Winamp Logo
Bits & Atomen Cover
Bits & Atomen Profile

Bits & Atomen

Dutch, Technology, 1 season, 126 episodes, 2 days, 15 hours, 50 minutes
About
Wekelijks brengt De Standaard je op de hoogte van wat er gebeurt in de digitale wereld en in die van de wetenschap. Elke vrijdag, met Dominique Deckmyn en Pieter Van Dooren.
Episode Artwork

Hoe slim en veilig is de AI van Apple?

Afwassen kan een robot nog altijd niet, maar hout kappen in het bos en op een vrachtwagen laden, lukt wel al. En dat is, jawel, dankzij AI. Komt de doorbraak van robotica nu echt dichtbij? Verder hebben we het over de AI-plannen van Apple, over de chips van Nvidia en over virussen.See omnystudio.com/listener for privacy information.
6/14/202432 minutes, 27 seconds
Episode Artwork

We kunnen nu ook de gedachten van AI lezen

Kunnen we de gedachten van een AI-chatbot lezen? Ja. Althans, onderzoekers hebben aangetoond dat zij kunnen lezen wat er in het brein van een chatbot gebeurt. Kan dat ons helpen om het veiliger te maken? Voorts hebben het over een robotduim, over Facebook dat ook volop inzet op AI, en over hoe ook mieren een opkikker krijgen van koffie. See omnystudio.com/listener for privacy information.
6/7/202430 minutes, 39 seconds
Episode Artwork

AI vertelt vaak onzin, alleen mogen we niet weten hoe vaak

Hoe krachtig de teksten die AI produceert ook zijn: geregeld staan er zware fouten in. Hallucinaties noemen we dat en ook Google heeft er last van. Verder hebben over spinnen die ons inspireren om nieuwe en betere microfoons te maken, over hoe vaak de moderne mens en de Neanderthalers met mekaar de lakens hebben gedeeld en over de nieuwe AI-functie van Windows die veel kritiek krijgt. See omnystudio.com/listener for privacy information.
5/31/202434 minutes, 49 seconds
Episode Artwork

Over snel koude koffie maken en onbeperkt strips lezen

Vroeger moesten koffies altijd heet zijn, maar vandaag zijn ice coffees ook in trek. Het proces om zo’n cold brew te maken heeft evenwel veel tijd nodig. Maar daar heeft de wetenschap nu iets op gevonden. Verder vertellen we hoe je een heleboel stripverhalen online kan lezen voor weinig geld, over hoe generaals beter worden verzorgd in het veldhospitaal dan soldaten en over hoe zoeken via Google grondig zal veranderen. Bovendien is het allicht de schuld van AI dat we nog geen buitenaardse wezens hebben ontmoet.See omnystudio.com/listener for privacy information.
5/24/202429 minutes, 45 seconds
Episode Artwork

Kinderen starten later met sociale media, een trendbreuk

Kinderen starten later met sociale media. Dat blijkt uit het nieuwe onderzoek van Apenstaartjaren. Hoe is die trendbreuk te verklaren? Verder hebben we het over een nieuwe doorbraak in de interactie tussen mens en computer, over onderwaterhittegolven en over de exacte wetenschap achter noice cancelling koptelefoons. See omnystudio.com/listener for privacy information.
5/17/202432 minutes, 5 seconds
Episode Artwork

We hebben nood aan nieuwe antibiotica. Komen die eraan?

Al een kleine eeuw lang, sinds Alexander Fleming de penicilline ontdekte, slikt de mens antibiotica alsof het een lieve lust is. Maar door dat verkeerde gebruik zijn veel bacteriën resistent geworden. Komt er nu een nieuw antibioticum aan? Verder hebben we het over de scheetknop op Android, over problemen met encryptie en over ijsmeren op Antarctica die komen en gaan. See omnystudio.com/listener for privacy information.
5/9/202428 minutes, 25 seconds
Episode Artwork

AI-stemmen worden steeds echter en dat kan best vervelend zijn

In De Mol op Play 4 waren onlangs deepfake stemmen te horen. Mét regionaal accent, en het klonk indrukwekkend. Maar zo ongevaarlijk zijn die AI-stemmen natuurlijk niet. Verder hebben we het over groenten kweken op Mars, over Large Language Models die steeds kleiner worden en over Barbiepoppen die toch niet eeuwig jong blijven. See omnystudio.com/listener for privacy information.
5/3/202422 minutes, 30 seconds
Episode Artwork

Revolutie in de evolutie: moeten we planten binnenkort geen voedsel meer geven?

Er is een bepaalde algensoort die stikstof uit de lucht kunnen omzetten in energie. Dat klinkt technisch, maar het is een bijzondere ontdekking omdat ze nog maar drie keer eerder in de evolutie is waargenomen. Wat kunnen we met die kennis doen? Verder hebben we het over de nieuwe app Airchat, over de mogelijke verkoop van Tiktok in de VS en over onze zenuwbanen.See omnystudio.com/listener for privacy information.
4/26/202437 minutes, 14 seconds
Episode Artwork

Nu het zo ontzettend snel gaat: kan AI intussen de mens vervangen?

Het lijkt wel alsof AI elke dag iets meer kan: de beste schaker verslaan, de beste boekbesprekingen maken en zelf vrolijke stand-upcomedy brengen. We maken de balans op: hoe ver staat AI intussen en is het beter dan de mens zelf? Voorts leren we u een nieuw universum kennen: fediverse – misschien wel het juiste antwoord op online desinformatie en haat. Ook hebben we het over vegan leer dat door bacteriën gekleurd wordt en over ruimtepuin dat we per ongeluk op Mars hebben afgestuurd See omnystudio.com/listener for privacy information.
4/19/202435 minutes, 54 seconds
Episode Artwork

Wetenschap vindt sneller kokend water uit

Het warm water uitvinden, dat is moeilijk. Maar onderzoekers zijn er wél in geslaagd om een betere manier te vinden om water te koken. Hoe zit dat dan? Verder hebben we het over een hond die écht begrijpt wat je zegt, over de succesvolle beursgang van Reddit en over hoe Apple weer wat processen aan zijn been heeft door het monopolie dat ze zichzelf toekennen.See omnystudio.com/listener for privacy information.
3/29/202429 minutes, 19 seconds
Episode Artwork

Kunnen we nog weten wanneer een foto helemaal echt is?

De Britse prinses Kate Middleton kreeg de voorbije week een storm van kritiek over zich heen omdat ze een foto, waarop ze met haar kinderen stond, zelf had bewerkt. Kunnen we in deze tijden nog zeker weten of een foto echt is? Verder hebben we het over een nieuwe boodschap voor aliens die Nasa de ruimte instuurt, over de uitvinder van Bitcoin, en over de invloed van Mars op onze zeeën. See omnystudio.com/listener for privacy information.
3/22/202431 minutes, 39 seconds
Episode Artwork

Is de impact van de mens op de planeet toch niet zo groot?

Aan alle aardrijkskundeleerkrachten: het antropoceen bestaat niet. We zitten gewoon nog in het holoceen. Hoe zijn onderzoekers uitgekomen op die conclusie? Verder hebben we het over hoeveel wetenschappelijk onderzoek verloren lijkt te gaan, over de mogelijke Tiktokban in de VS en over de impact die de Digital Markets Act nu al heeft.See omnystudio.com/listener for privacy information.
3/15/202432 minutes, 55 seconds
Episode Artwork

Hoe de mens zijn staart verloor

Generatieve AI is een klein anderhalf jaar na de big bang van Chat GPT al behoorlijk ingeburgerd, dat blijkt uit de Digimeter. Wat betekent dat, en wat zijn de risico’s? Verder hebben we het over de auto van Apple die er niet komt, over hoe de mens zijn staart verloor en over hoe de Nasa een planetoïde heeft platgeslagen. See omnystudio.com/listener for privacy information.
3/8/202431 minutes, 44 seconds
Episode Artwork

Hoe erg is het dat de AI van Google beelden maakt van zwarte nazi’s of Vikings?

Google had nog maar net zijn beeldgenerator gelanceerd, of het moest het ding alweer offline halen omdat het bijvoorbeeld nazi’s of Vikings met een donkere huidskleur afbeeldt. Werken de trucs van AI-bedrijven om vooroordelen en discriminatie te vermijden niet averechts? Verder hebben we het over nieuwe namen voor dino’s, over hackers met quantumcomputers én over genetisch gewijzigde bananen. See omnystudio.com/listener for privacy information.
3/1/202428 minutes, 25 seconds
Episode Artwork

Kan AI de kiescampagne beïnvloeden (en valt daar iets aan te doen)?

In een cruciaal verkiezingsjaar als 2024 staan de zenuwen gespannen, ook bij de techbedrijven. Wat willen de AI-reuzen doen om misbruik in de campagne tegen te gaan? En is dat mogelijk? Verder hebben we het over een nieuwe doorbraak van video in AI, over de kleur van Roquefortkaas en over een oorring die je temperatuur kan meten. See omnystudio.com/listener for privacy information.
2/23/202431 minutes, 29 seconds
Episode Artwork

Wat waren de excuses van Mark Zuckerberg aan ongeruste ouders echt waard?

Mark Zuckerberg, de oprichter van Facebook, heeft in de Amerikaanse Senaat "sorry" gezegd. Sorry voor wat kinderen online allemaal kunnen tegenkomen. Maar volstaat een sorry? Ook opvallend: een sensor die zijn energie haalt, niet uit batterijen maar uit geluid. We vertellen je ook waarom muziek spelen goed is voor je hersenen én collega Dominique heeft de Apple Vision Pro uitgetest. See omnystudio.com/listener for privacy information.
2/9/202433 minutes, 27 seconds
Episode Artwork

Hoe groot is het gevaar van deepfakes?

Er doen naaktbeelden van Taylor Swift de ronde. Valse naaktbeelden, want ze zijn gegenereerd met AI. Hoe groot is het gevaar van die deepfakes? Verder hebben we het over Bigfoot, het mytische wezen in Amerika, over de veranderingen op je iPhone en over hoe het Bijbelse zinnetje ‘gaat en vermenigvuldigt u’ lang niet zo vanzelfsprekend is als het klinkt.See omnystudio.com/listener for privacy information.
2/2/202430 minutes, 54 seconds
Episode Artwork

Een AI-smartphone: bestaat dat wel of is het pure marketing?

