifestacija u teatru Maxim Gorki u Berlinu, traje od 28.9. do 10.12. Zaista ima mnogo toga za vidjeti i za čuti - od predstave Olivera Frljića iz Hrvatske, preko instalacije Danice Dakić i filma Jasmile Žbanić i BiH pa sve do koncerta kultnog Laibacha iz Slovenije. Maja Marić razgovora s redateljicom Selmom Spahić o željezarskoj Zenici i svijetu iz kojeg njene dvije predstave dolaze u Berlin. Kakve veze ima raspad YOU GO SLAVIJE s nama danas? Von Maja Maric.
27/09/202326 minutes 58 seconds
Episode Artwork

Novi zubi ili novi auto - dentalni turizam u domovini

Kada se u Njemačkoj nekolika zuba želi nadomjestiti implantatima, cijena vrlo lako može premašiti granicu od 10.000 eura. Zato još uvijek tu i tamo čujemo: ili novi zubi ili novi auto. No, naravno postoji mogućnosti da se nadomjestak izvrši u inozemstvu. Maja Marić i Nenad Kreizer analiziraju troškove i rizike u Njemačkoj ali i u EU susjedstvu. Razlike u cijeni - razlike u kvaliteti? Više o tzv. dentalnom turizmu na jugoistoku Europe saznajemo od Ljubinka Đorđevića, stomatologa iz Beograda. Von Maja Maric.
26/09/202327 minutes 33 seconds
Episode Artwork

Šta se događa na sjeveru Kosova?

Premijer Kosova Albin Kurti tvrdi da se radi o pokušaju Srbije da destabilizira Kosovo. Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić smatra da je premijer Kurti kriv za novi incident. Šta o tome misli Miodrag Milićević iz organizacije AKTIV sa sjedištem u Sjevernoj Mitrovici? Briselski dijalog između Kosova i Srbije (koji traje od 2013 godine) do danas nije dao značajnije rezultate. Amir Kamber i Violeta Oroši analiziraju nova dešavanja. Može li se dijalog nakon nove eskalacije uopće nastaviti? Von Amir Kamber.
25/09/202326 minutes 17 seconds
Episode Artwork

Mario Knezović, Najgori - Tvoj Korzo petkom

Saznajte više o najgorem albumu u regiji. "Najgori"- tako zapravo glasi naslov novog albuma grupe Zoster koja nakon osam godina objavljuje novi materijal. Frontman Zostera, Mostarac Mario Knezović, u razgovoru s Amirom Kamberom govori o čemu se radi. Ko je najgori među najboljima? Zbog čega je teško suditi o vlastitom radu? Scenske novosti iz Sarajeva donosi reporter Zoran Ćatić. Slušamo muzičke novitete. Zašto Mapo Keys iz Beograda ide na Planin-u dok duo Revirgin iz Čakovca pazi na Disciplinu? Von Amir Kamber.
22/09/202332 minutes 36 seconds
Episode Artwork

Zaboravljene igre detinjstva

Nekada nije bilo mobilnih telefona nakrcanih igricama. Nije bilo tablet-računara da dete može da prekrati vreme gledanjem 3D-crtaća. Neko bi pomislio da su dečje igre "iz starih vremena" nešto prevaziđeno i nezanimljivo. Međutim, svojevrstan eksperiment sarajevske profesorke i fitnes-trenerke Lejle Šebić pokazao je da se takve igre zapravo lepo uklapaju u današnji svet. Sa profesorkom Šebić i kolegom Amirom Sužnjem koji je o toj temi pripremio mnogo zanimljivih podataka, razgovara Saša Bojić. Von Sasa Bojic.
21/09/202324 minutes 50 seconds
Episode Artwork

Jedino bolje od kazališta je - dječje kazalište

Što zajedničko imaju Berlin i Kikinda? Aleksandar Timofejev se uputio u Kikindu i donio djelić atmosfere iz dječjeg kazališta Lane koje je razvilo zanimljivu suradnju s berlinskim kazalištem lutaka Boka. Iza tog kazališta stoji Olivera Becker koja je Maji Marić ispričala sve o svom pedagoškom pristupu dječjim bajkama, lutkama koje sama izrađuje, ali i konceptu malog dječjeg svijeta koji se već godinama razvija u suradnji s drugim useljenicima koji u Berlinu traže one slične sebi. Von Maja Maric.
20/09/202326 minutes 40 seconds
Episode Artwork

Kako zaštiti decu od opasnih TikTok izazova?

Šta treba znati o TikToku? Osim što je trenutno najpopularnija društvena mreža mlađe generacije takođe je i predmet brige mnogih roditelja. Pitamo se zašto tzv. TikTok izazovi kod dece i mladih mogu da imaju smrtni ishod? Zbog čega su postali tako popularni među mladima između 16 i 24 godine? Šta roditelji mogu da preduzmu kako bi zaštitili decu? Boris Rabrenović razgovora s koleginicom Majom Marić. Slušamo savjete ekspertkinje za bezbednost dece i mladih na internetu, pravnicu Katarinu Jonev. Von Boris Rabrenovic.
19/09/202329 minutes 26 seconds
Episode Artwork

Dodik protiv Schmidta - ima li pobjednika?

Još jedno ozbiljno zaoštravanje političkih odnosa u Bosni i Hercegovini, ovoga puta između predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i visokog predstavnika Christiana Schmidta. Povodom najnovije eskalacije krize u BiH, razgovaramo s kolegom Draganom Maksimovićem i političkom analitičarkom iz Banjaluke, Tanjom Topić. Koliko je za ovo stanje zaslužno podizanje optužnice Suda BiH protiv Dodika, i što sa svim tim ima najava da bi Schmidt mogao nametnuti zakon o imovini? Von Maja Maric.
18/09/202332 minutes 2 seconds
Episode Artwork

Svaka gitara Igora Vidojkovića zvuči posebno - Tvoj Korzo petkom

Koje drvo gitari daje kakav zvuk, kako zvuči mahogonij, kako javor? Graditelj gitara Igor Vidojković uoči Guitar Summita u Mannheimu otkriva Nenadu Kreizeru i zašto poznate zvijezde traže baš njegove gitare? U pregledu glazbene scene iz Srbije saznajemo što grupa E-Play priprema za 25. godišnjicu postojanja i koji koncert zatvara ljetnu koncertnu sezonu. Među novitetima slušamo alternativnu glazbenicu Oli Pop iz Sombora koja se priključuje pokretu protiv nasilja prema ženama. Korzo-Tvoja glazba! Von Nenad Kreizer.
15/09/202330 minutes 25 seconds
Episode Artwork

Fake News - od novinske patke do umjetne inteligencije

Razlikovati lažne od istinitih vijesti svakim je danom sve teže. Lažnih izvještavanja je bilo otkako postoje mediji, to se nekada zvalo novinska patka. No mi ćemo u ovom izdanju podcasta Cosmo bosanki/hrvatski/srpski posebnu pažnju posvetiti i budućnosti borbe protiv lažnih informacija i to u svjetlu sve češće upotrebe umjetne inteligencije. Između ostalog i kroz razgovor s glavnim urednikom hrvatskog portala Faktograf Petrom Vidovom. Von Nenad Kreizer.
14/09/202316 minutes 56 seconds
Episode Artwork

Ozempic: Čudotvorne injekcije za mršavljenje?

Pomama je tako velika da čak ni oni kojima su stvarno potrebne ne mogu doći do njega. Ozempic je lijek koji dijabetičarima treba olakšati život. U međuvremenu je postao poznatiji kao sredstvo za skidanje kila. Kako? Koriste ga, navodno, Elon Musk i Kim Kardashian. Šta su popratne pojave? O raznim aspektima ovog medikamenta Nenad Kreizer razgovara sa Zelijom Velijom-Ašimi, dijabetologinjom iz Sarajeva. Filip Slavković istražuje da li recept za Ozempic pokriva njemačko zdravstveno osiguranje? Von Kreizer Nenad.
13/09/202320 minutes 36 seconds
Episode Artwork

Jezična policija u Hrvatskoj?

Hrvatska bi najesen trebala dobiti svoj prvi Zakon o hrvatskom jeziku. Njime se želi zaštititi i poticati razvoj hrvatskog jezika, ali i osigurati njegova sloboda. Jedni reagiraju pozitivno a drugi se pitaju - uvodi li Hrvatska jezičnu policiju? Petra Švarc analizira što ovaj zakon doista donosi. Nenad Kreizer u razgovoru s Edijem Matićem, predsjednikom Hrvatskog društva književnika i piscem iz Splita, pokušava doznati koliko je novi zakon potreban ili je sve to zapravo politička priča? Von Nenad Kreizer.
12/09/202324 minutes 54 seconds
Episode Artwork

Čile prije 50 godina - dan koji je promijenio svijet

Kada spomenemo 11.9. svi pomislimo na terorističke napade na SAD 2001. godine. Međutim istog tog datuma nešto ranije, naime 1973. godine, jedan drugi događaj također je promijenio svijet. Puč u Čileu. Zašto? O tome kako ovaj dan još uvijek utječe na Njemačku i jugoistok Evrope Nenad Kreizer razgovara sa sociologom i povjesničarem Galom Kirnom. Filip Slavković pojašnjava šta se ustvari tačno desilo tog 11.9. prije 50 godina. Kakve veze sve to ima s nama i sa svijetom u kojem danas živimo? Von Nenad Kreizer.
11/09/202326 minutes 57 seconds
Episode Artwork

Kosa Snežane Golubović je čudo - Tvoj Korzo petkom

Umjetnica Snežana Golubović u razgovoru s Amirom Kamberom slikovito priča u čemu je poenta njenog performansa „publick hair“ u Kelnu. Šta želi reći svojom kosom, ukopana do vrata u zemlju u Parku ljudskih prava? Svraćamo do Zagreba i muzičkog reportera Zorana Stošića dok ritualno sprema kupaće gaće na dno ladice. Šta ima novo na hrvatskoj sceni pred kraj ljeta? Slušamo novitete kao sastav Lelee iz Ljubljane, Beograda i Bitole koji svoju novu pjesmu posvećuje ženama i svima koji se tako osjećaju. Von Amir Kamber.
08/09/202332 minutes 3 seconds
Episode Artwork

U autobusu sa Selvedinom Avdićem

Amir Kamber i Selvedin Avdić uspostavljaju književnu vezu na relaciji: Keln - Zenica. Posebnu pažnju skrećemo na "Autobusne bilješke", knjigu u kojoj Avdić pokušava uhvatiti atmosferu autobusnog kosmosa kojeg čine stanice, peroni i saputnici koje vjerovatno nikada više neće vidjeti. O tome kako je nekadašnji industrijski kolos, grad Zenica, utjecao na Avdićevu literaturu razmišlja i čita odlomke naš književni stručnjak Davor Korić. Svakog prvog četvrtka u mjesecu - literatura na prvom mjestu! Von Amir Kamber.
07/09/202325 minutes 11 seconds
Episode Artwork

Antisemitizam se ponovno širi Europom

Sve učestaliji napadi na pripadnike židovskih zajednica, negiranje Holokausta i povijesni revizionizam, svjedoče o porastu antisemitizma u Europi, što brojkama potkrepljuju i statistike. Pripadnici židovske zajednice se u pojedinim europskim gradovima više ne usuđuju izlaziti na ulicu s obilježjima koje bi ih okrakterizirale kao Židove. Koji je uzrok ovom opasnom trendu i što društva čine kako bi mu se oduprijelo? O tomu govorimo i s predsjednikom Židovske općine Zagreb Ognjenom Krausom. Von Nenad Kreizer.
06/09/202322 minutes 13 seconds
Episode Artwork

Kako se prijaviti za Ausbildung u Njemačkoj?

Ausbildung je njemački sustav strukovnog obrazovanja i osposobljavanja. Traje obično između dvije i tri godine, nastava se održava na njemačkom. To je kombinacija obuke na radnom mjestu i nastave u učionici Ali kao što fali radnika u Njemačkoj, fali i zainteresiranih za ovakvu vrstu osposobljavanja. Zašto je manjak zainteresiranih, zna Filip Slavković, dok Tatjana Puškar zna kako se za Ausbildung prijaviti i kako taj proces izgleda. Von Maja Maric.
05/09/202323 minutes 26 seconds
Episode Artwork

Bosna i Hercegovina u stanju stalne političke krize

Blokade, parole, demonstracije, privredni zastoj... Iako je BiH u stanju stalne političke krize već 30 godina, sada je još eskalirala. Izazvala je blokadu državnih institucija ali i zaustavila napredak u reformama. Potezi Republike Srpske doveli su i do velike privredne krize. Boris Rabrenović i Dragan Maksimović o odluci Nemačke da prekine finansiranje razvojnih projekata u RS, saradnji sa Srbijom, Mađarskom i Turskom. Kako izaći iz začaranog kruga govori nam i ekonomistkinja Svetlana Cenić. Von Boris Rabrenovic.
04/09/202326 minutes 7 seconds
Episode Artwork

Merima Ključo & Jelena Milušić u Bonu - Tvoj Korzo petkom

Politički angažovani umetnici iz država na prostoru bivše Jugoslavije u malim, intimnim prostorima u Nemačkoj. U okviru koncertnog serijala RegionAlle, koji je pokrenula nemačka Savezna agencija za građansku edukaciju, 7. septembra u Bonu nastupaju harmonikašica Merima Ključo i pevačica Jelena Milušić iz BiH. Pred nastup, o albumu Lume priča nam Jelena Milušić. Iz Sarajeva Zoran Ćatić izdvaja najinteresantnije novosti na muzičkoj sceni BiH. Čućemo još noviteta. Tvoja muzika - tvoj Korzo petkom! Von Boris Rabrenovic.
01/09/202333 minutes 15 seconds
Episode Artwork

Srbija: Ništa po starom u novoj školskoj godini?

Zašto skoro četiri mjeseca od tragedije u beogradskoj školi nisu bila dovoljna da dođe do značajnih promjena u obrazovnom sustavu? Profesor Aleksandar Baucal, s filozofskog fakulteta u Beogradu, analizira zbog čega za ovako traumatična događanja ne postoji brzo i efikasno rješenje. Prijeti li opasnost da se slične tragedije ponove na nekom drugom mjestu? Aleksandar Timofejev pojašnjava politički kontekst i prenosi kakva je atmosfera u Srbiji dan prije povratka u školske klupe. Von Maja Maric.
31/08/202329 minutes 18 seconds
Episode Artwork

Rekordni broj kompanija u EU i Nemačkoj odlazi u stečaj

Broj preduzeća pod stečajem u zemljama EU raste već šesto tromesečje zaredom, a u drugom kvartalu 2023. proglašeno je najviše bankrota od početka prikupljanja podataka 2015. Zbog čega? Boris Rabrenović i Nenad Kreizer razmatraju kakve mere za podršku privredi planira nemačka vlada. Od Biljane Lazarević iz konsultantske kuće Casa Forte saznajemo zašto je važno pripremiti se za rizične situacije kako ne bi došlo do gašenja preduzeća. Zašto treba težiti preventivnim a ne korektivnim merama? Von Boris Rabrenovic.
30/08/202322 minutes 19 seconds
Episode Artwork

Koliko je danas realna nuklearna prijetnja?

Nuklearna kataklizma bila je realna opasnost za vrijeme tzv. Hladnog rata, velike sile natjecale su se u tome tko će imati više bojnih glava i testirati više nuklearnih bombi. Da opasnost danas i dalje postoji pokazuju redovite ruske prijetnje nuklearnim oružjem. Na to upozorava i Dan protiv nuklearnih pokusa koji se obilježava svakog 29.8. Kolika je opasnost od nuklearnih pokusa i rata? Nenad Kreizer i Maja Marić istražuju prošlost nuklerarnih testova a odgovore daje i fizičar Vladimir Udovičić Von Nenad Kreizer.
29/08/202325 minutes 22 seconds
Episode Artwork

Sjeverna Makedonija: U čemu je sad problem?

Nakon spora s Grčkom, zatim francuske blokade, na evropskom putu Sjevernoj Makedoniji ispriječili su se bugarski zahtjevi za promjenu ustava. Marija Divitarova pojašnjava o čemu se tačno radi. Ko se protivi izmjeni ustava? Ko je za? O tome kakve bi mogle biti posljedice nove krize Amir Kamber razgovora s Nikolom Dimitrovim. Šta je za bivšeg ministra vanjskih poslova Sjeverne Makedonije suština problema? Ima li ideju kako riješiti konflikt s Bugarskom? Kakve su implikacije za region? Von Amir Kamber.
28/08/202324 minutes 37 seconds
Episode Artwork

Köln u znaku Gamescoma - Tvoj Korzo petkom

O najvećem sajmu video igrica na svijetu, Gamescomu, koji se održava u Kölnu razgovaramo s predstavnikom Hrvatskog audiovizulenog centra Benjaminom Noahom Maričakom. Kakvo je stanje u sektoru koji godišnje obrne više novca nego filmska i glazbena industrija zajedno i kakvu ulogu u tom procesu igraju gameri s jugoistoka Europe. Od kolege Uroša Milovanovića saznajemo kakvih novosti ima na glazbenoj sceni Srbije i tko je bio prvi rapper na Balkanu. Sve to uz puno dobre glazbe. Von Nenad Kreizer.
25/08/202331 minutes 17 seconds
Episode Artwork

Njemačka pojednostavljuje proceduru promjene spola i imena

Njemačka vlada dogovara reformu zakona o rodnom samoodređenju. U budućnosti će transrodnim i nebinarnim osobama biti mnogo lakše promijeniti oznaku spola u osobnim dokumentima. Do sada složena procedura bi trebala postati stvar prošlosti. Nenad Kreizer nam pojašnjava važne detalje iz ovog nacrta novog zakona, a Agata Milan Đurić, iz Geten centra za prava LGBTIQA osoba iz Srbije, objašnjava kakva su prava trans ljudi u regiji i hoće li u budućnosti i tu biti olakšana procedura samoodređenja. Von Maja Maric.
24/08/202324 minutes 35 seconds
Episode Artwork

Turizam u Crnoj Gori: Najbolja sezona ikad?

Usprkos rekordnim brojkama Crna Gora ove godine strepi za ishod turističke sezone prije svega zbog izostanka gostiju iz Rusije. Kako su i jesu li turistički radnici uspjeli kompenzirati manjak turista iz Rusije i Ukrajine? Dolaze li unatoč astronomskim cijenama i domaći turisti? I hoće li na kraju sezona biti poput onih prije pandemije koroanvirusa? O tomu razgovaramo u ovom izdanju podcasta Cosmo bosanski/hrvatski/srpski između ostalog i s neovisnim turističkim analitičarem Petrom Golubovićem. Von Nenad Kreizer.
23/08/202323 minutes 49 seconds
Episode Artwork

Što se događa s njemačkom ekonomijom?

Dok ostale europske ekonomije bilježe gospodaski rast, Njemačka još uvijek visi na rubu recesije. Što se događa s najvećom europskom ekonomijom od čijeg boljitka ovisi i stabilnost Europske unije? Jesu li vladajući u Berlinu na tragu pronalaska rješenja za izlaz iz trenutne krize? Odgovore na to tražimo u ovom podcastu, između ostalog i kroz razgovor s poznatim hrvatskim ekonomistom Damirom Novotnyjem. Von Nenad Kreizer.
22/08/202321 minutes 42 seconds
Episode Artwork

Kako živjeti s novim meteorološkim fenomenima?

Porušena stabla, tuča i padaline koje u nekoliko minuta premaše mjesečni prosjek su postale redovita pojava. Fenomeni poput tzv. superćelija do sada su bili poznati samo stručnjacima. Sada o ovim meteorološkim pojavama već danima raspravlja šira javnost a prije svega se postavlja pitanje koliku ulogu ovdje igraju klimatske promjene. I mi u ovom podcastu pokušavamo dati odgovor na to pitanje, između ostalog i kroz razgovor s renomiranim srbijanskim meteorologom Ivanom Ristićem. Von Nenad Kreizer.
21/08/202324 minutes 21 seconds
Episode Artwork

Srce za Feđu Štukana - Tvoj Korzo petkom

Družimo se sa sarajevskim glumcem, piscem, pilotom, motoristom Feđom Štukanom. Na ovogodišnjem 29. po redu Sarajevo Film Festivalu dobio je nagradu Srce Sarajeva za najboljeg glumca u seriji „Kotlina“. Za Feđu Štukana kažu da je čovek koji je proživeo tri života, a sve to je opisao u autobiografskom romanu „Blank“ koji je jedan od najčitanijih romana u zemljama regije. Od kolege Zorana Stošića iz Zagreba saznajemo kakvih novosti ima na muzičkoj sceni Hrvatske. Pripremili smo i dobru muziku! Von Boris Rabrenovic.
18/08/202331 minutes 12 seconds
Episode Artwork

Kakva Vam je nova domovina?

Na svetu ima mnogo ljudi koji su krenuli u potragu za novom domovinom. Kako su se tamo snašli? Jesu li uspeli da nađu sebi stan, posao, prijatelje? Čime zadovoljni, šta ih najviše muči? To su pitanja kojima se od 2014. godine bavi organizacija InterNations, koja na osnovu mnogo kriterijuma anketira migrante i sastavlja listu zemalja po tome koliko se u njima dobro živi. Ovogodišnja lista iznenađuje. Prezentira je Saša Bojić, veteran emigracije, sa 33 godine života u novoj nemačkoj domovini. Von Sasa Bojic.
17/08/202321 minutes 8 seconds
Episode Artwork

Femicid u Bosni i Hercegovini

Naoružani muškarac ubio svoju nevjenčanu ženu - i to prenosio uživo putem interneta. Bosna i Hercegovina je užasnuta zločinom u Gradačcu. Šta se tačno dogodilo? Kako je moguće da osoba s debelim kriminalnim dosijeom uradi tako nešto? O zločinu i njegovom društvenom kontekstu više od dopisnika iz Sarajeva, Amira Sužnja. Dženeta Omerdić, profesorica Pravnog fakulteta u Tuzli, u razgovoru s Amirom Kamberom objašnjava zašto je nasilje u porodici tabu tema u Bosni i Hercegovini. Von Amir Kamber.
16/08/202329 minutes 8 seconds
Episode Artwork

Srednja klasa - sve veća, ali siromašnija?

Srednja klasa podrazumijeva društveni sloj čiji si pripadnici bez većih problema mogu priuštiti ‘pristojan‘ standard. No vrijeme je takvo da si danas prosječna četveročlana obitelj s dva srednja dohotka teško može priuštiti mnogo više od osnovnih potreba. Kakva je situacija sada u Njemačkoj i je li istina da se srednja klasa smanjuje? Filip Slavković govori što to znači za naš svakodnevni život, a prof.dr. Duško Sekulić objašnjava zašto iz Hrvatske srednja klasa - odlazi. Von Maja Maric.
15/08/202329 minutes 16 seconds
Episode Artwork

Treba li nam Barbie-feminizam?

Prototip mlade žene koja može biti sve što poželi ili seksualizirana igračka koja ženama nameće nemoguće standarde ljepote? Barbie je dobila svoj film kojeg prate burne reakcije. Jedni su oduševljeni, drugi uvrijeđeni. Je li Barbika time na istom glasu kao zadnjih 65 godina? Saša Bojić donosi presjek kritika na račun filma, dok Maja Marić i Sonja Švajhler raspravljaju o tome možemo li Barbie zaista stavljati u istu rečenicu sa ženskim pravima? Treba li nam danas baš takav feminizam? Roza? Von Maja Maric.
14/08/202323 minutes 3 seconds
Episode Artwork

Čestitamo, Frenkie - Tvoj Korzo petkom

Od New Yorka preko Heidelberga do Tuzle: Hip-hop slavi 50. rođendan. Bosanskohercegovački reper Adnan Hamidović, poznatiji kao Frenkie, u razgovoru s Amirom Kamberom opisuje zašto je Njemačka utjecala na njegov umjetnički izraz. Kad i kako je hip-hop na jugoistoku Evrope postao mainstream? Kvari li globalna komercijalizacija njegov kvalitet? Zoka Ćatić donosi pregled scenskih novosti iz Sarajeva. Predstavljamo muzičke novitete, između ostalog, Jugovinil iz Kaštela i jednog Fantoma iz Beograda. Von Amir Kamber.
11/08/202332 minutes 10 seconds
Episode Artwork

Unutrašnji sat: Kokoš ili sova?

Da li je ritam smenjivanja spavanja i budnog stanja kod svih ljudi manje-više isti, ili postoje razlike o kojima u društvenom životu moramo voditi računa? Da li su ranoranioci spremniji na suočavanje sa životom od onih koji bi najradije prespavali jutro? Šta tačno određuje funkcionisanje našeg unutrašnjeg časovnika i gde se on uopšte nalazi? Tragom tih, i mnogih drugih, pitanja, pošao je Saša Bojić – uz razmenu mišljenja i informacija sa Majom Marić. Von Sasa Bojic.
10/08/202321 minutes 47 seconds
Episode Artwork

Manjak vozača u BiH - hoće li biti još gore?

Samo u posljednje četiri godine Bosna i Hercegovina je ostala bez 6.500 profesionalnih vozača kamiona i autobusa. Bosanskohercegovačke transportne kompanije već godinama muku muče da nađu vozače. Veliki broj profesionalaca za volanom su ljudi u poznim godinama, jer su mlađi u posljednjih nekoliko godina mahom otišli u zapadnu Evropu. O tom problemu razgovaramo sa našim dopisnikom iz Sarajeva Amirom Sužnjem i Safudinom Čengićem iz Udruženja za transport u Privrednoj komori Federacije BiH. Von Maja Maric.
09/08/202313 minutes 34 seconds
Episode Artwork

Više učenika, manje nastavnika i ChatGPT u školama?

Niti 10 dana nakon što su đaci na jugu Njemačke otišli na ljetni odmor, učenici u Sjevernoj Rajni Vestfaliji su se vratili u školske klupe. Kolega Filip Slavković je bacio pogled na izazove s kojima se u NRW-u susreću ne samo djeca, već možda prije svega roditelji te učitelji i nastavnici. Kako će se riješiti problem manjka nastavnika, zašto je povećan broj učenika, što treba znati o mobitelima, prometu, ruksacima i kakve veze ima ChatGPT sa svim navedenim? Von Maja Maric.
08/08/202318 minutes 59 seconds
Episode Artwork

Zašto raste broj neplivača?

Odmor uz vodu ima i svoju crnu statistiku: samo u prošloj godini u Njemačkoj je od utapanja u otvorenim vodama život izgubilo 355 osoba. Razlog je najčešće nedovoljno vladanje vještinom plivanja. Zašto raste postotak građana koji ne znaju plivati, kako u Njemačkoj tako i u regiji jugoistoka Europe, o tomu razgovaramo u ovom podcastu Cosmo Bosanski/hrvatski/srpski između ostalog i s docentom za plivačke sportove na Kineziološkom fakultetu u Osijeku Draženom Rastovskim. Von Nenad Kreizer.
07/08/202323 minutes 5 seconds
Episode Artwork

Nišville u iščekivanju nacionalnog statusa - Tvoj Korzo petkom

Uz svetske zvezde u Nišu je 4.8. otvoren Nišville Jazz Festival, koji se do 13.8.održava pod sloganom "Čekajući nacionalni status". Oganizatori se nadaju da će do narednog, 30. jubileja, Nišville biti proglašen festivalom od nacionalnog značaja.To bi omogućilo dovođenje velikih imena i još bogatiji program. Ali program je bogat i sada, astupa više od 900 izvođača kaže Borisu Rabrenoviću direktor festivala Ivan Blagojević. Puštamo dobru muziku i pitamo šta još ima na muzičkoj sceni Srbije? Von Boris Rabrenovic.
04/08/202331 minutes 9 seconds
Episode Artwork

"Book&Zvook" - audio knjige na Tvom jeziku

Vašu omiljenu knjigu, na vašem jeziku čitaju poznati glumci ili sami autori. Možda vam čudno zvuči, ali to je moguće. Zahvaljujući aplikaciji „Book&Zvook“ iz Hrvatske koja je namenjena svima koji govore ili razumeju hrvatski, bosanski, srpski ili crnogorski. O tom zanimljivom literarnom projektu više će nam reći naš književni kritičar Davor Korić, a razgovoramo i sa novinarkom Ljubicom Letinić koja je, zajedno sa Lenom Deban, dramskom ton-producentkinjom, tu aplikaciju pokrenula. Von Boris Rabrenovic.
03/08/202329 minutes 49 seconds
Episode Artwork

True Crime - opasno zabavan ili samo opasan?

