Winamp Logo
BNR Europa | BNR Cover
BNR Europa | BNR Profile

BNR Europa | BNR

Dutch, News, 6 seasons, 494 episodes, 6 days, 3 hours, 30 minutes
About
BNR's Europawatchers Geert Jan Hahn en Stefan de Vries houden Brussel en het Europese continent nauwlettend in de gaten. Elke week een nieuwe editie.
Episode Artwork

Volt op Vrijdag: 12 april 2024

Elke vrijdag om 16:00 uur een update over het vallen en opstaan van Volt - exclusief in het podcast-kanaal 'Hahn in Europa'.  Op Vrijdag 12 april met Sophie in 't Veld, lijsttrekker voor de Europese Verkiezingen namens de Nederlandstalige lijst van Volt België. Volt Volgen: BNR's Europaverslaggever Geert Jan Hahn volgt de komende maanden de pan-Europese beweging Volt. Een journalistiek podcastproject over de enige supranationale partij binnen Europa, die toewerkt naar de Europese verkiezingen in juni 2024. Lukt het de beweging om een rol van betekenis te spelen, in een tijd vol geopolitieke spanning en nationale angsten? Of is een echte doorbraak een onmogelijke opgave?  Contact? Hahn at BNR punt nlSee omnystudio.com/listener for privacy information.
4/12/202418 minutes, 18 seconds
Episode Artwork

Oekraïne onder vuur

Oekraïne wordt de laatste dagen opnieuw zwaar bestookt door Rusland. Daarbij valt op dat de energievoorzieningen steeds vaker een doelwit zijn. Europa-verslaggever en maker van de Perstrojkast Geert Jan Hahn legt uit wat er op dit moment gebeurt en welke gevolgen die aanvallen voor ons kunnen hebben.See omnystudio.com/listener for privacy information.
4/11/20244 minutes, 33 seconds
Episode Artwork

'Je moet er niet aandenken dat Iran een oorlog begin in het Midden-Oosten'

Als Israël wordt aangevallen door Iran, dan zal de Amerikaanse toewijding aan Israël 'ijzersterk' zijn. De Amerikaanse president Joe Biden zei dat als volgt tijdens een persconferentie. Biden en verschillende Amerikaanse functionarissen zijn bang dat er binnen enkele dagen een 'aanzienlijke' aanval wordt uitgevoerd door Iran als wraak voor het Israëlische bombardement op het consulaire gebouw in Damascus. Dat meldt Bloomberg. Je hoort Europa-verslaggever Geert Jan Hahn en buitenlandcommentator Bernard Hammelburg.See omnystudio.com/listener for privacy information.
4/11/202410 minutes, 31 seconds
Episode Artwork

'Trump toont zich als een schaduwpresident.'

Geert Jan Hahn bespreekt het bezoek van David Cameron, Minister Buitenlandse Zaken van Groot-Brittannië, aan Donald Trump, voormalig president Verenigde Staten en huidig kandidaat. Het bezoek is bedoeld om een steunpakket gericht aan Oekraïne los te peuteren. Ook zet hij de stand van zaken van het 'diplomatieke verkeer' op de wereld uit rondom Rusland. Ten slotte vertelt Geert Jan Hahn over Russische desinformatie campagnes.See omnystudio.com/listener for privacy information.
4/9/20246 minutes, 38 seconds
Episode Artwork

Slowakije volgt Hongarije: 'er is reden tot zorg.'

Geert Jan Hahn blikt vooruit op 10 en 11 april, dan bevraagt het Europees Parlement de Raad en de Commissie over de 'artikel 7' hoorzittingen. Vijf jaar geleden is artikel 7 in werking getreden tegen Hongarije, maar dat heeft de situatie niet verbeterd. Ook dit maal zullen waarschijnlijk weinig consequenties voortvloeien, aldus Geert Jan Hahn. Daarbij komt dat het nu aan Hongarije is om voorzitter te worden van de Europese Unie. Ten slotte bespreek Geert Jan Hahn de vermeende aanvallen op de rechtstaat en de mediavrijheid in Slowakije, waar een nieuwe president het land de kant op stuurt van Hongarije.See omnystudio.com/listener for privacy information.
4/8/20245 minutes, 36 seconds
Episode Artwork

Volt op Vrijdag: 5 april 2024

Elke vrijdag om 16:00 uur een update over het vallen en opstaan van Volt - exclusief in het podcast-kanaal 'Hahn in Europa'.  Op Vrijdag 5 april met Jules Ortjens, fractievoorzitter namens Volt Maastricht. Volt Volgen: BNR's Europaverslaggever Geert Jan Hahn volgt 9 maanden lang de pan-Europese beweging Volt. Een journalistiek podcastproject over de enige supranationale partij binnen Europa, die toewerkt naar de Europese verkiezingen in juni 2024. Lukt het de beweging om een rol van betekenis te spelen, in een tijd vol geopolitieke spanning en nationale angsten? Of is een echte doorbraak een onmogelijke opgave?  Contact? Hahn at BNR punt nlSee omnystudio.com/listener for privacy information.
4/5/202431 minutes, 34 seconds
Episode Artwork

Volt op Vrijdag: 5 april 2024

Elke vrijdag om 16:00 uur een update over het vallen en opstaan van Volt - exclusief in het podcast-kanaal 'Hahn in Europa'.  Op Vrijdag 5 april met Jules Ortjens, fractievoorzitter namens Volt Maastricht. Volt Volgen: BNR's Europaverslaggever Geert Jan Hahn volgt 9 maanden lang de pan-Europese beweging Volt. Een journalistiek podcastproject over de enige supranationale partij binnen Europa, die toewerkt naar de Europese verkiezingen in juni 2024. Lukt het de beweging om een rol van betekenis te spelen, in een tijd vol geopolitieke spanning en nationale angsten? Of is een echte doorbraak een onmogelijke opgave?  Contact? Hahn at BNR punt nlSee omnystudio.com/listener for privacy information.
4/5/20243 minutes, 12 seconds
Episode Artwork

Hahn & Hammelburg: 4 april 2024

De Oekraïense stad Charkiv is vannacht opgeschrikt door een 'double tap-aanval'. Verder is Geert Jan Hahn net teruggekeerd van de NAVO-top in Brussel waar het plan van Jens Stoltenberg voor een fonds van 100 miljard werd gepresenteerd. En het lot van House speaker Mike Johnson hangt vanwege Oekraïne aan een zijden draadje. Dat en meer bespreken buitenlandcommentator Bernard Hammelburg en Europa-verslaggever Geert Jan Hahn in Hahn & Hammelburg.See omnystudio.com/listener for privacy information.
4/4/202411 minutes, 1 second
Episode Artwork

Wordt Rutte het nou wel of niet (deze week)?

Het lijkt 'onwaarschijnlijk' dat Mark Rutte deze week nog wordt gepresenteerd als nieuwe secretaris-generaal van de NAVO. Tegelijkertijd nemen zijn kansen op die baan wel toe, zo hoort Geert Jan vanuit diverse wandelgangen in Brussel.See omnystudio.com/listener for privacy information.
4/3/20245 minutes, 38 seconds
Episode Artwork

'Met dit plan rekt NAVO-baas Stoltenberg de rode lijn wel op'

Jens Stoltenberg komt met een voorstel om een pot van zo'n 100 miljard euro (of dollar, nog onbekend) binnen de NAVO te creëren. Het doel: gegarandeerde (wapen)steun aan Oekraïne. En dat in de feestweek van 75 jaar NAVO. De lidstaten moeten de komende weken nog uitgebreider over in gesprek met elkaar voordat er een beslissing valt. Maar vanaf het hoofdkwartier van de NAVO praat Geert Jan hier alvast over met Liesbeth, Kees en defensie-analist Patrick Bolder.See omnystudio.com/listener for privacy information.
4/3/202412 minutes, 27 seconds
Episode Artwork

100 Procent Europa: Kink uit de Kabel

Een nieuwe podcastserie, over de invloed van Brussel op ons leven. Een praktisch inkijkje in aanloop naar de EU-verkiezingen. We kunnen niet meer zonder telefoon. Het is een eerste levensbehoefte. En dus kunnen we niet meer zonder oplader. Voor elk apparaat weer een ander draadje - en dat stapelt zich op. Inmiddels heeft bijna iedereen wel een doos met kabels thuis liggen. Maar vanaf eind dit jaar, najaar 2024, worden al deze kabels vervangen door één kabel: de USB-C.  In deze aflevering van 100% Europa spreekt Europa-correspondent Geert Jan Hahn met Europarlementariër Toine Manders over de universele lader. Manders stelde in 2008 al in een brief aan de Europese Commissie dat deze lader er moest komen, ruim tien jaar voor de wet die USB-C de standaard maakte er doorheen kwam.  Maar waarom krijgen wij dan nu pas een universele lader? Hoe dit zo lang heeft kunnen duren vertelt de Oostenrijkse onderzoeksjournalist Alexander Fanta. Hij is gespecialiseerd in technologie en lobbypraktijken binnen de Europese Unie. Fanta deed onderzoek naar de wetgeving rondom de universele lader en ontdekte dat Apple jarenlang lobbyde tegen de richtlijn. Over de makers Geert Jan Hahn is slavist en BNR's Europaverslaggever. Naast 100% Europa maakt hij onder meer de Perestrojkast, Dossier Europa en De Wereld. Eline Derakhshan is journalist gespecialiseerd in het Midden-Oosten. Voor ze bij BNR neerstreek studeerde ze Midden-Oostenstudies in Leiden en werkte ze bij De Correspondent. Meer weten over deze nieuwe podcastserie? Check dan de podcastpagina!See omnystudio.com/listener for privacy information.
4/3/202417 minutes, 8 seconds
Episode Artwork

Hahn en Hammelburg: 2 april 2024

Elke dinsdag- en donderdagochtend werpen Geert Jan Hahn en Bernard Hammelburg een blik op de wereld. Het gaat niet alleen over de laatste ontwikkelingen op militair en diplomatiek gebied in Oekraïne, Rusland en Europa maar ook over de volatiele situatie in het Midden-Oosten. Ook het conflict tussen Israël en Hamas heeft een grote impact op ons continent én mogelijk op de Russische oorlog in Oekraïne. Hahn en Hammelburg bespreken de geopolitieke agenda van deze week. De agenda van deze week staat in het teken van het 75 jarige jubileum van de NAVO, de nijpende situatie waar Oekraïne in zit en een bijeenkomst van ministers van buitenlandse zaken. Geert Jan Hahn speculeert over de mogelijk nieuwe positie van Mark Rutte als secretaris-generaal van de NAVO. Verder bespreekt Geert Jan de stand van zaken aangaande artilleriegranaten die Oekraïne van Tsjechië zou ontvangen deze maand. Bernard Hammelburg vertelt waarom hij niet positief gestemd is over hoe de situatie in het Midden-Oosten zich ontwikkeld. Ook bespreekt Hammelburg de kans dat deze maand Amerikaanse steun geregeld wordt.See omnystudio.com/listener for privacy information.
4/2/202413 minutes, 46 seconds
Episode Artwork

Volt op Vrijdag: 29 maart 2024

Elke vrijdag om 16:00 uur een update over het vallen en opstaan van Volt - exclusief in het podcast-kanaal 'Hahn in Europa'.  Op vrijdag 29 maart met Marieke Koekkoek, Tweede Kamerlid voor Volt Nederland. Volt Volgen: BNR's Europaverslaggever Geert Jan Hahn volgt de komende maanden de pan-Europese beweging Volt. Een journalistiek podcastproject over de enige supranationale partij binnen Europa, die toewerkt naar de Europese verkiezingen in juni 2024. Lukt het de beweging om een rol van betekenis te spelen, in een tijd vol geopolitieke spanning en nationale angsten? Of is een echte doorbraak een onmogelijke opgave?  Contact? Hahn at BNR punt nlSee omnystudio.com/listener for privacy information.
3/29/202423 minutes, 10 seconds
Episode Artwork

Volt op Vrijdag: 29 maart 2024

Elke vrijdag om 16:00 uur een update over het vallen en opstaan van Volt - exclusief in het podcast-kanaal 'Hahn in Europa'.  Op vrijdag 29 maart met Adam Hruska, de communications co-lead van Volt Tsjechië. Een extra aflevering dus, vanuit...Praag. Volt Volgen: BNR's Europaverslaggever Geert Jan Hahn volgt de komende maanden de pan-Europese beweging Volt. Een journalistiek podcastproject over de enige supranationale partij binnen Europa, die toewerkt naar de Europese verkiezingen in juni 2024. Lukt het de beweging om een rol van betekenis te spelen, in een tijd vol geopolitieke spanning en nationale angsten? Of is een echte doorbraak een onmogelijke opgave?  Contact? Hahn at BNR punt nlSee omnystudio.com/listener for privacy information.
3/28/202422 minutes, 31 seconds
Episode Artwork

De eerste nachttrein Brussel - Amsterdam - Berlijn - Praag rijdt! Interview met European Sleeper-oprichter Elmer van Buuren

Het is Elmer van Buuren en Chris Engelsman gelukt om een nachttrein vanuit Brussel naar Praag te laten rijden. De oprichters van de Nederlandse spoorweg-start-up European Sleeper regelden ook meerdere stops in Nederland én via Berlijn en Dresden. Geert Jan reisde mee van Amsterdam naar Praag, en van Praag naar Brussel. Op de terugweg, ter hoogte van Dresden, sprak hij uitgebreid met een trotse maar ook kritische Elmer van Buuren. Het hele interview hoor je in "Hahn in Europa". Een kortere reportage komt later vanavond online.See omnystudio.com/listener for privacy information.
3/27/202421 minutes, 8 seconds
Episode Artwork

'Als je 1,92 meter bent, dan wil je wel eens uitstrekken. Dat had iets beter gekund'

Geert Jan Hahn praat je bij Thomas van Zijl bij over de allerlaatste ontwikkelingen in de wereld.Geert Jan Hahn deelde zijn ervaringen met het reizen op een nieuwe nachttreinroute van Amsterdam naar Praag, waarbij hij het belang benadrukte van de uitbreiding van het Europese spoorwegnetwerk. Hahn noemde het Trans-Europese Transportnetwerk en de noodzaak om de spoorweginfrastructuur in de Baltische landen te moderniseren om aan de EU-normen te voldoen. Hahn ging ook in op de initiatieven van de Europese Commissie ter ondersteuning van spoorwegprojecten zoals European Sleeper, waarbij hij de nadruk legde op de uitdagingen waarmee kleinere exploitanten in de industrie worden geconfronteerd. Daarnaast noemde Hahn het idee van Frans Timmermans voor een Europees platform voor het vergelijken van treinkaartjes, dat tot doel heeft de aankoop van kaartjes bij verschillende aanbieders en routes te vereenvoudigen, maar momenteel in de wacht staat bij de Europese Commissie. See omnystudio.com/listener for privacy information.
3/26/20245 minutes, 20 seconds
Episode Artwork

'Denk er nog eens goed over na of dit wel Islamitische Staat is geweest'

Geert Jan Hahn praat je bij Thomas van Zijl bij over de allerlaatste ontwikkelingen in de wereld. Hahn berichtte over de nasleep van een terroristische aanslag in Rusland, waar tussen Rusland en het Westen een geschil ontstond over de aard van de aanval. Daarnaast werd de aandacht gevestigd op de discussies in Rusland over de doodstraf. Verder hield Geert Jan een interview met Jurgen Rigterink, de Nederlandse vice-president van de EBRD (Europese Bank voor Wederopbouw en Ontwikkeling), waarin hij financiële steun aan Oekraïne besprak en de rol van de EBRD bij het verlenen van hulp aan het land. Tenslotte vermeldde Geert Jan zijn aanstaande reis naar Praag met een nachttrein vanuit Nederland, waarbij hij zijn drukke reisschema door heel Europa besprak.See omnystudio.com/listener for privacy information.
3/25/20246 minutes, 40 seconds
Episode Artwork

Extra Alliantie | De aanslag in Moskou; zint Poetin op wraak?

Dit is een extra Alliantie, n.a.v. de aanslag op de Crocus City Hall in Moskou.  20 uur na de aanslag, buigen onze buitenlandcommentatoren zich over de belangrijkste vraag op dit moment, wat ontketent deze aanslag?  Gaat Oekraïne de wraak van Poetin voelen? IS eiste de aanslag vrijwel direct op, en de 4 schutters zijn volgens de Russische autoriteiten opgepakt. Evenals een aantal handlangers. Vanmiddag sprak de Russische president Poetin de Russen toe via een opgenomen tvspeech. Maar geen woord over IS. Hij hint enkel op betrokkenheid van Oekraïne. Correspondent Joost Bosman praat ons vanuit Moskou bij over de laatste stand van zaken, hij heeft de hele nacht bij de Crocus City Hall gestaan. Het dodental staat inmiddels op 133, en er liggen nog ruim honderd gewonden in het ziekenhuis. Inmiddels is het dak ingestort van de concertzaal. Reddingswerkers zijn nog steeds bezig lichamen te bergen. Grote vraag voor onze buitenlandexperts, 20 uur na de aanslag, wat heeft dit voor gevolgen? De geopolitieke kopstukken van BNR, onder leiding van Hugo Reitsma. Bernard Hammelburg, buitenlandcommentator en presentator van BNR De Wereld Geert Jan Hahn, Europaverslaggever en maker van de BNR Perestrojkast Floris Akkerman, Oost-Europaverslaggever en maker van de BNR Perestrojkast Joost Bosman, Correspondent BNR vanuit Moskou Luister ook | De Oostflank - Europa's grens onder hoogspanningSee omnystudio.com/listener for privacy information.
3/23/202427 minutes, 12 seconds
Episode Artwork

Volt op Vrijdag: 22 Maart 2024

Elke vrijdag om 16:00 uur een update over het vallen en opstaan van Volt - exclusief in het podcast-kanaal 'Hahn in Europa'.  Op vrijdag 22 maart met een korte vooruitblik op...twee keer Volt op Vrijdag! Of Dinsdag of Woensdag. Valt nog even te bezien. Volt Volgen: BNR's Europaverslaggever Geert Jan Hahn volgt de komende 9 maanden de pan-Europese beweging Volt. Een journalistiek podcastproject over de enige supranationale partij binnen Europa, die toewerkt naar de Europese verkiezingen in juni 2024. Lukt het de beweging om een rol van betekenis te spelen, in een tijd vol geopolitieke spanning en nationale angsten? Of is een echte doorbraak een onmogelijke opgave?  Contact? Hahn at BNR punt nl Shownotes: Zoals beloofd in deze podcast, een paar tips van het huis: Hoe vergaat het de Duitse europarlementariër Damian Boeselager in Brussel ? Luister naar deze aflevering van Euroscopic. Een interview Volt-Statenlid Tessa Beeloo bij Omroep West. In Beieren houdt een verandering in aanspreekvorm de gemoederen nogal bezig. Hoe gendert Volt? Dit interview met Michael Walter van Volt Bayern verschaft een inkijkje.  See omnystudio.com/listener for privacy information.
3/22/20243 minutes, 12 seconds
Episode Artwork

Hahn en Hammelburg: 21 maart 2024

Elke dinsdag- en donderdagochtend werpen Geert Jan Hahn en Bernard Hammelburg een blik op de wereld. Het gaat niet alleen over de laatste ontwikkelingen op militair en diplomatiek gebied in Oekraïne, Rusland en Europa maar ook over de volatiele situatie in het Midden-Oosten. Ook het conflict tussen Israël en Hamas heeft een grote impact op ons continent én mogelijk op de Russische oorlog in Oekraïne. Hahn en Hammelburg bespreken recente events in Oekraïne en Israël. In Oekraïne zijn er raketaanvallen door de Russen op Kiev geweest, met materiële schade en gewonden als gevolg. Nederland heeft toezeggingen gedaan voor militaire steun aan Oekraïne, waaronder de aankoop van munitie en drones. In Israël is er spanning vanwege aanvallen in Gaza, waarbij de EU een oproep tot een staakt-het-vuren overweegt. Netanyahu lijkt echter vastbesloten om actie te ondernemen. Westerse partners overwegen druk uit te oefenen op Israël door wapenleveringen te bevriezen. De discussie in Europa over deze kwestie wordt verwacht. De situatie in beide regio's blijft complex en vol spanning.See omnystudio.com/listener for privacy information.
3/21/202412 minutes, 45 seconds
Episode Artwork

Exclusief: interview met Pekka "Vatnik Soup" Kallioniemi

Nederland is in aanloop naar de Europese verkiezingen kwetsbaar voor Russische propaganda en desinformatie. Dat zegt de Finse desinformatie-expert Pekka Kallioniemi, verbonden aan de Universiteit van Tampere, auteur van een adviesrapport voor Stratcom (NAVO) en bekend van het X-account en social mediaplatform Vatnik Soup. Waarom is Nederland zo'n interessant doelwit voor Moskou? Europaverslaggever Geert Jan Hahn sprak met Pekka. Het hele interview kun je hier beluisteren!See omnystudio.com/listener for privacy information.
3/20/202431 minutes, 13 seconds
Episode Artwork

'Die F16's gaan niet voor 2025 een rol van betekenis in Oekraïne spelen'

Geert Jan praat je bij Thomas van Zijl bij over de allerlaatste ontwikkelingen in de wereld. Geert Jan praat ons bij over nieuwe Europese regels voor verhuurplatforms als Airbnb en Booking, die het delen van hostdata met steden en gemeenten vereisen om de regelgeving effectiever te kunnen handhaven. Daarnaast heeft Geert Jan het over de zorgen over de verspreiding van illegale vakantiewoningen en de rol van de Europese Commissie bij het toezicht op deze regelgeving. Europese parlementariërs hebben vragen gesteld over de acties van de Commissie, waarbij ze potentiële conflicten met wettelijke overeenkomsten benadrukken en de noodzaak voor steden om autonomie te hebben bij het beheren van huurplatforms. De update heeft ook betrekking op de training van Oekraïense piloten in F-16’s in Roemenië, wat wijst op vertragingen in het programma, en op evacuaties in een grensgebied nabij Oekraïne als gevolg van aanhoudende onrust waarbij milities en Russische troepen betrokken zijn, wat duidt op een situatie die niet geheel onder controle is.See omnystudio.com/listener for privacy information.
3/19/20246 minutes, 2 seconds
Episode Artwork

Hahn en Hammelburg: 19 maart 2024

Elke dinsdag- en donderdagochtend werpen Geert Jan Hahn en Bernard Hammelburg een blik op de wereld. Het gaat niet alleen over de laatste ontwikkelingen op militair en diplomatiek gebied in Oekraïne, Rusland en Europa maar ook over de volatiele situatie in het Midden-Oosten. Ook het conflict tussen Israël en Hamas heeft een grote impact op ons continent én mogelijk op de Russische oorlog in Oekraïne. Hahn en Hammelburg bespreken de recente diplomatieke ontwikkelingen in het Midden-Oosten, met specifieke aandacht voor gesprekken tussen Amerikaanse en Israëlische functionarissen over de Gazastrook. Ze praten over de communicatie tussen Biden en Netanyahu, waarbij Netanyahu voor het eerst sinds februari met Biden heeft gesproken. See omnystudio.com/listener for privacy information.
3/19/202411 minutes, 36 seconds
Episode Artwork

Volt op Vrijdag: 15 maart 2024

Elke vrijdag om 16:00 uur een update over het vallen en opstaan van Volt - exclusief in het podcast-kanaal 'Hahn in Europa'.  Op vrijdag 15 maart vanuit Grou, met Niels Visser, de co-voorzitter van Volt Fryslân. Volt Volgen: BNR's Europaverslaggever Geert Jan Hahn volgt de komende maanden de pan-Europese beweging Volt. Een journalistiek podcastproject over de enige supranationale partij binnen Europa, die toewerkt naar de Europese verkiezingen in juni 2024. Lukt het de beweging om een rol van betekenis te spelen, in een tijd vol geopolitieke spanning en nationale angsten? Of is een echte doorbraak een onmogelijke opgave?  Contact? Hahn at BNR punt nlSee omnystudio.com/listener for privacy information.
3/15/202428 minutes, 37 seconds
Episode Artwork

Een premier die niet van de grootste partij komt is in Europa zo gek nog niet

Geert Wilders wordt geen premier terwijl zijn partij wel de grootste is. Europa-verslaggever Geert Jan Hahn keek hoe dat in andere Europese landen gaat. Zo is de Belgische premier Alexander de Croo afkomstig van de achtste partij van het land. Kan in Nederland een CDA'er dan in het torentje kan komen?See omnystudio.com/listener for privacy information.
3/14/20245 minutes, 41 seconds
Episode Artwork

Hahn en Hammelburg: 14 maart 2024

Elke dinsdag- en donderdagochtend werpen Geert Jan Hahn en Bernard Hammelburg een blik op de wereld. Het gaat niet alleen over de laatste ontwikkelingen op militair en diplomatiek gebied in Oekraïne, Rusland en Europa maar ook over de volatiele situatie in het Midden-Oosten. Ook het conflict tussen Israël en Hamas heeft een grote impact op ons continent én mogelijk op de Russische oorlog in Oekraïne. Hahn en Hammelburg hebben het over Mark Rutte die Netanyahu bezocht om te praten over het conflict in Gaza. Hoe zit het nou met dat staakt-het-vuren? En Poetin dreigt in een interview weer met de nucleaire optie. Hoe serieus moeten we dat nemen? See omnystudio.com/listener for privacy information.
3/14/202410 minutes, 9 seconds
Episode Artwork

Wordt het Oekraïense luchtruim geopend?

Geert Jan Hahn bespreekt verschillende onderwerpen zoals de beboeting van een Duitse correspondent in Rusland, de situatie van journalisten in Rusland. Daarnaast is er ook een mogelijke heropening van het luchtruim voor passagiersvliegtuigen in Oekraïne, en het plan van de Europese Commissie om twee à drie miljard euro over te maken aan Oekraïne door rente over bevroren Russische tegoeden vrij te geven. Luister ook | PerestrojkastSee omnystudio.com/listener for privacy information.
3/12/20245 minutes, 47 seconds
Episode Artwork

Hahn en Hammelburg: 12 maart 2024

Elke dinsdag- en donderdagochtend werpen Geert Jan Hahn en Bernard Hammelburg een blik op de wereld. Het gaat niet alleen over de laatste ontwikkelingen op militair en diplomatiek gebied in Oekraïne, Rusland en Europa maar ook over de volatiele situatie in het Midden-Oosten. Ook het conflict tussen Israël en Hamas heeft een grote impact op ons continent én mogelijk op de Russische oorlog in Oekraïne.Hahn en Hammelburg hebben het over de huidige geopolitieke ontwikkelingen, waarbij onder andere wordt gesproken over uitspraken van Macron en Zelensky met betrekking tot troepen in Oekraïne. Verder wordt er ingegaan op het bezoek van Poolse leiders aan Joe Biden om meer Amerikaanse troepen en militaire steun te vragen. Ook wordt de situatie in het Midden-Oosten tijdens de ramadan besproken, met aandacht voor spanningen in Jeruzalem en mogelijke escalaties. Ten slotte wordt er kort verwezen naar het 25-jarig lidmaatschap van de NAVO van Polen, Hongarije en Tsjechië, met een anekdote over Bill Clinton en president Havel in Praag. See omnystudio.com/listener for privacy information.
3/12/202410 minutes, 53 seconds
Episode Artwork

Volt op Vrijdag: 8 Maart 2024

Elke vrijdag om 16:00 uur een update over het vallen en opstaan van Volt - exclusief in het podcast-kanaal 'Hahn in Europa'.  Op vrijdag 8 maart met Reinier van Lanschot en Anna Strolenberg, de nummers 1 en 2 op de Nederlandse lijst van Volt bij de Europese verkiezingen in juni 2024. Volt Volgen: BNR's Europaverslaggever Geert Jan Hahn volgt de komende maanden de pan-Europese beweging Volt. Een journalistiek podcastproject over de enige supranationale partij binnen Europa, die toewerkt naar de Europese verkiezingen in juni 2024. Lukt het de beweging om een rol van betekenis te spelen, in een tijd vol geopolitieke spanning en nationale angsten? Of is een echte doorbraak een onmogelijke opgave?  Contact? Hahn at BNR punt nlSee omnystudio.com/listener for privacy information.
3/8/202435 minutes, 45 seconds
Episode Artwork

Hahn en Hammelburg: 7 maart 2024

Elke dinsdag- en donderdagochtend werpen Geert Jan Hahn en Bernard Hammelburg een blik op de wereld. Het gaat niet alleen over de laatste ontwikkelingen op militair en diplomatiek gebied in Oekraïne, Rusland en Europa maar ook over de volatiele situatie in het Midden-Oosten. Ook het conflict tussen Israël en Hamas heeft een grote impact op ons continent én mogelijk op de Russische oorlog in Oekraïne. Hahn en Hammelburg spreken over geopolitieke ontwikkelingen, waaronder de levering van 800.000 artilleriegranaten aan Oekraïne, gefinancierd door meerdere landen, waaronder Nederland. Ze bespreken ook de opmerkelijke ruzie tussen Tsjechië en Slowakije. Daarnaast behandelen ze de recente raketaanvallen door Houthi's in de Rode Zee en onthullen ze het stiekeme wapenverkoopbeleid van de regering Biden aan Israël, waarbij kleine leveringen onder de radar plaatsvinden. See omnystudio.com/listener for privacy information.
3/7/202413 minutes, 2 seconds
Episode Artwork

'We schuiven van alles door naar Oekraïne'

Geert Jan praat je bij Thomas van Zijl bij over de allerlaatste ontwikkelingen in de wereld.Geert Jan Hahn bespreekt een Europees overleg in Brussel over de Europese defensie-industrie. De Europese Commissie presenteer daarvoor een strategie, ondersteund door een budget van 1,5 miljard euro. Dit initiatief komt voort uit de noodzaak om de defensie-industrie in Europa te versterken vanwege de Russische activiteiten in Oekraïne.Eurocommissaris Breton overweegt de oprichting van een speciaal EU-fonds. Er is echter discussie over de financiering, waarbij Estland, Polen en Frankrijk pleiten voor concrete financiële voorstellen. Hahn benadrukt de noodzaak om de Russische hybride oorlogsvoering en desinformatie serieus te nemen.See omnystudio.com/listener for privacy information.
3/5/20247 minutes, 42 seconds
Episode Artwork

Hahn en Hammelburg 5 maart 2024

Elke dinsdag- en donderdagochtend werpen Geert Jan Hahn en Bernard Hammelburg een blik op de wereld. Het gaat niet alleen over de laatste ontwikkelingen op militair en diplomatiek gebied in Oekraïne, Rusland en Europa maar ook over de volatiele situatie in het Midden-Oosten. Ook het conflict tussen Israël en Hamas heeft een grote impact op ons continent én mogelijk op de Russische oorlog in Oekraïne. Geert Jan Hahn en Bernard Hammelburg hebben het over de de premier van Frankrijk, Gabriel Attal die naar Nederland komt. Op een treinstation in Rusland zijn aanvallen geweest en het geopolitieke nieuws wordt in verband gebracht met het bezoek van Emmanuel Macron aan Tsjechië. Mogelijke wapenleveringen wordt besproken door Duitsland aan Oekraïne, waarbij ook Britse betrokkenheid wordt genoemd. Ten slotte wordt kort ingegaan op de Amerikaanse presidentsverkiezingen en de steun van de Hongaarse premier Viktor Orbán voor Donald Trump. See omnystudio.com/listener for privacy information.
3/5/202410 minutes, 30 seconds
Episode Artwork

'We moeten aandacht hebben voor de digitale oorlog'

Geert Jan werpt een blik op Europa; een explosie bij een strategische spoorbrug in de Russische regio Samara, die cruciaal is voor militair transport naar Oekraïne. Het afluisterschandaal in Duitsland komt ter sprake, waar de opperbevelhebber van het Duitse leger onveilige wifi gebruikte tijdens een online gesprek. Frankrijk onthult dat ze tot december 2023 3,8 miljard euro in militaire steun aan Oekraïne hebben geïnvesteerd, wat hoger is dan eerder gemeld.See omnystudio.com/listener for privacy information.
3/4/20245 minutes, 15 seconds
Episode Artwork

Explainer: wat doet Mark Rutte nou met Zelensky in Charkiv?

In deze extra podcast proberen we je uit te leggen waarom premier Mark Rutte nou ineens met Volodymyr Zelensky in het Oost-Oekraïense Charkiv is opgedoken. En wat houdt die veiligheidsovereenkomst van 10 jaar nou in?  De audio in deze explainer komt van de persconferentie die Mark Rutte vanmiddag met Zelensky in Charkiv gaf. See omnystudio.com/listener for privacy information.
3/1/202418 minutes, 14 seconds
Episode Artwork

Volt op Vrijdag: 1 maart 2024

Elke vrijdag om 16:00 uur een update over het vallen en opstaan van Volt - exclusief in het podcast-kanaal 'Hahn in Europa'.  Op vrijdag 1 maart met Sophie in 't Veld, lijsttrekker voor de Europese Verkiezingen namens de Nederlandstalige lijst van Volt België. Volt Volgen: BNR's Europaverslaggever Geert Jan Hahn volgt de komende maanden de pan-Europese beweging Volt. Een journalistiek podcastproject over de enige supranationale partij binnen Europa, die toewerkt naar de Europese verkiezingen in juni 2024. Lukt het de beweging om een rol van betekenis te spelen, in een tijd vol geopolitieke spanning en nationale angsten? Of is een echte doorbraak een onmogelijke opgave?  Contact? Hahn at BNR punt nlSee omnystudio.com/listener for privacy information.
3/1/202431 minutes, 17 seconds
Episode Artwork

'Rutte op weg naar Oekraïne voor veiligheidsgaranties'

Geert Jan werpt een blik op Europa en komt met nieuws; Rutte is onderweg naar Oekraïne. Nederland gaat Oekraïne tien jaar lang bilateraal, onvoorwaardelijk steunen. Daarnaast komen de uitspraken van Macron aan bod en spreekt Geert Jan met Europarlementariër Bart Groothuis en Bernard Hammelburg over de ontwikkelingen in Oekraïne.See omnystudio.com/listener for privacy information.
2/29/20246 minutes, 46 seconds
Episode Artwork

Hahn en Hammelburg 29 februari 2024

Elke dinsdag- en donderdagochtend werpen Geert Jan Hahn en Bernard Hammelburg een blik op de wereld. Het gaat niet alleen over de laatste ontwikkelingen op militair en diplomatiek gebied in Oekraïne, Rusland en Europa maar ook over de volatiele situatie in het Midden-Oosten. Ook het conflict tussen Israël en Hamas heeft een grote impact op ons continent én mogelijk op de Russische oorlog in Oekraïne. Geert Jan bespreekt het laatste nieuws over de oorlog in Oekraïne; zo claimt de Oekraïense krijgsmacht dat ze in tien dagen tien Russische vliegtuigen hebben neergehaald, is Zelensky op pad om te spreken met Erdoğan in Turkije waar Lavrov morgen op bezoek is. Bernard bespreekt de houding van de Arabische landen ten opzichte van het conflict in Oekraïne. Geert Jan bespreekt de berichten over Moldavië naar aanleiding van berichten uit Transnistrië. Gisteren leidde uitspraken van organisaties in Transnistrië tot spanning. Tot slot blikt Bernard vooruit op de toespraak van Putin op het Russische volk.See omnystudio.com/listener for privacy information.
2/29/202410 minutes, 35 seconds
Episode Artwork

'Macron's uitspraken laten zien dat niks meer onmogelijk is'

Geert Jan praat je met Meindert Schut bij over de allerlaatste ontwikkelingen in de wereld. Macron nodigde Europese leiders, waaronder Rutte, uit voor een diner in het Élysée en deed daar een aantal ferme uitspraken waaronder de mogelijkheid van Westerse boots on the ground in Oekraïne. Wat moeten we met deze uitspraak? Daarnaast is er veel bekend gemaakt over de plannen van wapenleveranties van Europese landen en de beloftes van de EU over een miljoen artilleriegranaten zijn tegen het licht gehouden door de Franse president.See omnystudio.com/listener for privacy information.
2/27/20247 minutes, 34 seconds
Episode Artwork

Hahn en Hammelburg 27 februari 2024

Elke dinsdag- en donderdagochtend werpen Geert Jan Hahn en Bernard Hammelburg een blik op de wereld. Het gaat niet alleen over de laatste ontwikkelingen op militair en diplomatiek gebied in Oekraïne, Rusland en Europa maar ook over de volatiele situatie in het Midden-Oosten. Ook het conflict tussen Israël en Hamas heeft een grote impact op ons continent én mogelijk op de Russische oorlog in Oekraïne. Gisteren deed Macron opvallende uitspraken over de inzet van Europese troepen in Oekraïne, opvallend want zelfs in de koude oorlog was er nooit sprake van 'Boots on the Ground'. Volgende week begint er een wapenstilstand tussen Hamas en Israël, dat heeft president Biden gisteren bekend gemaakt in een ijscozaak in New York. Wat betekent dit voor het grondoffensief in Rafah? Tot slot; het Hongaars parlement stemde in met de toetreding van Zweden tot de NAVO.See omnystudio.com/listener for privacy information.
2/27/20249 minutes, 52 seconds
Episode Artwork

'Alles duidt erop dat Rusland een totalitair regime aan het worden is.'

