Winamp Logo
Beeldenstormen. Over kunst en geweld Cover
Beeldenstormen. Over kunst en geweld Profile

Beeldenstormen. Over kunst en geweld

Dutch, History, 1 seasons, 10 episodes, 4 hours 17 minutes
About
Exact 450 jaar geleden trok de beeldenstorm door de Nederlanden. Protestanten vernielden tijdens de zomer van 1566 kunstwerken in kerken en kloosters. Vandaag vernielen Al Qaida en IS eeuwenoud erfgoed in Afghanistan, Irak en Syrië. Kunst en schoonheid zijn eeuwenlang mikpunt geweest van geweld.
Episode Artwork

10. De beeldenstorm in Irak en Syrië

De beelden van de vernielingen door IS van eeuwenoud erfgoed in Irak en Syrië staan nog op ons netvlies gebrand. Waarom vernielen zij kunstwerken en sites die soms tot drieduizend jaar oud zijn? Met oud- VRT-journalist, wijlen Jef Lambrecht en de Gentse imam en onderzoeker Brahim Laytouss.
31/08/201625 minutes 32 seconds
Episode Artwork

9. De contestatie van koloniale monumenten in België

De laatste jaren zwelt het protest van activisten tegen de aanwezigheid van monumenten die aan het koloniale verleden herinneren – denk bijvoorbeeld aan de ruiterstandbeelden van Leopold II – aan. Soms worden deze beelden ‘verminkt’ maar meestal blijft het bij ludieke acties om de publieke opinie wakker te schudden. Met antropologe Bambi Ceuppens en activist Durotimi Olawaiye van Mémoires Coloniales.
24/08/201624 minutes 12 seconds
Episode Artwork

8. De aanval op 'Who's Afraid of Red, Yellow and Blue?' van Barnett Newman

In 1986 werd in het Stedelijk Museum in Amsterdam het monumentale doek ‘Who’s afraid of Red, Yellow and Blue?’ van de Amerikaanse schilder Barnett Newman met een mes aan flarden gereten door een abstracte- kunst-hater. Met kunstenaar Barbara Visser en kunsthistoricus Sven Lütticken.
17/08/201627 minutes 26 seconds
Episode Artwork

7. Entartete Kunst

Tijdens de jaren dertig droomden de Nazi’s van het Derde Rijk en daar hoorde een aparte esthetiek bij. De moderne kunst werd als het tegendeel gezien van het Nazistisch ideaal en als ontaard beschouwd. Met kunsthistoricus Jacques Lust en Frederik Leen, conservator van het museum voor moderne kunst in Brussel.
10/08/201626 minutes
Episode Artwork

6. De aanval op de Venus van Velázquez

Soms is een beeldenstorm de actie van één enkele persoon. In 1914 drong de suffragette Mary Richardson de National Gallery binnen in Londen. Met een slagersmes doorkliefde zij het doek ‘Venus bij haar toilet’, beter bekend als de ‘Rokeby Venus’ van Diego Velázquez. Met kunsthistorica Katlijne Van der Stighelen en filosofe Petra Van Brabandt.
03/08/201625 minutes 39 seconds
Episode Artwork

5. De Franse Revolutie

De Franse Revolutie kende een grootschalige beeldenstorm. Alles wat aan het ancien régime herinnerde moest er aan geloven. Monarchie en kerk werden afgeschaft. De Fransen vielen de Zuidelijke Nederlanden binnen en richtten ook hier heel wat vernielingen aan. Met historicus Brecht Deseure en Poussin-kenner Jos Nijs.
27/07/201626 minutes 20 seconds
Episode Artwork

4. De Byzantijnse beeldenstorm

In de 8ste eeuw brak in het oude Byzantium een beeldenstorm uit. De discussie werd beslecht door de regels voor religieuze kunst vast te leggen. De orthodoxe schilderkunst of de icoonschilderkunst, ontwikkelde daardoor anders dan de westerse schilderkunst. Met historicus en classicus Peter Van Deun en iconenschilder Joris Van Ael.
19/07/201631 minutes 39 seconds
Episode Artwork

3. De beeldenstorm van 1566. De reactie van de Habsburgers.

Slot van het drieluik over 1566. In deze aflevering vertellen historica Violet Soen en historica Yolanda Rodriguez Pérez hoe de Habsburgers reageerden op de beeldenstorm.
13/07/201620 minutes 34 seconds
Episode Artwork

1. De beeldenstorm van 1566. De aanleiding.

In de zomer van 1566 brak de beeldenstorm uit in de Nederlanden. Waar en waarom deze beeldenstorm begon, is het onderwerp van deze eerste aflevering met historica Anne Laure Van Bruaene en Wilfred de Jonge van de protestantse gemeenschap in Horebeke.
29/06/201624 minutes 17 seconds