Posjetili smo „Mjesto zločina“ - prvi hrvatski True Crime podcast i saznali što točno ljude privlači sadržaju u kojem se prepričavaju, prikazuju ili dokumentiraju istiniti zločini. Je li True Crime opasna razbibriga, može li nas ičemu naučiti i zašto ga najviše slušaju baš žene. Nenad Kreizer je istražio zašto je ovaj žanr toliko popularan u pop kulturi, a Tia i Filip su nam ispričali kako su došli na ideju da krenu sa snimanjem tog pocast-formata. Poslušajte sve u našoj novoj epizodi. Von Maja Maric.
02/08/202327 minutes 15 seconds
Episode Artwork

Siromaštvo dece - problem koji ne ne poznaje granice

Znate li da je više od 19 i po miliona dece u EU siromašno? U Nemačkoj je njih 2,9 miliona ugroženo siromaštvom. Upitali smo se kako li je tek u državama regije? Siromaštvo mladih je u stalnom porastu i traga se za rešenjima. Zato pitamo: po kojim kriterijuma se utvrđuje da li je neko siromašan? Koju vrstu pomoći predviđaju zakoni u Nemačkoj i u zemljama regije i koja je od njih najviše pogođena? Boris Rabrenovic i Filip Slavković istražuju, stručnjaci Ana Prodanović i Žarko Papić analiziraju. Von Boris Rabrenovic.
01/08/202322 minutes 49 seconds
Episode Artwork

Potrebna radna snaga - izglasan istorijski zakon u Njemačkoj?

Brojne su olakšice za dolazak radne snage u Njemačku. Uvodi se sistem bodovanja. Pravo na useljavanje dobija onaj koji sakupi najmanje šest bodova u deset kategorija, među njima su: kvalifikacija, radno iskustvo, poznavanje njemačkog jezika i starosna dob. Amir Kamber i Nenad Kreizer analiziraju reformu zakona. Šta je novo? Zbog čega neki već sada govore o istorijskom zakonu? Šta bi ljudi iz regije Zapadnog Balkana o dodatnom načinu za dobijanje posla u Njemačkoj trebali znati? Von Amir Kamber.
31/07/202320 minutes 44 seconds
Episode Artwork

U Beskraju Marka Louisa - Tvoj Korzo petkom

U muzičkom Korzo izdanju petkom gostuje beogradski muzičar Marko Louis. „Bavarac iz Minhena“, kako sam kaže, duhovito govori o novom albumu Beskraj II ali i o sportskom životu u Nemačkoj. Marko je rođen u Minhenu 1985. godine, a pre pevačke je imao i uspešnu košarkašku karijeru. Iz Zagreba Zorana Stošić prenosi zanimljivosti sa muzičke scene Hrvatske, na kojoj će uskoro postojati dva Prljava Kazališta. Između ostalog, slušamo Baltazara i novi singl splitskog muzičara Zlatana Stipišića Gibonnija. Von Boris Rabrenovic.
28/07/202330 minutes 21 seconds
Episode Artwork

Žrtve vakcinacije u borbi sa moćnim silama

Sve više građana Nemačke podnosi zahteve da im se prizna status osoba čije je zdravlje narušila vakcina protiv kovida. Isto tako sve više građana smatra da za taj status treba da se izbori uz pomoć advokata. Jedno je sigurno: kao i druge vakcine, i mRNA-preparat protiv kovida može imati neželjena dejstva. I to – teška. Pa i sa smrtnim ishodom. Šta se o svemu tome u ovom trenutku zna, koliko ima tužbi, kako dokazati štetu, pitanja su čijim su tragom pošli Saša Bojić i Nenad Kreizer. Von Sasa Bojic.
27/07/202324 minutes 11 seconds
Episode Artwork

Ljetovanje na Jadranu: „Tko to more platit?“

Hrvatska je jedna od zemalja koja nesrazmjerno veliki dio proračuna puni prihodima od turizma. Stoga ne čudi da se kretanja tijekom turističke sezone prate intenzivnije nego u drugim zemljama. Zbog ulaska zemlje u zone eura i Šengena očekivanja su velika, ali i strahovi da bi zbog visokih cijena turisti Hrvatskoj mogli okrenuti leđa. O perspektivama, prednostima i manama hrvatskog turizma razgovaramo i sa stručnjakom za turizam i profesorom na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu Josipom Mikulićem. Von Nenad Kreizer.
26/07/202329 minutes 28 seconds
Episode Artwork

Skakavci, popci i brašnari - zamena za ćevape, sarmu i pečenje?

Da li su insekti zaista hrana budućnosti? Šta znači odluka Evropske komisije da neke insekte stavi na listu insekata bezbednih za ljudsku hranu? Sve to je istražio naš kolega Amir Kamber. Razgovoramo i sa docentom dr Milošem Petrovićem sa Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu, koji se tom temom bavi više godina i zna kakav je ukus insekata, kakve su njihove hranjive vrednosti i da li postoje neki rizici za konzumente. Von Boris Rabrenovic.
25/07/202328 minutes 40 seconds
Episode Artwork

Žene u obrtu – prilika za zaokret u karijeri

Zaokret u karijeri velik je korak u životu na koji se ne udlučuju mnogi. Pogotovo kada je karijera koju mijenjamo društveno 'manje vrijedna' od one za koju smo se obrazovali. Kako to izgleda kada se za obrtnička zanimanja odlučuju ljudi kako bi bili sretniji u životu pita Maja Marić a znaju Irena Šekez Sestrić, Jasmina Kosanović i Nataša Družijanić. Tu je i Petra Švarc koja donosi podatke o većem interesu za obrtnička zanimanja čime se mijenja i hrvatsko tržište i društveni stav prema njima. Von Maja Maric.
24/07/202330 minutes 55 seconds
Episode Artwork

Ulaznice za koncerte: "ko to more platit"? - Tvoj Korzo petkom

Nikad skuplje festivalske i koncerntne karte! Zašto su cijene poludjele, kuda taj trend ide, koji festivali još uvijek ne stoje mnogo? Na pitanja Nenada Kreizera odgovara poznati glazbeni kritičar Hrvoje Horvat. Saznajemo što je novo na glazbenoj sceni BiH i zašto je naš muzički reporter Zoran Ćatić u „drugoj dimenziji“ dok svi oko njega kukaju. Dobro je poručuje Regina dok S-ALT širi Ruke, slušamo i nove singlove Vizelj-a i riječke kantautorice Barbare Munjas. Tvoja muzika - tvoj Korzo petkom! Von Nenad Kreizer.
21/07/202330 minutes 23 seconds
Episode Artwork

Zašto sve više djece i mladih boluje od psihičkih bolesti?

Njemačka bilježi sve veći broj djece koja pate zbog psihičkih smetnji. U porastu je i broj mladih koji zloupotrebljavaju alkohol. Je li samo izolacija tijekom koronakrize kriva za ovaj trend? Ili se radi o dubljim društvenim razlozima? Odgovor na to u ovom izdanju podcasta Cosmo bosanski/hrvatski/srpski pokušala je u razgovoru s Nenadom Kreizerom dati i Borka Ogrizović, psihologinja specijalizirana za poteškoće kod djece i mladih. Von Nenad Kreizer.
20/07/202321 minutes 14 seconds
Episode Artwork

Hrvati u Srbiji i Srbi u Hrvatskoj taoci odnosa svojih država

Odnosi dviju manjina godinama su u uzlaznoj putanji i u pravilu su bolji od odnosa na razini države. Da li je na vidiku otopljenje odnosa službenog Zagreba i Beograda? Jer svako zahlađenja tih političkih odnosa na svojoj koži najčešće osjete upravo manjine. U ekskluzivnom razgovoru Nenad Kreizer i Aleksandar Timofejev saznaju više od njihovih predstavnika. Tomislav Žigmanov i Milorad Pupovac ističu značaj dobre suradnje srpskih Hrvata i hrvatskih Srba kroz razne oblike pa i nogomet. Von Nenad Kreizer.
19/07/202320 minutes 4 seconds
Episode Artwork

Uspon AfD-a - trenutni fenomen ili trajno stanje?

Zabirnutost političkog establišmenta porastom popularnosti AfD-a raste. Za neke se radi o sumraku demokracije a za druge je ovo poruka i upozorenje birača vladajućoj koaliciji da bolje radi svoj posao. Njemačka nije usamljena: diljem Europe stranke s krajnje desnog ruba političkog spektra sakupljaju bodove. Trenutni fenomen ili trajno stanje? Ovim pitanjem se bavimo u ovom izdanju podcasta Cosmo bosanski/hrvatski/srpski između ostalog razgovaramo sa zagrebačkim politologom Tihomirom Cipekom. Von Nenad Kreizer.
18/07/202329 minutes 52 seconds
Episode Artwork

Milorad Dodik nastavlja politiku destabilizacije

Milorad Dodik najnovijim potezima, poput nepoštivanja odluka Ustavnog suda i Visokog predstavnika, ponovno pokušava destabilizirati Bosnu i Hercegovinu uz ujedno najavljivanje secesije Republike Srpske. Kakve su mu šanse i uživa li pomoć Beograda i Moskve? Kakve su reakcije međunarodne zajednice? To je tema ovog podcasta Cosmo bosanski/hrvatski/srpski u kojem između ostalog razgovaramo i s političkim analitičarom Enverom Kazazom. Von Nenad Kreizer.
17/07/202328 minutes 13 seconds
Episode Artwork

Nježno đonom Mile Kekin - Tvoj Korzo petkom

U razgovoru s Amirom Kamberom bivši frontman Hladnog piva otkriva zašto i kako je na njega utjecala muzika iz Njemačke. Kako to da Mile vjeruje u Zubić vilu? Zbog čega se njegov novi solo album zove Nježno đonom? Iz Beograda s muzičkim vijestima o brojnim ljetnim festivalima u Srbiji, mimo velikog EXIT-a, javlja se Uroš Milovanović. Slušamo niz scenskih noviteta, među njima su Dzipsii, Magnifico iz Slovenije, Vojko V iz Hrvatske i Frenkie iz Bosne i Hercegovine. Tvoja muzika - tvoj Korzo petkom Von Amir Kamber.
14/07/202333 minutes 18 seconds
Episode Artwork

Potpomognuto samoubistvo - "igranje boga" ili zakonska potreba

Eutanazija. Ubistvo iz milosrđa. Pomoć pri samoubistvu nije legalna, ali ni jednostavna. Njemački Bundestag odbio je oba nacrta novog zakona o toj temi. Zašto je ona oduvek bila problematična, donosi Saša Bojić, dok Nenad Kreizer analizira sivu zonu ovog pitanja i stanje u drugim državama. I dok jedni govore kako je održavanje na životu puno problematičnije, drugi tvrde da zakonsko regulisanje samoubistva nije pravi put. Radi li se ovdje o „igranju boga“ kako kažu neki kritičari? Von Sasa Bojic.
13/07/202324 minutes 47 seconds
Episode Artwork

Kroz "Lavirint 90" do izlaska iz devedesetih

Zamislite labirint u kojem lutate kroz događaje iz devedesetih, gubite se i pitate da li ste vi sami ali i cijelo društvo uopće izišli iz njih? Autori izložbe Lavirint 90-tih potiču proces sučeljavanja s decenijom koja je promijenila živote miliona ljudi, prenosi nam Aleksandar Timofejev a cilj je osnivanje regionalnog centra za pomirenje "Muzej 90-tih". Imaju li narodi bivše Jugoslavije šanse izići iz tog labirinta upitao je Nenad Kreizer jednu od autorica, povjesničarku Dubravku Stojanović. Von Nenad Kreizer.
12/07/202322 minutes 26 seconds
Episode Artwork

Srebrenica: U sumrak 11. jula

U Srebrenici je obilježena 28. godišnjica genocida. Jedni ga negiraju, drugi iskorištavaju, treći rade i jedno i drugo. U međuvremenu, u memorijalnom centru ukopano je još 30 žrtava. Amir Sužanj i Amir Kamber razgovaraju o tome zašto ovaj grad nakon komemoracije, do sljedećeg 11. jula, iz godinu u godinu uglavnom ostaje prepušten sam sebi? Zbog čega braća Mandžić, njih trojica, uprkos svemu budućnost vide u svom kraju? Treba li 11. juli proglasiti Međunarodnim danom sjećanja na žrtve Srebrenice? Von Amir Kamber.
11/07/202320 minutes 7 seconds
Episode Artwork

Reforma azila: Svi migranti jednaki pred EU?

Evropska unija postigla je istorijski dogovor o azilu - ili možda ipak nije? Koje tačke su sporne? Petar Rosandić iz nevladine organizacije SOS Balkanroute planove EU opisuje kao moralni bankrot. U razgovoru s Amirom Kamberom objašnjava zašto. Nenad Kreizer analizira pozadinu reforme kojom se namjerava smanjiti tzv. ilegalna migracija. Gdje je zapelo? Šta žele Poljska i Mađarska? Ko se u Evropi boji jačanja desnice? Kakve veze s cijelom pričom ima migrantski kamp Lipa na granici BiH i Hrvatske? Von Amir Kamber.
10/07/202325 minutes 25 seconds
Episode Artwork

Bojan Zulfikarpašić - Tvoj Korzo petkom

Kako snimiti jedan album za jedan dan? U razgovoru s Amirom Kamberom istaknuti džez pijanista, Bojan Zulfikarpašić, otkriva kako je nastala njegova nova ploča As Is. ("Sedi, sviraj, snimaj, izdaj.") Iz Zagreba, sa scenskim novostima, javlja se reporter Zoran Stošić koji nam skreće pažnju na nešto što je godinama bilo zapostavljeno. Predstavljamo muzičke novitete, među njima su Sergio Lounge iz Srbije kao i jedan od 8 ljetnih remixa Natali Dizdar iz Hrvatske. Tvoja muzika - tvoj Korzo petkom. Von Amir Kamber.
07/07/202331 minutes 53 seconds
Episode Artwork

Rajko Grlić - "Neispričane priče"

Je li kofer moja domovina ili je domovina gdje je kofer? U potrazi za odgovorom veliki hrvatski redatelj Rajko Grlić (U raljama života, Čaruga, Karaula...) napisao je knjigu koja obiluje detaljima iz privatnog i profesionalnog života. Istovremeno njegove Neispričane priče koncipirane su kao neka vrsta filmskog leksikona. Zašto? Književni stručnjak Davor Korić pojašnjava pozadinu. Amir Kamber u razgovoru s Rajkom Grlićem između ostalog želi znati gdje su bolje slike - u knjizi ili filmu? Von Amir Kamber.
06/07/202323 minutes 26 seconds
Episode Artwork

Čipovi pod kožom – put napretka ili negativna utopija?

RFID-čipovi nalaze se na karticama, služe nam za plaćanje, otključavanje vrata ili čuvanje medicinskih podataka. Sasvim je praktično smestiti sve njih na jedan čip. Zašto ih ne onda ne ugraditi pod kožu? Ne možemo ih izgubiti ni zaboraviti! U Švedskoj hiljade ljudi pod kožom ima čipove-implantate, u Nemačkoj sve više njih. Zašto na to mnogi gledaju s podozrenjem? Da li je u pitanju „dobra“ ili „loša“ tehnologija? I kakve veze ima biohacking s tim, pitanja koja istražuju Saša Bojić i Nada Pester. Von Sasa Bojic.
05/07/202325 minutes 38 seconds
Episode Artwork

Vina iz regije sve privlacnija i u inostranstvu

Pričajmo o vinu! Vinarstvo u regiji cveta, sve je više vinarija, vino sve kvalitetnije. Vina sa Balkana sve se više cene u inostranstvu, pa tako i u Nemačkoj. Prisustvo vinarija na sajmovima kao što je ProWein sve je bolje a time i prodaja na inostranim tržištima. Boris Rabrenović i reporter Darko Vlahović, pravi stručnjak za vina, donose zanimljivu priču o vinarstvu, o omiljenim sortama vina uz ocene poznatih vinara, prvog hrvatskog «Master of Wine» Ivana Barbića i Stevana Rajte iz Vojvodine. Von Boris Rabrenovic.
04/07/202321 minutes 42 seconds
Episode Artwork

Četiri dana umjesto pet - Kraći radni tjedan: san ili java?

Kakvi su izgledi da više poduzeća preuzme ovaj model? Nakon rada od kuće, četverodnevni radni tjedan se sve više nameće kao alternativa klasičnoj radnoj sedmici od pet dana s dva dana odmora. Istraživanja pokazuju da ovaj način ima mnoge prednosti - poput veće produktivnosti i bolje radne atmosfere. No on, kao ni rad od kuće, nije svugdje primjenjiv. Nenad Kreizer i Maja Marić istražili su njemačka i britanska iskustva. Kako je u Hrvatskoj? To zna predsjednik Nezavisnih sindikada Krešimir Sever. Von Nenad Kreizer.
03/07/202327 minutes 50 seconds
Episode Artwork

Rebel Star između Zagreba i Beograda - Tvoj Korzo petkom

Čak dva sjajna gosta danas! Članovi benda Rebel Star, Milan Glavaški i Zvonka Obajdin, lično nam predstavljaju pjesmu Mesec koja impresivno najavljuje njihov novi album. Pitamo: kako to teče saradnja muzičara na liniji Sent Andreja, Zagreb i Beograd? Kada je bolje snimati u Beogradu a kada u Zagrebu? Iz Sarajeva sa scenskim novostima iz BiH javlja se reporter Zoran Ćatić. Amir Kamber predstavlja novitete: Pocket palma iz Hrvatske, Oxajo iz Srbije i bend iz Mostara koji je pustio mozak na pašu. Von Amir Kamber.
30/06/202331 minutes 45 seconds
Episode Artwork

Hrvatska: 10 godina u EU i šta sad?

Da li je danas Hrvatska ljepša i bolja? Šta je drugačije, uspješno a šta ne. Šta misle sami građani? Amir Kamber i Siniša Bogdanić raščlanjuju niz aspekata vezanih za jubilej, prvih 10 godina u evropskoj zajednici, oproštaj od Kune i Euro u novčaniku. Ekonomist s oksfordskom diplomom, Dr. Vuk Vuković, analizira šta su otvorene granice donijele hrvatskoj ekonomiji? Da li su (pre)visoke cijene na primorju povezane s evropskom inflacijom? Da li je i koliko Hrvatska profitirala od članstva ili nije? Von Amir Kamber.
29/06/202323 minutes 36 seconds
Episode Artwork

Omiljeno a nezdravo - fast food

Pizza, hamburger, kebap - koliko nas je danas imalo nešto od toga za ručak? Brza hrana je praktična, jeftina, a ukusna. Ali da li je zaista toliko nezdrava? Izaziva li ovisnost? Nenad Kreizer objašnjava razliku izmedju izraza "fast food" i "junk food" i kako to da zemlje Regije imaju veću stopu gojaznih. Dr. Aida Filipović Hadžiomeragić, sa Zavoda za javno zdravstvo BiH, govori o akciji u suradnji s UNICEF-om koja pomaže da djeca, ali i roditelji, nauče kako da brza hrana ne bude i prvi izbor. Von Maja Maric.
28/06/202326 minutes 7 seconds
Episode Artwork

E-recepti u Njemačkoj - jesu li svi spremni na promjene?

E-recepti službeno ulaze u upotrebu 1.7.2023. Prvi je to korak u digitalizaciji njemačkog zdravstvenog sustava. Trzavice se očekuju jer neće svi liječnici, kao ni sve ljekarne, odmah moći odgovoriti na ove zahtjeve. Što to znači za pacijente, a što za liječnike? Maja Marić i Filip Slavković prenose kako doći do e-recepta i da li je onaj na papiru prošlost, a Tamara Marković, magistra farmacije zaposlena u apoteci u Düsseldorfu, zna koliko su ljekarne pripremljene na ovu promjenu. Von Maja Maric.
27/06/202325 minutes 8 seconds
Episode Artwork

Dolazak radne snage - izglasan istorijski zakon u Njemačkoj?

U Bundestagu su usvojene olakšice za dolazak radne snage u Njemačku. Uvodi se sistem bodovanja. Pravo na useljavanje dobija onaj koji sakupi najmanje šest bodova u deset kategorija, među njima su: kvalifikacija, radno iskustvo, poznavanje njemačkog jezika i starosna dob. Amir Kamber i Nenad Kreizer analiziraju reformu zakona. Šta je novo? Zbog čega neki već sada govore o istorijskom zakonu? Šta bi ljudi iz regije Zapadnog Balkana o dodatnom načinu za dobijanje posla u Njemačkoj trebali znati? Von Amir Kamber.
26/06/202320 minutes 42 seconds
Episode Artwork

Exit i Killo Killo - Tvoj Korzo petkom

Sezona ljetnih festivala se zahuktava, razlog zbog kojeg Nenad Kreizer razgovara s poznatim dj-om, glazbenikom i vjernim pratiteljem najpopularnijeg regionalnog festivala Exit - Vojislavom Maleševim. Višestrani umjetnik iz Novog Sada, inače poznat i proslavljen i kao Killo Killo, nam otkriva svoje favorite ove godine. Osim toga, od kolege Uroša Milovanovića saznajemo zašto scenom u Srbiji trenutno prevladavaju autorice? Sve to kao i uvijek popraćeno je novom glazbom iz regije. Von Nenad Kreizer.
23/06/202330 minutes 17 seconds
Episode Artwork

Otvoreni i skriveni rasizam u Hrvatskoj

Koliko rasizma ima u Hrvatskoj? Njen prosječni građanin vjerojatno bi odgovorio - ne baš mnogo. No, rasizam je sve raširenija pojava. Od tog trenda nisu pošteđene ni zemlje regije jugoistočne Europe. Rasizam se ne očituje samo prema migrantima nego i narodima koji stoljećima žive na ovim prostorima. O rasizmu u Hrvatskoj Nenad Kreizer razgovara s Lukom Kosom iz Centra za mirovne studije u Zagrebu. Siniša Bogdanić analizira najnovije slučajeve rasizma koji zaokupljaju hrvatske medije. Von Nenad Kreizer.
22/06/202324 minutes 39 seconds
Episode Artwork

Ko profitira od nemira na sjevernom Kosovu?

Niz zabrinjavajućih događaja zahvatio je sjeverni dio Kosova u kojem pretežito žive Srbi. Što je razlog najnovije eskalacije? Postoji li šansa da se razgovorima smire napetosti? Nenad Kreizer o tomu razgovara s Fatmirom Sheholijem, direktorom instituta za afirmaciju međuetničkih odnosa u Prištini. Violeta Oroši analizira kako je došlo do nove konfrontacije. Ima li nade da se cijela situacija vrati na europski politički teren, u okviru dijaloga u Briselu? Von Nenad Kreizer.
21/06/202322 minutes 40 seconds
Episode Artwork

Zašto raste broj neplivača?

Odmor uz vodu ima i svoju crnu statistiku: samo u prošloj godini u Njemačkoj je od utapanja u otvorenim vodama život izgubilo 355 osoba. Razlog je najčešće nedovoljno vladanje vještinom plivanja. Zašto raste postotak građana koji ne znaju plivati, kako u Njemačkoj tako i u regiji jugoistoka Europe, o tomu razgovaramo u ovom podcastu Cosmo Bosanski/hrvatski/srpski između ostalog i s docentom za plivačke sportove na Kineziološkom fakultetu u Osijeku Draženom Rastovskim. Von Nenad Kreizer.
20/06/202323 minutes 22 seconds
Episode Artwork

Bošnjačko-hrvatski odnosi u BiH: žrtva stranačke politike?

Napetosti između Federacije BiH i Republike Srpske su na dnevnom redu već godinama ali u posljednje vrijeme je na površinu isplivao i tinjajući sukob bošnjačke i hrvatske opcije u ovoj zemlji koji je dodatno blokirao funkcioniranje države i napredak na putu ka ostavarivanju najvažnijeg političkog cilja a to je punopravno članstvo u EU. Zašto se ovaj sukob ponovno razbuktao o tomu u ovom podcastu razgovaramo i sa sveučilišnim profesorom i bivšim članom predsjedništva Ivom Komšićem. Von Nenad Kreizer.
19/06/202327 minutes 48 seconds
Episode Artwork

Čujem te! Bojan Vuletić i Asphalt festival - Tvoj Korzo petkom

O novom projektu "I hear you" koji se premijerno izvodi na ovogodišnjem Asphalt-Festivalu od 16.06 do 02.07 u Düsseldorf-u govori nam kompozitor i muzičar Bojan Vuletić. Svestrani umjetnik je i jedan od organizatora značajnog kulturnog događaja koji okuplja umjetnike i umjetnice iz cijelog svijeta. Svraćamo i do zagrebačkog muzičkog asfalta gdje nas očekuje Zoran Stosić sa scenskim novostima iz Hrvatske. Amir Kamber predstavlja niz noviteta sa jugoistoka Evrope. Tvoja muzika, tvoj Korzo petkom! Von Amir Kamber.
16/06/202332 minutes 11 seconds
Episode Artwork

Slučaj Rammstein - između groupie fenomena i seksualnog nasilja

Koliki broj žena je izložen seksualnom nasilju na koncertima i festivalima? Da li je istina da se 90% takvih napada nikada ne prijavi? Šta je šifra „Panama“? Da li je problem samo iskorišćavanje žena od strane poznatih i popularnih ili i nekontrolisano ponašanje muškaraca u publici? Koji načini prevencije postoje za zaštitu od seksualnog nasilja? Odgovore na ova pitanja potražio je Saša Bojić kojem se u ovoj epizodi našeg podcasta pridružila i Maja Marić. Von Sasa Bojic.
15/06/202322 minutes 40 seconds
Episode Artwork

Lakše do njemačkog državljanstva

Nakon pet godina boravka u Njemačkoj? Ili već nakon tri? Bez testa jezika? Vladajuća semafor koalicija (SPD, FDP i stranka Zeleni) planira ove jeseni olakšati proces dobivanja njemačke putovnice. Filip Slavković detaljnije objašnjava što se to planira promijeniti u procesu stjecanja njemačkog državljanstva i hoće li, pored toga, svi iz regije Zapadnog Balkana dobiti pravo na dvojno državljanstvo. Odvjetnik Mijo Šistov pojašnjava isplati li se uopće ulaziti u taj mukotrpan proces. Von Maja Maric.
14/06/202317 minutes 5 seconds
Episode Artwork

Njemačka uvodi KulturPass

KulturPass - kulturna propusnica za sve 18-godišnjake! Radi se o ponudi savezne vlade za sve koji slave svoj 18. rođendan 2023. godine. Dobivaju budžet od 200 eura koji mogu iskoristiti za ulaznice, knjige, CD-e, ploče i još mnogo toga. Propusnica olakšava upoznavanje lokalne kulture u Njemačkoj. Kako se prijaviti za nju i koja su ograničenja, znaju Maja Marić i Filip Slavković, dok Giulia Carrozzo govori o tome što o njoj misle i hoće li je koristiti - osamnaestogodišnjaci. Von Maja Maric.
13/06/202319 minutes 26 seconds
Episode Artwork

Nakon izbora period političke nestabilnosti u Crnoj Gori

U Crnoj Gori su u nedelju, 11. juna održani prevremeni parlamentarni izbori. Ko može biti zadovoljan ishodom ovih izbora? Kakva je bila izlaznost? Ko bi mogao da formira novu vladu? Koliko su ozbiljni navodi o sukobu u redovima pobednika izbora - "Pokretu Evropa sad", između lidera tog pokreta Milojka Spajića i predsednika Crne Gore Jakova Milatovića? O svemu tome razgovaram sa našom dopisnicom iz Podgorice Vesnom Rajković i politikologom Markom Savićem sa Fakulteta političkih nauka u Podgorici. Von Boris Rabrenovic.
12/06/202327 minutes 34 seconds
Episode Artwork

Hrvatsko-slovenački duo Freekind u Dortmundu - Tvoj Korzo petkom

U muzičkoj šetnji petkom upoznajemo hrvatsko-slovenački duo Freekind, koji čine klavijaturistkinja i pevačica Sara Ester Gredelj i bubnjarka Nina Korošak-Serčić. Pred nastup u subotu, 10. juna, u Dortmundu na COSMO Festivalu otkrivaju nam koje su to poruke njihove muzike? Objavile su album prvenac "Since Always And Forever", na kojem kombinuju Neo-Soul, Jazz i Rap muziku. Opisuju ih kao jednu od najzanimljivijih muzičkih pojava u Evropi. Saznajemo i kakvih novosti ima na muzičkoj sceni BiH. Von Boris Rabrenovic.
09/06/202332 minutes 52 seconds
Episode Artwork

Vanzemaljci i NLO - univerzitetska i kafanska diskusija

Neidentifikovani leteći objekti i vanzemaljci nikad nisu izgubili na aktuelnosti. A sada je NASA, najpoznatija američka svemirska agencija, rešila da postane najveća svetska instanca za verifikovanje abnormalnih pojava. Zato je čak smislila i nov zvaničan naziv za UFO (NLO). Kako on glasi i šta se zna o mogućnosti "bliskog susreta" sa vanzemaljskom inteligencijom, samo su neka od pitanja čijim je tragom pošao Saša Bojić dok je Nenad Kreizer saznao sve što se saznati može o Zoni 51. Von Sasa Bojic.
07/06/202322 minutes 57 seconds
Episode Artwork

Zapadni Balkan u zapećku svjetske politike?