Geert Jan praat je met Meindert Schut bij over de allerlaatste ontwikkelingen in de wereld. Een drukke week in Europa! In Hongarije stemt het parlement vandaag over Zweden's toetreding tot de NAVO. In Brussel treffen de Europese ministers van Landbouw elkaar en gaan boeren weer de straat op om hun grieven te tonen. In Rusland wordt het voor journalisten en burgers steeds lastiger om het internet te gebruiken; vrijdag worden VPN's daar namelijk verboden. Dat nieuws past in een bredere trend van de groeiende greep van het Kremlin op de Russische samenleving, dat bleek ook uit een artikel van VSquare, dat geheime documenten uit Moskou in handen kreeg. De documenten schetsen een ontluisterend beeld over de politieke situatie in Rusland. Lees het artikel over de gelekte Kremlin documenten op VSquare: https://vsquare.org/kremlin-leaks-putin-elections-russia-propaganda-ukraine/   See omnystudio.com/listener for privacy information.
2/26/20246 minutes, 11 seconds
Episode Artwork

Volt op Vrijdag: 23 februari 2024

Elke vrijdag om 16:00 uur een update over het vallen en opstaan van Volt - exclusief in het podcast-kanaal 'Hahn in Europa'.  Op vrijdag 23 februari 2024 met Teun Janssen, beleidsmedewerker voor Volt Europa en kandidaat-europarlementariër (nummer 3) bij de aanstaande Europese parlementsverkiezingen. BNR's Europaverslaggever Geert Jan Hahn volgt de komende 9 maanden de pan-Europese beweging Volt. Een journalistiek podcastproject over de enige supranationale partij binnen Europa, die toewerkt naar de Europese verkiezingen in juni 2024. Lukt het de beweging om een rol van betekenis te spelen, in een tijd vol geopolitieke spanning en nationale angsten? Of is een echte doorbraak een onmogelijke opgave?  Contact? Hahn at BNR punt nlSee omnystudio.com/listener for privacy information.
2/23/202415 minutes, 42 seconds
Episode Artwork

Hahn en Hammelburg 22 februari 2024

Elke dinsdag- en donderdagochtend werpen Geert Jan Hahn en Bernard Hammelburg een blik op de wereld. Het gaat niet alleen over de laatste ontwikkelingen op militair en diplomatiek gebied in Oekraïne, Rusland en Europa maar ook over de volatiele situatie in het Midden-Oosten. Ook het conflict tussen Israël en Hamas heeft een grote impact op ons continent én mogelijk op de Russische oorlog in Oekraïne. Vandaag bespreken de heren Rutte's kandidatuur als Secretaris-generaal van de NAVO, zijn naam klinkt inmiddels steeds luider in de wandelgangen. De steun die landen uitspreken gaat ook gepaard met kritiek van andere kandidaten die een gooi doen naar de functie, zo is er in het oosten van Europa nogal wat kritiek op Rutte. Daarnaast bespreken de mannen de oorlog in Oekraïne, twee jaar geleden begon de grootschalige invasie van Rusland in Oekraïne. Het westen lijkt in een sleur te zitten en de steun lijkt af te brokkelen en tegelijkertijd wordt er alles aangedaan om Oekraïne te steunen; zo vind de Tsjechische president Pavel 800.000 artilleriestukken voor het land. Tot slot, de situatie in Gaza; er is internationaal steeds meer weerklank voor de erkenning van een Palestijnse staat.See omnystudio.com/listener for privacy information.
2/23/202414 minutes, 21 seconds
Episode Artwork

'Europa let op uw zaak!'

Nederland moet zich actief voorbereiden op verschillende scenario's rond de oorlog in Oekraïne en de verdediging tegen Rusland. Dat concludeert de Adviesraad Internationale Vraagstukken (AIV). Die pleit onder meer voor een Europese Veiligheidsraad en een Europese pijler binnen de NAVO. Bernard Hammelburg constateert dat dit advies een reactie is op twee mannen: Vladimir Poetin en Donald Trump. Koenders beaamt dat. 'Europa let op uw zaak!' Europa-verslaggever Geert Jan Hahn schuift ook aan in de studio en vraagt Koenders naar de verschillende scenario's en hij heeft het over Moldavië. Want iet alleen in Oekraïne is de Russische dreiging op dit moment voelbaar, ook in Moldavië groeit de onrust rond de regio Transnistrië.See omnystudio.com/listener for privacy information.
2/22/202426 minutes, 53 seconds
Episode Artwork

'Europa voelt de urgentie en maakt dus een hele grote sprint naar voren'

Geert Jan praat je met Thomas van Zijl bij over de allerlaatste ontwikkelingen in de wereld. Minister van Defensie Ollongren deed volgens Geert jan opvallende uitspraken op de veiligheidsconferentie van München over droneproductie. De Russische doorbraak in Avdiivka en de tactische implicaties van het Oekraïens verlies worden besproken. Tot slot bespreken de heren de toezeggingen die wereldleiders in München deden; valse hoop of reden tot vreugde?   Geert Jan maakt de balans van twee jaar oorlog op in 'De Alliantie', samen met Floris Akkerman, Bernard Hammelburg en Rob de Wijk onder leiding van Liesbeth Staats. Deze week verschijnen er 4 afleveringen in je podcastfeed op de BNR app! https://www.bnr.nl/podcast/de-alliantie See omnystudio.com/listener for privacy information.
2/20/20246 minutes, 34 seconds
Episode Artwork

Hahn en Hammelburg: 20 februari 2024

Elke dinsdag- en donderdagochtend werpen Geert Jan Hahn en Bernard Hammelburg een blik op de wereld. Het gaat niet alleen over de laatste ontwikkelingen op militair en diplomatiek gebied in Oekraïne, Rusland en Europa maar ook over de volatiele situatie in het Midden-Oosten. Ook het conflict tussen Israël en Hamas heeft een grote impact op ons continent én mogelijk op de Russische oorlog in Oekraïne. Amerika is om en roept op tot een wapenstilstand in Gaza, Bernard bespreekt de draai van de Amerikanen en legt uit waarom dit een bijzondere ontwikkeling is. In Europa is er één land dat zich niet uitspreekt voor een wapenstilstand; Hongarije. Geert Jan legt uit waarom het lastig is voor Europa om het eens te worden maar dat het niet automatisch betekent dat er niks meer gaat gebeuren. Tot slot bespreken de heren de situatie in Oekraine, deze week is het twee jaar geleden dat Rusland begon met de invasie van het land.  Geert Jan en Bernard maken de balans van twee jaar oorlog op in 'De Alliantie', samen met Floris Akkerman en Rob de Wijk onder leiding van Liesbeth Staats. Deze week verschijnen er 4 afleveringen in je podcastfeed op de BNR app! https://www.bnr.nl/podcast/de-alliantie See omnystudio.com/listener for privacy information.
2/20/202412 minutes, 46 seconds
Episode Artwork

'Von der Leyen the sequel: ze wil weer Spitzenkandidaat worden'

Geert Jan praat je met Thomas van Zijl bij over de allerlaatste ontwikkelingen in de wereld. De EU is begonnen met een defensieve missie op de rode zee, volgens de Telegraaf de gevaarlijkste EU missie ooit. Von der Leyen stelt zich vandaag kandidaat voor het CDU om Spitzenkandidat bij de Europese verkiezingen te worden voor de EVP. De Europese ministers van Buitenlandse Zaken spreken de weduwe van Navalny die afgelopen weekend het leven liet in gevangenschap. Tot slot hebben de inmiddels bekende patatbakkers Franky en Coen bekend gemaakt richting Oekraïne te gaan met twee leden van de Tweede Kamer, zij gingen in op de door Mona Keijzer genegeerde uitnodiging..See omnystudio.com/listener for privacy information.
2/19/20246 minutes, 33 seconds
Episode Artwork

Volt op Vrijdag: 16 februari 2024

Elke vrijdag om 16:00 uur een update over het vallen en opstaan van Volt - exclusief in het podcast-kanaal 'Hahn in Europa'.  Op vrijdag 16 februari 2024 met Romy Frijters, Burgerlid én City Lead voor Volt Maastricht en voormalig kandidaat-parlementslid voor de Tweede Kamer-verkiezingen. BNR's Europaverslaggever Geert Jan Hahn volgt de komende 9 maanden de pan-Europese beweging Volt. Een journalistiek podcastproject over de enige supranationale partij binnen Europa, die toewerkt naar de Europese verkiezingen in juni 2024. Lukt het de beweging om een rol van betekenis te spelen, in een tijd vol geopolitieke spanning en nationale angsten? Of is een echte doorbraak een onmogelijke opgave?  Contact? Hahn at BNR punt nlSee omnystudio.com/listener for privacy information.
2/16/202424 minutes, 8 seconds
Episode Artwork

Extra: de dood van Aleksej Navalny

De vooraanstaande Russische oppositievoerder Aleksej Navalny is op 47-jarige leeftijd overleden. De strafkolonie waar Navalny gevangen zat meldt dat hij onwel werd tijdens een wandeling. De precieze doodsoorzaak is niet bekend. Vanuit de hele wereld stromen de reacties binnen. In deze extra uitzending praat Liesbeth Staats met buitenlandcommentator Bernard Hammelburg en makers van de BNR Perestrojkast Geert Jan Hahn en Floris Akkerman.See omnystudio.com/listener for privacy information.
2/16/202410 minutes, 12 seconds
Episode Artwork

Hahn & Hammelburg: 15 februari 2024

Elke dinsdag- en donderdagochtend werpen Geert Jan Hahn en Bernard Hammelburg een blik op de wereld. Het gaat niet alleen over de laatste ontwikkelingen op militair en diplomatiek gebied in Oekraïne, Rusland en Europa maar ook over de volatiele situatie in het Midden-Oosten. Ook het conflict tussen Israël en Hamas heeft een grote impact op ons continent én mogelijk op de Russische oorlog in Oekraïne. Steeds meer Westerse landen roeren zich, omdat ze klaar zijn met de manier waarop Israël oorlog voert in Gaza. Enkelen dreigen zelfs met sancties. En Vladimir Poetin heeft liever Joe Biden als Amerikaans president dan Donald Trump. Dat zegt Vladimir Poetin zelf. See omnystudio.com/listener for privacy information.
2/16/202412 minutes, 22 seconds
Episode Artwork

'Oliemannetje Rutte lijkt op poll position voor NAVO baan '

Geert Jan praat je met Thomas van Zijl bij over de allerlaatste ontwikkelingen in de wereld. We moeten 4 april -de verjaardag van de NAVO- in onze agenda gaan zetten, dan wordt namelijk bekend wie de nieuwe NAVO baas gaat worden en het lijkt er steeds meer op dat het Mark Rutte wordt. Daarnaast bespreken de heren de steun voor Oekraïne en de guldens van Thomas.See omnystudio.com/listener for privacy information.
2/16/20246 minutes, 14 seconds
Episode Artwork

Hoekstra: 'Wat er in Oekraïne op het spel staat valt niet te onderschatten'

Wopke Hoekstra mag zich nu vier maanden Eurocommissaris voor klimaatactie noemen. Maar net als in zijn vorige functie als minister van Buitenlandse Zaken, blijft de oorlog in Oekraïne hem ook in zijn nieuwe rol bezighouden. Wat Hoekstra betreft moet heel Europa werken aan een langjarige visie op de Oekraïnesteun. 'Je moet je over dictators geen enkele illusies maken.' Luister ook | Boerenprotesten in Europa: 'Met de kalkoen over het Kerstdiner praten is lastig' Het grote thema voor Hoekstra in zijn functie als klimaatcommissaris was de klimaattop in Dubai. Daar werd in december voor het eerst een deal bereikt over het 'weg bewegen' van fossiele brandstoffen. Europa-verslaggever Geert Jan Hahn peilde de stemming in Brussel onder Europarlementariërs en zij zijn vrijwel unaniem lovend over Hoekstra in zijn huidige rol. Zeker in deze periode in Europa, waarin de Green Deal en de natuurherstelwet weer onder vuur liggen door de Europese boerenprotesten. Lees ook | Poetin heeft liever Biden dan Trump als presidentSee omnystudio.com/listener for privacy information.
2/15/202423 minutes, 37 seconds
Episode Artwork

De nieuwste drone-donor van Oekraïne heet...Nederland

Nederland doet mee aan een drone-coalitie om Oekraïne te voorzien van geavanceerde drone-technologie.  Dat meldt demissionair minister van Defensie Kajsa Ollongren. De coalitie is een paar weken terug in het leven geroepen en wordt geleid door Letland. Het is één van de vele 'coalities' die inmiddels voor Oekraïne is opgetuigd. Hoe en wat, vertelt Geert Jan aan Liesbeth en Kees.See omnystudio.com/listener for privacy information.
2/14/20244 minutes, 36 seconds
Episode Artwork

'Hoekstra groener dan Kermit de Kikker sinds hij Eurocommissaris is'

Geert Jan praat je met Meindert Schut bij over de allerlaatste ontwikkelingen in de wereld. De laatste updates van het front in Oekraïne komen aan bod, ook word de reis van van Zelensky door Europa tegen het licht gehouden. Geert Jan deed een bijzondere ontdekking in de opsporingslijst die Mediazona in de backlog van het Russische ministerie van Binnenlandse Zaken publiceerde...See omnystudio.com/listener for privacy information.
2/14/20247 minutes, 14 seconds
Episode Artwork

Hahn & Hammelburg: 13 februari 2024

Elke dinsdag- en donderdagochtend werpen Geert Jan Hahn en Bernard Hammelburg een blik op de wereld. Het gaat niet alleen over de laatste ontwikkelingen op militair en diplomatiek gebied in Oekraïne, Rusland en Europa maar ook over de volatiele situatie in het Midden-Oosten. Ook het conflict tussen Israël en Hamas heeft een grote impact op ons continent én mogelijk op de Russische oorlog in Oekraïne. Bernard bespreekt het bezoek van Rutte aan Israël en diens kritiek op het Israëlische offensief op Rafah. Het bezoek van Koning Abdullah van Jordanië aan het Witte Huis en de uitspraken van Biden en de Jordanese koning worden ook tegen het licht gehouden. Geert Jan gaat in op de rondreis van Zelensky door Europa en zijn plannen om bilaterale veiligheidsgaranties te bespreken met Europese landen aan de vooravond van de veiligheidsconferentie in München. Tot slot komt het getouwtrek in de Amerikaanse senaat rond het steunpakket aan Oekraïne nog aan bod.See omnystudio.com/listener for privacy information.
2/13/202410 minutes, 13 seconds
Episode Artwork

Volt op Vrijdag: 9 februari 2024

Elke vrijdag om 16:00 uur een update over het vallen en opstaan van Volt - exclusief in het podcast-kanaal 'Hahn in Europa'.  Op vrijdag 9 februari met Marieke Koekkoek, Tweede Kamerlid voor Volt Nederland. * Volt Volgen: BNR's Europaverslaggever Geert Jan Hahn volgt de komende maanden de pan-Europese beweging Volt. Een journalistiek podcastproject over de enige supranationale partij binnen Europa, die toewerkt naar de Europese verkiezingen in juni 2024. Lukt het de beweging om een rol van betekenis te spelen, in een tijd vol geopolitieke spanning en nationale angsten? Of is een echte doorbraak een onmogelijke opgave?  Contact? Hahn at BNR punt nl *Ivm ziekte is op 2 februari geen aflevering verschenen.See omnystudio.com/listener for privacy information.
2/9/202428 minutes, 39 seconds
Episode Artwork

'Kleine oogjes en klapperende oren' door Putin-interview Tucker Carlson

Geert Jan praat je met Thomas van Zijl bij over de allerlaatste ontwikkelingen in de wereld. Het Poetin-interview met Tucker Carlson verscheen gisterenavond op X (voorheen Twitter), Geert Jan keek de volledige twee uur en vat het voor je samen. Zelensky ontsloeg gisteren zijn opperbevelhebber Valerii Zaloezjny en stelde een nieuwe aanvoerder aan: Oleksandr Syrskyi. Wat hebben deze twee gebeurtenissen te betekenen voor de oorlog in Oekraïne? Maandagvieren we het vijfjarig bestaan van de Perestrojkast in Nieuwspoort en jij kan erbij zijn! Hosts Floris Akkerman en Geert Jan Hahn, bespreken met gasten Kysia Hekster en Bob Deen tien jaar oorlog in Oekraïne, reizen naar het front en bieden een kijkje achter de schermen van de podcast. Er zijn nog tickets verkrijgbaar op de website van Nieuwspoort! https://www.nieuwspoort.nl/programma/bnr-perestrojkast-live/date/414/2024-02-12/2024-02-12 See omnystudio.com/listener for privacy information.
2/9/20245 minutes, 59 seconds
Episode Artwork

Ongekend: Zelensky ontslaat zijn opperbevelhebber Zaloezjny in oorlogstijd

De opperbevelhebber is dood, leve de opperbevelhebber. Aan het begin van de avond heeft de Oekraïense president Volodymyr Zelensky zijn opperbevelhebber Valerii Zaloezjny bedankt voor bewezen diensten. Een half uur later werd de nieuwe aanvoerder bekend: Oleksandr Syrskyi. Wat is hier gebeurd? Geert Jan duidt dit brekende nieuws. En op vrijdag verschijnt een extra Perestrojkast over deze ongekende opschudding in de Oekraïense legertop.See omnystudio.com/listener for privacy information.
2/8/20243 minutes, 4 seconds
Episode Artwork

Rutte over Bulgaars lidmaatschap Schengen en Putin-interview Tucker Carlson

Geert Jan werpt een blik op Europa en bespreekt de boerenprotesten in Bulgarije, het bezoek van de Bulgaarse minister president Denkov aan Mark Rutte, de ontwikkelingen rond Bulgarije's toetreding tot de Schengen zone en Rutte's mening over het nu al beruchte Putin-interview van Tucker Carlson. Vanochtend gingen Bernard Hammelburg en Geert Jan Hahn dieper in op het interview van Carlson; luister hier; https://www.bnr.nl/podcast/de-wereld/10540035/de-amerikanen-zitten-in-een-gordiaanse-knoop-die-ze-zelf-hebben-gestrikt See omnystudio.com/listener for privacy information.
2/8/20246 minutes
Episode Artwork

Hahn & Hammelburg: 8 februari 2024

Elke dinsdag- en donderdagochtend werpen Geert Jan Hahn en Bernard Hammelburg een blik op de wereld. Het gaat niet alleen over de laatste ontwikkelingen op militair en diplomatiek gebied in Oekraïne, Rusland en Europa maar ook over de volatiele situatie in het Midden-Oosten. Ook het conflict tussen Israël en Hamas heeft een grote impact op ons continent én mogelijk op de Russische oorlog in Oekraïne. Bernard bespreekt de ontwikkelingen omtrent de besprekingen tussen Israël en Hamas. Netanyahu wend zich daar namelijk af van zijn enige bondgenoot; Amerika. Daar werd gisteren weer een steunpakket voor Oekraïne afgekeurd, Republikeinen laten zich beïnvloeden door niemand minder dan Donald Trump. Steun voor Oekraïne van de Amerikanen laat dus op zich wachten stelt Geert Jan, een gordiaanse knoop. Het nu al beruchte Putin-interview van Tucker Carlson wordt ook besproken; is het serieuze journalistiek of propaganda materiaal? En moeten we Carlson de EU uit houden? Tot slot nog aandacht voor aanstaande maandag; dan vieren we het vijfjarig bestaan van de Perestrojkast in Nieuwspoort en jij kan erbij zijn! Hosts Floris Akkerman en Geert Jan Hahn, bespreken met gasten Kysia Hekster en Bob Deen tien jaar oorlog in Oekraïne, reizen naar het front en bieden een kijkje achter de schermen van de podcast. Er zijn nog tickets verkrijgbaar op de website van Nieuwspoort! https://www.nieuwspoort.nl/programma/bnr-perestrojkast-live/date/414/2024-02-12/2024-02-12 See omnystudio.com/listener for privacy information.
2/8/202413 minutes, 10 seconds
Episode Artwork

Von der Leyen in campagnemodus, Borrell in Kyiv

Geert Jan praat je met Thomas van Zijl bij over de allerlaatste ontwikkelingen in de wereld. Von der Leyen doet uitspraken over de steun aan Oekraïne en ontwikkelingen in natuurwetgeving en daar lijkt al een campagnetoon in door te klinken. Buitenlandchef Borrell is in Kyiv en doet interessante uitspraken over de munitieleveringen aan Oekraïne. See omnystudio.com/listener for privacy information.
2/6/20246 minutes, 35 seconds
Episode Artwork

Hahn & Hammelburg: 6 februari

Elke dinsdag- en donderdagochtend werpt Geert Jan samen met collega Bernard Hammelburg een blik op de wereld. Dat gaat niet alleen over de laatste ontwikkelingen op militair en diplomatiek gebied in Oekraïne, Rusland en Europa, maar ook over de volatiele situatie in het Midden-Oosten. Want het conflict tussen Israël en Hamas heeft ook grote impact op ons continent én mogelijk op de Russische oorlog in Oekraïne. Bernard bespreekt de gezamenlijke operatie van Nederland en Jordanië; deze landen dropten goederen in de Gazastrook, de operatie was gecoördineerd met Israël en kostte ongeveer 1 miljoen euro. Blinken is ook weer op reis in de regio om de gijzelaarsdeal en het conflict in de rode zee te bespreken. Geert Jan vertelt over het conflict tussen President Zelenski en de Oekraïense legerleiding, gaan er ontslagen vallen of komt het conflict tot bedaren? Tot slot bespreken de heren het toetreden van Zweden tot de NAVO, dat gaat door het ontbreken van regeringspartij Fidesz bij de parlementaire stemming gisteren weer langer duren.See omnystudio.com/listener for privacy information.
2/6/202411 minutes, 11 seconds
Episode Artwork

Nieuw: De Oostflank - Europa’s grens onder hoogspanning

Sinds de Russische inval in Oekraïne is Europa veranderd. Meer eenheid, grotere defensiebudgetten en een gezamenlijke strategie tegen Rusland. Maar vooral Oost-Europa ervaart de praktische kant van de oorlog. Want wie weet wat Poetins einddoel is? Onze verslaggevers nemen je in De Oostflank mee naar de oostgrens van Europa. Luister ook | 1. Finland is altijd klaar voor oorlog Luister ook | 2. Griekenland: 'the pin of the map' De oorlog heeft ertoe geleid dat Finland lid is geworden van de NAVO. Het land deelt een grens van drieduizend kilometer met Rusland. Moldavië ziet al sinds het uiteenvallen van de Sovjet-Unie een Russisch leger binnen zijn landsgrenzen in de afvallige regio Transnistrië. En Polen wil maar liefst vier procent van het bbp in defensie investeren. Door de oorlog in Oekraïne hebben de omringende landen veel mensen op moeten vangen die gevlucht zijn voor de oorlog. In Polen alleen al zijn dat er een miljoen. En via Griekenland komen er ook vluchtelingen uit andere delen van de wereld Europa binnen, denk aan het onrustige Midden-Oosten en Afrika. Hoe beïnvloedt dit een land als Griekenland? En wat betekent dit voor het Europese vluchtelingenbeleid? In de podcast De Oostflank neemt BNR je mee naar deze regio. BNR-verslaggevers Martijn de Rijk, Geert Jan Hahn en Stefan de Vries reizen af naar Finland, Polen, Moldavië en Griekenland om te zien wat de impact van deze crises zijn op deze landen. Ze doen verslag en vertellen aan Nina van den Dungen wat ze hebben gezien en welke rol Europa hierin speelt. Over de makers: Nina van den Dungen is presentator van BNR. Ze maakt onder meer de programma’s Beter en Doorgelicht. Martijn de Rijk is algemeen verslaggever van BNR. Eerder maakte hij onder meer de podcast Hoge Bomen over de NS. Voor De Oostflank heeft hij Griekenland bezocht. Geert Jan Hahn is Europa-verslaggever voor BNR en maker van de BNR Perestrojkast. Voor De Oostflank heeft hij Moldavië bezocht. Stefan de Vries is Europa-correspondent voor BNR. Voor De Oostflank heeft hij Polen en Finland bezocht.See omnystudio.com/listener for privacy information.
2/5/20241 minute, 28 seconds
Episode Artwork

Nieuw: De Oostflank - Europa’s grens onder hoogspanning

Sinds de Russische inval in Oekraïne is Europa veranderd. Meer eenheid, grotere defensiebudgetten en een gezamenlijke strategie tegen Rusland. Maar vooral Oost-Europa ervaart de praktische kant van de oorlog. Want wie weet wat Poetins einddoel is? Onze verslaggevers nemen je in De Oostflank mee naar de oostgrens van Europa. Luister ook | 1. Finland is altijd klaar voor oorlog Luister ook | 2. Griekenland: 'the pin of the map' De oorlog heeft ertoe geleid dat Finland lid is geworden van de NAVO. Het land deelt een grens van drieduizend kilometer met Rusland. Moldavië ziet al sinds het uiteenvallen van de Sovjet-Unie een Russisch leger binnen zijn landsgrenzen in de afvallige regio Transnistrië. En Polen wil maar liefst vier procent van het bbp in defensie investeren. Door de oorlog in Oekraïne hebben de omringende landen veel mensen op moeten vangen die gevlucht zijn voor de oorlog. In Polen alleen al zijn dat er een miljoen. En via Griekenland komen er ook vluchtelingen uit andere delen van de wereld Europa binnen, denk aan het onrustige Midden-Oosten en Afrika. Hoe beïnvloedt dit een land als Griekenland? En wat betekent dit voor het Europese vluchtelingenbeleid? In de podcast De Oostflank neemt BNR je mee naar deze regio. BNR-verslaggevers Martijn de Rijk, Geert Jan Hahn en Stefan de Vries reizen af naar Finland, Polen, Moldavië en Griekenland om te zien wat de impact van deze crises zijn op deze landen. Ze doen verslag en vertellen aan Nina van den Dungen wat ze hebben gezien en welke rol Europa hierin speelt. Over de makers: Nina van den Dungen is presentator van BNR. Ze maakt onder meer de programma’s Beter en Doorgelicht. Martijn de Rijk is algemeen verslaggever van BNR. Eerder maakte hij onder meer de podcast Hoge Bomen over de NS. Voor De Oostflank heeft hij Griekenland bezocht. Geert Jan Hahn is Europa-verslaggever voor BNR en maker van de BNR Perestrojkast. Voor De Oostflank heeft hij Moldavië bezocht. Stefan de Vries is Europa-correspondent voor BNR. Voor De Oostflank heeft hij Polen en Finland bezocht.See omnystudio.com/listener for privacy information.
2/5/20241 minute, 28 seconds
Episode Artwork

'EU wil Orbán chanteren door de Hongaarse munt te verzwakken'

Elke dinsdag- en donderdagochtend werpt Geert Jan samen met collega Bernard Hammelburg een blik op de wereld. Dat gaat niet alleen over de laatste ontwikkelingen op militair en diplomatiek gebied in Oekraïne, Rusland en Europa, maar ook over de volatiele situatie in het Midden-Oosten. Want het conflict tussen Israël en Hamas heeft ook grote impact op ons continent én mogelijk op de Russische oorlog in Oekraïne. Donderdag wordt er besloten of er een nieuw steunpakket voor Oekraïne komt. De Financial Times schrijft dat de EU in het geheim een plan aan het smeden is om de Hongaarse munt te saboteren als ze niet instemmen. Verder stelde de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Antony Blinken, dat de situatie in het Midden-Oosten lange tijd niet zo gevaarlijk geweest als nu. Dat zei Blinken op een persconferentie met Jens Stoltenberg, de secretaris-generaal van de NAVO. Daarnaast zit Biden een spagaat: hoe zal hij reageren op de drone-aanval in Jordanië?See omnystudio.com/listener for privacy information.
1/30/202410 minutes, 57 seconds
Episode Artwork

Volt op Vrijdag: 26 januari 2024

Elke vrijdag om 16:00 uur een update over het vallen en opstaan van Volt - exclusief in het podcast-kanaal 'Hahn in Europa'.  Op vrijdag 26 januari met Reinier van Lanschot en Anna Strolenberg, de nummers 1 en 2 op de Nederlandse lijst van Volt bij de Europese verkiezingen in juni 2024. Deze aflevering kijken we onder meer vooruit naar een reis naar Portugal en blikken we terug op een roerige koffiepauze tijdens het Nederlandse partijcongres in Utrecht. Volt Volgen: BNR's Europaverslaggever Geert Jan Hahn volgt de komende maanden de pan-Europese beweging Volt. Een journalistiek podcastproject over de enige supranationale partij binnen Europa, die toewerkt naar de Europese verkiezingen in juni 2024. Lukt het de beweging om een rol van betekenis te spelen, in een tijd vol geopolitieke spanning en nationale angsten? Of is een echte doorbraak een onmogelijke opgave?  Contact? Hahn at BNR punt nlSee omnystudio.com/listener for privacy information.
1/26/202424 minutes, 6 seconds
Episode Artwork

Ollongren bezorgd over Oekraïnesteun in kabinet met PVV

Demissionair minister van Defensie Kajsa Ollongren maakt zich zorgen over de gevolgen voor de steun voor Oekraïne in een toekomstig kabinet met de PVV. Dat zegt ze in BNR De Wereld. De partij van Wilders is tegen, terwijl VVD, NSC en BBB voor zijn. 'Ik ben er wel bezorgd over. Ik heb wel vertrouwen in de andere drie partijen die daar heel duidelijk over zijn geweest, maar coalitieonderhandelingen zijn onderhandelingen.' Ollongren roept het toekomstige kabinet dan ook op om door te gaan met deze steun. Luister ook | 'Optimisme in Oekraïne heeft een flinke deuk gekregen' Niet alleen in Nederland is er een andere politieke wind gaan waaien. Ook in andere landen groeien populistische partijen. Ollongren zei in september al dat ze zich bezighield met een eventuele terugkeer van Donald Trump als president van de Verenigde Staten. Met zijn prestaties in de voorverkiezingen is dat alleen nog maar groter geworden. Juridische onderbouwing bij acties tegen Houthi's Nederland is vanaf het eerste uur betrokken bij de acties tegen de Houthi-rebellen in Jemen met twee stafofficieren. Na de defensieve missie 'Prosperity Guardian' is nu de aanvallende missie 'Poseidon Archer' opgetuigd. In die laatste missie worden ook doelen in Jemen zelf aangevallen, wat als een oorlogshandeling gezien kan worden. Voor president Biden was dat lang een rode lijn die hij niet wilde overgaan. Ollongren zegt dat Nederland hier ook mee heeft geworsteld, maar dat uiteindelijk is besloten dat het juridisch voldoende te rechtvaardigen viel. Lees ook | Egyptische economie gebukt onder Houthi-aanvallen: ‘Tientallen miljoenen misgelopen’See omnystudio.com/listener for privacy information.
1/26/202446 minutes, 20 seconds
Episode Artwork

'Veel vragen rond neergeschoten Russische vliegtuig'

Elke dinsdag- en donderdagochtend werpt Geert Jan samen met collega Bernard Hammelburg een blik op de wereld. Dat gaat niet alleen over de laatste ontwikkelingen op militair en diplomatiek gebied in Oekraïne, Rusland en Europa, maar ook over de volatiele situatie in het Midden-Oosten. Want het conflict tussen Israël en Hamas heeft ook grote impact op ons continent én mogelijk op de Russische oorlog in Oekraïne. Rond het neergeschoten Russische vliegtuig bij Belgorod spelen veel vragen volgens Europaverslaggever Geert Jan Hahn. Buitenlandcommentator Bernard Hammelburg bespreekt de rol van Qatar in de onderhandelingen tussen Israël en Hamas. See omnystudio.com/listener for privacy information.
1/25/202413 minutes, 42 seconds
Episode Artwork

'Poolse luchtmacht reageert op Russische raketten'

Geert Jan praat je met Thomas van Zijl bij over de allerlaatste ontwikkelingen in de wereld. In de Gazastrook zijn 24 Israëlische soldaten omgekomen bij het instorten van twee gebouwen. Geert Jan vertelt over de reactie van Netanyahu.  Sinds de nieuwe regering in Polen is aangetreden wordt de Poolse luchtmacht de lucht in gestuurd als er Russische raketten op Oekraïne worden afgeschoten. See omnystudio.com/listener for privacy information.
1/23/20247 minutes, 22 seconds
Episode Artwork

Hahn & Hammelburg: 23 januari

Elke dinsdag- en donderdagochtend werpt Geert Jan samen met collega Bernard Hammelburg een blik op de wereld. Dat gaat niet alleen over de laatste ontwikkelingen op militair en diplomatiek gebied in Oekraïne, Rusland en Europa, maar ook over de volatiele situatie in het Midden-Oosten. Want het conflict tussen Israël en Hamas heeft ook grote impact op ons continent én mogelijk op de Russische oorlog in Oekraïne. In de internationale media wordt gesproken over een mogelijke wapenstilstand tussen Israël en Hamas van twee maanden. In ruil daarvoor moet Hamas alle gijzelaars vrijlaten, vertelt Bernard Hammelburg.  In Oekraïne was gisteren de Poolse premier Donald Tusk op bezoek. Geert Jan bespreekt zijn bezoek.   See omnystudio.com/listener for privacy information.
1/23/202412 minutes, 32 seconds
Episode Artwork

Volt op Vrijdag: 19 januari 2024

Elke vrijdag om 16:00 uur een update over het vallen en opstaan van Volt - exclusief in het podcast-kanaal 'Hahn in Europa'.  Op vrijdag 19 januari met Simon van Teutem, Volt-endorser en kenner van de Europese politiek.  Deze aflevering kijken we naar de campagne voor de Europese verkiezingen, of zoals Simon dat noemt: 'de aftrap voor de aftrap'. Hoe gaan de partijen zich profileren? Een voorproefje. Volt Volgen: BNR's Europaverslaggever Geert Jan Hahn volgt de komende maanden de pan-Europese beweging Volt. Een journalistiek podcastproject over de enige supranationale partij binnen Europa, die toewerkt naar de Europese verkiezingen in juni 2024. Lukt het de beweging om een rol van betekenis te spelen, in een tijd vol geopolitieke spanning en nationale angsten? Of is een echte doorbraak een onmogelijke opgave?  Contact? Hahn at BNR punt nlSee omnystudio.com/listener for privacy information.
1/19/202425 minutes, 51 seconds
Episode Artwork

Wat wilde Zelensky in Davos?

