Winamp Logo
Blauw Bloed Cover
Blauw Bloed Profile

Blauw Bloed

Dutch, National/National politics/National assembly, 1 seasons, 6 episodes, 4 hours 14 minutes
About
Ben jij een echte royaltyliefhebber? Dan zit je hier goed. De Blauw Bloed-podcast brengt verdieping aan bij de koninklijke actualiteit. Met inspirerende experts praat Tirza van der Graaf over de meest uiteenlopende onderwerpen rond binnen- en buitenlandse koningshuizen. De Blauw Bloed-podcast verschijnt in samenwerking met het gelijknamige NPO2-programma.
Episode Artwork

#6 - Simone Lamain - Dit deden de royals in de Tweede Wereldoorlog

Dat koningin Wilhelmina in de Tweede Wereldoorlog naar Engeland vertrok, zal voor de meeste mensen bekend zijn. Maar had het zin gehad als zij in Nederland was gebleven? En hoe liep het af met de royals uit andere landen die wél in eigen land bleven? Historicus Simone Lamain geeft in deze aflevering van de Blauw Bloed podcast antwoord op deze vragen. Deze aflevering is opgenomen omdat het in 2020 75 jaar geleden was dat Nederland werd bevrijd.
23/02/202136 minutes 27 seconds
Episode Artwork

#5 - Hoe Commissaris van de Koning Jaap Smit samenwerkt met Willem-Alexander

De Commissarissen van de Koning: je ziet ze vaak voorbijschuiven tijdens officiële gelegenheden met de Koninklijke familie, maar wat doen zij eigenlijk? Wat houdt dit werk precies in, en wat heeft dat met de Koning te maken? Jaap Smit, Commissaris van de Koning in Zuid-Holland, vertelt er alles over in deze podcastaflevering van de Blauw Bloed podcast, gemaakt door de EO.
15/12/202034 minutes 41 seconds
Episode Artwork

#4 - Waarom burgemeester Jos Wienen zo gek is op de Oranjes

Als burgemeester van Haarlem en voormalig burgemeester van Katwijk heeft Jos Wienen al heel wat werkbezoeken met de Koning meegemaakt. En daarbij heeft burgemeester Wienen waarschijnlijk de primeur, want hij mocht zelfs de Koning mee bij een van zijn eerste werkbezoeken – de Koning liep namelijk een dag stage in Katwijk in zijn studententijd. In deze aflevering van de Blauw Bloed Podcast vertelt de burgemeester van Haarlem over zijn fascinatie voor het Huis van Oranje, over het bijzondere effect wat de Koning heeft op mensen tijdens werkbezoeken, en over de warme woorden van de Koning in moeilijke tijden.
01/12/202043 minutes 11 seconds
Episode Artwork

#3 - Josephine Rombouts beleefde Downton Abbey in het echt

Werken in een eeuwenoud kasteel in het ruige, prachtige Schotland. Wie wil dat nu niet? De Nederlandse Josephine Rombouts had jarenlang deze droombaan: zij runde op een kasteel voor een aantal jaar de huishouding en maakte allemaal avonturen mee. Daar kwam in 2018 het boek Cliffrock Castle over uit, waarna twee andere boeken volgden. In deze aflevering van de Blauw Bloed podcast neemt zij ons mee in het Schotse kasteelleven, en vertelt zij over hoe zij als onervaren schoonmaakster opklom tot de personal assistant van een van de meest prominente families van de Schotse adel.
17/11/202047 minutes 31 seconds
Episode Artwork

#2 - Wat maken de hoffotografen mee bij de Oranjes?

Als hoffotograaf heb je bijna dagelijks contact met de Koninklijke Familie, en maak je ze van heel dichtbij mee. Maar betekent dat automatisch ook dat je een band met ze opbouwt? En hoe zit dit met je journalistieke taak? Fotograaf je als hoffotograaf alles, of laat je je camera ook expres wel eens uit? In deze tweede aflevering van de Blauw Bloed podcast praten we daarover met twee bekende hoffotografen: Vincent Mentzel en Patrick van Katwijk. Van beiden heb je het werk ongetwijfeld langs zien komen. Allereerst natuurlijk bij het tellen van je muntjes in de supermarkt, want het portret van Beatrix op de guldenmunten werden gemaakt door voormalig NRC-staffotograaf Vincent Mentzel. Ook kunnen we allemaal nog dat verschrikkelijke moment herinneren tijdens de Koninggedag in 2009 in Apeldoorn. Een iconische foto van een geschokte familie werd gemaakt door hoffotograaf Patrick van Katwijk. Met hen gaan we in gesprek over de vraag: wat is de rol van de hoffotograaf?
03/11/202048 minutes 35 seconds
Episode Artwork

#1 - Carel Kraayenhof maakte de traan van Maxima cultureel erfgoed

‘Op 2 februari 2002 maakt Nederland tijdens het huwelijk van koning Willem-Alexander en koningin Máxima kennis met bandoneonist Carel Kraayenhof. ‘De traan’ die over Máxima’s wang biggelt tijdens het nummer ‘Adios Nonino’ is inmiddels cultureel erfgoed in Nederland. Hoe kwamen ze ooit bij Carel Kraayenhof uit voor dit optreden, en hoe bereidde hij zich, samen met Máxima, voor op deze bijzondere dag? Je hoort het in deze eerste aflevering van de Blauw Bloed-podcast.’
20/10/202043 minutes 51 seconds