Winamp Logo
Baanbreeksters Cover
Baanbreeksters Profile

Baanbreeksters

Dutch, History, 1 season, 8 episodes, 2 hours, 55 minutes
About
Als je de meeste geschiedenisboeken mag geloven, was het de man die het vuur, het internet of de garnaalkroket uitvond. Maar tussen de vouwen van de geschiedenis, zitten een pak baanbrekende vrouwen verborgen. In de podcast ‘Baanbreeksters’ gaat Knack Weekend op zoek naar die vrouwen: vergeten vrouwen met een uitzonderlijk verhaal die België én soms ook de wereld veranderd hebben.
Episode Artwork

#7 Hélène Moszkiewiez: de vrouw die tijdens de Tweede Wereldoorlog heel wat levens wist te redden

In deze aflevering hoor je het verhaal van Hélène Moszkiewiez, die tijdens de Tweede Wereldoorlog als jonge Joodse vrouw infiltreerde bij de Gestapo in Brussel en zo heel wat levens wist te redden. Haar levensverhaal wordt verteld door Knack Weekend journaliste Lotte Philipsen, die met familieleden en experts ging praten en archieven in dook.
8/18/202127 minutes, 33 seconds
Episode Artwork

#6 Caroline Popp: de eerste Belgische journaliste en de eerste vrouw die bij ons aan het hoofd stond van een krant

Als je de meeste geschiedenisboeken mag geloven, was het de man die het vuur, het internet of de garnaalkroket uitvond. Maar tussen de vouwen van de geschiedenis, zitten een pak baanbrekende vrouwen verborgen.In de podcast ‘Baanbreeksters’ gaat Knack Weekend op zoek naar die vrouwen: vergeten vrouwen met een uitzonderlijk verhaal die België én soms ook de wereld veranderd hebben.In deze aflevering hoor je het verhaal van Caroline Popp, de eerste Belgische journaliste en de eerste vrouw die bij ons aan het hoofd stond van een krant. Een verhaal verteld door Knack Weekend journalist Wim Denolf, die ging praten met een aantal experten.
8/11/202124 minutes, 35 seconds
Episode Artwork

#5 Honorine Deschryver: de eerste grote Belgische modeontwerpster

Als je de meeste geschiedenisboeken mag geloven, was het de man die het vuur, het internet of de garnaalkroket uitvond. Maar tussen de vouwen van de geschiedenis, zitten een pak baanbrekende vrouwen verborgen.In de podcast ‘Baanbreeksters’ gaat Knack Weekend op zoek naar die vrouwen: vergeten vrouwen met een uitzonderlijk verhaal die België én soms ook de wereld veranderd hebben.In deze aflevering hoor je het verhaal van Honorine Deschryver, een Belgische die geboren werd als bastaardkind maar het schopte tot de eerste grote Belgische modeontwerpster, zeg maar couturière. Je kan gerust zeggen dat ze de Belgische concurrente was van grote namen als Coco Chanel. Een verhaal verteld door Knack Weekend journaliste Elke Lahousse, die ging praten met een aantal interessante getuigen.
8/4/202127 minutes, 15 seconds
Episode Artwork

#4 Jeanne-Marie Artois: de vrouw die een brouwerij op de kaart zette die later de hele wereld kende

Als je de meeste geschiedenisboeken mag geloven, was het de man die het vuur, het internet of de garnaalkroket uitvond. Maar tussen de vouwen van de geschiedenis, zitten een pak baanbrekende vrouwen verborgen.In de podcast ‘Baanbreeksters’ gaat Knack Weekend op zoek naar die vrouwen: vergeten vrouwen met een uitzonderlijk verhaal die België én soms ook de wereld veranderd hebben.In deze aflevering hoor je het verhaal van Jeanne-Marie Artois, de vrouw die alle conventies uit haar tijd aan haar laars lapte en een brouwerij op de kaart zette die later de hele wereld kennen. Een verhaal verteld door Knack Weekend journaliste Eva Kestemont, die ging praten met mensen die haar leven mee reconstrueren.
7/28/202123 minutes, 28 seconds
Episode Artwork

#3 Elli Kruithof: een jonge Antwerpse die in de jaren ‘50 het Belgische interieurlandschap voorgoed deed veranderen

Als je de meeste geschiedenisboeken mag geloven, was het de man die het vuur, het internet of de garnaalkroket uitvond. Maar tussen de vouwen van de geschiedenis, zitten een pak baanbrekende vrouwen verborgen.In de podcast ‘Baanbreeksters’ gaat Knack Weekend op zoek naar die vrouwen: vergeten vrouwen met een uitzonderlijk verhaal die België én soms ook de wereld veranderd hebben.In deze aflevering hoor je het verhaal van Elli Kruithof, een jonge Antwerpse die in de jaren ‘50 het Belgische interieurlandschap voorgoed deed veranderen. Een verhaal verteld door Knack Weekend design journaliste Amélie Rombauts. Zij ging praten met oude vrienden, een professor en een verwoed verzamelaar van het werk van Elli Kruithof.
7/21/202127 minutes, 35 seconds
Episode Artwork

# 2 Jeanne Cardijn : de vrouw achter het bekendste kookboek van ons land én de vrouw die heel wat moeders leerde bevallen

Als je de meeste geschiedenisboeken mag geloven, was het de man die het vuur, het internet of de garnaalkroket uitvond. Maar tussen de vouwen van de geschiedenis, zitten een pak baanbrekende vrouwen verborgen.In de podcast ‘Baanbreeksters’ gaat Knack Weekend op zoek naar die vrouwen: vergeten vrouwen met een uitzonderlijk verhaal die België én soms ook de wereld veranderd hebben.In deze aflevering hoor je het verhaal van Jeanne Cardijn - de vrouw achter het bekendste kookboek van ons land én de vrouw die heel wat moeders leerde bevallen. Een verhaal verteld door Knack Weekend journaliste Nathalie LeBlanc, die ging praten met een aantal interessante getuigen.
7/14/202123 minutes, 10 seconds
Episode Artwork

#1 Alexandra David: de Belgische operazangeres die de wereld rondtrok

Als je de meeste geschiedenisboeken mag geloven, was het de man die het vuur, het internet of de garnaalkroket uitvond. Maar tussen de vouwen van de geschiedenis, zitten een pak baanbrekende vrouwen verborgen.In de podcast ‘Baanbreeksters’ gaat Knack Weekend op zoek naar die vrouwen: vergeten vrouwen met een uitzonderlijk verhaal die België én soms ook de wereld veranderd hebben.In deze aflevering hoor je het verhaal van Alexandra David, een Belgische die als eerste vrouw ooit, in haar eentje, de halve wereld rondreisde. Een verhaal verteld door Knack Weekend journaliste Mare Hotterbeekx, die ging praten met een aantal interessante bewonderaars.
7/7/202121 minutes, 10 seconds
Episode Artwork

Trailer: Baanbreeksters

Als je de meeste geschiedenisboeken mag geloven, was het de man die het vuur, het internet of de garnaalkroket uitvond. Maar tussen de vouwen van de geschiedenis, zitten een pak baanbrekende vrouwen verborgen.Baanbreeksters is een podcast van Knack Weekend.Host: Lisa  Smolders 
6/24/202136 seconds