Winamp Logo
BabyRoompodcast Cover
BabyRoompodcast Profile

BabyRoompodcast

Croatian, Parenting, 3 seasons, 52 episodes, 19 hours, 21 minutes
About
The first Croatian podcast on parenting - BabyRoom. The podcast came about as a result of several moms hanging out. Being a journalist just means we have a bunch of extra questions and a desire to get the right information. We all know that children ask up to 300 questions a day, but little is known about how many questions arise in the minds of parents, especially new ones. Listen and follow us here linktr.ee/babyroompodcast
Episode Artwork

BabyRoom S04E08 Priprema za polazak u školu

Je li moje dijete spremno za školu? Je li školski sustav šok za dijete koje je tek izašlo iz vrtića ili će prilagodba biti teža nama roditeljima? Iskusna odgajateljica i mama, Savjetnica za odgoj - Martina Sokač, govori nam kako dijete i sebe pripremiti za prve godine škole, što bi s djetetom već u vrtićkim danima trebalo vježbati, a koja očekivanja pri polasku u školu treba smanjiti, ili potpuno odbaciti
5/18/202432 minutes, 30 seconds
Episode Artwork

BabyRoom S04E07 Nenasilna komunikacija među djecom

Znaju li djeca prepoznati da je netko prešao njihove granice i kako ih osnažiti da se obrane od verbalnog nasilja, govori nam Ana Tomić, trenerica nenasilne komunikacije. Poslušajte što djecu najviše smeta te koji su konkretni alati za uspostavljanje uspješnih vršnjačkih odnosa.
4/6/202421 minutes, 6 seconds
Episode Artwork

BabyRoom S04E06 Najbolji dječji hoteli u Hrvatskoj

Poslušajte iskustva iz najpoznatijih domaćih hotela koji se deklariraju kao hoteli za djecu ili Family Hoteli. Išli smo geografski od juga prema sjeveru: Falkensteiner Club Funimation Borik (Zadar); Family Hotel Vespera (Mali Lošinj), Aminess Lišanj Family Hotel (Novi Vinodolski); Valamar Girandella Maro Suites (Rabac), Family Hotel Amarin (Rovinj).
3/2/202426 minutes, 22 seconds
Episode Artwork

BabyRoom S04E05 Neurorizično dijete - simptomi, faktori rizika i pravovremena intervencija

Na svakih deset rođenih beba, jedna dobije status neurorizičnog djeteta. Što to znači, govori nam bacc.physioth. Ema Kovačić. Saznajte što je redovan motorički razvoj, kako prepoznati odstupanja, te zašto je opasno ignorirati ih.
2/4/202414 minutes, 48 seconds
Episode Artwork

BabyRoom S04E04 Granice i dosljednost - temelj za razvoj samopouzdanja

Zašto postavljanje granica nema smisla ako u njima niste dosljedni, te hoće li dijete biti istraumatizirano ako mu ne dopustite ono što traži, govori nam Mirela Bašić, odgajateljica s gotovo 20 godina iskustva rada s djecom i njihovim roditeljima. Saznajte što je najgore što možete reći djetetu, te kako to izbjeći i postaviti temelje da dijete odraste u odgovornu i zrelu osobu.
1/20/202416 minutes, 54 seconds
Episode Artwork

BabyRoom BookClub 08 Mapa roditeljstva

U knjizi – The Parenting map (Mapa roditeljstva), dr. Shefali Tsabary donosi 20 koraka za prestati željeti svojoj djeci sreću i uspjeh. Naime, kada mikromenadžeriramo dječje raspoloženje, odnosno da budu sretni, učimo ih da im bude nelagodno s cijelom drugom paletom osjećaja, što im otežava odrastanje i funkcioniranje u zajednici. Krenite s nama na putovanje u kojem će ova klinička psihologinja razmontirati neke naše ustaljene obrasce ponašanja, ali i natjerati vas da se pitate - volite li svoju djecu zaista bezuvjetno?
1/1/202414 minutes, 48 seconds
Episode Artwork

BabyRoom S04E03 Kako i što darivati djeci za božićne blagdane

Razmišljate što pokloniti djetetu za Božić, ili vas brine da dobiva previše darova? Aleksandra Jedvaj, master psihologije, psihoterapeut i mama govori nam što su najbolji pokloni, treba li reći istinu o Djedu Mrazu/Božićnjaku i kako se postaviti kad je dijete razočarano darom ispod bora.
12/7/202316 minutes, 2 seconds
Episode Artwork

