Winamp Logo
Bureau Buitenland fragmenten Cover
Bureau Buitenland fragmenten Profile

Bureau Buitenland fragmenten

Dutch, News, 1 season, 100 episodes, 13 hours, 32 minutes
About
De fragmenten uit de radio-uitzending van Bureau Buitenland. Maandag t/m vrijdag van 19.00 tot 19.30 uur op NPO Radio 1 met nieuws en achtergronden uit het buitenland.
Episode Artwork

Bureau Buitenland gaat door in de reguliere podcast

Om technische redenen wordt de podcast van Bureau Buitenland hier niet meer in losse fragmenten aangeboden. Bureau Buitenland kan nog wel terug worden geluisterd in de reguliere 'Bureau Buitenland' podcast, waar nu ook tijdcodes in de omschrijving staan zodat je favoriete onderwerpen alsnog snel erbij te pakken zijn.
11/21/202238 seconds
Episode Artwork

Pakistan is nog lang niet af van de ellende door overstromingen

Pakistan kampt nog altijd met de gevolgen van de grootste overstroming in jaren. Huizen, scholen, ziekenhuizen en wegen werden compleet weggespoeld. Tientallen miljoenen mensen sloegen op de vlucht. Maar nu het water stilletjes aan het zakken is, lukt het niet te oogsten. En dat zorgt voor een groot probleem in de voedselvoorziening. Pim Kemperman is namens het Rode Kruis in het overstroomde deel van Pakistan geweest, en vertelt over de grote uitdagingen die het land te wachten staan.
11/8/20228 minutes, 35 seconds
Episode Artwork

Uitgelicht: tennisfenomeen Yara in Saoedi-Arabië

Met Abdou Bouzerda. Over het 18-jarige Saudische tennisfenomeen Yara Alhogbani, dat inmiddels een heldenstatus heeft bereikt in het Arabische koninkrijk.
11/8/20223 minutes, 1 second
Episode Artwork

Diplomatieke duimschroeven Oekraïne worden langzaam aangedraaid

In Oekraïne zitten miljoenen mensen regelmatig zonder stroom, doordat de Russen “energieterrorisme” plegen, in de woorden van Zelensky. Ondertussen bevestigen hoge ambtenaren in de VS in contact te zijn met hun gelijken in Moskou, en lekte het bericht dat de Amerikanen Zelensky vragen zich "open te stellen" voor eventuele onderhandelingen met de Russen. Iets waar Zelensky niet over piekert, lijkt het. Tijd voor een update vanuit Oekraïne van correspondent Michiel Driebergen, en diplomatie-deskundige Robert van de Roer. 
11/8/202211 minutes, 40 seconds
Episode Artwork

Wie gaat klimaatschade betalen?

In de Egyptische badplaats Sharm-al-Sheikh wordt de 27ste klimaattop van de Verenigde Naties gehouden. En die begon gelijk al met gedoe: want het moet volgens de door opwarming hard getroffen landen gaan over het vergoeden van de klimaatschade. Maar daar zitten veel rijke landen niet direct op te wachten. Maarten van Aalst, directeur van het Klimaatcentrum van het Rode Kruis, reist deze week af naar Egypte. Hoe denkt hij over deze kwestie?
11/7/202211 minutes, 39 seconds
Episode Artwork

Uitgelicht: België

Seks, drank, drugs en beats: de film Zillion over een beruchte Antwerpse nachtclub is een groot succes in België. Maar er is ook kritiek op deze film. Daarover journalist Bart Eeckhout.
11/7/20223 minutes, 1 second
Episode Artwork

De 'warrior moms' in Arizona

Ze noemen zichzelf ‘krijgermoeders’ en zijn in de Verenigde Staten een politieke factor geworden om rekening mee te houden: uiterst conservatieve moeders die zich bemoeien met het onderwijs dat hun kinderen krijgen. Dat is in hun ogen 'veel te woke’. De Republikeinen omarmen de zorgen van deze moeders in aanloop naar de tussentijdse verkiezingen. Correspondent Karlijn van Houwelingen ontmoet in Arizona deze vrouwen, die argwanend het lesprogramma van hun kinderen doorspitten.
11/7/20228 minutes, 20 seconds
Episode Artwork

Uitgelicht: Oeganda met Joost Bastmeijer

De zoon van de Oegandese president Museveni is niet van Twitter af te slaan. En dat zorgt voor de nodige relletjes in het land. Maar volgens correspondent Joost Bastmeijer steekt er meer achter dit opmerkelijke Tweet-gedrag.
11/4/20222 minutes, 58 seconds
Episode Artwork

Ljoedmila kan haar ouders in Cherson weer opzoeken

De afgelopen weken zijn er meer dan zeventig dorpen in de zuidelijke provincie Cherson heroverd. Dus kan Ljoedmila, die aan het begin van de oorlog vluchtte uit Cherson, eindelijk haar ouders weer opzoeken. Correspondent Michiel Driebergen reist met haar mee op deze zoektocht.
11/4/20228 minutes, 19 seconds
Episode Artwork

Alleingang Olaf Scholz in China

De Duitse bondskanselier Olaf Scholz bezoekt vandaag de Chinese president Xi Jinping. Daar is veel kritiek op vanuit Brussel. Want de invloed van China zou zomaar eens groter kunnen worden. En dat komt een gezamenlijk optreden van de EU tegenover China niet ten goede. Te gast hierover correspondent Guy Hoeks en Xiaoxue Martin, China-onderzoeker bij het Clingendael Instituut
11/4/202211 minutes, 49 seconds
Episode Artwork

De ‘vrijwillige terugkeer’ van Syriërs uit Libanon

Vanuit Libanon vertrekken er bussen vol Syrische vluchtelingen richting thuisland. Deze terugkeer vindt geheel vrijwillig plaats, melden Libanese autoriteiten. Maar mensenrechtenorganisaties hebben daar zo hun vraagtekens bij. Bovendien is de situatie in Syrië nog altijd onveilig en dreigt er voor terugkeerde vluchtelingen gevangenisstraf of andere vergaande consequenties, zo waarschuwen zij. Hoe vrijwillig is deze terugkeer? Daarover journalist Fernande van Tets, die het boek Vier seizoenen in Damascus schreef.
11/3/202211 minutes, 56 seconds
Episode Artwork

Buitenland Uitgelicht: Venezuela

In Venezuela is het een cultus: Maria Lionza, een mythische figuur met vele honderdduizenden aanbidders. Maar nu is het land al een maand in de ban van de verdwijning van een metershoog beeld van haar uit de hoofdstad, dat vervolgens opdook in de Venezolaanse jungle. Redacteur Edwin Koopman duidt de mysterieuze zaak.
11/3/20223 minutes, 22 seconds
Episode Artwork