Op het World Economic Forum in het Zwitserse Davos spraken wereldleiders met Zelensky over eventuele vrede, maar bovenal over de economische wederopbouw van Oekraïne. Europa-verslaggever Geert Jan Hahn schetst de gevoerde gesprekken. Voormalig ambassadeur Serry legt uit waarom die wederopbouw nu al zo belangrijk is. Luister ook | 'Optimisme in Oekraïne heeft een flinke deuk gekregen'See omnystudio.com/listener for privacy information.
1/19/20248 minutes, 53 seconds
Episode Artwork

Constitutioneel Hof van Albanië buigt zich over controversiële migratiedeal

Geert Jan praat je met Thomas van Zijl bij over de allerlaatste ontwikkelingen in de wereld. In Albanië buigt het Constitutionele Hof zich over een migratiedeal tussen het land en EU-land Italië. De deal wordt controversieel genoemd en het Hof gaat kijken of de procedure goed is verlopen.  Verder is oorlog een zaak waar geld mee valt te verdienen en daar zou de Slowaakse regering van kunnen profiteren.  See omnystudio.com/listener for privacy information.
1/18/20247 minutes, 6 seconds
Episode Artwork

‘Conflict tussen Iran en Pakistan is geen nieuw front, maar een langlopende kwestie'

De Duitse Bondsdag wil voorlopig nog geen Taurusraketten leveren aan Oekraïne. En in het Midden-Oosten zegt Iran te stoppen met aanvallen als Israël ook stopt in Gaza, maar de Houthi's willen van geen wijken weten. Europa-verslaggever Geert Jan Hahn en buitenlandcommentator Bernard Hammelburg geven duiding. See omnystudio.com/listener for privacy information.
1/18/202412 minutes, 33 seconds
Episode Artwork

EU-ambassadeurs om tafel voor EU-missie in de Rode Zee

Geert Jan praat je met Thomas van Zijl bij over de allerlaatste ontwikkelingen in de wereld. In Brussel komen de ambassadeurs van de lidstaten bij elkaar voor een bespreking over een EU-missie in de Rode Zee om de scheepvaart te bespreken.  See omnystudio.com/listener for privacy information.
1/16/20245 minutes, 42 seconds
Episode Artwork

Hahn & Hammelburg: 16 januari

Elke dinsdag- en donderdagochtend werpt Geert Jan samen met collega Bernard Hammelburg een blik op de wereld. Dat gaat niet alleen over de laatste ontwikkelingen op militair en diplomatiek gebied in Oekraïne, Rusland en Europa, maar ook over de volatiele situatie in het Midden-Oosten. Want het conflict tussen Israël en Hamas heeft ook grote impact op ons continent én mogelijk op de Russische oorlog in Oekraïne. Bernard bespreekt de situatie in Gaza waar Hamas een video heeft vrijgegeven van gijzelaars. Geert Jan vertelt over de situatie in de Rode zee waar een Amerikaans vrachtschip is getroffen door een raket. In Davos ontmoet Zelensky ondertussen het bedrijfsleven. See omnystudio.com/listener for privacy information.
1/16/202410 minutes, 17 seconds
Episode Artwork

'Oekraïens vredesconferentie is voorgerecht voor WEF'

In het Zwitserse Davos is het World Economic Forum begonnen. In het voorprogramma van het forum is een Oekraïense vredesconferentie vertelt Europa-verslaggever Geert Jan Hahn aan presentator Bas van Werven. Maar de Russen, die zijn niet van de partij.    See omnystudio.com/listener for privacy information.
1/15/20246 minutes, 30 seconds
Episode Artwork

De veranderingen van de Oekraïense steun in 2024

Een nieuw jaar betekent niet dat de steun voor Oekraïne ineens niet meer nodig zal zijn. Wel voorziet Europa-verslaggever Geert Jan Hahn verschuivingen ontstaan rond de steun die dit jaar nog gegeven zal worden aan Zelensky & co. Hij zet ze op een rijtje. VVD-buitenlandwoordvoerder Ruben Brekelmans reageert.See omnystudio.com/listener for privacy information.
1/12/20247 minutes, 28 seconds
Episode Artwork

De vier M's van Oekraïne

Militair, middelen, mensen en moreel. Dat zijn de vier M's waar het op dit moment om draait voor Oekraïne volgens Geert Jan Hahn. Hij spreekt erover met Oost-Europadeskundige Bob Deen van instituut Clingendael en presentatrice Liesbeth Staats. See omnystudio.com/listener for privacy information.
1/11/202413 minutes, 1 second
Episode Artwork

'Het lijkt wensdenken dat Haley de Republikeinse nominatie wordt'

Geert Jan praat je met Thomas van Zijl bij over de allerlaatste ontwikkelingen in de wereld. Chris Christie heeft zich teruggetrokken uit de Republikeinse voorverkiezingen, maar of de gematigde Nikki Haley hier van gaat profiteren?  See omnystudio.com/listener for privacy information.
1/11/20245 minutes, 59 seconds
Episode Artwork

Hahn & Hammelburg: 11 januari 2024

Elke dinsdag- en donderdagochtend werpt Geert Jan samen met collega Bernard Hammelburg een blik op de wereld. Dat gaat niet alleen over de laatste ontwikkelingen op militair en diplomatiek gebied in Oekraïne, Rusland en Europa, maar ook over de volatiele situatie in het Midden-Oosten. Want het conflict tussen Israël en Hamas heeft ook grote impact op ons continent én mogelijk op de Russische oorlog in Oekraïne.   De Oekraïense luchtverdediging raakt door haar luchtdoelrakketten heen en de VN-veiligheidsraad heeft een resolutie aangenomen waarin de Houthi-rebellen worden opgeroepen te stoppen met het afvuren van raketten op de scheepvaart in de Rode Zee.  See omnystudio.com/listener for privacy information.
1/11/202411 minutes, 42 seconds
Episode Artwork

'Druk op Amerika neemt toe, ook in binnenland'

Israël wil zich er niet bij neerleggen, maar de VS wil deze oorlog zo snel mogelijk beëindigen. En dus bezoekt Antony Blinken het Midden-Oosten voor de vierde keer. Een update met buitenlandcommentator Bernard Hammelburg. See omnystudio.com/listener for privacy information.
12/28/20235 minutes, 56 seconds
Episode Artwork

'Stemming VN-veiligheidsraad weer uitgesteld vanwege hulpgoederen'

Elke dinsdag- en donderdagochtend werpt Geert Jan samen met collega Bernard Hammelburg een blik op de wereld. Dat gaat niet alleen over de laatste ontwikkelingen op militair en diplomatiek gebied in Oekraïne, Rusland en Europa, maar ook over de volatiele situatie in het Midden-Oosten. Want het conflict tussen Israël en Hamas heeft ook grote impact op ons continent én mogelijk op de Russische oorlog in Oekraïne. Geert Jan is op vakantie maar Bernard blijft aan het werk. De Amerikanen blokkeren een stemming in de VN-Veiligheidsraad. Bernard legt uit hoe het zit.  See omnystudio.com/listener for privacy information.
12/21/20236 minutes, 48 seconds
Episode Artwork

'Als de wereldhandel wordt verstoort, dan heeft dat enorme gevolgen'

Elke dinsdag- en donderdagochtend werpt Geert Jan samen met collega Bernard Hammelburg een blik op de wereld. Dat gaat niet alleen over de laatste ontwikkelingen op militair en diplomatiek gebied in Oekraïne, Rusland en Europa, maar ook over de volatiele situatie in het Midden-Oosten. Want het conflict tussen Israël en Hamas heeft ook grote impact op ons continent én mogelijk op de Russische oorlog in Oekraïne. Geert Jan is op vakantie maar Bernard blijft aan het werk. Nederland gaat meedoen in een internationale coalitie om de scheepvaart in de Golf van Aden en Rode zee te beschermen. De Houthi-rebellen in Jemen schieten met raketten en drones op de schepen in het gebied. See omnystudio.com/listener for privacy information.
12/19/20238 minutes, 11 seconds
Episode Artwork

'Viktor Orbán overweegt onthouding van stemming in plaats van veto '

Oekraïners en president Zelensky voorop zullen vandaag met spanning naar de EU-top kijken. Gaat Orbán overstag voor meer steun EN onderhandelingen over het EU-lidmaatschap?See omnystudio.com/listener for privacy information.
12/14/20238 minutes, 14 seconds
Episode Artwork

Hahn & Hammelburg: 12 december 2023

Elke dinsdag- en donderdagochtend werpt Geert Jan samen met collega Bernard Hammelburg een blik op de wereld. Dat gaat niet alleen over de laatste ontwikkelingen op militair en diplomatiek gebied in Oekraïne, Rusland en Europa, maar ook over de volatiele situatie in het Midden-Oosten. Want het conflict tussen Israël en Hamas heeft ook grote impact op ons continent én mogelijk op de Russische oorlog in Oekraïne. Geert Jan is op vakantie maar Bernard blijft aan het werk. Voor Poetin is het uitblijven van Amerikaanse hulp aan Oekraïne een droom die uitkomt, dat zei de Oekraïense president Zelensky gisteren tijdens een bezoek aan de Verenigde Staten. Eerder was hij ook al op bezoek bij de nieuwe Argentijnse president Javier Milei en daar kwam hij de Hongaarse premier Orban tegen. Bernard Hammelburg licht de rondreis van Zelensky toe.      See omnystudio.com/listener for privacy information.
12/12/20237 minutes, 42 seconds
Episode Artwork

Volt op Vrijdag: 8 december 2023

Elke vrijdag om 16:00 uur een update over het vallen en opstaan van Volt - exclusief in het podcast-kanaal 'Hahn in Europa'.  Op Vrijdag 8 december met Sophie in 't Veld, lijsttrekker voor de Europese Verkiezingen namens de Nederlandstalige lijst van Volt België. Volt Volgen: BNR's Europaverslaggever Geert Jan Hahn volgt de komende maanden de pan-Europese beweging Volt. Een journalistiek podcastproject over de enige supranationale partij binnen Europa, die toewerkt naar de Europese verkiezingen in juni 2024. Lukt het de beweging om een rol van betekenis te spelen, in een tijd vol geopolitieke spanning en nationale angsten? Of is een echte doorbraak een onmogelijke opgave?  Contact? Hahn at BNR punt nl Winterstop: Volt op Vrijdag is vanaf vrijdag 12 januari weer terug!See omnystudio.com/listener for privacy information.
12/8/202321 minutes, 33 seconds
Episode Artwork

De vier m's van Oekraïne: moreel, materieel, munitie en mensen

In de uitzending van De Wereld met Bernard Hammelburg legt Geert jan Hahn aan de hand van de vier m's uit waar Oekraïne behoefte aan heeft in de oorlog met Rusland. Vooral aan mensen die dienst willen nemen in het leger is een gebrek.  Na haar bezoek aan Zelensky vertelde Minister van Buitenlandse Zaken Hanke Bruins Slot waarom de Oekraïners blijven doorvechten. Volgens haar wacht Poetin tot het westen geen aandacht meer heeft voor de oorlog.  See omnystudio.com/listener for privacy information.
12/7/20236 minutes, 49 seconds
Episode Artwork

Vlammende speech van Biden zorgt niet voor nieuwe steun voor Oekraïne

Geert Jan praat je met Thomas van Zijl bij over de allerlaatste ontwikkelingen in de wereld. De Amerikaanse steun aan Oekraïne begint scheuren te vertonen nu Republikeinse senatoren het massieve steunpakket van 110 miljard dollar hebben getorpedeerd. Een presidentieel decreet zou een optie kunnen zijn maar dan zet Biden de beide huizen buitenspel.  De Hongaarse president Orban blijft Europees geld voor Oekraïne blokkeren en staat ook geen onderhandelingen voor toetreding toe. Maar Geert Jan denkt niet dat de drie keer nee uit Hongarije en de Verenigde Staten symbool zijn voor afbrokkelende steun. See omnystudio.com/listener for privacy information.
12/7/20236 minutes, 42 seconds
Episode Artwork

Hahn & Hammelburg: 7 december 2023

Elke dinsdag- en donderdagochtend werpt Geert Jan samen met collega Bernard Hammelburg een blik op de wereld. Dat gaat niet alleen over de laatste ontwikkelingen op militair en diplomatiek gebied in Oekraïne, Rusland en Europa, maar ook over de volatiele situatie in het Midden-Oosten. Want het conflict tussen Israël en Hamas heeft ook grote impact op ons continent én mogelijk op de Russische oorlog in Oekraïne.  Geen miljardensteun voor Israël en Oekraïne. De Amerikaanse senaat heeft een wetsvoorstel geblokkeerd tot woede van president Joe Biden. Volgens hem houden de republikeinse senatoren het geld voor Oekraïne gegijzeld, Bernard legt uit hoe het zit.  In Oekraïne lopen de zorgen op en groeit het lijstje met problemen. Zo blijft Hongarije dwarsliggen, spelen er binnenlandse politieke problemen, zit het front vast en eisen de grensblokkades door vrachtwagenchauffeurs hun tol.  Secretaris-generaal van de VN Antonio Guterres de veiligheidsraad bij elkaar geroepen met een beroep op artikel 99. Dit artikel is nog maar drie keer eerder gebruikt.     Tot slot heeft Geert Jan nog een klein lichtpuntje in de donkere tijd.See omnystudio.com/listener for privacy information.
12/7/202310 minutes, 52 seconds
Episode Artwork

Interview: minister Hanke Bruins Slot vanuit Oekraïne

Als Oekraïne niet meer kan doorvechten, dan is het gedaan met hun land. En met het Europa dat we nu kennen. Dat zegt demissionair minister van Buitenlandse Zaken Hanke Bruins Slot vanuit Kiev, in gesprek met BNR. De demissionair minister sprak met president Zelensky en haar collega Koeleba, maar had ook een ontmoeting met de Oekraïense procureur-generaal. Reden daarvoor is dat Bruins Slot 17 miljoen euro 'meenam' uit Nederland om het justitiële apparaat van Oekraïne te versterken, met name gericht op de onderzoeken en vervolgingen met betrekking tot oorlogsmisdaden die door Rusland in Oekraïne zouden zijn gepleegd. Zo bezocht Bruins Slot ook een massagraf in Boetsja. Het hele gesprek van Geert Jan met Bruins Slot, vlak na haar ontmoeting met Zelensky, kun je hier beluisteren.See omnystudio.com/listener for privacy information.
12/5/20239 minutes, 34 seconds
Episode Artwork

Hahn & Hammelburg: 5 december 2023

Elke dinsdag- en donderdagochtend werpt Geert Jan samen met collega Bernard Hammelburg een blik op de wereld. Dat gaat niet alleen over de laatste ontwikkelingen op militair en diplomatiek gebied in Oekraïne, Rusland en Europa, maar ook over de volatiele situatie in het Midden-Oosten. Want het conflict tussen Israël en Hamas heeft ook grote impact op ons continent én mogelijk op de Russische oorlog in Oekraïne.  Bernard bespreekt het Israëlische pompsysteem wat klaarstaat om de tunnels van Hamas onder water te zetten. Maar aan de inzet zitten veel haken en ogen. Geert Jan vertelt over het nieuwe wapenpakket voor Oekraïne vanuit het Verenigd Koninkrijk en de geopolitieke inhoud van het interview met Eurocommissaris Hoekstra. Willen de Russen wel meeonderhandelen over het klimaat?    See omnystudio.com/listener for privacy information.
12/5/202311 minutes, 44 seconds
Episode Artwork

'Hoekstra verbaast over uitspraken Sultan Al-Jabr'

Europaverslaggever Geert Jan Hahn en BNR-presentator Liesbeth Staats zochten Wopke Hoekstra op en blikten met hem vooruit op zijn eerste klimaattop als eurocommissaris. De Eurocommissaris is verbaasd over de uitspraken van de voorzitter van de klimaattop Sultan Al-Jabr, hij beweerde namelijk dat fossiele brandstoffen niet bijdragen aan de opwarming van de aarde.See omnystudio.com/listener for privacy information.
12/5/20235 minutes, 41 seconds
Episode Artwork

Exclusief interview met Eurocommissaris Wopke Hoekstra over COP28: 'Rusland wil alleen maar de 'spoiler' zijn"

Dinsdag (morgen) vertrekt de Nederlands eurocommissaris Wopke Hoekstra naar Dubai voor de klimaattop. Op de COP28 wil Hoekstra nieuwe afspraken maken met andere grote vervuilers - om de opwarming van de aarde tegen te gaan. Maar hoe onderhandelt hij namens 450 miljoen Europeanen met China, India, de Verenigde Staten en Rusland? Europaverslaggever Geert Jan Hahn en BNR-presentator Liesbeth Staats zochten Wopke Hoekstra op en blikten met hem vooruit op zijn eerste klimaattop als eurocommissaris.En we confronteerden de voormalig minister van Buitenlandse Zaken en Financiën allereerst met recente uitspraken van de gastheer, sultan Ahmed Al-Jaber. Die beweerde namelijk dat fossiele brandstoffen NIET bijdragen aan de opwarming van de aarde. Daar zou volgens Al-Jaber géén wetenschappelijk bewijs voor zijn.  Eerder meldde de BBC dat de COP-voorzitter de top beschouwt als een vehikel om zaken te doen met zijn staatsoliebedrijf Adnoc Wat vindt Wopke Hoekstra van het optreden van deze Al-Jaber? Het interview 'zien'? Dat kan ook, via het YouTube-kanaal van BNR!See omnystudio.com/listener for privacy information.
12/4/202330 minutes, 56 seconds
Episode Artwork

Volt op Vrijdag: 1 december 2023

Elke vrijdag om 16:00 uur een update over het vallen en opstaan van Volt - exclusief in het podcast-kanaal 'Hahn in Europa'.  Op vrijdag 1 december 2023 met Romy Frijters, Burgerlid van Volt Maastricht en kandidaat-parlementslid (6) voor de Tweede Kamer-verkiezingen in Nederland. Volt Volgen: BNR's Europaverslaggever Geert Jan Hahn volgt de komende 9 maanden de pan-Europese beweging Volt. Een journalistiek podcastproject over de enige supranationale partij binnen Europa, die toewerkt naar de Europese verkiezingen in juni 2024. Lukt het de beweging om een rol van betekenis te spelen, in een tijd vol geopolitieke spanning en nationale angsten? Of is een echte doorbraak een onmogelijke opgave?  Contact? Hahn at BNR punt nlSee omnystudio.com/listener for privacy information.
12/1/202321 minutes, 51 seconds
Episode Artwork

Rutte's veiligheidsadviseur wordt Minister en de Bulgaarse wraak op Lavrov

Geert Jan praat je met Thomas van Zijl bij over de allerlaatste ontwikkelingen in de wereld. Diplomaat Geoffrey van Leeuwen zal minister Schreinemacher vervangen als nieuwe Minister van handel en ontwikkelingssamenwerking. Een paar maanden geleden dook hij op bij de vredestop op Malta om met de chef-staf van Zelensky te spreken.  Ondertussen neemt Bulgarije wraak op Rusland, de Russische minister Lavrov wilde naar de OVSE top in Noord-Macedonië en vroeg toestemming om gebruik te maken van het Bulgaarse luchtruim. Bulgarije stond dat toe maar heeft het luchtruim inmiddels weer gesloten voor Lavrov. Met Russische protesten en woede tot het gevolg. See omnystudio.com/listener for privacy information.
11/30/20237 minutes, 29 seconds
Episode Artwork

Hahn & Hammelburg: 30 november 2023 'Kissinger was de verwezenlijking van de realpolitik'

Elke dinsdag- en donderdagochtend werpt Geert Jan samen met collega Bernard Hammelburg een blik op de wereld. Dat gaat niet alleen over de laatste ontwikkelingen op militair en diplomatiek gebied in Oekraïne, Rusland en Europa, maar ook over de volatiele situatie in het Midden-Oosten. Want het conflict tussen Israël en Hamas heeft ook grote impact op ons continent én mogelijk op de Russische oorlog in Oekraïne.  Het staakt het vuren in de oorlog tussen Israël en Hamas is met een dag verlengd, de OVSE vergaderde in Skopje en topdiplomaat Henry Kissinger is overleden. Kissinger werd in zijn rol als diplomaat geprezen en verafschuwd door inmenging in het Amerikaanse buitenlandbeleid.   See omnystudio.com/listener for privacy information.
11/30/202312 minutes, 34 seconds
Episode Artwork

Een staatsgreep in Duitsland, spanningen in Ierland en Kroatische leegloop

Bij Kees en Liesbeth bespreken Geert Jan en Guy de nieuwe BNR-podcastserie ‘Dossier Europa’, jonge Nederlandse correspondenten nemen je mee naar alle uithoeken van Europa. Van de spanningen aan de Ierse grens, naar de levensgevaarlijke Reichsbürger in Duitsland of de leegloop in Kroatië.   See omnystudio.com/listener for privacy information.
11/29/202312 minutes, 11 seconds
Episode Artwork

Stoltenberg: "Oekraïne boekt grote militaire winsten"

Voorafgaand aan de NAVO-top sprak secretaris-generaal Jens Stoltenberg met de aanwezige pers. En hij deed een bijzondere uitspraak over 'grote militaire winst' die Oekraïne momenteel volgens hem boekt. Wat bedoelt Stoltenberg daarmee? Geert Jan legt uit.See omnystudio.com/listener for privacy information.
11/28/20235 minutes, 19 seconds
Episode Artwork

Echtgenote van Oekraïense spionnenbaas vergiftigd

Maryanna Boedanova zou moedwillig vergiftigd zijn .De vrouw van de hoogste militaire inlichtingenfunctionaris van Oekraïne, Kyrylo Boedanov, belandde onlangs in het ziekenhuis met klachten, zo meldt de nieuwssite Babel. Geert Jan Hahn sprak de journaliste die de primeur bracht en vertelt op BNR dat er mogelijk meer vergiftigingszaken bij de militaire geheime dienst aankomen.See omnystudio.com/listener for privacy information.
11/28/20235 minutes, 18 seconds
Episode Artwork

Goede hoop bij Qatar voor verlenging van gevechtspauze

Geert Jan praat je met Thomas van Zijl bij over de allerlaatste ontwikkelingen in de wereld. Qatar is bemiddelaar in de gevechtspauze tussen Israël en Hamas, bij de minister van buitenlandse zaken is goede hoop dat het bestand zal worden verlengt. De buitenlandvertegenwoordiger van de Europese Commissie heeft zich uitgesproken tegen de Israëlische kolonisten op de Westelijke Jordaanoever. Met woede in Israël als gevolg.  See omnystudio.com/listener for privacy information.
11/28/20236 minutes, 7 seconds
Episode Artwork

Hahn & Hammelburg: 28 november 2023

Elke dinsdag- en donderdagochtend werpt Geert Jan samen met collega Bernard Hammelburg een blik op de wereld. Dat gaat niet alleen over de laatste ontwikkelingen op militair en diplomatiek gebied in Oekraïne, Rusland en Europa, maar ook over de volatiele situatie in het Midden-Oosten. Want het conflict tussen Israël en Hamas heeft ook grote impact op ons continent én mogelijk op de Russische oorlog in Oekraïne.  Presentator Bas de Vries bespreekt met Bernard de wapenstilstand tussen Israël en Hamas en met Geert Jan de oorlog in Oekraïne. See omnystudio.com/listener for privacy information.
11/28/20238 minutes, 52 seconds
Episode Artwork

Volt op Vrijdag: 24 november 2023 (verkiezingsterugblik)

Elke vrijdag om 16:00 uur een update over het vallen en opstaan van Volt - exclusief in het podcast-kanaal 'Hahn in Europa'.  Deze aflevering is een speciale editie, met een terugblik op de Nederlandse verkiezingsavond in Utrecht en een reflectie op de uitslag én de eerste verkenningen. Op Vrijdag 24 november 2023 met: Laurens Dassen - fractievoorzitter voor Volt Nederland Reinier van Lanschot - lijsttrekker voor Volt Europa Marieke Koekkoek - Tweede Kamerlid voor Volt Nederland Volt Volgen: BNR's Europaverslaggever Geert Jan Hahn volgt 9 maanden lang de pan-Europese beweging Volt. Een journalistiek podcastproject over de enige supranationale partij binnen Europa, die toewerkt naar de Europese verkiezingen in juni 2024. Lukt het de beweging om een rol van betekenis te spelen, in een tijd vol geopolitieke spanning en nationale angsten? Of is een echte doorbraak een onmogelijke opgave?  Contact? Hahn at BNR punt nlSee omnystudio.com/listener for privacy information.
11/24/202328 minutes, 29 seconds
Episode Artwork

Internationale reacties op de verkiezingsuitslag

In The Daily Move nemen Europaverslaggevers Geert Jan Hahn en Stefan de Vries met Liesbeth Staats en Kees Dorresteijn de internationale reacties op de winst van de PVV door. Beide heren worden platgebeld door buitenlandse media uit Frankrijk en Oekraïne om de uitslag en formatie uit te leggen. De Europese Commissie heeft al gereageerd en zegt zich geen zorgen te maken. See omnystudio.com/listener for privacy information.
11/23/202313 minutes, 1 second
Episode Artwork

'Winst PVV is waarschuwing voor Duitsland'

Geert Jan praat je met Thomas van Zijl bij over de allerlaatste ontwikkelingen in de wereld. In Duitsland zien sommigen de overwinning van de PVV als waarschuwing gezien voor de Alternative für Deutschland en met Edin Mujagić bespreekt Geert Jan de macro-economische effecten van een regering met de PVV.  See omnystudio.com/listener for privacy information.
11/23/20237 minutes, 11 seconds
Episode Artwork

Hahn & Hammelburg: 23 november 2023

Elke dinsdag- en donderdagochtend werpt Geert Jan samen met collega Bernard Hammelburg een blik op de wereld. Dat gaat niet alleen over de laatste ontwikkelingen op militair en diplomatiek gebied in Oekraïne, Rusland en Europa, maar ook over de volatiele situatie in het Midden-Oosten. Want het conflict tussen Israël en Hamas heeft ook grote impact op ons continent én mogelijk op de Russische oorlog in Oekraïne.  Een Hahn & Hammelburg verkiezingsspecial, de heren bespreken de Europese impact van de verkiezingsuitslag met presentator Bas de Vries en politiek verslaggever Mats Akkerman.  See omnystudio.com/listener for privacy information.
11/23/20239 minutes, 39 seconds
Episode Artwork

Wopke, Olaf en Volodimir

Geert Jan praat je met Thomas van Zijl bij over de allerlaatste ontwikkelingen in de wereld. Met vandaag aandacht voor het Europese mandaat voor Wopke Hoekstra, de Duitse budgethoofdpijn van Olaf Scholz en de moordaanslagen op Volodimir Zelensky.See omnystudio.com/listener for privacy information.
11/21/20236 minutes, 44 seconds
Episode Artwork

Hahn & Hammelburg: 21 november 2023

Elke dinsdag- en donderdagochtend werpt Geert Jan samen met collega Bernard Hammelburg een blik op de wereld. Dat gaat niet alleen over de laatste ontwikkelingen op militair en diplomatiek gebied in Oekraïne, Rusland en Europa, maar ook over de volatiele situatie in het Midden-Oosten. Want het conflict tussen Israël en Hamas heeft ook grote impact op ons continent én mogelijk op de Russische oorlog in Oekraïne.  In deze aflevering is er veel aandacht voor de steun van de twee grootste hulpschieters: de Verenigde Staten en Duitsland. Want politieke crises in die landen leggen mogelijk ook hun financiële mogelijkheden lam. Toch komen beide ministers van defensie naar Oekraïne om hun aandacht voor de Russische oorlog in Oekraïne te behouden.See omnystudio.com/listener for privacy information.
11/21/202310 minutes, 47 seconds
Episode Artwork

Volt op Vrijdag: 17 november 2023

Elke vrijdag om 16:00 uur een update over het vallen en opstaan van Volt - exclusief in het podcast-kanaal 'Hahn in Europa'.  Op Vrijdag 17 november 2023 met: Laurens Dassen - fractievoorzitter voor Volt Nederland Reinier van Lanschot - lijsttrekker voor Volt Europa Simon van Teutem - gespecialiseerd in Europese Politiek Volt Volgen: BNR's Europaverslaggever Geert Jan Hahn volgt de komende 9 maanden de pan-Europese beweging Volt. Een journalistiek podcastproject over de enige supranationale partij binnen Europa, die toewerkt naar de Europese verkiezingen in juni 2024. Lukt het de beweging om een rol van betekenis te spelen, in een tijd vol geopolitieke spanning en nationale angsten? Of is een echte doorbraak een onmogelijke opgave?  Contact? Hahn at BNR punt nlSee omnystudio.com/listener for privacy information.
11/17/202321 minutes, 2 seconds
Episode Artwork

Hahn & Hammelburg: 16 november 2023

Elke dinsdag- en donderdagochtend werpt Geert Jan samen met collega Bernard Hammelburg een blik op de wereld. Dat gaat niet alleen over de laatste ontwikkelingen op militair en diplomatiek gebied in Oekraïne, Rusland en Europa, maar ook over de volatiele situatie in het Midden-Oosten. Want het conflict tussen Israël en Hamas heeft ook grote impact op ons continent én mogelijk op de Russische oorlog in Oekraïne.  De VN-veiligheidsraad heeft ingestemd met een resolutie die oproept tot een humanitaire pauze in de Gazastrook. Bernard legt uit waarom de Verenigde Staten niet heeft tegengestemd.   Er komt een nieuw pakket aan sancties tegen Rusland, vertelt Geert Jan. Doelwit van deze ronde is de Russische diamantindustrie, maar dat heeft meer voeten in de aarde dan je zou denken.   Verder ontmoetten de Chinese president Xi Jinping en de Amerikaanse president Joe Biden elkaar in Californië voor besprekingen. In een vier uur durende vergadering namen de leiders de wereld voor.  Tot slot, wordt er vooruitgeblikt op het BNR Buitenlanddebat.    See omnystudio.com/listener for privacy information.
11/16/202313 minutes, 23 seconds
Episode Artwork

[INTERVIEW] Europarlementariër Bart Groothuis over munitie voor Oekraïne

De Oekraïense minister van Buitenlandse Zaken ziet met lede ogen aan hoe Europa niet zijn belofte kan inlossen om Oekraïne van voldoende munitie te voorzien. Europarlementariër Bart Groothuis (VVD, in Renew-fractie) analyseert het gebrek aan urgentie en politieke wil.Delen uit dit interview zijn gebruikt voor het gebrek van 14 november in het programma Zaken Doen.See omnystudio.com/listener for privacy information.
11/14/20238 minutes, 19 seconds
Episode Artwork

Onbezet deel van Oekraïne lid van NAVO is 'creatief idee'

Bij de start van de Europese vergadering van Defensieministers reageerde demissionair minister Kajsa Ollongren op het plan van de oud NAVO-voorzitter Rasmussen. Ze vind het een creatief idee om het onbezette gedeelte van Oekraïne lid te maken van de NAVO.   Verder sprak Geert Jan met VVD-Europarlementariër Bart Groothuis over de productie van munitie. De Minister van Buitenlandse Zaken van Oekraïne Kuleba waarschuwde al dat Europa haar belofte van een miljoen artilleriegranaten niet na kan komen.  Geert Jan Hahn praat je bij met Thomas van Zijl bij over de allerlaatste ontwikkelingen in de wereld.  See omnystudio.com/listener for privacy information.
11/14/20236 minutes, 17 seconds
Episode Artwork

Hahn & Hammelburg: 14 november 2023

Elke dinsdag- en donderdagochtend werpt Geert Jan samen met collega Bernard Hammelburg een blik op de wereld. Dat gaat niet alleen over de laatste ontwikkelingen op militair en diplomatiek gebied in Oekraïne, Rusland en Europa, maar ook over de volatiele situatie in het Midden-Oosten. Want het conflict tussen Israël en Hamas heeft ook grote impact op ons continent én mogelijk op de Russische oorlog in Oekraïne.  Geert Jan vertelt over de belofte van de Europese Unie om een miljoen artilleriegranaten te leveren, maar gaat dat wel lukken? Daar spreken de Europese ministers van defensie vandaag over in Brussel. Bernard vertelt over de frustraties in de steun van de Amerikanen door de nieuwe speaker van het Huis van Afgevaardigden. Ook de rol van Europese diplomatie in de oorlog tussen Israël en Hamas komt aan bod.  See omnystudio.com/listener for privacy information.
11/14/202311 minutes, 51 seconds
Episode Artwork

Volt op Vrijdag: 10 november 2023

Elke vrijdag om 16:00 uur een update over het vallen en opstaan van Volt - exclusief in het podcast-kanaal 'Hahn in Europa'.  Op Vrijdag 10 november met Sophie in 't Veld, lijsttrekker voor de Europese Verkiezingen namens de Nederlandstalige lijst van Volt België. Volt Volgen: BNR's Europaverslaggever Geert Jan Hahn volgt de komende 9 maanden de pan-Europese beweging Volt. Een journalistiek podcastproject over de enige supranationale partij binnen Europa, die toewerkt naar de Europese verkiezingen in juni 2024. Lukt het de beweging om een rol van betekenis te spelen, in een tijd vol geopolitieke spanning en nationale angsten? Of is een echte doorbraak een onmogelijke opgave?  Contact? Hahn at BNR punt nlSee omnystudio.com/listener for privacy information.
11/10/202327 minutes, 43 seconds
Episode Artwork

[Radioversie] Zweden hoopt op NAVO-lidmaatschap als kerstcadeau

De Zweedse Minister van Defensie Pål Jonson zou het lidmaatschap van de NAVO een mooi kerstcadeau vinden, zo zegt hij tegen Europa-verslaggever Geert Jan Hahn. Hij sprak op een evenement van Instituut Clingendael met zijn Nederlandse ambtsgenoot Kajsa Ollongren. Komt het NAVO-lidmaatschap van Zweden er nu echt aan? See omnystudio.com/listener for privacy information.
11/10/20236 minutes, 15 seconds
Episode Artwork

[INTERVIEW] Zweedse minister van defensie Jonson: 'Een NAVO-lidmaatschap zou een mooi kerstcadeau zijn'

Een NAVO-lidmaatschap als kerstcadeautje. De Zweedse minister voor defensie Pal Jonson zou ervoor tekenen, zo zegt hij tegen BNR. En ja, hij heeft er een positief gevoel bij, dat de Turkse en Hongaarse parlementen voor het einde van het jaar officieel instemmen met de Zweedse toetreding. Maar Jonson wil deze soevereine parlementen absoluut niet onder druk zetten. Jonson is in Den Haag om te praten met zijn Nederlandse collega Kajsa Ollongren op Instituut Clingendael. In het Zweeds trouwens, want Ollongren is zelf ook half-Zweeds. De laatste keer dat het grote publiek zich bekommerde om het NAVO-lidmaatschap van Zweden was 4 maanden terug op de NAVO-top in Vilnius. Sindsdien wordt Zweden aan het lijntje gehouden. Maar eigenlijk wacht Zweden al 17 maanden - sinds de ondertekening van de NAVO-toetredingsprotocollen op de NAVO-top in Madrid - op Turkse en Hongaarse toestemming. Finland werd immers wél vrij snel lid van de NAVO. Zweden deed allerlei toezeggingen aan met name Turkije. Ook de Verenigde Staten verbeterden de relatie met Ankara. En dus leek het deze herfst te gaan gebeuren, zo voorspelde Erdogan in de zomer. Het Turkse parlement gaat de deal ratificeren. En Hongarije dus ook, want dat land heeft altijd gezegd NIET de laatste te zijn die toestemming geeft aan Zweden. Twee weken terug besloot Erdogan alle documentatie door te sturen naar het Turkse parlement. Maar deze week zegt hij weer dat Stockholm niet genoeg doet tegen wat hij 'Koerdische militanten' noemt.  Om eraan toe te voegen dat het Turkse parlement nu even de voorkeur geeft aan de begroting voor 2024; daar zijn ze even heel druk mee.  Afgelopen donderdag was de Hongaarse president Katalina Novak op het NAVO-hoofdkwartier in Brussel. Ze gaf een persconferentie met Jens Stoltenberg. Ook zij zegt: het Hongaarse parlement gaat erover. Maar ze gaf geen datum, ook al hoopt ze zelf dat Zweden snel lid wordt. Maar een aantal Hongaarse parlementariërs voelt zich wat opgelaten door vocale Zweden, die ook te negatief zijn over de Hongaarse rechtsstaat en niet genoeg moeite doen om hun EU-genoten te begrijpen. Om al deze redenen kun je begrijpen dat minister Jonson op eieren loopt als hij vragen over de NAVO-toetreding van Zweden moet beantwoorden. En dat hij wel een wens kan uitspreken, maar vooral moet benadrukken dat soevereine parlementen van soevereine landen in hun eigen tempo dit mogen beslissen. Zweden kan enkel toekijken. Het gesprek met Jonson ging ook over de Russische aanvalsoorlog in Oekraïne, waar de NAVO-wens van Zweden overigens allemaal mee begon.  See omnystudio.com/listener for privacy information.
11/10/20236 minutes, 30 seconds
Episode Artwork

[INTERVIEW] Minister Ollongren: 'In de volgende Europese Commissie moet een Eurocommissaris voor Defensie-industrie zitten'

De nieuwe Europese Commissie moet een Eurocommissaris krijgen die zich voor honderd procent bezig houdt met de Europese defensie-industrie. Dat zegt demissionair minister van defensie Kajsa Ollongren tegen BNR. 'Het gaat nu te langzaam'. Geert Jan sprak met Ollongren tijdens de State of the Union Conference van Instituut Clingendael in Den Haag. Ollongren en haar Zweedse collega Pål Jonson openden de conferentie met hun kijk op onder meer de Russische oorlog in Oekraïne en Europese reactie op de spanningen op het continent. 'Soms grappen we als ministers van defensie onder elkaar wel eens dat we op wapenhandelaren beginnen te lijken' - zei Ollongren tijdens haar openingstoespraak. 'Maar tegelijkertijd is er weinig om te lachen. We staan voor de grootste uitdaging voor de veiligheid in de wereld in decennia.' 'Op alle vlakken', zegt Ollongren op de vraag op welk onderdeel Europa een been moet bijtrekken op defensiegebied. Daarom is ze  - na de Europese verkiezingen in juni 2024 - voorstander van een eurocommissaris die de op- en uitbouw van de Europese defensie-industrie volledig coördineert. 'Thierry Breton doet dat nu al, maar het is maar een onderdeel van zijn hele portefeuille. Het zou goed zijn als iemand hier honderd procent van zijn of haar tijd mee bezig kan zijn. Ook omdat de Russen inmiddels zijn overgestapt op een oorlogseconomie.' Dit interview met Ollongren begint trouwens met het laatste nieuws uit Israël en Gaza. Ollongren is net terug uit EU-lidstaat Cyprus, waar gewerkt wordt aan een humanitaire zeecorridor. Tegelijkertijd zijn haar collega's Rutte (Qatar en Israël) en Schreinemacher (conferentie in Parijs) ook in de weer met deze oorlog tussen Israël en Hamas en vooral met de humanitaire gevolgen. See omnystudio.com/listener for privacy information.
11/9/202310 minutes, 1 second
Episode Artwork

[RADIO] Ollongren over Gaza: 'Ik maak me grote zorgen'

Bij Instituut Clingendael sprak Demissionair Minister van Defensie Kajsa Ollongren met verslaggever Geert Jan Hahn over de situatie in het Midden Oosten. De minister maakt zich grote zorgen over de humanitaire situatie in de Gazastrook.    See omnystudio.com/listener for privacy information.
11/9/20234 minutes, 41 seconds
Episode Artwork

Hahn & Hammelburg 9 november 2023

Elke dinsdag- en donderdagochtend werpt Geert Jan samen met collega Bernard Hammelburg een blik op de wereld. Dat gaat niet alleen over de laatste ontwikkelingen op militair en diplomatiek gebied in Oekraïne, Rusland en Europa, maar ook over de volatiele situatie in het Midden-Oosten. Want het conflict tussen Israël en Hamas heeft ook grote impact op ons continent én mogelijk op de Russische oorlog in Oekraïne. Bernard Hammelburg spreekt met Bas van Werven en Iwan Verrips over het interview van Hamasleiders in de New York Times. Ook bespreekt hij de situatie op de grond en de onderhandelingen over de gijzelaars.  Geert Jan Hahn vertelt over het Europese steunpakket van 50 miljard voor Oekraïne, daarmee streeft de EU de Verenigde Staten voorbij. Maar dat loopt nog niet op rolletjes.       See omnystudio.com/listener for privacy information.
11/9/202314 minutes, 51 seconds
Episode Artwork

Een maand oorlog tussen Hamas en Israël en drukte voor Ursula von der Leyen

Een maand na de aanval door Hamas op Israël vertelt Geert Jan hoe de zaken ervoor liggen in de oorlog. Commissievoorzitter Ursula von der Leyen heeft ondertussen een druk reisschema. En wat gaat er gebeuren met de bevroren Russische tegoeden?  Geert Jan praat je met Thomas van Zijl bij over de allerlaatste ontwikkelingen in de wereld. See omnystudio.com/listener for privacy information.
11/7/20236 minutes, 30 seconds
Episode Artwork

Hahn & Hammelburg 7 november 2023

Elke dinsdag- en donderdagochtend werpt Geert Jan samen met collega Bernard Hammelburg een blik op de wereld. Dat gaat niet alleen over de laatste ontwikkelingen op militair en diplomatiek gebied in Oekraïne, Rusland en Europa, maar ook over de volatiele situatie in het Midden-Oosten. Want het conflict tussen Israël en Hamas heeft ook grote impact op ons continent én mogelijk op de Russische oorlog in Oekraïne. Oekraïne mag gaan beginnen met onderhandelingen voor lidmaatschap, zo melden de NOS en Volkskrant op basis van documenten. Geert Jan en Bernard bespreken het toetredingsproces en de Oekraïense kansen. Ook bespreken de heren de voortgang van het Oekraïense leger en de oorlog tussen Israël en Hamas.  See omnystudio.com/listener for privacy information.
11/7/202310 minutes, 52 seconds
Episode Artwork

Volt op Vrijdag: 3 november 2023

Elke vrijdag om 16:00 uur een update over het vallen en opstaan van Volt - exclusief in het podcast-kanaal 'Hahn in Europa'.  Op Vrijdag 3 november met Romy Frijters, Burgerlid van Volt Maastricht en kandidaat-parlementslid (6) voor de Tweede Kamer-verkiezingen in Nederland. Volt Volgen: BNR's Europaverslaggever Geert Jan Hahn volgt de komende 9 maanden de pan-Europese beweging Volt. Een journalistiek podcastproject over de enige supranationale partij binnen Europa, die toewerkt naar de Europese verkiezingen in juni 2024. Lukt het de beweging om een rol van betekenis te spelen, in een tijd vol geopolitieke spanning en nationale angsten? Of is een echte doorbraak een onmogelijke opgave?  Contact? Hahn at BNR punt nl  See omnystudio.com/listener for privacy information.
11/3/202317 minutes, 32 seconds
Episode Artwork