Vorige week kwam Samsung met zijn Galaxy S24, en volgens het bedrijf is dat een AI-smartphone. Maar bestaat dat eigenlijk al, een AI-smartphone? Of is het pure marketing? Voorts hebben we het over het levensverhaal van Elma de mammoet, over een nieuwe T-Rex en over het monopolie van Apple dat bedrijven als Spotify de kast opjaagt. See omnystudio.com/listener for privacy information.
1/26/202429 minutes
Episode Artwork

De AI-revolutie begint pas echt als er ook video bij komt kijken

Chat GPT betekende een doorbraak in het digitale tijdperk. Maar dat gaat over tekst. Zodra we AI kunnen trainen op video en die AI in robots kunnen verwerken, staat ons pas echt een revolutie te wachten, ook in de echte wereld. Tenminste, dat zegt Pieter Abbeel. Voorts hebben we het over waarom urine geel is, wat we moeten onthouden van de technologiebeurs in Las Vegas én waarom het glas van de toekomst hout is. Transparant hout, jawel. See omnystudio.com/listener for privacy information.
1/19/202431 minutes, 6 seconds
Episode Artwork

Iedereen kan nu een hit schrijven dankzij AI

We laten u kennis maken met Suno.ai, een toepassing van AI waarmee je zelf – heel gemakkelijk – liedjes kunt maken voor je viend(in), opa, oma.... Alles kan. Voorts hebben we het over een bedrijf dat planetoïden wil ontginnen, over de menu’s van ruimtereizigers. En voor wie niet naar de ruimte moet: Google Chrome verandert zijn cookie-beleid. See omnystudio.com/listener for privacy information.
1/12/202431 minutes
Episode Artwork

Is Threads een leukere plek dan X (Twitter)?

Het sociale netwerk Threads is sinds vorige week ook beschikbaar in Europa. Is de concurrent van het voormalige Twitter een leukere en vriendelijkere omgeving? En respecteert Threads de Europese wetgeving wel? Voorts hebben we het over een nieuwszender die volledig door AI is gemaakt, over het verfijnde dieet van de Tyrannosaurus Rex en over zangvogels die ook hun stembanden moeten trainen. See omnystudio.com/listener for privacy information.
12/22/202330 minutes, 48 seconds
Episode Artwork

Een AI-robot helpt u nu ook uw koffer te laden

Google lanceerde deze week Gemini, het krachtigste AI-model ooit, tenminste als we Google mogen geloven. Of heeft het bedrijf ons een rad voor de ogen gedraaid? Verder hebben we het over een robot die ons helpt onze reiskoffers te pakken, over een manier om AI-modellen van hun vooroordelen te verlossen, en over de oudste grotkunst die op het punt staat te verdwijnen.See omnystudio.com/listener for privacy information.
12/15/202329 minutes, 54 seconds
Episode Artwork

We moeten maar eens regelen van wie de maan is

Nu steeds meer landen ruimtevluchten doen of plannen naar de maan, moeten we misschien eens beslissen van wie de maan is en wie daar eventuele bodemschatten of ander fraais mag meenemen. Verder willen we weten hoe verderfelijk internet is en waarom sommige vissen goed bij hun hoofd zijn en toch op hun rug zwemmen. Maar we beginnen natuurlijk met weer een nieuwe doorbraak van AI, een doorbraak die vertalers en tolken zenuwachtig maakt. See omnystudio.com/listener for privacy information.
12/8/202324 minutes, 8 seconds
Episode Artwork

Wat is Q-star, de mysterieuze 'doorbraak' bij OpenAI?

Meer dan dertig Amerikaanse staten hebben Meta aangeklaagd omdat het bedrijf willens en wetens jonge kinderen verslaafd heeft gemaakt aan Instagram en Facebook. Komt Meta in nauwe schoentjes? Verder hebben we over warmtepompen die geen pomp meer nodig hebben, over de nieuwe AI-technologie van OpenAI die misschien wel een rol speelde in het circus van vorige week, en over de naakte venusschelp.See omnystudio.com/listener for privacy information.
12/1/202326 minutes, 4 seconds
Episode Artwork

Onderzoekers zetten een flinke stap naar gedachtelezen

Onderzoekers zijn erin geslaagd om uit je hersengolven af te leiden naar welke muziek je luistert. Kunnen ze dan ook je gedachten lezen? Verder hebben we het over het einde van de SMS-standaard, over hoe AI eender welk lied kan laten zingen door vooraf gekozen artiesten en over hoe aliens ons al ten tijde van de dino’s hadden moeten vinden. See omnystudio.com/listener for privacy information.
11/24/202339 minutes, 17 seconds
Episode Artwork

De smartphone is dood, leve de AI Pin! Of toch niet?

Loop jij ook de hele tijd met je smartphone in de hand? Wel, dankzij de AI pin ís je hand binnenkort je smartphone. Verder hebben we het over de acteursstaking in Hollywood die is afgelopen, over hoe ze in Schotland weer wilde katten willen kweken en over hoe het speerwerpen 31.000 jaar geleden in onze contreien is uitgevonden.See omnystudio.com/listener for privacy information.
11/17/202332 minutes, 43 seconds
Episode Artwork

Waarom zou je je eigen ChatGPT ontwerpen?

OpenAI had deze week een opvallende aankondiging: je kan je eigen ChatGPT ontwerpen. Maar waarom zou je dat doen? Verder hebben we het over de betaalversies van Youtube en Facebook, over een ferme botsing zo’n 4.5 miljard jaar geleden en over hoe zee-olifanten ons kunnen helpen om de aarde beter te leren kennen.See omnystudio.com/listener for privacy information.
11/10/202329 minutes, 42 seconds
Episode Artwork

Zo belandde de genetische informatie van miljoenen mensen op straat

De genetische informatie van 4 miljoen mensen ligt op straat, en dat allemaal door een onveilig wachtwoord. Voorts duiken we in de prehistorie om te achterhalen wanneer mensen de neiging vertonen mekaar de kop in te slaan en zoeken we uit waarom de Neanderthalers niet bang waren van de holenleeuw. Tot slot kijken we of Europese maatregelen erin slagen de desinformatie op sociale media een halt toe te roepen. See omnystudio.com/listener for privacy information.
10/27/202329 minutes, 43 seconds
Episode Artwork

De zeppelin komt misschien terug, maar wie heeft daar iets aan?

Wie een Google Pixel telefoon koopt, kan beginnen toveren met zijn foto’s. Dankzij AI natuurlijk. En het tv-landschap wordt nog eens door mekaar geschud nu HBO naar België komt. Voor het wetenschapsnieuws gaan we naar de savanne waar we te weten komen welk geluid het meest angstaanjagend is. En we vragen ons af waarom Oostenrijkse wetenschappers een ding willen de lucht insturen dat in zestien dagen non-stop rond de wereld kan reizen.See omnystudio.com/listener for privacy information.
10/20/202330 minutes, 32 seconds
Episode Artwork

Als Tom Hanks of Elon Musk reclame gaan maken, let dan goed op

Op het internet doen heel wat video’s de ronde van celebrity’s die cryptobeleggingen of mooie tanden aanprijzen. Maar die video’s zijn fake, nep, al zien ze er verrassend goed uit. En klinken ze ook echt. Verder hebben we het over het ontbreken van nieuwstitels op Twitter, over wat wetenschappers leerden uit het geluid dat een zwart gat maakt en over muziekliefhebbers die helemaal synchroniseren met de muziek die ze horen. See omnystudio.com/listener for privacy information.
10/13/202332 minutes, 58 seconds
Episode Artwork

Wat als we de klimaatopwarming aanpakken door de hemel te hacken?

Wat als we de klimaatopwarming aanpakken op interplanetaire schaal, door bijvoorbeeld bepaalde stoffen de lucht in te sturen en nieuwe wolken te maken? Wetenschappers zijn het oneens over de gevolgen daarvan, en dat leidt tot discussie. In Windows maakt Clippy, de digitale assistent, een soort comeback. Nijlpaarden kunnen niet zo goed kauwen met hun gigantische bek, en Mark Zuckerberg overtuigt nu met zijn nieuwe VR-bril. See omnystudio.com/listener for privacy information.
10/6/202335 minutes, 29 seconds
Episode Artwork

Hoe jonge hackers binnenbreken bij casino’s in Las Vegas

We gaan naar Las Vegas, want daar is de groep Scattered Spider erin geslaagd om onder meer twee supergoed beveiligde casino’s te hacken. Nog meer bling bling want we hebben het over de oorsprong van roze diamanten. Even spannend is de zoektocht naar de oorsprong van onze wijndruiven waarbij we, voor de bijbelvaste luisteraars, zelfs bij de bruiloft in Kana belanden. En dan is er nog nieuws over de ongrijpbare NFT’s. Ooit waren ze veel geld waard zoals die roze diamanten.See omnystudio.com/listener for privacy information.
9/29/202333 minutes, 28 seconds
Episode Artwork

We hebben een planeet gevonden waar leven kan voorkomen

Geloof het of niet maar ergens ver weg in de ruimte is een planeet gevonden die aan enkele belangrijke voorwaarden voldoet om levende wezens te huisvesten. Minder goed nieuws uit de ruimte is er ook: de hoeveelheid water op de maan dreigt tegen te vallen. En dat verkleint de kansen om een permanente basis voor de mens op de maan te bouwen. Voorts hebben we het over de onrust in Frankrijk over de stralingen van uw iPhone en over, jawel, de Metaverse. Want misschien hebt u helemaal geen bril nodig om er toch van te genieten. See omnystudio.com/listener for privacy information.
9/22/202328 minutes, 51 seconds
Episode Artwork

De nieuwe iPhone is ook een beetje ‘made by the EU’

Het zat er aan te komen en nu is het zover: Apple heeft na druk van de Europese Unie de universele oplaadpoort USB-C aan zijn iPhones moeten toevoegen. Daarnaast hebben we het over een belangrijke gerechtelijke uitspraak in Amerika rond AI en auteursrecht. Voor de wetenschap gaan we beton maken met koffiedrab en ontdekken we dat onze verre verre voorouders al ballen maakten in steen. See omnystudio.com/listener for privacy information.
9/15/202334 minutes, 13 seconds
Episode Artwork

Europa krijgt eindelijk greep op de technologiesector

Holt Europa met zijn wetgeving op alle nieuwe technologieën steeds weer achter de feiten aan? Dat zou u denken misschien maar Europa heeft wel degelijk impact. Verder willen we weten of Twitter, excuseer: X, nu echt last heeft van concurrent Threads. Voor de wetenschap kijken we naar robotbijen en waarom ze nodig kunnen zijn en hoe de airco’s die nu energie slorpen, toch milieuvriendelijker kunnen worden.See omnystudio.com/listener for privacy information.
9/8/202332 minutes, 56 seconds
Episode Artwork

Kijk in mijn brein, en ik zeg u of een song een hit wordt

Een kooigevecht tussen Elon Musk en Mark Zuckerberg komt er allicht niet. Maar nu Meta aan een kloon van Twitter werkt, kunnen de twee techreuzen elkaar wel in de haren vliegen. Heeft de concurrent voor Twitter ook kans op slagen? Verder hebben we het over hoe onze hersenen ons kunnen vertellen of een song een hit zal worden of niet, over AI dat nu al de jobs van animatoren in Hollywood bedreigt, en over gendervooroordelen bij antropologen. See omnystudio.com/listener for privacy information.
6/30/202328 minutes, 33 seconds
Episode Artwork

Dreigt een zeepbelscenario voor artificiële intelligentie?