Israël gegijzeld door onzekerheid

In Israël gingen kiezers voor de vijfde keer in vier jaar tijd naar de stembus. Het leverde een overwinning op voor de Likud-partij van oud-premier Netanyahu, die met zijn rechtse en hier en daar zelfs ultra-rechtse blok een regering zal proberen te vormen. Verwacht wordt dat hij terugkeert als premier. Maar die politieke instabiliteit van de afgelopen jaren heeft wel zijn sporen nagelaten. Hierover correspondent David de Jong vanuit Tel Aviv.
11/2/20228 minutes, 54 seconds
Episode Artwork

De VPRO Midterm Show: deel VI - De eindsprint

De Republikeinen en Democraten zetten de eindsprint in. Nog maar een kleine week voordat de Amerikaanse tussentijdse verkiezingen beginnen. Dan worden het Huis van Afgevaardigden, een deel van de Senaat en belangrijke posten in veel Amerikaanse staten gekozen. Donald Trump is bezig met een heuse swing state blitz om zoveel mogelijk stemmers te overtuigen. En ook de Democraten trekken alles uit de kast. Obama vliegt kriskras om ouderwets campagne te voeren voor zijn partijgenoten. Te gast is journalist Casper Thomas.
11/2/202211 minutes, 50 seconds
Episode Artwork

Buitenland Uitgelicht: Tsjechië

In Tsjechië is er een nieuwe crowdfundingsactie opgezet om munitie voor het Oekraïense leger te kopen. Journalist Laura Postma praat ons bij.
11/2/20222 minutes, 26 seconds
Episode Artwork

In de schaduw van de klimaattop in Egypte

Egypte maakt zich op voor de COP27, de klimaattop in de Egyptische kustplaats Sharm al Sheik. Critici wijzen erop dat de Egyptische president Al-Sisi deze top als een enorme PR-stunt gebruikt, om zo de aandacht af te leiden van de zwarte kanten van zijn eigen bewind. Gretha Thunberg bijvoorbeeld, heeft al gezegd niet te komen naar een top “in een toeristenparadijs in een land dat de mensenrechten schendt, en het klimaatactivisten moeilijk maakt hun stem te laten horen.” Wij spraken met zo’n activist - en blikken vooruit naar de klimaattop met correspondent Ruth vandeWalle.
10/31/202213 minutes, 27 seconds
Episode Artwork

Reportage: de ‘Amazone’ van het VK droogt uit

De 'Amazone van het Verenigd Koninkrijk' worden ze genoemd, de veengrond en moerassen die het land rijk is. Nu is het in gevaar, omdat het door klimaatverandering razendsnel uitdroogt. Een ramp, volgens natuurwetenschappers. En niet alleen voor de toekomst heeft dit consequenties, maar ook voor het verleden. Correspondent Anne Saenen trok voor ons het moeras in.
10/31/20227 minutes, 32 seconds
Episode Artwork

Uitgelicht: Duitsland

De extreemrechtse AfD komt doorgaans in het nieuws door het beleid van de partij. Nu komt het door een gestolen meme, met.. spelfouten. Duitslandkenner Ulrike Nagel vertelt.
10/31/20223 minutes, 12 seconds
Episode Artwork

Buitenland Uitgelicht: Turkije met Zehra Kaya

YouTuber Oguzhan Ugur blaast het Turkse publieke debat nieuw leven in met zijn succesvolle online talkshow, die miljoenen trekt. Journalist Zehra Kaya over het fenomeen.
10/28/20222 minutes, 55 seconds
Episode Artwork

Een humanitaire crisis in Haïti

We horen er nauwelijks over, maar volgens hulporganisaties voltrekt zich een humanitaire crisis in Haïti. Door extreem bendegeweld zijn er grote voedsel- en brandstoftekorten. Premier Ariel Henry roept internationale partners op om in te grijpen en de orde in het land te herstellen. Maar zitten de Haïtianen daar wel op te wachten? Te gast is Els Hortensius, die met het netwerk Coordination Haiti Europe aandacht vraagt voor de crisis in het land.
10/28/20229 minutes
Episode Artwork

De VPRO Midterm Show- deel V - Vamos Americanos

Over een kleine twaalf dagen mogen de Amerikanen naar de stembus voor de Midtermverkiezingen. In de nek-aan-nekrace kunnen Latino’s en Afro-Amerikanen weleens de uitslag gaan bepalen. Daarover Amerikanist en campagnestrateeg Bianca Pander, werkzaam bij campagnebureau BKB.
10/28/202211 minutes, 2 seconds
Episode Artwork

UITGELICHT - Argentinië - Remi Lehmann

Een deelnemer van het televisieprogramma Big Brother of 'Gran Hermano' zoals de Argentijnen het noemen, heeft zich de woede van de president op de hals gehaald.
10/27/20222 minutes, 50 seconds
Episode Artwork

In Myanmar is de woede onder de burgers groter dan ooit

Myanmar is sinds de militaire staatsgreep van februari vorig jaar verwikkeld in een bloedig conflict. Zo vielen er afgelopen week door een luchtaanval van het leger nog tientallen doden bij een concert.  Dergelijke gewelddadigheden vormen geen uitzondering, ziet correspondent Minka Nijhuis. Vandaag komen ministers uit tien Zuidoost-Aziatische landen samen in Jakarta. Om, naar eigen zeggen, te bespreken hoe ‘het vredesproces’ in gang moet worden gezet. Maar is daar wel sprake van? De woede onder burgers en de bereidheid om te vechten lijkt er groter dan ooit.
10/27/20228 minutes, 50 seconds
Episode Artwork

Frontlinie: de ijsmoord

Dankzij klimaatverandering en smeltend ijs zijn er gebieden waar het plotseling mogelijk is om grondstoffen uit de grond te halen. Groenland is zo'n voorbeeld, waardoor Donald Trump eerder al eens zei dat hij Groenland wel wilde kopen. En hij is lang niet de enige die interesse toont in wat er te halen valt. Journalist Bram Vermeulen reisde er voor Frontlinie heen en trof naast de gevolgen van klimaatverandering, ook die van het Deens kolonialisme aan.
10/27/202212 minutes, 24 seconds
Episode Artwork

Kharkiv maakt zich op voor ijzige winter

In het Oost-Oekraïense Kharkiv maken velen zich zorgen over de naderende winter. De Russen schieten massaal raketten af op elektriciteitsvoorziening en energiecentrales. In de woonwijk Saltovka, die voor de zomer al flink beschoten werd, proberen ze zich voor te bereiden. Het lokale warmtestation wordt herbouwd, en de ramen en gaten in de gebouwen worden gedicht. Maar ondertussen gaat de oorlog door. Onze Oost-Europa verslaggever Michiel Driebergen bezocht Saltovka en ging op pad met Aleksandr, de huismeester van een van de flats.
10/26/20227 minutes, 30 seconds
Episode Artwork