Oekraïense opperbevelhebber vreest voor patstelling

De Oekraïense opperbevelhebber is bang voor een patstelling tussen het Oekraïense en Russische leger. Dat zegt hij in een openhartig interview in The Economist. In het Midden Oosten blijven de ogen gericht op de Rafah grensovergang waar buitenlanders de grens over mogen steken richting Egypte.  Europa-verslaggever Geert Jan praat presentator Edwin Mooibroek bij hoe de zaken in de wereld erbij liggen. See omnystudio.com/listener for privacy information.
11/2/20237 minutes, 19 seconds
Episode Artwork

Luistertip van de redactie: Dossier Europa - De terreurprins en de Reichsbürger

In tijden waar verdeeldheid en onvrede over Europa toeneemt, en het belang van een verenigd Europa steeds groter wordt... zoeken we bij BNR naar een oplossing. In de podcast ‘Dossier Europa’ nemen jonge Nederlandse correspondenten je mee naar alle uithoeken van Europa. Van de spanningen aan de Ierse grens, naar de levensgevaarlijke Reichsbürger in Duitsland of de leegloop in Kroatië.  Mogen we van Europa een antwoord op deze problemen verwachten? Is er wel een antwoord? Of is dit het probleem van landen zelf? Dit is Dossier Europa. Nederlandse journalisten, wonend in verschillende landen binnen de EU, maken een serie van drie afleveringen over onderwerpen die voor hen én de EU belangrijk zijn. Denk aan klimaatverandering, de vluchtelingencrisis, de gevolgen van diverse oorlogen of kansenongelijkheid. Vervolgens praten we met een deskundige na over een mogelijke oplossing. Kan die oplossing vanuit Brussel komen? En is dit een thema in aanloop naar de aankomende Europese verkiezingen?Luister naar het eerste Dossier. Daarvoor reizen we af naar Duitsland, waar 23.000 staatsgevaarlijke Reichsburgers de gemoederen bezig houden. Hoe? Dat hoor je in je favoriete podcastapp. Dossier Europa.See omnystudio.com/listener for privacy information.
11/2/20232 minutes, 51 seconds
Episode Artwork

Hahn & Hammelburg: 2 november 2023

Elke dinsdag- en donderdagochtend werpt Geert Jan samen met collega Bernard Hammelburg een blik op de wereld. Dat gaat niet alleen over de laatste ontwikkelingen op militair en diplomatiek gebied in Oekraïne, Rusland en Europa, maar ook over de volatiele situatie in het Midden-Oosten. Want het conflict tussen Israël en Hamas heeft ook grote impact op ons continent én mogelijk op de Russische oorlog in Oekraïne. Geert Jan en Bernard bespreken een pijnlijk moment voor de Italiaanse premier Giorgia Meloni. Ze ontving een telefoontje van Russische grappenmakers waarin ze openhartig toegaf klaar te zijn te met de oorlog in Oekraïne.  Ondertussen hebben Israëlische troepen de rand van de stad Gaza bereikt en de Amerikaanse president Biden heeft voor het eerst opgeroepen tot een gevechtspauze. Namens de Europese Unie gaat de Nederlandse diplomaat Sven Koopmans aan de slag in Israël, wat zal hij daar gaan doen?   See omnystudio.com/listener for privacy information.
11/2/202310 minutes, 29 seconds
Episode Artwork

'VN-gezant zegt dat oorlog is overgeslagen naar Syrië'

Volgens de VN-gezant voor Syrië is de oorlog tussen Israël en Hamas inmiddels overgeslagen naar het Syrische grondgebied. Waarom zegt de Noorse diplomaat Geir Pedersen dit? Ondertussen spreken kandidaat-Kamerleden en lijsttrekkers in verkiezingsdebatten over het buitenland. Omtzigt en Timmermans spraken met elkaar in Arnhem en in De Balie was het 'Grote Veiligheid en Defensiedebat. Kan de krijgsmacht nog wel haar grondwettelijke taak uitvoeren?      Geert Jan praat je met Thomas van Zijl bij over de allerlaatste ontwikkelingen in de wereld.   See omnystudio.com/listener for privacy information.
10/31/20237 minutes, 33 seconds
Episode Artwork

Hahn & Hammelburg: 31 oktober 2023

Elke dinsdag- en donderdagochtend werpt Geert Jan samen met collega Bernard Hammelburg een blik op de wereld. Dat gaat niet alleen over de laatste ontwikkelingen op militair en diplomatiek gebied in Oekraïne, Rusland en Europa, maar ook over de volatiele situatie in het Midden-Oosten. Want het conflict tussen Israël en Hamas heeft ook grote impact op ons continent én mogelijk op de Russische oorlog in Oekraïne. Buitenlandcommentator Bernard legt uit hoe er wordt gedacht over een humanitaire pauze in de oorlog tussen Israël en Hamas. Europaverslaggever Geert Jan vertelt over het pleidooi van de Israëlische premier Netanyahu dat Egypte vluchtelingen uit de Gazastrook moet opvangen. Ook is het debat tussen Timmermans en Omtzigt onderdeel van het gesprek.  See omnystudio.com/listener for privacy information.
10/31/202312 minutes, 14 seconds
Episode Artwork

Nieuw: Dossier Europa – De terreurprins en de Reichsbürger

In tijden waar verdeeldheid en onvrede over Europa toeneemt, en het belang van een verenigd Europa steeds groter wordt... zoeken we bij BNR naar een oplossing. In de podcast ‘Dossier Europa’ nemen jonge Nederlandse correspondenten je mee naar alle uithoeken van Europa. Van de spanningen aan de Ierse grens, naar de levensgevaarlijke Reichsbürger in Duitsland of de leegloop in Kroatië.  Mogen we van Europa een antwoord op deze problemen verwachten? Is er wel een antwoord? Of is dit het probleem van landen zelf? Dit is Dossier Europa. Nederlandse journalisten, wonend in verschillende landen binnen de EU, maken een serie van drie afleveringen over onderwerpen die voor hen én de EU belangrijk zijn. Denk aan klimaatverandering, de vluchtelingencrisis, de gevolgen van diverse oorlogen of kansenongelijkheid. Vervolgens praten we met een deskundige na over een mogelijke oplossing. Kan die oplossing vanuit Brussel komen? En is dit een thema in aanloop naar de aankomende Europese verkiezingen?Luister naar het eerste Dossier. Daarvoor reizen we af naar Duitsland, waar 23.000 staatsgevaarlijke Reichsbürger de gemoederen bezig houden. Hoe? Dat hoor je in je favoriete podcastapp. Dossier Europa.See omnystudio.com/listener for privacy information.
10/30/20232 minutes, 51 seconds
Episode Artwork

Oekraïense vredestop op Malta

Op Malta kwamen dit weekend 66 landen bij elkaar voor een vredestop over de oorlog in Oekraïne. Ook Nederland was vertegenwoordigt op de top met het equivalent van de Amerikaanse 'National Security Advisor'. Europa-verslaggever Geert Jan vertelt aan Meindert Schut wat er is besproken. See omnystudio.com/listener for privacy information.
10/30/20236 minutes, 54 seconds
Episode Artwork

Volt op Vrijdag: 27 oktober 2023

Elke vrijdag om 16:00 uur een update over het vallen en opstaan van Volt - exclusief in het podcast-kanaal 'Hahn in Europa'.  Op Vrijdag 27 oktober met Marieke Koekkoek, Tweede Kamerlid voor Volt Nederland. Volt Volgen: BNR's Europaverslaggever Geert Jan Hahn volgt de komende 9 maanden de pan-Europese beweging Volt. Een journalistiek podcastproject over de enige supranationale partij binnen Europa, die toewerkt naar de Europese verkiezingen in juni 2024. Lukt het de beweging om een rol van betekenis te spelen, in een tijd vol geopolitieke spanning en nationale angsten? Of is een echte doorbraak een onmogelijke opgave?  Contact? Hahn at BNR punt nl  See omnystudio.com/listener for privacy information.
10/27/202324 minutes, 11 seconds
Episode Artwork

Europa hamert bij Israël op toestaan van humanitaire hulp

5 uur lang spraken de regeringsleiders op de Europese top over Israël en Gaza. Het resultaat? Een verklaring waarin wordt opgeroepen tot 'humanitaire pauzes'. Doet Israël daar wel iets mee? En vergeet Europa de oorlog in Oekraïne niet? Europa-correspondent Stefan de Vries doet bij presentator Edwin Mooibroek een blik op de wereld in BNR Zakendoen.See omnystudio.com/listener for privacy information.
10/27/20235 minutes, 45 seconds
Episode Artwork

Waar is de 700 miljard euro van het EU-coronaherstelfonds?

In het Europees Parlement klinken er zorgen over de gebrekkige controle op het EU-coronaherstelfonds. Europarlementariërs noemen het een zorgelijk beeld, want het gaat hier om ruim 700 miljard euro. Hoe heeft dat kunnen gebeuren? Geert Jan spreekt Europarlementariërs Caroline Nagtegaal (VVD) en Michiel Hoogeveen (JA21).See omnystudio.com/listener for privacy information.
10/27/20234 minutes, 44 seconds
Episode Artwork

Europa roept na flink wat gesteggel op tot een 'gevechtspauze' in het Midden-Oosten

Europa, maar ook de Verenigde Staten, proberen druk uit te oefenen op Israël. Er moet namelijk meer humanitaire hulp richting Gaza kunnen. Tijdens de Europese top ging het vooral over taal, vertelt Europa-correspondent Stefan de Vries vanuit Brussel. Wat er precies is besproken, en over welke woorden er werd gesteggeld, vertelt hij aan Meindert Schut en Nina van den Dongen. See omnystudio.com/listener for privacy information.
10/27/20235 minutes, 54 seconds
Episode Artwork

Rutte zet meer in op 'ja maar' bij Israël

Demissionair premier Rutte verandert zijn toon over de oorlog tussen Israël en Hamas. Hij vindt dat er 'massief meer' humanitaire hulp naar de Palestijnen moet. Dat zegt Rutte tijdens de Europese top in Brussel. Is die uitspraak in lijn met andere regeringsleiders? Geert Jan praat erover bij BNR De Wereld met Bernard Hammelburg. See omnystudio.com/listener for privacy information.
10/27/20235 minutes, 46 seconds
Episode Artwork

Europa weegt zijn woorden over oorlog in het Midden-Oosten

Europese leiders zien elkaar in Brussel tijdens de Europese top. Op deze top moet het voornamelijk over humanitaire hulp en de-escalatie in de oorlog tussen Israël en Hamas gaan. Maar wat is het doel? Staakt-het-vuren, of een pauze? Geert Jan heeft genoeg te bespreken bij BNR Zakendoen met presentator Edwin Mooibroek.See omnystudio.com/listener for privacy information.
10/27/20236 minutes, 54 seconds
Episode Artwork

Hahn & Hammelburg: 26 oktober

Elke dinsdag- en donderdagochtend werpt Geert Jan samen met collega Bernard Hammelburg een blik op de wereld. Dat gaat niet alleen over de laatste ontwikkelingen op militair en diplomatiek gebied in Oekraïne, Rusland en Europa, maar ook over de volatiele situatie in het Midden-Oosten. Want het conflict tussen Israël en Hamas heeft ook grote impact op ons continent én mogelijk op de Russische oorlog in Oekraïne.See omnystudio.com/listener for privacy information.
10/27/202312 minutes, 23 seconds
Episode Artwork

Hammelburg & Hahn: 24 oktober 2023

Elke dinsdag- en donderdagochtend werpen Geert Jan en Bernard een blik op de wereld. Dat gaat niet alleen over de laatste ontwikkelingen op militair en diplomatiek gebied in Oekraïne, Rusland en Europa, maar ook over de volatiele situatie in het Midden-Oosten. Want het conflict tussen Israël en Hamas heeft ook grote impact op ons continent én mogelijk op de Russische oorlog in Oekraïne. Geert Jan heeft vrij, maar Bernard praat ons bij over het bezoek van de Franse president Emmanuel Macron aan Israël, net na het bezoek van demissionair premier Mark Rutte aan datzelfde land. Rutte sprak ook met de Palestijnse leider Abbas.Wat waren de speerpunten van Rutte en waar zet Macron op in? Bernard praat je bij.See omnystudio.com/listener for privacy information.
10/25/202310 minutes, 23 seconds
Episode Artwork

Volt op Vrijdag: 20 oktober 2023

BNR's Europaverslaggever Geert Jan Hahn volgt de komende 9 maanden de pan-Europese beweging Volt. Een journalistiek podcastproject over de enige supranationale partij binnen Europa, die toewerkt naar de Europese verkiezingen in juni 2024. Lukt het de beweging om een rol van betekenis te spelen, in een tijd vol geopolitieke spanning en nationale angsten? Of is een echte doorbraak een onmogelijke opgave?  Elke vrijdag om 16.00 uur Elke vrijdag om 16:00 uur een update over het vallen en opstaan van Volt - exclusief in het podcast-kanaal 'Hahn in Europa'.  We trappen Volt op Vrijdag 20 oktober 2023 af met Reinier van Lanschot, oprichter van Volt Nederland en ook lijsttrekker namens Volt Nederland bij de Europese Verkiezingen. Shownotes: De aanbeveling van Mathieu Segers Meer over de verkiezingen in Polen Contact? Hahn at BNR punt nl  See omnystudio.com/listener for privacy information.
10/20/202319 minutes, 39 seconds
Episode Artwork

Wat doet Europa goed en fout rond Israël? | Europa Update

Europa-verslaggever Geert Jan Hahn legt uit waarom er in Europa op diplomatiek niveau toch nog veel misgaat als het gaat om Israël. Ook in de studio zit oud-minister van Buitenlandse Zaken Uri Rosenthal.See omnystudio.com/listener for privacy information.
10/19/20239 minutes, 6 seconds
Episode Artwork

'Scholz is woedend op cynische Poetin'

Rishi Sunak lost Joe Biden af in Israël om met premier Netanyahu te spreken over de oorlog. Dat gaat vooral over de humanitaire hulp aan Gaza en het voorkomen van een grondoffensief door Israël. Ondertussen is Vladimir Poetin naar China getrokken om met andere wereldleiders, waaronder Xi Jinping, te praten. Maar waarom nodigt Poetin de VS uit voor pannenkoeken en thee? Geert Jan praat je met Thomas van Zijl bij over de allerlaatste diplomatieke ontwikkelingen.See omnystudio.com/listener for privacy information.
10/19/20236 minutes, 37 seconds
Episode Artwork

Hahn & Hammelburg: 19 oktober

Egypte gaat humanitaire hulp doorlaten aan de grens bij Gaza, zegt de Amerikaanse president Joe Biden. Hij heeft Netanyahu gisteren openlijk gesteund in Israël, en ook de Europese leiders staan in de rij om Israël te bezoeken. Maar Macron belt ook nog met Zelensky. Duiding van buitenlandcommentator Bernard Hammelburg en Europa-verslaggever Geert Jan Hahn.  See omnystudio.com/listener for privacy information.
10/19/202310 minutes, 16 seconds
Episode Artwork

Oekraïne zet voor het eerst Amerikaanse langeafstandsraketten in

Oekraïne heeft de Amerikaanse ATACMS-raketten ontvangen én ingezet. Deze langeafstandsraketten moeten Oekraïne helpen bij het tegenoffensief. Rusland noemt het sturen van deze raketten een 'grote fout' van de VS. Hoe is deze deal tot stand gekomen? En komen de Duitse Taurus-raketten ook nog? Geert Jan gaat erop in bij Iwan Verrips.See omnystudio.com/listener for privacy information.
10/18/20235 minutes, 17 seconds
Episode Artwork

Feest voor de Poolse democratie laat voorlopig op zich wachten

De Poolse stemmentellers zijn zwaar aan het overwerken, maar het einde is in zicht: bijna alle stemmen zijn geteld. PiS gaat geen meerderheid kunnen behalen en verliest dus na acht jaar de positie als regeringspartij. Zo'n 74 procent van de Polen is gaan stemmen, maar het verkiezingsklimaat was niet om over naar huis te schrijven. En waarom wordt er nog geen feest gevierd? Geert Jan bespreekt de nasleep van de verkiezingen bij Bas van Werven.See omnystudio.com/listener for privacy information.
10/17/20237 minutes, 45 seconds
Episode Artwork

Hahn & Hammelburg: 17 oktober

Elke dinsdag- en donderdagochtend werpt Geert Jan samen met collega Bernard Hammelburg een blik op de wereld. Dat gaat niet alleen over de laatste ontwikkelingen op militair en diplomatiek gebied in Oekraïne, Rusland en Europa, maar ook over de volatiele situatie in het Midden-Oosten. Want het conflict tussen Israël en Hamas heeft ook grote impact op ons continent én mogelijk op de Russische oorlog in Oekraïne.See omnystudio.com/listener for privacy information.
10/17/20235 minutes
Episode Artwork

Goed nieuws voor Europa na historische verkiezingen in Polen

De Poolse regeringspartij PiS lijkt de verkiezingen te winnen, maar gaat geen meerderheid kunnen behalen. Volgens de laatste tussenstanden lukt dat Donald Tusk met zijn oppositiepartij wél. Welke gevolgen heeft dat voor Europa? En waarom zijn historisch veel Polen naar de stembus gegaan? Geert Jan gaat er samen met de Poolse cultuurhistoricus Iwona Gusc op in bij The Daily Move. See omnystudio.com/listener for privacy information.
10/16/202310 minutes, 45 seconds
Episode Artwork

Oppositie lijkt de grote winnaar van de Poolse verkiezingen

Polen heeft in groten getale gestemd: niet eerder lag de opkomst zo hoog. Op basis van de exitpolls lijkt regeringspartij PiS geen meerderheid te kunnen vormen. Dat zou een overwinning betekenen voor de oppositiepartij KO van Donald Tusk, want die kan wél een meerderheid halen. Geert Jan praat je vanuit Polen bij over de laatste stand van zaken. See omnystudio.com/listener for privacy information.
10/16/20235 minutes, 20 seconds
Episode Artwork

Poolse leiders schreeuwen om stemmen in aanloop naar verkiezingen

Zondag stemt Polen. Maar hebben de mensen wel zin om te stemmen? De campagne lijkt een voorbode van de tweede Trump versus Biden en dat gaat gepaard met apathie jegens de politiek. Makers van de BNR Perestrojkast Geert Jan Hahn en Floris Akkerman praten je vanuit Polen bij over de laatste ontwikkelingen.See omnystudio.com/listener for privacy information.
10/13/20237 minutes, 19 seconds
Episode Artwork

Israël overschaduwt Poolse verkiezingen | Blik op Europa

Polen wacht zondag hele belangrijke parlementsverkiezingen. Ook hier is Israël het gesprek van de dag. President Duda waarschuwde al dat de aandacht voor Oekraïne door de nieuwe oorlog in Israël niet mag verslappen. Geert Jan Hahn, Europa-verslaggever en maker van de BNR Perestrojkast is in Polen en volgt de verkiezingen op de voet. Luister ook | #200: Is Polen een oud land?See omnystudio.com/listener for privacy information.
10/12/20234 minutes, 34 seconds
Episode Artwork

Zelensky reist af naar Brussel om NAVO-steun aan Oekraïne te behouden

De Poolse parlementsverkiezingen komen eraan, maar ook daar is de situatie in Israël het gesprek van de dag. Ondertussen is Zelensky naar Brussel gekomen, zodat de ogen ook op de oorlog in Oekraïne blijven gericht. Hoe beïnvloedt de oorlog in Israël de Poolse verkiezingen? En wat doet Mark Rutte in Polen? Geert Jan praat erover met Bernard Hammelburg in BNR De Wereld.See omnystudio.com/listener for privacy information.
10/12/20234 minutes, 26 seconds
Episode Artwork

Een vooruitblik op de Poolse verkiezingen

Polen gaat op zondag 15 oktober naar de stembus. Het land is een belangrijke speler geworden op militair én economisch gebied. Maar het is ook een van de snelst vergrijzende landen van de EU. Welke thema's spelen een rol in deze verkiezingen? Geert Jan blikt bij BNR Zakendoen met Thomas van Zijl vooruit.See omnystudio.com/listener for privacy information.
10/12/202314 minutes, 16 seconds
Episode Artwork

Europa op de achterbank bij bestuurder Blinken

Elke donderdagmiddag werpt Geert Jan in BNR Zakendoen met Thomas van Zijl een blik op de wereld. Vandaag gaat uit de aandacht uit naar Antony Blinken, de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, zojuist geland in Israël. Daar gaat hij in gesprek met de Israëlische premier Netanyahu. Wat kan Blinken daar op diplomatiek gebied presteren? En wat is de rol van Europa? Geert Jan bespreekt het in BNR Zakendoen met Thomas van Zijl. Met ook aandacht voor de beschadigde gaspijplijn en telecomkabel tussen Finland en Estland. En voor nieuwe uitspraken van de Oekraïense inlichtingenchef Boedanov.See omnystudio.com/listener for privacy information.
10/12/20235 minutes, 47 seconds
Episode Artwork

Hahn & Hammelburg: 12 oktober

Elke dinsdag- en donderdagochtend werpt Geert Jan samen met collega Bernard Hammelburg een blik op de wereld. Sinds afgelopen weekend gaat het niet alleen over de laatste ontwikkelingen op militair en diplomatiek gebied in Oekraïne, Rusland en Europa, maar wordt ook de volatiele situatie in het Midden-Oosten hierin meegenomen. Want het huidige conflict tussen Israël en Hamas heeft ook grote impact op ons continent én mogelijk op de Russische oorlog in Oekraïne.See omnystudio.com/listener for privacy information.
10/12/202311 minutes, 30 seconds
Episode Artwork

EU-buitenlandministers komen bijeen over de oorlog tussen Israël en Hamas

De buitenlandministers van de EU komen met spoed bijeen om te praten over het geweld in Israël en Gaza. Zijn de landen verdeeld? Of is er eensgezindheid? En wat kan de EU doen? Geert Jan praat erover bij Debby Kowsoleea en Kees Dorresteijn.See omnystudio.com/listener for privacy information.
10/11/20235 minutes, 11 seconds
Episode Artwork

Hoe Europa omgaat met de oorlog tussen Israël en Hamas: 10 oktober

Elke dinsdagmiddag werpt Geert Jan in BNR Zakendoen met Thomas van Zijl een blik op de wereld. Vandaag gaat de aandacht uit naar de Europese omgang met Israël en de Palestijnse gebieden. Waar gaat de aandacht van Europa naar uit? Is financiële hulp aan de Palestijnse gebieden nog houdbaar? En welke landen komen met wat voor soort steunbetuigingen?See omnystudio.com/listener for privacy information.
10/10/20235 minutes, 47 seconds
Episode Artwork

Hahn & Hammelburg: 10 oktober

Elke dinsdag- en donderdagochtend werpt Geert Jan samen met collega Bernard Hammelburg een blik op de wereld. Sinds dit weekend gaat het niet alleen over de laatste ontwikkelingen op militair en diplomatiek gebied in Oekraïne, Rusland en Europa, maar wordt ook de volatiele situatie in het Midden-Oosten hierin meegenomen. Want het huidige conflict tussen Israël en Hamas heeft ook grote impact op ons continent én mogelijk op de Russische oorlog in Oekraïne.See omnystudio.com/listener for privacy information.
10/10/202313 minutes, 50 seconds
Episode Artwork

Oekraïne ochtend update 05/10/2023

In het Spaanse Granada komen vandaag meer dan 40 Europese regeringsleiders bijeen voor de Europese Politieke Gemeenschap. Oekraïne en veiligheid is een heet hangijzer, maar kunnen we nog wel meer doen? Verder maakt Biden zich zorgen over hulp aan Oekraïne. We bespreken het met Europaverslaggever Geert Jan Hahn en buitenlandcommentator Bernard Hammelburg.See omnystudio.com/listener for privacy information.
10/5/20238 minutes, 54 seconds
Episode Artwork

Politieke spelletjes bij de goedkeuring van Hoekstra als Eurocommissaris

Wopke Hoekstra heeft na zijn schriftelijke antwoorden eindelijk genoeg steun gekregen voor zijn benoeming als Eurocommissaris. Het ging hem niet gemakkelijk af, want alleen de drie uur lang durende hoorzitting was niet genoeg. Wat gebeurde er achter de schermen? En wat mogen we verwachten van Hoekstra? Dat bespreken Geert Jan en directeur van het Sustainable Finance Lab Rens van Tilburg bij Liesbeth Staats en Kees Dorresteijn. See omnystudio.com/listener for privacy information.
10/5/202312 minutes, 49 seconds
Episode Artwork

Oekraïne ochtend update 05/10/2023

In het Spaanse Granada komen vandaag meer dan 40 Europese regeringsleiders bijeen voor de Europese Politieke Gemeenschap. Oekraïne en veiligheid is een heet hangijzer, maar kunnen we nog wel meer doen? Verder maakt Biden zich zorgen over hulp aan Oekraïne. We bespreken het met Europaverslaggever Geert Jan Hahn en buitenlandcommentator Bernard Hammelburg.See omnystudio.com/listener for privacy information.
10/5/20238 minutes, 51 seconds
Episode Artwork

Sophie in 't Veld maakt overstap naar Volt België: 'Helemaal niet zo raar'

Terwijl Geert Jan door Straatsburg loopt, komt ineens het bericht binnen dat europarlementariër de kar bij Volt België wil trokken. Via deze route hoopt ze volgend jaar bij de Europese Verkiezingen weer in het Europees Parlement te kunnen plaatsnemen. De Belgische leden van Volt moeten nog wel met haar kandidatuur instemmen. Na haar overstap van D66 naar Volt in juni bleek In 't Veld door interne regels niet op de Nederlandse lijst te komen. 'Maar Volt België vertolkt dezelfde waarden en ik woon hier al 30 jaar. Ik heb er zin in.'See omnystudio.com/listener for privacy information.
10/4/20236 minutes, 53 seconds
Episode Artwork

Wopke Hoekstra heeft zijn huiswerk gedaan

De milieucommissie van het Europees Parlement komt in Straatsburg met witte rook: Wopke Hoekstra heeft genoeg steun en stemmen voor een functie als Eurocommissaris (voor Klimaatactie). Drie kwartier voordat de voorzitter van deze ENVI-commissie een persconferentie geeft, heeft Geert Jan dit nieuws van diverse kanten al binnen gekregen. Waarom is het huiswerk van Hoekstra, dat hij 's ochtends vroeg op schrift had aangeleverd aan de commissie, als voldoende beoordeeld? Geert Jan bespreekt dat met Bas van Werven en Iwan Verrips.  See omnystudio.com/listener for privacy information.
10/4/20235 minutes, 23 seconds
Episode Artwork

Wopke Hoekstra is voorlopig nog niet geslaagd

Wopke Hoekstra moet eerst extra huiswerk maken, voordat hij wordt goedgekeurd als nieuwe Eurocommissaris. Dat kreeg Geert Jan te horen van bronnen in Straatsburg. Waarom dat zo is, bespreekt hij met Liesbeth Staats en Kees Dorresteijn. See omnystudio.com/listener for privacy information.
10/3/20234 minutes, 22 seconds
Episode Artwork

Oekraïne ochtend update 03/10/2023

Terwijl het front in Oekraïne nauwelijks beweegt, wordt steeds meer gediscussieerd over militaire steun aan Oekraïne. Want hoewel de Europese ministers van Buitenlandse Zaken gisteren nog maar een keer zeiden dat de steun oneindig is, ontbraken de ministers van Polen en Hongarije. Ook het Pentagon laat weten dat er geen geld meer is om de eigen wapenvoorraad aan te vullen.See omnystudio.com/listener for privacy information.
10/3/20237 minutes, 22 seconds
Episode Artwork

Wopke Hoekstra is nog geen Eurocommissaris

Geert Jan is afgereisd naar het Europees Parlement in Straatsburg. Daar krijgt voormalig minister van buitenlandse zaken en financiën Wopke Hoekstra een hoorzitting van 3,5 uur voor zijn kiezen. Waarom dat niet gelijk met succes afloopt, bespreekt Geert Jan met Bas van Werven. See omnystudio.com/listener for privacy information.
10/3/20237 minutes, 37 seconds
Episode Artwork

Oekraïne ochtend update 28/09/2023

Het zuiden van Oekraïne heeft vannacht te maken gehad met een regen aan drones vanuit Rusland. We bespreken deze aanval en de actuele situatie aan het front met Europaverslaggever Geert Jan Hahn. See omnystudio.com/listener for privacy information.
9/28/20236 minutes, 2 seconds
Episode Artwork

Oekraïne ochtend update 26/09/2023

In New York spreekt Bernard Hammelburg met demissionair minister van Defensie Kajsa Ollongren over de steun van de Verenigde Staten aan de Europese bondgenoten. Voor Amerika spelen andere prioriteiten een belangrijke rol.  Buitenlandcommentator Bernard Hammelburg brengt je scherpe analyses over de internationale politiek.See omnystudio.com/listener for privacy information.
9/26/20234 minutes, 31 seconds
Episode Artwork

Graanbonje in Polen | Europa Update

Een ruzie over graan in Polen heeft ervoor gezorgd dat premier Morawiecki  geen wapens meer aan Oekraïne levert, omdat het zichzelf wil bewapenen. Europa-verslaggever Geert Jan Hahn praat ons bij. Luister ook | #194: Is Polen het Sterkste Land van Europa?See omnystudio.com/listener for privacy information.
9/22/20234 minutes, 38 seconds
Episode Artwork

Oekraïne ochtend update 21/09/2023

Zelenski zoekt meer militaire steun in Amerika, maar ondertussen moet hij eigenlijk bij zijn buurland zijn. Polen stopt namelijk met het leveren van militaire steun aan Oekraïne.See omnystudio.com/listener for privacy information.
9/21/20239 minutes, 11 seconds
Episode Artwork

Oekraïne ochtend update 19/09/2023

Vandaag trapt de 78e Algemene Vergadering van de Verenigde Naties af in New York, waar de Oekraïense president Volodymyr Zelensky de leden toe zal spreken. Ook is er een bijeenkomst op de Amerikaanse basis in het Duitse Ramstein.See omnystudio.com/listener for privacy information.
9/19/20236 minutes, 22 seconds
Episode Artwork

Waar bleef het onderwerp defensie? | Europa Update

Europa-verslaggever Geert Jan Hahn heeft aandachtig naar de State of the Union van Ursula von der Leyen geluisterd. Vanuit Straatsburg praat hij ons bij. Waarom ging het bijvoorbeeld zo weinig over defensie? Daarover sprak hij Poolse Europarlementariër Radek Sikorski.See omnystudio.com/listener for privacy information.
9/15/20235 minutes, 3 seconds
Episode Artwork

De lastige positie van Moldavië | Europa Update

De presidente van Moldavië bracht deze week een bezoek aan Nederland. Europa-verslaggever Geert Jan Hahn sprak haar in Den Haag. Moldavië kent meerdere afvallige regio's die aansluiting bij Rusland zoeken, waarvan één al ruim 30 jaar door Rusland wordt bezet; Transnistrië. Hoe probeert president Maia Sandu haar land tóch dichter bij Europa te brengen? Luister ook | #192: Maia Sandu: 'Ik blijf in Moldavië als Poetin mijn land aanvalt'See omnystudio.com/listener for privacy information.
9/8/20235 minutes, 39 seconds
Episode Artwork

Oekraïne ochtend update 07/09/2023

Amerika komt met een nieuw steunpakket voor Oekraïne. Het gaat onder meer om munitie met verarmd uranium, antitankwapens en luchtafweer. "We blijven aan de kant van Oekraïne  staan", zei minister Blinken van Buitenlandse Zaken op een persconferentie in Kiev. Ook zijn vannacht weer de Donau-havens van Oekraïne aangevallen. Dit is de vierde keer in vijf dagen tijd. Dat is niet zonder risico, want na één van die nachtelijke bombardementen zijn er ook brokstukken in Roemenië gevonden. See omnystudio.com/listener for privacy information.
9/7/20239 minutes, 24 seconds
Episode Artwork

Oekraïne ochtend update 05/09/2023

Een nieuwe graandeal zit er voorlopig niet in. Rusland doet pas weer mee, als de exportbeperkingen op Russische landbouwproducten worden opgeheven. Dat heeft Poetin gezegd na een ontmoeting met de Turkse president Erdogan. De Eurocommissaris van Landbouw is met compromisvoorstel gekomen om het Oekraïense graan te verdelen onder lidstaten. De EU wil het Oekraïense graan gaan afkopen met 'transportsubsidies' naar Rotterdam of Litouwen. Landbouwministers zullen deze week in Spanje dit voorstel beoordelen, waaronder Piet Adema. Ook gaat de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-Un binnenkort naar Vladivostok om Poetin te ontmoeten. Het Witte Huis bevestigt dit na berichtgeving van The New York Times. Poetin in heeft antitankwapens en artilleriegranaten nodig van de Noord-Koreanen. See omnystudio.com/listener for privacy information.
9/5/20239 minutes, 28 seconds
Episode Artwork

Oekraïne ochtend update 31/08/2023

De Russische minister van Buitenlandse Zaken Lavrov praat vandaag en morgen in Moskou met zijn Turkse ambtgenoot om te kijken of er nog een graandeal kan komen. De geklapte graandeal met Oekraine ligt op tafel. En wat we nu horen is dat de deal er anders uit komt te zien: namelijk tussen Rusland en Turkije. Oekraine doet dus niet meer mee.See omnystudio.com/listener for privacy information.
8/31/202310 minutes, 41 seconds
Episode Artwork

Oekraïne ochtend update 29/09/2023

Poetin krijgt in het Russische Sochi bezoek van Erdogan. De vraag is of de onderhandelingen over de graandeal daarmee definitief heropend zijn. Onze Europaverslaggever Geert Jan Hahn is vandaag in Polen. Daar is de impact van de oorlog dagelijks voelbaar. Er wordt er druk onderhandelt in Polen door de Oekraïense buitenlandminister Koeleba over de doorvoer van graan. Dat wil Polen mogelijk blokkeren. Ook dreigen Polen ende Baltische Staten de grenzen met Belarus te sluiten.See omnystudio.com/listener for privacy information.
8/29/202310 minutes, 23 seconds
Episode Artwork

Oekraïne ochtend update 24/08/2023

Jevgeni Prigozjin, de leider van het Wagnergroep, is naar alle waarschijnlijkheid omgekomen. Zijn naam stond op de passagierslijst van een zakenvliegtuig dat gisteravond is neergestort. Dat bevestigd de Russische luchtvaartautoriteit. Het wordt ook bevestigd door een aan Wagner gelinkte Telegram-groep. Naast Prigozjin zou ook medeoprichter van de groep, Dmitri Oetkin zijn omgekomen.See omnystudio.com/listener for privacy information.
8/24/202312 minutes, 4 seconds
Episode Artwork

Oekraïne ochtend update 22/08/2023

Nederland heeft de Oekraïners dan wel F16's toegezegd, ze zullen er misschien nog een hele tijd op moeten wachten voor ze er ook echt zijn. Mogelijk eind volgend jaar pas, schrijft NRC. Verder is Zelensky in Griekenland, komen de BRICS-landen zonder Poetin bijeen in Zuid-Afrika en aast Kyiv op nog meer wapens. Afgelopen gebeurde er ook veel in Oekraïne en Rusland. Er kwamen drones neer in de Russische hoofdstad Moskou en Zelensky's geboortestad Kryvyi Rih. Oekraïne zegt dat er 20 huizen zijn beschadigd en infrastructuur is geraakt.See omnystudio.com/listener for privacy information.
8/22/20238 minutes, 56 seconds
Episode Artwork

Oekraïne ochtend update 17/08/2023

De oorlog in Oekraïne speelt zich af op het Oekraïense vasteland, de Zwarte Zee en uiteraard ook in de geopolitieke achterkamertjes. Een update met buitenlandcommentator Bernard Hammelburg en Europa-verslaggever Geert Jan Hahn.See omnystudio.com/listener for privacy information.
8/17/20238 minutes, 20 seconds
Episode Artwork

Oekraïne ochtend update 10/08/2023

Russische aanvallen op Pokrovsk en Zaporizja, en drone-aanvallen op Moskou die waarschijnlijk van Oekraïne afkomstig zijn. Het geweld in de oorlog in Oekraïne lijkt verder op te laaien. Tijd om de balans op te maken met onze buitenlandcommentator Bernard Hammelburg in Amsterdam en Europa-verslaggever Geert Jan Hahn. See omnystudio.com/listener for privacy information.
8/10/20237 minutes, 31 seconds
Episode Artwork

Oekraïne ochtend update 03/08/2023

President Zelenski is opvallend positief over de top in Jeddah van aankomend weekend. Zo'n veertig landen komen daar bijeen, maar Rusland en China zijn niet uitgenodigd. Een update met Buitenland commentator Bernard Hammelburg en Europa verslaggever Geert Jan Hahn.See omnystudio.com/listener for privacy information.
8/3/20239 minutes
Episode Artwork

Bijltjesdag in het Oekraïense parlement | Europa Update

Terwijl onze blik vooral is gericht op het Oekraïense tegenoffensief, is het in het parlement van het land bijltjesdag. Het stuurde een kamerlid van de partij van president Zelensky, Dienaar van het Volk, de laan uit. Ook de minister van cultuur werd door het parlement uitgezwaaid. Beide mannen zijn oude vrienden van de Oekraïense president. Maar moesten toch van de president wegwezen. Europaverslaggever Geert-Jan Hahn over wat de mannen op hun kerfstok hebben en waarom Zelensky zo genadeloos met zijn vrienden omgaat.See omnystudio.com/listener for privacy information.
7/28/20236 minutes, 9 seconds
Episode Artwork

Oekraïne ochtend update 27/07/2023

Russische strijdkrachten melden grootschalige gevechten in de Oekraïense regio Zaporizja. Dat bevestigen Amerikaanse legerbronnen aan The New York Times. Verder melden Amerikaanse media dat de VS het Strafhof in Den Haag gaat helpen bij het berechten van mogelijke oorlogsmisdaden door Rusland. Een nieuwe update met Buitenland commentator Bernard Hammelburg en Europa verslaggever Geert Jan Hahn.See omnystudio.com/listener for privacy information.
7/27/202313 minutes, 35 seconds
Episode Artwork

Oekraïne ochtend update 25/07/2023

Terwijl de Oekraïense hoofdstad Kiev afgelopen nacht fors is gebombardeerd, maakt president Zelenski zich op voor een bijeenkomst van de NAVO-Oekraïne Raad. Daar zal de geklapte graandeal met Rusland een van de belangrijkste gespreksonderwerpen zijn. We bespreken het nieuws met onze buitenlandcommentator Bernard Hammelburg.See omnystudio.com/listener for privacy information.
7/25/202310 minutes, 14 seconds
Episode Artwork

Wat spookt Prigozjin uit?