Gdje je Evropa danas? WDR-Europaforum u Berlinu propituje njenu ulogu nakon istorijske prekretnice kako ju je nazvao kancelar Scholz. Da li je ruski napad na Ukrajinu EU gurnuo u zapećak svjetske politike? Profesor Florian Bieber, direktor Centra za studije Jugoistočne Europe u Grazu, u razgovoru s Amirom Kamberom analizira značaj regije Zapadnog Balkana na svjetskoj političkoj sceni. Nenad Kreizer objašnjava zbog čega Evropa možda ipak nije bezubi lav na globalnom planu? Von Amir Kamber.
06/06/202323 minutes 17 seconds
Episode Artwork

Putovanja 2023: NATO vježbe, kašnjenja i otkazivanja

Zračni promet iznad Njemačke bit će potpuno zatvoren i do tri sata dnevno zbog vojnih manevara NATO-a od 12. do 23.06.Trenutno na auto-cestama imamo 552 točke gdje se obavljaju nekakvi građevinski radovi. Deutsche Bahn je prošli mjesec na vrijeme dovezao samo 65,5 posto vlakova na odredište, a krajem mjeseca kreće i ferije u Sjevernoj-Rajni Vestfaliji. Maja Marić i Filip Slavković objašnjavaju što se događa ovaj mjesec i koja su Vaša prava ako se nađete među otkazanim letovima. Ili vlakovima. Von Maja Maric.
05/06/202319 minutes 25 seconds
Episode Artwork

Šta sadrži svijet sevdaha? - Tvoj Korzo petkom

Novi album Damira Imamovića "World and All That It Holds" nosi isti naslov kao novi roman bosansko-hercegovačkog pisca Aleksandra Hemona. Zašto? Više o jednom imaginarnom svijetu u dva medija od Imamovića saznajemo u razgovoru s Amirom Kamberom. Svraćamo do Beograda po novosti sa muzičke scene u Srbiji. Predstavljamo novitete iz regije, svjež materijal Rebeke Ljiljak iz Hrvatske i novi singl Sassje iz Bosne i Hercegovine. Reperica iz Tuzle koja zbog nečega kasni. Zbog čega tačno? Von Amir Kamber.
02/06/202331 minutes 46 seconds
Episode Artwork

Laslo Vegel - autobiografski roman "Nepokopana prošlost"

Veliki novosadski pisac Laslo Vegel govori o avetima prošlosti i ulozi vojvođanskog manjinca koji je "prisiljen da živi sa stvarnošću". Njegova Nepokopana prošlost najčitanija je knjiga 2020 u Mađarskoj za šta dobija Zlatnu medalju. U razgovoru s Amirom Kamberom Vegel ipak pokušava gledati u budućnost. Ima li nade za njegov i naš svijet i literaturu? Ova romansirana biografija pisana je uz dozu humora i vedre ironije kaže u recenziji Davor Korić i čita odlomke iz bogatog života svjedoka vremena. Von Amir Kamber.
01/06/202322 minutes 22 seconds
Episode Artwork

Periodi vrućine sve češći, duži i opasniji

Postupnog prelaska iz jednog godišnjeg doba u drugo gotovo više nema. Europljani već sada prosto skaču iz čizama u sandale i psihički se pripremaju za valove vrućine. Nenad Kreizer istražio je što znanstvenici kažu o ovoj pojavi kao najsmrtonosnijoj prirodnoj opasnosti koja svake godine odnosi tisuće života. Među prvima je Prof. Branko Grisogono, stručnjak meteorolog, upozoravao na nju. Pitamo ga zašto se Europa zagrijava brže od svjetskog prosjeka i što to znači za Mediteran, Hrvatsku i regiju? Von Maja Maric.
31/05/202326 minutes 19 seconds
Episode Artwork

"Srbija nade" i "Srbija protiv nasilja"

U petak i subotu u Beogradu su održana dva velika skupa - demonstracije u organizaciji tamošnjih vlasti pod nazivom „Srbija nade“ i četvrti po redu skup građana i opozicionih partija proevropske orijentacije „Srbija protiv nasilja“. A na Kosovu nemiri. U opštini Zvečan, u sukobu snaga KFOR i demonstranata koji se protive dolasku albanskih gradonačelnika povređeno je više desetina ljudi. Razgovoramo sa kolegom Aleksandrom Timofejevim i Zoranom Panovićem, programskim direktorom Demostata. Von Boris Rabrenovic.
30/05/202324 minutes 1 second
Episode Artwork

ГЕРМАНИЯ ЗА МИНУТУ: Инфляция пожирает рост зарплат

Покупательная способность населения снижается. «Зеленые» идут на уступки по Закону об отоплении. Фезер против проверок на немецко-польской границе. Гражданство получили 168 тысяч мигрантов. В стране живут почти 11 миллионов детей. Апрель выдался очень дождливым. Von Elena Wosowik.
30/05/20233 minutes 38 seconds
Episode Artwork

"Biljur" - novi album Billje Krstić - Tvoj Korzo petkom

Kao i svakog petka vreme je za muzičko, Korzo izdanje našeg podkasta Cosmo bosanski, hrvatski, srpski, koje je posvećeno isključivo ženskim glasovima. Družimo se sa Biljom Krstić, jednom od najistaknutijih interpretatorki tradicionalne muzike Balkana, koja je objavila novi album „Biljur“. On sadrži devet tradicionalnih pesama u kojima su u prvom planu žene. Sa kolegom Zoranom Stošićem iz Zagreba razgovaramo o ženskim imenima na muzičkoj sceni Hrvatske. Von Boris Rabrenovic.
26/05/202332 minutes 29 seconds
Episode Artwork

Nadmudrivanje sa veštačkom inteligencijom

Može li ChatGPT Saši Bojiću izmamiti osmeh na lice? Četbotovi ne kopiraju svoje tekstove od živih autora, oni ih generišu na osnovu podataka koje imaju o strukturi datog jezika. Kako vladaju srpskim jezikom? Proveravamo da li ChatGPT poznaje reč "beznjenica"? Čita li naše knjige? Ima li veštačka inteligencija možda smisla za balkanski humor? Internacionalnu četbotovsku scenu istražio je reporter Nenad Kreizer. Koje su alternative ChatGPT-ju? Von Sasa Bojic.
25/05/202326 minutes 31 seconds
Episode Artwork

Kamo s djecom preko praznika - kampovi u Njemačkoj

Školski ljetni praznici traju šest tjedana, a uz to nisu jedini koje djeca imaju kroz godinu. Velik je to raskorak sa brojem dana koji roditelji imaju na raspolaganju za godišnji odmor. Što s djecom dok roditelji rade? Amir Kamber objašnjava koje su to dvije najčešće opcije za ljude koji žive i rade u Njemačkoj, a naš gost, Saša Varmuža iz Eurocluba, s Majom Marić govori o školi hrvatskog jezika u okolici Šibenika koja je upravo predviđena za djecu dijaspore. Von Maja Maric.
24/05/202317 minutes 25 seconds
Episode Artwork

Diversity-Day: Raznolikost i politika

Boris Mijatović, poslanik stranke Zeleni u Bundestagu, u razgovoru s Amirom Kamberom razlaže zašto biografiju ne treba reducirati na doseljeničku pozadinu, iako i ona može igrati važnu ulogu. Kakvu tačno? Treba li politici i parlamentima doseljenička kvota? Šta je za Mijatovića pravi put prema raznolikosti? Osim toga, povodom Diversity-Day-a, predstavljamo rezultate COSMO istraživanja o gradonačelnicima i gradonačelnicama u NRW-u kada je u pitanju raznolikost. Von Amir Kamber.
23/05/202315 minutes 18 seconds
Episode Artwork

Najmasovniji protesti u novijoj istoriji Srbije

Nakon dve velike tragedije, u kojima je ubijeno 18 đaka i mladih osoba, građanke i građani Beograda i Srbije protestuju protiv nasilja. U petak 19. maja održan je protest za koji mnogi kažu da je najveći od Petog oktobra. Da li je ovo trenutak u kojem može nešto da se promeni u Srbiji? Šta građani tačno zahtevaju? Zašto vlast u petak 26. maja organizuje veliki skup svojih pristalica? O tome razgovaramo sa kolegom Aleksandrom Timofejevim i direktorom novinske agencije Beta Radomirom Diklićem. Von Boris Rabrenovic.
22/05/202322 minutes 46 seconds
Episode Artwork

Balkanski dani u Münchenu - Tvoj Korzo petkom

Pred nama je još jedno izdanje podcasta Cosmo bosanski/hrvatski/srpski koje se kao i uvijek petkom okreće malo više glazbeno-scenskim temama. Kroz razgovor sa suosnivačicom Sadijom Klepo predstavljamo ovogodišnje izdanje već tradicionalnog festivala Balkanski dani/Balkantage koji se po 17. put održava u Münchenu. A u pregledu bosanskohercegovačke glazbene scene od kolege Zorana Ćatića iz Sarajeva između ostalog saznajemo kojim povodom je Damir Imamović objavio novi singl. Von Nenad Kreizer.
19/05/202332 minutes 2 seconds
Episode Artwork

Dan borbe protiv homofobije - stanje sve gore

Borba za prava homseksualaca i transrodnih osoba još uvijek traje, u Njemačkoj se bilježi porast broja napada na pripadnike ove zejednice, u regiji jugoistočne Europe su napadi na LGBTQ aktiviste na dnevnom redu. Na Dan borbe protiv homofobije,17. svibnja, političari i aktivisti diljem svijeta ukazuju na to da se u nekim dijelovima svijeta situacija za ove manjine pogoršala. O ovom fenomenu razgovaramo između ostalog i s aktivistom i direktorom Queer festivala u Zagrebu Zvonimirom Dobrovićem. Von Nenad Kreizer.
17/05/202316 minutes 3 seconds
Episode Artwork

Kako ćemo se grijati u budućnosti?

Kako ćemo se grijati u budućnosti? I na što? Pitanje je koje najkasnije od posljednje zime muči mnoge ne samo u Njemačkoj. Želja njemačke vlade da se što prije prijeđe na grijanja na obnovljive izvore energije naišla je u dobrom dijelu javnosti na otpor. Mnogi se pitaju je li Njemačka uopće spremna na nove oblike grijanja a raspravlja se i o troškovima ovog velikog pothvata. O svemu tomu govorimo u ovom izdanju podcasta Cosmo bosanski/hrvatski/srpski. Von Nenad Kreizer.
16/05/202324 minutes 32 seconds
Episode Artwork

Nestašica lijekova u Njemačkoj

Nedostatak lijekova u Njemačkoj ali i cijeloj Europskoj uniji. Kako je moguće da jednoj od najbogatijih regija na svijetu nedostaje važnih lijekova poput antibiotika i preparata za djecu? Odgovor na to nije jednostavan, razloga ima više a mi ćemo u ovom podcastu Cosmo bosanski/hrvatski/srpski pokušati baciti svjetlo na ovaj fenomen. Između ostalog i kroz razgovor s ljekarnicom iz Düsseldorfa Tamarom Marković. Von Nenad Kreizer.
15/05/202317 minutes 48 seconds
Episode Artwork

Flaširane pesme Vlade Divljana - Tvoj Korzo petkom

U ovom izdanju podkasta dužimo se sa novinarom i rok kritičarom Petrom Janjatovićem koji je pre nekoliko dana u Istri probao vrhunska vina posvećena muzičaru Vladi Divljanu. Zašto i koje su Vladine pesme flaširane? Saznajemo i kakvih novosti ima na muzičkoj sceni Srbije. O novom albumu Marka Luisa, prvom koncertnom albumu Nikole Čuturila i saradnji Igora Vinsa i Zoe Kida više će nam reći kolega Uroš Milovanović. Pripremili smo i dobru muziku. Krenite s nama u muzičku šetnju, vaš Korzo petkom. Von Boris Rabrenovic.
12/05/202331 minutes 10 seconds
Episode Artwork

Primijenjena kognitivna znanost - studij budućnosti u Zagrebu

Studenti u Zagrebu od jeseni dobijaju novi studij na kojem će proučavati i veštačku inteligenciju. Zove se Primijenjena kognitivna znanost. Šta se krije iza tog prilično apstraktnog naziva? Koliko je zanimanje za taj novi diplomski studij? Kako je organizovan i koliko će trajati? Kakve su mogućnosti nakon završetka studija? O svemu tome u ovom podkastu razgovaram sa koleginicom Petrom Švarc i Renatom Geld, direktorkom Centra za kognitivnu znanost, koja će predvoditi novi studij. Von Boris Rabrenovic.
11/05/202318 minutes 26 seconds
Episode Artwork

Samit o izbjeglicama: Tvrdi stavovi

Kancelar Olaf Scholz pregovara s premijerima i premijerkama saveznih zemalja o novcu. Komune traže veću podršku za zbrinjavanje izbjeglica. Savez odbija. Zašto? Osim toga, njemački političari govore o novoj vrsti kontrole prava na azil na vanjskim granicama EU. U izbjegličkom kampu Lipa u BiH aktivisti i novinari skreću pažnju na objekat koji bi, bez pravne osnove, mogao biti korišten kao zatvor. Šta kaže aktivista Petar Rosandić? Više o bosanskohercegovačkoj migrantskoj politici od Amira Sužnja Von Amir Kamber.
10/05/202315 minutes 56 seconds
Episode Artwork

Šta je, za njene stanovnike, Evropa danas?

Amir Kamber i Filip Slavković razmatraju šta Evropa, tačnije, Evropska unija obećava, nudi i garantira svojim stanovnicima danas? A šta onim drugima van nje? U Bosni i Hercegovini se ovogodišnji Dan Evrope, 9 maj, obilježava pod motom: Oduvijek u srcu Evrope. Zbog čega Strajo Krsmanović, direktor Umjetničke galerije BiH, evropsku ideju prvenstveno posmatra u tradiciji antifašizma? Jesu li i koliko tzv. obični građani Evrope zadovoljni slobodom kretanja i zapošljavanja? Von Amir Kamber.
09/05/202319 minutes 44 seconds
Episode Artwork

Srbija zemlja oružja - Strah od eksplozije nasilja

Šok, tuga, bes, strah, mnogo otvorenih pitanja u Srbiji nakon dva masovna ubistva u samo dva dana. Ubijeno je 17 osoba, više od 20 povređeno u osnovnoj školi u centru Beograda i potom u okolini glavnog grada. O motivima napada, traženju krivca, strahu od takozvanog Copycat efekta, reakcijama vlasti, ponašanju medija, političkim posledicima i razoružavanju Srbije izveštava Aleksandar Timofejev. Kakva su iskustva u Nemačkoj s masovnim ubistvima, merama za sprečavanje, oružjem i kodeksom za medije? Von Boris Rabrenovic.
08/05/202329 minutes 5 seconds
Episode Artwork

"Moć romske umjetnosti" – Tvoj Korzo petkom

Proslavu Đurđevdana glumac Nedo Osman ne povezuje samo s pozitivnim stranama romske kulture već i s traumatičnim iskustvima u prošlosti. U razgovoru s Amirom Kamber Osman objašnjava u čemu vidi moć romske umjetnosti - i šta se s tim u vezi ovog vikenda nudi Kelnu. Svraćamo do reportera Zorana Stošića po novosti s hrvatske muzičke scene. Slušamo muzičke novitet, između ostalog Joker Out iz Slovenije u saradnji s velikim Elvisom Costellom! Tvoja muzika. Tvoj korzo petkom. Von Amir Kamber.
05/05/202332 minutes 27 seconds
Episode Artwork

Lana Bastašić: Šta znači biti čovjek?

Nakon Banjaluke, Beograda, Barselone, književnica je dočekala proljeće u Berlinu. Čime se bavi "nesvrstana skitnica“ ove godine u Njemačkoj? Amir Kamber i Lana Bastašić razgovaraju o umjetnoj inteligenciji, feminizmu i dubljem značaju književnosti. Davor Korić čita i interpretira nekoliko odlomaka iz romana „Uhvati zeca“ koji je oduševio međunarodnu kritiku i publiku. Njena ni prva ni posljednja knjiga prevedena na njemački i druge jezike. Bacite oko u knjižari. Prije toga poslušajte podcast. Von Amir Kamber.
04/05/202326 minutes 52 seconds
Episode Artwork

Sloboda tiska: preduvjet za slobodno društvo

Cenzura, fizičko nasilje, prijetnje smrću i u 2023. to je stvarnost mnogih novinara u svijetu. Sloboda tiska je u lošem stanju, a situacija je nestabilnija nego što je bila dugo vremena, zaključuju Reporteri bez granica. Maja Marić i Nenad Kreizer analiziraju zašto je Njemačka "pala" na 21. mjesto liste, dok novinar Dinko Gruhonjić govori kako je to živjeti pod stalnim prijetnjama i koliko slobode zapravo postoji u novinarstvu u Regiji. Von Maja Maric.
03/05/202320 minutes 3 seconds
Episode Artwork

Budućnost rada - kako će izgledati?

Prije bi neko konkurisao na posao pa bi poslodavac govorio - hvala, javićemo vam kad odlučimo.Danas poslodavci intenzivno vrbuju radnu snagu koja odgovara - hvala, javićemo vam se kad odlučimo. Ako su tako na cijeni, zbog čega onda radnici i radnici u Njemačkoj danas uopće protestuju? Amir Kamber i Filip Slavković analiziraju pozadinu prvomajskih demonstracija. Šta traže sindikati? Kako bi mogla izgledati budućnost rada? Šta planiraju preduzeća? Zašto su zaposleni često gube motivaciju? Von Amir Kamber.
02/05/202317 minutes 6 seconds
Episode Artwork

"Čuvajte nam Bahatkinje" - Tvoj korzo petkom

Host Amir Kamber režiser Predrag Kalaba razgovaraju o posebnom značaju kulture u kraljevini Krefeld. Ko su njegove "Bahatkinje"? Zašto Kalaba, uoči aktualne pozorišne premijere, smatra da kulturni radnici i umjetnici trebaju biti "bahatiji" u kriznim vremenima. Novosti sa scene u Bosni i Hercegovini pripremio je reporter Zoran Ćatić. Predstavljamo niz muzičkih noviteta iz Hrvatske, Srbije i Slovenije. Tvoja muzika - tvoj korzo petkom. Von Amir Kamber.
28/04/202332 minutes 17 seconds
Episode Artwork

Šta nakon lokalnih izbora na Kosovu?

U četiri opštine na severu Kosova u kojima većinski žive Srbi, održani su izbori za gradonačelnike. Izbore je bojkotovalo preko 99 odsto kosovskih Srba. Pravo glasa iskoristilo je samo 13 Srba. Kako su protekli izbori? Ko je u ovoj situaciji pobedio, a ko doživeo poraz? Koliko će ovi izbori imati uticaja na dalji tok dijaloga Beograda i Prištine? O tome u ovom podkastu razgovoramo sa našom dopisnicom iz Prištine Violetom Oroši i Nedžmedinom Spahiuom, profesorom političkih nauka u Prištini. Von Boris Rabrenovic.
27/04/202322 minutes 58 seconds
Episode Artwork

Manjak osoblja u vrtićima - prilika za posao?

Njemački vrtići su štrajkom izborili povećanje plaća. Ali rješava li to kompliciranu situaciju u kojoj se nalaze? Manjak radnika, nedovoljno mjesta za djecu, otežani uvjeti rada. Sve je to realnost s kojom se bore i zaposlenici i roditelji. Jer što kada se raditi mora, a vrtića nema? Amir Kamber i Maja Marić donose više o zakonskim pravima odgajatelja ali i roditelja. Suzana Djukić, odgajateljica, zna sve o uvjetima rada i kako doći do kvalifikacija za to zanimanje. Nove ideje za zapošljavanje! Von Amir Kamber.
26/04/202320 minutes 47 seconds
Episode Artwork

Nemačka želi da pojednostavi dolazak kvalifikovanih radnika

U Nemačkoj je dva miliona neupražnjenih radnih mesta. Vlada želi da privuče stručne radnike iz inostranstva, i predstavila je nacrt novog zakona o doseljavanju stručne radne snage. On predviđa podsticaje za doseljenike iz zemalja van EU. Kako se procenjuje, novim zakonom bi moglo da se privuče i do 50.000 radnika samo sa Zapadnog Balkana. Šta nacrt zakona tačno predviđa? Koja zanimanja su najtraženija? Kakva su pravila za Zapadni Balkan? Kolega Filip Slavković je prikupio informacije. Von Boris Rabrenovic.
25/04/202316 minutes 5 seconds
Episode Artwork

Klimatski protesti: Blokada Berlina?

Klimatski aktivisti grupe Posljednja generacija (Letzte Generation) najavljuju da će paralizirati saobraćaj u Berlinu, na neodređeno vrijeme. Boris Rabrenović o novom valu klimatskih protesta u Njemačkoj i pitanju mogu li aktivisti zbilja "ugasiti" Berlin? Amir Kamber opisuje, upoređuje i analizira strukture unutar četiri glavne grupacije klimatskih aktivista: Posljednja generacija, Fridays For Future, Extinction Rebellion (XR) i Ende Gelände. Pa čemu su slični? Šta ih razlikuje? Von Amir Kamber.
24/04/202317 minutes 47 seconds
Episode Artwork

Čega se bojite? - Tvoj Korzo petkom

Gypsy punk bend iz Sijetla „Kultur Shock“ u okviru evropske turneje nastupa i u Nemačkoj - Frankfurt (21.4.), Berlin (22.4.) i Keln (23.4.). O turneji, novom albumu, socijalnoj pravdi, ćutanju i novcu razgovoramo sa frontmenom Kultur Shocka, Srđanom Jevđevićem, poznatim i kao Đino Banana. Čućemo i kakvih novosti ima na muzičkoj sceni Srbije. O predstavniku Srbije na Evroviziji Luku Bleku, novom singlu Dejana Gvozdena, kao i novom video-singlu sastava S.T.R.A.H. govori Uroš Milovanović. Von Boris Rabrenovic.
21/04/202333 minutes 44 seconds
Episode Artwork

Kućni ljubimci: prijatelji ili žive igračke

U Nemačkoj živi nešto više od 83 miliona ljudi a sa njima – oko 30 miliona kućnih ljubimaca. Tu ima svega: od pasa i mačaka, preko kunića, morske prasadi i drugih sličnih glodara, manjih i većih ptica, pa sve do riba, raznih reptila i gmizavaca. Zašto ljudi toliko rado dele svoje kuće i stanove sa životinja svih vrsta, pitanje je čijim tragom je pošao Saša Bojić. Von Sasa Bojic.
20/04/202325 minutes 56 seconds
Episode Artwork

"Manjinski" radio roman - Konstantin Bogobojazni

Dvije decenije nakon objavljivanja, kultna autobiografska knjiga Sime Mraovića pretočena je u audio format. Amir Kamber i Petra Švarc razgovaraju o zagrebačkoj premijeri i skreću pažnju na "manjinsku" kontroverzu kada je roman Konstantin Bogobojazni izdat. Redateljica Slađana Kilibarda oslikava koliko je tekst, koji opisuje atmosferu Zagreba ’91. godine, danas aktualan i bitan za mlađe generacije. Zbog čega je prerano preminuli Simo Mraović, pisac, pjesnik, novinar, uprkos ratu, bio tako vedar? Von Amir Kamber.
19/04/202325 minutes 46 seconds
Episode Artwork

Napadi hakera na državne institucije u svijetu sve agresivniji

Hakeri su proširili cyber napade na web stranice javnih tijela širom svijeta: sve je više napada na službene stranice državnih institucija Njemačke. Maja Marić i Filip Slavković analiziraju tko stoji iza tih cyber napada i što to znači za građane. I u regiji sve su učestalije blokade državnih službi, saznajemo od Renata Grgurića, voditelja Službe kibernetičke sigurnosti u MUP-u Hrvatske. Kakvo je stanje na terenu, kakvi su planovi za sprječavanje napada a kakvi za obranu kada do do njih dođe. Von Maja Maric.
18/04/202323 minutes 28 seconds
Episode Artwork

Vina iz regije sve privlacnija

U ovom podkastu govorimo o vinu. Vina sa Balkana sve se više cene u inostranstvu, pa tako i u Nemačkoj. Poslednjih godina i u zemljama regije raste proizvodnja vina, sve više je vinarija, proizvodi sve kvalitetniji. Povećava se udeo tih vina na inostranim tržištima, a važna platforma za uspešnu prezentaciju i prodaju vina je diseldorfski ProWein – najveći svetski sajam vina, koji je održan sredinom marta. Na njemu su svoje proizvode predstavili i brojni proizvođači iz zemalja regije. Von Boris Rabrenovic.
17/04/202321 minutes 49 seconds
Episode Artwork

Interkulturalni festival Krass-kultura Roma - Tvoj Korzo petkom

U ovom glazbenom Korzo podcastu se bavimo kulturnim festivalom Krass u Hamburgu koji već preko deset godina otvara vrata temama koje se tiču manjina i migranata. Ove je godine festival u znaku romske kulture s nastupma brojnih performera i scenskih umjetnika o čemu u podcastu Cosmo bosanski/hrvatski/srpski govorimo s voditeljem Brankom Šimićem. S hrvatske glazbene scene nam stižu vijesti o aktiviranju bandova-veterana a kao i uvijek petkom slušamo i mnogo nove glazbe. Von Nenad Kreizer.
14/04/202330 minutes 47 seconds
Episode Artwork

Imigracija i utjecaj na zemlju porijekla

Živimo u vremenima koja su u znaku migracija, procesima koja ostavljaju dubog traga kako na zemlje useljavanja tako i na zemlje iseljavanja. U današnjem podcastu Cosmo bhs ćemo razgovorati o potonjem, o tome kako iseljenici utječu na zemlje porijekla, radi li se samo o materijalnom ili i o kulturnom učinku. O fenomenima koje su gradili iseljnici svojim novcem u bivšoj Jugoslaviji govorimo i s povjesničarkom Sarom Žerić sa sveučilišta u Regensburgu. Von Nenad Kreizer.
13/04/202320 minutes 47 seconds
Episode Artwork

BiH i dalje bez izvršne vlasti: OHR prijeti

Bosna i Hercegovina i više od pola godina nakon izbora nema formirane sve razine vlasti zbog čega Visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt prijeti da će dekretom utjecati na formiranje vlasti. Uz to je tu i povijesna presuda aktualnom premijeru federacije Fadilu Novaliću zbog korupcije tijekom pandemije. Kakvo je stanje u zemlji koja je u trajnom kriznom modusu danas između ostalog u podcastu Cosmo bosanski/hrvatski/srpski razgovaramo s Denisom Džidićem iz istraživačke mreže BIRN Von Nenad Kreizer.
12/04/202321 minutes 4 seconds
Episode Artwork

Protivnici pobačaja u Njemačkoj - uvoz iz Hrvatske?