Buitenland Uitgelicht: Verenigd Koninkrijk

De nieuwe Britse premier krijgt geen eigen lessenaar, zoals de traditie voorschrijft. En dat is gezien de korte lichaamslengte van de kersverse premier niet handig. Zeker omdat Sunak er alles aan doet om niet als klein mannetje afgebeeld te worden. Correspondent Anne Saenen vertelt erover.
10/26/20222 minutes, 44 seconds
Episode Artwork

Brazilië gaat linksom of rechtsom

Brazilië beslist komende zondag of het doorgaat op de rechtse koers of radicaal afslaat naar links. De presidentsverkiezingen zijn spannend. Hoewel ex-president Lula da Silva aan kop gaat in de peilingen, zijn de kansen voor de zittende Jair Bolsonaro  zeker niet verkeken. Wat betekenen beide opties voor de toekomst? We vragen het Kees Koonings, Hoogleraar Brazilië-studies aan de Universiteit van Amsterdam. 
10/26/202212 minutes, 50 seconds
Episode Artwork

Buitenland Uitgelicht: Rusland met Helga Salemon

Peppa Pig is een instrument voor hybride oorlogsvoering van het Westen in de richting van Rusland. Dat is althans wat de Russische politicus Alexander Chinstein onlangs betoogde in het parlement. Daarover journalist Helga Salemon.
10/25/20222 minutes, 51 seconds
Episode Artwork

'Vuile bom' en de strijd om Kherson

Rusland beschuldigt Oekraïne van plannen voor het binnenkort inzetten van een ‘vuile bom’.  Het Westen beschouwt deze beschuldiging een oude Russische tactiek om daardoor zélf verder te kunnen escaleren. Het zorgt internationaal voor spanning, maar met name in Kherson. Waar recent tienduizenden mensen door de Russen werden afgevoerd.   Intussen lijkt de Wagner groep, het beruchte huurlingenleger, bezig een speciale verdedigingslinie in te richten. Wat is daar de bedoeling van? Dat en meer vragen we aan VRT-journalist en defensiespecialist Jens Franssen.
10/25/20229 minutes, 58 seconds
Episode Artwork

Humanitair drama in Tigray

"De meest wrede en dodelijke oorlog van dit moment" schreef The Guardian afgelopen weekend. En dat ging niet over de oorlog in Oekraïne, maar over de burgeroorlog in Ethiopië. De humanitaire crisis in de regio Tigray loopt totaal uit de hand, zei de secretaris-generaal van de Verenigde Naties onlangs. Toch is er één lichtpuntje: vandaag gaan de vechtende partijen gaan met elkaar om de tafel. Te gast is Afrika-correspondent Joost Bastmeijer.
10/25/202210 minutes, 9 seconds
Episode Artwork

Buitenland Uitgelicht: Roemenië

Milieuactivisten zijn blij met de vondst van een miljoenen oude zeldzame vissoort in Roemenië. Hierover Correspondent Frank Elbers.
10/24/20222 minutes, 20 seconds
Episode Artwork

Orbanized Crime ontketent massaal protest

Gisteren was voor Hongaren eigenlijk de dag dat ze de Oktober-opstand uit 1956 tegen de Sovjets herdenken, maar het werd een massaal protest tegen de regering van premier Viktor Orbán. Aanleiding voor de onrust in ’t land is de woede onderleraren die van hun salaris amper kunnen rondkomen. Maar leraren die het aandurven om te staken worden meteen ontslagen, want kritiek wordt niet geduld. Om die repressie én de toenemende corruptie, de ‘Orbanized Crime’, aan te klagen gingen tienduizenden de straat op in Boedapest. Een reportage van onze correspondent Tijn Sadée.
10/24/20229 minutes, 44 seconds
Episode Artwork

Alweer een nieuwe premier voor het Verenigd Koninkrijk

Hoogstwaarschijnlijk wordt vandaag al bekend wie de opvolger wordt van Liz Truss. Daarmee krijgt het Verenigd Koninkrijk de derde premier van dit jaar. Maar komt er met deze nieuwe premier wel een einde aan de politieke en economische onrust in het land? Daarover voormalig correspondent in het Verenigd Koninkrijk, Titia Ketelaar.
10/24/202210 minutes, 12 seconds
Episode Artwork

Buitenland Uitgelicht - Griekenland

Het Griekse eiland Mykonos trekt miljoenen toeristen. Ook Kate Moss, Elon Musk en The Kardashians zijn er graag. Maar de bewoners zijn ze intussen behoorlijk zat, zij doen ‘s nachts geen oog meer dicht. Met Sofoula Schalkwijk.
10/21/20222 minutes, 48 seconds
Episode Artwork

Diep in de Stille Oceaan woedt een strijd tussen milieuclubs en mijnbouw

Kilometers diep, op de zeebodem van de Stille Oceaan, ligt een schat aan grondstoffen te wachten om opgeraapt te worden. En laat het nou net deze stoffen zijn, die we goed kunnen gebruiken voor de de wereldwijde groene plannen. ‘Kassa’ denkt de mijnindustrie, die druk bezig is met plannen maken. Milieuclubs maken zich echter zorgen. Is het wel zo'n goed idee om hier te gaan wroeten? Te gast zijn marine bioloog bij NIOZ Sabine Gollner en strategisch adviseur bij HCSS Amrish Ritoe.
10/21/202211 minutes, 46 seconds
Episode Artwork

De slag om Kherson

De strijd om Kherson in het zuiden van Oekraïne, is in volle gang. Terwijl het Oekraïense leger daar oprukt en delen van het gebied bevrijdt, zijn de Russen bezig met het wegvoeren van tienduizenden inwoners aan hun kant van het front. Dat doen ze naar eigen zeggen ‘uit voorzorg’. Het is een paradoxale situatie waarin inwoners aan de ene kant bevrijd worden, en anderen juist worden afgevoerd. Hierover Michiel Driebergen, onze correspondent in Oekraïne, die net in bevrijd gebied is geweest en met militairen en inwoners sprak.
10/21/20228 minutes, 42 seconds
Episode Artwork

VS zetten nieuwe stap in de ‘chipoorlog’ met China

Amerika en China zijn verwikkeld in een hevige strijd om geavanceerde chips. De VS willen met vergaande maatregelen de grootmacht uit het Verre Oosten pijn doen. Maar dat heeft ook gevolgen voor Europa. Te gast zijn Martijn Rasser van de Amerikaanse denktank CNAS en voormalig onderzoeker bij de CIA op het gebied van technologische innovatie, en met Vera Kranenburg, sinoloog bij Instituut Clingendael.
10/20/202212 minutes, 18 seconds
Episode Artwork

Westminster verkeert in totale chaos

De Britse premier Liz Truss heeft een belangrijke stemming in het parlement overleefd, maar daarmee houdt de chaos aan, die zowel de Conservatieve partij als het VK gegijzeld houdt. Hieke Jippes, oud - Verenigd Koninkrijk-correspondent, over de Britse politieke warboel en de scenario's voor een aftreden van Truss.
10/20/20228 minutes
Episode Artwork