We vroegen ons lang af waar Wagner-baas Prigozjin was. Hij lijkt nu in Belarus te zijn maar hij was ook nog even op de thee bij Poetin. Is de man nou toch echt in Belarus en wat is er eigenlijk verder aan de hand? Europaverslaggever Geert Jan Hahn vertelt wat er tot nu toe duidelijk is. See omnystudio.com/listener for privacy information.
7/21/202324 minutes, 6 seconds
Episode Artwork

Oekraïne ochtend update 18/07/2023

De Russische president Poetin eist maatregelen na de aanval op de Russische Krimbrug van gisteren. Daarnaast hebben de Russen de graandeal tot nader orde opgeschort. We bespreken deze kwesties en de actuele situatie met buitenlandcommentator Bernard Hammelburg en Europa-verslaggever Geert Jan Hahn.See omnystudio.com/listener for privacy information.
7/18/202312 minutes, 18 seconds
Episode Artwork

Rondje langs de NAVO-leiders | Europa Update

Europaverslaggever Geert Jan Hahn was bij de NAVO-top in Vilnius. Het was een top waar veel besproken werd. Van een mogelijk lidmaatschap voor Oekraïne tot aan de eigen verdediging. Maar waarom bleef de levering van clustermunitie onbesproken?   See omnystudio.com/listener for privacy information.
7/14/20235 minutes, 25 seconds
Episode Artwork

Oekraïne ochtend update 13/07/2023

De NAVO-top is weer voorbij en er waren veel blije gezichten. Tijd om de balans op te maken met onze buitenlandcommentator Bernard Hammelburg in Amsterdam en Europa-verslaggever Geert Jan Hahn vanuit Vilnius.See omnystudio.com/listener for privacy information.
7/13/20239 minutes, 45 seconds
Episode Artwork

Waar is Prigozjin? | Europa Update

Europa-verslaggever Geert Jan Hahn is in Den Haag, op de REKA-conferentie. Daar hebben ze het over ontwikkelingen in Oost-Europa. Over de oorlog in Oekraïne, maar ook over de NAVO-top van volgende week. En waar is Prigozjin nou? See omnystudio.com/listener for privacy information.
7/6/20236 minutes, 5 seconds
Episode Artwork

Oekraïne ochtend update 27/06/2023

De Russische president Poetin heeft, na lang wachten, gereageerd op de muiterij van de Wagner-groep dit weekend. In een korte tv-toespraak noemde hij de Wagner-top 'verraders, vijanden en neonazi's' en zei dat alle pogingen tot onrust of chantage in Rusland "gedoemd zijn te mislukken". De toekomst van de Wagner troepen en hun leider-Prigosjin, is nog daarom nog erg onzeker. Gister liet gisteren Prigozjin van zich horen via Telegram. Daarin gaf hij aan dat zijn actie niet tégen Poetin gericht was, maar om te protesteren tegen het voornemen om per 1 juli zijn strijdgroep te laten opgaan in het Russische leger. De Engelse oud-premier Liz Truss vindt dat er een plan moet komen in het geval dat Rusland implodeert en er een machtsvacuüm ontstaat.See omnystudio.com/listener for privacy information.
6/27/202310 minutes, 36 seconds
Episode Artwork

Oekraïne ochtend update 22/06/2023

Een brug bij de Krim is beschadigd en dat is volgens de Russen werk van Oekraïne. En de Europese Commissie eist uitleg van Hongarije, nadat het land 11 Oekraïense krijgsgevangenen kreeg uitgeleverd van Rusland. See omnystudio.com/listener for privacy information.
6/22/20238 minutes, 14 seconds
Episode Artwork

Oekraïne ochtend update 20/06/2023

Oekraïne voldoet aan twee van de zeven gestelde eisen voor het EU-lidmaatschap, stelt de EU. Maar een lidmaatschap lijkt nog ver weg. Oekraïne wil ook concrete vooruitzichten als het gaat over het lidmaatschap van de NAVO. Dat zei president Zelensky gisteren, nadat secretaris-generaal Jens Stoltenberg aangaf dat Oekraïne deze zomer nog geen uitnodiging voor dit lidmaatschap hoeft te verwachten. Dit alles gebeurt in aanloop naar de komende NAVO-top in juli, die in Vilnius zal plaatsvinden.  See omny.fm/listener for privacy information.
6/20/20237 minutes, 39 seconds
Episode Artwork

Oekraïne ochtend update 13/06/2023

Het Oekraïense leger heeft de afgelopen dagen meerdere dorpen bevrijdt. En dat niet alleen; Oekraïne meldt dat ze in een week tijd 90 vierkante kilometer grondgebied hebben heroverd op Russische invasietroepen. Ondertussen vielen er drie doden bij raketaanvallen op Kryvy Rih.See omnystudio.com/listener for privacy information.
6/13/20234 minutes, 30 seconds
Episode Artwork

Oekraïne ochtend update 06/06/2023

De Kachovka-stuwdam in de Zuid-Oekraïense regio Cherson is vannacht verwoest door een explosie. De gevolgen lijken zo groot dat president Zelensky al een spoedvergadering heeft belegd over gevolgen van de overstroming. Ook is de evacuatie van het gebied al begonnen. De kans is ook groot dat het langverwachte Oekraïnse tegenoffensief wordt bemoeilijkt door de watersnood.See omnystudio.com/listener for privacy information.
6/6/202311 minutes, 7 seconds
Episode Artwork

Oekraïne ochtend update 01/06/2023

Weer waren er vannacht stevige aanvallen op Kiev. Volgens Oekraïense autoriteiten zouden daar onder andere een aantal kinderen bij zijn omgekomen. Ondertussen wordt er internationaal veel gesproken over de situatie in Oekraïne. Zo heeft de Franse president Emmanuel Macron zich uitgesproken over mogelijke onderhandelingen met Poetin en staat er een ontmoeting tussen Zweden en Turkije op de agenda over het Zweedse NAVO-lidmaatschap.See omnystudio.com/listener for privacy information.
6/1/20237 minutes, 27 seconds
Episode Artwork

Een nieuwe vorm van uitgebreid Europees overleg | Europa Update

In Moldavië komt de Europese Politieke Gemeenschap bijeen. Deze informele top beslaat onderwerpen zoals de ontwikkelingen in Oost-Europa en de Balkan. Niet EU-landen kunnen nu ook meepraten over belangrijke zaken die heel dicht bij hen komen. Onze Europa-verslaggever Geert Jan Hahn was erbij en vertelt wat hij gezien heeft. Lees ook | 'Rutte is een Oost-Europeaan geworden' See omnystudio.com/listener for privacy information.
6/1/20236 minutes, 40 seconds
Episode Artwork

Oekraïne ochtend update 30/05/2023

Kiev ligt al heel het weekend onder vuur. Zowel 's nachts als overdag wordt de Oekraïense stad bestookt met Russische raketten. Het leger heeft inmiddels twintig drones weten te onderscheppen. Daarnaast is de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Anthony Blinken, momenteel in Zweden. Daar ontmoet hij onder andere de Zweedse premier en de minister van Buitenlandse Zaken. En president Zelensky spreekt vandaag het Zwitserse parlement toe via een videoverbinding.See omnystudio.com/listener for privacy information.
5/30/202310 minutes, 36 seconds
Episode Artwork

Europese top in ... Moldavië

In Moldavië komen volgende week 47 Europese leiders bijeen. Het gaat om de Europese Politieke Gemeenschap, een club die Macron heeft bedacht. Europa-verslaggever Geert Jan Hahn is daarbij en blikt vast vooruit. See omnystudio.com/listener for privacy information.
5/25/20236 minutes, 14 seconds
Episode Artwork

Oekraïne ochtend update 19/05/2023

Dag 450 van de oorlog in Oekraïne. Aan het front in Bachmoet wordt nog steeds hard gevochten om iedere meter. Ondertussen voeren wereldleiders op de G7-bijeenkomst discussie over het conflict, waaronder Oekraïne steunen met F16 gevechtsvliegtuigen. Premier Zelenski reist dit weekend naar Japan om aan te schuiven bij de G7-bijeenkomst. Hij wil graag gevechtsvliegtuigen.See omnystudio.com/listener for privacy information.
5/19/20236 minutes, 29 seconds
Episode Artwork

Oekraïne ochtend update 11/05/2023

Een Russische raket op Pools grondgebied, daarvan gaan normaal gesproken de NAVO alarmbellen rinkelen. Persbureau Reuters heeft uitgezocht dat het om een raket uit de Sovjet tijd gaat. Poolse media melden dat de raket eind april in een Pools bos is gevonden. De raket werd al in december afgevuurd vanuit Wit-Rusland, maar wel met een Russische bommenwerper en gelukkig is de bom niet ontploft, want dat had verregaande gevolgen gekregen. Waarom dit nu pas naar buiten komt is opmerkelijk.See omnystudio.com/listener for privacy information.
5/11/20239 minutes, 55 seconds
Episode Artwork

Oekraïne ochtend update 09/05/2023

Voorzitter van de Europese commissie, Ursula von der Leyen, is vandaag aangekomen in Oekraïne. Ze spreekt onder andere met president Zelensky over het toetreden van Oekraïne in de Europese Unie. Dat ze precies vandaag in het land is, is geen toeval. Rusland viert namelijk de dag van de overwinning op Nazi Duitsland.See omnystudio.com/listener for privacy information.
5/9/20239 minutes, 5 seconds
Episode Artwork

Oekraïne ochtend update 04/05/2023

De Oekraïense president Zelenski brengt vandaag een bezoek aan Den Haag. Er is geen officiële reden voor het bezoek maar het lijkt aannemelijk dat dit een poging is om de aandacht op de oorlog gevestigd te houden. Sommige Kamerleden zijn niet te spreken over het feit dat Zelenski uitgerekend op de dag van de Nationale Dodenherdenking op bezoek komt. De Oekraïense president zal het vast niet laten om de symboliek te benoemen, maar het is nog maar de vraag of het bewust zo gepland is. See omnystudio.com/listener for privacy information.
5/4/20239 minutes, 53 seconds
Episode Artwork

Oekraïne ochtend update 02/05/2023

Het Pentagon maakte gisteravond bekend dat er sinds december 20.000 Russische soldaten zijn gestorven en nog eens 80.000 gewond geraakt. Dat brengt het totaal nu op 200.000 Russische soldaten die niet inzetbaar zouden zijn voor het nieuwe offensief. Het Pentagon repte echter met geen woord over het aantal Oekraïense slachtoffers. De Russische cijfers in perspectief plaatsen is dus lastig.  See omnystudio.com/listener for privacy information.
5/2/202310 minutes, 3 seconds
Episode Artwork

Oekraïne ochtend update 25/04/2023

Het langverwachte tegenoffensief van Oekraïne dreigt te mislukken. Daar houdt de regering van Amerikaanse president Biden rekening mee, meldt nieuwsite Politico. Daarnaast blijven de gelekte CIA-documenten het nieuws domineren. Zo bericht de Washington Post dat Kiev plannen had voor een ’massale aanval op Moskou’.See omnystudio.com/listener for privacy information.
4/25/20236 minutes, 41 seconds
Episode Artwork

De China-strategie is aan vervanging toe | Europa Update

Duidelijkheid en eenheid, dat waren de meest gebruikte woorden toen het Europees Parlement sprak over de China-strategie. Die strategie is toe aan vernieuwing, zien ook Commissievoorzitter Von der Leyen en buitenlandvertegenwoordiger Borell in. Maar er zijn vier rode lijn, waar China niet aan mag tornen, ziet Europa-verslaggever Geert Jan Hahn.  Luister ook | Is Macron in China's val getrapt?See omnystudio.com/listener for privacy information.
4/21/20234 minutes, 32 seconds
Episode Artwork

Oekraïne ochtend update 20/04/2023

Er is een nieuw steunpakket van de VS voor Oekraïne ter waarde van 325 miljoen dollar. Dit pakket zal vooral de munitietekorten van Oekraïne op moeten lossen. Naast dat er een tekort is aan munitie, lijken zowel de Russen als de Oekraïners problemen te hebben met het bemannen van hun posities. Het lenteoffensief waar al maanden over gesproken wordt laat dus voorlopig nog op zich wachten. Het is sowieso de vraag hoe dat offensief er precies uit gaat zien. See omnystudio.com/listener for privacy information.
4/20/20239 minutes, 56 seconds
Episode Artwork

Oekraïne ochtend update 18/04/2023

De Russische President Poetin heeft het front bezocht. Het is alleen niet bekend waar en wanneer. De grootste sceptici zullen zich bovendien afvragen of het wel de echte Poetin was. Verder kwam de Washington Post vannacht met een verhaal dat Egypte bijna rakketten had geleverd aan Rusland. Amerika stak hier echter een stokje voor en sindsdien maakt Egypte munitie voor Oekraïne. See omnystudio.com/listener for privacy information.
4/18/20239 minutes, 36 seconds
Episode Artwork

De anti-Macron | Europa Update

Terwijl de échte Macron op bezoek is in China en Nederland, presenteert de Poolse premier Morawiecki zich als de anti-Macron. De Franse President, maar ook commissievoorzitter Von der Leyen en de Duitse minister van Buitenlandse Zaken. reizen af naar China, maar Morawiecki is drie dagen in Washington. De relaties tussen Polen en Amerika zijn zo slecht nog niet. Maar de betrekkingen tussen Polen en Brussel laten nog altijd te wensen over. See omnystudio.com/listener for privacy information.
4/13/20234 minutes, 31 seconds
Episode Artwork

Oekraïne ochtend update 13/04/2023

De strijd rond Bachmoet is nog steeds bikkelhard. De Russen zeggen dat ze aan de winnende hand zijn. Maar Oekraïense troepen zijn nog steeds niet omsingeld en kunnen daarom standhouden. Door die slepende strijd is van de stad zelf niks meer over. Desondanks blijft Bachmoet van behoorlijk grote betekenis voor zowel Oekraïne als Rusland.See omnystudio.com/listener for privacy information.
4/13/202310 minutes, 22 seconds
Episode Artwork

Oekraïne ochtend update 11/04/2023

Afgelopen week lekte een tal van geheime documenten van het Pentagon. De papieren bevatten onder andere gevoelige informatie over de oorlog in Oekraïne. Volgens het onderzoekscollectief Bellingcat is dit nog maar het topje van de ijsberg en kunnen we nog veel meer documenten verwachten. See omnystudio.com/listener for privacy information.
4/11/20237 minutes, 15 seconds
Episode Artwork

Oekraïne ochtend update 06/04/2023

Oekraïne wil mogelijk met Rusland onderhandelen over de status van de Krim. Dat zegt een adviseur van de Oekraïense president Zelenski tegen de New York Times. Tot nu toe zei Zelenski altijd dat hij niet wil onderhandelen totdat al het bezette gebied weer in Oekraïense handen is. Wordt hier nu toch de deur op een kier gezet voor vredesonderhandelingen? See omnystudio.com/listener for privacy information.
4/6/20236 minutes, 5 seconds
Episode Artwork

Oekraïne ochtend update 04/04/2023

Er wordt al tijden gesproken over een nieuw offensief van zowel Rusland als Oekraïne. Het is de vraag wie er als eerste klaar is om een offensief te lanceren. Maar wanneer is iets eigenlijk een offensief? Vandaag is ook de dag dat Finland officieel lid wordt van de NAVO. Daarmee verdubbelt in een klap de grens tussen de NAVO en Rusland. Hoe gaan de Russen daarop reageren?  See omnystudio.com/listener for privacy information.
4/4/20236 minutes, 18 seconds
Episode Artwork

Wat is winnen voor Oekraïne? | Europa Update

Al weken hebben we het over een Russisch offensief. En een Oekraïens tegenoffensief. De vraag die daarbij opborrelt is wat 'winnen' eigenlijk betekent? De belangrijkste veiligheidsadviseur van de Oekraïense president Zelensky, Oleksii Danilov, heeft daar een duidelijke mening over. Europa-verslaggever Geert Jan Hahn sprak met hem. Luister ook | BNR PerestrojkastSee omnystudio.com/listener for privacy information.
3/31/20234 minutes, 36 seconds
Episode Artwork

Oekraïne ochtend update 30/03/2023

Er zijn nog altijd grote zorgen over de kerncentrale in Zaporizja. De topman van het internationaal atoomenergieagentschap nam er gisteren een kijkje. En: Oekraïne werkt aan een nieuw drone programma. Door middel van crowdfunding probeert Oekraïne een heus droneleger op te zetten. De eerste eenheden zijn inmiddels gereed, maar de vraag is hoe die drones nou precies ingezet gaan worden?See omnystudio.com/listener for privacy information.
3/30/202310 minutes, 12 seconds
Episode Artwork

Oekraïne ochtend update 28/03/2023

President Zelenski bezocht gisteren de frontlinie in het Zuidoosten van het land. Waarom is het zo belangrijk dat Zelenski daar zijn gezicht laat zien? Ondertussen zijn na veel gesteggel de Leopard 2 tanks uit Duitsland en de Britse Challenger tanks in Oekraïne aangekomen. Gaan deze tanks nu een direct effect hebben op de slagkracht van het Oekraïense leger?  See omnystudio.com/listener for privacy information.
3/28/20238 minutes, 58 seconds
Episode Artwork

'Hongaarse Eurocommissaris Várhelyi onderzocht' | Europa Update

De IT-sector in Oekraïne is booming ondanks de oorlog. Het gaat zelfs zo ver dat het een meerwaarde kan zijn voor de Europese Unie, legt Europa-verslaggever Geert Jan Hahn uit. Alleen ligt Hongarije dwars om Oekraïne op dit vlak verder te helpen. Volgens VVD-Europarlementariër Bart Groothuis is er nog iets anders aan de hand. De Hongaarse Eurocommissaris Olivér Várhelyi wordt onderzocht. Lees ook | 'Europa is niet aantrekkelijk genoeg voor bedrijven'See omnystudio.com/listener for privacy information.
3/24/20236 minutes, 47 seconds
Episode Artwork

Oekraïne ochtend update 23/03/2023

Nadat de Chinese president Xi Jinping gisteren vertrok uit Moskou kwam er een barrage aan drones en rakketten over Kiev heen. President Zelensky kwam op zijn beurt direct met een videoboodschap waarin hij op wraak zint. Volgens de Oekraïners zijn de Russen met deze aanvallen er op uit om hun logistiek te saboteren. De vraag is of dat enige problemen gaat opleveren voor de Westerse wapenleveranties aan Oekraïne. See omnystudio.com/listener for privacy information.
3/23/20239 minutes, 12 seconds
Episode Artwork

Oekraïne ochtend update 21/03/2023

Twaalf Europese landen hebben toegezegd 1 miljoen artillerie patronen te leveren. Oekraïne schiet die munitie er zo snel doorheen dat de productie in Europa en de VS het niet bij kan benen. Daarom komen deze leveringen uit de eigen voorraden. Ondertussen was er gisteren een bezoek van de Chinese President Xi aan President Poetin. Wat betekent dit bezoek voor de relatie tussen China en Rusland?See omnystudio.com/listener for privacy information.
3/21/202310 minutes, 46 seconds
Episode Artwork

Oekraïne ochtend update 16/03/2023

Door het verkiezingsgeweld van gisteren zou je bijna vergeten dat er ook nog een oorlog gaande is in Europa. Deze week stortte een Amerikaanse drone neer in internationale wateren na een aanraking met een Russisch vliegtuig boven de Zwarte Zee. Wat voor gevolgen heeft deze confrontatie voor de spanningen tussen de VS en Rusland?See omnystudio.com/listener for privacy information.
3/16/20237 minutes, 4 seconds
Episode Artwork

Oekraïne ochtend update 14/03/2023

Rusland wil de graandeal met Oekraïne met maximaal 60 dagen verlengen. De deadline daarvoor is op 18 maart. In eerste instantie zou de deal met 120 dagen verlengt worden, maar Rusland stelt nu extra voorwaarden. Zijn dit fundamentele eisen, of probeert Rusland gewoon het onderste uit de kan te halen? See omnystudio.com/listener for privacy information.
3/14/20238 minutes, 56 seconds
Episode Artwork

'Slowaakse' gevechtsvliegtuigen blijven aan de grond | Europa Update

Zo nu en dan duikt de volgende discussie weer op: wel of geen gevechtsvliegtuigen naar Oekraïne. Polen wil graag oude Sovjet-MIGS sturen. Slowakije was dit ook van plan, maar de leverantie hapert door intern politiek gekonkel. Europa-verslaggever Geert Jan Hahn dook daarin. Luister ook | BNR EuropaSee omnystudio.com/listener for privacy information.
3/10/20235 minutes, 32 seconds
Episode Artwork

Oekraïne ochtend update 09/03/2023

Voor het eerst in weken werd Oekraïne vandaag weer getroffen door raketaanvallen op verschillende plekken in het land. In meerdere steden zijn doden gevallen en was er tijdelijk geen stroom meer. Volgens de Verenigde Staten komen er dit jaar geen grote overwinningen meer voor de Russen. Zou deze raketaanval daar een antwoord op zijn?See omnystudio.com/listener for privacy information.
3/9/20236 minutes, 19 seconds
Episode Artwork

Oekraïne ochtend update 07/03/2023

Geert Jan was op bezoek bij de burgermeester van Kiev, Vitaly klitsjko. Hij waarschuwt voor een nieuwe Russische aanval op Kiev. Klitsjko denkt namelijk dat Poetin uit is op een Oekraïne zonder Oekraïners en in die strijd is Kiev een belangrijke prijs. Het hele gesprek van Geert Jan met klitsjko is te beluisteren in de BNR Perestrojkast of te bekijken op YouTube.See omnystudio.com/listener for privacy information.
3/7/20239 minutes, 8 seconds
Episode Artwork

'Iedereen staat op scherp in Oekraïne' | Europa Update

Op weg buiten Kiev werd Europa-verslaggever Geert Jan Hahn even aangezien voor een spion, door zijn radioapparatuur. Het tekent volgens Hahn de alertheid van de Oekraïners. 'Iedereen staat hier op scherp.' Luister ook | Oekraïne ochtend update 02/03/2023See omnystudio.com/listener for privacy information.
3/3/20235 minutes, 40 seconds
Episode Artwork

Oekraïne ochtend update 02/03/2023

De strijd in Bachmoet gaat onverminderd door. Wagner-chef Jevgeni Prigozjin meldt dat hij heel veel tegenstand krijgt van de Oekraïners. Er zouden tienduizenden extra troepen ingezet zijn door Oekraïne om Bachmoet toch te behouden. Prigozjin klaagt ook wederom over het feit dat hij te weinig munitie krijgt van Moskou. Geert Jan Hahn sprak met de belangrijkste Oekraïense veiligheidsadviseur over de strijd rond Bachmoet. See omnystudio.com/listener for privacy information.
3/2/202311 minutes, 33 seconds
Episode Artwork

Oekraïne ochtend update 28/02/2023

Zelensky kwam vannacht met een videoboodschap waarin hij zegt dat de strijd in Bachmoet moeizaam gaat. Het begint er steeds meer op te lijken dat Oekraïne de stad op moet geven. Zelensky wil graag zoveel mogelijk schade aan de Russen toebrengen als maar kan. Maar is dat het nog waard als de situatie in Bachmoet uitzichtloos lijkt voor Oekraïne?See omnystudio.com/listener for privacy information.
2/28/20239 minutes, 55 seconds
Episode Artwork

Europa Update | 1 jaar oorlog vanuit Kiev

De Oekraïners kijken verschillend naar 1 jaar oorlog. De één heeft zijn of haar koffer klaar staan om weg te gaan. De ander ziet wel hoe 24 februari loopt. Europa-verslaggever Geert Jan Hahn beschrijft vanuit Kiev de sfeer die in de stad hangt. Luister ook | 'Europa is op militair gebied nog een absolute dwerg' Luister ook | De Alliantie: 1 jaar oorlog in OekraïneSee omnystudio.com/listener for privacy information.
2/24/20234 minutes, 3 seconds
Episode Artwork

Oekraïne ochtend update 23/02/2023

Morgen is het precies een jaar geleden sinds Rusland Oekraïne binnenviel. Onze Europa verslagever Geert Jan Hahn is vanochtend in Kiev aangekomen. Ondanks de extra maatregelen voor een gevreesde Russische aanval morgen, zag hij vanochtend een ochtendspits als iedere andere dag in de metro van Kiev. Maar gaat er wel een Russische aanval op Kiev komen morgen? Ondertussen nemen namelijk ook de spanningen rondom Moldavië toe.     See omnystudio.com/listener for privacy information.
2/23/20238 minutes, 34 seconds
Episode Artwork

Oekraïne ochtend update 21/02/2023

De Duitse minister van buitenlandse zaken Anna Baerbock heeft China laten weten dat het verantwoordelijk is voor de wereldvrede en dus geen wapens aan Rusland moet leveren. Ook de Amerikaanse minister van buitenlandse zaken Blinken en EU-buitenlandchef Borell maken zich zorgen over mogelijke Chinese wapenleveranties aan Rusland. China ontkent tot nu toe dat het van plan is wapens te leveren. See omnystudio.com/listener for privacy information.
2/21/202310 minutes, 9 seconds
Episode Artwork

Europa Update | Een blik op de oorlog vanuit Oost-Europees perspectief

Het één-jarig jubileum van de oorlog in Oekraïne nadert. Onze Europaverslaggever Geert Jan Hahn sprak in dat kader met luitenant-kolonel Elisabeth van der Steenhoven. Zij werkt voor de Nederlandse landmacht, maar haar familie komt oorspronkelijk uit Oekraïne. Hoe kijkt zij naar de oorlog door haar Nederlandse én Oost-Europese bril? En hoe vergaat het haar familie, die nu in Polen zit? Luister ook | BNR PerestrojkastSee omnystudio.com/listener for privacy information.
2/17/20234 minutes, 51 seconds
Episode Artwork

De Alliantie: 1 jaar oorlog in Oekraïne

De oorlog in Oekraïne nadert het, tragische, éénjarig jubileum. Voor BNR Nieuwsradio dé gelegenheid om de geopolitieke kopstukken van de zender weer bij elkaar te roepen in: De Alliantie. Aan tafel bij Liesbeth Staats: Bernard Hammelburg, Rob de Wijk, Geert Jan Hahn en Floris Akkerman. Samen nemen zij de belangrijkste gebeurtenissen van het afgelopen jaar door. Hoe groot is het militair falen van de Russen geweest? Wat was het kantelpunt voor Oekraïne? En wat betekent dit voor de geopolitieke verhoudingen? De Alliantie met Bernard Hammelburg, Rob de Wijk, Geert Jan Hahn en Floris Akkerman is een samenwerking van alle geopolitieke podcasts van BNR. Amerika Podcast Boekestijn & De Wijk De Strateeg De Wereld BNR Europa PerestrojkastSee omnystudio.com/listener for privacy information.
2/17/202350 minutes, 44 seconds
Episode Artwork

Oekraïne ochtend update 16/02/2023

Er is verwarring ontstaan over de levering van Nederlandse tanks aan Oekraïne. Het hele plan om Oekraïne snel van moderne tanks te voorzien lijkt in het water te vallen. Ondertussen vrezen experts dat de noodzaak van die tanks ook afneemt naarmate het verwachte Russische luchtoffensief dichterbij komt. See omnystudio.com/listener for privacy information.
2/16/202314 minutes, 32 seconds
Episode Artwork

Oekraïne ochtend update 14/02/2023

Volgens NAVO baas Stoltenberg is het gevreesde Russisch voorjaarsoffensief al begonnen. Oekraïne heeft dus dringend meer materieel nodig, maar de voorraadkasten in het Westen raken ondertussen leeg. De productie van nieuwe wapens en munitie is echter geen kwestie van een druk op de knop. En moeten we ons zorgen maken over de Russische vliegtuigen boven Polen die de Nederlandse luchtmacht gisteravond onderschepte?  See omnystudio.com/listener for privacy information.
2/14/202310 minutes, 15 seconds
Episode Artwork

Europa Update | de speech van Zelenski

De speech van de Oekraïense president Zelenski in het Europees Parlement maakte indruk op de Europarlementariërs. Europaverslaggever Geert Jan Hahn belicht de belangrijkste punten en Europarlementariër Thijs Reuten beschrijft de sfeer in Brussel. Lees ook | Dit zei Zelenski vandaag in BrusselSee omnystudio.com/listener for privacy information.
2/10/20238 minutes, 21 seconds
Episode Artwork

Oekraïne ochtend update 09/02/2023

Hoewel voormalig acteur en komiek Volodymyr Zelensky in eerste instantie niet serieus werd genomen als nieuwe president van Oekraïne, begrijpt hij bijzonder goed hoe hij het diplomatieke spel moet spelen. Gisteren was hij in Londen om met premier Rishi Sunek te praten, waarna Europa natuurlijk niet kon achterblijven. Na een onderhoud met Emmanuel Macron en Olaf Scholz spreekt hij vandaag het Europese parlement toe in Brussel.See omnystudio.com/listener for privacy information.
2/9/202310 minutes, 34 seconds
Episode Artwork

Oekraïne ochtend update 07/02/2023

Het is waarschijnlijk dat de Oekraïense president Zelensky komende donderdag naar Brussel afreist. Hij zal daar zijn op uitnodiging van de voorzitter van de Europese Raad om het Europese Parlement toe te spreken. Naast ontmoetingen met staatshoofden en regeringsleiders die op dat moment in Brussel zijn zal hij ongetwijfeld weer zijn verlanglijstje benoemen.See omnystudio.com/listener for privacy information.
2/7/20237 minutes, 5 seconds
Episode Artwork

Europa Update | EU-top vanuit Oekraïens perspectief

Een batterij aan Eurocommissarissen is aangekomen in Kiev voor de EU-top. Europa-verslaggever Geert Jan Hahn legt uit hoe Oekraïne naar die top kijkt. Stiekem hoopt het land binnen afzienbare termijn al lid te kunnen worden van de EU. Oud-ambassadeur Ron Keller acht dat onwaarschijnlijk, maar vindt wel dat de EU Oekraïne een vooruitzicht moet geven. En Finland en Zweden blijven elkaar vasthouden in hun aanvraag van het NAVO-lidmaatschap. Lees ook | Finland en Zweden blijven samen gaan voor NAVO-lidmaatschapSee omnystudio.com/listener for privacy information.
2/3/202313 minutes, 56 seconds
Episode Artwork

Oekraïne ochtend update 02/02/2023

Eurocommissarissen zijn onderweg naar de Oekraïense hoofdstad Kiev voor een top. De jaarlijkse top staat deze keer volledig in het teken van de situatie in Oekraïne. Vrijdag wordt waarschijnlijk meer verteld over een speciaal Oekraïne tribunaal in Den Haag en welke rol de EU daarin wil spelen. Ook op de agenda staat dat buitenland chef van de EU Josep Borrell zal aankondigen dat 30.000 Oekraïners militair getraind zullen gaan worden door EU landen.See omnystudio.com/listener for privacy information.
2/2/20239 minutes, 45 seconds
Episode Artwork

Oekraïne ochtend update 31/01/2023

Rusland lijkt vorderingen te maken in het overnemen van Bachmoet. Oekraïense soldaten zeggen op CNN dat het daar ‘a living hell’ is, en er wordt momenteel gekeken of het Oekraïense leger zich moet terugtrekken. De toegangswegen tot het gebied, en daarmee de bevoorrading en vooral de eigen veiligheid, staan enorm onder druk. Het opgeven van Bachmoet ligt gevoelig, maar heeft niet direct gevolgen voor de hele Donbas regio.See omnystudio.com/listener for privacy information.
1/31/202310 minutes, 50 seconds
Episode Artwork

Europa Update | Oorlog in Oekraïne mobiliseert Tsjechische kiezer

Tsjechië gaat dit weekend naar de stembus om een nieuwe president te kiezen. De president heeft daar vooral een symbolische functie, maar nu wordt een opkomst van 84 procent verwacht. De reden: de ene kandidaat is pro-NAVO, de ander pro-Russisch. Europa-verslaggever Geert Jan Hahn duidt de situatie. Luister ook | #162: De Oligarch tegen de GeneraalSee omnystudio.com/listener for privacy information.
1/27/20236 minutes, 6 seconds
Episode Artwork

Oekraïne ochtend update 26/01/2023

Nu Duitsland en de VS allebei met zware tanks over de brug komen is er volgens Bernard Hammelburg nu echt sprake van een geopolitieke aardschok. Zelenski is blij met het materieel, maar wil nog meer.See omnystudio.com/listener for privacy information.
1/26/202310 minutes, 19 seconds
Episode Artwork

Oekraïne ochtend update 24/01/2023

Een onderminister in het kabinet van Zelenski is op heterdaad betrapt op het aannemen van steekpenningen. Het gaat om een aanzienlijk bedrag. Hij is direct gearresteerd en uit het kabinet gezet. Sindsdien gaat het in de Oekraïense kranten over niets anders meer dan dit schandaal.See omnystudio.com/listener for privacy information.
1/24/202310 minutes, 38 seconds
Episode Artwork

Oekraïne ochtend update 17/01/2022

Volgens de Oekraïense inlichtingendienst zal Rusland de komende maanden 500.000 man mobiliseren om mee te vechten in de oorlog. Het gaat om dienstplichtigen en een grote hoeveelheid reservisten. Het Kremlin is bezig met het voorbereiden van een groot offensief langs de hele frontlinie, en daarom wordt de vraag van Oekraïne aan het westen om wapens te leveren steeds luider. Groot-Brittannië heeft toegezegd hoogwaardige zware tanks te zullen gaan leveren, als eerste westerse land. Dit is waarschijnlijk een van de punten die Joe Biden vandaag met Mark Rutte zal gaan bespreken.See omnystudio.com/listener for privacy information.
1/17/20237 minutes, 18 seconds
Episode Artwork

Europa Update | Groene steun van Timmermans voor Oekraïne

Eurocommissaris Frans Timmermans ging deze week op bezoek bij de Oekraïense president Zelensky. Timmermans sprak over de vergroening van Oekraïne. Tegenover Geert Jan Hahn legt hij uit waarom dit voor Oekraïne wel degelijk prioriteit heeft, ondanks dat het land eerst nog een oorlog wil zien te winnen. Lees ook | 'Rusland pleegt ecocide en moet ter verantwoording worden geroepen'See omnystudio.com/listener for privacy information.
1/13/20236 minutes, 11 seconds
Episode Artwork

Oekraïne ochtend update 12/01/2023

Je bent een hooggeplaatste militair, je zit onder de vleugels van Poetin in het Kremlin en je wordt overgeplaatst naar het slagveld. Het overkwam Valeri Gerasimov, die nu als nieuwe leider van het Russisch leger in Oekraïne is geplaatst. Waarom? Wordt hij geofferd omdat hij iets verkeerd heeft gedaan, of denkt Poetin dat Gerasimov beter is strategische oorlogsvoering?See omnystudio.com/listener for privacy information.
1/12/202310 minutes, 35 seconds
Episode Artwork

Oekraïne ochtend update 10/01/2023

Rusland blijft het vizier richten op alle aspecten van de supply chain van Oekraïne. Langs het hele front in de regio Donetsk is het doel om de belangrijkste uitvalswegen in bezit te krijgen. Momenteel wordt er hard gevochten om lintdorp Soledar, dat inmiddels voor de helft in handen is van Rusland. Soledar ligt tien kilometer ten noorden van de stad Bachmoet (waar al maanden om wordt gevochten) en is daardoor strategisch belangrijk.See omnystudio.com/listener for privacy information.
1/10/20239 minutes, 52 seconds
Episode Artwork

Europa Update | 2023 in een notendop

Voor de Europese Unie begint het nieuwe jaar traditiegetrouw met een nieuwe voorzitter: Zweden. Onder leiding van dat land zal er meer nagedacht moeten worden over een nieuwe Rusland-strategie. Hoe gaan we voortaan met het land om? Eind dit jaar zal de campagne voor de Europese Parlementsverkiezingen al losbarsten. Europa-verslaggever Geert Jan Hahn loodst ons door het Europese politieke jaar. Lees ook | Vetorecht EU-lidstaten steeds vaker onder vuur Luister ook | De WereldSee omnystudio.com/listener for privacy information.
1/6/20235 minutes, 53 seconds
Episode Artwork

Oekraïne ochtend update 05/01/2023

Vladimir Poetin zou een fregat de Atlantische oceaan op hebben gestuurd, met aan boord hypersonische raketten. Rusland heeft filmpjes hiervan als bewijsmateriaal. Dat is nodig, want niemand weet zeker of deze hypersonische raketten ook echt bestaan. Oekraïne ligt niet aan de Atlantische oceaan en dus kan de actie worden opgevat als dreigement richting (trans-Atlantische bondgenootschap) NAVO.See omnystudio.com/listener for privacy information.
1/5/202314 minutes, 36 seconds
Episode Artwork

Oekraïne ochtend update 03/01/2023

Bij een Oekraïense raketaanval in de Donetsk-regio zijn tientallen (zo claimen de Russen) en honderden (zo claimen de Oekraïners) Russische soldaten om het leven gekomen. Die aanval vond plaats in Markivka, een door de Russen bezette stad. Deze aanval is een van de dodelijkste van deze oorlog, en dat zorgt voor ophef in Rusland.See omnystudio.com/listener for privacy information.
1/3/20235 minutes, 51 seconds
Episode Artwork