Uoči Uskrsa su u mnogim zemljama diljem Europe protivnici pobačaja organizirali tzv. bdijenja ispred obiteljskih savjetovališta u kojema žene koje žele obaviti pobačaj odlaze na savjetovanje. Za vladajuću koaliciju u Njemačkoj je to skandal koji žele spriječiti zakonom. No tko se skriva iz tog pokreta koji se naziva 40 dana za život i kakva je njegova povezanost s Hrvatskom? O tomu razgovaram s kolegama novinarima Silvijom Šeparović iz Zagreba i Danijelom Majićem iz Frankfurta. Von Nenad Kreizer.
11/04/202319 minutes 21 seconds
Episode Artwork

U oblaku Tamare Obrovac - Tvoj Korzo petkom

U ovom muzičkom Korzo podkastu družimo se sa istarskom pevačicom, kompozitorkom i flautistkinjom Tamarom Obrovac, koja je nedavno objavila novi, trinaesti po redu album "Nuvola", što na italijanskom znači oblak. Saznajemo i kakvih novosti ima na muzičkoj sceni Bosne i Hercegovine. O novim singlovima Nermina Puškara, Bombaj Štampe i Almasa Smajlovića više će nam reći kolega Zoran Ćatić. Pripremili smo i dobru muziku! Von Boris Rabrenovic.
06/04/202332 minutes 50 seconds
Episode Artwork

Predrag Finci: Emigrantska slikovnica

Predstavljamo sjajnu knjigu sarajevsko-londonskog pisca Predraga Fincija: Emigrantska slikovnica. Kolega Davor Korić nas upoznaje s piscem i zanimljivim štivom u kojem do izražaja dolazi poetsko nadahnuće, s jedne strane, a s druge - sposobnost logičkog rasuđivanja dugogodišnjeg profesora filozofije u Sarajevu. Nakon toga, u razgovoru s nama, od samog pisca Predraga Fincija pokušavamo saznati vidi li se svijet možda malo bolje iz egzila, s ruba, iz perspektive manje rasprostranjenih jezika? Von Amir Kamber.
05/04/202327 minutes 45 seconds
Episode Artwork

Međunarodni dan borbe protiv mina

Pronaći minu je jedno, pružiti podršku žrtvama nešto sasvim drugo. Marija Trlin iz udruženja Centar za obuku pasa za otkrivanje mina u Bosni i Hercegovini (MDDC) govori o oba aspekta i opisuje na koji način su psi zapravo u stanju detektirati minu. Više od 60 zemalja širom svijeta je kontaminirano. Šta je s Ukrajinom? Boris Rabrenović s ključnim informacijama iz globalne perspektive. Danas je Međunarodni dan borbe protiv mina. Von Amir Kamber.
04/04/202322 minutes 27 seconds
Episode Artwork

Pobedom Milatovića Crna Gora ulazi u postđukanovićevu eru

Jakov Milatović je novi predsednik Crne Gore. Kandidat Pokreta Evropa sad u drugom krugu ubedljivo je pobedio kandidata Demokratske partije socijalista Mila Đukanovića. Koje su bile prve poruke Milatovića i koju politiku on zagovora? Ulazi li Crna Gora sada u takozvanu postđukanovićevu eru? Da li Đukanović sada odlazi u političku penziju? O svemu tome razgovoram sa našom dopisnicom iz Podgovorice Vesnom Rajković i izvršnom direktorkom Centra za monitoring CEMI Anom Nenezić. Von Boris Rabrenovic.
03/04/202319 minutes 1 second
Episode Artwork

Da li roboti se plaše? - Tvoj korzo petkom

Ko bi zapravo trebao imati razloga za strah? Mi ili umjetna inteligencija? Razmatramo kakve bi posljedice po društvo i muziku mogli imati tzv. "inteligentni botovi" o kojima se mnogo bruji i raspravlja ovih dana. SAD ima ChatGPT. Kinezi svoj sistem nazivaju Ernie. Ima li jugoistočna Evropa konja za utrku? Reporter Uroš Milovanović pripremio svježe novosti s muzičke scene u Srbiji. Slušamo novi single Aleksandra Ljiljaka & Headoneast iz Hrvatske. Tvoja muzika, tvoj korzo petkom. Von Amir Kamber.
31/03/202330 minutes 39 seconds
Episode Artwork

Tko su balkanski jednorozi u IT svijetu?

Jednorog je naziv za firmu koja je spremna za ulazak na burzu ili prodaju, firmu čija se vrijednost procjenjuje na najmanje jednu milijardu dolara. Poznati „jednorozi“ su Facebook, Airbnb ili Google. A dva jednoroga ima i Hrvatska, dok se treći čeka jer ga je upravo otkupio Google. Saša Bojić i Maja Marić razgovaraju o tome tko još postoji u ovom „životinjskom carstvu“ osim jedoroga i odakle ovaj IT boom na Zapadnom Balkanu. Von Maja Maric.
30/03/202321 minutes 33 seconds
Episode Artwork

Srbija i Kosovo: trnoviti put u EU

Sporazum postignut, potpisa nema. Ali bi ga moglo biti. Ili možda ipak nije potreban? Obostranog priznanja isto tako nema, Ali se ide ka "normalizaciji" odnosa. Zvuči komplikovano zato što jeste komplikovano. Nenad Kreizer s ključnim činjenicama u vezi sa sporazumom između Srbije i Kosova. Marina Vulović iz ugledne njemačke Fondacije nauka i politika, između ostalog, analizira implikacije na moguće članstvo u EU, ne samo Srbije i Kosova već i drugih zemalja u Regiji. Von Amir Kamber.
29/03/202322 minutes 25 seconds
Episode Artwork

Nemoguća misija - kako do stana u Njemačkoj?

Kako do stana u Njemačkoj? – pitanje je to koje muči velik broj građana u regiji koji se pokušavaju preseliti i pronaći neki bolji život. Ali pitanje je to koje muči i sve veći broj građana u samoj Njemačkoj. Ako se hitno ništa ne promijeni, do kraja 2025. više od milion ljudi bezuspješno će tražiti dom. I to dom kojem cijena neprestano raste. Kakva je situacija na tržištu govori nam Filip Slavković, a agent za nekretnine Bernard Tolj savjetuje kako ipak biti jedan od sretnika. Von Maja Maric.
28/03/202323 minutes 17 seconds
Episode Artwork

Deutschlandticket - prvi korak u budućnost javnog prijevoza?

Nasljednica karte javnog prijevoza od devet eura koja je prošle godine bila prihvaćena od građana,bi trebala utjecati na povećanje broja putnika u javnom prijevozu što znači i manje korištenje osobnih automobila a time i manje zagađenja.Koliko se od nove mjesečne karte za javni prijevoz očekuje u Njemačkoj i koliko je ova karta simbol promjene načina razmišljanja o budućnosti prijevoza,razgovaramo sa stručnjakom za javni prijevoz,prof. Markom Ševrovićem s Fakulteta prometnih znanosti u Zagrebu Von Nenad Kreizer.
27/03/202319 minutes 49 seconds
Episode Artwork

RegionALLE otvara Marčelo - Tvoj Korzo petkom

U našoj muzičkoj šetnji govorimo o zanimljivom projektu RegionALLE. Više politički angažovanih umetnika iz država sa prostoru bivše Jugoslavije dolazi u Nemačku, u male, intimne prostore. U Berlinu 30. marta nastupa Marčelo, 1. juna Ida Prester, u Bonu su 7. septembra Merima Ključo i Jelena Milušić. Projekat je pokrenula nemačka Savezne agencija za građansku edukaciju (bpb), a više saznajemo od Katarine Berg. Čućemo i kakvih novosti ima na muzičkoj sceni Hrvatske, pripremili smo i dobru muziku! Von Boris Rabrenovic.
24/03/202331 minutes 33 seconds
Episode Artwork

Kako će se ubuduće finansirati bolnice u Nemačkoj?

Nemačka vlada priprema reformu zdravstvenog sistema. S jedne strane, stručnjaci predlažu dalekosežne promene u naplaćivanju zdravstvenih usluga i napuštanje principa paušalnog obračunavanja bolničkih usluga, sa druge strane zahtevaju veću specijalizaciju bolnica. Detalje o planiranoj reformi saznao je kolega Filip Slavković, a u ovom podkastu govorimo i o planovima za pomoć pacijentima koji boluju od dugog kovida ili posledica vakcinacije. Von Boris Rabrenovic.
23/03/202316 minutes 16 seconds
Episode Artwork

Svjetski dan voda: Rijeke ili deponije?

UN-ova konferencija u New Yorku pokušava skrenuti pažnju na to da problemi s vodom nisu problemi samo jedne države. S tim vezi, reporter Amir Sužanj analizira javnu debatu, ekološku svijest i nesvijest u Bosni i Hercegovini. Dejan Furtula iz Udruženja građana Eko Centar iz Višegrada govori o ekološkim incidentima na rijeci Drini koja se suočava s ogromnim količinama otpada iz tri države - i predstavlja tri ideje kako bi se problem mogao riješiti. Von Amir Kamber.
22/03/202325 minutes 59 seconds
Episode Artwork

Pretplata na život – treba ga samo aktivirati

Na šta ste sve pretplaćeni? Pitanje je jednostavno, a odgovor je često: na više stvari nego što mislimo! No, to je tek početak. Usred smo velike promene sistema poslovanja, sve važniju ulogu ima tzv. "pretplatnička ekonomija". Posebno u digitalnom svetu lako se prati razvoj tog modela, koji sada sve više prelazi i u analogni. To jest, sve što je moglo da se kupi, sada se iznajmljuje na određeni rok, uz mogućnost produženja, najčešće automatskog. O tome vas informišu Saša Bojić i Nenad Kreizer. Von Sasa Bojic.
21/03/202328 minutes 21 seconds
Episode Artwork

Crna Gora drugi krug: Đukanović ili Milatović?

U drugi krug predsjedničkih izbora u Crnoj Gori 02.04. ulaze kandidat Demokratske partije socijalista (DPS) aktuelni predsjednik Milo Đukanović i kandidat Pokreta “Evropa Sad” Jakov Milatović. Reporterka Vesna Rajković-Nenadić objašnjava zamršenu političku aritmetiku. Analitičarka Nikoleta Đukanović analizira rezultate s pogledom na predstojeće vanredne parlamentarne izbore. Velike promjene u Crnoj Gori? Šta nudi Đukanović? Od čega zavisi budućnost "svježeg" predsjedničkog kandidata Milatovića? Von Amir Kamber.
20/03/202326 minutes 45 seconds
Episode Artwork

Edo Maajka "Moćno" ka Dortmundu - Tvoj Korzo petkom

Vodimo vas na koncert! Spektakl za ljubitelje hip-hop zvuka – hip-hop muzičar Edo Maajka naš je gost večeras i jedva čeka nastup u subotu, 25.03.23 u Dortmundu, u Dietrich-Keuning Hausu. Imamo besplatne karte! Čekaju vas na našoj Fejsbuk stranici Cosmo bosanski/hrvatski/srpski. Čućemo i novosti sa muzičke scene Bosne i Hercegovine. Kolega Zoran Ćatić iz Sarajeva, između ostalog, govori o zanimljivom projektu „Novi odmetnici“ u koji su uključeni brojni muzičari sa prostora bivše Jugoslavije. Von Boris Rabrenovic.
17/03/202331 minutes 39 seconds
Episode Artwork

Galeria zatvara brojne robne kuće u Nemačkoj

Više od 45 robnih kuća trgovinskog lanca Galeria u Nemačkoj trebalo bi da bude zatvoreno do kraja ove godine. Bez posla će, prema najavama rukovodstva, ostati 4.300 od ukupno oko 17.400 zaposlenih, ali savet zaposlenih tvrdi da će zapravo biti otpušteno više od 5.000 radnika. Koji su razlozi za to? Koliko ljudi bi moglo da ostane bez posla? Može li kompanija Galeria Karštat Kaufhof biti spasena od kompletne propasti? Kakve su reakcije političara i ima li konkretnih planova za pomoć. Von Boris Rabrenovic.
16/03/202316 minutes 34 seconds
Episode Artwork

Kako je Rusima i Ukrajincima u Beogradu?

Na koje koncerte ide ruska zajednica u Beogradu? Kakvi su kontakti sa domaćim stanovništvom? Da li se u Beogradu i Srbiji šta promijenilo od kada su došli ruski i ukrajinski migranti? Govorimo o životu novih doseljenika iz svakodnevnog ugla. Istorijskim aspektima bavi se Aleksej Timofejev, istoričar koji potječe iz Rusije, već 25 godina živi u Beogradu, radi na Institutu za noviju istoriju Srbije. Šta bi bila paralela između "belih Rusa" prije 100 godina i doseljenika koji pristižu danas Von Amir Kamber.
15/03/202326 minutes 48 seconds
Episode Artwork

Ljeto 2023: Veća potražnja i više cijene

Građani Njemačke već su isplanirali ljetni godišnji – sve je bukirano već odavno, destinacije su odabrane, a cijene nikad veće. Turistička industrija trlja ruke iako nije ponudila rješenje za problem manjak radne snage. Kakve su prognoze za nadolazeću turističku sezonu? S Romeom Draghicch iom, direktorom predstavništva HTZ-a u Njemačkoj razgovaram o hrvatskim planovima, a kolega Nenad Kreizer donosi pregled predstavljanja zemalja jugoistične Europe na ITB-u. Von Maja Maric.
14/03/202320 minutes 14 seconds
Episode Artwork

Dvadeset godina od ubistva Zorana Đinđića

12. marta 2003. godine ubijen je prvi demokratski izabran premijer Srbije Zoran Đinđić. Kako je obeležena ta godišnjica? Gde se Srbija danas nalazi? Koje su glavne političke zasluge Đinđića i šta je sve ostvareno od njegovog političkog programa? Kome je najviše bilo u intereseu da se on zauvek ukloni iz srpske politike? O tome u ovom podkastu razgovaramo sa našim beogradskim saradnikom Aleksandrom Timofejevim i predsednikom Građanskog demokratskog foruma (GDF) Zoranom Vuletićem. Von Boris Rabrenovic.
13/03/202331 minutes 29 seconds
Episode Artwork

Posljednji ples s bendom „Trovači“? - Tvoj Korzo petkom

Nikad više Trovači, nakon 20 godina, četiri albuma i više od 500 nastupa. Stvarno nikad više? Trovači slave jubilej i ujedno kažu adio oproštajnim koncertom u Bochumu. Ljudi „plaču“ od nevjerice na socijalnim mrežama. Poslušajte šta o razlozima za razilaženje uspješnog Balkan-Ska-Reggae sastava kaže frontman Danko Rabrenović. Svraćamo do Beograda po najnovije novosti sa scene u Srbiji. Saznajemo zašto su se momci iz hrvatskog benda Detmeć tako dobro raznježili. Tvoja muzika - tvoj Korzo petkom. Von Amir Kamber.
10/03/202330 minutes 31 seconds
Episode Artwork

Šta se dešava između dve runde pregovora Beograda i Prištine?

Nakon sastanka u Briselu na kojem su predsednik Srbije Aleksandar Vučić i kosovski premijer Aljbin Kurti prihvatili nemačko-francuski plan za normalizaciju odnosa Kosova i Srbije, za 18. mart je najavljen novi susret u Ohridu. Šta se dešava imeđu dve runde pregovora? Kako bi mogao da izgleda plan implementacije sporazuma i šta može da pođe po zlu? O tome u ovom podkastu između ostalog razgovaramo sa politikologom Dimitrijem Milićem, programskim direktorom organizacije „Novi treći put“. Von Boris Rabrenovic.
09/03/202324 minutes 38 seconds
Episode Artwork

Zašto nema više žena na novčanicama i nazivima ulica?

Sretan vam Dan žena uz informaciju koja kaže da samo 39% zemalja ima žene na svojim novčanicama, od čega Hrvatska i Bosna niti jednu, dok se Srbija provukla s - jednom. Ista je situacija i sa brojem ulica, trgova i škola koje nose ženska imena. O tome zašto nema više žena na novčanicama, ali i na kartama gradova razgovaramo s Mashom Durkalić ko-kreatoricom inicijative #ŽeneBiH, a zatim i Idom Prester koja sudjeluje u #TRGni se za ravnopravnost projekta. I što to znači za ravnopravnost spolova? Von Maja Maric.
08/03/202325 minutes 3 seconds
Episode Artwork

Dan jednakih plata

Žene u prosjeku zarađuju manje od muškaraca, kako u Njemačkoj tako i na jugoistoku Evrope. Koliko tačno? U čemu je suštinski problem? Povodom Dana jednakih plaća (Equal-Pay-Day) razgovaramo s Idom Prester, umjetnicom i medijskom radnicom iz Zagreba. Zbog čega ženama teže pada tražiti povišicu plaće? Kolega Boris Rabrenović analizira (ne)ravnopravnost spolova u Njemačkoj i skreće pažnju na moguće promjene zakonskih okvira. Von Amir Kamber.
07/03/202321 minutes 12 seconds
Episode Artwork

Kripto prevare na relaciji Srbija - Njemačka

Istražili smo prevare s kriptovalutama. Kako one funkcioniraju, kako ih spriječiti i kako se zaštiti? Naš reporter Aleksandar Timofejev istražio je veliku zajedničku akciju hapšenja u Srbiji, Njemačkoj i Grčkoj, a razgovaramo i sa Brankom Stamenkovićem, tužiteljem za visokotehnološki kriminal Srbije. Maja Matić, predsjednica srpskog ogranka Udruženja certificiranih istražitelja, pobliže objašnjava kako dolazi do ovakvih prevara. Von Maja Maric.
06/03/202323 minutes 15 seconds
Episode Artwork

Tko se u Hrvatskoj boji narodnjaka? - Tvoj Korzo petkom!

Opet uzburkani duhovi u Hrvatskoj! Lokalni političari zabranjuju koncerte narodne glazbe iz Srbije, a publika voli narodnjake. Kako se tumači ta podvojenost u Hrvatskoj prema kulturi za koju se smatra da dolazi iz istočnog susjedstva? O tome u Corsu u podcastu petkom razgovaramo s novinarkom Marinom Radoš koja se intenzivno bavila ovom temom. Osim toga se teme narodnjaka i alternative u svom pregledu glazbene scene dotiče i Zoran Stošić koji nam se javlja iz Zagreba. Sve to uz puno nove glazbe. Von Nenad Kreizer.
03/03/202332 minutes 16 seconds
Episode Artwork

Miljenko Jergović - O opsadi Sarajeva 30 godina kasnije

Razgovoramo s dobitnikom nagrade Fric za najbolju knjigu fikcijske proze 2022. godine. Miljenko Jergović objašnjava zbog čega se u knjizi Trojica za Kartal vraća na trag jedne svoje druge, za mnoge kultne, zbirke priča koja se bavi opsadom Sarajeva. Njegov nekadašnji sugrađanin, naš kolega, Davor Korić, prikazuje kontekst, analizira i prezentira zanimljiv odlomak iz nove knjige. A mi od Jergovića, pored ostalog, saznajemo što misli o čitaocima i ratu u Ukrajini. Von Amir Kamber.
02/03/202322 minutes 28 seconds
Episode Artwork

Feministička vanjska politika - što se krije iza nje?

Feministička vanjska politika - što bi to trebalo biti? Da li to podrazumijeva da isključivo žena mora voditi ministarstvo vanjskih poslova? Ili je to skup raznih principa za koje se ne zalaže samo jedna ministrica nego cijela zemlja? U Berlinu je upravo predstavljena feministička vanjska politika, a u podcastu saznajete što se krije iza toga pojma. O takvoj politici govori i Vesna Pusić, bivša ministrica vanjskih poslova Hrvatske, a naš suradnik Amir Kamber izvještava o njemačkim ciljevima. Von Nenad Kreizer.
01/03/202320 minutes 58 seconds
Episode Artwork

Četiri dana umjesto pet - Kraći radni tjedan: san ili java?

Nakon rada od kuće, četverodnevni radni tjedan se sve više nameće kao alternativa klasičnom radnom tjednu od pet dana s dva dana odmora. Istraživanja su pokazala da ovaj model donosi mnoge prednosti poput veće produktivnosti i bolje radne atmosfere. No on, kao ni rad od kuće, nije svugdje primjenjiv. Kakvi su izgledi da više poduzeća preuzme ovaj model? O tomu govori predsjednik Nazavisnih sindikata Hrvatske Krešimir Sever, a naša suradnica Maja Marić javlja o njemačkim i britanskim iskustvima. Von Nenad Kreizer.
28/02/202330 minutes
Episode Artwork

Uloga sindikata - Borba za radnička prava

Letovi otkazani, vrtići zatvoreni, zdravstveni radnici i radnice na ulicama. Novi val štrajkova je zahvatio Njemačku. U pitanju su štrajkovi upozorenja. Sindikati traže povećanje plaća. Poslodavci oštro uzvraćaju zahtjevom da se pravo na štrajk zakonski ograniči. Kako na sve to gleda Daniela Milutin iz sindikata Ver.di? Reporter Filip Slavković izvještava o pozadini konflikta koji bi mogao potrajati. Sljedeća runda pregovora sindikata i poslodavaca je za mjesec dana. Dakle, početak priče? Von Nenad Kreizer.
27/02/202321 minutes 19 seconds
Episode Artwork

DJ Robert Šoko je li klupski balkan sound još živ? - Tvoj Korzo

Žario je i palio klubovima posljednjih godina a sad se pitamo je li balkan sound još živ? Odgovor nam daje poznati berlinski DJ i tvorac klupske serije Balkan Beats. U pregledu događaja sa glazbenih scena regije stižu uvijek friška izdanja. Danas iz Sarajeva stiže ljubav, bijes i starenje – tim se temama, javlja Zoka Ćatić, bave poznati muzičari. Saznajemo što o pjesmi i spotu „Rekla je volim te“ kaže Emir Buković, zašto je Goropad u prvom singlu „Bijesan“ i što Henda želi reći s „Ostarit ću“? Von Nenad Kreizer.
24/02/202330 minutes 44 seconds
Episode Artwork

Godišnjica agresije na Ukrajinu - Tko može zaustaviti rat?

Godinu dana od početka ruskog napada na Ukrajinu. Rat usred Europe koji je promijenio i život ljudi izvan Ukrajine prouzročivši najvišu poslijeratnu stopu inflacije i veliku energetsku krizu. Što ovaj rat znači za svjetski poredak, što za odnose u regiji jugoistočne Europe i koliki su izgledi da se on uskoro završi? O svemu tome razgovaramo u ovom izdanju podcasta Cosmo Bosanski/hrvatski/srspki između ostalog i s političarom i dobrim poznavateljem prilika u Ukrajini Nenadom Čankom. Von Nenad Kreizer.
23/02/202330 minutes 13 seconds
Episode Artwork

Visoki predstavnik u BiH Schmidt u raljama satire

Jan Böhmermann je poznat po svojoj brutalnoj satiri koja ne štedi ni takve političke veličine kao što je turski predsjednik Erdogan. Sada je na zub uzeo Viskog predstavnika u BiH Christiana Schmidta optužujući ga da surađuje s nacionalistima i ruši demokraciju. No jesu li te zamjerke utemeljene? Kakve su reakcije njemačkih medija i zašto i novinar Krsto Lazarević ukazuje da mnoge tvrdnje nisu baš točne? I što o Schmidtu misli javnost u BiH govori nam politička analitičarka Tanja Topić. Von Nenad Kreizer.
22/02/202326 minutes 3 seconds
Episode Artwork

Skakavci, popci i brašnari - zamena za ćevape, sarmu i pečenje?

Da li su insekti zaista hrana budućnosti? Šta znači odluka Evropske komisije da neke insekte stavi na listu insekata bezbednih za ljudsku hranu? Sve to je istražio naš kolega Amir Kamber. Razgovoramo i sa docentom dr Milošem Petrovićem sa Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu, koji se tom temom bavi više godina i zna kakav je ukus insekata, kakve su njihove hranjive vrednosti i da li postoje neki rizici za konzumente. Von Boris Rabrenovic.
21/02/202328 minutes 37 seconds
Episode Artwork

Karneval: Ružičasti ponedeljak u Nemačkoj

Karneval, čiji je vrhunac danas u Kelnu, Diseldorfu i Majncuna tzv. Ružičasti ponedeljak, poznat je i po političkim porukama i satiričnim sloganima. Ko se ove godine našao na meti karnevalista u Nemačkoj? Kakav odnos prema karnevalu imaju strani sugrađani? Naš kolega Amir Kamber javlja o tome, a muzičar Goran Kostić iz Diseldorfa, koji 16 godina svira na karnevalu, otkriva zašto voli karneval. Von Boris Rabrenovic.
20/02/202319 minutes 34 seconds
Episode Artwork

Dokumentarac o BiH u Kelnu - Tvoj Korzo petkom

Družimo se sa bosanskohercegovačkim autorom dokumentarnih filmova Saidom Sefom, čiji dokumentarni film “Der Heilige Geist" odnosno “Sveti duh” će premijerno biti prikazan 11. marta u Kelnu, u Filmforumu NRW, u muzeju Ludwig. U Bosni i Hercegovini postoje i fenomeni, gotovo čarobna mjesta sa čudesnom energijom i duhovnošću, kaže Sefo. Čućemo i kakvih novosti ima na muzičkoj sceni Srbije. O sastavima Mapo Keyes, Bas i stega i Filipu Bulatoviću više će nam reći kolega Uroš Milovanović. Von Boris Rabrenovic.
17/02/202331 minutes
Episode Artwork

Turska i Sirija 10 dana nakon potresa - Kako dalje?

Deset dana nakon katastrofalnih potresa u Turskoj i Siriji na pogođenim područjima nedostaje svega: vode, struje, šatora, kreveta, pokrivača, grijalica. Milijuni ljudi su postali beskućnici. Nema dovoljno teške mehanizacije za raščišćavanje ruševina, broj žrtava se povećava. Ceste su dijelom razorene, bolnice udaljene od stradalih. Naš kolega Tuncay Özdamar, voditelj turske redakcije u WDR Cosmo, opisuje stanje u razgovoru s Amirom Kamberom, a naš suradnik Filip Slavković izvještava o pomoći. Von Amir Kamber.
16/02/202318 minutes 12 seconds
Episode Artwork

Život u inozemstvu - kako preseljenje može biti lakše?

Ljudi migriraju od kada je svijeta i vijeka. Neki u potrazi za boljim poslom, novcem ili sigurnijom budućnošću, neki zbog poslovnih prilika ili same avanture. Ali svima je jedna stvar zajednička – svi napominju da je preseljenje bilo jedan od hrabrijih koraka u njihovom životu i da “oni koji nisu probali, ne znaju koliko je teško”. S Nevenom Piperin iz Berlina, koja radi kao nomad coach, razgovaramo koliko je zapravo lako ili teško? I što ako nam se čini da ipak ne postaje lakše? Von Maja Maric.
15/02/202322 minutes 46 seconds
Episode Artwork

Čipovi pod kožom – put napretka ili negativna utopija?

RFID-čipovi su sveprisutni na karticama, služe nam za plaćanje, otključavanje vrata ili čuvanje medicinskih podataka. Sasvim je praktično smestiti sve njih na jedan čip. Zašto ih ne onda ne ugraditi pod kožu? Ne možemo ih izgubiti ni zaboraviti! U Švedskoj hiljade ljudi pod kožom čipove-implantate, u Nemačkoj ih je sve više. Zašto na to mnogi gledaju s podozrenjem? Da li je u pitanju „dobra“ ili „loša“ tehnologija? I kakve veze ima biohacking s tim, pitanja su čijim je tragom pošao Saša Bojić. Von Sasa Bojic.
14/02/202326 minutes 26 seconds
Episode Artwork

Otkud žurba: Sporazum Beograda i Prištine?

Evropa izgleda ne želi više da čeka. Šta se krije iza njemačko-francuske inicijative o rješavanju kosovskog problema. Ko gubi, ko dobija? Kakvi su stavovi predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i kosovskog premijera Aljbina Kurtija? U dublju analizu ulazimo u društvu Igora Novakovića iz Centra za međunarodne i bezbednosne poslove ISAC fond. Kako bi normalizaciju odnosa između Beograda i Prištine mogla konkretno izgledati. Kakvi su izgledi da do nje zbilja dođe? Da li je 2023. godina presudna? Von Amir Kamber.
13/02/202325 minutes 2 seconds
Episode Artwork

Ruža za Stihomira Klepića i Helem Nejse - Tvoj Korzo petkom!