Voorwerpen en wezens hebben grofweg twee bestaansvormen: leven en niet-leven. Maar wat is het verschil, op moleculair niveau? Wetenschappers hebben het uitgezocht. Verder hebben we het over Mistral AI, een bedrijf dat in geen tijd tientallen miljoenen waard is, over de oorlog om Reddit en over het feit dat het vroeger echt niet beter was.See omnystudio.com/listener for privacy information.
6/23/202330 minutes, 32 seconds
Episode Artwork

Het eerste politieke misbruik van AI-beelden is een feit

De eerste politicus die valse AI-beelden heeft gebruikt om zijn tegenstander in diskrediet te brengen, is een feit. Zijn naam is Ron DeSantis. En zijn slachtoffer is, o ironie, Donald Trump. Zal desinformatie door AI een gevaarlijke rol spelen in de Amerikaanse presidentsverkiezingen, of loopt het niet zo’n vaart? Voorts hebben we het over New York dat langzaam zinkt, over kokende robots en over wetenschappelijk bewijs voor wat de oude Grieken al wisten; dat zeelucht gezond is. See omny.fm/listener for privacy information.
6/19/202326 minutes, 49 seconds
Episode Artwork

Hoe meer je eten ziet, hoe minder je gaat eten

We kunnen eindelijk ook met een Apple-bril in de Virtual Reality duiken. We praten natuurlijk al jaren over de doorbraak van Virtual Reality maar misschien is dit wel het moment. Voorts hebben we het over Europa dat vraagt dat alles wat met Artificial Intelligence wordt gemaakt, zo wordt gemarkeerd. Het wetenschappelijk nieuws komt van bacteriën die iets kunnen wat wij niet kunnen en we hebben een probaat middel om af te vallen. Of beter: om minder te eten. See omnystudio.com/listener for privacy information.
6/9/202332 minutes, 9 seconds
Episode Artwork

‘Bits&Atomen’ live vanop Nerdland

?‘Bits&Atomen’ stond vorig weekend live op Nerdland. Dit is de captatie van dat optreden. We hebben het over de vraag of AI en ChatGPT journalistiek kunnen vervangen, over een nieuwe stap naar de heilige graal van de kernfusie en over dinosaurussen die slimmer waren dan je denkt. See omnystudio.com/listener for privacy information.
6/2/202333 minutes, 58 seconds
Episode Artwork

Week na week of alles in één keer: hoe lanceer je best een televisieserie?

Het is lang geleden, maar we gaan het nog eens hebben over de Metaverse. Daar kan je niet alleen zien, horen en voelen wat er digitaal gebeurt, maar je kan het nu ook ruiken. Verder hebben we het over de herkenning van AI-gegenereerde content, over hoe je nu best een televisieserie lanceert en over de fysica achter een snoepje.See omnystudio.com/listener for privacy information.
5/26/202332 minutes, 49 seconds
Episode Artwork

Wat is het antwoord van Google op ChatGPT?

Google heeft er even mee gewacht, maar zes maanden na de lancering van Chat GPT stelde de grootste zoekmachine op het internet eindelijk ook zijn AI-speeltje voor. Was het de moeite om erop te wachten? Voorts hebben we het over celebrities die dé technologische oplossing hebben gevonden om met al hun fans te kunnen chatten, over koolzaad dat straks misschien eindelijk eetbaar wordt en over psychologen die zichzelf en hun onderzoek nogal overschatten.See omnystudio.com/listener for privacy information.
5/19/202334 minutes, 6 seconds
Episode Artwork

Microben zijn net als wij: ze eten te graag en worden dikker

De oceanen zijn nu warmer dan ooit. Is dat een gevolg van de opwarming van de aarde of is er nog iets anders aan de hand? En hoe zorgwekkend is het? Verder hebben we het over een nieuwe stap richting het einde van wachtwoorden op uw smartphone en computer, over microben met overgewicht en over het schermgebruik van kinderen. See omnystudio.com/listener for privacy information.
5/12/202328 minutes, 39 seconds
Episode Artwork

Kan je een bijna-doodervaring zien in de hersenen?

Amerikaanse wetenschappers ontdekten bij diep comateuze patiënten een opstoot van hersenactiviteit vlak voor ze overleden. Maar wat betekent dat? Verder hebben we het over LinkedIn dat vandaag 20 kaarsjes mag uitblazen, over bronstige mammoeten en over hoe artificiële intelligentie het verschil kan maken op het slagveld.See omnystudio.com/listener for privacy information.
5/5/202326 minutes, 44 seconds
Episode Artwork

Zo kunnen we muggen eindelijk onschadelijk maken

Elk jaar sterven er heel wat mensen aan dengue, een ziekte die verspreid wordt door muggen. Maar in Brazilië hebben ze een oplossing: meer muggen. Verder hebben we het over een slimme luidspreker die (jawel!) ChatGPT vlakbij brengt, over plasticvretende schimmels en over de deepfake hit van Drake en The Weeknd. See omnystudio.com/listener for privacy information.
4/28/202334 minutes, 33 seconds
Episode Artwork

ChatGPT wordt nu ook sociaal (en speelt Sims)

De wereld van AI heeft niet stilgestaan. Het leukste nieuwtje? Je kan ChatGPT en computerspel The Sims laten interageren. ChatGPT bestuurt de figuurtjes die helemaal spontaan en autonoom met mekaar in gesprek gaan. Verder hebben we het over de slakdolf, een vis die op meer dan 8.000 meter diepte leeft en over hoe honkballers de klimaatopwarming toejuichen. See omnystudio.com/listener for privacy information.
4/21/202331 minutes, 21 seconds
Episode Artwork

De donkere kanten van een chatbot

Als je een T. Rex wil, rep je dan nu naar Zwitserland, want daar staat er eentje te koop. Maar is het nu een goeie of een slechte zaak dat particulieren een dino kunnen kopen? Verder hebben we een eerbetoon aan Gordon Moore, praten we over een satelliet die op AA-batterijen werkt en over een zelfdoding na een gesprek met een chatbot. Wie na het beluisteren van deze podcast met vragen zit, kan terecht op zelfmoord1813.be of op het gratis nummer 1813. See omnystudio.com/listener for privacy information.
3/31/202333 minutes, 22 seconds
Episode Artwork

Kan afvalwater ons helpen in de strijd tegen de klimaatopwarming?

In de strijd tegen de klimaatopwarming gaan we steeds meer op zoek naar technologieën die onze uitstoot kunnen doen dalen. Kan afvalwater ons daarbij helpen?  Verder hebben we het over de AI-revolutie die nu ook in de Office-software zijn intrede doet, over een nieuwe ziekte bij vogels waarvan de oorzaak bij de mens ligt en over de diskette, die je, geloof het of niet, nog steeds nodig hebt in een Boeing 747.See omnystudio.com/listener for privacy information.
3/24/202326 minutes, 26 seconds
Episode Artwork

AI is zelfs nuttig om leven op Mars te zoeken

Samsung is betrapt op het trukeren van foto’s die je met je smartphone van de maan neemt. Waarom doen ze dat? En wordt er wel vaker getrukeerd? Verder hebben we het over de zoektocht naar leven op Mars die met AI vergemakkelijkt wordt, over hoe je nu het best het internet afspeurt met ChatGPT en over koffieplantages die moeten verhuizen door de opwarming van het klimaat. See omnystudio.com/listener for privacy information.
3/17/202329 minutes, 20 seconds
Episode Artwork

Dino’s brulden niet, het leek meer op fluisteren

Als je je inbeeldt wat voor geluid een dinosaurus maakte, dan denk je waarschijnlijk iets als raauwrr. Maar dat is helemaal verkeerd! Verder hebben we het over de resultaten van de digimeter, over de vissengriep en over oplichters die aan de slag gaan met generatieve AI.See omnystudio.com/listener for privacy information.
3/10/202328 minutes, 34 seconds
Episode Artwork

Het tijdperk van gratis sociale media is stilaan voorbij

Na Twitter pakken ook Facebook en Instagram uit met een betalend abonnement. Het tijdperk van gratis sociale media loopt stilaan naar zijn einde. Voorts hebben we het over de ontsporende AI-chatbots en over het nut voor de wetenschap om schedels in te slaan of elektroden te kweken in hersenweefsel. See omnystudio.com/listener for privacy information.
3/3/202334 minutes, 36 seconds
Episode Artwork

Waarom de AI van Bing ook nieuwssites bedreigt

De technologie achter ChatGPT zou wel eens een existentiële bedreiging kunnen zijn voor klassieke nieuwsmedia. Voorts hebben we het over een man die als gevolg van prostaatkanker plots met een wel heel vreemd accent begon te praten en over hotel mama bij de orka’s. Tot slot we geven je enkele tips over hoe je slim kunt omgaan met al je digitale abonnementen. See omnystudio.com/listener for privacy information.
2/17/202333 minutes, 42 seconds
Episode Artwork

Door ChatGPT wordt zoeken op het internet nooit meer hetzelfde

Zoeken op internet zal nooit meer hetzelfde zijn. En dat leggen we u graag uit. Daarnaast is er weer een nieuw goed idee om de klimaatopwarming tegen te gaan. Wat we nodig hebben is de maan, een raket en veel stof. Voorts hebben we het over de comeback van Facebook en de mogelijke comeback van de dodo.  See omnystudio.com/listener for privacy information.
2/10/202332 minutes, 51 seconds
Episode Artwork

Beschrijf welk nieuw nummer je wil componeren en Google maakt het

Over tekst- en beeldgeneratoren als ChatGPT en Dall-E hebben we het al vaak gehad. Maar er is nu nog een nieuwe soort generatieve AI die tekst (jouw beschrijving van een nieuw nummer)  omzet in echte muziek.  Verder hebben we het over de tijd op de maan, een ruimtetuig met kernenergie en over de indrukwekkende deepfakes van Chris Umé in Hollywood. See omnystudio.com/listener for privacy information.
2/3/202331 minutes, 21 seconds
Episode Artwork

Wordt Mark Zuckerberg opgepakt voor de zelfdoding van een meisje?