BabyRoom BookClub 07 Kako odgajati uspješne ljude

Kad odgojite tri žene, koje su postale redom izvršna direktorica YouTubea, profesorica pedijatrije na prestižnom sveučilištu i osnivačica jedne od najvećih svjetskih kompanija za gensko testiranje, red je da o tome napišete i knjigu. Esther Wojcicki autorica je hita "Kako odgajati uspješne ljude" i donosi svoj TRICK za kvalitetan odnos s djecom, odgovara na pitanje koja je najveća greška u odgoju, objašnjava zašto su mala djeca sebična, te što je najbolje reći djetetu koje trpi zlostavljanje.
11/20/202312 minutes, 52 seconds
Episode Artwork

BabyRoom BookClub 06 Odgajanje sigurnog djeteta - Krug sigurnog roditeljstva

Koliko su vaše reakcije prema djetetu posljedica vlastitog iskustva iz djetinjstva? Taj zatvoreni krug moguće je prekinuti i pretvoriti u Krug sigurnog roditeljstva. Osam koraka za izgradnju kvalitetnijeg odnosa s djetetom i smjernice za ispravno reagiranje u svakom trenutku donosimo u novoj epizodi BabyRoom Book Cluba! Trojac američkih stručnjaka za mentalno zdravlje stoji iza knjige Odgoj sigurnog djeteta: Kako vam krug sigurnog roditeljstva može pomoći u njegovanju djetetove privrženosti, emocionalne otpornosti i slobode istraživanja. Pridružite nam se i u 13 minuta saznajte kako ispravno reagirati u određenim situacijama, pripremiti ga za vrtić, pa čak i za odnose u odrasloj dobi.
8/26/202313 minutes, 3 seconds
Episode Artwork

BabyRoom BookClub 04 Najsretniji mališan u kvartu

U ovoj emisiji donosimo savjete kako se povezati sa toddlerom/mališanom koje daje Harvey Korp u svojoj knjizi Happiest toddler on the Block. Ovaj priznati pedijatar, specijalist za razvoj djece, profesor pedijatrije na UCLA Medicini i pripadnik Američke akademije Pedijatara, daje razloge zašto biti ambasador, a ne šef djeci. Harvey, jedan od najčitanijih pedijatara i prevođen na 20 jezika kaže: "Kritiziraj ponašanje, a ne dijete." Knjigu možete poslušati u 8 minuta i saznati kako spriječiti tantrume. Možda i vama pomogne neki od savjeta.
4/30/20238 minutes, 35 seconds
Episode Artwork

BabyRoom BookClub 03 Kako prestati šiziti na djecu i zbog djece?

Knjiga autorice Carle Naumburg će vam osvijestiti što vas to tjera da pošizite i možda uvjeriti da se pokušate odmaknuti od svih izvora stresa (osim djece). Saznajte Kako prestati šiziti na djecu (i zbog djece) u novom BabyRoom BookClubu! Maja je ovu knjigu od 196 strana sažela u 6 i pol minuta. #Staytuned
3/27/20236 minutes, 29 seconds
Episode Artwork

BabyRoom BookClub 02 13 stvari koje mentalno snažni roditelji ne rade

U manje od 13 minuta poslušajte "13 stvari koje mentalno snažni roditelji NE RADE". Nova epizoda BabyRoom BookCluba donosi još jedan svjetski bestseller, priručnik za odgajanje samouvjerene djece i treniranje njihovih mozgova na život pun sreće, smisla i uspjeha. Saznajte zašto je taj naš osjećaj krivnje često kriv za krive odluke, kako izbjeći da dijete živi u svom zaštićenom balonu, te koja je razlika između discipline i kazne...
2/21/202311 minutes, 27 seconds
Episode Artwork

EP 11 BabyRoom Dojenje - osobna iskustva četiri majke

Nas četiri majke, BabyRoom tim, dijele s vama svoja iskustva dojenja. Svaka je od nas imala različito iskustvo pa imamo i različite savjete - poslušajte bolna i sretna iskustva, koga pitati, kako krenuti i što ako vam ne ide?! 00:50 Prvo iskustvo dojenja - prvi put je teško, drugi put je sve lakše:) 3:58 Klik mame&bebe se nama pokazao kao ključan, ali i podrška babica u rodilištu! 5:30 Dojenje - vještina ili prirodni proces? 8:00 Izdajanje odgovarajućom bočicom i električnom izdajalicom - dva savjeta za majke kojima se bebe ne mogu “prikopčati” iz prve 9:40 Psihička priprema za odvajanje vremena tijekom dojenja 11:45 Postoji i “dežurna ekipa” ako treba pomoć oko dojenja 13:35 Mom-shaming majki koje ne doje - prekinimo s tim! 14:50 Pozitivne strane beba koje su na dohrani 15:50 BabyRoom tips&tricks 17:45 O mastitisu - pomaže li zelje u tim slučajevima?! 21:10 Majčino mlijeko liječi sve, a dojenje povezuje mame i bebe 22:58 Dojenje na javnom mjestu - još jedna tabu tema 25:30 Pozitivna strana dojenja 26:15 Za kraj još nekoliko dodatnih savjeta koji su nama upalili Good luck!
4/28/202028 minutes, 12 seconds
Episode Artwork