Sarajevski hip-hop sastav Helem Nejse oduševio novim singlom Ruža. Razgovaramo sa Stihomirom Klepićem, autorom stihova za izvrsnu pjesmu na kojoj gostuje interpretatorka sevdalinki Amira Medunjanin. Rap poklonio ružu sevdahu. Kako? Zašto? Svraćamo do Zagreba po novosti s tamošnje muzičke scene i dvije legendarne anegdote. Slušamo novitete iz regije: beogradski elektronski sastav Bella Technika i hrvatsku Harmoniju disonance, sjajni aranzman uradio Pocket Palma. Tvoj Korzo. Tvoje muzičke novosti. Von Amir Kamer.
10/02/202331 minutes 20 seconds
Episode Artwork

Porod - traumatska iskustva žena

Nasilje u rodilištu je dugo ostalo skriveno i još uvijek se prečesto ignorira. Ranjiv položaj žena se iskorištava kako bi ih se psihički maltretiralo, zakinulo za potrebnu anesteziju ili se na njima obavile radnje na koje nisu pristale i za koje nema medicinskog opravdanja. Daniela Drandić iz roditeljske udruge RODA priča o traumatskim iskustvima žena, navodi što se sve ubraja u nasilje prilikom poroda i kako se od njega može zaštititi. Maja Marić donosi i pregled situacije u Njemačkoj. Von Maja Maric.
09/02/202328 minutes 9 seconds
Episode Artwork

Proricanje i gatanje - veliki biznis i u Srbiji

Potreba za orijentacijom u kriznim vremenima je sve veća. Gdje raste potražnja ne treba dugo čekati na razne vrste ponuda, pogotovo kada su u pitanju proroci, gatare i tarot "stručnjaci". Analiziramo branšu koja doživljava svojevrsni boom u Njemačkoj i provjeravamo kakva je situacija s prorocima u Srbiji, uz pomoć kolege Aleksandra Timofejeva iz Beograda. Šta kaže zakon, da li je gatanje dozvoljeno u Srbiji? Plaćaju li vidovnjaci poreze? Kakva je njihova uloga u politici i sportu? Von Amir Kamber.
08/02/202312 minutes 6 seconds
Episode Artwork

Fudbal u BiH - Novi selektor Faruk Hadžibegić

Šta su planovi novog selektora fudbalske selekcije Bosne i Hercegovine? Kakvu ulogu igraju mladi igrači iz dijaspore koji žele igrati za reprezentaciju, iako nikad nisu živjeli i igrali u domovini roditelja? Koliko utjecaja na sportski uspjeh ima politika? O tome razgovaramo s našim dopisnikom iz Sarajeva Amirom Sužnjem i novoimenovanim selektorom reprezentacije Farukom Hadžibegićem koji se sprema za kvalifikacije za evropsko prvenstvo. Prva utakmica igra se 24. marta u Zenici protiv Islanda. Von Amir Kamber.
07/02/202318 minutes 32 seconds
Episode Artwork

Prisluškivanje pametnih telefona - mit ili paranoja?

Koliko smo puta pomislili da nas neko prisluškuje! Šta bi taj neko, ako nas snima, želeo da od nas sazna? Da li je to neko, npr. iz policije ili tajne službe i zašto bismo mu bili interesantni? Ili možda imamo u smartfonu neki algoritam koji beleži naše pojedine reči, na primer cipele, auto..., da bi nam se, čim ih izgovorimo, "uvalile" reklame cipela i automobila... Koje javne ličnosti se prisluškivalo - u podkastu javlja Amir Kamber. Saznajete i može li se prisluškivanja nekako osloboditi. Von Sasa Bojic.
06/02/202325 minutes 39 seconds
Episode Artwork

Zvučna izložba Bojana Vuletića – Tvoj Korzo petkom

Zvuk, koncert, pokret i akustika na jednoj izložbi! U tunelu. Tipično za Bojana Vuletića, kompozitora, poznatog po neobičnim kompozicijama i saradnji sa umetnicima raznih profila. Pitamo ga kako mu je uspelo da to stopi s prostorom? „The space between your ears“, zvučna izložba koju treba doživeti, od 4.-12. februara, KIT u Diseldorfu. A sa muzičke scene BiH, naš Zoran Ćatić javlja o saradnji sarajevskog hip hop sastava Helem Nejse i Amire Medunjanin i novitetima Zabranjenog Pušenja i Zostera. Von Boris Rabrenovic.
03/02/202331 minutes 41 seconds
Episode Artwork

Meho i jedinstveni ruralni svet pisca Almina Kaplana

Šta čitati? Naša preporuka je da upoznate Mehu. Kroz razgovor sa bosanskohercegovačkim autorom Alminom Kaplanom, otkivamo vam i život u osobenoj hercegovačkoj sredini, kroz istinsku knjizevnost. Kaplan svojim romanima postiže zapažen u regiji u kojoj se piše i govori na srpskom, bosanskom, hrvatskom i crnogorskom jeziku. Kolega Davor Korić predstavlja njegov roman "Meho". Jednu, samo naoko, jednostavnu priču o jednostavnom čoveku, svakodnevici jednog povratnika. U kojem će se mnogi prepoznati. Von Boris Rabrenovic.
02/02/202325 minutes 39 seconds
Episode Artwork

Nakon tenkova i borbeni avioni za Ukrajinu?

Da li je Njemačka već u ratu protiv Rusije? Ključno pitanje u gorućoj raspravi o isporuci tenkova Leopard 2 Ukrajini! Tvrdnju u tom smislu je izrekla Analena Baerbock, a ministricu vanjskih poslova u svojoj vladi je odmah opovrgnuo savezni kancelar Olaf Scholz. Ne, Njemačka nije u ratu. No, odluka o isporuci 14 borbenih tenkova još se nije ni "ohladila", a već isti dan u javnosti se počelo debatirati o slanju borbenih aviona Ukrajini. Dok rasprava traje, u Njemačkoj raste strah od širenja rata. Von Amir Kamber.
01/02/202315 minutes 10 seconds
Episode Artwork

Zašto nam novogodišnji ciljevi padaju u vodu?

Kako stojite s vašim novogodišnjim odlukama? Jesu li već pale u vodu, jeste li odlučili da ćete ipak krenuti od sljedećeg ponedjeljka, ili od idućeg prvog u mjesecu, ili možda od sljedeće Nove godine? Danas s Borisom Rabrenovićem pričamo o tome zašto veliki postotak ljudi odustaje od ciljeva u prva tri mjeseca, a Ana Tomac iz zagrebačkog Girly Fitnessa nam daje konkretne savjete kako postaviti održive ciljeve i što možemo učiniti kada motivacija zakaže. Von Maja Maric.
31/01/202323 minutes 37 seconds
Episode Artwork

Boris Buden - Krupne promjene u odnosu građana prema državi

Tvrdnje da njemačka država gubi na autoritetu postaju sve glasnije, posebice s pogledom na migrante kojima se često spočitava manjak respekta. Filozof Boris Buden govori o tome kako on gleda na odnos građana i države. Šta se mijenja, u čiju korist, na štetu koga? Kako stoje stvari s državama i građanima na jugoistoku Evrope? Studirao je u Hrvatskoj i Sloveniji, državljanin Austrije, doktorirao u Berlinu. Piše, prevodi, razmišlja na više jezika. Boris Buden – izvrstan sagovornik za važnu temu. Von Amir Kamber.
30/01/202325 minutes 57 seconds
Episode Artwork

Virtuoz Goran Kovačević dolazi u Essen - Tvoj Korzo petkom

Muzička Korzo šetnja petkom - družimo se sa Goranom Kovačevićem, virtuozom na harmonici iz Švajcarske, koji 6. februara nastupa u Esenu, u bioskopu Eulenspiegel. Goranova priča, solistički koncert His-Story, džez, klasika, tango, Balkan! Saznajemo novosti sa muzičke scene Srbije - Buč Kesidi najavljuje tri velika koncerta u regionu, zašto će sastav KoiKoi pamtiti festival Eurosonic i šta nam kaže hip-hoperka Ana The Bejbe o povratku na scenu. Slušamo i novi singl beogradskog sastava Artan Lili. Von Boris Rabrenovic.
27/01/202330 minutes 40 seconds
Episode Artwork

Rasizam u Njemačkoj: Kako ga prepoznati?

Različitost je realnost ali mora postati normalnost jer „rasizam u Njemačkoj je sveprisutan“ poručuje Reem Alabali-Radovan, povjerenica vlade za integraciju. Ok, gdje tačno i šta učiniti protiv njega? Jer svaka peta osoba osjetila je rasizam na svojoj koži, analizira Filip Slavković vladinu studiju. Pitamo Dr. Ivu Krtalić, nadležnu za pitanja integracije u WDR-u, zašto je teško otkriti institucionalni i strukturni rasizam u Njemačkoj? Može li se nesvjesno biti rasista, pomaže li samokritika? Von Amir Kamber.
26/01/202326 minutes 15 seconds
Episode Artwork

ChatGPT - Rizici i mogućnosti umjetne inteligencije

ChatGPT – zašto o njemu svi govore! GPT je skraćenica za Generative Pre-trained Transformer ili recimo to ovako: to je umjetna inteligencija koja je „uvježbana“ da odgovara, navodno, na sva pitanja. Može pisati dopise, songove, poeziju, domaće zadaće... Može i na engleskom, njemačkom, ali i na hrvatskom, srpskom, bosanskom i drugim jezicima. Mnogi su oduševljeni i hvale taj novi digitalni alat, dok su drugi skeptični i u njemu vide opasnosti. Kome ili čemu ChatGPT može štetiti, kome koristiti? Von Amir Kamber.
25/01/202321 minutes 20 seconds
Episode Artwork

Nacionalni savet Nemaca - očuvati kulturu, tradiciju i identitet

Koje sve manjine žive u Srbiji i koja prava imaju? Koliko Nacionalnih saveta ima, zašto su oni važni i čime se sve bave? Odgovore na to ali i važnosti informisanja na čak 16 jezika RTV Vojvodine, potražio je naš reporter Aleksandar Timofejev. Posebnu pažnju posvećujemo Nacionalnom savetu nemačke nacionalne manjine. Od predsednika tog saveta Mihaela Placa, čućemo kakav je odnos Srbije prema toj zajednici? Kakva je saradnja saveta nemačke nacionalne manjine sa Nemačkom, kao maticom? Von Boris Rabrenovic.
24/01/202319 minutes 31 seconds
Episode Artwork

Mešovita borilačka veština MMA – brutalan ili normalan sport?

Borilačkih sportova ima veoma mnogo i negovane su u svim delovima sveta. Jedan od njih je i MMA čija skraćenica dolazi iz engleskog: Mixed Martial Arts. To je specifičan borilački sport koji podrazumeva fuziju raznih borilačkih veština. Mnogi ga zovu i Ultimate figthing. Dok jedni misle da je brutalan, „jer je kod njega sve dozvoljeno“, drugi smatraju da je to sport kao i svaki drugi. Ko je u pravu i šta kaže MMA borac i trener Borislav Nikolić iz Beograda? Von Sasa Bojic.
23/01/202321 minutes 18 seconds
Episode Artwork

Ante Gelo objavio album "Mara" - Tvoj Korzo petkom

Svakog petka vodimo vas na muzičku Korzo šetnju. Gost je Ante Gelo, jedan od najtraženijih hrvatskih gitarista, aranžer i producent. „Dosta sam radio za druge i sad mi je došlo da napravim nešto za sebe, pravi gušt!“. Nakon dve decenije rada sa brojnim poznatim muzičarima nedavno objavio džez album prvenac „Mara“. Iz Zagreba stižu novosti sa muzičke scene Hrvatske od Zorana Stošića i uz to zanimljive priče o Massimu, Darku Rundeku i najopsežnijem muzičkom albumu na svetu koji stiže iz Slovenije. Von Boris Rabrenovic.
20/01/202331 minutes 26 seconds
Episode Artwork

Popis stanovništva u Srbiji - Šta pokazuju rezultati?

Demografi tvrde: Srbija ima mnogo manje stanovnika nego što pokazuju prvi privremeni rezultati popisa održanog krajem prošle godine. Rezultati kažu - stanovnika sada ima pola miliona manje nego pre 11 godina, kada je napravljen pretposlednji popis. Demografi kažu: stanovnika sada ima najmanje 762.000 manje nego pre 11 godina. Otkud takva razlika i ko je u pravu? U podkastu poslušajte, pored ostalog, šta kaže demograf dr. Petar Vasić i naša saradnica iz Beograda Zorka Đukanović. Von Boris Rabrenovic.
19/01/202322 minutes 44 seconds
Episode Artwork

True Crime - opasno zabavan ili samo opasan?

Posjetili smo „Mjesto zločina“ - prvi hrvatski True Crime podcast i saznali što točno ljude privlači sadržaju u kojem se prepričavaju, prikazuju ili dokumentiraju istiniti zločini. Je li True Crime opasna razbibriga, može li nas ičemu naučiti i zašto ga najviše slušaju baš žene. Nenad Kreizer je istražio zašto je ovaj žanr toliko popularan u pop kulturi, a Tia i Filip su nam ispričali kako su došli na ideju da krenu sa snimanjem tog pocast-formata. Poslušajte sve u našoj novoj epizodi. Von Maja Maric.
18/01/202327 minutes 10 seconds
Episode Artwork

Inflacija i nova valuta -Tko je kriv za rast cijena u Hrvatskoj?

Kuna je postala povijest, a Hrvatska je uz euro kao valutu dobila i nova poskupljena kao i nezadovoljne građane. Cijene se zaokružuju na veće iznose, spominju se inflacija i kriza, a jeftiniju košaricu imaju Slovenci nego Hrvati. Radi li se samo o početnom šoku i fazi prilagodbe ili je ovo nova stvarnost za hrvatske građane? Istražujemo u ovom podcastu stvarno stanje, razloge i posljedice i razgovaramo s poznatim hrvatskim ekonomistom Damirom Novotnyjem koji smatra da stvari ipak nisu tako crne. Von Nenad Kreizer.
17/01/202325 minutes 20 seconds
Episode Artwork

Nekretnine u Njemačkoj - nezadovoljstvo zbog poreznih prijava

Vlasnici nekretnina u Njemačkoj obvezni su do kraja ovog mjeseca predati poreznu prijavu za svoje nekretnine koja bi poslužila za utvrđivanje visine ovog poreza u budućnosti. No mnogi se suočavaju s problemima prilikom ispunjavanja obrazaca za obračun ovog poreza. Postupak je, kažu kritičari, prekompliciran i nejasan. U ovom izdanju podcasta bavimo se pozadinom ove porezne reforme koja je mnoge vlasnike nekretnina u Njemačkoj dovela u nedoumicu i pitanjem što i kako učiniti. Von Nenad Kreizer.
16/01/202317 minutes 41 seconds
Episode Artwork

Jazz na početku nove godine! Danilo Vujović - Tvoj Korzo petkom

Dobrodošli u glazbeno izdanje petkom „Korzo“ u kojem se kao i uvijek krajem tjedna družimo uz malo više glazbe. Početak je godine, manje ćemo pričati a više slušati novitete s glazbenih scena europskog jugoistoka. Od našeg svestranog stručnjaka Zorana Ćatića iz Sarajeva, saznajemo da li je na glazbenoj sceni BiH ponuda mršava ili još ima dobrih „mrvica“ iz prošle. Rećiće nam šta radi Laka, Ultrazvuk i ko je to Andre Kido. Naš gost, jazz bubnjar Danilo Vujović iz Kölna predstavlja nam novi album. Von Nenad Kreizer.
13/01/202331 minutes 1 second
Episode Artwork

Srbija i Kosovo - Diplomatska ofenziva za normalizaciju odnosa

Kraj prošle godine na zapadnom Balkanu ponovno je bio u znaku napetosti između Srbije i Kosova zbog neriješenih odnosa ove dvije države. Iako dosadašnji napori da se odnosi normaliziraju nisu urodili plodom, zapad pokreće novu diplomatsku ofenzivu za rješenje ovog političko-sigurnosnog problema. O tomu danas razgovaramo između ostalog i s Dragišom Mijačićem, koordinatorom radne grupe za pregovore Srbije i Europske unije za poglavlje 35.  Von Nenad Kreizer.
12/01/202320 minutes 52 seconds
Episode Artwork

Izgredi u Berlinu: migrantski, socijalni ili politički problem?

U Njemačkoj se nakon izgreda u novogodišnjoj noći, kada su skupine mladića navodno stranog porijekla napadali policajce i vatrogasce, opet rasplamsala rasprava o odnosu između nekih dijelova migrantskih zajednica i države. U Berlinu se sljedeći mjesec održavaju ponovljeni izbori pa raspravu neke stranke koriste za profiliranje kod birača. Koliko su opasne paušalne optužbe etničkih grupa o tomu razgovaramo i s predsjednikom Kulturnog islamskog centra Bošnjaka u Berlinu Mehom Travljaninom. Von Nenad Kreizer.
11/01/202326 minutes 37 seconds
Episode Artwork

Što za BiH predstavlja EU kandidatski status?

Bosna i Hercegovina je krajem prošle godine dobila kandidatski status za prijem u Europsku uniju što je deklarirano i najvažniji vanjskopolitički cilj ove zemlje. No kakvo je stanje na terenu? Što taj status znači za BiH, zemlju ugroženu unutarnjim napetostima i nefunkcioniranjem institucija? Što to znači za njezine građane? O svemu tomu razgovaramo u ovom izdanju podcasta Cosmo bosanski/hrvatski/srpski, između ostalog i s Igorom Davidovićem, bivšim šefom misije BiH pri EU. Von Nenad Kreizer.
10/01/202328 minutes 33 seconds
Episode Artwork

Kakva rasterećenja donose Bürgergeld i Wohngeld?

U ovom podkastu govorimo o zakonskim izmenama u Nemačkoj koje su od 1. januara ove godine stupile na snagu: o Bürgergeldu, takozvanoj naknadi za građane, koja je zamena za socijalnu pomoć Hartz IV, kao i o naknadi za stanovanje Wohngeld. Reč je veoma važnim društveno-političkim projektima vladajuće koalicije. Kakva rasterećenja donose Bürgergeld i Wohngeld? Ko sve ima pravo na njih? Kako se prijaviti za tu vrstu pomoći? Von Boris Rabrenovic.
09/01/202316 minutes 33 seconds
Episode Artwork

Glumica u tuđem ratu Maja Zećo - Tvoj Korzo petkom

Vozimo se tramvajem kroz Berlin i razgovaramo s Majom Zećom, glumicom iz Bosne i Hercegovine koja gradi karijeru u Njemačkoj. Njen novi projekat bavi se suočavanjem s prošlošću iz njemačke perspektive. Ohrabrujuće ili obeshrabrujuće za nekoga s jugoistoka Evrope? Svraćamo do Beograda i našeg reportera Uroša Milovanovića po novosti sa tamošnje scene. Za nas govore Nikola Vranjkovć, Marčelo i Vampiri! Slušamo muzičke novitete iz Hrvatske: kako Rokambol i Bad Daughter ulaze u novu 2023. godinu? Von Amir Kamber.
06/01/202332 minutes 39 seconds
Episode Artwork

Humorom do spoznaje - knjiga „Fric i Dobrila“ Srđana Valjarevića

Ko su Fric i Dobrila? Šta nam književnost može reći o krizama i apsurdima kojima ćemo izgleda biti okruženi i ove 2023. godine? Dobra pitanja za našu rubriku u kojoj svakog prvog četvrtka u mjesecu izdvajamo literarna ostvarenja pisaca s prostora Jugoistočne Evrope. Izuzetno duhovitu knjigu Fric i Dobrila predstavlja nam Davor Korić i čita odlomke. A voditelj Amir Kamber od samog autora, našeg gosta, pisca i kolumniste, Srđana Valjarevića, saznaje kako to možemo humorom do spasa i spoznaje? Von Amir Kamber.
05/01/202320 minutes 6 seconds
Episode Artwork

Slanina, špek ili panceta: što je ukusnije?

Blagdani koji se redaju oko prijelaza godine neminovno su povezani s raznim slasticama, pečenjima, umacima, narescima, kolačima, uglavnom, dobrom hranom. Jedan specijalitet je posebno omiljen: slanina. Ili špek ili panceta. Naziva je puno no iza svih se krije jedno: narezak popularan u svijetu. O razlikama i sličnostima između različitih verzija ovog specijaliteta saznajemo danas u ovom još uvijek prazničnom podcastu od Ivane Zrilić i proizvođača i stručnjaka Hrvoja Butića iz Hrvatske. Von Nenad Kreizer.
04/01/202316 minutes 4 seconds
Episode Artwork

Srpska šljivovica dio svjetske nematerijalne baštine

Rakije su sastavni života, kvalitetan poklon, dio folklora, narodne medicine i prepoznatljiv simbol nekih kultura. Uz rakije se slavi, tuguje, liječi, započinju prijateljstva. Šljivovica je u Srbiji dio svakodnevice a zbog načina izrade sada je i zvanično na listi nematerijalnog kulturnog nasljeđa UNESCO-a. Maja Marić i Aleksandar Timofejev pričaju o tradicionalnoj proizvodnji šljivovice i zašto je u Srbiji zovu „mučenica“. A Danijela Filipović iz Etnografskog muzeja o značaju ovog priznanja. Von Maja Marić.
03/01/202317 minutes 22 seconds
Episode Artwork

Običaji i sujeverje: Prizivate li dobre duhove u novoj godini?

Počela je nova 2023 godina u kojoj sebi i drugim želimo sve najbolje. Na prelasku iz stare u novu godinu obično te želje prate novogodišnji rituali svih vrsta. Slični su na svim kontinentima, uz neke specifične regionalne razlike, tradicije ili sujeverje. Saša Bojić i Amir Kamber izdvajaju neke od najinteresantnijih običaja kojima se priziva sreća i blagostanje. Ima tu svega: od nošenja donjeg veša tačno određenih boja pa do skakanja preko morskih talasa ili razbijanja tanjira. Smeh je dozvoljen Von Sasa Bojic.
02/01/202324 minutes 4 seconds
Episode Artwork

Best of! Druženja za pamćenje -Tvoj Korzo petkom!

Kao i svakog petka, vreme je za posebno izdanje našeg podkasta - muzičku Korzo šetnju. U ovom, poslednjem ovogodišnjem izdanju, uz mnogo dobre muzike, prisetićemo se druženja sa brojnim zanimljivim muzičarkama i muzičarima, kao što su Ana Đurić Konstrakta, Jelena Popržan, Svetlana Spajić, Aleksandar Sedlar, Mile Kekin, Brano Jakubović, Max Juričić, Ratko Teofilović, Žika Jelić, Marko Jovanović. Od Zorana Stošiča iz Zagreba saznajemo kakvih muzičkih novosti ima u Hrvatskoj na samom kraju 2022. Von Boris Rabrenovic.
30/12/202231 minutes 46 seconds
Episode Artwork

Da li nam je potreban novi, digitalni Bonton?

Da li su pravila lepog ponašanja anahrona i prevaziđena? Da li su nam potrebna nova za ovo digitalno doba? Psiholog Marina Nadejin Simić iz Beograda smatra da je bonton i danas važan i objašnjava zbog čega, a Zoran Milojević iz Obrazovno-kreativnog centra u Boru kaže da ponašanje na internetu ne bi trebalo da se razlikuje od ponašanja u realnom životu. Kako ne bi trebalo da se ponaša na društvenim mrežama i uopšte u digitalnom svetu pokušava da utvrdi Saša Bojić. Von Sasa Bojic.
29/12/202218 minutes 41 seconds
Episode Artwork

Susreti čitalaca i autora sve popularniji

Čitanja književnih djela u prisutnosti autora doživljavaju sve veću popularnost, a porast broja useljenika iz regije jugoistočne Europe pridonio je omasovljenju ove vrste susreta i druženja. Tko na njih dolazi i što ovakva vrsta kulturnog angažmana znači za one koji ih posjećuju - o tomu Nenad Kreizer razgovara s književnicom i docenticom Slavicom Klimkowsky i organizatoricom književnih susreta Radmilom Radovanović. Von Nenad Kreizer.
28/12/202215 minutes 43 seconds
Episode Artwork

Neven Subotić – vrhunski sportista, veliki humanitarac!

Nekadašnji pofesionalni fudbaler, a danas humanitarni radnik Neven Subotić, objavio je knjigu "Alles geben" odnosno "Dati sve od sebe". Tu autobiografsku knjigu, koja je svojevrsni apel za bolji i pravedniji svet, predstavlja nam kolega Davor Korić. A zašto put ka pravednijem svetu počinje od nas samih reći će nam sam Neven Subotić. Razgovaramo o njegovoj fondaciji, humanitarnom angažmanu, raskidu sa fudbalom, Africi i naravno knjizi. Von Boris Rabrenovic.
27/12/202226 minutes 43 seconds
Episode Artwork

Neven Subotić: "Put ka pravednijem svetu počinje od nas samih"

U ovom podkastu družimo se sa uspešnim sportistom, odnedavno piscem, a pre svega velikim humanitarcem Nevenom Subotićem, koji je objavio knjigu “Alles geben” odnosno “Dati sve od sebe”. Tu autobiografsku knjigu, koja je ujedno i apel za bolji i pravedniji svet, će nam predstaviti kolega Davor Korić. A zašto put ka pravednijem svetu od nas samih počinje reći će nam sam Neven Subotić. Razgovaramo o njegovoj fondaciji, humanitarnom angažmanu, raskidu sa fudbalom, Africi i naravno knjizi. Von Boris Rabrenovic.
27/12/202226 minutes 34 seconds
Episode Artwork

Razlozi za slavlje - Tvoj Korzo petkom

Praznici pred vratima! Pun elana, sa svečanom leptir mašnom oko vrata, o dešavanjima na muzičkoj sceni u Sarajevu izvještava kolega Zoran Ćatić. Kako na kulturni život utječe to što je Bosna i Hercegovina dobila status EU kandidata? Više razloga za slavlje i u Hrvatskoj: Božić, ulazak u Šengen, treće mjesto na SP-u, dolazak eura. Zagrebački reporter Zoran Stošić analizira pozadinu, s pogledom i na drugu stranu medalje. Slušamo svježu muziku. Radujemo se praznicima & blagdanima. Von Amir Kamber.
23/12/202231 minutes 49 seconds
Episode Artwork

Nemačka ograničava cene gasa i struje

U Nemačkoj je usvojen set zakona o ograničenju energetskih troškova za građane, i preduzeća. Šta olakšice donose potrošačima? Kolike će biti najviše cene? U kojim slučajevima će potrošači moći da dobiju novac nazad? Detalje je saznao kolega Filip Slavković. A razgovoramo i sa bosanskohercegovačkim stručnjakom Almirom Bečarevićem koji će nam reći kakva je trenutna situacija u Bosni i Hercegovini i zemljama regije što se tiče cena energenata. Von Boris Rabrenovic.
22/12/202217 minutes 1 second
Episode Artwork

Predbožićni shopping

Jeste li već obavili svoj blagdanski shopping? Poklon po poklon, košarica se puni, a bankovni račun se prazni. Kada ubrojimo i višak hrane koji pripremamo, neplanirane troškove koje napravimo i putovanja na koja idemo, nerijetko iznenadimo i sami sebe. A i kriza je tu. Kako u blagdansko doba ne zapasti u crveno i u prvi mjesec ući bez depresije? Kolega Amir Kamber je potražio način. Von Maja Marić.
21/12/202218 minutes 36 seconds
Episode Artwork

Beskućništvo - strah, strah i samo strah

U ovom podkastu govorimo o problemu beskućništva u Nemačkoj i zemljama regije. Koliko u kojoj zemlji ima beskućnika? Koji su glavni razlozi za ostanak bez krova nad glavom? Kakve mere vlasti preduzumaju da reše taj problem? O svemu tome govore kolega Nenad Kreizer i Mile Mrvalj, bivši beskućnik, humanitarac, danas predsednik udruženja Fajter iz Zagreba koje pomaže beskućnicima i vodič verovatno najneobičnije turističke ture u glavnom gradu Hrvatske. Von Boris Rabrenovic.
20/12/202224 minutes 41 seconds
Episode Artwork

Pijaca – mesto za trgovinu i susrete

U podkastu se danas bavimo fenomenom tržnice – pijace. Za mnoge od nas, iz južnih krajeva, ona ima ovdje, u Njemačkoj, posebno značenje: nije samo mjesto za kupovinu nego i za susrete s ljudima s prostora jugoistočne Evrope, s Balkana, možda baš i iz kraja u kojeg smo doselili. Naša saradnica Aida Kožar nam dočarava kako to izgleda, a naša sugrađanka iz Kölna, Slavica te Kaat Markočević, koja je dugo bila prodavač na tržnicama, ali i proizvođač "slatkih stvari", govori o svojim iskustvima. Von Amir Kamber.
19/12/202227 minutes 1 second
Episode Artwork

Božićne i navijačke pjesme:tko ih sluša? - Tvoj Korzo petkom!