Met deze Bits en Atomen wagen we ons tussen de bliksems. Bliksems die we zelf gaan begeleiden op hun weg naar de aarde. Voorts hebben we het over een tegenvaller voor Virtual Reality, over het communiceren met apen en over de kans dat Mark Zuckerberg ergens in Engeland in de cel belandt. Credits op standaard.be/podcastSee omnystudio.com/listener for privacy information.
1/27/202327 minutes, 33 seconds
Episode Artwork

We kunnen oceanen ontzuren maar...

De tech-nieuwssite CNET gaf deze week toe dat tientallen artikels op de website stiekem zijn geschreven door artificiële intelligentie. En dan moet de nieuwe versie van ChatGPT, die 500x keer krachtiger is, nog komen. Wat moeten we daarvan verwachten?   Verder hebben we het over onze oceanen die te zuur zijn, over een vaccin voor bijen en een probleem voor TikTok.  See omnystudio.com/listener for privacy information.
1/20/202335 minutes
Episode Artwork

Kernactiviteit van Facebook (en hoe het geld verdient) in groot gevaar

Meta, het moederbedrijf van onder meer Facebook, is veroordeeld en dat kan grote gevolgen hebben want het draait om de kernactiviteit van Facebook: het verkopen van gepersonaliseerde advertenties. Voorts presenteren we u enkele nieuwtjes van de technologiebeurs CES, hebben we goed nieuws over de toren van Pisa en trekken we naar de grenzen van ons zonnestelsel.See omnystudio.com/listener for privacy information.
1/13/202329 minutes, 13 seconds
Episode Artwork

Na het afscheid van de apen zijn we niet gestopt: we evolueren nog steeds

Sinds we vaarwel wuifden aan de chimpansees, zijn we blijven evolueren. We hebben er bijvoorbeeld 155 nieuwe genen bijgekregen en daar doen we ons voordeel mee. Verder hebben we het over de grootste technologieflop van de voorbije jaren, over een hype die nu ook Donald Trump heeft bereikt en over de staart van de ankylosaurus.   See omnystudio.com/listener for privacy information.
12/23/202234 minutes, 36 seconds
Episode Artwork

Heeft de ESA een oplossing gevonden voor kernafval?

Onze sociale media werden deze week overspoeld door kunstige selfies. Waar komen die vandaan? Verder hebben we een oplossing voor het kernafval, praten we over mieren die verslaafd zijn aan melk en over het einde van de lineaire televisie dat nu toch al heel vaak is aangekondigd. Credits op standaard.be/podcastSee omnystudio.com/listener for privacy information.
12/16/202231 minutes, 26 seconds
Episode Artwork

Iets schrijven? Dat doet uw computer wel in uw plaats

Met deze podcast willen we u aan het chatten krijgen. Chatten met de hulp van artificiële intelligentie. U zult versteld staan. Voorts hebben we over Apple dat ruzie heeft met Elon Musk én Mark Zuckerberg, over de ontdekking van twee nieuwe mineralen en over schuchtere albatrossen.  See omnystudio.com/listener for privacy information.
12/9/202234 minutes, 29 seconds
Episode Artwork

Eén ding is echt goed aan het WK in Qatar: de bal

Over het WK voetbal in Qatar is al heel wat controverse geweest, maar de officiële bal is geen voorwerp van discussie. Wat maakt van de Al Rihla een echte WK-bal? Verder hebben we het over Neanderthalers die ook echt verfijnd konden eten, over een origineel Twitteralternatief en over een AI-systeem dat Minecraft kan spelen.See omnystudio.com/listener for privacy information.
12/2/202227 minutes, 44 seconds
Episode Artwork

We zijn amper voorbereid op een inslag van een asteroïde

Als een asteroïde dreigt in te slaan op onze planeet, dan is het grootste probleem (naast de inslag zelf) fake news. Zal de overheid die waarschuwt voor de inslag, wel geloofd worden? Amerika onderzocht het en het resultaat is weinig hoopgevend. Als je je een chemicus inbeeldt, dan zie je een man of vrouw met een veiligheidsbril, erlenmeyers en pipetten en een witte jas. Maar die witte jas, die zijn ze blijkbaar beu. Verder hebben we het over de schrikkelseconde die afgeschaft wordt en over artificiële intelligentie die programmacode kan schrijven.  See omnystudio.com/listener for privacy information.
11/25/202227 minutes, 35 seconds
Episode Artwork

Cryptowereld is geen haar beter dan de vermaledijde bankensector destijds

De cryptowereld krijgt een nieuwe opdoffer te verwerken door het debacle van de cryptobeurs FTX. Maar we hebben ook luchtiger nieuws. Zo vraagt de National Park Service in de VS om  niet langer aan padden te likken en blijken ratten hetzelfde gevoel voor ritme te hebben als wij. Ons vierde verhaal gaat over de kerstman die zijn slee vaarwel zegt. See omnystudio.com/listener for privacy information.
11/18/202224 minutes, 53 seconds
Episode Artwork

De homo sapiens versloeg de neanderthaler met seks

Vandaag weten we eindelijk waarom de neanderthaler is uitgestorven en de homo sapiens niet. Er is ook een manier gevonden om van de stank van rotte eieren af te raken. Natuurlijk hebben we het voorts over Elon Musk en zijn blauwe vinkjes. Maar het belangrijkste nieuws houden we tot het einde en gaat over uw relatie met uw thermostaat en binnenhuisverlichting.  See omnystudio.com/listener for privacy information.
11/11/202228 minutes, 33 seconds
Episode Artwork

Wat moet je doen als je gehackt bent?

Stel je voor: iemand met slechte bedoelingen steelt je wachtwoord en je wordt gehackt. Wat moet je dan doen? Verder hebben we het over de strijd tussen geiten en schapen, over broccoligas dat een teken van leven op een andere planeet kan zijn en over een AI-systeem dat ook ongeschreven talen kan vertalen. See omnystudio.com/listener for privacy information.
10/28/202227 minutes, 39 seconds
Episode Artwork

Straks behoort ons geklooi met wachtwoorden echt tot het verleden

Voor wie evenveel worstelt met wachtwoorden als wij hebben we goed nieuws. Voor wie graag op het accout van vrienden naar Netflix kijkt, iets minder.  Maar het vreemdste nieuws komt deze week vanop Mars waar microben die de planeet hadden kunnen leefbaar maken, zichzelf hebben uitgeroeid.  En de prijs voor de dapperste dieren ter wereld reiken we uit aan tonijnen die haaien gebruiken als hun persoonlijke rugborstel. Op gevaar van eigen leven.   See omnystudio.com/listener for privacy information.
10/21/202222 minutes, 34 seconds
Episode Artwork

Uw entreeticketje tot het metaverse is wel erg duur

Mark Zuckerberg droomt van het metaverse, dat weten we. En hij droomt ook van heel wat geld, want zijn bril om ons naar het metaverse te brengen is duur. Heel duur. Wat krijgen we ervoor in de plaats?   Verder hebben we het over de inslag die de dino’s aan hun einde bracht en dat die ook op de maan een effect had, over robots die geen wapens krijgen en over vinvissen. Hoe worden zij zo snel zo groot en wat betekent dat voor hun zenuwstelsel.  See omnystudio.com/listener for privacy information.
10/14/202228 minutes, 45 seconds
Episode Artwork

De nieuwe robot van Elon Musk is nog zo gek niet

Elon Musk heeft een robot voorgesteld die misschien wat houterig overkomt maar wel nuttig is en vooral... betaalbaar. De robot gaat niet duurder zijn dan een doorsnee auto. Voorts melden we terugkeer van een verdwenen plant, een methode om polyethyleen te recycleren en een nieuwe app is die ontzettend goed op Instagram gelijkt, maar dan zonder reclame. O ja, we leggen ook uit waarom hommels vissen zijn. See omnystudio.com/listener for privacy information.
10/7/202227 minutes, 51 seconds
Episode Artwork

Zelf muziek leren spelen, maakt je slimmer

De stem van Darth Vader, het legendarische personage uit Star Wars, klinkt in een serie van 2022 nog exact hetzelfde als in de film van 1977. Hoe kan dat? Verder hebben we het over het metaverse, over het aantal mieren op de planeet en over hoe slim muzikanten wel niet zijn. See omnystudio.com/listener for privacy information.
9/30/202231 minutes, 40 seconds
Episode Artwork

Hoe bewijs je je leeftijd op internet (zonder je privacy te grabbel te gooien)?

Je mag eigenlijk pas actief zijn op sociale media als je dertien bent. En om te gokken moet je nog wat ouder zijn. Vaak vragen websites aan hun bezoekers om te vertellen dat ze oud genoeg zijn. Maar hoe bewijs je dat?  Voorts hebben we het over ‘The Merge’ waardoor de cryptomunt Ethereum een flink pak minder belastend voor het milieu geworden is. Verder hebben we het over een reddingsoperatie voor de banaan en leren we dat het veelvuldig gebruik van de smartphone de puberteit versnelt.    Journalisten Pieter Van Dooren, Dominique Deckmyn | Presentatie en redactie Alexander Lippeveld | Eindredactie Bart Dobbelaere | Audioproductie  Joris Van Damme| Muziek Brecht Plasschaert | Chef Podcast Bart Dobbelaere See omnystudio.com/listener for privacy information.
9/23/202233 minutes, 38 seconds
Episode Artwork

Rijden we binnenkort allemaal op waterstof?