Buitenland Uitgelicht - Spanje met Carlijn Teeven

Het is voortaan strafbaar in de Spaanse gemeente San Fernando om te zeggen dat vrouwen niet kunnen rijden. Correspondent Carlijn Teeven over deze nieuwe wet.
10/20/20222 minutes, 35 seconds
Episode Artwork

Olie smeert nieuwe vriendschap tussen VS en Venezuela

De Verenigde Staten en Venezuela stevenen af op nieuwe afspraken over olieleveranties. Nog maar drie jaar geleden stopte de VS de import uit Venezuela omdat president Maduro de democratie niet respecteerde. Maar met de hoge energieprijzen lijkt dat bezwaar niet meer zo groot. Hierover journalist en Latijns-Amerikakenner Edwin Koopman.
10/19/20228 minutes, 9 seconds
Episode Artwork

'Xi's derde termijn is ramp voor mensenrechten'

De Chinese president Xi Jinping staat aan de vooravond van zijn derde termijn, en politieke leiders in het buitenland en mensenrechtenorganisaties maken zich grote zorgen. Amnesty International noemt het zelfs 'een ramp voor de mensenrechten'. En niet alleen voor die van mensen in China. De rest van de wereld zal meer en meer te maken krijgen met de nieuwe wereldorde die wordt geschapen door Xi. Te gast is Nicole Sprokel van Amnesty International.
10/19/202212 minutes, 19 seconds
Episode Artwork

Buitenland Uitgelicht: Alaska

Journalist Casper Thomas over de verdwenen krab in Alaska.
10/19/20222 minutes, 46 seconds
Episode Artwork

Een zwarte dinsdag in Frankrijk

Franse vakbonden hebben hun leden opgeroepen het werk neer te leggen vandaag. Hiermee protesteren zij tegen het economisch beleid van president Macron. Afgelopen weekend waren in Parijs al tienduizenden mensen op straat die hun onvrede uiten de hoge prijzen in het land. Correspondent Eveline Bijlsma over het protest in Frankrijk.
10/18/20223 minutes, 54 seconds
Episode Artwork

De VPRO Midterm Show- deel IV - Amerika's laatste kans

Vandaag een bijzondere aflevering, want onze vaste panelgast Casper Thomas, schreef, als afsluiting van zijn correspondentschap voor De Groene , het Financieel Dagblad en Bureau Buitenland een boek met een veelzeggende titel: Amerika's laatste kans- Over de toekomst van de democratie in Amerika. Een blik van binnenuit op de worsteling van de Verenigde Staten met de politieke demonen die het zelf heeft voortgebracht.
10/18/202214 minutes, 36 seconds
Episode Artwork

Buitenland Uitgelicht: Zuid Korea

Legertoerisme moet de stad Nonsan nieuw leven inblazen, maar dat komt de burgemeester op veel kritiek te staan. Correspondent Ifang Bremer vertelt erover.
10/17/20221 minute, 52 seconds
Episode Artwork

Gevluchte Venezolanen als politieke speelbal

Grote aantallen mensen steken, op de vlucht voor geweld en armoede, zonder visum de Amerikaanse zuidgrens over. In de aanloop naar de midtermverkiezingen worden ze speelbal van politici. Correspondent Karlijn van Houwelingen ontmoet nieuwkomers uit Venezuela die in New York zijn beland, waar door de onverwachte komst van grote aantallen migranten de daklozenopvang nu overvol raakt... 
10/17/20227 minutes, 51 seconds
Episode Artwork

Xi Jinping trekt zich ogenschijnlijk weinig aan van de toestand in de wereld

Bij de opening van het congres van de Chinese Communistische Partij deed president XI Jinping zijn plannen voor de komende jaren uit de doeken. Zo stelde hij geweld niet te schuwen als het gaat om het conflict met Taiwan, en waarschuwde hij buitenlandse ‘pestkoppen’ dat met China niet te sollen valt. Maar terwijl het land kampt met veel problemen, zoals een tanende economische groei en de lastige band met Rusland, blijft Xi opvallend star vasthouden aan zijn visie op China. Wat kan dit betekenen? We bespreken het met correspondent Eva Rammeloo, die bij het congres aanwezig is.
10/17/202213 minutes, 36 seconds
Episode Artwork

VPRO Midterm Show- aflevering III- Wat kosten de eieren?

Met nog maar een klein maandje voor de boeg naar de tussentijdse verkiezingen in de VS, gaat het in de campagne vooral over de prijs van eieren andere levensmiddelen. De laatste cijfers in de VS liegen er niet om. Het inflatiespook houdt ook de Amerikanen in een wurgreep. Bianca Pander, Amerikanist en campagnestrateeg bij campagnebureau BKB over de comeback van economie als verkiezingsthema. 
10/14/202212 minutes, 10 seconds
Episode Artwork

Alle ogen gericht op Cherson

Wat gaat er in Cherson gebeuren? Dat is de grote vraag die steeds luider klinkt in Oekraïne, nadat Moskou een oproep deed aan inwoners om de regio te evacueren. Vandaag worden de eerste evacuees verwacht in Rusland. Ondertussen meldt Oekraïne dat het bezig is met een grote opmars. Te gast over de laatste ontwikkelingen is correspondent Michiel Driebergen.
10/14/20225 minutes, 55 seconds
Episode Artwork

Uitgelicht: Myanmar

Maya Muller en Joeren Weerdenburg hebben samen een Birmees lied uitgebracht om de Myanmarese bevolking een hart onder de riem te steken.
10/14/20224 minutes, 26 seconds
Episode Artwork

Buitenland Uitgelicht: Italië

In Italië wordtAboubakar Soumahoro vandaag geïnstalleerd als lid van het nieuwgekozen Italiaanse parlement. Als enige zwarte man in het in meerderheid radicaal rechtse Lagerhuis, neemt hij het op voor de immigrant in Italië.
10/13/20222 minutes, 58 seconds
Episode Artwork

EU bevindt zich in een ‘perfect storm’

‘Dit wordt geen moment van bloemen geven en complimenten uitdelen’, zo stelde Josep Borrell, de buitenland-chef van de EU,  in zijn jaarlijkse toespraak voor EU-ambassadeurs. In een venijnig betoog laakte hij het trage handelen van de Unie aan het begin van de oorlog, en stelde bovendien dat we jarenlang onze ogen hebben gesloten voor de afhankelijkheid van landen als Rusland, China en de VS. De EU moet op haar eigen benen staan, zo is het betoog. Maar hoe moet dat er concreet uit zien? We bespreken het met René Cuperus, verbonden aan Instituut Clingendael.
10/13/202212 minutes, 8 seconds
Episode Artwork