Fenomen božićnih pjesama koje su u ovim blagdanskim danima neizbježne isto kao i što su, dok traje svjetsko nogometno prvenstvo, neizbježne i navijačke pjesme. Time se između ostalog bavimo u današnjem podcastu Cosmo bosanski/hrvatski/srpski koji je kao i uvijek petkom više okrenut glazbi. Razgovaramo s urednikom portala Muzika.hr Edom Plovanićem a u pregledu scene iz Beograda saznajemo koji su se to veterani okupili ponovno. Kao i uvijek slušamo mnogo nove glazbe. Von Nenad Kreizer.
16/12/202232 minutes 55 seconds
Episode Artwork

U Njemačkoj sve manje vjernika

Dvije najveće njemačke crkve, katoličku i protestantsku, svake godine napušta sve više vjernika. Razlozi su višestruki: od pedofilskih skandala pa do odbijanja plaćanja crkvenog poreza. Koliki broj vjernika izlazi iz redova crkve, kakav je postupak, koje su posljedice? I kakav stav o svemu tomu ima Hrvatski katolički dušobrižnički ured u Njemačkoj? To saznajemo u ovom izdanju podcasta između ostalog i kroz razgovor s delegatom za hrvatsko dušobrižništvo u Njemačkoj Ivicom Komadinom. Von Nenad Kreizer.
15/12/202224 minutes 36 seconds
Episode Artwork

Građani Rajha planirali državni udar

Nedavna akcija njemačkih vlasti protiv Građana Reicha (Reichsbürger), koji su planirali svrgavanje vlasti u Njemačkoj, za mnoge je došla iznenadno. Do sada se na ovu skupinu gledalo kao na grupu ezoterika i bezopasnih smušenjaka, no pokazalo se da su njihovi planovi mnogo opasniji. Što su vlasti otkrile prilikom racije i tko je ova skupina koja ne priznaje ustavni poredak Njemačke? O tomu razgovaramo, između ostalog, s Danijelom Majićem, poznavateljem situacije na desnoj ekstremističkoj sceni. Von Nenad Kreizer.
14/12/202223 minutes 34 seconds
Episode Artwork

Hrvatska s optimizmom ulazi u euro-zonu

Još nekoliko dana u Hrvatskoj će platežno sredstvo biti kuna. Od 1.1.2023. Hrvatska ulazi u euro zonu, a time i platežno sredstvo postaje zajednička valuta Europske unije. Kako se građani Hrvatske pripremaju na ovu veliku promjenu, na što treba pripaziti u tom prjelaznom razdoblju te što je važno za građane izvan zemlje - izvještava Mladen Mali. Hoće li Hrvatska na makroekonomskom planu profitirati od zajedničke valute? O tomu u ovom podcastu razgovaramo i s ekonomisticom Vedranom Pribičević. Von Nenad Kreizer.
13/12/202220 minutes 42 seconds
Episode Artwork

Podvizi ili promašaji klimatskih aktivista?

Klimatski aktivisti nasrnuli pire-krompirom na umjetnost! Reporter Nenad Kreizer otkriva ko se tačno krije iza ekološke organizacije "Posljednja generacija", koji su njeni motivi, metode i kako na njih reagira njemačka javnost. Leila Topić, viša kustosica Muzeja suvremene umjetnosti u Zagrebu, iz osobnog ugla analizira "Posljednju generaciju" i njihove akcije u javnom prostoru, pored ostalog, u muzejima. Jesu li aktivisti u pravu i treba li zvati policiju kad "napadnu" neku sliku ili kip? Von Amir Kamber.
12/12/202219 minutes 53 seconds
Episode Artwork

Premijera nove predstave Nade Kokotović – Tvoj Korzo petkom!

U ovom podkastu družimo se sa čuvenom koreografkinjom i rediteljkom Nadom Kokotović. U sredu, 14. decembra u kelnskom pozorištu "Theater der Keller" premijerno će biti izvedena njena predstava „Mädchenschule" – der Wille zur Demokratie“ u prevodu „Devojačka škola – volja za demokratijom“. Naredni termini su 15., 28. i 29. decembar, 26. i 27. januar i 10. februar 2023. godine. Sa kolegom Zoranom Stošićem iz Zagreba, razgovaramo o alternativi u muzici. Von Boris Rabrenovic.
09/12/202230 minutes 24 seconds
Episode Artwork

Saobraćaj - Kako se ponašamo za volanom?

Postoji izreka da nigde nismo tako ubeđeni da smo u pravu – kao kada vozimo svoj automobil. Kada smo za volanom, greške prave – drugi. Da li je to tačno? I ako jeste, zašto je tako? Saša Bojić je pošao tragom ovog pitanja i pozabavio se i razlikama u ponašanju u saobraćaju između Nemačke i balkanskih zemalja. U tome ima stručnu pomoć psihološkinje Nine Dragutinović-Jovanović, a kolega Amir Kamber pomaže da pogledamo kako se vozi na drugim kontinentima i zašto „saobraćaj nije uvek saobraćaj“. Von Saša Bojić.
08/12/202227 minutes 43 seconds
Episode Artwork

Reforme - Novi uslovi za useljavanje i dobivanje državljanstva

Njemačka savezna vlada je počela usvajati migracijske zakone. Boravak bi strancima trebalo da bude olakšan. Reporter Filip Slavković objašnjava na koji način: planira se opsežna reforma prava na državljanstvo kao i cijeli paket zakona koji se odnosi na doseljavanje, tačnije, primamljivanje stručne radne snage iz inostranstva. Prvi zakoni već su u Berlinu izglasani, no, kritike stižu i iz opozicije i iz redova vladajuće koalicije - stranaka SPD, Zeleni, FDP. Koja pitanja su posebno sporna? Von Amir Kamber.
07/12/202219 minutes 29 seconds
Episode Artwork

Afera sa lažnim dijagnozama u Bosni i Hercegovini

U Kantonu Sarajevo otkrivena je velika zloupotreba ličnih podataka pacijenata, na osnovu kojih su neki doktori pisali lažne dijagnoze i izdavali recepte za izuzetno skupe lekove. Već sada se tvrdi da je pojam “korupcija” preblaga reč za ovaj skandal i da je reč o jednoj od najtežih afera u zdravstvenom sistemu u Bosni i Hercegovini. Naš sarajevski dopisnik Amir Sužanj i cenjeni sarajevski pulmolog i sindikalni aktivist, doktor Edo Selimić govore o detaljima te velike afere, Von Boris Rabrenovic.
06/12/202221 minutes 16 seconds
Episode Artwork

Zlostavljanje u školi – noćna mora i djeteta i roditelja

Zlostavljanje je poznato i kao bullying i to je raširena pojava i među školskim vršnjacima. Ne se zna koliko je djece tome izloženo jer nerado pričaju o tome ili to roditeljima prešućuju. Mogu li roditelji ipak primijetiti na djetetu da mu se nešto događa? Što da poduzmu ako primjete neke simptome ili saznaju da njihovo dijete zlostavlja druge? O širokom spektru tema povezanih s bullyingom govore psihologinja Rebeka Bulat i odgajateljica u cjelodnevnoj školi Valentina Brlet. Von Maja Maric.
05/12/202225 minutes 22 seconds
Episode Artwork

Njemačka premijera "Amaneta" - Tvoj korzo petkom

Petkom se bavimo muzikom i kulturom, ovaj put uz muzičke scenske novosti iz Bosne i Hercegovine. Osim toga, sa režiserom Mirzom Begovićem razgovaramo o filmu "Amanet" koji se ovog vikenda prikazuje u njemačkim kinima. Komedija o ljubavi i prijateljstvu u jednom malom mjestu u blizini Busovače naišla je na odlične reakcije publike u Bosni i Hercegovini. Od muzičkih noviteta smo pripremili: jednu nježnu pjesmu od Kekina, jednu paprenu od Tibora, a biće mjesta i za neobičnu Moussaku iz Beograda. Von Amir Kamber.
02/12/202230 minutes 58 seconds
Episode Artwork

Semezdin Mehmedinović - autor i knjige kojima se vjeruje

Upoznajemo bosanskohercegovačkog pisca i pjesnika Semezdina Mehmedinovića. Njegove knjige "Me´med, crvena bandana i pahuljica" i "Ovo vrijeme sada" mogle bi biti posebno zanimljive za one koji su napustili svoju zemlju ili možda razmišljaju da se u nju vrate. Osobno, Mehmedinović se nakon dugo godina u egzilu opet smjestio u Sarajevo. Zbog čega? Šta se promijenilo? Može li se putem literature ući u raj, na zadnja vrata? I šta bi želio postići pisanjem? Sve to i još puno više nam otkriva autor. Von Amir Kamber.
01/12/202224 minutes 41 seconds
Episode Artwork

Fotografije – Sve o snimanju i slikama

Mali fotoaparati koje imamo na mobitelu, u kombinaciji s društvenim mrežama, doveli su do eksplozije fotografije: "svi stalno slikamo", ali se i suočavamo s pitanjima: što s velikom količinom snimaka, gdje ih i kako pohraniti, zaštititi i da li ih čuvati samo u digitalnom obliku ili ih dati izraditi kao "prave slike"? O tome, o fotografijama nekad i sad i što je korisno znati kod fotografiranja govore svestrana umjetnica Aida Kožar i profesionalni fotograf Samir Delić. Von Maja Maric.
30/11/202224 minutes 56 seconds
Episode Artwork

Pre sto godina rođen je pisac i pesnik Duško Radović

Tačno pre sto godina, 29.11. 1922., rođen je Duško Radović, srpski pesnik, pisac i novinar. Imao je veoma bogatu karijeru, objavljivao je pesme i priče za decu i odrasle, bio je dramaturg, a najpoznatiji su verovatno njegovi čuveni aforizmi i kratke priče kojima je sedamdesetih i osamdesetih slušaoce Studija B budio rubrikom „Beograde, dobro jutro“. O fenomenu Duška Radovića govori naš dopisnik iz Beograda, Aleksandar Timofejev i nekadašnja Duškova saradnica, novinarka Brana Milunov. Von Boris Rabrenovic.
29/11/202220 minutes 18 seconds
Episode Artwork

Novac i plaćanje - Hoće li gotovina uskoro biti ukinuta?

Plaćanje karticom je u nezadrživom prodoru. Ako to uskoro bude jedini vid legalnog plaćanja, država će moći da preko banaka, pritiskom na dugme, odlučuje o egzistencijama svojih građana – kao što je to već učinjeno u Kanadi. O gotovini, bezbednosti i slobodi, kao i razlozima mogućeg ukidanja plaćanja gotovinom, govori ova epizoda našeg podkasta čiji je domaćin Saša Bojić, a naš saradnik Boris Rabrenović iznosi izuzetno zanimljive činjenice iz istorije plaćanja i novca. Von Saša Bojić.
28/11/202226 minutes 38 seconds
Episode Artwork

Ahmed Burić “Sin pustinje” - Tvoj Korzo petkom!

U ovom izdanju podkasta Cosmo - bosanski/hrvatski/srpski gost je bosanskohercegovački pisac, pesnik i novinar Ahmed Burić, koji je nedavno objavio album “Sin pustinje” - jedan od retkih primera takozvanog spoken word albuma u zemljama regije. Uz pratnju vrhunskih muzičara kao što su Damir Imamović, Toni Kitanovski ili Ivan Mihajlović, Ahmed Burić govori svoju poeziju. Uroš Milovanović iz Beograda predstavlja singl Aleksandre Kovač i nova izdanja Kikija Lesendrića i Pilota i sastava Lira Vega. Von Boris Rabrenovic.
25/11/202231 minutes 40 seconds
Episode Artwork

Privredna kriza - Šta nas očekuje u sledećoj godini?

U ovom izdanju podkasta Cosmo bosanski-hrvatski-srpski govorimo o aktuelnoj finansijskoj krizi i saznajemo kako kroz nju prolaze Nemačka i zemlje Zapadnog Balkana. Hoće li biti recesije? Da li prava kriza tek predstoji ili će se inflacija polako stišavati? Da li su isti problemi sa kojima se susreću države EU i države Zapadnog Balkana? Kakva su očekivanja za 2023. godinu? Jedan od sagovornika je ekonomista Branimir Jovanović, stručnjak za Zapadni Balkan u Bečkom institutu za međunarodne studije. Von Boris Rabrenovic.
24/11/202227 minutes 18 seconds
Episode Artwork

Mundijal u Kataru: Između sporta i bojkota

Sjajnu analizu i pozadinsku priču o katarskom Svjetskom prvenstvu u fudbalu donosi nam Filip Slavković. Moramo li se baviti i moralnim pitanjima? Ili možda ipak ne moramo? U njoj je i pregled zanimljive diskusije u njemačkom društvu i ko šta u njoj zastupa. Davor Korić predstavlja reprezentacije Hrvatske i Srbije i procjenjuje njihove šanse na Mundijalu. Na njemu nastupaju 32 reprezentacije, u 8 grupa po 4 ekipe, a po 2 idu dalje. Ko su favoriti? Von Amir Kamber.
23/11/202222 minutes 30 seconds
Episode Artwork

Planeta Zemlja - Ima li mesta za sve?

Povodom rođenja osmomilijarditog stanovnika naše planete mnogi se pitaju da li je pravac takvog demografskog razvoja dobar ili loš. Ima li na Zemlji dovoljno prostora i resursa za sve? Odgovori na ova pitanja nisu jednostavni – jer za neke ima dovoljno svega što je potrebno, dok neki moraju da se zlopate i bore za vodu i hranu. Sagovornica Saše Bojića u ovoj „demografskoj“ epizodi našeg podkasta je Danica Šantić, profesorka Geografskog fakulteta, autorica mnogo naučnih radova o takvim temama. Von Saša Bojić.
22/11/202223 minutes 56 seconds
Episode Artwork

Crna Gora u dubokoj političkoj krizi

Ustavni sud Crne Gore je u blokadi. Tanka parlamentarna većina pokušava izglasati novu vladu dok opozicija organizuje masovne proteste uz tvrdnju da je na djelu ustavni puč. Crna Gora u začaranom krugu? Reporterka Vesna Rajković Nenadić se javlja iz Podgorice i pojašnjava ko su ključni akteri, šta su njihovi interesi i gdje politički stoje? Profesor Fakulteta političkih nauka, Zlatko Vujović, iznosi analizu situacije u Crnoj Gori i odgovara na pitanje kako izaći iz političke krize. Von Amir Kamber.
21/11/202223 minutes 40 seconds
Episode Artwork

Bosnia Herzegovina Looks Around Festival - Tvoj Korzo petkom!

U ovom podkastu govorimo o filmskom festivalu „Bosnia-Herzegowina Looks Around" koji se održava od 19. do 27. novembra u gradu Botropu u Severnoj Rajni-Vestfaliji. Organizuje ga udruženje “Leben und Lernen in Bosnien“ - "Živjeti i učiti u Bosni", a član tog udruženja Samir Čorkadi je naš gost. Sa našim Corso kolegom iz Zagreba Zoranom Stošićem razgovaramo o lekovitim svojstvima muzike i smeha. Zagovornici muzikoterapije se kunu u lekovita svojstva muzike. Isto se kaže i za smeh - da sve leči. Von Boris Rabrenovic.
18/11/202232 minutes 27 seconds
Episode Artwork

Šta je Bürgergeld i kakvi su izgledi za promenu Hartza IV?

U ovom podkastu govorimo o Bürgergeldu, takozvanoj naknadi za građane, koja bi trebalo da zameni socijalnu pomoć Hartz IV. Reč je o jednom od najvažnijih društveno-političkih projekata vladajuće koalicije. Međutim, još uvek je neizvesno šta će sa njim biti. Bundestag ga je podržao, Bundesrat nije, sada bi Posrednički odbor trebalo da pomogne u pronalaženju rešenja. Zašto novi zakon nije prošao u Bundesratu? Šta on tačno sadrži? Po čemu se razlikuje od pomoći Hartz IV? Kakvi su dalji koraci? Von Boris Rabrenovic.
17/11/202217 minutes 54 seconds
Episode Artwork

Legalizacija marihuane u Srbiji?

Pitanje dekriminalizacije marihuane u Njemačkoj je veoma aktualno. Zakonske smjernice su usaglašene, čeka se odobrenje iz Brisela, prema planovima njemačke vlade do legalizacije bi moglo doći 2024. godine. Kako se u tom pogledu razmišlja i raspravlja na jugoistoku Evrope? Aleksandar Timofejev objašnjava na koji način je u Srbiji dekriminalizacija marihuane nedavno postala tema. Zanima nas kako Miloš Simić, predsjednik Socijalnog Kanabis kluba Beograd IRKA obrazlaže pitanje legalizacije. Von Amir Kamber.
16/11/202222 minutes 30 seconds
Episode Artwork

Klimatska kriza - kako joj se suprotstaviti?

Njemački ministar privrede, Robert Habeck iz stranke Zeleni, ima posebna očekivanja od Svjetske klimatske konferencije u Egiptu. U podkastu saznajete - kakva. Klimatolog Vito Avakumović, zagrebački student, u međuvremenu diplomirao na Sveučilištu u Hamburgu, klimatsku krizu analizira iz ugla mladog naučnika. Svraćamo i do Sarajeva gdje upoznajemo Anesa Podića iz nevladinog udruženja Eko akcija koji komentira i globalne i lokalne klimatske promjene i zašto ih dosad nije bilo moguće zaustaviti. Von Amir Kamber.
15/11/202226 minutes 44 seconds
Episode Artwork

Srbija: Nova vlada - stara politika?

Nakon više od šest meseci od parlamentarnih izbora Srbija je dobila novu vladu na čijem je čelu, treći put zaredom, Ana Brnabić. Ko su članovi nove vlade? Zašto je bilo potrebno pola godine da bi se ona formirala? Koji su joj glavni ciljevi? Čime se vlada trenutno bavi i da li će se održati do kraja mandata ili će opet biti prevremenih izbora. O tome u ovom podkastu razgovoramo sa Zorkom Đukanović i Bojanom Klačarom, izvršnim direktorom CESID-a, Centra za slobodne izbore i demokratiju. Von Boris Rabrenovic.
14/11/202226 minutes 19 seconds
Episode Artwork

Nakon 40 godina opet Lišće prekriva Lisabon – Tvoj Korzo petkom

Beogradski legendarni sastav Električni Orgazam ovih dana reizdaje svoj legendarni album "Lišće prekriva Lisabon" iz 1982. O tom albumu i nevjerojatno kreativnoj atmosferi Beograda s početka osamdesetih godina prošlog stoljeća govorimo u Corsu u podcastu Cosmo bosanski/hrvatski/srpski s frontmenom Električnog orgazma Srđanom Gojkovićem Giletom. Od Zorana Ćatića saznajemo što je novo na sarajevskoj glazbenoj sceni, a kao i svakog petka slušamo i puno nove glazbe. Von Nenad Kreizer.
11/11/202230 minutes 7 seconds
Episode Artwork

Književni susreti popularni i u Berlinu

U posljednje vrijeme čitanja književnih djela u prisutnosti autora doživljavaju sve veću popularnost. Porast broja useljenika iz regije jugoistočne Europe pridonio je popularnosti ove vrste susreta i druženja. Tko na njih dolazi i što ovakva vrsta kulturnog angažmana znači za one koji ih posjećuju - o tomu u ovom izdanju podcasta Cosmo bosanski/hrvatski/srpski razgovaram s književnicom i docenticom Slavicom Klimkowsky i organizatoricom književnih susreta Radmilom Radovanović. Von Nenad Kreizer.
10/11/202217 minutes 29 seconds
Episode Artwork

Njemačka - Na putu legalizacije opojnog kanabisa

Proces legalizacije prodaje kanabisa za užitak, što je njemačka vlada najavila i u svom koalicijskom sporazumu, pokrenut je predstavljanjem smjernica o legalizaciji. Cilj je kontrola tržišta i time i kvalitete ove opojne droge. Smjernice se trenutno nalaze na ocjeni u Europskoj komisiji. Iako postoje mnogi pozitivni signali, ima i onih koji se pitaju da li je legalizacija kanabisa ispravan put. Što stoji u vladinim smjernicama i što o svemu kaže s odvjetnik Mijo Šistov iz Hamburga? Von Nenad Kreizer.
09/11/202218 minutes 28 seconds
Episode Artwork

Premija za ublažavanje inflacije

Građani Njemačke svakodnevno svjedoče porastu cijena ne samo u trgovinama. Inflacija zabrinjava i vladu koja kao na traci donosi mjere kojima bi građanima olakšala teret poskupljenja. Jedan od njih je i tzv. inflacijska premija. Tko, kada i da li uopće ima pravo na ovu premiju u visini do najviše 3.000 eura? Koje zaposlene osobe imaju najveću šansu da se ova premija nađe na njihovom bankovnom računu? Sve pojedinosti o tomu je istražio naš suradnik i kolega Amir Kamber. Von Nenad Kreizer.
08/11/202215 minutes 55 seconds
Episode Artwork

Berlinski proces i Otvoreni Balkan – imaju li nešto zajedničko?

Samiti zapadnobalkanskih zemlja u sklopu Berlinskog procesa posljednjih godina su se više-manje pretvorili u foto-termine predsjednika vlada zemalja ove regije s dužnosnicima Europske unije. Potpisani su važni sporazumi, a vladala je i optimističnija atmosfera. No koliko se radi zaista o pomaku i koliko stanovnici u zemljama regije imaju od ovih sporazuma koristi? O ovim pitanjima razgovaramo u podcastu Cosmo bosanski/hrvatski/srpski, između ostalog i s politologom Florianom Bieberom. Von Nenad Kreizer.
07/11/202225 minutes 14 seconds
Episode Artwork

Funktastic Gang i ćevapi u Dortmundu - Tvoj Korzo petkom

Družimo se sa muzičarem i gastronomom Adijem Kahrićem iz Dinslakena, koji u petak 4.11. sa svojim bendom Funktastic Gang u dortmundskom klubu TNT priprema zanimljivo muzičko-kulinarsko veče. Od kolege Uroša Milovanovića iz Beograda čućemo kakvih novosti ima na muzičkoj sceni Srbije: violinista Nemanja Radulović u dvorani „Zadužbine Ilije M. Kolarca“ predstavio novi album „Roots“. Grupa "Kanda, Kodža i Nebojša" objavila album „Beton“. Novi album priprema i pančevački sastav "Buč Kesidi". Von Boris Rabrenovic.
04/11/202232 minutes 2 seconds
Episode Artwork

"Hotel Wartburg" - novi roman riječkog pisca Zorana Žmirića

„Dva metra lima i pet metara dima!“ smije se stari i zvecka ključevima. „Čadi ko koksara, vuče ko dorat.“ Roman „Hotel Wartburg“ na upečatljiv i duhovit način opisuje odnose unutar jedne riječke obitelji, njihov život i dogodovštine vezane uz automobil njemačke marke „u kojem se moze i prespavati“. Davor Korić predstavlja nam ovu univerzalnu priču jedne od hiljada sličnih obitelji diljem bivse Jugoslavije i čita odlomke. Svestrani pisac i muzičar, Zoran Žmirić vozi nas u autu kroz novi roman. Von Amir Kamber.
03/11/202225 minutes 4 seconds
Episode Artwork

Nasilje nad ženama i članovima porodice

Nasilje nad ženama i porodično nasilje – to je tema ovog podkasta. U fokusu je Bosna i Hercegovina, ali govorimo i o drugim zemljama regije i o Nemačkoj. Kako pomoći žrtvama nasilja? Kako je moguće da nevladine organizacije imaju podatke o velikom broju slučajeva nasilja nad ženama sa smrtnim ishodom, a da institucije to ne prepoznaju kao problem? O tome razgovaram sa našim sarajevskim dopisnikom Amirom Sužnjem i Aidom Behrem, direktorkom nevladinog Udruženja “Žene sa Une” iz Bihaća. Von Boris Rabrenovic.
02/11/202230 minutes 21 seconds
Episode Artwork

Dugo čekanje na majstora - Nemačkoj nedostaje 250.000 zanatlija!

Kada Vam je poslednji put bio majstor u kući? Da li su radovi izvedeni kvalitetno? Da li je cena bila u redu? – Sve su to pitanja zbog kojih ponekad čupamo kosu na glavi. Nema čoveka koji bar jednom nije imao posla sa majstorima. A to ume da bude problematično. Razlog tome je nedostatak zanatlija na nemačkom tržištu rada. Nenad Kreizer je pripremio mnoštvo informacija o tome, a Miroslav Klaić, zanatski profesionalac sa velikim iskustvom i ugledom, pruža nam uvid u perspektivu "druge strane". Von Sasa Bojic.
31/10/202222 minutes 49 seconds
Episode Artwork

I, šta slušaš? - Tvoj korzo petkom

Reporter Zoran Stošić predstavlja novitete hrvatske muzičke scene. Svraćamo do Sarajeva i otkrivamo šta se krije iza projekta Ex-Yu Rock Centar - i to iz ugla sarajevskog Amerikanca Willa Richarda koji smatra da ex-yu muzika pripada svjetskom vrhu i koji, izgleda, ima ozbiljne planove da to dokaže i ostatku svijeta. U Berlinu se održava veliki međunarodni romski filmski festival: Ake Dikhea? U prevodu znači "I šta gledaš?". Organizator Hamze Bytyci zna odgovor. Von Amir Kamber.
28/10/202230 minutes 47 seconds
Episode Artwork

Njemački školski sistem - što roditelji trebaju znati

Je li škola u Njemačkoj obavezna, kada se kreće u srednju školu i što treba znati prije upisa djece? Postoji li nastava na materinjem jeziku i što ako dijete ne zna njemački? Kakve vrste škola sve postoje i postoje li razlike izmedju saveznih država? Boris Rabrenović donosi odgovore na najčešća pitanja koja postavljaju roditelji, a Marija Delić Jurić, profesorica u jednoj berlinskoj gimnaziji, govori o svom radnom iskustvu u njemačkoj školi i procesu priznavanja diplome stečene u Hrvatskoj. Von Maja Maric.
27/10/202226 minutes 12 seconds
Episode Artwork

Korona i gripa - Što nas očekuje ove jeseni i zime?

Reporter Boris Rabrenovic pojašnjava važne statistike vezane za koronu. No, uprkos jasnim brojevima, čini se, u Njemačkoj ovih dana vlada mnogo nejasnoća. Luka Čičin-Šain ih pokušava otkloniti. Voditelj Odjela za virusnu imunologiju u Helmholtz-Centru za imunološka istraživanja u Braunschweigu pojašnjava koliko pomažu maske, u čemu je razlika između korone i gripe, tko i zašto bi se trebao cijepiti i kako u pogledu cijepljenja stoje stvari s djecom - da li npr. cijepiti i tek rođenu djecu. Von Amir Kamber.
26/10/202227 minutes 37 seconds
Episode Artwork

Kako protiče popis stanovništva u Srbiji?

Kada se mogu očekivati prvi rezultati popisa stanovništva u Srbiji koji se završava 31. oktobra? Po čemu se ovaj popis razlikuje od prošlih? Šta se popisuje i kakva će baza podataka moći da se pravi? Da li se popisuju i državljani Srbije koji žive u inostranstvu? Da li se demografska slika Srbije i trendovi razlikuju od okruženja? Razgovoramo sa dopisnicom iz Beograda Zorkom Đukanović i demografom Ivanom Marinkovićem sa Instituta društvenih nauka u Beogradu. Von Boris Rabrenovic.
25/10/202222 minutes 58 seconds
Episode Artwork

Balkanska ruta - Šta preduzimaju Nemačka i EU?

