Winamp Logo
Българска история Cover
Българска история Profile

Българска история

Bulgarian, History, 1 season, 15 episodes, 13 hours, 19 minutes
About
Подкаст „Българска история“ предлага на своите слушатели разговори и анализи, засягащи различни аспекти от историческото минало на България. Епизодите с водещ Иван Кънчев излизат два пъти месечно. В тях отговорите на някои от най-дискусионните исторически въпроси ще търсят доказани специалисти в своята област.
Episode Artwork

Космонавтиката в България

Последният епизод на подкаст "Българска история" за годината е посветен на историята на космонавтиката в България. Как се стига до полетите на Георги Иванов и Александър Александров, какви космически апарати се разработват в България и с основание ли често посочваме страната като една от космическите сили през изминалия век? Тези въпроси стоят в основата на разговора на Иван Кънчев с госта му Антон Оруш. Българският портал за стара техника – https://www.sandacite.bg/ Албум "Голяма книга за българската техника" – https://bulgarianhistory.shop/product/-golyama-kniga-za-balgarskata-tehnika/4/217 Тодор Живков в разговор с екипажа  на втория български полет в Космоса – https://youtu.be/5pf3pyqMgys
12/14/202055 minutes, 7 seconds
Episode Artwork

Историята на гейм индустрията в България

Гост в новия епизод на подкаст "Българска история" е Веселин Ханджиев - един от пионерите в областта на българските компютърни игри. В разговора си с Иван Кънчев той споделя как му хрумва идеята за играта "Цар – тежестта на короната", как се стига до реализацията ѝ и на какво се дължи успеха ѝ. Историята на Black Sea Studios - успешните игри на производителя, купуването му от по-голям световен играч и по какво работи в момента Веселин и екипа му също са теми, обсъдени в епизода. 📌 Работата по Knights of Honor 2 може да следите тук: ⚔️ Game Website: https://knightsofhonor.com/ ⚔️ Forums: https://community.knightsofhonor.com ⚔️ Discord: https://discord.gg/knightsofhonor ⚔️ Steam: https://store.steampowered.com/app/736820/Knights_of_Honor_II_Sovereign/ Желаем ви приятно слушане!
12/7/20201 hour, 8 minutes, 3 seconds
Episode Artwork

История на военното разузнаване в България

Поредният епизод на подкаст "Българска история" представя на вашето внимание един разговор, посветен на историята на военното разузнаване в България. Гост на Иван Кънчев е един от най-добре запознатите специалисти с темата в България – професор Йордан Баев. В разговора той проследява развитието на военното разузване в страната от началото на ХХ век до наши дни, като акцентира на периода на Студената война, криещ много любопитни истории и примери за успешни разузнавателни мисии.
11/30/202052 minutes, 8 seconds
Episode Artwork

Михаил "NO-MAD" Кунчев – Патриотизмът днес

Гост на Иван Кънчев в поредния епизод на подкаст "Българска история" е Михаил Кунчев – човекът, решил да промени живота си, впускайки се в търсенето на съвременните български войни. Михаил посещава Близкия изток, където научава от първа ръка за постиженията на българските военни в Кербала, срещайки се с някои от тях. Видяното описва в книга, а наред с появата ѝ слага началото и на още редица инициативи, свързани с почитането на историческата ни памет.
11/23/20201 hour, 9 minutes, 14 seconds
Episode Artwork

Българската следа

Новият епизод на подкаст "Българска история" ви кани на пътешествие в търсене на българската следа, останала извън границите на днешна България. Иван Кънчев и госта му Светослав Марков разговарят както за българската диаспора в Румъния, Сърбия, Молдова и Украйна, така и за онези паметници, свързани с родната история, които човек може да открие на истински неочаквани места.
11/16/202049 minutes, 30 seconds
Episode Artwork

Българските конституции

Десети епизод на подкаст „Българска история“ идва с двама гости, с които водещият Иван Кънчев разисква темата за българските конституции. В какъв исторически период се появява всяка една от тях, с какво основно се характеризира и необходима ли е промяна на сега действащия основен закон са част от въпросите, които се обсъждат.
11/9/20201 hour, 4 minutes, 48 seconds
Episode Artwork

Другите Българии?