Er is een nieuwe manier bedacht om waterstof te maken, en dat is goed nieuws voor de auto-industrie. Gaan waterstofauto’s de concurrentie aan met elektrische wagens? Verder hebben we het over de peperdure nieuwe iPhones, over de draken van Game of Thrones en over uw printer. Want misschien krijgt u wel geld van producent HP.See omnystudio.com/listener for privacy information.
9/16/202229 minutes, 7 seconds
Episode Artwork

Slimme elektronica denkt aan uw energiefactuur

Onze elektronicaspecialist Dominique Deckmyn  is net terug van de grootste beurs voor consumentenelektronica en stond in vervoering bij een.... step. Maar veel belangrijker is dat slimme elektronica denkt aan uw energiefactuur en u helpt te besparen. Wetenschapsredacteur Pieter Van Dooren heeft dan weer goed nieuws over oude afgeschreven windmolenwieken en het schrijnende gebrek aan zwavelzuur See omnystudio.com/listener for privacy information.
9/9/202231 minutes, 26 seconds
Episode Artwork

En toch zou het monster van Loch Ness kunnen bestaan

Neen, ook deze zomer is het monster van Loch Ness niet gevonden. Maar er is wel iets gevonden dat erop wijst dat het monster zou kunnen bestaan (hebben). Voorts hebben we het over de klokkenluider bij Twitter en wat zijn onthullingen betekenen voor het overnamebod van Elon Musk. We hebben het over het geluid op Mars en over streamingdiensten die nu ook reclameblokken hebben en wat dat betekent voor het abonnementsgeld. See omnystudio.com/listener for privacy information.
9/2/202227 minutes, 20 seconds
Episode Artwork

Niet elk techbedrijf beseft dat AI ook creepy kan zijn

Artificiële intelligentie kan ons verder helpen, maar kan soms ook heel creepy zijn. Microsoft beseft dat en stopt met artificiële emotieherkenning, Amazon beseft het nog niet en laat je dan weer de stem van je overleden grootmoeder gebruiken als slimme assistent. Verder hebben we het over een vergissing van de Chinezen, over hoe je je vrienden écht kent door hun geur en over ontwikkelingen in de Metaverse. Credits op standaard.be/podcastSee omnystudio.com/listener for privacy information.
7/1/202235 minutes, 52 seconds
Episode Artwork

Oei. De fysica is uitverteld.

De fysica maakt zich zorgen want er wordt niets nieuws meer ontdekt. Is dit het einde van de natuurkunde? Voorts hebben we het over de Neanderthalers die slimmer zijn dan we lange tijd dachten. Ze kregen zelfs de prestigieuze Francqui-prijs. En dan is er nog de val van de cryptomunten en een nieuwe poging van Europa om desinformatie op internet aan te pakken.See omnystudio.com/listener for privacy information.
6/24/202228 minutes, 42 seconds
Episode Artwork

Kan artificiële intelligentie ooit zelfbewust worden?

Bij artificiële intelligentie denk je waarschijnlijk aan een computer die vooral geen gevoelens heeft. Maar dat idee werd deze week even helemaal op zijn kop gezet, want Lamda, de AI van Google, zou zelfbewust geworden zijn. Wat moeten we daar van denken? Verder hebben we het over audioboeken, over kippen en  de Marshelikopter die in de problemen komt. Credits op standaard.be/creditsSee omnystudio.com/listener for privacy information.
6/17/202232 minutes, 26 seconds
Episode Artwork

Waar komen zezels of scheiten vandaan? En hebben we er iets aan?

Zezels, scheiten, lijgers en teeuwen: nee, we zijn geen nieuwe woorden aan het verzinnen, maar we gaan het wel hebben over hybride dieren. Voorts hebben we het over de afschrikwekkende beelden op sigarettenpakjes, over het belang van COO Sheryl Sandberg bij Facebook en over lootboxes in videogames. Wat doen ze en waarom mag het niet?    See omnystudio.com/listener for privacy information.
6/10/202232 minutes, 33 seconds
Episode Artwork

Google kan foto's maken van dingen die niet bestaan

Er is een website die voor jou op zoek gaat naar alle foto’s die van jou op het Internet circuleren en dat is niet alleen goed nieuws. Nog meer technologische vooruitgang met een nasmaakje: Google is in staat om verbluffend realistische namaak-foto's te maken. Voor het wetenschappelijke nieuws kijken we daarnaast naar pacemakers die vanzelf oplossen in je lichaam – als ze hun job hebben gedaan. En er is nieuws over 50.000 jaar oude eieren van anderhalve kilo en meloenformaat.  Credits op standaard.be/podcastSee omnystudio.com/listener for privacy information.
6/3/202235 minutes, 18 seconds
Episode Artwork

Is het een goed idee om zelf je smartphone te herstellen?

Geen nood als het scherm van je smartphone gebarsten is of je batterij versleten is, je kunt je telefoon nu ook zelf herstellen. Maar is dat wel zo eenvoudig en goedkoop?Eén ding is zeker: je wordt er behoorlijk zen van. Voorts hebben we het over de schranspartijen die plaatsvonden in Stonehenge, over digitale fruitvliegjes en over een computerscherm dat niet voor je staat of in je bril zit, maar in je contactlens.    Credits op standaard.be/podcast See omnystudio.com/listener for privacy information.
5/27/202233 minutes, 21 seconds
Episode Artwork

Elon Musk worstelt met de Twitter-bots

Elon Musk ligt overhoop met Twitter, en dat heeft alles te maken met bots. Waar slaan we de ‘golden spike’, de grenspaal voor het Antropoceen? Ransomware blijft een enorm probleem, en Europa heeft een plan. Bacteriën zijn nog interessanter geworden voor het gezondheidsonderzoek, ze kunnen nu ook hun reis door de darmen navertellen.  Credits op standaard.be/podcastSee omnystudio.com/listener for privacy information.
5/20/202222 minutes, 52 seconds
Episode Artwork

Er komt een oplossing voor al uw vergeten paswoorden

Google, Apple en Microsoft werken samen aan de nieuwe Fido-standaard, en dat zou het einde van het wachtwoord kunnen inluiden. Chemici moeten zich dringend herbronnen, we weten hoe een zingende zaag werkt en we krijgen een beeld van Bluesky, een gedecentraliseerd sociaal netwerk. Credits op standaard.be/podcastSee omnystudio.com/listener for privacy information.
5/13/202232 minutes, 15 seconds
Episode Artwork

Wordt betalen via Apple binnenkort gemakkelijker?

In onze wetenschapspodcast gaan we in op VR voor de lippen, pijn bij kreeften en krabben, een gloednieuwe seconde en de betaalsystemen van Apple. Credits op standaard.be/podcastSee omnystudio.com/listener for privacy information.
5/6/202235 minutes, 3 seconds
Episode Artwork

De perfecte chocolade komt uit... Nederland

Twitter wordt overgenomen door Elon Musk, en dat is nu al dé overname van het jaar. Volgens veel mensen zal het platform veranderen, is dat zo? Verder hebben we het over de digital services act, die nog een veel grotere impact op het internet zal hebben, over de planeet Uranus en over de perfecte chocolade. Die kom niet uit ons land, maar uit… Nederland. See omnystudio.com/listener for privacy information.
4/29/202230 minutes, 2 seconds
Episode Artwork

Eerste bezoek van buiten ons zonnestelsel langer geleden dan gedacht

De digimeter peilt elk jaar naar het mediagebruik van de Vlaming. Een opvallende vaststelling: er zijn steeds meer cable cutters. Het eerste bezoek van buiten ons zonnestelsel is al iets langer geleden dan we dachten, Meta wordt nóg rijker van de Metaverse dan we eerder dachten en de impact van Shakespeare op de wereld is toch kleiner dan gedacht. Credits op standaard.be/podcastSee omnystudio.com/listener for privacy information.
4/22/202232 minutes, 45 seconds
Episode Artwork

Na dit zijn dolfijnen nooit meer hetzelfde voor u

Dit is een aflevering XL, opgenomen op ons podcastfestival in Oostende. Ons bekende team, Dominique Deckmyn en Pieter Van Dooren, krijgen in deze aflevering versterking van de Computerclub en de Nederlandse krant NRC. Ze hebben het onder meer over de grootte van uw pupillen, leder gemaakt van schimmels, de belangrijke verschuivingen door de Digital Markets Act, cyberveiligheid en... het niet zo fraaie gedrag van mannetjesdolfijnen.  See omnystudio.com/listener for privacy information.
4/8/20221 hour, 30 minutes, 19 seconds
Episode Artwork

Over een hacker van 16 die met 13 miljoen aan de haal ging

Europa keurt de Digital Markets Act goed. Daar is veel om te doen, maar zetten ze daarmee de nieuwe standaard voor het internet? Er is een planeet ontdekt waar je schatrijk kan worden, een hacker van amper 16 die 13 miljoen euro heeft scheefgeslagen is opgepakt en er zijn oplossingen om het graantekort in de toekomst te beperken. See omnystudio.com/listener for privacy information.
4/1/202227 minutes, 5 seconds
Episode Artwork

Eindelijk wordt het nut van de metaverse duidelijk

We praten al vaak over de metaverse, maar eindelijk begrijpen we ook waar die virtuele realiteit nuttig voor kan zijn, we hebben het immers gevraagd aan de vader van Second Life, een voorloper van de metaverse. Voorts hebben we het over de vulkanen op de maan, over de deepfake video van de Oekraïense president Zelensky en over artificial intelligence – wat dat gaat ons helpen om varkens te begrijpen. Journalisten Pieter Van Dooren, Dominique Deckmyn | Presentatie en redactie Bart Dobbelaere | Audioproductie Benjamin Hertoghs | Muziek Brecht Plasschaert | Chef Podcast Bart Dobbelaere Vragen, opmerkingen of suggesties? Mail [email protected] See omnystudio.com/listener for privacy information.
3/25/202231 minutes, 40 seconds
Episode Artwork