Ebola-uitbraak in Oeganda

Oeganda is in de greep van de grootste ebola-uitbraak in het land in ruim twintig jaar. Volgens de Wereld Gezondheidsorganisatie zou de zeer besmettelijke ziekte al aan minstens 19 mensen het leven gekost hebben. Omringende landen zich ernstige zorgen en treffen maatregelen. Heeft het land voldoende middelen om de uitbraak onder controle te houden? En welke voorbereidingen treft de verdere internationale gemeenschap? Dat bespreken we met Aida Grovestins en viroloog Marion Koopmans.
10/13/20227 minutes, 58 seconds
Episode Artwork

Buitenland Uitgelicht: Canada

Tom Bijvoet vanuit Canada over de viering van de opname van de eerste Rambo film veertig jaar geleden in het plaatsje Hope in British Columbia.
10/12/20222 minutes, 58 seconds
Episode Artwork

Activisme wordt zeldzaam in China

Zondag begint in China het twintigste partijcongres van de Communistische Partij. Waar Xi Jinping vrijwel zeker voor de derde keer wordt benoemd als leider. Zijn positie is de afgelopen jaren alleen maar versterkt. Er is nauwelijks nog oppositie in China. Ook activisten worden zeldzaam. Heel weinig mensen durven zich nog openlijk uit te spreken tegen Xi's regime. Onze correspondent Eva Rammeloo vond er toch een paar.
10/12/20228 minutes, 50 seconds
Episode Artwork

Oplaaiend geweld op de Westbank

Er lijkt geen dag voorbij te gaan, of er vallen weer burgerdoden in clashes tussen Israël en Palestina op de westelijke Jordaanoever, met als dieptepunt het overlijden van een 12-jarige Palestijnse jongen deze week. Waarom laait het geweld nu weer op in dit langdurige conflict tussen Israël en Palestina? Met antropologe Dina Zbidat en NOS correspondent Ties Brock.
10/12/202211 minutes, 14 seconds
Episode Artwork

Laat Orban zijn ware gezicht zien

In september dreigde de Europese Commissie meer dan 7 miljard aan EU-subsidies te schrappen, als Hongarije niet snel maatregelen zou nemen om de aanpak van corruptie met EU-fondsen te verbeteren. Een bedrag waar de Hongaren vanwege de inflatie naar snakken. En dus is Orban druk bezig met een heus charmeoffensief, met als hoogtepunt deze week zijn bezoek aan de Duitse bondskanselier Scholz. Ook heeft Boedapest een scala aan anti-corruptiemaatregelen aangekondigd. Maar laat Orban wel zijn ware gezicht zien? En gaat hij echt iets doen aan de corruptie in zijn land? Dit leggen we voor aan correspondent Tijn Sadée, en Michiel Luining, Oost-Europadeskundige en onderzoeker Europees recht aan de Universiteit van Antwerpen. 
10/11/202213 minutes, 24 seconds
Episode Artwork

Buitenland Uitgelicht: Zweden

Voortaan mogen deelnemers van het populaire Zweedse reality-tv-programma Paradise Hotel alleen met elkaar seks hebben als ze toestemming krijgen van de programmaleiding. Correspondent Tjade Michels over dit opmerkelijke besluit.
10/11/202210 minutes, 7 seconds
Episode Artwork

Zwaar weer voor Latijns-Amerikaanse journalistiek

Bij ons vrijwel onbekend maar in Latijns-Amerika is het een begrip: de digitale krant El Faro - de Vuurtoren. Met de redactie in het piepkleine El Salvador is El Faro al bijna 25 jaar een monument van gedegen onderzoeksjournalistiek in de hele regio. Maar El Faro verkeert in zwaar weer. De regering van Nayib Bukele doet er alles aan om het platform te gronde te richten. Directeur en oprichter Carlos Dada is momenteel in Nederland om op adem te komen. Edwin Koopman sprak met hem.
10/11/202215 minutes, 29 seconds
Episode Artwork

Verenigd Koninkrijk: To Truss or not to Truss

Ze zit er pas krap een maand. Toch lijkt de Britse premier Truss het voor elkaar te krijgen een toch al kwakkelende Tory-partij nog verder te laten kelderen in populariteit. De Britse pers verdringt zich al om de rampzalige start van Truss als Prime Minister te duiden. Morgen komt het Britse Parlement voor het eerst bijeen, sinds het aankondigen van haar beruchte begroting die het instorten van het pond tot gevolg had. Binnen de partij leeft al de vraag: '"Of we gaan ten onder met Liz of we maken ons belachelijk door weer een leider weg te sturen?" Voormalig correspondent Hieke Jippes is te gast.
10/10/202211 minutes, 51 seconds
Episode Artwork

Buitenland Uitgelicht: Marokko met Samira Jadir

Paard en wagen zijn niet langer welkom in de Marokkaanse stad Casablanca. Daarover correspondent Samira Jadir.
10/10/20222 minutes, 24 seconds
Episode Artwork

Een middelvinger naar het Iraanse regime

De protesten in Iran gaan de vierde week in en ondanks de keiharde repressie blijven de demonstranten doorgaan. Ordetroepen vallen nu ook scholen binnen om scholieren te arresteren. Het regime blijft wijzen op ‘invloed van buiten’ als reden voor de protesten, maar dat verhaal slaat bij de bevolking niet aan. Hoe zullen de autoriteiten de protesten dan in de kiem smoren? Hierover Beri Shalmashi.
10/10/20228 minutes, 53 seconds
Episode Artwork

Einde aan wapenstilstand Jemen

Na zes maanden is er een einde gekomen aan de wapenstilstand in Jemen. De grote vrees die nu heerst in het land is of het oorlogsgeweld tussen de strijdende partijen daarmee weer oplaait. Waarom kwam er nu een einde aan de wapenstilstand? En wat betekent een voortzetting van het conflict voor Europa, dat sinds kort via via ook gas importeert uit Jemen? We vragen het Arabist en antropoloog Leo Kwarten.
10/7/20229 minutes, 29 seconds
Episode Artwork

Buitenland Uitgelicht: Duitsland

Duitsland opzoek naar dubbelganger Olaf Scholz. Met Kim Deen.
10/7/20222 minutes, 30 seconds
Episode Artwork

Hoe solidair blijft Europa tijdens energiecrisis

Vandaag komen de EU-leiders bijeen in Praag over de aanpak van energiecrisis. Veel Europese landen worstelen met tekorten in aanloop naar de winter. Duitsland trekt 200 miljard euro uit de kas om consumenten en bedrijven te beschermen. En dat is tegen het zere been van EU-landen die niet beschikken over die economische slagkracht. De bijeenkomst in Praag moet een einde brengen aan de onenigheid. Wat wordt de Europese strategie? En hoe solidair blijven de EU-landen onderling? Daarover Mohammed Chahim, Europarlementariër van de PvdA, en Mathieu Blondeel, deskundige energie en geopolitiek.
10/7/202212 minutes, 7 seconds
Episode Artwork