EP 10 BabyRoom Putovanja s djecom

Opustite se uživajte u letu jer polijećemo… otkrivamo tips&tricks za putovanja s djecom i top 5 savjeta za takva putovanja (COVID-19 će proći i globetrotteri će opet moći istraživati, a oni koji to nisu možda postanu… za sada se svi strpimo da prođe pandemija). Andrea i Marija pričaju o svome iskustvu putovanja s djecom, a pridružuju im se i Maja, Marija, Iva i Lana koja je svoju obitelj povela na put oko svijeta u godinu dana. 0:50 Marija putoholičarka o ljubavi prema putovanjima koju prenosi i na dijete 1:50 Andreja kampanjac baš u inat postporođajnom klišeju “što ste putovali, putovali ste “ boldly went where everyone has gone before :) 3:32 Iskustvo mame Maje za putovanje peteročlane obitelji - Portugal na “horuk”  i top 5 savjeta 8:28 Andrea i London (calling)- kako je spakirala muža i dijete i odletjela kraljici 10:06 U avionu s bebom i stvarima  za bebu 11:12 Prtljaga i tri kombinacije dnevno za obući - davna prošlost 12:00 Predlaganja do iznemoglosti trik mama s  “homesick” muževima 12:17 Savjeti mame Marije za putovanja s klincima, plus rezervirajte smještaj na destinaciji bliže centru zbog mobilnosti 15:00 Marijin road trip po Italiji s desetomjesečnom bebom i putovanje u daleki Porto low cost kompanijom 19:00 Iva (Iwaiva) i njeni Valencia i Lisabon: lakše je s manjom djecom, let avionom - ponesite klincima igračke, prilagodite tempo djeci i neka njima bude zanimljivo 23:54 Lana (Tres libras) - put oko svijeta s dvije djevojčice i mužem - ostvarenje životnog sna 28:00 Lanini savjeti i zaključak nakon puta oko svijeta: nikada nije prerano za krenuti na putovanja i nikamo nije predaleko za ići s djecom, bitno da su s mamom i tatom <3
4/14/202030 minutes, 23 seconds
Episode Artwork

EP 09 BabyRoom Roditeljstvo u dijaspori 1

*Ova emisija je snimljena prije potresa u Zagrebu i izolacije u RH vezane uz COVID-19. Nastala je u želji da upoznamo dijasporu i roditeljske mogućnosti izvan Hrvatske, a objavljujemo ju upravo s pogledom u budućnost jer pandemija će proći, a do tada treba kratiti vrijeme u izolaciji... U devetoj epizodi Babyrooma provjerili smo kako je u Irskoj i Norveškoj...u razgovoru doznajemo o cijenama vrtića, pelena, odnosu poslodavca prema zaposleniku za vrijeme i nakon porodiljnog, brine li država o roditeljima/djeci. Poslušajmo što nam zanimljivo kažu mame iz Irske i Norveške, a dodajmo kako je ovo tek prva u nizu emisija gdje otkrivamo kako je biti roditelj u raznim državama svijeta.  Pozivamo dijasporu - javite se da čujemo kako je i kod vas! 2:00 Porodiljne naknade u RH imaju novi limit 3:20 Calling Ireland i Doru koja je  zamijenila jadransku obalu irskim zelenilom 5:00 Porodiljni u Irskoj - država daje 6 mjeseci, a dalje ovisi gdje radiš 6:45 Za nezaposlene majke se država lijepo pobrine 9:15  Još potomaka u Irskoj ili ipak ne ? 10:20 Vrtići slična priča kao kod u RH, “samo”  10 puta skuplji 13:50 Irci školarci postaju već sa 4 godine 16:00 Bilingualna djeca u dijaspori 17:15 Porodiljni u SAD-u i Japanu još kraći od Irske 18:18 Calling Oslo i Petru koja je zagrebački asfalt zamijenila norveškim fjordovima 19:40 Norveški način vođenja trudnoće i poroda 23:30 Koliko koštaju pelene i ostale potrepštine u “skupoj” Norveškoj? 25:00 Second hand oprema za djecu im je standardna praksa 25:35 Stil života na skandinavski način 27:15 Porodiljni ima i za studente 28:30 Tate na roditeljski dopust idu u većini - dobiju duplo više vremena nego u RH 30:00 Petri je mindset i briga države presudna za ostanak na sjeveru
3/31/202032 minutes, 14 seconds
Episode Artwork