Deze microbe kan ons helpen in de strijd tegen de klimaatopwarming

Er is een bijzondere microbe ontdekt, en het is een – hou u vast – mixotrofe dinoflagellaat. En die kan ons helpen in de strijd tegen de klimaatopwarming. De laatste plaats waar u reclamevrij naar telkevisie kan kijken, is binnenkort misschien niet meer reclamevrij, Twitter heeft weer beslist dat ze iets niet gaan beslissen en uw pizza wordt binnenkort misschien wel per ufo geleverd.  Journalisten Pieter Van Dooren, Dominique Deckmyn | Presentatie en redactie Alexander Lippeveld | Eindredactie Bart Dobbelaere | Audioproductie Joris Van Damme | Muziek Brecht Plasschaert | Chef Podcast Bart Dobbelaere  Vragen, opmerkingen of suggesties? Mail [email protected]   Wekelijks brengt De Standaard je in Bits & Atomen op de hoogte van wat er gebeurt in de digitale wereld en die van de wetenschap. See omnystudio.com/listener for privacy information.
3/18/202227 minutes, 18 seconds
Episode Artwork

TikTok is nu het medium om de oorlog te tonen

Vroeger volgden we oorlogen via onze televisie, CNN is mede groot geworden tijdens de Golfoorlog. Daarna kwamen nieuwssites, en nu blijkt TikTok een belangrijk kanaal waarop beelden uit Oekraïne ons bereiken. Russische en westerse wetenschappers ruziën in de ruimte én op aarde, er is een machine die eender welk drankje kan maken en er is een bacterie ontdekt die maar liefst twee centimeter groot is. Journalisten Pieter Van Dooren, Dominique Deckmyn | Presentatie en redactie Alexander Lippeveld | Eindredactie Bart Dobbelaere | Audioproductie Pieter Santens | Muziek Brecht Plasschaert | Chef Podcast Bart Dobbelaere Wekelijks brengt De Standaard je in Bits & Atomen op de hoogte van wat er gebeurt in de digitale wereld en die van de wetenschap.See omnystudio.com/listener for privacy information.
3/11/202228 minutes, 26 seconds
Episode Artwork

In de ruimte maken Rusland en Amerika (nog) geen ruzie

Terwijl het oorlog is in Oekraïne en Amerika Rusland bestookt met sancties, is alles (voorlopig) nog pais en vree tussen beide grootmachten in de ruimte.   Voorts hebben we het over onze privacy op android-smartphones en maatregelen tegen grensoverschrijdend gedrag in de virtuele realiteit.  Journalisten Pieter Van Dooren, Dominique Deckmyn | Presentatie en redactie Alexander Lippeveld | Eindredactie Bart Dobbelaere | Audioproductie Joris Van Damme | Muziek Brecht Plasschaert | Chef Podcast Bart Dobbelaere  Vragen, opmerkingen of suggesties? Mail [email protected]  See omnystudio.com/listener for privacy information.
2/25/202228 minutes, 41 seconds
Episode Artwork

Celebrities met veel geld kopen hun persoonlijke emoji’s

Wasabi, die pikante, groene 'saus' bij de sushi, is met uitsterven bedreigd. Wat zijn de alternatieven? Verder hebben we het over celebrities die belachelijk veel geld betalen voor emoji’s, over een rapper die ook cryptocrimineel is en over een robotvisje dat bestaat uit hartspiercellen. See omnystudio.com/listener for privacy information.
2/18/202225 minutes, 53 seconds
Episode Artwork

Over vermiste maanstenen en een krimpend Facebook

Facebook krimpt voor het eerst in zijn geschiedenis, Spotify grijpt voor het eerst inhoudelijk in (want wat de gasten van Joe Rogan allemaal vertellen in zijn podcasts...) de marshelikopter zou licht geven en er zijn maanstenen vermist.  See omnystudio.com/listener for privacy information.
2/11/202226 minutes, 51 seconds
Episode Artwork

Hoe zelfs een ‘domme’ dampkap artificiële intelligentie kan zijn

Mimas, een van de manen rond Saturnus heeft misschien een oceaan. Zou daar leven zijn? Wat als je dampkamp artificial intelligence wordt? Er is ook NFT madness op Twitter. Betalende gebruikers kunnen daar sinds kort hun NFT’s gebruiken als profielfoto. En een deel van Watson, de supercomputer van IBM, is verkocht. Journalisten Pieter Van Dooren, Dominique Deckmyn | Presentatie en redactie Niels De Keukelaere | Eindredactie Bart Dobbelaere | Audioproductie Joris Van Damme | Muziek Brecht Plasschaert | Chef Podcast Bart Dobbelaere Vragen, opmerkingen of suggesties? Mail [email protected] See omnystudio.com/listener for privacy information.
2/4/202224 minutes, 23 seconds
Episode Artwork

De koerswijziging van Microsoft en een seksuele revolutie in de archeologie

Microsoft neemt gamebedrijf Activision over. En dat lijkt nu al dé overname van het jaar in de technologiewereld. Wat zegt die over de koers van Microsoft? Verder is er een kleine revolutie in de archeologie, staat Europa weer een stapje dichter bij een grondwet voor het internet en zeggen Franse heremietkreeften iets over de Britse biodiversiteit.   Journalisten Pieter Van Dooren, Dominique Deckmyn | Presentatie en redactie Alexander Lippeveld | Eindredactie Kaya Verbeke | Audioproductie Brecht Plasschaert | Muziek Brecht Plasschaert | Chef Podcast Bart Dobbelaere  Vragen, opmerkingen of suggesties? Mail [email protected]  See omnystudio.com/listener for privacy information.
1/28/202229 minutes, 44 seconds
Episode Artwork

Kun je geld verdienen met games te spelen? (En slecht nieuws vanop Mars)

Een doodeenvoudig woordspelletje gaat de wereld rond. Wat maakt Wordle zo aantrekkelijk? Verder hebben we slecht nieuws vanop Mars, gaan we geld verdienen met games en leggen we uit waarom mondmaskers toch niet altijd zo vervelend zijn.   Journalisten Pieter Van Dooren, Dominique Deckmyn | Presentatie en redactie Alexander Lippeveld | Eindredactie Bart Dobbelaere | Audioproductie Brecht Plasschaert | Muziek Brecht Plasschaert | Chef Podcast Bart DobbelaereSee omnystudio.com/listener for privacy information.
1/21/202228 minutes, 48 seconds
Episode Artwork

Over meertalige honden en de grootste technologiebeurs ter wereld

De CES-beurs in Las Vegas, zowat de belangrijkste technologiebeurs ter wereld, toonde ons een heel gamma nieuwe beeldschermen: groter, mooier, helderder en zelfs opvouwbaar. Voorts luisteren we in deze aflevering naar een maan van Jupiter, leren we dat honden meertalig zijn en hoe onze vingerafdrukken ontstaan. Journalisten Pieter Van Dooren, Dominique Deckmyn | Presentatie en redactie Alexander Lippeveld | Eindredactie Bart Dobbelaere | Audioproductie Brecht Plasschaert | Muziek Brecht Plasschaert | Chef Podcast Bart Dobbelaere Vragen, opmerkingen of suggesties? Mail [email protected] See omnystudio.com/listener for privacy information.
1/14/202231 minutes, 40 seconds
Episode Artwork

Het jaar van Bits & Atomen: the universe & the metaverse

2021 was een bijzonder jaar voor de technologiewereld. Het jaar begon met de bestorming van het parlement in Amerika en de kritiek op de sociale media. Later versterkt door getuigenissen over de 'gemene' algoritmes van Facebook. Maar 2021 was ook een scharnierjaar naar de nieuwe belofte: metaverse.In de wetenschap stond de race naar het vaccin tegen corona centraal. Maar wij hebben het over een andere race: die naar de maan, naar Mars en andere plaatsen in het universum.See omnystudio.com/listener for privacy information.
12/24/202129 minutes, 18 seconds
Episode Artwork

Eén superapp voor alles: willen we dat wel?

Foto’s en statusupdates delen, gamen, reviews schrijven en zelfs betalen. De big tech-bedrijven doen er alles aan om een superapp te bouwen. Maar worden we daar beter van? De geur van de mama helpt baby’s  in hun vertrouwen, de stierenloop in Pamplona levert een bijzonder inzicht op en sociale netwerken hebben het steeds moeilijker om hun platformen te modereren. Journalisten Pieter Van Dooren, Dominique Deckmyn | Presentatie en redactie Alexander Lippeveld | Eindredactie Bart Dobbelaere | Audioproductie Pieter Santens | Muziek Brecht Plasschaert | Chef Podcast Bart Dobbelaere Vragen, opmerkingen of suggesties? Mail [email protected] See omnystudio.com/listener for privacy information.
12/17/202128 minutes, 59 seconds
Episode Artwork

Er zijn robots die zichzelf kunnen voortplanten

De huizenprijzen swingen de pan uit. Niet alleen in de échte wereld, maar ook in de metaverse. Lucy de australopithecus, die was niet alleen, Qualcomm bewijst dat de oorlog tussen chipsfabrikanten volop woedt en er zijn robots die zich kunnen voortplanten.  Journalisten Pieter Van Dooren, Dominique Deckmyn | Presentatie en redactie Alexander Lippeveld | Eindredactie Bart Dobbelaere | Audioproductie Tom Soetaert | Muziek Brecht Plasschaert | Chef Podcast Bart Dobbelaere  See omnystudio.com/listener for privacy information.
12/10/202130 minutes, 52 seconds
Episode Artwork

Een jongen of een meisje? Dat hangt van de milieuvervuiling af

Het grootste nieuws van de week is een ontslag. Jack Dorsey stapt op als CEO van Twitter. Wat gebeurt er met het sociale medium nu hij weg is? Verder: muziek! Want zingen met een mondmaskers klinkt beter dan gedacht. Het geboortecijfer van jongens en meisjes hangt vooral af van milieuvervuiling en onderzoekers hebben uitgezocht hoe je het efficiëntst typt op je smartphone.   Journalisten Pieter Van Dooren, Dominique Deckmyn | Presentatie en redactie Alexander Lippeveld | Eindredactie Bart Dobbelaere | Audioproductie Brecht Plasschaert | Muziek Brecht Plasschaert | Chef Podcast Bart Dobbelaere See omnystudio.com/listener for privacy information.
12/3/202125 minutes, 27 seconds
Episode Artwork

Hoe kan je verantwoord shoppen op Black Friday?