Buitenland Uitgelicht: Polen met Dore van Duivenbode

In Polen kan het schansspringen dit jaar een koud randje krijgen. Daarover journalist Dore van Duivenbode.
10/6/20222 minutes, 36 seconds
Episode Artwork

De Duitse industrie krijgt harde klappen

De torenhoge energieprijzen raken niet alleen huishoudens, ook de industrie wordt hard geraakt. Traditioneel een belangrijk onderdeel van de economie. De Duitse maak-industrie kromp voor de derde maand op rij. Met een pakket van tientallen miljarden hoopt de regering in Berlijn de industrie overeind te houden. Hoe lang is dat vol te houden? We vragen het Carsten Brzeski, hoofd-econoom van ING in Duitsland.
10/6/20229 minutes, 35 seconds
Episode Artwork

VPRO Midterm Show- II- De strijd om de Staten

In de tweede aflevering van De VPRO Midterm Show kijken we naar de strijd om de Staten, die is losgebarsten. Regionale kandidaten in Arizona, Michigan en een aantal andere betwiste staten wedijveren met elkaar om zetels voor het lokaal bestuur. Ze kunnen rekenen op steun van hun nationale leiders en een ongekende grote zak geld. Want wie straks in de staat het voor te zeggen krijgt, mag de spelregels bepalen bij de volgende verkiezingen in 2024. Te gast is Casper Thomas, oud -Amerika-correspondent van De Groene.
10/6/202211 minutes, 1 second
Episode Artwork

Uitgelicht: Colombia

Collega Edwin Koopman vertelt over de Colombiaanse vredesdino.
10/4/20222 minutes, 58 seconds
Episode Artwork

De nucleaire dreiging is terug

Na een reeks vernederende nederlagen op het veld - en in zijn eigen land – komt Poetin steeds verder in het nauw. En daarmee komt het nucleaire scenario steeds dichterbij. Althans, dat is de zorg van de experts die beweren dat het sinds de Cuba-crisis van 1962 niet eerder zó spannend is geweest. Amerikaans oud-generaal Petraeus verklaarde op zijn beurt dat als Poetin ervoor kiest kernwapens te gebruiken op Oekraïens grondgebied, de Verenigde Staten het Russische leger daar zullen vernietigen. Met veiligheidsexpert Danny Pronk en Tom Sauer, hoogleraar internationale politiek aan de Universiteit Antwerpen bespreken we hoe serieus we deze dreiging moeten nemen.
10/4/202213 minutes, 33 seconds
Episode Artwork

Reportage vanuit Charkov: Ten oosten van Kupyansk

Niet alleen bij Lyman in de provincie Donetsk en bij het zuidelijke Cherson maakt het Oekraïense leger dus een opmars ten koste van de Russische bezetters. Ook in de regio Charkov gaat het offensief verder. In de bevrijde gebieden van Oekraïne is gebrek aan alles. En het front ligt vaak nog akelig dichtbij, merkte onze verslaggever Michiel Driebergen. Hij bezocht het bevrijde Kupjansk in de regio Charkov en de gebieden ten oosten van dat stadje, die net zijn heroverd.
10/4/20227 minutes, 7 seconds
Episode Artwork

Bosnische verkiezingen: de lont in het kruitvat?

Na maanden van harde verkiezingscampagnes die de etnische spanningen nog verder deden oplaaien, mocht Bosnië-Herzegovina gisteren eindelijk naar de stembus. Deze verkiezingen worden internationaal met argusogen gevolgd, juist vanwege de spanningen tussen Serven, Kroaten en Bosniakken. Nu de stemmen grotendeels geteld zijn maken wij de balans op met journalist Zoran Bogdanovic en correspondent Marjolein Koster.
10/3/202212 minutes, 35 seconds
Episode Artwork

Buitenland Uitgelicht: Japan

Zorgeloos met je dementerende ouder naar buiten om een kopje koffie te drinken? Dat kan in Japan, waar een café iets heel moois verzonnen heeft voor mensen met een dementie. Correspondent Anoma van der Veere vertelt erover.
10/3/20223 minutes, 12 seconds
Episode Artwork

Het Iraanse lied van de vrijheid

“Vanwege het gedwongen paradijs. Vanwege mijn zus, jouw zus, onze zussen.” In 48 uur werd het lied ‘Vanwege’ van Shervin Hajipour meer dan 40 miljoen keer beluisterd en het wordt nog steeds heel veel gedeeld op social media. Het lied bezingt de redenen waarom de burgers van Iran nu tegen het regime in opstand komen en waarom zij de harde repressie trotseren. Filosoof Heidi Dorudi over deze officieuze ‘hymne’ van de Iraanse demonstranten.
10/3/20227 minutes, 23 seconds
Episode Artwork

Buitenland Uitgelicht: Noord-Macedonië met Arja van den Bergh

In Noord-Macedonië zijn sommigen de wolf liever kwijt dan rijk. Daarover journalist Arja van den Bergh.
9/30/20223 minutes, 10 seconds
Episode Artwork

VPRO Midterm Show: strijd om het Amerikaans parlement

De komende weken volgen we in Bureau Buitenland het wel en wee van de verkiezingscampagne in de Amerikaanse midterm-verkiezing op acht november. Progressief en conservatief Amerika staan als nooit tevoren lijnrecht tegenover elkaar. En dan is er nog Donald J. Trump. De voormalige president doet weliswaar niet mee, maar hij lijkt toch echt de hoofdrol te willen opeisen in de strijd om de macht in het Amerikaans parlement. Alle ingrediënten voor een stomende verkiezingsronde zijn aanwezig. Met onze vaste panel gasten, oud-Amerikacorrespondent Casper Thomas ( De Groene) en amerikanist Bianca Pander (BKB campagnebureau) trappen we deze eerste aflevering af. 
9/30/202210 minutes, 43 seconds
Episode Artwork

Rusland annexeert bezette regio’s Oekraïne

Het Rode Plein maakt zich op voor de ‘feestelijke’ bekendmaking, waarin Poetin de vier bezette regio’s in Oost-Oekraïne zal annexeren. Daar werden de afgelopen week schijnreferenda gehouden die internationaal niet worden erkend. Gevreesd wordt nu dat Rusland over zou kunnen gaan op het gebruik van kernwapens om de nieuwe gebieden te beschermen. Wat wordt het antwoord van het Westen? We vragen het Ruslandkenner Hubert Smeets.
9/30/20228 minutes, 53 seconds
Episode Artwork