Broj izbeglica na takozvanoj Balkanskoj ruti, pa tako i u Srbiji, raste. Pojedine zemlje EU, među kojima je i Nemačka, zabrinute su zbog takvog razvoja događaja. Šta Zapad sada očekuje od Srbije, da li Srbiji prete i neke kaznene mere? O tome razgovoram sa kolegom Filipom Slavkovićem, a u drugom delu podkasta saznajemo kakva je trenutna situacija na takozvanoj Balkanskoj ruti, u razgovoru sa Radošem Đurovićem, iz Centra za zaštitu i pomoć tražiocima azila, u Srbiji. Von Boris Rabrenovic.
24/10/202225 minutes 20 seconds
Episode Artwork

Adio Hladno Pivo! - Tvoj Korzo petkom

Jedan od najpopularnijih sastava u zemljama regije, Hladno Pivo, nakon 35 godina prestaje sa radom. Mile Kekin, frontmen, odgovara na masu pitanja. Koji su razlozi za to? Da li je to definitivan kraj? Kakvi su dalji planovi? I gde još imate šansu da vidite i čujete zagrebačko Hladno Pivo? Zoran Ćatić javlja se iz Sarajeva s novitetima muzičke scene BiH - 25 godina benda Konvoj, duo Imágenes Mentales i Call Me Shadow, Sunday Stories i Svijet po tekstu Nine Babić. Pripremili smo i dobru muziku! Von Boris Rabrenovic.
21/10/202230 minutes 13 seconds
Episode Artwork

Telefonske prevare – kad pozove „Interpol“...

Kad telefon zazvoni - kao u poznatom filmu, iza telefonskih poziva se ponekad krije pravi horor. Posebno ako se u pozivu radi o Vašim ličnim podacima, nalogu za internet-šoping, ili Vašem bankovnom računu. Neko nešto zahteva od Vas. Morali biste da učinite ovo ili ono da bi se rešio nekakav problem. Ako su Vam već dosađivali takvim pozivima, dobrodošli u klub. Ako još nisu, sigurno hoće. Pre ili kasnije. I zato ćete posle slušanja ovog podkasta biti dobro pripremljeni za tu neprijatnu situaciju. Von Sasa Bojic.
20/10/202221 minutes 58 seconds
Episode Artwork

Bosna i Hercegovina - Rezultati izbora na čekanju

U ovom podkastu nastojimo da raspletemo složenu političku situaciju u Bosni i Hercegovini nakon opštih izbora koji su održani 2. oktobra. Centralna izborna komisija naredila je prvi put od kada se sprovode izbori, ponovno brojanje glasova zbog moguće izborne krađe. Između ostalog razgovaramo sa pravnikom Vehidom Šehićem, bivšim članom Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine, jednim od članova koalicije „Pod lupom“, nevladine organizacije koja prati tok sprovođenja izbora u BiH. Von Boris Rabrenovic.
19/10/202233 minutes 32 seconds
Episode Artwork

Trendovi - Higijenske gaćice umjesto uložaka i tampona

Menstruacija još uvijek predstavlja društvenu tabu temu. O tomu se nerado govori, a žene i djevojke se često crvene kada na blagajnu samoposluživanja dođu s ulošcima ili tamponima. U ovom podcastu pokušavamo objasniti zbog čega takav stid nastaje, pridonijeti otklanjanju te psiho barijere i naglasiti da za uloške i tampone postoji alternativa. Naša sugovornica je Biljana Zlatanović, pokretačica novog brenda - nepromočivih i perivih menstrualnih gaćica koje se proizvode u Srbiji. Von Maja Maric.
18/10/202225 minutes 43 seconds
Episode Artwork

Zabrinjavajući rast nepoverenja u medije

Kojim medijima građani u Nemačkoj i zemljama regije najviše veruju? Koliko su pandemija i rat u Ukrajini uticali na način konzumiranja informacija? Gde se mladi najviše informišu? Šta bi mogli da budu razlozi za slabo poverenje u medije? Kakvih strategija ima za sprečavanje širenja lažnih vesti? O svemu tome govorimo u ovom podkastu Cosmo – bosanski/hrvatski/srpski, između ostalog i sa Anidom Sokol, istraživačicom Mediacentra Sarajevo. Von Boris Rabrenovic.
17/10/202218 minutes 32 seconds
Episode Artwork

S.A.R.S. na njemačkoj turneji – Tvoj Korzo petkom

Beogradski band S.A.R.S., jedna od najvećih koncertnih atrakcija na jugoistoku Europe, dolaze u listopadu/oktobru na njemačku klupsku turneju, a u podcastu Cosmo bosanski/hrvatski/srpski frontmen banda govori o tomu što su pripremili za njemačke klubove. U pregledu muzičke scene iz Srbije saznajemo kako su bandovi Ničim izazvan i Artan Lili proslavili svoje obljetnice. Von Nenad Kreizer.
14/10/202230 minutes 15 seconds
Episode Artwork

Rad od kuće i iz druge zemlje - nova normalnost?

Pandemija koronavirusa promijenila je mnoge segmente života pa tako i radnog. Home Office odnosno rad od kuće je postao stvarnost i "nova normalnost". Neka pravila oko rada od kuće su doduše vraćena na staro, ali radni svijet je definitivno promijenjen. Kakva je budućnost rada i koja pravila trenutno vrijede u Njemačkoj - o tomu govorimo u ovom izdanju podcasta Cosmo bosanski/hrvatski/srpski, između ostalog i s Brankom Anđelković koja prati globalne trendove modernog rada. Von Nenad Kreizer.
13/10/202219 minutes 47 seconds
Episode Artwork

Šta kad se ne mogu platiti računi za gas i struju?

Povećanje cijena energenata i inflacije je društvena tema broj jedan ove jeseni i zime. To je otvorilo i pitanje prava stanara koji neće moći platiti drastično povećane cijene plina i struje. Može li se njima samo tako otkazati ugovor o najmu stanja ili čak isključiti grijanje i komu se u slučaju spora mogu obratiti? Ovim pitanjima se bavimo u podcastu Cosmo bosanski/hrvatski/srpski. Odgovore nam daju odvjetnik Mijo Šistov iz Hamburga koji se bavi stanarskim pravom i naš kolega Boris Rabrenović. Von Nenad Kreizer.
12/10/202218 minutes 52 seconds
Episode Artwork

Popis stanovništva u Hrvatskoj - šokantni podaci

Potpuni rezultati popisa stanovištva u Hrvatskoj su izazvali veliku pozornost jer su na svjetlo dana iznijeli neke neočekivane podatke poput onih o smanju broja vjernika i pripadnika nacionalnih manjina. Nadalje, ukupan broj stanovnika u Hrvatskoj je u drastičnom padu, a stručnjaci se slažu kako ne postoji politička strategija da se taj trend zaustavi. O posljedicama svega toga u ovom izdanju podcasta razgovaramo, pored ostalog, sa sociologinjom Margaretom Gregurović iz Zagreba. Von Nenad Kreizer.
11/10/202219 minutes 17 seconds
Episode Artwork

Što donose paketi rasterećenja građana i privrede?

Kako će savezna vlada potrošiti 200 milijardi eura iz posljednjeg paketa financijske pomoći građanima? Odgovor na ovo pitanje iznijela je posebna komisija koja između ostalog predlaže da se potrošačima preuzme račun za plin za posljednji mjesec ove godine. Od sljedeće godine bi trebala biti uvedena i gornja granica na cijenu plina i električne energije. Kakve su reakcije na ove prijedloge i zašto su mjere njemačke vlade na udaru prosvjednika u Njemačkoj kao i EU partnera? Poslušajte u podcastu! Von Nenad Kreizer.
10/10/202215 minutes 59 seconds
Episode Artwork

Ko je Macha Ravel? - Tvoj korzo petkom

Odrasla i dugo živjela u Francuskoj, trenutno s adresom Sarajevu. Upoznajemo umjetnicu Machu Ravel, inače studenticu medicine koja se ne želi uklopiti u bilo kakve žanrove i kategorije. Muzički reporter Zoran Stošić pripremio pregled novosti s hrvatske muzičke scene pri čemu izdvaja nekoliko novih i starih jezičkih bisera u pjesmama. Slušamo muzičke novitete s jugoistoka Evrope, između ostalog jednu dosta nježnu pjesmu koja je nastala u zatvoru. Tvoj korzo petkom. Von Amir Kamber.
07/10/202230 minutes 28 seconds
Episode Artwork

Damir Karakaš: Okretište

Svakog prvog četvrtka u mjesecu naš podcast posvećujemo jednom novom književnom djelu autora ili spisateljice iz naše regije. Davor Korić ovaj put odabrao je roman hrvatskog pisca Damira Karakaša „Okretište“, koji je početkom prošlog mjeseca dobio nagradu „Meša Selimović“. Zbog čega je ova knjiga tako posebna? I šta o njoj kaže sam autor Karakaš: da li je tokom pisanja uspio prevladati veliku traumu i da li je saznao tko ga je i zašto napao nožem te šta mu znače književne nagrade. Von Amir Kamber.
06/10/202217 minutes 11 seconds
Episode Artwork

Studentske stanarine idu u nebo

Koliko koštaju studentski stanovi Berlinu, Minhenu i Rurskoj oblasti? Cijene odavno rastu. Inflacija pogoršava situaciju. Naš novinar Nenad Kreizer objašnjava pozadinu poskupljenja, izvještava o zahtjevima studenata te mogućim političkim rješenjima. Više o situaciji na tržištu saznajemo od Dunje Dende, studentice iz Berlina, koja s nama dijeli pozitivna i negativna iskustva prilikom potrage za smještajem. Stambena odiseja sa sretnim završetkom. Von Amir Kamber.
05/10/202215 minutes 53 seconds
Episode Artwork

Analiza izbora u Bosni i Hercegovini

Građani Bosne i Hercegovine birali su članove Predsjedništva BiH i parlamenata na svim nivoima, od državnog do kantonalnog. Iznenađenje: poraz kandidata SDA Bakira Izetbegovića. Problem: u Republici Srpskoj i vlast i opozicija proglasili pobjedu na izborima za predsjednika tog entiteta. Novost: Visoki predstavnik Christian Schmidt proglasio izmjene izbornog zakona. Analiza reportera Amira Sužnja. Dario Jovanović iz Koalicije za slobodne i poštene izbore “Pod lupom” iznosi svoje procjene. Von Amir Kamber.
04/10/202224 minutes 36 seconds
Episode Artwork

Čista muzička energija – Tvoj korzo petkom

Mara iz Mostara ima novi album: „Pure“. Čista muzička energija Razgovor sa Sanelom Marićem Marom o novom materijalu i planovima za koncerte. Kolega Zoran Ćatić iz Sarajeva izvještava o drugim muzičkim novitetima u Bosni i Hercegovini koji jedva da se čuju u javnosti zbog predizborne buke i kampanje koja ulazi u završnu fazu. Kušaćemo jedan zanimljivi brodet iz Hrvatske, muzički morski specijalitet sa „velikim ribama“. I zapitati se na koncu: „Može li“ to tako uopće, uz Dubiozu kolektiv. Von Amir Kamber.
30/09/202230 minutes 29 seconds
Episode Artwork

Jesenji raspust, putovanja i nova korona pravila

Letnji raspust samo što je završio i đaci samo što su zagrejali školske klupe, a već počinje sledeći - jesenji raspust. Ove godine je najpre u Severnoj Rajni Vestfaliji. Automobilski klub ADAC upozorava na gužve na autoputevima. Na aerodromima se ponavalja haos kakav je bio tokom leta, zbog nedostatka osoblja ponovo su velike gužve. A od 1. oktobra stupaju na snagu i nova korona pravila koja se tiču i putnika. O svemu tome detaljnije govorimo u ovom podkastu i donosimo brojne korisne savete. Von Boris Rabrenovic.
29/09/202215 minutes 46 seconds
Episode Artwork

Opći izbori u BiH: „Možda nam bude bolje“

Građani i građanke Bosne i Hercegovine ovog vikenda izlaze na izbore. Šta su njihova očekivanja? Šta nude političke stranke? Šta se tačno bira ili bojkotira? Procjene sarajevskog reportera Amira Sužnja. U praktičnom dijelu današnjeg podcasta objašnjavamo gdje građani BiH mogu glasati u Njemačkoj. Osim toga, reporter Nenad Kreizer analizira odnose između političkog Berlina i Sarajeva koji se u zadnje vrijeme intenziviraju. Zašto i u čiju korist? Von Amir Kamber.
28/09/202220 minutes 12 seconds
Episode Artwork

Može li veštačka inteligencija da postane opasna?

Da li je veštačka inteligencija „dobar sluga, ali loš gospodar“? Način funkcionisanja „ekspertnih sistema“ je tehnički kompleksan do mere koja stvara strahopoštovanje, ali i – predrasude. Jedna od najčešćih jeste da veštačka inteligencija može razviti svest ili početi da otkazuje „poslušnost“. Prof. dr Hadžib Salkić objašnjava zašto ona zavisi od ljudi i zašto ne može biti obrnuto. Von Sasa Bojic.
27/09/202216 minutes 48 seconds
Episode Artwork

Tantrumi kod djece - ima li pomoći?

Tantrumi ili dječji izljevi bijesa variraju od bezopasnog cmizdrenja i plakanja do dugotrajnog vrištanja i zabrinjavajućeg udaranja glavom o pod ili zid. Mogu se pojaviti u dobi od jedne do tri godine, a trajati i kasnije. Neka djeca doživljavaju ih redovito, druga rijetko i s dugim pauzama između izljeva. Tanja Hrvatin-Šimičić, savjetnica za svjesno roditeljstvo, objašnjava kako postupati u toj dječjoj fazi. Von Maja Maric.
26/09/202225 minutes 39 seconds
Episode Artwork

Marko Jovanović i "Harmonica FEN festival" - Tvoj Korzo petkom

U Berlinu se od 23. do 25. septembra održava "Harmonica FEN festival", trodnevni festival usne harmonike, koji organizuje naš gost, Marko Jovanović, muzičar koji više od trideset godina svira taj „jeftini, mali, a veoma moćan instrument“. Od kolege Uroša Milovanovića saznajemo kakvih novosti ima na muzičkoj sceni Srbije, a pripremili smo i nekoliko muzičkih noviteta. Von Boris Rabrenovic.
23/09/202230 minutes 31 seconds
Episode Artwork

Analiza - Šta je pokazao Evroprajd u Beogradu?

U ovom podkastu analiziramo Evroprajd koji je ove godine održan u Beogradu. Šta je Evroprajd i zašto se oko njega podigla tolika bura? Zašto je šetnja najpre bila zabranjena? Kakva je uloga vlasti u svemu tome? Šta ta manifestavija znači za ljudska prava, a šta je donela LGBT zajednici? O tome razgovaramo sa beogradskim saradnikom Aleksandrom Timofejevom, a od Vesne Rakić Vodinelić ugledne univerzitetske profesorke prava u penziji, čućemo šta je Prajd pokazao sa pravno političkog stanovišta. Von Boris Rabrenovic.
22/09/202215 minutes 56 seconds
Episode Artwork

Migracije u Hrvatskoj - Svi na otoke?

Zašto se na otoku Ugljanu sve više djece upisuje u vrtić? Zbog čega se mnogi odlučuju za otočki život, iako godinama slušaju priče o napuštanju jadranskih otoka zbog neuvjetnog života? Ivana Zrilić izvještava iz Zadra. Načelnik Općine Vir, Marino Radović, iznosi svoje mišljenje. Naučni pogled dr.sc. Sanje Klempić Bogadi iz Instituta za migracije i narodnosti. Koautorica knjige „Gradovi potopili škoje“ analizira tko su pravi i polupravi povratnici - i što su zapravo „lifestyle“ migranti? Von Amir Kamber.
21/09/202220 minutes 55 seconds
Episode Artwork

Demencija - pošast 21. veka

Čitava sedmica, od 19.-25. septembra, u Nemačkoj posvećena je demenciji, a u sredu 21. septembra je i Svetski dan Alchajemerove bolesti. Šta je demencija? Šta izaziva tu bolest? Da li je moguće sprečiti? Kakve su mogućnosti za lečenje te bolesti? Kako se može pomoći ljudima koji pate od demencije? U svemu tome govorimo u ovom podkastu, ali isto tako saznajemoi šta kod demencije posebno pogađa migrante. Von Boris Rabrenovic.
20/09/202215 minutes 56 seconds
Episode Artwork

Bonton za digitalno doba – kome je i zašto potreban?

Jesu li pravila lepog ponašanja zanemarena u ovo digitalno doba, da li su anahrona i prevaziđena? Zašto psiholog Marina Nadejin Simić iz Beograda smatra da je bonton i danas važan i zbog čega Zoran Milojević iz Obrazovno-kreativnog centra u Boru kaže da je pisanje na internetu ćelavo? Kako ne bi trebalo da se ponaša na društvenim mrežama i kako bi uopšte trebalo pisati i reagovati u digitalnom svetu? Von Sasa Bojic.
19/09/202218 minutes 40 seconds
Episode Artwork

Mali festival za mali grad – Tvoj Korzo petkom

S početkom jeseni fanove je iznenadila vijest da se stari punkeri iz Hladnog piva razilaze ali je zato druge pak oduševio povratnički koncert Pipsa, Chipsa &Videoclipsa. Ove godine je u malom slovenskom gradu Tolminu ponovno održan festival Sajeta a njegov voditelj Janez Leban za Corso u podcastu Cosmo bosanski/hrvatski/srpski govori o ovom festivalu umjetnosti i glazbe na tromeđi Slovenije, Italije i Austrije. Von Nenad Kreizer.
16/09/202230 minutes 5 seconds
Episode Artwork

Paket za pomoć građanima - tko sve profitira?

Svi smo svjedoci vala poskupljenja kakav se ne pamti. Prije svega, zbog rata u Ukrajini drastično je porasla cijena energenata što sa sobom nosi poskupljenja gotovo svih roba i usluga. Njemačka politika je toga svjesna i zato je donijela i treći paket mjera koje bi trebale pomoći da se građani rasterete velikih financijskih izdataka, posebice za energente. O tomu što sve sadrži najnoviji paket mjera kao i o reakcijama na ovaj potez savezne vlade govorimo u ovom izdanju podcasta Cosmo bosanski/hr Von Nenad Kreizer.
15/09/202214 minutes 45 seconds
Episode Artwork

Useljavanje: Što važi za stanovnike regije zapadni Balkan

Useljavanje je jedna od glavnih tema s kojima se Njemačka suočava već godinama, a izgleda da će ova tema ostati i dalje vrlo aktualna. O tomu govori i priprema novog zakona o useljavanju. U podcastu Cosmo bosanski/hrvatski/srpski danas govorimo o uvjetima za useljavanje građana sa zapadnog Balkana te o tomu s kakvim se problemima oni suočavaju nakon dolaska u Njemačku. O tome nam, pored ostalog, govori Nevena Piperin iz Berlina koja savjetuje useljenike nakon njihovg dolaska u Njemačku. Von Nenad Kreizer.
14/09/202216 minutes 53 seconds
Episode Artwork

INA – Nova velika afera u Hrvatskoj

U Hrvatskoj – još jedna velika pljačka, ovaj put u INI. Kako se moglo dogoditi da se najveće i jedno od financijski najjačih poduzeća opljačka u nepune dvije godine za, preračunato,135 milijuna eura, pitaju se mnogi. Tvrdi se i da je pljačku izvelo ukupno pet osoba, ali u oporbi i medijima se nagađa da je u igri bilo više ljudi ili da je bar više osoba znalo što se događa. Iz Zagreba o svemu izvještava naš suradnik Mladen Mali, a sve komentira i pojašnjava ekonomski stručnjak prof. Ljubo Jurčić. Von Nenad Kreizer.
13/09/202217 minutes 46 seconds
Episode Artwork

Nove mjere protiv koronavirusa

Koronavirus, pandemija, lockdown...sve su to pojmovi za koje nam se čini da dolaze iz daleke prošlosti. U međuvremenu medijska izvještavanja su puna tema poput rata u Ukrajini. No, to ne znači da nas teme koronavirusa neće zaokupljati i ove jeseni. Toga je svjesna i savezna njemačka vlada koja je ovih dana regulirala moguće mjere u borbi protiv širenja pandemije za predstojeće mjesece. Mjere su naišle i na mnoge kritike o čemu danas govorimo u podcastu Cosmo bosnaski/hrvatski/srpski. Von Nenad Kreizer.
12/09/202213 minutes 41 seconds
Episode Artwork

Koliko energije toliko muzike - Tvoj korzo petkom

O tome kako uštedjeti energiju ne razmišljaju samo njemački građani i političari već i kulturne institucije: pozorišta, kina i muzičke arene. Na nekim mjestima već postoje konkretni planovi kako prebroditi jesen i zimu. No, kakva je situacija u regiji? Zoka Ćatić predstavlja muzičke novitete iz Bosne i Hercegovine i objašnjava kako se tamošnja kulturna scena priprema, odnosno ne priprema, na rast cijena i energetsku krizu. Izabrali smo i svježu muziku iz Zagreba, Rijeke, Karlovca i Beograda. Von Amir Kamber.
09/09/202230 minutes 29 seconds
Episode Artwork

Dvojezična literatura za djecu

Upoznajemo Anju Gerin, autoricu bilingvalne slikovnice Ako ko pita šta ima i šta radim. Gerin je porijeklom iz Sarajeva, radi kao profesorica u jednoj gimnaziji u Berlinu i majka je dvoje djece. Osim toga, o dvojezičnosti i dječjoj literaturi razgovaramo s našom saradnicom Aidom Kožar koja također ima dijete koje odrasta, kako Aida objašnjava, u najmanje dva jezička konteksta. Šta knjige na jezicima roditelja znače za rast i razvoj bilingualne djece? Von Amir Kamber.
08/09/202220 minutes 48 seconds
Episode Artwork

Sport i politika: Fenomen bosanskohercegovačkih sportista

Plivačica Lana Pudar je osvojila bronzu i zlato na evropskom prvenstvu, košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine nastupa u Kelnu na Evropskom prvenstvu. Uskoro će i košarkaškice prvi put nastupiti na Svjetskom prvenstvu. Ko finansira sport i sportiste ako se zna da ih institucije i država ne podržavaju? Zašto Bosna i Hercegovina nema zakona o sportu? Amir Sužanj iz Sarajeva analizira aktuelno stanje, a proslavljena košarkašica Nidžara Tabaković upoređuje stanje nekad i sad. Von Amir Kamber.
07/09/202221 minutes 26 seconds
Episode Artwork

Paket olakšica: Kako i kome smanjiti cijenu struje?

Novi paket olakšica njemačke vlade težak je 65 milijardi eura. Kome tačno se namjerava pomoći? Predstavljamo 10 ključnih mjera. Cilj je da se ublaže posljedice inflacije odnosno energetske krize koja je, naravno, itekako povezana s ratom u Ukrajini. No, ovisnost od ruskog plina nije jedini faktor kada je riječ o poskupljenju energenata. Saša Bojić objašnjava na koji način se formira cijena struje. Kako je moguće da cijena struje na svjetskom tržištu poraste za skoro 1000 posto? Von Amir Kamber.
06/09/202213 minutes 32 seconds
Episode Artwork

Banane i kivi iz Hrvatske: uskoro svakodnevica?

Indijska banana, kiwano, mongolska trešnja - ovo egzotično voće se već odavno uzgaja i u Hrvatskoj. Zbog sve viših temperatura i učestalih suša u Europi, sve više egzotičnih biljaka uspijeva i u ovom zemljopisnim dužinama. Leži li budućnost poljoprivrede u prilagodbi novim kulturama, to je tema podcasta Cosmo bosanski/hrvatski/srpski u kojem između ostalog razgovaramo i s prvim uzgajivačem egzotičnih kultura u Hrvatskoj Ivanom Šulogom. Von Nenad Kreizer.
05/09/202215 minutes 46 seconds
Episode Artwork

50 godina YU grupe - Tvoj Korzo petkom

Beogradski sastav YU grupa velikim koncertom na Tašmajdanu 10. septembra proslavlja 50 godina rada. O predstojećem nastupu, lepim i teškim danima tokom karijere, 60-godišnjoj muzičkoj saradnji sa rođenim bratom i ljubavi prema motorima za naš podkast govori Žika Jelić, basista tog najdugovečnijeg rokenrol sastava na prostoru bivše Jugoslavije. Od kolege Uroša Milovanovića saznajemo kakvih još novosti ima na muzičkoj sceni Srbije. Pripremili smo i dobru muziku. Von Boris Rabrenovic.
02/09/202230 minutes 39 seconds
Episode Artwork

Tamo gdje autobiografija postaje autofikcija

Svakog prvog četvrtka novog mjeseca predstavljamo neko od novih literarnih ostvarenja pisaca koji pišu na jezicima jugoistočne Evrope. Davor Korić prati zbivanja na književnoj sceni ovog područja i ovog puta je odabrao roman pjesnika i pisca iz Sarajeva Damira Uzunovića koji je pod naslovom „Ja sam“ objavila izdavačka kuća iz Sarajeva Buybook. Ovaj izuzetno zanimljivi roman nagrađen je uglednom književnom nagradom Fritz za najbolju knjigu fikcijske proze objavljenu 2021 godine. Von Amir Kamber.
01/09/202217 minutes 42 seconds
Episode Artwork

Razgovor: Amir Kamber i Davor Korić

© WDR 2022 Von Davor Koric.
01/09/20227 minutes 14 seconds
Episode Artwork

Srbija u znaku prajda, Kosova i nove vlade

Aleksandar Vučić je u jednom danu otkazao Europride, imenovao Anu Brnabić novom - starom mandatarkom Vlade, a onda, po nekim tumačenjima, i priznao Kosovo. I dok se reakcije ne stišavaju niti par dana kasnije, većina se koncentrira na Pride, dok se Kosovu pridaje puno manje pažnje. S Aleksandrom Timofejevim razgovaramo što točno znači priznavanje kosovskih dokumenata dok s Dragišom Čalićem analiziramo postoji li pravna osnova za otkazivanje Pride-a. Von Maja Marić.
31/08/202214 minutes 40 seconds
Episode Artwork

Ko u Hrvatskoj može biti dvostruko oporezovan?

U Hrvatskoj je burne reakcije izazvala najava Poreske uprave da pokreće postupak oporezivanja dohodaka iz inostranstva, radnika migranata koji prihode ostvaruju u inostranstvu. Ko sve može biti dvostruko oporezovan? Kako ljudi mogu da znaju da li su pogođeni tom merom? Šta mogu da očekuju oni koji se ne odazovu toj obavezi? O tome u ovom podkastu razgovaramo sa Franjom Lazarom, predsednikom Sindikata za radnike migrante iz Varaždina. Von Boris Rabrenovic.
30/08/202219 minutes 11 seconds
Episode Artwork

Umetnošću protiv klimatskih promena

Koliko umetnost može da pomogne u sprečavanju ili bar usporavanju klimatskih promena? U ovom izdanju podkasta o tome razgovaramo sa koleginicom i umetnicom Aidom Kožar, kao i sa umetnikom Mladenom Karišikom, koji svoje skulpture, takozvane „Drvostvore“, koji su visoki i do pet metara, pravi od granja i korenja drveća koje sam skuplja u prirodi, pored reka. Von Boris Rabrenovic.
29/08/202218 minutes 59 seconds
Episode Artwork

Elektronski spektakl u Zagrebu - Tvoj Korzo petkom

Festivalsko glazbeno ljeto se privodi kraju, povlači se bilanca ali još je nekoliko glazbenih poslastica ostalo za sam kraj ljeta. Između ostalog i Electronic Beats festival u Zagrebu koji se održava pred kulisama zagrebačke moderne arhitekture i otvara pozornicu progresivnijim imenima elektronske scene. U isto vrijeme su se aktivirali i veterani riječke alternativne scene. Grupa „Grad“ je objavila best of album s nekim od himni riječke alternative osamdesetih godina. Spektakl u gradu, Von Nenad Kreizer.
26/08/202230 minutes 32 seconds
Episode Artwork

Još jedni izbori u BiH bez reformiranog izbornog zakona

Bosna i Hercegovina se sprema za opće izbore, zakazane za 2. oktobar/listopad. Predizborna kampanja službeno počinje za nekoliko dana, no stranke kampanju vode već mjesecima. Uz sve to ovogodišnji izbori stoje u znaku nametnutih promjena izbornog zakona koje nedavno donio visoki predstavnik za BiH Christian Schmidt. O atmosferi nešto više od mjesec dana uoči izbora govorimo u podcastu Cosmo bosanski/hrvatski/srpski između ostalog i sa stručnjakom za izbore u BiH, pravnikom Vahidom Šehićem. Von Nenad Kreizer.
25/08/202229 minutes 15 seconds
Episode Artwork

Grijanje – koje su alternative plinu i nafti?