De graaicultuur van Black Friday ligt al een tijdje onder vuur. Hoe kan je toch verantwoord shoppen met hoge kortingen? Verder: een robotsvisje dat kanker bestrijdt, Apple laat het binnenkort toe om je toestel zelf te herstellen en nonsenswoorden hebben dan toch een betekenis. Wekelijks brengt De Standaard je in Bits & Atomen op de hoogte van wat er gebeurt in de digitale wereld en die van de wetenschap. Journalisten Pieter Van Dooren, Dominique Deckmyn | Presentatie en redactie Alexander Lippeveld | Eindredactie Bart Dobbelaere | Audioproductie en muziek Brecht Plasschaert | Chef Podcast Bart Dobbelaere Vragen, opmerkingen of suggesties? Mail [email protected] See omnystudio.com/listener for privacy information.
11/26/202125 minutes, 4 seconds
Episode Artwork

Keren we terug naar een Facebook zonder algoritme?

In de VS is een opvallend wetsvoorstel dat het algoritme van sociale media aan banden wil leggen. Waarom is dat nodig? We hebben het over de quasi-manen van de aarde, over bands die door NFT’s bestaan en over de fysieke reactie op een romantische klik. See omnystudio.com/listener for privacy information.
11/19/202128 minutes, 58 seconds
Episode Artwork

Nieuw element in onderzoek naar ontstaan van leven

Facebookklokkenluidster Frances Haugen heeft deze week getuigd in het Europees Parlement. Wat had ze daar te vertellen? Condors, die blijken zich ongeslachtelijk te kunnen voortplanten, een beruchte hackersgroep heeft een ferme klap gekregen, het leven op aarde ontstond misschien wel in een proefbuis én we vieren de geboorte van een nieuwe tak van de wetenschap! Journalisten Pieter Van Dooren, Dominique Deckmyn | Presentatie en redactie Alexander Lippeveld | Eindredactie Bart Dobbelaere | Audioproductie Brecht Plasschaert | Muziek Brecht Plasschaert | Chef Podcast Bart Dobbelaere Vragen, opmerkingen of suggesties? Mail [email protected] omnystudio.com/listener for privacy information.
11/12/202132 minutes, 16 seconds
Episode Artwork

Trump lanceert zijn eigen sociaal netwerk

Wie fan is van heerlijke bassen, moet op Mars zijn. Wetenschappers ontdekken steeds meer over hoe het geluid zich daar voortplant, en dat zorgt voor verrassingen. Verder: Trump lanceert zijn eigen sociale netwerk, Netflix knalt harder dan we verwacht hadden en er is terug hoop voor de olifant. Wekelijks brengt De Standaard je in Bits & Atomen op de hoogte van wat er gebeurt in de digitale wereld en die van de wetenschap. Journalisten Pieter Van Dooren, Dominique Deckmyn | Presentatie en redactie Niels De Keukelaere | Eindredactie Sofie Steenhaut | Audioproductie Brecht Plasschaert | Muziek Brecht Plasschaert | Chef Podcast Bart Dobbelaere Vragen, opmerkingen of suggesties? Mail [email protected] See omnystudio.com/listener for privacy information.
10/29/202125 minutes, 52 seconds
Episode Artwork

Hebben we binnenkort een vaccin tegen alle virussen?

Corona heeft alles op z’n kop gezet. Een voordeel: wetenschappers zijn er een pak creatiever door gaan werken, en dat werpt z’n vruchten af. We hebben het over een AR-bril met AI, een slimme blindenstok en over end-to-end-encryptie. Journalisten Pieter Van Dooren, Dominique Deckmyn | Presentatie en redactie Alexander Lippeveld | Eindredactie Bart Dobbelaere | Audioproductie Brecht Plasschaert | Muziek Brecht Plasschaert | Chef Podcast Bart Dobbelaere Vragen, opmerkingen of suggesties? Mail [email protected] See omnystudio.com/listener for privacy information.
10/22/202131 minutes, 42 seconds
Episode Artwork

Voor koffie hebben we straks geen koffieplant meer nodig

In theorie kunnen we binnenkort overal koffie ‘kweken’. Niet uit koffieplanten en bonen, maar uit een celkweek in een laboratorium. Zoals we binnenkort ook hamburgers maken zonder dat we een dier moeten slachten en iets dat op vis gelijkt zonder dat we een vis moeten vangen.  Daarnaast hebben we het over een wet tegen doxing, over hoe Instagram zich wil aanpassen na alle kritiek en waarom de Amerikanen Internet willen beschikbaar maken... op de maan.    Journalisten Pieter Van Dooren, Dominique Deckmyn | Presentatie en redactie Alexander Lippeveld | Eindredactie Bart Dobbelaere | Audioproductie Xavier De Clercq | Muziek Brecht Plasschaert | Chef Podcast Bart Dobbelaere See omnystudio.com/listener for privacy information.
10/15/202124 minutes, 30 seconds
Episode Artwork

Mysterie van eeneiige tweelingen ontrafeld

Over twee-eiige tweelingen weten we al heel wat, maar eeneiige tweelingen zijn een mysterie. Tot nu, want wetenschappers hebben gevonden wat er anders is aan hun DNA. We vertellen hoe je je lichaam op een ethische manier kan verkopen voor bedrijfsvideo’s, hoe je je eigen GPS-systeem opzet én waarom huisrobots nog niet voor morgen zijn. Journalisten Pieter Van Dooren, Dominique Deckmyn | Presentatie en redactie Alexander Lippeveld | Eindredactie Bart Dobbelaere | Audioproductie Brecht Plasschaert | Muziek Brecht Plasschaert | Chef Podcast Bart Dobbelaere Vragen, opmerkingen of suggesties? Mail [email protected] See omnystudio.com/listener for privacy information.
10/8/202121 minutes, 50 seconds
Episode Artwork

Hoe is de mens ooit zijn staart kwijtgespeeld?

Op een gegeven moment in de evolutie zijn we met z’n rechtop gaan lopen. We zijn dan ook onze staart verloren. Komt dat ook door die evolutie, of speelt er nog iets anders? Als we naar Mars gaan, dan moeten we daar natuurlijk ooit ook huizen kunnen bouwen. Dat zal bloed, zweet en tranen kosten. Letterlijk. Die schuif vol kabels verdwijnt dankzij de Europese Commissie en uw Windows-pc zal er vanaf volgende week wat anders uit zien. Journalisten Pieter Van Dooren, Dominique Deckmyn | Presentatie en redactie Alexander Lippeveld | Eindredactie Bart Dobbelaere | Audioproductie Joris Van Damme | Muziek Brecht Plasschaert | Chef Podcast Bart Dobbelaere Vragen, opmerkingen of suggesties? Mail [email protected] See omnystudio.com/listener for privacy information.
10/1/202132 minutes, 13 seconds
Episode Artwork

Het mysterieuze algoritme van Facebook werkt doodeenvoudig

Een van dé mysteries van ons digitale tijdperk is het algoritme van Facebook. We weten nu iets beter hoe dat werkt, en wat blijkt? Het is verbazend eenvoudig. En die berichten over het tot leven wekken van de wolharige mammoet? Geloof ze niet, die is dood en begraven.Journalisten Pieter Van Dooren, Dominique Deckmyn | Presentatie en redactie Alexander Lippeveld | Eindredactie Bart Dobbelaere | Audioproductie Brecht Plasschaert | Muziek Brecht Plasschaert | Chef Podcast Bart DobbelaereVragen, opmerkingen of suggesties? Mail [email protected] See omnystudio.com/listener for privacy information.
9/24/202124 minutes, 36 seconds
Episode Artwork

Epic slaat eerste barstje in de ommuurde tuin van Apple

In het proces van ontwikkelaar Epic tegen Apple over de App Store is een uitspraak gedaan, en die stelt niet teleur. Welke gevolgen heeft de uitspraak? En in Australië is een vloekende eend opgedoken, en die zegt heel wat over het leergedrag van vogels. Wekelijks brengt De Standaard je in Bits & Atomen op de hoogte van wat er gebeurt in de digitale wereld en die van de wetenschap. Journalisten Pieter Van Dooren, Dominique Deckmyn | Presentatie en redactie Alexander Lippeveld | Eindredactie Bart Dobbelaere | Audioproductie Brecht Plasschaert | Muziek Brecht Plasschaert | Chef Podcast Bart Dobbelaere See omnystudio.com/listener for privacy information.
9/17/202128 minutes, 16 seconds
Episode Artwork

Kan een computer ook een uitvinder zijn?

AI-systeem Dabus heeft een speciaal potje uitgevonden. Op zich is daar niets speciaals mee, maar het opent de discussie over het patent op het ding. Is de computer nu de uitvinder of de persoon die Dabus heeft gemaakt? En diamant wordt van de troon gestoten door een materiaal dat klinkt als een frituursnack: buckyballs! Journalisten Pieter Van Dooren, Dominique Deckmyn | Presentatie en redactie Alexander Lippeveld | Eindredactie Bart Dobbelaere | Audioproductie Joris Van Damme | Muziek Brecht Plasschaert | Chef Podcast Bart DobbelaereVragen, opmerkingen of suggesties? Mail [email protected] See omnystudio.com/listener for privacy information.
9/10/202129 minutes, 14 seconds
Episode Artwork

Staat Silicon Valley op z’n kop door het proces tegen Theranos?

In Californië start het proces tegen Theranos, het bedrijf van Elizabeth Holmes, bijgenaamd de vrouwelijke Steve Jobs. Wat betekent dat voor Silicon Valley? En wetenschappers hebben uitgezocht hoe je suiker kan maken in de ruimte.Journalisten Pieter Van Dooren, Dominique Deckmyn | Presentatie en redactie Alexander Lippeveld | Eindredactie Bart Dobbelaere | Audioproductie en muziek Brecht Plasschaert | Chef Podcast Bart DobbelaereVragen, opmerkingen of suggesties? Mail [email protected] See omnystudio.com/listener for privacy information.
9/3/202121 minutes, 56 seconds
Episode Artwork

Zorgt Musk nu ook voor een doorbraak in de robotwereld?

Dat Elon Musk veel wil, dat is duidelijk. De man bouwt auto’s, raketten en hyperloops, maar nu wil hij ook mensachtige robots bouwen. Zal hem dat lukken? En de metaverse verovert binnenkort de wereld aan een sneltempo. Wat houdt dat juist in?Journalisten Pieter Van Dooren, Dominique Deckmyn | Presentatie en redactie Alexander Lippeveld | Eindredactie Bart Dobbelaere | Audioproductie Joris Van Damme | Muziek Brecht Plasschaert | Chef Podcast Bart DobbelaereVragen, opmerkingen of suggesties? Mail [email protected] See omnystudio.com/listener for privacy information.
8/27/202136 minutes, 17 seconds
Episode Artwork

Hoe is ‘de roof van de eeuw’ kunnen gebeuren?