Oekraïne ochtend update 29/12/2022

We zijn in een impasse aanbeland, die al een lange tijd duurt. Het leek erop dat de Oekraïners progressie maakten maar het front gaat met millimeters heen en weer. De gevechten hebben onvoldoende effect om tot een doorbraak te kunnen leiden. Dat betekent niet dat er geen activiteit is op de grond. Zelensky zegt hierover dat er langs het front geen plekje meer te vinden is zonder bloed. Ook de vredesonderhandelingen komen niet van de grond. Beide partijen eisen eigenlijk capitulatie van de ander voordat er gepraat kan worden.See omnystudio.com/listener for privacy information.
12/29/20226 minutes, 31 seconds
Episode Artwork

Oekraïne ochtend update 27/12/2022

De Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov heeft aangegeven dat Vladimir Poetin wel wil onderhandelen. Voorwaarde is dat Oekraïne aanvaardt dat de Krim van Rusland is, naast de nieuw geannexeerde gebieden. Oekraïne zegt ook te willen onderhandelen onder leiding van Secretaris Generaal van de VN Antonio Guterres, maar hun voorwaarde is dat de Krim en de Donbas worden teruggegeven én dat Poetin eerst voor een tribunaal heeft gestaan.See omnystudio.com/listener for privacy information.
12/27/20226 minutes, 2 seconds
Episode Artwork

Oekraïne ochtend update 20/12/2022

Vladimir Poetin is niet van plan om Belarus in te nemen. Dat zei hij na afloop van een gesprek met ambtsgenoot Loekasjenko. Poetin noemde de situatie in de vier geannexeerde regio’s ‘extremely difficult’, en kondigde daarmee eigenlijk aan om versterking in de vorm van manschappen en wapens te zullen gaan sturen naar deze nieuwe grenzen. Hij laat hiermee zien dat op deze plekken een nieuw front wordt opgebouwd, en dwingt de Oekraïners om ook troepen te sturen.See omnystudio.com/listener for privacy information.
12/20/20227 minutes, 27 seconds
Episode Artwork

Europa Update | de wederopbouw van Oekraïne

Terwijl Oekraïne nog wel even het toneel van Russische agressie zal blijven, is de rest van Europa druk in de weer met noodhulp voor Kiev. En zelfs het woord 'wederopbouw' wordt al in de mond genomen. Europa-verslaggever Geert Jan Hahn legt uit hoe die hulp eruit kan gaan zien. Luister ook | #87: De 'Great Game' om GroenlandSee omnystudio.com/listener for privacy information.
12/16/20225 minutes, 10 seconds
Episode Artwork

Oekraïne ochtend update 15/12/2022

Van een Kerstakkoord of een Kerstpauze is geen sprake in Oekraïne, de strijd gaat gewoon verder. Beide partijen laten zich niet afschrikken door de kou, men is niets anders gewend. Aan het front proberen de Oekraïners steeds stukjes bezet gebied terug te winnen en daar hebben ze ook enkele successen geboekt. Andersom proberen de Russen deze stukjes weer terug te winnen. Aan de herovering van Cherson was een militaire simulatie met de Britten en de Amerikanen vooraf gegaan, die succesvol uitpakte. Daarna was het even klaar aan beide kanten en besloten de Russen hun troepen te verplaatsen. Het is nu de vraag wat de Russen gaan doen, en of Oekraïne hier offensief of defensief mee omgaat.See omnystudio.com/listener for privacy information.
12/15/20229 minutes, 25 seconds
Episode Artwork

#87: De 'Great Game' om Groenland

Groenland dreigt het speelbal te worden van politiek getouwtrek tussen de Europese Unie, de Verenigde Staten, Rusland en China. Met dit in het achterhoofd heeft de EU besloten om begin volgend jaar een commissiekantoor te openen in de Groenlandse hoofdstad Nuuk. De vraag is echter of de EU dit geopolitieke spelletje kan meespelen? En wat vinden de Groenlanders er zelf van? Dit en nog veel meer bespreken Geert Jan Hahn en Stefan de Vries met Koen Verhelst, voormalig Scandinavië en Baltische Staten correspondent, en hoogleraar Scandinavistiek en Letterkunde Henk van der Liet van de Universiteit van Amsterdam, in de laatste aflevering van BNR Europa! De Europese Week Stefan bespreekt de corruptie in het Europees Parlement, en Geert Jan praat ons bij over zijn bezoek aan een wederopbouwconferentie in Parijs. De zevenentachtigste en laatste aflevering van BNR Europa (voorheen Europa Podcast): Hahn en De Vries houden Brussel, de Europese Unie, Schengen, de eurozone en de rafelranden van ons continent in de smiezen. En hoe we ons over dat continent bewegen. Daarnaast is er ook wekelijks aandacht voor 'muziek' van ons continent. En in deze aflevering gaan we naar ... Hongarije! De hele playlist Eurotrash kun je hier vinden! Shownotes: 'Last Night in Nuuk' - Niviaq Korneliussen See omnystudio.com/listener for privacy information.
12/14/202249 minutes, 44 seconds
Episode Artwork

Oekraïne ochtend update 13/12/2022

De G7 landen hebben aangekondigd om in samenwerking met het IMF de financiële steun aan Oekraïne te willen gaan stroomlijnen. Ze nemen hiermee het initiatief over van de EU, wat tot betere en snellere resultaten zou moeten gaan leiden. Het zou ook moeten voorkomen dat het draagvlak voor steun aan Oekraïne afneemt, nu andere Europese landen in economisch zwaarder weer terecht komen.See omnystudio.com/listener for privacy information.
12/13/20227 minutes, 43 seconds
Episode Artwork

Oekraïne ochtend update 08/12/2022

De nucleaire dreiging vanuit Rusland is door internationale druk afgenomen, aldus Duitse bondskanselier Olaf Scholz. Poetin denkt daar anders over, zo gaf hij gisteren aan. Hij zegt dat het risico juist is toegenomen, maar zegt ook zijn nucleaire arsenaal alleen defensief in te zetten. Wie heeft er nou gelijk?See omnystudio.com/listener for privacy information.
12/8/20225 minutes, 58 seconds
Episode Artwork

#86: Meer vrouwen in de Europese (bedrijfs)top!

Nadat Nederland het voorstel tien jaar lang geblokkeerd heeft in de Raad is het er eindelijk: Een vrouwenquotum voor de toppen van alle grote Europese bedrijven. Eurocommissaris De Vries ging samen met Eurocommissaris Clerx de proef op de som nemen. Hoe ver zijn we in Europa al eigenlijk met de gendergelijkheid? In welke landen zijn vrouwen al net zo vertegenwoordigd als mannen? En in welke periferie van de Unie schort het er nog aan? Te gast zijn twee vrouwen uit de Europese toppen: Babbette Pouwels, onafhankelijk onderzoeker en schrijver van de jaarlijkse Topvrouwen Bedrijvenmonitor, die elk jaar de gendergelijkheid binnen het Nederlandse bedrijfsleven in kaart brengt Lara Wolters, Europarlementariër in de Fractie van de Progressieve Alliantie van Socialisten en Democraten in het Europees Parlement, namens de PvdA De Europese Week Viktor Orbán krijgt weer zijn coronacenten niet van de EU. Daarom vetoot hij onder andere een belangrijk hulppakket voor Oekraïne. Waarom dit nog steeds kan hoor je in het begin van de aflevering. De zesentachtigste aflevering van BNR Europa (voorheen Europa Podcast): Clerx en De Vries houden Brussel, de Europese Unie, Schengen, de eurozone en de rafelranden van ons continent in de smiezen. En hoe we ons over dat continent bewegen. Daarnaast is er ook wekelijks aandacht voor 'muziek' van ons continent. En in deze aflevering gaan we naar ... Letland! De hele playlist Eurotrash kun je hier vinden! Shownotes: Benieuwd hoe het met de gendergelijkheid staat in de lidstaten? Kijk hier Hoe staat het met de Nederlandse bedrijfstop? Kijk hier See omnystudio.com/listener for privacy information.
12/7/202246 minutes, 21 seconds
Episode Artwork

Oekraïne ochtend update 06/12/2022

Rusland heeft gisteren een nieuwe golf raketten afgevuurd op Oekraïne. Ondanks dat de luchtafweer het grootste gedeelte uit de lucht heeft weten te halen, zijn er inslagen gemeld in onder andere Odessa en Zaporizja. Maar ook aan de Russische kant zijn doelen geraakt, waaronder twee militaire luchtmachtbases. Wat deze inslagen bijzonder maakt, is dat ze erg ver weg liggen van Oekraïens grondgebied en de vraag is hoe de Oekraïners dit voor elkaar hebben gekregen.See omnystudio.com/listener for privacy information.
12/6/20227 minutes, 9 seconds
Episode Artwork

Oekraïne ochtend update 01/12/2022

Rusland blijft met scherp schieten op Oekraïense energievoorzieningen. Gisteren is een gascentrale in de provincie Zaporizja geraakt en daarmee uitgeschakeld, waardoor een heel groot gebied hier de gevolgen van ondervindt. De Oekraïners blijven strijdbaar en weten op alternatieve wijze de energievoorziening weer aan de praat te krijgen.See omnystudio.com/listener for privacy information.
12/1/20228 minutes, 1 second
Episode Artwork

#85: Hoe wordt uw kind opgevangen?

Parttime paradijs Nederland leunt op de kinderopvang: een sector die piept en kraakt. Maar terwijl wij soms jaloersmakend naar Noord-Europa kijken, richten ze in Vlaanderen juist weer de blik op ons. Eurocommissarissen en jonge vaders Hahn & De Vries maken een rondje langs de Europese velden en gaan tevens op zoek naar de hoedende rol van Brussel. Te gast zijn twee moeders met iets oudere kinderen: Liesbeth Staats, journaliste bij BNR, schrijfster van het boek ‘Waarom vrouwen minder werken dan mannen’, tevens ook presentatrice van de serie ‘waarom werken vrouwen niet?’ Vera Tax, Europarlementariër in de Fractie van de Progressieve Alliantie van Socialisten en Democraten in het Europees Parlement, namens de PvdA. De Europese Week Alles over de handelsstromen tussen Nieuw-Zeeland en Finland. Waarom dat belangrijk is om te weten, hoor je aan het begin van deze aflevering. De vijfentachtigste aflevering van BNR Europa (voorheen Europa Podcast): Hahn en De Vries houden Brussel, de Europese Unie, Schengen, de eurozone en de rafelranden van ons continent in de smiezen. En hoe we ons over dat continent bewegen. Daarnaast is er ook wekelijks aandacht voor 'muziek' van ons continent. En in deze aflevering gaan we naar ... Duitsland! De hele playlist Eurotrash kun je hier vinden! Shownotes: Onlangs kwam de Europese Commissie met nieuwe aanbevelingen voor de lidstaten op het gebied van onder meer de kinderopvang. De documentairereeks 'waarom werken vrouwen niet?' is hier te zien. Het boek van Liesbeth is hier te vinden. Het pleidooi van Vera Tax om van kinderopvang een publieke voorziening te maken. Meer over de petitie "Het is tijd voor 21e-Eeuws Verlof" is hier te lezen. Crisis in de Vlaamse kinderopvang, waarbij wordt gekeken naar Nederland. See omnystudio.com/listener for privacy information.
11/30/202253 minutes, 40 seconds
Episode Artwork

Oekraïne ochtend update 29/11/2022

In Oekraïne graven de Russen zich in langs de Dnipro rivier om een mogelijke Oekraïense opmars richting de Krim tegen te gaan. De rivier is een soort natuurlijke grens, en strategisch erg belangrijk. De omstandigheden waarin gevochten wordt zijn zwaar, maar de Russen moeten wel om hun positie te behouden.See omnystudio.com/listener for privacy information.
11/29/20229 minutes, 53 seconds
Episode Artwork

Oekraïne ochtend update 24/11/2022

Gisteren kwam de VN-Veiligheidsraad bijeen om de massale raketaanvallen van de Russen op Oekraïne te bespreken. Door die grootschalige aanval zitten veel mensen in Oekraïne nu zonder elektra en water. Ook zijn er weer doden gevallen, waaronder kinderen. Het lijkt erop dat Rusland kou als wapen inzet, zo zei Zelensky. Ook pleitte hij dat Rusland niet mee zou moeten stemmen in de VN-Veiligheidsraad.See omnystudio.com/listener for privacy information.
11/24/20229 minutes, 25 seconds
Episode Artwork

#84: Europa heeft te weinig shit

De politieke ontwikkelingen in de wereld hebben ertoe geleid dat Europa in de shit zit. Of beter gezegd: met te weinig shit zit! Het is één van de vele gevolgen van de Russische oorlog in Oekraïne en de economische oorlog tussen Rusland en het Westen. Hoe gaat Europa om met het tekort aan kunstmest? Vanwege het tekort aan kunstmest in Europa gaan stemmen op om een gemeenschappelijk 'kunstmestbeleid' te voeren, maar de meningen tussen de lidstaten lijken op dit punt verdeeld. Stefan de Vries en Geert Jan Hahn praten erover met Jan Huitema, Europarlementariër in de Fractie Renew Europa namens de VVD en Jeroen Candel, universitair hoofddocent van de Universiteit Wageningen. Ook gaan Michal van der Toorn en Benjamin Looijen het platteland op om vragen te stellen over kunstmest aan Christiaan Bondt, ruwvoer-specialist bij uitstek. De Europese Week Wederom blijft het rommelen op het Britse eiland waar de Schotten op zoek gaan naar een mogelijkheid voor een nieuw referendum, en Boris Johnson de vuile was van de Fransen, Italianen en Duitsers ging ophangen!  De vierentachtigste aflevering van BNR Europa (voorheen Europa Podcast): Hahn en De Vries houden Brussel, de Europese Unie, Schengen, de eurozone en de rafelranden van ons continent in de smiezen. En hoe we ons over dat continent bewegen. Daarnaast is er ook wekelijks aandacht voor 'muziek' van ons continent. En in deze aflevering gaan we naar ... Estland! De hele playlist Eurotrash kun je hier vinden!See omnystudio.com/listener for privacy information.
11/23/202237 minutes, 28 seconds
Episode Artwork

Oekraïne ochtend update 22/11/2022

President Zelensky heeft opnieuw een oproep gedaan aan de NAVO om de Oekraïense kerncentrales tegen sabotage van de Russen te beschermen. Die oproep volgde op nieuwe beschietingen op de kerncentrales in Zaporizja. Volgens de Oekraïners is het onderdeel van een Russische campagne om Oekraïners dood te vriezen.See omnystudio.com/listener for privacy information.
11/22/20227 minutes, 16 seconds
Episode Artwork

Europa Update | Optimisme neemt toe in Oekraïense media

Na de bevrijding van Cherson zijn de Oekraïense media logischerwijs ook optimistischer geworden over de kansen van Oekraïne tegen Rusland. Ze zijn het eens met militair historicus Christ Klep die te gast is in BNR De Wereld. Europaverslaggever Geert Jan Hahn legt uit wat de Oekraïense media berichten. Luister ook | #83: Gooi de grenzen open!See omnystudio.com/listener for privacy information.
11/18/20226 minutes, 15 seconds
Episode Artwork

Oekraïne ochtend update 17/11/2022

Het laatste, onbevestigde nieuws is dat er twee grote aanvallen zijn geweest. Een van Oekraïne op de Krim, en een van Rusland op Odessa. Dit melden de grote internationale persbureaus. En dan is er nog die andere raket, die in Polen terecht is gekomen. Zelensky zegt dat het geen Oekraïense raket is geweest, maar president Biden beweert het tegendeel en zegt hier bewijs voor te hebben.See omnystudio.com/listener for privacy information.
11/17/20229 minutes, 31 seconds
Episode Artwork

#83: Gooi de grenzen open!

Met de rijzende kritiek op Schengen in Europa doen Stefan de Vries en Geert Jan Hahn een vurig pleidooi: de grenzen moeten niet dicht, maar juist open! Ze vragen zich af waarom de Europese Commissie aan plannen werkt om grenzen weer terug te brengen in Europa? En wat is nodig om al het mooie van Schengen te behouden?  Om hun pleidooi kracht bij te zetten zoeken zij antwoorden door in conclaaf te treden met Tineke Strik, Europarlementariër namens De Groenen/Vrije Europese Alliantie en Galina Cornelisse, professor Europees en internationaal recht aan de Vrije Universiteit van Amsterdam. De Europese Week Deze week komen in Egypte wereldleiders samen om klimaatproblematiek te bespreken. Ook de voorman van de Nederlandse tak van Volt, Laurens Dassen, is daar aanwezig. Wij bellen met hem om wat impressies te krijgen van het belangrijke evenement. De drieëntachtigste aflevering van BNR Europa (voorheen Europa Podcast): Hahn en De Vries houden Brussel, de Europese Unie, Schengen, de eurozone en de rafelranden van ons continent in de smiezen. En hoe we ons over dat continent bewegen. Daarnaast is er ook wekelijks aandacht voor 'muziek' van ons continent. En in deze aflevering gaan we naar ... Polen! De hele playlist Eurotrash kun je hier vinden!See omnystudio.com/listener for privacy information.
11/16/202251 minutes, 43 seconds
Episode Artwork

Oekraïne ochtend update 10/11/2022

Gisteren kwam een verhaal vanuit de Russische legerleiding, dat de Russen hun troepen gaan terugtrekken uit Cherson. De reacties in Oekraïne zijn wisselend. Sommige mensen zijn euforisch, waaronder de militair adviseur van Zelensky. De Russen trokken zich eerder terug uit delen van Oekraïne, bijvoorbeeld afgelopen maart vanuit Kiev. De Oekraïners reageerden toen sceptisch: eerst zien, dan geloven. Dat lijkt nu ook het geval onder een groot deel van de bevolking.See omnystudio.com/listener for privacy information.
11/10/20229 minutes, 40 seconds
Episode Artwork

#82: Pegasus en Predator: Spyware in Europa

Europa is in de ban van spywareschandalen: in Griekenland, Polen, Hongarije en Spanje zijn politici en journalisten doelwit geworden van spyware. Wie het heeft gedaan is niet duidelijk, maar het vermoeden bestaat dat sommige Europese overheden er iets mee te maken hebben. Een Europese onderzoekscommissie heeft deze schandalen onderzocht en eist maatregelen tegen spyware. Lid van deze onderzoekscommissie is Europarlementariër en delegatieleider van D66 Sophie in 't Veld. Met haar zijn wij in gesprek gegaan over de bevindingen en aanbevelingen van deze onderzoekscommissie als het gaat om het gebruik van spyware in Europa. COP27 en ruzie tussen Berlijn en Parijs Naast de onthullingen over het gebruik van spyware in Europa bespreken Geert Jan Hahn en Stefan de Vries de aftrap van COP27 in Egypte, de ruzie tussen Macron en  Scholz, en vragen ze zich af of er scheurtjes zichtbaar zijn in de relatie tussen Europa en de VS. De tweeëntachtigste aflevering van BNR Europa (voorheen Europa Podcast): Hahn en De Vries houden Brussel, de Europese Unie, Schengen, de eurozone en de rafelranden van ons continent in de smiezen. En hoe we ons over dat continent bewegen. Daarnaast is er ook wekelijks aandacht voor 'muziek' van ons continent. En in deze aflevering gaan we naar ... Spanje! De hele playlist Eurotrash kun je hier vinden!See omnystudio.com/listener for privacy information.
11/9/202248 minutes, 31 seconds
Episode Artwork

Oekraïne ochtend update 08/11/2022

Al twee dagen is er geen elektra in Cherson. Er kwam ook geen druppel water uit de kraan, maar dat komt weer een beetje op gang. Er wordt nog steeds hevig gevochten in de provincie Donetsk, en daar berichtte Zelenski vannacht dat er hevige verliezen worden geleden door de Russen.See omnystudio.com/listener for privacy information.
11/8/20227 minutes, 2 seconds
Episode Artwork

SPECIAL: De prijs van Poetin

Speciaal voor luisteraars van BNR Europa: een bijzondere podcasttip. Hoe zijn we in deze energiecrisis terecht gekomen? Den Haag wijst naar Rusland van Poetin. Maar is dat het hele verhaal? In deze driedelige podcastserie gaat energie- en klimaatverslaggever Mark Beekhuis aan de slag om antwoord te vinden op die vragen. Luister nu naar aflevering 1, met Stefan de Vries en Bernard Hammelburg. See omnystudio.com/listener for privacy information.
11/7/202231 minutes, 3 seconds
Episode Artwork

Oekraïne ochtend update 03/11/2022

De kerncentrale in Zaporizja zit voor de zoveelste keer zonder stroom omdat de hoogspanningskabels niet meer functioneren. Op dit moment is de centrale afhankelijk van dieselgeneratoren om voor reactorkoeling te zorgen. Oekraïne geeft aan dat er nog voor vijftien dagen diesel beschikbaar is.See omnystudio.com/listener for privacy information.
11/3/20228 minutes, 56 seconds
Episode Artwork

#81: Verkiezingen in Denemarken zijn écht net als Borgen

Eerst was Mette Frederiksen de Kop van Jutland, maar haar ster lijkt weer rijzende. Wat gebeurde er toch allemaal op die bloedstollende verkiezingsavond in Denemarken, waar zelfs de scenarioschrijver van Borgen zijn vingers bij aflikte? Over het onverwachte succes van de sociaal-democraten, de opkomst van de Borgen-lookalike Moderaten én de rol van Denemarken in Europa praten we met hoogleraar Claes Holger de Vreese, debatexpert Lars Duursma en Adam Price, scenarioschrijver en producent van Borgen. De Europese Week Geert Jan zit op de praatstoel en vertelt over persvrijheid in Europa - die op allerlei manieren onder druk staat. Zo merkte hij ook tijdens een bezoek aan De Balie. De eenentachtigste aflevering van BNR Europa (voorheen Europa Podcast): Hahn en De Vries houden Brussel, de Europese Unie, Schengen, de eurozone en de rafelranden van ons continent in de smiezen. En hoe we ons over dat continent bewegen. Daarnaast is er ook wekelijks aandacht voor 'muziek' van ons continent. En in deze aflevering gaan we naar ... Frankrijk! De hele playlist Eurotrash kun je hier vinden! Shownotes: Het bezoek van de PEGA-commissie wordt breed uitgemeten in de Griekse pers. De moord op Jan Kuciak Internationale Dag tegen het onbestraft laten van misdaden tegen journalisten. Over de Deense verkiezingen De Communicado's See omnystudio.com/listener for privacy information.
11/2/20221 hour, 5 minutes, 42 seconds
Episode Artwork

Oekraïne ochtend update 01/11/2022

Rusland heeft de graanexportdeal met Oekraïne opgeschort. Rusland vindt de voorwaarden niet gunstig genoeg, en het zou te gevaarlijk want ze worden bestookt met raketten. President Erdogan van Turkije, president Zelenski van Oekraïne en Secretaris Generaal António Guterres van de VN hebben gezegd niet te willen wachten op de medewerking van Rusland, en ze hebben met elkaar een workaround bedacht. Om die reden zijn er gisteren alsnog 12 schepen met graan vertrokken uit de havens van Oekraïne. Echter, als de Russen kwaad willen kunnen ze de doorgang van de schepen in de toekomst gaan versperren.See omnystudio.com/listener for privacy information.
11/1/20229 minutes, 34 seconds
Episode Artwork

Europa Update | De Westerse steun volgens Ilya Ponomarenko

De Oekraïense journalist Ilya Ponomarenko was deze week in Nederland. Hij is de bekendste oorlogsverslaggever uit Oekraïne van dit moment. Geert Jan Hahn sprak met hem, onder meer over het aantal doden in Oekraïne en de steun van het Westen. Luister ook | #152: De nabeschouwing met Ilya PonomarenkoSee omnystudio.com/listener for privacy information.
10/28/20226 minutes
Episode Artwork

Oekraïne ochtend update 27/10/2022

Het is dag 246 van de oorlog in Oekraïne. De Russen zijn inmiddels bezig met nucleaire oefeningen, die Poetin van achter een scherm volgt. Zowel Rusland als Oekraïne beschuldigen elkaar ervan een zogenaamde ‘vuile bom’ in te zetten. De oorlog heeft inmiddels ook flinke invloed op de midterms verkiezingen in de Verenigde Staten, waar steeds grotere verdeeldheid ontstaat over in hoeverre door moet worden gegaan met de financiële steun.See omnystudio.com/listener for privacy information.
10/27/20227 minutes, 16 seconds
Episode Artwork

#80: Een oorlog uitleggen op TV

Mark Rutte deed het met Sven Kockelmann en Olaf Scholz met Ursula von der Leyen. En Emmanuel Macron? Die besloot de oorlog en crises in Europa live op televisie uit te leggen als Dr. Clavan himself, inclusief wereldkaart. Is dat hoe je als leider anno 2022 een crisis uitlegt? Over leiderschap in crisistijd praten we met Femke van Esch, hoogleraar European Governance en leiderschap van de EU aan het Departement Bestuurs- en Organisatiewetenschap (USBO) van de Universiteit Utrecht. En met Theresa Kuhn, hoogleraar Europese Studies aan de Universiteit van Amsterdam. Met speciale aandacht ook voor Alexander de Croo, Andrzej Duda, Sebastian Kurz / Karl Nehammer en...Jimmy Carter. De Europese Week Stefan dook in 'the making of' een Straatsburgs hotel, terwijl Geert Jan in Amsterdam op bezoek ging bij de herlancering van het Russische TV Rain. De tachtigste aflevering van BNR Europa (voorheen Europa Podcast): Hahn en De Vries houden Brussel, de Europese Unie, Schengen, de eurozone en de rafelranden van ons continent in de smiezen. En hoe we ons over dat continent bewegen. Daarnaast is er ook wekelijks aandacht voor 'muziek' van ons continent. En in deze aflevering gaan we naar ... Denemarken! De hele playlist Eurotrash kun je hier vinden! Shownotes: De live-uitzending met Emmanuel Macron op France2 over het Franse buitenlandbeleid in crisistijd. De persconferentie in tekst van Olaf Scholz en Ursula von der Leyen over de wederopbouwconferentie voor Oekraïne. Mark Rutte bij Sven Kockelmann Jimmy Carters Address to the Nation on Energy, 1977. Geert Jan op bezoek bij TV Rain. Nehammer naar Poetin lijkt geen succes. Hotel Straatsburg Luistertip: onze collega's van de Italië Podcast weten alles van de nieuwe regering van Italië.    See omnystudio.com/listener for privacy information.
10/26/202253 minutes, 47 seconds
Episode Artwork

Oekraïne ochtend update 25/10/2022

De Russische bezetters van de havenstad Cherson wekken de illusie dat ze die geannexeerde stad aan het verlaten zijn. In werkelijkheid zouden ze nieuw gemobiliseerde troepen aanvoeren, aldus de chef van de Oekraïense militaire inlichtingendienst. Of dat waar is weet niemand.See omnystudio.com/listener for privacy information.
10/25/202212 minutes, 20 seconds
Episode Artwork

Oekraïne ochtend update 20/10/2022

Het is dag 239 van de oorlog in Oekraïne. De Russische aanvallen op het stroomnetwerk van de afgelopen tien dagen zorgen voor grote stroomuitval in het hele land. Het nationale energiebedrijf van Oekraïne heeft de burgers opgeroepen om alle apparaten op te laden voor het geval de stroom echt volledig uitvalt.See omnystudio.com/listener for privacy information.
10/20/20228 minutes, 2 seconds
Episode Artwork

#79: Zie, ginds komt de draak uit China weer aan (in Europese havens)

Terwijl aan de buitengrenzen van Europa een oorlog woedt en de prijzen binnen Europa omhoog schieten is een ander fenomeen gaande op het Europese werelddeel: de rijzende invloed van China, en dan met name in Europese havens. Daarover praten we met Laurens Groeneveld van de Investigative Desk – een groep gespecialiseerde onderzoeksjournalisten uit Amsterdam en tevens oud-collega hier bij BNR, en Tom Berendsen, europarlementariër namens de Europese Volkspartij en het CDA. De Brexit-soap en ander Europees nieuws Daarnaast werpen wij een blik over het Kanaal om te kijken hoe de Brexit-soap nog steeds drama oplevert voor de rest van Europa, bespreken wij de Sacharovprijs en verdere legalisatie van cannabis! De negenenzeventigste aflevering van BNR Europa (voorheen Europa Podcast): Hahn en De Vries houden Brussel, de Europese Unie, Schengen, de eurozone en de rafelranden van ons continent in de smiezen. En hoe we ons over dat continent bewegen. Daarnaast is er ook wekelijks aandacht voor 'muziek' van ons continent. En in deze aflevering gaan we naar ... Griekenland, natuurlijk! De hele playlist Eurotrash kun je hier vinden! Shownotes: Het artikel over Chinese invloed in Europese havens is tot stand gekomen door samenwerking tussen Laurens Groeneveld van de Investigative Desk, Maria Pankowska van OKO.PRESS, en Frontstory, en kan hier worden gelezen: https://vsquare.org/nato-in-deep-water-because-of-chinese-port-investments/ https://oko.press/chiny-porty-nato/  See omnystudio.com/listener for privacy information.
10/19/202240 minutes, 21 seconds
Episode Artwork

Oekraïne ochtend update 18/10/2022

De EU moet Iran straffen voor het leveren van de kamikaze drones, aldus Wopke Hoekstra. Andere EU landen willen eerst meer bewijs zien. Het zou kunnen dat Rusland de drones niet rechtstreeks van Iran heeft gekocht, waardoor Iran de handen kan wassen in onschuld. Deze nieuwe vorm van aanvallen is in financiële zin een stuk goedkoper dan het gebruik van kruisraketten. De Russen lijken steeds meer belangrijke infrastructurele (burger) doelen te willen raken. Met de winter in aantocht kan de geringe toegang tot water, gas en elektriciteit leiden tot grote onrust onder de Oekraïners, waardoor ze zich misschien gewonnen zullen geven.  See omnystudio.com/listener for privacy information.
10/18/20227 minutes, 59 seconds
Episode Artwork

Europa Update | Leefbaarheid in Oekraïne onder druk

Oekraïne beleeft een roerige week door de bombardementen van de Russen, maar met de winter op komst wacht de Oekraïners een nog lastigere tijd. Drinkwater is op veel plekken niet meer vanzelfsprekend en ook andere vitale infrastructuur, zoals energie en telecommunicatie wordt hard geraakt. Geert Jan Hahn sprak erover met de Oekraïense defensie- en veiligheidsexpert Lada Roslicky van The Black Trident. Luister ook | #78: Pinco Pallino, Jan Modaal en de schrikwekkende Gasrekening!See omnystudio.com/listener for privacy information.
10/14/20225 minutes, 21 seconds
Episode Artwork

Oekraïne ochtend update 13/10/2022

Vanochtend waren opnieuw aanvallen vanuit de lucht op veel verschillende plekken in Oekraïne. Een woordvoerder van Zelenski zegt dat er veel kritieke infrastructuur is geraakt door zogenaamde kamikaze drones. Het lijkt een voortzetting van de vergeldingsacties voor de opgeblazen brug naar de Krim, hoewel die aanslag nog steeds niet is opgeëist.See omnystudio.com/listener for privacy information.
10/13/202210 minutes, 51 seconds
Episode Artwork

#78: Pinco Pallino, Jan Modaal en de schrikwekkende Gasrekening!

Wat hebben Pinco Pallino, Jan Modaal en Otto Normalverbraucher met elkaar gemeen? De wens om een lagere gasrekening! Maar de Europese stamhoofden blijven bekvechten over de wijze waarop... Daarover praten we met Otto Fricke, politicus van de Freie Demokratische Partei in de Duitse Bondsdag, Laurens Dassen, voorman van de Nederlandse tak van Volt en Maartje Wijffelaars, Senior economist Eurozone van de Rabobank Research Groep. Terugblik op Praag en de Brusselse Britney Spears Daarnaast blikken wij nog even terug op de conferentie in Praag van afgelopen week, waar Volt een bijeenkomst had, successen werden geboekt voor de Kaukasus en de Balkan, en waar Ursula von der Leyen werd toegejuicht als ware het de Brusselse Britney Spears! De achtenzeventigste aflevering van BNR Europa (voorheen Europa Podcast): Hahn en De Vries houden Brussel, de Europese Unie, Schengen, de eurozone en de rafelranden van ons continent in de smiezen. En hoe we ons over dat continent bewegen. Daarnaast is er ook wekelijks aandacht voor 'muziek' van ons continent. En in deze aflevering gaan we naar ... Roemenië, natuurlijk! De hele playlist Eurotrash kun je hier vinden!  See omnystudio.com/listener for privacy information.
10/12/202255 minutes, 5 seconds
Episode Artwork

Oekraïne ochtend update 11/10/2022

Na de aanslagen van gisteren begint de dag in Oekraïne vandaag weer met een luchtalarm. De autohandelaar, de school en het park zijn niet veilig gebleken voor de aanvallen van de Russen, en nu zou ook een kolencentrale zijn geraakt. Poetin mikt momenteel bewust op doelen in de energie infrastructuur. Met de winter in aantocht is het niet hebben van stroom echt een groot probleem.See omnystudio.com/listener for privacy information.
10/11/20229 minutes, 24 seconds
Episode Artwork

Oekraïne ochtend update 10/10/2022

Vanuit verschillende Oekraïense steden als Kiev, Dnipro, Zaporizja en Odessa wordt melding gemaakt van explosies, naar alle waarschijnlijkheid zijn het Russische raketten. 'Dit is duidelijke een vergeldingsmaatregel van Poetin', zegt buitenlandcommentator Bernard Hammelburg. Volgens Hammelburg is het wraak voor de aanslag op de brug naar de Krim, het 'geesteskind van Poetin'.See omnystudio.com/listener for privacy information.
10/10/20223 minutes, 41 seconds
Episode Artwork

Europa Update | Heel Europa is in Praag - op de Russen na

Leiders uit heel Europa komen samen in Praag voor de eerste bijeenkomst van de 'Europese Politieke Gemeenschap' -- een initiatief dat eerder dit jaar al was aangekondigd door president Emmanuel Macron. Alleen Rusland en Belarus ontbreken. Europaverslaggever Geert Jan Hahn is er wel. Hij vraagt aan premier Markt Rutte wanneer de bijeenkomst wat hem betreft nou een succes is.  Luister ook | #77: Een nieuw Europees 'clubje'See omnystudio.com/listener for privacy information.
10/7/20224 minutes, 56 seconds
Episode Artwork

Oekraïne ochtend update 06/10/2022

De New York Times schrijft vandaag dat de Amerikaanse overheid denkt dat Oekraïne achter de aanslag op de dochter van Kremlin ideoloog Alexander Doegin van afgelopen augustus zit. Dit nieuws is bevestigd door verschillende bronnen aan de New York Times, maar de krant is wel de enige bron die het opschrijft. Belangrijk om in ogenschouw te nemen is dat we ook niet weten uit wélke Oekraïense hoek deze aanslag precies komt.See omnystudio.com/listener for privacy information.
10/6/202210 minutes, 25 seconds
Episode Artwork

#77: Een nieuw Europees 'clubje'

Op woensdag 5 oktober 2022 komen leiders uit heel Europa samen in Praag voor de eerste bijeenkomst van de 'Europese Politieke Gemeenschap' -- een initiatief welke eerder dit jaar al was aangekondigd door president Emmanuel Macron. Wat is dit voor een gemeenschap? Wat kunnen wij verwachten van deze nieuwe club? En waarom werken we niet verder met de clubjes die er al waren? Daarover praten we met de Jaap Willem de Zwaan, emeritus hoogleraar Europees recht en voormalig directeur van Instituut Clingendael en Saskia Hollander, directeur van The Broker en Senior research fellow bij Instituut Clingendael. Gasverbinding en een Europees afweersysteem Daarnaast praat onze BNR-correspondent Jorn Lucas vanuit Spanje ons bij over nieuwe ontwikkelingen wat betreft de aanleg van een gasverbinding onder de Pyreneeën door, en over een Europees afweersysteem waar Duitsland Spanje graag bij wil betrekken. De zevenenzeventigste aflevering van BNR Europa (voorheen Europa Podcast): Hahn en De Vries houden Brussel, de Europese Unie, Schengen, de eurozone en de rafelranden van ons continent in de smiezen. En hoe we ons over dat continent bewegen. Daarnaast is er ook wekelijks aandacht voor 'muziek' van ons continent. En in deze aflevering gaan we naar ... Tsjechië, natuurlijk! De hele playlist Eurotrash kun je hier vinden!See omnystudio.com/listener for privacy information.
10/5/202239 minutes, 59 seconds
Episode Artwork

Oekraïne ochtend update 05/10/2022

De Russische troepen in Oost- en Zuid-Oekraïne komen steeds verder onder druk te staan door het succesvolle Oekraïense tegenoffensief. Verschillende bronnen, uit Kiev en Rusland zelf, laten zien dat steeds meer Russische soldaten zich terugtrekken uit de gebieden.   See omnystudio.com/listener for privacy information.
10/5/20225 minutes, 24 seconds
Episode Artwork

Oekraïne ochtend update 04/10/2022

‘Het is onwaarschijnlijk dat Rusland nucleaire wapens gaat inzetten’, aldus de Britse minister van Defensie Ben Wallace. Deze uitspraak kwam nadat de woordvoerder van het Kremlin zei alleen kernwapens te gebruiken als ze zelf daarmee worden aangevallen. China en India, twee landen waar Rusland op hoopt te kunnen leunen, hebben aan het Kremlin duidelijk gemaakt dat het gebruik van kernwapens écht te ver gaat.See omnystudio.com/listener for privacy information.
10/4/20226 minutes, 10 seconds
Episode Artwork

Oekraïne ochtend update 30/09/2022

President Vladimir Poetin van Rusland heeft het parlement formeel op de hoogte gebracht van het plan vier Oekraïense regio's toe te laten tot de Russische Federatie. Vanuit verschillende hoeken worden de acties van Poetin veroordeeld. Zelfs de Turkse president Erdogan heeft erop aangedrongen om te onderhandelen, in plaats van te annexeren.    See omnystudio.com/listener for privacy information.
9/30/20228 minutes, 33 seconds
Episode Artwork

Europa Update | De kans op nucleaire wapens?