Jedno od najgorljivijih aktualnih pitanja je: kako se zagrijati ove zime. Opskrba energentima, posebice plinom, visi o koncu, ako će plina biti dovoljno, on će biti drastično skuplji nego proteklih godina. Zato se mnogi okreću alternativnim izvorima grijanja. No uređaja na tržištu nema, zato se za montažu novih grijanja čeka i preko godinu dana. Koje su trenutne alternative, o tomu u podcastu Cosmo bosanski/hrvatski/srpski razgovaramo s Marijanom Kavranom s platforme Bioenergy. Von Nenad Kreizer.
24/08/202218 minutes 16 seconds
Episode Artwork

Suša u Europi: koje su posljedice?

Cijelu Europu a i mnoge dijelove svijeta, pogađa teška suša koja ne samo da ugrožava plovnost rijeka nego i ovogodišnju žetvu. Brodovi na Rajni i Dunavu voze s ograničenom količinom tereta a manjak vode ugržava i hlađenje elektrana što opet utječe na onako osjetljivu energetsku situaciju. Treba li se Europa pripremiti na dugoročnu sušu i prilagoditi novim temperaturama u mnogim segmentima života? O ovoj temi za podcast Cosmo bosanski/hrvatski/srpski, govori i novosadski hidrolog Miroslav Tomin. Von Nenad Kreizer.
23/08/202219 minutes 7 seconds
Episode Artwork

Sjeverna Makedonija: EU kompromis otvara nova pitanja

Nakon 17 godina kandidatskog statusa Sjeverna Makedonija je u srpnju napokon počela pregovore za članstvo u EU. To je omogućeno nakon što je uklonjen bugarski veto koji je trajao gotovo dvije godine. No kompromis je naišao na velik otpor kako opozicije tako i stručnjaka s područja eurointegracija u Sjevernoj Makedoniji. O ovoj temi za podcast Cosmo hrvatski/bosanski/srpski između ostalog govori i Malinka Ristevska Jordanova, politologinja iz Skoplja. Von Nenad Kreizer.
22/08/202220 minutes 47 seconds
Episode Artwork

Svjetla Sarajeva - Tvoj Korzo petkom

Na ovogodišnjem Sarajevo Film Festivalu održana je svjetska premijera dokumentarnog filma Svjetla Sarajeva. Publika oduševljena. Razgovaramo sa scenaristom tog filma, Sejom Sexonom, inače frontmenom benda Zabranjeno Pušenje. Osim toga, očekuje nas javljanje kolege Zorana Ćatića s drugim novostima sa scene u Bosni i Hercegovini. Slušamo muzičke novitete iz regije, svjež materijal Vampira iz Srbije (koji ne izlaze iz mode) kao i novi singl dvojca Marisol iz Hrvatske. Von Amir Kamber.
19/08/202230 minutes 28 seconds
Episode Artwork

Kuda idu cene gasa?

U Nemačkoj je opet poskupeo gas – radi se o doplati koja će iznositi 2,419 centi po kilovat-satu. Doplata bi trebalo da se plaća do kraja marta 2024. godine. Da li će cena gasa u Nemačkoj nastaviti da raste i šta su tačno uzroci poskupljenja? U prvom delu podkasta o tome govori Saša Bojić. U drugom delu od stručnjaka za energetiku Almira Bečarevića, saznajemo da li su Bosna i Hercegovina i druge zemlje regije adekvatno pripremljene za rast cena ali i eventualnu obustavu isporuke ruskog gasa. Von Boris Rabrenovic.
18/08/202220 minutes 38 seconds
Episode Artwork

Škola počinje - i što ćemo sad?

Prvi dan škole nije isti u cijeloj Njemačkoj. Iako je negdje već krenula nastava, a drugdje se još čeka, pravila i smjernice za narednu godinu su spremni. Osim standardnih popisa stvari koje učenici moraju imati , ovaj puta imamo i popis koji nam govori – kako se pripremiti za potencijalni novi val korone. Amir Kamber govori o korona-konceptu za jesen und zimu, a razgovaramo i s učiteljicom Danijelom Divić Prakutarović koja nam je približila svoju perspektivu. Von Maja Maric.
17/08/202220 minutes 32 seconds
Episode Artwork

Ući u cipele siromašnih

U ovom podkastu govorimo o problemu siromaštva u Nemačkoj, Srbiji i zemljama regije. Koje grupe ljudi najviše pogađa siromaštvo? Koliko su siromašni ljudi vidljivi za društvo, a koliko za državu? Šta se može uraditi da se poboljša status i život siromašnih? Hoće li na udaru aktuelne krize prvi biti najsiromašniji? O svemu tome razgovoramo sa našom dopisnicom iz Beograda Zorkom Đukanović i Natašom Vučković generalnom sekretarkom Fondacije Centar za demokratiju iz Beograda. Von Boris Rabrenovic.
16/08/202226 minutes 34 seconds
Episode Artwork

Cum-Ex: Kancelar pod pritiskom?

Olaf Scholz ima termin pred istražnim odborom parlamenta u Hamburgu. O čemu se tačno radi? Šta su cum-ex transakcije i o kakvom skandalu je zapravo riječ? Kolega Saša Bojić pojašnjava zbog čega afera oko poreske prevare postaje sve neprijatnija za njemačkog kancelara. Jedan od razloga: u bankovnom pretincu stranačkog kolege Kahrsa pronađeno 214 hiljada eura, navodno, u malim novčanicama. Von Amir Kamber.
15/08/202212 minutes 21 seconds
Episode Artwork

Ljetno Kino i Mala noćna regata - Tvoj Korzo petkom!

Kao i svakog petka vreme je za posebno izdanje našeg podkasta - muzičku Korzo šetnju, u kojoj saznajemo kakvih novosti ima na muzičkoj sceni Srbije. Korzo gost je zagrebački muzičar Max Juričić, frontmen sastava Ljetno Kino koji je i ovoga leta koncertno veoma aktivan. U subotu 13.08. nastupa na takozvanoj Maloj noćnoj regati u Postirama, na ostrvu Braču. Pripremili smo i dobru muziku! Von Boris Rabrenovic.
12/08/202230 minutes 31 seconds
Episode Artwork

Jasminka Petrovic: Kako pisati za djecu a biti iskren?

Predstavljamo lik i djelo Jasminke Petrović - autorice brojnih za mnoge već kultnih knjiga za djecu i mlade. Jedna od njih nosi naslov: Leto kada sam naučila da letim. Upravo se prevodi se na njemački jezik. Snimljen je i istoimeni film koji vrlo brzo postao hit. Davor Korić nas uvodi u priču. A Jasminka Petrović iz čuvene „prve ruke“ pokušava objasniti čemu je tajna pisanja za djecu? Kako zadovoljiti odrasle a pisati samo za djecu? I kako pri svemu tome ostati iskren? Von Amir Kamber.
11/08/202221 minutes 19 seconds
Episode Artwork

Svetlana Mojić Džakula: Kako jahte izgledaju iznutra?

Upoznajemo arhitektkinju koja se vrlo uspješno bavi dizajniranjem enterijera jahti. Svetlana Mojić Džakula ne samo da dolazi iz zemlje (Srbija) koja nema more već se i bavi tzv. muškim poslom čime razbija klasične stereotipe vezane za žene i brodove. Treba li dodati da Svetlana dizajnira i enterijere velikih aviona? U čemu je tajna poslovnog uspjeha? Zašto ne želi napustiti Novi Sad iako „njene“ jahte krstare cijelim svijetom? Kolega Aleksandar Timofejev s uvodom u cijelu priču. Von Amir Kamber.
10/08/202216 minutes 52 seconds
Episode Artwork

Visoke cijene nekretnina u Njemačkoj

Moglo bi se očekivati da cijene krenu prema dole kada kreditne kamate porastu. Tako se barem dugo tvrdilo u stručnim krugovima. Zašto se trenutno dešava suprotno? Da li je možda u pitanju mjehur od sapunice na tržištu nekretnina koji bi uskoro mogao prsnuti? Šta o svemu tome misli Sandra Tucaković, savjetnica za kredite i nekretnine u cijeloj Njemačkoj? Von Amir Kamber.
09/08/202228 minutes 22 seconds
Episode Artwork

Električni automobili – pitanja, dileme, filozofija

Podsticanje „elektromobilnosti“ je jedan od „ključeva“ za održivi razvoj saobraćaja na ekološkim osnovama. Zbog toga je potrebno stalno stvarati bolje uslove za korišćenje vozila sa električnim pogonom. U Nemačkoj se prodaje sve više e-automobila, ali je to sve skopčano i sa mnoštvom problema na planu tehnike i infrastrukture. U ovoj epizodi našeg podkasta ćete saznati sve što je najvažnije kada se radi o e-mobilnosti, pa i o kupovini polovnih električnih automobila. Von Sasa Bojic.
08/08/202228 minutes 33 seconds
Episode Artwork

Da li je "Nishville" moguć bez Niša? - Tvoj korzo petkom

U Nišu danas (5.8.) počinje Nišvil festival, jedan od najnačajnijih džez festivala u tom delu Evrope. Do 14. avgusta nastupaju brojni izvođači iz sveta, regije i Srbije. Ko su glavne zvezde? Ko je dobitnik Nagrade Nišvila za životno delo? Sa kakvim izazovima se suočavaju organizatori festivala? O svemu tome razgovoramo sa direktorom Nišvila, Ivanom Blagojevićem. Od kolege Zorana Stošića iz Zagreba saznajemo i kakvih novosti ima na hrvatskoj muzičkoj sceni. Von Boris Rabrenovic.
05/08/202230 minutes 59 seconds
Episode Artwork

Popularnost dronova u stalnom porastu

Dronovi postaju sve popularniji, ali mogućnosti korišćenja su im vrlo ograničene, i to s dobrim razlogom. Postoje jasni propisi EU i dve vrste dozvola za pilotiranje dronom. Dronovi moraju biti prijavljeni osim onih koji su lakši od 250 grama i certifikovani su kao igračke. Gde sme da se leti nije jedinstveno rešeno u EU i u svakoj zemlji može biti drukčije regulisano. U Srbiji dozvole izdaje Direkcija za civilno vazduhoplovstvo Srbije, a odobrenje mora da se traži i od Ministarstva odbrane. Von Sasa Bojic.
04/08/202225 minutes 9 seconds
Episode Artwork

"Brza moda" i zaštita okoliša

Fast Fashion – brza moda, znači jedno: jeftino, ne baš kvalitetno niti zdravo. Tekstilna industrija jedan je od većih zagađivača okoliša. U Njemačkoj se protiv toga bori tzv. second-hand kultura, već godinama jako popularna. Garderobu je sve više moguće i iznajmiti, a kreativci se bave ‘upcycling-om’ - pretvaranjem stare odjeće u novu. I naravno, najviše možemo napraviti ako ne kupimo – ništa. A kako ne kupiti ništa a biti u trendu, odgovor nam daje Matea Miljan, influencerica i poduzetnica. Von Maja Maric.
03/08/202225 minutes 55 seconds
Episode Artwork

Maternji, migrantski, manjinski – koji jezik govorimo?

"Višejezičnost" - širok pojam u kojem se stapaju odnosno sudaraju politika, emocije i pitanja kulture i ličnog identiteta. U današnjem podcastu bavimo se situacijom u Njemačkoj i položajem različitih jezika u društvu. Nasa sagovornica je profesorica Azra Hodžić-Kadić s Univerziteta u Beču koja se bavi manjinskim i migrantskim jezicima, istražuje višejezičnost, i proučava ulogu maternjih jezika pri formiranju "policentričnih" identiteta. Von Amir Kamber.
02/08/202228 minutes 8 seconds
Episode Artwork

Višejezičnost – nova normalnost

Iako sve češće postaje normalna pojava, kako u Njemačkoj tako i u svijetu, višejezičnost se i dalje često stavlja u negativan okvir. No, da li je to zaista tako? Koje potencijale krije višejezičnost analizira naš novinar Saša Bojić, filolog i bivši nastavnik srpskog u Nemačkoj. Koji su najčešći mitovi o višejezičnosti i kako ih raskrinkati otkriva nam Lavinia Gojkov, logopedica, stručnjakinja za dijagnostiku i terapeutski rad u oblasti defektologije i dječija psihologinja. Von Amir Kamber.
01/08/202226 minutes 8 seconds
Episode Artwork

Najopušteniji festival "Mudri brk" - Tvoj korzo petkom

Za Festival Mudri brk na otoku Hvaru u Hrvatskoj tvrde da se radi o najopuštenijem muzičkom festivalu u Regiji. Organizator Davor Drezga nam pokušava objasniti zašto. Ko od umjetnika nastupa ove godine? Koliko je metara od bine do morske plaže? Na šta se ustvari odnosi naziv Mudri brk? Svraćamo do Sarajeva i našeg reportera Zorana Ćatića po novosti s tamošnje scene. Vrtimo svježu muziku, između ostalog i čudesni ljetni hit Nermina Čengića iz Bosne i Hercegovine pod nazivom: Ljetni hit. Von Amir Kamber.
29/07/202230 minutes 27 seconds
Episode Artwork

Njemački jezik i profesija! Naši glumci i režiseri savjetuju

Ima nekih zanimanja gdje dobro poznavanje njemačkog jezika nije baš toliko važno, kamiondžije, krovopokrivači, iako i tu može doći do problema. Šta kada je u pitanju gluma? Ova profesija bi valjda trebalo da zahtijeva dobro poznavanje onog jezika na kojem se radi. A možda i ne? Može li se u filmu ili pozorištu odglumiti znanje stranog jezika i kako? Dobre informacije i savjete za uspjeh daju Aida Kožar, novinarka i pozorišna glumica, i Predrag Kalaba, reditelj, glumac i pozorišni pedagog. Von Amir Kamber.
28/07/202228 minutes 25 seconds
Episode Artwork

Saznajte više o životu u Njemačkoj! Brojni vodiči i na internetu

Život u Njemačkoj stalna je tema našeg Cosmo podcasta, javnog servisa WDR-a, ali i na privatnim internetskim profilima. Novinarska profesionalna informacija ali i prijateljsko iskustvo na blogovima, instagramu, facebooku i youtube-u dobro dođe. Ivan Lovrić i Spomenka Vukojičić prenose nam što znači voditi jedan takav profil, ima li neke zarade u svemu tome i zašto su se na to odlučili. Novinar Amir Kamber istražio je popularnost ali i pouzdanosti ovakvih stranica, kojih je s vremenom sve više. Von Maja Maric.
27/07/202222 minutes 10 seconds
Episode Artwork

Otvoren Pelješki most! Nema više stajanja na granici u Neumu

Prestižni hrvatski Pelješki most pušten je danas u promet. 2.404 metra,10 godina čekanja, tri i pol godine gradnje! Dubrovačko-neretvanska županija je sada teritorijalno i prometno povezana cjelina, bez zaustavljanja u Neumu, na granici sa BiH. Uz pominjanje mosta u Hrvatskoj neumitno se govorilo i o Neumu, jedinom bosanskohercegovačkom gradu na Jadranu. Da li je ovo nova šansa i za Neum? Donosimo dojmove iz samog Neuma i razgovaramo s profesorom prometnog fakulteta u Sarajevu Osmanom Lindovom. Von Nenad Kreizer.
26/07/202224 minutes 54 seconds
Episode Artwork

Kad ljubav čini čuda! Luksuzne jahte iz BiH Denisa Kraljevića

Uspešne poslovne priče iz BiH nisu bas česte a ova je posebna. Naš gost je Denis Kraljević koji u bosanskohercegovačkom Vitezu gradi luksuzne jahte i kamp prikolice. U zemlji koja baš i nije čuvena po brodogradnji i to sa ljudima koji se tim poslom nikada ranije nisu bavili. Ljubav ga je iz Rijeke dovela u BiH a zahvaljujuci dogogodisnjem iskustvu u brodogradnji i poslovnoj hrabrosti Kraljević postaje tvorac prvog bosanskog broda i luksuznih jahti. I sad neka neko kaže da ljubav ne čini čuda! Von Boris Rabrenovic.
25/07/202221 minutes 26 seconds
Episode Artwork

Legenda Paket aranžman živi dalje – Tvoj korzo petkom

Paket aranžman mnogi još uvijek smatraju najvažnijom pločom u povijesti YU rocka, ona i dan danas privlači pozornost međugeneracijske publike. Kroz razgovor s autoricom i rock kritičarkom Zoricom Kojić se osvrćemo na izložbu o Beogradskom novom valu i albumu Paket aranžman koja je doživjela uspjeh u Beogradu i Zagrebu a sad se seli u Rijeku i Ljubljanu. U Corso pregledu scene iz Beograda upoznajemo nova kantautorska dostignuća i jedan glazbeni jubilej. Von Nenad Kreizer.
22/07/202230 minutes 16 seconds
Episode Artwork

Nedeljko Dragić – simbol Zagrebačke škole animiranog filma

Zagrebačka škola crtanog filma pojam je za zabavu za djecu i odrasle kroz mnoga desetljeća prošlog stoljeća: profesor Baltazar, Surogat, samo su neki od likova koji stoje za kvalitetu ove škole koja je nastala u okviru Zagreb Filma. Animator i grafičar Nedeljko Dragić kao malo koji autor stoji za uspjeh ove škole a ove godine je na Animafestu dobio i nagradu za životno djelo. Povod je to da se kroz razgovor sa samim umjetnikom i ljudima koji poznaju njegov opus, posvetimo životu i djelu ovog jed Von Nenad Kreizer.
21/07/202220 minutes 52 seconds
Episode Artwork

Podunavske Švabe se bore za očuvanje identiteta

Podunavske Švabe skupni je naziv za grupu etničkih Nijemaca koji su od kraja 17. stoljeća pa sve do kraja 19. naseljavani u Pannoskoj razini. Danas u ovom dijelu Vojvodine i Slavonije više ne živi velk broj etničkih Nijemaca i iako se posljednjih godina bude aktivnosti njihovih društava o njima se jako malo zna u široj javnosti. U današnjem izdanju podcasta se bavimo ovom temom, povod je jedan film koji tematizira sudbinu ove etničke grupe a za tu svrhu u podcastu Cosmo bosanski/hrvatski/srpski Von Nenad Kreizer.
20/07/202219 minutes 53 seconds
Episode Artwork

Hrvatska u šengenskoj i zoni eura

Hrvatska bi sljedeće godine, gotovo deset godina nakon ulaska u Europsku uniju, mogla ostvariti i glavni strateški cilj tzv. dubljeg članstva što znači uvođenje eura kao valute i ulaska u zonu primjene schengenskog sustava, dakle ukidanje kontrola na granicama. Što bi ove promjene mogle značiti za građane Hrvatske ali i susjednih zemalja, o tomu danas govorimo u podcastu Cosmo bosanski/hrvatski/srpski i to između ostalog i s uglednim zagrebačkim politologom Nenadom Zakošekom. Von Nenad Kreizer.
19/07/202225 minutes 48 seconds
Episode Artwork

Koliko akademski obrazovanih radnika treba BiH?

Koliko akademski obrazovanih radnika treba tržište rada u Bosni i Hercegovini? Na to pitanje očito nitko u BiH ne zna odgovor jer se u protivnom već desetljećima ne bi uporno školovalo mlade kadrove koji nemaju ni najmanje izgleda da nakon visokog obrazovanja pronađu posao u struci. Zašto nema strategije obrazovanja i potreba tržišta rada? O tomu razgovaramo u najnovijem izdanju podcasta Cosmo bosanski/hrvatski/srpski između ostalog s profesorom Enesom Osmančevićem sa Sveučilišta u Tuzli. Von Nenad Kreizer.
18/07/202224 minutes 51 seconds
Episode Artwork

Totalno OK - Tvoj Korzo petkom

Šetamo muzičkim scenama na jugoistoku Evrope i razgovoramo sa Vanjom Mišić iz ekipe koja organizira OK Fest u Nacionalnom parku Sutjeska. Muzički festival na vrh planine. Moto: Jer smo totalno drukčiji od drugih. Odličan program. Unikatna festivalska lokacija. Fešta, druženje, kamping. Nešto kasnije idemo do Zagreba i našeg reportera Zorana Stošića po najnovije novosti s tamošnje muzičke scene. Slušamo novitete od grupe Zoster, sastav S-.A.R.S i Neli feat. Matija Dedic. Von Amir Kamber.
15/07/202230 minutes 31 seconds
Episode Artwork

Energetska kriza: Šta kad Rusija zavrne slavinu?

Njemačka ima oko 40 miliona domaćinstava od kojih je oko 20 miliona priključeno na plin. Dobra vijest: Čak i ako Rusija obustavi isporuku svog dijela, ministar privrede Robert Habeck (Zeleni) privatnim korisnicima garantira opskrbu. Loša vijest: Cijena plina bi se višestruko povećala. Kako platiti račun ako ne iznosi, recimo, 100 već 300 ili 400 euro? Analiziramo situaciju i moguće scenarije za Njemačku. Razgovoramo s reporterom Amirom Sužnjem o situaciji u Bosni i Hercegovni i regionu uz proocj Von Amir Kamber.
14/07/202214 minutes 36 seconds
Episode Artwork

Potpora za preopterećene roditelje - Mutter-Vater-Kind-Kur!

Mutter/Vater-Kind-Kur je rehabilitacijski program gdje se u brojnim klinikama i rehabilitacijskim centrima nude terapije sačinjene po mjeri majke i djeteta, oca i djeteta ili cijele obitelji. Poseban naglasak daje se psihosomatskim oboljenjima kao što je iscrpljenost, kronični umor, burn-out, depresija, i migrene. Državno, ali i privatno, zdravstveno osiguranje plaća ovakvu vrstu terapije, uz minimalno osobno učešće, a prvi korak za ostvarivanje ovog prava je u liječničkoj dijagnozi. Von Maja Maric.
13/07/202220 minutes 17 seconds
Episode Artwork

Borba za pravo na abortus se nastavlja

Govorimo o pravu na abortus. U većini evropskih zemalja to je legalan medicinski zahvat, međutim mnoge zemlje su izmenile svoje zakone, u nekim zemljama je pravo na abortus ukinuto, u drugima se sve više ograničava. Od kolege Amira Kambera saznajemo kakva je situacija u Nemačkoj, dok u razgovoru sa Milenom Vasić, advokatkinjom Komiteta pravnika za ljudska prava, saznajemo koliko žene u Srbiji i zemljama regije danas zaista mogu da računaju na zagarantovanost prava na abortus. Von Boris Rabrenovic.
12/07/202218 minutes 56 seconds
Episode Artwork

Srebrenica razapeta od jednog do drugog 11. jula

U Memorijanom centru Potočari kod Srebrenice obeležena je 27. godišnjica genocida u Srebrenici. Kako je protekla komemoracija? Da li je praksa negiranja genocida i ratnih zločina jednako izražena i nakon izmena Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine? Kako danas izgleda život u Srebrenici? Šta je sa povratnicima? O tome razgovoramo sa sarajevskim kolegom Amirom Sužnjem, a od kelnskog kolege Amira Kambera saznajemo šta se povodom 27. godišnjice genocida u Srebrenici moglo čuti u Nemačkoj. Von Boris Rabrenovic.
11/07/202222 minutes 27 seconds
Episode Artwork

„Titovi naslednici“ u Rudolštatu - Tvoj Korzo petkom

U nemačkom Rudolštatu otvoren je veliki muzički festival, 07-10.07.na kojem nastupaju i brojni poznati izvođači iz zemalja regije: Goran Bregović, Merima Ključo, Božo Vrećo, Tamara Obrovac, Rambo Amadeus, samo su neka od imena. A koji je povod za dolazak tolikog broja muzičara iz bivše Jugoslavije na festival tog malog gradića u Tiringiji, čućemo za koji trenutak od muzičara Armina Alića, koji je ove godine na tom festivalu u ulozi voditelja. Saznajemo i kakvih novosti ima na muzičkoj sceni BiH. Von Boris Rabrenovic.
08/07/202230 minutes 35 seconds
Episode Artwork

Neven Subotić – od velikog sportiste, do velikog humanitarca!

U ovom podkastu družimo se sa uspešnim sportistom, odnedavno piscem, a pre svega velikim humanitarcem Nevenom Subotićem, koji je objavio knjigu “Alles geben” odnosno “Dati sve od sebe”. Tu autobiografsku knjigu, koja je ujedno i apel za bolji pravedniji svet, će nam predstaviti kolega Davor Korić. A zašto put ka pravednijem svetu od nas samih počinje reći će nam sam Neven Subotić. Razgovaramo o njegovoj fondaciji, humanitarnom angažmanu, raskidu sa fudbalom, Africi i naravno knjizi. Von Boris Rabrenovic.
07/07/202227 minutes 24 seconds
Episode Artwork

Rezolucija Bundestaga o Bosni i Hercegovini

Bundestag bi do ljetne pauze trebao prihvatiti rezoluciju o Bosni i Hercegovini iza koje stoje zastupnici stranaka vladajuće koalicije. Dokument bi trebao poslužiti kao podrška njemačkoj vladi u njezinim nastojanjima da ojača položaj Bosne i Hercegovine i da joj pomogne na putu u euroatlantske integracije. Što stoji u ovom dokumentu i kako ga je prihvatila javnost Bosne i Hercegovine? O tome u Cosmo bosanski/hrvatski/srpski govorimo između ostalog i s Tanjom Topić iz zaklade Friedrich Ebert. Von Nenad Kreizer.
06/07/202220 minutes 25 seconds
Episode Artwork

Pelješki most i nova cesta - nova šansa za Neum?

O jednom od najvećih infrastrukturnih projekata u regiji jugoistočne Europe, Pelješkom mostu se govori već godinama. Najčešće se uz Pelješki most spominjao i Neum, jedini bosanskohercegovački grad na Jadranu, koji je ovih dana dobio i jednu važnu prometnicu koja ga spaja s unutrašnjosti Bosne i Hercegovine. Podcast Cosmo bosanski/hrvatski/srpski donosi dojmove iz samog Neuma a razgovaramo i s profesorom s prometnog fakulteta u Sarajevu Osmanom Lindovom. Von Nenad Kreizer.
05/07/202225 minutes 9 seconds
Episode Artwork

Predstavnici medija sve češća meta napada

Novinari nikada nisu živjeli sigurno ali se njihova situacija pogoršava iz godine u godinu. I to ne samo u autokratskim zemljama nego i u demokracijama poput Njemačke. Napadi na novinare su postali gotovo svakodnevica posljednjih godina tijekom prosvjeda protivnika mjera protiv pandemije. Organizacija Reporteri bez granica bilježi pad medijskih sloboda diljem svijeta. U podcastu Cosmo bosanski/hrvatski/srpski govori i novoizabrana predsjednica Europske federacije novinara Maja Sever. Von Nenad Kreizer.
04/07/202215 minutes
Episode Artwork

Glazbeni svijet se vraća u normalu ali sa strahom gleda na jesen

Prvo ljeto nakon dvije godine u kojem se barem malo opuštenije ide na odmor, radi, živi, putuje, a i odlazi na koncerte i festivale. No da još uvijek nije u potpunosti sve opušteno saznajemo od glazbenika i docenta glazbe Danila Vujovića s kojim razgovaramo u ovom izdanju podcasta Cosmo. Detaljni pregled glazbene scene nam ovog tjedna dolazi iz Beograda gdje je, između ostalog, velikim koncertom obilježen Svjetski dan glazbe. Von Nenad Kreizer.
01/07/202231 minutes 59 seconds
Episode Artwork

Kaos na aerodromima na početku praznika i kako ga izbjeći?

Njemačke zračne luke našle su se na samom početku sezone godišnjih odmora pred velikim problemima: zbog nedostatka osoblja dolazi do velikih gužvi a zrakoplovne kompanije masovno ukidaju letove. Koji je razlog ovom kaosu i kako ga izbjeći? Von Nenad Kreizer.
30/06/202221 minutes 11 seconds