XIV век за Балканите може да се опише с една дума - сепаратизъм. Сред множеството малки държавици, които се появяват около личността на определен аристократ има няколко, които са пряко свързани с България и нейната царска династия. Кои са те, каква е историята им и колко време просъществуват - това са въпросите, които дискутират Иван Кънчев и госта му д-р Никола Дюлгеров.
10/26/202049 minutes, 22 seconds
Episode Artwork

Българите под османска власт

С превземането на българската държава от османските турци коренно се променя и начинът на живот на българите.  Какви данъци е трябвало да плащат те, каква е причината големите български въстания да избухнат след средата на XIX век, както и какво е било положението при другите християнски народи в рамката на империя са част от въпросите, които разискват Иван Кънчев и госта му д-р Александър Стоянов в поредния епизод на подкаст „Българска история“.
10/20/202051 minutes, 50 seconds
Episode Artwork

По стъпките на бележитите българки

В този епизод на подкаст "Българска история" на почит са дамите. В разговора на Иван Кънчев с госта му Петър Будинов място намират не само житейските истории на значими българки от XIX и XX век, но и теми като мястото на жената в българското общество по това време и проблемът с избирателните им права.
10/12/202046 minutes, 44 seconds
Episode Artwork

Битът на средновековния българин

Какво са слагали на трапезата си българите през Средновековието? Как са се обличали, развличали и какви жилища са обитавали? Тези и още интригуващи въпроси, засягащи ежедневието на предците ни, са темата на поредния епизод на подкаст „Българска история“.
9/28/202045 minutes, 19 seconds
Episode Artwork

Подземните богатства на България

Петият епизод на подкаст „Българска история“ ни пренася в подземния свят и по-точно – в света на подземните природни ресурси на България.  Откога започва сериозното разработване на българските полезни изкопаеми? Много или малко са залежите на злато в страната ни, защо у нас вече не се добива уран и има ли надежда в Черно море да се открият сериозни количества нефт и природен газ?  Отговори на тези въпроси търси Иван Кънчев в разговора си с доктор Димитър Желев.
9/14/202056 minutes, 42 seconds
Episode Artwork

Македония вчера, днес и утре

В новия епизод на подкаст „Българска история“ Иван Кънчев и гостът му Мартин Чорбаджийски обсъждат днешната политическа ситуация в Република Северна Македония през призмата на историческото минало. Какво представлява македонският преход, как се зараждат съвременните македонски партии и каква е позицията на България по македонския въпрос от създаването на държавата до днес са част от въпросите, чиито отговори ще научите.
8/31/202048 minutes, 52 seconds
Episode Artwork

Българските питанки

В разгара на августовските жеги представяме третия епизод на подкаст „Българска история“. На гости сме поканили Драгомир Симеонов – дългогодишен журналист, автор и водещ, който от години е приятел на екипа ни.  В епизода той говори за наглед познати български думи и фрази, гмуркайки се надълбоко в търсене на техния произход и значение. Ще чуете познати изрази от ежедневието, но ще се изненадате как са се зародили и впоследствие вклинили в родната реч. Приятно слушане!
8/16/202050 minutes, 51 seconds
Episode Artwork

Изгубената спортна слава на България

Във втория епизод на подкаст „Българска история“ водещият Иван Кънчев и гостът му д-р Теодор Борисов обръщат погледи към някогашната спортна слава на България. Как страната ни извървява пътя от първи олимпийски медал до 7-ма сила в света само 36 години по-късно и какво представлява системата на масовия спорт в годините на социализма?  Тези спортни въпроси и тяхната неминуема връзка с всички останали социални и икономически промени в българското общество през изминалия век се преплитат в този любопитен 45-минутен разговор. Приятно слушане!
8/3/202044 minutes, 22 seconds
Episode Artwork

България – Япония на Балканите? Разговор за икономическото развитие на страната след Освобождението

Първият епизод на подкаст "Българска история" търси отговор на широко разпространеното схващане за бурното икономическо развитие на България в годините след Освобждението.  До колко то отговаря на истината и как се появява израза "България - Япония на Балканите"? Какво представлява стопанският живот на страната и как се поставят основите на съвременната българска икономика?  Отговорите на тези и още много въпроси ще откриете в разговора между водещия Иван Кънчев и д-р Владимир Станев.
7/16/202046 minutes, 22 seconds