Europa-verslaggever Geert Jan Hahn was deze week bij een conferentie over de Staat van de Europese Unie. Met als thema: 'de oorlog in Europa en de naschokken'. Daar had voormalig NAVO-secretaris-generaal Jaap de Hoop Scheffer over nucleaire dreiging. De kans dat Poetin nucleaire wapens gebruikt is niet nul, en dus moet je internationale relaties zéér serieus nemen, zegt hij.  Luister ook | #76 Alle wegen leiden naar Rome, maar welke leidt naar Brussel?See omnystudio.com/listener for privacy information.
9/29/20225 minutes, 47 seconds
Episode Artwork

Oekraïne ochtend update 29/09/2022

De Zweedse kustwacht heeft eerder deze week een vierde lek in de Nordstream pijplijn ontdekt, zo werd vanochtend bekend. Dit is een nieuwe manier van oorlog voeren: legers ontmoeten elkaar niet op het slagveld, maar vallen elkaar aan op andere plekken. Verschillende landen zoeken naar mogelijkheden om de onderzeese infrastructuur van onder andere telefoon- en internetkabels beter te beschermen. Er wordt volop gespeculeerd wie er achter deze vernielingen zit, maar er is officieel nog geen schuldige aangewezen.See omnystudio.com/listener for privacy information.
9/29/20229 minutes, 58 seconds
Episode Artwork

#76: Alle wegen leiden naar Rome, maar welke leidt naar Brussel?

‘God, familie en vaderland’! Fratelli d'Italia is de grote winnaar bij de Italiaanse parlementsverkiezingen. Daarmee voert Giorgia Meloni waarschijnlijk een rechts blok aan. Wat zijn de reacties vanuit Brussel? Dit bespreken wij met Donatello Piras, onze BNR Italië-specialist en Thijs Reuten – Europarlementariër namens de PvdA. We hebben oog voor een aantal Brusselse dossiers, maar ook voor de Russische oorlog in Oekraïne. En....wordt Mario Draghi nou alsnog de wingman van Meloni? Naschokken van de oorlog en de Britse pond Eurocommissaris Hahn heeft een conferentie gevolgd over de staat van Europa naar aanleiding van de oorlog in Oekraïne: hoe lang kan Europa nog aan de hand van de VS lopen? Wat te doen met de miljoenen Oekraïners op de vlucht na maart? En welke toekomstige strategie moet Europa formuleren in de toekomst? En Eurocommissaris De Vries kijkt nog even over het kanaal naar de gevolgen van de Brexit in het Verenigd Koninkrijk. De zesenzeventigste aflevering van BNR Europa (voorheen Europa Podcast): Hahn en De Vries houden Brussel, de Europese Unie, Schengen, de eurozone en de rafelranden van ons continent in de smiezen. En hoe we ons over dat continent bewegen. Daarnaast is er ook wekelijks aandacht voor 'muziek' van ons continent. En deze aflevering gaan we naar ... Italië, natuurlijk! De hele playlist Eurotrash kun je hier vinden! See omnystudio.com/listener for privacy information.
9/28/202248 minutes, 38 seconds
Episode Artwork

Oekraïne ochtend update 27/09/2022

Het is de laatste dag van de omstreden schijnreferenda in Rusland. De opkomst ligt rond de 50%, en dat is volgens de Russen naar wens: dat betekent dat de stromannen van de regio’s de referenda erkennen. Ondertussen proberen Russische dienstweigeraars op allerlei manier het land te verlaten. Vluchtpogingen gaan hand in hand met corruptie. Niet alleen douaniers moeten worden omgekocht, ook artsen dwingen gewonden in het ziekenhuis extra te betalen, omdat er anders niet wordt geopereerd.See omnystudio.com/listener for privacy information.
9/27/20228 minutes, 20 seconds
Episode Artwork

Europa Update | Westerse leiders reageren op Poetin

De toespraak van Vladimir Poetin deze week zorgde ervoor dat Westerse leiders snel weer elkaars hand vastpakten. Er moest namelijk als één front worden gereageerd. Is dat een beetje gelukt? Europa-verslaggever Geert Jan Hahn analyseert de reacties van de Westerse leiders.  Luister ook | #75: Frans Timmermans: ‘Poetin wil ons uit elkaar spelen’See omnystudio.com/listener for privacy information.
9/23/20226 minutes, 13 seconds
Episode Artwork

#75: Frans Timmermans: ‘Poetin wil ons uit elkaar spelen’

‘Je ziet op de Russische staats-TV de eerste barsten en twijfel in het pantser ontstaan’. Was getekend, Frans Timmermans, vicevoorzitter van de Europese Commissie, oud-inwoner van Moskou en voormalig tolk van wijlen Gorbatsjov. Hoe kijkt hij naar de situatie in Oekraïne en Rusland? ‘Wij zijn in oorlog zonder in oorlog te zijn.’  In het Brusselse Berlaymont, het gebouw van de Europese Commissie, praten BNR’s Eurocommissarissen Hahn en De Vries een half uur met een echte Eurocommissaris: Frans Timmermans, de vicevoorzitter van de Europese Commissie. Met hem praten Hahn en de Vries over de oorlog, maar ook over de Europese Deal, de verkiezingen in Italië én: treinen door Europa.  Oorlog en dreiging  De strijd tussen Oekraïne en Rusland laat de vicevoorzitter niet onberoerd: ‘de oorlog die Rusland is begonnen tegen Oekraïne raakt ons rechtstreeks’. Niet alleen op het gebied van energie, maar ook onze democratische samenlevingen zijn in gevaar: ‘Hij [Poetin] zou graag zien dat ook de Europese landen autocratisch bestuurd worden. Hij heeft altijd de EU als een bedreiging voor zijn visie gezien, en heeft altijd geprobeerd de Europese Unie uit elkaar te spelen. Wij zijn in oorlog zonder in oorlog te zijn’.  Klimaat en Italië   Ook reageert Timmermans op andere uitdagingen voor Europa: de strijd tegen klimaatverandering (‘We kunnen tot een heel hoog niveau onafhankelijk worden van import elders, dan zijn wij niet meer chantabel’), de Europese spoorwegen (‘Ik heb de Europese spoorwegen tot eind dit jaar gegeven om met een ticketingsysteem te komen dat voor iedereen toegankelijk is. Doen ze het niet, dan gaan we het wettelijk afdwingen’) en de aankomende verkiezingen in Italië (‘Wij zijn geneigd om als mensen altijd in vooruitgang te denken, maar er is ook regressie mogelijk (…) Ik hoop dat dat mensen naar de stembus kan brengen’).  De vijfenzeventigste aflevering van BNR Europa (voorheen Europa Podcast):  Hahn en De Vries houden Brussel, de Europese Unie, Schengen, de eurozone en de rafelranden van ons continent in de smiezen. En hoe we ons over dat continent bewegen.  Daarnaast is er ook wekelijks aandacht voor 'muziek' van ons continent. En deze aflevering gaan we naar ... Oostenrijk, natuurlijk! De hele playlist Eurotrash kun je hier vinden!  Shownotes:  Aflevering #103 en aflevering  #104 van de Italië podcast:       See omnystudio.com/listener for privacy information.
9/21/202239 minutes, 7 seconds
Episode Artwork

Oekraïne ochtend update 21/09/2022

De Russische president Poetin wil een gedeeltelijke mobilisatie voor de oorlog in Oekraine, dat zei hij zojuist in een toespraak.  Het is voor het eerst sinds het begin van de Russische oorlog in Oekraïne dat Poetin het land toespreekt. We hebben dit nieuws besproken met  Europaverslaggever Geert Jan Hahn en Jeroen Ketting, al 28 jaar ondernemer in Rusland, onder meer bekend als oprichter van The Lighthouse Group.  See omnystudio.com/listener for privacy information.
9/21/20229 minutes, 8 seconds
Episode Artwork

Oekraïne ochtend update 20/09/2022

Het Oekraïense leger heeft vannacht Horlivka herovert. Een klein stadje in de Luhansk regio, maar wel het eerste stadje dat weer in handen van Oekraïne is gekomen, en daarmee heeft Rusland geen complete controle meer over de regio. Het tegenoffensief van Oekraïne kruipt steeds verder richting de oostgrens. Zowel een symbolische als strategische overwinning en ook een enorme opsteker voor het Oekraïense volk.  See omnystudio.com/listener for privacy information.
9/20/20226 minutes, 1 second
Episode Artwork

Oekraïne ochtend update 19/09/2022

De Oekraïense president Zelensky heeft nieuwe aanvallen aangekondigd op de Russen bezette gebieden in Oekraïne. Ondertussen spreken in Rusland steeds meer Russen zich uit tégen de oorlog. We bespreken de laatste ontwikkelingen rond het conflict met onze buitenlandcommentator Bernard Hammelburg en Europa verslaggever Geert Jan Hahn.  See omnystudio.com/listener for privacy information.
9/19/202210 minutes, 33 seconds
Episode Artwork

Europa Update | Timmermans voelt zich niet aangesproken

In haar State of the European Union waarschuwde commissievoorzitter Ursula von der Leyen dat we bij China niet dezelfde fout mogen maken als Rusland en dat we te lang met dat laatste land in zee zijn gegaan. Frans Timmermans zat al voor Von der Leyen in de Europese politiek, maar hij voelt zich niet aangesproken door die woorden. Europa-correspondent Stefan de Vries en Europa-verslaggever Geert Jan Hahn spraken Timmermans in Brussel. Luister ook | #74: EU wil de zeven zeeën bevarenSee omnystudio.com/listener for privacy information.
9/16/20224 minutes, 24 seconds
Episode Artwork

#74: EU wil de zeven zeeën bevaren

Brussel wil dat de EU een geopolitieke speler is in de hele wereld. Op alle continenten moeten de 'hearts and minds' worden veroverd. Maar is het handig om oud-koloniale heersers als Frankrijk en Spanje daarvoor in te zetten? Onze gasten zijn oud-topdiplomaat Ron Keller en Spanje-correspondent Jorn Lucas. Redactionele onafhankelijkheid van Europa In haar speech in Straatsburg deze woensdag - de jaarlijkse Europese Prinsjesdagrede -verwees Von der Leyen ook naar beïnvloeding van buitenaf. Ze noemde bijvoorbeeld specifiek de Chinese bemoeienis met de Vrije Universiteit hier in Amsterdam. In het verlengde daarvan ligt een Europees Wetsvoorstel Mediavrijheid, waarvan het voorstel is gelekt, zo las Eurocommissaris De Vries.  De vierenzeventigste aflevering van BNR Europa (voorheen Europa Podcast): Hahn en De Vries houden Brussel, de Europese Unie, Schengen, de eurozone en de rafelranden van ons continent in de smiezen. En hoe we ons over dat continent bewegen. Daarnaast is er ook wekelijks aandacht voor 'muziek' van ons continent. En deze aflevering gaan we naar ... Portugal, natuurlijk! De hele playlist Eurotrash kun je hier vinden! Shownotes: Meer over de SOTEU van woensdag 14 september weten? Eurocommissaris geeft zijn analyse in het BNR-programma The Daily Move. Terugluisteren kan hier.See omnystudio.com/listener for privacy information.
9/14/202257 minutes, 6 seconds
Episode Artwork

EXTRA: SOTEU door de ogen van Stefan de Vries

Eurocommissaris De Vries geeft zijn analyse van de SOTEU, de Europese Prinsjesdag. Wat viel hem op aan de rede van Ursula von der Leyen? Je hoort Stefan in gesprek met Liesbeth Staats en Martijn Rosdorff, presentatoren van het BNR-middagprogramma The Daily Move. Check ook onze reguliere aflevering, #74, over Europa dat de zeven zeeën wil bevaren. Want ook de rol die Brussel wil innemen op het geopolitieke toneel, was onderdeel van de speech.See omnystudio.com/listener for privacy information.
9/14/202210 minutes, 56 seconds
Episode Artwork

Oekraïne ochtend update 14/09/2022

Oekraïense strijdkrachten zijn nog altijd bezig met een flinke opmars in het oosten van het land. Volgens president Zelenski is sinds het begin van dit tegenoffensief zeker 6000 vierkante kilometer aan land teruggewonnen. De steun van het westen, vooral van Amerika, blijkt cruciaal hierin geweest.  Luister naar de analyse van BNR's buitenlandcommentator en host van BNR De Wereld, Bernard Hammelburg.See omnystudio.com/listener for privacy information.
9/14/20226 minutes, 14 seconds
Episode Artwork

Shortcast Europa in crisis | Energiezekerheid

De Europese gasreservoirs moeten voor de winter gevuld zijn. Gaan we die 80% halen, of zitten veel Europeanen deze winter toch in de kou? In aanloop naar de Europese State of the Union op 14 september loodst BNR Europa je in een shortcast van 6 afleveringen door de grootste crises waar de EU momenteel mee te maken heeft. Hierin blikken we vooruit op de toespraak van de commissievoorzitter Ursula von der Leyen. Hoe staat er nu voor? Wat gaat Ursula von der Leyen zeggen over de stijgende energieprijzen? En hoe worden we voor eens en voor altijd onafhankelijk van Russisch gas? Maker van deze serie is Michal van der Toorn spreekt met Europarlementariër  Tom Berendsen, namens het CDA in de EVP fractie, over Europese de laatste crisis: Energiezekerheid. Deze shortcastserie verschijnt als zesdelige reeks online en werd de afgelopen 2 weken om de dag uitgezonden in De Ochtendspits.See omnystudio.com/listener for privacy information.
9/14/20228 minutes, 52 seconds
Episode Artwork

Oekraïne ochtend update 13/09/2022

Oekraïne slaat een grote slag in het heroveren van hun land. In Donetsk en Luhanks erkennen de Russen de moeilijke situatie, maar benadrukken wel dat hun troepen daar stand houden. Er is nog een lange weg te gaan voor de Oekraïners, maar die weg ligt wel open. Het lijkt alsof Russische soldaten in de buurt van Charkov overrompeld zijn geraakt door Oekraïners, als we kijken naar hun achtergelaten materieel. Deze wapens zijn niet onklaar gemaakt, waardoor de Oekraïners naast Westerse wapens ook Russische wapens kunnen gebruiken in hun strijd.See omnystudio.com/listener for privacy information.
9/13/20227 minutes, 29 seconds
Episode Artwork

Oekraïne ochtend update 12/09/2022

Het is Dag 201 in de oorlog in Oekraïne. De afgelopen dagen voerde Oekraïense troepen een verrassend tegenoffensief in het oostelijke Charkov. De regio heeft te maken met stroomstoringen: Zelenski wijst met de vinger naar de - zo noemt hij - 'Russische terroristen'. "Hun doel is om mensen van warmte en licht te beroven." We bespreken het met Europa-verslaggever Geert Jan Hahn, en buitenlandcommentator Bernard Hammelburg.See omnystudio.com/listener for privacy information.
9/12/20227 minutes, 59 seconds
Episode Artwork

Shortcast Europa in Crisis | Voedsel(zekerheid)

De oorlog van Rusland in Oekraïne drijft de voedsel­prijzen op tot recordhoogte. De droogte, overstromingen, en hitte die we deze zomer zagen helpen niet mee.  In aanloop naar de Europese State of the Union op 14 september loodst BNR Europa je in een shortcast van 6 afleveringen door de grootste crises waar de EU momenteel mee te maken heeft. Hierin blikken we vooruit op de toespraak van de commissievoorzitter Ursula von der Leyen. Komt Europa in de problemen als het gaat om voedselzekerheid? En hoe zorgt Ursula von der Leyen ervoor dat de prijzen niet de pan uit rijzen? Wat gaat ze daarover zeggen in haar speech? Maker van deze serie is Michal van der Toorn spreekt met Europarlementariër Jan Huitema, namens de VVD in de Renew Europe fractie, over Europese op een na laatste crisis, Voedsel(zekerheid) Deze shortcastserie verschijnt als zesdelige reeks online en wordt ook de komende 2 weken om de dag uitgezonden in De Ochtendspits.See omnystudio.com/listener for privacy information.
9/12/20228 minutes, 34 seconds
Episode Artwork

Europa Update | Hoe de Duitse Ostpolitik (abrupt) ten einde kwam

De oorlog in Oekraïne markeert het einde van de Ostpolitik die Duitsland hanteerde sinds bondskanselier Willy Brandt. Zo’n halve eeuw had Duitsland een betere relatie met Rusland dan de rest van Europa. Maar zijn wij hierin te lang achter Duitsland aan blijven lopen? Han ten Broeke, directeur politieke zaken van het Den Haag Centrum voor Strategische Studies, vindt dat Angela Merkel al is begonnen met afstand nemen van Rusland. Bernard Hammelburg praat met hem en met Europa-verslaggever Geert Jan Hahn. Luister ook | #73: Zweden is niet perfectSee omnystudio.com/listener for privacy information.
9/9/202223 minutes, 49 seconds
Episode Artwork

Shortcast Europa in Crisis | Defensie

De defensiebudgetten in verschillende Europese landen gingen zijn omhooggeschoten. En zelfs Nederland heeft beloofd zich aan de NAVO-norm te houden. Maar is dit genoeg en gaat de Europese Unie dit volhouden?  Europa staat voor heel wat uitdagingen. In aanloop naar de Europese State of the Union op 14 september loodst BNR Europa je in een shortcast van 6 afleveringen door de grootste crises waar de EU momenteel mee te maken heeft. Hierin blikken we vooruit op de toespraak van de commissievoorzitter Ursula von der Leyen. Maker van deze serie is Michal van der Toorn. In de vierde aflevering spreekt zij met Adája Stoetman, onderzoeker Europese veiligheid en defensie bij Instituut Clingendael. Met haar heeft zij het over de crisis nummer vier: Defensie Deze shortcastserie verschijnt als zesdelige reeks online en wordt ook de komende 2 weken om de dag uitgezonden in De Ochtendspits.See omnystudio.com/listener for privacy information.
9/9/20228 minutes, 49 seconds
Episode Artwork

#73: Zweden is niet perfect

Wat schort er aan Zweden? En waarom houden we er tegelijkertijd zo van? In dit EU-land zonder euro zijn zondag parlementsverkiezingen. Wat zijn de verkiezingsthema’s én de mankementen? Daarover praten we met de Zweedse journaliste Charlotte Boström, met socioloog in Stockholm Sjors Joosten en met onze correspondent Koen Verhelst, live vanaf het Zweedse eiland Gotland. Europa in crisis Daarnaast aandacht voor onze shortcastserie 'Europa in Crisis'. Collega Michal van der Toorn vertelt erover. De drieënzeventigste aflevering van BNR Europa (voorheen Europa Podcast): Hahn en De Vries houden Brussel, de Europese Unie, Schengen, de eurozone en de rafelranden van ons continent in de smiezen. En hoe we ons over dat continent bewegen. Daarnaast is er ook wekelijks aandacht voor 'muziek' van ons continent. En deze aflevering gaan we naar ... Zweden, natuurlijk! De hele playlist Eurotrash kun je hier vinden! Shownotes: -Het opiniestuk van Sjors Joosten in De Volkskrant.-Het werk van Charlotte Böstrom vind je hier.-Waarom het ook stom is om in Zweden te wonen.-Volg de verhalen van Koen Verhelst vanuit Zweden.-De moord op de Zweedse artiest Einar. See omnystudio.com/listener for privacy information.
9/7/20221 hour, 2 minutes, 14 seconds
Episode Artwork

Oekraïne ochtend update 07/09/2022

Terwijl Oekraïne zijn offensief in het Zuiden voortzet, maken Russische media melding van zware bombardementen op de door Rusland veroverde stad Nova Kakhovka [in Cherson].  Ondertussen zijn er ook meldingen van hevige Russische aanvallen in het centrum van Kharkiv, de op één na grootste stad van Oekraïne. Europa verslaggever Geert Jan Hahn vertelt wat het laatste nieuws is van het front.See omnystudio.com/listener for privacy information.
9/7/20229 minutes, 59 seconds
Episode Artwork

Shortcast Europa in Crisis | Klimaat

Bosbrand na bosbrand teisterde deze zomer het Europese continent. In verschillende landen sneuvelden hitterecords en binnenvaartschepen konden niet eens meer de grote rivieren bevaren. Europa staat dus voor heel wat uitdagingen. In aanloop naar de Europese State of the Union op 14 september loodst BNR Europa je in een shortcast van 6 afleveringen door de grootste crises waar de EU momenteel mee te maken heeft. Hierin blikken we vooruit op de toespraak van de commissievoorzitter Ursula von der Leyen. Maker van deze serie is Michal van der Toorn. In de derde aflevering spreekt zij met Louise van Schaik, klimaat-expert van Instituut Clingendael. Met haar heeft zij het over niks minder dan crisis nummer vier: Klimaat Deze shortcastserie verschijnt als zesdelige reeks online en wordt ook de komende 2 weken om de dag uitgezonden in De Ochtendspits.See omnystudio.com/listener for privacy information.
9/7/20228 minutes, 40 seconds
Episode Artwork

Europa Update | Reacties op overlijden Gorbatsjov

Het overlijden van Michail Gorbatsjov riep veel reacties op in Europa. Europa-verslaggever Geert Jan Hahn zag dat er lang niet overal hetzelfde wordt gereageerd. Kritiek is er vooral in de voormalige Sovjetstaten. Luister ook | #72: Een nieuw seizoen BNR Europa! Met: Liesje SchreinemacherSee omnystudio.com/listener for privacy information.
9/5/20226 minutes, 40 seconds
Episode Artwork

Oekraïne ochtend update 05/09/2022

Als gevolg van de oorlog in Oekraïne, blijven de energieprijzen hoog, en de koopkracht in Europa lijdt daar erg onder. Mede daardoor heeft onder andere Duitsland aangekondigd met een groot pakket aan maatregelen te komen om de lasten te verlichten.  We bespreken het laatste nieuws uit en over Oekraïne, zoals de belegering in Cherson, in deze nieuwe update met: Buitenlandcommentator Bernard Hammelburg, en Europaverslaggever Geert Jan Hahn.See omnystudio.com/listener for privacy information.
9/5/202211 minutes, 41 seconds
Episode Artwork

Shortcast Europa in Crisis | Migratie

Het aantal vluchtelingen dat via de Westerse Balkan de EU probeert binnen te komen, steeg dit jaar met 200 procent ten opzichte van 2021. Europa staat voor heel wat uitdagingen. In aanloop naar de Europese State of the Union op 14 september loodst BNR Europa je in een shortcast van 6 afleveringen door de grootste crises waar de EU momenteel mee te maken heeft. Hierin blikken we vooruit op de toespraak van de commissievoorzitter Ursula von der Leyen. Maker van deze serie is Michal van der Toorn. In de eerste aflevering spreekt zij met Tineke Strik, Europarlementariër namens GroenLinks, in de Groenen/VEA fractie. Met haar heeft zij het over de crisis nummer twee: migratie Deze shortcastserie verschijnt als zesdelige reeks online en wordt ook de komende 2 weken om de dag uitgezonden in De Ochtendspits.See omnystudio.com/listener for privacy information.
9/4/20228 minutes, 37 seconds
Episode Artwork

Shortcast Europa in Crisis | Inflatie

Torenhoge prijzen, schaarste, en een oorlog. Europa staat voor heel wat uitdagingen. In aanloop naar de Europese State of the Union op 14 september loodst BNR Europa je in een shortcastserie van 6 afleveringen door de grootste crises waar de EU momenteel mee te maken heeft. Hierin blikken we vooruit op de toespraak van de commissievoorzitter Ursula von der Leyen.Maker van deze serie is Michal van der Toorn. In de eerste aflevering spreekt zij met Paul Tang, hij is econoom én Europarlementariër namens de PvdA, in de S&D fractie. Met hem heeft zij het over de crisis nummer één: inflatie. Deze shortcastserie verschijnt als zesdelige reeks online en wordt ook de komende 2 weken om de dag uitgezonden in De Ochtendspits.  See omnystudio.com/listener for privacy information.
9/2/20228 minutes, 48 seconds
Episode Artwork

Oekraïne ochtend update 01/09/2022

Het Internationaal Atoomenergieagentschap is aangekomen in de buurt van de kerncentrale in Zaporizja, waar ze de komende tijd permanent aanwezig willen zijn. Hoewel de Russen hebben gezegd dat het agentschap welkom is, doen ze er alles aan om het daadwerkelijke bezoek te bemoeilijken. Oekraïne claimt op drie plekken succes rondom havenstad Cherson, maar klopt dat wel? Het nieuws komt van de tweede man van de provincie Cherson, en blijkt te gaan om drie plekken in de provincie Cherson, en niet de stad.See omnystudio.com/listener for privacy information.
9/1/202212 minutes, 57 seconds
Episode Artwork

#72: Een nieuw seizoen BNR Europa! Met: Liesje Schreinemacher

Minister Liesje Schreinemacher was vorig jaar nog ‘gewoon’ Europarlementariër. En nu zit ze bij BNR Europa. Met een hartstochtelijk pleidooi voor Nederlandse Kamerleden en Europarlementariërs: "Politici moeten veel vaker bij elkaar in Brussel en Den Haag op bezoek." Op het ministerie van Buitenlandse Zaken praten Eurocommissarissen Hahn en De Vries een half uur met de minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking. Over of de Nederlandse economie niet gewoon een Europese economie is, met 77% uitvoer richting andere landen in onze Unie, over handel met Rusland ("de helft loopt nog door") en over het afgeven wapenexportvergunningen ("dat vind ik een hele zware verantwoordelijkheid").  Urbi et Gorbi: Het overlijden van Mikhail Gorbatsjov levert veel reacties op. Was hij nou een ware Europeaan? Wat wilde hij met een 'Europees Huis'? Door verschillende Europese brillen maken Hahn en De Vries de balans op. De tweeënzeventigste aflevering van BNR Europa (voorheen Europa Podcast): Hahn en De Vries houden Brussel, de Europese Unie, Schengen, de eurozone en de rafelranden van ons continent in de smiezen. En hoe we ons over dat continent bewegen. Daarnaast is er ook wekelijks aandacht voor 'muziek' van ons continent. En deze aflevering gaan we naar ... Finland, natuurlijk! De hele playlist Eurotrash kun je hier vinden! Shownotes: -Het nieuwste CBS-rapport 'Nederland Handelsland'-Minister Schreinemacher over hulp aan Oekraïne, over bezoek Irpin en over voedselcrisis.-Over Gorbatsjov: Olaf Scholz, het Griekse ministerie van Buitenlandse Zaken en Adam Michnik (deze week en in 2021)See omnystudio.com/listener for privacy information.
8/31/202234 minutes, 15 seconds
Episode Artwork

Oekraïne ochtend update 30/08/2022

De Oekraïense strijdkrachten zijn een offensief begonnen in de regio Cherson. Zo meldt een woordvoerder van de troepen in het zuiden van het land. Vanuit verschillende windrichtingen zou het leger optrekken richting de cruciale havenstad Cherson. Rusland erkent het offensief, maar zegt dat het 'een grote mislukking' is.  We bespreken de laatste ontwikkelingen met buitenlandcommentator Bernard Hammelburg en Europaverslaggever Geert-Jan Hahn.See omnystudio.com/listener for privacy information.
8/30/202210 minutes, 10 seconds
Episode Artwork

Europa Update | Mogelijk 10 miljoen Oekraïense vluchtelingen

Nederland vangt op dit moment zo'n 75.000 Oekraïense vluchtelingen op. Dat kunnen er nog veel meer worden als de winter aanbreekt. Europa-verslaggever Geert Jan Hahn sprak met Gerald Knaus, de grondlegger van de Turkije-deal uit 2016. Hij voorziet 10 miljoen Oekraïense vluchtelingen deze winter. VVD-Tweede Kamerlid Ruben Brekelmans reageert. Luister ook | #144: 'Europa moet werk maken van een luchtbrug voor Oekraïners'See omnystudio.com/listener for privacy information.
8/26/202211 minutes, 35 seconds
Episode Artwork

Oekraïne ochtend update 25/08/2022

Op de viering van de Onafhankelijkheidsdag van Oekraïne is een raketaanval geweest op een Oekraïens treinstation, waarbij volgens Zelenski 22 mensen zijn omgekomen. Hebben de Russen deze dag aangegrepen om burgerdoelen te raken? Beweging aan het front is er nauwelijks. Dat is verontrustend, want zonder beweging kan de oorlog nog heel lang gaan duren. Beide landen hebben grote moeite met het vinden van soldaten, ondanks bijvoorbeeld de hoge salarissen en bonussen die in Rusland worden geboden.See omnystudio.com/listener for privacy information.
8/25/202210 minutes, 50 seconds
Episode Artwork

Oekraïne ochtend update 23/08/2022

Morgen is de Oekraïense onafhankelijkheidsdag. De angst is groot dat de Russen dit feest gaan verstoren. Zelenski heeft gezegd waakzaam te zijn, het is mogelijk dat Kiev het doelwit is. Op dit moment worden raketten in Belarus opgebouwd, en dat is binnen schotafstand. Eind deze week zullen er 75.000 Oekraïners in Nederland zijn aangekomen, sinds het uitbreken van de oorlog. De arbeidsparticipatie is groot onder deze groep: twee derde van de volwassenen heeft inmiddels hier een baan gevonden.See omnystudio.com/listener for privacy information.
8/23/20229 minutes, 52 seconds
Episode Artwork

Europa Update | Diplomatie in Oekraïne en op de Balkan

Europese politici hebben het deze week druk op diplomatiek gebied. Zelensky, Erdogan en VN-chef Guterres treffen elkaar in Oekraïne, terwijl op hetzelfde moment EU-buitenlandchef Borrell moet bemiddelen in de kentekenplaatruzie tussen Servië en Kosovo. Europa-verslaggever Geert Jan Hahn legt uit wat er op tafel ligt. Luister ook | Oekraïne ochtend update 18/08/2022See omnystudio.com/listener for privacy information.
8/19/20225 minutes, 54 seconds
Episode Artwork

Oekraïne ochtend update 18/08/2022

Oekraïne blijft de Krim bestoken met aanvallen, zonder die aanvallen echt op te eisen. De verwarring onder de Russen neemt toe: zijn het partizanenacties of toch niet? Zijn deze acties onderdeel van de aanloop naar een ander doel, namelijk het heroveren van Cherson? Oekraïne laat zich niet in de kaarten kijken. En secretaris generaal van de VN António Guterres  is gearriveerd in Lviv, om daar in gesprek te gaan met Zelenski en Erdogan. Onderwerp zal zijn om te onderzoeken of vredesbesprekingen mogelijk zijn, als zal de kans van slagen daarvan niet heel groot zijn. Ook zal Guterres waarschijnlijk aan Zelenski vragen om de beschietingen op de kerncentrale in Zaporizja te staken.See omnystudio.com/listener for privacy information.
8/18/202210 minutes, 9 seconds
Episode Artwork

Oekraïne ochtend update 16/08/2022

Het eerste graanschip dat onderweg was bleek helemaal geen graan te vervoeren, maar mais. Het laatste nieuws is dat er verschillende schepen onderweg zijn die zowel mais als tarwe vervoeren (aan beide is grote behoefte), en het transport lijkt te zijn opgestart. Gisteren heeft het Oekraïense leger geclaimd dat ze het hoofdkwartier van de Wagner group, een Russische paramilitaire organisatie in Popasna heeft vernietigd. Dit bericht is min of meer bevestigd door een pro-Kremlin journalist, die waarschijnlijk aan de basis stond van de aanval. De journalist was vorige week namelijk in Popasna om daar verslag te doen van hoe de Wagner group te werk gaat, en heeft in dat proces een foto gepost van een voorportaal met daarop een naambordje en een straatnaam. Die plek is vervolgens gelokaliseerd door de Oekraïners, zo luidt het verhaal vanuit Oekraïne, waardoor de aanval kon worden uitgevoerd.  De beschietingen rondom de grootste kerncentrale van Europa duren voort, en inmiddels heeft ook de Secretaris Generaal van de VN António Guterres opgeroepen om hiermee te stoppen. Poetin lijkt niet onder de indruk, maar staat wel toe dat het Internationaal Atoomagentschap mag komen kijken bij de centrale, om te beoordelen hoe groot het gevaar is dat er nucleair materiaal weglekt.See omnystudio.com/listener for privacy information.
8/16/20228 minutes, 15 seconds
Episode Artwork

Europa Update | 'German Angst' door energiecrisis

Politici zouden nu van hun vakantie willen genieten, maar dat wil niet goed lukken. Ze hebben hun handen vol aan de energiecrisis. In Duitsland zorgt die voor angst, want de industrie moet flink energie besparen. In Berlijn merken zelfs de musea dat, ziet Europa-verslaggever Geert Jan Hahn. Luister ook | Oekraïne ochtend update 11/08/2022See omnystudio.com/listener for privacy information.
8/12/20226 minutes
Episode Artwork

Oekraïne ochtend update 11/08/2022

Satellietfoto’s van een Russische luchtmachtbasis op de Krim laten zien dat er een enorme aanval is geweest. De Russen zeggen dat er een explosie is geweest in het munitiedepot, en de Oekraïners zeggen dat het partizanen zijn geweest, die van binnenuit een aanval hebben geplaatst. Hoe dan ook, de Oekraïners zijn erg blij met deze actie, want er zijn zeven gevechtsvliegtuigen verwoest. Vandaag staan twee bijeenkomsten op de rol. De eerste is een bijeenkomst van de veiligheidsraden, aangevraagd door Rusland. De verwachting is dat daar geen resolutie of beslissing uit zal komen, want daar zullen verschillende landen een veto over uitspreken. De tweede bijeenkomst is een conferentie in Kopenhagen, geïnitieerd door Denemarken en Groot Brittannië, waar alle ministers van defensie bijeen komen. Doel van de conferentie is tweeledig: hoe ziet de middellange termijnhulp vanuit de EU aan Oekraïne eruit, en wat is het effect van onze hulp op de eigen voorraden van wapens? Komt onze eigen defensie mogelijk in gevaar?  See omnystudio.com/listener for privacy information.
8/11/202212 minutes, 17 seconds
Episode Artwork

Oekraïne ochtend update 09/08/2022

Het graanschip dat vanuit Odessa onderweg was naar Tripoli, Libanon, zou voor de kust van Turkije stil liggen. De Oekraïense ambassade in Libanon zegt de lading niet meer te willen, want ze zijn vijf maanden te laat. Het verhaal zou nu zijn dat men op zoek moet naar een nieuwe koper, zo vermelden onbevestigde bronnen. En er wordt nog steeds geschoten in de buurt van de kerncentrale. Het Institute for the Study of War zou hebben gezegd dat een Russische nucleaire dreiging kan worden gezien als een afleidingsmanoeuvre voor het plaatsen van mijnen om Oekraïense troepen op te kunnen blazen. Ook dit bericht is niet bevestigd. In Cherson worden nieuwe raketaanvallen door Oekraïne gemeld. De Russen trekken echter niet weg, ze sturen zelfs versterking. Oekraïne is er langzaam terrein aan het winnen. Ze willen zomin mogelijk burgerslachtoffers maken en gaan daarom behoedzaam te werk.See omnystudio.com/listener for privacy information.
8/9/202210 minutes, 8 seconds
Episode Artwork

Europa Update | Ruzie op de Balkan

Servië en Kosovo ruziën over kentekenplaten en in Bosnië-Herzegovina is het al langer onrustig. Europa-verslaggever Geert Jan Hahn duidt de ruzies. PvdA-Europarlementariër Thijs Reuten reageert. Lees ook | Spanning tussen Servië en Kosovo loopt verder opSee omnystudio.com/listener for privacy information.
8/7/202210 minutes, 7 seconds
Episode Artwork

Oekraïne ochtend update 04/08/2022

China was tot nu toe neutraal in deze oorlog. Ze kiezen geen kant, behalve dan een principiële: we zijn bondgenoot van Rusland en we steunen ze. President Zelenski hoopt dat China neutraal blijft, en heeft Xi Jinping gevraagd om hulp. De Russen hebben de grootste kerncentrale van Europa bezet, en van daaruit wordt nu geschoten. Mocht Oekraïne terug gaan schieten, dan kan dat grote gevolgen hebben en staat Oekraïne er slecht op. Het Internationaal Atoomenergieagentschap spreekt zorgen uit.See omnystudio.com/listener for privacy information.
8/4/202211 minutes, 45 seconds
Episode Artwork

Oekraïne ochtend update 02/08/2022

Doet ze het wel, of doet ze het niet? Volgens aanhoudende geruchten zou Nancy Pelosi op bezoek gaan in Taiwan. De spanningen lopen op, en er wordt volop gespeculeerd over reacties vanuit China. Het eerste schip met graan is onderweg vanuit Oekraïne. Het vaart langzaam, want ondanks dat de mijnen langs de route zouden zijn geruimd is voorzichtigheid geboden. Vanuit het oorlogsfront komen wisselende berichten. De Russen zeggen bezig te zijn met een opmars, maar echt veroveren wil nog niet lukken. Oekraïne is vooral bezig met de herovering van Cherson.See omnystudio.com/listener for privacy information.
8/2/202211 minutes, 55 seconds
Episode Artwork

Europa Update | Macron schaamt zich voor Bin Salman

De Franse president Macron is net terug van een tour door Afrika, waar hij met name boos was op de landen die geen partij kiezen voor het Westen in de oorlog in Oekraïne. Ondertussen ontvangt hij met enige gêne de Saoedische kroonprins Mohamed Bin Salman. Je hoort Europa-correspondent Stefan de Vries. Luister ook | BNR EuropaSee omnystudio.com/listener for privacy information.
7/29/20226 minutes, 3 seconds
Episode Artwork

Oekraïne ochtend update 28/07/2022

Het is dag 155 van de oorlog. De Russen hebben na weken van langzaam voortbewegen een belangrijk nieuw strategisch punt ingenomen: een Oekraïense kolencentrale in de buurt van Donetsk, in het Donbas gebied. De Oekraïners zien het als een kleine tegenslag, en zijn vooral bezig met de ontwikkelingen aan het front.See omnystudio.com/listener for privacy information.
7/28/202210 minutes, 58 seconds
Episode Artwork