Ergens in de wereld is er 600 miljoen dollar ontvreemd. Niemand weet wie de diefstal pleegde, en het geld is intussen terecht, maar dit lijkt wel de roof van de eeuw te zijn. En astronauten moeten binnenkort misschien poedelnaakt naar de ruimte!Journalisten Pieter Van Dooren, Dominique Deckmyn | Presentatie en eindredactie Alexander Lippeveld | Audioproductie Tom Soetaert | Muziek Brecht Plasschaert | Chef Podcast Bart DobbelaereVragen, opmerkingen of suggesties? Mail [email protected] See omnystudio.com/listener for privacy information.
8/20/202129 minutes, 44 seconds
Episode Artwork

Linux, het belangrijkste besturingssysteem waar niemand rijk van werd

Het besturingssysteem Linux wordt dertig jaar. Op de PC is het nooit echt doorgebroken, maar alle Android-telefoons draaien tegenwoordig met Linux als basis. Toch werd de oprichter ervan nooit wereldberoemd. Tijd voor een eerbetoon!We wassen al anderhalf jaar onze handen alsof het een lieve lust is. Maar té veel hygiëne zou ook niet goed zijn, hoor je wel eens. Zijn we nu té proper of net niet?Journalisten Pieter Van Dooren, Dominique Deckmyn | Presentatie en redactie Alexander Lippeveld | Eindredactie Bart Dobbelaere | Audioproductie Brecht Plasschaert | Muziek Brecht Plasschaert | Chef Podcast Bart DobbelaereVragen, opmerkingen of suggesties? Mail [email protected] See omnystudio.com/listener for privacy information.
7/16/202136 minutes, 36 seconds
Episode Artwork

Loopt de oplossing voor het plasticprobleem rond op de wei?

Het plasticprobleem wordt almaar groter, de wereldzeeën liggen steeds voller met afval dat amper afbreekt. Koeien zouden wel eens de oplossing kunnen zijn. En Telenet en Proximus krijgen er een concurrent bij, want je kan sinds kort internet van Elon Musk krijgen in ons land.Journalisten Pieter Van Dooren, Karsten Lemmens | Presentatie en redactie Alexander Lippeveld | Eindredactie Bart Dobbelaere | Audioproductie Brecht Plasschaert | Muziek Brecht Plasschaert | Chef Podcast Bart DobbelaereVragen, opmerkingen of suggesties? Mail [email protected] See omnystudio.com/listener for privacy information.
7/9/202126 minutes, 32 seconds
Episode Artwork

Wat betekent het nagelnieuwe Windows 11 voor de gebruiker?

Microsoft brengt een nieuw besturingssysteem uit voor uw pc, Windows 11. Het was al een tijdje geleden. Wat is er nu anders? En bij een satelliet, denkt u doorgaans aan een hoogtechnologisch ding dat voornamelijk uit futuristische materialen bestaat. Maar wat blijkt? Simpele triplex volstaat.Journalisten Pieter Van Dooren, Dominique Deckmyn | Presentatie en redactie Alexander Lippeveld | Eindredactie Bart Dobbelaere | Audioproductie Brecht Plasschaert | Muziek Brecht Plasschaert | Chef Podcast Bart DobbelaereVragen, opmerkingen of suggesties? Mail [email protected] See omnystudio.com/listener for privacy information.
7/2/202133 minutes, 14 seconds
Episode Artwork

Wat Mozart kan doen voor mensen met epilepsie

Mensen met epilepsie luisteren best af en toe naar een streepje Mozart. Maar zijn tijdsgenoot Joseph Haydn vermijden ze beter. En podcasts komen naar Facebook, dat zou wel eens een gamechanger kunnen zijn. Wekelijks brengt De Standaard je in Bits & Atomen op de hoogte van wat er gebeurt in de digitale wereld en die van de wetenschap. Journalisten Pieter Van Dooren, Dominique Deckmyn | Presentatie en redactie Alexander Lippeveld | Eindredactie Bart Dobbelaere | Audioproductie Brecht Plasschaert | Muziek Brecht Plasschaert | Chef Podcast Bart Dobbelaere Vragen, opmerkingen of suggesties? Mail [email protected] omnystudio.com/listener for privacy information.
6/25/202125 minutes, 55 seconds
Episode Artwork

Eindelijk een sociaal netwerk dat onze privacy respecteert

Er is een alternatief voor Facebook dat wél respect heeft voor onze privacy: Quodari. En er is een nieuwe en snellere manier om door te ruimte te reizen. Geldt dat ook voor ons internet? Zal dat binnenkort ook veel sneller gaan?Journalisten Pieter Van Dooren, Dominique Deckmyn | Presentatie en redactie Lise Bonduelle | Eindredactie Bart Dobbelaere | Audioproductie Brecht Plasschaert | Muziek Brecht Plasschaert | Chef Podcast Bart DobbelaereVragen, opmerkingen of suggesties? Mail [email protected] See omnystudio.com/listener for privacy information.
6/18/202122 minutes, 18 seconds
Episode Artwork

Waarom gaan we een onleefbare planeet opnieuw verkennen?

We gaan de planeet Venus opnieuw verkennen, op zoek naar leven. Wat is het nut daarvan? En Donald Trump is nog minstens twee jaar lang verbannen van Facebook.Wekelijks brengt De Standaard je in Bits & Atomen op de hoogte van wat er gebeurt in de digitale wereld en die van de wetenschap.Journalisten Pieter Van Dooren, Dominique Deckmyn | Presentatie en redactie Alexander Lippeveld | Eindredactie Bart Dobbelaere | Audioproductie Brecht Plasschaert | Muziek Brecht Plasschaert | Chef Podcast Bart DobbelaereVragen, opmerkingen of suggesties? Mail [email protected] See omnystudio.com/listener for privacy information.
6/11/202129 minutes, 35 seconds
Episode Artwork

Google lanceert voor het eerst in jaren een nieuw besturingssysteem

Google heeft een nieuw besturingssysteem, Fuchsia. En dat is de eerste keer sinds MS Dos in de jaren 80. Waarom is dat nodig? En een blinde man kan weer zien. Het is geen Bijbels mirakel, wel een resultaat van jarenlang wetenschappelijk onderzoek. Dat en veel meer in een nieuwe Bits & Atomen.Journalisten Pieter Van Dooren, Dominique Deckmyn | Presentatie en redactie Alexander Lippeveld | Eindredactie Bart Dobbelaere | Audioproductie Brecht Plasschaert | Muziek Brecht Plasschaert | Chef Podcast Bart DobbelaereVragen, opmerkingen of suggesties? Mail [email protected] See omnystudio.com/listener for privacy information.
6/4/202128 minutes, 31 seconds
Episode Artwork

De volgende pandemie staat al voor de deur

Corona is ons leven nog niet uit, of de volgende pandemie staat al voor de deur. Kunnen we volgende pandemieën nog afwenden? En een virale hit is verkocht voor een duizelingwekkende 700.000 dollar.Journalisten Pieter Van Dooren, Dominique Deckmyn | Presentatie en redactie Alexander Lippeveld | Eindredactie Bart Dobbelaere | Audioproductie Brecht Plasschaert | Muziek Brecht Plasschaert | Chef Podcast Bart DobbelaereVragen, opmerkingen of suggesties? Mail [email protected] See omnystudio.com/listener for privacy information.
5/28/202129 minutes, 19 seconds
Episode Artwork

Weg met de MP3! Muziek klinkt weer zoals het hoort

Beste luisteraar, spits uw oren! Want het gaat vandaag over geluidskwaliteit. Die gaat er, dankzij Apple Music een pak op vooruit. En we hebben het over een arm, klein, stotterend vogeltje, iets waar hersenwetenschappers erg enthousiast over zijn.Journalisten Pieter Van Dooren, Dominique Deckmyn | Presentatie Alexander Lippeveld | Eindredactie Bart Dobbelaere | Audioproductie Brecht Plasschaert | Muziek Brecht Plasschaert | Chef Podcast Bart DobbelaereVragen, opmerkingen of suggesties? Mail [email protected] See omnystudio.com/listener for privacy information.
5/21/202129 minutes, 16 seconds
Episode Artwork

Wat kunnen genetisch gemanipuleerde muggen voor ons doen?

Alles moet altijd maar groter, groter, groter. Behalve bij chips, dacht producent IBM, daar moet het kleiner, kleiner, kleiner. En in de VS zijn genetisch gemanipuleerde muggen losgelaten. Wat is daar het nut van?Journalist Pieter Van Dooren, Dominique Deckmyn | Presentatie Alexander Lippeveld | Eindredactie Bart Dobbelaere | Audioproductie Brecht Plasschaert | Muziek Brecht Plasschaert | Chef Podcast Bart Dobbelaere Vragen, opmerkingen of suggesties? Mail [email protected] See omnystudio.com/listener for privacy information.
5/13/202132 minutes, 11 seconds
Episode Artwork

Over nieuwe koffie en cookies

Koffieliefhebbers, verenigt u, want er is een nieuwe koffiesoort ontdekt. Het is lang niet de eerste, maar deze soort smaakt écht goed. Maar is ze ook beter dan de koffie die we vandaag kennen? En de App store van Apple ligt onder vuur, terwijl we die al jarenlang kennen zoals hij nu is. Waarom wordt die dan nu in vraag gesteld?Journalisten Dominque Deckmyn en Pieter Van Dooren | Presentatie Alexander Lippeveld | Eindredactie Bart Dobbelaere | Audioproductie Brecht Plasschaert | Muziek Brecht Plasschaert | Chef Podcast Bart Dobbelaere Vragen, opmerkingen of suggesties? Mail [email protected] See omnystudio.com/listener for privacy information.
5/7/202130 minutes, 34 seconds
Episode Artwork

Trailer. Bits & Atomen

Bits & Atomen is terug! Elke week brengt De Standaard je op de hoogte van wat er gebeurt in de digitale wereld en in die van de wetenschap. Elke woensdag, met Dominique Deckmyn en Pieter Van Dooren.See omnystudio.com/listener for privacy information.
4/19/202151 seconds