EP 05 - Tate u rađaoni i na roditeljskom dopustu

Mama i tata su roditelji, a ne samo mama. Zato su Marija i Andrea u petoj epizodi dovele svoje muževe Hrvoja i Filipa da podijele svoja iskustva s roditeljskog dopusta.  Ne tako davne 1982. godine 43 % očeva nikad nije mijenjalo pelene, danas samo 3% njih ne zna kako izgleda bebina kakica. Kakav je osjećaj biti tata na porodu kao i na roditeljskom dopustu otkrili su Filip i Hrvoje.  Njih dvojica nisu kao 3% današnjih muškaraca, Filip i Hrvoje znaju što znači puna pelena nakon juhe od brokule. Ali znaju i puno više od toga...  Što sve znaju i žele podijeliti s vama, otkrijte u ovoj epizodi Babyrooma, a sve ostale potražite na nekoj od naših platformi na linku linktr.ee/babyroompodcast 1:42   Kako su tate nekada brinule od djeci   2:17   Peru li tate tanjure?  2:51   Podrška u rađaonici - pogled na porod iz tatinog kuta  6:20   Neopisiv osjećaj kada stigne beba - i za mamu i za tatu  7:15   Mame filozofiraju, a tate su smireniji - u čemu je tajna tatine smirenosti?  10:00 O čemu tate brinu kada paze na dijete i pomiču li njihove granice  14:00 Kako je pao dogovor hoće li tate ići na roditeljski  15:20 Koliko traje porodiljni/roditeljski i tko dobiva 2 mjeseca za sebe  17:30 Tate na roditeljskom razumiju govor bebe koja plače  20:00 Teško je naći trenutak za sebe, ali tate i bebe razviju sasvim novu vezu  23:30 Poslušajte što vam Hrvoje i Filip imaju za preporučiti na temelju iskustva  25:00 Naknade za roditeljski dopust - koji su očekivani noviteti u 2020.?  27:15 "Što ćeš ti s bebom, to je mamina stvar" - vremena koja su prošla. Jesu li prošla?
1/27/202028 minutes, 13 seconds
Episode Artwork

EP 04 Babyparent Gadgeti 2020. - top 10

U četvrtoj epizodi podcasta pričamo o top 10 gadgeta koji vam trebaju ili ne trebaju dok su bebe male. Držite li bebicu čvrsto u svojim rukama i uspavljujete ili koristite uberSUPERtruper modernu kolijevku? Jesu li stigla moderna vremena s nekim novim klincima ili ovisnost o aplikacijama roditelja 21. stoljeća? Gdje je nestala "dobra,stara intuicija"... klik na link i otkrij "narodne mudrosti" ove četiri mame i super zanimljive gadgete u ovoj epizodi! Sve ostale potražite na nekoj od naših platformi na linku linktr.ee/babyroompodcast 0:55 - Koristite li pametnu čarapu (hint-nema veze sa Sv. Nikolom)? 2:00 - Fridababy windi ili hopsanje na pilates lopti, masiranje trbuščića? 3:00 - Tko još ne zna čemu služi "šššššššššš" ili napa? 4:00 - Nebuloza ili novi hit - sapun za skidanje mrlja od MM 4:30 - Nina-nana na rukama ili gadget? 5:20  - Što je to pametni ručnik? 6:22  - First Aid za tantrume 7:22 - Startup s pametnim stetoskopom 8:40 - Aplikacija LittleDot 9:30 - NE ČEKAM! kod pedijatra 10:45 - Bluethoot toplomjer 12:40 - KBC Zagreb- mogućnost nove personalizirane terapije za ALL 14:00  Moderna vremena s nekim novim klincima ili ovisnost o aplikacijama- roditeljstvo 21.st.
1/14/202017 minutes, 56 seconds
Episode Artwork

BabyRoom X-Mass

Merry Christmas & Happy New Year!!
12/20/201916 minutes, 4 seconds