Oekraïne ochtend update 26/07/2022

De maximale capaciteit van Nord Stream 1, de gasleiding die Russisch gas via Oekraïne naar Duitsland vervoert, wordt teruggeschroefd. Gazprom zegt dat dit noodzakelijk is vanwege onderhoud aan de leiding. Als gevolg hiervan schiet de gasprijs omhoog, en er wordt gesproken over ‘gaschantage’. Moet Duitsland gaan investeren in kernenergie als alternatief?See omnystudio.com/listener for privacy information.
7/26/202212 minutes, 15 seconds
Episode Artwork

Europa Update | Nord Stream weer in beweging

Europa haalt voor nu even opgelucht adem nu er weer gas vanuit Rusland naar Europa stroomt. Toch is het nog maar de vraag hoe lang dat nog duurt. Met energiedeskundige Lucia van Geuns van het Den Haag Centrum voor Strategische Studies maken we de balans op van de huidige energiemarkt. Europa-verslaggever Geert Jan Hahn gaat in op de reacties uit Brussel over het heropenen van Nord Stream 1. Luister ook | #135: Edi Rama (premier Albanië)See omnystudio.com/listener for privacy information.
7/22/20227 minutes, 59 seconds
Episode Artwork

Oekraïne ochtend update 21/07/2022

Vandaag loopt de deadline af voor het onderhoud van Nord Stream 1. Ondertussen verlicht de EU voor het eerst sancties tegen Rusland.See omnystudio.com/listener for privacy information.
7/21/202212 minutes, 21 seconds
Episode Artwork

Oekraïne ochtend update 19/07/2022

Terwijl de strijd in de Donbas doorgaat, ontmoet de Turkse president Erdogan Vladimir Poetin vandaag in Teheran. Daar spreken ze onder meer over de export van graan uit Oekraïne. En gisteren kondigde Ursula von der Leyen aan dat de EU meer gas uit Azerbaijan wil halen, als alternatief voor gas uit Rusland. Dat en meer bespreken we met Geert Jan Hahn en Bernard Hammelburg, die alles rondom de oorlog in Oekraïne voor ons volgen.See omnystudio.com/listener for privacy information.
7/19/202211 minutes, 32 seconds
Episode Artwork

Europa Update | Russische obsessieve talkshows

Europa-verslaggever Geert Jan Hahn volgt de hele week alleen maar de Russische talkshows, om te zien welk nieuws de Russen dagelijks tot zich krijgen. Waar wij in Europa media als RT en Sputnik hebben verbannen, houden de Russen ons nog scherp in de gaten, tot op het obsessieve af. Ook te gast is Ruslandkenner Hubert Smeets. Lees ook | Dag 4 | Poetins Propaganda: 'Russische media zijn goed in verwarring zaaien'See omnystudio.com/listener for privacy information.
7/15/202212 minutes, 19 seconds
Episode Artwork

#71: Onze Man in Galicië

We kennen het land van voetbal en toerisme, maar Spanje verdient toch echt meer aandacht. Al zou het ook kunnen dat het land zelf met wat meer zelfvertrouwen naar Brussel mag afreizen, concludeert onze aanstaande correspondent Jorn Lucas. Spanje in oppervlakte: nummer twee van de EU. In inwonertal: nummer vier van de EU. En 'we' Nederlanders komen er graag. Maar een aantal Europese wapenfeiten op het politieke toneel? We kennen ze niet of nauwelijks. En dat ligt niet alleen aan ons. Onze aanstaande correspondent Jorn Lucas spreekt van een 'mogelijk minderwaarheidscomplex' in Spanje. Terwijl het land toch om allerlei redenen een steeds invloedrijkere speler in de EU lijkt te gaan worden. Kijk alleen al naar gaspolitiek en verduurzaming, maar ook migratie. En het non-paper van de premiers Pedro Sanchez en Mark Rutte laat zien dat er sinds een financiële crisis en verkeerd gevallen opmerkingen over Zuid-Europeanen ook weer ruimte is voor samenwerking. We praten met Lucas over zijn aanstaande land. Een deel van het land kent hij al op z'n duimpje, namelijk de regio Galicië. Met een Galiciaanse vrouw en kinderen die tweetalig zijn opgevoed waagt hij nu de stap. Hij komt er al decennia, maar nu wordt het 'thuis'. Onze Spanje-correspondent zit voortaan niet in Madrid of Barcelona, maar in A Coruña. In de stad van modewinkel Zara, met een LPG-terminal naast de deur en en niet ver van het unieke Europese witte goud voor batterijen in elektrische auto's: lithium, gevonden in Noord-Portugal. Jorn Lucas kan aan de bak. De eenenzeventigste aflevering van BNR Europa (voorheen Europa Podcast). Hahn en De Vries houden Brussel, de Europese Unie, Schengen, de eurozone en de rafelranden van ons continent in de smiezen. En hoe we ons over dat continent bewegen. Daarnaast is er ook wekelijks aandacht voor 'muziek' van ons continent. En deze aflevering gaan we naar ... Spanje, natuurlijk! De hele playlist Eurotrash kun je hier vinden! Shownotes: We spraken over 'de Iberische uitzondering'.See omnystudio.com/listener for privacy information.
7/13/202258 minutes, 14 seconds
Episode Artwork

#70: Europees transport is geopolitiek

Tsjechië is voorzitter van de EU geworden. En hoog op het verlanglijstje staan mobiliteit en transport. En dus is het tijd voor TEN-T! Want terwijl alle ogen vorige week op de NAVO-top in Madrid waren gericht, keek mobiliteitminnend Europa juist naar Lyon voor de Connecting Europe Days. Een evenement georganiseerd door de Europese Commissie waar politici en vaklui de nieuwste ontwikkelingen van de transport- en mobiliteitsindustrie met elkaar bespraken. We grijpen deze twee gebeurtenissen aan voor een gesprek over Bewegen door Europa. Europees transport is namelijk ook een stuk geopolitieker dan je denkt. Handelsroutes over het spoor worden nu ingezet voor wapenleveranties aan Oekraïne.  Rivieren zijn ineens graanwateren geworden om voedsel veilig te stellen. En de Global Gateway moet het weerwoord van de Europese Commissie richting China worden. Zonder mobiliteit vaart niemand wel. Europa moet dus harder better faster stronger worden. En als het kan ook nog een beetje duurzamer. Gasten: Jeffrey van Noortwijk: adviseur Externe relaties van Havenbedrijf Rotterdam – gespecialiseerd in Europese relaties. Caroline Nagtegaal: europarlementariër met focus op transportbeleid, neemt deel in de Renew-fractie namens de VVD. De zeventigste aflevering van BNR Europa (voorheen Europa Podcast). Hahn en De Vries houden Brussel, de Europese Unie, Schengen, de eurozone en de rafelranden van ons continent in de smiezen. En hoe we ons over dat continent bewegen. Daarnaast is er ook wekelijks aandacht voor 'muziek' van ons continent. En deze aflevering gaan we naar ... België! De hele playlist Eurotrash kun je trouwens hier in onze Spotify-lijst beluisteren  See omnystudio.com/listener for privacy information.
7/6/202247 minutes
Episode Artwork

Europa Update | Driehoeksverhouding tussen EU, NAVO en Turkije

De EU en NAVO gaan elkaar steeds meer overlappen. Door de politieke onrust in de VS wil Europa meer op eigen benen staan. Turkije kan daar een belangrijke rol in spelen, dat denkt oud-minister van Buitenlandse Zaken Uri Rosenthal. Europa-verslaggever Geert Jan Hahn duidt de overeenkomsten en verschillen tussen NAVO en EU. Luister ook | #69: NAVO-staren in Madrid - live vanaf de TopSee omnystudio.com/listener for privacy information.
7/1/20229 minutes, 27 seconds
Episode Artwork

#69: NAVO-staren in Madrid - live vanaf de Top

Mark Rutte, Wopke Hoekstra Kasja Ollongren: ze staan in Madrid in de rij voor de gele microfoon van Eurocommissaris De Vries. Tegelijkertijd staan studiogasten als oud-topdiplomaat Pieter Feith (oa NAVO en EU, tevens half-Zweeds) en Oostzee-correspondent Koen Verhelst klaar om de NAVO-top door een Europese bril te bekijken. Want raken de EU en de NAVO niet steeds meer verweven? Hoe de EU en NAVO zich anno 2022 tot elkaar verhouden is zeer de moeite waard om te analyseren met al onze gasten en sprekers. Zo duiken we in het trilaterale memorandum dat Zweden, Finland en Turkije tekenden, met eveneens voorwaarden die juist met onze Unie te maken hebben. En we vragen ons af wat een opgekrikte NAVO-interventiemacht nou betekent voor de net geïnitieerde EU-interventiemacht; want driekwart van de NAVO-leden is immers ook EU-lid. Wopke Hoekstra reageert daarnaast op het conflict rondom Litouwen en de Russische exclave Kaliningrad, een situatie die Koen Verhelst haarfijn uitlegt. 2 procent-norm van de NAVO En Pieter Feith vraag zich af of de 2 procent-norm van de NAVO wel genoeg is om aan Stoltenbergs wensenlijstje van een snelle NAVO-interventiemacht met liefst 300.000 man te kunnen voldoen. 'Het is niet uit te sluiten dat wij gevraagd worden om meer te doen dan we nu al hebben besproken in de Tweede Kamer.' Feith vervolgt: 'Stel dat de oorlog in Oekraïne niet goed afloopt? En daarmee bedoel ik dat Oekraïne een deel van het grondgebied moet opgeven, Poetin aan de macht blijft en hij agressief blijft doen tegen andere landen, zoals de Baltische Staten. Als de situatie nog onveiliger en dreigender wordt, dan vereist dat een reactie van de hoofdsteden. Dan gaan we misschien eerder praten over 2% als ondergrens dan als doelstelling. En ik geloof dat sommige leiders zich op de EU-top ook hebben afgevraagd of die financiële norm dan niet omhoog moet.' De negenenzestigste aflevering van BNR Europa (voorheen Europa Podcast). Hahn en De Vries houden Brussel, de Europese Unie, Schengen, de eurozone en de rafelranden van ons continent in de smiezen. En nu dus ook de NAVO. Daarnaast is er ook wekelijks aandacht voor 'muziek' van ons continent. En deze aflevering gaan we naar ... Estland! De hele playlist Eurotrash kun je trouwens hier in onze Spotify-lijst beluisteren  See omnystudio.com/listener for privacy information.
6/29/202257 minutes, 37 seconds
Episode Artwork

#68: De checklist van Macron's Europa

Emmanuel Macron lijdt in eigen land een grote nederlaag. Na de parlementsverkiezingen is de Franse president zijn absolute meerderheid in het parlement kwijt, maar dat is niet het enige wat Emmanuel Macron kwijtraakt. Hij moet namelijk ook volgende week het voorzitterschap van de Raad van de Europese Unie doorgeven aan... Tsjechië We blikken terug op de Unie onder Macron. Heeft hij zijn grote ambities waar kunnen maken, of waren de beloftes te mooi om waar te zijn? Wij zetten zijn grootste speerpunten op een rijtje samen met Christophe de Voogd, historicus verbonden aan het institut d’études politiques de Paris en aan de liberale think tank Fondapol en Jan Werts. Hij volgt sinds de jaren ‘70 alles in Brussel en onderdeel van Montesquieu- en Clingendael Instituut Wat is Macron concreet gelukt? Wat betekent dit voor het Frans-Duitse blok? Betekent het afgelopen bezoek in Kiev dat Italië vanaf nu ook bij dit blok hoort? En wat zal het nieuwe voorzitterschap van Tsjechië betekenen voor Europa? De achtenzestigste aflevering van BNR Europa Piras en De Vries houden Brussel, de Europese Unie, Schengen, de eurozone en de rafelranden van ons continent in de smiezen.   Daarnaast is er ook wekelijks aandacht voor 'muziek' van ons continent. En deze aflevering gaan we naar ... Italië! De hele playlist Eurotrash kun je trouwens hier in onze Spotify-lijst beluisteren  See omnystudio.com/listener for privacy information.
6/22/202240 minutes, 39 seconds
Episode Artwork

Factcheck Europa | Misinformatie in de Raad?

Ongeveer 5.2 miljoen kinderen zijn op de vlucht sinds de oorlog in Oekraïne uit is gebroken. Daarom startte de Europese Raad een campagne en dit trapten zij af met een tweet op 4 april: ‘bijna elke seconde wordt 1 kind in Oekraïne vluchteling’.  Als ijkpunt nemen wij 30 maart, ofwel dag 35 van de oorlog. Kom je dan uit op ongeveer 1 kindvluchteling per minuut? En wat betekent het als een onafhankelijke organisatie zoals De Raad misinformatie verspreid? Dit bespreken wij met Communicatie deskundige Lars Duursma. Ook gaan wij nog even dieper in op de kind-vluchtelingen met Caroliene Scheffer, adviseur mentale gezondheid bij Save the Children.  Host Geert Jan Hahn Over Factcheck Europa Geert Jan Hahn hoor je elke donderdag vlak voor 09:00 uur. Luister live in De Ochtendspits of wanneer je wilt via bnr.nl/factcheckeuropa, Apple Podcast en Spotify of de BNR App.See omnystudio.com/listener for privacy information.
6/17/20226 minutes, 31 seconds
Episode Artwork

Europa Update | Door welke bril past Oekraïne in de EU?

Ursula von der Leyen wil maar wat graag dat Oekraïne bij de EU komt. Maar bij de lidstaten heerst nog veel twijfel. Europa-verslaggever Geert Jan Hahn schetst de overwegingen en oud-minister van Buitenlandse Zaken Ben Knapen reageert. Luister ook | #67: Het nieuwe (kandidaat) lid van EuropaSee omnystudio.com/listener for privacy information.
6/17/20226 minutes, 12 seconds
Episode Artwork

#67: Het nieuwe (kandidaat) lid van Europa

Als het aan Ursula von der Leyen ligt, komt er aanstaande vrijdag op 17 juni een positief advies op tafel over het kandidaat-lidmaatschap van Oekraïne. Dit gaf zij aan na haar verrassingsbezoek aan president Zelenski in Kiev afgelopen weekend. Een aantal Europarlementariërs zien dit anders voor zich, maar wat betekent zo'n kandidaat-lidstatus nou eigenlijk? Waarom is dat anders dan wat Bosnië heeft, en ook weer anders dan Albanië? En heeft het plan van Macron, om een soort tweederangs Europese politieke gemeenschap te starten, enige kans van slagen? Dat en nog veel meer bespreken wij met onze 3 gasten: Gijs de Vries Oud-staatssecretaris, oud-voorzitter van de liberale fractie in het Europees Parlement en nu verbonden aan de London School of Economics. Wouter Zweers, onderzoeker bij Instituut Clingendael op EU-uitbreidingsbeleid en tot slot Armin Cuyvers hoogleraar Europees Recht aan het Europa instituut van Universiteit Leiden. De zevenenzestigste aflevering van BNR Europa Hahn en De Vries houden Brussel, de Europese Unie, Schengen, de eurozone en de rafelranden van ons continent in de smiezen.   Daarnaast is er ook wekelijks aandacht voor 'muziek' van ons continent. En deze aflevering gaan we naar ... Roemenië! De hele playlist Eurotrash kun je trouwens hier in onze Spotify-lijst beluisteren      See omnystudio.com/listener for privacy information.
6/15/202253 minutes, 31 seconds
Episode Artwork

Europa Update | Iedereen is boos

Europa mag wat betreft Oekraïne dan wel grotendeels eensgezind opereren. Deze week is iedereen boos op elkaar, zo boos zelfs dat er zelfs gedreigd wordt met het ten val brengen van de Europese Commissie. Europa-verslaggever Geert Jan Hahn legt uit wat er aan de hand is, en ook Han ten Broeke praat mee. Luister ook | #66: Ursula's Overrule of Law - een reconstructieSee omnystudio.com/listener for privacy information.
6/10/20228 minutes, 22 seconds
Episode Artwork

#66: Ursula's Overrule of Law - een reconstructie

Deze week aandacht voor heibel om serieuze zaken. Aanstichter volgens velen: Ursula von der Leyen, met haar besluit om niet langer coûte que coûte Poolse coronamiljarden te blokkeren. Daarmee gaf zij niet langer gehoor aan haar eigen kritiek van weleer op Polen én die van enkele prominente Eurocommissarissen, waaronder Frans Timmermans, om een onafhankelijke en democratische rechtsstaat boven alles te stellen. "In een Nederlandse situatie zou zo'n minister opstappen." Een reconstructie. Presentatoren Stefan de Vries en Geert Jan Hahn bespreken de ongewone gang van zaken met bijzonder hoogleraar recht en politiek in de internationale betrekkingen John Morijn, Europarlementariër Thijs Reuten (S&D, namens PvdA), FD-correspondent in Brussel Mathijs Schiffers en Malgorzata Bos-Karczewska van Polonia.nl.  De zesenzestigste aflevering van BNR Europa (voorheen Europa Podcast)  Hahn en De Vries houden Brussel, de Europese Unie, Schengen, de eurozone en de rafelranden van ons continent in de smiezen.   Daarnaast is er ook wekelijks aandacht voor 'muziek' van ons continent. En deze aflevering gaan we naar ... Portugal! De hele playlist met eurotrash kun je trouwens hier in onze Spotify-lijst beluisteren  See omnystudio.com/listener for privacy information.
6/8/202251 minutes, 49 seconds
Episode Artwork

Europa Update | Denemarken zegt 'ja'

Terwijl Hongarije de Europese Commissie tot wanhoop drijft is er ook sprake van wind in de rug voor de EU. Zo gaat Denemarken meedoen aan het Europese defensiebeleid, nadat de Denen daar woensdag voor stemden in een referendum. En Kroatië krijgt vanaf 2023 de euro als munt. Luister ook | Militaire NAVO-topman: 'Oorlog gaat misschien nog wel een jaar duren' Luister ook | #65: De start van de Europese handelsoorlog?See omnystudio.com/listener for privacy information.
6/3/20224 minutes, 7 seconds
Episode Artwork

#65: De start van de Europese handelsoorlog?

In Noord-Ierland lopen de gemoederen hoog op. Na de overwinning van Sinn Féin in de Noord-Ierse verkiezingen wil Westminster de teugels extra hard aantrekken. Er komt geen Noord-Iers kabinet totdat het Noord-Ierland protocol verwijderd wordt. Deze afspraak tussen de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk kan niet zomaar gebroken worden, maar wat gebeurt er als Westminster het toch doet? Wat staat er verder nog in die Brexitdeals? Wat kan Europa doen om een stokje hiervoor te steken? Wat betekent dit allemaal voor Noord-Ierland? Dat en nog veel meer bespreken we met Joost Augusteijn, Universitair hoofddocent Ierse en Britse geschiedenis aan de Universiteit Leiden, Hendrik Vos, hoogleraar Politieke Wetenschappen van de Universiteit van Gent en Jeroen Lenaers, Europarlementariër namens het CDA in de EPP fractie. De vijfenzestigste aflevering van BNR Europa Piras en De Vries houden Brussel, de Europese Unie, Schengen, de eurozone en de rafelranden van ons continent in de smiezen.   Daarnaast is er ook wekelijks aandacht voor 'muziek' van ons continent. En deze aflevering gaan we naar ... Polen! De hele playlist Eurotrash kun je trouwens hier in onze Spotify-lijst beluisterenSee omnystudio.com/listener for privacy information.
6/1/202245 minutes, 28 seconds
Episode Artwork

#64: Dreigt sneltrein Europa te ontsporen?

Deze week aandacht voor sneltrein Europa. De Russische invasie in Oekraïne is inmiddels 3 maanden oud. En dat gold dus ook voor de Europese reactie. De 27 lidstaten kwamen in recordtijd met allerlei sanctiepakketten, die Rusland hard moeten raken maar óók onszelf pijn doen. Hoe vinden we zelf dat het gaat?   Dit en meer bespreken presentatoren Stefan de Vries en Geert Jan Hahn met Europarlementariërs Kim van Sparrentak (Europese Groenen, namens GroenLinks) en Thijs Reuten (S&D, namens PvdA). Speciale vermelding voor hoogleraar Mathieu Segers. In ons gesprek verwijzen we veelvuldig naar de Tegenlicht-uitzending van deze week. Maar bij deze nog een luistertip: via BNR De Wereld kun je vanaf donderdag 26 mei luisteren naar een interview van een uur met dé Europakenner van Nederland. De vierenzestigste aflevering van BNR Europa (voorheen Europa Podcast)  Hahn en De Vries houden Brussel, de Europese Unie, Schengen, de eurozone en de rafelranden van ons continent in de smiezen.   Daarnaast is er ook wekelijks aandacht voor 'muziek' van ons continent. En deze aflevering gaan we naar ... Tsjechië! De hele playlist Eurotrash kun je trouwens hier in onze Spotify-lijst beluisterenSee omnystudio.com/listener for privacy information.
5/25/202249 minutes, 40 seconds
Episode Artwork

Europa Update | de weg naar de NAVO voor Finland en Zweden

Finland en Zweden hebben nu dan echt hun lidmaatschapsverzoeken ingediend bij NAVO-chef Jens Stoltenberg. Binnen drie maanden draaiden de meningen van de inwoners van de landen 180 graden. Hoe het toetredingsproces er nu uitziet en welke beren er nog op de weg liggen, bespreekt Europa-correspondent Stefan de Vries. Luister ook | #63: RePowerEU: 300 miljard euro om voor 2030 van het Russische gas af te komenSee omnystudio.com/listener for privacy information.
5/20/20224 minutes, 47 seconds
Episode Artwork

#63: RePowerEU: 300 miljard euro om voor 2030 van het Russische gas af te komen

Vandaag, op 18 mei, is het RePowerEU-plan door de voorzitter van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen gepresenteerd. Hierin kondigde zij aan dat er 227 miljard euro aan investeringen moet hebben om voor 2027 volledig onafhankelijk te zijn van het Russische gas.  Maar wat houdt dit plan precies in? Waar gaat het geld naartoe én waar komt het geld vandaan? Wat voelt de Jan Modaal hiervan?  Dit en veel meer bespreken presentatoren Stefan de Vries en Connor Clerx met twee belangrijke sprekers die beiden energie in hun portefeuille hebben: Mohammed Chahim: Europarlementariër voor de PvdA in de S&D fractie Tom Berendsen: Europarlementariër namens het CDA in de EVP Fractie De drieënzestigste aflevering van BNR Europa (voorheen Europa Podcast)  Clerx en De Vries houden Brussel, de Europese Unie, Schengen, de eurozone en de rafelranden van ons continent in de smiezen.   Daarnaast is er ook wekelijks aandacht voor 'muziek' van ons continent. En deze aflevering gaan we naar ... Zweden! De hele playlist Eurotrash kun je trouwens hier in onze Spotify-lijst beluisterenSee omnystudio.com/listener for privacy information.
5/18/202239 minutes, 6 seconds
Episode Artwork

Europa Update | De zin en onzin van de toekomst van Europa

Europa gaat vernieuwen, of toch weer niet? De Unie sprak er de afgelopen maanden over en de Franse president Macron deed begin deze week ook een duit in het zakje. Europa-correspondent Stefan de Vries legt uit wat Macron wil. Luister ook | #62: Wahlkampf in Nordrhein-Westfalen: waarom de Duitse deelstaat zo belangrijk isSee omnystudio.com/listener for privacy information.
5/13/20225 minutes, 9 seconds
Episode Artwork

#62: Wahlkampf in Nordrhein-Westfalen: Waarom de Duitse deelstaat zo belangrijk is

Deze zondag, 15 mei, gaan de inwoners van Nordrhein-Westfalen, de grootste deelstaat van Duitsland, naar de stembussen. De directe buurstaat van Limburg, Overijssel en Gelderland telt evenveel inwoners als heel Nederland en is de powerhouse van de Europese industrie. Maar waarom zou het juist iedereen in Nederland moeten interesseren wie in deze Duitse deelstaat de verkiezingen wint? Waarom is Nordrhein-Westfalen zo belangrijk voor ons, maar ook voor Europa? En wat is überhaupt de kracht van de regio binnen Europa? Dat en nog veel meer bespreken presentatoren Stefan de Vries en Donatello Piras met: Marja Verburg, webredacteur van Duitslandweb en onderdeel van het Duitsland Instituut Otto Fricke, politicus van de Freie Demokratische Partei, FDP En we horen Eddy van Hijum, gedeputeerde van de provincie Overijssel in het Europese Comité van de Regio's De tweëennzestigste aflevering van BNR Europa (voorheen Europa Podcast)  Piras en De Vries houden Brussel, de Europese Unie, Schengen, de eurozone en de rafelranden van ons continent in de smiezen.   Daarnaast is er ook wekelijks aandacht voor 'muziek' van ons continent. En deze aflevering gaan we naar ... Litouwen! De hele playlist Eurotrash kun je trouwens hier in onze Spotify-lijst beluisterenSee omnystudio.com/listener for privacy information.
5/11/202244 minutes, 6 seconds
Episode Artwork

Europa Update | Svetlana Tichanovskaja over oorlog & vrijheid

BNR De Wereld was deze donderdag live vanuit Hotel de Wereld in Wageningen vanaf het bevrijdingsfeest. Voor die uitzending sprak Europa-verslaggever Geert Jan Hahn uitgebreid met Svetlana Tichanovskaja, de oppositieleider van Belarus. Zij leeft in ballingschap in Litouwen, terwijl haar man vastzit in Belarus. Zij legt uit wat vrijheid voor haar betekent. De hele aflevering | #127: Svetlana Tichanovskaja over oorlog & vrijheidSee omnystudio.com/listener for privacy information.
5/6/20225 minutes, 49 seconds
Episode Artwork

#61: Het Jaar van Europa

Op 9 mei is de Dag van Europa. Maar misschien kunnen we beter spreken over de week van Europa, met het zesde sanctiepakket tegen Rusland en de Conferentie over de Toekomst van Europa in het achterhoofd. Of het Jaar van Europa, als je de nasleep van de pandemie erbij pakt. Of het Decennium van Europa, als je teruggaat tot de Brexit.... In ons rondetafelgesprek blikken we met drie gasten uit op de Dag van Europa, door op alle ontwikkelingen terug te blikken, en vooruit te denken. Een open gesprek over vrijheid en democratie, over sentiment, en over burgerberaad. En wie is nou dé Europeaan? Met: Gijs de Vries, o.a oud-Europarlementariër, oud-staatssecretaris voor Binnenlandse Zaken, voormalig lid van de Europese Rekenkamer. Met: Peter Giesen, Europacommentator bij De Volkskrant en oud-correspondent in Parijs Met: Arnold van Bruggen, documentairemaker bij Prospekt, werkend aan het megaproject The Europeans - a portrait of modern Europe. En met onze tijdelijke eurocommissaris Donatello Piras, maker ook van BNR's Italië Podcast! Alle sprekers zijn op 9 mei te gast als spreker op de Dag van Europa bij Europe Day*22 van de Europese Culturele Stichting / European Cultural Foundation. Meer vind je hier! De eenenzestigste aflevering van BNR Europa (voorheen Europa Podcast)  Hahn en De Vries houden Brussel, de Europese Unie, Schengen, de eurozone en de rafelranden van ons continent in de smiezen.   Daarnaast is er ook wekelijks aandacht voor 'muziek' van ons continent. En deze aflevering gaan we naar ... een land dat we nog even geheim houden! De hele playlist Eurotrash kun je trouwens hier in onze Spotify-lijst beluisteren  See omnystudio.com/listener for privacy information.
5/4/202250 minutes, 25 seconds
Episode Artwork

Europa Update | Steunen Russen Poetin echt?

Russen staan nog altijd massaal achter Vladimir Poetins optreden in Oekraïne. Dat blijkt uit verschillende peilingen die in Rusland gehouden worden. Hoe betrouwbaar die zijn besprak Europa-verslaggever Geert Jan Hahn in Parijs met de Russische socioloog Aleksandr Bikbov die daar in ballingschap woont. Luister ook | #60: Populisten, protestpartijen en plucheplakkersSee omnystudio.com/listener for privacy information.
4/29/20225 minutes, 11 seconds
Episode Artwork

#60: Populisten, protestpartijen en plucheplakkers

Twee voorzichtige conclusies na deze Verkiezingsmaand van Europa. Eén: het populisme in Europa lijkt op z’n retour. Voor nu. En twee: Eurosceptici geraken steeds minder op de troon. Voorlopig.   Want wat als Emmanuel Macron wéér vijf jaar lang macroneert  en vooral mooie pluchepraatjes verkondigt in plaats van problemen aanpakt? Wat als Robert Golob leider blijft van een Sloveense protestpartij mét mandaat maar zónder profiel? En is er misschien een rol voor Brussel weggelegd in het bestrijden van de sociale onrust in Europa? Onrust die dus steeds minder leidt tot verkiezingswinst, maar nog wel degelijk in de verschillende Europese landen aanwezig is. En om die problemen ook te kunnen adresseren: is burgerberaad, zoals de Conferentie over de Toekomst van Europa, een handig vehikel? Aan onze digitale ronde tafel bespreken we dit met Jeroen Lenaers, Europarlementariër in de EVP-fractie namens het CDA. En Marieke Koekkoek, Tweede Kamerlid voor Volt. Shownotes: Op 9 mei is de Dag van Europa. Volgende week meer daarover in BNR Europa, met daarin ook aandacht voor dit event: Europa Day*22. Geert Jan ontdekte op de website van de Rheinische Post de Wahl-O-Mat: een stemwijzer voor kiezers in Noordrijn-Westfalen. Op 11 mei mag een kwart van de Duitse bevolking naar de stembus. Meer weten over de stellingen die dan worden geponeerd? Kijk zelf hier. Volgens de Finse krant Iltalehti en de Zweedse krant Expressen komt in de week van 16 mei een officiële aankondiging van de NAVO-aanvraag van Finland en Zweden. Stefan volgt deze Brusselse Zaak op de voet. Als luistertip geven we je graag het recente gesprek van correspondent Koen Verhelst mee, bij onze collega's van BNR De Wereld. Luister hier. De zestigste aflevering van BNR Europa (voorheen Europa Podcast)  Hahn en De Vries houden Brussel, de Europese Unie, Schengen, de eurozone en de rafelranden van ons continent in de smiezen.   Daarnaast is er ook wekelijks aandacht voor 'muziek' van ons continent. En deze aflevering gaan we naar ... Denemarken! De hele playlist Eurotrash kun je trouwens hier in onze Spotify-lijst beluisteren    See omnystudio.com/listener for privacy information.
4/27/202239 minutes, 3 seconds
Episode Artwork

Factcheck Europa | Vriend Mark, wanneer mogen wij bij de EU?

De Oekraïense president Zelenski heeft al meermaals aangegeven bij de Europese familie te willen horen. Volgens Tweede Kamerlid Caroline van der Plas, van de BoerBurgerBeweging, kan dit niet. Zij twitterde het volgende: ‘’Heel opmerkelijk dat Zelenski Mark Rutte persoonlijk aansprak op zijn rol in toelaten van Oekraïne tot EU en niet als minister-president. Ik vond dat persoonlijk niet gepast, eerlijk gezegd. Elk land dat wil toetreden tot EU moet gewone procedure doorlopen. Geen uitzonderingen."  Wij focussen ons op die laatste twee zinnen. Moet elk land, in dit geval Oekraïne, per se een normale procedure doorlopen, of zijn er uitzonderingen mogelijk? De juridische feiten worden besproken met professoren Europees Recht Ton van den Brink, van de Universiteit Utrecht, en Armin Cuyvers, van de Universiteit Leiden. Ook horen we taalkundige Jan van Steenbergen. Host Geert Jan Hahn Over Factcheck Europa Geert Jan Hahn hoor je elke donderdag vlak voor 09:00 uur. Luister live in De Ochtendspits of wanneer je wilt via bnr.nl/factcheckeuropa, Apple Podcast en Spotify of de BNR App.  See omnystudio.com/listener for privacy information.
4/24/20226 minutes, 35 seconds
Episode Artwork

Europa Update | de slag om Marioepol en een internationale gasboycot

Terwijl Rusland de stad Marioepol claimt te hebben veroverd, laait in Duitsland het debat over een olie- en gasboycot verder op. Wat minister Baerbock van Buitenlandse Zaken betreft komt die er in ieder geval bij olie. Bondskanselier Scholz twijfelt. Europa-verslaggever Geert Jan Hahn legt uit wat de gevolgen zijn en Otto Fricke reageert. Luister ook | #59: Verkiezingstijd in Europa: wat als Marine Le Pen wint?See omnystudio.com/listener for privacy information.
4/21/20229 minutes, 28 seconds
Episode Artwork

#59: Verkiezingstijd in Europa (4): wat als Marine Le Pen wint?

Het is nog steeds de Maand van Europa. Het regent verkiezingen op ons continent. Na aandacht voor Hongarije, Servië en de eerste ronde van de verkiezingen in Frankrijk, blikken we nu vooruit op de Franse finale: de tweede ronde tussen huidig president Emmanuel Macron en Marine Le Pen. Vorige week aandacht voor de zittend president, maar deze week: wat betekent het voor Frankrijk en Europa als Le Pen wint?  Stefan de Vries en Geert Jan Hahn waren vorige week nog in Parijs - maar blikken nu vanuit Amsterdam en Den Haag vooruit op een hele spannende week. Dat doen ze samen met Matt Steinglas, Europacorrespondent bij The Economist. Ook leggen we een lijntje met freelance journalist in Slovenië Mark Koghee. Want ook dáár zijn verkiezingen. En ook dáár is het spannend. Want is premier Janez Janša na zondag ook nog premier? En wat betekent dat dan voor de relatie met de EU, die toch ook langzaam onder druk komt te staan door lichte afbraak van rechtsstaat en persvrijheid? De negenenvijftigste aflevering van BNR Europa (voorheen Europa Podcast)  Hahn en De Vries houden Brussel, de Europese Unie, Schengen, de eurozone en de rafelranden van ons continent in de smiezen.   Daarnaast is er ook wekelijks aandacht voor 'muziek' van ons continent. En deze aflevering gaan we naar ... Frankrijk! De hele playlist Eurotrash kun je trouwens hier in onze Spotify-lijst beluisterenSee omnystudio.com/listener for privacy information.
4/20/202232 minutes, 49 seconds
Episode Artwork

Europa Update | Ik Macroneer, jij Macroneert

Het optreden van president Macron in de oorlog in Oekraïne heeft hem een nieuw werkwoord opgeleverd: Macroner. Het betekent dat je iets heel erg vindt, maar dat je er eigenlijk maar weinig tegen doet. Iets dat Macron in de verkiezingsstrijd met Le Pen niet kan gebruiken. Daarover Europa-verslaggever Geert Jan Hahn. Luister ook | #58: Verkiezingstijd in Europa (3): Wat als Emmanuel Macron wint?See omnystudio.com/listener for privacy information.
4/15/20226 minutes, 29 seconds
Episode Artwork

#58: Verkiezingstijd in Europa (3): Wat als Emmanuel Macron wint?

Het is nog steeds de Maand van Europa. Het regent verkiezingen op ons continent. Na aandacht voor Hongarije, Servië en de eerste ronde van de verkiezingen in Frankrijk, blikken we nu vooruit op de Franse finale: de tweede ronde tussen huidig president Emmanuel Macron en Marine Le Pen. Volgende week aandacht voor de uitdager, maar deze week: wat betekent het voor Frankrijk en Europa als Macron wint?  Stefan de Vries en Geert Jan Hahn zijn afgereisd naar Parijs en praten in het prachtige Atelier Néerlandais met Nederlanders in Frankrijk over de koers van de huidig president. Wat als hij nog vijf jaar de baas is? Wat betekent dat voor Frankrijk in Europa? Een gesprek over economie, strategische autonomie, digitalisering en opportunistisch campagne voeren. Met: Anouk Zoet: Business Director bij NLBC: een ledenorganisatie voor Nederlandse ondernemers in Frankrijk. Arjan Angenent, ICT-ondernemer. Eigenaar en oprichter van Tulipano Consulting. Wilfred de Bruijn: 'Nederlandse Parijzenaar' en bibliothecaris van Fondation Custodia De achtenvijftigste aflevering van BNR Europa (voorheen Europa Podcast)  Hahn en De Vries houden Brussel, de Europese Unie, Schengen, de eurozone en de rafelranden van ons continent in de smiezen.   Daarnaast is er ook wekelijks aandacht voor 'muziek' van ons continent. En deze aflevering gaan we naar ... Frankrijk! De hele playlist Eurotrash kun je trouwens hier in onze Spotify-lijst beluisterenSee omnystudio.com/listener for privacy information.
4/13/202245 minutes, 53 seconds
Episode Artwork

Factcheck Europa | Pécresse en de veertig miljoen migranten

Valerie Pécresse, Franse presidentskandidaat, staat nu bijzonder laag in de peilingen. Een paar weken geleden deed Pécresse een uitspraak waar wij niet zo zeker van waren als zij. Pécresse zei in een interview dat er afgelopen jaar, 2021, veertig miljoen ongedetecteerde migranten de Europese Unie in zijn gekomen. Dat is ruim twee keer de Nederlandse bevolking. Hoe kan niemand zo'n groot aantal opgemerkt hebben? Hoe weet Pécresse dat aantal als het ongedetecteerde migratie is? Klopt deze uitspraak wel? We bespreken dit vraagstuk met: Maartje Terpstra, advocaat in vreemdelingenrecht. Tineke Strik, Europarlementariër in de Groene fractie namens Groenlinks met onder andere migratie in haar portefeuille. Host Stefan de Vries Over Factcheck Europa Geert Jan Hahn hoor je elke donderdag vlak voor 09:00 uur. Luister live in De Ochtendspits of wanneer je wilt via bnr.nl/factcheckeuropa, Apple Podcast en Spotify of de BNR App.  See omnystudio.com/listener for privacy information.
4/10/20224 minutes, 14 seconds