Bosnië toneel van machtsstrijd tussen Rusland en EU

Hoewel het inmiddels 25 jaar na de oorlog is, lopen in Bosnië de etnische spanningen opnieuw op. Een grote zorg voor Europa, dat jarenlang geïnvesteerd heeft om die spanningen tot bedaren te brengen. Ondertussen bemoeit ook Poetin zich ermee, want Rusland heeft alle belang bij onrust in de achtertuin van de EU. Komende zondag zijn er parlementsverkiezingen. Correspondent Tijn Sadée doet verslag.
9/29/202210 minutes, 59 seconds
Episode Artwork

Buitenland Uitgelicht: Verenigd Koninkrijk

Voor wie hem niet langer kan missen in het Verenigd Koninkrijk, is er goed nieuws: Boris Johnson is terug, ditmaal op tv in een gloednieuwe serie. Daarover correspondent Anne Saenen
9/29/20222 minutes, 58 seconds
Episode Artwork

Spanningen in aanloop naar de verkiezingen Brazilië

Zondag mogen de Brazilianen naar de stembus. Alles lijkt er op te wijzen dat de huidige zeer rechtse en ‘Trumpiaanse’ president Bolsonaro niet wordt herkozen. Het zou voor het eerst sinds het einde van de dictatuur in 1988 zijn, dat een zittende president in Brazilië niet wordt herkozen.  Maar is de race al echt gelopen? En wat als Bolsonaro daadwerkelijk verliest, is hij dan wel van plan om op te stappen? Hij heeft al gezegd dat niet van plan te zijn en aanhangers van Bolsonaro hebben ook bewezen geweld niet te schuwen. Het rommelt behoorlijk in de jonge democratieen dat bespreken we met journalist Hans Veltmeijer, die het land dertig jaar volgt en net daarvandaan komt.
9/29/20229 minutes, 41 seconds
Episode Artwork

Taalkwestie domineert verkiezingen in Letland

Spreek je Lets of Russisch? Die vraag is al jaren bepalend in de politiek in Letland. Aanstaande zaterdag vinden daar de parlementsverkiezingen plaats en dan draait het wederom om deze gevoelige taalkwestie. Die is nog heviger geworden sinds de Russische invasie in Oekraïne en president Poetins oproep tot mobilisatie. Correspondent  Koen Verhelst over deze onrust en verdeeldheid in Letland.
9/28/20229 minutes, 27 seconds
Episode Artwork

Frontlinie: Roep om rechtvaardigheid echoot na in Afghaanse Chora

Na jaren van verdriet en pijn zijn de wonden in het Afghaanse Chora nog niet genezen. In 2007 kwamen daar tientallen burgers om het leven bij de slag om Chora. De Nederlandse staat is aangeklaagd voor vermeend oorlogsgeweld. Voor Frontlinie reisde Sakir Khader naar het gebied dat nu onder bewind staat van de Taliban. Hij kreeg als eerste journalist toegang tot Kamp Holland en sprak met nabestaanden van de slachtoffers. Hoe leven ze nu onder de Taliban en hoe kijken zij terug op twintig jaar Nederlandse bemoeienis? We vragen het aan journalist Sakir Khader.
9/28/202210 minutes, 55 seconds
Episode Artwork

Britse regering maakt het VK een pondje lichter

De Britse pond is gisteren gecrasht. De waarde van de munt ging naar een historisch dieptepunt na de presentatie van de economische plannen van de nieuwe premier Liz Truss. Terwijl Britse gezinnen nauwelijks nog kunnen rondkomen, kondigde haar minister van Financiën enorme belastingverlagingen aan voor rijken en bedrijven. Hoe slim is dat? We vragen het correspondent Anne Saenen in Londen en senior econoom Bert Colijn van de ING Bank.
9/27/202211 minutes, 19 seconds
Episode Artwork

Verslag Michiel Driebergen uit Zaporizja

Vanavond lopen de zogenaamde referenda af, in de door Rusland bezette Oekraïense gebieden. Rusland is van plan deze week maar liefst vier regio’s te annexeren, maar die zijn lang niet allemaal al volledig in handen van Rusland. Verslaggever Michiel Driebergen is in Zaporizja, in niet bezet gebied, en doet verslag. Hoe kijkt de bevolking daar tegen het Russische referendum, en ook de mobilisatie in Rusland?
9/27/20228 minutes, 57 seconds
Episode Artwork

Buitenland Uitgelicht: Marokko

Alhoewel de Netflix-serie La Casa de Papel razend populair is in Marokko, was niet iedereen blij met de komst van acteur Roberto García Ruiz, beter bekend als Oslo in de hitserie. Correspondent Samira Jadir over de controverse.
9/27/20222 minutes, 26 seconds
Episode Artwork

Russen ontvluchten hun land na oproep mobilisatie

Chaos heerst in Rusland nadat president Poetin mobilisatie aankondigde. Mannen vluchten het land uit, met lange rijen bij de grenzen als gevolg. Op verschillende plekken in het land zijn er demonstraties tegen de mobilisatie, maar wie in opstand komt wordt hard gestraft. Vooral in de meer afgelegen provincies, zoals in Irkoetsk en Dagestan, groeit de weerstand. Over alle onrust Eva Cukier, correspondent in Moskou.
9/26/20229 minutes, 33 seconds
Episode Artwork

Buitenland Uitgelicht: Argentinië

Correspondent Remi Lehmann over de WK-koorts die al flink is toegeslagen in Argentinië.
9/26/20223 minutes, 8 seconds
Episode Artwork

Radicaal-rechts aan het roer in Italië

Na de overtuigende winst van Giorgia Meloni stevent Italië af op de meest rechtse regering sinds de Tweede Wereldoorlog. Dat baart zorgen onder Italiaanse vrouwen, lhbti'ers en migranten, die een onveiliger klimaat vrezen in het land. Ook in Brussel zijn er opgetrokken wenkbrauwen, nu de één van de grootste economieën van Europa deze ruk naar rechts maakt. Te gast over de uitslag van deze verkiezingen in Italië is Pepijn Corduwener, Italië-kenner en universitair docent aan de Universiteit Utrecht.
9/26/202210 minutes, 47 seconds
Episode Artwork

Seksueel misbruik van vrouwen en kinderen door Verenigde Naties toegedekt

Schrijnende verhalen uit een VN-kamp in Zuid-Soedan: hulpverleners van meerdere westerse hulporganisaties zouden daar vrouwen en minderjarigen seksueel misbruiken, blijkt uit onderzoek van Al Jazeera. En dat misbruik blijkt al jaren bekend. Hoe heeft het misbruik zo lang door kunnen gaan? We vragen het Afrika-correspondent Aida Grovestins.
9/23/20228 minutes, 39 seconds
Episode Artwork

Hoe in Brazilië het recht tot politiek wapen werd

Op 2 oktober zijn er in Brazilië verkiezingen. De huidige rechts-populistische president Bolsonaro neemt het op tegen de linkse oud-president Lula. Bolsonaro heeft al aangekondigd zich niet neer te leggen bij een eventuele nederlaag. Lula staat op winnen, maar werd bij de vorige verkiezingen op juridische wijze uitgeschakeld, waarbij het recht door de politiek werd misbruikt. In de documentaire ‘Amigo Secreto’ reconstrueert de Braziliaans-Nederlandse regisseur Maria Ramos deze zaak, en hoe onder leiding van Bolsonaro de politisering van het recht een hardnekkig probleem werd.
9/23/202210 minutes, 11 seconds
Episode Artwork

Buitenland Uitgelicht: Chili

In Chili werd flink feest gevierd het afgelopen weekend. Dat stond namelijk in het teken van de onafhankelijkheid van het land. Maar nu blijkt uit onderzoek dat er tijdens deze festiviteiten zó veel wordt gegeten en gedronken, dat Chilenen tijdens die paar feestdagen flink wat kilo's aankomen.
9/23/20222 minutes, 34 seconds
Episode Artwork

Buitenland Uitgelicht: Turkije met Zehra Kaya

Een online- prediker in Turkije is verontrust over mannen die korte broeken dragen. Waar vaak vrouwen in Turkije worden aangesproken op hun kledingstijl, lijken nu mannen aan de beurt. Journalist Zehra Kaya licht het toe.
9/22/20222 minutes, 28 seconds
Episode Artwork

De Chinese vastgoedwereld zakt verder weg in een crisis

Nog een kleine maand en dan vindt het Partijcongres plaats in Beijing. In aanloop daarvan is het extra belangrijk voor de Chinese president Xi Jinping om de coronasituatie in het land onder controle te houden. Maar er is nog een ander hoofdpijndossier: de vastgoedcrisis. Torenhoge schulden en onafgebouwde huizen waar mensen voor moeten betalen, leiden grote onvrede in het land. Op welke manier gaat Xi deze crisis tegen, en welke gevolgen heeft die economische crisis voor de rest van de wereld? Te gast is Arjen van Dijkhuizen, China-specialist en econoom bij ABN Amro.
9/22/20229 minutes, 39 seconds
Episode Artwork

Iraanse vrouwenprotesten gaan door

Tienduizenden Iraanse vrouwen trotseren de meedogenloze ordediensten door hun hoofddoeken demonstratief af te doen. Deze ongekende massaprotesten ontstonden na de dood van Mahsa Amini: de jonge Iraanse die als gevolg van verwondingen na haar arrestatie door de religieuze politie kwam te overlijden. En dit allemaal omdat ze haar hoofdbedekking niet volgens de regels droeg. Kunnen deze protesten zorgen voor een kentering in het land? We vragen het Iran-deskundige Peyman Jafari (Princeton Universiteit) en filmmaker Beri Shalmashi.
9/22/202211 minutes, 3 seconds
Episode Artwork

Op zoek naar de roots van Giorgia Meloni in de Romeinse wijk Garbatella

Komende zondag zijn er parlementsverkiezingen in Italië.  Giorgia Meloni  van de rechts-nationalistische partij Fratelli d’Italia maakt grote kans de eerste vrouwelijke premier van Italië te worden.   Haar partij is de grootste in de peilingen en de coalitie met de partij van Silvio Berlusconi en de Lega van Matteo Salvini zou zelfs goed zijn voor zo’n 40% van de stemmen. Maar wie is Giorgia Meloni eigenlijk? Correspondent Angelo van Schaik ging op zoek naar haar roots in de Romeinse volkswijk Garbatella.
9/21/20228 minutes, 14 seconds
Episode Artwork

Escalatie oorlog Oekraïne: de nucleaire optie ligt op tafel

In zijn tweede nationale TV-toespraak tot de Russische bevolking sinds het begin van de oorlog, benoemt Poetin nadrukkelijk de nucleaire optie. Het westen moet ophouden Oekraïne te steunen en zou aan ‘nucleaire chantage’ doen. Rusland heeft ook kernwapens en zal niet aarzelen die in te zetten als nodig. “We bluffen niet”, sprak Poetin dreigend. Hoe moet het westen hierop reageren? We vragen het Rusland-deskundige Hubert Smeets en Oekraïne-verslaggever Michiel Driebergen.
9/21/202215 minutes, 41 seconds
Episode Artwork

Bureau Buitenland - Italië stevent af op een extreemrechtse regering

Zondag kiest Italië  een nieuwe premier, en het lijkt steeds duidelijker te worden dat dat iemand wordt met wortels in het fascisme. De extreemrechtse Georgia Meloni staat namelijk voor, met in haar kielzog onder meer de oude bekenden Salvini en Berlusconi. Een overwinning dus, voor extreemrechts. Wat gaat dit betekenen voor mensen met een migratieachtergrond in Italië? Voor vrouwen en LHBTI’ers? En hoe bereidt Europa zich voor op een nieuwe eurosceptische regering in de Unie? Dat vragen we aan oud-correspondent Jarl van der Ploeg en GroenLinks Europarlementariër  Bas Eickhout. De uitzending wordt onderbroken door de NOS vanwege de uitvaart van de Britse Queen. Daarna vervolgt het gesprek met Van der Ploeg en Eickhout. Presentatie: Chris Kijne.
9/19/202224 minutes, 13 seconds
Episode Artwork

Buitenland Uitgelicht: Egypte

Egypte verklaart de oorlog aan Netflix. Met Ruth Vandewalle.
9/15/20222 minutes, 58 seconds
Episode Artwork

Bijna één miljoen Rohingya-vluchtelingen in overvolle kampen in Bangladesh

In Bangladesh wonen bijna één miljoen mensen onder erbarmelijke omstandigheden in een kamp dat zich het best laat omschrijven als een informele megastad. Vijf jaar geleden vluchtten honderdduizenden mensen van de Rohingya-bevolking vanuit Myanmar naar buurland Bangladesh. Ze sloegen op de vlucht voor genocide, gepleegd door het leger van Myanmar. De beelden van deze exodus gingen toen massaal de wereld over, maar inmiddels lijkt de wereld hen vergeten. Te gast is Johannes van der Klaauw. Hij is namens de VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR verantwoordelijk voor de Rohingya en dus ook voor de hulp in dat enorme kamp in Bangladesh.
9/15/202213 minutes, 25 seconds
Episode Artwork

Rusland zit in de maag met conflict Armenië-Azerbeidzjan

Geheel onverwachts viel Azerbeidzjan deze week buurland Armenië aan en verraste daarmee vriend en vijand. Een paar weken geleden leek het nog goed te gaan tussen beide landen tijdens vredesgesprekken in Brussel. De aanval is de hevigste geweldsescalatie sinds de zesweekse oorlog eind 2020. Armenië vraagt om hulp van de grote bondgenoot Rusland. Maar het Kremlin heeft zijn handen vol aan Oekraïne. Hoe gaat Poetin hiermee om? We vragen het aan Rusland-correspondent Eva Cukier.
9/15/20226 minutes, 47 seconds